Folkepension Folkepension

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Folkepension Folkepension"

Transkript

1 72 72 Folkepension Folkepension Folkepensionen skal sikre ældre personer et indtægtsgrundlag, når de har forladt arbejdsmarkedet. Personer, der er født den 30. juni 1939 eller tidligere, får folkepension fra det 67. år. Personer, der er født den 1. juli 1939 eller senere, får folkepension fra det 65. år. Satserne for folkepension er i 2006: Grundbeløb kr. Pensionstillæg gifte/samlevende kr. Pensionstillæg reelt enlige kr. Hvilke betingelser skal man opfylde? Der er to forhold, der afgør, om man opfylder de generelle betingelser for at få folkepension og førtidspension, nemlig indfødsret og bopæl. Indfødsret Undtagelse Som hovedregel skal man have dansk indfødsret for at få folkepension og førtidspension. Kravet kan fraviges for personer, der har haft fast bopæl her i landet i mindst 10 år mellem det fyldte 15. og det fyldte 65/67. år. Her skal mindst 5 af de 10 år ligge umiddelbart før det tidspunkt, der ydes pension fra. Reglen fraviges også, når det gælder: flygtninge borgere i lande, som Danmark har indgået en overenskomst med borgere fra EØS-området. Se Danskere i udlandet/udlændinge i Danmark side 51. Bopæl Retten til social pension er som hovedregel betinget af fast bopæl i Danmark. Desuden skal man have mindst 3 års bopæl i Danmark mellem det fyldte 15. og det fyldte 65. år. Når man skal opgøre bopælstider, sidestilles bopæl her i landet med: hyre på dansk skib ophold i udlandet som ansat i et dansk firmas filial eller datterselskab uddannelsesophold ophold som udsendt repræsentant for en dansk offentlig myndighed beskæftigelse i offentlig dansk tjeneste. Undtagelse Personer med dansk indfødsret, der er fyldt 65/67 år, og som har haft fast bopæl her i landet i mindst 30 år mellem det fyldte 15. og 65/67. år, er undtaget fra hovedreglen. I dette tilfælde kan pensionen søges fra og tilkendes i udlandet.

2 Folkepension Opfylder man ikke dette krav, men har man boet i Danmark i mindst 10 år eller ¼ af tiden fra det fyldte 15. år til det tidspunkt, hvor pensionen tilkendes, kan pensionen udbetales i udlandet. Men pensionen skal være tilkendt, før man flytter ud af Danmark. Specielt for EØS-lande Hvis man flytter til eller bor i et andet EØS-land (se side 51), kan man ikke blot medtage en tilkendt pension, men også få tillagt dansk pension i det andet medlemsland. Reglen gælder for: danske statsborgere, som har boet i Danmark i mindst 1 år mellem det 15. og 65/67. år EØS-statsborgere, statsløse eller flygtninge bosat i et EØSland, og som ved lønarbejde eller selvstændig erhvervsvirksomhed har optjent ret til dansk pension. Specielt for Norden Konventioner Nordiske statsborgere, som ikke er omfattet af EØS-aftalen, fordi de ikke har været arbejdstagere, kan få tillagt dansk pension, hvis de har levet i Danmark i 3 år på det tidspunkt, hvor de pensioneres. Flytter de til et andet EØS-land, fortsætter udbetalingen af den danske pension. Danmark har i dag konventioner med de nordiske lande, Østrig, Frankrig, Tyskland, England, Canada, Marokko, Pakistan, Schweiz, Tyrkiet, Jugoslavien (gælder for Slovenien, Kroatien, Makedonien samt Serbien og Montenegro), Quebec, Chile, Israel, New Zealand og Australien. Medtagning af pension til disse lande foregår på lempeligere vilkår end pensionslovens betingelser. Se side 52. Hvornår kan man få folkepension? Når man fylder 65/67 år, og man opfylder reglerne om indfødsret og bopælstid, har man ret til dansk folkepension. Kommunen sender et ansøgningsskema et par måneder, inden man fylder 65 eller 67 år. Ansøgningsskema til folkepension kan også findes på under øvrige blanketter. Hvordan optjener man fuld folkepension? For at få den fulde folkepension udbetalt, når man bliver 65/67 år, skal man have boet i Danmark i 40 år, efter man er fyldt 15 år. Har man boet kortere tid end 40 år, nedsættes pensionen svarende til forholdet mellem bopælstiden og de 40 år. En person har boet i Danmark i 28 år, da hun bliver folkepensionist. Hun får udbetalt 28 /40 af folkepensionen.

3 74 74 Folkepension Hvor meget kan man få i folkepension? Grundbeløb Pensionstillæg I alt Folkepension reelt enlige kr kr kr. gifte/samlevende kr kr kr. Skattepligtig Ja Ja Indtægtsreguleres Ja, hvis Ja arbejdsindkomst Grundbeløb Hvordan beregnes folkepensionens grundbeløb? Grundbeløbet nedsættes kun, hvis pensionisten har en arbejdsindtægt ved personligt arbejde, og denne arbejdsindtægt fratrukket arbejdsmarkedsbidrag overstiger fradragsbeløbet på kr. Aftrapningen sker med 30 pct. For hver 100 kr., arbejdsindkomsten overstiger fradragsbeløbet, nedsættes grundbeløbet med 30 kr. Det vil sige, at pensionsindtægter, renteindtægter og en eventuel ægtefælles indtægter ikke indgår. Det gør folkepensionen og ATP heller ikke. Honorarer og mødediæter anses for personligt arbejde. Ved beregning af grundbeløbet for folkepensionister med ar- bejdsindtægt kan præmier og bidrag til pensionsordninger ikke fradrages af den personlige indkomst. Pensionsordninger Fradragsbeløb og bortfaldsgrænse ved beregning af grundbeløb pr. 1. januar 2006: Fradragsbeløb Bortfaldsgrænse Enlige kr kr. Gifte kr kr. Pensionstillæg Hvordan beregnes pensionstillægget? Beregningen af pensionstillægget er ens, hvad enten man er førtidspensionist, der har fået tilkendt pensionen før den 1. januar 2003, eller er folkepensionist. Gifte og samlevende ligestilles ved indtægtsregulering af pensionstillæg og personligt tillæg. Pensionstillægget indtægtsreguleres på grundlag af såvel ens egne som alle ægtefællens/samleverens indkomster. Størrelsen er afhængig af, om man bor alene eller er samlevende/gift. For en person, hvor samlivet og pensionstilkendelsen ligger før den 1. marts 1999, beregnes disse tillæg, som var man enlig. Definition af gifte Pensionist, der er gift med en ikke-pensionist. Definition af samlevende Pensionist, der lever i et ægteskabsligende forhold, hvor både personens egen og samlevers pension er tilkendt efter den 1. marts 1999, eller hvor forholdet er etableret efter den 1. marts Det er en betingelse, at samlivet kan sidestilles med ægteskab eller registreret partnerskab.

4 Folkepension Definition af enlige Pensionist i ægteskabslignende forhold etableret før den 1. marts 1999, hvor egen eller samlevers pension er tilkendt før den 1. marts Definition af reelt enlige Pensionist, der lever alene eller sammen med en anden person i et ikke-ægteskabslignende forhold, f.eks. logerende eller slægtninge. Definition af samgifte Pensionist, der er gift/samlevende med en anden pensionist. Betydning af ægtefælle/ samlever For en pensionist, der er gift/samlevende med en person, der ikke modtager social pension, fradrages halvdelen af ægtefællens/ samleverens indtægter op til kr. Indtægt derover indgår fuldt ud i beregningen. Ægtefællens/samleverens indtægt AMB (8 pct.) Indtægt, der indgår i beregningen ½ Forskel mellem kr. og kr. I alt kr kr kr kr kr kr. Ægtefælles/samlevers indtægt indgår i beregningen af pensionstillægget med kr. Når indtægtsgrundlaget er fastsat, er der ret til et fradrag før pensionstillægget beregnes. Fradragsbeløb og bortfaldsgrænse ved beregning af pensionstillæg pr. 1. januar 2006: Fradragsbeløb Bortfaldsgrænse Enlig kr kr. Reelt enlige kr kr. Gifte/samlevende kr kr. Samgifte/samlevende, begge pensionister kr kr. Reduktion af pensionstillægget sker med 30 pct. dog 15 pct. for samgifte pensionister. Det vil sige, at for hver 100 kr. indkomsten overstiger fradragsbeløbet, nedsættes pensionstillægget med 30 kr./15 kr. Hvordan udbetales folkepensionen? Folkepensionen udbetales månedsvis bagud fra den 1. i måneden, efter man er fyldt 65/67 år. Der skal betales almindelig indkomstskat af beløbet. Udbetalingen af en social pension ophører fra dagen efter, at pensionisten afgår ved døden. Er der udbetalt pension for tiden efter dødsfaldet, kan det for meget udbetalte kræves tilbagebetalt fra dødsboet, hvis der skiftes.

5 76 76 Folkepension Hvornår får man efterlevelsespension? Efterlevelsespension ydes til pensionister, der mister deres ægtefælle/samlever. Pensionen bliver udbetalt i en periode på tre måneder, og ydelsen svarer til det beløb, de tilsammen fik i pension, før dødsfaldet. Efterlevelsespension udbetales kun, hvis såvel den afdøde som den efterladte modtager social pension (folkepension eller førtidspension). Efterlevelseshjælp Er kun den ene pensionist, kan man søge kommunen om efterlevelseshjælp. Se side 102. Kan folkepensionen udskydes (opsat pension)? Alle, der har ret til folkepension, kan vælge at udskyde udbetalingen for at deltage aktivt på arbejdsmarkedet og derefter få et tillæg til pensionen. Det er et krav, at man arbejder mindst timer om året i den tid, pensionen opsættes det svarer til 29 timer om ugen i gennemsnit. Folkepensionen kan opsættes i op til 10 år i alt. Man kan opsætte pensionen fra den dag, man bliver 65/67 år, eller man kan vente, til man har modtaget folkepension i en periode. Dog kan man højst opsætte pensionen i to perioder, hvor der er sket udbetaling af folkepension i den mellemliggende tid. Når man overgår til folkepension, vil man få udbetalt et livsvarigt tillæg. Tillægget beregnes som en andel af pensionen svarende til den venteprocent, man optjener. Venteprocenten opgøres som forholdet mellem det antal måneder, pensionen udskydes, og den gennemsnitlige middellevetid for personer på den alder, hvor man vælger at få folkepensionen udbetalt. Den gennemsnitlige middellevetid er fastsat for mænd og kvinder under ét kommunen har en tabel, hvor det kan aflæses. En enlig folkepensionist har opsat pensionen i 5 år det vil sige 60 måneder til han fylder 70 år. Hans folkepension er alene grundbeløbet på kr. Middellevetiden for 70-årige er 13 år og 8 måneder det vil sige 164 måneder. Venteprocenten er dermed 60 måneder/164 måneder = 37 pct. Det tillæg, der udbetales til folkepensionen, udgør 37 pct. af grundbeløbet på kr. = kr. Tillægget udbetales livsvarigt. Personlige tillæg m.v. Personlige tillæg kan søges af pensionister, hvis økonomiske forhold er særligt vanskelige. Det er ikke nævnt i loven, hvad der kan søges personlige tillæg til. Personligt tillæg kan udbetales til for eksempel varmehjælp, briller m.v., samt i visse tilfælde for at sikre et vist rådighedsbeløb, når de faste udgifter er betalt. Afgørelsen sker ud fra en konkret, individuel vurdering i det enkelte tilfælde. Hvordan beregner man personlige tillæg? Pensionistens samlede indtægtsgrundlag er udgangspunktet, når man beregner den personlige tillægsprocent. Om fastsættelse af indtægtsgrundlag se side 82. Se desuden om formue på side 78.

6 Folkepension Hvis pensionistens indtægtsgrundlag er mindre end fradragsbeløbet, er den personlige tillægsprocent 100. Tillægsprocenten bliver sat ned med 1 for hver gang, indtægten overstiger fradragsbeløbet med 387 kr. for enlige og 781 kr. for gifte/samlevende. Den fastsættes hvert år den 1. januar for den enkelte pensionist. Personlig tillægsprocent for pensionist med årlig indtægt på kr. Enlig kr. (indtægt) kr. (fradragsbeløb) : 387 = 63 pct. Den personlige tillægspct. = (fuld tillægspct. 100 nedsættelsespct. 63) = 37 pct. Gifte/samlevende kr. (indtægt) kr. (fradragsbeløb) : 781 = 11 pct. Den personlige tillægspct. = (fuld tillægspct. 100 nedsættelsespct. 11) = 89 pct. Har man som enlig f.eks. en regning på kr., vil man i det konkrete eksempel med en tillægsprocent på 37 kunne få 370 kr. i personligt tillæg. Fradragsbeløb og bortfaldsgrænse ved personligt tillæg pr. 1. januar 2006: Fradragsbeløb Bortfaldsgrænse Enlig Gift/samlevende Hvornår kan man få særligt personligt tillæg? Der kan undtagelsesvist, når særlige omstændigheder taler for det, ydes et særligt personligt tillæg, hvis pensionistens økonomiske forhold er ganske særligt vanskelige. Det vil f.eks. kunne ydes i akutte trangstilfælde. Dette tillæg er ikke indtægtsreguleret og skal derfor ikke aftrappes. Hvornår får man helbredstillæg? Helbredstillægget dækker pensionisters egne udgifter til ydelser, der er tilskudsberettiget efter sygesikringsloven. Der kan f.eks. være tale om medicin, tandbehandling, fodpleje og fysioterapi. Der ydes helbredstillæg, hvis kommunen vurderer, at udgiften er nødvendig. Dækningen udgør 85 pct. af pensionistens egne udgifter. Helbredstillægget beregnes på samme måde som personlige tillæg. Pensionisten skal således have en personlig tillægsprocent, der er højere end 0, for at få helbredstillæg. Modtager man førtidspension efter tidligere regler, kan man søge om helbredstillæg. Personer, der modtager førtidspension efter de nugældende regler, skal i stedet søge om at få udgifterne dækket efter servicelovens regler om merudgifter, se side 91. Hvornår får man en supplerende engangsydelse (ældrechecken)? Til folkepensionister, som inden den 1. januar 2006 er berettiget til pension, udbetales en supplerende engangsydelse på kr. Den supplerende engangsydelse udbetales ikke, hvis pensionistens og en evt. ægtefælles/samlevers samlede likvide formue overstiger formuegrænsen for helbredstillæg på kr. Ydelsen nedsættes på baggrund af pensionistens og evt. ægtefælle/samlevers samlede indkomst. Før ydelsen nedsættes, har man ret til et fradrag på kr. for enlige og kr. for gifte og samlevende.

7 78 78 Folkepension Efter fradrag nedsættes ydelsen afhængig af den personlige tillægspct., se side 77. Er beløbet mindre end 200 kr., udbetales det ikke. Ydelsen er skattepligtig. Fradragsbeløb og bortfaldsgrænse pr. 1. januar 2006: Fradragsbeløb Bortfaldsgrænse Enlig Gift/samlevende Hvordan opgøres formuen? Har man likvid formue, indgår denne i vurderingen ved tildeling af personlige tillæg, helbredstillæg og supplerende engangsydelse. Når ansøgning om personlige tillæg skal vurderes, henstiller Socialministeriet til kommunerne, at de benytter en vejledende formuegrænse på kr. Hvis formuen overstiger grænsen, kan der ikke udbetales personlige tillæg. Der skal dog altid laves en individuel konkret vurdering af behovet i det enkelte tilfælde, både når formuen ligger under og over formuegrænsen. For helbredstillæg og den supplerende engangsydelse gælder der en fast formuegrænse. Overstiger den likvide formue kr., udbetales beløbene ikke. Pensionsformue Bolig Værdien af pensionsopsparinger indgår ikke, når den likvide formue gøres op. Friværdi i ejerbolig tæller ikke med i formueopgørelsen dette gælder også friværdi i fritidshus. Belåner man sin bolig ved at tage friværdien ud af boligen, og får lånet udbetalt som en sum, tæller denne sum med, når formuen gøres op. Ankestyrelsen har truffet afgørelse om, at nedsparingskredit ligestilles med likvid formue ved tildeling af personlige tillæg. Det er usikkert, om nedsparingskreditten også påvirker retten til helbredstillæg. Spørg nærmere i kommunen. Hvordan klager man over pensionsberegningen? Kommunens afgørelser, der vedrører pensionsberegning, kan ankes til Det Sociale Nævn i statsamtet. I praksis sendes klagen til den kommune, der har truffet afgørelsen. Henvisning til love og paragraffer Lov nr. 759 af 2. august 2005 om social pension. Yderligere oplysninger Man kan få mere at vide om sociale pensioner hos kommunen eller via Socialministeriets hjemmeside På kan man både beregne og ansøge om folkepension og helbredstillæg.

Der er to forhold, der afgør, om man opfylder de generelle betingelser for at få folkepension og førtidspension, nemlig indfødsret og bopæl.

Der er to forhold, der afgør, om man opfylder de generelle betingelser for at få folkepension og førtidspension, nemlig indfødsret og bopæl. FOLKEPENSION Folkepensionen skal sikre ældre personer et indtægtsgrundlag, når de har forladt arbejdsmarkedet. Personer, der er født den 30. juni 1939 eller tidligere, får folkepension fra det 67. år.

Læs mere

Ældrecheck PÅ UNDER 5 MINUTTER

Ældrecheck PÅ UNDER 5 MINUTTER Ældrecheck PÅ UNDER 5 MINUTTER Indhold Hvad er Ældrecheck? Rent praktisk Sådan bliver ældrechecken udregnet Eksempler Hvad er ældrecheck? Ældrecheck er et årligt engangsbeløb, til personer som er berettiget

Læs mere

Førtidspension. Førtidspension xx 79 79

Førtidspension. Førtidspension xx 79 79 Førtidspension xx 79 79 Førtidspension Den 1. januar 2003 trådte nye regler om førtidspension i kraft. Førtidspension tilkendes nu på baggrund af en vurdering af arbejdsevnen i modsætning til det tidligere

Læs mere

Bilag 3A.5 Regel- og beslutningsmodeller

Bilag 3A.5 Regel- og beslutningsmodeller Bilag 3A.5 Regel- og beslutningsmodeller Version 0.8 15-08-2014 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 OVERSIGT OVER REGLER FOR PENSIONSBEREGNINGEN... 4 Bilag 3A.5 Regel- og beslutningsmodeller

Læs mere

Pensionsmeddelelse - folkepension

Pensionsmeddelelse - folkepension Afsender Kongens Vænge 8, 3400 Hillerød Modtager Kasper BarsteX SkomagerloddeX 70 65 DannemarX Pensionsmeddelelse - folkepension Du får udbetalt 5.97 kr. for januar 208. Udbetalingen sker den 29. december

Læs mere

Socialudvalget SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt

Socialudvalget SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Socialudvalget 2012-13 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 10 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 26. oktober 2012 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2013

Statistik om udlandspensionister 2013 Statistik om udlandspensionister 2013 Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde 2,4 mia. kroner i 2013. I 2013 udbetalte IPOS (International Pension & Social

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Forhøjelse af supplerende pensionsydelse og pensionstillæg til folkepensionister) 1 I lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1005 af

Læs mere

Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck

Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck Ældre Sagen januar 2014 Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck Næsten halvdelen af alle folkepensionister modtager supplerende ydelser ud over folkepensionen i form af boligydelse,

Læs mere

Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck

Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck ÆLDRE I TAL 2018 Supplerende ydelser 2016 - boligydelse, varmetillæg og Tabeller og figurer Ældre Sagen November 2018 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation.

Læs mere

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top.

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top. NOTAT Statistik om udlandspensionister 2010 7. juli 2011 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 1,9 mia. kroner i 2010.

Læs mere

Vejledning om regulering pr. 1. januar 2016 af satser på. Beskæftigelsesministeriet

Vejledning om regulering pr. 1. januar 2016 af satser på. Beskæftigelsesministeriet VEJ nr 11284 af 17/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 15/13953

Læs mere

Vejledning om regulering pr. 1. januar 2017 af satser på. Beskæftigelsesministeriet

Vejledning om regulering pr. 1. januar 2017 af satser på. Beskæftigelsesministeriet VEJ nr 10143 af 16/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/16995

Læs mere

Pension og offentlige ydelser - 2015

Pension og offentlige ydelser - 2015 Pension og offentlige ydelser - 2015 Når du får udbetaling fra din egen pension ved sygdom, alders- eller førtidspensionering, får du måske samtidig offentlige ydelser. Disse ydelser kan blive påvirket

Læs mere

Velkommen til pensionsmøde

Velkommen til pensionsmøde Velkommen til pensionsmøde Man kunne jo spørge sig selv. Hvorfor spare op til pension i en pensionskasse? Hvorfor sparer jeg op til pension? (Forventninger til levestandard, velfærdsreform, vi bliver ældre

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 20 af 23. november 2015 0m alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes til 66 år fra den l. januar

Læs mere

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v.

20. maj 2015 EM 2015/XX. Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 20. maj 2015 EM 2015/XX Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx om alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf. dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes

Læs mere

LOV nr 442 af 08/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2019

LOV nr 442 af 08/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2019 LOV nr 442 af 08/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 17/12635

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om førtidspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

Supplerende ydelser - boligydelse, ældrecheck

Supplerende ydelser - boligydelse, ældrecheck ÆLDRE I TAL 2014 Supplerende ydelser - boligydelse, varmetillæg og ældrecheck Ældre Sagen Oktober 2014 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Fremsat den xx. april 2009 af velfærdsministeren (Karen Jespersen) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/04 26.02.2015 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

Notat. Vejledende udtalelse om opgørelsesperioder for indtægtsgrundlaget ved beregning af pension efter kalenderårsmodellen

Notat. Vejledende udtalelse om opgørelsesperioder for indtægtsgrundlaget ved beregning af pension efter kalenderårsmodellen Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del Bilag 412 Offentligt Notat 3. juni 2018 Vejledende udtalelse om opgørelsesperioder for indtægtsgrundlaget ved beregning af pension efter kalenderårsmodellen J.

Læs mere

Du kan få nærmere rådgivning om samspillet mellem pension og offentlige ydelser hos den myndighed, der udbetaler ydelsen.

Du kan få nærmere rådgivning om samspillet mellem pension og offentlige ydelser hos den myndighed, der udbetaler ydelsen. Pension og offentlige ydelser - 2017 Når du får udbetaling fra din egen pension ved sygdom, alders- eller førtidspensionering, får du måske samtidig offentlige ydelser. Disse ydelser kan blive påvirket

Læs mere

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension

Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Departementet for Sociale Anliggender's administrative sammenskrivning af landstingsforordningen om alderspension Sammenskrivningen er ikke retligt bindende. Sammenskrivningen skal samle og overskueliggøre

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 4

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 4 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/01 30.07.2014 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

Pension og offentlige ydelser

Pension og offentlige ydelser Pension og offentlige ydelser - 2018 Når du får udbetaling fra din egen pension ved sygdom, alders- eller førtidspensionering, får du måske samtidig offentlige ydelser. Disse ydelser kan blive påvirket

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Kort om efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP

Kort om efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP Kort om efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP A-kassen LH 9. udgave, april 2017 Indhold Side 1. Forord 3 2. Efterlønsbeviset 4 2.1 Hvorfor er det så vigtigt at få et efterlønsbevis? 4 2.2

Læs mere

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme

Sådan er du dækket. Sådan er du dækket. Valg af ordning som nyt medlem. Hvis du vil skifte ordning senere. Dækning ved udvalgte kritiske sygdomme Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i Lægernes Pension, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. Lægernes Pension pensionskassen for læger 01.01.2017 11/10 Side 2/7 Din ordning i Lægernes

Læs mere

Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2016.

Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2016. NOTAT 3. juli 2017 Statistik om Udlandspensionister 2016 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2016. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Lovforslag nr. L 135 Folketinget 2018-19 Fremsat den 20. december 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste,

Læs mere

Du kan nu skifte førtidspension

Du kan nu skifte førtidspension Du kan nu skifte førtidspension Derfor kan du skifte førtidspension Du får førtidspension efter de gamle regler. I 2003 blev der indført nye regler for førtidspension. Folketinget har nu besluttet, at

Læs mere

Du kan nu skifte førtidspension

Du kan nu skifte førtidspension Du kan nu skifte førtidspension Derfor kan du skifte førtidspension Få hjælp på borger.dk Du får førtidspension efter de gamle regler. I 2003 blev der indført nye regler for førtidspension. Folketinget

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Fremsat den {FREMSAT} af beskæftigelsesminister Inger Støjberg Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. (Forhøjelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om social pension

Bekendtgørelse af lov om social pension LBK nr 1208 af 17/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 17/14772 Senere

Læs mere

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5

SÅDAN ER DU DÆKKET VALG AF ORDNING SOM NYT MEDLEM 3 HVIS DU VIL SKIFTE ORDNING SENERE 3 DÆKNING VED UDVALGTE KRITISKE SYGDOMME 5 SÅDAN ER DU DÆKKET Få overblik over din pension og dine valgmuligheder i pensionskassen, og se hvordan du og dine nærmeste er dækket. 11/06 31.08.2015 Din ordning i Lægernes Pensionskasse danner et solidt

Læs mere

Folketinget har den 29. maj 2008 vedtaget L 151 Forslag til Lov om ændring. af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig

Folketinget har den 29. maj 2008 vedtaget L 151 Forslag til Lov om ændring. af lov om social pension, lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig Holmens Kanal 22, 1060 København K Tlf. 3392 9300, Fax. 3393 2518, E-mail vfm@vfm.dk J.nr. 2007-6869/the 29. maj 2008 Orientering om Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste,

Læs mere

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Tillægsvejledning for danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Indledning Denne vejledning er til danske private arbejdsgivere, der har ansatte i udlandet og på danske skibe.

Læs mere

Supplerende ydelser - boligydelse, varmetillæg og ældrecheck

Supplerende ydelser - boligydelse, varmetillæg og ældrecheck ÆLDRE I TAL 2015 Supplerende ydelser - boligydelse, varmetillæg og Ældre Sagen August 2015 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er

Læs mere

ÆLDRE I TAL Folkepension Ældre Sagen Juli 2018

ÆLDRE I TAL Folkepension Ældre Sagen Juli 2018 ÆLDRE I TAL 2018 Folkepension - 2018 Ældre Sagen Juli 2018 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Pensionist. eller. Efterlønsmodtager. Nogle vigtige oplysninger. 16. udgave Danske Seniorer

Pensionist. eller. Efterlønsmodtager. Nogle vigtige oplysninger. 16. udgave Danske Seniorer Pensionist eller Efterlønsmodtager 2015 Nogle vigtige oplysninger 16. udgave Danske Seniorer Udgiver: Danske Seniorer Griffenfeldsgade 58 2200 København N Tlf.: 35 37 24 22 Mail: info@danske-seniorer.dk

Læs mere

ÆLDRE I TAL Folkepension Ældre Sagen Juli/december 2017

ÆLDRE I TAL Folkepension Ældre Sagen Juli/december 2017 ÆLDRE I TAL 2017 Folkepension - 2017 Ældre Sagen Juli/december 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Guld eller sølv i 3. alder. v. Karen Aagaard, socialøkonom Heden & Fjorden

Guld eller sølv i 3. alder. v. Karen Aagaard, socialøkonom Heden & Fjorden Guld eller sølv i 3. alder v. Karen Aagaard, socialøkonom Heden & Fjorden EFTERLØN Efterlønsbevis og efterlønsalder ( se folder på bordene) Krav Ret Beregning af sats 2 års-regel Skattefri præmie Pensionsmodregning

Læs mere

Har I en plan? Hvad vil I?

Har I en plan? Hvad vil I? 1 Har I en plan? Hvad vil I? Overblik over fremtidig indkomst og formue Skat Efterløn Risikovillighed Folkepension Investering Pensionsformue Gaver og Arv Løn Efterløn? Modregning Folkepension 60 65 Alder

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om social pension

Bekendtgørelse af lov om social pension LBK nr 10 af 12/01/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, j.nr. 2014 9782

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om social pension

Bekendtgørelse af lov om social pension LBK nr 1239 af 13/10/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 20. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 16/10598

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2017.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2017. NOTAT 25. september 2018 Statistik om Udlandspensionister 2017 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2017. I 2017 udbetalte International Pension,

Læs mere

Orientering til pensionister bosat uden for Danmark 2010

Orientering til pensionister bosat uden for Danmark 2010 Orientering til pensionister bosat uden for Danmark 2010 Indholdsfortegnelse: (ctrl + klik for at gå direkte til afsnittet) 1. Forord 2. Beregning af pensionen 3. Den nye lov om førtidspension 4. Pensionsmeddelelsen

Læs mere

Lovtidende A 2010 Udgivet den 24. august 2010

Lovtidende A 2010 Udgivet den 24. august 2010 Lovtidende A 2010 Udgivet den 24. august 2010 19. august 2010. Nr. 1005. Bekendtgørelse af lov om social pension Herved bekendtgøres lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 982 af 2. oktober 2009,

Læs mere

Ældre Sagen November 2014

Ældre Sagen November 2014 ÆLDRE I TAL Folkepension - 2014 Ældre Sagen November 2014 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

Vejledning om førtidspension efter lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Vejledning om førtidspension efter lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Vejledning nr. 54 af 31. august 2007 Vejledning om førtidspension efter lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Vejledningen finder anvendelse for personer, der

Læs mere

Guide til ansøgning om folkepension

Guide til ansøgning om folkepension Guide til ansøgning om folkepension I denne guide får du hjælp til at komme godt igennem den digitale ansøgning om folkepension på borger.dk/folkepension. Guiden tager udgangspunkt i den typiske ansøgning

Læs mere

Socialudvalget 2008-09 SOU alm. del Bilag 343 Offentligt. Analyse af ældrecheck

Socialudvalget 2008-09 SOU alm. del Bilag 343 Offentligt. Analyse af ældrecheck Socialudvalget 2008-09 SOU alm. del Bilag 343 Offentligt Analyse af ældrecheck Sammenfatning Følgende analyse af ældrechecken har Ældre Sagen foretaget på baggrund af tal fra 2007, der er de senest tilgængelige.

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om flygtninges optjening af førtidspension

Forslag til folketingsbeslutning om flygtninges optjening af førtidspension Beslutningsforslag nr. B 80 Folketinget 2011-12 Fremsat den 17. april 2012 af Martin Henriksen (DF), Karina Adsbøl (DF), Bent Bøgsted (DF), René Christensen (DF), Christian Langballe (DF) og Karin Nødgaard

Læs mere

Kort om. Efterlønsbeviset, udsættelse af ATP og folkepension

Kort om. Efterlønsbeviset, udsættelse af ATP og folkepension Kort om Efterlønsbeviset, udsættelse af ATP og folkepension Ledernes arbejdsløshedskasse 5. udgave, juli 2013 Indhold Side 1. Forord 3 2. Efterlønsbeviset, det guldrandede papir 4 2.1 Hvorfor er det så

Læs mere

Forudsætninger for Behovsguiden

Forudsætninger for Behovsguiden Forudsætninger for Behovsguiden Med Behovsguiden vil give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil Dit og din families

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om social pension

Bekendtgørelse af lov om social pension LBK nr 1116 af 23/09/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 8. oktober 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Social, Børne og Integrationsmin., j.nr.

Læs mere

billigste synonyme lægemiddel. Det er Lægemiddelstyrelsen, som løbende følger markedet og udmelder en tilskudspris til apotekerne på det billigste

billigste synonyme lægemiddel. Det er Lægemiddelstyrelsen, som løbende følger markedet og udmelder en tilskudspris til apotekerne på det billigste Skrivelse med orientering om Lov om ændring af lov om social pension (Forbedring af den supplerende pensionsydelse) og Lov om ændring af lov om offentlig sygesikring, lov om social pension og lov om højeste,

Læs mere

Tillæg august 2014 lovbogen Social pension februar 2014

Tillæg august 2014 lovbogen Social pension februar 2014 TILLÆG AUGUST 2014 Love Tillæg august 2014 lovbogen Social pension februar 2014 Pensionslov: Lov nr. 217 af 16/5 1984 om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1116 af 23/9 2013, med følgende ændringslove

Læs mere

Kort om. Efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP

Kort om. Efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP Kort om Efterlønsbeviset, udsættelse af folkepension og ATP Ledernes arbejdsløshedskasse 6. udgave, februar 2014 Indhold Side 1. Forord 3 2. Efterlønsbeviset, det guldrandede papir 4 2.1 Hvorfor er det

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 24. oktober Bekendtgørelse af lov om social pension. 20. oktober Nr

Lovtidende A Udgivet den 24. oktober Bekendtgørelse af lov om social pension. 20. oktober Nr Lovtidende A 2014 Udgivet den 24. oktober 2014 20. oktober 2014. Nr. 1137. Bekendtgørelse af lov om social pension Herved bekendtgøres lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1116 af 23. september

Læs mere

Social sikring under arbejde i udlandet. Arbejde i et andet land

Social sikring under arbejde i udlandet. Arbejde i et andet land Social sikring under arbejde i udlandet Arbejde i et andet land Indledning I denne pjece omtales nogle af de regler, der gælder for social sikring under arbejde i udlandet. I nogle situationer er en person,

Læs mere

Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag. til

Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag. til Lovforslag nr. L 71 Folketinget 2009-10 Fremsat den 18. november 2009 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet

Læs mere

Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2018.

Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2018. Notat 24. juni 2019 Statistik om Udlandspensionister 2018 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2018. I 2018 udbetalte International Pension, Udbetaling

Læs mere

29. oktober 2015 EM 2015/160. Ændringsforslag. til. Til 5. Til 9. Til 10

29. oktober 2015 EM 2015/160. Ændringsforslag. til. Til 5. Til 9. Til 10 29. oktober 2015 EM 2015/160 Ændringsforslag til Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx om alderspension Fremsat af Naalakkersuisut til 2. behandling. Til 5 1. Stk. 2 affattes således: Stk. 2. Alderspensionister

Læs mere

Pensionist. eller. Efterlønsmodtager. Nogle vigtige oplysninger. 15. udgave Danske Seniorer

Pensionist. eller. Efterlønsmodtager. Nogle vigtige oplysninger. 15. udgave Danske Seniorer Pensionist eller Efterlønsmodtager 2014 Nogle vigtige oplysninger 15. udgave Danske Seniorer Udgiver: Danske Seniorer Griffenfeldsgade 58 2200 København N Tlf.: 35 37 24 22 Mail: info@danske-seniorer.dk

Læs mere

Forslag. Fremsat den 7. februar 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til

Forslag. Fremsat den 7. februar 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) til 2017/1 LSF 138 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 17/12635 Fremsat den

Læs mere

1. GENERELT. (Sæt kryds i de relevante firkanter)

1. GENERELT. (Sæt kryds i de relevante firkanter) 1. GENERELT 1.1 Har kommunen fastsat vejledende retningslinjer for tildelingen af personlige tillæg efter 17, stk. 2? Ja Nej Hvis ja: Hvilke af nedenstående vejledende retningslinjer anvender kommunen

Læs mere

Informationsmøde. Det handler om DIN pensionsordning i PKA. PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1

Informationsmøde. Det handler om DIN pensionsordning i PKA. PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1 Informationsmøde Det handler om DIN pensionsordning i PKA PKA A/S Tuborg Boulevard 3 2900 Hellerup 1 Organisation PKA administrerer pensionsordninger for: Sygeplejersker Sundhedsfaglige (Kost- og Ernæringsfaglige,

Læs mere

ALDERSPENSION. Layout: icicero, v/nuno B. Hansen Fotos: Leiff Josefsen

ALDERSPENSION. Layout: icicero, v/nuno B. Hansen Fotos: Leiff Josefsen Layout: icicero, v/nuno B. Hansen Fotos: Leiff Josefsen ALDERSPENSION 1. Indledning Alderspensionen er en ydelse, du kan søge om når du er blevet 66 år. Den 1. januar 2016 trådte nye regler for alderspension

Læs mere

Forslag. Beskæftigelsesudvalget L 138 Bilag 1 Offentligt. Lovforslag nr. L 138 Folketinget

Forslag. Beskæftigelsesudvalget L 138 Bilag 1 Offentligt. Lovforslag nr. L 138 Folketinget Beskæftigelsesudvalget 2017-18 L 138 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 138 Folketinget 2018-19 Fremsat den 7. februar 2018 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Generelt om pension. v/annelise Rosenberg

Generelt om pension. v/annelise Rosenberg Generelt om pension v/annelise Rosenberg Program Det danske pensionssystem Hvornår kan du gå på pension? Generelle regler for pension Din arbejdsmarkedspension/tjenestemandspension Folkepension, atp og

Læs mere

Beregning af pensionsformuer og effektive pensionsformuer

Beregning af pensionsformuer og effektive pensionsformuer d. 10.7.2013 Anne Kristine Høj Lene Kjærsgaard Beregning af pensionsformuer og effektive pensionsformuer I Dansk Økonomi, forår 2013 anvendes effektive pensionsformuer. Den effektive pensionsformue er

Læs mere

Støttemuligheder når du har em blødersygdom

Støttemuligheder når du har em blødersygdom Støttemuligheder når du har em blødersygdom Svendborg, d. 21. september 2013 Gitte Madsen Socialrådgiver handicapkonsulent 1 Serviceloven 83, praktisk bistand og personlig pleje 86 træning 100 merudgifter

Læs mere

Efterlønsbeviset - for dig, der er født før 1. januar 1956

Efterlønsbeviset - for dig, der er født før 1. januar 1956 Efterlønsbeviset - for dig, der er født før 1. januar 1956 A-kassen LH 3. udgave, januar 2019 Indhold Side 1. FORORD 3 1.1 Din efterlønsalder 3 1.2 Er du deltidsforsikret? 3 2. OM EFTERLØNSBEVISET 4 2.1

Læs mere

FØRTIDSPENSION SAGSBEHANDLING

FØRTIDSPENSION SAGSBEHANDLING FØRTIDSPENSION SAGSBEHANDLING Inden du søger om førtidspension Der kan tilkendes førtidspension til personer mellem 18 år og folkepensionsalderen. En ansøgning om førtidspension vil blive behandlet i forhold

Læs mere

Britta SCHULZ Liliane MORRIELLO Kim PEDERSEN NYBERG

Britta SCHULZ Liliane MORRIELLO Kim PEDERSEN NYBERG Britta SCHULZ Liliane MORRIELLO Kim PEDERSEN NYBERG Europa-Kommissionen GD for Beskæftigelse, Sociale Anliggender, Arbejdsmarkedsforhold og Inklusion Att. Kontorleder Jackie Morin Kontor J-54 2/57 BE-1049

Læs mere

Yderligere oplysninger fås hos kommunen.

Yderligere oplysninger fås hos kommunen. 26 26 Boligstøtte xx Boligstøtte Boligstøtte omfatter boligsikring, boligydelse og lån til betaling af beboerindskud. Retten til boligstøtte er betinget af: at man har fast bopæl her i landet at boligen

Læs mere

Seniorhåndbogen 2015 For pensionister eller efterlønsmodtagere

Seniorhåndbogen 2015 For pensionister eller efterlønsmodtagere Seniorhåndbogen 2015 For pensionister eller efterlønsmodtagere Udgiver Faglige Seniorer Islands Brygge 32 D 2300 København S Tlf. 35 24 64 12 info@fagligsenior.dk www.fagligsenior.dk Redaktion: Lisbet

Læs mere

Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck

Supplerende ydelser boligydelse, varmetillæg og ældrecheck ÆLDRE I TAL 2017 Supplerende ydelser 2015 - boligydelse, varmetillæg og ældrecheck Ældre Sagen August 2017 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation.

Læs mere

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015

Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser 2015 Seniorordninger i samspillet med offentlige ydelser. Vælger du at gå på nedsat tid, påvirker det naturligvis din økonomi. Din løn bliver mindre,

Læs mere

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem ÆLDRE I TAL 2017 Folkepensionister med samspilsproblem - 2015 Ældre Sagen November 2017 Hvor mange folkepensionister har et samspilsproblem? Pensionister med samspilsproblem defineres her som pensionister,

Læs mere

Efterlønsbeviset - for dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959

Efterlønsbeviset - for dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959 Efterlønsbeviset - for dig, der er født i perioden fra 1. januar 1956 til 30. juni 1959 A-kassen LH 4. udgave, april 2019 Indhold Side 1. FORORD 3 1.1 Din efterløns- og folkepensionsalder 3 1.2 Er du deltidsforsikret?

Læs mere

Københavns Kommune. Boligydelse og boligsikring 2009

Københavns Kommune. Boligydelse og boligsikring 2009 Københavns Kommune Boligydelse og boligsikring 2009 Boligstøtte To slags hjælp Hvis du bor til leje i en lejlighed med eget køkken, kan du måske få hjælp til huslejen. Hjælpen hedder boligstøtte. Der er

Læs mere

Boligydelse og boligsikring 2008

Boligydelse og boligsikring 2008 Boligydelse og boligsikring 2008 Boligstøtte To slags hjælp Hvis du bor til leje i en lejlighed med eget køkken, kan du måske få hjælp til huslejen. Hjælpen hedder boligstøtte. Der er to slags boligstøtte:

Læs mere

Pensionist eller 2013 Efterlønsmodtager

Pensionist eller 2013 Efterlønsmodtager Pensionist eller 2013 Efterlønsmodtager Pensionist eller Efterlønsmodtager 2013 1 Pensionist eller Efterlønsmodtager 2013 Udgiver LO Faglige Seniorer Islands Brygge 32D Postboks 340 2300 København S Tlf.

Læs mere

Forudsætninger for e-pensionstjek

Forudsætninger for e-pensionstjek Forudsætninger for e-pensionstjek Med e-pensionstjek vil SEB Pension give dig et kvalificeret bud på dit pensionsbehov: Dit behov for opsparing, når du går på pension så du kan opretholde din livsstil

Læs mere

Boligydelse og boligsikring 2006

Boligydelse og boligsikring 2006 Boligydelse og boligsikring 2006 Boligstøtte To slags hjælp Hvis du bor til leje i en lejlighed med eget køkken, kan du måske få hjælp til huslejen. Hjælpen hedder boligstøtte Der er to slags boligstøtte:

Læs mere

Når den ene flytter i ældre- eller plejebolig. Hovedbiblioteket Storm P Salen Torsdag den 15. november 2018

Når den ene flytter i ældre- eller plejebolig. Hovedbiblioteket Storm P Salen Torsdag den 15. november 2018 Når den ene flytter i ældre- eller plejebolig Hovedbiblioteket Storm P Salen Torsdag den 15. november 2018 Program Visitering til plejebolig Indskudslån Boligstøtte Økonomi for begge parter når den ene

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig førtidspension m.v. Socialudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) SOU alm. del - Bilag 171,AMU alm. del - Bilag 133 Offentligt Lovforslag nr. L xxx Folketinget 2007-08 Fremsat den X 2008 af velfærdsministeren (Karen

Læs mere

Pensions- & Investeringsspecialist Helle Oxenvad

Pensions- & Investeringsspecialist Helle Oxenvad Seniormøde i HKKF Pensions- & Investeringsspecialist Helle Oxenvad 2 Program Formuestruktur og formuerådgivning Kapitalpension Optimering af pensionstillæg Yderligere spørgsmål 3 Formuerådgivning Bolig

Læs mere

Forslag. Lov om skattenedslag for seniorer

Forslag. Lov om skattenedslag for seniorer 2007/2 LSV 160 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2008-311-0016 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 10. juni 2008 Forslag til Lov

Læs mere

VEJLEDNING OM OVERENSKOMST MELLEM DANMARK OG INDIEN OM SOCIAL SIKRING

VEJLEDNING OM OVERENSKOMST MELLEM DANMARK OG INDIEN OM SOCIAL SIKRING VEJLEDNING OM OVERENSKOMST MELLEM DANMARK OG INDIEN OM SOCIAL SIKRING Pensionsstyrelsens vejledning af 5. april 2011 International Social Sikring, j.nr. 93-00033-11 INDHOLD pkt. INDLEDNING 1. ALMINDELIGE

Læs mere

Boligydelse og boligsikring 2010

Boligydelse og boligsikring 2010 Boligydelse og boligsikring 2010 Boligstøtte To slags hjælp Hvis du bor til leje i en lejlighed med eget køkken, kan du måske få hjælp til huslejen. Hjælpen hedder boligstøtte. Der er to slags boligstøtte:

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Socialudvalget 2014-15 L 79 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 79 Folketinget 2014-15 Fremsat den 19. november 2014 af ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold (Manu Sareen) Forslag

Læs mere