ROd alarm / R D O MK A E T I

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ROd alarm / R D O MK A E T I"

Transkript

1 ROd / alarm T D A O M K E R I

2 Indhold Bevægelsesøvelse. Rammefortællingen er, at elevernes rettigheder er blevet stjålet og skilt ad, derfor skal de løbe rundt til forskellige poster og finde dem igen, uden at blive fanget. Eleverne skal forholde sig til forskellige roller og regler, som efterfølgende kan bruges i en refleksion omkring rettigheder og medansvar. Formål At eleverne arbejder tværfagligt med idræt og menneskerettigheder, og på baggrund af et alsidigt, idrætsligt læringsforløb reflekterer over forskellen mellem rettigheder, menneskerettigheder og regler. Fag Idræt I relation til trinmål for faget idræt efter 5. klassetrin arbejdes der med at indgå i idrætslige lege sammen med andre og at arbejde med idræt i tværfaglige sammenhænge. Tidsforbrug 1-2 lektioner Materialer Rollekort (bilag 1) Elev-ark bestående af rettighedskort (bilag 2) Saks Tape Evt. tegnestifter Fløjte eller horn til at signalere jagtsæsonen og start/slut på spillet Hatte eller anden tydelig beklædningsgenstand til jægerne

3 Beskrivelse 0. Forberedelse: Læs spillets instruktioner og rollekort grundigt, så du forstår, hvordan aktiviteten virker. Bemærk at denne aktivitet kræver en række facilitatorer: 10 legende børn kræver et minimum af 3 facilitatorer (1 koordinator, 1 central post, og 1 jæger) plus 2 kortpersoner, der kan spilles af elever. - Kopier 10 rettighedskort på forskellige farver papir og klip dem ud med en enkelt rettighed på hvert kort. Du skal have ca. 50 kort i alt, dvs. 5 sæt i hver deres farve, således at hver rettighed findes i fem forskellige farver. 50 kort er det antal, du har brug for til en gruppe på børn. For hver yderligere 5 børn, tilføjes et sæt i en anden farve (med f.eks. 25 børn har du brug for 70 kort i syv farver). - Med udgangspunkt i et kort læreroplæg om forskellen mellem menneskerettigheder, rettigheder og egne regler, kan I evt. udskifte de 10 rettigheder her med nogle, elev erne selv har defineret eller prioriteret, så der er mere på spil ved at miste dem. - Klip rettighedskortene i to dele. Opdel de halve kort i to stakke. Giv en stak til den centrale post og giv resten vilkårligt til kortfolkene. Der er et nr. på hver halvdel af kortet, så man kan være helt sikker på, hvilke der passer sammen. Den ene slags halvdele skal den centrale post have til at dele ud til spillerne, og den anden halvdel skal fordeles blandt kortfolket. - Kopier rollekort til facilitatorer og eventuelle elever, der kommer til at spille roller. Giv dem også en mundtlig instruktion, så alle forstår deres opgave. - Find og tjek det sted, hvor I skal spille og afgræns spilområdet. Find et stede til den centrale post og de forskellige kortfolk. Aktiviteten fungerer bedst udendørs (f.eks. legeplads, sportsplads, park, skov). Øvelsen kan også tilpasses et stort indendørs rum. 1. Introducer aktiviteten og dets rammer: Saml eleverne ved den centrale post og introducer spillet: Der er meldt rød alarm, og eleverne er blevet bedt om at tage affære. 10 børnerettigheder er forsvundet, og måske er de tabt for evigt! Heldigvis er en halvdel af hver af de 10 manglende rettigheder blevet reddet. Eleverne skal redde de øvrige halvdele, så de kan få deres fulde rettigheder. Når de at indsamle alle rettighederne indenfor en given tid, vinder de over jægerne, som bringer børnerettighederne i fare.

4 Afgør længden af spillet til 20 minutter for en lille gruppe; 30 minutter for grupper på 20 eller flere. Forklar grænserne for spillet og bliv enige om et hørbart tegn til at angive begyndelsen og slutningen af spillet (det er her, fløjte eller horn kommer til sin ret). Forklar, at du vil være uden for spillet for at sikre, at alle er trygge og følger reglerne. 2. Forklar missionen og de forskellige aktører Facilitatoren, som er den centrale post, giver hver elev et halvt kort og beholder resten selv. Forklar eleverne, at målet med spillet er at finde den anden halvdel af deres kort for at skabe et helt rettighedskort. Kortenes andre halvdele kan hentes hos kortfolket. Både rettigheden og farven skal passe sammen. Når eleven har begge halvdele af kortet, skal de bringe dem til den centrale post. Introducer og forklar betydningen af den centrale post til eleverne: - Aktiviteten begynder og slutter på Central Post. - Når du har begge halvdele af et rettighedskort, bringer du det til den centrale post. Personen dér vil klistre kortet sammen og hænge den fulde rettighed op. - Du får mulighed for at vælge et nyt halvt kort. Introducer og forklar kortfolkets rolle til eleverne: - Kortfolkene har de manglende halve kort. - De vil være i forskellige dele af spilområdet, hvor eleverne kan finde dem. - De fleste kortfolk vil bo på bestemte steder, men mindst én kortperson vil gå rundt omkring. - Du skal finde en kortperson og vise vedkommende dit halve kort. Hvis kortpersonen har den anden halvdel af kortet, vil han eller hun give det til dig. Du vil derefter tage de færdige kort til den centrale post, tage et nyt halvt kort og begynde forfra. - Hvis en kortperson ikke har den anden halvdel af kortet, må du prøve hos en anden kortperson. - Under jagtsæsonen er det eneste sikre sted i armslængde af kortfolket. Hvis du kan røre ved en kortperson, kan jægerne ikke fange dig. - Kortfolket vil nu gå ud og finde deres positioner. Introducer og forklar jægernes rolle og system med jagtsæsoner : - Under jagtsæsonerne vil jægerne forsøge at fange dig og tage dine rettigheder. - Hver gang de fanger dig, vil jægerne rive dit halve kort i to stykker. Det ene stykke giver de tilbage til dig og det andet stykke giver de til kortfolket. Det betyder, at hver gang de fanger dig, bliver det sværere at fuldføre dit kort, fordi det er i mindre stykker.

5 - Du vil vide, at det er jagtsæson, når du hører en fløjte eller lignende lydsignal. Når jagtsæsonen er overstået, vil der blive blæst to gange. - Husk: det eneste sted, hvor jægerne ikke kan fange dig, er i armslængde af en kort person. 3. Start spillet Giv lyd med det aftalte signal og lad eleverne begynde at løbe rundt i spilområdet, på udkig efter den kortperson, som har den rigtige anden halvdel til deres halve kort. Mind evt. jægerne om engang i mellem at signalere jagtsæson. 4. Afslut spillet Giv lyd med det aftalte afslutningssignal, når alle kort er blevet samlet, eller tiden er gået. Opsamling og refleksion Afrund aktiviteten ved at stille spørgsmål som disse: Hvad skete der i løbet af spillet? På hvilke tidspunkter var det mest spændende? Havde I en bestemt strategi? Hvad synes I om aktiviteten? Relater aktiviteten til forståelsen af menneskerettigheder ved at stille spørgsmål som disse: Når vi siger, at vi har ret til..., hvad betyder det så? Tror I, at disse rettigheder er universelle - dvs. gælder for alle mennesker? Er de respekterede over hele verden? I andre styreformer end demokrati, fx i et diktatur, hvem kunne jægere og kortfolk så være i det virkelige liv? Relater overholdelsen af regler til de fællesskaber børnene indgår i: Skolen, familien, kammeratskabsgruppen, osv. Fungerer de godt? Hvad kan vi gøre i vores daglige liv for at sikre, at alle påtager sig et medansvar for, at alles rettigheder overholdes?

6 BILAG 1: Rollekort KOPIER OG KLIP UD Koordinator (1 facilitator) Det er din opgave at forklare spillet og fastsætte dets grænser. Du vil også forklare, med hvilken lyd du sætter spillet i gang og hvilken lyd der betyder, at spillet skal stoppe (enten når det er slut, eller i nødstilfælde hvor nogen kommer til skade el.lign.). Disse lyde skal være helt anderledes end dem, der sætter gang i jagtsæsonen. Sørg for, at både børn og facilitatorer forstår og udfylder deres roller. Under spillet skal du holde øje med, at alle spiller fair. Hvis det er nødvendigt, må du gribe ind eller stoppe spillet. Når spillet er slut (alle kort er samlet eller tiden er gået), afslutter du spillet med den aftalte lyd og laver afrunding og evaluering med deltagerne. Den centrale post (1 facilitator) Som benævnelsen antyder, er din opgave at bemande den centrale post, som bør være et fast sted gennem hele spillet. Det er her, aktiviteten begynder og slutter. Du skal give halve kort til eleverne og beholde resten af de halve kort, der ikke er blevet givet til spillerne. Kortfolket har de andre halvdele af alle kortene. Når en elev har begge halvdele af et rettighedskort, vil han eller hun give det til dig. Derefter kan du give eleven mulighed for at vælge et nyt halvt kort. Klistr de to halvdele af rettighedskortet sammen og hæng hele kortet på en væg, en tøjsnor eller et træ, så eleverne nemt kan se deres fremskridt. Vær opmærksom på, at eleverne formentlig vil begynde at udvikle deres egen strategi for at få samlet kortene, når de selv kan vælge et nyt halvt kort. Du bør tilskynde, men ikke indlede, denne strategiudvikling. Hvis nogle børn trækker sig ud af spillet, kan du få dem til at hjælpe dig med dine opgaver, så de stadig er med i aktiviteten. Kortfolket (2 + ; elever eller facilitatorer) Del et komplet sæt af halve kort mellem jer. Find jer hver især en position i spilleområdet. Eleverne skal kunne finde jer, så I bør ikke stå skjult, men gerne spredt godt ud over hele området. Alle undtagen én kortperson forbliver på ét sted. Denne ene kortperson går rundt i løbet af spillet, hvilket giver denne facilitator mulighed for at holde ekstra øje med hele spillet. Spillerne kommer hen til jer og viser jer deres halve kort. Hvis I har den anden halvdel af kortet, gives det til spilleren. Under jagtsæsonen, er der en sikkerhedszone omkring jer, så langt som I kan nå at røre ved folk. Inden for denne zone kan jægerne ikke fange spillerne.

7 I skal blive på jeres pladser, indtil den lyd, der angiver spillets ende, lyder, også selvom I ikke har flere halve kort. Efter slut-lyden skal I gå tilbage til den centrale post. Hjælp gerne med at få de elever med, som måske ikke har hørt lyden. Jægere (1 + ; facilitatorer) Din rolle er at fange spillere og tage deres rettighedskort i løbet af jagtsæsonerne. Hver gang det lykkes dig at fange en spiller, skal du have deres halve kort og rive det over i to stykker. Giv det ene stykke tilbage til spilleren og det andet til en af kortfolket. Det betyder, at det bliver sværere for spilleren at samle dette kort. Jagtsæsonen er et meget spændende øjeblik for eleverne. Gør det regelmæssigt, men i korte perioder. Pust i et horn eller en fløjte én gang, når jagtsæsonen starter, to gange når den slutter. Som jæger skal du have en karakteristisk beklædning på (f.eks. skilt, hat, frakke eller tørklæde) og være meget synlig. Vær gerne larmende under jagtsæsonen for at øge spændingen hos eleverne. Når du jager eleverne, er formålet ikke så meget at fange dem, som at øge spændingen. Hvis du fanger for mange eller de samme spillere for ofte, kan eleverne blive demotiverede. Følg med på facebook.com/demokratifordi Besøg os på demokratifordi.dk

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin Skolens Sociale Liv Øvelser 1 Alle klassetrin Indhold: Spilleregler - behov og rettigheder... 2 Spilleregler - rettigheder og ansvar... 4 Læringsmiljø... 6 Seks-hjørne øvelse... 8 Opvarmningsøvelser...

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn.

Bliv klædt på til træning. Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Bliv klædt på til træning Tips fra kollegaer til nye trænere for Vestias yngste børn. Side 2 Bliv klædt på til træning Ny træner......det kan være en stor mundfuld Er du helt ny træner? Er du evt. presset

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Skab bedre resultater Deep democracy (dd) - beslutsningsproces 4.trin O M

Skab bedre resultater Deep democracy (dd) - beslutsningsproces 4.trin O M Skab bedre resultater Deep democracy (dd) - beslutsningsproces 4.trin T D A O M K E R I Indhold En dilemmaøvelse til at gennemføre demokratiske beslutningsprocesser i grupper. Metoden henvender sig til

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer

INSPIRATIONSKATALOG. til lærere og pædagoger. Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer INSPIRATIONSKATALOG til lærere og pædagoger Konkrete forslag til øvelser, aktiviteter og værktøjer til at udvikle inkluderende læringsmiljøer Indhold Tema Aktivitet Type Tid Side Forberedelse Forberedelseark

Læs mere

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse.

Lærervejledning. Dansk, samfundsfag. Hjemkundskab. Filmfremvisning, individuelle opgaver, gruppearbejde, debat, klasseøvelser og fremlæggelse. Film: Formål: Målgruppe: Fag: Lektioner: Form: Hvad nu hvis jeg aldrig bliver tynd? At eleverne får fokus på indre kvaliteter frem for ydre omstændigheder. At eleverne får fokus på egne samt klassens styrker

Læs mere

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1

TURNERINGSFORMER. Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 TURNERINGSFORMER Leg & læring via skoleskak! Skoleskak.dk 1 Indholdsfortegnelse Forord 2 Bondeskak 3 Arm & hjerne skak 3 Lynskak 4 Nedtrapning 4 De tapre riddere 5 Alle-mod-alle turnering 5 Handicapturnering

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

9-Lad os tale om penge.

9-Lad os tale om penge. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 9-Lad os tale om penge. Kvinder og mænd har bekymret sig om penge

Læs mere

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie

Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie 1 Jeg vil ikke fjerne halvdelen af mig selv. Jonathans historie Materielle Tid Alder B6 140 min 13-15 Nøgleord: Identitet, ligebehandling, LGBT, normer Indhold Denne øvelse handler om at definere sin egen

Læs mere

Mentorens værktøjskasse

Mentorens værktøjskasse Mentorens værktøjskasse Den vigtigste forudsætning for at kunne fungere som en god mentor i DJ mentor, er et oprigtigt ønske om at stille sin erfaring og opmærksomhed til rådighed for et mindre erfarent

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

identifikation & Fa Ellesskab O M

identifikation & Fa Ellesskab O M identifikation & Fa Ellesskab D A O M K E T R I Indhold Dette er en legende vurderingsøvelse, hvor eleverne på kort og i forhold til forskellige identifikationsmarkører skal bevæge sig rundt i forskellige

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege!

Leg og læring i bevægelsesbåndet. Kom lad os lege! Leg og læring i bevægelsesbåndet Kom lad os lege! Kom lad os lege! er en inspirationsplakat til børn i indskolingen. Dette hæfte indeholder gamle og nye lege samt reglerne på legene. Vi synes, at der er

Læs mere

Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE. For undervisere og vejledere. Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så?

Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE. For undervisere og vejledere. Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så? Mistrivsel hos unge OPMÆRKSOMHEDS- GUIDE For undervisere og vejledere Tidlig opmærksomhed Den første kontakt Samtalen Og hvad gør jeg så? 1 To gode værktøjer Dialog-barometret Hvor på skalaen er din bekymring

Læs mere

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System

Lean Construction-DK s. Guide til bedre planlægning med Last Planner System Lean Construction-DK s Guide til bedre planlægning med Last Planner System Introduktion Last Planner System er et værktøj i Lean Construction udviklet specielt til byggeriet og med hensyn til byggeriets

Læs mere