Delirium Intensivt Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Delirium Intensivt Afsnit. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1"

Transkript

1 Delirium Intensivt Afsnit Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit, N1

2

3 Kære pårørende til patienter med intensiv delirium Din nærmeste/vores patient har svært ved at holde styr på tankerne i perioder. Vi har ud fra en lille test vurderet, at hans/hendes evne til at koncentrere sig er nedsat. Hvad er intensiv delirium? Intensiv delirium er et fagudtryk for en tilstand, som kan ramme alle typer af patienter, der er indlagt på Intensivt Afsnit. Dette har næsten halvdelen af vores patienter i perioder, så det er altså en tilstand, vi ser dagligt. Det kan skyldes mange forskellige ting, og vi forsøger naturligvis at undgå denne belastning for patienterne. Han/hun kan opleve episoder, der for denne føles som virkelighed, høre og se ting, der ikke er rigtige (hallucinationer) og opføre sig meget anderledes end normalt. Når han/hun har delirium, vil normal samtale ikke give mening. Delirium kan ofte give episoder, hvor patienten ikke kan huske, hvor han/hun er, kan ikke genkende ting/personer og kan have forvrængede forestillinger om, hvad der foregår.

4 Årsager Fysisk stress, som blandt andet kan være pga. sygdom og indlæggelse. Psykisk stress, som kan være forårsaget af bekymring, søvnmangel og konstant uro. Vi har ikke altid mulighed for at fjerne årsagerne, men vi vil forsøge at minimere dem bedst muligt og behandle de årsager, der kan behandles på. Det handler om at skabe tryghed, genkendelighed og faste rammer for patienten. Patienten har brug for: Korte beskeder i et enkelt sprog så konkret som muligt. Forsøg at undgå ord, der kan misforstås. F.eks. slanger. Gentagelse af tid på døgnet, ugedag mm. Gentagelse af nødvendigheden af tuber, sonde og andet apparatur, hvis han/hun piller ved det. Genkendelige ting omkring sig. Dette kan være i form af billeder, yndlingspude, toiletsager og kendte ansigter. Ro og hvile. Men vigtigst af alt; SØVN.

5 Søvn Søvn kan være særdeles vanskelig at opnå, når man ligger på en intensiv afdeling, og når tankerne kører rundt oppe i hovedet. For nogle patienter er det en fordel, at have en pårørende siddende ved siden af sig og have en at holde i hånden. Andre patienter kan ikke finde ro og falde i søvn ved besøg. Du/I kan derfor blive bedt om mindre tilstedeværelse. Der er fast hvilepause mellem kl , hvor vi forsøger at opretholde fuldstændig ro på stuen. Hvad gør intensiv delirium ved patienten? En stor del af vores patienter reagerer på tilstanden ved at trække sig ind i sig selv. Der kan også komme pludselige vredesudbrud eller/og perioder med angst. Han/hun kan være irriteret eller bange for dropslanger, ledninger, apparatur mm. og forsøge at hive det af, og vil ikke umiddelbart forstå behovet for alt dette. Tilstanden går altid over igen, men det er meget forskelligt, hvor lang tid det tager. Når han/hun er sig selv igen og evt. er kommet ud af respirator, kan det være godt at få snakket om oplevelserne og få ryddet op i misforståelserne.

6 Det er ikke sikkert, at han/hun kan forstå, at de uvirkelige oplevelser, ikke har fundet sted. Støt hinanden det kan have været en barsk oplevelse både for patienten og dig/jer som pårørende. Efter udskrivelsen I sjældnere tilfælde, er der patienter, som først bliver sig selv igen, efter de har været hjemme et stykke tid i vante omgivelser. Vi ved meget lidt om evt. følger efter udskrivelsen, men udenlandske undersøgelser tyder på, at der kan være problemer med hukommelse og koncentrationsevnen. I Danmark er der forskning i gang indenfor området. Spørg personalet Du/I er velkommen til at spørge personalet, hvis du/i vil vide mere. Det er en meget god ide at ringe til personalet og aftale en tid for besøg, for at tilrettelægge hvile og ro på stuen. Mere information Det kan være svært at finde relevant information på Internettet. Her er et link, som evt. kan hjælpe:

7 Noter

8 Kontakt Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Intensivt Afsnit N1 Bygning 2 Falkevej Silkeborg Tlf Fax Tlf regionshospitalet.silkeborg@rm.dk Version: Februar 2012 Falkevej Silkeborg Tlf.: