INSTRUKTIONSBOG Tørlufttørrer DDL-IV

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INSTRUKTIONSBOG Tørlufttørrer DDL-IV"

Transkript

1 INSTRUKTIONSBOG Tørlufttørrer DDL-IV Serial No... ISO DK LT nr.: Rev. 00

2 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 1 af INDHOLDSFORTEGNELSE GENEREL INFORMATION Sikkerhedsforanstaltninger Anvendelse BENYTTEDE STANDARDER, DIREKTIVER, ANVISNINGER M.V Driftsprincipper Klimatiske begrænsninger Støjniveau Certifikat TEKNISKE DATA Tekniske specifikationer Typeskilt Målskitse Kapacitets tabel KONSTRUKTION Driftsprincipper MONTAGE Installation Montering BETJENING Styring - LAB DRY Maskinen giver fejlmeddelelse VEDLIGEHOLDELSE Filter Slanger og pakninger TILBEHØR Tilbehørsoversigt Montering af niveaukontrol, tilbehør... 39

3 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 2 af GENEREL INFORMATION 2.1 Sikkerhedsforanstaltninger Instruktionsbogen indeholder vigtig information som er en forudsætning for en sikker betjening og arbejde med maskinen. Instruktionsbogen henvender sig først og fremmest til personale der udfører betjening og vedligeholdelse. Instruktionsbogen skal opvares således at den til ethvert tidspunkt er tilgængelig for personalet. Læs Instruktionsbogen omhyggelig før maskinen tilsluttes. Specielt indholdet af afsnit omhandlende sikkerhed skal være bekendt. Funktionen og opbygningen af betjeningspanelet skal være bekendt før maskinen tages i anvendelse. Betjeningssikkerhed. Kapaciteten og driftssikkerheden for Labotek DDL-Tørrer afhænger i stor udstrækning af den rette betjening og en omhyggelig vedligeholdelse. Betjeningsfejl og utilstrækkelig eller mangelfuld vedligeholdelse vil medføre driftsforstyrelser. Sikkerheden for en tilfredsstillende og kontinuerlig drift kan kun opnås gennem en driftmæssig rigtig betjening og en omhyggelig vedligeholdelse. Information over den rigtige betjening af maskinen finder man i denne instruktionsbog under afsnittet Betjening. Det forudsættes at operatøren har faglig viden om maskinens anvendelse og indsatsområde. I afsnittet vedligeholdelse er alle vedligeholdelse og kontrolarbejder anført og forklaret således at vedligeholdelse af maskinen kan udføres fagligt korrekt af betroet teknisk personale. Vedligeholdelsesanvisningerne indeholder ingen omtale af større indgreb. Større service indgreb skal udføre af autoriseret Labotek service personale. Henvisning: Der må kun benyttes originale Labotek reservedele. Dette vil altid ske når der benyttes en Labotek service tekniker. Labotek A/S hæfter ikke for skader der opstår som følge af at instruktionsbogens anvisninger ikke følges eller som skyldes ikke autoriseret anvendelse af Labotek maskiner. Labotek service tekniker eller servicepersonale der er autoriseret af Labotek står til Deres rådighed hvis de skulle have nogen spørgsmål. Få afklaret hvis de har spørgsmål i forbindelse med gennemgang af instruktionsbogen. For let at finde den relevante information er Instruktionsbogen opdelt i hoved og undergrupper. Indholdsfortegnelsen gør det muligt umiddelbart at finde de relevante hovedafsnit.

4 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 3 af 39 I instruktionsbogen bliver følgende symboler anvendt for at gøre opmærksom på fare og relevant information for operatøren. Dette symbol henviser til mulig personfare. Vær opmærksom på anvisningerne for at undgå personskade.! Dette symbol henviser til mulig fare for maskinen. Vær opmærksom på anvisningerne for at undgå skader på maskinen. Dette symbol henviser til specielle tiltag til at opnå optimal drift og lettere betjening 2.2 Anvendelse DDL-tørren er en tørlufttørrer der benyttes til kontinuerlig tørring af fritflydende granulatformede plastmaterialer og regenerat Tørring DDL-tørren er specielt konstrueret til tørring af kunststofgrannulat, der kun må videreforarbejdes med et vist foreskrevet vandindhold. Dette gælder specielt for kunststofmaterialer som PET, forskellige typer nylon, ABS, PMMA og andre tekniske kunststoffer. Tørring af kunststofgranulatet sker med fortørret recirkuleret luft som føres gennem tørrebeholderen. DDL er konstrueret til montering på en produktionsmaskine. Denne udførelse kan leveres i to forskellige størrelser med følgende nominelle tørreluftkapacitet: 25 og 40m3/timen. DDL kan leveres med tørrebeholdere i følgende størrelser 25, 40, 75 og 100 liter. DDL er en tørlufttørrer med tørre og transport anlæg beregnet for montage direkte på sprøjtestøbemaskinen.

5 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 4 af BENYTTEDE STANDARDER, DIREKTIVER, ANVISNINGER M.V. 3.1 Driftsprincipper DDL serien består af en kombination af tørlufttørrer og transportudstyr som kun må benyttes til tørring og transport fritflydende plastgrannulat med en kornstørrelse på 3mm og lavt fugtighed. Grundliggende må der i DDL Tørlufttørren kun forarbejdes kunststofmaterialer der er godkendt til tørring i en tørlufttørrer Begrænsninger Skal der tørres granulat der indeholder større mængder af f. eks blødgørere (Monomere) eller andre flygtige stoffer der frigøres ved tørreprocessen kan tørreprocessen blive påvirket og DDL tørren blive beskadiget. I sådanne tilfælde skal Labotek A/S eller Laboteks autoriserede forhandler kontaktes. En anden anvendelse af DDL eller en videregående anvendelse betragtes som ikke retmæssig anvendelse. For heraf resulterende skader hæfter firma Labotek ikke. Risikoen og ansvar for følgeskader bæres alene af den der betjener maskinen. Til en retmæssig brug af maskinen hører overholdelse af instruktionsbogen samt overholdelse af inspektions og vedligeholdelsebestemmelser. Maskinen må ikke benyttes til andre formål end hvad der er anført i denne instruktionsbog. DDL-Tørren må ikke anvendes i eksplosionsfarlige omgivelser. Maskinen må kun arbejde på et jævnt og fast underlag. Et. hældninger må ikke overstige 2. Ændringer må kun foretages af en Labotek service tekniker eller en af Labotek autoriseret tekniker. Maskinen må ikke anvendes til: Pulver eller væsker. Levende væsener. Levnedsmidler eller medicinske produkter. Materialer, som ved opvarmning udvikler giftige eller brandbare væsker eller gasser. Kunststofmaterialer, som ved opvarmning afgiver additiver (kun efter rådgivning med leverandør) Sikkerhed og forskrifter Ejeren og/eller den person der er ansvarlig for tilslutning og igangsættelse af maskinen må tilsikre at installationen af maskinen er i overensstemmelse med de i instruktionsbogen foreskrevne krav samt de lokalt gældende maskinforskrifter. Ved el-arbejde skal de nationale og regionale forskrifter overholdes. Maskinen må kun betjenes af kvalificeret personale og kun i henhold til betjeningsanvisninger angivet i denne betjeningsvejledning. Indehaveren af maskinen er ansvarlig for anvisninger og skoling af personalet.

6 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 5 af 39 Såfremt maskinen bliver betjent af uautoriseret eller ukvalificeret personale og der derved opstår skader eller såfremt ejeren/operatøren i sit navn overlader betjening af maskinen til tredje mand så frafalder alle krav for produktansvar. Andre krav overfor firma Labotek for produktansvar og følgeskader er ugyldige og grundlæggende ugyldige. Alment gælder: Labotek hæfter ikke for skader der opstår ved at instruktionsbogens anvisninger ikke er blevet overholdt eller ved en ikke forskriftsmæssig anvendelse af Laboteks maskine. Firma Labotek eller en autoriseret Labotek forhandler forbeholder sig retten til at gennemføre tekniske og konstruktive ændringer. Dette kræver ikke tilladelse fra maskinens operatør eller indehaver. Labotek A/S overtager ingen forpligtelser til at gennemføre ændringer heller ikke for tidligere leverede maskiner. Indholdet af denne instruktionsbog er baseret på den på udgivelsestidspunktet tilgængelige viden og har det formål at formidle vigtig information der er en forudsætning for sikkert at kunne arbejde med maskinen. Instruktionsbogen henvender sig først og fremmest til operatøren og vedligeholdelsespersonalet. Instruktionsbogen formidler ingen videregående eller specifik information over produktets egenskaber og dets anvendelsesområde. Instruktionsbogen er ligeledes ikke nogen arbejdsanvisning for større indgreb i maskinen. Vigtig anvisning Maskinen skal altid slukkes med Drift - ON/OFF Taste, aldrig ved hjælp af hovedafbryderen da dette kan føre til aktivering af de indbyggede sikkerhedstermostater.

7 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 6 af Klimatiske begrænsninger Opstilling af maskinen: Ikke beregnet for udendørs drift Omgivelsestemperatur: Standard: +5 C / +35 C Relativ luftfugtighed: 80 % Elektrisk Tilslutning: Standard: 1N~230V 50-60Hz 3.3 Støjniveau For alle typer DDL udførelser gælder: Støjniveauet målt i henhold til DS/ISO er lavere end 70 dba. Lydtryksmåling udført i henhold til DS/ISO 11201, lavere end 63 Pa. (130 db i forhold til 20 µpa) Dette gælder følgende maskinkombinationer: Tørrer alene i drift. Transportør alene i drift. Tørrer og transportør samtidig i drift. Alle målinger er gennemført uden transport af råvare i slanger eller rør, da støjen i disse tilfælde vil afhænge af det pågældende plastgranulat og det aktuelle rør- eller slangemateriale.

8 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 7 af Certifikat IQ-Net Certifikat

9 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 8 af ISO Certifikat

10 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 9 af TEKNISKE DATA 4.1 Tekniske specifikationer Tekniske specifikationer Spændingsforsyning DDL-IV 25/25 DDL-IV 25/40 DDL-IV 40/75 1 ~50/60 Hz, 230 V DDL-IV 40/100 Størrelse [m³/h] Tørrebeholder, kapacitet [ltr.] Tørretemperatur [ºC] (standard) Dugpunkt [Cº] (målt uden Bedre end -35 belastning) Regenereringstid [min.] Effektforbrug max [kw] 2,6 2,6 3,4 3,4 Effektforbrug middel [kw] 0,8 0,8 1 1 Effektforbrug blæser [kw] 0,4 Sugeslange indv. dia [mm] 32 Sugeslange, længde [m] 3 Sugerør udv. dia.[mm] 32 Molekularsieve beholdere 1 Volumen af Molekularsieve [ltr.] Vægt af Molekularsieve [kg] (i alt) 2,1 2,1 3,5 3,5 Dimensioner [mm.] (L/B/H) 709/504/ /504/ /504/ /504/1505 Nettovægt [kg] Ret til ændringer i specifikationer forbeholdes.

11 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 10 af Typeskilt Serienummeret består af en kode (A) (B), et typenummer (C) og et løbenummer (D). A) Beskriver årstallet for hvornår maskinen er produceret. Eks. 0SX8 = 2008 B) Det første bogstav beskriver maskinens kendetegn. SA = Standard apparater. KA = Speciel udførelse af kundeønske. Andet bogstav angiver maskinindeks, d.v.s. den aktuelle version. Ved mærkning af El-styringer gælder følgende betydning af de to bogstaver: EX = Speciel mærkning for separat styring. ES = Speciel mærkning for erstatningsstyring. Tel: Fax: Strøbjergvej 29 DK-3600 Frederikssund Denmark Type: DDL25/40-IV Volt: -- Model no: Amp: -- AMP Serial no: 0SA Prefuse: -- Amp Date: kw: -- kw Hz: -- Hz 0SA A B C D R2593 C) Typenummeret består af tre cifre, der karakteriserer maskintypen: DDL-IV 25/25: 109 DDL-IV 25/40: 109 DDL-IV 40/75: 109 DDL-IV 40/100: 109 D) Løbenummeret er et femcifret tal, der henviser til maskinens eksakte produktionsnummer.

12 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 11 af Målskitse R2583 A B C D DDL-IV 25/ DDL-IV 25/ DDL-IV 40/ DDL-IV 40/ Alle mål i mm.

13 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 12 af Kapacitets tabel ABS Råmateriale Acrylnitril-Butadien- Styrol Anbefalet tørretid i timer Anbefalet tørretemp. C Tørrekapacitet kg/h ved litervægt 0.6 DDL-IV 25/25 DDL-IV 25/40 DDL-IV 40/75 DDL-IV 40/ PA Polyamid 6/6.6/ PA Polyamid 11/ PBTP Polybutylenterephtalat PC Polycarbonat PE Polyethylen PE Polyethylen, sort PEC Polyestercarbonat PEEK Polyetheretherketon PEI Polyetherimid PET Polyethylenterephtalat PETG Polyethylenterephtalaglykol PETP Thermoplastik polyester PI Polyimid PMMA Methylmethylmethacrylat POM Polyacetal PP Polypropylen PPO Polyphenylenoxid PPS Polyphenylensulfid PPSU Polyethersulfon PS Polystyrol PSU Polysylfon PUR Polyurethan PVC Polyvinylklorid SAN Styrol Acrylnitril SB Styrolbutadien (PS slagfast) TPE Termoplastisk elastomer TPR Termoplastisk gummi Det anbefales altid at spørge den pågældende råvareleverandør til råds angående tørretid og tørretemperatur for et materiale, hvilket også gælder for ikke anførte materialer. Værdierne i ovenstående kapacitetstabel er vejledende og baseret på tørring af de enkelte materialer ned til en restfugtighed på 0,2 %, dog varierende alt efter materialetype.

14 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 13 af 39 Kapaciteterne er baseret på en generel litervægt på 0,6 med undtagelse af PE og PETG, hvor litervægte på henholdsvis 0,55 og 0,85 danner basis. Det oprindelige fugtindhold i materialet samt eventuelle tilsatsmidler kan forlænge tørretiden og dermed reducere de angivne kapaciteter.

15 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 14 af KONSTRUKTION Apparatet har følgende funktioner: 1) Tørring af råmateriale med fortørret luft 2) Regenerering af lufttørremediet. 3) Transport af råmateriale til beholderen Ovenstående funktioner opnås ved at udnytte såvel sugeside, som trykside på blæseren, kombineret med ændring af blæserens omløbsretning. Derudover er der et ventilarrangement, hvorigennem luften kan ledes i forskellige retninger efter behov. DDL arbejder automatisk i en cyklus, der inden for fastsatte parametre styres af det aktuelle fugtindhold i plastråmaterialet. Ventiler anvendes til at lede luften den rigtige vej i de forskellige funktioner. For at undgå varmetab er tørrebeholderen isoleret, og tørring af råmateriale sker ved at recirkulere luften. Til tørring af tørreluften er DDL udstyret med én tørremiddelbeholder, med tørremidlet molecularsieve. Dette materiale har en porøs overflade og kan optage meget fugt. Ved at lade luften passere gennem tørremiddelbeholderen opnås på grund af en meget nøje temperaturstyring, en dugpunktstemperatur ned til 35 C og en restfugtighed ned til 0,02% svarende til 200 ppm. Hele adsorptions- og regenereringsprocessen sker uden kemisk omdannelse af tørremidlet. Tørremidlets levetid vil dog afhænge af om tørremidlets overflade tilsmudses af olie, additiver, støv m.m. Med hensyn til beskyttelse af tørremidlet mod støv er der indbygget et effektivt støvfilter, der nemt kan vedligeholdes, renses og skiftes. Det kompakte design og den specielle konstruktion med højisoleret tørrebeholder sikrer et meget lavt energiforbrug.

16 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 15 af Driftsprincipper Generelt DDL er forsynet med en tørremiddelbeholder med molecularsieve til affugtning af tørreluften. Når der er optaget en vis mængde vand fra tørreluften, skal tørremiddelbeholderen regenereres for at kunne optage yderligere vand. Det betyder, at tørremiddelbeholderen enten er indkoblet i tørrekredsløbet eller i regenereringskredsløbet som vist i flow-diagrammerne nedenfor. DDL tørreren er konstrueret til tørlufttørring af hygroskopiske og ikke hygroskopiske råmaterialer i kontinuerlig proces. DDL tørrerserien er specielt egnet til tørring og transport af hygroskopiske og fritflydende råmaterialer i temperaturområdet C i standardversionen Tørreren er udstyret med en tørremiddelbeholder, som indeholder et tørremiddel, molecularsieve, til affugtning af tørreluften. Efter optagelse af en vis mængde vand fra tørreluften, er tørremidlet mættet og skal, for igen at kunne optage vand, regenereres. Regenerering sker ved opvarmning af beholderen i et bestemt tidsrum under samtidig tilførsel af friskluft, som optager fugtigheden og afgiver denne til omgivelserne. Det vil sige, at tørremiddelbeholderen enten befinder sig i tørreeller regenereringskredsløb, afhængig af driftsfasen Regenerering Regenereringen sker, ved at varm luft passerer gennem tørremiddelbeholderen (19). Blæseren (6), der enten virker som regenereringsblæser eller tørreblæser, suger omgivende luft ind via indsugningsfilteret (20) til varmelegemet (23), hvor luftens temperatur hæves til ca. 200 C. Den fugt der er absorberet i tørremiddelbeholderen fordampes og drives ud som vanddamp i den omgivende luft. I den sidste del af regenereringscyklussen udkobles varmelegemet (23), og tørremiddelbeholderen nedkøles med atmosfærisk luft.

17 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 16 af 39 På både til- og afgangen for tørremiddelbeholderne (19) er der monteret automatiske ventiler (1), (2), (21) og (22) som sikrer, at luftstrømmen altid går i den rigtige retning alt efter omløbsretning af blæseren (6). Den nødvendige tid til regenerering af en tørremiddelbeholder afhænger af den mængde fugtighed, der er optaget fra materialet i tørrebeholderen (14), og regenereringstiden styres af termostaten (3). I forbindelse med regenerering sikrer den aktive køler (5), at luften køles ned inden den går ind i blæseren (6), og køleren sikrer at blæseren ikke udsættes for høje temperaturer. Regenereringen stopper, når afgangsluften fra tørremidlet har en temperatur på 120 C Tørring R2582_(1)_R00 Den tørre luft anvendes til tørring af materialet, der er i tørrebeholderen (14). Dette sker umiddelbart efter at regenereringscyklussen er færdig. Tørremidlet i DDL er i stand til at optage en vis mængde fugt, hvilket betyder at materialets fugtindhold er afgørende for, hvor længe der kan tørres før en ny regenerering er påkrævet. Tiden for første tørrecyklus er normalt forudindstillet til 60 minutter, og efter gennemløb af de følgende cyklusser vil styringen tilpasse regenereringstiden og tørretiden til den aktuelle fugtoptagelse. Opvarmning af tørreluften styres af en termostat (4), der på standard DDL kan indstilles mellem 60 og 180 C. I forbindelse med tørresystemet er der et filter (10), hvor hele mængden af tørreluft filtreres. Den aktive køler (5) sikrer at luften køles ned inden den går ind i tørremiddelbeholderen (19), og køleren sikrer at der optages mest muligt fugt fra luften der ledes til tørrebeholderen (14).

18 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 17 af Vakuumtransport DDL-Tørren har tillægs funktioner til at styre materialtransporten til tørrebeholderen. Material transporten kan uafhængigt af tørreprocessen blive tændt og slukket. Derved er det muligt at fylde tørrebeholderen uafhængigt af tørreprocessen. Transport til DH-beholderen foregår vha. vakuum og styres af bundklapsignal i vakuumtransportøren (15), der er monteret på toppen af DH-beholderen. Transport blæseren (8) suger luft fra vakuumtransportøren (15) gennem støvfilteret (9), og luften ledes derefter ud i det fri. På grund af undertrykket suges materialet op til vakuumtransportøren (15), som i visse tilfælde er påmonteret en Ratio-Selector (16). Materialet falder ved egen vægt ned i materialebeholderen (14). Transportcyklus stopper på grund bundklap signal i vakuumtransportøren (15). 2-vejs blandeventil (Tillægsudstyr, option) Styringen er forberedt for drift med en 2-vejs blandeventil (Ratio-Selector). Blandeventilen kan enten være påbygget transportenheden eller være placeret inde i denne. En separat uafhængig styring for drift af blandeventilen er derfor ikke nødvendig.

19 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 18 af MONTAGE 6.1 Installation Forbind slanger til materialetransport og luft. Sørg for, at der ikke er utætheder, da det vil forårsage dårlig ydelse og muligvis fejl. DDL placeres på den forarbejdningsmaskine, som skal forsynes med tørret råmateriale. DDL monteres via flange, der fastspændes sikkert og bolt samlinger efterspændes og efterses jævnligt. Tilslut maskinen til el-installation 1N~230V 50-60Hz. Maskinens forsikring max. 16 A. o Kontrollér, inden maskinen sluttes til, at spændingsangivelsen på maskinens typeskilt stemmer overens med den forhåndenværende spænding. Tænd på hovedafbryderen. Der vil nu komme lys i displayet, og Labotek logo vises Advarsel! Maskinen SKAL altid stoppes via betjeningspanelet og ALDRIG direkte på hovedafbryderen, da dette kan give anledning til indkobling af sikkerhedskredsen, i forbindelse med varmelegemet.

20 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 19 af Montering Montering af DDL DDL placeres på den forarbejdningsmaskine, som skal forsynes med tørret råmateriale. Kontroller, at tilslutningsspændinger og frekvens på DDL er i overensstemmelse med den installerede spænding og frekvens. Tilslutningsspændinger og frekvens kan læses på typeskiltet på siden af DDL. Se el-diagram vedr. el-tilslutning, godkendte stik (indgår ikke i Labotek levering). R2591 (1) Plastforarbejdningsmaskine (2) Transportør (3) DDL-IV (4) Materiale transport

21 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 20 af BETJENING Betjeningen er opbygget som et menusystem, hvor der er genveje til de mest basale funktioner som indstilling af tørretemperatur, tørretid og start/stop for tørring. En komplet oversigt over menusystemet findes i afsnit Styring - LAB DRY DDL-IV betjenes via et MP- baseret styring med farve touch skærm. Touch skærmen viser grafisk maskinens drift status. Touch skærmen er udstyret med betjeningsknapper, som betjenes ved let tryk på skærmen. LAB-DRY er forsynet med sparefunktion/pauseskærm for at maksimere skærmens levetid. Touch skærmen går automatisk i sparefunktion/pauseskærm 10 min. efter sidste tryk på skærmen. Sparefunktionen/pauseskærmen annulleres automatisk med tryk på skærmen. LAB-DRY er forsynet med energisparesystemet LESS (Labotek Energy Saving System) LESS systemet er udviklet for at mindske energiforbruget samt reducere risikoen for overtørring af materialerne. LESS systemet foretager en sammenligning mellem indblæsningstemperaturen og udblæsningstemperaturen i tørrebeholderen. Hvis udblæsningstemperaturen overstiger den valgte LESS procent af tørretemperaturen, vil LESS systemet starte en gradvis sænkning af den aktuelle tørretemperatur. Når LESS systemet er aktivt vil udblæsningstemperaturføleren blinke i drift billedet og i pauseskærmen vil teksten Energi-besparelse blinke (sort/grøn). OBS! LAB-DRY indeholder styringsprogrammer for flere maskintyper. Derfor er det vigtigt at den korrekte maskintype vises i drift billedet nederste højre hjørne. (DDL)

22 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 21 af 39 Daglig drift Når maskinen tændes på hovedafbryderen vil der efter 4-5 sek. fremkomme drift billedet, som viser maskinens status Drift menu Åben / Låse Start / Stop Setup menu Alarm info Åben / Låse-knap. Knappen skal være grøn for at øvrige knapper kan betjenes. Et kortvarigt tryk på knappen vil aktiverer adgang til Start / Stop knap og Alarm knap. Et længerevarende tryk (min. 3 sek.) vil aktiverer adgang til SET knap (bliver grøn). Start/stop-knap: Starter og stopper den samlede maskine. NB! Kører maskinen en regenererings cyklus, når der trykkes på stopknappen, vil LAB- DRY køre regenereringen til ende og derefter stoppe. Transport og tørring vil stoppe med det samme, når der trykkes stop. SET-menu: For at få adgang til at ændre parametre i Setup menuen, skal Åben / Låse knappen trykkes ned i min. 3 sek., herefter vil SET-menu knappen gå fra rød til grøn. Ved tryk på SET-menu knappen fremkommer Setup billedet Alarm info: I tilfælde af én alarm, bliver denne knap synlig. Ved tryk på alarm info knappen fremkommer alarmteksten

23 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 22 af Setup menu Filter renblæsning Sugetid Temperatur Ratio-Selector, B Ratio-Selector, A ESC Options menu, (kræver password) Ur / tid Options menu: Adgang til Options menu. Indtastning af password er påkrævet inden valg af optioner er muligt. Ur-knap: Giver adgang til indstilling af aktuel tids ur samt forsinket timer-start. De grønne områder placeret forskellige steder på menu billedet er et aktivt parameter og ved tryk, gives der adgang til ændring af indstillingerne for parameteret Eksempel: Tryk på det grønne område over transport motor. Herved fremkommer Menuen for sugetidens parameterindstilling. T 1 Indblæsningstemperatur: Indstilling af tørretemperatur T 2 Udblæsningstemperatur: Indstilling af LESS Sugetid: Indstilling af sugetiden på transportøren, Mini-Feed. Filter renblæsning: Indstilling af tid for renblæsning af filter på transportøren, Mini-Feed ESC-Knap: Navigerer tilbage til drift billedet.

24 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 23 af 39 Setup menu - Filter Renblæsning parameterindstilling ESC Pil op/ned Pil op/ned: Knapperne giver adgang til ændring af tiden for renblæsning af filter på transportøren, Mini-Feed. Holdes knappen nedtrykket i længere tid sker ændringen hurtigere. ESC-Knap: Navigerer tilbage til setup billedet.

25 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 24 af 39 Setup menu - Sugetiden parameterindstilling Tænd / sluk ESC Pil op/ned Pil op/ned: Knapperne giver adgang til ændring af sugetiden på transportøren, Mini- Feed. Holdes knappen nedtrykket i længere tid sker ændringen hurtigere. Tænd / sluk: knappen giver adgang til at tænde / slukke tørresystemet ESC-Knap: Navigerer tilbage til setup billedet.

26 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 25 af 39 Setup menu Ratio Selector A/B parameterindstilling Pil op/ned Tænd / sluk Pil op/ned: Knapperne giver adgang til ændring af sugetiden for Ratio Selector A/B. Holdes knappen nedtrykket i længere tid sker ændringen hurtigere. ESC-Knap: Navigerer tilbage til setup billedet.

27 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 26 af 39 Setup menu Tørretemperaturen T 1 parameterindstilling Tænd / sluk ESC Pil op/ned Pil op/ned: Knapperne giver adgang til ændring af indblæsningstørretemperaturen i materialet. Holdes knappen nedtrykket i længere tid sker ændringen hurtigere. Tænd / sluk: knappen giver adgang til at tænde / slukke tørresystemet ESC-Knap: Navigeres tilbage til setup billedet.

28 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 27 af 39 Setup menu Tørretemperaturen T 2, LESS, parameterindstilling ESC Pil op/ned Pil op/ned: Knapperne giver adgang til procentvis sænkning af den programmerede tørretemperatur (SET-punkt). Holdes knappen nedtrykket i længere tid sker ændringen hurtigere. Den procentvise udgangstørretemperatur er som standard sat til 70 % af indblæsningstemperaturen. Eksempel: Indstillet tørretemperatur = 100 ºC Indstillet LESS procent = 70 % Temperatur sænkning vil med disse indstillinger starte ved 70 ºC. For hver ºC udblæsningstemperatur overstiger 70 ºC vil indblæsningstemperaturen blive sænket med 1 ºC. Visning: Hvis udblæsningstemperaturen (T 2 ) viser 75 ºC, vil tørretemperaturen således blive sænket til 95 ºC med ovennævnte indstillinger. OBS! LESS Temperaturen bliver altid beregnet ud fra den valgte tørretemperatur. LESS systemet er afhængig af materialet der tørres, og er derfor valgbar fra % ESC-Knap: Navigerer tilbage til setup billedet.

29 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 28 af Setup menu Options menu DDL-IV kan udstyres med forskellige optioner. Fælles for disse optioner er at de efter installation, skal aktiveres i optionsmenuen. Tilvalgte optioner inkl. status vil herefter blive vist i drift billedet. For adgang til optionsmenuen skal der indtastes et password, dette er en beskyttelse mod uautoriseret ændring af parameterindstillingerne. I password menuen indtastes Password (2404) og derefter tryk på Enter-knappen. Herefter vises billedet for til / fra valg af optioner samt generelle opsætninger. ESC Tilbage Enter Numeriske værdier fra 0 til 9 til indtastning af 4 cifret password. Tilbage: Fortryd indtastede værdi. Enter: Når det 4 cifret password er indtastet, afsluttes med Enter. ESC-Knap: Navigerer tilbage til setup billedet.

30 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 29 af 39 Optionsmenuen, valg af optioner, er opdelt i tre sektioner med ikoner svarende til billedet fra drift billedet. Optionerne som til / fravælges er markeret med farver: Grøn= slået til. Rød= slået fra. 1. sektion fra venstre: To knapper for optioner, tilhørende transportøren, Mini-Feed. 2. sektion fra venstre: To knapper for optioner, tilhørende tørresystemet. 3. sektion fra venstre: Fire knapper for optioner, tilhørende den samlede maskine. Transportøren (Ind) Tørre-systemet Ratio-Selector Dugpuntsmåler Filter renblæsning Temperaturskala Transportøren (Ind), Mini-Feed: Tørre-systemet: Til/fra valg af Ratio-Selector funktion på Mini-Feed. Parametre for de to Ratio-Selector kanaler indtastes i setup menuen via parameterindstillingerne. Filter renblæsning: Til/fra valg af renblæsning af filter på transportøren, Mini-Feed Til/fra valg af dugpuntsmåler. Er dugpuktsmåler installeret og aktiveret her, vil dugpunkt blive vist kontinuerligt i drift billedet. Valg af temperaturvisning i drift billedet, hhv. Celsius eller Fahrenheit. Aktuel visning fremgår af knappen. Temperaturen vises i Celsius som standard.

31 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 30 af 39 Alarm-log Ekstern start Valg af sprog I/O-Status ESC Samlet maskine, DDL Alarm-log. Samtlige alarmer vil blive vist i denne log med tidspunkt. Dog max.10 stk. Ekstern start: Aktiveres såfremt maskinen ønskes startet / stoppet fra ekstern styring. Efter aktivering og forbinding til ekstern styring skal DDL slukkes i drift billedet før ekstern styring kan anvendes. Ekstern start knappen vil fremstå Rød/grøn i drift menuen, såfremt optionen er slået til. Ved ekstern start-kommando vil knappen i drift billedet blive grøn, og start/stopknappen vil få sort cirkel og grøn bjælke. I denne drift situation kan maskinen ikke betjenes lokalt. Optionen kan dog slukkes lokalt og maskinen dermed vende tilbage til lokal betjening. Valg af sprog: LAB-DRY indeholder 3 sprog: Engelsk, Tysk og Dansk. Ved at trykke på de pågældende sprogområders flag vises alle tekster i LAB-DRY i det valgte sprog. Det valgte sprog vil være markeret med sort boks omkring flaget i sprog menuen. I/O-Status. Viser status for alle inputs, outputs, temperaturer samt evt. dugpunkt. ESC-Knap: Navigerer tilbage til setup billedet.

32 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 31 af 39 Setup menu Ur/Tid LAB-DRY Styringen er forsynet med ur, for forsinket opstart af maskinen, samt et real-tids ur. Den forsinkede opstart kan sætte maskinen til at tænde på et forudbestemt tidspunkt på udvalgt ugedag. Ur for forsinket opstart er et endeløst æggeur, som altid vil vise real-tid, dato og årstal inden opstart programmeres. Pil op Real dato/tid Pil ned ESC Aktivering af opstart Ur/tid menuen for forsinket opstart viser øverst ugedagene 1-7, hvor dag 1 er mandag og dag 7 er søndag (Altid rød). Under ugedagsvisning ses real-tid. Real tid løber med 10 min. interval. Pil op/ned: Indstilling af ønsket opstarts tidspunkt. Eksempel: Aktuel tid: Fredag kl Maskinen er slukket på knappen i drift menuen. Ønsket opstart: Mandag kl Pil op holdes nede til tiden er kørt til mandag kl på øverste uge bjælke. Ønsket opstartstid vil blive vist under uge bjælke. Start af ur: Når den ønsket opstartstid vises, tryk på ur symbolet. Symbolet skifter fra rød til grøn og den forsinkede opstart er nu aktiveret. Når forsinket opstart er aktiv vil ur symbolet blive vist blinkende i drift billedet. Dato/tid: Indstilling af real tid, dato og år. Real tiden, er den tid der bliver vist i drift menuen. Tryk på knappen for indstilling, såfremt den ikke er korrekt. ESC-Knap: Navigerer tilbage til setup billedet

33 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 32 af 39 Indstilling af real tid indeholder numerisk indtastningsfelt, kalender-knap samt ur-knap. Indstil Ur Indstil Dato ESC Numeriske værdier fra 0 til 9 til indtastning af 4 cifret password. Tilbage: Fortryd indtastede værdi. Enter: Når det 4 cifret password er indtastet, afsluttes med Enter. Indstil Ur: Samme fremgangsmåde som med kalender-knap. Ved aktivering af Ur knap vil den aktuelle tid over knappen blinke. Ovenstående er nu åbent for evt. ændring på de numeriske felter. Efter endt valg trykkes Enter for at gemme ny tid. Indstil Dato: Ved aktivering af Dato knap vil aktuel år, måned og dato over knappen blinke. Ovenstående er nu åbent for evt. ændring på de numeriske felter. Efter endt valg trykkes Enter for at gemme ny dato/år. ESC-Knap: Navigerer tilbage til Ur/Tid.

34 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 33 af Drift menu Alarm info LAB-DRY er forsynet med en række alarmer, som advarer mod forkert funktion eller trussel om sådan. Alle alarmer vil tænde evt. monteret ekstern alarmlampe. For alle alarmer gælder at de har selvreset når fejltilstand er væk. Alarmerne er opdelt i 2 alarmtyper: Kritisk alarm: Ikke kritisk alarm: Viser et blinkende rødt stop-skilt i drift billedet En kritisk alarm vil stoppe maskinen helt eller den fejlramte del af maskinen afhængig af alarm-type. Viser en blinkende advarselstrekant i drift billedet. En ikke kritisk alarm er en information om truende fejltilstand /fejlfunktion. Alle alarmer vil forsat blive vist trods Reset, såfremt fejltilstand stadig er til stede. Alle alarmer har en fejltekst samt en fejlfindings guide tilknyttet. Pil op Pil ned ESC Fejlfindings guide Pil-op/ned: Valg af alarm i alarm rækken. Pil-op/ned anvendes til valg af den alarm man evt. vil have resat. Fejlfindings guide: Tryk på knappen og alarm-hjælpetekster vil fremkomme. ESC-Knap: Navigerer tilbage til drift billedet.

35 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 34 af 39 Drift menu Alarm info - Fejlfindings guide Teksterne afspejler de mest almindelige forekommende check-punkter for at udbedre fejlen /fejlbetjeningen. ESC ESC-Knap: Navigerer tilbage til Alarm info.

36 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 35 af 39 Maskinen giver fejlmeddelelse Alarmtyper Maskinen overvåger løbende at systemet virker korrekt. I den forbindelse kan der opstå en række alarmer (opremset i tabellen nedenfor). Hvis en alarm opstår indikeres dette med en blinkende alarm ikon i drift billedet. Alarm-nr. Betegnelse Aktion. 00 Bransdsikring ude Slukker maskinen 01 Motor-tørring / reg. ude Slukker tørring / regenerering 06 Luft Tørring ude Slukker tørring / regenerering 07 Luft regenerering ude Slukker tørring / regenerering 11 Tørretemperatur lav. Kun melding 12 Tørretemperatur høj Slukker tørring / regenerering 13 Regenerering for lang Kun melding 14 Sensor 1 Tørring Slukker tørring / regenerering 15 Sensor 2 LESS Kun melding 16 Sensor regenering Slukker tørring / regenerering 17 Motorfejl, transport #1 Slukker transport 1

37 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 36 af Menu system

38 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 37 af VEDLIGEHOLDELSE 8.1 Filter Montering af støvtæt filter til tørreluftsystem R Demonter låg (31) for filterhus med fastnøgle. Forsigtigt! Dæksel (31) kan være varmt, anvend sikkerhedsudstyr evt. handske ved afmontering. 2. Demonter patronfilter (33) ved hjælp af vingemøtrik (32). 3. Udtag filter (33) kontroller at det kan genanvendes og rens det med en industristøvsuger, eller udskift med et nyt filter. 4. Monter filter på gevindstang (34) i filterpotte (35) monter vingemøtrik (32) og låg (31) påskrues med fastnøgle. 8.2 Slanger og pakninger Det anbefales at kontrollere slanger og pakninger mindst én gang årligt - eller efter behov. Eventuelle utætheder eller beskadigede O-ringe, pakninger eller siliconeslanger tætnes eller udskiftes. I tilfælde af skader, som ikke straks kan udbedres, skal maskinen holdes slukket indtil istandsættelse har fundet sted.

39 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 38 af TILBEHØR 9.1 Tilbehørsoversigt R2592 Pos. Beskrivelse LT nr.: 1 Alarmlampe, DDL, monteret Alarmlampe, Gul blink Trykluftfilterrens, delt Mini-Feed Ratio Selektor, RS2000 DDL (mont. på DH) Niveaubegrænser, mekanisk, indsatskegle Niveaubegrænser, 200mm rør mekanisk Niveaubegrænser, 310mm rør mekanisk Flange, DH til pneumatisk skydespjæld Mellemstykke, pneumatisk skydespjæld Pneumatisk skydespjæld Udtømningstragt DP-måler, sæt Dugpunkt udtag, DDL

40 Rev. 00 DDL-IV Tørlufttørrer Side 39 af Montering af niveaukontrol, tilbehør Niveaukontrol monteres for at sikre, at tørrebeholderen ikke fyldes helt op, og dermed risikere, at materiale vælter ud af tørrebeholderen, hvis tørrebeholderens låg åbnes. 1. Demonter blindprop (1) ved at løsne pinolskrue i bøsning (4) og udtage prop. 2. Anbring niveaukontrolboks (2) i bøsning (4) og spænd pinolskrue. Husk at hul for kabel skal vende nedad. 3. Monter niveaukontrolvinge (3) på kontrolaksel (5) inde i beholderen. Husk at spænde kontramøtrik (6). R2289