FUGLSANG. Uge 13. Uge 14

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FUGLSANG. Uge 13. Uge 14"

Transkript

1 Dato: 17. marts 2014 Uge 13 Mandag 24/3 Tirsdag 25/3 Onsdag 26/3 Anders Hostrup 3. besøg ? 1g konsultationer Bestyrelsesmøde Torsdag 27/3 Marianne Paabøl Christensen 3.besøg Vejledermøde om ungdomskulturen i LKT Fredag 28/3 Fredagsmusikcafé Uge 14 Mandag 31/3 Tirsdag 1/4 Onsdag 2/4 Torsdag 3/4 Rektorforeningskonference MK og MP dialogmøder MK og MP dialogmøder 3g afleverer ATsynopsis ml. kl MK og MP dialogmøder Fredag 4/4 Mette Morville 3. Besøg Samtaler Fra ledelsen Som nævnt på PRmødet går vi et spændende forår i møde. Noget er som det plejer at være: terminsprøverne er i gang, eksamenstræningen nærmer sig, studieturene er ved at blive afviklet og vi nærmer os hastigt den længste forårsferie. Fuglene vil synge, solen skinne og blomsterne springe ud.

2 Parallelt med ihærdige læreres og aktive elevers indsats vil Mads og jeg gå i gang med 2. runde af dialogsamtalerne, hvorpå vi vil forsøge at danne os et overblik over det store puslespil i forbindelse med den kommende opgavefordeling. Dertil kommer en næsten helt ny bestyrelse, ansættelse af vicerektor, overgang til pædagogiske ledere, skemalægger, bibliotekar og revisor Det bliver spændende. I vil naturligvis undervejs blive holdt orienteret. Vi har fået 366 ansøgninger fra unge mennesker, som gerne vil optages op VG. Et meget mere passende antal end sidste år. Dejligt. Velkommen hjem fra studietur J Mette/MK Forældrekonsultation 1G den 26. marts Onsdag den 26. marts har vi konsultation for 1g. Det er strengt nødvendigt at overholde tiderne ved hver enkelt elev. Jeres tider fremgår af forsiden på Lectio. 2g studietur 2014 Så er alle 2g klasser med lærere af sted på studietur. Rigtig god tur til alle! 3g ATrejse 2014 Så blev alle 2g eleverne fordelt på ATrejser i uge 39. Følgende rejser blev oprettet: Bardolino, El Camino de Santiago, Granada, Hongkong, Jerusalem, London 1, 2 og 3, Rom, Syditalien og Tyrkiet. Som noget nyt prøver vi at lade betalingen ske via et link fra vores hjemmeside. Det er stadig en rejsekonto fra en af lærerne som bliver brugt, men besværet ved at tjekke og inddrive manglende betaling fra eleverne overgår nu til administrationen. Det er derfor vigtigt at alle rejselærere får udfyldt den af AN s udsendte seddel til brug ved betalingerne. Link til betalingerne vil være på VG s hjemmeside. Tak til alle lærere som har udbudt rejser. Proceduren ved tilmelding af rejser vil blive evalueret af både elever og lærere i april måned. 2g studietur 2015 Snart skal vi i gang med planlægningen af næste års kalender. 1g tkl erne skal meget snart i gang med at planlægge studietur for de kommende 2g elever. Husk at medtænke eventuelle nye lærere i klassen. Når I

3 har besluttet kommende rejsemål indsender i dette til PG. Rejseugen i 2g næste år bliver sandsynligvis i uge 13 op til Påske. Besøg fra Israel Onsdag, torsdag og fredag får skolen besøg af elever fra Israel. Kontakten er etableret af Rasmus Johansen i forbindelse med vores ATrejser til Jerusalem. De israelske elever skal overnatte hos værtsfamilier, hvor elever har været med på ATtur sidste år. Vi håber at dette besøg kan skabe videre kontakt til Israel med henblik på skoleudveksling. På torsdag den 13. marts kommer Det grønne Område og Den Israelske ambassade og snakker med de israelske elever og de danske værtselever. Route 66 Onsdag den 9. april afholdes den næstsidste morgensamling kl i VGhallen. Håber at rigtig mange lærere vil være til stede bakke arrangementet op! Eleverne vil blandt andet præsentere årets tema til O- showet! PG Status fra Kompetenceudvalget Kompetenceudvalget fortsætter arbejdet med at udvikle Kompetenceportalen og har i de forgange uger: Holdt møde med et antal repræsentativt udvalgte elever, som generelt er positive overfor idéen med portalen og meget gerne vil være sparringsgruppe i det videre arbejde. Besluttet, at progressionsplanen skal illustreres i en grafisk model a la metroen fra Fredericia Gymnasium. Vores model er under udarbejdelse. Link: Fastlagt strukturen for opbygningen af portalen. Vi fastholder opdelingen i Fag og På tværs af fag. Portalen er dog under udvikling, og nogle elementer vil blive flyttet undervejs i processen. Udarbejdet en del materiale, som nu begynder at blive lagt ind på portalen. Vi er bl.a. i gang med at skrive en lang række leksikonartikler om de forskellige kompetencer, som eleverne skal tilegne sig. Hvis nogle af jer har lyst til at skrive en eller flere artikler om emner som konklusion, synopsis, problemformulering eller regneark, så sig endelig til. Nogle faggrupper og udvalg har selvfølgelig særlig indsigt i nogle af kompetencerne, og vi vil gerne bruge jeres viden. Der er en fast skabelon for artiklerne, så de bliver ensartede.

4 En liste over alle begreberne til leksikonnet og et antal eksemplariske artikler vil blive uploadet i løbet af et par dage. Tak til jer, der allerede har tilbudt at skrive artikler! Berit/BL Læringsledelse Som de der kunne løsrive sig fra Facebook under et tidligere PRmøde måske kan erindre, foregår der noget omkring 1.c og læringsledelsessamarbejde. Det er noget med, at forsøge at skabe lidt mere sammenhæng for eleverne, og har for vores vedkommende drejet sig om at udsætte eleverne for en håndfuld teknikker til at fæstne læringen ud over blot de enkelte forløb. I forbindelse med tilrettelæggelsen af samarbejdet blev der afholdt et kursus i efteråret, som blev fulgt op af endnu et af slagsen, hvorfra vi lige så lige er vendt tilbage. Ud over proceskonsulentinducerede frustrationer, oplevede vi rent faktisk et konkret udbytte i form af brugbart nyudviklet undervisningsmateriale, plus en større følelse med hvad de andre af klassens lærere går og sysler med som sidegevinst. Oven i hatten fik vi et par foredrag, man kan mene noget forskelligt om, foruden nogle stykker, der slet ikke var så ringe endda. Og kage! Men hvorfor skal du læse om det her? Fordi Mette siger det. Og fordi det undervisningsmateriale vi fik udviklet bliver samlet i en fiks lille mappe, som alle kan nyde godt af om en måneds tid eller så. Sådan lidt a la PI(P). Ay Dannelsesseminar på VG Generel motivering: Seminarerne tager udgangspunkt i skolens profil som en uddannelsesinstitution med høj faglighed, pædagogisk dynamik og engagement og en gennemgående lyst til tværfagligt samarbejde samt ønsket om at styrke den faglige identitet på skolen. Vores præmis er, at tværfaglighed kun styrkes gennem viden om fagenes identitet. 1) Seminarerne vil styrke elevernes studieforberedende kompetencer. 2) Vi forbereder eleverne til at lave tværfaglige projekter ved at give dem et kultur og idehistorisk overblik over fagene. Foredragsrækken sigter efter den erkendelse af fagenes sammenhæng og forskelligheder, der følger med et sådant overblik. 3) For lærernes vedkommende giver arbejdet mulighed for at udnytte dybdefaglige kompetencer og interesser i undervisningsøjemed, idet det ikke er udefrakommende krav, men egentlig formidlingslyst, der er styrende for arbejdet. (Dette er selvfølgelig altid tilfældet, men selvbestemmelsen i dette projekt er større end i hverdagens undervisning. Lysten til at deltage i et sådant projekt har da også været overvældende.)

5 Formål: Etableringen af en åben seminar række for elever og lærere, der har til formål at fremme en faglig og tværfaglig forståelse for den vestlige verdens kultur og idehistorie. Indhold: Det er intentionen, at de involverede lærere i høj grad selv vælger foredragsemne og fordeling af perioder. Det er et krav, at oplæggene skal have en tydelig påstand/budskab, gerne skarpt skåret, så der lægges op til den efterfølgende diskussion blandt publikum og foredragsholder. Hver seminar har en vinkling eller et styrende spørgsmål. Det ville således være optimalt, hvis der var en forbindelse mellem de tre foredrag: fysiologiens udvikling og følsomhedslitteraturens opkomst, Darwins teorier og horrorgenrens typebilleder af det fornedrede menneske, f.eks. Udformning: Foredragsrækken er udformet som et kort historisk introduktion til perioden (5 minutter) og tre korte fagspecifikke oplæg med en tydelig påstand (maksimalt 20 minutter hver), der opridser vigtige faglige karakteristika ved perioden (et paradigmeskifte, en vigtig opdagelse, en karakteristisk kunstretning, en ideologisk bevægelse etc.) og en kort opsummerende afrunding, der samler hovedpointerne i de tre foredrag samt efterfølgende diskussion. Inspirationen hertil er hentet fra den typiske akademiske konference, hvor forskningsresultater fremlægges kort og præcist. Derfor er det også tanken, at et stopur eller lignende angiver, hvornår taletiden er slut, så oplæggene ikke trækkes i langdrag. Det er et krav, at der ingen alenlange, teksttunge PowerPointpræsentationer skal være, men gerne rigeligt med illustrationer/grafik, der kan anskueliggøre foredragspointerne. Det er dog essentielt, at indholdet ikke forfladiges. Deltagere: Elever fra 2.g og opefter, interesserede lærere og andre gymnasielærere udefra (en mulighed for at skabe forbindelse til omkringliggende gymnasier og institutioner). For elevernes vedkommende er forløbet anvendeligt som en del af forberedelsen til de afsluttende større skriftlige opgaver i gymnasiet (AT og SRP). Minimumskravet for deltagelse er faglig interesse og engagement, om end en vis modenhed og koncentrationsevne må forudsættes, hvorfor foredragene også hovedsageligt er rettet mod 3.gelever. Der kan før enkelte af seminarerne være tale om forberedelse i form af læsning af foredragenes PowerPoint slides eller korte tekster, hvis primære formål er at forberede eleverne, så de kan deltage i en fokuseret diskussion. Det er endnu ikke besluttet, om elevdeltagelsen skal foregå med bindende tilmelding til det enkelte seminar eller til hele seminarrækken. Praktisk: Tid: Foredragene ønskes placeret i et af de snarligt frigjorte 4. moduler i efteråret. Sted: Auditoriet

6 Forfriskninger: Ja. Tidstypisk akkompagnement (ex: til middelalderforedraget serveres fladbrødsstykker og mjød). Akkreditering: Nej, for elevernes vedkommende er dette en unik chance for at danne sig et fagligt overblik, der kan bruges i AT samt i de fag, hvor kultur og idehistorisk viden indgår som en naturlig del af også eksamenskompetencerne (sprogfag, dansk, historie, billedkunst etc.). Det burde derfor ikke være nødvendigt at stille en egentlig akkreditering til rådighed som gulerod (som f.eks i nogle talentaktiviteter). Senere kunne man overveje, om modellen kunne bruges som obligatorisk supplement i forløbet op til AT5 (2. g) og/eller ATeksamen (3.g). Periode Fag (forslag) Overskrift/vinkling (forslag Antikken Matematik,oldtiden Civilisationens vugge eller astronomi, old, latin. sex, vin og lyrespil Struktur (5 min.) (5 min.) Middelalderen Religion/filosofi, dansk (sprog), matematik/fysik, historie? Den mørke middelalder eller teknologiske lysglimt? Diskussion (eleverlærere) Renæssancen Billedkunst, fysik (astronomi),, religion Oplysningstiden Kemi (eller fysik, biologi), filosofi, sprogfag/dansk. 1800tallet Dansk/engelsk/fransk (romantikken), biologi (Darwin), Samf. (Marx?)/filosofi, musik?

7 Moderne tid/det 20. århundrede Senmodernitet Psykologi, samf., sprog/dansk, musik?, biologi?, idræt? Billedkunst, sprog/dansk, samf., idræt? Simon og AnnSophie