PERSONA // PETER 23 ÅR, GYMNASIEL UDDANNELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PERSONA // PETER 23 ÅR, GYMNASIEL UDDANNELSE"

Transkript

1 PERSONA // PETER 23 ÅR, GYMNASIEL UDDANNELSE UNGE, SOM ER STOPPET ELLER UDENFOR UDDANNELSE BAGGRUND OG LIVSSITUATION Peter er 23 år og opvokset på Fyn i en mindre by, hvor han også har gået i gymnasiet. For nogle år siden flyttede han til København for at forfølge drømmen om at blive musiker. Hans ven og sambo introducerer ham for muligheden for at søge om kontanthjælp, da Peter pludselig mister sit caféjob. Peter har ellers aldrig selv overvejet det som en mulighed, da det i den lille by han er vokset op i hurtigt blev opfattet som stigmatiserende at modtage kontanthjælp. Men da det tilsyneladende er en anden virkelighed i København, beslutter han sig for at søge om kontanthjælp, indtil han finder et nyt job eller starter uddannelse. Peter veksler nu mellem caféjobs, uddannelser og kontanthjælp, mens han prøver at få en karriere som musiker igang. På et tidspunkt flytter han fra København til Frederiksberg Kommune, men henvender sig på det samme jobcenter som sidst, da han går ud fra, at det er det rigtige sted. Han bliver dog sendt videre til Frederiksberg Kommune, og han googler sig frem til, at han skal møde op i borgerservice, som ligger på Rådhuset. Peter forbereder sig ikke til sine møder og har generelt et problem med at holde overblikket over hvad han skal aflevere. Derfor er han glad for den struktur som hans aktiveringsforløb giver ham. Her bliver han blandt andet husket på at aflevere den rigtige dokumentation. Mens Peter er i aktivering i en periode tænker han over, at der er forskel på, hvor motiverede de andre kontanthjælpsmodtagere er. Han oplever, at nogen decideret mangler motivation. Peter har selv masser af gåpå-mod og mangler på ingen måde motivation, han ser kontanthjælpen som et midlertidigt onde og er sikker på at han nok skal få skub i musikerkarrieren eller finde et andet job hurtigt.

2 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Peters ansøgning og generelle kontakt til kommunen vedrørende kontanthjælp foregår ved, at han henvender sig personligt, da Peter er bange for at lave fejl og føler sig mere tryg ved at se en anden person i øjnene og være sikker på det hele bliver gjort rigtigt. Efter han kom i aktivering, har aktiveringsstedet hjulpet ham med at sende dokumentation etc. til ydelseskontoret. Ellers har Peter ikke haft meget kontakt med ydelseskontoret ifm. sin kontanthjælp efter sin oprindelige ansøgning. Kun da han havde glemt at melde sig ledig gentagne gange, og ydelseskontoret derfor stoppede kontanthjælpen. Da var han i kontakt med ydelseskontoret og blev nødt til at genansøge. DIGITAL ADFÆRD Peter har både computer og smartphone og bruger begge flittigt til både informationssøgning og selvbetjening. Han er særligt glad for den selvbetjeningsløsning, som KODA (komponistrettighedsorganisation) har og for Rejseplanen, som han bruger ofte. I det hele taget spiller Peters computer en vigtig rolle i hans liv, da han bruger den til at komponere og indspille sin egen musik og også bruger meget tid på at opdage ny musik via sociale medier, musiksites og YouTube. Peter har dog ikke NemID, da han ikke rigtig ved, hvad det er, og hvordan det bruges. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES For at en løsning skal skabe værdi for Peter skal den hjælpe ham til at skabe struktur og få overblik over sin situation. Derudover skal den tydeligt kommunikere, hvilke handlinger det dels er nødvendigt (fx dokumentation) og dels er muligt (fx udbetalinger) for Peter at foretage for at holde så godt styr på sin sag som muligt. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING I Peters verden er kontakten med det offentlige ikke digital, og derfor bliver det en udfordring at få ham gjort opmærksom på selvbetjeningsløsningens eksistens samt mulighederne i NemID. Derudover har Peter, ligesom mange andre unge på hans alder, svært at forstå det offentlige system, hvor han ofte får hjælp af sine forældre. Til gengæld er Peter en stærk IT-bruger og meget motiveret til at lære nye ting, når han forstår, hvordan det giver mening for ham og den situation han er i.

3 PERSONA // MALOU 19 ÅR, 9.KLASSE UNGE MED BEHOV FOR EKSTRA HJÆLP OG RÅDGIVNING (FORSKELLIGE SOCIALE OG PSYKISKE UDFORDRINGER) BAGGRUND OG LIVSSITUATION Malou er 19 år og bor hjemme hos sin mor. Hun har svært ved at finde ud af, hvad hun vil med sit liv og har haft en depression, som hun stadig ikke føler, hun helt er kommet sig over. Første gang Malou er på kontanthjælp er som 18-årig. Hun er droppet ud af frisøruddannelsen, fordi hun ikke helt føler, det er det hun drømmer om. Hun får sin mor til at gå med sig ned på kommunen og søge om kontanthjælp, da hun ikke føler sig helt tryg ved kontakten med det offentlige system. Hun er bange for, at der er ting, hun ikke forstår og føler sig mere tryg ved at have sin mor med. Der er også mange af papirerne, som hun synes, det er svært at gennemskue, fordi de er skrevet i et vanskeligt sprog, og Malou er ordblind, hvilket gør det endnu sværere for hende at forstå indholdet. Malou kommer hurtigt i aktivering under Ungeindsatsen, og efter 14 dage bliver hun meldt ind på HF. Hun dropper dog ud efter et halvt år, da hun synes, det boglige er lidt for svært for hende. Hun søger en masse jobs, men det er svært at finde noget, og efter et halvt år kommer hun på kontanthjælp igen. Hun har stadig svært ved at finde ud af hvad hun vil, og kommer i en praktik hvor hun ikke trives. Selvom hendes sagsbehandler prøver at motivere hende til at blive, vil hun ikke og stopper efter en måneds tid. Malou har lidt mistet lysten og motivationen til at komme i gang med noget og afventer en tid hos en psykiater om et halvt år.

4 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Når Malou har haft kontakt med ydelseskontoret, har hun altid fået hjælp af sin mor. Hun føler sig utryg ved at have kontakten alene, da hun er bange for, hun ikke forstår de informationer, hun får. Udover de to gange hvor Malou har ansøgt om kontanthjælp, har hun haft meget begrænset kontakt til ydelseskontoret. Derfor er det primært Ungeindsatsen i kommunen, der tager sig af Malous aktivering, som hun forbinder med sin kontanthjælp. DIGITAL ADFÆRD Malou har både computer og smartphone og bruger begge flittigt. Hun har brugt minsu, mens hun var under uddannelse. Ellers bruger hun meget nettet til online shopping. Derudover er hun meget interesseret i makeup og negle og bruger ofte YouTube til at få inspiration til nye måder at lægge makeup på etc. Hun er i hele taget mere glad for at se videoer end at læse tekst, når hun skal sætte sig ind i noget nyt. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Malou har brug for en løsning, der samler al information i et enkelt sprog ét sted for hende, så det ikke virker så uoverskueligt. Derudover har hun brug for en nem fuldmagts-løsning, så hendes mor nemt kan hjælpe hende med at holde styr på kontanthjælpen. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING På samme måde som med Peter er Malou meget digital - bare ikke ift. det offentlige. Og derfor bliver det som med Peter en udfordring at få hende gjort opmærksom på selvbetjeningsløsningens eksistens. Malou har, ligesom Peter, svært at forstå det offentlige system, hvor hun altid får hjælp af sin mor. Herudover føler hun sig også hæmmet at sin ordblindhed. Modsat Peter er Malou ikke særligt tilbøjelig til at lære nyt og bliver hurtigt bange for, der er noget hun ikke forstår. Til gengæld er der store muligheder ift. Malou og digital selvbetjening, hvis man kan forstå at tænke de medier, som f.eks. video, ind som hun føler sig tryg ved og i forvejen bruger meget til at tilegne sig ny viden. Derudover kan man med fordel kigge på de løsninger Malou p.t. bruger til selvbetjening (online shopping, online køb af togbilletter, rejseplanen etc.) og lade sig inspirere af deres interaktionsdesign.

5 PERSONA // KAREN 45 ÅR, LÆRERUDDANNET UDENFOR SYGEDAGPENGE (ENLIG) BAGGRUND OG LIVSSITUATION Karen er uddannet lærer og havde arbejde som lærer, indtil hun blev ramt af stress og blev sygemeldt. I en længere periode var Karen på sygedagpenge, og er nu på kontanthjælp. Karen bor i andelsbolig med sine to børn, som hun er alene med. Det kan være svært at få økonomien sammen, og når der kommer en større uforudset udgift som nye briller eller tandlæge, søger hun kommunen om enkeltydelse. Hun vil meget gerne i gang med at arbejde igen, men har dog svært ved at overskue at arbejde fuld tid pt. Derfor har hun lejlighedsvis vikarjobs som underviser for at holde sig i gang og bevare muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet igen. Fordi hun indimellem har vikartimer, er Karen på supplerende kontanthjælp, og hun skal hver måned sende sine lønsedler ind, som kontanthjælpen beregnes på baggrund af. Hun er altid lidt nervøs for, om hun får sendt lønsedlerne ind til tiden (5 dage før den første), da hun ellers ikke modtager sin kontanthjælp rettidigt. Nogle gange modtager hun først lønsedlerne for sent, hvilket forsinker hendes kontanthjælp. Derfor overvejer hun, om hun helt skal stoppe med sit vikararbejde, da det bliver for bøvlet for hende, at hun aldrig helt ved, om udbetalingen af hendes kontanthjælp forsinkes. Karen nærer en stor mistillid til systemet og dets sagsbehandlere, som hun ofte føler misforstår hende. Hun oplever ofte, at der bliver talt ned til hende og føler at bureaukratiet nogle gange er en større hindring end hjælp ift. at komme i arbejde.

6 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Karen har ofte kontakt med ydelseskontoret ifm. sin supplerende kontanthjælp. Hvis hun ikke har modtaget en lønseddel rettidigt, er hun nødt til at kontakte ydelseskontoret for at høre, hvad hun skal gøre, og hvornår hun kan forvente at modtage sin kontanthjælp. Hun er meget opmærksom på løbende at huske at kontakte og informere ydelseskontoret, da hun ved, hun ellers vil blive sanktioneret. Herudover skal Karen, for at bevare retten til kontanthjælp, løbende dokumentere, at hun aktivt forsøger at sælge sit kolonihavehus. DIGITAL ADFÆRD Karen har en computer og en gammel mobiltelefon med internet. Mobiltelefonen har en mindre skærm, så hun til nøds kan bruge den til at gå på nettet. Hun bruger bl.a. krak på telefonen, når hun skal hen for at undervise steder, hvor hun ikke har været før. Karen bruger bl.a. sin computer til Jobnet, netbank, være på Facebook, dating, købe biografbilletter, køb og salg af varer på Den Blå Avis. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Karen har brug for en løsning, der giver hende et tydeligt overblik over al kontakt og dokumentation ift. kommunen, så hun kan holde styr på den løbende dialog. Derudover har hun behov for et nemt system til indsendelse af lønsedler, der kan håndtere de situationer hvor lønsedlen kommer for sent, samt et tydeligt overblik over beløb og dato på sine udbetalinger. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Karen er vant til at betjene sig online, men er utryg ved at systemer har adgang til hendes personlige information, da hun er i tvivl om, hvordan det vil blive anvendt. For at Karen skal have lyst til at anvende en selvbetjeningsløsning, er det derfor vigtigt, at det kommunikeres tydeligt hvordan informationen bliver brugt, og hvem der har adgang til den. Der er dog klare fordele for Karen ved en digital selvbetjening, da det bl.a. vil give hende mulighed for det samlede overblik over hendes sag og kontakten til kommunen, som hun nu ofte savner.

7 PERSONA // AIDA 35 ÅR, CAND. MAG. UDENFOR DAGPENGE (GIFT) BAGGRUND OG LIVSSITUATION Aida er opvokset i Danmark med bosniske forældre. Hun har taget en videregående uddannelse indenfor kommunikation, men da det ikke er lykkedes hende at finde et job efter studiet, er hun efter at have opbrugt sine dagpenge nu overgået til kontanthjælp. Hun bor i en lejelejlighed med sin mand Lasse. De har ingen børn. Aida synes det er hårdt at overgå fra dagpenge til kontanthjælp og mærker det både økonomisk og på selvtilliden. Hendes mand har et deltidsjob som pædagogmedhjælper og tjener ikke nok til at forsørge dem begge. Fordi hun er gift skal hun ikke bare dokumentere sin egen økonomiske situation, men også sin mands og skal derfor hver måned sende hans lønseddel ind til ydelseskontoret. Dette gør hun via en mail, som hun har fået af sin sagsbehandler. Hun undrer sig dog lidt over, at hun må sende personfølsomme oplysninger på mail. Hun har et par enkelte gange været nødt til at ringe til kommunen for at bede om råd, da hendes mand ikke har fået lønsedlen til tiden.

8 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Aida har haft kontakt med ydelseskontoret ifm. sin kontanthjælpsansøgning og har nu løbende kontakt hver måned, hvor hun skal indsende sin mands lønseddel, så hun kan dokumentere at han ikke tjener nok til at forsørge dem begge. DIGITAL ADFÆRD Aida har arbejdet med websites i forbindelse med sin uddannelse og bruger både computer og smartphone. Hun har sin egen hjemmeside, som hun bruger som online CV, når hun søger jobs og bruger nettet til alt fra informationssøgning til shopping. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Før ansøgningen har Aida brug for nemt at danne sig et overblik over proceduren og betingelserne for at søge om kontanthjælp, når man er gift. I ansøgningsforløbet har hun brug for en digital ansøgning, der gør det nemt for hende at tilføje ægtefælles oplysninger og dokumentation til ansøgningen. I det efterfølgende forløb har Aida brug for en løsning, der gør det nemt for hende at indsende lønsedler for hendes mand også selvom de er forsinkede. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Aida er dygtig til IT og har en god forståelse af det offentlige system, så det vil være oplagt for hende at bruge offentlig digital selvbetjening. Fordi hun bruger internettet så meget, har hun dog meget lidt tålmodighed med dårlige løsninger og vil gerne have en løsning, der skal være intuitiv og hurtig at bruge. Ellers vil hun hurtigt miste lysten og incitamentet til at bruge digital selvbetjening.

9 PERSONA // BO 38 ÅR, 9.KLASSE SOCIALT UDSATTE BAGGRUND OG LIVSSITUATION Bo har haft et hårdt liv præget af perioder med skiftende former for misbrug og afvænning siden sin ungdom, og har været på kontanthjælp løbende siden han var 18 år. Bo har en teenagesøn, men grundet Bo s meget ustabile livssituation, har han aldrig været en fast del af sønnens liv. I perioder har han haft arbejde eller været under uddannelse, og i perioder som hjemløs har han levet af at sælge Hus Forbi. I de perioder hvor han har været på kontanthjælp, er han flere gange blevet sanktioneret, da han ikke er dukket op til møder etc. ifm. sin kontanthjælp. Bo har flere gange startet uddannelse og forskellige jobs, men er hver gang stoppet igen pga. personlige problemer. Senest var han i lære som tømrer, men begyndte at drikke igen, da det ikke var muligt at finde en læreplads. Efter at have boet på gaden og venners sofaer nogle år, har han nu fået egen lejlighed og været stoffri i et halvt år. Han overvejer at begynde at studere, men har oparbejdet en gæld, som han er bange for, han ikke vil kunne betale på SU. Han føler lidt, han er blevet opgivet af systemet og savner noget hjælp til at finde ud af, hvad han kan komme igang med.

10 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Da Bo i en periode var på afvænning, fik han skabt en god kontakt til Lars, som var ansat på afvænningsstedet. Lars har efterfølgende hjulpet ham i kontakten med ydelseskontoret, da Bo føler han har svært ved at forstå, de krav, der bliver stillet. Han har haft kontakt med ydelseskontoret ifm. - Ansøgning om kontanthjælp - Genansøgning - Sanktioner - Dokumentation af penge han arvede fra et familiemedlem. DIGITAL ADFÆRD Bo har ingen computer, men går på nettet med sin smartphone. Han har haft netbank i en periode, men har opgivet det igen, da han har mistet sit nøglekort og bruger nu ikke NemID. Bo er skeptisk overfor digitaliseringen af kontakten med det offentlige. Privat benytter han sin smartphone til at gå på Facebook og Twitter, da det gør det muligt og let for ham at følge med i sin søns liv og dermed bevare en form for kontakt. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Bo har brug for en løsning, der hjælper ham til at holde styr på sine aftaler og forpligtelser ifm. sin kontanthjælp, så det bliver nemt for ham at overskue og overholde. Derudover har han brug for en nem fuldmagtsløsning, så han kan få hjælp af sin kontaktperson Lars ifm. kontakten vedr. sin kontanthjælp. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Bo er skeptisk overfor at bruge digital kommunikation ift. det offentlige, da han i forvejen synes det offentlige er præget af mangel på personlig kontakt. Dog er han ikke afvisende, hvis han kan se, at det vil give ham en klar fordel. Bl.a. ville han synes, det var rart at have online aktindsigt i sin sag og kunne blive mindet om kommende aftaler, forpligtelser etc. pr. sms.

11 PERSONA // FATIMA, 43 ÅR, 12 ÅRS SKOLEGANG I SYRIEN MANGLENDE DANSKKUNDSKABER BAGGRUND OG LIVSSITUATION Fatima er statsløs palæstinenser og har boet i Syrien, indtil hun for 20 år siden blev familiesammenført til Danmark, da hun blev gift. Hun har 12 års skolegang i Syrien bag sig, men har ingen formel uddannelse. Fatima har tre børn i alderen 10 til 13 år og har været hjemmegående, siden hun kom til Danmark. Indtil for et år siden blevet hun forsørget af sin mand, som var selvstændig. Hun taler arabisk og lidt engelsk, men ikke dansk, og har derfor altid fået hjælp af sine børn til at tolke, når hun f.eks. skulle til lægen. For både Fatima og hendes børn har dette dog været en svær situation, fordi hun som mor pludselig har været afhængig af sine børns hjælp, hvilket har vendt op og ned på rollerne. For et år siden døde hendes mand pludseligt, og hun stod alene med tre børn uden nogen indtægt. Hun vidste ikke, hvad hun skulle gøre, og hvordan hun kunne begynde at komme ud i det danske samfund, men fik hjælp af sit netværk. Bl.a. veninder med bedre danskkundskaber end hun selv har været gode til at hjælpe. Veninderne satte hende i kontakt med det lokale jobcenter, som sendte hende i sprogskole for at lære dansk. Jobcentret satte hende også i forbindelse med ydelseskontoret med henblik på at søge om kontanthjælp.

12 KONTAKT TIL YDELSESKONTONTORET Fatima havde første gang kontakt til ydelseskontoret i forbindelse med sin kontanthjælpsansøgning. Her fik hun tolkebistand og hjælp til at udfylde ansøgningen. Efterfølgende har Fatima har haft kontakt til ydelseskontoret ifm. en sanktionering. Hun modtog et brev fra ydelseskontoret om, at hun var blevet sanktioneret, da hun ikke var mødt op til en aftale med jobcentret, hvilket hun var meget overrasket over. Hun havde åbenbart modtaget en indkaldelse til møde fra jobcentret i sin e-boks. Fatima havde dog glemt, hun havde fået oprettet e-boks, og var ikke klar over hvor vigtigt det er at tjekke sin e-boks løbende. DIGITAL ADFÆRD Fatima har en computer, som hun primært bruger til at tjekke arabiske nyheder og til at skype med slægtninger i Syrien. Hun har ikke rigtigt været interesseret i at bruge computer i forhold til det offentlige og synes alt det med NemID er svært, fordi hun skal skrive koder. Hun er dog af sit netværk blevet opfordret til at øve sig i at bruge internettet mere i kontakten med det offentlige. Fatima har en gammel mobiltelefon, men planlægger at købe en smartphone. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Fatima vil have behov for en løsning, der hjælper hende til at holde sig opdateret om nye hændelser i sin sag, som kræver at hun foretager sig noget aktivt. Det kan f.eks. være gennem sms-reminders. Derudover har hun brug for en løsning, der skaber overblik over hendes sag og enkelt kommunikerer, hvilke forpligtelser hun har ift. den løbende sag. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Den største udfordring for Fatima er hendes manglende danskkundskaber og manglende forståelse for, hvordan det offentlige system fungerer. Derudover er hun ikke opdraget med computer og har derfor lidt svært at huske de nye ting hun lærer, hvis hun ikke kontinuerligt bruger dem i praksis. Hun kan nemt glemme, hvordan hun bruger en løsning, hvis der er gået 2-3 uger, hvor det ikke har været relevant for hende at bruge den. En anden udfordring er, at hun glemmer løbende at tjekke, om der er noget nyt hun skal forholde sig til. Derfor vil det være en stor fordel for Fatima med løbende sms-reminders, der leder hende ind på løsningen, når det er relevant.

13 PERSONA // JØRGEN 58 ÅR, 9.KLASSE, UDDANNET MURER MANGLENDE IT-KOMPETENCER BAGGRUND OG LIVSSITUATION Jørgen har arbejdet stort set hele sit liv. Da han gik ud af folkeskolen blev han lærling i et lokalt murerfirma, og har siden da arbejdet inden for byggebranchen. Der har været enkelte perioder med ledighed, men de har altid været af kortere varighed, og Jørgen har som sådan aldrig været i længerevarende kontakt med det offentlige. Jørgen har familie med to voksne børn, som han stadig har kontakt til. Det er dog ikke ofte, grundet børnene nu er bosat i udlandet og derfor ikke har mulighed for at være meget i Danmark. Jørgen har aldrig været meget til alt det med computer og ny teknik, han har aldrig haft behov for det, og føler heller ikke længere, at han har overskuddet til at lære det. Han kunne dog godt tænke sig det, da det vil give ham bedre mulighed for, at være i kontakt med sine børn i udlandet. Jørgen har nu været arbejdsløs i et år pga. den igangværende krise, der har ramt byggebranchen hårdt. Samtidig har Jørgens helbred det ikke så godt længere, grundet det hårde arbejde, han har haft igennem livet. Han har i samarbejde med jobcenteret, overvejet at gå i gang med noget uddannelse for at se, om han kan omskoles til et andet erhverv, der ikke er så fysisk krævende. Jørgen elsker at bruge det lokale bibliotek, hvor han har været lidt aktiv på internettet, men det er ikke noget han gør sig meget i. Han savner lidt bedre muligheder for folk, der ikke er så bogligt stærke, til at kunne lære og bruge internettet.

14 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Jørgen har haft kontakt med ydelseskontoret ifm. - Ansøgning om kontanthjælp - Spørgsmål til sin sag - Sanktioner DIGITAL ADFÆRD Jørgen har ingen computer derhjemme, men har dog adgang til en på biblioteket. Jørgen har ikke nogen digital adfærd på nuværende tidspunkt, og har aldrig været i kontakt med offentlige igennem internettet. Han bruger ikke sociale medier, som han ser som tidsspild. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Jørgen har behov for en løsning, der er meget simpel at bruge og som er meget overskuelig. Det er vigtigt, at Jørgen kan føle sig tryg ved at anvende den digitale løsning, og han har derfor behov for tydelig feedback på, at ting er blevet gjort korrekt, og at de er modtaget hos kommunen. Det skal være meget svært for Jørgen at taste forkert, eller på anden måde blive forvirret over det han bliver præsenteret for. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Jørgen er ikke særlig tryg ved at bruge digitale løsninger, og han har nemt ved at blive tvivl om han gjort ting rigtigt, og om kommunen nu også har modtaget det, han har sendt ind. Han mangler lidt den personlige kontakt der giver sikkerhed for, at tingene er i orden. Han kan godt se fordelen i at have adgang til et samlet overblik over sin sag uden at skulle tale med sin sagsbehandler, så han kan forberede sine fremtidige møder mv.

Underbilag 2.32 Eksempler på brugervenlighedstestopgaver Kommunernes Ydelsessystem

Underbilag 2.32 Eksempler på brugervenlighedstestopgaver Kommunernes Ydelsessystem Underbilag 2.32 Eksempler på brugervenlighedstestopgaver Kommunernes Ydelsessystem Indholdsfortegnelse Vejledning... 3 1 Indledning... 3 2 Brugervenlighedstestopgaver til sagsbehandlerdelen af Løsningen...

Læs mere

Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet. set gennem borgernes øjne. vejle.dk

Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet. set gennem borgernes øjne. vejle.dk Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet set gennem borgernes øjne vejle.dk Forord Vejle Kommune fik status af frikommune 1. januar 2012. Væk er de stramme regler om tidsfrister, de snævre rammer for aktivering

Læs mere

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening NB: Informationer vedrørende Digital Post findes i et særskilt faktaark på For myndigheder på www.borger.dk/kampagne

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015 Kurser for voksne Forår 2015 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, der alle er relevante i forhold til bibliotekets digitale tilbud. Vi tilbyder også Drop In, hvor bibliotekets

Læs mere

SERVICE BLUEPRINTS KY selvbetjening 2013

SERVICE BLUEPRINTS KY selvbetjening 2013 SERVICE BLUEPRINTS KY selvbetjenng 2013 EFTER Desgn by Research BRUGERREJSE Ada / KONTANTHJÆLP Navn: Ada Alder: 35 år Uddannelse: cand. mag Matchgruppe: 1 Ada er opvokset Danmark med bosnske forældre.

Læs mere

Sullivik.gl - digital borgerservice i praksis

Sullivik.gl - digital borgerservice i praksis Sullivik.gl - digital borgerservice i praksis 14.oktober 2009 Først spurgte vi borgerne om deres behov 14.oktober 2009 Nuuk Karo, 43 år Behov: Ansøge om kontanthjælp Naussunguak, 25 år Behov: Anmelde flytning

Læs mere

YDELSESSERVICE KØBENHAVN

YDELSESSERVICE KØBENHAVN YDELSESSERVICE KØBENHAVN GUIDE TIL UDDANNELSES- OG KONTANTHJÆLP S. 1 SÅDAN FÅR DU UDDANNELSES- ELLER KONTANTHJÆLP AUGUST 2015 INDHOLD S. 04 1. FORMER FOR ØKONOMISK STØTTE S. 04 Uddannelseshjælp eller kontanthjælp

Læs mere

YDELSESSERVICE. Guide til kontanthjælp og starthjælp

YDELSESSERVICE. Guide til kontanthjælp og starthjælp YDELSESSERVICE Guide til kontanthjælp og starthjælp INDHOLD 1. Hvilke former for økonomisk hjælp?.................... 4 Kontanthjælp eller starthjælp........................... 4 Særlig støtte til høje

Læs mere

KONTANTHJÆLP. Guide til kontanthjælp

KONTANTHJÆLP. Guide til kontanthjælp KONTANTHJÆLP Guide til kontanthjælp INDHOLD 1. Hvilke former for økonomisk hjælp?... 4 Kontanthjælp.... 4 Særlig støtte til høje boligudgifter... 4 Anden hjælp.... 4 2. Sådan får du økonomisk hjælp...5

Læs mere

En trin-for-trin forklaring af bestilling og aktivering af NemID

En trin-for-trin forklaring af bestilling og aktivering af NemID En trin-for-trin forklaring af bestilling og aktivering af NemID Generelt om anskaffelse af NemID Foregår i to trin: Bestilling og aktivering på nemid.nu Du skal have gyldigt kørekort eller pas Efter bestilling

Læs mere

TO-BE BRUGERREJSE // Briller

TO-BE BRUGERREJSE // Briller TO-BE BRUGERREJSE // Briller PROCES FØR SITUATION / HANDLING Anna er 66 år. I forbindelse med at hun for cirka et år siden blev pensioneret, modtog hun et brev fra kommunen med generel information om hendes

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

BEBOERINDSKUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014

BEBOERINDSKUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 BEBOERINDSKUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 Nanna er 34 år og bor alene med sine katte i en boligforening i København. Hun er på førtidspension pga. posttraumatisk stress og depression. Hun har færdiggjort

Læs mere

Få styr på dine penge

Få styr på dine penge DINE PENGE 1 Få styr på dine penge Alle har brug for en bankkonto. De fleste banker tilbyder en ungdomskonto. Du kan prøve at søge på ungdomskonto på nettet for at se mere. Når du har en bankkonto, kan

Læs mere

Stine Ravn Harlou. Vejle Bibliotekerne

Stine Ravn Harlou. Vejle Bibliotekerne Stine Ravn Harlou Vejle Bibliotekerne 22-02-2013 De IT-svage ældre har de senere år vagt stor opmærksomhed, men hvad med de IT-svage unge? Især på produktionsskolerne findes der en stor gruppe unge mennesker

Læs mere

Vurdering af duka PC

Vurdering af duka PC KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Vurdering af duka PC Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har i regi af afdeling for Sund Vækst vurderet duka PC.

Læs mere

Gode råd om CV. Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside. www.jobnet.

Gode råd om CV. Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside. www.jobnet. Gode råd om CV Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside www.jobnet.dk Alle ledige medlemmer skal oprette et CV, som A-kassen efterfølgende

Læs mere

HJÆLP EN NYBEGYNDER I GANG MED IT GUIDE

HJÆLP EN NYBEGYNDER I GANG MED IT GUIDE HJÆLP EN NYBEGYNDER I GANG MED IT GUIDE 1 Forord Den danske befolknings it-færdigheder bliver stadigt bedre, og andelen af it-brugere er stigende fra år til år. Men ikke alle borgere i Danmark er lige

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt. Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene.

Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt. Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene. Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene. Borgeren indkaldes rettidigt til jobsamtale/kontaktsamtale. Borgeren

Læs mere

Velkommen som ung i Nykredit

Velkommen som ung i Nykredit Dig og dine penge Velkommen som ung i Nykredit Som ung i Nykredit har du en Ung Konto, som du kan beholde, indtil du fylder 36 år. Med den kan du få hjælp til at holde styr på økonomien, mens du er ung,

Læs mere

Hvad nu med pengene. Åbenlyst uddannelsesparat eller uddannelsesparat. Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for din økonomi

Hvad nu med pengene. Åbenlyst uddannelsesparat eller uddannelsesparat. Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for din økonomi Hvad nu med pengene Åbenlyst uddannelsesparat eller uddannelsesparat Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for din økonomi Den nye kontanthjælpsreform for dem under 30 år, der træder i kraft d. 1. januar

Læs mere

Nej til SU-nedskæringer

Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Regeringen har meldt ud, at der skal spares 2 mia. kr. på SU en og at studerende skal hurtigere igennem deres uddannelser. Det betyder, at den kommende SU-reform

Læs mere

Unge og uddannelse. Indsatser for de mest udsatte

Unge og uddannelse. Indsatser for de mest udsatte Unge og uddannelse Indsatser for de mest udsatte Hvilke unge? Kombination af flere forhold: Psykiske lidelser som fx ADHD, angst, aspergers, depression, stress, lavt selvværd, bipolare lidelser, problemer

Læs mere

AS-IS BRUGERREJSE // Bent - Personligt tillæg til tandbehandling

AS-IS BRUGERREJSE // Bent - Personligt tillæg til tandbehandling ! AS-IS BRUGERREJSE // Bent - Personligt tillæg til tandbehandling PROCES FØR UNDER SITUATION / HANDLING Bent er folkepensionist og bor alene med sine to døtre på 12 og 15 år. Han har ikke det store økonomiske

Læs mere

ADRESSEFORESPØRGSEL ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014

ADRESSEFORESPØRGSEL ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 ADRESSEFORESPØRGSEL ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 Johanne er 32 og har for to år siden forladt sin kæreste. Ekskæresten Søren skylder hende dog penge fra et forfaldent lån, de har taget sammen, og

Læs mere

EFTERÅR/VINTER kurser

EFTERÅR/VINTER kurser EFTERÅR/VINTER kurser 2015 Nyheder: Digital post - avanceret brug og Sikkerhed Stevns Bibliotekerne Velkommen til endnu en sæson med Internemt! Stevns Kommune - og Stevns Bibliotekerne - byder i efteråret

Læs mere

Tillægsansøgning om Det gode ressourceforløb

Tillægsansøgning om Det gode ressourceforløb Tillægsansøgning om Det gode ressourceforløb Benyttes hvis kommunen allerede har indsendt ansøgning til empowermentprojektet Ansøger Kommune Hedensted Navn og titel på projektansvarlig HC Knudsen, beskæftigelseschef

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

Digital Postkasse/e-Boks

Digital Postkasse/e-Boks Nemt på nettet Digital Postkasse/e-Boks Horsens Kommunes Biblioteker Redigeret januar 2013 itborger@horsens.dk Indledning Mere og mere kommunikation med det offentlige foregår over nettet. Ting, som man

Læs mere

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK

FAKTAARK DIGITAL POST BORGERNE VERSION 1-2014. fra det offentlige til FAKTAARK FAKTAARK DIGITAL POST fra det offentlige til BORGERNE VERSION 1-2014 Indholdsfortegnelse FAKTAARK... 1 DIGITAL POST... 1 fra det offentlige... 1 til... 1 BORGERNE... 1 VERSION 1-2014... 1 DIGITAL POST

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil

Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Få hjælp til at læse og skrive med din mobil Dette lille hæfte er til dig, der har svært ved at læse og skrive. www.mobillaesning.dk Det giver inspiration til, hvordan mobiltelefonen kan hjælpe dig med

Læs mere

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet Sikker på nettet Tryg selvbetjening Din kontakt med det offentlige starter på nettet Det offentlige bliver mere digitalt Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer af selvangivelsen,

Læs mere

Kontor for borger.dk og digital kommunikation - Landgreven 4 - Postboks 2193-1017 København K. Tlf. 33 92 52 00 - digst@digst.dk - www.digst.

Kontor for borger.dk og digital kommunikation - Landgreven 4 - Postboks 2193-1017 København K. Tlf. 33 92 52 00 - digst@digst.dk - www.digst. Kontor for borger.dk og digital kommunikation - Landgreven 4 - Postboks 2193-1017 København K. Tlf. 33 92 52 00 - digst@digst.dk - www.digst.dk Det er nemmere, end du tror Her kan du læse, hvordan du kommer

Læs mere

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme FORS 2013 Workshop Dorte Caswell Tanja Dall Jensen Mikkel Bo Madsen Plan Rehabiliteringstiltag i de

Læs mere

Velkommen til Hillerød

Velkommen til Hillerød Velkommen til Hillerød Vi vil med denne brochure give dig, som er ny borger i Hillerød og i Danmark, nogle nyttige informationer og et overblik over, hvor du skal henvende dig. De fleste spørgsmål kan

Læs mere

SÅDAN FORLØBER DIN SAG. - Om de regler der gælder, når kommunen behandler sociale sager

SÅDAN FORLØBER DIN SAG. - Om de regler der gælder, når kommunen behandler sociale sager SÅDAN FORLØBER DIN SAG - Om de regler der gælder, når kommunen behandler sociale sager SÅDAN FORLØBER DIN SAG - Om de regler der gælder, når kommunen behandler sociale sager Der er regler for, hvordan

Læs mere

Elevernes udbytte af deltagelse i Kombinationsprojektet

Elevernes udbytte af deltagelse i Kombinationsprojektet Forskningsnotat 5 Elevernes udbytte af deltagelse i Kombinationsprojektet Marianne Lyngmose Nielsen Peter Koudahl DPU juni 2011 Indhold Forskningsnotat... 3 Metode... 5 Elevernes nuværende uddannelses-,

Læs mere

Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse

Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse Camilla Blach Rossen Sygeplejerske, cand.cur., ph.d. stud. Program Metodologiske udfordringer

Læs mere

TAST. på www.mit3f.dk DAGPENGE

TAST. på www.mit3f.dk DAGPENGE TAST på www.mit3f.dk DAGPENGE 2 Faglig Fælles Akasse Med www.mit3f.dk kan du udfylde dagpengekortet på nettet. Det kræver, at du har NemID. Har du ikke NemID, kan det bestilles online via dette link eller

Læs mere

Revideret hjælpeplan 2015

Revideret hjælpeplan 2015 Revideret hjælpeplan 2015 Revideret hjælpeplan for den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi Med målsætningen om 80/100 pct. digital kommunikation mellem borgere/virksomheder og det offentlige, har

Læs mere

Lær IT GRATIS Forår 2015 KURSER -dog er tilmelding nødvendig

Lær IT GRATIS Forår 2015 KURSER -dog er tilmelding nødvendig Lær IT Forår 2015 GRATIS KURSER -dog er tilmelding nødvendig Velkommen til forårets Lær Mere Om IT kurser Vi tilbyder gratis IT kurser for alle både for nybegyndere og for dem der trænger til at få opgraderet

Læs mere

Der er således et stort incitament til at føre en aktiv indsats i Jobcenteret for at borgeren får et konkret job og fastholdes i jobbet.

Der er således et stort incitament til at føre en aktiv indsats i Jobcenteret for at borgeren får et konkret job og fastholdes i jobbet. Ledighedsydelse over 18 måneder uden refusion. Når en borger visiteres til fleksjob, men ikke har et konkret job får vedkommende ledighedsydelse. Det samme gør sig gældende hvis en borger har været ansat

Læs mere

Fra ung til voksen. Information om overgange for unge med særlige behov. Ishøj Kommune 1

Fra ung til voksen. Information om overgange for unge med særlige behov. Ishøj Kommune 1 Fra ung til voksen Information om overgange for unge med særlige behov Ishøj Kommune 1 18 år og hvad så? Tillykke med din 18 års fødselsdag - nu er du i juridisk forstand myndig. Det betyder, at dit forhold

Læs mere

IT-kurser. Forår 2015

IT-kurser. Forår 2015 IT-kurser Forår 2015 Sådan tilmelder du dig På bibliotekets hjemmeside kan du tilmelde dig et eller flere af vores kurser. Det er nemt og bekvemt, og du kan gøre det, lige når det passer dig. Har du bestilt

Læs mere

It - barrierer, motivation og læring. Herning Bibliotekerne Juni 2012

It - barrierer, motivation og læring. Herning Bibliotekerne Juni 2012 It - barrierer, motivation og læring Herning Bibliotekerne Juni 2012 Den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi Målgruppen Antropologisk undersøgelse: De it-fremmede it, barrierer, motivation og læring

Læs mere

Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt

Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt Guide: ådan søger du boligstøtte digitalt tart lut og ind med nøglekort NemID Du kan søge digitalt, hvis du bor i en leje- eller andelsbolig. K Vi skal bruge mange oplysninger fra dig, når du søger boligstøtte,

Læs mere

Du skal erklære, om du fortsat er enlig forsørger

Du skal erklære, om du fortsat er enlig forsørger -- ** EDH-Navn **-- -- ** EDH-Adresselinie2 **-- -- ** EDH-Adresselinie3 **-- -- ** EDH-Adresselinie4 **-- -- ** EDH-Adresselinie5 **-- Du skal erklære, om du fortsat er enlig forsørger -- ** EDH- DokumentDatoLang

Læs mere

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE

INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE INFOMØDE OM DIGITAL POST FOR IT- UNDERVISERE HVAD ER DIGITAL POST? Digital Post er en fællesoffentlig postkasse, som alle offentlige myndigheder kan sende digital post til Med edag3 (1. november 2010)

Læs mere

Reformer og Rummelighed. Vejledningsjura. Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk

Reformer og Rummelighed. Vejledningsjura. Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk Reformer og Rummelighed Vejledningsjura Jannie Dyring Mobil: 23 42 82 49 E-mail: jd@i-ku.dk Kontanthjælpsreformen Grundlag og baggrund for reformen Målgrupper i LAB 2 Uddannelseshjælp og kontanthjælp efter

Læs mere

Digital post er ikke det samme som almindelig e-mail. Digital post er modsat e-mails en sikker digital forsendelsesform.

Digital post er ikke det samme som almindelig e-mail. Digital post er modsat e-mails en sikker digital forsendelsesform. Digital Post Vejledning til foreninger m.fl. Center for Kultur, Idræt og Sundhed September 2013 Indledning Slagelse Kommune ønsker at hjælpe foreninger m.fl. godt på vej med Digital Post. Derfor har vi

Læs mere

IT-KURSUSKATALOG EFTERÅR 2014

IT-KURSUSKATALOG EFTERÅR 2014 IT-KURSUSKATALOG EFTERÅR 2014 1 SKOLER OG UDDANNELSE Nemt på nettet Borgernes kommunikation med det offentlige bliver i stadig højere grad digital. Holbæk Kommunes projekt Nemt på nettet er et tilbud om

Læs mere

sådan gør du... [meld dig ledig]

sådan gør du... [meld dig ledig] [jobsøgende] sådan gør du... [meld dig ledig] uden ydelse Meld dig ledig på Jobnet Uden ydelse Når du skal melde dig ledig, går du ind på forsiden af Jobnet.dk. Her er der to muligheder. 1. Er du allerede

Læs mere

Husk altid at skrive alle arbejdstimer, også ulønnede, samt timer med selvstændig virksomhed, ferie og sygdom på dagpengekortet.

Husk altid at skrive alle arbejdstimer, også ulønnede, samt timer med selvstændig virksomhed, ferie og sygdom på dagpengekortet. 1 Vejledning om dine rettigheder og pligter som ledig Denne vejledning beskriver dine generelle rettigheder og pligter som ledig. Som ledig skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet, men der er flere

Læs mere

EFTERVÆRN ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT

EFTERVÆRN ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER EFTERVÆRN Når du fylder 18 år OM AT KLARE SIG SELV EFTER MAN HAR VÆRET ANBRAGT EFTERVÆRN 3 NÅR DU FYLDER 18 ÅR 6 FACTS OM EFTERVÆRN 10 CASE: SIMONE FIK HJÆLP, DA HUN VAR FLYTTET

Læs mere

//Nethood: Vejledning

//Nethood: Vejledning //Nethood: Vejledning Elektronisk udgave Januar 2013 Udarbejdet af Lisbet Vestergaard, Sophie Bruun og Ann Poulsen Udgivet af Kulturstyrelsen H.C. Andersens Boulevard 1553 København V Telefon 33 73 33

Læs mere

Projekt Tab Ud. Slutmåling. Guldborgsund Kommune

Projekt Tab Ud. Slutmåling. Guldborgsund Kommune Projekt Tab Ud Slutmåling Guldborgsund Kommune Baggrundsoplysninger Andet fagområde - uddybning forsorgshjem Socialt udsatte Baggrundsoplysninger, fortsat Tidsforbrug - Borgerstøtte Gennemsnit Respondenter

Læs mere

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere.

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Michael Petterson Arbejdsmarkedschef/Vejle kommune Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Kommer omkring. Ø Hvordan er billedet

Læs mere

Vi bekæmper socialt bedrageri

Vi bekæmper socialt bedrageri Vi bekæmper socialt bedrageri Ringsted Kommunes Kontrolgruppe 1 Vi bekæmper socialt bedrageri Hvad er socialt bedrageri Eksempel 1 enlig forsørger, adresseændring Peter og Gitte er gift og har et barn

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl

Lærervejledning til undervisningsforløbet. Det digitale spejl Lærervejledning til undervisningsforløbet Det digitale spejl Introduktion Det digitale spejl er et undervisningsforløb om net- etikette og digital adfærd. De traditionelle informationskanaler som fx aviser

Læs mere

Lær IT på biblioteket

Lær IT på biblioteket Lær IT på biblioteket Program for forår 2014 Kik ind i bibliotekets IT-værksted på eller på. Her kan du få hjælp til at komme videre. Og du kan møde andre begyndere. Filmstriben- hvad er det? Hvordan bruger

Læs mere

AS-IS BRUGERREJSE // Laila - Personligt tillæg

AS-IS BRUGERREJSE // Laila - Personligt tillæg AS-IS BRUGERREJSE // Laila - Personligt tillæg Jeg havde det ad helvede til. PROCES FØR SITUATION / HANDLING Laila er 55 år og bor i en mindre by på Sjælland. Hun er på førtidspension og har været det

Læs mere

Landmænd er eftertragtet arbejdskraft!

Landmænd er eftertragtet arbejdskraft! Landmænd er eftertragtet arbejdskraft! v/ Adm.Dir. Anne-Mette Ravn Hartmanns A/S KORT OM HARTMANNS Primære aktiviteter: Rekruttering til faste stillinger, Vikarassistance, Rådgivning af ledige, Karriererådgivning/Newplacement

Læs mere

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET 1 Nemt på Nettet Holbæk Kommunes projekt Nemt på Nettet er et tilbud om hjælp til at bruge de digitale løsninger. I denne sæson tilbyder vi udover

Læs mere

En vejledning til SU-ansøgere

En vejledning til SU-ansøgere 1 En vejledning til SU-ansøgere 2 3 I denne lille folder kan du måske få svar på dine spørgsmål om SU. Du er også altid velkommen til at kontakte SU-vejleder på kontoret eller tale med din studievejleder.

Læs mere

Datastuen, Esbjerg. NEM-ID. Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: NEM-ID Side 1

Datastuen, Esbjerg. NEM-ID. Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: NEM-ID Side 1 NEM-ID Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: NEM-ID Side 1 Hvordan får jeg Nem-ID? A: Ved personlig henvendelse i borgerservice. Du kan få Nem-ID ved personlig henvendelse i borgerservice- og skattecentre.

Læs mere

Kursus. Velkomst. Hvad skal der ske? 12-12-2013. Hvem er jeg/vi? Baggrund for at undervise. Kursusstedet Praktisk Pauser

Kursus. Velkomst. Hvad skal der ske? 12-12-2013. Hvem er jeg/vi? Baggrund for at undervise. Kursusstedet Praktisk Pauser 12-12-2013 Kursus Velkomst Hvem er jeg/vi? Baggrund for at undervise Kursusstedet Praktisk Pauser Hvem er i? It niveau? Hvad er jeres forventninger til dette kursus? Hvad skal der ske? Formål med dette

Læs mere

Meld dig ledig søg om kontanthjælp for borgere over 30 år

Meld dig ledig søg om kontanthjælp for borgere over 30 år Meld dig ledig søg om kontanthjælp for borgere over 30 år Denne vejledning er primært for dig, som er fyldt 30 år, ikke medlem af en a-kasse og som ønsker at søge om kontanthjælp. Vejledningen gælder dog

Læs mere

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING PROGRAM: Taxaquizzen er en dansk tv-serie på Tv2, produceret efter det internationale koncept Cash Cab, som første gang blev vist på britisk tv i 2005. I programmet

Læs mere

Skanderborg Kommunes Biblioteker. Kurser efterår 2014 4102/08

Skanderborg Kommunes Biblioteker. Kurser efterår 2014 4102/08 Kurser efterår 2014 4102/08 Kom i gang med din ipad eller iphone - for begyndere Galten Bibliotek tirsdag d. 23.9. kl. 10.00-12.00 Hørning Bibliotek mandag d. 27.10. kl. 10.00-12.00 Ry Bibliotek onsdag

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

AC s forslag til Væk med bøvlet - Juni 2010

AC s forslag til Væk med bøvlet - Juni 2010 Udfordring: Brug andre aktører rigtigt Andre aktører skal bruges, der hvor de skaber en merværdi i forhold til jobcentrene. Det vil sige der hvor de har specialiseret viden om målgruppernes arbejdsmarked

Læs mere

Undersøgelse af brugertilfredshed og muligheder for at få flere borgere til at bruge selvbetjeningsløsninger

Undersøgelse af brugertilfredshed og muligheder for at få flere borgere til at bruge selvbetjeningsløsninger Undersøgelse af brugertilfredshed og muligheder for at få flere borgere til at bruge selvbetjeningsløsninger Brugerundersøgelse i Borgerservice nov. 2011 2012 Side 1 Præsentation 11. januar 2012 Lars Wiinblad

Læs mere

Snitflader omkring UDK, SKAT og kommunen

Snitflader omkring UDK, SKAT og kommunen Bilag 2 - notat Snitflader omkring, SKAT og kommunen Notatet indeholder en skematisk oversigt over fordelingerne af serviceopgaver mellem Udbetaling Danmark, SKAT og kommunerne. Endvidere indeholder notatet

Læs mere

Det primære mål med den aktive indsats er at få de ledige i job! Rettidighed er proceskrav, og må aldrig blive et mål i sig selv.

Det primære mål med den aktive indsats er at få de ledige i job! Rettidighed er proceskrav, og må aldrig blive et mål i sig selv. N O TAT Hvorfor jobcentre ikke kan/skal nå en rettighed på 100 %! Det primære mål med den aktive indsats er at få de ledige i job! Rettidighed er proceskrav, og må aldrig blive et mål i sig selv. Dette

Læs mere

1. Status på frikommuneforsøget på beskæftigelsesområdet. 5. Maj 2015 Lis Elgaard

1. Status på frikommuneforsøget på beskæftigelsesområdet. 5. Maj 2015 Lis Elgaard 1. Status på frikommuneforsøget på beskæftigelsesområdet 5. Maj 2015 Lis Elgaard Frikommune, hvorfor? Øgede frihedsgrader - frihed til at tilrettelægge en meningsfuld indsats Præstere bedre..eller minimum

Læs mere

KL budskaber til reform af kontanthjælpen

KL budskaber til reform af kontanthjælpen KL budskaber til reform af kontanthjælpen KL er helt enig i behovet for en kontanthjælpsreform. Ambitionen med en reform må først og fremmest være at sikre bedre rammer for en indsats, der gør en større

Læs mere

RÅDEN OVER VEJ ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014

RÅDEN OVER VEJ ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 RÅDEN OVER VEJ ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 Mike er 39 år og direktør og ejer af en mellemstor stilladsudlejningsvirksomhed med lidt over 20 ansatte. Kunderne spænder fra entreprenørvirksomheder

Læs mere

Kort og godt om NemID. En ny og sikker adgang til det digitale Danmark

Kort og godt om NemID. En ny og sikker adgang til det digitale Danmark Kort og godt om NemID En ny og sikker adgang til det digitale Danmark Hvad er NemID? NemID er en ny og mere sikker løsning, når du skal logge på offentlige hjemmesider, dit pengeinstitut og private virksomheders

Læs mere

Du vil ikke kunne modtage hjælp til forsørgelse, hvis din samlever har formue eller tjener tilstrækkeligt til at kunne forsørge dig.

Du vil ikke kunne modtage hjælp til forsørgelse, hvis din samlever har formue eller tjener tilstrækkeligt til at kunne forsørge dig. YDELSESKONTORET Xxxx xxx Beskæftigelsesafdeling Rådhuset, Torvet Tlf. 9628 2828 Lokal 9628 4155 Sikkermail: kt.soc.sec@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer.: 32.21.12-G01-88-14 Kontaktperson: Ydelseskontoret

Læs mere

Myndighedernes rolle som forandringsagenter

Myndighedernes rolle som forandringsagenter Myndighedernes rolle som forandringsagenter Overgang til Digital Post for borgerne v. Louise Palludan Kampmann 1 KAMPAGNE FOR DIGITAL POST TIL BORGERNE 18. AUGUST 31. JANUAR 2015 Lov om Offentlig Digital

Læs mere

Er du under 30 år. Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for dig

Er du under 30 år. Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for dig Er du under 30 år Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for dig Den nye kontanthjælpsreform for dem under 30 år, der træder i kraft d. 1. januar 2014, betyder bl.a. Alle skal have en erhvervskompetencegivende

Læs mere

Tjek-liste. Har du styr på dine digitale vaner og værktøjer? Tjeklisten er udarbejdet af Karin Høgh og Lisbeth Scharling

Tjek-liste. Har du styr på dine digitale vaner og værktøjer? Tjeklisten er udarbejdet af Karin Høgh og Lisbeth Scharling Tjek-liste Har du styr på dine digitale vaner og værktøjer? Det har jeg styr på Kan vente Haster Tjeklisten er udarbejdet af Karin Høgh og Lisbeth Scharling Sådan bruger du tjeklisten: Bruge en times tid

Læs mere

Høringssvar til politikere fra Borgerservice Team Butik 11. august 2014

Høringssvar til politikere fra Borgerservice Team Butik 11. august 2014 Høringssvar til politikere fra Borgerservice Team Butik 11. august 2014 Baggrundsnotat Bibliotekernes rolle i lokalsamfundet Team Butik har samlet argumenter og holdninger til oplægget omkring opgavefordelingen

Læs mere

Tre simple trin til at forstå dine drømme

Tre simple trin til at forstå dine drømme - En guide til at komme i gang med dit drømmearbejde, eller til at blive bedre til det du allerede gør. Vigtige pointer: Når du viser dine drømme interesse vil du bedre kunne huske dem. Din drøm er din

Læs mere

Spørgeskema til KURSIST afklaringstilbud

Spørgeskema til KURSIST afklaringstilbud Spørgeskema til KURSIST afklaringstilbud De røde spørgsmål er til kursister, som har en aftale med en arbejdsgiver om at skulle starte i job eller som skal starte i uddannelse. De blå spørgsmål er til

Læs mere

Det samlede antal personlige henvendelser på bibliotekerne og i Borgerservice i Vejen by er således faldet med ca. 3.000 fra 2012 til 2013.

Det samlede antal personlige henvendelser på bibliotekerne og i Borgerservice i Vejen by er således faldet med ca. 3.000 fra 2012 til 2013. Dato: 19-05-2014 Kontaktperson: Jane Ussing E-mail: ju@vejenkom.dk Borgerservice 2013 I Borgerservice i Vejen by er der i 2013 trukket 35.269 numre. Antallet af ekspeditioner har været noget højere, idet

Læs mere

Kultur- og Fritidsforvaltningens tilbud til de ældre

Kultur- og Fritidsforvaltningens tilbud til de ældre Kultur- og Fritidsforvaltningens tilbud til de ældre Ældrerådet, den 25. marts 2015 Thomas Jakobsen // Direktør, Kultur- og Fritidsforvaltningen Borgerservice tilbud til ældre 16-04-2015 DUKA projekt for

Læs mere

Indledning. Side 1 af 5. Holbæk i Fællesskab, Budget 2015-18

Indledning. Side 1 af 5. Holbæk i Fællesskab, Budget 2015-18 Indledning Motivation og hovedbudskab Alle kan bidrage på arbejdsmarkedet Vi vil have alle med i fællesskabet og vi skal sikre en ansvarlig kommunal økonomi Holbæk Kommune står overfor store økonomiske

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel : Stressreduktion med arbejdsmarkedsperspektiv Projektperiode : 11/8

Læs mere

Fra ung til voksen Informationspjece for forældre til unge med særlige behov

Fra ung til voksen Informationspjece for forældre til unge med særlige behov Fra ung til voksen Informationspjece for forældre til unge med særlige behov Kære forældre For et menneske er livet fyldt med spændende overgange. Man starter i børnehave, går fra børnehave til skole og

Læs mere

NYE REGLER HVORDAN OG HVORNÅR KOMMER DE NYE REGLER TIL AT VIRKE FOR DIG? FÅ ET OVERBLIK OVER SYGEDAGPENGESYSTEMET SYGEDAGPENGE- FRA 1.

NYE REGLER HVORDAN OG HVORNÅR KOMMER DE NYE REGLER TIL AT VIRKE FOR DIG? FÅ ET OVERBLIK OVER SYGEDAGPENGESYSTEMET SYGEDAGPENGE- FRA 1. NYE SYGEDAGPENGE- REGLER FRA 1. JULI 2014 HVORDAN OG HVORNÅR KOMMER DE NYE REGLER TIL AT VIRKE FOR DIG? FÅ ET OVERBLIK OVER SYGEDAGPENGESYSTEMET JULI 2014 Alle er sikret forsørgelse under sygdom 1. juli

Læs mere

Vejledning til hjælp med Digital Post

Vejledning til hjælp med Digital Post Vejledning til hjælp med Digital Post 2014 1 2 1. november 2014 skal alle borgere over 15 år som udgangspunkt kunne modtage digital post fra det offentlige. Som it-frivillig i Ældre Sagen vil du formentligt

Læs mere

Ældrepolitik Fokusgruppeinterview om Sundhed og forebyggelse på ældreområdet Referat den 12. september 2011 af Rune Thielcke

Ældrepolitik Fokusgruppeinterview om Sundhed og forebyggelse på ældreområdet Referat den 12. september 2011 af Rune Thielcke Ældrepolitik Fokusgruppeinterview om Sundhed og forebyggelse på ældreområdet Referat den 12. september 2011 af Rune Thielcke Hvad forstår vi ved sundhed og forebyggelse på ældreområdet? Kan det defineres?

Læs mere

At give en særlig støtte til unge med psykisk sygdom giver god mening

At give en særlig støtte til unge med psykisk sygdom giver god mening At give en særlig støtte til unge med psykisk sygdom giver god mening CAFA har taget status på projekt På Vej et metodeudviklingsprojekt, der har til formål at støtte unge med psykisk sygdom i uddannelse

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

LÆR MERE OM IT. forår 2012

LÆR MERE OM IT. forår 2012 LÆR MERE OM IT forår 2012 Bliv bedre til at søge på internettet, at behandle billeder fra dit digitale kamera, at sende e-mail, at bruge offentlige digitale selvbetjeningsløsninger, downloade e-bøger og

Læs mere

God mobilstil 4JUNIOR

God mobilstil 4JUNIOR God mobilstil 4JUNIOR Hvad er cool at bruge mobilen til, og hvad skal du undgå? Varenr. 9045418 Hvor går man hen og får opdateret sine forældre? Fortæl dine forældre, hvad du bruger din mobil til Verden

Læs mere

TILSKUD TIL TANDBEHANDLING ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2015

TILSKUD TIL TANDBEHANDLING ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2015 TILSKUD TIL TANDBEHANDLING ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2015 Jørgen er 75 år og folkepensionist. Da han er vanskeligt stillet økonomisk, har han tidligere modtaget hjælp fra kommunen, bl.a. i forbindelse

Læs mere

Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann.

Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann. Indhold: Indledning Konklusioner Sammenfatning Bilag: Besvarelserne Selvevaluering 2012-2013 for elever og ansatte ved Ollerup Efterskole ved Poul Stenum og Jan Schønemann. Indledning: Med udgangspunkt

Læs mere