PERSONA // PETER 23 ÅR, GYMNASIEL UDDANNELSE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PERSONA // PETER 23 ÅR, GYMNASIEL UDDANNELSE"

Transkript

1 PERSONA // PETER 23 ÅR, GYMNASIEL UDDANNELSE UNGE, SOM ER STOPPET ELLER UDENFOR UDDANNELSE BAGGRUND OG LIVSSITUATION Peter er 23 år og opvokset på Fyn i en mindre by, hvor han også har gået i gymnasiet. For nogle år siden flyttede han til København for at forfølge drømmen om at blive musiker. Hans ven og sambo introducerer ham for muligheden for at søge om kontanthjælp, da Peter pludselig mister sit caféjob. Peter har ellers aldrig selv overvejet det som en mulighed, da det i den lille by han er vokset op i hurtigt blev opfattet som stigmatiserende at modtage kontanthjælp. Men da det tilsyneladende er en anden virkelighed i København, beslutter han sig for at søge om kontanthjælp, indtil han finder et nyt job eller starter uddannelse. Peter veksler nu mellem caféjobs, uddannelser og kontanthjælp, mens han prøver at få en karriere som musiker igang. På et tidspunkt flytter han fra København til Frederiksberg Kommune, men henvender sig på det samme jobcenter som sidst, da han går ud fra, at det er det rigtige sted. Han bliver dog sendt videre til Frederiksberg Kommune, og han googler sig frem til, at han skal møde op i borgerservice, som ligger på Rådhuset. Peter forbereder sig ikke til sine møder og har generelt et problem med at holde overblikket over hvad han skal aflevere. Derfor er han glad for den struktur som hans aktiveringsforløb giver ham. Her bliver han blandt andet husket på at aflevere den rigtige dokumentation. Mens Peter er i aktivering i en periode tænker han over, at der er forskel på, hvor motiverede de andre kontanthjælpsmodtagere er. Han oplever, at nogen decideret mangler motivation. Peter har selv masser af gåpå-mod og mangler på ingen måde motivation, han ser kontanthjælpen som et midlertidigt onde og er sikker på at han nok skal få skub i musikerkarrieren eller finde et andet job hurtigt.

2 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Peters ansøgning og generelle kontakt til kommunen vedrørende kontanthjælp foregår ved, at han henvender sig personligt, da Peter er bange for at lave fejl og føler sig mere tryg ved at se en anden person i øjnene og være sikker på det hele bliver gjort rigtigt. Efter han kom i aktivering, har aktiveringsstedet hjulpet ham med at sende dokumentation etc. til ydelseskontoret. Ellers har Peter ikke haft meget kontakt med ydelseskontoret ifm. sin kontanthjælp efter sin oprindelige ansøgning. Kun da han havde glemt at melde sig ledig gentagne gange, og ydelseskontoret derfor stoppede kontanthjælpen. Da var han i kontakt med ydelseskontoret og blev nødt til at genansøge. DIGITAL ADFÆRD Peter har både computer og smartphone og bruger begge flittigt til både informationssøgning og selvbetjening. Han er særligt glad for den selvbetjeningsløsning, som KODA (komponistrettighedsorganisation) har og for Rejseplanen, som han bruger ofte. I det hele taget spiller Peters computer en vigtig rolle i hans liv, da han bruger den til at komponere og indspille sin egen musik og også bruger meget tid på at opdage ny musik via sociale medier, musiksites og YouTube. Peter har dog ikke NemID, da han ikke rigtig ved, hvad det er, og hvordan det bruges. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES For at en løsning skal skabe værdi for Peter skal den hjælpe ham til at skabe struktur og få overblik over sin situation. Derudover skal den tydeligt kommunikere, hvilke handlinger det dels er nødvendigt (fx dokumentation) og dels er muligt (fx udbetalinger) for Peter at foretage for at holde så godt styr på sin sag som muligt. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING I Peters verden er kontakten med det offentlige ikke digital, og derfor bliver det en udfordring at få ham gjort opmærksom på selvbetjeningsløsningens eksistens samt mulighederne i NemID. Derudover har Peter, ligesom mange andre unge på hans alder, svært at forstå det offentlige system, hvor han ofte får hjælp af sine forældre. Til gengæld er Peter en stærk IT-bruger og meget motiveret til at lære nye ting, når han forstår, hvordan det giver mening for ham og den situation han er i.

3 PERSONA // MALOU 19 ÅR, 9.KLASSE UNGE MED BEHOV FOR EKSTRA HJÆLP OG RÅDGIVNING (FORSKELLIGE SOCIALE OG PSYKISKE UDFORDRINGER) BAGGRUND OG LIVSSITUATION Malou er 19 år og bor hjemme hos sin mor. Hun har svært ved at finde ud af, hvad hun vil med sit liv og har haft en depression, som hun stadig ikke føler, hun helt er kommet sig over. Første gang Malou er på kontanthjælp er som 18-årig. Hun er droppet ud af frisøruddannelsen, fordi hun ikke helt føler, det er det hun drømmer om. Hun får sin mor til at gå med sig ned på kommunen og søge om kontanthjælp, da hun ikke føler sig helt tryg ved kontakten med det offentlige system. Hun er bange for, at der er ting, hun ikke forstår og føler sig mere tryg ved at have sin mor med. Der er også mange af papirerne, som hun synes, det er svært at gennemskue, fordi de er skrevet i et vanskeligt sprog, og Malou er ordblind, hvilket gør det endnu sværere for hende at forstå indholdet. Malou kommer hurtigt i aktivering under Ungeindsatsen, og efter 14 dage bliver hun meldt ind på HF. Hun dropper dog ud efter et halvt år, da hun synes, det boglige er lidt for svært for hende. Hun søger en masse jobs, men det er svært at finde noget, og efter et halvt år kommer hun på kontanthjælp igen. Hun har stadig svært ved at finde ud af hvad hun vil, og kommer i en praktik hvor hun ikke trives. Selvom hendes sagsbehandler prøver at motivere hende til at blive, vil hun ikke og stopper efter en måneds tid. Malou har lidt mistet lysten og motivationen til at komme i gang med noget og afventer en tid hos en psykiater om et halvt år.

4 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Når Malou har haft kontakt med ydelseskontoret, har hun altid fået hjælp af sin mor. Hun føler sig utryg ved at have kontakten alene, da hun er bange for, hun ikke forstår de informationer, hun får. Udover de to gange hvor Malou har ansøgt om kontanthjælp, har hun haft meget begrænset kontakt til ydelseskontoret. Derfor er det primært Ungeindsatsen i kommunen, der tager sig af Malous aktivering, som hun forbinder med sin kontanthjælp. DIGITAL ADFÆRD Malou har både computer og smartphone og bruger begge flittigt. Hun har brugt minsu, mens hun var under uddannelse. Ellers bruger hun meget nettet til online shopping. Derudover er hun meget interesseret i makeup og negle og bruger ofte YouTube til at få inspiration til nye måder at lægge makeup på etc. Hun er i hele taget mere glad for at se videoer end at læse tekst, når hun skal sætte sig ind i noget nyt. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Malou har brug for en løsning, der samler al information i et enkelt sprog ét sted for hende, så det ikke virker så uoverskueligt. Derudover har hun brug for en nem fuldmagts-løsning, så hendes mor nemt kan hjælpe hende med at holde styr på kontanthjælpen. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING På samme måde som med Peter er Malou meget digital - bare ikke ift. det offentlige. Og derfor bliver det som med Peter en udfordring at få hende gjort opmærksom på selvbetjeningsløsningens eksistens. Malou har, ligesom Peter, svært at forstå det offentlige system, hvor hun altid får hjælp af sin mor. Herudover føler hun sig også hæmmet at sin ordblindhed. Modsat Peter er Malou ikke særligt tilbøjelig til at lære nyt og bliver hurtigt bange for, der er noget hun ikke forstår. Til gengæld er der store muligheder ift. Malou og digital selvbetjening, hvis man kan forstå at tænke de medier, som f.eks. video, ind som hun føler sig tryg ved og i forvejen bruger meget til at tilegne sig ny viden. Derudover kan man med fordel kigge på de løsninger Malou p.t. bruger til selvbetjening (online shopping, online køb af togbilletter, rejseplanen etc.) og lade sig inspirere af deres interaktionsdesign.

5 PERSONA // KAREN 45 ÅR, LÆRERUDDANNET UDENFOR SYGEDAGPENGE (ENLIG) BAGGRUND OG LIVSSITUATION Karen er uddannet lærer og havde arbejde som lærer, indtil hun blev ramt af stress og blev sygemeldt. I en længere periode var Karen på sygedagpenge, og er nu på kontanthjælp. Karen bor i andelsbolig med sine to børn, som hun er alene med. Det kan være svært at få økonomien sammen, og når der kommer en større uforudset udgift som nye briller eller tandlæge, søger hun kommunen om enkeltydelse. Hun vil meget gerne i gang med at arbejde igen, men har dog svært ved at overskue at arbejde fuld tid pt. Derfor har hun lejlighedsvis vikarjobs som underviser for at holde sig i gang og bevare muligheden for at komme ind på arbejdsmarkedet igen. Fordi hun indimellem har vikartimer, er Karen på supplerende kontanthjælp, og hun skal hver måned sende sine lønsedler ind, som kontanthjælpen beregnes på baggrund af. Hun er altid lidt nervøs for, om hun får sendt lønsedlerne ind til tiden (5 dage før den første), da hun ellers ikke modtager sin kontanthjælp rettidigt. Nogle gange modtager hun først lønsedlerne for sent, hvilket forsinker hendes kontanthjælp. Derfor overvejer hun, om hun helt skal stoppe med sit vikararbejde, da det bliver for bøvlet for hende, at hun aldrig helt ved, om udbetalingen af hendes kontanthjælp forsinkes. Karen nærer en stor mistillid til systemet og dets sagsbehandlere, som hun ofte føler misforstår hende. Hun oplever ofte, at der bliver talt ned til hende og føler at bureaukratiet nogle gange er en større hindring end hjælp ift. at komme i arbejde.

6 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Karen har ofte kontakt med ydelseskontoret ifm. sin supplerende kontanthjælp. Hvis hun ikke har modtaget en lønseddel rettidigt, er hun nødt til at kontakte ydelseskontoret for at høre, hvad hun skal gøre, og hvornår hun kan forvente at modtage sin kontanthjælp. Hun er meget opmærksom på løbende at huske at kontakte og informere ydelseskontoret, da hun ved, hun ellers vil blive sanktioneret. Herudover skal Karen, for at bevare retten til kontanthjælp, løbende dokumentere, at hun aktivt forsøger at sælge sit kolonihavehus. DIGITAL ADFÆRD Karen har en computer og en gammel mobiltelefon med internet. Mobiltelefonen har en mindre skærm, så hun til nøds kan bruge den til at gå på nettet. Hun bruger bl.a. krak på telefonen, når hun skal hen for at undervise steder, hvor hun ikke har været før. Karen bruger bl.a. sin computer til Jobnet, netbank, være på Facebook, dating, købe biografbilletter, køb og salg af varer på Den Blå Avis. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Karen har brug for en løsning, der giver hende et tydeligt overblik over al kontakt og dokumentation ift. kommunen, så hun kan holde styr på den løbende dialog. Derudover har hun behov for et nemt system til indsendelse af lønsedler, der kan håndtere de situationer hvor lønsedlen kommer for sent, samt et tydeligt overblik over beløb og dato på sine udbetalinger. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Karen er vant til at betjene sig online, men er utryg ved at systemer har adgang til hendes personlige information, da hun er i tvivl om, hvordan det vil blive anvendt. For at Karen skal have lyst til at anvende en selvbetjeningsløsning, er det derfor vigtigt, at det kommunikeres tydeligt hvordan informationen bliver brugt, og hvem der har adgang til den. Der er dog klare fordele for Karen ved en digital selvbetjening, da det bl.a. vil give hende mulighed for det samlede overblik over hendes sag og kontakten til kommunen, som hun nu ofte savner.

7 PERSONA // AIDA 35 ÅR, CAND. MAG. UDENFOR DAGPENGE (GIFT) BAGGRUND OG LIVSSITUATION Aida er opvokset i Danmark med bosniske forældre. Hun har taget en videregående uddannelse indenfor kommunikation, men da det ikke er lykkedes hende at finde et job efter studiet, er hun efter at have opbrugt sine dagpenge nu overgået til kontanthjælp. Hun bor i en lejelejlighed med sin mand Lasse. De har ingen børn. Aida synes det er hårdt at overgå fra dagpenge til kontanthjælp og mærker det både økonomisk og på selvtilliden. Hendes mand har et deltidsjob som pædagogmedhjælper og tjener ikke nok til at forsørge dem begge. Fordi hun er gift skal hun ikke bare dokumentere sin egen økonomiske situation, men også sin mands og skal derfor hver måned sende hans lønseddel ind til ydelseskontoret. Dette gør hun via en mail, som hun har fået af sin sagsbehandler. Hun undrer sig dog lidt over, at hun må sende personfølsomme oplysninger på mail. Hun har et par enkelte gange været nødt til at ringe til kommunen for at bede om råd, da hendes mand ikke har fået lønsedlen til tiden.

8 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Aida har haft kontakt med ydelseskontoret ifm. sin kontanthjælpsansøgning og har nu løbende kontakt hver måned, hvor hun skal indsende sin mands lønseddel, så hun kan dokumentere at han ikke tjener nok til at forsørge dem begge. DIGITAL ADFÆRD Aida har arbejdet med websites i forbindelse med sin uddannelse og bruger både computer og smartphone. Hun har sin egen hjemmeside, som hun bruger som online CV, når hun søger jobs og bruger nettet til alt fra informationssøgning til shopping. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Før ansøgningen har Aida brug for nemt at danne sig et overblik over proceduren og betingelserne for at søge om kontanthjælp, når man er gift. I ansøgningsforløbet har hun brug for en digital ansøgning, der gør det nemt for hende at tilføje ægtefælles oplysninger og dokumentation til ansøgningen. I det efterfølgende forløb har Aida brug for en løsning, der gør det nemt for hende at indsende lønsedler for hendes mand også selvom de er forsinkede. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Aida er dygtig til IT og har en god forståelse af det offentlige system, så det vil være oplagt for hende at bruge offentlig digital selvbetjening. Fordi hun bruger internettet så meget, har hun dog meget lidt tålmodighed med dårlige løsninger og vil gerne have en løsning, der skal være intuitiv og hurtig at bruge. Ellers vil hun hurtigt miste lysten og incitamentet til at bruge digital selvbetjening.

9 PERSONA // BO 38 ÅR, 9.KLASSE SOCIALT UDSATTE BAGGRUND OG LIVSSITUATION Bo har haft et hårdt liv præget af perioder med skiftende former for misbrug og afvænning siden sin ungdom, og har været på kontanthjælp løbende siden han var 18 år. Bo har en teenagesøn, men grundet Bo s meget ustabile livssituation, har han aldrig været en fast del af sønnens liv. I perioder har han haft arbejde eller været under uddannelse, og i perioder som hjemløs har han levet af at sælge Hus Forbi. I de perioder hvor han har været på kontanthjælp, er han flere gange blevet sanktioneret, da han ikke er dukket op til møder etc. ifm. sin kontanthjælp. Bo har flere gange startet uddannelse og forskellige jobs, men er hver gang stoppet igen pga. personlige problemer. Senest var han i lære som tømrer, men begyndte at drikke igen, da det ikke var muligt at finde en læreplads. Efter at have boet på gaden og venners sofaer nogle år, har han nu fået egen lejlighed og været stoffri i et halvt år. Han overvejer at begynde at studere, men har oparbejdet en gæld, som han er bange for, han ikke vil kunne betale på SU. Han føler lidt, han er blevet opgivet af systemet og savner noget hjælp til at finde ud af, hvad han kan komme igang med.

10 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Da Bo i en periode var på afvænning, fik han skabt en god kontakt til Lars, som var ansat på afvænningsstedet. Lars har efterfølgende hjulpet ham i kontakten med ydelseskontoret, da Bo føler han har svært ved at forstå, de krav, der bliver stillet. Han har haft kontakt med ydelseskontoret ifm. - Ansøgning om kontanthjælp - Genansøgning - Sanktioner - Dokumentation af penge han arvede fra et familiemedlem. DIGITAL ADFÆRD Bo har ingen computer, men går på nettet med sin smartphone. Han har haft netbank i en periode, men har opgivet det igen, da han har mistet sit nøglekort og bruger nu ikke NemID. Bo er skeptisk overfor digitaliseringen af kontakten med det offentlige. Privat benytter han sin smartphone til at gå på Facebook og Twitter, da det gør det muligt og let for ham at følge med i sin søns liv og dermed bevare en form for kontakt. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Bo har brug for en løsning, der hjælper ham til at holde styr på sine aftaler og forpligtelser ifm. sin kontanthjælp, så det bliver nemt for ham at overskue og overholde. Derudover har han brug for en nem fuldmagtsløsning, så han kan få hjælp af sin kontaktperson Lars ifm. kontakten vedr. sin kontanthjælp. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Bo er skeptisk overfor at bruge digital kommunikation ift. det offentlige, da han i forvejen synes det offentlige er præget af mangel på personlig kontakt. Dog er han ikke afvisende, hvis han kan se, at det vil give ham en klar fordel. Bl.a. ville han synes, det var rart at have online aktindsigt i sin sag og kunne blive mindet om kommende aftaler, forpligtelser etc. pr. sms.

11 PERSONA // FATIMA, 43 ÅR, 12 ÅRS SKOLEGANG I SYRIEN MANGLENDE DANSKKUNDSKABER BAGGRUND OG LIVSSITUATION Fatima er statsløs palæstinenser og har boet i Syrien, indtil hun for 20 år siden blev familiesammenført til Danmark, da hun blev gift. Hun har 12 års skolegang i Syrien bag sig, men har ingen formel uddannelse. Fatima har tre børn i alderen 10 til 13 år og har været hjemmegående, siden hun kom til Danmark. Indtil for et år siden blevet hun forsørget af sin mand, som var selvstændig. Hun taler arabisk og lidt engelsk, men ikke dansk, og har derfor altid fået hjælp af sine børn til at tolke, når hun f.eks. skulle til lægen. For både Fatima og hendes børn har dette dog været en svær situation, fordi hun som mor pludselig har været afhængig af sine børns hjælp, hvilket har vendt op og ned på rollerne. For et år siden døde hendes mand pludseligt, og hun stod alene med tre børn uden nogen indtægt. Hun vidste ikke, hvad hun skulle gøre, og hvordan hun kunne begynde at komme ud i det danske samfund, men fik hjælp af sit netværk. Bl.a. veninder med bedre danskkundskaber end hun selv har været gode til at hjælpe. Veninderne satte hende i kontakt med det lokale jobcenter, som sendte hende i sprogskole for at lære dansk. Jobcentret satte hende også i forbindelse med ydelseskontoret med henblik på at søge om kontanthjælp.

12 KONTAKT TIL YDELSESKONTONTORET Fatima havde første gang kontakt til ydelseskontoret i forbindelse med sin kontanthjælpsansøgning. Her fik hun tolkebistand og hjælp til at udfylde ansøgningen. Efterfølgende har Fatima har haft kontakt til ydelseskontoret ifm. en sanktionering. Hun modtog et brev fra ydelseskontoret om, at hun var blevet sanktioneret, da hun ikke var mødt op til en aftale med jobcentret, hvilket hun var meget overrasket over. Hun havde åbenbart modtaget en indkaldelse til møde fra jobcentret i sin e-boks. Fatima havde dog glemt, hun havde fået oprettet e-boks, og var ikke klar over hvor vigtigt det er at tjekke sin e-boks løbende. DIGITAL ADFÆRD Fatima har en computer, som hun primært bruger til at tjekke arabiske nyheder og til at skype med slægtninger i Syrien. Hun har ikke rigtigt været interesseret i at bruge computer i forhold til det offentlige og synes alt det med NemID er svært, fordi hun skal skrive koder. Hun er dog af sit netværk blevet opfordret til at øve sig i at bruge internettet mere i kontakten med det offentlige. Fatima har en gammel mobiltelefon, men planlægger at købe en smartphone. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Fatima vil have behov for en løsning, der hjælper hende til at holde sig opdateret om nye hændelser i sin sag, som kræver at hun foretager sig noget aktivt. Det kan f.eks. være gennem sms-reminders. Derudover har hun brug for en løsning, der skaber overblik over hendes sag og enkelt kommunikerer, hvilke forpligtelser hun har ift. den løbende sag. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Den største udfordring for Fatima er hendes manglende danskkundskaber og manglende forståelse for, hvordan det offentlige system fungerer. Derudover er hun ikke opdraget med computer og har derfor lidt svært at huske de nye ting hun lærer, hvis hun ikke kontinuerligt bruger dem i praksis. Hun kan nemt glemme, hvordan hun bruger en løsning, hvis der er gået 2-3 uger, hvor det ikke har været relevant for hende at bruge den. En anden udfordring er, at hun glemmer løbende at tjekke, om der er noget nyt hun skal forholde sig til. Derfor vil det være en stor fordel for Fatima med løbende sms-reminders, der leder hende ind på løsningen, når det er relevant.

13 PERSONA // JØRGEN 58 ÅR, 9.KLASSE, UDDANNET MURER MANGLENDE IT-KOMPETENCER BAGGRUND OG LIVSSITUATION Jørgen har arbejdet stort set hele sit liv. Da han gik ud af folkeskolen blev han lærling i et lokalt murerfirma, og har siden da arbejdet inden for byggebranchen. Der har været enkelte perioder med ledighed, men de har altid været af kortere varighed, og Jørgen har som sådan aldrig været i længerevarende kontakt med det offentlige. Jørgen har familie med to voksne børn, som han stadig har kontakt til. Det er dog ikke ofte, grundet børnene nu er bosat i udlandet og derfor ikke har mulighed for at være meget i Danmark. Jørgen har aldrig været meget til alt det med computer og ny teknik, han har aldrig haft behov for det, og føler heller ikke længere, at han har overskuddet til at lære det. Han kunne dog godt tænke sig det, da det vil give ham bedre mulighed for, at være i kontakt med sine børn i udlandet. Jørgen har nu været arbejdsløs i et år pga. den igangværende krise, der har ramt byggebranchen hårdt. Samtidig har Jørgens helbred det ikke så godt længere, grundet det hårde arbejde, han har haft igennem livet. Han har i samarbejde med jobcenteret, overvejet at gå i gang med noget uddannelse for at se, om han kan omskoles til et andet erhverv, der ikke er så fysisk krævende. Jørgen elsker at bruge det lokale bibliotek, hvor han har været lidt aktiv på internettet, men det er ikke noget han gør sig meget i. Han savner lidt bedre muligheder for folk, der ikke er så bogligt stærke, til at kunne lære og bruge internettet.

14 KONTAKT TIL YDELSESKONTORET Jørgen har haft kontakt med ydelseskontoret ifm. - Ansøgning om kontanthjælp - Spørgsmål til sin sag - Sanktioner DIGITAL ADFÆRD Jørgen har ingen computer derhjemme, men har dog adgang til en på biblioteket. Jørgen har ikke nogen digital adfærd på nuværende tidspunkt, og har aldrig været i kontakt med offentlige igennem internettet. Han bruger ikke sociale medier, som han ser som tidsspild. OVERORDNEDE DESIGN GUIDELINES Jørgen har behov for en løsning, der er meget simpel at bruge og som er meget overskuelig. Det er vigtigt, at Jørgen kan føle sig tryg ved at anvende den digitale løsning, og han har derfor behov for tydelig feedback på, at ting er blevet gjort korrekt, og at de er modtaget hos kommunen. Det skal være meget svært for Jørgen at taste forkert, eller på anden måde blive forvirret over det han bliver præsenteret for. UDFORDRINGER OG MULIGHEDER I RELATION TIL DIGITAL SELVBETJENING Jørgen er ikke særlig tryg ved at bruge digitale løsninger, og han har nemt ved at blive tvivl om han gjort ting rigtigt, og om kommunen nu også har modtaget det, han har sendt ind. Han mangler lidt den personlige kontakt der giver sikkerhed for, at tingene er i orden. Han kan godt se fordelen i at have adgang til et samlet overblik over sin sag uden at skulle tale med sin sagsbehandler, så han kan forberede sine fremtidige møder mv.

Underbilag 2.32 Eksempler på brugervenlighedstestopgaver Kommunernes Ydelsessystem

Underbilag 2.32 Eksempler på brugervenlighedstestopgaver Kommunernes Ydelsessystem Underbilag 2.32 Eksempler på brugervenlighedstestopgaver Kommunernes Ydelsessystem Indholdsfortegnelse Vejledning... 3 1 Indledning... 3 2 Brugervenlighedstestopgaver til sagsbehandlerdelen af Løsningen...

Læs mere

Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet. set gennem borgernes øjne. vejle.dk

Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet. set gennem borgernes øjne. vejle.dk Frikommunen på Arbejdsmarkedsområdet set gennem borgernes øjne vejle.dk Forord Vejle Kommune fik status af frikommune 1. januar 2012. Væk er de stramme regler om tidsfrister, de snævre rammer for aktivering

Læs mere

BEBOERINDSKUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014

BEBOERINDSKUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 BEBOERINDSKUD ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 Nanna er 34 år og bor alene med sine katte i en boligforening i København. Hun er på førtidspension pga. posttraumatisk stress og depression. Hun har færdiggjort

Læs mere

Nej til SU-nedskæringer

Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Nej til SU-nedskæringer Regeringen har meldt ud, at der skal spares 2 mia. kr. på SU en og at studerende skal hurtigere igennem deres uddannelser. Det betyder, at den kommende SU-reform

Læs mere

Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord,

Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord, Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord, december 2014 Cabi har evalueret Ungeindsats Himmerland. Dette notat opsummerer og målretter konklusioner og anbefalinger

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Hvad nu med pengene. Åbenlyst uddannelsesparat eller uddannelsesparat. Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for din økonomi

Hvad nu med pengene. Åbenlyst uddannelsesparat eller uddannelsesparat. Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for din økonomi Hvad nu med pengene Åbenlyst uddannelsesparat eller uddannelsesparat Hvad betyder den nye kontanthjælpsreform for din økonomi Den nye kontanthjælpsreform for dem under 30 år, der træder i kraft d. 1. januar

Læs mere

KONTANTHJÆLP. Guide til kontanthjælp

KONTANTHJÆLP. Guide til kontanthjælp KONTANTHJÆLP Guide til kontanthjælp INDHOLD 1. Hvilke former for økonomisk hjælp?... 4 Kontanthjælp.... 4 Særlig støtte til høje boligudgifter... 4 Anden hjælp.... 4 2. Sådan får du økonomisk hjælp...5

Læs mere

Sullivik.gl - digital borgerservice i praksis

Sullivik.gl - digital borgerservice i praksis Sullivik.gl - digital borgerservice i praksis 14.oktober 2009 Først spurgte vi borgerne om deres behov 14.oktober 2009 Nuuk Karo, 43 år Behov: Ansøge om kontanthjælp Naussunguak, 25 år Behov: Anmelde flytning

Læs mere

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening

Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening Hjælp til borgere med særlige behov i forbindelse med obligatorisk digital selvbetjening NB: Informationer vedrørende Digital Post findes i et særskilt faktaark på For myndigheder på www.borger.dk/kampagne

Læs mere

Velkommen som ung i Nykredit

Velkommen som ung i Nykredit Dig og dine penge Velkommen som ung i Nykredit Som ung i Nykredit har du en Ung Konto, som du kan beholde, indtil du fylder 36 år. Med den kan du få hjælp til at holde styr på økonomien, mens du er ung,

Læs mere

Personas. Horsens på forkant med sundhed

Personas. Horsens på forkant med sundhed Personas Horsens på forkant med sundhed Materiale og metode Baggrundsmateriale Interviews af borgere Feltstudier på hospital og i hjemmeplejen Egne erfaringer (tidligere ansættelser i hjemmeplejen og på

Læs mere

Få styr på dine penge

Få styr på dine penge DINE PENGE 1 Få styr på dine penge Alle har brug for en bankkonto. De fleste banker tilbyder en ungdomskonto. Du kan prøve at søge på ungdomskonto på nettet for at se mere. Når du har en bankkonto, kan

Læs mere

FOR NYE BORGERE I LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE INFORMATION OM ØKONOMI

FOR NYE BORGERE I LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE INFORMATION OM ØKONOMI FOR NYE BORGERE I LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE INFORMATION OM ØKONOMI 1 Læs og gem denne folder. Den indeholder vigtige oplysninger om, hvad du kan og skal gøre for at få styr på din økonomi med mere. Den indeholder

Læs mere

Gode råd om CV. Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside. www.jobnet.

Gode råd om CV. Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside. www.jobnet. Gode råd om CV Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside www.jobnet.dk Alle ledige medlemmer skal oprette et CV, som A-kassen efterfølgende

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015

Biblioteket. Kurser for voksne Forår 2015 Kurser for voksne Forår 2015 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, der alle er relevante i forhold til bibliotekets digitale tilbud. Vi tilbyder også Drop In, hvor bibliotekets

Læs mere

TO-BE BRUGERREJSE // Briller

TO-BE BRUGERREJSE // Briller TO-BE BRUGERREJSE // Briller PROCES FØR SITUATION / HANDLING Anna er 66 år. I forbindelse med at hun for cirka et år siden blev pensioneret, modtog hun et brev fra kommunen med generel information om hendes

Læs mere

Unge og uddannelse. Indsatser for de mest udsatte

Unge og uddannelse. Indsatser for de mest udsatte Unge og uddannelse Indsatser for de mest udsatte Hvilke unge? Kombination af flere forhold: Psykiske lidelser som fx ADHD, angst, aspergers, depression, stress, lavt selvværd, bipolare lidelser, problemer

Læs mere

ADRESSEFORESPØRGSEL ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014

ADRESSEFORESPØRGSEL ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 ADRESSEFORESPØRGSEL ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2014 Johanne er 32 og har for to år siden forladt sin kæreste. Ekskæresten Søren skylder hende dog penge fra et forfaldent lån, de har taget sammen, og

Læs mere

SERVICE BLUEPRINTS KY selvbetjening 2013

SERVICE BLUEPRINTS KY selvbetjening 2013 SERVICE BLUEPRINTS KY selvbetjenng 2013 EFTER Desgn by Research BRUGERREJSE Ada / KONTANTHJÆLP Navn: Ada Alder: 35 år Uddannelse: cand. mag Matchgruppe: 1 Ada er opvokset Danmark med bosnske forældre.

Læs mere

En trin-for-trin forklaring af bestilling og aktivering af NemID

En trin-for-trin forklaring af bestilling og aktivering af NemID En trin-for-trin forklaring af bestilling og aktivering af NemID Generelt om anskaffelse af NemID Foregår i to trin: Bestilling og aktivering på nemid.nu Du skal have gyldigt kørekort eller pas Efter bestilling

Læs mere

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015

FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 FULD DIGITAL KOMMUNIKATION I 2015 Regeringen, kommunerne og regionerne arbejder sammen om at skabe et digitalt Danmark, som frigør resurser til bedre kernevelfærd samtidig med at servicen moderniseres

Læs mere

YDELSESSERVICE. Guide til kontanthjælp og starthjælp

YDELSESSERVICE. Guide til kontanthjælp og starthjælp YDELSESSERVICE Guide til kontanthjælp og starthjælp INDHOLD 1. Hvilke former for økonomisk hjælp?.................... 4 Kontanthjælp eller starthjælp........................... 4 Særlig støtte til høje

Læs mere

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge?

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? A-KASSE Kontanthjælp Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? FEBRUAR 2016 Indhold Kontanthjælp Kontanthjælp 3 Kan jeg få kontanthjælp? 5 Kan jeg få støtte? 9 Hvor og hvornår skal jeg søge?

Læs mere

TILSKUD TIL BRILLER ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2015

TILSKUD TIL BRILLER ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2015 TILSKUD TIL BRILLER ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2015 Anna er 66 år og pensioneret. Da Annas oplever, at hendes syn begynder at blive dårligere, ved hun, at hun snart får brug for nye briller. Hun er

Læs mere

HJÆLP EN NYBEGYNDER I GANG MED IT GUIDE

HJÆLP EN NYBEGYNDER I GANG MED IT GUIDE HJÆLP EN NYBEGYNDER I GANG MED IT GUIDE 1 Forord Den danske befolknings it-færdigheder bliver stadigt bedre, og andelen af it-brugere er stigende fra år til år. Men ikke alle borgere i Danmark er lige

Læs mere

10 forslag til at forbedre dagpengesystemet

10 forslag til at forbedre dagpengesystemet 10 forslag til at forbedre dagpengesystemet 1 I foråret 2010 gennemførte HK en undersøgelse blandt 5000 ledige medlemmer. Formålet var at tage temperaturen på, om dagpengesystemet fungerer, som det skal

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud JANUAR 2017 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig under 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge befordringstilskud

Læs mere

TILSKUD TIL TANDBEHANDLING ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2015

TILSKUD TIL TANDBEHANDLING ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2015 TILSKUD TIL TANDBEHANDLING ILLUSTRERET BRUGERREJSE // EDS 2015 Jørgen er 75 år og folkepensionist. Da han er vanskeligt stillet økonomisk, har han tidligere modtaget hjælp fra kommunen, bl.a. i forbindelse

Læs mere

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge?

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? A-KASSE Kontanthjælp Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? APRIL 2015 Indhold Kontanthjælp 3 Kan jeg få kontanthjælp? 5 Kan jeg få støtte? 9 Hvor og hvornår skal jeg søge? 9 Hvilke krav

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Afbureaukratisering sanktioner for kontant- og starthjælpsmodtagere

Afbureaukratisering sanktioner for kontant- og starthjælpsmodtagere NOTAT 13. juni 2008 Afbureaukratisering sanktioner for kontant- og starthjælpsmodtagere Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem

Læs mere

Få nye virksomheder til frivilligt og ulønnet at bidrage til vores ungeindsats.

Få nye virksomheder til frivilligt og ulønnet at bidrage til vores ungeindsats. SAMARBEJDSAFTALE OM ERHVERVSMENTORKORPS PÅ FYN ERHVERVSMENTOR FRA SYD TIL ØST I januar 2014 har erhvervsmentorkorpset Dygtige Unge afholdt møde med repræsentanter fra Jobcentrene i Svendborg, Faaborg-Midtfyn

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud FEBRUAR 2015 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig under 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge befordringstilskud

Læs mere

Er danskerne parat til digital kommunikation med det offentlige?

Er danskerne parat til digital kommunikation med det offentlige? Side 1 af 6 TDC A/S, Presse 13. oktober 2014 BWJ/IKJE Final Er danskerne parat til digital kommunikation med det offentlige? Fra den 1. november 2014 skal vi vænne os til, at der ikke længere kommer brevpost

Læs mere

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet

Sikker på nettet. Tryg selvbetjening. Din kontakt med det offentlige starter på nettet Sikker på nettet Tryg selvbetjening Din kontakt med det offentlige starter på nettet Det offentlige bliver mere digitalt Oplysninger om folkepension og andre offentlige ydelser, ændringer af selvangivelsen,

Læs mere

Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse

Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse Pårørende til irakiske sindslidende: De pårørendes oplevelse Foreløbige resultater af en interviewundersøgelse Camilla Blach Rossen Sygeplejerske, cand.cur., ph.d. stud. Program Metodologiske udfordringer

Læs mere

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus.

Der er brug for helhed i indsatsen. . I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. Der er brug for helhed i indsatsen Lad mig præsentere jer for 3 børn i Danmark der møder konssekvensen af at vokse op i fattigdom:. I skal møde Jakob, Amalie og Rasmus. 1) Jakob er otte år og bor alene

Læs mere

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge?

A-KASSE. Kontanthjælp. Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? A-KASSE Kontanthjælp Kan jeg få kontanthjælp, hvis jeg mister mine dagpenge? JANUAR 2017 Indhold Kontanthjælp 3 Kan jeg få kontanthjælp? 5 Når du har fået kon tanthjælp i et år 9 Kan jeg få støtte? 10

Læs mere

Idékatalog 3/3 // Pilehaveskolen. (kit, nummer 8)

Idékatalog 3/3 // Pilehaveskolen. (kit, nummer 8) Idékatalog 3/3 // Pilehaveskolen (kit, nummer 8) 1) En beskrivelse af idéen 2) Et storyboard 3) En 3D model 4) En film af hver gruppe 5) Et podie til hver gruppe Alle elementer vedrørende hver gruppe samlet

Læs mere

AS-IS BRUGERREJSE // Bent - Personligt tillæg til tandbehandling

AS-IS BRUGERREJSE // Bent - Personligt tillæg til tandbehandling ! AS-IS BRUGERREJSE // Bent - Personligt tillæg til tandbehandling PROCES FØR UNDER SITUATION / HANDLING Bent er folkepensionist og bor alene med sine to døtre på 12 og 15 år. Han har ikke det store økonomiske

Læs mere

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene:

Tema: Familieliv. Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Svar på spørgsmålene: Familien Danmark Tema: Familieliv Artikel: Vi vælger samme type igen og igen Hvor er Michael Svarer professor? Hvad viser Michaels Svarers forskning? Hvornår finder vi typisk vores partner? Hvor mange

Læs mere

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud

ansættelse dagpenge jobplan Aktivering aktiveringsforløb jobcenter løntilskud uddannelse virksomhedspraktik vikararbejd ledighed uddannelsestilbud SEPTEMBER 2015 løntilskud A-KASSE vikararbejd ansættelse dagpengeret Aktivering For dig under 30 uddannelse aktiveringsforløb virksomhedspraktik uddannelsestilbud jobplan beskæftigelsemulighed dagpenge

Læs mere

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3

I egen bolig. Borgerservice BOLIG 3 BOLIG 3 I egen bolig Det er et stort skridt at flytte i egen bolig. Og der er mange ting at tænke på. Møbler, mad, rengøring, indretning og husleje. Indflytterfest, måske. Og alle de ting som man nu selv

Læs mere

GUIDE TIL SÆRLIG UDDANNELSESYDELSE

GUIDE TIL SÆRLIG UDDANNELSESYDELSE GUIDE TIL SÆRLIG UDDANNELSESYDELSE Information fra Ydelsescenter Aarhus SÅDAN FÅR DU SÆRLIG UDDANNELSESYDELSE I ydelsescenteret kan du søge om særlig uddannelsesydelse, hvis du i perioden den 30. december

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Bilag 2: Uddybende beskrivelse af indsatserne under Frederiksberg Kommunes hjemløseplan

Bilag 2: Uddybende beskrivelse af indsatserne under Frederiksberg Kommunes hjemløseplan Bilag 2: Uddybende beskrivelse af indsatserne under Frederiksberg Kommunes hjemløseplan Nedenstående er en uddybende beskrivelse af forløb for de hjemløse, der har taget ophold i boliger etableret under

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Rejsebrev fra udvekslingsophold Mit navn er Ásthildur Eygló Ástudóttir, jeg har taget på udveksling til Island, Vík í Mýrdal, på et lille plejehjem der hedder Hjallatún. Min email adresse er: eygloo@gmail.com

Læs mere

Jobcenterets anvendelse af sanktioner i beskæftigelsesindsatsen - for stærke ledige

Jobcenterets anvendelse af sanktioner i beskæftigelsesindsatsen - for stærke ledige TULU 2. december 2015 Jobcenterets anvendelse af sanktioner i beskæftigelsesindsatsen - for stærke ledige v/sofie Steensgaard, afdelingsleder og Inge Beck, teamleder Job & Helhedsindsats Hvad betyder sanktioner?

Læs mere

Sårbarhedsundersøgelse 2017

Sårbarhedsundersøgelse 2017 Sårbarhedsundersøgelse 2017 En spørgeskemaundersøgelse blandt 1.030 forældre til børn med autisme Maj 2017 Indledning: Når børn får diagnosen autisme, så kommer forældrene ind i det offentlige system og

Læs mere

Klart språk i Norden. Når borger og kommune mødes digitalt. Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22

Klart språk i Norden. Når borger og kommune mødes digitalt. Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22 Klart språk i Norden Titel: Forfatter: Når borger og kommune mødes digitalt Anja Flebbe Kilde: Klart språk i Norden, 2014, s. 17-22 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/ksn/issue/archive 2014

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset Aarhus C. Indstilling om Unge i erhverv. 1. Resumé:

Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset Aarhus C. Indstilling om Unge i erhverv. 1. Resumé: Byrådet Aarhus Kommune Rådhuset Aarhus C Indstilling om Unge i erhverv 1. Resumé: ÅUF / April 2016 Arbejde spiller en central rolle i ethvert menneskes liv. Det er derfor vigtigt, at unge får erfaringer

Læs mere

Arbejdsløs og hvad så?

Arbejdsløs og hvad så? Frederiksberg Arbejdsløs og hvad så? Orientering fra El-fagets arbejdsløshedskasse Januar 2012 Arbejdsløs og hvad så? Vi vil i denne pjece prøve, at besvare nogle af de mest stillede spørgsmål. Du har

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere.

Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Michael Petterson Arbejdsmarkedschef/Vejle kommune Et indspark: Sindslidendes tilknytning til arbejdsmarkedet mennesker med sindslidelser - depression, angst, med mere. Kommer omkring. Ø Hvordan er billedet

Læs mere

Vi bekæmper socialt bedrageri

Vi bekæmper socialt bedrageri Vi bekæmper socialt bedrageri Ringsted Kommunes Kontrolgruppe 1 Vi bekæmper socialt bedrageri Hvad er socialt bedrageri Eksempel 1 enlig forsørger, adresseændring Peter og Gitte er gift og har et barn

Læs mere

PRAKTIKPLADS. match. Brug dit netværk til at finde praktikplads

PRAKTIKPLADS. match. Brug dit netværk til at finde praktikplads PRAKTIKPLADS match Brug dit netværk til at finde praktikplads Hvordan kan du bruge netværk til at finde en praktikplads? At netværke handler om at lære folk at kende, der gerne vil hjælpe dig videre. Og

Læs mere

EFTERÅR/VINTER kurser

EFTERÅR/VINTER kurser EFTERÅR/VINTER kurser 2015 Nyheder: Digital post - avanceret brug og Sikkerhed Stevns Bibliotekerne Velkommen til endnu en sæson med Internemt! Stevns Kommune - og Stevns Bibliotekerne - byder i efteråret

Læs mere

MEDLEMSARRANGEMENT TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØNSFORENINGEN DEN 16. NOVEMBER 2015

MEDLEMSARRANGEMENT TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØNSFORENINGEN DEN 16. NOVEMBER 2015 MEDLEMSARRANGEMENT TRAFIK OG JERNBANE RÅDIGHEDSLØNSFORENINGEN DEN HVAD VIL VI FORTÆLLE JER SIDE: 2 / Hvilke betingelser skal der til for at få dagpenge og hvor længe. / Hvad må jeg mens jeg får dagpenge.

Læs mere

http://ast.kommuneinformation.dk/principafgoerelser/aktuel...

http://ast.kommuneinformation.dk/principafgoerelser/aktuel... Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 28-11-2013 02-12-2013 125-13 2013-2911-18125 Status: Gældende Principafgørelse om: børnetilskud - enlig-erklæring - e-boks -

Læs mere

Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge?

Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge? Hvad kan jeg få, hvis jeg mister mine dagpenge? Dagpengeretten udløber efter 2 år. Herefter kan nogle opnå ret til forlænget dagpenge. Denne pjece giver et overblik over dine muligheder, hvis du ikke du

Læs mere

Ældres brug af IT af Aske Juul Lassen Københavns Universitet Afd. for Etnologi Center for Sund Aldring

Ældres brug af IT af Aske Juul Lassen Københavns Universitet Afd. for Etnologi Center for Sund Aldring Ældres brug af IT af Aske Juul Lassen Københavns Universitet Afd. for Etnologi Center for Sund Aldring Aske Juul Lassen: ajlas@hum.ku.dk IT: Et nyt sprog for mange ældre Den halvdøde mus: Bliver den ikke

Læs mere

Ansøgning om kontanthjælp

Ansøgning om kontanthjælp Case: Kontanthjælp Case: Kontanthjælp Morten er 32 år og bor i Haderslev Kommune. Morten er student og er ikke kommet i gang med en uddannelse. Han har haft forskellige ufaglærte jobs og de sidste 4 år

Læs mere

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter Portræt af en verdensborger Elise Hahn, Californien Mette Weber Om Konflikter i udlandet Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning

Læs mere

Tillægsansøgning om Det gode ressourceforløb

Tillægsansøgning om Det gode ressourceforløb Tillægsansøgning om Det gode ressourceforløb Benyttes hvis kommunen allerede har indsendt ansøgning til empowermentprojektet Ansøger Kommune Hedensted Navn og titel på projektansvarlig HC Knudsen, beskæftigelseschef

Læs mere

Center for Selvstændige Boformer. - Undersøgelse af beboernes brug af digitale medier foråret 2014

Center for Selvstændige Boformer. - Undersøgelse af beboernes brug af digitale medier foråret 2014 Center for Selvstændige Boformer - Undersøgelse af beboernes brug af digitale medier foråret 2014 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Læsevejledning... 2 Beboernes brug af digitale medier... 3 Centerniveau...

Læs mere

Vi følger dig digitalt på vej. Bliv it-klar på dine betingelser

Vi følger dig digitalt på vej. Bliv it-klar på dine betingelser Vi følger dig digitalt på vej Bliv it-klar på dine betingelser Har du brug for at blive fulgt digitalt på vej? - så start her! I denne folder er der hjælp at hente til dig, der gerne vil i gang med at

Læs mere

Borgervejlederfunktionens afrapportering til Byrådet i Holbæk Kommune 2011

Borgervejlederfunktionens afrapportering til Byrådet i Holbæk Kommune 2011 Borgervejlederfunktionens afrapportering til Byrådet i Holbæk Kommune 2011 Januar kvartal 2011 Opgørelser af 1. kvartal 2011 er udarbejdet i en lidt anden form end tidligere. Hensigten med dette er at

Læs mere

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN

OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING TAXAQUIZZEN GRUPPE 8: SALLY//LARS//ERIK//LINE BRUUN PROGRAM: TAXAQUIZZEN OPG. 3: STRATEGI FOR BRUGERINVOLVERING PROGRAM: Taxaquizzen er en dansk tv-serie på Tv2, produceret efter det internationale koncept Cash Cab, som første gang blev vist på britisk tv i 2005. I programmet

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse nov. 2013. Virksomhedsnavn. Totalrapport. Antal besvarelser: 155

Brugertilfredshedsundersøgelse nov. 2013. Virksomhedsnavn. Totalrapport. Antal besvarelser: 155 Virksomhedsnavn Totalrapport Antal besvarelser: 155 Denne undersøgelse har i alt 155 respondenter og en svarprocent på 0%. Undersøgelsen blev gennemført i perioden uge 44 - uge 46 2013. Rapporten blev

Læs mere

AS-IS BRUGERREJSE // Laila - Personligt tillæg

AS-IS BRUGERREJSE // Laila - Personligt tillæg AS-IS BRUGERREJSE // Laila - Personligt tillæg Jeg havde det ad helvede til. PROCES FØR SITUATION / HANDLING Laila er 55 år og bor i en mindre by på Sjælland. Hun er på førtidspension og har været det

Læs mere

sådan gør du... [meld dig ledig]

sådan gør du... [meld dig ledig] [jobsøgende] sådan gør du... [meld dig ledig] på kontanthjælp og med uddannelseshjælp Meld dig ledig på Jobnet Kontanthjælp/Uddannelseshjælp Når du skal melde dig ledig, går du ind på forsiden af Jobnet.dk.

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt. Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene.

Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt. Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene. Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Bilag 130 Offentligt Ex. 1 Rødovre Et eksempel på organiseret spil af tid i Jobcentrene. Borgeren indkaldes rettidigt til jobsamtale/kontaktsamtale. Borgeren

Læs mere

VEJLEDNING VED LEDIGHED

VEJLEDNING VED LEDIGHED VEJLEDNING VED LEDIGHED Der er en række betingelser, du skal opfylde for at få dagpenge. Det kaldes at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Vi har samlet nogle af de vigtigste betingelser til dig her.

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

Interviewguide levekårsundersøgelsen (29.5.2006)

Interviewguide levekårsundersøgelsen (29.5.2006) Interviewguide levekårsundersøgelsen (29.5.2006) Stamoplysninger: - køn - alder - seksuel identitet - hvor længe smittet - hvordan mest sandsynligt smittet, en du kendte? - civil status, kærester el. lign.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Statistik på undersøgelse blandt nye studerende vinteren 2011 Pædagoguddannelsen i Gedved (svarprocent: 94,5 %)

Statistik på undersøgelse blandt nye studerende vinteren 2011 Pædagoguddannelsen i Gedved (svarprocent: 94,5 %) Statistik på undersøgelse blandt nye studerende vinteren 2011 Pædagoguddannelsen i Gedved (svarprocent: 94,5 %) 1. Hvor har du hørt eller set noget om pædagoguddannelsen, før du søgte ind? (Sæt gerne flere

Læs mere

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014

Biblioteket. Kurser for voksne Efterår 2014 Kurser for voksne Efterår 2014 1 Velkommen til bibliotekets kurser Sønderborg tilbyder en række kurser, som henvender sig til kommunens voksne borgere. Kurserne er alle relevante i forhold til bibliotekets

Læs mere

Oversigt over cases i forbindelse med budgetforslag

Oversigt over cases i forbindelse med budgetforslag Oversigt over cases i forbindelse med budgetforslag December 2015 Nedenstående cases beskriver cases på de budgetforslag der er beskrevet i det samlede besparelseskatalog for arbejdsmarkedsområdet. Indsats

Læs mere

Offentligt udbud af dele af beskæftigelsesindsatsen. Tilbud til kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2. Bilag 2a, Cases

Offentligt udbud af dele af beskæftigelsesindsatsen. Tilbud til kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2. Bilag 2a, Cases Offentligt udbud af dele af beskæftigelsesindsatsen Tilbud til kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2 2011 Bilag 2a, Cases Nationalt udbud efter tilbudsloven Bilag 2a Indhold Bilag 2a... 1 Cases til tilbudstypen:

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

NYE REGLER ER DU SYGEMELDT? LÆS HER OM DE REGLER DER GÆLDER SYGEDAGPENGE-

NYE REGLER ER DU SYGEMELDT? LÆS HER OM DE REGLER DER GÆLDER SYGEDAGPENGE- NYE SYGEDAGPENGE- REGLER ER DU SYGEMELDT? LÆS HER OM DE REGLER DER GÆLDER JANUAR 2015 Du bliver sygemeldt Hvis du bliver syg og ikke er i stand til at gå på arbejde, får du en kompensation for den løn,

Læs mere

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES

NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES B Ø R N NÅR FAR OG MOR SKAL SKILLES Gode råd Du skal ikke vælge, hvor du vil bo, hvis du synes, det er for svært. Du skal ikke passe på din far og mor efter skilsmissen. Det ansvar er for stort for dig.

Læs mere

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme FORS 2013 Workshop Dorte Caswell Tanja Dall Jensen Mikkel Bo Madsen Plan Rehabiliteringstiltag i de

Læs mere

Digital Postkasse/e-Boks

Digital Postkasse/e-Boks Nemt på nettet Digital Postkasse/e-Boks Horsens Kommunes Biblioteker Redigeret januar 2013 itborger@horsens.dk Indledning Mere og mere kommunikation med det offentlige foregår over nettet. Ting, som man

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013

Mobning på facebook. Anna Kloster, november 2013 Mobning på facebook Anna Kloster, november 2013 At være barn i dagens Danmark betyder, at man er opvokset med mange medier omkring sig. Særligt har de unge taget det sociale medie Facebook til sig. Efter

Læs mere

YDELSESSERVICE KØBENHAVN

YDELSESSERVICE KØBENHAVN YDELSESSERVICE KØBENHAVN GUIDE TIL UDDANNELSES- OG KONTANTHJÆLP S. 1 SÅDAN FÅR DU UDDANNELSES- ELLER KONTANTHJÆLP AUGUST 2015 INDHOLD S. 04 1. FORMER FOR ØKONOMISK STØTTE S. 04 Uddannelseshjælp eller kontanthjælp

Læs mere

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN

BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN MÅLGRUPPE: De voksne BESKRIVELSE AF DE VOKSNE OG DERES KERNEBEHOV I HVERDAGEN Ved IS IT A BIRD 20. februar, 2015 Annika Porsborg Nielsen annika@isitabird.dk Hvem er de voksne? De voksne kæmper for at genskabe

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere