Arkæologi på Fyn. Hvad siger loven? Hvad gør jeg? Hvad er arkæologi?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arkæologi på Fyn. Hvad siger loven? Hvad gør jeg? Hvad er arkæologi?"

Transkript

1 Arkæologi på Fyn Kulturministeren og Kulturarvsstyrelsen har det overordnede ansvar for det arkæologiske arbejde i Danmark. I praksis fungerer det således, at dette ansvar er delegeret ud til lokalmuseer, som så udfører det praktiske arbejde. På Fyn deler fire museer arbejdet mellem sig. Arkæologi på Fyn Langelands Museum Jens Winthersvej 12, DK-5900 Rudkøbing Telefon: langelandsmuseum@langelandkommune.dk Langeland og Ærø kommune Svendborg Museum Grubbemøllevej 13, DK-5700 Svendborg Telefon: info@svendborgmuseum.dk Svendborg kommune Østfyns Museer/Landskab og Arkæologi Vikingevej 123, DK-5300 Kerteminde Telefon: vikingemuseet@kertemindemuseer.dk Kerteminde kommune Odense Bys Museer Overgade 48, DK-5000 Odense C. Telefon: museum@odense.dk Odense, Fåborg-Midtfyn, Nyborg, Nordfyn, Assens og Middelfart kommune. Pjecen er udgivet af: Hvad siger loven? Hvad gør jeg? Hvad er arkæologi?

2 Arkæologi Mennesker sætter spor i landskabet - på godt og ondt. Siden sidste istid, der ophørte ca år f.kr., har mennesker uophørligt og utrætteligt fældet træer, bygget huse, opført volde, dysser og gravhøje. Skabt hede og ladet den springe i skov igen. Pløjet, bygget op og brudt ned - om og om igen. Sådan foregik det i oldtiden og sådan fortsatte det videre frem til i dag. Landskabet er et kulturlandskab, formet på menneskets præmisser, og naturen er menneskeskabt natur. Mange gravhøje, dysser, jættestuer og borgruiner er synlige og markante levn fra den fynske fortid. Men de synlige fortidsminder er kun toppen af isbjerget, for det arkæologiske materiale er langt mere nuanceret og righoldigt. Mennesket har igennem årtusinder ikke alene skabt nyt, men selvfølgelig også brudt gammelt ned. Sådan skal det være; det er prisen for et kulturlandskab i stadig udvikling. Men det gamle - det nedbrudte, kasserede, forladte - kan rumme vigtige informationer om, hvordan det var at leve førhen. Det er her, arkæologien kommer ind, fordi den kan registrere og formidle - afkode - tidligere tiders materielle levn. Gøre stenalderbonden, bronzealderkvinden, jernalderkrigeren, vikingekongen og middelaldersmeden levende igen. I disse år er nedbrydningen af de arkæologiske levn mere omfattende end på noget andet tidspunkt i historien, mens det bevarede kildemateriale bliver tilsvarende mindre og mindre. Landmanden pløjer væsentligt dybere end tidligere. Nye huse opføres, byerne vokser, flere og flere biler skal have nye og bedre veje at køre på. Sådan kunne man blive ved - det kaldes udvikling, og en del af priserne for den er, at huse, grave, brønde, veje, ildsteder og meget mere fra fortiden destrueres. Heldigvis sikrer lovgivningen, at en del af disse levn undersøges arkæologisk, før det er for sent. På Fyn er der fire museer - Langelands Museum, Svendborg & Omegns Museum, Kertemindeegnens Museer og Odense Bys Museer - til at varetage opgaven. Men vi kan ikke klare opgaven alene. Kun med hjælp fra de offentlig forvaltninger og private lodsejere, findere, entreprenører, bygherrer m.fl. kan de værste katastrofer i form af for evigt tabt viden om vore forfædres liv og levned undgås. Morgendis over jordbunkerne fra et større udgravningsområde ved Søndersø på Nordfyn. Undersøgelsen frembragte en stor rituel samlingsplads fra bronzealderen.

3 År f./e. Kristus Historisk tid Jernalder Bronzealder Middelalder (1050/1536) Vikingetid Germansk jernalder Romersk jernalder Førromersk jernalder Yngre bronzealder Ældre bronzealder Dolktid Bondestenalder Jægerstenalder Hvor gammelt er det? Rensdyrjægerkultur Kystkultur Enkeltgravskultur Tragtbægerkultur Ertebøllekultur Kongemosekultur Maglemosekultur Ahrensburgkultur Brommekultur Federmesserkultur Hamburgkultur Arkæologiske fund er levn fra menneskers virke i tidligere tider. Det kan være en pilespids fra jægerstenalderen eller en bukseknap fra 1700-tallet. På Fyn kendes fund lige fra de første rensdyrjægere indvandrede for ca år siden til - i princippet - i går. Årsagen er selvfølgelig, at området har været et godt og frodigt sted at bo. Først fordi der var rigeligt med jagtvildt. Senere - efter landbruget vandt indpas for ca år siden - fordi jorden er frugtbar og relativ let at dyrke. Pløjelaget fjernes med maskine. I den lyse undergrund fremkommer mørke pletter - arkæologiske anlæg - dér, hvor mennesker i tidligere tider har haft ildsteder, bygget huse, begravet deres døde... Hvad er en udgravning? Jordfaste fortidsminder Kun yderst sjældent foretages der arkæologiske udgravninger i fredede fortidsminder som dysser, jættestuer, gravhøje, voldsteder m.m. Langt de fleste udgravninger foretages på det, der kaldes for jordfaste fortidsminder, d.v.s. bopladser grave m.m., der ligger skjult under mulden. Væk med pløjelaget En arkæologisk udgravning er oftest en kompliceret sag, der må angribes en lille smule forskelligt fra gang til gang alt efter pladstype, bevaringstilstand, beliggenhed i landskabet o.s.v. Men rent metodisk er processen nogenlunde den samme fra sag til sag. Første skridt er med gravemaskine at få fjernet det typisk cm tykke muldlag, så undergrunden blotlægges. Som følge af op til flere hundrede års markarbejde indeholder muldlaget ikke bevarede anlæg. I undergrunden kan de rester af forhistoriske anlæg, som ploven endnu ikke er nået ned til, iagttages og dokumenteres. Anlæg er en betegnelse, som for arkæologer dækker over nedgravninger, hvori der er havnet jord, som i farve (mørkere) og konsistens mere eller mindre tydeligt afviger fra undergrunden. Undergrunden - også kaldet råjorden - almindeligvis er lys, bestående af det ler-, sten- og sandmateriale som isen efterlod. Muldlaget er mørkt og består af fle

4 De fremkomne anlæg dokumenteres ved fotografering, beskrivelse samt - som her - opmåling med gps og evt. nedtegning på udgravningsplaner. re tusind års formuldet organisk materiale, er det muligt at udskille de steder, hvor der i tidligere tider er blevet gravet huller. Sagt meget groft, så er den arkælogiske videnskab baseret på det enkle faktum, at man ikke kan grave et hul i undergrunden og dække det til igen, uden at det kan ses. Arkæologiske anlæg er først og fremmest stolpehuller (der, hvor en stolpe har stået nedgravet, og nu er erstattet af muld), grave, brønde, voldgrave, lertagningshuller, affaldsgruber, kogegruber osv. Dokumentation Når mulden er fjernet, opmåler arkæologerne de enkelte anlæg med en gps. Særligt komplicerede anlæg kan desuden tegnes i hånden på papir. I denne fase af udgravningen - der også kaldes for dokumentationsfasen - er fotografering ligeledes et vigtigt element. Herefter kan de enkelte anlæg snittes, som det hedder i fagsproget (den ene halvdel bortgraves), så dimensioner, form og fyld kan iagttages i profil. Grave udgraver man altid helt, mens der på bopladser med ofte flere tusind stolpehuller kun snittes og totaludgraves udvalgte stolpehuller, brønde og gruber. Undervejs navngives samtlige anlæg med eksempelvis bogstaver, mens de arkæologiske fund nummereres og hjemtages. Afsluttende rapport Som afslutning på en udgravning udfærdiges en rapport. Rapporten kaldes også for en udgravningsberetning og rummer de informationer, der blev samlet ind under arbejdet i felten. Det mest interessante punkt i beretningen er udgravningslederens konklusion, men tilsvarende vigtig er fremlæggelsen af den dokumentation - altså lister, iagttagelser og beskrivelser suppleret med fotos og tegninger - som skal gøre det muligt langt ud i fremtiden at inddrage hver enkelt udgravning i udforskningen af Danmarks oldtid. En udgravning uden afsluttende beretning er dybest set værdiløs, fordi den vil gå al kødets gang sammen med den arkæolog, der ledede feltarbejdet. Og så har det hele jo været spild af tid og penge!

5 En arkæologisk prøvegravning består af maskingravede grøfter, hvor pløjelaget fjernes i 2 meter brede baner med ca meters mellemrum. Billedet her viser en prøvegravning i Odenses vestlige udkant. Bemærk den lille bakke i baggrunden. De syner egentlig ikke af meget, men en beskeden knold, kan - som det er tilfældet med denne her - vise sig at være en såkaldt overpløjet gravhøj fra oldtiden. Selv om det meste er pløjet væk, så kan en sådan høj fint rumme mange fund og oplysninger om forfædrenes skikke og dødekult. Sorte trækulspletter, der som den her er bragt for dagens lys af ploven, er typiske indikatorer på, at der på stedet har foregået aktiviteter i forhistorisk tid. Vær opmærksom på Får man kendskab til - eller blot mistanke om - at levn fra fortiden er truet ved anlægsarbejde, pløjning eller anden aktivitet, har man pligt til at kontakte museet. Det gælder f.eks. stensamlinger, som ploven enten støder irriterende på år efter år. Der kan også dukke sten op i større mængder på mistænkelige steder - eksempelvis en lav højning, som meget vel kan vise sig at være en såkaldt overpløjet gravhøj. Ved gravearbejder er det tillige sorte pletter og sten, der dukker frem. De største trækulsplamager - gruber kalder arkæologer disse nedgravninger med mørk fyld - er synlige for enhver, men omkring dem kan der meget vel være mindre, og for det trænede øje tilsvarende interessante arkæologiske anlæg. Det gælder især de såkaldte stolpehuller, der viser hvor - og hvilke - huse der har stået på stedet i oldtiden. Hvad man måske tror, kun er et par ildsteder fra gammel tid, kan være en spændende boplads fra fortiden. I sjældnere tilfælde og det er især i byerne - støder man på regulære bygningsrester som eksempelvis murstens- eller kampestensfundamenter fra forlængst nedrevne huse. Disse har selvfølgelig også museernes interesse. Og så er der jo de faktiske fund af genstande, som også bør vække mistanke og give anledning til at museet kontaktes. Lerkarskår, knogler, genstande af guld, sølv og bronze m.m. Og i nogen grad jern, der dog er vanskeligere at tidsfæste. Her gælder som i alle andre situationer omkring arkæologiske fund - fra den blotte mistanke til det 100% sikre - kontakt hellere museet en gang for meget end en gang for lidt. Det er bevaringen af og kendskabet til vores fælles fortid og kulturarv, der står på spil!

6 Det siger loven Museumsloven udstikker rammerne for det arkæologiske arbejde i Danmark. Hovedprincippet er, at bygherre, entreprenør m.fl. i forbindelse med byggeri, anlægsarbejder eller andre aktiviteter, der truer jordfaste fortidsminder, skal betale for de forudgående arkæologiske undersøgelser. Det er dog værd at bemærke, at der er en nedre grænse for, hvornår private bygherrer skal betale for en arkæologisk undersøgelse. Arkæologien på Fyn varetages af fire museer, der har delt arbejdet mellem sig, som det fremgår af kortet her. Ved mindre anlægsarbejder så som tilbygninger, carporte, udestuer og lignende, vil der kun i sjældne tilfælde være risiko for at støde på fortidsminder. Ydermere er private bygherrer ved netop denne type mindre anlægsarbejder fritaget fra at betale - skulle der dukke fortidsminder op, så betaler staten. Loven - hvis væsentligste dele er gengivet nedenfor - lægger op til en 3-trinsraket i inddragelse af den ansvarlige arkæologiske myndighed. Først kommer en såkaldt arkivalsk kontrol, hvor museet sammenholder de allerede kendte registreringer af arkæologiske data med det berørte anlægsområde - f.eks. en ny vej. Næste skridt er en såkaldt forundersøgelse eller prøvegravning som arkæologerne kalder det. En prøvegravning består af ca. 2 m brede grøfter, hvor pløjelaget fjernes med gravemaskine; grøfterne anlægges oftest parallelt med m imellem. Fremkommer der ved prøvegravning-en velbevarede spor af et jordfast fortidsminde, iværksættes den sidste fase, nemlig en regulær arkæologisk udgravning. En grundtanke med loven er, at man ved at inddrage de arkæologiske myndigheder tidligt i et anlægsarbejde i så høj grad som muligt skal søge at bevare de jordfaste fortidsminder i stedet for at grave dem ud. Dette kan eksempelvis foregå ved flytning af et vejtracé uden om en gruppe overpløjede gravhøje.

7 Museumslovens arkæologiske del i uddrag. Den fulde lovtekst kan læses på retsinfo.dk fra link på Kulturarvsstyrelsens hjemmeside ( Kapitel 8 Sikring af kultur- og naturarven i forbindelse med den fysiske planlægning og forberedelse af jordarbejder m.v., herunder arkæologiske og naturhistoriske undersøgelsesopgaver i tilknytning hertil. 23. Kulturministeren og de statslige og statsanerkendte museer skal gennem samarbejde med plan- og fredningsmyndighederne virke for, at væsentlige bevaringsværdier sikres for eftertiden. Stk. 2. Planmyndighederne skal inddrage vedkommende statslige eller statsanerkendte kulturhistoriske museum, når der udarbejdes en kommuneplan eller lokalplan, der berører bevaringsværdier. Stk. 3. Museerne foretager arkivalsk kontrol i høringsfasen vedrørende offentliggjort planmateriale og kan gennemføre undersøgelses- og dokumentationsopgaver inden for deres ansvarsområde med henblik på at sikre, at der i planmaterialet tages hensyn til forekomsten af væsentlige bevaringsværdier. Stk. 4. Kulturministeren underretter planmyndighederne om forekomsten af væsentlige bevaringsværdier, der har betydning for planlægningen. 24. Kommunalbestyrelsen skal underrette vedkommende kulturhistoriske museum senest samtidig med, at der meddeles byggetilladelse, tilladelse til råstofindvinding eller dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen efter naturbeskyttelsesloven. Stk. 2. Ved meddelelse om byggetilladelse skal kommunalbestyrelsen underrette ansøgeren om indholdet i denne lovs Stk. 3. Kommunalbestyrelsen underretter vedkommende kulturhistoriske museum om modtagne anmeldelser af nedrivninger eller andre byggearbejder, der vil medføre afgørende ændring i brug eller funktion af bygninger, bebyggelser eller andre kulturlevn. 25. Bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres på landjorden, kan forud for igangsætning af arbejdet anmode vedkommende kulturhistoriske museum om en udtalelse. Stk. 2. Når museet har modtaget en anmodning, skal det fremkomme med en udtalelse med stillingtagen til, hvorvidt det arbejde, som anmodningen vedrører, indebærer en risiko for ødelæggelse af væsentlige fortidsminder. Såfremt museet vurderer, at en sådan risiko foreligger, skal sagen forelægges kulturministeren. Den nævnte udtalelse skal endvidere tilkendegive, hvorvidt det i givet fald vil være nødvendigt at gennemføre en arkæologisk undersøgelse m.v., jf. 27, stk Stk. 3. Museet fremsender sin udtalelse til bygherren eller den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres, senest 4 uger efter, at anmodningen er modtaget. Såfremt det på grund af jordarbejdets omfang er nødvendigt at gennemføre større forundersøgelser, jf. 26, stk. 2, kan museets svarfrist forlænges til 6 uger. 26. Det kulturhistoriske museum afholder udgiften til arkivalsk kontrol og en eventuel mindre forundersøgelse, der er nødvendig som grundlag for museets udtalelse, jf. 25. Stk. 2. Ved gennemførelse af en større forundersøgelse afholdes udgiften af den, for hvis regning et jordarbejde skal udføres. Arbejdet kan først iværksættes efter samtykke fra den pågældende. Kulturministeren kan i særlige tilfælde yde tilskud til en sådan forundersøgelse. Såfremt årsagen til forundersøgelsen er jordarbejde i forbindelse med erosion eller jordarbejde udført som led i dyrkning af almindelige landbrugsafgrøder eller som led i almindelig skovdrift, afholdes udgiften til forundersøgelsen af kulturministeren. For så vidt angår tilfælde, hvor driften forestås af en statslig eller kommunal myndighed, afholdes udgiften dog af vedkommende myndighed. Stk. 3. Kulturministeren kan fastsætte nærmere regler om de forundersøgelser, som museerne gennemfører efter stk. 1 og Den arkæologiske kulturarv omfatter spor af menneskelig virksomhed, der er efterladt fra tidligere tider, dvs. strukturer, konstruktioner, bygningsgrupper, bopladser, grave og gravpladser, flytbare genstande og monumenter og den sammenhæng, hvori disse spor er anbragt. Stk. 2. Findes der under jordarbejde spor af fortidsminder, skal arbejdet standses, i det omfang det berører for-

8 tidsmindet. Fortidsmindet skal straks anmeldes til kulturministeren eller det nærmeste statslige eller statsanerkendte kulturhistoriske museum. Fundne genstande, der ikke er danefæ, jf. 30, stk. 1, skal efter anmodning fra kulturministeren eller det pågældende kulturhistoriske museum afleveres til vedkommende statslige eller statsanerkendte museum, således at det indgår i museets samling. Stk. 3. Kulturministeren beslutter snarest, om arbejdet kan fortsætte, eller om det skal indstilles, indtil der er foretaget en arkæologisk undersøgelse, eller indtil spørgsmålet om erhvervelse efter stk. 8 er afgjort. Senest 1 år efter, at anmeldelsen er modtaget, kan arbejdet genoptages, medmindre kulturministeren har afgivet indstilling om erhvervelse af fortidsmindet efter stk. 8. Stk. 4. Udgiften til den arkæologiske undersøgelse afholdes af den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres. Stk. 5. Udgiften afholdes dog af kulturministeren, såfremt 1) årsagen til undersøgelsen er erosion eller jordarbejde i forbindelse hermed eller jordarbejde udført som led i dyrkning af almindelige landbrugsafgrøder eller som led i almindelig skovdrift, medmindre driften forestås af en statslig eller kommunal myndighed, i hvilke tilfælde udgiften afholdes af vedkommende myndighed, 2) det kulturhistoriske museum i udtalelsen efter 25 har oplyst, at jordarbejdet ikke vil indebære en risiko for ødelæggelse af væsentlige fortidsminder, eller 3) fortidsmindet fredes efter lov om naturbeskyttelse eller erhverves med henblik på bevaring på stedet efter stk. 8. Stk. 6. Kulturministeren kan i særlige tilfælde yde tilskud til udgifter til arkæologiske undersøgelser, der gennemføres efter stk. 3, jf. stk. 4. Stk. 7. Private grundejeres tab ved ikke at kunne fortsætte den hidtidige drift, mens undersøgelsen foretages, eller indtil spørgsmålet om erhvervelse efter stk. 8 er endeligt afgjort, erstattes af kulturministeren. Kan der ikke opnås enighed om erstatningen, fastsættes denne af den taksationskommission, der er nævnt i naturbeskyttelsesloven. Stk. 8. Finder kulturministeren, at det pågældende fortidsminde bør bevares på stedet for eftertiden, kan kulturministeren erhverve fortidsmindet og eventuelt omkringliggende areal. Erhvervelsen kan ske ved ekspropriation efter reglerne i lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom. Stk. 9. Kulturministeren eller den, kulturministeren bemyndiger hertil, har til enhver tid uden retskendelse adgang til steder, hvor der foretages jordarbejder, og hvor der fremkommer fund eller under arbejder kan formodes at fremkomme fund som nævnt i stk. 1. Legitimation skal forevises på forlangende. Politiet yder nødvendig bistand til at udnytte adgangsretten. Stk. 10. Kulturministeren kan fastsætte nærmere regler om den arkæologiske undersøgelsesvirksomhed efter stk. 3 og om gennemførelse af bestemmelserne i stk Den, der finder fortidsminder, herunder vrag af skibe, skibsladninger og dele fra sådanne skibsvrag, der må antages at være gået tabt for mere end 100 år siden, i vandløb, søer, i territorialfarvandet eller på kontinentalsoklen, dog ikke ud over 24 sømil fra de basislinjer, hvorfra bredden af det ydre territorialfarvand måles, skal straks anmelde fundet til kulturministeren. Kapitel 8a Kapitlet omhandler bestemmelserne vedrørende bevaring af sten- og jorddiger samt fortidsminder. Kapitlets fulde ordlyd kan findes på følgende link: 17#K8a Kapitel 9 Danefæ og danekræ 30. Genstande fra fortiden, herunder mønter, der er fundet i Danmark, og hvortil ingen kan godtgøre sin ret som ejer, er danefæ, såfremt de er forarbejdet af værdifuldt materiale eller har særlig kulturhistorisk værdi. Stk. 2. Danefæ tilhører staten. Den, der finder danefæ, og den, der får danefæ i sin besiddelse, skal straks aflevere det til Nationalmuseet. 31. En geologisk genstand eller en botanisk eller zoologisk genstand af fossil eller subfossil karakter eller en meteorit, der er fundet i Danmark, er danekræ, såfremt genstanden er af enestående videnskabelig eller udstillingsmæssig værdi. Stk. 2. Danekræ tilhører staten. Den, der finder danekræ, og den, der får danekræ i sin besiddelse, skal straks aflevere det til Statens Naturhistoriske Museum, jf. 9.

ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET

ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET ODSHERREDS KULTURHISTORISKE MUSEUM 2011 ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED Det overordnede ansvar for det arkæologiske arbejde i Danmark

Læs mere

Adresse: Strandvejen 180, 5500 Middelfart Matr.nr.: 2eo, Strib Færgegård, Strib-Røjleskov Ejendomsnummer: 0010144

Adresse: Strandvejen 180, 5500 Middelfart Matr.nr.: 2eo, Strib Færgegård, Strib-Røjleskov Ejendomsnummer: 0010144 Plan og Bygningsafdelingen Middelfart Kommune Østergade 21 5580 Nørre Aaby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 4814 Cvr: 29189684 LM HUSE A/S Snedkervej 13 6710 Esbjerg V Anders.Troelsen@middelfart.dk

Læs mere

OBM 2578 Horsebækgyden

OBM 2578 Horsebækgyden OBM 2578 Horsebækgyden - Arkæologisk forundersøgelse af spredte bebyggelsesspor, primært i form af gruber samt enkelte stolpehuller, dateret til bronze- eller jernalder (1.700 f.kr.-750 e.kr.), jernalder

Læs mere

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Henrik Jarl Hansen, Kulturarvsstyrelsen 1 Retsgrundlaget

Læs mere

27. Udgiften til den arkæologiske undersøgelse afholdes af den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres.

27. Udgiften til den arkæologiske undersøgelse afholdes af den, for hvis regning jordarbejdet skal udføres. Disposition Baggrund 27. Den arkæologiske kulturarv omfatter spor af menneskelig virksomhed, der er efterladt fra tidligere tider, dvs. strukturer, konstruktioner, bygningsgrupper, bopladser, grave og

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

OBM 2558 III, Søndermarken, Nr Åby sogn

OBM 2558 III, Søndermarken, Nr Åby sogn OBM 2558 III, Søndermarken, Nr Åby sogn - Forundersøgelse af mulige forhistoriske anlæg i form af stolpehuller og gruber. Anlæggene gav ikke anledning til yderligere undersøgelser. Af mag art Jakob Bonde

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Landzonetilladelse til at etablere ridebane på matr.nr. 10f Valsømagle By, Haraldsted, beliggende Valsømaglevej 19, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til at etablere ridebane på matr.nr. 10f Valsømagle By, Haraldsted, beliggende Valsømaglevej 19, 4100 Ringsted. Majbritt Christensen og Jens Therkildsen Valsømaglevej 19 4100 Ringsted Sendt på mail: mach@soroe.dk Landzonetilladelse til at etablere ridebane på matr.nr. 10f Valsømagle By, Haraldsted, beliggende Valsømaglevej

Læs mere

Landzonetilladelse til opførelse af nyt indgangsparti på ejendommen matr.nr. 30A Ortved By, Vigersted, beliggende Roskildevej 446, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til opførelse af nyt indgangsparti på ejendommen matr.nr. 30A Ortved By, Vigersted, beliggende Roskildevej 446, 4100 Ringsted. Ejendommen Roskildevej 446 ApS Roskildevej 446 4100 Ringsted Sendt til hjo.auto@mail.tele.dk Landzonetilladelse til opførelse af nyt indgangsparti på ejendommen matr.nr. 30A Ortved By, Vigersted, beliggende

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ. Dato: 1. maj 2012. Før du bygger. Norddjurs Kommune - Torvet 3-8500 Grenaa Tlf.: 89 59 10 00 - www.norddjurs.dk

TEKNIK OG MILJØ. Dato: 1. maj 2012. Før du bygger. Norddjurs Kommune - Torvet 3-8500 Grenaa Tlf.: 89 59 10 00 - www.norddjurs.dk Dato: 1. maj 2012 TEKNIK OG MILJØ Før du bygger Norddjurs Kommune - Torvet 3-8500 Grenaa Tlf.: 89 59 10 00 - www.norddjurs.dk Indholdsfortegnelse Affald 1 Jordforurening 2 Bygge- og anlægsarbejder på kortlagte

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over det berørte areal. Kilde: Skive Kommune. Felt 1. Kilde: Arkæologisk Afdeling. Kogegrube set i snit

Oversigtskort. Oversigtskort over det berørte areal. Kilde: Skive Kommune. Felt 1. Kilde: Arkæologisk Afdeling. Kogegrube set i snit Bygherrerapport Undersøgelse af en hustomt og dele af et kogegrubesystem samt diverse gruber og stolpehuller. Sagsinfo SMS 1195 Skivevej 49, 7860 Spøttrup Stednr. 13.10.01-90 Balling sogn Rødding herred

Læs mere

Simone Christoffersen og Jonas Christensen Skovvej 104. 4100 Ringsted. Sendt på mail: smc1347@hotmail.com

Simone Christoffersen og Jonas Christensen Skovvej 104. 4100 Ringsted. Sendt på mail: smc1347@hotmail.com Simone Christoffersen og Jonas Christensen Skovvej 104 4100 Ringsted Sendt på mail: smc1347@hotmail.com Dato. 15. september 2015 Landzonetilladelse til nedrivning af eksisterende fyrrums- og staldbygning

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport Heraklesvej bopladsspor og grav fra yngre bronzealder og ældre jernalder Af museumsinspektør mag.art. Benita Clemmensen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712

Læs mere

Tilladelsen falder bort, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år fra datoen af dette brev, jævnfør 56, stk. 1 i planloven.

Tilladelsen falder bort, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år fra datoen af dette brev, jævnfør 56, stk. 1 i planloven. Ringsted Landsbynet Att. Lars Lundgren Sendt pr. mail til: lars.lundgren@ringstedlandsbynet.dk Dato: 10. februar 2015 Landzonetilladelse til opstilling af 35 m høj antennemast til radio- og datakommunikationsformål

Læs mere

Landzonetilladelse til at indrette Bed & Breakfast på matr.nr. 7i Haraldsted By, Haraldsted, beliggende Knud Lavardsvej 10, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til at indrette Bed & Breakfast på matr.nr. 7i Haraldsted By, Haraldsted, beliggende Knud Lavardsvej 10, 4100 Ringsted. Johny Birger Damgaard Lauritsen Knud lavardsvej 10 4100 Ringsted Sendt på mail: johny.lauritsen@gmail.com Dato: 22. september 2015 Landzonetilladelse til at indrette Bed & Breakfast på matr.nr. 7i Haraldsted

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport Kulturhistorisk rapport SOM 468 Bregnegårdshaven Svendborg sogn, Sunds herred, tidl. Svendborg amt sted.nr. 09.05.13. KUS jr.nr. 2012-7.24.02/SOM-0002, Svendborg matr.nr. 44i Forfatter: Søren Jensen Søgegrøft

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I

Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kulturhistorisk rapport for SBM1281 Anebjerg I Kampagne: 08-08-2011 KUAS nr. 2011-7.24.02/SBM-0008 Figur 1; Anlæggene måles op. Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.02.08.

Læs mere

Landzonetilladelse til fritliggende læskur på 31,5 m 2 på matr.nr. 1c Allindelille By, Haraldsted, beliggende Kastrupvej 78, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til fritliggende læskur på 31,5 m 2 på matr.nr. 1c Allindelille By, Haraldsted, beliggende Kastrupvej 78, 4100 Ringsted. Ringsted Kommune Team Natur og Land Rønnedevej 9 4100 Ringsted Sendt på mail: tmj@ringsted.dk Dato: 17. november 2015 Landzonetilladelse til fritliggende læskur på 31,5 m 2 på matr.nr. 1c Allindelille

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport Vanggårde bebyggelse og grav fra ældre jernalder

Kulturhistorisk Rapport Vanggårde bebyggelse og grav fra ældre jernalder Kulturhistorisk Rapport Vanggårde bebyggelse og grav fra ældre jernalder Af museumsinspektør mag.art. Benita Clemmensen Museum Østjylland Stemannsgade 2 DK-8900 Randers C Tlf. 8712 2600 www.museumoj.dk

Læs mere

Udbud af areal beliggende Øster Alle 17 i Hammerum

Udbud af areal beliggende Øster Alle 17 i Hammerum Udbud af areal beliggende Øster Alle 17 i Hammerum Salgsmappe Udarbejdet af Herning Kommune i forbindelse med offentligt udbud af arealer med annoncering i Herning Folkeblad den 30. marts 2016. Herning

Læs mere

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt VSM 09278 Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt 130812-212 Kulturstyrelsens j.nr.: Rapport for prøvegravning forud for byggeri. Udført af Ida Westh Hansen for Viborg Museum i 2015. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Landzonetilladelse til lovliggørelse af carport/cykelskur på matr. nr. 29a, Ortved By, Vigersted, beliggende Roskildevej 454, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til lovliggørelse af carport/cykelskur på matr. nr. 29a, Ortved By, Vigersted, beliggende Roskildevej 454, 4100 Ringsted. Kaj Schnack Roskildevej 454 4100 Ringsted Sendt pr. mail til: kaischnack@gmail.com Dato: 10. februar 2015 Landzonetilladelse til lovliggørelse af carport/cykelskur på matr. nr. 29a, Ortved By, Vigersted,

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering ridebane på matr.nr. 37a Haraldsted By, Haraldsted, beliggende Knud Lavardsvej 33, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til etablering ridebane på matr.nr. 37a Haraldsted By, Haraldsted, beliggende Knud Lavardsvej 33, 4100 Ringsted. Morten Dan Hansen Knud Lavardsvej 33 4100 Ringsted Sendt på mail: Morten.Dan.Hansen@eltelnetworks.com Dato: 17. november 2015 Landzonetilladelse til etablering ridebane på matr.nr. 37a Haraldsted By, Haraldsted,

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. 391 Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Grenåvej 425 ApS Sindalsvej Risskov. Tilladelse til nedsivning af overfladevand fra ejendommen Grenåvej

Grenåvej 425 ApS Sindalsvej Risskov. Tilladelse til nedsivning af overfladevand fra ejendommen Grenåvej Grundvand og Spildevand Karen Blixens Boulevard 7, 8220 Brabrand Grenåvej 425 ApS Sindalsvej 41 8240 Risskov Side 1 af 5 Tilladelse til nedsivning af overfladevand fra ejendommen Grenåvej 425 Aarhus Kommune,

Læs mere

Agrovi Videnscenter Industrivænget 22 3400 Hillerød. Att. Tina Seligmann Petersen

Agrovi Videnscenter Industrivænget 22 3400 Hillerød. Att. Tina Seligmann Petersen Agrovi Videnscenter Industrivænget 22 3400 Hillerød Att. Tina Seligmann Petersen Dato: 13-01-2015 Landzonetilladelse til etablering af hestepension, ridehal og ridebane på matr. nr. 13f, Allindemagle By,

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

Landzonetilladelse til at indrette svømmehal til hunde på ejendommen matr.nr. 8b Mulstrup By, Nordrupøster, beliggende Nordrupvej 18, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til at indrette svømmehal til hunde på ejendommen matr.nr. 8b Mulstrup By, Nordrupøster, beliggende Nordrupvej 18, 4100 Ringsted. Claus Henrik Jørgensen Nordrupvej 18 4100 Ringsted Sendt på mail: claus@deseinar.dk Dato: 1. marts 2016 Landzonetilladelse til at indrette svømmehal til hunde på ejendommen matr.nr. 8b Mulstrup By, Nordrupøster,

Læs mere

Janne Vendelbo Farendløse Enghave 15. 4100 Ringsted. Sendt til: janne@hundeforstand.dk

Janne Vendelbo Farendløse Enghave 15. 4100 Ringsted. Sendt til: janne@hundeforstand.dk Janne Vendelbo Farendløse Enghave 15 4100 Ringsted Sendt til: janne@hundeforstand.dk Dato: 15. februar 2016 Landzonetilladelse til at indrette hundepension og hundekennel på ejendommen matr.nr. 12d Farendløse

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2623 Markvænget Stednr. 12.08.14 Års sogn, Års herred, Ålborg amt Bygherrerapport VMÅ 2623 Markvænget Indholdsfortegnelse 1. Undersøgelsens forhistorie...

Læs mere

Landzonetilladelse til sammenlægning af to boligenheder på matr.nr. 1y Kværkeby By, Kværkeby, beliggende Køgevej 200 A + B, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til sammenlægning af to boligenheder på matr.nr. 1y Kværkeby By, Kværkeby, beliggende Køgevej 200 A + B, 4100 Ringsted. Anna Meta Stenhuus og Bo Johnsen Køgevej 200 A+B 4100 Ringsted Sendt på mail: bojohnsen.0609@gmail.com Dato: 22. september 2015 Landzonetilladelse til sammenlægning af to boligenheder på matr.nr. 1y Kværkeby

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

Nørskov Miljø Teknik ApS Poul Jørgensen Næstved Landevej 2 4250 Fuglebjerg

Nørskov Miljø Teknik ApS Poul Jørgensen Næstved Landevej 2 4250 Fuglebjerg Nørskov Miljø Teknik ApS Poul Jørgensen Næstved Landevej 2 4250 Fuglebjerg Dato: 13. januar 2015 Sorøvej 89, 4100 Ringsted. Landzonetilladelse til etablering af indendørs autoophug Den 10. september 2013

Læs mere

OBM 2548 Ny Dyreborg - Arkæologisk forundersøgelse

OBM 2548 Ny Dyreborg - Arkæologisk forundersøgelse OBM 2548 Ny Dyreborg - Arkæologisk forundersøgelse Af stud.mag. Anders Pihl WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold: Indledning og udgravningens forhistorie... 2 Udgravningens hovedresultater og landskabet.. 2 Udgravningsmetode

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr

FHM 4875 Pannerupvej II Trige. Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr FHM 4875 Pannerupvej II Trige Matr. nr. 14aø, Trige by, Trige Bygherrerapport KUAS jour.nr. 2123-1467 Prøvegravning af 2 ha stort område i forbindelse ÅK s lp 818 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Trige

Læs mere

At der ikke kan indrettes yderligere selvstændige boligenheder inden for det fremtidige boligareal.

At der ikke kan indrettes yderligere selvstændige boligenheder inden for det fremtidige boligareal. Kristian Helt Haven Skovmarksvej 27 4100 Ringsted Sendt til mail: haven@live.dk Dato: 4. januar 2016 Landzonetilladelse til udvidelse af bolig over 250 m 2 inden for eksisterende bygning på matr.nr. 3e

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort med samtlige søgegrøfter. Kilde: Muse um, Arkæologi. Snitfoto. A95 i snit. Kilde: Muse um, Arkæologi

Oversigtskort. Oversigtskort med samtlige søgegrøfter. Kilde: Muse um, Arkæologi. Snitfoto. A95 i snit. Kilde: Muse um, Arkæologi Bygherrerapport Prøvegravning og undersøgelser af stolpehuller og enkelte gruber i forbindelse med udmøntning af lokalplan nr. 239, Lindum Vindmøllepark. Sagsinfo SMS 1222 Batumvej Stednr. 13.11.07-61

Læs mere

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser

OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser OBM 9872, kampagne 2 og 3, Lumby - Arkæologiske forundersøgelser Af stud. mag Jesper Jensen og museumsinspektør Mads Runge Arkæologisk rapport nr. 196, 2008 WWW.MUSEUM.ODENSE.DK Indhold: Indledning...

Læs mere

OBM 7746, Grandvej, etape 2.

OBM 7746, Grandvej, etape 2. OBM 7746, Grandvej, etape 2. - Arkæologisk forundersøgelse forud for Nr. Aaby Kraftvarmeværks byggeri. Af Arkæolog Katrine Moberg Riis Arkæologisk Rapport nr.431, 2013 Indledning... 3 Udgravningens forhistorie...

Læs mere

Max Sørensen Hasbjergvej Vordingborg

Max Sørensen Hasbjergvej Vordingborg Max Sørensen Hasbjergvej 30 4760 Vordingborg msd@os.dk Dato: 9. december 2014 Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Landzonetilladelse til etablering af et pilerensningsanlæg på matr. nr. 3c, Gilsager,

Læs mere

SBM 1264 Siim. Kulturhistorisk rapport SKANDERBORG MUSEUM

SBM 1264 Siim. Kulturhistorisk rapport SKANDERBORG MUSEUM SBM 1264 Siim Kulturhistorisk rapport SBM1264 Siim, Dover sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.02.03. Sb.nr. 310. Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske undersøgelsen af SBM

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af MLF01891 Pensylvanien Varmeværk

Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af MLF01891 Pensylvanien Varmeværk Kulturhistorisk rapport for den arkæologiske forundersøgelse af MLF01891 Pensylvanien Varmeværk Udført af Søren Jensen. KOLOFON Museets j.nr.: MLF001891 KUAS j.nr.: 17/00134 Stednavn: Pensylvanien Varmeværk

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

Museum Lolland-Falster

Museum Lolland-Falster Bygherrerapport for arkæologisk forundersøgelse af byggemodningsareal ved Møllehaven, Rørbæk By, Sakskøbing. Udført for Museum Lolland-Falster af cand.mag. Bo Gyldenkærne d. 14.-17. april 2009 MLF 0014

Læs mere

Sneslev Kulturhus Att.: Claus Wibe Haslevvej 375 4100 Ringsted Sendt på mail: clauswibe@live.dk

Sneslev Kulturhus Att.: Claus Wibe Haslevvej 375 4100 Ringsted Sendt på mail: clauswibe@live.dk Sneslev Kulturhus Att.: Claus Wibe Haslevvej 375 4100 Ringsted Sendt på mail: clauswibe@live.dk Dispensation fra Naturbeskyttelsesloven 16 og landzonetilladelse til at opføre bålhytte og redskabskur på

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af en sø på matr. nr. 1m Oldhuse, Valsølille, beliggende Glostrupvej 13, 4330 Hvalsø.

Landzonetilladelse til etablering af en sø på matr. nr. 1m Oldhuse, Valsølille, beliggende Glostrupvej 13, 4330 Hvalsø. Bo Nielsen Glostrupvej 13 4930 Hvalsø Dato: 2. marts 2015 Landzonetilladelse til etablering af en sø på matr. nr. 1m Oldhuse, Valsølille, beliggende Glostrupvej 13, 4330 Hvalsø. Du har søgt om landzonetilladelse

Læs mere

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder.

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Bygherrerapport Viumvej III Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Sagsinfo Viumvej III Stednr. 13.02.05-67 Hjerk sogn Harre herred Viborg amt Udgravningsleder

Læs mere

Tilladelsen falder bort, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år fra datoen af dette brev, jævnfør 56, stk. 1 i planloven.

Tilladelsen falder bort, hvis den ikke er udnyttet inden 3 år fra datoen af dette brev, jævnfør 56, stk. 1 i planloven. Huscompagniet Tinvej 14b 4100 Ringsted Sendt på mail: asm@huscompagniet.dk, ksj@le34.dk og tfl@huscompagniet.dk Dato: 27. januar 2016 Landzonetilladelse til at opføre stuehus, garage og kombineret lade-

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Klostergaarde, Pandrup Gravhøj med rester af højfyld og randstenskæde J.nr. ÅHM 6263 August 2014 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen

Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3 3. Udgravningsmetode...4

Læs mere

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt

OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt OBM4914 Skrillinge SØ II. Kavslunde sogn, Vends herred, tidl. Odense amt - Forundersøgelse af et 350 meter langt vejtracé. Af Arkæolog Maria Lauridsen Arkæologisk Rapport nr. 521, 2016 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

Statusrapport. Forsvarskommandoens tidligere arealer ved Henriksholm, Vedbæk. Hørsholm Egns Museum. - arkæologisk forundersøgelse.

Statusrapport. Forsvarskommandoens tidligere arealer ved Henriksholm, Vedbæk. Hørsholm Egns Museum. - arkæologisk forundersøgelse. Statusrapport Forsvarskommandoens tidligere arealer ved Henriksholm, Vedbæk - arkæologisk forundersøgelse Hørsholm Egns Museum September 2011 J.nr. HØM 483 KUAS j.nr. 2011-7.24.02/HØM-0003 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Knud Nielsen Skeevej Jystrup Midtsj. Sendt på mail:

Knud Nielsen Skeevej Jystrup Midtsj. Sendt på mail: Knud Nielsen Skeevej 133 4174 Jystrup Midtsj. Sendt på mail: knud.n@dadlnet.dk Landzonetilladelse til lovliggørelse af udvidelse af udhus på ejendommen matr.nr. 1t Valsølille By, Valsølille, beliggende

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af gårdbutik på matr. nr. 15a Ortved By, Vigersted, beliggende Nebsmøllevej 63, 4100 Ringsted

Landzonetilladelse til etablering af gårdbutik på matr. nr. 15a Ortved By, Vigersted, beliggende Nebsmøllevej 63, 4100 Ringsted Mie Juul Søgaard Nebsmøllevej 63 4100 Ringsted Sendt pr. mail: nuzmuz@icloud.com Dato: 25. august 2015 Landzonetilladelse til etablering af gårdbutik på matr. nr. 15a Ortved By, Vigersted, beliggende Nebsmøllevej

Læs mere

Anders og Natasja Larsen Mølleskovvej Store Merløse Sendt på mail:

Anders og Natasja Larsen Mølleskovvej Store Merløse Sendt på mail: Anders og Natasja Larsen Mølleskovvej 102 4370 Store Merløse Sendt på mail: a-l@city.dk Dato: 4. januar 2016 Landzonetilladelse til udvidelse af grusfold, samt etablering ridebane på matr.nr. 14 Allindelille

Læs mere

Landzonetilladelse til udvidelse af boligareal på matr. nr. 2ah Allindemagle Hgd., Allindemagle, beliggende Holbækvej 263,

Landzonetilladelse til udvidelse af boligareal på matr. nr. 2ah Allindemagle Hgd., Allindemagle, beliggende Holbækvej 263, Brian Larsen Holbækvej 263 4100 Ringsted Sendt pr. mail: cm4@mail.dk Dato: 08.09.2015 Landzonetilladelse til udvidelse af boligareal på matr. nr. 2ah Allindemagle Hgd., Allindemagle, beliggende Holbækvej

Læs mere

Kulturhistoriskrapport for udgravning på Måruplund

Kulturhistoriskrapport for udgravning på Måruplund Kulturhistoriskrapport for udgravning på Måruplund Journalnummer: SIM 34/2010 Sted: Måruplund SB Stednummer: 130301-156 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/SIM-0012 Matr. nr.:15g og 15k Ejerlav: Balle by, Balle Sogn:

Læs mere

OBM5573 Kirkebakken 12, Gelsted, Gelsted sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr

OBM5573 Kirkebakken 12, Gelsted, Gelsted sogn, Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr , Vends herred, tidl. Odense amt. Sted nr. 08.07.08. KUAS nr. 009-7.4.0/OBM-0056 Prøvegravning forud for etablering af bygning Indholdsfortegnelse Abstract Undersøgelsens forhistorie Administrative data

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af parkeringsplads på matr.nr. 55b Haraldsted By, Haraldsted, beliggende i Vrangeskov.

Landzonetilladelse til etablering af parkeringsplads på matr.nr. 55b Haraldsted By, Haraldsted, beliggende i Vrangeskov. Naturstyrelsen Att: Palle Graubæk Ulkerupvej 1 4500 Nykøbing Sj. Sendt på mail: pal@nst.dk Dato: 13. oktober 2015 Landzonetilladelse til etablering af parkeringsplads på matr.nr. 55b Haraldsted By, Haraldsted,

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport RSM j.nr. 10.238 Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2011 Bygherrerapport RESUME: Ringkøbing-Skjern museum foretog i uge 31 2011 en egen betalt forundersøgelse

Læs mere

Lisbjerg etape 1. Rapport over prøvegravning. dec. 04 jan. 05 FHM 4637 Lisbjerg, Lisbjerg Sogn, Vester-Lisbjerg Herred, Århus Amt (sted nr

Lisbjerg etape 1. Rapport over prøvegravning. dec. 04 jan. 05 FHM 4637 Lisbjerg, Lisbjerg Sogn, Vester-Lisbjerg Herred, Århus Amt (sted nr Lisbjerg etape 1 Rapport over prøvegravning dec. 04 jan. 05 FHM 4637 Lisbjerg, Lisbjerg Sogn, Vester-Lisbjerg Herred, Århus Amt (sted nr. 15.06.04) Areal der er prøvegravet. Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk Udgravning ved Lundbakvej, Pandrup Marksystem og hustomt fra yngre bronzealder / ældre jernalder

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr

Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/ For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr Staderapport for etape 5 Perioden 10/5 til 12/5 2010 For forundersøgelse af Journalnr.: SIM 50/2008 Interrimsvej Stednr. 13.03.03-204 Sted: Funder-Pankas Matr.nr.: 14c, 19e Ejerlav: Funder By Sogn: Funder

Læs mere

Bygherrerapport. En af søgegrøfterne ved Svendborg Brakes set fra vest. De fundne spor er markeret med gule pinde. Foto: Søren Jensen.

Bygherrerapport. En af søgegrøfterne ved Svendborg Brakes set fra vest. De fundne spor er markeret med gule pinde. Foto: Søren Jensen. Bygherrerapport SOM 399 Svendborg Brakes Vejstrup sogn, Gudme herred, tidl. Svendborg amt sted.nr. 09.01.11. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0003, Vejstrup matr.nr. 18a Forfatter: Søren Jensen En af søgegrøfterne

Læs mere

Parcelhusgrunde Åbjergparken, Vildbjerg

Parcelhusgrunde Åbjergparken, Vildbjerg Parcelhusgrunde Åbjergparken, Vildbjerg Salgsmappe Udarbejdet af Herning kommune gældende fra 1. januar 2012. Herning Kommune. Torvet. 7400 Herning. herning@herning.dk. www.herning.dk Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Landzonetilladelse til udvidelse af eksisterende bolig på matr.nr. 24b Ørslevvester By, Gyrstinge, beliggende Gårdstofte 15, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til udvidelse af eksisterende bolig på matr.nr. 24b Ørslevvester By, Gyrstinge, beliggende Gårdstofte 15, 4100 Ringsted. Richo Carlsen Gårdstofte 15 4100 Ringsted Sendt på mail: rcservice82@gmail.com Dato: 22. september 2015 Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Landzonetilladelse til udvidelse af eksisterende bolig på

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sneumvej 32, Vadum. Undersøgelse af et langhus fra bronzealderen. J.nr. ÅHM 6196 Udgravning august 2012. Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Bekendtgørelse af museumsloven

Bekendtgørelse af museumsloven LBK nr 358 af 08/04/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 21. december 2016 Ministerium: Kulturministeriet Journalnummer: Kulturmin., j.nr. 2013-011678 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af

Læs mere

FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby. Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr

FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby. Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr FHM 4887 Onsholtgårdsvej II- Viby Bygherrerapport og beretning KUAS j.nr. 2123-1539 Prøvegravning af 2,4 ha stort område i forbindelse med Århus Kommunes Lp 813 Fig. 1. Det prøvegravede areal ved Viby

Læs mere

Afgørelsee. 4100 Ringsted. Bakke. e af kommunen. Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter

Afgørelsee. 4100 Ringsted. Bakke. e af kommunen. Ringsted Kommune Teknik- og Miljøcenter Thomas Vestergaard og Stine Lerche-Jørgensen Rusgårds Bakke 8 4100 Ringsted Sendt pr. mail: lerche.j@gmail.com Dato: 21.04.20152 Landzonetilladelse til hundepensionn på matr. nr. 2b Ortved by, Vigersted,

Læs mere

Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs

Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs Kulturhistorisk rapport overvågningen af gravningen forud for opførelsen Kartoffelcentral ved Skovnæs MLF00655 Skovnæs Udført af cand. mag. Bjørnar Måge for Museum Lolland-Falster Oktober 2012 Fig. 1:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

OBM 5987 Glisholmvej. - Forundersøgelse forud for anlægsarbejde med fund af kogestensgruber fra oldtid. Af arkæolog Line Borre Lundø

OBM 5987 Glisholmvej. - Forundersøgelse forud for anlægsarbejde med fund af kogestensgruber fra oldtid. Af arkæolog Line Borre Lundø OBM 5987 Glisholmvej - Forundersøgelse forud for anlægsarbejde med fund af kogestensgruber fra oldtid. Af arkæolog Line Borre Lundø Arkæologisk Rapport nr. 458, 2014 Indledning Udgravningens forhistorie

Læs mere

Samtlige søgegrøfter markeret med rødt. Felt 1 beliggende langs Aadalsvej. Kilde: Arkæologisk Afdeling

Samtlige søgegrøfter markeret med rødt. Felt 1 beliggende langs Aadalsvej. Kilde: Arkæologisk Afdeling Bygherrerapport Udgravning af gruber og dele af hustomter fra yngre bronzealder Sagsinfo SMS 1197 Aadalsvej Stednr. 13.04.10-161 Skive Landsogn Hindborg herred Viborg amt Udgravningsleder Terkel Brannet

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Jomfruen, Skalborg [INDSÆT BILLED J.nr. ÅHM 6383 Udgravning sommer 2016 Rapport udfærdiget af museumsinspektør Lone Andersen Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

OBM 8431 etabe 3b, C. F. Tietgen Boulevard En arkæologisk forundersøgelse

OBM 8431 etabe 3b, C. F. Tietgen Boulevard En arkæologisk forundersøgelse OBM 8431 etabe 3b, C. F. Tietgen Boulevard En arkæologisk forundersøgelse Af Stud. Mag Line Borre og Museumsinspektør Mads Runge. Fraugde Fraugde Kærby Kærby Over Over Holluf Holluf Fraugde Fraugde Arkæologisk

Læs mere

Landzonetilladelse til etablering af pilerensningsanlæg på matr.nr. 2a Tolstrup, Ringsted Jorder, beliggende Haslevvej 81, 4100 Ringsted.

Landzonetilladelse til etablering af pilerensningsanlæg på matr.nr. 2a Tolstrup, Ringsted Jorder, beliggende Haslevvej 81, 4100 Ringsted. EVD Ejendomme Haslevvej 81 4100 Ringsted Dato: 3. november 2015 Landzonetilladelse til etablering af pilerensningsanlæg på matr.nr. 2a Tolstrup, Ringsted Jorder, beliggende Haslevvej 81, 4100 Ringsted.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b udført af cand. mag. Marie Brinch for Kort KMS Museets j.nr.: MLF01034 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/MLF-0020 Stednavn: Rødbyvej 6b Stednr: 07.06.10 Sb.nr.:

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Landzonetilladelse til opførelse af helårsbeboelse på matr.nr. 1h Skee By, Haraldsted, beliggende Oldenvej 5, 4370 St. Merløse.

Landzonetilladelse til opførelse af helårsbeboelse på matr.nr. 1h Skee By, Haraldsted, beliggende Oldenvej 5, 4370 St. Merløse. Kim Larsen Valsømaglevej 117 4174 Jystrup Dato: 08.09.2015 Landzonetilladelse til opførelse af helårsbeboelse på matr.nr. 1h Skee By, Haraldsted, beliggende Oldenvej 5, 4370 St. Merløse. Ringsted Kommune

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

Lovliggørende landzonetilladelse til udhusbygninger og ridebane på matr. nr. 14f Ørslev By, Ørslev, beliggende Kagstrupvej 17, 4100 Ringsted

Lovliggørende landzonetilladelse til udhusbygninger og ridebane på matr. nr. 14f Ørslev By, Ørslev, beliggende Kagstrupvej 17, 4100 Ringsted Lars Bjørklund Kagstrupvej 17 4100 Ringsted Sendt pr. mail: bjoerke@mail.dk Dato: 29.09.2015 Lovliggørende landzonetilladelse til udhusbygninger og ridebane på matr. nr. 14f Ørslev By, Ørslev, beliggende

Læs mere

FHM 5144 Fuglekærvej - Kolt. Matr. nr. 1g, 1m, 16a Lemming by, Kolt KUAS jour. nr /FHM-0022 Bygherrerapport for prøvegravning

FHM 5144 Fuglekærvej - Kolt. Matr. nr. 1g, 1m, 16a Lemming by, Kolt KUAS jour. nr /FHM-0022 Bygherrerapport for prøvegravning FHM 5144 Fuglekærvej - Kolt Matr. nr. 1g, 1m, 16a Lemming by, Kolt KUAS jour. nr. 2009-24.7.02/FHM-0022 Bygherrerapport for prøvegravning Prøvegravning af 4,3 ha stort område i forbindelse med Århus Kommunes

Læs mere

OBM 7046 etape 1, Stensgårdvej 11-13, Vejby sogn, Vends Herred.

OBM 7046 etape 1, Stensgårdvej 11-13, Vejby sogn, Vends Herred. OBM 7046 etape 1, Stensgårdvej 11-13, Vejby sogn, Vends Herred. - Forundersøgelse med enkelte anlægsspor fra oldtiden Af Arkæolog Maria Lauridsen Arkæologisk Rapport nr. 498, 2015 Indledning.s.3 Udgravningens

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Tornbjerg I i Linå sogn

Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Tornbjerg I i Linå sogn Journalnummer: SIM 53-2010 Sted: Tornbjerg I SB Stednummer: 16.01.05. KUAS j.nr.: 20xx-x.xx.xx/SIM-xxxx Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Tornbjerg I i Linå sogn Matr. nr.:10a Ejerlav: Mollerup

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for udgravning af Kirkebjerggård II, Funder

Kulturhistorisk rapport for udgravning af Kirkebjerggård II, Funder Kulturhistorisk rapport for udgravning af Kirkebjerggård II, Funder Journalnummer: SIM 7/2011 Sted: Kirkebjerggård II SB Stednummer: 13.03.03-217 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Matr. nr.: 3am og 7a

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Hjørring Frederikshavn Thisted Aalborg På arealer hvor Banedanmark ikke tidligere har foretaget anlægsarbejder, er der

Læs mere

Jernalder. år 0år 375. Dragtsmykke med indlagt guld fra vikingetiden, fundet ved Hårup. Stendiger fra middelalderen, fundet i Flensted Krat.

Jernalder. år 0år 375. Dragtsmykke med indlagt guld fra vikingetiden, fundet ved Hårup. Stendiger fra middelalderen, fundet i Flensted Krat. Vej gennem fortiden 5900 f.kr. Jægerstenalder 7900 3700 f.kr Bondestenalder 5900 3100 f.kr 1100 f.kr. 5300 4800 3700 Bronzealder 2800 f.kr 1700 f.kr Flintflækker fra jægerstenalderen, fundet ved Funder.

Læs mere

FREDBOGÅ RD GIM PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard

FREDBOGÅ RD GIM PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FREDBOGÅ RD PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard FREDBOGÅ RD PRØVEGRAVNINGSRAPPORT v. cand. phil. Tim Grønnegaard Undersøgelsens forhistorie Ejerne af Fredbogård, Holtvej 40 i Græsted,

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af bålgruberækker fra yngre bronzealder og ældre jernalder ved Bispegårdsvej i Allerslev Forud for etablering af nyt ældrecenter og ældreboliger på arealet mellem

Læs mere

Bekendtgørelse om henlæggelse af opgaver og beføjelser til Kulturarvsstyrelsen

Bekendtgørelse om henlæggelse af opgaver og beføjelser til Kulturarvsstyrelsen Bekendtgørelse nr. x af x 2006 Bekendtgørelse om henlæggelse af opgaver og beføjelser til Kulturarvsstyrelsen I medfør af 24 i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse ENGGÅRDEN Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) 1 Baggrund for forundersøgelsen...2 Kulturhistorisk

Læs mere