Kirke og udviklingshæmmede i Haderslev stift - en rapport på baggrund af spørgeskemaer udsendt til præster og institutioner i Haderslev stift.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kirke og udviklingshæmmede i Haderslev stift - en rapport på baggrund af spørgeskemaer udsendt til præster og institutioner i Haderslev stift."

Transkript

1 Stiftsudvalg for funktionshæmmede og opmærksomhedsforstyrrede (SUFO) Kirke og udviklingshæmmede i Haderslev stift - en rapport på baggrund af spørgeskemaer udsendt til præster og institutioner i Haderslev stift. Arbejdsgruppen: Benedikte Bock Pedersen, Birgitte Arffmann, Kim Eriksen og Verner Helwig Pedersen Indledning Arbejdsgruppen blev på foranledning af biskop Niels Henrik Arendt nedsat med henblik på en undersøgelse af den kirkelige betjening af de uviklingshæmmede i Haderslev stift. Siden forsorgen overgik til amterne i 1976, er der sket en stadig større strukturændring indenfor området. Man har i stigende grad bevæget sig bort fra de store centralinstitutioner og placeret brugerne i mindre bofællesskaber, skoler og dagtilbud spredt rundt i flere af stiftets sogne. Under indtryk af denne ændring satte arbejdsgruppen sig for, at undersøge nærmere, i hvilken omfang, der er kontakt mellem kirke/præst og bofællesskaber/skoler/dagtilbud i stiftets sogne. Gruppen enedes om konkret at udsende et spørgeskema til samtlige præster og institutioner i Haderslev stift. Spørgsmålene har haft til formål at belyse, om der er kontakt mellem den stedlige kirke/præst og brugerne og i givet fald, hvori kontakten består: Undervisning, gudstjenester, kirkelige handlinger, koncerter alt det der foregår almindeligvis i sognene. Spørgsmålene har også til formål, at afdække ønsker om særlige tiltag, både hos præster og institutioner, samt om præster ønsker særlige kurser om den specifikke brugergruppe, som også hører med i billedet af en sognemenighed. Arbejdsgruppens anbefalinger Det anbefales Haderslev stift: At stiftet hvert andet år arrangerer en temadag om kirkelige tilbud til funktionshæmmede og opmærksomhedsforstyrrede (første gang 1. oktober 2008) og løbende tilbyder kurser om emnet, herunder kursus i tegn til tale. At provstierne følger op på undersøgelsen ved at analysere kirkens tilbud til de funktionshæmmede og opmærksomhedsforstyrrede i provstiet. At der fortsat gives et optimalt tilbud om konfirmandundervisning. At der i provstierne samarbejdes om at give et tilbud om juniorkonfirmandundervisning til de funktionshæmmede og opmærksomhedsforstyrrede. At KUSK i samarbejde med SUFO udvikler skole-kirke tilbud til de funktionshæmmede og opmærksomhedsforstyrrede. At der på stiftets hjemmeside laves et link med henblik på en vidensdeling om kirkelige tilbud til funktionshæmmede og opmærksomhedsforstyrrede og bofællesskaber/institutioner. At SUFO styrkes med et medlem med specialfaglig kompetence. At SUFO knyttes sammen med stiftets Religionspædagogiske Udvalg og KUSK ved at der udpeges en person (gerne pædagog eller lærer) til at være med begge steder.

2 Det anbefales institutioner og bofællesskaber: At institutioner og bofællesskaber i deres handleplaner forholder sig til beboernes og brugernes religiøse og åndelige behov og medlemskab af Folkekirken. Analyse af spørgeskemaundersøgelse af Benedikte Bock Pedersen Ved spørgeskemaundersøgelse spurgte vi samtlige præster og alle institutioner og bofællesskaber hjemmehørende i Haderslev stift. Der blev stillet 10 spørgsmål. Vi fik svar fra 40 præster/ sogne og 42 institutioner. Første del af databehandlingen koncentrerer sig om svarene fra præsterne. 1. Er der udviklingshæmmede i dit sogn? 28: ja, det havde de kendskab til at, der var. 12: nej det var der ikke/ ikke noget de kendte noget til i hvert fald. Hos de 12 præster som ikke havde kendskab til udviklingshæmmede i sognet, var der selvfølgelig heller ikke tilbud. Det overordnede billede er, at hvis behovet dukker op, vil man positivt gribe det an. Ligesom præsterne også tilkendegiver at selvom de ikke har kendskab til, at der er udviklingshæmmede i sognet, så har præster medvirket ved kirkelige handlinger, hvor det drejede sig om udviklingshæmmede. Har kirken tilbud til dem? 9: ja 19: nej Hvilke tilbud gives så? De deltager i ordinære gudstjenester/ konfirmandforberedelse på særlige hold. Der arrangeres koncerter, julegudstjenester/ afslutninger, enkelte præster besøger lokale institutioner, grupper er i kirken mens organisten øver, enkelt tilbud minikonfirmand (Hannerup), særgudstjenester Blandt de 19, som siger nej, anføres det dog, at enkelte har kirkelige handlinger. Konklusion: Der gives i stort omfang specialundervisning til konfirmander og et enkelt tilfælde også dåbsoplæring på 4. klassetrin, ligesom der også i stor udstrækning holdes juleafslutninger for værksteder, institutioner og bosteder. Der holdes i mindre omfang særlige gudstjenester. En del præster oplyser tillige, at udviklingshæmmede deltager i almindelige højmesser. Holdningen blandt præsterne er, at der serviceres i det opfang opfordringen kommer.

3 Er du interesseret i at udvikle det kirkelige tilbud for udviklingshæmmede? Ja::11 Nej /blank. 29 Der efterspørges dog undervisning og viden om udviklingshæmmede. Vi spurgte konkret til et 1-2 dages kursus på TPC og her svarede 14: at det var de interesserede i, der blev spurgt konkret til undervisning i tegn til tale. Delkonklusion på spørgeskemaundersøgelse blandt præsterne. Der er blandt præsterne overvejende positiv stemning i forhold til at tage arbejdet blandt udviklingshæmmede op, der burde også være et potentiale, fordi 28 præster giver udtryk for kendskab i forhold til at der er udviklingshæmmede i deres sogn, mens kun 9 af præster har kirkelige tilbud mod udviklingshæmmede eller har kontakt i en eller anden form. Der burde således være en potentiale på 19. Der gives udtryk for at opstår der et behov for kirken/præsten vil præsterne gribe det positivt og konstruktivt an, men det ligger mellem linierne, at det er bostederne, værkstederne og institutionerne som er den udfarende kraft. Også institutionerne i Haderslev stift blev spurgt om deres kontakt og erfaring med Folkekirken Først spurgte vi: Har jeres botilbud/bofællesskab/værksted kontakt, hvor I bor? Der blev svaret Ja: 28 Nej: 14 Billedet er dog mere differentieret end tallene giver indtryk af, idet kontakt defineredes forskelligt. Nogle institutioner definerer kontakt som kirkelige handlinger, andre ikke. Og andre institutioner har kontakt med kirken, men det er så ikke sognekirken og i et enkelt tilfælde heller ikke Folkekirken. Hvis JA! Hvilke former for kontakt: Som ved undersøgelsen af præsterne er det overvejende billede, at behovet for konfirmationsforberedelse bliver dækket tilfredsstillende og i fuldt omfang. Dernæst opregner institutionerne kirkelige handlinger og deltagelse i koncerter, enten almindelige koncerter eller koncerter tilrettelagt med henblik på udviklingshæmmede (Haderslev domsogn og Bregninge) eller ophold i kirkerummet, mens organisten øver sig, julegudstjenester, særgudstjenester (Bregninge, Burkal og Gl. Haderslev); samtaler i forb. dødsfald, almindelig højmesser, personlig sjælesorg (Tinglev), ligesom enkelte deltager i gudstjenester i apostolsk kirke eller pinsekirken.

4 Er der brug for særlige tiltag fra kirkens side, som kunne dække jeres behov? det overvejende svar er kortere gudstjenester suppleret med tegnsprog, tegn til tale og gerne dialog med præsten. Institutionerne ønsker også besøg af præsterne på institutionerne og bosteder evt. med sangaftner eller temaaftner, ligesom der efterspørges koncerter for yngre mennesker. Behov for særlige tiltag i forbindelse med dødsfald? Nej: 20 Minus svar/ ved ikke/ ja: 22. Her svares forskelligt. Nogen vurderer at i forhold til begravelse og sorg, der dækkes behovet af præsterne i det omfang som det er nødvendigt; andre skønner, at undervisning af pædagoger og omsorgspersoner kunne udbygges. Slutteligt spurgte vi til institutionernes erfaringer i mødet med kirken. Har I haft negative erfaringer i mødet med kirken? Nej: 40 Ja: : 2 (1 ja/nej) 1 (det er kedeligt) Delkonklusion på spørgeskemaundersøgelse blandt institutionerne: Der er en del personalepolitik på området eks: vi er et arbejdssted, kirke hører til fritiden og hører derfor under bostedet eller vi bruger kirken som folk flest. Der er dog ikke tvivl om, at de institutioner, som har kontakt og deltager, ja, de er glade for det de deltager i: Julegudstjenester, koncerter, gudstjenester mv. der er stor forskellighed i, om brugerne selv kan tage af sted eller er afhængige af, at pædagoger og plejepersonale skal ledsage dem. Institutionerne er overvejende positivt indstillede og har positive erfaringer med brug af kirkelige tilbud. Der er også forskel på hvorvidt de udviklingshæmmede har været inddraget i beslutningen eller ikke. Konklusion Forholdet mellem kirke og udviklingshæmmede er kendetegnet ved, at det står på 2 ben. 1. institutioner defineret bredt (skoler, bosteder, bofællesskaber, værksteder) og 2. hjemmene. Der er således ganske stor forskel på om en præst har enkelte udviklingshæmmede i sognet eller en stor institution. De tilbud som gives til institutionerne er, som også undersøgelsen afspejler, meget forskelligartede og spænder vidt og ligner den øvrige del af kirkens arbejde med gudstjenester, koncerter og undervisning af konfirmander. For præster som kun har få hjemmeboende udviklingshæmmede/ små bofællesskaber i sognet er mulighederne anderledes. En oplagt mulighed er at indgå i samarbejde på tværs af sognegrænser, at der f. eks på provstiplan drøftes, hvordan vi som provsti kan give de udviklingshæmmede et godt tilbud og en ordentlig service. En oplagt og selvindlysende mulighed er også hjemmebesøg hos de

5 familier i sognet, som har udviklingshæmmede børn, disse børn bliver jo i samme omfang som normalt fungerende børn døbt. Det har været arbejdsgruppens ønske med spørgeskemaundersøgelsen at sætte fokus på arbejdet med udviklingshæmmede og at tydeliggøre overfor præsterne, at udviklingshæmmede udgør en del af sognets og præstens arbejde. Præstens opgave er at give kirken et ansigt i forhold den udviklingshæmmede. Det er undersøgelsens resultat såvel som arbejdsgruppens erfaring, at der overordnet skal var en indgang, en kontakt og tillid mellem præst og institution. Forholdet til den udviklingshæmmede skal bygges på et personligt tillidsforhold præst og udviklingshæmmet i mellem. Det overordnede ansvar for denne kontakt er kirkens, det er fra kirke og menighedsråd, at initiativet skal komme. Da kontakten mellem kirke og udviklingshæmmede er bygget på et tillidsfuldt forhold præst og institution imellem kan først del af opgaven være at præsten gennem samtaler med pædagoger/forældre/medhjælpere gør opmærksom på, at de udviklingshæmmede, som medlemmer af folkekirken, kan have brug for et kirkeligt tilbud, at pædagoger/forældre/ medhjælpere ved at hjælpe den udviklingshæmmede til kontakt med kirken kan fremme den udviklingshæmmedes livskvalitet og værdighed. Forældre og bosteder skal opmuntres til også at tilgodese dette område af den udviklingshæmmedes liv. Undersøgelsen viser, at der burde være basis for en udbygning af dette område, hvis vilje og kræfter er til stede. Rapporten dateres maj 2008

Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift

Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift Ribe Stift, marts 2013 Kære præster og menighedsråd i Ribe Stift Hermed det halvårlige nyhedsbrev fra Det Religionspædagogiske Sekretariat, som holder til i Hundehuset ved Tårnborg i Ribe. Der er fortsat

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Kirken & det omliggende Samfund

Kirken & det omliggende Samfund Kirken & det omliggende Samfund FYENS STIFTS MENIGHEDSRÅDSFORENING Lørdag den 10. november 2018 Der var engang et sogn, en kirke, en præst, en menighed. Nye kirker? Eller mødesteder? Flere præster? Nogen

Læs mere

Børnekonfirmandundersøgelse. Best! og Next? Projektbeskrivelse

Børnekonfirmandundersøgelse. Best! og Next? Projektbeskrivelse Børnekonfirmandundersøgelse Best! og Next? Projektbeskrivelse Børnekonfirmandundersøgelse Best! og Next? Hvordan ser børnekonfirmandforløb ud i dag efter skolereformen, og efter at det er blevet obligatorisk

Læs mere

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1

Lørdag den 23. februar 2013. Erling Andersen - eran@km.dk 1 Lørdag den 23. februar 2013 1 Vi skal snakke om Hvad skal vi i grunden som menighedsråd? Hvad gør vi ved det der med målsætninger og visioner? Hvad skal vi stille op med de andre sogne? En formiddag med

Læs mere

Undervisningsmiljø i elevhøjde

Undervisningsmiljø i elevhøjde Undervisningsmiljø i elevhøjde Samlet gennemgang og perspektivering af resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen i skoleåret 2007/08 fra 4.-9. klassetrin - Aalborg Kommunale Skolevæsen 1 Forord Rapporten

Læs mere

FORSØGSORDNING MED PLACERING AF KONFIRMATIONSFORBEREDELSEN FORDELE OG UDFORDRINGER

FORSØGSORDNING MED PLACERING AF KONFIRMATIONSFORBEREDELSEN FORDELE OG UDFORDRINGER FORSØGSORDNING MED PLACERING AF KONFIRMATIONSFORBEREDELSEN FORDELE OG UDFORDRINGER Placering i dobbeltlektioner i 26 uger efter skolens egen undervisning (kl. 14-16) fordele Man bevarer den kontinuerlige

Læs mere

Målsætninger, aktivitets- og handleplan for Rindum Kirke

Målsætninger, aktivitets- og handleplan for Rindum Kirke Målsætninger, aktivitets- og handleplan for Rindum Kirke 2011 Mission Rindum Kirkes opgave er at forkynde det kristne budskab i mødet med mennesker der, hvor de er, og samtidig være tro over for kirkens

Læs mere

Provstiudvalgsarbejdet

Provstiudvalgsarbejdet Provstiudvalgsarbejdet Mit navn er Tommy Carlsen Formand for Glostrup Sogn Medlem af Glostrup provstiudvalg formand for skoletjenesten i Glostrup provsti Formand for Helsingør distriktsforening Syd Øst

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse. Opsamling på tværs af bofællesskaberne i Hvidovre Kommune

Tilfredshedsundersøgelse. Opsamling på tværs af bofællesskaberne i Hvidovre Kommune Tilfredshedsundersøgelse Opsamling på tværs af bofællesskaberne i Hvidovre Kommune Udført af: Udviklingshæmmedes LandsForbund I perioden: 22. - 23. januar 2015 Indhold Introduktion... 3 Metode... 4 Interviewtemaer...

Læs mere

Børnekonfirmandundersøgelse. Best! og Next? Projektbeskrivelse

Børnekonfirmandundersøgelse. Best! og Next? Projektbeskrivelse Børnekonfirmandundersøgelse Best! og Next? Projektbeskrivelse Børnekonfirmandundersøgelse Best! og Next? Hvordan ser børnekonfirmandforløb ud i dag efter skolereformen og efter at det er blevet obligatorisk

Læs mere

Årsrapport 2017/2018

Årsrapport 2017/2018 Årsrapport 2017/2018 Samarbejdsprojekt: Ungdomspræst Forfatter: Benjamin König Formål: Ungdomspræsten skal møde de unge, som de er, og der hvor de er, for sammen med dem at bygge bro til folkekirken i

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. Botilbud beliggende i Holstebro Kommune: SOCIALAFDELINGEN

TILSYNSRAPPORT. Botilbud beliggende i Holstebro Kommune: SOCIALAFDELINGEN 7 TILSYNSRAPPORT Botilbud beliggende i : UANMELDT TILSYN DEN: 18.09.2013 Bofællesskabet Lægårdvej og opholdsstedet Fyrtårnet SOCIALAFDELINGEN Dokument: ::odma\captia\http://captia/sjp/dok4193191 Sidst

Læs mere

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 21. maj 2014 kl. 14.00-17.00

Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 21. maj 2014 kl. 14.00-17.00 Dagsorden til Stiftsrådsmødet onsdag den 21. maj 2014 kl. 14.00-17.00 Mødedeltagere: Tine Lindhardt, Henrik Wigh Poulsen, Erik Vind, Ester Larsen, Helga Højsager, Bente Kaysen, Grethe Krogh Jakobsen, Mikael

Læs mere

Kære konfirmand fra fredagsholdet

Kære konfirmand fra fredagsholdet Kære konfirmand fra fredagsholdet Jeg vil hermed gerne byde dig velkommen til årets konfirmandforberedelse. Du skal gå på fredagsholdet. Timerne er placeret fredag kl. 12.00-13.30. Første undervisningsgang

Læs mere

FOLKEKIRKENS STRUKTUR OG BUDOLFI / AALBORG DOMSOGN

FOLKEKIRKENS STRUKTUR OG BUDOLFI / AALBORG DOMSOGN FOLKEKIRKENS STRUKTUR OG BUDOLFI / AALBORG DOMSOGN FOLKEKIRKEN HAR EN KOMPLEKS STRUKTUR UDEN EN ØVERSTE LEDELSE FOLKEKIRKEN LEDES AF DE FOLKEVALGTE MENIGHEDSRÅD DE GEJSTLIGE (PRÆSTER, PROVSTER OG BISKOPPER)

Læs mere

Værdier, kvalitet og omstilling

Værdier, kvalitet og omstilling DET TALTE ORD GÆLDER! Værdier, kvalitet og omstilling Talepunkter til departementschef Henrik Nepper Christensens foredrag ved åbning af Nordisk Kongres for kirkegårde og krematorier 4. sep. 2013 Indledning

Læs mere

Beretning - Fyens Stift Menighedsrådsforening for året 2006-07.

Beretning - Fyens Stift Menighedsrådsforening for året 2006-07. Beretning - Fyens Stift Menighedsrådsforening for året 2006-07. Velkommen til Fyens Stifts Menighedsrådsforenings forårsmøde. Det er altid med glæde, at bestyrelsen indkalder til forårsmøde. Vi glæder

Læs mere

Referat af møde i Undervisningsudvalget den 17. august 2010

Referat af møde i Undervisningsudvalget den 17. august 2010 Referat af møde i Undervisningsudvalget den 17. august 2010 Sted: Landemodesalen, Bispegården i Viborg. Deltagere: Niels-Peter Lund Jacobsen (NPJ), Karsten Vinther (KV), fra SUK: Asger Torben Petersen

Læs mere

Kære konfirmander fra onsdagshold 2

Kære konfirmander fra onsdagshold 2 Kære konfirmander fra onsdagshold 2 Jeg vil hermed gerne byde dig velkommen til årets konfirmandforberedelse. Du skal gå på onsdagshold 2. Timerne ligger om onsdagen kl. 8.00-9.30. Første undervisningsgang

Læs mere

Ribe Stift, marts 2014. Kære præster og menighedsråd.

Ribe Stift, marts 2014. Kære præster og menighedsråd. Ribe Stift, marts 2014 Kære præster og menighedsråd. Her følger en lille opdatering på det religionspædagogiske arbejde i stiftet. I det sidste halve år er der sket nogle ændringer på personalefronten.

Læs mere

Kirkegården under udvikling og afvikling

Kirkegården under udvikling og afvikling Kirkegården under udvikling og afvikling De sidst to måneder har man dårligt kunnet åbne en avis eller tænde for sin radio uden at støde ind i overskrifter der handlede om folkekirkens resurseforbrug.

Læs mere

Kære konfirmand fra onsdagshold 1

Kære konfirmand fra onsdagshold 1 Kære konfirmand fra onsdagshold 1 Jeg vil hermed gerne byde dig velkommen til årets konfirmandforberedelse. Du skal gå på onsdagshold 1. Timerne ligger om onsdagen kl. 8.00-9.30. Første undervisningsgang

Læs mere

Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne. BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd

Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne. BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd Formandsmøde 26. april 2017 Herning Provstierne BUDGETSAMRÅD samt valg til Provstiudvalg og Stiftsråd Vi begyndte mødet med at synge salme nr. 370 Menneske, din egen magt. Som afslutning sang vi salme

Læs mere

Referat menighedsrådsmøde Dato: 27. august 2015 kl. 19.00 21.00

Referat menighedsrådsmøde Dato: 27. august 2015 kl. 19.00 21.00 Referat menighedsrådsmøde Dato: 27. august 2015 kl. 19.00 21.00 Blad nr. Dagsorden Beslutning Velkomst ved formand Sten Jørgensen Afbud fra Klaus Eisenhardt, Karen-Margrethe Schmidt og Helle D. Asmussen

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om bestyrelse og brug af folkekirkens kirker m.m.

Bekendtgørelse af lov om bestyrelse og brug af folkekirkens kirker m.m. LBK nr 330 af 29/03/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 6. juli 2016 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin., j.nr. 25665/14 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af lov om bestyrelse

Læs mere

Workshop på årsmøde 2017: Gudstjenesteliturgi v. Karen Stubkjær

Workshop på årsmøde 2017: Gudstjenesteliturgi v. Karen Stubkjær Workshop på årsmøde 2017: Gudstjenesteliturgi v. Karen Stubkjær Oplæg: Gudstjenester, der er folkekirkens vigtigste kerneydelse, er en fælles opgave for præster og menighed. Hvordan skal vi udvikle gudstjenestelivet

Læs mere

Embedsbeskrivelse. Struer Kirke

Embedsbeskrivelse. Struer Kirke Embedsbeskrivelse Sognepræst i Søndbjerg-Odby og Struer 1 / 5 Modtaget: TS: Udsendt: 2015-08-14 Embedsbeskrivelse Embedsbeskrivelse for sognepræst i Søndbjerg-Odby Pastorat (60%) samt Struer Pastorat (40%),

Læs mere

Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Folkekirkens målsætningsarbejde med kirkemusikken som case En kort præsentation

Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Folkekirkens målsætningsarbejde med kirkemusikken som case En kort præsentation Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Folkekirkens målsætningsarbejde med kirkemusikken som case En kort præsentation 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for undersøgelsen... 4 Folkekirke og målsætninger...

Læs mere

Artikel i anledning af Brejning kirkes 40 års jubilæum

Artikel i anledning af Brejning kirkes 40 års jubilæum Artikel i anledning af Brejning kirkes 40 års jubilæum 20 august 2007: af sognepræst Verner Helwig Pedersen I februar 1936 opstod tanken om bygning af en kirke i Brejning i tilknytning til Den Kellerske

Læs mere

Referat fra møde den 4. december 2012 i Rindum Sogns Menighedsråd

Referat fra møde den 4. december 2012 i Rindum Sogns Menighedsråd Rindum Kirke, Menighedsrådet, Rindumvej 2, 6950 Ringkøbing Referat fra møde den 4. december 2012 i Rindum Sogns Menighedsråd Til stede: Anders Storgaard Sørensen, Tage Høj Kristiansen, Poul Sørensen, Anita

Læs mere

Protokol. 1 Menighedsrådsmøde Mølholm Sogn 19. maj 2016 referat. Mødedato: 19. maj 2016 Mødetidspunkt: 17:30 20:00

Protokol. 1 Menighedsrådsmøde Mølholm Sogn 19. maj 2016 referat. Mødedato: 19. maj 2016 Mødetidspunkt: 17:30 20:00 1 Menighedsrådsmøde Mølholm Sogn 19. maj 2016 referat Protokol Mødedato: 19. maj 2016 Mødetidspunkt: 17:30 20:00 Mødelokale: Sognehuset Medlemmer: Erik Steen Nielsen, Finn Illum, Frode Elkjær Jakobsen,

Læs mere

Kirkens Liv & Vækst. Diakoni i sognet. Lørdag den 7. marts på Diakonhøjskolen i Århus

Kirkens Liv & Vækst. Diakoni i sognet. Lørdag den 7. marts på Diakonhøjskolen i Århus Kirkens Liv & Vækst Diakoni i sognet Lørdag den 7. marts 2009 på Diakonhøjskolen i Århus et stiftsarrangement til inspiration for menighedsråd, præster, ansatte og frivillige i Århus Stift første lejlighed

Læs mere

ÅRSBUDGET for Øster Nykirke Sogns Menighedsråd. i Grene Provsti. i Vejle Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Øster Nykirke Sogns Menighedsråd. i Grene Provsti. i Vejle Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 1 for Øster Nykirke Sogns Menighedsråd i Grene Provsti i Vejle Kommune Myndighedskode 797 CVR-nr. 98119 1 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer

Læs mere

Ideer fra konferencen Kirken på landet den 20. juni 2015

Ideer fra konferencen Kirken på landet den 20. juni 2015 Ideer fra konferencen Kirken på landet den 20. juni 2015 Dette emne vil vi gerne arbejde videre med: Vi har storpastoratet periode 1, og det sigter vel mod fælles menighedsråd. Men: GØR DET IKKE! Vi tåler

Læs mere

Embedsbeskrivelse for fuldtids stillingen som overenskomst ansat sognepræst i Aulum og Hodsager sogne

Embedsbeskrivelse for fuldtids stillingen som overenskomst ansat sognepræst i Aulum og Hodsager sogne Embedsbeskrivelse for fuldtids stillingen som overenskomst ansat sognepræst i Aulum og Hodsager sogne Stift: Viborg Provsti: Herning Nordre Vi ønsker en præst, der: - kan og vil være præst for alle i sognet

Læs mere

De gule sedler, der blev afleveret: Hvordan er det gode menighedsrådsmedlem?

De gule sedler, der blev afleveret: Hvordan er det gode menighedsrådsmedlem? De gule sedler, der blev afleveret: Hvordan er det gode menighedsrådsmedlem? Interesseret i arbejdet. God samarbejdspartner. Kan fatte sig i korthed Åben omkring ressourcer, tid mål og evner Aktiv og interesseret

Læs mere

Referat af møde i Undervisningsudvalget den 7. oktober 2010

Referat af møde i Undervisningsudvalget den 7. oktober 2010 Referat af møde i Undervisningsudvalget den 7. oktober 2010 Sted: Landemodesalen, Bispegården i Viborg. Deltagere: Niels-Peter Lund Jacobsen (NPJ), Karsten Vinther (KV), Margrethe Møller (MM), Merete Lindhardt

Læs mere

Odder Kommunale Musikskole

Odder Kommunale Musikskole Odder Kommunale Musikskole Brugerundersøgelse 2006 Denne undersøgelse er sat i gang på initiativ af Odder Kommunale Musikskole. Formålet er at måle tilfredsheden med musikskolens ydelser og holdningen

Læs mere

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE

SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE SAMTALEOPLÆG OM PRÆSTEUDDANNELSE - I ET SAMFUND MED FORSKELLIGE RELIGIONER OG LIVSSYN BAGGRUND EN PRÆSTS DANNELSE RUMMER MANGE FACETTER Præster er under stadig dannelse. Man lærer sig færdigheder, får

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet

Notat. Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Model for fordeling af præstestillinger mellem stifterne Udarbejdet i samarbejde mellem biskopperne og Kirkeministeriet Indledning I 2009 blev der blandt andet på foranledning af Rigsrevisionen indgået

Læs mere

Menighedsrådsmøde. Torsdag den 30. maj 2013 kl. 19.30. Referat. Indledning

Menighedsrådsmøde. Torsdag den 30. maj 2013 kl. 19.30. Referat. Indledning MØRKHØJ MENIGHEDSRÅD MØRKHØJVEJ 177 2730 HERLEV Menighedsrådsmøde Torsdag den 30. maj 2013 kl. 19.30 Referat MR = menighedsrådet, MR-møde = menighedsrådsmøde Indledning I Menighedsrådet: Henrik V Pedersen,

Læs mere

Generalforsamling Årsberetning 2015.

Generalforsamling Årsberetning 2015. Generalforsamling Årsberetning 2015. Det første år. Det var så mit første hele kalender år som valgmenighedspræst. En ny titel for mig. Først var jeg folkekirkepræst, så vikarpræst, så sydslesvig præst,

Læs mere

Stiftskursusdag. Kirkehandlingerne - performance eller gudstjeneste? Fredag den 2. oktober 2015 i Fjerritslev Kirkecenter

Stiftskursusdag. Kirkehandlingerne - performance eller gudstjeneste? Fredag den 2. oktober 2015 i Fjerritslev Kirkecenter Stiftskursusdag Kirkehandlingerne - performance eller gudstjeneste? Fredag den 2. oktober 2015 i Fjerritslev Kirkecenter Kirkehandlinger performance eller gudstjeneste? Velkommen til årets stiftskursusdag,

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. Botilbud ved Holstebro Kommune: Bofællesskabet Frøjkgården UANMELDT TILSYN DEN: SOCIALAFDELINGEN. Indsæt et billede her:

TILSYNSRAPPORT. Botilbud ved Holstebro Kommune: Bofællesskabet Frøjkgården UANMELDT TILSYN DEN: SOCIALAFDELINGEN. Indsæt et billede her: SOCIALAFDELINGEN 7 Indsæt et billede her: Bredde = 18 cm Højde maks. = 9,2 TILSYNSRAPPORT Botilbud ved : Bofællesskabet Frøjkgården UANMELDT TILSYN DEN: 26.11.2012 Dokument: ::odma\captia\http://captia/sjp/dok4193191

Læs mere

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti

Ungdomspræst- og Skole-Kirke-samarbejde Vejle Provsti Vedtægt For samarbejde mellem menighedsråd i medfør af menighedsrådslovens kapitel 8 42a (lovbekendtgørelse nr. 9 af 03.01.2007) om Ungdomspræst- & Kirke-skole-samarbejde i Undertegnede menighedsråd i,

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Søndergade 69, Svendborg Kommune. Tirsdag den 14. juni 2011 fra kl. 19.30

Uanmeldt tilsyn på Søndergade 69, Svendborg Kommune. Tirsdag den 14. juni 2011 fra kl. 19.30 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Søndergade 69, Svendborg Kommune Tirsdag den 14. juni 2011 fra kl. 19.30 Indledning Vi har på vegne af Svendborg Kommune aflagt tilsynsbesøg på Søndergade 69. Formålet

Læs mere

Folkekirken som virksomhed

Folkekirken som virksomhed Folkekirken som virksomhed 3. marts 2011, Fyns Stift Ved Erling Andersen Spørgsmålene til i dag... Er Folkekirken udelukkende en idealistisk organisation, hvor teologien og troen på noget større end én

Læs mere

Vejledning til præster vedr. medvirken ved begravelser og bisættelser

Vejledning til præster vedr. medvirken ved begravelser og bisættelser 1 Vejledning til præster vedr. medvirken ved begravelser og bisættelser Indledning ved biskopperne Baggrunden for denne vejledning er, at den kirkebogsførende sognepræst er begravelsesmyndighed i sognet.

Læs mere

ÅRSBUDGET for Daugbjerg Sogns Menighedsråd. i Viborg Domprovsti. i Viborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Daugbjerg Sogns Menighedsråd. i Viborg Domprovsti. i Viborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 18 for Daugbjerg Sogns Menighedsråd i Viborg Domprovsti i Viborg Kommune Myndighedskode 8 CVR-nr. 818 18 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. Botilbud ved Holstebro Kommune: Uddannelsecenter Mariebjerg SOCIALAFDELINGEN. Endelig rapport

TILSYNSRAPPORT. Botilbud ved Holstebro Kommune: Uddannelsecenter Mariebjerg SOCIALAFDELINGEN. Endelig rapport SOCIALAFDELINGEN 7 Botilbud ved : Uddannelsecenter Mariebjerg UANMELDT TILSYN DEN: 19.09.2012 Endelig rapport Dokument: ::odma\captia\http://captia/sjp/dok4193191 Sidst redigeret af: ssvikv Seneste gemt:

Læs mere

Giv gerne jeres besyv med, kom med jeres ideer, vi er alle altid åbne for nye forslag og måder at gøre tingene på.

Giv gerne jeres besyv med, kom med jeres ideer, vi er alle altid åbne for nye forslag og måder at gøre tingene på. Årsberetning 2016 Efter forrige års jubilæumsfejring, hvor der i perioder var meget travlt for både ansatte og menighedsråd, var vi i rådet enige om, at 2016 skulle være knap så travlt. I stedet ville

Læs mere

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K

Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholm Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K Vedr. debatoplæg fra udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Frivilligt

Læs mere

Pårørendetilfredshedsundersøgelse 2017

Pårørendetilfredshedsundersøgelse 2017 Pårørendetilfredshedsundersøgelse 2017 Beboernes netværk er en væsentlig resurse ift. samarbejdet med beboerne, og samtidig er der en stor sikkerhed, tryghed og tillid for beboerne i at have en god kontakt

Læs mere

Kursusprogram. Indholdsfortegnelse: Praktiske oplysninger 2 Kronologisk kursusoversigt 3 Tematisk kursusoversigt 5 Kurser 7

Kursusprogram. Indholdsfortegnelse: Praktiske oplysninger 2 Kronologisk kursusoversigt 3 Tematisk kursusoversigt 5 Kurser 7 Indholdsfortegnelse: Praktiske oplysninger 2 Kronologisk kursusoversigt 3 Tematisk kursusoversigt 5 Kurser 7 PRAKTISKE OPLYSNINGER For at tilmelde sig et kursus skal man logge på med brugernavn og password.

Læs mere

I Hedensted kommunes handicappolitik er de vigtigste værdier respekt, tilgængelighed og helhedsorienteret indsats.

I Hedensted kommunes handicappolitik er de vigtigste værdier respekt, tilgængelighed og helhedsorienteret indsats. Forslag til pårørendepolitik Handicapafdelingen Hedensted kommune Indledning Samarbejde mellem kommune og pårørende skal altid ske med respekt for den handicappede borgers ret til selvbestemmelse og med

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. Botilbud ved Holstebro Kommune: DNS, Det nødvendige seminarium SOCIALAFDELINGEN

TILSYNSRAPPORT. Botilbud ved Holstebro Kommune: DNS, Det nødvendige seminarium SOCIALAFDELINGEN 7 TILSYNSRAPPORT Botilbud ved : DNS, Det nødvendige seminarium UANMELDT TILSYN DEN: 19.12.2012 SOCIALAFDELINGEN Dokument: ::odma\captia\http://captia/sjp/dok4193191 Sidst redigeret af: ssvimaj Seneste

Læs mere

Kodeks for god ledelse i folkekirken

Kodeks for god ledelse i folkekirken Kodeks for god ledelse i folkekirken Indledning Menighedsrådene består ud over præsterne af almindelig folkekirkemedlemmer. Som valgt til menighedsrådet er de valgt til at varetage et fælles ansvar for

Læs mere

ÅRSBUDGET for Smollerup Sogns Menighedsråd. i Viborg Domprovsti. i Viborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Smollerup Sogns Menighedsråd. i Viborg Domprovsti. i Viborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 18 for Smollerup Sogns Menighedsråd i Viborg Domprovsti i Viborg Kommune Myndighedskode 8 CVR-nr. 11 18 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer Årsbudget

Læs mere

Nordvestskolens værdigrundlag

Nordvestskolens værdigrundlag Nordvestskolens værdigrundlag Forord: Skolens værdigrundlag er Nordvestskolens fundament. Nordvestskolen vil grundlæggende gøre eleverne livsduelige ved at være en udviklingsorienteret skole, der lægger

Læs mere

UANMELDT TILSYN DEN: D.

UANMELDT TILSYN DEN: D. SOCIALAFDELINGEN 7 Botilbud ved : Skredsande afdeling A UANMELDT TILSYN DEN: D. 27.11.2013 Dokument: ::odma\captia\http://captia/sjp/dok4193191 Sidst redigeret af: ssvimaj Seneste gemt: 10-05-2012 16:23

Læs mere

Praktikplan for. NY PRÆST Folkekirkens integrerede præsteuddannelse

Praktikplan for. NY PRÆST Folkekirkens integrerede præsteuddannelse Praktikplan for NY PRÆST Folkekirkens integrerede præsteuddannelse Indholdsfortegnelse Praktikforløbet som en del af NY PRÆST... 3 Praktikkens opbygning... 3 Logbog, samtaler og fortrolighed... 4 Praktikskema...

Læs mere

Herning Valgmenighed. En Grundtvigsk valgmenighed. Et alternativ En del af den i den danske folkekirke

Herning Valgmenighed. En Grundtvigsk valgmenighed. Et alternativ En del af den i den danske folkekirke Herning Valgmenighed En Grundtvigsk valgmenighed Et alternativ En del af den i den danske folkekirke Hvem er vi? Herning Valgmenighed er en fri sammenslutning indenfor folkekirken i den grundtvigske tradition.

Læs mere

Årsrapport 2018/2019

Årsrapport 2018/2019 Årsrapport 2018/2019 Samarbejdsprojekt: Ungdomspræst Forfatter: Benjamin König Formål: Ungdomspræsten skal møde de unge, som de er, og der hvor de er, for sammen med dem at bygge bro til folkekirken i

Læs mere

Kirkeblad forår 2008 Hvad vil vi som kirke/kirker her i Fjellerup og Glesborg? - Visioner for Fjellerup og Glesborg kirke

Kirkeblad forår 2008 Hvad vil vi som kirke/kirker her i Fjellerup og Glesborg? - Visioner for Fjellerup og Glesborg kirke Kirkeblad forår 2008 Hvad vil vi som kirke/kirker her i Fjellerup og Glesborg? - Visioner for Fjellerup og Glesborg kirke Hvad vil vi som kirke/kirker i fremtiden? Hvordan vil vi gerne være menighed? Hvad

Læs mere

ÅRSBUDGET for Øster Nykirke Sogns Menighedsråd. i Grene Provsti. i Vejle Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Øster Nykirke Sogns Menighedsråd. i Grene Provsti. i Vejle Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 17 for Øster Nykirke Sogns Menighedsråd i Grene Provsti i Vejle Kommune Myndighedskode 797 CVR-nr. 98119 17 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer

Læs mere

Orientering om bestyrelsens oplæg til politiske drøftelser på årsmødet (I)

Orientering om bestyrelsens oplæg til politiske drøftelser på årsmødet (I) Orientering om bestyrelsens oplæg til politiske drøftelser på smødet (I) 1 Debat om dåb og dåbsritualet, herunder spørgsmålet om konfirmand- og voksendåb Bodil Therkelsen, formand for Liv- og Vækstudvalget

Læs mere

Distriktsforeningen Vejle provsti. v. formand Helle Pedersen Tiufkærvej 108,7000 Fredericia tlf ,

Distriktsforeningen Vejle provsti. v. formand Helle Pedersen Tiufkærvej 108,7000 Fredericia tlf , Distriktsforeningen Vejle provsti. v. formand Helle Pedersen Tiufkærvej 108,7000 Fredericia tlf. 6122 5756, gammegaard@familie.tele.dk Beretning om Distriktsforeningen, Vejle Provstis virke i 2018 Jeg

Læs mere

Sager til drøftelse / beslutning

Sager til drøftelse / beslutning Møde i Menighedsrådet den 25. november 2014 kl. 17.30, åbent møde. Der påregnes ikke at være sager til behandling på lukket møde. Fraværende med afbud: Christer Teilmann Damm Sager til drøftelse / beslutning

Læs mere

Vision og Strategi for Bellahøj Utterslev Sogn, 2. udgave, april 2013.

Vision og Strategi for Bellahøj Utterslev Sogn, 2. udgave, april 2013. Vision og Strategi for Bellahøj Utterslev Sogn, 2. udgave, april 2013. Menighedsrådet Bellahøj - Utterslev Sogn Frederikssundsvej 125A 2700 Brønshøj 27.05.2013 Bellahøj-Utterslev Sogns menighedsråds lovbestemte

Læs mere

ÅRSBUDGET for Mønsted Sogns Menighedsråd. i Viborg Domprovsti. i Viborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Mønsted Sogns Menighedsråd. i Viborg Domprovsti. i Viborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 18 for Mønsted Sogns Menighedsråd i Viborg Domprovsti i Viborg Kommune Myndighedskode 8 CVR-nr. 18 18 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer Årsbudget

Læs mere

Diakoni i Århus Vestre Provsti. En undersøgelse i 16 sogne

Diakoni i Århus Vestre Provsti. En undersøgelse i 16 sogne Diakoni i Århus Vestre Provsti En undersøgelse i 16 sogne 1 Baggrund I efteråret 2012 fremsætter provstiudvalget i Århus Vestre Provsti et ønske om at sætte fokus på diakoni i Århus Vestre. På temadag

Læs mere

Sædder Sogns Kirkeblad

Sædder Sogns Kirkeblad Sædder Sogns Kirkeblad Sædder Kirke og Ingelstrup Kapel 69. årgang nr. 4 December 2018 Januar Februar 2019 JULEAFSLUTNING FOR MOTHER THERESA Sct. Nikolaj tjenesten blev oprettet i 1957 af kirkens korshærs

Læs mere

Bilag 2: Midtvejsspørgeskema udsendt til kommunerne

Bilag 2: Midtvejsspørgeskema udsendt til kommunerne Bilag 2: Midtvejsspørgeskema udsendt til kommunerne Kortlægning af kommunernes arbejde med implementering af forebyggelsespakkernes anbefalinger Kortlægningen gennemføres af Center for Interventionsforskning

Læs mere

Vejledning til børnekonfirmandundervisning og konfirmationsforberedelse

Vejledning til børnekonfirmandundervisning og konfirmationsforberedelse Vejledning til børnekonfirmandundervisning og konfirmationsforberedelse Sognets børnekonfirmandundervisning og konfirmationsforberedelse Anordning nr. 1027 af 24. september 2014 om børnekonfirmandundervisning

Læs mere

Godkendt med tilføjelsen af organistens ansøgninger

Godkendt med tilføjelsen af organistens ansøgninger Menighedsrådsmøde nr. 324, 18.02.2015 kl. 17.00 Indleder: Lise H. Sørensen Afbud: Sigfred Lauridsen, Kirsten D. Sejthen, Lise-Lotte Hovgaard, Steen Victor Christensen Dagsordens punkter Kort redegørelse

Læs mere

Due & Partners. Temadag: Kirken og det omliggende Samfund Lørdag den 10. november 2018 Fyens Stift

Due & Partners. Temadag: Kirken og det omliggende Samfund Lørdag den 10. november 2018 Fyens Stift Temadag: Kirken og det omliggende Samfund Lørdag den 10. november 2018 Fyens Stift Ophavsret Kursusmaterialets indhold, tekst, figurer og ledelsesmodeller må kun anvendes i det interne arbejde i sognet

Læs mere

Vurdering af behov for etablering af botilbud målrettet unge med handicap

Vurdering af behov for etablering af botilbud målrettet unge med handicap Vurdering af behov for etablering af botilbud målrettet unge med handicap Indhold 1. Indledning 2. Sammenfatning 3. Definition af målgruppe 4. Målgruppens behov 5. Assens Kommunes tilbud 6. Målgruppens

Læs mere

Kirkeblad. Øsby og Aarø Kirker. Juni - Juli - August - September Oktober - November - 2008

Kirkeblad. Øsby og Aarø Kirker. Juni - Juli - August - September Oktober - November - 2008 Kirkeblad Øsby og Aarø Kirker Juni - Juli - August - September Oktober - November - 2008 Hvert træ nu pranger med sit løv, og jorden dækker til sit støv med sommergrønne klæde, og skønnere er liljens dragt

Læs mere

Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv

Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv Fordeling af opgaver mellem sogn, provsti og stift - set i et teologisk perspektiv Niels Henrik Gregersen, Det teologiske Fakultet, KU Kirkeministeriets seminar d. 9. marts 2006 Karen Blixen Salen, Det

Læs mere

Referat af menighedsrådsmøde

Referat af menighedsrådsmøde Referat af menighedsrådsmøde Tirsdag den.2.februar 2016. kl. 19.00 til 22.00 i Teglgården. Bogense. 02.02. 2016. Tilstede: Kjeld Bruun, Jannie Bruun, Dorthe Årø, Kirsten Nielsen, Lise Jørgensen, Birgit

Læs mere

REFERAT Domprovstiets visionsdag 14.3.2015 Ågerup Sognegård

REFERAT Domprovstiets visionsdag 14.3.2015 Ågerup Sognegård REFERAT Domprovstiets visionsdag 14.3.2015 Ågerup Sognegård 09.30 Jens Arendt bød velkommen og mødet startede med at synge Frydeligt med jubelkor 09.45 Kirsten Jørgensen, provst for Frederiksberg provsti

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE 2016 PLEJEBOLIG. Kildevæld Sogn. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvalningen

BRUGERUNDERSØGELSE 2016 PLEJEBOLIG. Kildevæld Sogn. KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvalningen BRUGERUNDERSØGELSE 2016 PLEJEBOLIG Kildevæld Sogn KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvalningen Indledning Denne rapport præsenterer resultaterne af en kvantitativ brugerundersøgelse blandt beboere

Læs mere

Print fra www.merekirke.dk: Mere Kirke > Find nye veje > Brug frivillige BRUG FRIVILLIGE

Print fra www.merekirke.dk: Mere Kirke > Find nye veje > Brug frivillige BRUG FRIVILLIGE BRUG FRIVILLIGE Hvad går det ud på? Frivillige varetager et hav af forskellige opgaver i sognene. Eksemplerne herunder favner meget bredt, og der vil formentlig være flere muligheder, end der er nævnt

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om valgmenigheder (Valgmenighedsloven)

Bekendtgørelse af lov om valgmenigheder (Valgmenighedsloven) LBK nr 797 af 24/06/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 30. september 2016 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 58818/13 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Provstiudvalget og provstens rolle. Anton Pihl, Strukturudvalget

Provstiudvalget og provstens rolle. Anton Pihl, Strukturudvalget Provstiudvalget og provstens rolle Anton Pihl, Strukturudvalget 1 Provstiudvalget og provstens rolle Baggrund for oplægget til delegeretmødet Et forslag i 2018 fra to distriktsforeninger om valg af provst

Læs mere

Beslutningsprotokollat. stiftsrådsmøde den 22. maj 2018

Beslutningsprotokollat. stiftsrådsmøde den 22. maj 2018 22.05.2018 /LCK Sagsnr. 2018-69 Akt. nr. 69742 Beslutningsprotokollat stiftsrådsmøde den 22. maj 2018 Tilstede: Søren Kallestrup, Karen Sundbøll, Erik Kring Olesen, Ove Steiner Rasmussen, Torben Hjul Andersen,

Læs mere

Referat af bestyrelsesmødet. onsdag den 25. november kl. 16.00-18.00 i præstegården. 5. møde 2009/2010

Referat af bestyrelsesmødet. onsdag den 25. november kl. 16.00-18.00 i præstegården. 5. møde 2009/2010 Aulum-Vinding-Vind Valgmenighed Bestyrelsen Referat af bestyrelsesmødet onsdag den 25. november kl. 16.00-18.00 i præstegården 5. møde 2009/2010 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Godkendelse af

Læs mere

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn ved. Bøgholt og Miniinstitutionerne - Afdeling Sirius

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn ved. Bøgholt og Miniinstitutionerne - Afdeling Sirius Aarhus Kommune, Socialforvaltningen, Tilsynsenheden Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn ved Bøgholt og Miniinstitutionerne - Afdeling Sirius 18. juni 2012. Oplysninger om tilbuddet Tilbuddets navn Bøgholt

Læs mere

1. Dagsordenen. Gauerslund Sogns Menighedsråd. Protokol

1. Dagsordenen. Gauerslund Sogns Menighedsråd. Protokol Blad nr. 210-210 - Referat fra menighedsrådsmøde onsdag den 9. januar 2013 klokken 19.00 i Sognehuset. Tilstede: Bente Normann Rasmussen, Elsebeth Karlskov, Jan Weber, Thorkild Højvig, Erik Risager Thomsen,

Læs mere

Vil I være med. Folkekirken tager medansvar og drager omsorg for udsatte! Folkekirken er mere end højmesse, perlegrus og kirkekoncerter!

Vil I være med. Folkekirken tager medansvar og drager omsorg for udsatte! Folkekirken er mere end højmesse, perlegrus og kirkekoncerter! Vil I være med til at arbejde for samfundets udsatte og dermed understrege, at folkekirken er en handlende kirke i forhold til aktuelle, sociale problemer? Folkekirken tager medansvar og drager omsorg

Læs mere

Referat for: Haderslev Domprovstiudvalg PU møde 14. februar 2013. Kl. 19.00 Mødested: Storegade 93, 6100

Referat for: Haderslev Domprovstiudvalg PU møde 14. februar 2013. Kl. 19.00 Mødested: Storegade 93, 6100 Referat for: Haderslev Domprovstiudvalg PU møde 14. februar 2013. Kl. 19.00 Mødested: Storegade 93, 6100 Mødepunkt 1 Afbud fra Der var afbud fra Hanne Hovmøller. 2 Godkendelse af referat fra sidste møde

Læs mere

Referat af menighedsrådsmøde.

Referat af menighedsrådsmøde. Rødding Menighedsråd. Referat af menighedsrådsmøde. Dato: Tirsdag den 28. oktober 2014 kl. 17.00 Mødested: Konfirmandstuen, Rødding Præstegård Deltager: Anger Nissen, Svend Enevoldsen, Tove Kamedula, Maiken

Læs mere

Protokol. 1 Menighedsrådsmøde Mølholm Sogn 23. august 2017 referat. Mødedato: Onsdag 23. august 2017 Mødetidspunkt: 18:00 20:30

Protokol. 1 Menighedsrådsmøde Mølholm Sogn 23. august 2017 referat. Mødedato: Onsdag 23. august 2017 Mødetidspunkt: 18:00 20:30 1 Menighedsrådsmøde Mølholm Sogn 23. august 2017 referat Protokol Mødedato: Onsdag 23. august 2017 Mødetidspunkt: 18:00 20:30 Mødelokale: Medlemmer: Afbud (Frode 21 42 18 52): Værter: Sognehuset Erik Steen

Læs mere

Tømmerby og Lild sogne mangler en præst.

Tømmerby og Lild sogne mangler en præst. Tømmerby og Lild sogne mangler en præst. Måske er det dig 3 kirker og 2 sogne søger 1 præst - der har lyst til at flytte til vores dejlige egn, midt mellem hav og fjord, hvor der er højt til himlen, og

Læs mere

ÅRSBUDGET for Hvejsel Sogns Menighedsråd. i Vejle Provsti. i Vejle Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSBUDGET for Hvejsel Sogns Menighedsråd. i Vejle Provsti. i Vejle Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSBUDGET 17 for Hvejsel Sogns Menighedsråd i Vejle Provsti i Vejle Kommune Myndighedskode 9188 CVR-nr. 1118 17 indeholder følgende: Målsætning, særlige indsatsområder samt supplerende forklaringer Årsbudget

Læs mere

Aabenraa Sogn - Menighedsrådet

Aabenraa Sogn - Menighedsrådet Aabenraa Sogn - Menighedsrådet 26. september 2012 Referat af offentligt menighedsrådsmøde nr. 39 Onsdag den 26. september 2012 kl. 19.00 i Høje Kolstrup Kirke Afbud fra: Armin Feddersen, Annette Hedensted,

Læs mere