Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Tirsdag den 11. marts 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1. Åbent møde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Tirsdag den 11. marts 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1. Åbent møde"

Transkript

1 Tirsdag den 11. marts 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Åbent møde Medlemmer Lolan Ottesen (A) - formand Lene W. Nielsen (A) - næstformand Britt Francke Mikkelsen (V) Doris Børger (A) Jørgen Juel Bragge (B) Stig Møller Nielsen (O) Tine Landin (A) Afbud/Fraværende Sekretær Henrik Povl Eriksen INDHOLDSFORTEGNELSE Åbent møde 1... Meddelelse fra formanden Udviklingsplan 2008 for Ergoterapisektoren Årsrapport 2007 og Udviklingsplan 2008 for Fysioterapisektoren Politik vedrørende røgfri miljøer i Ballerup Kommune Motion på recept Ballerup på Cykel Projekt "Spis og rør dig glad" Aktivitetskalender for Lukket møde 1. Meddelelse fra formanden Sagsnr.: Dok.nr.:

2 A) KL s Sociale Temamøde maj 2008 orienteringen tages til efterretning. s beslutning den Punkt 1 2. Udviklingsplan 2008 for Ergoterapisektoren Sagsnr.: Dok.nr.: Resumé Ergoterapisektoren i Ballerup Kommune har i 2007 udarbejdet en toårig udviklingsplan for 2007 og Der er i 2008 foretaget justeringer af Udviklingsplanen. Udviklingsplan 2008 for Ergoterapisektoren i Ballerup Kommune. Udviklingsplan 2008 for Ergoterapisektoren tages til efterretning. s beslutning den Punkt 2

3 3. Årsrapport 2007 og Udviklingsplan 2008 for Fysioterapisektoren Sagsnr.: Dok.nr.: Fysioterapisektoren i Ballerup Kommune har valgt udarbejde en kort årsrapport for Fysioterapisektoren har i 2007 udarbejdet en toårig udviklingsplan for 2007 og Der er foretaget justeringer i udviklingsplanen for Årsrapport 2007 og Udviklingsplan 2008 for Fysioterapisektoren i Ballerup Kommune. Årsrapport 2007 og Udviklingsplan 2008 for Fysioterapisektoren tages til efterretning. s beslutning den Punkt 3 4. Politik vedrørende røgfri miljøer i Ballerup Kommune Sagsnr.: Dok.nr.: den 4. december 2007 Punkt 4 Socialudvalget d. 4. december 2007 Punkt 8 Hovedsamarbejdsudvalget, d. 20. februar 2008 Punkt 10 Resumé Ballerup Kommune har den 1. januar 2007 indført røgfrihed i alle kommunens bygninger og lokaler. Efterfølgende er en ny nional lov om røgfri miljøer trådt i kraft den 1. august Ballerup Kommunes retningslinjer vedrørende røgfrihed i kommunens bygninger og lokaler er blevet justeret i forhold til lov om røgfri miljøer. Der er foretaget enkelte justeringer og suppleringer for være i fuld overensstemmelse med den ny lovgivning. I den forbindelse er der foretaget en teknisk sammenskrivning af retningslinjerne og de tilhørende justeringer til en egentlig politik vedrørende røgfri miljøer i Ballerup Kommune.

4 I det nedenstående beskrives justeringerne. I vedlagte baggrundsnot gennemgås den nye lov om røgfri miljøer med fokus på de områder, hvor der er forskel mellem Ballerup Kommunes retningslinjer og den nye lov, og der fremsættes forslag til justeringer. Som følge af den ny lov om røgfri miljøer justeres Ballerup Kommunes retningslinjer på følgende områder: 1. Retningslinjer og justeringer samles i en politik. Det tilføjes, den skal være skriftlig og tilgængelig for alle arbejdspladsens medarbejdere. 2. Konsekvenserne af et eventuelt brud på rygepolitikken for en ans i Ballerup Kommune tilføjes. 3. Det tilføjes på børneinstitutioner, skoler, opholdssteder og lignende, der fortrinsvis optager børn og unge under 16 år, må der ikke ryges på institutionens udendørsarealer. 4. Det præciseres, det på plejecentre er op til den enkelte beboer beslutte, om der må ryges i beboerens prive hjem. 5. Det tilføjes, det på plejecentre ikke er tilladt ryge i fællesrum, uanset rummenes ejerforhold. 6. Det tilføjes, det henstilles til beboere på plejecentre og i prive hjem, der modtager offentlig service, ikke ryge i deres prive værelse eller bolig i det tidsrum, hvor personalet opholder sig der. Endvidere den enkelte anstes arbejde kan aftales tilrettelagt således, den enkelte anste ikke yder service i prive værelser eller hjem, hvor denne henstilling ikke respekteres. 7. Det tilføjes, den særlige proces vedrørende røgfrihed fastholdes for Brydehuset og Støberiet. 8. På dagplejeområdet tilføjes, der ikke må ryges i hjemmet i den tid børnene er til stede, samt der ikke må ryges i det rum, der primært er indrettet til børnene.

5 9. Det tilføjes, udendørs rygning ikke må foregå ved indgangspartier til kommunale bygninger, på synlige steder for børn og unge, samt på steder hvor det kan være til gene for andre. For dagplejeområdet anbefales det, politikvedtagelsen følges op med en særlig proces i samarbejde med f.eks. Kræftens Bekæmpelse. På linje med øvrigt personale i institutioner og skoler, anses dagplejere for være vigtige rollemodeller for børn og endvidere vigtige ressourcepersoner omkring sundhedsformidling til børn og forældre. I processen sættes fokus på børnenes sundhed og trivsel med henblik på opkvalificere ledere og medarbejdere inden for dagplejeområdet. Gennem møder gives indsigt og støtte til egen sundhed og trivsel samt indsigt og støtte til varetage sundhedsformidling på tobaksområdet i forhold til børnene og deres familier. Udgiften vil være under kr. og afholdes indenfor budgettet af den særlige pulje til sundhedspolitiske initiiver. Det forslås endvidere, politikken revurderes på dagplejeområdet med hensyn til eventuelle stramninger og med hensyn til fremtidige ansættelser på dagplejeområdet. Revurdering kan finde sted efter et halvt år efter den særlige proces er gennemført. Administrivt sikres orientering om Politik om røgfri miljøer i Ballerup Kommune af ledere og Medudvalg. Sagen har været behandlet i og Socialudvalget. Sagen har været forelagt Hovedsamarbejdsudvalget. Hovedsamarbejdsudvalget har drøftet Politik om røgfri miljøer i Ballerup Kommune og havde ingen kommentarer. Hovedsamarbejdsudvalgtes drøftelse har derfor ikke givet anledning til ændringer i Politik om røgfri miljøer i Ballerup Kommune. Udkast til politik vedrørende røgfri miljøer i Ballerup Kommune af 21. november 2007 Skema over ændringer af 21. november 2007 Baggrundsnot Kommunalbestyrelsen Sundhed og Forebyggelse foreslår, det indstilles til godkendelse Politik vedrørende røgfri miljøer i Ballerup Kommune godkendes, Politikvedtagelsen følges op med en særlig proces i samarbejde med f.eks. Kræftens Bekæmpelse på dagplejeområdet, der finansieres inden for den afste pulje til sundhedspolitiske initiiver.

6 s beslutning den Punkt 4 5. Motion på recept Sagsnr.: Dok.nr.: Resumé På s møde den 4. december 2007 blev det besluttet, som en del af udmøntningen af Folkesundhedsprogrammet, igangsætte Motion på recept i april Motion på recept retter sig mod borgergrupper med sygdomme, med begyndende eller med stor risiko for udvikle sygdom. Borgergrupperne er udvalgt på baggrund af den evidens, der er opbygget på området de seneste år, og som viser, tilbuddet har den ønskede effekt. Motion på recept opstartes indledningsvis som et pilotprojekt i samarbejde med en priv fysioterapiklinik med et hold på deltagere, der træner 2 gange om ugen i 16 uger. Pilotforløbet strækker sig fra april til september Evalueringen af pilotprojektet vil lægge grund for den videre udvikling og udformning af tilbuddet. Det planlægges endvidere, afprøve tilbuddet i et motionscenter eller i samarbejde med den frivillige idræt, for sikre fastholdelsen af de nye motionsvaner efter endt forløb. Det er planen, tilbuddet på sigt skal sættes i drift med en kapacitet på 60 pienter om året. En lang række faggrupper vil indgå i Motion på recept, dvs. de praktiserende læger, fysioterapeuter, motionsvejledere og diætist. Faggrupperne er som samarbejdspartnere involveret i planlægningsprocessen. Motion på recept er et pient- og borgerrettet tilbud, der henvender sig til kroniske pienter med diagnoserne: diabetes 2, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol samt borgere der har metabolisk syndrom (insulin resistens, dvs. forstadie til sukkersyge), er inaktive og overvægtige. Motion på recept er ikke i sig selv en slankekur, men et tilbud om støtte til ændre vaner til en mere fysisk aktiv livsstil. Motion har - givet i den rette dosis og udført med den rette intensitet - en række gavnlige forebyggende og helbredende virkninger, der er releret til metabolismen og hjerte-karfunktionen.

7 Antallet af fysisk inaktive, overvægtige og svært overvægtige danskere er klart stigende, og dermed følger risikoen for en lang række sygdomme som hjertekar, diabetes 2, forhøjet blodtryk og belastningslidelser i bevægeapparet. Behovet for iværksætte en indss er således voksende. Ballerup Kommunes sundhedsprofil 2006 viser samme udvikling. Her er halvdelen af den erhvervsaktive del af befolkningen stillesiddende under arbejde, hvilket er markant flere end i Danmark som helhed. Sundhedsstyrelsen anbefaler ordinere motion på recept, og har i den forbindelse udgivet en håndbog (2003) vedrørende fysisk aktivitet, hvor det er beskrevet, hvilke typer af motion, der er relevante for de forskellige sygdomme. At ordinere motion på recept har den klare fordel, pienten får en henvisning på en hensigtsmæssig form for motion i den rette dosis. Gennemførelsen af tilbuddet sker inden for udvalgets samlede ramme via de afste midler til forebyggelse og sundhedsfremme. Not vedr. Orientering om Motion på recept i Ballerup Kommune Sundhed og Forebyggelse foreslår, orienteringen tages til efterretning. s beslutning den Punkt 5 6. Ballerup på Cykel 2008 Sagsnr.: Dok.nr.: den 9. oktober 2007 punkt 5. Resumé Ballerup Kommune arrangerer igen i år en cykeldag for borgerne under mottoet Ballerup på Cykel. Formålet med cykeldagen er skabe motivion blandt borgerne for cykle og fremme cykling som en sjov og sund motionsform, og som et nemt transportmiddel for hele familien i dagligdagen. Dagen vil blive afholdt søndag den 8. juni 2008 i samarbejde med Dansk Cyklist Forbund, Grønt Sekretari og Miljø & Teknik. Det er oplagt arrangementet afholdes søndag d. 8. juni, da det falder sammen med Dansk Cyklist Forbunds årlige mærkedag, Store Cykeldag, som blev søs i

8 2005 i forbindelse med forbundets 100 års jubilæum. Dansk Cyklist Forbunds tanke er skabe en årlig tradition i hele landet for cykle en søndagstur med familien og venner. Ballerup Kommunes to nye cykelruter, Kilderuten og Skt. Jacobsruten offentliggøres på selve dagen. Da disse ruter er henholdsvis 10 og 17 km lange, planlægges der yderligere 1-2 ruter, som er kortere for tilgodese mindre børn og motions-svagere cyklister. På dagen vil der endvidere være udstillinger med sundhed og motion som omdrejningspunkt, herunder mulighed for sundhedstjek, køb af forplejning, forskellige aktiviteter med udlodning af præmier i form af konkurrencer og quiz er samt legeområder for børn. Udgifterne til arrangementet afholdes inden for de afste midler til sundhedspolitiske initiiver. Sundheds- og Forebyggelseudvalget Ballerup på cykel gennemføres den 8. juni 2008 som anført. s beslutning den Punkt 6 7. Projekt "Spis og rør dig glad" Sagsnr.: Dok.nr.: Spis og rør dig glad er en forebyggende, foregribende og indgribende indss mod overvægt hos børn og unge i 3-16 års alderen. Projektet gennemføres af Sundhedsplejen i Ballerup Kommune. Formålet med projekt Spis og rør dig glad er, udvikle og afprøve metoder og værktøjer til håndtering af overvægtsproblemikken blandt børn og unge i overensstemmelse med Ballerup Kommunes sundhedspolitik på området. Projektet bidrager derfor til opfylde Ballerup Kommunes sundhedspolitiske målsætning og opfyldelse af indssområderne overvægt og fysisk aktivitet i Folkesundhedsprogrammet. Desuden berører projekt Spis og rør dig glad to af Folkesundhedsprogrammets særlige prioriteringsområder; indssen overfor børn og unge og social ulighed i sundhed. Projekt Spis og rør dig glad vil desuden finde sted i samarbejde og koordinion med Handleplanen for kost, motion og bevægelse for 0 18-årige.

9 Der planlægges aktiviteter, som koordineres af Sundhedsplejen, og som gennemføres i et tværfagligt samarbejde, på tre niveauer: 1. Et generelt forebyggende niveau rettet mod børn i 3 5 års alderen. Niveauet indeholder blandt andet livsstilsbesøg hos børn i 3½ års alderen. Der samarbejdes med de praktiserende læger. Omfanget vil være ca. 150 børn over projektperioden. 2. Et tidligt foregribende niveau rettet mod skolebørn i 6 9 års alderen. Niveauet indeholder tilbud om råd og vejledning og hjemmebesøg til de mindste skolebørn med uhensigtsmæssig vægtudvikling (risiko for udvikling af overvægt). Omfanget vil være ca børn over projektperioden. 3. Et indgribende niveau med tilbud til overvægtige børn i 8 16 års alderen og deres forældre. Børnene er fra skoledistrikter, hvor der er mere end 10 % overvægtige børn på kommuneskolen. Tilbuddet gives i en vekselvirkning mellem individuel og gruppesamtale med børn og forældre. Der arbejdes med adfærdsintervention baseret på Du bestemmer - metoden, Aktive vurderinger og Den motiverende samtale. Kernen i metoderne ligger i, stimulere barn og familie til analysere de følelser, der opstår i dilemmaet mellem det sunde og det usunde valg. Der samarbejdes ad hoc med klinisk diætist. Der tilbydes motionstilbud. Der samarbejdes om aktiviteten med interessenter fra børn og unge-området og Kultur & Fritid. Omfanget vil være ca. 40 børn over projektperioden. Sundhedsplejen har gennem tre år lavet registreringer af skolebørnenes vægt. Til projektet er udvalgt tre skoler i Ballerup midt, der har omkring 10 % overvægtige børn; Rugvængets Skole, Grantofteskolen og Hedegårdsskolen. Projektet er 2-årigt og gennemføres i perioden 1. april marts Projektet evalueres og effektmåles. Udgifterne til gennemførelse af projektet finansieres inden for Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets ramme, herunder via de afste midler til sundhedspolitiske initiiver. Projektbeskrivelse: Spis og rør dig glad - en forebyggende, foregribende og indgribende indss mod overvægt hos børn og unge i 3-16 års alderen. projektet Spis og rør dig glad godkendes. s beslutning den Punkt 7

10 8. Aktivitetskalender for 2008 Sagsnr.: Dok.nr.: Sundheds og Forebyggelsesudvalget den 12. februar 2008, Punkt 3 Resumé De planlagte aktiviteter og Events indenfor KRAM-områderne bliver løbende ajour-ført i Aktivitetskalenderen for 2008 Aktivitetskalenderen er nu opderet i forhold til nytilkomne aktiviteter og projekter. Aktivitetskalender 2008 aktiviteter og events for 2008 drøftes. s beslutning den Punkt 8

11

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 10. marts 2009, kl. 13:00 i udvalgsværelse 1. Åbent møde

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 10. marts 2009, kl. 13:00 i udvalgsværelse 1. Åbent møde Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Tirsdag den 10. marts 2009, kl. 13:00 i udvalgsværelse 1 Åbent møde Tilstede Britt Francke Mikkelsen (V) Jarne Rasmussen (O) Jørgen Juel Bragge (B) Lene W. Nielsen (A)

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 12. februar 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1. Åbent møde. Medlemmer

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 12. februar 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1. Åbent møde. Medlemmer Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Tirsdag den 12. februar 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Åbent møde Medlemmer Lolan Ottesen (A) - formand Doris Børger (A) Jørgen Juel Bragge (B) Stig Møller Nielsen

Læs mere

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Information til lægen

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Information til lægen www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til lægen Motion og Kost i dit SundhedsHus Motion- og sundhedsvejledning til borgere med type- 2 diabetes, prædiabetes, hypertension eller dyslipidæmi Motion og

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. tirsdag den 12. maj 2009, kl. 13:00 i Udvalgslokale 1. Åbent møde

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. tirsdag den 12. maj 2009, kl. 13:00 i Udvalgslokale 1. Åbent møde tirsdag den 12. maj 2009, kl. 13:00 i Udvalgslokale 1 Åbent møde Tilstede Lolan Ottesen (A) - Formand Lene W. Nielsen (A) - Næstformand Doris Børger (A) Tine Landin (A) Jørgen Juel Bragge (B) Jarne Rasmussen

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 9. juni 2009, kl. 13:00 i Udvalgslokale 1. Åbent møde

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Tirsdag den 9. juni 2009, kl. 13:00 i Udvalgslokale 1. Åbent møde Tirsdag den 9. juni 2009, kl. 13:00 i Udvalgslokale 1 Åbent møde Tilstede Lolan Ottesen (A) - Formand Lene W. Nielsen (A) - Næstformand Doris Børger (A) Tine Landin (A) Jørgen Juel Bragge (B) Jarne Rasmussen

Læs mere

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:00 Mødelokale 2 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:00 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den 04.10.2007 kl. 16:00 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 39. Orientering fra SSP-området... 3 40. Initiativer på alkoholområdet...

Læs mere

Referat. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 18. august 2009, kl. 13:00 i Udvalgslokale 1. Åbent møde

Referat. Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 18. august 2009, kl. 13:00 i Udvalgslokale 1. Åbent møde Refer den 18. august 2009, kl. 13:00 i Udvalgslokale 1 Åbent møde Tilstede Britt Francke Mikkelsen (V) Doris Børger (A) Jarne Rasmussen (O) Jørgen Juel Bragge (B) Lolan Ottesen (A) Tine Landin (A) Afbud/Fraværende

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol

Motion og Kost i dit SundhedsHus. Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til borgeren Motion og Kost i dit SundhedsHus Et gratis tilbud til dig, der har diabetes 2 eller forstadier hertil, forhøjet blodtryk eller forhøjet kolesterol

Læs mere

Handleplan for sundhedspolitikken

Handleplan for sundhedspolitikken Social og Sundhed Sundhed og Forebyggelse Sagsnr. 95544 Brevid. 1172777 Ref. RABA Dir. tlf. 46 31 77 28 RasmusBaa@roskilde.dk Handleplan for sundhedspolitikken Sammenlignet med andre kommuner har Roskilde

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

1... Meddelelse: Edge City Network -Sundhedskonference i Ballerup Kommune d.16. maj 2006.2

1... Meddelelse: Edge City Network -Sundhedskonference i Ballerup Kommune d.16. maj 2006.2 Møde i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget tirsdag den 14. marts 2006, Kl. 13.00 i udvalgsværelse 1 REFERAT INDHOLDSFORTEGNELSE 1... Meddelelse: Edge City Network -Sundhedskonference i Ballerup Kommune

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Tirsdag den 9. september 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1. Åbent møde

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget Tirsdag den 9. september 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1. Åbent møde Tirsdag den 9. september 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Åbent møde Tilstede Lolan Ottesen (A) - formand Lene W. Nielsen (A) - næstformand Britt Francke Mikkelsen (V) Jørgen Juel Bragge (B) Jarne Rasmussen

Læs mere

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Indledning Med baggrund i kræftplan III og Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse

Læs mere

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Udkast Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Vores vision er, at en sund livsførelse i 2020 er det naturlige valg for borgerne i Odder Kommune. Der vil være stor trivsel, livskvalitet og livsglæde blandt

Læs mere

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt

Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Opgaveudvalg En times motion dagligt Mødetidspunkt 16-09-2019 17:00 Mødeafholdelse Restaurant Sejlklubberne, Skovshoved Havn 9, 2920 Charlottenlund Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sundhedsvision og målsætninger WEBUDGAVE

Sundhedsvision og målsætninger WEBUDGAVE Sundhedsvision og målsætninger 1 Indhold Forord...3 Overordnet vision:...5 Borgere i Bevægelse...5 Målsætning 1: Sundhed for Alle...6 Målsætning 2: Sundhed på arbejdspladser...7 Målsætning 3: Sundhed i

Læs mere

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 18. juni 2015 Tlf. dir.: 4477 2693 E-mail: cho@balk.dk Kontakt: Camilla Hoelstad Holm Notat Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Læs mere

handlingsplan for cyklisme

handlingsplan for cyklisme handlingsplan for cyklisme prioriterer cyklismen højt, og vil med denne handlingsplan vise at vi sætter handling bag cykelpolitikken. Cykling er for en integreret del af den moderne by, og cyklismen værdsættes

Læs mere

handlingsplan for cyklisme

handlingsplan for cyklisme handlingsplan for cyklisme Ballerup prioriterer cyklismen højt, og vil med denne handlingsplan vise at vi sætter handling bag cykelpolitikken. Cykling er for Ballerup en integreret del af den moderne by,

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den 06.09.2007 kl. 16:00 Mødelokale 2 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den 06.09.2007 kl. 16:00 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den 06.09.2007 kl. 16:00 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 34. Initiativer på kostområdet... 3 35. Indsatsområdet alkohol... 3 36.

Læs mere

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Vejen er en kommune i bevægelse, der i fællesskab med borgeren skaber rammer for trivsel, der bidrager til så mange gode leveår som muligt. Baggrund Temaplanen for

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Læs mere på www.sst.dk/60minutter FAKTA - BØRN OG BEVÆGELSE

Læs mere på www.sst.dk/60minutter FAKTA - BØRN OG BEVÆGELSE Læs mere på www.sst.dk/60minutter FAKTA - BØRN OG BEVÆGELSE Sundhedsstyrelsen, 2005, oplag 100.000. Design La Familia. Foto: Anne Li Engström, Mikael Rieck. Flere eksemplarer kan bestilles, så længe lager

Læs mere

Vi skal sætte ind nu. Diabetes som strategisk indsatsområde i Svendborg Kommune

Vi skal sætte ind nu. Diabetes som strategisk indsatsområde i Svendborg Kommune Vi skal sætte ind nu Diabetes som strategisk indsatsområde i Svendborg Kommune Indledning Borgere med kronisk sygdom er en særlig udfordring på sundhedsområdet, og herunder udgør diabetes en stor og stigende

Læs mere

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune En sundhedsstrategi, der virker En sundhedsstrategi med to spor Slagelse Kommune har en stor udfordring med befolkningens sundhedstilstand. Sundhedsprofil

Læs mere

Sundhedstrategi og Sundhedscenter - erfaringer fra Herlev kommune

Sundhedstrategi og Sundhedscenter - erfaringer fra Herlev kommune Sund i Brøndby hele livet Kick-off møde, torsdag den 13. oktober 2005 He rle v Kommune Sundhedstrategi og Sundhedscenter - erfaringer fra Herlev kommune Afdelingschef, Ph.D. Per Antoft Herlev kommunes

Læs mere

Midlerne er afsat med det overordnede formål at styrke socialt udsatte personers evne til og mulighed for at påvirke egen sundhed og helbred.

Midlerne er afsat med det overordnede formål at styrke socialt udsatte personers evne til og mulighed for at påvirke egen sundhed og helbred. Møde i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 13.02.2007, Kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 REFERAT INDHOLDSFORTEGNELSE 1... Interessetilkendegivelse projekt lighed i sundhed - afslag meddelt2 2... Motionstilbud

Læs mere

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir

Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Notat Danske Fysioterapeuter Til: Hovedbestyrelsen Fysioterapeutiske indsatser målrettet børn i førskole- og skolealder Holdningspapir Resume Fysioterapeuter har en lang tradition for at beskæftige sig

Læs mere

Referat. Sundhed og Forebyggelse. Mødedato 22. august 2007 kl. 15.00 Mødelokale. Fraværende Åbne sager 8 Lukkede sager Mødet hævet.

Referat. Sundhed og Forebyggelse. Mødedato 22. august 2007 kl. 15.00 Mødelokale. Fraværende Åbne sager 8 Lukkede sager Mødet hævet. Referat Sundhed og Forebyggelse Mødedato 22. august 2007 kl. 15.00 Mødelokale Valbyvej 69 G Fraværende Åbne sager 8 Lukkede sager Mødet hævet Indholdsfortegnelse Sundhed og Forebyggelse den 22. august

Læs mere

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008

Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Odder Kommunes sundhedspolitik 2007-2008 Vores vision er, at en sund livsførelse i 2020 er det naturlige valg for borgerne i Odder Kommune. Der vil være stor trivsel, livskvalitet og livsglæde blandt borgerne

Læs mere

Kostvejledning for borgere med særlig behov

Kostvejledning for borgere med særlig behov Kostvejledning for borgere med særlig behov Evaluering af projektperioden 2009-2010 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Baggrund... 3 Kostvejledningens formål, mål og succeskriterier... 4 Formål...

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe

gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe gladsaxe.dk Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe 2008 Sundhedsprofil så sunde er borgerne i Gladsaxe O:\CSFIA1\M E T T E\Sager i gang\sundhedsprofil 2008\Sundhedsprofil 2008 indhold til tryk2.doc

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

2... Ændret tidspunkt for gennemførelse af studierejse for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget2

2... Ændret tidspunkt for gennemførelse af studierejse for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget2 Møde i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget tirsdag den 15. august 2006, Kl. 13.00 i udvalgsværelse 1 REFERAT INDHOLDSFORTEGNELSE 1... Udvalgsmøder 2007. 2 2... Ændret tidspunkt for gennemførelse af studierejse

Læs mere

Kommunalbestyrelsen. torsdag den 08. oktober 2009, kl. 18:00 i Kommunalbestyrelsens mødesal. Åbent møde. Tilstede

Kommunalbestyrelsen. torsdag den 08. oktober 2009, kl. 18:00 i Kommunalbestyrelsens mødesal. Åbent møde. Tilstede Kommunalbestyrelsen torsdag den 08. oktober 2009, kl. 18:00 i Kommunalbestyrelsens mødesal Åbent møde Tilstede Ove E. Dalsgaard (A) - borgmester Tom Nielsen (A) - 1. viceborgmester Grethe Larsen (A) 2.

Læs mere

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. den 3. juni 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1. Åbent møde

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. den 3. juni 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1. Åbent møde Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 3. juni 2008, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Åbent møde Medlemmer Lolan Ottesen (A) - Formand Lene W. Nielsen (A) - Næstformand Britt Francke Mikkelsen (V) Doris Børger

Læs mere

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Adj. professor Aalborg Universitet og Syddansk Universitet Danskernes sundhed De

Læs mere

Fra Rund til Sund. - En projektbeskrivelse af overvægtsindsats. To årig forsøgsperiode på overvægtsindsats for 30 overvægtige børn på Vest skolen.

Fra Rund til Sund. - En projektbeskrivelse af overvægtsindsats. To årig forsøgsperiode på overvægtsindsats for 30 overvægtige børn på Vest skolen. Fra Rund til Sund - En projektbeskrivelse af overvægtsindsats. To årig forsøgsperiode på overvægtsindsats for 30 overvægtige børn på Vest skolen. Overvægtsindsatsen sker i samarbejde mellem kost- og sundhedskonsulent

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sundhedspolitik 2012-2015 Gladsaxe Kommune skal være en sund kommune Gladsaxe Kommune vil være kendt for at skabe sunde rammer, som gør det nemmere for borgerne at træffe sunde valg, og som

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden Region Midtjylland Regionssekretariet 17. marts 2017 /LOHOLK Dagsorden til møde i HMU for fællesfunktioner, stabe og Regional kl. 10:00 i C3, Regionshuset Viborg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

Sundhedsprofil 2017 Sundhedspolitik

Sundhedsprofil 2017 Sundhedspolitik Sundhedsprofil 2017 Sundhedspolitik 2016-2019 V. Centerchef Ulla Callesen Sundheds- og Omsorgscentret Tirsdag den 25. september 2018 Den kommende time Resultater fra sundhedsprofilen Sundhedspolitikken

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Dagsorden til ordinært møde Kenneth Kristensens kontor Torsdag 27.02.2014 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Orientering SU om Center for Børn og Voksne 3 Sundhedsudvalgets

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-09-2009 Dato: 28-08-2009 Sag nr.: KB 164 Sagsbehandler: Mette Kaltoft Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

SUOC Team Udvikling og Sundhed

SUOC Team Udvikling og Sundhed NOTAT SUOC Team Udvikling og Sundhed 9-4-218 Orientering om overordnede resultater i Sundhedsprofil 217 I marts 218 udkom resultaterne af undersøgelsen, Hvordan har du det?, der blev gennemført blandt

Læs mere

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi

Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi I idéfasen udarbejdes en projektindstilling. Alle felter så udfyldes, men det vil ofte være af overordnet karakter. Den uddybende projektbeskrivelse

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper

Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper Bilag 3: Uddybelse af aktiviteter og indsatser for de fire målgrupper Personer uden for arbejdsmarkedet Arbejdet med målgruppen bør gribes an på en utraditionel og holistisk måde, som tager udgangspunkt

Læs mere

SPØRGESKEMA 3 til dig der tidligere har deltaget i

SPØRGESKEMA 3 til dig der tidligere har deltaget i SPØRGESKEMA 3 til dig der tidligere har deltaget i Følgende institutioner har ansvaret for undersøgelsen: Folkesundhed København og Syddansk Universitet Hvordan besvares spørgeskemaet? Inden du besvarer

Læs mere

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik Punkt 2. Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik 2015-2018. 2014-2390. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at Sunde rammer, Lighed i sundhed, Mental

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Forord Gladsaxe Byråd har vedtaget en revideret Politik for mad, måltider og bevægelse for børn og unge i Gladsaxe

Læs mere

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:15 Mødelokale 2 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:15 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den 06.12.2007 kl. 16:15 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 52. Indsatsområde stress... 3 53. Initiativer på rusmiddelsområdet... 4

Læs mere

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg Sundhedspolitik 2020 Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg 25.3.19 Involvering i - og kvalificering afsundhedspolitikken Langsigtet rammepolitik med principper og pejlemærker 2 årige strategier Handleplaner

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT for Sundhedsudvalgets møde den 8. februar 2007 Kl. 16.30 Mødelokale 2 v. Kultur og Fritid Tilgår pressen Fraværende: Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Konstituering af Sundhedsudvalget

Læs mere

"Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge

Klik her og indsæt billede eller slet teksten Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge En ny Sundhedspolitik I forbindelse med at Egedal Kommune er i gang med at udarbejde en ny Sundhedspolitik

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Indledning Politik for mad, måltider og bevægelse har siden 2007 dannet grundlag for de tilbud og aktiviteter inden

Læs mere

FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune

FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune FOREBYGGELSES OG SUNDHEDSFREMMEPOLITIK Furesø Kommune 2018-2022 1 Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at

Læs mere

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at leve et sundt og aktivt liv, hele livet. Langt de fleste

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 FORORD I Qeqqata Kommunia ser vi sundhedsfremme og forebyggelse som afgørende byggesten i et bæredygtigt samfund. Vi ønsker, at vores borgere trives

Læs mere

SPØRGESKEMA. til dig der netop er begyndt på. Følgende institutioner har ansvaret for undersøgelsen: Folkesundhed København og Syddansk Universitet

SPØRGESKEMA. til dig der netop er begyndt på. Følgende institutioner har ansvaret for undersøgelsen: Folkesundhed København og Syddansk Universitet SPØRGESKEMA til dig der netop er begyndt på Følgende institutioner har ansvaret for undersøgelsen: Folkesundhed København og Syddansk Universitet Sådan udfyldes skemaet Vi håber, at du vil besvare nedenstående

Læs mere

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Handleplan for Det gode arbejdsliv Indledning: Denne handleplan for Det gode arbejdsliv bygger på den politisk godkendte Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid. Af

Læs mere

Status på sundhedsområdet 2016

Status på sundhedsområdet 2016 Status på sundhedsområdet 1. Patientrettet sundhed a) LEV LIVET med en kronisk sygdom/metabolisk syndrom b) Svær KOL rehabilitering c) Café Rend og Hop d) Kost og diætvejledning 2. Borgerrettet sundhed

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget:

Social- og Sundhedsudvalget: Social- og Sundhedsudvalget: Politik område Forslag nr. Tekst: Effekt i 2017 Helårsvirkning 701 1 Rammebesparelse på rehabiliteringstilbud til borgere med kroniske sygdomme (hjertesygdom, diabetes 2, KOL

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Referat af møde i Socialudvalget

Referat af møde i Socialudvalget GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Socialudvalget Mødetidspunkt 19-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Protokollen blev læst og mødet hævet kl: 18:03 Tilstede: Marie-Louise Andreassen, Anne Hjorth,

Læs mere

3.1 SUNDHED. Randers Kommune - Visionsproces 2020

3.1 SUNDHED. Randers Kommune - Visionsproces 2020 3.1 SUNDHED Randers Kommune - Visionsproces 2020 Forekomst af udvalgte sygdomme i 7- byerne Procent af de adspurgte (voksne) Bronkitis, for store lunger, rygerlunger Blodprop i hjertet Diabetes Muskel/skelet

Læs mere

Sundhed. på DIN arbejdsplads. Randers Kommune

Sundhed. på DIN arbejdsplads. Randers Kommune Sundhed på DIN arbejdsplads Randers Kommune Sundhed på DIN arbejdsplads Vi tilbringer alle en stor del af vores liv på arbejdsmarkedet. Derfor er det naturligt, at arbejdspladserne sætter sundhed på dagordenen,

Læs mere

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015 Sundhedspolitisk handleplan - Fra vision til handling 2012-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE SUNDHEDSPOLITIKKENS VISION 3 FRA VISION TIL VIRKELIGHED 3 VELFÆRD PÅ NYE MÅDER 3 DE POLITISKE MÅL OG FOKUS I 2012-2015

Læs mere

Evaluering af. Vægtvejledning i Silkeborg og Skanderborg kommuner. Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen fra 2008 til 2011

Evaluering af. Vægtvejledning i Silkeborg og Skanderborg kommuner. Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen fra 2008 til 2011 1 Evaluering af Vægtvejledning i Silkeborg og Skanderborg kommuner Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen fra 2008 til 2011 2 Indhold Evaluering af Vægtvejledning... 5 Rapporten er bygget op på følgende

Læs mere

Sundhedsplan Socialudvalget KS udvalget

Sundhedsplan Socialudvalget KS udvalget Socialudvalget 13.01.2015 KS udvalget 15.01.2015 Beskæftigelses- og sundhedschef Jørgen Erlandsen Sundhedsfremmechef Malene Herbsleb 13/53849 - dok.15-6359 23. januar 2015 1 Sundhedspolitikken Et sundt

Læs mere

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Jytte Schmidt (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V)

DAGSORDEN. Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand) Jytte Schmidt (A) Hans Jørgen Hitz (L) Hans Erik Husum (V) Sundhedsudvalget DAGSORDEN Møde nr. : 07/2007 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. september 2007 Start kl. : 12.00 Slut kl. : Sundhedsudvalget Jens Peter Jellesen (V) (Formand) Helle Thomsen (A) (Næstformand)

Læs mere

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK. Qeqqata Kommunia, 2018

SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK. Qeqqata Kommunia, 2018 SUNDHEDS- OG FOREBYGGELSESPOLITIK Qeqqata Kommunia, 2018 FORORD I Qeqqata Kommunia ser vi sundhedsfremme og forebyggelse som afgørende byggesten i et bæredygtigt samfund. Vi ønsker, at vores borgere trives

Læs mere

Sundhedspolitik. 25. januar 2007 Sundhed og Ældre

Sundhedspolitik. 25. januar 2007 Sundhed og Ældre Sundhedspolitik 25. januar 2007 Sundhed og Ældre Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Derfor en sundhedspolitik... 3 Hvad er sundhed?... 3 Det omfatter sundhedspolitikken... 4 Borgerrettet og patientrettet

Læs mere

01-08-2011. Sagsnr. 2011-50874. Dokumentnr. 2011-405954. Økonomiudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-14

01-08-2011. Sagsnr. 2011-50874. Dokumentnr. 2011-405954. Økonomiudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-14 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT 01-08-2011 Sagsnr. 2011-50874 Økonomiudvalgets handleplan for Sundhedspolitikken 2011-14 Dokumentnr. 2011-405954 Sundhedspolitik

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

Sundhed og forebyggelse. Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013

Sundhed og forebyggelse. Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013 Sundhed og forebyggelse Privat Service Branchemøde del I TR-Forum 2013 Dagsorden Helle Gullacksen, PensionDanmark: Status på PensionDanmarks sundhedsindsats Peter Hamborg Faarbæk, 3F: 3F s sundhedsprojekt

Læs mere

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG

STRATEGI VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG STRATEGI 2014-2018 VARDE KOMMUNE STRATEGI BEVÆGELSE NATURLIGT FOR ALLE BORGERE BEVÆGE SIG HVER DAG I Sundhedspolitikken 2014-2018 har Byrådet opsat seks overordnede målsætninger. Målsætningen for bevægelse

Læs mere

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion.

Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet Klart til motion. Notat Anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter (2. revidering, maj 2015) /retc Dette notat beskriver mulighederne for anvendelse af Sundhedshus Langelands træningsfaciliteter i tilbuddet

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Børne og Uddannelsesudvalg

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Børne og Uddannelsesudvalg Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Børne og Uddannelsesudvalg Forebyggelsespakkerne Udgivet af Sundhedsstyrelsen Forebyggelsespakkerne Indeholder vidensbaserede faglige anbefalinger

Læs mere

Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan

Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan Sundhedsprofil for Mariagerfjord Kommune handleplan J.nr. 16.20.02-G01-1-09 Om sundhedsprofilen I foråret 2011 kunne alle landets kommuner og regioner præsentere resultater og analyser fra en befolkningsundersøgelse

Læs mere

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010.

Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Dette er et uddrag af de mange resultater, som er præsenteret i den samlede sundhedsprofil for Region Hovedstaden 2010. Udover en række demografiske faktorer beskrives forskellige former for sundhedsadfærd,

Læs mere

i dagplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune

i dagplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune Tidlig forebyggende indsats i dagplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune Baggrund Nationalt Kommunerne i Danmark har ifølge serviceloven forpligtet sig til at yde en støtte, der skal være tidlig og helhedsorienteret,

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

"Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge

Klik her og indsæt billede eller slet teksten Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om kost og motion for børn og unge En ny Sundhedspolitik I forbindelse med at Egedal Kommune er gået i gang med at udarbejde en ny Sundhedspolitik

Læs mere

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 2 Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 1. Forebyggelse tidligt i livet 8 2. Røgfri

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Næstved Kommune. sundhedsprofil for næstved Kommune

Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Næstved Kommune. sundhedsprofil for næstved Kommune Hvordan har du det? Mini-sundhedsprofil for Næstved sundhedsprofil for næstved Indhold Sådan er det i Næstved............................ 3 Lidt om Næstved................................. 4 Fakta om undersøgelsen....................................

Læs mere

Kostpolitik for skole og daginstitutioner i Slagelse Kommune

Kostpolitik for skole og daginstitutioner i Slagelse Kommune 12. november 2007 udviklingsenheden Kostpolitik for skole og daginstitutioner i Slagelse Kommune Forord Slagelse Kommunes børne- og ungepolitik forpligter til et tværfagligt samarbejde mellem de personalegrupper,

Læs mere

Solrød Kommunes rehabiliteringstilbud Rehabilitering er en målrettet og en tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk.

Solrød Kommunes rehabiliteringstilbud Rehabilitering er en målrettet og en tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Solrød Kommunes rehabiliteringstilbud Rehabilitering er en målrettet og en tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er, at borgeren som har risiko for at få betydelige

Læs mere

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning.

Genoptræning Kommunen har særlige forpligtelser over for borgere før og efter sygehusindlæggelse hvad angår hjemmesygepleje og genoptræning. FAKTA OM: 7. Sundhed Beskrivelse af brugere Ved kommunalreformen i 2007 fik kommunerne nye opgaver inden for genoptræning/rehabilitering samt indenfor sundhedsfremme og forebyggelse. Regionerne har ansvaret

Læs mere

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt

SAMMEN om det sunde liv. Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt SAMMEN om det sunde liv Strategi for tidlig indsats vedrørende børn og unges overvægt Vi skal gøre mere og lidt til Overvægt er et stigende folkesundhedsproblem. Det gælder også i Nyborg Kommune, hvor

Læs mere