Rejseartikel fra Murmansk, Rusland, hvor HOFNARREN I MURMANSK foregår.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejseartikel fra Murmansk, Rusland, hvor HOFNARREN I MURMANSK foregår."

Transkript

1 Morgenavisen Jyllands-Posten 19. januar Rejseartikel fra Murmansk, Rusland, hvor HOFNARREN I MURMANSK foregår. Mørke over Murmansk Murmansk lå et sted derude i dragens ånde. Murmansk, den største by nord for polarcirklen. Murmansk, hjemsted for en halv million hårdt prøvede indbyggere på Kola-halvøen. Murmansk, på kanten af verden. Af Jens Henrik Jensen Jeg ankom i den isnende ånde fra et uhyre. Gemt et eller andet sted derude i mørket havde bæstet hostet en suppe-tyk rimtåge ud over min endestation. Bæstet, en af disse prægtige skabninger med kløvet tunge og sydende næsebor som huserede på gamle søkort fra den tid, hvor verden var flad som en stegepande og sluttede med en kant. Derude, hvor dragerne vogtede ved altings ende. Måske på grund af tågen, måske på grund af det frostsprængte fortovs spejlblanke fælder, som krævede al min opmærksomhed under vægten af rygsækken - men jeg så hende ikke, den gamle dame.

2 Tankerne var alle steder og ingen steder efter den 28 timer lange togtur fra Sankt Petersborg. En stædig bevægelse nordpå gennem Karelens tætte nåle- og birkeskov, over sumpet land, forbi dystre søer og over natsorte floder, farvet af den mørke jord. En rolig og rytmisk rejse på skinner helt op til det punkt, hvor et udpint suk fra toget kun kunne betyde, at turen ikke var længere. Torvet i Murmansk med gruspladsen foran mit hotel. Murmansk lå et sted derude i dragens ånde. Murmansk, den største by nord for polarcirklen. Murmansk, hjemsted for en halv million hårdt prøvede indbyggere på Kola-halvøen. Murmansk, på kanten af verden. I dag sidder den gamle dame dér foran trappenedgangen til døgnbutikken, lige som hun gjorde i går og i forgårs. Hun er klædt i en hullet frakke og indhyllet i tæpper. I hendes skød ligger en avis, og oven på den ligger hendes håb for i dag: Tre vindtørre fladfisk. Hvordan forretningen holder hende oppe, ved jeg ikke. Hun må selv frygte svaret, for det er vinter på Kola. Endnu en forbandet vinter. Hvis oldingen finder det umagen værd at løfte blikket, kan hun oppe til højre, oppe på det højeste af de hvælvede klippemassiver omkring byen, se en mægtig statue badet i lys fra kraftige projektører. Det er en soldat, 16 meter høj, iført hjelm og lang vinterjakke og med et gevær over den ene skulder. Borgerne i Murmansk kalder ham Alyosha. Helt deroppe står han bomstille med sit betonansigt rettet mod vest. Det var derfra, de kom, fjenderne. Tyskerne fra Norge. Tyskerne, som dag efter dag lod det regne med bomber over Murmansk i et ødelæggende forsøg på at indtage byen med den strategisk vigtige havn, der aldrig fryser til. Tre fjerdedele af byen blev jævnet med jorden, men Murmansk holdt stand.

3 Forfatteren, klædt på til kulden. Verdens største atomlosseplads Nu våger Alyosha over sin by. Ved hans fod brænder den evige flamme til minde om dem, der gav deres liv i Den Store Fædrelandskrig. Men tiden er en anden nu. End ikke den evige flamme er evig. Tiderne er strenge, og bystyret skal spare, så kun på ganske særlige dage får Alyosha lov at varme sig. Sat på en uriaspost er han alligevel måske den eneste, Murmansk-borgerne kan være helt trygge ved. For hér er verden af lave. Med Sovjetunionens opløsning krøb kendsgerningerne, lige som kulden, ind under huden på Kola-halvøens indbyggere i takt med den ny tids åbenhed og oplysning. Og så en dag var fakta ikke længere til at komme uden om: De bor oven på verdens største atomlosseplads. De lever, elsker og dør i skyggen af den største atomtrussel på kloden. Halvøen, som bliver strøget hen over ryggen af den lune golfstrøm, skjuler midt i sin tilsyneladende uskyldsrene natur sandheden. At her findes jordens største koncentration af radioaktivt materiale. En del knytter sig til civile anlæg og produktion, for eksempel kraftværker, men størsteparten af de voldsomme mængder radioaktivt materiale er af militær karakter. I særdeleshed stammer det fra Nordflåden, som samler sin slagkraft i det barske område. Nordflåden har hovedbase i Severomorsk, 30 kilometer fra Murmansk. Men jeg ser det ikke. Lige som jeg overså den gamle dame med fiskene, bedrager virkeligheden mig fra min post ved Alyoshas støvler. Der er kun den glitrende fjord, kraner skulder ved skulder nede i havnen og gråmelerede betonhuse, der står og skutter sig klippegrund. Resten af min horisont er hvælvede massiver, skinnende hvide af sne. Alt sammen må det være formet en dag, hvor Skaberen frøs helt ind til hjertet, og hvor polarvinden tog al mildhed med sig væk. Dernede står en enlig coaster ud mod havet, mens mørket glider hen over landskabet. Og så kommer de grå lag pludselig jagende lavt ind gennem fjorden. Sneen tager sit afsæt i skyerne og lader stormen om fremdrift. Alyosha slår sin krave op, men fastholder sit blik mod vest. Ved han, hvad der gemmer sig derude? Nu er alt hvidt omkring mig. Alle konturer er forsvundet i dette grænseland ved verdens begyndelse - skæmmet af hemmelige ubådsbaser i fjorde og bugte og skjulte flådefaciliteter bygget i fjeldvægge og undersøiske tunneller. Kola-halvøen fik så rigeligt sin skæbne bestemt af historien. Den Kolde Krig kunne ikke have fundet mere nådesløst land til sin forbandelse.

4 View ud over Murmansk-fjorden. Stalin skabte nordflåden Nordhavsflåden blev oprettet i sommeren Josef Stalin besøgte Poljarnyj, en havneby ved Murmansk-fjordens munding, og under dette besøg besluttede han sig for at betvinge ishavet, hvor polar-dragerne indtil nu havde vogtet. Før Den Anden Verdenskrigs udbrud var flåden ganske lille, men under arbejdet med at beskytte Murmansk-konvojerne med materiel og forsyninger fra de vestlige allierede blev flåden tilført mange nye fartøjer, som dog næsten alle blev sænket. Efter krigen gjorde Sovjetunionen status. Til søs var man på alle måder den amerikanske marine langt underlegen. En dårlig position, for krigen havde netop vist, at råstyrke på havet var essentiel - og i særdeleshed den slagkraft som dukkede frem af dybet. Derfor begyndte en voldsom flådeopbygning på Kola-halvøen i slutningen af 1950'erne med næsten ensidig vægt lagt på ubådene. Den 21. december 1952 vedtog Den Øverste Sovjet at bygge atomdrevne ubåde. Denne strategiske beslutning var det samme som at nedkalde forbandelsen over Kola. Russerne blev færdige tre år efter amerikanerne. Den 4.juli 1957 startedes de to atomreaktorer på K-3 Leninskij Komsomol, og den satte kurs mod basen Malaja Lopatka i Severomorsk-7, det nuværende Zapadnaja Litsa, hvor den blev stationeret. Fra 1950 til 1970 voksede Nordflåden fra at være den mindste til at blive den største og strategisk vigtigste af de fire flåder i Sovjetunionen. Omkring to tredjedele af alle sovjetiske atomubåde blev stationeret i nord, resten ved Stillehavsflåden. De to øvrige flåder, Sortehavsflåden og Østersøflåden, har aldrig haft fast stationerede atom-uhyrer. Under hele Sovjet-perioden dækkede staten alle flådernes udgifter, og Nordflåden oplevede aldrig økonomiske vanskeligheder. Anderledes ser det ud i dag. Flåden har det som den gamle dame med de papirtynde fladfisk. Der er ingen penge i frakkelommen. I øjeblikket er omkring 130 af de i alt 247 russiske atomubåde taget ud af tjeneste. 88 af ubådene er bragt op ved Nordflådens baser, og heraf ligger 52 fartøjer stadig med atombrændsel om bord. 150 fartøjer skal ud af drift før år 2000, ifølge START II-aftalen. Sølle to ubåde er totalt ophugget. Resten er oplagret midlertidigt på baser og værfter. Nogle skal endda kontinuerligt tilføres luft for at holde sig flydende. Jeg tænker på togturen op over Karelen, mens snestormen fortsætter sin blitzkrig mod Murmansk under mig. Tænker på den polske pølse med de store spækklumper, jeg skar i stykker med min lommekniv, så jeg og min rejsemakker kunne få lidt på brødet og give vodkaen føde at hvile på. Det er sådan, det foregår - på pølsemetoden. Man tager en atomubåd, skærer den op og kaster skiven

5 med raketsektionen bort over den ene skulder. Derpå svejses de to andre dele lemfældigt sammen igen til en rulle flydende skrot, ofte stadig med reaktor og brændselsstave om bord. Der er mere monster og mindre pølse i de billeder, der trænger sig på. Undfanget af Stalin er Nordflåden og mange af dens uhyrer nu levn. Fremtiden tilhører igen dragerne fra de gamle søkort. De menneskeskabte kopier ligger nu side om side på baser og værfter. De er slagtet. Deres ild er slukket, men deres reaktorhjerter ligger stadig i brysthulen, og kølevandet er det befængte blod, der truer med smitte. Den store og travle havn i Murmansk, lukket område og omkranset af høje trådhegn. Massiv dumpning i Barentshavet Lige så pludselig som den dukkede op, lige så overraskende hurtigt er snestormen væk igen. Alyosha ser i retning af Andrejeva Bugten i Litsa Fjorden, kun cirka 40 kilometer fra grænsen til Norge. Her i det største lager for atomaffald er op mod brændselselementer fra ubåde oplagret, hvilket svarer til 90 fyldte ubådsreaktorer. Den totale mængde radioaktivitet i affaldet modsvarer 5000 franske prøvesprængninger ved Mururoa, ifølge den norske miljøorganisation, Miljøstiftelsen Bellona. Brændselselementerne er oplagret i store kølebassinner tæt ved bredden. Disse slår revner og smuldrer, og radioaktivt vand er løbet direkte ud i bugten. Rusland har siden 1959 dumpet mere end dobbelt så meget atomaffald i havet som alle andre lande tilsammen. Affald har mennesket til alle tider forstået at bringe ud af syne, ud af sind. Både Nordflåden og aktieselskabet Murmansk Shipping Company, der ejer flere atomdrevne isbrydere, har foretaget omfattende dumpning. Flydende affald i form af kølevand fra reaktorer blev som oftest dumpet i fem felter i Barentshavet. Derimod blev fast affald, forurenet materiel og hele reaktorkerner, sædvanligvis dumpet i Karahavet tæt på Novaja Zemljas østkyst. Officielt blev dumpningen indstillet i Et statement, der er modtaget med skepsis. Bellona mener således, at der fortsat dumpes. Som nabo til affaldslageret i Andrejeva Bugten har nordmændene en naturlig interesse i miljøproblemerne på Kola-halvøen, men til sidst havde Bellona tirret de russiske myndigheder så meget, at den føderale sikkerhedstjeneste, FSB, det tidligere KGB, tog affære. Bellonas kontor i Murmansk blev ransaget, og Aleksander Nikitin, en tidligere ubådskaptajn der havde hjulpet Bellona med at indsamle oplysninger om Nordflåden og dens atomare forurening,

6 blev arresteret. Det skete i februar Først sad han varetægtsfængslet i 11 måneder. Siden blev det forbudt ham at forlade Sankt Petersborg, før en retssag var ovre. Nikitin er anklaget for spionage og landsforræderi, fordi han har røbet påståede statshemmeligheder i Bellona-rapporten "Den Russiske Nordflåde - Kilder til radioaktiv forurening." En værk, som efter udgivelsen omgående blev beslaglagt og forbudt i Rusland. Nikitins forsvarere mener, at alle oplysningerne var offentliggjorte i forvejen. Retssagen mod Nikitin endte måske den 29. oktober i fjor. Efter to timers votering afviste dommeren ved byretten i Sankt Petersborg samtlige anklagemyndighedens påstande og beviser. Statsadvokaturen fik således hele anklageskriftet smidt i hovedet igen. Det er første gang i historien, at en russisk domstol går mod giganten KGB og nu altså efterfølgeren FSB. Sikkerhedstjenesten har brugt næsten tre år på at stykke sagen sammen, og nu er den faldet på gulvet, hvor den måske får lov at ligge. Sagen satte punktum for 1998, der blev et år præget af diplomatisk ballade mellem naboerne i nord, Norge og Rusland. Bellona har altid været en irriterende torn i øjet på bjørnen, men striden tog for alvor fart, da Norge i marts udviste to russiske diplomater og erklærede tre andre for uønskede. Det var resultatet af en rodet spion-affære, hvor en nordmand efterfølgende meget villigt stod frem i medierne og hævdede, at han var tredobbelt agent hvervet af Politiets Overvågningstjeneste for at spionere mod russerne. Rusland gjorde omgående gengæld og udviste en fiskeriråd ved den norske ambassade i Moskva og den vellidte vicekonsul på konsulatet i Murmansk. Og så endte det hele endda i fryd og diplomatisk gammen, da kong Harald og dronning Sonja senere gennemførte deres officielle besøg i Rusland - og blandt andet besøgte Murmansk. Aloysha, statuen af soldaten, der holder et vågent øje med sin by, Murmansk.

7 Ildlandet et andet yderpunkt På sådan en stormfuld dag kan man spørge sig selv, hvor langt ud mod verdens kant man skal rejse for at møde uforfalsket fordragelighed i et uforfalsket miljø. Hvis jorden virkelig er så rund, som de påstår, så skulle jeg kunne hoppe ud oppe fra statuen her i Murmansk og rutsje hele vejen ned over kloden, støde mod længdegrader og slå mig gul og blå på breddegrader indtil jeg landede ved verdens ende - til et kært gensyn. For få år siden besøgte jeg verdens sidste by, Ushuaia ved Beagle Kanalen i Tierra del Fuego - Ildlandet. Hvis det ikke var for alverdens byers uendelige trang til at prale med prædikater som første, hvideste, sidste og højeste, så skulle argentinerne måske benytte chancen og kalde Ushuaia for den "første by." Alt afhængigt af næsens retning begynder verden vel lige så meget ved Sydpolen som ved Nordpolen. Og verdens ende er indiskutabelt mere nær i Murmansk. I Ildlandet er strid dog også flammet op fra tid til anden. Argentina og Chile er notoriske arvefjender, og de to har flere gange været oppe at toppes om nogle ubetydelige klippeøer tæt ved Kap Horn. Under Falklandskrigen i 1982 var Pinochet da heller ikke sen til at gribe chancen og byde britiske efterretningsfolk velkommen i grænselandet ind mod Argentina. Nord eller syd? Begyndelse eller ende? Rivaliseringen langt under mine skosåler er i hvert fald kontant nok. Det samme er forureningen, der også er nået til de jomfruelige vande, som den er på Kola. I syd lider det meget vigtige skaldyrsfiskeri flere steder under forgiftningen Marea Roja. Og lige som med radioaktiviteten kan man ikke se den - men den er der. Langt dernede et sted. Heroppe, hvor jeg står, er den atomare vanvidsscene svær at forestille sig. Den prægtige udsigt forhindrer tæppet i at gå. Jeg vender den tålmodige Alyosha ryggen og begynder at gå ned mod byen igen. Himlen bliver atter mørk, og kort efter kommer sneen fejende på ny. Nede ved en sø kravler en vinterbader op på broen. Foreningen af de standhaftige kalder sig Hvalrosserne her i byen. Fru Hvalros tænker formentligt på alt andet end truslen fra ubådene lige nu. Dagens radioaktive tal Forleden besøgte jeg den lokale repræsentant for Ruslands øverste miljømyndighed, Statskomiteen For Beskyttelse af Miljøet. Ljudmila Amosova sad sammenkrøbet på et lille kontor, men gløden i hendes sorte øjne var stor, da hun sagde: - Der er ingen grund til at overdrive og dramatisere, for virkeligheden er slem nok i sig selv. Og så fortsatte hun stille og roligt med at påpege, at en atomkatastrofe vil berøre ikke blot Kola-halvøen, men også Barentshavet og hele Skandinavien. Mindst en milliard dollars er prisen for de allermest nødvendige sikringer. Tæt på centrum hører jeg musik fra en film om en synkende skude, Celine Dion med titelnummeret fra Titanic. De lokale fodboldhelte varmer op til Dion på stadion iført handsker og strikket tophue før kampen mod Severomorsk om det regionale mesterskab. Hver dag kan fodboldspillerne lige som alle andre se en frisk måling af den radioaktive baggrundsstråling på lokal-tv. Den giver såmænd ikke anledning til bekymring lige nu og hér. Det må være mere bekymrende, at tv-stationen har fundet anledning til at bringe den. - Ingen har råd til at flytte, forklarede min tolk i går. Hun er gift med en ingeniør, der ikke har fået løn i fem måneder. Bare en ud af mange. Og lønningerne skulle ellers stadig være en smule bedre her end andre steder. For mange år siden var det netop en attraktiv bonus, polyarki, som lokkede folk herop. Prisstigninger har dog forlængst dæmpet dette skulderklap.

8 Sammen har det unge par en datter på tre år, som ellers godt kunne ønskes en bedre start. Lige nu skranter den lille en smule. Halvdårligt helbred lyder som en almindelig accepteret kendsgerning i Murmansk. - Det er ikke sundt at bo heroppe, konstaterede tolken, Larissa. - Det er klimaet og forureningen. Kola-halvøen har langt flere cancertilfælde end andre steder. Vidste du det? De nyfødtes knogler er for dårligt udviklet, og de små vejer heller ikke så meget hér som andre steder i Rusland. Vidste du det? Nej. Lige dét vidste jeg ikke. Men nu har jeg gået og lagt summen af alle disse uhyrligheder sammen. Det er, som alle plager har sat hinanden stævne her på kanten af verden. For det er ikke forekomsten af radioaktivt materiale, der bærer skylden for de mange kræfttilfælde. De koncentrerer sig især om industribyerne Zapoljarnyj, Monchegorsk og Nikel, hvor verdens største nikkel- og kobbersmelteværk residerer. De tre værker sender en dyne af tungmetaller ud gennem skorstenene, i særdeleshed svovl. Partiklerne er så store og tunge, at de oftest falder ned indenfor en radius af op til kilometer fra værkerne. Om nogen behøver et håndgribeligt bevis for skaderne på miljøet, er det bare at gå sig en tur på naturens kirkegård. Al vegetation er afsvedet, og træerne står nøgne og sorte året rundt på skovdødens enemærker. Forureningen bekymrer selvsagt nordmændene, og via Barentsrådet har man sat et program for bedre miljøbeskyttelse i gang sammen med Murmansk. Helt ovre i den østlige del af Finnmark skræmmer sporene. Her er koncentrationen af nikkel og kobber i vegetationen gange højere end i Sør-Norge, og der måles også forhøjede værdier i rensdyr, elg og fugle. Fiskerne foretrækker Norge Jeg går videre parallelt med jernbaneskinnerne, der markerer det store havneområde, som er hermetisk lukket for uvedkommende. Det er havnen, der er byens livsnerve og har gjort den betydningsfuld. Så af alle steder ligger håbet måske fortøjet ved kajen? Men alt ligger øde hen på en søndag. Og jeg kender også en del af svaret. For selv om Murmansk huser fem enorme fiskeflåder, så kommer der paradoksalt nok ingen fisk ind til industrien i øjeblikket. Ingen fisk, intet arbejde. Flåderne foretrækker at losse i Norge. Her er priserne på fisk bedre. Det er billigere at bunkre, og i det hele taget er et besøg i en norsk havn anderledes ubureaukratisk. Og nu er de norske fiskere også sure, for de presses af russerne. Men her skrides der ind. Murmansk oblast, der svarer til amt, er ved at tage sine forholdsregler og vil tvinge fiskerne tilbage. En venlig og stilfærdig viceguvernør, Igor Tjernysjenko, sagde forleden over et glas te på kontoret i administrationsbygningen på Lenin Prospekt: - Vi kan ikke i længden stiltiende se på, at russiske fiskere tjener store penge på russiske fisk i Norge, mens arbejderne i fiskeindustrien her går arbejdsløse og sultne omkring. Og viceguvernøren så ud, som om han mente det alvorligt. Lige så alvorligt, som da han i havsnød efter den russiske økonomis store forlis bad omverdenen komme byen til undsætning, fordi udbredt fødevaremangel denne vinter ville lamme Murmansk. De arbejdsløse, børnehjem, alderdomshjem og pensionister, hvoraf størsteparten har under 200 kroner om måneden at overleve for, må kæmpe endnu hårdere for livet, når frosten bider. Hos øverste militsiachef, den ligeledes imødekommende oberstløjtnant Aleksander Brujev, var der heller intet håb at hente, omend han påpegede, at situationen i Murmansk er stabil: - Vi har ingen stigning i kriminaliteten, men selvfølgelig har vi problemer. Der er meget

9 organiseret kriminalitet, og banderne bekriger hinanden, men de er ikke interesserede i en optrapning, og det ser ud til, at der er våbenhvile. Murmansk oplever 9-10 mord om året. Det seneste skete - af alle steder - på mit hotel, Hotel Arktika. Hotellets sikkerhedschef, der tidligere havde været hos militsiaen, lukkede en pakke op. Det skulle han ikke have gjort, for den indeholdt 200 gram trotyl. Mordet er uopklaret. Til et verserende rygte om, at mafia fra Moskva og Sankt Petersborg har holdt deres indtog, svarede oberstløjtnanten bestemt: - Nej. Vi har ingen problemer af den slags. Snarere er det et problem, at man mangler moderne udstyr, bedre køretøjer og lignende. Til slut overrakte han Murmansk militsiaens officielle kalender og en plastickuglepen som en lille erindringsgave. - Ja, undskyld... Kalenderen er fra sidste år... Vi har ikke haft penge i år... Oberstløjtnant Brujev smilede og slog beklagende ud med armene. Telefonbogens indmarch Det går op for mig, at jeg trasker åndsfraværende af sted og spekulerer voldsomt over en eller anden oplevelse fra de seneste dage. Et håb, en positiv udvikling, som retfærdiggør at en halv million mennesker - omend ikke trives - så dog lever her. Der er fødevarer nok, hvis man altså har penge, og ordet er ganske frit. Nok kan man æde ord i sig, men de mætter ikke, så for de fattige kommer ytringsfrihed næppe foran en varm tallerkenret Tundraen ligger lige derude, fascinerende barsk og med fine ørred- og laksevande. Men hvor meget tæller fritid, hvis man aldrig for alvor føler sig fri? Så kommer jeg i tanke om en obskur detalje: Min rejsemakker, den erfarne Ruslandskorrespondent, noterede sig den kendsgerning, at der var telefonbøger på hotelværelset, selv så højt mod nord. "Det var aldrig sket i gamle dage", sagde han. Dengang var der nok en telefon, men ingen bog over numre at ringe til. Men bortset fra at selv de gule sider er opfundet, må jeg desværre give op. Jeg besøgte også Det Regionale Retsmedicinske Kontor i en aldeles faldefærdig bygning. At en ny er ved at blive bygget var godt nok, men arbejdet nedslående. Chefen, den gode hr. Gusjev, kunne nemlig fortælle, at medarbejderne i stigende grad blev belastet med obduktioner i forbindelse med vodkaforgiftninger. Sprutdøden skyldes ganske enkelt, at der bestemt ikke er vodka i alle vodkaflasker. Det fører i stigende grad til civile søgsmål og mere arbejde for retsmedicinerne. Alt sammen tragisk. Murmansk fanget i mørket Mørket har sænket sig over byen, og det såre naturlige fænomen er måske den sidste plage af en lang række heroppe. For også lyset er ulige fordelt. Om sommeren er der en periode, hvor solen slet ikke går ned, men bare vandrer hvileløst fra det ene verdenshjørne til det andet. Og om vinteren en tid, hvor den overhovedet ikke viser sig. Fænomenet kaldes polarnye nochi, polar nætter. _ Intet levende væsen har godt af mørke, vel? Jeg bliver deprimeret hver gang, kan jeg mærke. Alle kan mærke det. Når jeg står op, er det mørkt, på arbejde er det mørkt, og når jeg tager hjem er det mørkt. Jeg hader den mørke tid. Jeg er også helt sikker på, at mørket har forbindelse med det dårlige helbred heroppe. Det svækker immunforsvaret. Og sommeren er så kort, at vi ikke når at

10 lade op. I år var der faktisk ingen sommer. Slet ingen... Min tolk, Larissa, er fanget i mørket. På vej hjem kommer jeg igen forbi den gamle dame. Jeg kan ikke se, om hun har fået solgt en af sine fisk. Men jeg tvivler. I morgen vil hun prøve igen. Og i overmorgen. På kanten af verden synes overgivelse utænkelig. Postscriptum Først for få dage siden, helt præcist den 2. januar, løsnede mørket sit greb om Murmansk efter 25 dage uden så meget som et strejf af dagslys. Men endnu kan ingen føle, at det går mod lysere tider. Den hårdeste del af den lange vinter ligger forude, en vinter som allerede betegnes som en af de strengeste i Rusland siden Den Anden Verdenskrig. Derfor er nødhjælpskonvojerne, fra især Norsk Røde Kors, mere tiltrængte end nogensinde før. Måske var det en forvarsel, Murmansk fik allerede sidste vinter. Selv den inderste del af den ellers altid isfri fjord var spækket med op til 80 centimeter tykke isflager. Det var ikke set i mands minde. På kanten af verden synes alting af lave.

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Manden med stenhjertet

Manden med stenhjertet LEKTIE Manden med stenhjertet Sabbat Lav denne uges aktivitet på side 0. Disciplene spurgte Jesus om tilgivelse. Han reagerede ved at fortælle dem følgende lignelse. Mens du læser, så tænk over, hvilken

Læs mere

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Nicole Boyle Rødtnes. Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Nicole Boyle Rødtnes Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Vi var ti år, da zombie-virussen brød ud. Det hele startede, da et krydstogtskib sank. Flere hundrede druknede. Alle troede, det var et uheld.

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999

Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Dovrefjell og Snøhetta i Norge 1999 Hovedmålet med vores tur i Dovrefjell var at komme op på toppen af Snøhetta. Snøhetta er et af Norges højeste bjerge 2286 m.o.h. kun ca. 200 meter lavere end det højeste

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev 1 Prædiken til Kr. Himmelfart 2014 på Funder-siden af Bølling Sø 723 Solen stråler over vang 257 Vej nu dannebrog på voven 392 Himlene Herre 260 Du satte dig selv Er du der? Er der sommetider nogen, der

Læs mere

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham.

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham. Manus: Anne-Marie Olesen Thinghuus Scener fra en episode af Vintervagten. EXT. SOMMERHUSOMRÅDE - DAG Thomas kommer kørende på sin scooter. Der er helt dødt og intet unormalt at rapportere. Han drejer ned

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Man kan kun se rigtigt, med hjertet!

Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Man kan kun se rigtigt, med hjertet! Mark 2,1-12 Salmer: 3-31-423-667-439/412-587 Kollekt: Johansen, s. 155 Som vintergrene i afmagt rækker mod dagens rum, ber vi om glæde og lys fra Guds evangelium I

Læs mere

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00

Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Juleaften. 24.dec.2013. Malmhøj kl.10.30. Vium kirke kl.13.00. Hinge Kirke kl.14.30. Vinderslev Kirke kl.16.00 Salmer: 94-119- 120/ 104-121 Tekst: Luk 2,1-14 Og det skete i de dage, at der udgik en befaling

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 16. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 16 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 16 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge16_Eventyr.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 16 l Eventyr Det har sneet, og alt er hvidt. Hipp

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem.

Julemandens arv. Kapitel 23. Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Kapitel 23 Efter et kort øjeblik blev døren åbnet, og Frederikke Severinsen stod foran dem. Goddag og velkommen Hr. Branzoo sagde hun henvendt til Johnny. Hun vendte sig om mod Jenny med et spørgende blik.

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

salmer:252,251,259,257, Helligånd tag mig v. hånden sandhedens ånd, som udgår fra Faderen, skal han vidne om

salmer:252,251,259,257, Helligånd tag mig v. hånden sandhedens ånd, som udgår fra Faderen, skal han vidne om Livet og troen er ikke for fastholdere Prædiken til 6. søndag efter påske 2013 salmer:252,251,259,257, Helligånd tag mig v. hånden Jesus sagde; Når talsmanden kommer, som jeg vil sende til jer fra Faderen,

Læs mere

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217

3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 3. søndag i fasten Gettrup Hurup 749, 522, 68, 155, 427, 678 736, 522, 341, 155, 217 Den onde djævel havde skabt et spejl, som kunne forvrænge alting, alt skønt blev grimt. De små djævle lo og var fornøjede,

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

ROBERT Må Sally godt lege? MOREN Ikke lige nu Robert. Gå ud og leg med dine venner. Moren kigger på Sally, som smiler til hende og sukker.

ROBERT Må Sally godt lege? MOREN Ikke lige nu Robert. Gå ud og leg med dine venner. Moren kigger på Sally, som smiler til hende og sukker. 1 SC. 1. EXT. KALKBRUDDET - FORÅR - DAG står ved kalkbruddet og flyver med sin drage. Dragen flager i vinden. I baggrunden spiller tre DRENGE på Roberts alder fodbold og råber til hinanden. Roberts drage

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. 19-06-2016 side 1 Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. Klokken seks gik alt dødt, og der var helt stille, skrev en anonym engelsk soldat i avisen The Times 1. januar 1915. Han var ved fronten

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør.

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. KVK Mark. 16,1-8 2015 Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. Opstandelse kan opleves som et menneskehav, der skyller

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation.

Indledning. Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. Indledning Lidelsens problem er nok den største enkeltstående udfordring for den kristne tro, og sådan har det været i hver eneste generation. John Stott Det var en dejlig søndag morgen lige efter gudstjenesten.

Læs mere

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på

Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på Endnu en gang stod fuldmånen på himlen. En kølig blæst strøg gennem skovens mørke og fik bladene til at rasle. De to blodsøstre Hævn og Hunger sad på en splintret stamme. Vores søster Harm er sent på den,

Læs mere

Det blev vinter det blev vår mange gange.

Det blev vinter det blev vår mange gange. 1 Hortensia Der var engang den yndigste lille pige. De første mange måneder af hendes liv, levede hun i en blomst. Den skærmede hende og varmede hende. Hun blev født en solrig majdag, hvor anemonerne lige

Læs mere

Studie. Den nye jord

Studie. Den nye jord Studie 16 Den nye jord 88 Åbningshistorie Jens er en af mine venner. Jeg holder meget af ham, men han er tja nærig. Jeg bryder mig ikke om at sige det på den måde, men siden hans kone Jane sagde det rent

Læs mere

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes

Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på saddukæerne, samledes NU er næsten her Prædiken af Kristine S. Hestbech Søndag 4. oktober også kaldet 18.søndag efter trinitatis. Jeg prædiker over Matthæus kap.22, 34 46: Da farisæerne hørte, at Jesus havde lukket munden på

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

I SOMMERHUS Final draft

I SOMMERHUS Final draft I SOMMERHUS Final draft SCENE 1 - SKOLE (DAG, EXT.) står og læner sig op ad en bil foran en skole. Han har en smøg i den ene hånd og en iphone i den anden. Han er kunstertype, har pjusket hår og slidte

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren.

Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Dag 5: Identificerer din mur Når vi bevæger os ud på rejsen mod vores mål, støder vi på frygt barrieren. Frygt barrieren opstår, når du begynder at lukke hullet mellem der, hvor du er nu og dine mål. Den

Læs mere

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen

2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644. Åbningshilsen 1 2. søndag i fasten I. Sct. Pauls kirke 1. marts 2015 kl. 10.00. Salmer: 446/38/172/410//158/439/557/644 Åbningshilsen Vi er kommet til anden søndag i fasten. For at det kan blive forår, må vi gennemleve

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Sabotage Sabotør-slottet, 4 Sabotage Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro,

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Fiskeren og hans kone

Fiskeren og hans kone Fiskeren og hans kone Fra Grimms Eventyr Der var engang en fisker, som boede med sin kone i en muddergrøft tæt ved havet, og han gik hver dag derhen for at fange fisk. En dag sad han dernede og medede,

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Kun den fattige ved hvad kærlighed er.

Kun den fattige ved hvad kærlighed er. Kun den fattige ved hvad kærlighed er. Prædiken til den 29. juni (som i kirkens kalenderår hedder 2. trinitatis) 2012 i Havdrup Kirke Salmer: 752,604,685,681,367 Prædikenteksten er taget fra Lukasevangeliet

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte

Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte e r i n d r i n g e n s l a n d s k a b e r Landskaberne er konkrete i den forstand, at det er bestemte lokaliteter i ind- og udland, der har inspireret kunstneren. Men det er også abstrakte landskaber.

Læs mere

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår.

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. Her ligger TUMLETOFTEN, en almindelig dansk by. Den er ikke særlig stor, men den er heller ikke helt lille. Egentlig

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

ARBEJDSTITEL: BARNEPIGE. 7. udkast. BIRGER (50) sidder i sofaen med benene oppe på sofabordet. Han ser fodbold.

ARBEJDSTITEL: BARNEPIGE. 7. udkast. BIRGER (50) sidder i sofaen med benene oppe på sofabordet. Han ser fodbold. ARBEJDSTITEL: BARNEPIGE 7. udkast 1. INT. STUE. DAG BIRGER (50) sidder i sofaen med benene oppe på sofabordet. Han ser fodbold. Han åbner en øl. Kapslen smider han i en skål, der tilsyneladende bliver

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Hvad mon han tænkte, hvad mon Jesus tænkte, den dag han red op ad den støvede vej mod Jerusalem?

Hvad mon han tænkte, hvad mon Jesus tænkte, den dag han red op ad den støvede vej mod Jerusalem? 1 172 - Se, vi går op til Jerusalem 57 - Herre, fordi du 68 - Se, hvilket menneske 192 - Hil dig, frelser og forsoner 466 v. 8-10 af Vor Herres Jesu mindefest 201 - Det hellige kors Hvad mon han tænkte,

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

21. søndag efter trinitatis

21. søndag efter trinitatis 21. søndag efter trinitatis Sneum kirke, søndag den 9. november kl.10.15-21.søndag efter trinitatis Gud Fader, Søn og Helligånd, du som er i himlen og på jorden, alle menneskers liv tilhører dig. Tak fordi

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret

16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret 16.s.e.trin. A. 2015. Luk 7,11-17 Salmer: Det kan synes som et dårligt valg, at der skal prædikes over enkens søn fra Nain, når vi lige har fejret barnedåb. Den festlige velkomst her i menigheden af lille

Læs mere

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække.

Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 18. august 2013 kl. 10.00 Lilian Høegh Tyrsted Prædiken til 12. søndag efter trinitatis, Mark 7,31.37 1. tekstrække. Salmer. DDS 749 I østen stiger solen op DDS 448 Fyldt af

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene.

Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. Myre-liv Læg jer ned i en rundkreds med ansigterne ind mod hinanden midt i græsset, og læs fortællingerne. Leg derefter legene. 1. Fortælling: Ud med antennerne! Forestil jer.. Bag et gammelt egetræ ligger

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

det brager løs igen: pas nu lige på, klap hesten, spis brød til, du bestemmer ikke altså sådan over

det brager løs igen: pas nu lige på, klap hesten, spis brød til, du bestemmer ikke altså sådan over Nytårsdag 2014. Domkirken 14.00: 712 Vær velkommen, 713 For dig, O Herre, 717 I går, 588 Herre gør, 118 Julen har englelyd. Nadver: 587 Guds egen kære søn. Nu ligger der så et ubrugt år foran os. Sådan

Læs mere

Tilgivelse. Tilgivelsestest Hvordan kan man bede om tilgivelse?

Tilgivelse. Tilgivelsestest Hvordan kan man bede om tilgivelse? Tilgivelse Er det altid vigtigt at sige undskyld? Hvorfor eller hvorfor ikke? Hvad synes du er sværest at bede om tilgivelse, når du har lavet en fejl, eller at tilgive nogen, som har gjort dig ondt? Tilgivelsestest

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

2 s i Advent. 7.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr).

2 s i Advent. 7.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr). 2 s i Advent. 7.dec.2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr). Salmer: 268-87- (273)/ 274- (473)- 80 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Jesus sagde:»og der skal ske tegn

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

2. søndag efter Helligtrekonger

2. søndag efter Helligtrekonger 2. søndag efter Helligtrekonger Salmevalg 355: Gud har fra evighed givet sin Søn os til Herre 448: Fyldt af glæde 441: Alle mine kilder skal være hos dig 369: Du som gir os liv og gør os glade 29: Spænd

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere