Rejseartikel fra Murmansk, Rusland, hvor HOFNARREN I MURMANSK foregår.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rejseartikel fra Murmansk, Rusland, hvor HOFNARREN I MURMANSK foregår."

Transkript

1 Morgenavisen Jyllands-Posten 19. januar Rejseartikel fra Murmansk, Rusland, hvor HOFNARREN I MURMANSK foregår. Mørke over Murmansk Murmansk lå et sted derude i dragens ånde. Murmansk, den største by nord for polarcirklen. Murmansk, hjemsted for en halv million hårdt prøvede indbyggere på Kola-halvøen. Murmansk, på kanten af verden. Af Jens Henrik Jensen Jeg ankom i den isnende ånde fra et uhyre. Gemt et eller andet sted derude i mørket havde bæstet hostet en suppe-tyk rimtåge ud over min endestation. Bæstet, en af disse prægtige skabninger med kløvet tunge og sydende næsebor som huserede på gamle søkort fra den tid, hvor verden var flad som en stegepande og sluttede med en kant. Derude, hvor dragerne vogtede ved altings ende. Måske på grund af tågen, måske på grund af det frostsprængte fortovs spejlblanke fælder, som krævede al min opmærksomhed under vægten af rygsækken - men jeg så hende ikke, den gamle dame.

2 Tankerne var alle steder og ingen steder efter den 28 timer lange togtur fra Sankt Petersborg. En stædig bevægelse nordpå gennem Karelens tætte nåle- og birkeskov, over sumpet land, forbi dystre søer og over natsorte floder, farvet af den mørke jord. En rolig og rytmisk rejse på skinner helt op til det punkt, hvor et udpint suk fra toget kun kunne betyde, at turen ikke var længere. Torvet i Murmansk med gruspladsen foran mit hotel. Murmansk lå et sted derude i dragens ånde. Murmansk, den største by nord for polarcirklen. Murmansk, hjemsted for en halv million hårdt prøvede indbyggere på Kola-halvøen. Murmansk, på kanten af verden. I dag sidder den gamle dame dér foran trappenedgangen til døgnbutikken, lige som hun gjorde i går og i forgårs. Hun er klædt i en hullet frakke og indhyllet i tæpper. I hendes skød ligger en avis, og oven på den ligger hendes håb for i dag: Tre vindtørre fladfisk. Hvordan forretningen holder hende oppe, ved jeg ikke. Hun må selv frygte svaret, for det er vinter på Kola. Endnu en forbandet vinter. Hvis oldingen finder det umagen værd at løfte blikket, kan hun oppe til højre, oppe på det højeste af de hvælvede klippemassiver omkring byen, se en mægtig statue badet i lys fra kraftige projektører. Det er en soldat, 16 meter høj, iført hjelm og lang vinterjakke og med et gevær over den ene skulder. Borgerne i Murmansk kalder ham Alyosha. Helt deroppe står han bomstille med sit betonansigt rettet mod vest. Det var derfra, de kom, fjenderne. Tyskerne fra Norge. Tyskerne, som dag efter dag lod det regne med bomber over Murmansk i et ødelæggende forsøg på at indtage byen med den strategisk vigtige havn, der aldrig fryser til. Tre fjerdedele af byen blev jævnet med jorden, men Murmansk holdt stand.

3 Forfatteren, klædt på til kulden. Verdens største atomlosseplads Nu våger Alyosha over sin by. Ved hans fod brænder den evige flamme til minde om dem, der gav deres liv i Den Store Fædrelandskrig. Men tiden er en anden nu. End ikke den evige flamme er evig. Tiderne er strenge, og bystyret skal spare, så kun på ganske særlige dage får Alyosha lov at varme sig. Sat på en uriaspost er han alligevel måske den eneste, Murmansk-borgerne kan være helt trygge ved. For hér er verden af lave. Med Sovjetunionens opløsning krøb kendsgerningerne, lige som kulden, ind under huden på Kola-halvøens indbyggere i takt med den ny tids åbenhed og oplysning. Og så en dag var fakta ikke længere til at komme uden om: De bor oven på verdens største atomlosseplads. De lever, elsker og dør i skyggen af den største atomtrussel på kloden. Halvøen, som bliver strøget hen over ryggen af den lune golfstrøm, skjuler midt i sin tilsyneladende uskyldsrene natur sandheden. At her findes jordens største koncentration af radioaktivt materiale. En del knytter sig til civile anlæg og produktion, for eksempel kraftværker, men størsteparten af de voldsomme mængder radioaktivt materiale er af militær karakter. I særdeleshed stammer det fra Nordflåden, som samler sin slagkraft i det barske område. Nordflåden har hovedbase i Severomorsk, 30 kilometer fra Murmansk. Men jeg ser det ikke. Lige som jeg overså den gamle dame med fiskene, bedrager virkeligheden mig fra min post ved Alyoshas støvler. Der er kun den glitrende fjord, kraner skulder ved skulder nede i havnen og gråmelerede betonhuse, der står og skutter sig klippegrund. Resten af min horisont er hvælvede massiver, skinnende hvide af sne. Alt sammen må det være formet en dag, hvor Skaberen frøs helt ind til hjertet, og hvor polarvinden tog al mildhed med sig væk. Dernede står en enlig coaster ud mod havet, mens mørket glider hen over landskabet. Og så kommer de grå lag pludselig jagende lavt ind gennem fjorden. Sneen tager sit afsæt i skyerne og lader stormen om fremdrift. Alyosha slår sin krave op, men fastholder sit blik mod vest. Ved han, hvad der gemmer sig derude? Nu er alt hvidt omkring mig. Alle konturer er forsvundet i dette grænseland ved verdens begyndelse - skæmmet af hemmelige ubådsbaser i fjorde og bugte og skjulte flådefaciliteter bygget i fjeldvægge og undersøiske tunneller. Kola-halvøen fik så rigeligt sin skæbne bestemt af historien. Den Kolde Krig kunne ikke have fundet mere nådesløst land til sin forbandelse.

4 View ud over Murmansk-fjorden. Stalin skabte nordflåden Nordhavsflåden blev oprettet i sommeren Josef Stalin besøgte Poljarnyj, en havneby ved Murmansk-fjordens munding, og under dette besøg besluttede han sig for at betvinge ishavet, hvor polar-dragerne indtil nu havde vogtet. Før Den Anden Verdenskrigs udbrud var flåden ganske lille, men under arbejdet med at beskytte Murmansk-konvojerne med materiel og forsyninger fra de vestlige allierede blev flåden tilført mange nye fartøjer, som dog næsten alle blev sænket. Efter krigen gjorde Sovjetunionen status. Til søs var man på alle måder den amerikanske marine langt underlegen. En dårlig position, for krigen havde netop vist, at råstyrke på havet var essentiel - og i særdeleshed den slagkraft som dukkede frem af dybet. Derfor begyndte en voldsom flådeopbygning på Kola-halvøen i slutningen af 1950'erne med næsten ensidig vægt lagt på ubådene. Den 21. december 1952 vedtog Den Øverste Sovjet at bygge atomdrevne ubåde. Denne strategiske beslutning var det samme som at nedkalde forbandelsen over Kola. Russerne blev færdige tre år efter amerikanerne. Den 4.juli 1957 startedes de to atomreaktorer på K-3 Leninskij Komsomol, og den satte kurs mod basen Malaja Lopatka i Severomorsk-7, det nuværende Zapadnaja Litsa, hvor den blev stationeret. Fra 1950 til 1970 voksede Nordflåden fra at være den mindste til at blive den største og strategisk vigtigste af de fire flåder i Sovjetunionen. Omkring to tredjedele af alle sovjetiske atomubåde blev stationeret i nord, resten ved Stillehavsflåden. De to øvrige flåder, Sortehavsflåden og Østersøflåden, har aldrig haft fast stationerede atom-uhyrer. Under hele Sovjet-perioden dækkede staten alle flådernes udgifter, og Nordflåden oplevede aldrig økonomiske vanskeligheder. Anderledes ser det ud i dag. Flåden har det som den gamle dame med de papirtynde fladfisk. Der er ingen penge i frakkelommen. I øjeblikket er omkring 130 af de i alt 247 russiske atomubåde taget ud af tjeneste. 88 af ubådene er bragt op ved Nordflådens baser, og heraf ligger 52 fartøjer stadig med atombrændsel om bord. 150 fartøjer skal ud af drift før år 2000, ifølge START II-aftalen. Sølle to ubåde er totalt ophugget. Resten er oplagret midlertidigt på baser og værfter. Nogle skal endda kontinuerligt tilføres luft for at holde sig flydende. Jeg tænker på togturen op over Karelen, mens snestormen fortsætter sin blitzkrig mod Murmansk under mig. Tænker på den polske pølse med de store spækklumper, jeg skar i stykker med min lommekniv, så jeg og min rejsemakker kunne få lidt på brødet og give vodkaen føde at hvile på. Det er sådan, det foregår - på pølsemetoden. Man tager en atomubåd, skærer den op og kaster skiven

5 med raketsektionen bort over den ene skulder. Derpå svejses de to andre dele lemfældigt sammen igen til en rulle flydende skrot, ofte stadig med reaktor og brændselsstave om bord. Der er mere monster og mindre pølse i de billeder, der trænger sig på. Undfanget af Stalin er Nordflåden og mange af dens uhyrer nu levn. Fremtiden tilhører igen dragerne fra de gamle søkort. De menneskeskabte kopier ligger nu side om side på baser og værfter. De er slagtet. Deres ild er slukket, men deres reaktorhjerter ligger stadig i brysthulen, og kølevandet er det befængte blod, der truer med smitte. Den store og travle havn i Murmansk, lukket område og omkranset af høje trådhegn. Massiv dumpning i Barentshavet Lige så pludselig som den dukkede op, lige så overraskende hurtigt er snestormen væk igen. Alyosha ser i retning af Andrejeva Bugten i Litsa Fjorden, kun cirka 40 kilometer fra grænsen til Norge. Her i det største lager for atomaffald er op mod brændselselementer fra ubåde oplagret, hvilket svarer til 90 fyldte ubådsreaktorer. Den totale mængde radioaktivitet i affaldet modsvarer 5000 franske prøvesprængninger ved Mururoa, ifølge den norske miljøorganisation, Miljøstiftelsen Bellona. Brændselselementerne er oplagret i store kølebassinner tæt ved bredden. Disse slår revner og smuldrer, og radioaktivt vand er løbet direkte ud i bugten. Rusland har siden 1959 dumpet mere end dobbelt så meget atomaffald i havet som alle andre lande tilsammen. Affald har mennesket til alle tider forstået at bringe ud af syne, ud af sind. Både Nordflåden og aktieselskabet Murmansk Shipping Company, der ejer flere atomdrevne isbrydere, har foretaget omfattende dumpning. Flydende affald i form af kølevand fra reaktorer blev som oftest dumpet i fem felter i Barentshavet. Derimod blev fast affald, forurenet materiel og hele reaktorkerner, sædvanligvis dumpet i Karahavet tæt på Novaja Zemljas østkyst. Officielt blev dumpningen indstillet i Et statement, der er modtaget med skepsis. Bellona mener således, at der fortsat dumpes. Som nabo til affaldslageret i Andrejeva Bugten har nordmændene en naturlig interesse i miljøproblemerne på Kola-halvøen, men til sidst havde Bellona tirret de russiske myndigheder så meget, at den føderale sikkerhedstjeneste, FSB, det tidligere KGB, tog affære. Bellonas kontor i Murmansk blev ransaget, og Aleksander Nikitin, en tidligere ubådskaptajn der havde hjulpet Bellona med at indsamle oplysninger om Nordflåden og dens atomare forurening,

6 blev arresteret. Det skete i februar Først sad han varetægtsfængslet i 11 måneder. Siden blev det forbudt ham at forlade Sankt Petersborg, før en retssag var ovre. Nikitin er anklaget for spionage og landsforræderi, fordi han har røbet påståede statshemmeligheder i Bellona-rapporten "Den Russiske Nordflåde - Kilder til radioaktiv forurening." En værk, som efter udgivelsen omgående blev beslaglagt og forbudt i Rusland. Nikitins forsvarere mener, at alle oplysningerne var offentliggjorte i forvejen. Retssagen mod Nikitin endte måske den 29. oktober i fjor. Efter to timers votering afviste dommeren ved byretten i Sankt Petersborg samtlige anklagemyndighedens påstande og beviser. Statsadvokaturen fik således hele anklageskriftet smidt i hovedet igen. Det er første gang i historien, at en russisk domstol går mod giganten KGB og nu altså efterfølgeren FSB. Sikkerhedstjenesten har brugt næsten tre år på at stykke sagen sammen, og nu er den faldet på gulvet, hvor den måske får lov at ligge. Sagen satte punktum for 1998, der blev et år præget af diplomatisk ballade mellem naboerne i nord, Norge og Rusland. Bellona har altid været en irriterende torn i øjet på bjørnen, men striden tog for alvor fart, da Norge i marts udviste to russiske diplomater og erklærede tre andre for uønskede. Det var resultatet af en rodet spion-affære, hvor en nordmand efterfølgende meget villigt stod frem i medierne og hævdede, at han var tredobbelt agent hvervet af Politiets Overvågningstjeneste for at spionere mod russerne. Rusland gjorde omgående gengæld og udviste en fiskeriråd ved den norske ambassade i Moskva og den vellidte vicekonsul på konsulatet i Murmansk. Og så endte det hele endda i fryd og diplomatisk gammen, da kong Harald og dronning Sonja senere gennemførte deres officielle besøg i Rusland - og blandt andet besøgte Murmansk. Aloysha, statuen af soldaten, der holder et vågent øje med sin by, Murmansk.

7 Ildlandet et andet yderpunkt På sådan en stormfuld dag kan man spørge sig selv, hvor langt ud mod verdens kant man skal rejse for at møde uforfalsket fordragelighed i et uforfalsket miljø. Hvis jorden virkelig er så rund, som de påstår, så skulle jeg kunne hoppe ud oppe fra statuen her i Murmansk og rutsje hele vejen ned over kloden, støde mod længdegrader og slå mig gul og blå på breddegrader indtil jeg landede ved verdens ende - til et kært gensyn. For få år siden besøgte jeg verdens sidste by, Ushuaia ved Beagle Kanalen i Tierra del Fuego - Ildlandet. Hvis det ikke var for alverdens byers uendelige trang til at prale med prædikater som første, hvideste, sidste og højeste, så skulle argentinerne måske benytte chancen og kalde Ushuaia for den "første by." Alt afhængigt af næsens retning begynder verden vel lige så meget ved Sydpolen som ved Nordpolen. Og verdens ende er indiskutabelt mere nær i Murmansk. I Ildlandet er strid dog også flammet op fra tid til anden. Argentina og Chile er notoriske arvefjender, og de to har flere gange været oppe at toppes om nogle ubetydelige klippeøer tæt ved Kap Horn. Under Falklandskrigen i 1982 var Pinochet da heller ikke sen til at gribe chancen og byde britiske efterretningsfolk velkommen i grænselandet ind mod Argentina. Nord eller syd? Begyndelse eller ende? Rivaliseringen langt under mine skosåler er i hvert fald kontant nok. Det samme er forureningen, der også er nået til de jomfruelige vande, som den er på Kola. I syd lider det meget vigtige skaldyrsfiskeri flere steder under forgiftningen Marea Roja. Og lige som med radioaktiviteten kan man ikke se den - men den er der. Langt dernede et sted. Heroppe, hvor jeg står, er den atomare vanvidsscene svær at forestille sig. Den prægtige udsigt forhindrer tæppet i at gå. Jeg vender den tålmodige Alyosha ryggen og begynder at gå ned mod byen igen. Himlen bliver atter mørk, og kort efter kommer sneen fejende på ny. Nede ved en sø kravler en vinterbader op på broen. Foreningen af de standhaftige kalder sig Hvalrosserne her i byen. Fru Hvalros tænker formentligt på alt andet end truslen fra ubådene lige nu. Dagens radioaktive tal Forleden besøgte jeg den lokale repræsentant for Ruslands øverste miljømyndighed, Statskomiteen For Beskyttelse af Miljøet. Ljudmila Amosova sad sammenkrøbet på et lille kontor, men gløden i hendes sorte øjne var stor, da hun sagde: - Der er ingen grund til at overdrive og dramatisere, for virkeligheden er slem nok i sig selv. Og så fortsatte hun stille og roligt med at påpege, at en atomkatastrofe vil berøre ikke blot Kola-halvøen, men også Barentshavet og hele Skandinavien. Mindst en milliard dollars er prisen for de allermest nødvendige sikringer. Tæt på centrum hører jeg musik fra en film om en synkende skude, Celine Dion med titelnummeret fra Titanic. De lokale fodboldhelte varmer op til Dion på stadion iført handsker og strikket tophue før kampen mod Severomorsk om det regionale mesterskab. Hver dag kan fodboldspillerne lige som alle andre se en frisk måling af den radioaktive baggrundsstråling på lokal-tv. Den giver såmænd ikke anledning til bekymring lige nu og hér. Det må være mere bekymrende, at tv-stationen har fundet anledning til at bringe den. - Ingen har råd til at flytte, forklarede min tolk i går. Hun er gift med en ingeniør, der ikke har fået løn i fem måneder. Bare en ud af mange. Og lønningerne skulle ellers stadig være en smule bedre her end andre steder. For mange år siden var det netop en attraktiv bonus, polyarki, som lokkede folk herop. Prisstigninger har dog forlængst dæmpet dette skulderklap.

8 Sammen har det unge par en datter på tre år, som ellers godt kunne ønskes en bedre start. Lige nu skranter den lille en smule. Halvdårligt helbred lyder som en almindelig accepteret kendsgerning i Murmansk. - Det er ikke sundt at bo heroppe, konstaterede tolken, Larissa. - Det er klimaet og forureningen. Kola-halvøen har langt flere cancertilfælde end andre steder. Vidste du det? De nyfødtes knogler er for dårligt udviklet, og de små vejer heller ikke så meget hér som andre steder i Rusland. Vidste du det? Nej. Lige dét vidste jeg ikke. Men nu har jeg gået og lagt summen af alle disse uhyrligheder sammen. Det er, som alle plager har sat hinanden stævne her på kanten af verden. For det er ikke forekomsten af radioaktivt materiale, der bærer skylden for de mange kræfttilfælde. De koncentrerer sig især om industribyerne Zapoljarnyj, Monchegorsk og Nikel, hvor verdens største nikkel- og kobbersmelteværk residerer. De tre værker sender en dyne af tungmetaller ud gennem skorstenene, i særdeleshed svovl. Partiklerne er så store og tunge, at de oftest falder ned indenfor en radius af op til kilometer fra værkerne. Om nogen behøver et håndgribeligt bevis for skaderne på miljøet, er det bare at gå sig en tur på naturens kirkegård. Al vegetation er afsvedet, og træerne står nøgne og sorte året rundt på skovdødens enemærker. Forureningen bekymrer selvsagt nordmændene, og via Barentsrådet har man sat et program for bedre miljøbeskyttelse i gang sammen med Murmansk. Helt ovre i den østlige del af Finnmark skræmmer sporene. Her er koncentrationen af nikkel og kobber i vegetationen gange højere end i Sør-Norge, og der måles også forhøjede værdier i rensdyr, elg og fugle. Fiskerne foretrækker Norge Jeg går videre parallelt med jernbaneskinnerne, der markerer det store havneområde, som er hermetisk lukket for uvedkommende. Det er havnen, der er byens livsnerve og har gjort den betydningsfuld. Så af alle steder ligger håbet måske fortøjet ved kajen? Men alt ligger øde hen på en søndag. Og jeg kender også en del af svaret. For selv om Murmansk huser fem enorme fiskeflåder, så kommer der paradoksalt nok ingen fisk ind til industrien i øjeblikket. Ingen fisk, intet arbejde. Flåderne foretrækker at losse i Norge. Her er priserne på fisk bedre. Det er billigere at bunkre, og i det hele taget er et besøg i en norsk havn anderledes ubureaukratisk. Og nu er de norske fiskere også sure, for de presses af russerne. Men her skrides der ind. Murmansk oblast, der svarer til amt, er ved at tage sine forholdsregler og vil tvinge fiskerne tilbage. En venlig og stilfærdig viceguvernør, Igor Tjernysjenko, sagde forleden over et glas te på kontoret i administrationsbygningen på Lenin Prospekt: - Vi kan ikke i længden stiltiende se på, at russiske fiskere tjener store penge på russiske fisk i Norge, mens arbejderne i fiskeindustrien her går arbejdsløse og sultne omkring. Og viceguvernøren så ud, som om han mente det alvorligt. Lige så alvorligt, som da han i havsnød efter den russiske økonomis store forlis bad omverdenen komme byen til undsætning, fordi udbredt fødevaremangel denne vinter ville lamme Murmansk. De arbejdsløse, børnehjem, alderdomshjem og pensionister, hvoraf størsteparten har under 200 kroner om måneden at overleve for, må kæmpe endnu hårdere for livet, når frosten bider. Hos øverste militsiachef, den ligeledes imødekommende oberstløjtnant Aleksander Brujev, var der heller intet håb at hente, omend han påpegede, at situationen i Murmansk er stabil: - Vi har ingen stigning i kriminaliteten, men selvfølgelig har vi problemer. Der er meget

9 organiseret kriminalitet, og banderne bekriger hinanden, men de er ikke interesserede i en optrapning, og det ser ud til, at der er våbenhvile. Murmansk oplever 9-10 mord om året. Det seneste skete - af alle steder - på mit hotel, Hotel Arktika. Hotellets sikkerhedschef, der tidligere havde været hos militsiaen, lukkede en pakke op. Det skulle han ikke have gjort, for den indeholdt 200 gram trotyl. Mordet er uopklaret. Til et verserende rygte om, at mafia fra Moskva og Sankt Petersborg har holdt deres indtog, svarede oberstløjtnanten bestemt: - Nej. Vi har ingen problemer af den slags. Snarere er det et problem, at man mangler moderne udstyr, bedre køretøjer og lignende. Til slut overrakte han Murmansk militsiaens officielle kalender og en plastickuglepen som en lille erindringsgave. - Ja, undskyld... Kalenderen er fra sidste år... Vi har ikke haft penge i år... Oberstløjtnant Brujev smilede og slog beklagende ud med armene. Telefonbogens indmarch Det går op for mig, at jeg trasker åndsfraværende af sted og spekulerer voldsomt over en eller anden oplevelse fra de seneste dage. Et håb, en positiv udvikling, som retfærdiggør at en halv million mennesker - omend ikke trives - så dog lever her. Der er fødevarer nok, hvis man altså har penge, og ordet er ganske frit. Nok kan man æde ord i sig, men de mætter ikke, så for de fattige kommer ytringsfrihed næppe foran en varm tallerkenret Tundraen ligger lige derude, fascinerende barsk og med fine ørred- og laksevande. Men hvor meget tæller fritid, hvis man aldrig for alvor føler sig fri? Så kommer jeg i tanke om en obskur detalje: Min rejsemakker, den erfarne Ruslandskorrespondent, noterede sig den kendsgerning, at der var telefonbøger på hotelværelset, selv så højt mod nord. "Det var aldrig sket i gamle dage", sagde han. Dengang var der nok en telefon, men ingen bog over numre at ringe til. Men bortset fra at selv de gule sider er opfundet, må jeg desværre give op. Jeg besøgte også Det Regionale Retsmedicinske Kontor i en aldeles faldefærdig bygning. At en ny er ved at blive bygget var godt nok, men arbejdet nedslående. Chefen, den gode hr. Gusjev, kunne nemlig fortælle, at medarbejderne i stigende grad blev belastet med obduktioner i forbindelse med vodkaforgiftninger. Sprutdøden skyldes ganske enkelt, at der bestemt ikke er vodka i alle vodkaflasker. Det fører i stigende grad til civile søgsmål og mere arbejde for retsmedicinerne. Alt sammen tragisk. Murmansk fanget i mørket Mørket har sænket sig over byen, og det såre naturlige fænomen er måske den sidste plage af en lang række heroppe. For også lyset er ulige fordelt. Om sommeren er der en periode, hvor solen slet ikke går ned, men bare vandrer hvileløst fra det ene verdenshjørne til det andet. Og om vinteren en tid, hvor den overhovedet ikke viser sig. Fænomenet kaldes polarnye nochi, polar nætter. _ Intet levende væsen har godt af mørke, vel? Jeg bliver deprimeret hver gang, kan jeg mærke. Alle kan mærke det. Når jeg står op, er det mørkt, på arbejde er det mørkt, og når jeg tager hjem er det mørkt. Jeg hader den mørke tid. Jeg er også helt sikker på, at mørket har forbindelse med det dårlige helbred heroppe. Det svækker immunforsvaret. Og sommeren er så kort, at vi ikke når at

10 lade op. I år var der faktisk ingen sommer. Slet ingen... Min tolk, Larissa, er fanget i mørket. På vej hjem kommer jeg igen forbi den gamle dame. Jeg kan ikke se, om hun har fået solgt en af sine fisk. Men jeg tvivler. I morgen vil hun prøve igen. Og i overmorgen. På kanten af verden synes overgivelse utænkelig. Postscriptum Først for få dage siden, helt præcist den 2. januar, løsnede mørket sit greb om Murmansk efter 25 dage uden så meget som et strejf af dagslys. Men endnu kan ingen føle, at det går mod lysere tider. Den hårdeste del af den lange vinter ligger forude, en vinter som allerede betegnes som en af de strengeste i Rusland siden Den Anden Verdenskrig. Derfor er nødhjælpskonvojerne, fra især Norsk Røde Kors, mere tiltrængte end nogensinde før. Måske var det en forvarsel, Murmansk fik allerede sidste vinter. Selv den inderste del af den ellers altid isfri fjord var spækket med op til 80 centimeter tykke isflager. Det var ikke set i mands minde. På kanten af verden synes alting af lave.

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

Klassiske St. Petersburg

Klassiske St. Petersburg Klassiske 5 Dage / 4 Nætter Mandag til : DAG 1 Mandag DAG 2 Tirsdag DAG 3 Onsdag Transfer fra lufthavnen Pulkovo til hotellet Byrundtur I St. Petersburg Flygt til Eremitage Museet DAG 4 Torsdag DAG 5 Besøg

Læs mere

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter

Ulvevinter. ildbrande raser mod arnens bål høj hede spiller mod himlen s. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter. Ulvevinter Vagn af edevold Du er født og opvokset på gården edevold. Der var meget arbejde, men I manglede ikke noget. De glade dage sluttede, da det viste sig at din fader havde spillet sig til en stor gæld. I måtte

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set.

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set. LÆS STARTEN AF 1 Dræberfisken Sirius holdt godt fast i sit svævebræt mens han spejdede nervøst gennem skyerne. Han frøs, for han havde holdt udkig i mange timer. Skyerne var tætte. Hver gang han drev gennem

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår.

l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. l. kapitel Som fortæller lidt om, hvem der er med i historien, og hvor den foregår. Her ligger TUMLETOFTEN, en almindelig dansk by. Den er ikke særlig stor, men den er heller ikke helt lille. Egentlig

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu...

Nu! Den mest ambitiøse og mægtige af fyrsterne er uden tvivl den skrupelløse prins Dheluu... Meirrion, galaksens hovedstad og handelscentrum, er nu overtaget af Trebanden bestående af førende handelsfyrster... Herfra kontrolleres tilværelsen for milliarder af intelligensvæsner... Den mest ambitiøse

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Den frygtelige pest og kampen mod den

Den frygtelige pest og kampen mod den Den frygtelige pest og kampen mod den Den Sorte Død og alle de andre epidemier For 700-200 år siden hærgede mange sygdomme. Den frygteligste af dem alle og den som folk var mest bange for dengang, var

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014.

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Vædderen: På hovedet. Retvendt. på hovedet. Omgiv dig med et smaragdgrønt lys, og lad universet heale dig. Du er mere følsom end man umiddelbar tror ved første

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække 1 Nollund Kirke. Søndag d. 8. september 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække Salmer DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide DDS 29:

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12.

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. 1 Man fortæller, at det eneste bygningsværk på, der kan ses fra månen er den kinesiske mur, der som en bugtet sytråd slynger sig rundt på jordens klode. En

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag.

Så blev det aften og det blev morgen, den sjette dag. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 16/3-14 Kirkedag: 3.s.i fasten/b Tekst: Mk 9,14-29 Salmer: SK: 28 * 388 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 LL: 28 * 182 * 660 * 192,9 * 670,1+4 Så blev det

Læs mere

Jeg bygger kirken -1

Jeg bygger kirken -1 kirken - Helligånden & kraft Mål: Det er første pinsedag dagen, hvor kirken startede Vi skal høre, hvordan det gik til, og vi skal opdage, at det alt sammen skete ved Helligånden og Guds kraft. Dette var

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 9/6-2013 kl. 11.00 2. søndag efter Trinitatis Tema: Lignelsen om det store festmåltid Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 753

Læs mere

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten.

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten. Fyrtøjet Eventyr af Hans Christian Andersen - 001 D er kom en soldat marcherende hen ad landevejen: én, to! én, to! Han havde sit tornyster på ryggen og en sabel ved siden, for han havde været i krigen,

Læs mere

DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort

DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort Bes An For lutning: al efterladte: sinkelse: 1. Begravelsen En aften dør bedstefaren i familien af et hjerteanfald. Ifølge familiens tro skal liget brændes på et ligbål af træ. Den ældste søn skal kløve

Læs mere

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen:

Hér er et lille udpluk af lege og spil, som vi med sikkerhed ved, har deres oprindelse i middelalderen: Middelalderlandsbyen Værkstedsarbejde 3 MIDDELALDERENS LEGE OG SPIL Det går jo som en leg lyder en gammel kendt talemåde. Og vi kender det alle sammen, når tingene bare glider og er muntre og festlige

Læs mere

"Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty;

Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty; Ebbe Skammelsøn 1. Skammel han boede nør i Ty; han var både rig og god; så høviske haver han sønner fem, de to går verden imod. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vilde. 2. De tre, de ere for lang

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant.

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. 1 David Livingstone fortæller om farlig tur i kano ved Victoria Falls David Livingstone

Læs mere

10. Lemminger frygter sommer

10. Lemminger frygter sommer 10. Lemminger frygter sommer Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Den grønlandske halsbåndlemming, Dicrostonyx groenlandicus, er den eneste gnaver i Grønland. Den er udbredt i Nordøstgrønland og

Læs mere

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget.

Kilde. Molotov-Ribbentrop-pagten. Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 1. Historiefaget. Kilde Denne traktat mellem Nazityskland og Sovjetunionen var grundlaget for den tyske invasion af Polen en uge senere, som indvarslede den 2. Verdenskrig i Europa. Den anden del af traktaten forblev hemmelig

Læs mere

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag

Salmer: 725, 713, I Danmark er jeg født. Ensemblet medvirker: Midsommersang og Jeg gik mig ud en sommerdag Appetizer: Simon Spies blev engang spurgt om han foretrak at være fattig eller rig, og han svarede: Ja, livet kommer jo ikke an på penge, og jeg har prøvet begge dele, men jeg vil til enhver tid foretrække

Læs mere

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner)

Lektion 1 VENSKAB (Den barmhjertige samaritaner) Lektion 1 (Den barmhjertige samaritaner) MÅL Børnene skal vide, hvad et venskab er, hvordan det dobbelte kærlighedsbud lyder, og hvem der er deres næste. TIL LEDEREN Dette efterår starter vi med 4 lektioner

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

udsagn oplevet adskilligt mere end flertallet af modige mænd. Hans eget heltemod havde fået flere alvorlige ridser de forudgående minutter.

udsagn oplevet adskilligt mere end flertallet af modige mænd. Hans eget heltemod havde fået flere alvorlige ridser de forudgående minutter. Båden 1 Kapitel 2 Monsieur Valentins hår var redt tilbage med en blanding af parfumeret hårvand og klistret blod. En næse, der virkede for stor til det smalle ansigt, trak vejret anstrengt, mens han forsøgte

Læs mere

1) Der havde været nogen, for der var spor i sneen uden for døren. 2) Han nåede kun flyet, fordi han var så heldig, at det var forsinket.

1) Der havde været nogen, for der var spor i sneen uden for døren. 2) Han nåede kun flyet, fordi han var så heldig, at det var forsinket. For eller fordi For er en forklaring, dvs. en hjælp til at forstå det, der sker i helsætningen. Fordi er en årsag eller en intention, som tidsmæssigt ligger forud for helsætningen. 1) Der havde været nogen,

Læs mere

Lignelsen om de betroede talenter

Lignelsen om de betroede talenter Lignelser Tema Nogle gange siger vi ikke direkte, hvad vi mener. Det kan være fordi, der er noget, der er svært at få sagt, eller noget, der er svært at forklare. I sådanne tilfælde kan man benytte sig

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET SPØRGSMÅL OG SVAR TIL SOLHJULET I dette hæfte finder du spørgsmål og svar til hver kategori på Solhjulet. Der er i alt 8 kategorier med 3-4 spørgsmål til hhv. voksne og børn. De rigtige svar er markeret

Læs mere

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb

Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Kun en dråbe... 3 historier i én: Spildevandet på landet Spildevandet i byen Vandets kredsløb Følg en vanddråbes rejse fra vandhanen, gennem kloakken, renseanlægget og naturens eget renseproces. DANSKE

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække.

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 1. april 2013 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. DDS 241 Tag det sorte kors fra graven!.

Læs mere

Pinsedag, Thurø. Salmer: 290 674 291 294-284

Pinsedag, Thurø. Salmer: 290 674 291 294-284 1 Pinsedag, Thurø Salmer: 290 674 291 294-284 Vi forstår kun sandheden i glimt. Også om vort eget liv. gaverne vi har fået rakt, truslen omkring os, livet og døden, dybden går kun kort op for os, som når

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

2. juledag 2014, Vestervig kirke. Fællesgudstjeneste Sydthy Provsti Mattæus 23, 34-39

2. juledag 2014, Vestervig kirke. Fællesgudstjeneste Sydthy Provsti Mattæus 23, 34-39 2. juledag 2014, Vestervig kirke. Fællesgudstjeneste Sydthy Provsti Mattæus 23, 34-39 Herre Jesus Kristus. Forbarm dig over mig synder. Styrk mig til at tage imod din fred og til at bringe den ind i verden.

Læs mere

Et pædagogisk eventyr

Et pædagogisk eventyr Et pædagogisk eventyr af Ib Goldbach KISII 1. Udgave 2012 KISII & Ib Goldbach Et pædagogisk eventyr er fortællingen om Nerpik og Neqi Der var en gang en bygd. Den hed Eqaluit. Og en gang for mange, mange

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Statuen og Stenen Daniel 2:1-6 I sit andet regeringsår havde Nebukadnezar en drøm, han blev grebet af uro og kunne ikke falde i søvn igen. Så befalede kongen at mirakelmagerne, besværgerne, troldmændene

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 Geografi - facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2007 1/23 G4 Indledning Norden De nordiske lande Sverige, Norge, Finland, Island og Danmark - er små lande sammenlignet med andre lande i verden. Sverige er det største land

Læs mere

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Benni Bødker Gespenst Tekst 2011 Benni Bødker og Forlaget Carlsen Illustrationer 2011 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning:

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Gud giv os fred i verden. Amen

Gud giv os fred i verden. Amen Jeg ville ønske, at jeg har en million sko, som jeg kan passe. Det ville være så rart, hvis alle levede deres liv og ingen blev skilt. Gud, du almægtige Giv mig et kreditkort med uendelige penge på. Gud

Læs mere

Kapitel 1 Bjerget Vampyrens kappe flagrede lystigt i vinden. Han bed tænderne sammen og fortsatte op ad den dystre, grå bjergside. Hans skinnende laksko sendte en lille lavine af klippestykker og småsten

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015

Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Rejseprogram Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes tur/retur 9.-20. november 2015 Mandag den 9. november 2015 Dag 1: Ombordstigning i Bergen Vores rejse starter i Bergen. Når vi bevæger os mod nord, har

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus Prædiken 1. Pinsedag 2012 Apostlenes Gerninger kap 2 og Johs. 14-15-21 Pinse jul og påske og Pinse Hvad er det der gør den Pinse til en højhelligdag? Det er et knudepunkt på frelseshistorien med Jesus

Læs mere

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK

MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK MED NÆSTEKÆRLIGHED I RYGSÆKKEN FRA LIBERIA TIL DANMARK AF PRAKTIKANT ANDERS VIDTFELDT LARSEN 35-årige Amara Kamara er fra Liberia. Med sig i bagagen har han flugt fra 2 borgerkrige; en opvækst uden en

Læs mere

Skak-regler. Inhold Förmål med spillet Forberedelset Flytning av brikkerne. Flyttning af hver enkel brik

Skak-regler. Inhold Förmål med spillet Forberedelset Flytning av brikkerne. Flyttning af hver enkel brik 1 / 5 29.7.2008 10:54 Skak regler Inhold Förmål med spillet Forberedelset Flytning av brikkerne Flyttning af hver enkel brik - Kongen - Dronningen - Tårnet - Løberen - Springeren - Bonden Spillet Skakmat

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

Er det ok, at rygere, alkoholikere og andre, der har fået benet i grøften, skal betale for egen sygdomsbehandling i fremtiden?

Er det ok, at rygere, alkoholikere og andre, der har fået benet i grøften, skal betale for egen sygdomsbehandling i fremtiden? Er det ok, at rygere, alkoholikere og andre, der har fået benet i grøften, skal betale for egen sygdomsbehandling i fremtiden? 13. søndag efter trinitatis 2013 Salmer: 754,753,500,697,724 Teksten som der

Læs mere

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*):

Europe Direct er en service, der har til formål at hjælpe med at besvare Deres spørgsmål om Den Europæiske Union. Frikaldsnummer (*): Lille Floragade Denne publikation udgives af Generaldirektoratet for Miljø. Den findes også på GD for Miljøs hjemmeside for unge og miljøet : http ://ec.europa.eu/environment/youth/index_da.html Manuskript

Læs mere

For næsen af Gestapo

For næsen af Gestapo Jørgen Hartung Nielsen For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 27885 For næsen af Gestapo_indhold.indd 3 27/10/11 16:06:28 For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere