Blænderækken, flash og ledetal

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Blænderækken, flash og ledetal"

Transkript

1 Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken - de tal der findes på blænderingen på nogle objektiver - er et af de mest fascinerende værktøjer i fotografiets historie. Og da tallene samtidig er direkte udtryk for lysets naturlove, er en forståelse af disse tal en adgansbillet til mange af fotografiets andre begreber - heriblandt ledetal. Blændens funktion er den samme som iris/ pupillen i vores øjne. Den udvider sig eller trækker sig sammen og doserer på den måde, at vi får den rigtige mængde lys ind i øjet/kameraet. Alle har prøvet at gå fra et mørkt rum og ud i sollys, og så bliver vi blændet et par sekunder indtil øjet har fået indstillet den rigtige blænde. Dybdeskarphed DOF Blændens anden vigtige funktion er, at den er med til at bestemme dybdeskarpheden i vores billede. Lyset aftager med kvadratet på afstanden. Det er en naturlov som hverken TTL, ITTL eller andre moderne, automatiske lysmålingssystemer kan lave om på. I praksis betyder det, at hvis du måler lyset fra en lampe, eller anden lyskilde, på først 1 meters afstand og derefter på 2 meters afstand, så er lysmængden ikke halveret selvom afstanden er fordoblet, den er derimod reduceret til en fjerdedel. For at bruge denne naturlov i praksis er det nødvendigt at sætte sig ind i blændetallene. Blænderækken ser således ud: Imellem disse tal ligger naturligvis alle de trinløse værdier som opstår når blænderingen drejes manuelt, men på moderne kameraer med display vil det oftest være værdierne for trediedele som er angivet. På kameraets display vil der feks. imellem F:5.6 og F:8 være angivet værdierne F:6.3 og F:7.1, hvis kameraet er indstillet til at vise værdierne i trediedele. F = en forkortelse for "f-stop" som igen er det engelske udtryk for det sted, blænden skal blændes op eller ned til. Den moderne springblænde er som udgangspunkt altid åben, da lyset måles ved fuld blændeåbning og F-stop er således det sted springblændens mekanik

2 skal stoppe når den blænder ned til den ønskede blænde. På de fleste objektiver vil de effektive blændetal ligge i området: , alt efter objektivets kvalitet. Største blændeåbning (laveste blændetal) kan sagtens være et skævt tal som feks. F:3.5, alt efter objektivets konstruktion, og ved de billige zoom-objektiver er laveste blænde ofte variabel og hedder feks. F: Blændetallet er et udtryk for arealet af det hul som blændens lameller former. I praksis virker det ulogisk, at det mindste tal er udtryk for den største blændeåbning og det højeste tal er udtryk for en mindste blændeåbning, men en teoretisk, matematisk forklaring på dette vil jeg afholde mig fra, da jeg synes den praktiske brug af tallene er langt mere interessant. Med til forståelsen hører altså, at når blænden drejes fra feks. F:5.6 til F:8 halveres den lysmængde som kommer ind i kameraet. Tilsvarende fordobles lysmængden hvis blænden ændres fra F:5.6 til F:4. Arbejder man manuelt, regulerer man naturligvis altid sin lukkertid samtidig med at blænden ændres. Halveres den ene fordobles den anden og den samlede mængde af lys, der kommer ind i kameraet, forbliver derfor den samme. Og nu til noget meget mere interessant... Det fantastiske øjeblik, i den kedelige teori om blændeværdier, kommer, når man opdager den kendsgerning, at blændetallene direkte kan overføres til metermål! Et eksempel: Hvis din lampe/flash står 8 meter fra motivet og din måling (den korrekte eksponering) siger blænde 11, så kan du stille de to talrækker (her forkortet ind til brugsområdet) over hinanden således (korteste afstand/højeste blænde): Læg mærke til den talmagi der pludselig opstår: Hvis du nu rykker din lampe tættere på motivet og halverer afstanden fra 8 til 4 meter, så fordobler du blændetallet fra 11 til 22.

3 Husk, at du halverer/fordobler lysmængden for hvert blændetrin, så fra F:11 til F:22 er der altså 2 fordoblinger = 4 gange. Og hvad kan man så bruge det til? Godt spørgsmål... Jeg vil selv forsøge at besvare det: Endnu en gang må man forundres over blændetallenes magi, for eftersom disse tal er baseret på naturens egne love om lys gælder de naturligvis også for flash. Og søreme om ikke de samme tal bruges som ledetal! Ledetal = blænden på 1m v. fuld styrke v. ISO Og den tager vi lige en gang i praksis: Når du køber en flash med feks. ledetal 45 betyder det, at hvis flashen udløses på fuld styrke, vil du, ved ISO 100, på 1 meters afstand skulle bruge blænde 45. Igen kan du placere de to talrækker over hinanden, med afstand 1m ved blændetallet (ledetallet) 45: Du kan nu aflæse, hvor langt din flash rækker ved at se på tallene. Hvis du har et objektiv med F:2 som største blændeåbning, kan du altså bruge flashen helt ud til 22m. Hvis du af forskellige grunde gerne vil bruge F:8 kan du altså bruge flashen op til 5.6m etc. HUSK: Ledetal opgives altid ved ISO 100, så hvis du er den lykkelige ejer af et Nikon D70 ved du, at din laveste ISO er 200. Du ved sikkert også, at reglerne for ISO-tal er, at de kan halveres og fordobles. Så en fordobling af ISO-tallet betyder en fordobling af lysfølsomheden = 2 gange. Hvis din flash har ledetallet 45 ved ISO 100 og du har et kamera med ISO 200 som det laveste (eller ligefrem ønsker at bruge ISO 200, eller mere, i stedet for ISO 100), skal du blot rykke den ene talrække en tak til den rigtige side.

4 For ISO 200 vil ovenstående eksempel altså se således ud: Ledetallet er stadig 45 ved ISO100, men i praksis har det dobbelte ISO-tal rykket hele rækken ét trin. Tidligere var film med følsomheden ISO 50 ikke ualmindelige, og med sådan en i kameraet skulle man altså blot have rykket talrækken en tak den modsatte vej. Sammenhængen mellem disse tal er meget logisk når man først har forstået den, og i praksis kan man bruge denne viden til mange ting, feks. til at forstå begrebet "ledetal" når man køber flash. Jeg har også været ude for at skulle låne en fremmed flash ved en reception, og da jeg ikke turde løbe an på nogen automatik hjalp det med skalaen bag på flashen (det var pre-ttl-perioden...). Kender man bare flashens ledetal kan man jo måle aftanden med sit kamera ved at stille skarpt og kigge på afstandsringen, og så er resten simpel lommeregning. En af mine gamle fagskolelærere fortalte, at han altid gik rundt med en lang snor i lommen. Den brugte han på sit atelier, når han tog portrætter. Han kendte sine lamper og deres styrke, og på snoren havde han lavet knuder på afstandene 1 meter, 1.4 meter, 2 meter, 2.8 meter osv. Det eneste han behøvede var at sætte snoren fast på lampen, gå hen til modellen og kigge på knuden. Så kendte han med det samme den korrekte blænde. Jamen TTL klarer sågu da alt det der selv? Ja, ingen tvivl om, at automatikken idag er et meget pålideligt værktøj. Men man bliver jo aldrig dummere af at kende baggrunden for disse funktioner. Efter min personlige mening kan man også blive lidt for afhængig af automatik, og især med de mange forskellige flash, der i dag er på markedet, synes jeg det er rart at kunne kombinere udstyr som ikke lige er fabrikkernes bud på færdige "sæt". Der skal dog ikke herske nogen tvivl om, at det til enhver tid er en god idé at forstå de værktøjer der hører til den tid man arbejder i. TTL og ITTL er således rigtigt gode værktøjer til både nybegynderen og den øvede fotograf. Systemerne sikrer (næsten) altid brugbare resultater, og sammen med avancerede autofocus-systemer og matrix-måling og

5 hva-har-vi i kameraerne, har man reduceret antallet af fejlskud væsentligt. Men det er vigtigt at forstå, at de nævnte systemer stadig bygger på de enkle regler for fotografi. Personligt bruger jeg TTL i det daglige arbejde, men ikke for hver en pris. Med til dette synspunkt hører også den rent professionelle side - flashlys = grimt lys... Provokerende... Okay, jeg ved det. Men hvis flashen får lov til at være hovedlyset, og bliver fyret af lige forfra, uden opblødning af nogen art, er det en meget ensidig, klam og flad fornemmelse. Det smukke flashfoto kommer først, når man har lært at blande flashlyset med det forhåndenværende lys, når man lærer at bruge sin flash inddirekte og når man bruger forskellige opblødninger såsom paraplyer og omnibouncere. Den store fordel ved TTL og anden automatik ligger faktisk ikke (set fra en fotografs synspunkt) i billedets endelige kvalitet, men i flashens økonomi. Det er selvfølgelig en fordel, at de moderne, meget kraftige flash ikke går af på fuld styrke hele tiden. Gjorde de det ville de 4 batterier hurtigt være brændt af, og til mange billeder ville lyset simpelthen være for kraftigt. Økonomien ligger i, at flashen konsekvent bruger den mængde energi der er nødvendig - og ikke mere. Når du vil købe en flash Der er mange hensyn at tage når man køber flash idag. Vigtigst af alt er selvfølgelig, at flashen er "kompatibel" med det pågældende kamera. Ordet "kompatibel" kan forstås på flere måder fordi nogen tænker på om al kameraets indbyggede automatik fungerer sammen med den pågældende flash, imens andre (som undertegnede) egentlig bare gerne vil vide, om flashen går af når kameraet beder den om det... Grunden til, at jeg nævner det sidste er, at jeg altid selv har sværget mest til den automatik som på flashen betegnes med et "A". Det står for "Aparture" (tror jeg nok) og fungerer i praksis ved, at du stiller flashen - ja, flashen - på den ønskede blænde, og så vil alle flashens udladninger blive målt af flashens egen sensor og afstemmes til den pågældende blænde. Kameraet kører jeg 100% manuelt og stiller selvfølgelig blænden på det samme som flashen. Og dog... Hvis jeg gerne vil bruge flashen som opblødning, men ikke som hovedlys, stiller jeg måske flashen til F:5.6 imens jeg i virkeligheden kører kameraet på F:8.

6 Hvis du studerer talrækkerne ovenfor vil du kunne se, at flashen så "undereksponerer" en hel blænde (altså kun giver halvdelen af det nødvendige lys), men det er netop det jeg ønsker. I stedet kompenserer jeg evt. med lukkertiden, så det forhåndenværende lys får mere at skulle have sagt, i stedet for at blive "kvalt" af flashens styrke. Effekten af denne kombination er, at flashen kun får lov til at bløde skyggerne op (mindre "sorte") og det naturlige, forhåndenværende lys (med al stemningen) får det sidste ord. Okay, det kræver en del øvelse før man "bare lige" bruger denne metode, men udgangspunktet for hele denne smøre er jo også, at det er rart at vide, hvorfor automatik virker som det gør. Hvad skal jeg så gå efter? Når man har taget højde for kompatibilitetet og egne behov for automatik har jeg kun 2 vigtige råd: 1. Flashen skal kunne drejes/vippes og bruges inddirekte Uanset dine nuværende behov vil du en dag ønske at variere dit lys og gøre det blødere. Det kan du kun, hvis du kan dreje din flash op i loftet eller ind i en væg. Du kan selvfølgelig godt montere diverse blødgørende hardware foran flashen, men så skal du have den væk fra kameraet og så opstår andre praktiske problemer. 2. Den skal være så kraftig som muligt Giver jo nok sig selv. Jo kraftigere, jo højere blændetal (mere dybdeskarphed) og jo bedre egnet til at blive brugt inddirekte. Behøver man vide alt det her for at tage gode billeder? Næh. Men til dem der har holdt ud så langt, og læst hertil, kan man måske sige, at det er rart at vide, hvad man taler om når snakken falder på lys og afstand. Og har man først lært blænderækken udenad, kan man bruge den til alt det andet. Tekst og fotos: Kent Bovin Alle fotos og tekst er copyright Kent Bovin og må ikke benyttes i andre sammenhænge uden Kent Bovins skriftlige tilladelse.

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

Hvad er det for nogle tal?

Hvad er det for nogle tal? Hvad er det for nogle tal? Ak ja tal er mærkelige og svære at arbejde med. I det følgende er en god portion matematik gemt, men jeg forsøger at formulere det sprogligt uden dog at love, at det bliver lysende

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund blænden - den fotografiske iris Hvis du af og til har undret dig over hvad det er for nogle mystiske tal, der står på objektivet, er her hjælp at hente. I denne artikel kigger vi lidt på hvad blænden er

Læs mere

Kreativ brug af håndflash

Kreativ brug af håndflash Kreativ brug af håndflash Tekst og fotos: Kent Bovin Modeller: Kate & Kent De fleste af os har ikke adgang til store studier og en skov af lamper med tilbehør. Derfor er den lille håndflash mange gange

Læs mere

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering #4 Spejlreflekskamera For begyndere 90 Spørgsmål fra ugens løb 91 Blitz-eksponeringskompensation Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering Fordi kameraet ikke ved hvordan du vil have motivet til at se

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Blænde, lukker og ISO

Blænde, lukker og ISO Blænde, lukker og ISO Lidt om blænde, lukkertid og ISO indstillinger og hvordan de påvirker hinanden. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilke indstillinger, der vælges. Relaterede lektioner kunne være

Læs mere

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1 Mine fototips 6 gode råd til bedre fotos Version 1.1 Søren Udby www.kanonfotografen.dk Søren Udby Fototips, side 1 Fototips Min filosofi omkring succesfuld fotografering er, at man som fotograf skal have

Læs mere

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto?

Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Hvor skal man lægge fokuspunktet i sine foto? Her der fokus på blomsten, og billedet havde været mindre interessant, hvis de grønne blade i baggrunden også havde været skarpe. Dybdeskarphed (eller DOF:

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 3 Programmerne i kameraet GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Auto S A M... 4 Auto grøn firkant... 5 S Lukkertidsprioriteret... 6 A - Blændeprioriteret...

Læs mere

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System Nikon i-ttl / CLS 1 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System 2 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System FV Lock:

Læs mere

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk )

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Spejlreflekskamera for begyndere v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Hvordan skal jeg indstille kameraet Bevæger motivet sig Nej Brug A / Av Hvordan skal baggrunden være Skarp Uskarp Mindre bevægelse

Læs mere

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/1 2017 i Kibæk Fotoklub Det vigtigste for en ekstern blitz i forhold til en indbygget er lysmængden. Denne måles i ledetal [m]. Jo større tal jo mere

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 4 Fokus på fokus GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Fokus fordi det er skarpt... 4 Fokus, DOF og bokeh... 5 Auto fokus (AF)... 6 AF, bestem

Læs mere

Inspiration til bedre makrobilleder

Inspiration til bedre makrobilleder Inspiration til bedre makrobilleder af Morten Hilmer Nu skal det handle om at komme helt tæt på motiverne, og har du ikke før prøvet kræfter med denne disciplin, venter der dig masser af gode oplevelser

Læs mere

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet):

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet): Er dine billeder ikke altid skarpe nok? Så har du muligvis glemt ligesom jeg funktionen Mirror Lock Up (MLU/Mup) Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

Generelt indtryk. Men både vægten og størrelsen til trods, er det et meget behageligt objektiv at betjene.

Generelt indtryk. Men både vægten og størrelsen til trods, er det et meget behageligt objektiv at betjene. Generelt indtryk Asahi Takumar 200mm, f/3,5 er et ældre og særdeles vægtigt objektiv, der har fundet vej til min lille samling af Asahi objektiver, der foruden 200mm eren pt. også tæller 35mm (f/3,5),

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 85mm, f/1,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 85mm, f/1,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated 85mm f/1,8 er produceret fra 1972 og er anden udgave af 85mm erne med en blænde på f/1,8. Generelt tilhører 85mm erne en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 HVAD SKAL VI TALE OM? Beskæring Komposition Det gyldne snit vs. tredjedels-reglen Dybdeskarphed Fokus FOTOKLUBBEN KRONBORG DET

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated (SMC) 105mm f/2,8 er produceret i årene mellem 1971 og 1976. 105mm eren tilhører en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver, som gang på gang bliver rost meget

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 2 Noget om brændvidde GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Brændvidde... 4 Brændvidde og synsvinkel... 5 Brændvidden og blænden og lyset... 6

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Canon fototeknik Kamera Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Blænde og lukketid Blænderække 1.0 1.4 2.0 2.8 4.0 5.6 8.0 11.0 16.0 22.0 32.0 44.0 Lukketid 1/2000 s 1/1000 s 1/500 s 1/250 s

Læs mere

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage).

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Hvad betyder ISO? ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Da digitale kameraer ikke bruger film, men har en billedsensor i stedet,

Læs mere

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG ILLUSTRATION NR. 1 ILLUSTRATION NR. 2 Blænden er som det menneskelige øje: Lidt lys kræver stor pupil Meget lys kræver lille pupil ILLUSTRATION NR. 3 Når man skruer på tiden, må man også skrue på ISO eller

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2014 25. OKTOBER 2014 10:00-16:00 MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA Medbring kamera, stativ, kortlæser, kabel, bærbar pc, notesblok og skrivetøj. Der vil

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

Objektivet har seks lameller.

Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Helios 44M-4 er et lækkert gammelt objektiv med M42 fatning. Det kræver derfor en adapterring for at kunne bruges på DSLR ere. Det er fuldt manuelt, men takket være særlige adapterringe,

Læs mere

Men det er da et nydeligt objektiv, ik?

Men det er da et nydeligt objektiv, ik? Generelt indtryk Macro Takumar 50mm f/4 blev produceret fra 1964, og blev i 1966 afløst af en redesignet udgave. Afløseren (Super Macro Takumar 50mm f/4) blev i 1971 jo afløst af Super-Multi-Coated Macro

Læs mere

Fokusringen er i metal. Så det kan være glat (og koldt); men grebet er sikkert takket være de store riflede fordybninger (bølger).

Fokusringen er i metal. Så det kan være glat (og koldt); men grebet er sikkert takket være de store riflede fordybninger (bølger). Generelt indtryk Soligor 135mm F/3,5 har, hjemme hos mig, et hårdt job. Det skal nemlig leve op til mine andre 135mm objektiver og der er noget af en stiv konkurrence på det flet for 135mm er en meget

Læs mere

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Firmaets ydelse er, kort fortalt, æstetisk og dynamisk fotografering af byggeri. Nogle byggerier følger vi fra første spadestik til slutfotografering

Læs mere

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto Detaljebilleder er vigtige. Her er det gommens navn i ringen. Ringen var i dette tilfælde vigtig da brudens mor var guldsmed og havde lavet dem. Bryllupsfoto Tekst og fotos: Nicolai Brix Mit bryllups gear:

Læs mere

Blænderingen er smal, men har også fine fordybninger og dens gang er let og præcis.

Blænderingen er smal, men har også fine fordybninger og dens gang er let og præcis. Generelt indtryk Det er ikke så længe siden, at jeg på Fotostart så en lille salgsannonce med Takumar 50mm f/1,4 og det var en fristelse lige med det samme. For jeg har længe ønsket mig en lysstærk 50

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER Version 2 Dette hæfte forklarer de nye funktioner, der er tilføjet Dimâge EX operativsystemet, version 2. Læs det i sammenhæng med betjeningsvejledningen til kameraet. 1 1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION..3

Læs mere

Generelt indtryk. Tamron Adaptall SP 28-80, f/3,5-4,2

Generelt indtryk. Tamron Adaptall SP 28-80, f/3,5-4,2 Generelt indtryk Tamron Adaptall SP 28-80mm f/3,5-4,2 CF Macro er et lækkert objektiv som blev produceret i perioden 1983-1987, så det har altså nogle år på bagen. Objektiver er bygget i metal og glas

Læs mere

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet:

Zuiko 135mm f/3,5 er produceret i et meget højt antal. Her er nøgletallene for objektivet: Generelt indtryk Zuiko 28mm f/3,5 må være et af de smukkeste 28mm ere, som jeg har. Og det er samtidig meget handy med en vægt på blot 180gr. Det fylder heller ikke alverden i din taske eller på kameraet;

Læs mere

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer 11. MAJ, 2014 JOACHIM MORTENSEN FOTOTIPS Langtidseksponeringer kan være en anden måde at se verden på gennem foto. Det kan tilføre billedet

Læs mere

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys.

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys. 1 LYS: Tina Hare Andersen Når du skal optage video eller film, skal du altid bruge lys under optagelserne. Det kan enten være naturligt lys (solen), kunstlys (lamper) eller en blanding af disse. Dagslys

Læs mere

Appendiks til Grafisk design side 122

Appendiks til Grafisk design side 122 Appendiks til Grafisk design side 122 Appendiks 122/2 Et helt almindeligt portrætfotografi Her er et billede af et helt almindeligt menneske. Modellen er ikke professionel, og billedet er et eksempel på

Læs mere

Fotografering med skyer og i gråvejr.

Fotografering med skyer og i gråvejr. Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første

Læs mere

LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser.

LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser. FLASH Brug af flash kan både udvide og forbedre udseendet af dine fotografiske motiver. Men flash er også en af de mest forvirrende og misbrugte af alle fotografiske værktøjer. Faktisk er de bedste flash

Læs mere

Teknik. Billederne Alle billeder er taget med Olympus E-520:

Teknik. Billederne Alle billeder er taget med Olympus E-520: Generelt indtryk Jupiter 11A er på 135mm og med f/4. Jeg starter med noget, som jeg normalt aldrig starter med: En indrømmelse. Objektivet er ikke kønt og det er næsten lige så langt fra at være charmerende,

Læs mere

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR STILLEBEN 3 Stablede sten SVÆR- HEDS- GRAD PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR A/AV 50-200 MM DET BØR DU GÅ EFTER Er du ved stranden, så kig efter nogle sten med samme nuance og form,

Læs mere

ISO. - en følsom faktor. » Eksponering

ISO. - en følsom faktor. » Eksponering ISO - en følsom faktor Når man som fotograf - amatør eller professionel, analog eller digital - udøver sit håndværk eller hobby, så vil man på et eller andet tidspunkt stifte bekendtskab med de tre bogstaver

Læs mere

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer.

Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Billedbehandling / Digital kamera Det efterfølgende skal ses som gode råd og videregivelse af mine erfaringer. Pixelmasse Billedstørrelse 1.000.000 9 x 12 2.000.000 10 x 15 3.000.000 13 x 18 4.000.000

Læs mere

De fleste mennesker har aflange ansigter så derfor vil et portræt også virke mest naturligt i højformat.

De fleste mennesker har aflange ansigter så derfor vil et portræt også virke mest naturligt i højformat. - Et spørgsmål om format... Tekst og fotos: Kent Bovin Portrætbilleder har, stort set, altid været højformatbilleder. Går man til en portrætfotograf vil man med næsten 100% sikkerhed få sine portrætbilleder

Læs mere

Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver

Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver Tekst og foto Per Buchmann Tre special objektiver til tilt-shift og makro fotografering, optimeret Nikon s nyeste digitale kamera teknikker.

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer

Folk sætter pris på mig, fordi jeg forstår at nedtone følelsesmæssigt vanskelige situationer side 1 Ja Nej? 1 Jeg har bemærket, at når jeg er sammen med en meget følelsesbetonet person, er jeg overraskende rolig og upåvirket Somme tider oplever jeg følelser, der bringer mig ud af ligevægt og forvirrer

Læs mere

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI

Ringsted-Fotoklub v/carsten Enoch. HDR fotografering TEORI HDR fotografering TEORI HDR (High Dynamic Range) HDR (High Dynamic Range) er en avanceret fotografisk teknik der øger det dynamiske omfang i et billede. Det kan give nogle helt utrolige effektfulde billeder.

Læs mere

Helios er en fællesbetegnelse for en lang række objektiver, der blev produceret på forskellige fabrikker både i Rusland og Japan.

Helios er en fællesbetegnelse for en lang række objektiver, der blev produceret på forskellige fabrikker både i Rusland og Japan. Generelt indtryk Helios er en fællesbetegnelse for en lang række objektiver, der blev produceret på forskellige fabrikker både i Rusland og Japan. 135mm f/2,8 er ikke et stort objektiv. Det vejer og fylder

Læs mere

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit.

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit. Billedopbygning 1 Teknikken er ikke alt, men et godt redskab. Nu hvor du kender egenskaberne af dit udstyr (læs begynder og udstyr delen), kan jeg lære dig, hvordan du kan bruge dette til at give dit billede

Læs mere

Spejlrefleks-guide af Simon Hoff Kunze

Spejlrefleks-guide af Simon Hoff Kunze Spejlrefleks-guide af Simon Hoff Kunze Side 2 VELKOMMEN... 4 INDLEDNING... 5 UDSTYRET... 6 KAMERA... 6 FLASH... 6 MEMORY-KORT... 6 BATTERIET I KAMERAET... 6 BATTERIERNE I FLASHEN... 7 UV-FILTER... 7 OVERVIEW...

Læs mere

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium Som min egen forberedelse til at afholde kamera teknik aften i den nærmere fremtid, har jeg nu fået nedskrevet de erfaringer, som jeg indtil nu har opnået,

Læs mere

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben Langtidseksponering Rasve 25. juli 2015 På det seneste har jeg fundet langtidseksponering ret interessant. Præcis hvad det er, er jeg ikke helt klar over. En del af det er nok, at jeg tvinger mig til at

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så forsvinder indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så forsvinder indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Carl Zeiss 70-210mm f/4,5-5,6 Jenazoom er et nydeligt, ældre objektiv med en diameter på 52 mm. Det er et træk og skub -objektiv, dvs. zoom foregår ved at trække længere (helt udtrukket

Læs mere

ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO)

ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO) ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO) Vi har alle en grænse for ved hvor lav en lukkertid, vi kan holde kameraet stille og herved undgå rystede billeder. Det afhænger dels af, hvor godt

Læs mere

Kibæk Fotoklub Kamerateknik

Kibæk Fotoklub Kamerateknik Kibæk Fotoklub Kamerateknik Figur 1 D3200 Figur 2 D3200 Figur 3 D7100 Figur 4 D7100 Figur 5 EOS 700D Figur 6 EOS 700D Figur 7 EOS 7D Mark II Figur 8 EOS 7D Mark II Kibæk Fotoklub Kamerateknik Blændeprioriteret.

Læs mere

Objektivet er i øvrigt næsten identisk med 55mm f/1,8 eneste forskel er, at f/2 eren er fysisk begrænset imod at åbne blænden til 1,8.

Objektivet er i øvrigt næsten identisk med 55mm f/1,8 eneste forskel er, at f/2 eren er fysisk begrænset imod at åbne blænden til 1,8. Generelt indtryk Asahi Takumar objektiver er for mig efterhånden gået hen og blevet lidt af en udfordring. En udfordring, fordi jeg har så svært ved at lade være med at købe dem, når jeg ser et objektiv

Læs mere

Fotoringens guide til undervandsfoto

Fotoringens guide til undervandsfoto Fotoringens guide til undervandsfoto Digitalkameraet stormer frem og er ved også at gøre undervandskamera til hvermandseje. Med et digital undervandskamera i hånden har du pludselig en hel verden af muligheder

Læs mere

Hvad skal vi med fotoklubber?

Hvad skal vi med fotoklubber? Hvad skal vi med fotoklubber? Det spørgsmål har jeg tænkt over i et stykke tid.tanker jeg gerne vil dele med dig. Spørgsmålet hvad skal vi med fotoklubber? er sat igang af en lang række faktorer og samtaler

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Generelt indtryk. Det er ikke nogen fjer. Vægten er på små 400 gr. Balancen i objektivet er fin.

Generelt indtryk. Det er ikke nogen fjer. Vægten er på små 400 gr. Balancen i objektivet er fin. Jeg har tidligere skrevet en anmeldelse af dette objektiv og den ligger på Fotostart.dk, under anmeldelser/olympus. Dette er en revideret anmeldelse. Tidligere gav jeg objektivet karakteren 4. Generelt

Læs mere

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Indhold Velkomst Definitionen på et portræt Indstilling af kamera og lys Eksempel

Læs mere

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys?

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Energipære giver et frygteligt lys! Jeg slukker meget for at spare på energi. Jeg tænker meget over lys, fordi det bliver mere besværligt at se med

Læs mere

BRUGE DEN TIL ET HVILKET SOM HELST KAMERA OG LINSE!

BRUGE DEN TIL ET HVILKET SOM HELST KAMERA OG LINSE! TELECONVERTEREN. Af Allan Kierulff - http://blog.allan-kierulff.dk HVAD ER EN TELECONVERTER HELT PRÆSIST, OG KAN MAN BRUGE DEN TIL ET HVILKET SOM HELST KAMERA OG LINSE! En teleconverter giver mulighed

Læs mere

til Canon EOS / Nikon digitale SLR-kameraer til Sony digital SLR-kameraer BRUGERMANUAL

til Canon EOS / Nikon digitale SLR-kameraer til Sony digital SLR-kameraer BRUGERMANUAL til Canon EOS / Nikon digitale SLR-kameraer til Sony digital SLR-kameraer BRUGERMANUAL Nissin Japan Ltd., Tokyo http://www.nissin-japan.com Nissin Marketing Ltd., Hong Kong http://www.nissindigital.com

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

Lidt makrobetragtninger.

Lidt makrobetragtninger. Lidt makrobetragtninger. I forlængelse af vores snak om makro på det sidste fotofremvisningsmøde kommer her lige lidt yderligere betragtninger. Mellemringe (Extension Tubes): Hvis man ønsker ens objektiv

Læs mere

EF14mm f/2.8l II USM DEN. Brugsvejledning

EF14mm f/2.8l II USM DEN. Brugsvejledning EF14mm f/2.8l II USM DEN Brugsvejledning Tak fordi du har købt et Canon produkt. Canon EF14mm f/2,8l II USM er et highperformance super-vidvinkel objektiv udviklet til EOS kameraer. USM står for ultrasonisk

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville

L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E. Min krop. Tekst og illustration: Jørgen Brenting. Baskerville L Æ S O G L Æ R - S M Å FA G B Ø G E R - G R Ø N S E R I E Min krop Tekst og illustration: Jørgen Brenting Baskerville Online materiale. Må kopieres af medlemmer af Baskervilles Depot. Materialet må kun

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Canon DSLR for begyndere

Canon DSLR for begyndere Canon DSLR for begyndere FOF - 2017 Vi skal lære: Vores kamera bedre at kende Basis fototeknik Tips og tricks til fotografi generelt Lidt komposition Noget om ekstraudstyr Lidt billedbehandling Plus det

Læs mere

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet

Avisforside. Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Avisforside Vi har skrevet en avis om studier ved Aarhus Universitet Vi vil meget gerne høre dine umiddelbare tanker om forsiden til avisen. Hvad forventer du dig af indholdet og giver den dig lyst til

Læs mere

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet.

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i normal fokuseringsområdet. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet. -men det bliver du nok ikke klogere af. Det er historisk begrundet fra filmkameraernes tid, hvor man

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Eksponeringen. Lys og eksponering. Lysmåling før eksponering. Rystelser. Digitalkamera

Eksponeringen. Lys og eksponering. Lysmåling før eksponering. Rystelser. Digitalkamera Eksponeringen Kommer der for lidt lys ind i kameraet, får vi et mørkt, underbelyst billede, hvor man ikke kan skelne detaljer. Det gælder om at ramme den helt rigtige eksponering, hvor alle motivets farver

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere