VEJLEDNINGSBLADE SUPPLEMENT TIL VEJLEDNING FOR RINGKØBING BYMIDTE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VEJLEDNINGSBLADE SUPPLEMENT TIL VEJLEDNING FOR RINGKØBING BYMIDTE"

Transkript

1 VEJLEDNINGSBLADE SUPPLEMENT TIL VEJLEDNING FOR RINGKØBING BYMIDTE

2 INTRODUKTION Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at fortsætte den hovedlinje, der hidtil er blevet fulgt for at bevare den smukke bymidte i Ringkøbing, men samtidigt ønskes en opdatering og præcisering af reglerne, der tager udgangspunkt i Bevaringsdeklarationen fra 1972 samt efterfølgende lokalplaner og administreres efter "Vejledning for Ringkøbing Bymidte" fra Vejledningen er derfor blevet suppleret med et tillæg samt nærværende vejledningsblade, der består af stil- og temablade. Materialet tager udgangspunkt i anbefalinger fra Ringkøbing-Skjern Kommunes Bevaringsråd. Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i byen. Inden tidens smag nåede Vestjylland, var den både afdæmpet og tilpasset de lokale forhold, og selv om byggeriet i Ringkøbings gader har mange fællestræk, og fremstår meget harmonisk, afspejler husene alligevel de fremherskende stilarter inden for arkitekturen. Denne forskellighed er en vigtig del af bygningskulturen, og den er med til at give et spændende og varieret bymiljø, samtidigt med at den fortæller om byens udvikling og historie. Administrationen af bevaringsdeklarationen tager udgangspunkt i den enkelte bygnings arkitektur og stil, og stilbladene beskriver derfor, hvordan de forskellige perioders smag og ideer kan aflæses i bygningsformen, håndværksteknikken, materialerne og alle de andre små detaljer, man skal være opmærksom på, når man arbejder med gamle bygninger. Temabladene behandler emner som altaner, udhuse, garager og andre småbygninger på tværs af de enkelte stilarter. Bevaringsværdier. Bevaringsdeklarationen og lokalplanerne har til formål at sikre de værdier, der er knyttet til de gamle huse og gademiljøet i Ringkøbing bymidte, og derfor kan det være nyttigt at gøre sig klart, hvad det egentligt er for kvaliteter, der ønskes bevares, og hvad det stiller af krav til vedligeholdelse, renovering og nybygning. Selv om alle er enige om, at de gamle huse er smukke, og at bymiljøet er hyggeligt og rart at færdes i, ser man ikke på husene med de samme øjne. I det følgende beskrives derfor fire begreber, der kan være med til at tydeliggøre de bevaringsværdier, der ønskes sikret med anvisningerne i vejledningen og bevaringsbladene.

3 BEVARINGSVÆRDIER Originalitet. Grundlaget for bevaringsarbejdet er de historiske bygninger, der gennem generationer har dannet rammen om bylivet i Ringkøbing og giver bymiljøet en særlig historisk dimension. Bevidstheden om, at man står over for et hus, der også lå her, da tidligere generationer færdedes i gaderne, kan ikke erstattes af en nutidig bygning i gammel stil, men slid, restaurering og ombygninger vil langsomt betyde, at større eller mindre dele af de gamle bygninger forsvinder eller udskiftes, og derfor er det vigtigt at sikre og bevare originaliteten så længe som muligt. Autencitet. Tiden sætter sine spor på en gammel bygning, og slid, nedbrydning og vedligeholdelse kan direkte aflæses og giver bygningen autencitet eller troværdighed. Det er ikke et mål at få bygningen til at fremstå som ny. Patinerede tegltage og facader fortæller om bygningens alder, slidte trappesten fortæller om mange års brug, og gamle vinduer med mange lag maling vidner om generationers vedligeholdelse. Alt for voldsom istandsættelse og renovering med moderne, industrifremstillede materiale kan derfor få et gammelt hus til at fremstå utroværdigt og uden sjæl. Fortælleværdi. Gamle huse kan have en stor fortælleværdi i deres arkitektur, bygningsdetaljer eller slid. Husenes arkitektur kan fortælle om forskellige perioders smag og økonomiske eller byggetekniske muligheder, lige som for eksempel stik fra tilmurede porte og vinduer kan fortælle om tidligere tiders skiftende brug af bygningen. Nogle af disse spor kan umiddelbart tydes, mens andre kræver en forklaring. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på disse træk og detaljer, så man ikke ved renovering eller bygningsændringer sletter sporene og dermed gør husene mindre interessante. Helhedsindtryk. En bygning ændrer sig med tiden. Mange bygninger har skiftet brug eller er blevet ombygget eller udvidet, så de har fremstået forskelligt på forskellige tidspunkter, og det er ikke meningen med bevaringsbestræbelserne at standse denne udvikling. Det er heller ikke meningen at tilbageføre bygningerne til en tidligere priode, med mindre der i tidens løb er udført uheldige ændringer. Men det er vigtigt at respektere bygningens historiske kvaliteter og sikre disse optimalt i en ændret arkitektonisk sammenhæng, der på en harmonisk måde kombinerer nyt og gammelt.

4 STILOVERSIGT Klassicismen (ca ) Enkel hovedform med afvalmede tage og symmetriske facader, ofte med et fremhævet midterparti med trekantgavl. Facaderne er markeret med markante hvide gesimser og vandrette/lodrette pudsede bånd. De ældste Ringkøbinghuse (ca ) De små, gamle huse i Ringkøbings gader omtales ofte som 'ringkøbinghuse'. Husene er forholdsvis lave, opmuret i mørkerøde teglsten, med hvide gesimser og afvalmede tage, og vinduerne har to rammer, det er opdelt i mindre felter af smalle sprosser. Historicismen (ca ) Inspireret af tidligere perioders arkitektur, ofte med sammenblanding af stilarterne. Karakteriseret af mange dekorative detaljer som karnapper, tårne, spir og varieret murværk med felter i kontrastfarve, pudsede borter og kunstfærdige dekorationer. Plesner og efterfølgerne (ca ) Kompakte huse med en tyngde, der understreges af de kraftige, hvide gesimser og de afvalmede tage. Rødt murværk med forskellige formsten ved gesimser, vinduer og bygningsfremspring. Markante, hvide vinduer med opsprodsning i små rudefelter. Bedre Byggeskik (ca ) Husene er typisk opført i rødt murværk med røde tage, og facaderne er velproportionerede med en harmonisk og ofte symmetrisk placering af vinduer og døre. Kan have markante gavle eller afvalmet tag med kraftige, hvide gesimser. Bungalowen (ca ) Bungalowen er et næsten kvadratisk hus med høj kælder og pyramideformet tag. Ydervæggene er pudsede eller af gule eller røde teglsten. Husene har paptage med lav taghældning eller røde tegltage med lidt større hældning. Efterkrigstiden (ca ) Forskellige hustyper med det fællestræk, at de er opført som traditionelt håndværk, men med et moderne arkitektonisk udtryk, som peger frem mod vor tid. Enkelte huse opført før 1945 tilhører også denne kategori.

5 KLASSICISME Ca Ringkøbing Kirke er fra 1200-tallet og Hotel Ringkøbing er fra omkring 1600, og de repræsenterer henholdsvis gotikken og renæssancen, men det er først klassicismen, der bliver udbredt fra slutningen af 1700-tallet, der for alvor præger byens arkitektur, som vi kender den i dag. Klassicismen var inspireret af antikkens arkitektur i Grækenland og Rom, og man stræbte efter de klassiske arkitektoniske idealer med harmoniske bygninger i enkle og rene former, som man kendte dem fra studier af antikkens arkitektur. Stilens alvorlige facader var en reaktion på rokokoen, der havde domineret den foregående periode med elegante og forfinede facader med snirklede, asymmetriske dekorationer. Klassicismen opdeles i flere perioder, startende med Louis Seize, hvor klassiske motiver som guirlander, vaser og ovale medailloner bruges som dekoration på ellers meget enkle facader. I Øster Strandgade er der bevaret en smuk gadedør med udskårne vaser, der stammer fra denne periode, der dog først nåede til Vestjylland med en vis forsinkelse. Den næste periode, empire, er napoleonstidens stil, der især er inspireret af den romerske kejsertids arkitektur med mere enkle og kraftfulde bygninger end Louis Seize-perioden. Borgmestergården fra 1817 er et godt eksempel på den vestjysk empire, der også har sat sit præg på de mange smukke klitgårde, der blev bygget op gennem 1800-tallet. I Ringkøbing er der kun få rendyrkede eksempler på klassicismen, men stilen har sat sit præg på mange af byens mere anonyme huse. Det typiske klassicistiske hus har en enkel hovedform med afvalmede tage og symmetriske facader, ofte med en frontispice, et fremhævet midterparti inspireret af tempelgavle med søjler og trekantgavl. Facaderne er indrammet af markante hvide gesimser og pudsede pilastre eller lisener (lodrette hvide pudsfelter) der fremhæver de mørke teglsten og giver husene deres særlige vestjyske karakter. Vinduerne er typisk dannebrogsvinduer med sprosser, og dørene er smukt udførte i Louis seizestil eller med den senere opdeling i enkle, ensartede fyldninger som det gamle rådhus.

6 KLSSICISME Anbefalinger Bygningsdele og overflader. Det klassicistiske hus er præget af enkle former, symmetri og harmoni. Såvel helheden som detaljerne er bevidst skabt ud fra de klassiske arkitekturidealer, og det er vigtigt, at man ikke bryder denne sammenhæng med elementer, der er fremmede for arkitekturperioden. Man skal tilstræbe at bibeholde de originale byningsdele, der ofte har stor håndværksmæssig kvalitet, og i kraft af mange års brug og vedligeholdelse har en karakter og historisk fortælleværdi, der ikke kan erstattes af nye kopier. Facader. Nødvendige facadereparationer skal udføres med genbrugssten, der har samme karakter som de gamle, og fuger i murværket og omkring vinduer skal udføres som traditionelle mørtelfuger. Refendfugede og kvaderpudsede facadepartier skal bibeholdes med den originale profilering. Tag. Ved udskftning af tagsten skal der oplægges nye vingetegl i gammelt format i en mørk og gerne varieret farve uden overfladebehandling. Tagrender skal udføres i Zink, og gesimsens originale udformning, der ofte er meget markant, skal bibeholdes ved tagudskiftning. Nye kviste skal udformes og placeres, så de er tilpasset husets arkitektur. Vinduer. Ved udskiftning af vinduer skal man vælge traditionelle enkeltlags trævinduer med kitfals, og varmesolering udført som koblede eller indvendigt monterede forsatsrammer. Der er termovinduer på markedet med spinkle sprosser monteret på det yderste lag glas. Disse kan benyttes som alternativ modsat almindelige opsprodsede termoruder, der ikke må anvendes. I huse, der er opført med vinduesrammer uden sprosser, kan der benyttes termoruder og trekantede glaslister i træ med samme profil som originale kitfalse. Facadedøre. Yderdørene er ofte karakteristiske for den enkelte ejendom og bør kopieres ved udskiftning. Yderdørene må kun erstattes af nye, standardfremstillede modeller efter nærmere godkendelse. Regler. Ovenstående krav er gældende i bevaringsområdet i Ringkøbing og i visse bevarende lokalplaner, og anbefales fulgt i andre områder. Nærmere oplysninger fås ved henvendelse til Ringkøbing-Skjern Kommune.

7 DE ÆLDSTE RINGKØBINGHUSE Ca Op til slutningen af 1700-tallet var husene i Ringkøbing udføret i bindingsværk, men efterhånden ændredes byggeskikken, og grundmurede huse begyndte at afløse bindingsværkshuse, der i dag kun ses enkelte steder i byen. Samtidigt afløste tegl de gamle stråtage, der blev forbudt i Der udvikledes i løbet af få år en markant vestjysk byggeskik, som stadig præger området, og denne helstøbte sammenhæng er en stor kvalitet, som danner baggrunden for bevaringsarbejdet. De små, gamle huse i Ringkøbings gader har mange fællestræk, og omtales ofte som 'rigtige ringkøbinghuse'. På trods af lighederne afspejler de også de fremherskende stilarter inden for arkitekturen, men inden tidens smag nåede Vestjylland var de både afdæmpet og tilpasset de lokale forhold. De forskellige stilarter er nærmere omtalt på andre stilblade, men dette stilblad omhandler de mere anonyme huse, der dog alle har deres særlige kvaliteter. Det typiske ringkøbinghus er et forholdsvis lavt hus, opmuret i de karakteristiske mørkerøde teglsten, der blev fremstillet på egnen. Kraftige, hvide gesimser er et gennemgående træk, der giver facaderne en markant karakter, og ofte er de suppleret med hvide dør- og vinduesindfatninger, der sammen med liséner (lodrette hvide pudsfelter) og vandrette pudsede bånd afspejler klassisismen, som var den fremherskende arkitekturretning op til slutningen af 1800-tallet. De store, afvalmede tegltage er et specielt vestjysk træk, som er tilpasset det blæsten og giver husene en robust karakter. Tidligere var fugerne, lige som tagenes forskelling, optrukket med hvidtekalt, men i dag er denne skik forladt, og der findes kun spredte rester af hvidtekalk på nogle af de gamle facader. Vinduerne i de ældste huse består oftest af to rammer, det er opdelt i mindre felter af smalle sprosser. Senere i perioden betød påvirkningen fra klassicismen, at vinduerne opdeltes i fire rammer, i stil med de senere dannebrogsvinduer, men med en yderligere opsprodsning af de nederste, store rammer. Vinduerne er kun tilbagetrukket få centimeter, og ofte er sålbænkene erstattet af et tyndt pudslag. Fordørene er ofte ret detaljerede, og afspejlerden fremherskende smag på fremstillingstidspunktet.

8 DE ÆLDSTE RINGKØBINGHUSE Anbefalinger Bygningsdele og overflader. Ringkøbinghusene er enkle og smukke, og det er først og fremmest de autentiske materialer og indtrykket af gamle, men velholdte huse, der giver det helstøbte gademiljøet. Det er derfor vigtigt, at dette præg ikke brydes af moderne industrifremstillede materialer. Hvor det er muligt, skal man altid tilstræbe at bibeholde de originale byningsdele, der ofte har stor, historisk fortælleværdi, der ikke kan erstattes af nye kopier. Facader. Nødvendige facadereparationer skal udføres med genbrugssten, der har samme karakter som de gamle, og fuger i murværket og omkring vinduer skal udføres som traditionelle fuger i kalkmørtel. Tag. Ved udskftning af tagsten skal der oplægges nye vingetegl i gammelt format i en mørk og gerne varieret farve uden overfladebehandling. Husene havde oprindeligt ingen tagrender, men det er efterhånden udført på de fleste, og ved udskiftning skal nye udføres i Zink. Gesimsens originale udformning skal ligeledes bibeholdes ved tagudskiftning. Kviste er ikke et oprindeligt træk, men er efterhånden blevet en del af arkitekturen, der dog skal begrænses og tilpasses husets arkitektur. Vinduer. Ved udskiftning af vinduer skal man vælge traditionelle enkeltlags trævinduer med kitfals, og varmesolering udført som koblede eller indvendigt monterede forsatsrammer. Der er termovinduer på markedet med spinkle sprosser monteret på det yderste lag glas. Disse kan benyttes som alternativ modsat almindelige opsprodsede termoruder, der ikke må anvendes. I nyere huse, der er opført med vinduesrammer uden sprosser, kan der benyttes termoruder og trekantede glaslister i træ med samme profil som originale kitfalse. Facadedøre. Yderdørene er ofte karakteristiske for den enkelte ejendom og bør kopieres ved udskiftning. Yderdørene må kun erstattes af nye, standardfremstillede modeller efter nærmere godkendelse. Regler. Ovenstående krav er gældende i bevaringsområdet i Ringkøbing og i visse bevarende lokalplaner, og anbefales fulgt i andre områder. Nærmere oplysninger fås ved henvendelse til Ringkøbing-Skjern Kommune.

9 HISTORICISMEN Ca Historicismen udspringer af den stigende interesse for historiske stilarter i midten af 1800-tallet. Nye byggematerialer som støbejern, cement og stuk, gjorde det langt nemmere at imitere tidligere perioders arkitektur, og man begyndte at bruge arkitekturhistorien som et stort katalog, man frit kunne vælge fra. Ofte blandede man stilarterne, og eftertiden har da også givet perioden den rammende betegnelse "stilforvirringen". Historicismen var i Danmark delt i to hovedretninger, en "europæisk" retning, der lagde vægten på frodigt dekorerede facader inspireret af arkitekturen nede i Europa, og en "dansk" retning hvor synligt murværk og traditionelle danske materialer som tegl, træ og granit blev sat i højsædet. Denne retning førte i perioden fra 1890 til 1910 til nationalromantikken, hvor danske og nordiske motiver blev betragtet som mere ærlige. En særlig afart af historicismen var "rosenborgstilen" som i Ringkøbing er repræsenteret med ejendommen Torvegade 4. Denne stil er inspireret af nederlansk renæssance fra Christian Ivs tid, blot er de kunstfærdige sandstensornament udført i cement. Rundbuestilen med blank murværk og markante buer over vinduer og døre er en anden afart, som var inspireret af romansk arkitektur, ofte sammenblandet med andre stiltræk. Ringkøbings station fra 1875 er et typisk eksempel på rundbuestilen. Det typiske historicistiske hus er først og fremmest karakteriseret af de mange detaljer. Husene kan have karnapper, tårne og spir, der giver dem et romantisk udtryk, og murværket er ofte meget varieret med fremspring og tilbagetrukne felter, lige som der kan optræde mønstre i kontrastfarve eller borter opbygget af færdigkøbte elementer. Der er ikke nogen fællesnævner for vinduer og døre, der varierer efter husenes udtryk og ofte er indrammet med særlige formsten eller pudsede felter, lige som de for kan være fremhævede med præfabrikerede elementer som for eksempel frontispicer eller små overdækninger og dekorerede sålbænke. Eftertiden har i perioder set ned på den historicistiske arkitektur, der ikke altid har de store arkitektoniske kvaliteter, men husene er med til at berige bybilledet med deres finurlige detaljer, og i dag vil man nødigt undvære dem i bybilledet.

10 HISTORICISMEN Anbefalinger Bygningsdele og overflader. De historicistiske huse kan være meget forskellige i facadeudtrykket, men de er ofte bygget med stor håndværksmæssig kvalitet, der afspejler periodens byggeteknik og - materialer, og det er vigtigt, at dette håndværksmæssige præg ikke brydes af moderne industrifremstillede materialer. Hvor det er muligt, skal man bibeholde de originale bygningsdele, der ofte er meget specielle og kan være svære at erstatte med nye, med mindre man får udført kopier eller finder tilsvarende bygningsdele som genbrugsmaterialer. Facader. Facadereparationer skal udføres med sten, der har samme karakter som de gamle, og fuger i murværket og omkring vinduer skal udføres som de oprindelige, der ofte er fremtrukne hamborgfuger. Tag. Ved udskftning af tagsten skal der oplægges nye vingetegl i gammelt format uden overfladebehandling. I tilfælde, hvor man har brugt andre formater, kan tilsvarende tagsten benyttes. Skifertage skal udskiftes med naturskifer som de oprindelige. Tagrender skal udføres i Zink, og gesimsens originale udformning skal bibeholdes. Nye kviste skal udformes og placeres, så de er tilpasset husets arkitektur. Vinduer. Vinduerne varierer i udformning, og ved udskiftning skal den oprindelige opdeling bibeholdes, og der skal isættes traditionelle enkeltlags trævinduer med kitfals, og varmesolering udført som koblede eller indvendigt monterede forsatsrammer. Der er termovinduer på markedet med spinkle sprosser monteret på det yderste lag glas. Disse kan benyttes som alternativ modsat almindelige opsprodsede termoruder, der ikke må anvendes. I huse, der er opført med rammer uden sprosser, kan der benyttes termoruder og trekantede glaslister i træ med samme profil som originale kitfalse. Facadedøre. Yderdørene er ofte karakteristiske for den enkelte ejendom, og må kun erstattes af nye, standardfremstillede modeller efter nærmere godkendelse. Regler. Ovenstående krav er gældende i bevaringsområdet i Ringkøbing og i visse bevarende lokalplaner, og anbefales fulgt i andre områder. Nærmere oplysninger fås ved henvendelse til Ringkøbing-Skjern Kommune.

11 PLESNER OG EFTERFØLGERNE Ca Arkitekten Ulrik Plesner har i høj grad sat sit præg på Ringkøbings arkitektur. Han har tegnet flere af byens markante bygninger og endnu flere er direkte eller indirekte inspireret af hans arkitektur. Plesner, der var præstesøn fra Vedersø, levede fra 1861 til 1933, og var en af de førende arkitekter i den bevægelse, der i begyndelsen af 1900-tallet gjorde op med historicismen og i stedet ønskede at finde frem til en enkel, smuk og stærk arkitektur med udgangspunkt i den oprindelige byggeskik. Nogle af Plesners bygninger, som for eksempel Aldershvile, er stadig påvirket af nationalromantikken, men i sin arkitektur videreførte Ulrik Plesner ofte træk fra den traditionelle vestjyske byggeskik med røde musten, hvide gesimser og afvalmede gavle i en ny fortolkning. Ulrik Plesners bestræbelser på at søge tilbage til kvaliteten i gode, lokale byggetraditioner var til stor inspiration for Landsforeningen Bedre Byggeskik og murermestervillaerne, der præger Ringkøbings arkitektur frem til Anden Verdenskrig, og hans indflydelse har således været stor, både lokalt og på landsplan. Af Plesners bygninger i Ringkøbing er her vist Dommerkontoret fra 1905, Priorgården fra 1910 og den gamle sparekasse i Østergade fra De øvrige huse er tegnet af Plesners assistent, Kristian Jensen, og de lokale bygmestre, der ofte brugte motiver fra arkitekturen i forbindelse med andre byggeopgaver i Ringkøbing. Plesners huse har dog en umiskendelig kvalitet, der adskiller dem fra efterfølgernes. Bygningskroppene er kompakte med en tyngde, der understreges af de kraftige, hvide gesimser og de afvalmede tage. Hvor der er kviste, er disse ofte udformet som pult- eller saddelkviste, og ikke som de traditionelle saddeltagskviste, der ellers præger byen. Murværket er i egnens mørkerøde sten, og forskellige formsten ved gesimser, vinduer og bygningsfremspring giver murværket en egen form for dekoration, der sammen med de hvide bygningsdele og kraftige vinduer med opsprodsning på en gang er pynteligt og meget robust som de vestjyske klitgårde. Det er disse træk, der gentages af Plesners efterfølgere og ligeledes går igen i en mere afdæmpet udformning i de mange murermesterhuse, der blev bygget i begyndelsen af 1900-tallet.

12 PLESNER OG EFTERFØLGERNE Anbefalinger Bygningsdele og overflader. De plesnerinspirerede huse er alle udført med stor håndværksmæssig kvalitet og i traditionel byggeteknik og - materialer, og det er vigtigt, at dette håndværksmæssige præg fastholdes og ikke brydes af moderne industrifremstillede materialer. Hvor det er muligt, skal man bibeholde de originale bygningsdele, der ofte er svære at erstatte med nye i tilsvarende udformning og dimensioner, med mindre man får udført kopier eller finder tilsvarende som genbrugsmaterialer. Facader. Facadereparationer skal udføres med sten, der har samme karakter som de gamle, og fuger i murværket og omkring vinduer skal udføres som de oprindelige, der ofte er udført i en grov, gullig kalkmørtel. Facader i blank mur må ikke pudses. Tage. Ved udskftning af tagsten skal der oplægges nye vingetegl i gammelt format uden overfladebehandling, og tagrender skal udføres i Zink, lige som gesimsens originale udformning skal bibeholdes, da den er en væsentlig del af arkitekturen. Kvistene er forskelligt udformet og skal udskiftes med tilsvarende, lige som nye kviste skal tilpasses husenes individuelle arkitektur. Vinduer. Vinduerne varierer i udformning, og ved udskiftning skal den oprindelige opdeling og de oprindelige dimensioner, der ofte er kraftigere end normalt, bibeholdes. Der skal isættes traditionelle enkeltlags trævinduer med kitfals, og varmesolering udført som koblede eller indvendigt monterede forsatsrammer. Der er termovinduer på markedet med spinkle sprosser monteret på det yderste lag glas. Disse kan benyttes som alternativ modsat almindelige opsprodsede termoruder, der ikke må anvendes. I huse, der er opført med rammer uden sprosser, kan der benyttes termoruder og trekantede glaslister i træ med samme profil som originale kitfalse. Facadedøre. Yderdørene, der ofte er fremstillet specielt til den enkelte ejendom, skal bibeholdes, og må kun undtagelsesvist erstattes af nye, standardfremstillede modeller efter nærmere godkendelse. Regler. Ovenstående krav er gældende i bevaringsområdet i Ringkøbing og i visse bevarende lokalplaner, og anbefales fulgt i andre områder. Nærmere oplysninger fås ved henvendelse til Ringkøbing-Skjern Kommune.

13 BEDRE BYGGESKIK Ca Landsforeningen Bedre Byggeskik blev stiftet i 1915, og var frem til 1947 med til at præge byggeriet i Danmark. Historicismen, der slog igennem i 1850'erne og prægede byggeriet frem til 1920'erne, blandede stilarter fra forskellige perioder og hentede motiver uden for landets grænser, og det var denne stilforvirring, der fra flere sider skabte ønsket om en ny arkitektur, der tog udgangspunkt i den hjemlige byggeskik. Blandt de arkitekter, der var med til at skabe og inspirere Landsforeningen, var de to præstesønner fra henholdsvis Vedersø og Kloster, Martin Nyrop og Ulrik Plesner, men også mange andre af samtidens kulturpersoner, som Emma Gad og Johan Skjoldborg, var fortalere for en nyfortolkning af den danske byggeskik. Foreningen udbredte sine tanker gennem blandt andet kurser for bygmestre, udgivelse af typetegninger, samt en tegnehjælp, hvor man kunne få tilrettet sine tegninger efter foreningens idealer, og især i perioden op til slutningen af 1930'erne havde den stor indflydelse på byggeriet i Danmark, og således også i Ringkøbing, hvor den har præget de gader der ligger umiddelbart op til den gamle bymidte med de mange murermestervillaer, der er bygget med inspiration fra Bedre Byggeskik. Bedre Byggeskiks mål var, at husene skulle være enkle, hjemlige og smukke som de gamle huse, og man søgte en arkitektur, der i modsætning til stilforvirringen var uden unødig og fordyrende pynt. Husenes hovedform er enkel og kompakt, og for villaernes vedkommende altid med udnyttet overetage. Det typiske Bedre Byggeskik-hus har ofte markante gavle og saddeltage med enkle gesimser, men i Ringkøbing er det afvalmede tag med markante gesimser, som bygmestrene kendte fra den ældre vestjyske byggeskik, langt det almindeligste, og en del af husene har en markant gavlkvist med indgangsdøren. Husene er opført i rødt murværk og med røde tage, og facaderne er velproportionerede med en harmonisk og ofte symmetrisk placering af vinduer og døre, og vinduesformatet er så vidt muligt ens på alle facader. Husene er præget af godt håndværk og gode materialer, der sammen med den fornuftige indretning og de smukke facader betyder at husene stadig er blandt de mest eftertragtede.

14 BEDRE BYGGESKIK Anbefalinger Bygningsdele og overflader. Bedre Byggeskikhusene er udført med stor håndværksmæssig kvalitet i traditionel byggeteknik og -materialer, og det er vigtigt, at dette håndværksmæssige præg fastholdes og ikke brydes af moderne industrifremstillede materialer, da selv små ændringer kan ødelægge den gennemtænkte arkitektur. Facader. Bedre Byggeskik-husene i Ringkøbing er opført i rødt murværk, og facadereparationer skal udføres med sten, der har samme karakter som de oprindelige. Tag. Ved udskftning af tagsten skal der oplægges nye vingetegl i gammelt format uden overfladebehandling, og tagrender skal udføres i Zink, lige som gesimsens originale udformning skal bibeholdes, da den er en væsentlig del af arkitekturen. Kvistene er forskelligt udformet og skal udskiftes med tilsvarende, lige som nye kviste skal tilpasses husenes individuelle arkitektur. Ovenlys skal udføres i støbejern som de oprindelige eller som moderne ovenlysvinduer, der er tilpasset bevaringsværdige huse og kun undtagelsesvist som større ovenlysvinduer med redningsåbninger. Vinduer. Vinduerne varierer i udformning, og ved udskiftning skal den oprindelige opdeling og de oprindelige dimensioner bibeholdes. Der skal isættes traditionelle enkeltlags trævinduer med kitfals, og varmesolering udført som koblede eller indvendigt monterede forsatsrammer. Der er termovinduer på markedet med spinkle sprosser monteret på det yderste lag glas. Disse kan benyttes som alternativ modsat almindelige opsprodsede termoruder, der ikke må anvendes. I huse, der er opført med rammer uden sprosser, kan der benyttes termoruder og trekantede glaslister i træ med samme profil som originale kitfalse. Hjørnevinduer og andre vinduer fra slutningen af perioden, der ikke er opdelt vandret må ikke opdeles yderligere. Facadedøre. Yderdørene, der er karakteristiske for den enkelte ejendom, skal bibeholdes, og må kun undtagelsesvist erstattes af nye, standardfremstillede modeller efter nærmere godkendelse. Regler. Ovenstående krav er gældende i bevaringsområdet i Ringkøbing og i visse bevarende lokalplaner, og anbefales fulgt i andre områder. Nærmere oplysninger fås ved henvendelse til Ringkøbing-Skjern Kommune.

15 BUNGALOWEN Ca Den internationale funktionalisme slog for alvor igennem i slutningen af 1920'erne med hvide, skarptskårne og enkle huse med flade tage, store vinduer og uden symmetri i facaderne. I Ringkøbing slog den ikke igennem i sin rene form, men i midten af 1930'erne blev der bygget mange bungalower, der er stærkt inspireret af funkisstilen, men i en mere afdæmpet udgave, som passede bedre til den vestjyske mentalitet. Ordet bungalow er engelsk, og kommer af bangla, der på hindi betyder bengalsk, og betegner et lille indisk herberg eller sommerhus. Bungalow blev den engelske betegnelse for et lille, letbygget hus i en etage, bygget til europæere i Indien, men i Danmark dækker ordet i dag en bestemt, meget karakteristisk, bygningstype. Den typiske bungalow er et næsten kvadratisk hus med høj kælder og mere eller mindre pyramideformet tag. Ydervæggene er murede, og de kan være pudsede eller med facader af gule eller røde teglsten, eventuelt med vandrette bånd i kontrastfarve. Husene har ofte paptage med lav taghældning eller røde tegltage med lidt større hældning af hensyn til tætheden, og midt på taget sidder den karakteristiske skorsten, der viser, at husene oprindeligt var uden fjernvarme. Vinduerne er ofte opdelt i to eller tre lodrette rammer, men uden sprosser, og som regel er der hjørnevinduer som i de mere rendyrkede funkisvillaer. I enkelte huse har der oprindeligt været jernvinduer, der var tidens mest moderne løsning. Vinduerne er kun trukket få centimeter tilbage i forhold til facaden, og sålbænkene er udført i tynde klinker eller zink, så facaden fremstår flad og let. Planløsningen er meget enkel, ofte med to stuer mod gaden, indgang og køkken mod nord og soveværelse mod haven. Den høje kælder er ofte lys og rummelig, men med ret lav lofthøjde. Interiøret er enkelt med glatte pudslofter og parketgulve, med dog er der ofte fyldningsdøre og profilerede gerigter som i de mere traditionelle murermesterhuse fra samme periode. Det understreger på samme måde som de ofte ret traditionelle facadematerialer, at stilen nok skulle være moderne, men ikke mere end at man stadig følte sig hjemme i det nye hus.

16 BUNGALOWEN Anbefalinger Bygningsdele og overflader. Husene er først og fremmest enkle og nøgterne, og det er vigtigt at respektere dette. Gør dem ikke "finere" med glaserede tagsten, dannebrogsvinduer eller dekorative detaljer. Husene er smukkest, når de står helt enkle, som de er tænkt. Facader. Facaderne på både den murede og den pudsede bungalow fremtræder meget glatte uden dekorative detaljer, og det er vigtigt for helhedsindtrykket at fastholde denne karakter. Tag. Taget med det brede udhæng er et markant element i bungalowens arkitektur, og ved udskiftning skal man vælge samme materiale som det originale. Tagrender skal udføres i zink, og udhængets udformning må ikke ændres. Vinduer. Vinduesudskiftninger bør foretages i sammme materiale og opdeling som de originale. Især de pudsede bungalower har ofte haft spinkle jernvinduer, og det er i dag muligt at få nye, isolerede vinduer med samme profil. Alternativt kan der isættes træ/alu-vinduer med spinkle dimensioner. De murede bungalower har ofte haft tofarvede trævinduer, som fremhæver det spinkle udtryk, og disse bør udskiftes med tilsvarende nye vinduer i træ med traditionel opdeling i karm og ramme. Alternativt kan anvendes træ/alu-vinduer med dimensioner som de originale vinduer. Facadedøre. Yderdørene er enkelt udført og må ikke udskiftes med døre, som ikke passer til den enkle stil. Om- og tilbygning Ved ombygning og tilbygning skal man tilstræbe lige så enkle løsninger som i det oprindelige hus. Mange bungalower har fra starten haft en smallere fløj bygget på hovedhuset i flugt med den ene facade, og med samme taghældning og afvalmning som resten af huset. På den måde understreges tagfladen og den kubiske form. Skrå gavle bryder bungalowens enkle arkitektur. En tilbygning kan også udføres som en mindre udgave af hovedhuset, der kobles på et hjørne eller forbindes med en mellemgang med fladt tag. Regler. Ovenstående krav er gældende i bevaringsområdet i Ringkøbing og i visse bevarende lokalplaner, og anbefales fulgt i andre områder. Nærmere oplysninger fås ved henvendelse til Ringkøbing-Skjern Kommune.

17 EFTERKRIGSTIDEN Ca Efterkrigstidens bygninger op til ca er beskrevet samlet i dette stilblad. Der er tale om forholdsvis få bygninger inden for det område af bymidte, der er omfattet af bevaringsregler, men ikke desto mindre er det vigtigt, at også disse bygninger behandles med respekt for den arkitektoniske helhed, de indgår i, da ugennemtænkte ændringer kan være til stor skade for helheden. I dette stilblad er bygningstyperne for overskuelighedens skyld delt op i statslånshuset, 50'ermurermestervillaen og den funktionelle tradition. Statslånshusene er bygget i perioden 1938 til 1958, hvor staten ydede lavtforrentede lån for at fremme boligbyggeriet. Det var en betingelse, at boligerne overholdt snævre rammer for pris og størrelse, og derfor er der tale om beskedne huse, der ofte er meget velgennemtænkte for at udnytte den begrænsede plads. Den traditionelle rumdeling blev blødt op med spiseplads i køkkenet og en mere uformel holdning til stuen, der ofte havde direkte adgang til værelser. Husets konstruktion er enkel, og i modsætning til de traditionelle murermestervillaer fremtræder husene lette med lav facadehøjde og taghældning. Husene er ofte opført i teglsten med eternitskifer på taget, og i mange tilfælde er der arbejdet med enkle, men smukke detaljer og træpartier, der fremhæver fordøren og større vinduer til stuen. 50'er murermestervillaen har mange fællestræk med de ældre Bedre Byggeskik-inspirerede villaer, men adskiller sig markant ved store tagudhæng og varierende vinduesstørrelser, der giver husene et lettere og mindre kompakt udseende. Til fællestrækkene hører den høje kælder, den udnyttede tagetage og facader og tage af tegl. Husene har ofte dekorative elementer som træskodder, markerede indgangspartier og blyruder. Den funktionelle tradition er en betegnelse, der dækker den særlige danske udgave af modernismen, som forener modernismens funktionelle og saglige enkelhed med den danske tradition for murede huse. Husene har tydelige referencer til traditionel dansk byggeskik med enkle, murede detaljer og markante bygningskroppe, men de er uden nostalgi, og indarbejder funktionalismens asymmetriske facader og moderne rumindretning til en smuk, harmonisk helhed. Stilen opstod i 30'erne, men har sat sig tydelige spor i såvel statslånshusene som murermestervillaerne fra 50'erne og senere byggeri.

18 EFTERKRIGSTIDEN Anbefalinger Bygningsdele og overflader. For alle tre hustyper gælder det, at de er opført som traditionelt håndværk, men med et fornyet arkitektonisk udtryk, der peger fremad med afsæt i det dansk byggeskik. Det er derfor vigtigt at undgå nostalgiske løsninger, der strider mod arkitekturen, men det er også vigtigt at bibeholde det håndværksmæssige præg. Husene har ofte individuelt udformede detaljer ved vinduer, døre, udhæng, skorsten og lignende, og det er vigtigt for husets udtryk at holde fast i disse. Facader. Murværket er ofte udført med fugetyper og murstensforbandter, der er med til at understrege husenes karakter, og ved renovering er det vigtigt at fastholde disse detaljer. Vandskuring eller pudsning af facaderne skal undgåes, da det vil ødelægge husets arkitektoniske sammenhæng. Tag. Murermestervillaerne fra 50-erne har altid udhæng, mens de to andre typer både kan have udhæng og enkelt udformede gesimser. Hvor husene oprindeligt har lav taghældning med skifertage, er det vigtigt at fastholde dette indtryk, eventuelt med udskiftning til tagpap. Tegltage skal udskiftes med tegl af samme type og farve, og glaserede teglsten må ikke benyttes, da de er ødelæggende for helhedsindtrykket. Udformningen af udhæng og gesims skal så vidt muligt bibeholdes, og tagsten, der bukker ud over sternbrædtet må ikke benyttes, da de er fremmede for arkitekturen. Tagrender skal udføres i Zink, og kviste skal udformes så de passer til husets arkitektur. Tagvinduer var ofte støbejernsvinduer, der nu kan fås i en isoleret udgave, men Veluxvinduer, der kom på markedet i 1942, kan også være et alternativ. Vinduer og døre. Vinduer og døre varierer i udformning, og ved udskiftning skal den oprindelige opdeling og de oprindelige dimensioner bibeholdes. Bondehus-vinduer og andre nostalgiske typer er fremmede for arkitekturen og må ikke isættes. Der må isættes termovinduer i træ, træ-alu og komposit i samme dimensioner som de oprindelige. Plasticvinduer må ikke benyttes Regler. Ovenstående krav er gældende i bevaringsområdet i Ringkøbing og i visse bevarende lokalplaner, og anbefales fulgt i andre områder. Nærmere oplysninger fås ved henvendelse til Ringkøbing-Skjern Kommune.

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø og Vordingborg. Stilbladene gennemgår de typiske

Læs mere

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø og Vordingborg. Stilbladene gennemgår de typiske

Læs mere

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø og Vordingborg. Stilbladene gennemgår de typiske

Læs mere

Stilblade. Temaer. Enfamiliehuse. Garager og carporte

Stilblade. Temaer. Enfamiliehuse. Garager og carporte Stilblade Temaer Enfamiliehuse Garager og carporte Stilblade-temaer Som supplement til stilbladene for enfamiliehuse er der i dette hæfte lavet stilblade for tværgående temaer, der er relevante for enfamiliehuse

Læs mere

Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune

Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune Bygningsfornyelse 2012 - den vestlige del af Herning Kommune Bilag 1 - behandling af ansøgninger Hermodsvej 1, 7480 Vildbjerg nyt tag lagt med sort ædelengoberet vingefalstagsten samt undertag, nye tagrender

Læs mere

Bygningsfornyelse 2015 - den nordlige del af Herning Kommune. Bilag 1

Bygningsfornyelse 2015 - den nordlige del af Herning Kommune. Bilag 1 Bilag 1 Skolegade 20, 7490 Aulum nye vinduer nye døre reparation af facade (inkl. trappeskakt og sålbænke) Samlet overslag på istandsættelsesprojektet: 93.750 kr. inkl. moms. Huset er opført i 1925 og

Læs mere

Bygningsfornyelse. Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme

Bygningsfornyelse. Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse Støtte til andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse i Faaborg- Midtfyn Kommune I denne folder kan du læse om mulighederne for at søge tilskud til renovering af

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Enighedsvej 7

SAVE registrering Haslev midtby Enighedsvej 7 SAVE registrering Haslev midtby Enighedsvej 7 Originalitet 3 Tilstand 4 Samlet bevaringsværdi 3 Ejendomsnr.: 511 Matrikelnr.: 1AZ Adresse: Enighedsvej 7 Byggeår: 1897 Huset fremstår med fast faginddelt

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4C. Huse med trempel/gesims Kategori 4C Tegl- eller skiferdækkede heltage

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4C. Huse med trempel/gesims Kategori 4C Tegl- eller skiferdækkede heltage Hæfte 4C Huse med trempel/gesims Kategori 4C Tegl- eller skiferdækkede heltage Husene fra 1890-1900 er stærkt præget af Esbjergs nybyggeri, og har mistet enhver påvirkning fra den lokale byggemåde. Flere

Læs mere

VURDERING AF BEVARINGSVÆRDI. Tokkekøbvej 2, 3450 Lillerød. 5. juli 2019

VURDERING AF BEVARINGSVÆRDI. Tokkekøbvej 2, 3450 Lillerød. 5. juli 2019 Tokkekøbvej 2, 3450 Lillerød VURDERING AF BEVARINGSVÆRDI 5. juli 2019 Gennemgang af bygningen blev foretaget d. 2. juli 2019 af Center for Bygningsbevaring, Raadvad Arkitekt og bygningskonstruktør Troels

Læs mere

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør

Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Bedre Byggeskik Efterlysning af Bedre Byggeskik huse i Espergærde og Helsingør Arkitekter MAA Per Godtfredsen og Jan Arnt Historisk Forening for Espergærde er gået ind i et samarbejde med By & Land Helsingør

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 3B

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 3B Hæfte 3B Huse med grundmur Kategori 3B Tegl- eller skiferdækket heltag med svungne hollandske gavlkamme Denne hustype fra 1865-90 erne adskiller sig kun ganske lidt fra typen med lige gavlkamme. Hustypen

Læs mere

SYDVESTJYSK KLASSICISME

SYDVESTJYSK KLASSICISME SYDVESTJYSK KLASSICISME Sydvestjysk klassicisme 13. august 2018 VARDE INDIVIDUEL BYGNINGSKULTUR Man ved ikke præcis, hvornår Varde opstod som by, men den har ligget der siden tidlig middelalder. Dette

Læs mere

Skifteretten i Randers, Tøjhushavevej 2, Randers

Skifteretten i Randers, Tøjhushavevej 2, Randers Skifteretten i Randers, Tøjhushavevej 2, Randers Fredningsforslaget omfatter: Skifteretten i Randers, tidl. Herredsretten, opført 1862. Skifteretten i Randers, facade mod Tøjhushavevej Forslagsstiller:

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4B. Huse med gesims/trempel og udhæng Kategori 4B Skifertækkede tage

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4B. Huse med gesims/trempel og udhæng Kategori 4B Skifertækkede tage Hæfte 4B Huse med gesims/trempel og udhæng Kategori 4B Skifertækkede tage Husene af denne type fra omkring 1880-1900 fremtræder ret enkle i form og udstyr. Udsmykningen består af ret enkle, trukne (profilerede)

Læs mere

LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet

LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet BYPLANKONSULENT ARKITEKT M.A.A. CLAUS LORANGE CHRISTENSEN APS Registrant udarbejdet for Faxe Kommune - Maj 2013 LYSHOLM SKOLE - Vurdering af bygningsbevaringskvalitet STED: Lysholm Skolevej 10, 4690 Haslev

Læs mere

HISTORICISME 1 MIDDELALDERLIG OG NORDISK INSPIRATION

HISTORICISME 1 MIDDELALDERLIG OG NORDISK INSPIRATION HISTORICISME 1 MIDDELALDERLIG OG NORDISK INSPIRATION Historicismen var en stilperiode, hvor industrialiseringens nye byggetekniske og industrielle landvindinger, sammen med romantikkens fokus på arkitekturhistorieog

Læs mere

BYGNINGSDELSKATALOG FOR HAVEBOLIGFORENINGEN GRØNDALSVÆNGE

BYGNINGSDELSKATALOG FOR HAVEBOLIGFORENINGEN GRØNDALSVÆNGE BYGNINGSDELSKATALOG FOR HAVEBOLIGFORENINGEN GRØNDALSVÆNGE Katalog over udvendige bygningsdele omfattet af Lokalplanens og Foreningens bestemmelser. Lokalplan Grøndalsvænge nr. 297 af Maj 1999 Facaderegulativ

Læs mere

Bygningsfornyelse. Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme

Bygningsfornyelse. Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme B! "# " N!. B! %-B! %- &'!( Å! #"&-S)!. N'!*- I denne folder kan du læse om mulighederne for at søge tilskud til renovering af dit

Læs mere

FREDNINGSFORSLAG vedr. Graven 20 i Århus Matr. Nr. 1039a Århus Bygrunde

FREDNINGSFORSLAG vedr. Graven 20 i Århus Matr. Nr. 1039a Århus Bygrunde FREDNINGSFORSLAG vedr. Graven 20 i Århus Matr. Nr. 1039a Århus Bygrunde Fredningsforslaget omfatter: Forhus og sidehus Forslagsstiller: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur Udarbejdet af Søren

Læs mere

BYRUMS- OG BYGNINGSANALYSEG

BYRUMS- OG BYGNINGSANALYSEG BYRUMS- OG BYGNINGSANALYSEG Bygninger bevaringsværdier bebyggelsesmønstre Ankomster Byrum Hvad går det ud på? Finde det der er karakteristisk for Rødding Finde det der bør søges at bevares eller fremhæves

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R LAPPEN 10 A-B HELSINGØR KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 16.05.2013 Besigtiget af: Jannie Rosenberg Bendsen Journalnummer: 2011-7.82.07/217-0001 Kommune: Helsingør Kommune Adresse:

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Tingvej 2

SAVE registrering Haslev midtby Tingvej 2 SAVE registrering Haslev midtby Tingvej 2 Arkitektonisk 2 Kulturhistorisk 1 Miljømæssig 1 Originalitet 2 Tilstand 3 Samlet bevaringsværdi 1 Ejendomsnr.: 3093 Matrikelnr.: 17c Adresse: Tingvej 2 Byggeår:

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 2B. Huse med grundmur Kategori 2B Teglhængt heltag med spidsgavle

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 2B. Huse med grundmur Kategori 2B Teglhængt heltag med spidsgavle Hæfte 2B Huse med grundmur Kategori 2B Teglhængt heltag med spidsgavle Denne hustype fra 1840-60 erne adskiller sig - bortset fra tagformen - ikke væsenligt fra den grundmurede med halvvalmet tegltag eller

Læs mere

Bygningers bevaringsværdi er en vurdering af fem forskellige forhold:

Bygningers bevaringsværdi er en vurdering af fem forskellige forhold: Bygningers bevaringsværdi er en vurdering af fem forskellige forhold: Arkitektonisk værdi - - - - Vurderingen af bevaringsværdien bygger på et helhedsindtryk af bygningens kvalitet og tilstand. Så hvad

Læs mere

Bygningsfornyelse. Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme

Bygningsfornyelse. Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme Bygningsfornyelse Støe l andels- og ejerboliger samt udlejningsejendomme B! "# " N!. B! %-B! %- &'!( Å! #"&-S)!. N'!*- I denne folder kan du læse om mulighederne for at søge tilskud til renovering af dit

Læs mere

Forslag til. Stilblade til Lokalplan nr for Præstevænget, Blomstervænget og Ved Nordstien

Forslag til. Stilblade til Lokalplan nr for Præstevænget, Blomstervænget og Ved Nordstien Forslag til Stilblade til Lokalplan nr. 1.2-9 for Præstevænget, Blomstervænget og Ved Nordstien Historicisme STILBLADE TIL LOKALPLAN NR. 1.2-9 FOR PRÆSTEVÆNGET, BLOMSTERVÆNGET OG VED NORDSTIEN Historicismen

Læs mere

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget

Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Lokalplan for Solbjærget & Soldraget Baggrunden for arbejdet med lokalplanen er at vi ønsker at kunne fastholde kvarterets helhedsindtryk. Dette fremgår også af vores servitut, men grundet de beslutninger

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4A. Huse med trempel/åbent udhæng Kategori 4A Skifertækkede tage

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 4A. Huse med trempel/åbent udhæng Kategori 4A Skifertækkede tage Hæfte 4A Huse med trempel/åbent udhæng Kategori 4A Skifertækkede tage Med indførelsen i 1890 erne af denne hustype afbrydes videreudviklingen og forfiningen af de traditionelle fagdelte længehuse. Husene

Læs mere

De historicistiske villaer overflader og detaljer

De historicistiske villaer overflader og detaljer Overflader og detaljer De historicistiske villaer i Rosenvængets kvarter har en række karakteristiske detaljer, der går igen, og som det er afgørende vigtigt at passe på, når huset skal sættes i stand

Læs mere

ÅBOULEVARDEN 121 HORSENS KOMMUNE

ÅBOULEVARDEN 121 HORSENS KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R ÅBOULEVARDEN 121 HORSENS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 04.11.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/615-0001 Kommune: Horsens Kommune Adresse: Åboulevarden

Læs mere

RAADVAD-VINDUET SMUKKE, VELISOLERENDE OG HOLDBARE VINDUER TILPASSET HUSETS ARKITEKTUR. RAADVAD - Nordisk Center til Bevarelse af Håndværk

RAADVAD-VINDUET SMUKKE, VELISOLERENDE OG HOLDBARE VINDUER TILPASSET HUSETS ARKITEKTUR. RAADVAD - Nordisk Center til Bevarelse af Håndværk RAADVAD-VINDUET SMUKKE, VELISOLERENDE OG HOLDBARE VINDUER TILPASSET HUSETS ARKITEKTUR RAADVAD - Nordisk Center til Bevarelse af Håndværk pas på de gamle vinduer Pas på de gamle vinduer - eller vælg nye,

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R MØLLERGADE 43 SVENDBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 17.09.2013 Besigtiget af: Sidse Martens Gudmand-Høyer Journalnummer: 2013-7.82.07/479-0001 Kommune: Svendborg Kommune

Læs mere

Ny gade- og fortovsbelægning skal følge principperne for belægning vist på Bilag B og udføres enten i brosten, chaussésten, betonfliser, bordursten, teglklinker, pigsten eller asfalt. Eksisterende brostensbelægning

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 13 NYBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 02.06.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/450-0001 Kommune: Nyborg Kommune Adresse: Slotsgade

Læs mere

SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier

SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier SAVEBygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier IDENTIFIKATION Kommune Varde Kommune Adresse Vestslugen Landsejerlav Vandflod By, Oksby Planoplysninger Kommuneplan 207 Betegnelse

Læs mere

Anbefalinger ved byggeri

Anbefalinger ved byggeri ved byggeri Facader De gamle huse er bl.a. karakteristiske ved, at facaderne fremstår som en flade, hvor vinduerne er rektangulære åbninger for lysindfald. Nyere huse har typisk større flader med glaspartier.

Læs mere

Fuglebjerg Kommune. Bevaringsvejledning for Vinstrup

Fuglebjerg Kommune. Bevaringsvejledning for Vinstrup Fuglebjerg Kommune Bevaringsvejledning for Vinstrup Indledning... 2 Bebyggelse generelt... 2 Husets tag...3 Stråtag... 3 Teglsten... 4 Skifer... 5 Cementsten... 5 Tjærepap... 5 Eternit... 5 Andre tagmaterialer...

Læs mere

Bygningsdel /Område A B C D Svenskehuse

Bygningsdel /Område A B C D Svenskehuse TAG Retningslinier for bygningsdele og detaljer indenfor forskellige bevaringskategorier. Godkendt af Teknik- og Miljøudvalget d. 28. september 2010 Alle ansøgninger vil dog blive behandlet efter en konkret

Læs mere

SAVEBygningsregistrering

SAVEBygningsregistrering SAVEBygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier IDENTIFIKATION Kommune Varde Kommune Adresse Skolegade Landsejerlav Kommune nr. 573 Hus nr. 11 Matrikel nr. 3BR Ølgod By Planoplysninger

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R DET GULE HUS VEJEN KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 30.06.2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/575-0001 Kommune: Vejen Kommune Adresse: Koldingvej

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Præstevænget 3

SAVE registrering Haslev midtby Præstevænget 3 SAVE registrering Haslev midtby Præstevænget 3 Miljømæssig 3 Originalitet 4 Ejendomsnr.: 1960 Matrikelnr.: 3aæ Adresse: Præstevænget 3 Byggeår: 1932 Byggestil: bedre byggeskik Hus i 1½ plan som fremstår

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby

SAVE registrering Haslev midtby SAVE registrering Haslev midtby Ringstedvej 9B Originalitet 4 Tilstand 4 Ejendomsnr.: 1985 Matrikelnr.: 17h Adresse: Ringstedvej 9B Byggeår: 1898 huset i 1½ plan er i blank mur af røde tefl. Der er isat

Læs mere

OVERSIGT OVER FREDNINGSEMNER I VIBORG AMT. Geografisk fordeling af de indkomne fredningsemner

OVERSIGT OVER FREDNINGSEMNER I VIBORG AMT. Geografisk fordeling af de indkomne fredningsemner OVERSIGT OVER FREDNINGSEMNER I VIBORG AMT Geografisk fordeling af de indkomne fredningsemner 35 Morsø Kommune - Feggesundvej 53, Skarregaard, Sejerslev - Gl. Færgevej 32, Gammelgård, Sillerslev - Kirkesvinget

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD KULTURMILJØER I HOLBÆK BY HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: HOLBÆK SLOTS LADEGÅRD Historie Holbæk Slots Ladegård er en tidligere avlsgård tilhørende Holbæk Slot. Ladegårdens historie rækker

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R STORE POTTERGADE 9 AABENRAA KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 01.05.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2012-7.82.07/580-0001 Kommune: Aabenraa Kommune Adresse:

Læs mere

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE

DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R DUEHOLM MEJERI MORSØ KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 03.05.2011 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2011-7.82.07/773-0001 Kommune: Morsø Kommune Adresse: Munkegade 22,

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R ADELGADE 23, NYSTED GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 13.10.2010 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2010.7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1C. Huse med grundmur og murede gavltrekanter Kategori 1C Stråtækt heltag med spidsgavle

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1C. Huse med grundmur og murede gavltrekanter Kategori 1C Stråtækt heltag med spidsgavle Hæfte 1C Huse med grundmur og murede gavltrekanter Kategori 1C Stråtækt heltag med spidsgavle Fra omkring år 1850 blev det almindeligt at mure gavltrekanterne fuldt op på nye huse. Facademurene er som

Læs mere

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r

S t i l b l a d e f o r k ø b s t a d e n s b e v a r i n g s v æ r d i g e b y g n i n g e r Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø og Vordingborg. Stilbladene gennemgår de typiske

Læs mere

OPPE SUNDBY GAMLE SKOLE FREDERIKSSUND KOMMUNE

OPPE SUNDBY GAMLE SKOLE FREDERIKSSUND KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R OPPE SUNDBY GAMLE SKOLE FREDERIKSSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 07.02.2014 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2011-7.82.07/250-0001 Kommune: Frederikssund

Læs mere

Bygningsfornyelse 2013 - den sydlige del af Herning Kommune

Bygningsfornyelse 2013 - den sydlige del af Herning Kommune Hovedgaden 22, Skarrild, 6933 Kibæk udskiftning af dørparti 25.000 kr. inkl. moms. Bygningen er opført i 1916. Mod vejen (øst) fremstår huset, udover nyere tag og tagkonstruktion, med sit originale arkitektoniske

Læs mere

PRINSENSGADE 39 A-B FREDERICIA KOMMUNE

PRINSENSGADE 39 A-B FREDERICIA KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R PRINSENSGADE 39 A-B FREDERICIA KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 02.02.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/607-0001 Kommune: Fredericia Kommune Adresse:

Læs mere

TRELEDDET det pulserende, sunde og grønne hjerte på Frederiksberg.

TRELEDDET det pulserende, sunde og grønne hjerte på Frederiksberg. TRELEDDET det pulserende, sunde og grønne hjerte på Frederiksberg. Nærværende redegørelse skal belyse og begrunde projekt Treleddet det pulserende, sunde og grønne hjerte på Frederiksberg, der i hovedtræk

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Vestergade 3 5, nr. 3

SAVE registrering Haslev midtby Vestergade 3 5, nr. 3 SAVE registrering Haslev midtby Vestergade 3 5, nr. 3 Arkitektonisk 4 Miljømæssig 5 Originalitet 4 Samlet bevaringsværdi 4 Udpeget i år: 2008, rev. 2011 Ejendomsnr.: 3309 Matrikelnr.: 1aq Adresse: Vestergade

Læs mere

Bygningsfornyelse Herning Kommune

Bygningsfornyelse Herning Kommune Egelundvej 3, 7470 Karup 4h Egelund By, Haderup Ejendommen er opført i 1935. Ejendommen er et fint eksempel på bedre byggeskik, og fremstår overvejende original, men er i dårlig stand. Det anbefales, at

Læs mere

Referat fra mødet i Økonomiudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Økonomiudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Referat fra mødet i Økonomiudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Mandag den 26. maj 2014 Mødested: Mødelokale 505 Mødetidspunkt: Kl. 18:00-18:15 Medlemmer: Fraværende: Formand: Jacob Bjerregaard

Læs mere

Eksisterende forhold mv. Kortbilag 8 og 9. Lundegården

Eksisterende forhold mv. Kortbilag 8 og 9. Lundegården Eksisterende forhold mv. Kortbilag 8 og 9. Lundegården 1. Lokalplanens formål, At fastlægge bebyggelsesregulerende bestemmelser for sommerhusområderne. At overføre de dele der er beliggende i landzone

Læs mere

SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier

SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier IDENTIFIKATION Kommune Varde Kommune Adresse Karl Postsvej Landsejerlav Vandflod By, Oksby Planoplysninger Kommuneplan 2017 Betegnelse

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 33 AABENRAA KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 05.2012 Besigtiget af: Mia Kroer Ræbild Journalnummer: 2012-7.82.07/580-0001 Kommune: Aabenraa Kommune Adresse: Slotsgade

Læs mere

NOTAT OM BYGNINGSVURDERING RYETGAARD, RYETHØJVEJ 7, 3500 VÆRLØSE

NOTAT OM BYGNINGSVURDERING RYETGAARD, RYETHØJVEJ 7, 3500 VÆRLØSE NOTAT OM BYGNINGSVURDERING RYETGAARD, RYETHØJVEJ 7, 3500 VÆRLØSE 26.01.2016 Bygning 1 Arkitektonisk værdi: 3 Arkitektonisk vurdering: Velproportioneret længehus med taktfaste facader pga. bindingsværkets

Læs mere

Del 3. - Stilblade - Aktuel SAVE-registrering (2013)

Del 3. - Stilblade - Aktuel SAVE-registrering (2013) Del 3 - Stilblade - Aktuel SAVE-registrering (2013) Stilbladene beskriver de arkitektoniske stilarter, der i forskellige perioder har præget byggeriet i de tre købstæder i Vordingborg Kommune, Stege, Præstø

Læs mere

SAVE registrering Haslev midtby Nordborgvej 4

SAVE registrering Haslev midtby Nordborgvej 4 SAVE registrering Haslev midtby Nordborgvej 4 Miljømæssig 3 Originalitet 4 Tilstand 3 Ejendomsnr.: 1762 Matrikelnr.: 26f Adresse: Nordborgvej 4 Byggeår: 1897 Hus i 1½ plan der fremstår pudset. Uoriginalt

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R ØSTERGADE 9 GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 12.11.2010 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2010.7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund Kommune

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1A. Huse med bindingsværk Kategori 1A Stråtækt heltag med spidsgavle

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1A. Huse med bindingsværk Kategori 1A Stråtækt heltag med spidsgavle Hæfte 1A Huse med bindingsværk Kategori 1A Stråtækt heltag med spidsgavle Den ældst kendte og endnu bevarede byggemåde i Odden er det lave, smalle fagdelte længehus med enkelt bindingsværk i facaderne,

Læs mere

SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier

SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier SAVEBygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier IDENTIFIKATION Kommune Varde Kommune Adresse Ølgodvej Landsejerlav 3303, Dejgård By, Horne Planoplysninger Kommuneplan 207 Betegnelse

Læs mere

Rettelsesblad. ØK / Byråd 041 Gallemarkskvarteret Næstved

Rettelsesblad. ØK / Byråd 041 Gallemarkskvarteret Næstved Bevaringsværdige bygninger er markeret med en rød farve på kortbilag 3 til lokalplanen. Disse bygninger er omfattet af bestemmelser for bebyggelses udformning og fremtræden i 8.1-8.40 Miljøunderstøttende

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R MELLEMGADE 52 AALBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 19.10.2011 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/851-0001 Kommune: Aalborg Kommune Adresse:

Læs mere

Notat. Ændringer til forslag til lokalplan 132 siden Miljø og Planlægningsudvalgets behandling d. 23. juni 2010.

Notat. Ændringer til forslag til lokalplan 132 siden Miljø og Planlægningsudvalgets behandling d. 23. juni 2010. Notat Til: Vedrørende: Bilag: sagen Ændringer i forslag til lokalplan 132, bevaring af bygninger siden Miljø og Planlægningsudvalgets behandling d. 23. juni 2010 Ændringer til forslag til lokalplan 132

Læs mere

ØSBY PRÆSTEGÅRD HADERSLEV KOMMUNE

ØSBY PRÆSTEGÅRD HADERSLEV KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R ØSBY PRÆSTEGÅRD HADERSLEV KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 28.09.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2011-7.82.07/510-0001 Kommune: Haderslev Kommune Adresse:

Læs mere

Harresøvej 15 7323 Give Tlf.: 4055 4550 Fax: 7573 0407 e-mail: mail@lillelundhuse.dk www.lillelundhuse.dk

Harresøvej 15 7323 Give Tlf.: 4055 4550 Fax: 7573 0407 e-mail: mail@lillelundhuse.dk www.lillelundhuse.dk MedByg MedByg kan i princippet foregå i alle vores huse. Alt, der bygges i samarbejde med os, er individuelt. Prisen på et individuelt hus er naturligvis også lidt højere, men der er mange forhold, der

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R KYSEBORGSTRÆDE 6 SVENDBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 01.08.2013 Besigtiget af: Sidse Martens Gudmand-Høyer Journalnummer: 2013-7.82.07/479-0001 Kommune: Svendborg Kommune

Læs mere

Bygningsgennemgang af FIOMA den 28.06.2013

Bygningsgennemgang af FIOMA den 28.06.2013 af FIOMA den 28.06.2013 Byggeafdelingen har den 28. juni 2013 besigtiget det tidligere Fioma / Frederikssund jernstøberi og maskinfabrik. Besigtigelsen er foretaget ved en visuel gennemgang og der er foretaget

Læs mere

OPLÆG til RESTAURERING af Falkoner Alle 114B, 2000 Frederiksberg 28. februar 2018

OPLÆG til RESTAURERING af Falkoner Alle 114B, 2000 Frederiksberg 28. februar 2018 OPLÆG til RESTAURERING af Falkoner Alle 114B, 2000 Frederiksberg 28. februar 2018 Rekvirent: Jens Henrik Johansen Falkonergårdsvej 15, st. 1959 Frederiksberg C Tlf. 53 77 70 04 E-mail jenshenrikjohansen@gmail.com

Læs mere

Det klassiske i det moderne

Det klassiske i det moderne Det klassiske i det moderne Nedenstående illustration viser entasis forslag til infi ll i Åbenrå 16. Husene i Åbenrå er klassisk udformede med facader opbygget i en fast rytme med pille-vindue-pille. Infi

Læs mere

AAGAARD KALUNDBORG KOMMUNE

AAGAARD KALUNDBORG KOMMUNE AAGAARD KALUNDBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 24.08.2010 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2010-7.82.07/326-0001 Kommune: Kalundborg Kommune Adresse: Aagaardsvej 11B, Gørlev Betegnelse:

Læs mere

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE

HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R HORSENS ALMINDELIGE HOSPITAL HORSENS KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 04.11.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/615-0001 Kommune: Horsens Kommune

Læs mere

Passage. Baghus, (tidl. 19) Baghus,17. (tidl. 19) Carport Baghus, 21. Baghus, 21. Bevaringsværdige bygninger

Passage. Baghus, (tidl. 19) Baghus,17. (tidl. 19) Carport Baghus, 21. Baghus, 21. Bevaringsværdige bygninger Passage Baghus,17 17 17 (tidl. 19) Baghus,17 (tidl. 19) 21 Carport Baghus, 21 Baghus, 21 Bevaringsværdige bygninger Sagsrapport Sag - Adelgade 17 Stamdata Type: SAVE-sag Betegnelse: Adelgade 17 Aktuel

Læs mere

Focus2 A/S 1/ A/B Bjerggården. v/ Jesper Krogh Frederiksborggade 154B, 1. tv København NV. 6. november Lokalplanforslag På Bjerget

Focus2 A/S 1/ A/B Bjerggården. v/ Jesper Krogh Frederiksborggade 154B, 1. tv København NV. 6. november Lokalplanforslag På Bjerget A/B Bjerggården v/ Jesper Krogh Frederiksborggade 154B, 1. tv. 2400 København NV 6. november 2014 Sag nr.: Opgave: Emne: 1657 A/B Bjerggården Lokalplanforslag På Bjerget Høringssvar Indledning A/B Bjerggården

Læs mere

BELVEDERE GENTOFTE KOMMUNE

BELVEDERE GENTOFTE KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R BELVEDERE GENTOFTE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 14.03.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Gjelstrup Journalnummer: 2011-7.82.07/157-0001 Kommune: Gentofte Kommune Adresse: Strandvejen

Læs mere

SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier

SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier SAVE-Bygningsregistrering Kortlægning og registrering af bevaringsværdier IDENTIFIKATION Kommune Varde Kommune Adresse Debelvej Landsejerlav Allerslev By, Outrup 325 Kommune nr. 573 Hus nr. 30 Matrikel

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R MEYERCRONES STIFTELSE ROSKILDE KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 06.07.2011 Besigtiget af: Simon Harboe Journalnummer: 2011-7.82.07/265-0001 Kommune: Roskilde Kommune Adresse:

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SINDINGGÅRD HERNING KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 14.10.2013 Besigtiget af: Jannie Rosenberg Bendsen Journalnummer: 2013-7.82.07/657-0001 Kommune: Herning Kommune Adresse:

Læs mere

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia

Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d Sag: Dalegade Fredericia Fredericia kommune Gothersgade 7000 Fredericia Att: Helle Aare / Pernille Øster Fredericia, d. 03.12.18 Sag: Dalegade 34 7000 Fredericia Generelt til indsigelserne: Min eneste interesse er at skabe et

Læs mere

Referenceliste. Mejlgade, Aarhus C. Fredens Torv, Aarhus C

Referenceliste. Mejlgade, Aarhus C. Fredens Torv, Aarhus C Referenceliste Mejlgade, Aarhus C Den bevaringsværdige ejendom er oprindeligt fra 1845 og anvendt dels til bolig og dels til erhverv. Ejendommen har de seneste år lidt under manglende vedligeholdelse,

Læs mere

BLEGDAMSGADE 7 NYBORG KOMMUNE

BLEGDAMSGADE 7 NYBORG KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R BLEGDAMSGADE 7 NYBORG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 10.03.2015 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2013-7.82.07/450-0001 Kommune: Nyborg Kommune Adresse: Blegdamsgade

Læs mere

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1B

Fanø Kommune Skolevej 5-7, 6720 Fanø - tlf. 76 660 660. Hæfte 1B Hæfte 1B Huse med grundmur og bræddebeklædte gavltrekanter Kategori 1B Stråtækt heltag med spidsgavle Fra omkring år 1800 gik man over til at grundmure de nye huse og modernisere de ældre huse, hvor bindingsværket

Læs mere

Vonge. Vejledning og retningslinjer for støtteberettiget bygningsfornyelse

Vonge. Vejledning og retningslinjer for støtteberettiget bygningsfornyelse Vonge Vejledning og retningslinjer for støtteberettiget bygningsfornyelse Forord Vejle Kommune vil gerne medvirke til, at bymidten i Vonge istandsættes og vedligeholdes på en måde, der kan forbedre og

Læs mere

ØSTER STRANDGADE 13 RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE

ØSTER STRANDGADE 13 RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE F R E D N I N G S V Æ R D I E R ØSTER STRANDGADE 13 RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 15.10.2014 Besigtiget af: Stefanie Høy Brink Journalnummer: 2013-7.82.07/760-0001 Kommune: Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Hashøj Kommune. Vejledning vedr. Sludstrup

Hashøj Kommune. Vejledning vedr. Sludstrup Hashøj Kommune Vejledning vedr. Sludstrup Indledning... 2 Bebyggelse generelt... 2 Husets tag... 3 Stråtag... 3 Teglsten... 4 Skifer... 5 Cementsten... 5 Tjærepap... 5 Eternit... 5 Andre tagmaterialer...

Læs mere

SAVE-vurdering af Holtegaard

SAVE-vurdering af Holtegaard SAVE-vurdering af Holtegaard Stuehuset Den arkitektoniske værdi En nyklassicistisk bygning opført formentlig i 1905 (bygningen er opført på fundamenterne af et ældre stuehus) i en periode, hvor stilarten

Læs mere

Buen/Ved Grænsen Et bevaringsværdigt haveboligområde

Buen/Ved Grænsen Et bevaringsværdigt haveboligområde Buen/Ved Grænsen Et bevaringsværdigt haveboligområde Retningslinjer til fortolkning af den bevarende Lokalplan 92 Retningslinjer til fortolkning af den bevarende lokalplan 92 er udarbejdet i et samarbejde

Læs mere

SAVE-værdier Arkitektonisk 2 Kulturhistorisk 1 Miljømæssig 2 Originalitet 3 Tilstand 3. Samlet bevaringsværdi 1. Udpeget i år: 2011

SAVE-værdier Arkitektonisk 2 Kulturhistorisk 1 Miljømæssig 2 Originalitet 3 Tilstand 3. Samlet bevaringsværdi 1. Udpeget i år: 2011 SAVE registrering Haslev midtby Sta onspladsen 1A Kulturhistorisk 1 Miljømæssig 2 Originalitet 3 Samlet bevaringsværdi 1 Ejendomsnr.: 854 Matrikelnr.: 70D Adresse: Stationspladsen 1A Byggeår: 1877 Funktion:

Læs mere

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY BAKKEKAMMEN OG MØLLEVANGEN

KULTURMILJØER I HOLBÆK BY BAKKEKAMMEN OG MØLLEVANGEN KULTURMILJØER I HOLBÆK BY BAKKEKAMMEN OG MØLLEVANGEN BESKRIVELSE AF KULTURMILJØ: BAKKEKAMMEN OG MØLLEVANGEN, HOLBÆK Historie Bakkekammen og Møllevangen er en del af Stormøllegård-konsortiets udstykning

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R NAFFET 14 HADERSLEV KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 28.09.2012 Besigtiget af: Maria Wedel Søe Journalnummer: 2011-7.82.07/510-0001 Kommune: Haderslev Kommune Adresse: Naffet

Læs mere

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, for By og Land Mariagerfjord, indsendt maj 2008. Beskrivelse side 3. Vedligeholdelsesstand side 5

Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, for By og Land Mariagerfjord, indsendt maj 2008. Beskrivelse side 3. Vedligeholdelsesstand side 5 Betegnelse: Adresse: Identifikation: Nuv. ejer: Hadsund Gamle Politistation Tinggade 2-4, 9560 Hadsund Matrikel nr. 30cz, Hadsund by, Hadsund Sogn Slots- og Ejendomsstyrelsen Arkitekt: Morten Skøt (1887-1936)

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R SLOTSGADE 22, NYKØBING GULDBORGSUND KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: 27.10.2010 Besigtiget af: Nanna Secher Larsen Journalnummer: 2010-7.82.07/376-0001 Kommune: Guldborgsund

Læs mere

F R E D N I N G S V Æ R D I E R

F R E D N I N G S V Æ R D I E R F R E D N I N G S V Æ R D I E R FREDERIKSBERG ALLÉ 104 FREDERIKSBERG KOMMUNE 2 Besigtigelsesdato: Besigtiget af: Journalnummer: 16.12.2013 Sidse Martens Gudmand-Høyer 2013-7.82.07/147-0001 Kommune: Adresse:

Læs mere

B må males sort, fremstå i naturtræ eller males i den valgte grundfarve, eller grundfarven

B må males sort, fremstå i naturtræ eller males i den valgte grundfarve, eller grundfarven RENDSAGERPARKEN Retningslinier for Rendsagerparken, side 6 A. LØKKETOFTEN 1-55 OG 2-60 SAMT RENDSAGERVEJ 102-170. DESITA-HUSENE Farve Husets gavl og rem A skal males i èn af de nedenstående grundfarver.

Læs mere

FREDEDE GÅRDE I ØSTJYLLAND 1850-1940

FREDEDE GÅRDE I ØSTJYLLAND 1850-1940 FREDEDE GÅRDE I ØSTJYLLAND 1850-1940 Geografisk placering af periodens fredede gårde i Østjylland 1) EGEVEJ 27, BESSER, SAMSØ 2) BJERREVEJ 412, KLAKRING, JUELSMINDE 3) STOKKEBRO 60, GJERRILD, NØRRE DJURS

Læs mere