Virksomhedsplan i Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virksomhedsplan i Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser 2015-2016"

Transkript

1 Vision Aarhus en god by for alle At Aarhus skal være en god by for alle betyder, at den også skal rumme og inkludere borgere,som er hjemløse og socialt udsatte. Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser optager borgere - fra alle landets kommuner - der ikke har, eller kan, opholde sig i deres bolig. Undersøgelser viser, at hjemløse er kendetegnet ved at have en mangfoldighed af komplekse problemstillinger. Centret arbejder med denne mangfoldighed ved at møde borgeren med fleksibilitet, og understøtte individuelle løsninger med det formål at hjælpe den enkelte til at håndtere og komme ud af hjemløshed. Ved at optage borgere med hjemløshedsproblematikker, og aktivt understøtte deres recoveryproces, bidrager centret til borgerens inklusionsproces. Mission Den Aktive Borger Den aktive borger i Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser er en borger, som har indsigt i og redskaber til at mestre sin hjemløshed og aktivt handle med henblik på at undgå hjemløshed, og dermed undgå ophold på 110 boformer. Hjemløshed er en kompleks problemstilling, og da hjemløse borgere har forskellige forudsætninger, er det den enkelte borgers ressourcer, der afgør, hvor aktiv pågældende kan være. Der samarbejdes derfor på forskellige niveauer med den enkelte borger. For mange borgere i hjemløshed er det en nødvendig forudsætning, at de basale behov ift. søvn, kost mv. opfyldes, mens der etableres et samarbejde omkring borgerens problemstillinger og individuelle udvikling ud af hjemløshed, og gerne helt ud af hjælp og støtte. I rehabiliteringen arbejdes der via samtaler, undervisning og vejledning kontinuerligt med at synliggøre, hvilke muligheder der er, og hvilke konsekvenser, der kan være ved de valg, borgeren træffer. Derved opnår borgeren et fundament for sine beslutninger, ligesom borgeren får mobiliseret sine individuelle ressourcer ift. at handle og blive en aktiv borger.

2 Faglig strategi Recoveryorientering Recovery-orienteret rehabilitering er den fællesfaglige tilgang til arbejdet i Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser. Recovery, og det at komme sig, betyder i et hjemløshedsperspektiv, at borgeren får og/eller bevarer en bolig. Vores faglige strategi understøtter, at udviklingen af vore ydelser og faglige indsats til hver en tid tager udgangspunkt i borgerens recoveryproces. Ydelserne fokuserer dermed på borgeren og ikke grupper af borgere. I 2015 og 2016 vil vi arbejde med følgende fokusområder: CSFI screenes kontinuerligt i intervaller planlagt på tværs af søjlen. Brugerinddragelse skal styrkes på organisationsniveau og individniveau De fysiske rammer skal udvikles så de bedst muligt understøtter såvel borgerens recoveryproces som medarbejdernes arbejdsmiljø Der arbejdes bevidst med det professionelle sprog og kommunikation mhp. at modvirke stigmatisering og fremme borgerens håb, selvbestemmelse og indflydelse på eget liv. Styrke samskabelse og inklusion gennem foregangsprojekter og udviklingsplaner Hvordan der arbejdes med de enkelte fokusområder, beskrives generelt under afsnittene om ressourcer, organisation, ydelser og effekt, og konkret i de enkelte tilbuds (enheders) udviklingsplaner. Tilgang Social Kapital Social kapital handler om at styrke de brobyggende, samlende og forbindende relationer i organisationen med henblik på at øge kvaliteten, produktiviteten og trivslen på arbejdspladsen til gavn for såvel medarbejdere som borgere. Med udgangspunkt i de tre diamanter: samarbejde, tillid og oplevet retfærdighed ift. opgaver og kerneydelse, arbejdes der på tværs af centret med at udvikle den sociale kapital på boformsniveau. I arbejdes der på at styrke samarbejdet og den sociale kapital i organisationen. Arbejdet er forankret i MED- udvalgene. På Østervang er der lavet en undersøgelse som viser, at det særligt er

3 ift. samarbejdet på tværs af enhederne, som der er behov for at have fokus på: Der blev afholdt en medarbejderkonference i november 2014 der identificerede, hvad der skal arbejdes videre med. Primo 2015 foreligger en procesplan for det videre arbejde med at styrke social kapital. Hele processen gentages ultimo På Tre Ege vil der ultimo januar 2015 ligge en procesplan for arbejdet med at styrke social kapital med udgangspunkt i en konflikthåndterende kultur. Der vil dels blive foretaget en undersøgelse blandt alle medarbejdere i organisationen, dels blive arbejdet med emnet på såvel gruppe- som organisationsplan. Effekt Borgerne bliver bedre til at mestre deres liv I Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser betyder det, at borgeren bliver bedre til at mestre sit liv, at borgeren på kort sigt får dækket basale livsnødvendigheder og opnår størst mulig stabilitet. På mellemlangt sigt betyder det, at borgeren bliver i stand til at mestre udfordringerne ved egne funktionsbegrænsninger, får genopbygget oplevelse af integritet og mening, og bliver i stand til at deltage i det sociale liv med særlig fokus på at få og bevare en bolig og dermed komme ud af hjemløshed. Vi følger kontinuerligt effekten med henblik på at sikre at borgerne får den indsats, som bedst muligt støtter op omkring den enkeltes recoveryproces og vej ud af hjemløshed. Vore ASI-screeninger (som også understøttes af andre udenlandske undersøgelser, og en dansk som er på vej) peger på, at vi har tre kategorier indenfor målgruppen hhv.: En stor del af målgruppen ca. 75 % der tæller for ca. 1/4 af alle brugerdøgn (transitionelle) En lille del af målgruppen ca. 5 % der tæller for ca. 1/6 af alle brugerdøgn (episodiske) Og en mindre del af målgruppen ca. 20 % der tæller for over halvdelen af alle brugerdøgn (kroniske) I 2015 og 2016 vil vi undersøge, om vi kan bruge denne viden til at målrette og specialisere vore indsatser yderligere, så vi bedst muligt matcher de behov, der kan være indenfor de enkelte målgruppekategorier, og dermed understøtter størst mulig effekt for borgeren.

4 Færre Hjemløse (måler på indsats) Vi bliver i målt på følgende mål og nøgletal: 90 % af udsatte på forsorgshjem må max opholde sig der i 120 dage. I 2015 vil vi følge, hvor mange af de borgere, som har været på forsorgshjem i 120 dage, der er klar til at flytte ud. Det vil give en indikation på, hvad der ligger bag opholdstidslængden på forsorgshjem og dokumentere en eventuel tilsandingsproblematik. Nøgletal for antallet af unge på forsorgshjem Nøgletal for andelen af borgere, der vender tilbage til et forsorgshjem indenfor et år efter udflytning til egen bolig. I 2015 vil vi i samarbejde med Ankestyrelsen arbejde på at eliminere fejlkilder og arbejde hen imod en baseline. Udvikling af resultatdokumentation (individniveau) I 2015 arbejdes der videre med at udvikle et koncept for resultatdokumentation ved anvendelse af ASI-elementer på 110- området. Det undersøges endvidere, om resultatdokumentation kan afprøves i centrets 85 tilbud med udgangspunkt i erfaringerne fra Center for Bostøtte i eget Hjem. Tidspunktet for afprøvning og implementering afhænger af implementeringen af CSC. Det forventes, at de første nøgletal kan afrapporteres i løbet af Borgerne er tilfredse med vores indsats At borgerne er tilfredse med vores indsats handler om, at de ydelser, som de modtager i CFSI, opleves som relevante ift. deres problemstillinger. Borgeren skal være informeret om, hvilke tilbud og indsatser, de kan få i CFSI, med det formål at få forventningsafstemt indsatsen fra start. Brugertilfredsheden følges kontinuerligt gennem brugertilfredshedssundersøgelserne. Ligeledes følges brugbarheden af ydelserne som en løbende del af ASI-screeningen. Brugertilfredshedsundersøgelser I 2014 gennemføres der brugertilfredshedsundersøgelse i Kilden og i 2015 i kantinen og administrationsenheden begge på Østervang. Når resultaterne foreligger, vil Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser forholde sig refleksivt og konkret til udbyttet af undersøgelserne og tage stilling til, om resultaterne eventuelt skal undersøges nærmere f.eks. ved en mere kvalitativ undersøgelse. Med udgangspunkt i de identificerede udviklingspunkter iværksættes eventuelle initiativer til forbedring af den brugeroplevede kvalitet. Det undersøges, om der kan etableres en slags borgerselvevaluering til undersøgelse af, om borgeren selv mener at have bidraget til at få fuldt udbytte og været i samarbejdet i fuldt omfang.

5 Tre Ege har ultimo 2014 medvirket i SFI s landsdækkende brugertilfredshedsundersøgelse på 110 området. Primo 2015 følges det op med egen Bindeks-undersøgelse og en beboerkonference, hvor SFI deltager med resultaterne af deres undersøgelse. Ydelser Udvikling af det sociale arbejde. Herunder: Metoder, tilbud og særlige indsatsområder - Billige boliger - Tidlig indsats/unge - Styrket beskæftigelsesrettet indsats I Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser arbejder vi kontinuerligt med udvikling af det sociale arbejde i forhold til voksne hjemløse. Vi udvikler ydelserne i overensstemmelse med nyeste viden om målgruppens behov og virkningsfulde metoder med henblik på at understøtte borgerens individuelle recoveryproces. Borgernes komplekse problemstillinger betyder, at vi skal arbejde alsidigt og fokuseret med en mangfoldighed af indsatser og metoder. Udover de metoder som allerede anvendes, og som kan læses i beskrivelsen for den enkelte boform,vil vi i 2015 og 2016 undersøge mulighederne for at arbejde metodisk med borgerens neuroaffektive tilstand og kognitive forudsætninger. Der videreudvikles og implementeres i 2015 og 2016 brug af dilemmaplatforme på Østervang, som er en metode, som gør det muligt at arbejde åbent og bevidst med dilemmaer som et led i fortsat faglig udvikling. I 2015 er det planen at gennemføre 6 x dilemmaplatformsgrupper med 6 deltagere i hver, hvilket giver et samlet antal deltagere på 36 medarbejdere. Herudover afprøves et pilotprojekt, hvor dilemmaplatformsmodellen vil blive afprøvet i arbejdet med faglig udvikling for service, teknisk samt administrativt personale på Østervang. Pilotprojektet forventes at opstarte første kvartal Målet er, at der gennemføres 2 dilemmaplatforme, hvorefter pilotprojektet vil blive evalueret med henblik på at afklare dilemmaplatforms-modellen anvendelighed i udviklingsarbejdet i de enheder. Tidlig indsats/unge I forhold til tidlig indsats er der ingen indikationer på, at borgere som debuterer tidligere på forsorgshjem er længere tid i hjemløshed end borgere, der debuterer senere. I forhold til arbejdet med udsatte unge understøtter CFSI det pågående arbejde med at implementere metoder, der retter sig mod at forebygge hjemløshed blandt unge. Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser følger og dokumenterer antallet af unge. Når centret kommer i kontakt med unge hjemløse Aarhus-borgere kontaktes både myndighed og ungetilbud med henblik på eventuel optagelse.

6 Styrket beskæftigelsesrettet indsats Meningsfuld beskæftigelse og hverdagsaktiviteter er centralt i de flestes liv - også for borgere i hjemløshed. Der arbejdes i 2015 på at styrke den beskæftigelsesrettede indsats via følgende interne og eksterne initiativer: Det undersøges konkret, hvordan, eller om, der kan etableres en socialøkonomisk virksomhed, drevet efter de vejledninger Erhvervs- og selskabsstyrelsen har lavet, og efter Social- og Beskæftigelsesministeriernes seneste udspil. Eventuel projektformulering primo 2015 med opstart i løbet af Der etableres en mere målrettet indsats for borgere, der i CFSI modtager 85 støtte med henblik på at motivere borgere til beskæftigelse Samarbejde med Beskæftigelsesforvaltningen ift. at sikre adækvat beskæftigelse til udsatte borgere i CFSIs regi. Samarbejdet er beskrevet i Virksomhedscenter generation 2. Analysere årsagen til at flertallet af borgere på Tre Ege ikke kommer i et beskæftigelsestilbud. Billige boliger Det stigende antal hjemløse nødvendiggør, at der dels tilvejebringes flere boliger, og at borgeren får støtte til af fastholde sin bolig. Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser vil understøtte dette arbejde på følgende vis. Undersøge hvordan CFSI fra et individuelt perspektiv kan understøtte og motivere til, at borgere geografisk bredt flytter ud i boliger på landsdækkende plan. Resultatet af undersøgelsen ligger klar ultimo Afsøge muligheden for at etablere skæve boliger f.eks. Bækken på Østervang samt anvende Malmøgade 7-9 til målgruppen. Derudover undersøges løbende behov og mulighed for at etablere yderligere boliger i et samarbejde med Ejendomsforvaltningen Fortsætte arbejdet med omgivelserne ift. at sikre accept af målgruppen i udslusningsboliger og andre botilbud, som drives af centret. Der afholdes f.eks. årlige møder med grundejerforeninger mv. Derudover samarbejdes der kontinuerligt med myndighed om tilpasning af tilbudsviften og matchning af CFSIs målgruppe med relevante botilbud. I vil der være særligt fokus på, hvordan målgruppens behov ift. boliger kan forudsiges med udgangspunkt i en analyse af målgruppen (de tre føromtalte grupperinger).

7 Organisering Styrket borgerkontakt (og en organisation i udvikling). Herunder: Korte fokuserede indsatser Vi skal løbende udvikle vores organisering, så vi bedst muligt matcher borgerens behov. Vi monitorerer området bl.a. via løbende screeninger og andre teknologier med henblik på at tilrettelægge og udvikle vores organisation bedst muligt. Vi vil i 2015 og 2016 have særligt fokus på omverdensanalyser og omsætning i strategiplanlægningsredskaber. Vi arbejder løbende på at styrke borgerkontakten bl.a. ved inddrage grupper af borgere i organisationens drift. Der tages udgangspunkt i de områder borgerne ønsker inddragelse/indflydelse på f.eks. mad, fællesfaciliteter og indretning af huset. Den konkrete udrulning og udmøntning blandt andet af BINDEX beskrives i tilbuddenes (enhedernes) lokale udviklingsplaner Korte fokuserede indsatser Ydelserne i Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser er i forhold til 110 og Aarhus Kommunes budgetmål om max 120 dage på forsorgshjem i sig selv tidsbegrænset og fokuseret. Der arbejdes systematisk på, at borgeren inden 120 dage skal være udflytningsparat. I forhold til 85 indsatsen monitorerer og overvåger vi kontinuerligt på borgerens udvikling i et tidsperspektiv med henblik på at sikre det bedst mulige og mindst indgribende tilbud. I arbejdes der med følgende initiativer: I 2015 vil vi følge, hvor mange af de borgere, som har været på forsorgshjem i 120 dage, der er klar til at flytte ud. Det vil give en indikation på, hvad der ligger bag opholdstidslængden på forsorgshjem og dokumentere en eventuel tilsandingsproblematik. På 110 området arbejdes der generelt og konkret med at videreudvikle og implementere indsats- og tidsfokuserede guidelines samt sikre at ydleserne også understøtter de korte fokuserede indsatser. Styrket samarbejde/samskabelse Med henblik på at sikre sammenhæng i indsatsen samarbejder vi kontinuerligt med frivillige, pårørende, interne samarbejdspartnere og andre aktører i civilsamfundet. I arbejder centret særligt med: Samarbejde med Region Midtjylland og frivillige organisationer om opstart af socialøkonomisk virksomhed. Samskabelsesprojekt med Center for Alkoholbehandling og AA. Projektet har til formål at skabe brobygning mellem afrusning, drikkende brugere, AA og Alkoholbehandlingen. Tre Ege vil i udarbejde en frivillighedsstrategi med fokus på: hvad skal vi, og hvad kan vi. Udmøntning af strategien vil ske med udgangspunkt i medarbejdernes og borgernes vurderinger og ønsker for

8 hvor der kan sættes frivillige ind. De seneste ASI resultater viser, at Tre Ege har en større gruppe af aktive stofmisbrugere indskrevet. Med udgangspunkt i de udfordringer, der beskrives gennem ASI screeninger vil Tre Ege i afsøge muligheder for et samskabelsesprojekt med NA, Center for Misbrugsbehandling og stofbrugere indskrevet på Tre Ege. Ressourcer Højt faglig niveau og god ledelse herunder: Mindre sygefravær Bedre arbejdsklima Vi arbejder kontinuerligt med at udvikle medarbejder- og ledelsesressourcer, så vi sikrer et højt fagligt niveau og et godt arbejdsmiljø. Med udgangspunkt i arbejdet med social kapital vil vi som et fundamentalt grundlag sikre, at vi optimerer og får størst mulige synergieffekter ud af samarbejdet og hinandens kompetencer. Mindre sygefravær Vi følger, analyserer og arbejder proaktivt og løbende med at nedbringe sygefraværet i overensstemmelse med de gældende retningslinjer på området. Bedre arbejdsklima Vi arbejder løbende med at forbedre vores arbejdsklima bl.a. via kontinuerligt fokus på konflikthåndtering og reduktion af trusler om vold. I vil vi have fokus på: Styrke den systematiske risikovurdering med henblik på ulykkesforebyggelse og håndtering (inspireret af Brøsets risikovurderingssystem i arbejdet med udadreagerende borgere). I forlængelse heraf udarbejdes der f.eks. tryghedsplaner med den enkelte bruger med henblik på at få en fælles forståelse af, hvordan vi kan håndtere den udadreagerende adfærd. Implementering forventes tilendebragt ultimo Konflikthåndteringskursus revideres i første halvår Vi arbejder løbende på at udvikle de fysiske rammer med henblik på at understøtte konfliktnedtrappende omgivelser og dermed håndtering af konflikter. Der udarbejdes en analyse for, hvordan vi vil arbejde med udvikling af konfliktnedtrappende fysiske rammer. Analysen forventes klar ultimo På Østervang udarbejdes der i løbet af et nyt ledelsesgrundlag. Grundlaget ligger klar den 30. juni 2016.

9 Omdømme God kommunikation den gode fortælling God kommunikation er, når vi informerer vore borgere, samarbejdspartnere og andre aktører i civilsamfundet rettidigt og på bedst mulig vis. På individniveau arbejder vi på at styrke kommunikationen med den enkelte borger, få forventningsafstemt indsatsen og øge tilfredsheden med indsatsen. Derudover arbejder vi kontinuerlig på at kommunikere omkring vores værdier og ydelser blandt andet på vores hjemmeside og via vores virksomhedsplan. Vi arbejder i overensstemmelse med centrets retningslinjer for, hvordan vi kommunikerer med lokalområdet, borgere og pressen. I vil vi have særligt fokus på at styrke den interne og eksterne kommunikation: På Østervang er processen forankret i MED-udvalget, og der laves en plan for det videre arbejde i starten af 2015 med henblik på implementering i På Tre Ege følges en proces i Kirkens Korshær der understøttes af Hansen Agenda. Endelig vil Center for Forsorg og Specialiserede Indsatser gennem arbejdet med at styrke den sociale kapital skærpe opmærksomheden omkring medarbejderne som vigtige ambassadører for arbejdspladsen både ved ansættelse, organisationsændringer, i det daglige arbejde og eventuelle afviklinger.

VIRKSOMHEDSPLAN FOR CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE INDSATSER

VIRKSOMHEDSPLAN FOR CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE INDSATSER VIRKSOMHEDSPLAN FOR CENTER FOR FORSORG OG SPECIALISEREDE INDSATSER 2015-16 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD...............................................5 INDLEDNING..........................................

Læs mere

Mål og indsatsområder SUV 1. kvt Opdateret: 30. maj 2013

Mål og indsatsområder SUV 1. kvt Opdateret: 30. maj 2013 Mål og indsatsområder SUV 1. kvt. 2013 Opdateret: 30. maj 2013 1 Oversigt over fælles mål i 2013 Voksne med sindslidelse og udsatte voksne Vi får mest muligt ud af de økonomiske ressourcer Attraktiv arbejdsplads

Læs mere

Det kan være borgere med misbrugsproblemer, kriminalitet og hjemløshed. Og det handler om unge, der har problemer med at gennemføre en uddannelse.

Det kan være borgere med misbrugsproblemer, kriminalitet og hjemløshed. Og det handler om unge, der har problemer med at gennemføre en uddannelse. Forord Familie- og Beskæftigelsesforvaltningens mission er at skabe et godt hverdagsliv for alle borgere i Aalborg Kommune. Det drejer sig blandt andet om at gøre en særlig indsats for borgere med svære

Læs mere

1.Egen bolig/støtte i egen bolig

1.Egen bolig/støtte i egen bolig .Egen bolig/støtte i egen bolig Hvad vil vi? Hvad gør vi? Sikre borgere med særlige behov hjælp til at få og fastholde en bolig. Sikre en koordinerende og helhedsorienteret indsats for borgeren. Sørge

Læs mere

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser 14 Hvorfor et ledelsesgrundlag? Center for Akut- og Opsøgende Indsatser består af flere forskellige afdelinger, som opererer under forskellige paragraffer

Læs mere

Recovery-orientering Ledelsesgrundlag 2012

Recovery-orientering Ledelsesgrundlag 2012 Recovery-orientering Ledelsesgrundlag 2012 SOCIALFORVALTNINGEN Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Dato 1.juni 2012. Ledelsesgrundlag for centerledere og afdelingsledere i Søjlen for Socialpsykiatri og udsatte

Læs mere

EN NY SOCIALSTRATEGI

EN NY SOCIALSTRATEGI EN NY SOCIALSTRATEGI Socialstrategien er de politiske visioner for det sociale arbejde i København for børn, unge og voksne med sociale og psykiske udfordringer eller et handicap. Socialstrategien skitserer

Læs mere

De 9 strategiske pejlemærker

De 9 strategiske pejlemærker De 9 strategiske pejlemærker Socialpsykiatrisk Center Slagelse De 9 strategiske pejlemærker I denne folder præsenteres 9 strategiske pejlemærker for socialpsykiatrien i Slagelse Kommune. Pejlemærkerne

Læs mere

Bocenter Sydvest Virksomhedsplan 2015-2016. Version 20150603

Bocenter Sydvest Virksomhedsplan 2015-2016. Version 20150603 Bocenter Sydvest Virksomhedsplan 2015-2016 Version 20150603 1 Om Bocenter Sydvest INDLEDNING Bocenter Sydvest dækker en bred vifte af botilbud til borgere med udviklingshæmning og med betydeligt og varigt

Læs mere

EN BY MED PLADS TIL ALLE

EN BY MED PLADS TIL ALLE BY MED PLADS TIL ALLE SOCIALSTRATEGI 2018 BY MED PLADS TILINDHOLD ALLE 4 8 VÆRDIGT HELSTØBT OG LANGSIGT LØSNING SELVSTÆNDIGT SUND OG FAGLIGT STÆRK ORGANISATION 6 10 INTRODUKTION København skal være en

Læs mere

Recovery og udsatte mennesker

Recovery og udsatte mennesker Recovery og udsatte mennesker Oplæg Socialudvalget den 30. januar 2014 Socialpsykiatri og Udsatte Voksne - budget Nettobudget: 376.000.000 (Statsrefusion, salg af pladser til andre kommuner, brugerbetaling

Læs mere

en by med plads til alle

en by med plads til alle by med plads til alle SocialStrategi 2018 by med plads til alle indhold 4 Et værdigt liv en helstøbt og langsigtet løsning Et selvstændigt liv 6 en sund og fagligt stærk organisation 10 introduktion København

Læs mere

Udviklingsplanen for Driftsområdet for Forsorg og misbrug, Socialforvaltningen, Østervangs egne analyser af interessenters behov med udgangspunkt

Udviklingsplanen for Driftsområdet for Forsorg og misbrug, Socialforvaltningen, Østervangs egne analyser af interessenters behov med udgangspunkt Emne Udviklingsplan for Århus kommunes forsorgshjem Østervang 2009 Østervang skal i henhold til Servicelovens 9 stk.3 lave en udviklingsplan som en del af den regionale rammeaftale. Udgangspunktet for

Læs mere

CENTER FOR BO-OMRÅDETS Virksomhedsplan 2015-2016

CENTER FOR BO-OMRÅDETS Virksomhedsplan 2015-2016 CENTER FOR BO-OMRÅDETS Virksomhedsplan 2015-2016 Center for Bo-området Center for Bo-området er en enhed i Socialpsykiatri og Udsatte Voksne, Socialforvaltningen i Aarhus Kommune. Centeret består af 7

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp

Politik for borgere med særlige behov. Social inklusion og hjælp til selvhjælp Politik for borgere med særlige behov Social inklusion og hjælp til selvhjælp 2 Politik for borgere med særlige behov Forord Borgere med særlige behov er borgere som alle andre borgere. De har bare brug

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2018 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Der afholdes tre møder i perioden maj-juni 2016, hvorefter arbejdsgruppen afleverer sin afrapportering.

Der afholdes tre møder i perioden maj-juni 2016, hvorefter arbejdsgruppen afleverer sin afrapportering. Arbejdsgruppe vedr. risikovurdering af borgere i botilbud. I de senere år har der været arbejdsmiljømæssige udfordringer på socialpsykiatriske bosteder i Danmark. Med baggrund i disse sager er der et stigende

Læs mere

Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde

Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde 2015 2017 Indhold 1. Hvorfor en rehabiliteringsstrategi?... 2 2. Det strategiske afsæt vision, mål og værdier... 3 3. Hvordan tænker vi rehabilitering

Læs mere

Tabel 1: Oversigt over nuværende og allerede implementerede indsatser i projektperioden 2009-2013

Tabel 1: Oversigt over nuværende og allerede implementerede indsatser i projektperioden 2009-2013 Notat Emne Bilag 1. Oversigt over Hjemløseplanens samlede indsatser 2009-2013 Til Kopi til Den 8. maj 2013 Aarhus Kommune Tabel 1 nedenfor viser, hvilke indsatser, der har været etableret i projektperioden.

Læs mere

Udgangspunktet for en forandring 2016

Udgangspunktet for en forandring 2016 Udgangspunktet for en forandring 2016 Baggrund & formål Horsens Kommune har siden afslutningen af projekt Housing First i 2013 arbejdet med, at nedbringe opholdstiderne for hjemløse på forsorgshjem jf.

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Rusmiddelpolitikkens Handleplan Bilag 1: Forslag til Rusmiddelpolitikkens Handleplan

GLADSAXE KOMMUNE NOTAT. Rusmiddelpolitikkens Handleplan Bilag 1: Forslag til Rusmiddelpolitikkens Handleplan GLADSAXE KOMMUNE Sundheds- og Rehabiliteringsafdelingen Bilag 1: Forslag til Rusmiddelpolitikkens Handleplan 2012-2013 NOTAT Dato: 7. november 2011 Af: Vivian Grønfeldt og Annemette Bundgaard Forslag til

Læs mere

Statusrapport Målregnskab 2015 Socialudvalget. Effekt Ydelser Organisering Ressourcer

Statusrapport Målregnskab 2015 Socialudvalget. Effekt Ydelser Organisering Ressourcer Statusrapport Målregnskab 2015 Socialudvalget Effekt Ydelser Organisering Ressourcer MÅL - familier, børn og unge Børn får det bedre Effektvurderinger af udsatte børn Udvikling og adfærd Familieforhold

Læs mere

Recovery-orientering fællesfagligt grundlag 2012

Recovery-orientering fællesfagligt grundlag 2012 Recovery-orientering fællesfagligt grundlag 2012 SOCIALFORVALTNINGEN Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Indledning Som en del af den fortsatte faglige udvikling i Socialpsykiatri og Udsatte Voksne i Aarhus

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Notat Side 1 af 6 Til Til Kopi til Jette Jensen, Enhedslisten Orientering Aarhus Byråd Besvarelse af 10-dages forespørgsel vedrørende indlagte hjemløse Byrådsmedlem Jette Jensen, Enhedslisten har fremsendt

Læs mere

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden.

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden. Arbejdsmiljømål 2017-2018 Odder Kommunes mål og indsatser for at styrke et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø tager afsæt i den fælles forståelse og udvikling af kerneopgaven hvad er det for en

Læs mere

Mål. for Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse

Mål. for Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse Mål for Handicap og Psykiatri Social, Sundhed og Beskæftigelse 2013 Indledning Formålet med at udarbejde mål for Handicap og Psykiatri er, at målene angiver retning for vores arbejde og giver mening til

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation 2 Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske

Læs mere

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012

Rammeaftale Udviklingsstrategi. Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Rammeaftale 2013- Udviklingsstrategi Præsentationsmateriale fra Fælleskommunalt sekretariat Marts 2012 Fælleskommunalt sekretariat for det specialiserede socialområde Rammeaftale på det specialiserede

Læs mere

Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde

Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde Rehabiliteringsstrategi på det regionale socialområde 2015-2017 regionsyddanmark.dk Hvorfor en rehabiliteringsstrategi? I Region Syddanmark ønsker vi at give borgerne mulighed for at leve et så selvstændigt

Læs mere

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland.

Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland. Ledelses- og Styringsgrundlag Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Ledelses- og Styringsgrundlag Opdateret via proces i 2012-2013 hvor blandt andre koncernledelsen og MEDsystemet har været inddraget

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere

Kort og klart Viden til gavn

Kort og klart Viden til gavn Nationale retningslinjer for forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på boformer for hjemløse Kort og klart Viden til gavn INDHOLD Introduktion til retningslinjerne... 3 1. Forebyggelse af

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske Regioner

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Fælles undervisning 1. 2. Projektets titel: Fælles undervisning om psykiatri og misbrug i Region Hovedstaden Baggrund: Projektet baserer sig på en række erfaringer og

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2017 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Overblik over handleplaner i Social Strategi

Overblik over handleplaner i Social Strategi Overblik over handleplaner i Social Strategi Indsatsområde Handleplaner Bemærkninger Der skal udarbejdes en overordnet rekrutterings- og kompetenceudviklingsstrategi på tværs af specialområderne. Kompetenceudvikling

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget FØRSTEBEHANDLING VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalgets ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive

Læs mere

Individual. I alt Community. Case Ma- kontaktska- Løsla- Treatment. nagement. delse (ACT) (ICM)

Individual. I alt Community. Case Ma- kontaktska- Løsla- Treatment. nagement. delse (ACT) (ICM) Bilag 2 Emne Til Kopi til Bilag til byrådsindstilling Aarhus Kommune Den 17. august 2012 I de 8 deltagerkommuner har i alt 1.681 borgere indtil nu været indskrevet i et metodeforløb under Hjemløsestrategien.

Læs mere

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget

Udvalgsplan for Velfærds- og Sundhedsudvalget Udvalgsplan 2014-2017 for Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Familiecentrets virksomhedsplan 2015-2016

Familiecentrets virksomhedsplan 2015-2016 Familiecentrets virksomhedsplan 2015-2016 INDLEDNING Om centret Familiecentret er Aarhus Kommunes myndighedscenter for udsatte børn, unge og familier. Familiecentret er forankret i Socialforvaltningen/

Læs mere

De 10 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet)

De 10 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet) De 1 sociale mål Holstebro Kommune (voksenområdet) Regeringens 1 sociale mål skal sætte retning for og skabe større fremdrift i socialpolitikken: Flere skal være en del af arbejdsfællesskabet, og færre

Læs mere

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Center Bøgely 2015

Aftalestyring. Aftale mellem Varde Byråd og Center Bøgely 2015 Aftalestyring Aftale mellem Varde Byråd og Center Bøgely 2015 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og bringer naturen ind i familiens hverdag derhjemme,

Læs mere

Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Byrådet Fra Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 16. oktober 2018 Masterplan på Hjemløseområdet - Til at forebygge og afhjælpe hjemløshed i lyset af visionen om

Læs mere

Politik for sociale indsatser på voksenområdet: Fagudvalg: Beskæftigelses- og Socialudvalget, Byrådsgodkendt: XX. YY 2015

Politik for sociale indsatser på voksenområdet: Fagudvalg: Beskæftigelses- og Socialudvalget, Byrådsgodkendt: XX. YY 2015 Beskæftigelse, Social, Økonomi Social- og Arbejdsmarkedssekretariat Ref. Kurthj Dir. tlf. 4631 5574 Mobil 61 36 38 52 kurthj@roskilde.dk Den 21. maj 2015 Politik for sociale indsatser på voksenområdet:

Læs mere

Budgetmål og indsatsområder i Socialforvaltningen 2011 og 2012

Budgetmål og indsatsområder i Socialforvaltningen 2011 og 2012 Budgetmål og indsatsområder i 2011 og 2012 Orientering til Socialudvalget Tirsdag den 10. maj 2011 Søren Frost Udviklingschef Orientering til Socialudvalget s budgetmål 2011 og 2012 Generelt Børn, Unge

Læs mere

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013

Ældrepolitik. Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Ældrepolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente, hvoraf en

Læs mere

Beskrivelse af CTI-metoden

Beskrivelse af CTI-metoden Beskrivelse af CTI-metoden CTI er en forkortelse for Critical Time Intervention. 1. CTI-metodens målgruppe Socialstyrelsen vurderer, at CTI-metoden er relevant for borgere, der har behov for en intensiv

Læs mere

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato

UDKAST. Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri. Indgået dato UDKAST Udkast til partnerskabsaftale mellem Frederiksberg Kommune og Region Hovedstadens Psykiatri Indgået dato Indhold i partnerskabsaftalen: 1. Aftalens parter... 3 2. Formål... 3 3. Visioner for partnerskabet...

Læs mere

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune

Psykiatriplan Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Ishøj Kommune og Vallensbæk Kommune Psykiatriplan 2015-2018 Borger- og Socialservice Forord I denne psykiatriplan vil Ishøj og Vallensbæk kommuners overordnede målsætninger for

Læs mere

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED

Udvalgsplan Velfærds- og Sundhedsudvalget. Web udgave VELFÆRD OG SUNDHED Udvalgsplan 2014-2017 Velfærds- og Sundhedsudvalget VELFÆRD OG SUNDHED Forord Velfærds- og Sundhedsudvalget ønsker, at børn, unge og voksne i Horsens Kommune skal leve gode og aktive liv. Horsens Kommune

Læs mere

Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Sociale Forhold og Beskæftigelse. Aarhus Kommunes Hjemløseplan 2009-2013

Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Sociale Forhold og Beskæftigelse. Aarhus Kommunes Hjemløseplan 2009-2013 Aarhus Kommunes Hjemløseplan 2009-2013 4 målsætninger som skal følges Ingen borgere skal leve et liv på gaden Unge bør ikke opholde sig på forsorgshjem Ophold på forsorgshjem bør ikke vare mere end 3-4

Læs mere

FORBEREDELSESSKEMA inden det første besøg i forbindelse med godkendelse af nyt tilbud

FORBEREDELSESSKEMA inden det første besøg i forbindelse med godkendelse af nyt tilbud FORBEREDELSESSKEMA inden det første besøg i forbindelse med godkendelse af nyt tilbud Baseret på socialtilsynenes kvalitetsmodel til brug ved nygodkendelser af tilbud. Ansøger bedes beskrive hvordan de

Læs mere

Politik for socialt udsatte borgere

Politik for socialt udsatte borgere Politik for socialt udsatte borgere Svendborg Kommune har som en af de første kommuner i landet besluttet at udarbejde en politik for kommunens socialt udsatte borgere. Politikken er en overordnet retningsgivende

Læs mere

Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben

Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT Til Socialudvalget Orientering om Socialtilsynets afgørelse om skærpet tilsyn og påbud for botilbuddet Strandviben Socialtilsyn Hovedstaden

Læs mere

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet

Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet Koncern HR, Stab 21.05.13/PG Overordnet stillingsbeskrivelse for ledelsen på Præhospitalet God ledelse er en forudsætning for et effektivt og velfungerende sundhedsvæsen, som er karakteriseret ved høj

Læs mere

En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats

En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats En styrket udredningskapacitet inkl. en styrket myndighedsindsats En styrkelse af myndighedsområdet dækker over såvel en styrket udredningskapacitet som en styrket myndighedsindsats. Indsatserne er beskrevet

Læs mere

Målbillede for socialområdet

Målbillede for socialområdet Målbillede for socialområdet En ramme for en flerårig planlægning af det regionale socialområde Et socialområde med borgeren som aktiv medborger Faglig indsats af høj kvalitet, målrettet den enkelte borger

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi 2014-2018

Arbejdsmiljøstrategi 2014-2018 Arbejdsmiljøstrategi 2014-2018 for Sociale Forhold og Beskæftigelse Den overordnede målsætning er fastholdelse og udvikling af attraktive arbejdspladser med afsæt i tankesættene for social kapital og arbejdsmiljøledelse

Læs mere

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST

STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST STRATEGI FOR DEN INKLUDERENDE BY OG HOUSING FIRST PLADS TIL ALLE BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET 1 FORORD Som Beskæftigelses og Socialudvalg arbejder vi for, at alle udsatte i Odense skal have et godt

Læs mere

Aftale 2018 for Socialområdet for voksne

Aftale 2018 for Socialområdet for voksne Sagsbehandler Doknr. Sagsnr. LeaBa 247550-17 17/14522 Social- og Handicapcentret December 2017 Aftale 2018 for Socialområdet for voksne Overskrifter for aftalens mål Her indsættes tre eller flere mål.

Læs mere

Handicappolitik. Lige muligheder for alle

Handicappolitik. Lige muligheder for alle Handicappolitik Lige muligheder for alle Forord Dette er den 3. udgave af Frederikshavn Kommunes Handicappolitik siden kommunesammenlægningen i 2007. Handicappolitikken er blevet til i en fælles indsats,

Læs mere

Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund. Indflydelse på eget liv

Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund. Indflydelse på eget liv Oktober 2018 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund Indflydelse på eget liv Side 2 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Ansøgningsskemaet skal udfyldes elektronisk via puljeportalen, https://tilskudsportal.sm.dk. For yderligere information om brug af puljeportalen

Læs mere

Virksomhedsplan Center for Voksne med Autisme og ADHD

Virksomhedsplan Center for Voksne med Autisme og ADHD Virksomhedsplan Center for Voksne med Autisme og ADHD Indhold Om Voksenhandicap (VH)... 2 En god by for alle (VH)... 3 Den aktive borger (VH)... 4 Medborgerskab (VH)... 5 Social kapital (CVAA)... 6 Borgerne

Læs mere

Formål. Målgruppen er skoler, der ikke har valgt model, samt LP-skoler. Modellen kan også benyttes af PALS-skoler.

Formål. Målgruppen er skoler, der ikke har valgt model, samt LP-skoler. Modellen kan også benyttes af PALS-skoler. Herningmodel Skole Baggrund Efterspørgsel fra flere skoler. Herningmodel Skole er inspireret af elementer fra LP, PALS og erfaringer indhentet i kommunen siden 2008. Herningmodel Skole skal understøtte

Læs mere

Strategi for Styrket Recoveryorientering 2011-2013

Strategi for Styrket Recoveryorientering 2011-2013 Strategi for Styrket Recoveryorientering 2011-2013 Emne Fortsat styrket recovery-orientering i Socialpsykiatri og Udsatte. Strategi 2011-2013. Aarhus Kommune Den 1. juli 2011 1. Indledning Siden 2006/07

Læs mere

YOT Team i Århus V -forebyggelse af kriminalitet i socialt udsatte boligområder. Århus Kommune Socialcenter Vest Socialforvaltningen

YOT Team i Århus V -forebyggelse af kriminalitet i socialt udsatte boligområder. Århus Kommune Socialcenter Vest Socialforvaltningen YOT Team i Århus V -forebyggelse af kriminalitet i socialt udsatte boligområder Århus Kommune Socialcenter Vest Socialforvaltningen Ungeindsatsen Socialcenter Vest YOT Team YOT Inddragelse af de unge og

Læs mere

Strategi for Aktivitetsområdet. Sundhed og Omsorg

Strategi for Aktivitetsområdet. Sundhed og Omsorg Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg Sagsnr.29.09.00-A00-3-5 Sagsbehandlere: TC/MSJ Dato: 3. maj 206 Strategi for Aktivitetsområdet Sundhed og Omsorg 206-2020 Indledning Horsens Kommune har en stor og

Læs mere

Virksomhedsplan 2018

Virksomhedsplan 2018 Virksomhedsplan 2018 Indholdsfortegnelse 1: Kort om Daghøjskolen... 3 2: Vision... 3 3: Daghøjskolens strategi... 3 4: Daghøjskolens mission... 4 5: Organisation... 4 6: Daghøjskolens formål... 5 7: Forventede

Læs mere

Årlig tilsynsredegørelse for politikområdet Udviklingshæmning, fysisk handicap og senhjerneskade

Årlig tilsynsredegørelse for politikområdet Udviklingshæmning, fysisk handicap og senhjerneskade Årlig tilsynsredegørelse for politikområdet Udviklingshæmning, fysisk handicap og senhjerneskade Esbjerg Kommune, februar 2011 Indhold Konklusion og sammenfatning... 2 Opsamling på fokusområderne... 3

Læs mere

Aftaler for Socialpsykiatrien. Psykiatri- og Handicapområdet

Aftaler for Socialpsykiatrien. Psykiatri- og Handicapområdet Aftaler 2019-2020 for Socialpsykiatrien Psykiatri- og Handicapområdet 2 2019-2020 Dialogbaserede aftaler Psykiatri- og Handicapområdet i Ikast-Brande Kommune er ligesom de andre fagområder en del af det

Læs mere

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område

FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område FRIVILLIGHEDSPOLITIK for det sociale område Forord...4 Den overordnede vision...6 Bærende principper...8 Understøttelse af frivilligheden...10 Mangfoldighed og respekt...12 Synliggørelse af det frivillige

Læs mere

Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud

Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud Bilag 4: Status på handleplan for en styrket kvalitetssikring af aktiveringstilbud Nr. Handlinger Tema 1: Systematisk kvalitetstjek af tilbudsviften Forventet afslutningstidspunkt Status efterår 2011 Status

Læs mere

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan

Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Metode- og implementeringsskabelon: Udredning og Plan Housing First som grundpræmis i arbejdet med Hjemløsestrategien og metoden Udredning og Plan Metoden Udredning og Plan afprøves i en række kommuner,

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation

Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue. Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område i Randers Kommue Fælles kommunale retningslinjer for standard 1.1 kommunikation 2 Den Danske Kvalitetsmodel på det sociale område Dansk kvalitetsmodel på

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

Konkrete forslag fremkommet ved høring af Social Strategi

Konkrete forslag fremkommet ved høring af Social Strategi Konkrete forslag fremkommet ved høring af Social Strategi Høringspart Forslag Bemærkning Kommuner Holstebro og Silkeborg kommuner En tydeligere definition af, hvad specialisering er og af regionens specialiseringsprofil

Læs mere

Udviklingsplan. for. Specialområde Socialpsykiatri Voksne

Udviklingsplan. for. Specialområde Socialpsykiatri Voksne Udviklingsplan for Specialområde Socialpsykiatri Voksne 2018 1 Fakta om Specialområde Socialpsykiatri Voksne Specialområde Socialpsykiatri Voksne blev etableret d. 1. januar 2013 i forbindelse med en organisatorisk

Læs mere

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne

Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Strategi for det specialiserede socialområde for voksne Forord Denne strategi er gældende for hele det specialiserede socialområde for voksne. Strategien er blevet til i forlængelse af, at der er gennemført

Læs mere

Udviklingsaftale indgået mellem Direktionen og Økonomiudvalget 2016

Udviklingsaftale indgået mellem Direktionen og Økonomiudvalget 2016 Udviklingsaftalens afgrænsning Udviklingsaftalen indgås for 2016. Udviklingsaftalen omfatter den samlede administrative opgaveportefølje samt koncernens organisation. Ved indgåelse af udviklingsaftalen

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

Inklusion i Lejre Kommune. En vision om berigende fællesskaber

Inklusion i Lejre Kommune. En vision om berigende fællesskaber Inklusion i Lejre Kommune En vision om berigende fællesskaber Kære læser Hvad betyder fællesskab for dig? Du har sikkert haft oplevelser med flere forskellige fællesskaber, som har haft betydning i dit

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Voksenhandicap Gentænkt

Voksenhandicap Gentænkt Voksenhandicap Gentænkt Side 1 Side 2 Side 3 Indledning Vi vil have endnu mere fokus på borgernes mestring af eget liv. Derfor har vi sat gang i en udvikling af hele Voksenhandicapområdet. I udviklingen

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2011-2012 KLØVERENGEN

VIRKSOMHEDSPLAN 2011-2012 KLØVERENGEN VIRKSOMHEDSPLAN 2011-2012 KLØVERENGEN 1 Kløverengens virksomhedsplan 2012-2013 Indhold Indledning... 3 Hvorfor en virksomhedsplan?... 3 Hvad er Kløverengen?... 4 Hvad er Kløverengens kerneværdier?... 4

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse 4.1.2010 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.2 Brugerinddragelse Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er igangsat af regionerne og Danske Regioner

Læs mere

Brugerpolitik. for Sundhedsvæsenet i Region Sjælland

Brugerpolitik. for Sundhedsvæsenet i Region Sjælland Brugerpolitik for Sundhedsvæsenet i Region Sjælland Brugerpolitik for Sundhedsvæsenet i Region Sjælland Indholdsfortegnelse Brugerne i centrum side 3 Oplevet kvalitet side 3 Mål med brugerinddragelse side

Læs mere

Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef

Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune

VISION OG MÅL. Udkast Til høring. Fremtidens handicapområde. Rudersdal Kommune VISION OG MÅL Fremtidens handicapområde Rudersdal Kommune 2017-2027 Udkast Til høring 2 Indholdsfortegnelse: INDLEDNING...4 FORORD...4 RAMME...5 VISION...6 MÅL...7 BESKÆFTIGELSE OG UDDANNELSE...7 BOLIG...7

Læs mere

Udkast maj 2013. Ældrepolitik

Udkast maj 2013. Ældrepolitik Udkast maj 2013 Ældrepolitik Vision Omsorgskommunen Ringsted Ældrepolitikken sætter rammen og afstikker retningen for initiativer og indsatser på ældre og sundhedsområdet i Ringsted Kommune og har sit

Læs mere

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet 2017-2020 Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Formål 4 Processen indtil nu 5 Beskrivelse af Fokusområderne 6 Bilag 1 Inspirationsskema

Læs mere

KVALITETSMODEL 3.0 Kvalitet i SOF

KVALITETSMODEL 3.0 Kvalitet i SOF KVALITETSMODEL 3.0 Kvalitet i SOF 1 Kvalitetsmodel 3.0 November 2016 Socialforvaltningen Københavns Kommune Stabscenter SOF Kvalitetsudvikling & Resultater 2 KVALITETSMODEL 3.0 I socialforvaltningen arbejder

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Derfor laver

Læs mere

Virksomhedsplan Solbakken

Virksomhedsplan Solbakken Virksomhedsplan Solbakken Indhold Indledning 2 Om Voksenhandicap. 3 En god by for alle 3 Den aktive borger 3 Medborgerskab 3 Social kapital 3 Økonomisk balance i et udviklingsperspektiv. 3 Borgeren bliver

Læs mere

Notat. Status på resultatdokumentation i Familier, Børn og Unge Socialudvalget Erik Kaastrup-Hansen og Lotte Henriksen.

Notat. Status på resultatdokumentation i Familier, Børn og Unge Socialudvalget Erik Kaastrup-Hansen og Lotte Henriksen. Notat Emne: Til: Kopi til: Status på resultatdokumentation i Familier, Børn og Unge Socialudvalget Erik Kaastrup-Hansen og Lotte Henriksen Den 15. august 2013 Aarhus Kommune Socialforvaltningen Baggrund

Læs mere