Udlicitering af bustrafik Jesper Andersen, PLS Consult

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udlicitering af bustrafik Jesper Andersen, PLS Consult"

Transkript

1 Trafikdage 98 Udlicitering af bustrafik Jesper Andersen, PLS Consult Udlicitering af buskørsel Transportrådet har anmodet PLS Consult om at foretage en analyse af konsekvenserne af udliciteringen af den kollektive bustrafik, som er foretaget i Danmark op gennem halvfemserne. Der er kun tale om en delvis udlicitering, idet nogle amter har endnu ikke foretaget udlicitering eller har kun udliciteret en mindre del af deres kørsel. Endelig har enkelte større byer ikke ønsket at udlicitere den kommunale kørsel. Formål Formålet med analysen har været at klarlægge hvilke konsekvenser en udlicitering af bustrafikken har fået for samfundet og for branchen. Analysen danner desuden baggrund for en vurdering af de fremtidige perspektiver for udliciteringen af bustrafikken. Metode Til analysen af busmarkedet, udliciteringsomfanget og prisudviklingen er der indsamlet oplysninger via Trafikselskaberne herunder udbudsmateriale, resultater af udliciteringerne, planer for til fremtidige udliciteringer. Desuden er der foretaget en række telefoninterview med nogle medarbejdere i trafikselskaberne med henblik på at indhente supplerende oplysninger og med henblik på at få mere generelle vurderinger af effekterne af udliciteringen i de enkelte amter. Til analysen af operatørernes regnskaber er der via JB Business Information indhentet offentliggjorte regnskaber for 28 operatører. Derudover er der indsamlet fortrolige regnskabs- og kalkulationstal fra et mindre antal operatører. Disse oplysninger er dels anvendt til en kvalificering af regnskabsanalysen og til en analyse hvor besparelserne hos operatørerne kommer fra. Konsulentfirmaet har desuden foretaget en række dybdegående interviews af de udvalgte operatørvirksomheder med henblik på en nærmere kortlægning af konsekvensen af udliciteringen for operatørvirksomhederne.

2 Hos leverandører til busoperatørerne er der foretaget en række personlige interviews og telefoninterviews med henblik på indhente informationer om udviklingen på busmarkedet og på hvilke områder, der er hentet besparelser. Direkte konsekvenser af udliciteringerne Prisudvikling Ved indførelse af udlicitering blev der fra starten qua konkurrencen tale om prisfald på udførelse af bustrafikken i forhold til de kontraktpriser man betalte henholdsvis i HTområdet og i de amtslige trafikselskaber uden for HT-området. Prisfaldet er fortsat fra 1994 til og med 1997 (undersøgelsesperioden), så der har i perioden været tale om væsentlig skærpelse af priskonkurrencen. Målt i 1994 priser (indeks 100) er den gennemsnitlige køreplantimepris faldet fra omkring 335. Kr. Til omkring 280 Kr., altså et fald på 15-20%. Sammenlignes priserne med de priser, der betales for den gamle type kontraktkørsel er der tale om større besparelser. Under to forskellige sæt af forudsætninger vurderes denne kontraktpris at ligge mellem 343 Kr. og 359 Kr. pr. køreplantime (prisindeks 100), dvs. et prisfald på mellem 18-22%. Ud fra de beregnede tal betyder udliciteringen en årlig besparelse på den udliciterede trafik på omkring 365 mio. Kr. Det vurderes, at havde hele trafikken i HT-området og i de amtslige trafikselskaber været udliciteret, ville den årlige besparelse beløbe sig til 550 mio. Kr. Der er meget stor variation i køreplantimepriserne. Den væsentligste årsag til det er de store udsving i kørselsomfanget pr. bus på de enkelte kontrakter, hvilket naturligt giver store udsving i timepriserne, idet de faste omkostninger bliver fordelt på et meget varierende antal køreplantimer. Derudover varierer også intensiteten i priskonkurrencen, idet der er stor forskel på de enkelte udbudspakkers attraktivitet. Ved en nærmere analyse af de afgivne priser på 10 udbudspakker viste det sig at der normalt var stor på de afgivne priser på de enkelte pakker. Det betyder imidlertid ikke, at der ikke er tale om en intens priskonkurrence på disse udbud, idet oftest var der tale om, at 2 til 3 af de laveste bud lå meget tæt på hinanden prismæssigt. Busbestand Der er ved mange udbud sket en udskiftning af busoperatøren. Den nye busoperatør har ofte ikke været i besiddelse af brugte busser til at overtage den vundne kørsel, så hvis der har været tale om et udbud uden tvungen busovertagelse fra den oprindelige entreprenør, er der blevet indsat fabriksnye busser. Der har også i de senere år været meget skrappe krav fra nogle af trafikselskaberne med hensyn til busalder. Ved udbud i 1997 så man f. eks., at i 3 tilfælde at andelen af nye busser efter licitationen blev

3 henholdsvis 50%, 70% og 79%. Alt i alt har det betydet en væsentlig foryngelse af busbestanden. Antal busoperatører Som et resultat af den skærpede markedssituation er der sket en væsentlig reduktion i antallet af busoperatører dels som et resultat af at større busoperatører har købt virksomheder op og dels fordi en række mindre virksomheder simpelthen er blevet lukket samtidig med ophøret af den oprindelige entreprenørkontrakt. I fem amter uden for HT-området, hvor hovedparten af kørslen er udliciteret er antallet af busoperatører faldet fra 143 til 68 - altså en halvering. I virkeligheden er udviklingen meget mere drastisk hvis man ser på fordelingen af kørslen på busoperatører. Det afslører at en meget stor del af kørslen er fordelt på et lille antal selskaber. Der er ikke noget der tyder på at koncentrationstendenserne er ophørt - tværtimod. Indirekte virkninger af udliciteringerne Busmarkedet Der er sket en radikal ændring af markedet for brugte busser. Tidligere var der nærmest tale om at de fleste busser cirkulerede i lukkede kredsløb mellem forhandler og den enkelte busoperatør, og det var meget begrænset antal af brugte busser, der blev sendt ud på brugtbilsmarkedet. Med det store antal udskiftninger af busoperatører ved licitationerne er der et helt andet behov for at handle busser via brugtbilsmarkedet. Man har allerede på de faldende priser på brugte busser kunne aflæse det stigende pres på brugtmarkedet. Situationen bliver yderligere forværret af den store andel af nye busser, som de vindende busoperatører anvender i deres kørsel. Hvis det ikke meget hurtigt sker en radikal ændring i andelen af udskiftninger, må der forudses et reelt sammenbrud på markedet for brugte busser. Selv om man i højere grad vil indsætte brugte busser vanskeliggøres omplacering af busser af de mange forskellige bustyper, der anvendes og af de forskellige specifikationer, som trafikselskaberne opstiller i forbindelse med licitationerne. Pres på leverandørerne Den øgede konkurrence som busoperatørerne udsættes for afspejler sig også i forholdet til leverandørerne til branchen. Ændringen i sammensætningen af virksomhederne i branchen i retning af større virksomheder og med nye internationale virksomheder på banen har bevirket, at indkøbsfunktionen hos operatørerne er blevet mere professionel. Der anvendes i langt højere grad licitation ved større indkøb, og

4 der er en meget stor omkostningsbevidsthed hos indkøberne. Der er på områder som indkøb af busser, dæk, forbrugsvarer og reservedele opnået væsentlige besparelser. Effektivisering af driften hos operatørerne Der er stor forskel på operatørernes udgangspunkt med hensyn til effektiviteten i driftstilrettelæggelsen. Der er derfor også stor forskel på hvilke effektiviseringsmuligheder de enkelte virksomheder har haft i den aktuelle situation. Virksomheder, hvor der ikke tidligere har været et privatøkonomisk incitament, har kunnet fremvise væsentlige besparelser. Af besparelsesmuligheder der er udnyttet kan nævnes: reduktion af reservechauffører der sidder stand by, diverse lokalaftaler er blevet opsagt og reduktion af sygelighed og mere striks administration af 120 dags reglen. En mere stram tolkning af aftaler og en nøjeregnende planlægning af i en række tilfælde givet effektiviseringer af enkelttjenerster på op til 5%. Administrationsomkostninger har i de privatejede virksomheder ligget på et beskedent niveau, hvorimod de offentligt ejede virksomheder traditionelt har ligget på et højere niveau. Der er nu sket en opstramning over hele linien, og de fleste steder er administrationen reduceret til et absolut minimum. Busoperatørernes økonomi Den største del af prisreduktionen er ikke hentet gennem besparelser i virksomheden eller gennem besparelser ved indkøb. Den er derimod hentet ved en reduktion i operatørens fortjeneste. En analyse af 28 operatørers regnskaber viser at virksomhedernes afkastningsgrad er faldet markant. En sammenligning med andre brancher viser også en markant lav afkastningsgrad i busbranchen. Målt i forhold til virksomhedernes finansielle risiko og likviditetssituation viser regnskaberne en meget negativt billede. Hovedparten af virksomhederne er økonomisk dårligt rustede til at fortsætte i et meget konkurrencepræget marked. Konklusion På det korte sigt har udbyderne af kollektiv trafik (trafikselskaberne) opnået den ønskede effekt ved udlicitering af kørslen. Der er blevet etableret et konkurrencepræget marked mellem busoperatørerne, og der er opnået endog meget væsentlige besparelser på bustrafikken. Imidlertid har omlægningen haft nogle store omkostninger for busoperatørerne, hvilket har bevirket en stor strukturændring i branchen og stærk forværring af de tilbageblevne virksomheders økonomiske fundament.

5 På sigt kan en fortsættelse af den nuværende udvikling bevirke, at nogle af forudsætningerne for, at et frit marked kan fungere, kan bortfalde. To væsentlige forudsætninger for et frit marked for kollektiv trafik er et velfungerende marked for brugte busser og et tilstrækkeligt antal busoperatører, der vil konkurrere om at udføre den kollektive trafik. Begge disse forudsætninger kan ikke opfyldes, hvis den nuværende udvikling fortsætter.

Lad os først se på selve resultatet af de to udbudsrunder. Det har jeg prøvet at vise i to tabeller:

Lad os først se på selve resultatet af de to udbudsrunder. Det har jeg prøvet at vise i to tabeller: Licitation af bustrafikken - danske erfaringer v/ Niels Mortensen, Amtsrådsforeningen Fra 1979 til 1994 brugte trafikselskaberne uden for HT en standardkontrakt som grundlag for aftaler med de vognmænd

Læs mere

Region Midtjylland. Udbud af kørsel i Ringkjøbing Amt. Bilag. til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabets møde 26. september 2006 Punkt nr.

Region Midtjylland. Udbud af kørsel i Ringkjøbing Amt. Bilag. til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabets møde 26. september 2006 Punkt nr. Region Midtjylland Udbud af kørsel i Ringkjøbing Amt Bilag til Underudvalget vedr. dannelse af Trafikselskabets møde 26. september 2006 Punkt nr. 8 Side 1 af 3 Udbud af regional buskørsel Sagsbehandler:

Læs mere

Udgifter til cross border leasing skal indarbejdes; 19 kommuner har sparet 35 mio. kr. i forhold til DUT

Udgifter til cross border leasing skal indarbejdes; 19 kommuner har sparet 35 mio. kr. i forhold til DUT Budget 2011 Busdrift budgettet er foreløbigt fordi: Udgifter til cross border leasing skal indarbejdes; 19 kommuner har sparet 35 mio. kr. i forhold til DUT Regionens effektiviseringer; besparelser hos

Læs mere

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle

Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger: Kollektiv trafik et tilbud til alle Anbefalinger fra omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle Uddrag fra kommissoriet for omstillingsgruppen Kollektiv trafik et tilbud til alle:

Læs mere

Notat om rammer for EU-udbud af buskørsel i Svendborg Kommune

Notat om rammer for EU-udbud af buskørsel i Svendborg Kommune FynBus 24 oktober 2011 Notat om rammer for EU-udbud af buskørsel i Svendborg Kommune Baggrund I 2008 blev buskørsel i Svendborg Kommune udbudt for perioden køreplanskiftet 2008 30. juni 2012. Der forventes

Læs mere

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund

Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Potentialeafklaring for anvendelse af de nye fritvalgsregler i Frederikssund Kommune NOTAT 7. april 2014 Til drøftelse af de nye regler på fritvalgsområdet, har Ældre og Sundhed udarbejdet følgende analyse

Læs mere

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave.

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. (Pixie-udgaven er lavet på baggrund af rapport udarbejdet af Udbudsportalen i KL december 2013) Indledning: Den 1. april 2013

Læs mere

Køreplantimer og passagerantal. Tabel 1 viser den kollektive bustrafik i køreplantimer og passagerantal.

Køreplantimer og passagerantal. Tabel 1 viser den kollektive bustrafik i køreplantimer og passagerantal. Notat: Region Syddanmark FynBus - perioden 2007 til 2015 - udvikling i køreplantimer, passagerantal og økonomi - regionens ramme og konsekvens for fremtiden herunder likviditet Efter Regionens første 2

Læs mere

Notat Rute 122 Odense Morud ++ Business case

Notat Rute 122 Odense Morud ++ Business case FynBus 24. november 2009 PLAN SAZ/EKL Notat Rute 122 Morud ++ Business case Region Syddanmark har den 28-09-09 vedtaget principperne for den fremtidige kollektive trafik på Fyn. De medfører, at strækningen

Læs mere

Odense Bytrafik og COWI. Udlicitering af Odense Bytrafik. Trafikchef Jørgen Rassen, Odense Bytrafik og projektleder Niels Melchior Jensen, COWI

Odense Bytrafik og COWI. Udlicitering af Odense Bytrafik. Trafikchef Jørgen Rassen, Odense Bytrafik og projektleder Niels Melchior Jensen, COWI Bytrafik og COWI Udlicitering af Bytrafik Trafikchef Jørgen Rassen, Bytrafik og projektleder Niels Melchior Jensen, COWI Trafikdage på Universitet 2000 669 Indledning Baggrund og formål og Århus er de

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 09 CSR - målepunkter for 2014. Indstilling: Administrationen indstiller,

Politisk dokument uden resume. 09 CSR - målepunkter for 2014. Indstilling: Administrationen indstiller, Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 15. maj 2014 Mads Lund Larsen 09 CSR - målepunkter for 2014 Indstilling: Administrationen indstiller, at bestyrelsen godkender målepunkter for CSR 2014

Læs mere

En kompleks byggeplads

En kompleks byggeplads En kompleks byggeplads Historik Administration Indkøb Udbudsform IT Organisation Meget forskellig administartion af kørsel I de 3 magistrater med kørsel 41 kørsel og Dagcenterkørsel ikke udbudt og købt

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS

UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS Udbudspolitik for FynBus Formål FynBus har den vision, at Den kollektive trafik skal set fra passagerernes synsvinkel være enkel, sammenhængende og konkurrencedygtig med andre

Læs mere

Passagervækst i den kollektive trafik. Merete Høj Kjeldsen De Økonomiske Råds Sekretariat 31. marts 2014

Passagervækst i den kollektive trafik. Merete Høj Kjeldsen De Økonomiske Råds Sekretariat 31. marts 2014 Passagervækst i den kollektive trafik Merete Høj Kjeldsen De Økonomiske Råds Sekretariat 31. marts 2014 De Økonomiske Råd Det Økonomiske Råd Det Miljøøkonomiske Råd Formandskabet De fire vismænd Sekretariatet

Læs mere

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Resultat: Flere større udbud i kommunerne To tredjedele af de tekniske chefer i de kommuner, som skal lægges sammen, forventer, at

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd

TRAFIKPLAN FOR REgION MIdTjyLLANd TRAFIKPLAN FOR region midtjylland Den regionale trafikplan herunder X bus og privatbaner Visioner og principper for det regionale rutenet Den regionale udviklingsplan sammenfatter Regionsrådets visioner

Læs mere

Svar på 10-dages forespørgsel om tjenestemænd ved Aarhus Sporveje

Svar på 10-dages forespørgsel om tjenestemænd ved Aarhus Sporveje Svar på 10-dages forespørgsel om tjenestemænd ved Aarhus Sporveje Rådmand Jette Skive, Dansk Folkeparti, har 2. marts fremsendt en række spørgsmål om Aarhus Kommunes forpligtelser vedr. tjenestemænd i

Læs mere

En betydelig del af de regionale opgaver også på sundhedsområdet udføres af private leverandører.

En betydelig del af de regionale opgaver også på sundhedsområdet udføres af private leverandører. N O T A T Regionernes anvendelse af private leverandører En betydelig del af de regionale opgaver også på sundhedsområdet udføres af private leverandører. 30-04-2009 Denne analyse præsenterer omfanget

Læs mere

05. Takst 2008-1. behandling. Indstilling: Direktionen indstiller, at:

05. Takst 2008-1. behandling. Indstilling: Direktionen indstiller, at: Politisk dokument med resume 05. Takst 2008-1. behandling Indstilling: Direktionen indstiller, at: 1/5 Bestyrelsen der gennemføres en gennemsnitlig takststigning på 3,0 pct. i Movia s tre takstområder

Læs mere

Færdselsstyrelsens analyse af kontraktformer i kollektiv (bus)trafik

Færdselsstyrelsens analyse af kontraktformer i kollektiv (bus)trafik Færdselsstyrelsens analyse af kontraktformer i kollektiv (bus)trafik V/ Business Manager Torben Ladefoged, PLS RAMBØLL Management TØF-konference 2. Okt. 2002. DISPOSITION: Ultrakort om analysen Typer af

Læs mere

Regnskabsåret 2010 i bygge- og anlægsbranchen

Regnskabsåret 2010 i bygge- og anlægsbranchen Dansk Byggeris regnskabsanalyse for året 2010 viser, at krisen som brød ud i lys lue tilbage i 2008, for alvor begyndte at kræve sine ofre i bygge- og anlægsbranchen i 2010. Regnskaberne afspejler, at

Læs mere

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting

Notat. Uddybning af effekter i business case for befordring i Aarhus Kommune. Deloitte Consulting Consulting Deloitte Statsautoriseret Revisionspartnerselskab CVR-nr. 33 96 35 56 Weidekampsgade 6 Postboks 1600 0900 København C Telefon 36 10 20 30 Telefax 36 10 20 40 www.deloitte.dk g Notat Uddybning

Læs mere

Løn- og prisudvikling i HjemmeServiceerhvervet

Løn- og prisudvikling i HjemmeServiceerhvervet Løn- og prisudvikling i HjemmeServiceerhvervet Rapport 1999 - Erhvervsfremme Styrelsen Marts 2000 Løn- og prisudvikling i HjemmeServiceerhvervet Rapport 1999 - Erhvervsfremme Styrelsen Marts 2000 Indhold

Læs mere

Svag udvikling i kommunernes brug af private leverandører understreger behov for måltal

Svag udvikling i kommunernes brug af private leverandører understreger behov for måltal April 2016 Svag udvikling i kommunernes brug af private leverandører understreger behov for måltal Fortsat svag stigning i PLI'en 1. Sagen kort Med de netop offentliggjorte kommuneregnskaber har DI beregnet

Læs mere

5. rettelsesblad vedr. 10. udbud 13. udbud af buskørsel

5. rettelsesblad vedr. 10. udbud 13. udbud af buskørsel 16. marts 2009 5. rettelsesblad vedr. 10. udbud 13. udbud af buskørsel De med gult markerede spørgsmål/svar var med i 1.- 4. rettelsesblad. Fælles spørgsmål og svar vedr. 10. udbud 13. udbud 1. Skiltning

Læs mere

FynBus bestyrelse. Referat for. Tillægsdagsorden til bestyrelsesmøde. Torsdag, den 22. januar 2015 kl. 16.00-18.00

FynBus bestyrelse. Referat for. Tillægsdagsorden til bestyrelsesmøde. Torsdag, den 22. januar 2015 kl. 16.00-18.00 FynBus bestyrelse Referat for Tillægsdagsorden til bestyrelsesmøde Torsdag, den 22. januar 2015 kl. 16.00-18.00 Deltagere: Formand Morten Andersen, Nordfyn Næstformand Poul Andersen, Region Syddanmark

Læs mere

Din rolle som ejer af et trafikselskab. Inspiration til medlemmer af bestyrelse og repræsentantskab i trafikselskaberne

Din rolle som ejer af et trafikselskab. Inspiration til medlemmer af bestyrelse og repræsentantskab i trafikselskaberne 1 Din rolle som ejer af et trafikselskab Inspiration til medlemmer af bestyrelse og repræsentantskab i trafikselskaberne 2 Indholdsfortegnelse Indhold 02 01 Indledning 03 02 Udfordringer 04 03 Visioner

Læs mere

1999.10.04: Koncentrations- og konkurrenceforholdene på bus-markedet

1999.10.04: Koncentrations- og konkurrenceforholdene på bus-markedet 1999.10.04: Koncentrations- og konkurrenceforholdene på bus-markedet I. Resumé Den regionale og lokale kollektive bustrafik i Danmark organiseres af amter og kommuner eller i et samarbejde mellem disse.

Læs mere

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt

Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Transportudvalget, Transportudvalget, Transportudvalget 2013-14 L 136 Bilag 1, L 136 A Bilag 1, L 136 B Bilag 1 Offentligt Lovforslaget betyder også, at kommunernes incitamenter til at lade regionerne

Læs mere

Beslutningsprotokol for Åben dagsorden

Beslutningsprotokol for Åben dagsorden sprotokol for Åben dagsorden til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 27. juni 2014 kl. 09.30 Busselskabet Aarhus Sporveje, Jegstrupvej 5 8361 Hasselager Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Busselskabet

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr.

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT. Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift. Til: Dato: 03/ Sagsbeh.: ETO Sagsnr. SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN NOTAT Emne: Christians Have Plejecenter - fremtidig drift Til: Dato: 03/01-2017 Sagsbeh.: ETO Sagsnr.: Kontrakten med Aleris Omsorg vedrørende driften af halvdelen af Christians

Læs mere

Analyse af prisudviklingen i Flextrafik udbud

Analyse af prisudviklingen i Flextrafik udbud Bilag 8.1 Analyse af prisudviklingen i Flextrafik udbud Resumé I de sidste tre udbud af flexkørsel med garanti- og variable vogne, med kontraktstart i marts 2014, 2015 og 2017, har der været en svag faldende

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at kommunen planlægger udbuddet

Læs mere

Flere tilfredse og loyale kunder

Flere tilfredse og loyale kunder Flere tilfredse og loyale kunder Stabil drift 99,9 % af turene. Kundetilfredsheden er ikke målt generelt i 2010, men det tyder på, at den fortsat er høj: 74 mio. rejsende i bustrafikken gav 2.874 kundehenvendelser

Læs mere

Vejledning til faggrupper

Vejledning til faggrupper Vejledning til faggrupper - en hjælp til at få et overblik over rollen som fagperson INDHOLD 1. Formål med vejledningen... 2 2. Definition af en faggruppe... 2 3. Hvornår skal der gennemføres et udbud

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm

Den fremtidige færgebetjening af Bornholm Dato J. nr. 11. decemer 2014 2014-3228 Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre) Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Økonominotat. Resume. Analysen omhandler udelukkende drift af busser, og omfatter udviklingen i hvert enkelt regnskabsår fra 2009 til 2013.

Økonominotat. Resume. Analysen omhandler udelukkende drift af busser, og omfatter udviklingen i hvert enkelt regnskabsår fra 2009 til 2013. Økonominotat Der har været betydelige udsving i forhold til Movias budgetter og regnskaber. Dette notat omhandler en analyse af Rudersdal Kommunes tilskudsbehov til Movia for drift af den kollektive bustrafik.

Læs mere

Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder

Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder VELFUNGERENDE MARKEDER 05 2017 Bedre adgang til udbud for små og mellemstore virksomheder Offentlige ordregivere gennemfører årligt op imod 3.000 EU-udbud i Danmark. Konkurrencen om opgaverne bidrager

Læs mere

Indførelse af et straflempelsesprogram Mulighed for at besigtige lommer og tasker under en kontrolundersøgelse

Indførelse af et straflempelsesprogram Mulighed for at besigtige lommer og tasker under en kontrolundersøgelse 23. januar 2007 Aftale mellem Regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om en styrkelse af konkurrencen Effektiv konkurrence er en

Læs mere

Vægtet helårseffekt 2020 Stigning Aktivitetscenteret kr. Aktivitet og. Vognmandsudgift 2018

Vægtet helårseffekt 2020 Stigning Aktivitetscenteret kr. Aktivitet og. Vognmandsudgift 2018 Hjørring Kommune Teknik og Miljø 01-05-2019 Side 1. Sag nr. 13.05.12-G01-1-19 Konsekvenser af 29 udbud i Flextrafik 2019 Nærværende notat giver et overblik over konsekvenserne af det 29. udbud i Flextrafik.

Læs mere

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne

Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Seminar: Konkurrenceudsættelse på pleje- og omsorgsopgaver i kommunerne Tine Rostgaard Professor MSO, Aalborg Universitet Danske Ældreråd Ældrepolitisk konference 12 maj 2015 Hotel Nyborg Strand Dagens

Læs mere

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2014

Udviklingen i sektoren for den kollektive trafik 2. halvår 2014 Udviklingen i sektoren for den 2. halvår 2014 December 2014 3 Udviklingen i sektoren for den Forord Forord Nedenstående udgør Trafikstyrelsens afrapportering 2014 vedrørende udviklingen i den. Afrapporteringen

Læs mere

Velkommen til Repræsentantskabet for Midttrafik 27. april Møde i Repræsentantskabet for Midttrafik 27. april 2012 / side nr.

Velkommen til Repræsentantskabet for Midttrafik 27. april Møde i Repræsentantskabet for Midttrafik 27. april 2012 / side nr. Velkommen til Repræsentantskabet for Midttrafik 27. april 2012 Møde i Repræsentantskabet for Midttrafik 27. april 2012 / side nr. 1 Et godt regnskab Samlede udgifter til busdrift: 1.397,3 mio. kr. Samlede

Læs mere

Ved budget 2016 1. behandling på bestyrelsesmødet den 25. juni 2015 blev bestilt en uddybning af budgetforudsætningerne for Flextrafik.

Ved budget 2016 1. behandling på bestyrelsesmødet den 25. juni 2015 blev bestilt en uddybning af budgetforudsætningerne for Flextrafik. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 2. september 2015 Henrik Visborg Thune 04.2 Budgetforudsætninger for Flextrafik Sagsfremstilling: Ved budget 2016 1. behandling på bestyrelsesmødet

Læs mere

Nedenfor gennemgås forskellige scenarier og disses forventede konsekvenser.

Nedenfor gennemgås forskellige scenarier og disses forventede konsekvenser. Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Seniorområdet Dato 20. maj 2014 Sagsbehandler Esben Maasbøl Direkte telefon 79 79 72 08 E-mail esma@kolding.dk Emne: Udbud af hjemmeplejen På baggrund af

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Sydtrafik

Bestyrelsesmøde i Sydtrafik J.nr.: 00-01-1-14 Dato: 03.06.2014 Initialer: UG Bestyrelsesmøde i Sydtrafik Dagsorden Tid: Fredag, den 20. juni 2014 kl. 10.00-12.30 Sted: Hotel Skibelund Krat, Skibelund Krat 4, 6600 Vejen Medlemmer:

Læs mere

Administrationen indstiller, at orientering om status for udbud tages til efterretning.

Administrationen indstiller, at orientering om status for udbud tages til efterretning. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 29. oktober 2015 Emil Susgaard Mouritzen 15 Orientering om status for udbud Indstilling: Administrationen indstiller, at orientering om status for udbud

Læs mere

Ny struktur på vej-og trafikområdet set fra en kommunal synsvinkel

Ny struktur på vej-og trafikområdet set fra en kommunal synsvinkel Ny struktur på vej-og trafikområdet set fra en kommunal synsvinkel præsentation baggrund vejområdet- forslag til ny struktur kollektiv trafik- forslag til ny struktur afslutning Vejområdet Kommuner bliver

Læs mere

Nordjyllands Trafikselskab, Specialkørsel

Nordjyllands Trafikselskab, Specialkørsel Projektaftale Projektaftalen mellem Mariagerfjord Kommunes Skoleforvaltning og NT sigter mod afvikling af Mariagerfjord Kommunes skolekørsel i samarbejde med NT. A. Indledning med baggrund Mariagerfjord

Læs mere

Særlig fokus: Mulighed for 12-årige kontrakter afhængigt af leveret kvalitet. Stor fokus på miljø: bussernes

Særlig fokus: Mulighed for 12-årige kontrakter afhængigt af leveret kvalitet. Stor fokus på miljø: bussernes Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 12. februar 2009 MLL 04.c Status for udbud Sagsfremstilling: Bestyrelsen orienteres med mellemrum om fremdrift og status for de igangværende udbud af

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 15 Orientering om status for udbud. Indstilling: Administrationen indstiller

Politisk dokument uden resume. 15 Orientering om status for udbud. Indstilling: Administrationen indstiller Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 9. oktober 2014 Mads Lund Larsen 15 Orientering om status for udbud Indstilling: Administrationen indstiller At orientering om status for udbud tages

Læs mere

Budgetkatalog Teknik- og Miljøudvalget

Budgetkatalog Teknik- og Miljøudvalget TMU O1 Busdrift -800-800 -800-800 TMU O2 Vandløbsvedligeholdelse - nedklas. af vandløb og regulativ ordning samt nyt udbud TMU O3 Øvrige planlagte undersøgelser -300-300 -300-300 TMU O4 Vedligeholdelse

Læs mere

3. rettelsesblad vedr. 14. udbud af buskørsel i Randers Kommune

3. rettelsesblad vedr. 14. udbud af buskørsel i Randers Kommune 6. august 2009 3. rettelsesblad vedr. 14. udbud af buskørsel i Randers Kommune De med skygge markerede spørgsmål/svar var med i 1. og 2. rettelsesblad. Spørgsmål 1. Adgang til Trapeze eksportfiler Er det

Læs mere

Optimalt teknologi-samarbejde mellem transportører og forvaltninger

Optimalt teknologi-samarbejde mellem transportører og forvaltninger Optimalt teknologi-samarbejde mellem transportører og forvaltninger Kollektiv Trafik Konferencen 2013 7.oktober 2013, Comwell Grand Park Korsør Mikkel Schiøtz Systemudvikler, Finn Frogne A/S Finn Frogne

Læs mere

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE?

FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 14 218 FORETRÆKKER KOMMUNER LOKALE HÅNDVÆRKERE? Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har gennemført en undersøgelse af udvalgte kommuners indkøb

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at regionen planlægger udbuddet

Læs mere

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø.

Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål og svar i forbindelse med det påtænkte ophør af aftale med Nordenergi Fibernet vedrørende udrulning af fibernet på Læsø. Spørgsmål 1 - modtaget den 25. april 2017. Har man grundlag for at kunne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 61.866

Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 61.866 Klagenævnet for Udbud J.nr. 98 61.866 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 3. juli 1998 K E N D E L S E Nybus A/S, Skørringe Turistbusser A/S, Funchs Turisttrafik ved Erik Funch, Kruse Rute og Turistbiler

Læs mere

FLEXTRAFIKPLAN FOR NORDJYLLAND 2013-16

FLEXTRAFIKPLAN FOR NORDJYLLAND 2013-16 FLEXTRAFIKPLAN FOR NORDJYLLAND 2013-16 Flextrafikplan for Nordjylland 2013-16 Baggrund for planen Organisering af planarbejdet Udgangspunktet for planen Indhold i planen Baggrund for planen Forretningsplan

Læs mere

Regulering af grænselandet mellem bus og taxi

Regulering af grænselandet mellem bus og taxi KONKURRENCERAADGIVNING.DK Konkurrencerådgiver Niels Rytter Regulering af grænselandet mellem bus og taxi Flextrafikkens fremtid TØF-konference om flextrafik DSB-kursus Center, Folke Bernadottes Allé 7

Læs mere

Denne proces befinder sig i overensstemmelse med planen i Fase 3, idet der forventes etableret kontraktstyring med start 1. januar 2006.

Denne proces befinder sig i overensstemmelse med planen i Fase 3, idet der forventes etableret kontraktstyring med start 1. januar 2006. Tillæg 1 Tillægget indeholder Kap 7 i det oprindelige aftaleudkast og er suppleret med en række driftsmæssige forudsætninger mv., som er væsentlige forudsætninger for aftalen. Disse driftsmæssige forudsætninger

Læs mere

Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune

Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune NOTAT Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune Horsens Kommune har kontaktet Udbudsportalen for bistand til afklaring af fordele og ulemper ved at konkurrenceudsætte hjemmehjælpsydelser

Læs mere

Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10. - Trafikdage på AAU 2012

Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10. - Trafikdage på AAU 2012 Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10 - Trafikdage på AAU 2012 Hvordan gik det med Arriva kontrakten? - Det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland har, på

Læs mere

Konkurrence udsættelse. - et nyt redskab til at sikre størst mulig effektivitet

Konkurrence udsættelse. - et nyt redskab til at sikre størst mulig effektivitet Konkurrence udsættelse - et nyt redskab til at sikre størst mulig effektivitet TØNDER KOMMUNE April 2013 Vi skal være konkurrencedygtige Ligesom alle andre virksomheder skal vi hele tiden sikre, at vi

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 64 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 64 Offentligt Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 64 Offentligt Folketingets Trafikudvalg Folketinget Christiansborg 1220 København K. Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte 36 13 15 05 Fax MLL@moviatrafik.dk CVR nr:

Læs mere

Entreprenørstatistik. For perioden

Entreprenørstatistik. For perioden Entreprenørstatistik For perioden 2017-2018 27. juni 2018 Indhold Entreprenørstatistik for offentlig buskørsel i køreplanlægningsperiode 2017-2018 1 Om statistikken 2 Nøgletal for entreprenørstatistik

Læs mere

Trafikplan Ålborg Trafikdage d. 27. august 2013 Civilingeniør, Thomas Damkjær Petersen

Trafikplan Ålborg Trafikdage d. 27. august 2013 Civilingeniør, Thomas Damkjær Petersen Trafikplan 2013 Ålborg Trafikdage d. 27. august 2013 Civilingeniør, Thomas Damkjær Petersen Trafikplan 2013 47 politiske opdragsgivere 45 kommuner, fordelt på 2 Regioner 6(7) trafikalt sammenhængende områder

Læs mere

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu?

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Pjece udarbejdet til Kommunaløkonomisk Forum 2013. 2 Reglerne for frit valg og udbud på ældreområdet er ved at blive ændret. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

NØGLETAL - FAVRSKOV KOMMUNE

NØGLETAL - FAVRSKOV KOMMUNE NØGLETAL - FAVRSKOV KOMMUNE Areal (km2) 540 Befolkning 46.894 Kommunens andel af regionens befolkning 3,7 Befolkningstæthed 86 Andel af 0 15 årige 23,6 Andel af 15 24 årige 8,9 Andel af 25 64 årige 8,9

Læs mere

Budgetnotat CO2-neutral kollektiv bustrafik

Budgetnotat CO2-neutral kollektiv bustrafik Økonomi-forvaltningen BUDGETNOTAT Budgetnotat CO2-neutral kollektiv bustrafik Baggrund Københavns Kommune har målsætninger om CO2-neutralitet og ren luft. For busserne betyder det, at de i 2025 skal være

Læs mere

ORIENTERINGSMØDE OM MIDTTRAFIKS 34. UDBUD

ORIENTERINGSMØDE OM MIDTTRAFIKS 34. UDBUD 05-12-2012 Orienteringsmøde om 34. udbud 1 ORIENTERINGSMØDE OM MIDTTRAFIKS 34. UDBUD Onsdag d. 5. december 2012 05-12-2012 Orienteringsmøde om 34. udbud 2 ORIENTERINGSMØDE OM MIDTTRAFIKS 34. UDBUD Dagsorden:

Læs mere

Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget Udvalgets beslutning BF BO BO BO Igangværende/nye anlæg BF2015 2016 2017 2018. Nye anlæg 11.

Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget Udvalgets beslutning BF BO BO BO Igangværende/nye anlæg BF2015 2016 2017 2018. Nye anlæg 11. Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget Udvalgets beslutning BF BO BO BO Igangværende/nye anlæg BF Igangværende anlæg Bruttoanlægsudgifter Bruttoanlægsindtægter SSU 4.6.14: Nr. 200-202 anbefales. 11.211

Læs mere

BILAG 2 KONTRAKT PÅ INDSAMLING AF RESTAFFALD I KOLDING KOMMUNE.

BILAG 2 KONTRAKT PÅ INDSAMLING AF RESTAFFALD I KOLDING KOMMUNE. Sagnr. 16/7119 Dokumentnr. 100969/16 BILAG 2 KONTRAKT PÅ INDSAMLING AF RESTAFFALD I KOLDING KOMMUNE. 25.5.16 Force majeure I tilfælde af force majeure (hertil regnes generalstrejke, strejker og/eller lockout

Læs mere

Estimat 4, 2010 tages til efterretning og godkendes som gældende forventning til resultatet

Estimat 4, 2010 tages til efterretning og godkendes som gældende forventning til resultatet Politisk dokument uden resume Sagsnummer 2019537 Bestyrelsen 20. januar 2011 GSS 04 Økonomirapport.4 (Estimat 4) Indstilling: Direktionen indstiller, at Estimat 4, tages til efterretning og godkendes som

Læs mere

at Estimat 2 2015 godkendes som gældende forventning til resultatet for 2015.

at Estimat 2 2015 godkendes som gældende forventning til resultatet for 2015. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 25. juni 2015 Henrik Visborg Thune 05 Estimat 2 2015 Indstilling: Administrationen indstiller, at Estimat 2 2015 godkendes som gældende forventning

Læs mere

Status på kørselsprojekt

Status på kørselsprojekt NOTAT 3. marts 2017 Journal nr. Status på kørselsprojekt Busdriften er sammen med hovedparten af den øvrige kørsel i kommunen (flextrafik, svømmekørsel o. lign.) omfattet af en årlig besparelse på 9,5

Læs mere

Konkurrencesituationen ved det kommende ambulanceudbud

Konkurrencesituationen ved det kommende ambulanceudbud Dato: 22. januar 2014 Brevid: 2240140 Konkurrencesituationen ved det kommende ambulanceudbud Ambulancetjenesten i Danmark blev første gang konkurrenceudsat i 2008/2009. Tidligere var opgavevaretagelsen

Læs mere

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014

Indstilling. Udbud af hjemmeplejen. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 25. april 2014 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 25. april 2014 Udbud af hjemmeplejen 1. Resumé Regeringen har vedtaget at forenkle reglerne for frit valg i hjemmeplejen. Det foreslås derfor, at de private

Læs mere

STØTTE TIL FORSVARETS UDBUD AF FACILITY MANAGEMENT: NY BASELINE OG POTENTIALEANALYSE OG SAMMENLIGNING AF BUD FORSVARET, VEST

STØTTE TIL FORSVARETS UDBUD AF FACILITY MANAGEMENT: NY BASELINE OG POTENTIALEANALYSE OG SAMMENLIGNING AF BUD FORSVARET, VEST Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 132 Offentligt (01) STØTTE TIL FORSVARETS UDBUD AF FACILITY MANAGEMENT: NY BASELINE OG POTENTIALEANALYSE OG SAMMENLIGNING AF BUD FORSVARET,

Læs mere

Forvaltningens kommentarer vedr. MED-udvalgets høringssvar

Forvaltningens kommentarer vedr. MED-udvalgets høringssvar Forvaltningens kommentarer vedr. MED-udvalgets høringssvar Sagsfremstillingen har i henhold til MED-aftalen været til høring med det berørte MED-udvalg i tre uger. 3F har været inddraget i denne proces.

Læs mere

Til Byrådet via Magistraten. Århus Kommune. Den 29. november 2006. Tillægsbevilling som følge af forventet regnskab for 2006 for Århus

Til Byrådet via Magistraten. Århus Kommune. Den 29. november 2006. Tillægsbevilling som følge af forventet regnskab for 2006 for Århus Til Byrådet via Magistraten Den 29. november 2006 Århus Kommune Teknik og Miljø Tillægsbevilling som følge af forventet regnskab for 2006 for Århus Sporveje 1. Resume Den ustabile driftssituation i den

Læs mere

Estimat 1, 2011 tages til efterretning og godkendes som gældende forventning til resultatet

Estimat 1, 2011 tages til efterretning og godkendes som gældende forventning til resultatet Politisk dokument uden resume Sagsnummer ThecaSag-107178 Movit-2024654 Bestyrelsen 20-01-2011 Henrik Visborg Thune 05 Økonomirapport 2011.1 (Estimat 1, 2011) Indstilling: Direktionen indstiller, at Estimat

Læs mere

Styregruppens kommentarer vedr. Forvaltningsudvalgets (By og Kulturforvaltningen) høringssvar

Styregruppens kommentarer vedr. Forvaltningsudvalgets (By og Kulturforvaltningen) høringssvar Styregruppens kommentarer vedr. Forvaltningsudvalgets (By og Kulturforvaltningen) høringssvar Sagsfremstillingen har i henhold til MED-aftalen været til høring med det berørte MED-udvalg i tre uger. 3F

Læs mere

Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen om trafikbestilling 2016 til efterretning.

Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen om trafikbestilling 2016 til efterretning. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 25. juni 2015 Torsten Rasmussen 15 Orientering om trafikbestilling 2016 Indstilling: Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen

Læs mere

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune

Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Side 1 af 5 Retningslinjer for bygge- og anlægsopgaver i Odder Kommune Udbud og tildeling følger reglerne i Tilbudsloven, Odder Kommunes indkøbspolitik samt gældende EU-regler. For bygge- og anlægsopgaver

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 3 TORSDAG DEN 15. FEBRUAR 2007, KL. 14.30 PÅ SØNDERSØ RÅDHUS, MØDELOKALE 3 Social- og Sundhedsudvalget 15. februar 2007 Side: 15 Fraværende:

Læs mere

Administrationen indstiller, at orienteringen om trafikbestillingsgrundlag 2018 tages til efterretning.

Administrationen indstiller, at orienteringen om trafikbestillingsgrundlag 2018 tages til efterretning. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 8. december 2016 Frank Sjøgreen Kyhnauv 14 Orientering om trafikbestillingsgrundlag 2018 Indstilling: Administrationen indstiller, at orienteringen

Læs mere

Mulighed for udbud på fritvalgsområdet i hjemmeplejen

Mulighed for udbud på fritvalgsområdet i hjemmeplejen Social- og Seniorudvalget Punkt: 5 Acadre sagsnr.: 14/10246 Journalnr.: Sagsforløb: SSU - Åben sag Mødedato: 23.06.2014 Sagsansvarlig enhed: Politik og Borgerservice Sagsbehandler: Helle Skude Mulighed

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

ANALYSENOTAT Pris trumfer kvalitet i offentligt indkøb for milliarder

ANALYSENOTAT Pris trumfer kvalitet i offentligt indkøb for milliarder ANALYSENOTAT Pris trumfer kvalitet i offentligt indkøb for milliarder AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE, MARKEDSCHEF JAKOB SCHARFF, KONSULENT MALENE JÆPELT OG MAKROØKONOMISK MEDARBEJDER KASPER LUND NØRGAARD

Læs mere

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG? ADFÆRD SIDE 1 OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD? Offentlige myndigheder kan bringe virksomheder og brancheforeninger på kant med loven Offentlige myndigheder

Læs mere

Udbudslovens potentiale udnyttes ikke

Udbudslovens potentiale udnyttes ikke Laura Svaneklink, chefkonsulent lans@di.dk JANUAR 2017 Bertil Egger Beck, konsulent beeb@di.dk Peter Beyer Østergaard, student pebo@di.dk Udbudslovens potentiale udnyttes ikke Kommuner og andre offentlige

Læs mere

Aalund. Insight. Business. Hver fjerde danske virksomhed vil søge ekstern rådgivning om digitalisering. November 2018.

Aalund. Insight. Business. Hver fjerde danske virksomhed vil søge ekstern rådgivning om digitalisering. November 2018. Aalund Business Insight Revisionsbranchen November Hver fjerde danske virksomhed vil søge ekstern rådgivning om digitalisering Hver fjerde danske virksomhed med mere end 10 ansatte vil søge ekstern rådgivning

Læs mere

Det er derfor helt indlysende, at udvikling af chaufførjobbet er en af de helt store udfordringer, som branchen står overfor og midt i.

Det er derfor helt indlysende, at udvikling af chaufførjobbet er en af de helt store udfordringer, som branchen står overfor og midt i. Trafikdage på Ålborg Universitet 2000 Udvikling af chaufførjobbet Indledning Succes for den kollektive trafik afhænger af kunderne mange kunder og også gerne flere, end det er tilfældet i dag. I 90 erne

Læs mere

Hvem styrer busdriften?

Hvem styrer busdriften? HL_Hvem styrer busdriften_4 20/10/05 10:26 Side 12 Offentligt/privat Kollektiv trafik er ikke nogen privat sag Det kommunale landkort vil ændre sig i de kommende år. Og dermed er den offentlige service

Læs mere

Notatet beskriver indledningsvist de ny regler for frit valg og udbud på ældreområdet.

Notatet beskriver indledningsvist de ny regler for frit valg og udbud på ældreområdet. BESLUTNINGSOPLÆG Potentialeafklaring på ældreområdet Dette notat er tænkt som et beslutningsoplæg til Kommunalbestyrelsen i Struer Kommune forud for udarbejdelsen af en potentialeafklaring på ældreområdet.

Læs mere

Benchmarking af kollektiv trafik i danske bybusbyer

Benchmarking af kollektiv trafik i danske bybusbyer Benchmarking af kollektiv trafik i danske bybusbyer Fuldmægtig Per Darger, Færdselsstyrelsen og Projektleder Niels Melchior Jensen, COWI Formålet med projektet På baggrund af statens målsætninger om at

Læs mere

Forslag til Budget 2011 til politisk høring

Forslag til Budget 2011 til politisk høring Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 11. juni 2010 1-21-3-09 Niels H. Næsselund nsn@midttrafik.dk 87408239 Forslag til Budget 2011 til politisk høring Budgetprocessen for Budget 2011 I henhold til

Læs mere