Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet):

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet):"

Transkript

1 Er dine billeder ikke altid skarpe nok? Så har du muligvis glemt ligesom jeg funktionen Mirror Lock Up (MLU/Mup) Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet): spejlet smækker op blænden indsnævres til det indstillede blændetal lukkerlamellerne/-gardinerne åbnes i det forudindstillede tidsrum sensoren udsættes for lyspåvirkning lukkerlamellerne lukkes blænden åbnes helt igen parat til næste billede spejlet klappes ned igen, således at man igen kan se gennem objektivet De med rødt mærkede punkter sker INDEN sensoren udsættes for lys (eksponeres), og derfor kan ethvert af disse punkter medvirke til billed-uskarphed. De med grønt mærkede punkter sker EFTER eksponeringen og har derfor ingen betydning for billedskarpheden. At det Slam, som spejlet giver, når det klapper op, er målbart, kan ses her:

2 Selv om de fleste svingninger sker inden lukkergardinet(-erne) åbnes, er der stadig efterdønninger længe efter. Betydningen af disse svingninger er størst ved brug af enten teleobjektiver eller ved makrofotografering. I det første tilfælde, fordi en lille bevægelse forstørres voldsomt op ude i telens perimeter. I det andet tilfælde, fordi dybdeskarpheden i forvejen er ringe ved brug af et makroobjektiv. Ved brug af hurtige lukkertider (eller brug af blitz), er betydningen af den af spejlet dannede vibration ikke så stor. Ligeledes er betydningen ved lukkertider på måske flere sekunder heller ikke så stor, idet lysmængden, der falder på sensoren indenfor de første brøkdele af et sekund set i forhold til den samlede lysmængde, er minimal. Ved lukkertiden på mellem 1/80 og 1/8 sekund er der derimod noget at hente ved at tage hånd om situationen. Man kan man gøre? Brug et stabilt/tungt stativ, der modvirker rystelser Brug trådudløser eller forsinket udløsning ( self timer ) for at hindre fotografens påvirkning på kamera/udløserknap Brug Live View i stedet for kig igennem søgeren, idet spejlet herved er smækket op. Brug kameraets Mirror Lock Up funktion.

3 Hos mig sidder den her: og hedder Mup Hos nogle kameraer skal man ind i menuen: Ofte er funktionen gemt under Custom Function (C.Fn) indstillingen. Her kan man så til- eller frakoble denne funktion. Funktionen kan så være koblet med en tidsforsinkelse, således at billedet først tages måske 1 sekund efter udløseren er aktiveret. Når jeg trykker på min udløserknap, smækker spejlet op. Når jeg trykker igen, bliver billedet taget og spejlet smækker ned. Da man ikke kan se gennem objektivet, når spejlet er smækket op, skal man forinden have indstillet kameraet med afstand, blænde, tid etc. Et er teori noget andet er praksis. Her er et par billeder ved forskellige hastigheder, hvor MLU enten er slå til eller fra: Først ved 1/10 sekund (det er med MLU til højre!): og så ved 1/400 sekund (forskellen er stort set minimal/uden betydning):

4 Hvad så sådan ca. midt imellem disse to tider? Ved 1/80 sekund: Og så lige en sidste ting: De i kameraet eller objektivet indbyggede antiryste anordninger (VR; IS eller hvad de nu hedder), har ingen effekt på rystelser forårsaget af spejlets bevægelse! Tilføjelse: Som en tilføjelse kan nævnes, at der udover funktionen MLU på mit kamera også eksisterer menufunktionen Exposure Delay (d9). Herved sker eksponeringen først 1 sekund efter, at udløseren er trykket ned og spejlvibrationerne således faldet til ro/ophørt. Hvornår skal man så bruge det ene fremfor det andet?: PS: I en enkelt situation frarådes brugen af MLU: Hvis man tager billeder mod solen. Der har været tilfælde, hvor lukkergardinerne er brændt af (Canon) grundet brændglaseffekten ( Huskeregel:

5 Brug MLU, når kameraet står på stativ, og man bruger fjernudløser. Brug ED, når kameraet er håndholdt, og man bruger den almindelige udløserknap. Kilde: mange! (Google)