Første halvårsrapport fra Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC) Ved alle ansatte, redigeret af Stiftspræst Daniel Ettrup Larsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Første halvårsrapport fra Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC) Ved alle ansatte, redigeret af Stiftspræst Daniel Ettrup Larsen"

Transkript

1 1 Første halvårsrapport fra Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC) Ved alle ansatte, redigeret af Stiftspræst Daniel Ettrup Larsen Baggrund og formål Centerets vision (hvad vi vil være): Vi vil være kirkens udstrakte hånd til de etniske minoriteter i Ribe Stift blandt kvinder, mænd, børn, unge og studerende, på tværs af nationale og religiøse forskelle. Centerets mission (hvad vi vil gøre): Vi vil opbygge netværk og sociale relationer, fremme folkelig og kirkelig integration og opbygge den enkeltes selvværd gennem medinddragelse i aktiviteter og kulturel udveksling. Vi vil gennem centeret gøre den kristne gudsforståelse kendt, og ønsker gennem dialogorienteret arbejde at være kulturtolk i de internationale miljøer i Ribe Stift. Centerets værdier (hvad vi tror på): - Det personlige møde mellem mennesker og medinddragelse i både planlægning og afvikling af aktiviteter er vejen til gensidig forståelse og fællesskab. - Kirkens engagement udfoldes bedst i en skelnen mellem det diakonale og det missionale arbejde. Vi vælger bevidst at gå på to ben, idet vi ønsker at skabe både neutrale rum, hvor alle uanset etnisk, religiøs eller kulturel baggrund inviteres ind og kan være med til at sætte dagsordenen, og kirkelige rum, hvor kirkens forkyndelse står centralt. For at skabe størst mulig tillid, skal ingen være i tvivl om, hvornår man bevæger sig ind i hvilket af de to typer rum. - Et tværkulturelt center kan være et kulturelt og religiøst område, hvor forskellige værdier og religioner behandles ligeværdigt. - Det internationale arbejde lykkes bedst med væsentlig involvering af frivillige. - Opbygning af et bredt netværk med organisationer og enkeltpersoner vil være afgørende for centerets succes. Mål Projektet løber over tre år startende fra 1. august 2012 og til 31. juli Der opstilles følgende overordnede mål for projektet. (fra vedtægterne)

2 2 a. Kvaglund Kirkes projekt kvinder møder kvinder integreres på sigt i projektet. b. Tilbud til mænd som pendant til projekt kvinder møder kvinder oprettes. c. Initiativer overfor Esbjergs godt 1000 internationale studerende, herunder internationale gudstjenester. d. Tilbud til børn med anden etnisk baggrund end dansk. Herunder religionspædagogiske initiativer (fx børneklub) målrettet burmesiske børn. e. Etablering af videnscenter og idébank for præster og menighedsråd i hele Ribe Stift vedr. kirkens møde med udlændinge. Indhold Status efter første halve år for FTC o Kvinder møder kvinder, international mandeklub, Sprog Café og børneklub for nydanske børn er allerede veletablerede og kører rigtig godt. o Sprog Café en har nu fem undervisere samt et stigende antal deltagere på op til 11 personer. Vi har i Sprog Café en haft kontakt med 25 forskellige mennesker fra 15 forskellige lande (samlet 122 besøg). o Desuden er der lavet flere tiltag overfor internationale studerende og flere arrangementer i efteråret med svingende antal deltagere, fra ganske få til 30 internationale studerende fra mindst 10 forskellige lande en enkelt gang. Der er ved at blive skabt en gruppe af frivillige unge danske studerende, som vil arbejde med på det. o Der er skabt god kontakt til tre studiesteder med mange internationale studerende, så jeg modtager invitationer til arrangementer for nye internationale studerende, sprogcafé programmer uddeles på to af studiestederne. o Huset (studenternes mødested) har flere arrangementer, hvor gadepræsten holder mig opdateret på, hvornår de internationale studerende samles. o En engelsksproget bibelstudiegruppe er netop etableret med offshore ansatte m.fl. I denne gruppe er der et ønske om at invitere internationale studerende, som blandt andet læser på studier relateret til offshore branchen. o Der laves løbesedler til alle aktiviteter. De deles ud ved personlige besøg, deles i postkasser og gives videre til mennesker, vi møder. Materialer er hængt op flere steder i nærområdet samt på studiesteder og på Kvaglund.nu m.m. o Der er lavet en folder om FTC, som er delt ud i hundredevis af eksemplarer til orientering samt inspiration til at begynde tværkulturelt arbejde andre steder i stiftet.

3 3 o Desuden er der givet inspiration til tværkulturelt arbejde i mange sammenhænge i provstiet og i stiftet. Der er kontakt med tværkulturelt arbejde i Rindom, Ribe, Grindsted, Skjern og Ølgod. Desuden forsøges det at begynde Middag på tværs i Varde til påske. o Der har været artikler og information på Kvaglund.nu, KD, Udfordringen, Kvaglund kirkes hjemmeside, stiftets hjemmeside, interview på familiekanalen.tv og i lokal tv, Nyt på Tværs, IMT, egen hjemmeside ftcribestift.dk samt facebook. o Der er samarbejde med Burmesermenigheden og den rumænsk ortodokse menighed, der låner lokaler ved Kvaglund kirke. Der har netop været en meget godt besøgt fælles gudstjeneste mellem burmesermenigheden og sognemenigheden i Kvaglund, blandt andet på baggrund af de relationer, der er blevet uddybet i den internationale mandeklub. o I oktober var der dialogaften mellem kristne og muslimer og rammerne var ved at sprænges med langt over 100 deltagere, så vi vil arrangere en ny aften i større lokaler i foråret. o Foredrag i Kvaglund og kursusforløb i Ølgod om Kristendom og Islam. o Det er gået rigtig godt med at finde ansatte og frivillige, som vil være med til at afvikle Tværkulturel kristen sommerlejr i uge 27 på Løgumkloster efterskole. Organisering Styregruppe: Der er nedsat en styregruppe, der har ansvar for projektet, dvs. økonomi, ansættelsesforhold samt iagttagelse af mål og delmål. Projektets ansatte deltager normalt i styregruppens møder. Tidsplan Opfyldelse af målene efter det første halve år. A) Kvinder møder kvinder er allerede en integreret del af samarbejdet i FTC, dog mangler økonomien at blive lagt ind under FTC, hvilket nok vil tage noget længere tid at få igennem. En stor kontaktflade til nydanske kvinder. Flertallet af deltagerne er muslimer. Der er 12 frivillige. Elsebeth er meget udadrettet i sit arbejde. (se mere nedenfor) B) Poul Martin har udviklet et velfungerende arbejde blandt internationale mænd. Der er både ugentlige møder, nedsat en komite, anskaffet en kolonihave og nedsat endnu en komite til at lede den, Poul Martin går ofte på husbesøg og har kontakt med mindst 40 nydanske mænd, hvoraf ca kommer hver uge. (læs mere nedenfor)

4 4 C) Daniel har fået kontakt med en del internationale studerende og arbejder på at dette arbejde får større rod i lokale unge kristnes aktiviteter. Der skal skabes dybere relationer, hvis det skal have en fremtid og ikke bare blive noget de studerende prøver af, før de går videre til noget andet. Derfor afhænger dette arbejde af, om det lykkes at få engageret de unge kristne danskere. D) Der er børneklub hver onsdag eftermiddag for internationale børn, men ikke et tilbud, som særlig er målrettet burmesiske børn. Der er et godt samarbejde med sognets børnearbejde. (læs mere nedenfor) E) Med 4 ansatte på forskelligt timetal kan vi allerede sige, at der er oprettet et videnscenter, som både har teoretisk og praktisk viden om at oprette og lede arbejde blandt nydanskere. Vi er allerede blevet brugt i flere sammenhænge og stiller os til rådighed, særligt for de steder, hvor der er en åbenhed for at begynde tværkulturelt arbejde i stiftet. Desuden er jeg i foråret inviteret til flere arrangementer udenfor stiftet til inspiration for andre stifter i forskellige sammenhænge. Samlet set har vi altså arbejde i gang indenfor alle de arbejdsområder, som projektet ønskede. Udfordringen bliver så at skabe dybere relationer, engagere flere frivillige, så arbejdet kan bære frugt i flere menneskers liv og i flere sogne i stiftet. Ressourcer Kvaglund sogn dækker forbrug af printer, trykning af løbesedler og stiller kontorer til rådighed for centerets ansatte. De lægger også hus, vand og varme til de fleste af aktiviteterne indtil nu. Desuden har Kvaglund bevilget penge til indkøb af gulvtæpper og nye møbler til Kirkens internationale Hus bag kirken, hvor de fleste aktiviteter foregår. Så rammerne omkring projektet er rigtig gode. Flere af de 204 sogne i stiftet ønskes involveret i det tværkulturelle arbejde lokalt. Stiftspræst Daniel Ettrup Larsen, januar 2013 Kvinder møder Kvinder Rapport fra perioden august-december 2012 Mine arbejdsopgaver siden sidst: Besøg hos gamle og nye brugere. Nogle dukker pludselig op efter lang tids vedholdende kontakt. Går og cykler omkring og møder kvinder i Fakta, i genbrug, i gårdene osv.

5 5 Tilrettelæggelse af onsdage med inddragelse af brugere og frivillige. Tilrettelægge og lede brugerrådsmøder. Organisere specielle arrangementer og dage Forberede og lede frivilligmøder samt løbende frivilligpleje. Skriftlig og mundtlig PR. Samarbejde med andre der arbejder blandt nydanskere Tage stilling til forskellige henvendelser Følge med i de forskellige landes forhold. Følge med i nye love og regler på udlændingeområdet Deltaget i relevante møder og kurser: Styregruppemøder i Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift. KO-møder (repræsentanter for skole, politi, boligforeninger og institutioner i Kvaglund) Deltaget, hvor der arrangeres samlinger for mennesker af anden etnisk baggrund. Deltaget i Islamkursus hos Kammersgård samt inspirationskonference om Den gode integration arr. af Tværkulturelt Center, deltager i Islamkursus vedr. Folkekirkens møde med muslimer. Uddybelse af arbejdet: De ugentlige onsdage tager en del tid, da det er vigtigt at så mange som muligt involveres både af brugerne og de frivillige. Fra aug.-dec. var der mange til maddage, kvindedage, oplæg ved sundhedsformidlerne, Kvindefest, Ramadanfest, Badeland, love og regler på udlændingeområdet, julebanko og pakkeleg med Luciaoptog ved børnene. Der kommer mellem udenlandske kvinder i klubben og andre arrangementer. Denne sæson 22,6 i gennemsnit. Foruden kvinderne kommer deres børn, frivillige og besøgende, derfor går der personer gennem Huset bag Kirken hver onsdag. Kvaglunddag og Børnedage er ikke talt med, da det er svært at tælle. Andre arrangementer: Foruden onsdagene har der været afholdt følgende arrangementer, hvor de udenlandske kvinder har været involveret: Børnedage 31. juli- 1. aug., Sykursus aug., Kvaglunddag 1. sept., Kvindefest 5. okt., Badeland 22. okt., Adventsmarked nov. Flg. nationaliteter har deltaget i efteråret: Afghanistan (muslimer), Yemen (muslimer), Somalia (muslimer), Irak (kurdere, muslimer, kristne, mandæere), Vietnam (kristne), Pakistan(kristne, muslimer), Malawi (kristen), Kenya (kristen), Sri Lanka (kristne, hinduer), Tyrkiet (muslimer, kurdere), Burma (muslimer, kristne), Syrien (muslimer), Eritrea(kristen), Kosovo Albanere (muslimer), Bangladesh(muslimer), Nepal (hindu), Iran(muslim), Marokko( muslimer), Kina (ikke religion),rusland (kristen) Grønland og Danmark. Brugerrådet er kvinder som kvinderne selv har valgt til at lave program for en periode ud fra vores og kvindernes forslag. Denne periode: Burma, Malawi, Irak, Rusland, en frivillig og undertegnede. Vi samles 4 gange årligt og laver program.

6 6 De frivillige: Frivilliginspiration: Tre har deltaget i hver 2 kurser om fortælling af Livshistorier. Tre var på Tværkulturelt Centers konference om Den gode integration. En har været på kursus arr. af Flygtningehjælpen. Været til Kvaglund Kirkes frivilligfest. Frivilligmøderne. Vi samles 4 gange årligt og snakker hver gang om et relevant emne. Vi evaluerer og tilrettelægger overordnet samt fordeler opgaver. Der er nu 11 frivillige, hvoraf de 2 er af anden etnisk herkomst foruden Gladys. Fremtiden Etablere formelt samarbejde med Esbjerg Kommune, der vil tilbyde udenlandske familier at vi (FTC) går på husbesøg og inviterer til vores aktiviteter (Kvindeklub, Børneklub, Mandeklub, Sprog Café, spiseaftner samt andre individuelle relevante tilbud). Holde kontakten til de relevante samarbejdspartnere vedlige. Konstant synliggøre projektet. Hele tiden skabe kontakt til nye, da nogle deltagere kommer videre med uddannelse eller i aktivering/arbejde eller kommer på sprogskole onsdage. Hele tiden inddrage og invitere kvinderne og deres børn, hvor det er muligt i kirkens aktiviteter. Elsebeth Fischer-Nielsen, Bilag: Vision, mission, værdier. Kvinder møder kvinder Vision: Kvaglund kirke vil være en synlig, åben kirke for kvinder uanset nationalitet og religiøs baggrund. Mission mål: At fremme nydanske og danske kvinders dannelse af netværk, integration og bedre livskvalitet gennem undervisning, socialt samvær og udviklende aktiviteter. Det søges gjort ved aktivt at medinddrage kvinderne med de ressourcer, de har (syning, madlavning, kreativitet, dans, musik osv.), samt input fra vores side og ud fra kvindernes ønsker. Vi ønsker at være kulturtolk ved at føre kultur- og samfundssamtaler. Vi ønsker at gennemføre det i samarbejde med relevante grupper af enhver art. Værdier: At være et åbent fællesskab for kvinder, der udvikler og engagerer den enkelte til et liv med en bedre livskvalitet. Vi ønsker at møde hinanden med respekt, accept og åbenhed. Vi ønsker at være et synligt kristent nærvær gennem næstekærlighed.

7 7 BØRNEKLUB KVINDER MØDER KVINDER Kvartalsrapport for perioden 22. august til 19. december Jeg holder løbende møder med børnene omkring deres ønsker angående aktiviteter, samt hvordan vi sammen kan bidrage til, at klubben fortsat bliver et rart sted, at være og invitere kammerater med til. Aktiviteterne bliver altid lavet ud fra børnenes ønsker. Desuden er vi meget fleksible mht. ændring af planlagt aktivitet, hvis der kommer nye forslag som flertallet støtter. På nuværende tidspunkt er der ingen fast frivillig tilknyttet, da Somjai, som har været meget stabil, ikke kan længere pga. skole. Jeg har stadig telefonkontakt med Somjai. Anna Grethe, Britta og Gurli, som er frivillige hos kvinderne, skiftes til at været hos børnene, når jeg ikke er til stede. Jeg mødes med Elsebeth, hvor vi snakker om både Børneklubben og Kvinder møder Kvinder. Og deltager også i styregruppe og møderne for frivillige. UDFØRTE AKTIVITETER OG ANTAL BØRN Dato Aktivitet Antal børn 22. aug. Ramadanfest Aug. Rundbold og konkurrence leg 9 5. Sept. Børne onsdag i kirken Sept. Leg og hyggedag Sept. Smykker Sept. Postkort Okt. Aktivitet med Gurli + børne onsdag Okt. Kvindefest Okt Lave maleri Okt. Motionsdag med sundhuset Okt. Aktivitet med Anna Grethe Okt. Arbejde fortsat på malerier Nov. En snak om Mortensaften + leg Nov. Lave bolcher og brændte mandler Nov. Lave bolcher og brændte mandler Nov. Lave julekrybbe Adventsmarked 25 Nov. 05. Dec. Bage småkager Dec. Lave havregrynskugler Dec. Lucia optog og pakkeleg 19 Siden starten af Børne onsdag er klubben blevet en del af det. Hver onsdag kommer der børn fra Børne onsdag hos os, hvor vi i ca. halvanden time laver et eller andet kreativt. Der har været meget ustabilitet i Børneklubben siden august i forhold til de nydanske børn.

8 8 Det er fortsat nogle dejlige børn, som kommer i klubben og det er stadig mit indtryk, at de er glade for at komme der, og de tager ofte venner med. Jeg forsøger hele tiden at medinddrage børnene og den frivillige, lytte til deres ønsker, og forsøge at imødekomme dem. Dato Beretning fra det Tværkulturelle arbejde i Ribe Stift. ved medarbejder Poul Martin Aalling Nielsen Jeg har tænkt mig at have tre hoved punkter med i min beretning. 1: At minde mig selv, og andre der læser dette om vores: Visioner - Mission - Værdier 2: En beretning fra det tværkulturelle liv og arbejde 3: Hvor mange er vi, hvad gør vi nu, hvad er planen for den nærmeste fremtid (halv til et helt år) 1 Visionen: Vi vil med udgangspunkt i kirkens dåbsbefaling, være kirkens udstrakte hånd til de etniske minoriteter i Ribe stift blandt kvinder, mænd, børn, unge og studerende, på tværs af nationale og religiøse forskelle. Missionen: Vi vil være et internationalt center, der har til formål at opbygge netværk og sociale relationer, fremme folkelig og kirkelig integration og opbygge den enkeltes selvværd gennem med inddragelse af aktiviteter og kulturel udveksling. Vi vil igennem centeret gøre den kristne Guds forståelse kendt og ønsker igennem dialog orienteret arbejde at være kulturtolk i de internationale miljøer i Ribe stift. Værdier: Vi tror på det personlige møde mellem mennesker og mener, at inddragelse i både planlægning og afvikling af aktiviteter, er vejen til gensidig forståelse og fællesskab. Vi tror at kirkens engagement udfoldes bedst i en kombination af diakonalt og missionalt arbejde. Vi tror at centeret kan være et kulturelt og religiøst område, hvor forskellige værdier og religioner behandles ligeværdigt. 2 Beretning fra det tværkulturelle liv og arbejde Jeg vil fortælle om en mand, som jeg har mødt igennem mit arbejde ved FTC. Jeg vil ikke nævne hans navn eller nationalitet. Kun at han er en mand på godt 40 år, har muslimsk baggrund, er gift og har 5 børn. Lille juleaften skrev jeg en SMS til alle i International mandeklub og ønskede dem en god jul. Jeg fik flere jule sms er retur, men der var specielt en der rørte mig, den vidnede om en indsigt og en respekt for Jesus og den kristne jul, som jeg for at være helt ærlig sjældent finder imellem danskere. Imellem jul og nytår besøgte jeg ham og hans familie. Det var ved dette besøg han fortalte en fantastisk historie.

9 9 50 år tilbage i tiden var der er ingen fjendskab i hans land mellem kristne og muslimer, børnene legede sammen, spiste hos hinanden og sov i hinandens hjem, og de voksne talte sammen. På den tid blev fortællerens far gift, men det sørgelige kom for dagen, at kvinden ikke kunne få børn. Faderen opsøgte mange hospitaler, men ingen kunne hjælpe. Efter 10 år klagede han sin nød til præsten i den by, hvor de boede. Præsten, som var en stærkt Gudfrygtig mand, forstod manden og kvindens fortvivlelse. Han kaldte fortællerens far til sig. Præsten tog et stykke sødt kage, velsignede det i Jesu og Marias navn. Derefter sagde han til faderen, gå hjem, giv det til din kone, og hun vil blive gravid. Det skete, hun blev gravid efter 2 måneder. Hun nedkom med en søn, storebroderen til fortælleren. Senere kom der flere børn til. Er det ikke en pragtfuld beretning. Gud gør store undere, han lader blinde se, han helbreder lamme. Jeg glæder mig mange gange over at være så velsignet med så mange nye venner fra fjern og nær uanset religion og hudfarve. De beriger mig og kan også være med til at berige dig og hele vores land, med en kraft og fornyelse, som vi måske har glemt. Jeg er glad og taknemmelig over at Den danske folkekirke har vedkendt sig arbejdet blandt nydanskere, både kristne og andre religioner. 3 Ja, som bekendt, startede det officielle arbejde i FTC i august På det tidspunkt, havde jeg allerede været i gang med at besøge forskellige mænd og deres familier, som jeg have fået adresser på, af Elsebeth Fischer - Nielsen. I august var vi en lille flok på 3-4 mænd der mødtes hver tirsdag. Siden er arbejdet vokset. I øjeblikket sender jeg Sms er ud til godt 40, hvoraf der kommer ca mænd hver tirsdag. Mændene kommer fra Danmark, Burma, Kroatien, Eritrea, Grønland, Korea, Kina, Tyrkiet, Pakistan, Irak Italien, Afghanistan og Syrien. Vi har et program udvalg, der består af deltagere er fra mandegruppen, som prøver at sammensætte et afvekslende og interessant program. Her kan nævnes; besøg af Imam, besøg af præst, besøg på et landbrug, fortælle livshistorier, høre og se danske nyheder, besøg af sundformidler fra kommunen. Hver anden gang laver vi mad og spiser sammen. Jeg håber og beder til at vi vil være ca. 30 til august. Der er store udfordringer. Jeg kan ikke klare at besøge og være nær på alle. Det kræver at flere gode og stabile danske mænd, vil involvere sig i dette arbejde. Deltage i International mandeklub, blive venner med nogle, få indsigt i andre kulturer og andre tros retninger, slet og ret at give noget af sig selv, og igennem det selv få meget igen. Jeg prøver også forskellige tiltag, for at få mændene til at være med til at tage sig af eller give noget tilbage til gruppen, i form af besøg eller hilsen med SMS. Så planen er meget enkel, (men vil højst sandsynlig tage år) A. Flere danske mænd der vil tage ansvar. B. International mandeklub vil være i stand til at tage vare på sig selv, dens medlemmer og nye der venter på at komme med. C. At vi i fællesskab er i stand til at lave så varieret og spændende program, som kan møde så mange som muligt, så hvert enkelt bliver engageret og ikke kan undvære at komme i fællesskabet international mandeklub.

10 10 Om torsdagen er der sprogcafé specielt for mænd fra klokken 14 til 16. Torsdage klokken 16 til 18 er der chance for at komme i bedre form (fitness), for dem der har lyst. Der kommer ca. 4-5 fra mandeklubben. Vi har fået/overtaget en kolonihave. Tanken med kolonihaven er at få nogle gjort interesseret i at dyrke nogle grønsager, eller hvad man nu har lyst til. Man kan også tage familien med derud og bare nyde at være der. Der er en gammel 45M2 rønne på grunden samt stort drivhus. Der er også i dette arbejde omkring kolonihaven blevet nedsat en lille komite til at varetage driften af kolonihave projektet. Jeg håber at der igennem alt hvad vi gør i og omkring International mandeklub vil være en rød tråd af medejerskab, som forhåbentlig med tiden vil blive mere og mere tydelig. Venlig hilsen Poul Martin Aalling Nielsen Tværkulturel medarbejder. Medsender en lille artikel fra Berlinske tidende Kommuner kan spare millioner på bedre integration Send som mail Print Del Der er millioner af kroner at spare, hvis kommunerne bliver bedre til at følge de gode eksempler, når det gælder integrationsindsatsen. Af Jan Bjerre Lauridsen, Berlingske Nyhedsbureau 7. januar 2013, 22:00 Landets kommuner kan spare et trecifret millionbeløb hvert år på bedre integration af flygtninge og indvandrere. Beregninger foretaget for Ugebrevet A4 af analysefirmaet LG Insight viser, at der kunne spares over 600 millioner kroner årligt, hvis samtlige kommuner var lige så gode som de bedste til at få indvandrere og flygtninge i arbejde eller uddannelse. Det skriver Ugebrevet A4. I 2011 brugte kommunerne knap 2,5 milliarder kroner på at forsørge ledige indvandrere og flygtninge samt deres efterkommere på kontanthjælp. Men de gennemsnitlige forsørgelsesudgifter til ledige indvandrere og flygtninge varierer voldsomt fra kommune til kommune, viser kortlægningen fra LG Insight.

11 11 Lemvig har landets laveste forsørgelsesudgifter. Her koster en flygtning eller indvandrer i gennemsnit kommunen godt kroner om året, mens Aarhus i den anden ende af skalaen betaler mere end det dobbelte, næsten kroner. Samtidig viser kortlægningen, at 25 procent af de ledige flygtninge og indvandrere i Odsherred er i arbejde efter et halvt år, mens det samme kun gælder otte procent i Odder. - I en tid med ressourceknaphed er der kommuner, som evner at holde en høj kvalitet i deres integration. Og det er simpelthen godt købmandskab, for det giver gode resultater med at få flygtninge og indvandrere i job og dermed også lavere forsørgelsesudgifter for kommunerne, siger Lars Larsen fra LG Insight, som følger kommunernes integrationsindsats på tæt hold. Ifølge beregningerne fra LG Insight kan alene landets fem største kommuner spare næsten 280 millioner kroner om året, hvis de bliver lige så effektive som landets sjettestørste kommune, Randers, i forhold til at få flygtninge og indvandrere ind på arbejdsmarkedet. Størst er potentialet i Københavns Kommune, der kunne spare 156 millioner kroner, mens Aarhus kunne hente 67 millioner. Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) siger til A4, at hun er meget opmærksom på kommunernes integrationsindsats. - Der er kommuner, hvor integrationen fungerer fantastisk, mens det halter mere andre steder. Jeg er meget opsat på at sikre, at deres indsats bliver løftet. Det er der rigtig god samfundsøkonomi i, siger Karen Hækkerup til A4.

3. halvårsrapport for FTC august december 2013.

3. halvårsrapport for FTC august december 2013. 3. halvårsrapport for FTC august december 2013. På de følgende sider kan du læse lidt om det, vi har arbejdet med det seneste halve år i Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC). Det gælder

Læs mere

5. halvårsrapport for FTC - august til dec. 2014.

5. halvårsrapport for FTC - august til dec. 2014. 5. halvårsrapport for FTC - august til dec. 2014. Vi har ikke lukket aktiviteter i løbet af efteråret, men der er kommet flere nye til, der er opstået nye behov, så det er dejligt, at Poul Martin har fra

Læs mere

2. halvårsrapport for FTC januar - juli 2013.

2. halvårsrapport for FTC januar - juli 2013. 2. halvårsrapport for FTC januar - juli 2013. På den følgende sider kan du få en overblik over noget af det, vi har arbejdet med det seneste halve år i Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC).

Læs mere

4. halvårsrapport for FTC januar til juli 2014.

4. halvårsrapport for FTC januar til juli 2014. 4. halvårsrapport for FTC januar til juli 2014. Udvikling i arbejdet og økonomien Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC) udvikler sig fortsat efter 2 år. Efterspørgslen hos FTC er stærkt

Læs mere

Projektet er forankret i den danske folkekirke. Projektets formål, vision og aktiviteter tager udgangspunkt heri.

Projektet er forankret i den danske folkekirke. Projektets formål, vision og aktiviteter tager udgangspunkt heri. Vedtægt for projekt Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift Indhold 1. Navn 2. Forankring og hjemsted 3. Formål, vision og værdier 4. Tidsramme, mål, succeskriterier og evaluering 5. Styregruppe

Læs mere

Årsrapport for FTC 2015

Årsrapport for FTC 2015 Årsrapport for FTC 2015 2015 har været et særligt år i FTC, ikke mindst fordi der er kommet så mange nye flygtninge til Danmark og til Ribe Stift. Noget som ingen kunne forudse, da FTC blev åbnet i august

Læs mere

MØDESTEDER & SPROGCAFÉER

MØDESTEDER & SPROGCAFÉER KIT Kirkernes Integrations Tjeneste KIT MØDESTEDER & SPROGCAFÉER FOR FLYGTNINGE OG INDVANDRERE Sådan kommer man i gang Det er en fornøjelse at undervise flygtninge. De er meget taknemmelige og vil så gerne

Læs mere

Tværkulturel kristen sommerlejr 2017

Tværkulturel kristen sommerlejr 2017 Årsrapport for FTC 2017 Endnu et spændende år er gået i FTC. Læs på de følgende sider om Sprog Café projektet, der banede vej for en række nye sprogcafeer i Ribe Stift. Hør om nogle af årets udfordringer

Læs mere

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti

Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Kommissorium for Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti Formål: Det er tværkulturelt udvalgs mål at skabe et klart ansættelsesforhold og derved gode arbejdsbetingelser for den tværkulturelle kirke- og

Læs mere

Årsrapport for FTC 2016

Årsrapport for FTC 2016 Årsrapport for FTC 2016 I denne rapport samler vi op på nogle af de ting, der er sket i Folkekirkens Tværkulturelle Center i Ribe Stift (FTC) i 2016. Der er indlæg ved både Inge Skjølstrup, Poul Martin

Læs mere

600 millioner at hente på bedre integration

600 millioner at hente på bedre integration Velfærd Arbejdsmarked Politik Værdier Tirsdag 08/01 2013 Illustration: Kåre Viemose, Polfoto 600 millioner at hente på bedre integration I CARSTEN TERP, CTB@LO.DK Kommuner med haltende integration får

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014

Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 2014 Diakonalt nærvær fællesskab, der rækker ud. Refleksioner af sognediakon Hanne Hummelshøj Februar 01 Fokusgruppeinterview og spørgeskemaundersøgelse. Fokusgruppeinterview. Jeg har haft to fokusgruppeinterview

Læs mere

Rapport til Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti marts-juni 2017

Rapport til Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti marts-juni 2017 Rapport til Tværkulturelt Udvalg i Kolding Provsti marts-juni 2017 A. Regelmæssige aktiviteter: 1. KIC gudstjenester blev afholdt første søndag i følgende måneder: marts, april, maj, juni fra kl. 13 med

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Menighedsrådsmøde Sct. Hans Kirke Referat. Mødeart. Blad nr. 112. Indkaldelse/ referat Mødedato/ Sct. Hans Kirke. Mødested

Menighedsrådsmøde Sct. Hans Kirke Referat. Mødeart. Blad nr. 112. Indkaldelse/ referat Mødedato/ Sct. Hans Kirke. Mødested Mødeart Indkaldelse/ referat Mødedato/ tidspkt. Menighedsrådsmøde Sct. Hans Kirke Referat Tirsdag d. 27.05.14 Kl. 19.00-21.45 Sven Madsen, John Berwick, Martin Ringsmose, Claus Weber, Birgitte Skovgaard,

Læs mere

Formandsberetning for Foreningen Agape 2015 v/steen Møller Laursen, formand

Formandsberetning for Foreningen Agape 2015 v/steen Møller Laursen, formand Formandsberetning for Foreningen Agape 2015 v/steen Møller Laursen, formand Indledning Jeg har haft lejlighed til at læse det første nyhedsbrev, der blev udsendt fra foreningen Agape til foreningens venner.

Læs mere

Formandsberetning for Foreningen Agape 2011

Formandsberetning for Foreningen Agape 2011 Formandsberetning for Foreningen Agape 2011 18. oktober 2011 kunne man læse en overskrift i Kristelig dagblad, hvor der stod: Kirkelige organisationer skjuler kristendommen. I den tilhørende artikel kunne

Læs mere

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB

Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB Kvaglund Kirke VISION MISSION VÆRDIER I ET LIVSFORVANDLENDE FÆLLESSKAB HISTORIE I Kvaglund Kirke har vi arbejdet med vores vision og værdier fra efteråret 2009 til forsommeren 2010. Det har været et spændende

Læs mere

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

KVINFOs MENTOR NETVÆRK. KVINFOs MENTOR NETVÆRK. åbner døre

KVINFOs MENTOR NETVÆRK. KVINFOs MENTOR NETVÆRK. åbner døre KVINFOs MENTOR NETVÆRK KVINFOs MENTOR NETVÆRK åbner døre mentee Alle burde have en mentor! Sådan lyder rådet fra mentee Scholastique Nyiragwanesa. Scholastique har været i et mentorforløb med Britta i

Læs mere

Mænds Mødesteder i naturen. Projektbeskrivelse

Mænds Mødesteder i naturen. Projektbeskrivelse Mænds Mødesteder i naturen Projektbeskrivelse Forum for Mænds Sundhed, September 2017 Indholdsfortegnelse BAGGRUND... 3 FORMÅL... 4 MÅLGRUPPE... 4 NATUROPLEVELSESPAKKERNE... 4 PROJEKTETS MÅL... 5 FORMIDLING

Læs mere

NYHEDSBREV OKTOBER 2014

NYHEDSBREV OKTOBER 2014 NYHEDSBREV OKTOBER 2014 Oktober måned er budt velkommen og efteråret har givet os mange dejlige timer udenfor i solskin, regn og blæst :- ) Vi nyder at være ude, og børnene er begyndt selv at efterspørge

Læs mere

Ressource-katalog til klynger i ÅVM forår 2013

Ressource-katalog til klynger i ÅVM forår 2013 Ressource-katalog til klynger i ÅVM forår 2013 I denne folder tilbyder folk fra Aarhus Valgmenighed at undervise en aften i jeres klynge om emner, de brænder for, og som er helt centrale for den måde,

Læs mere

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet:

Her er et par eksempler på, hvordan opgaven med at inkludere og involvere indvandrere i kirkens liv gribes an forskellige steder i landet: 15.05.2018 Til menighedsråd og præster Opfordring til at drøfte folkekirkens møde med indvandrere I dag udgør indvandrere og efterkommere 13 % af Danmarks befolkning (276.929 personer fra vestlige lande

Læs mere

Integrationsprojekt i AGF

Integrationsprojekt i AGF Integrationsprojekt i AGF Projektleder Anne Kofoed Nannerup (uden billeder af pigerne og kvinderne) Præsentation Anne Kofoed Nannerup, 23 år Studerer til sygeplejerske i Aarhus Tidl. konkurrencesvømmer

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

KIRKENS VELKOMSTPAKKE

KIRKENS VELKOMSTPAKKE KIRKENS VELKOMSTPAKKE Indhold 1. Hvad er en velkomstpakke? 2. Kontakten til nye borgere i sognet 3. De frivilliges opgave i forbindelse med et besøg. 4. Velkomstpakkens udformning 5. Forslag til indhold

Læs mere

KIRKENS VELKOMSTPAKKE

KIRKENS VELKOMSTPAKKE KIRKENS VELKOMSTPAKKE Indhold 1. Hvad er en velkomstpakke? 2. Kontakten til nye borgere i sognet 3. De frivilliges opgave i forbindelse med et besøg. 4. Velkomstpakkens udformning 5. Forslag til indhold

Læs mere

Nyhedsbrev fra Rådet for Etniske Minoriteter April 2016

Nyhedsbrev fra Rådet for Etniske Minoriteter April 2016 Nyhedsbrev fra Rådet for Etniske Minoriteter April 2016 Kære Repræsentantskab Først og fremmest skal I have tak for jeres fine bidrag til Rådets arbejdsweekend i februar. Det var meget interessant og vigtigt

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Opfølgning på Integrationsindsatsen januar d

Opfølgning på Integrationsindsatsen januar d Opfølgning på Integrationsindsatsen januar 2015 d. 13.1.2015 Baggrund Vision En vellykket integration (og ikke mindst en god modtagelse) betyder, at borgere med flygtninge- og indvandrebaggrund er sikret

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser

Frivillig ved Viby sogn. Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Kulturelle oplevelser 1 Bliv frivillig Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud

Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Vision for fremtidens dagtilbud 2020 i Ballerup 18. september, 2014 v7 Dagtilbud med mening - et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens tre overordnede mål Alle børn trives og udvikler sig

Læs mere

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 Helligånden oplyse sind og hjerte og velsigne ordet for os. Amen Når jeg underviser mine konfirmander, har et af temaerne de seneste år været

Læs mere

Årsrapport for FTC 2018

Årsrapport for FTC 2018 Årsrapport for FTC 2018 Indhold: Side 1-4: Her kan I læse om de ting, jeg gerne vil fremhæve fra FTC i 2018. Side 5-6: Berith Nord Hansen fortæller om den positive udvikling i Sprog Café i 2018. Side 7-9:

Læs mere

Integration. - plads til forskellighed

Integration. - plads til forskellighed Integration - plads til forskellighed Plads til forskellighed Integration handler ikke om forholdet til de andre. Men om forholdet til én anden - det enkelte medmenneske. Tryghed, uddannelse og arbejde

Læs mere

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund

Frivillige hænder. - nu i flere farver. Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Frivillige hænder - nu i flere farver Om rekruttering og fastholdelse af frivillige med anden etnisk baggrund Kære læser Vi har i De Frivilliges Hus i Aalborg igennem længere tid arbejdet med at rekruttere

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

venter! Januar > marts jeg kan mærke at gud er tæt på kvartalsblad

venter! Januar > marts jeg kan mærke at gud er tæt på kvartalsblad KE INSEKIRKE himlen venter! Jesus har været Horsens historiens pinsekirke vigtigste person. Det er ham der har præget verden absolut sverigesvej mest. 29 / Hans 8700 horsens Tel. 30 13 76 74 sætning om

Læs mere

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat.

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Menighedsrådsløftet. Undertegnede erklærer herved påære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske

Læs mere

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com

Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret. Lisa Duus duuslisa@gmail.com Den gode dialog - det er slet ikke så svært - hvis du bare spørger og lytter til svaret Lisa Duus duuslisa@gmail.com Baggrund og erfaringer Mødet mellem sundhedsprofessionelle og etniske minoritetspatienter/borgere

Læs mere

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi

Jeg tror, at præster og forkyndere, kirker og menigheder er nød til at stille sig selv disse spørgsmål om vores virke, om det er i samklang med det vi Gudstjeneste i Gørløse & Lille Lyngby Kirke den 5. juni 2016 Kirkedag: 2.s.e.Trin/B Tekst: Jer 15,10+15-21; Åb 3,14-22; Luk 14,25-35 Salmer: Gørløse: 736 * 618 * 305 * 272 * 474 * 613 LL: 736 * 618 * 272

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Gør børns drømme til virkelighed Red Barnets familieklubber

Gør børns drømme til virkelighed Red Barnets familieklubber Gør børns drømme til virkelighed Red Barnets familieklubber GLÆDE FÆLLESSKAB NÆRVÆR NATUR DRØMME MINDER Vær med til at gøre børns drømme til virkelighed Bliv frivillig i Red Barnets familieklubber Udsatte

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER

ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER ÅNDSFRIHED OG DANSKE SKOLER NÅR ALLE SKAL KUNNE VÆRE HER, HVOR MANGE GUDER (OG BØRNELIV) ER DER PLADS TIL? Sally Anderson, lektor, Ph.d., Aarhus Universitet Få studier af muslimer på landet Jyske stationsbyer

Læs mere

VIL DU VÆRE FRIVILLIG I KARLSLUNDE KIRKE?

VIL DU VÆRE FRIVILLIG I KARLSLUNDE KIRKE? VIL DU VÆRE FRIVILLIG I KARLSLUNDE KIRKE? Hvis du gerne vil deltage i kirkens sociale fællesskab, er der gode muligheder for at blive frivillig i Karlslunde Kirke. GRUNDLAGET FOR FRIVILLIGT ARBEJDE I KARLSLUNDE

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 20+21+22 2015 Grundlovsdag. Skolen har lukket Grundlovsdag, fredag den 5. juni. SFO har derfor åbent fra 06.15 til 12.00, idet der kun er tale om en ½ arbejdsdag/fridag! Husk i øvrigt at 5. juni også er Fars dag! Travl

Læs mere

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14.

Prædiken til Juledag Bording 2014.docx Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014. Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 27-12-2014 Prædiken til Juledag 2014 Tekst. Luk. 2,1-14. Besøg fra Gud. Det er julens budskab, og det er evangeliets påstand, eller proklamation. Julen forkynder os om

Læs mere

Formandsberetning for Foreningen Agape 2014

Formandsberetning for Foreningen Agape 2014 Formandsberetning for Foreningen Agape 2014 Mange steder kan man læse at der mangles fordybelse. Hos de studerende på de videregående uddannelser, hos eleverne i folkeskolen, hos de ansatte i virksomheder

Læs mere

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital

Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Mødestedet for patienter og pårørende på Hvidovre Hospital Hensigten med Mødestedet er at give nogle rammer for at patienter kan mødes og snakke om tingene i mere rolige omgivelser end i en travl afdeling.

Læs mere

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC

UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC UDSKRIFT AF FILMEN HJEMME IGEN! - SNEDKER-FAMILIEN SEJDIC 01:00:08 SNEDKER MUHAREM SEJDIC Jeg har mine venner, jeg har mine bekendte. Vi er sammen, og derfor føler jeg at jeg har det rigtig, rigtig godt.

Læs mere

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces

April 2015 Kære forældre Børnehave Strategiproces April 2015 1 2 3 Påskeferie 4 5 6 Ma 7 8 9 10 11 12 Sø Konfirmation 13 Ma Blå mandag Samtaler 3. klasse 14 15 16 To Skole/hjemsamtaler 3. klasse 17 18 19 20 21 Ti Generalforsamling 22 On Forårskoncert

Læs mere

Inspirationspjece til aktiviteter for kvinder

Inspirationspjece til aktiviteter for kvinder Inspirationspjece til aktiviteter for kvinder DANSK FLYGTNINGEHJÆLP GIV FLYGTNINGE EN FREMTID INSPIRATIONSPJECE TIL AKTIVITETER FOR KVINDER SIDE 2 Erfaringerne i denne pjece stammer fra frivillige i Dansk

Læs mere

- Håndarbejde, Taskeflet, Madlavning for mænd, Sløjd, holdene kører fint.

- Håndarbejde, Taskeflet, Madlavning for mænd, Sløjd, holdene kører fint. ( BERETNING 19 MARTS 2014.) Eget hus?? Ja, hvad skal jeg sige! Kommunen har skrevet de skal spare 180 mill. Kr. - Vi prøvede om vi kunne få et ben indenfor Centrumhuset, men det er for de unge og deres

Læs mere

NETVÆRK. på og læs mere om alle MOSAIK s kirker.

NETVÆRK. på   og læs mere om alle MOSAIK s kirker. MOSAIK MOSAIK er et netværk af frikirker med rødder i pinsekirkerne Danmark. Vi har skiftet navn og profil, da vi ønsker at åbne netværket, for alle kirker, som kan se sig selv i netværkets teologi, vision

Læs mere

Ansøgning til integrationspuljen

Ansøgning til integrationspuljen Ansøgning til integrationspuljen Baggrund: Danmark har igennem en længere periode oplevet en stigning i antallet af flygtninge. Det stigende antal flygtninge skaber behov for en forøget integrationsindsats.

Læs mere

Det nationale perspektiv i arbejdet med etniske minoriteters sundhed

Det nationale perspektiv i arbejdet med etniske minoriteters sundhed Det nationale perspektiv i arbejdet med etniske minoriteters sundhed Akademisk medarbejder Anne Rygaard Bennedsen, Center for Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen Middelfart 2. september 2008 Disposition for

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier

Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier Juni 2008 Indledning Denne aftale er et katalog over samarbejdsmuligheder mellem Rådet for Etniske Minoriteter,

Læs mere

Frivillig støtte til småbørnsfamilier

Frivillig støtte til småbørnsfamilier Home-Start Familiekontakt Frivillig støtte til småbørnsfamilier Resumé af Epinions evaluering af Home-Start 2013 Home-Start Familiekontakt Danmark Home-Start Familiekontakt Danmark Landssekretariatet Vestergade

Læs mere

Nyheder fra Titanparken November/ December 2014

Nyheder fra Titanparken November/ December 2014 Nyheder fra Titanparken November/ December 2014 Vinteren er ved at nærme sig, og det er derfor tid til et nyt nyhedsbrev. Nyhedsbrevet udkommer hver 2. måned og vil informere beboerne om nyheder fra Titanparken,

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 28. december 2014 Kirkedag: Julesøndag/A Tekst: Luk 2,25-40 Salmer: SK: 108 * 102 * 67 * 133 * 132,3 * 130 Der var en, der efter et arrangement for nogen tid siden spurgte

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Engelsk, Bachelor. Navn på universitet i udlandet: Aberystwyth University

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Engelsk, Bachelor. Navn på universitet i udlandet: Aberystwyth University US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Engelsk, Bachelor Navn på universitet i udlandet: Aberystwyth University Land: Wales, UK Periode: Fra: 01/01-13 Til: 01/06-13 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen.

Åbningshilsen. + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. 1 6. søndag efter påske I. Konfirmation. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer:402/192,v.16//192,v.79/123,v.1&v.9/123,v.7/1 5/11 Uddelingssalme: se ovenfor: 15 Åbningshilsen + I Faderens og

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab!

Bornholmske Frikirker. Et åbent fællesskab! Bornholmske Frikirker Et åbent fællesskab! 2 INDHOLD Rønne: 3 Baptistkirken Bornholmske Frikirker i samarbejde 4 Frelsens Hær 5 Metodistkirken 6 Missionskirken 7 Pinsekirken Et åbent fællesskab! Hasle:

Læs mere

Spørgeskema. Unge 16-18 år. (Dansk)

Spørgeskema. Unge 16-18 år. (Dansk) Spørgeskema Unge 16-18 år (Dansk) Kære 16-18- årige din opfattelse, Godt at vide: Hvordan gør du? Eksempel: 15. Hvor stor en del af året bor du i dit boligområde? Hvad får du ud af det? 1 Først et par

Læs mere

Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming 8685 9333 friskolenilemming@mail.dk www.friskolenilemming.dk. Ugebrev 38

Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming 8685 9333 friskolenilemming@mail.dk www.friskolenilemming.dk. Ugebrev 38 Friskolen i Lemming Lemming Bygade 2a 8632 Lemming 8685 9333 friskolenilemming@mail.dk www.friskolenilemming.dk Friskolen i Lemming Ugebrev 38 Kære børn og forældre! Lemming d. 18.september 2015 Vi holder

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Edel Liisbergs Børnehave - En selvejende daginstitution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Medlem af paraplyorganisationen Menighedernes Daginstitutioner. Adresse: Hjortholms

Læs mere

familieliv Coach dig selv til et

familieliv Coach dig selv til et Coach dig selv til et fantastisk familieliv At have børn fylder dit liv med mening og kærlighed men det kan være sin sag at bevare overskuddet og lykkefølelsen midt i en hektisk hverdag med job, alt for

Læs mere

Haderslev-modellen HVAD HAR KIRKEN AT TILBYDE I INTEGRATIONSARBEJDET?

Haderslev-modellen HVAD HAR KIRKEN AT TILBYDE I INTEGRATIONSARBEJDET? Haderslev-modellen Det følgende er en præsentation af en model for organisering af kirkers arbejde blandt asylansøgere og flygtninge på baggrund af flere års gode erfaringer i Haderslev. Flere steder i

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017

Arbejdspapir. til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om Visioner 2017 Arbejdspapir til menighedsrådene i Viborg Stift til støtte for rådenes drøftelse om er 2017 Udarbejdet af visionsgruppen under Viborg Stiftsråd med udgangspunkt i oplæg fra Stiftsudvalgene side 1 Løbenr.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Udviklingsplan og Vision 2022. Y s MEN INTERNATIONAL. Region Danmark

Udviklingsplan og Vision 2022. Y s MEN INTERNATIONAL. Region Danmark Udviklingsplan og Vision 2022 Y s MEN INTERNATIONAL Region Danmark FORMÅL Planen er tænkt som en ambitiøs udviklingsplan til nedenstående vision fra Y s Men International rettet direkte mod Region Danmarks

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang

Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang Prædiken til skærtorsdag 17. april kl. 17.00 i Engesvang 178 Han står på randen af sin grav 448 Fyldt af glæde 457 Du som gik foran os 470 Lad os bryde brødet sammen ved hans bord 473 Dit minde skal 366

Læs mere

Frivillige Dynamoen - Bruger

Frivillige Dynamoen - Bruger Frivillige Dynamoen - Bruger Publiceret af Mette Hjære 23 maj 2016 klokken 11:05 Powered by Enalyzer Side 1 Frivillige Dynamoen - Bruger Publiceret af Mette Hjære 23 maj 2016 klokken 11:05 Powered by Enalyzer

Læs mere

DER ER BRUD PÅ TRADITIONERNE

DER ER BRUD PÅ TRADITIONERNE DER ER BRUD PÅ TRADITIONERNE Præsentation Min baggrund er palæstinenser. Gift med en dansk kvinde og vi har to børn sammen. Pædagog i 2004. Gadeplansmedarbejder i København, Nordvest, med aldersgruppen

Læs mere

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG AF JOURNALIST IBEN BAADSGAARD AL-KHALIL, 2013 21 årige Osman Sari er kurder og blind. Da han kom til Danmark fra Tyrkiet for fem år siden,

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Det er vigtigt for mig, at jeg har fået sagt det om vore sogne først, for at ingen skal tro, at jeg nu slår nogle af jer,

Det er vigtigt for mig, at jeg har fået sagt det om vore sogne først, for at ingen skal tro, at jeg nu slår nogle af jer, Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 14. juni 2015 Kirkedag: 2.s.e.Trin/A Tekst: Luk 14,16-24 Salmer: SK: 422 * 312 * 175 * 474 * 11 LL: 422 * 312 * 684 * 175 * 474 * 11 Jeg har været på præstekursus

Læs mere

ÅRSSKRIFT 2018 FRIVILLIGCENTER & SELVHJÆLP FAABORG-MIDTFYN

ÅRSSKRIFT 2018 FRIVILLIGCENTER & SELVHJÆLP FAABORG-MIDTFYN ÅRSSKRIFT 2018 FRIVILLIGCENTER & SELVHJÆLP FAABORG-MIDTFYN 1 Frivilligcenter & Selvhjælp Faaborg-Midtfyn 2018 blev et år med mange spændende, nye tiltag samt udfordringer for Frivilligcenteret. Hele året

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision

Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision Selvevaluering skoleåret 2015/16: Selvevalueringen er foretaget i juni 2016 Vision På Waldemarsbo er vores fornemste opgave at højne elevernes selvværd, selvforståelse og selvstændighed, således, at eleverne

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Åben referat Integrationsrådet Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service

Åben referat Integrationsrådet Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Åben referat Integrationsrådet Arbejdsmarkedsforvaltningen, Administration & Service Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 16:00 Mødet afsluttet: kl. 18:00 Mødested: Fraværende: Byrådssalen, Hjørring

Læs mere

Liv og glade dage på tværs af generationer. 7. 13. april 2014. Opdatering nu nærmer vi os!!!

Liv og glade dage på tværs af generationer. 7. 13. april 2014. Opdatering nu nærmer vi os!!! 1. april 2014 Liv og glade dage på tværs af generationer 7. 13. april 2014 Opdatering nu nærmer vi os!!! Højtlæsning Fastelavn for store og små Banko på lokalcentret I uge 15, den 7. 13. april, vil der

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Juleaften 2015. 25-12-2015. side 1. Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 side 1 Prædiken til Juleaften 2015. Tekster. Luk. 2,1-14 For af den nåde er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds. De ord kan sættes som overskrift over julen. Gaven er Guds. Julen

Læs mere

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN

MIN. kristendom fra top til tå MINI KATEKISMUS MARIA BAASTRUP JØRGENSEN. ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN MARIA BAASTRUP JØRGENSEN ILLUSTRATOR KAMILLA WICHMAnN KATEKISMUS kristendom fra top til tå MIN MINI NÆSE FOR SKABELSE Første Mosebog kapitel 1 og 2 Engang var der ingenting, kun mørke og stilhed. Verden

Læs mere

Indvandrere, flygtninge og efterkommeres religiøse baggrund: Flest indvandrere er kristne

Indvandrere, flygtninge og efterkommeres religiøse baggrund: Flest indvandrere er kristne Temahæfte 2012, nr. 1 Udgivet: 27-02-2012 Indvandrere, flygtninge og efterkommeres religiøse baggrund: Flest indvandrere er kristne Af Bent Dahl Jensen Religiøs fordeling blandt indvandrere, flygtninge

Læs mere

ErhvervsKvindenyt Herning januar 2010

ErhvervsKvindenyt Herning januar 2010 ErhvervsKvindenyt Herning januar 2010 Kære ErhvervsKvinde 2010.. Er helt nyt år står for døren. Tilbage ligger 2009 med alle de oplevelser, glæder, sorger og erfaringer det gav os. Foran os ligger 365

Læs mere