Farvel til fodbold? En intro til frafaldsproblematikken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Farvel til fodbold? En intro til frafaldsproblematikken"

Transkript

1 Farvel til fodbold? En intro til frafaldsproblematikken

2 Frafald er en kompleks størrelse vi giver ordet til Naya Hvad var den primære re grund til, at du stoppede? At det var for langt væk, v og sås var der en af mine veninder, der holdt op, og sås skulle jeg selv køre k derud, og det blev lidt kedeligt i længden. l Og sås var der også en masse fra mit hold, der stoppede, og der kom nogle nye ind, der ikke var sås gode. Og så kom vi påp sidstepladsen, og det syntes jeg ikke, var sås fedt. I øvrigt gik jeg også til dans, og mine dansedage skiftede mellem forskellige ugedage, sås det var svært at være v der hver gang. Og sås var der også tit, hvor jeg skulle til casting (film osv.), og sås kunne jeg heller ikke komme.

3 Når r det også handler om cykelstier Kommer du til at spille fodbold igen? Jeg vil rigtig gerne jeg savner fodbold, men lige nu spiller jeg håndbold. h Hvorfor begyndte du til håndbold? h Jeg ville gerne begynde til en sport igen. Hvor meget træner du? Tre gange pr. uge og kamp i weekenden. Er der ikke lige langt til hhv. fodbold- og håndboldklubben? h Jo, men når n r jeg skulle til fodbold, skulle jeg over nogle veje, hvor jeg var nødt n til at trække når r jeg skal til håndbold, h kan jeg køre k hele vejen. (Naya, 13 år)

4 Hvor stort er frafaldet egentligt? Herreungdom Ud af 10 lilleputspillere er: Otte aktive som drengespillere Fem som juniorer To som ynglinge? som seniorer Der sker stort set ingen nyrekruttering efter U-U 11 og indtil seniortiden.

5 Pigeungdom Pigeungdom Ud af ti lilleputpiger er: Otte aktive som pigespillere Syv som damejunior? som senior Der sker nyrekruttering helt op til U-14. U Dermed er det svært at sige noget helt præcist om det reelle frafald.

6 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Hvad er påp dagsordenen? Oplægget vil bl.a. sætte fokus påp følgende temaer: Hvornår er man egentlig ung en begrebsafklaring De skal ikke finde sig selv - de skal skabe sig selv Familie og venner fundamentet for det gode liv Aktiviteter tiltrækker kker, relationer fastholder unge og foreningsliv. Intro til en frafaldsundersøgelse En række udfordringer til overvejelse

7 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Fra to dage til et helt liv. Ungdomstiden forlænges nedad og opad, men hvor er det lige, den begynder og slutter? Alders- og livsunge

8 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Unge anno 2009 ikke specielle! De har de samme drømme som unge altid har haft. De skal dog navigere i en anden verden, og derfor er deres strategier noget anderledes Det er for unge et grundvilkår, r, at mange ting er til forhandling, og at de ikke får f den store historie serveret, men selv skal skrive den og de er åbne i forhold til at fodbolden bliver en del af historien!

9 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Strategier Søgen efter nærhed/tryghed: n Fokus påp deres gode venner Aktivitet i et par klubber på Arto,, forsvarspiller på det lokale 1.drengehold og med i et netværk, der spiller WOW. Sponsorering af ét t barn i Afrika, og billedet hænger hjemme påp køleskabet

10 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Søgen efter et fast fundament I en søgen efter faste fixpunkter søges der efter enkle svar påp komplicerede spørgsm rgsmål: I politiske sammenhænge, nge, som i udgangspunkt vil være knyttet til en stor historie I religiøse sammenhænge: nge: Islam eller Faderhuset I bestemte subkulturer f.eks. de autonome I ekstreme miljøer f.eks. eliteidræt

11 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Ska vi tage en gang 30 sekunder? - søgen efter intensitet Hvis man til daglig er den pæne p og flittige dreng eller pige, der gør, g hvad der bliver sagt, har man som modvægt til den institutionelle tryghed brug for at opleve, at man stadig er i live. Noget, der bl.a. søges bekræftet gennem intense oplevelser, der kan give et kick. Ekstrem sport, ekstrem druk, ekstreme aktiviteter (trainsurfing( trainsurfing,, køre k uden rat påp en motorvej med 120 km/t). Banke nogle Brøndby ndby-tilhængere før f r en kamp.

12 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Friends make the world go around Venner er det inspirerende omdrejningspunkt i livet for teenagerne. Det er dem, de bruger tid sammen med, sammenligner sig med og forstår r sig selv i lyset af. Jeg har det meget godt. Jeg har mange gode venner. Det er godt, sås føler man sig ikke sås alene (Lea) venner er succeskriteriet! Venskaber tager som oftest afsæt t i en fælles f interesse eller historie - en historie, der ofte går g r tilbage til børnehaveklassen. b

13 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Trygge oaser.? Venne-relationerne fremtræder, set udefra, som komplekse og sammensatte. De udgør r trygge oaser men er samtidig også præget af foranderlighed. Der er mange, der går g r op i tøjstil, t og der er mange, der opfører sig underligt i forhold til, hvad de f.eks. gjorde sidste år. Lige pludselig er man ikke venner mere, og lige pludselig har de fået f nye venner (Naja). Det unikke ved venne-relationer relationer,, i modsætning til f.eks. forældrerelationer, at de skal tilkæmpes og vedligeholdes.

14 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Aktiviteter: En undskyldning for at snakke sammen. Drenge- og pigefællesskaber opleves i vid udstrækning som forskellige! Man snakker også meget bedre, hvis man ryger vandpibe, er ovre for at spille fodbold, kaster med æbler, bruger penge hos bageren eller bare speeder rundt. Det ville virke underligt bare at sætte sig ned og sige: Nu skal vi snakke (Jakob). Spillet er ikke det, man egentlig laver men en undskyldning for at snakke sammen (Klaus). Aktiviteterne udgør r en ramme omkring venskaberne - og det afsæt t for de eventuelle snakke, der finder sted.

15 Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Det mærkeligste m foregår r med dem, de bedst kender For piger er aktiviteterne ofte platform for yderligere historier og fortællinger om dem selv. Vi laver de underligste ting, f.eks. leger vi Topmodel, hvor den ene er dommer, og den anden er model. Eller vi leger psykolog og lader som om, vi har problemer. Vi kan godt lide at være barnlige en gang imellem. Man skal ikke altid være v sås alvorlig, man er ikke barn for altid vel! Jeg laver underlige ting med dem, jeg bedst kender. Ellers er det bare almindelige ting. Jeg ser fjernsyn, snakker om noget, man ser i fjernsynet, snakker om drenge, hende, der er bare for meget, fortæller historier, hvis man har oplevet noget sjovt (Charlotte).

16 Aktiviteter tiltrækker relationer fastholder Hvilke faktorer er vigtige i forbindelse med påbegyndelse af fritidsaktiviteter: Sjovt/spændende/afvekslende God balance mellem hverdag og events At man lærer l noget nyt Er sammen med vennerne Trænerne/lederne er gode

17 Betweenagere og idræt Den primære re nyrekruttering i idræt t sker i 3-5.kl 3 f.eks. fordobles antallet af pigespillere fra 3. til 5.kl og sås holder de op i 6-7.klasse6 7.klasse. Når r de kommer efterspørger rger de kvalitet de primære re relationer er i skolen og i lokalområdet og først f påp længere sigt fastholder relationer i sig selv. Når r specielt pigerne falder fra igen handler det om at de meget hurtigt søger s efter at kombinere kvalitet med medinddragelse noget som en stor gruppe trænere har svært ved at håndtereh ndtere.

18 Trænerne engagerede og kompetente, tak! De behøver ikke være v unge.. De skal være v engagerede og dygtige De skal skabe rum for medindflydelse Det er ikke noget minus, at træneren kan skære igennem og stille krav til deltagerne eller som det blev udtrykt: En god træner skal kunne slå igennem. Han skal være tough og skal sætte s sig igennem. Han skal kunne sætte s sig i respekt. (Dreng, 9. kl) De skal være v interesserede påp den rigtige måde - hvilket vil sige, at man hverken er omklamrende eller ignorerende.

19 Trænerne engagerede og kompetente, tak! Fire ud ti årige mener,, at det er vigtigt, at man kan tale med træneren og her menes der som oftest også om lidt dybere ting end blot dagligdags-trivialiteter trivialiteter. Ledere og trænere anvendes som sparringspartnere i forhold til at håndtere h nogle af teenagelivets mange udfordringer: Gode ledere betyder rigtig meget. Vi bruger dem sådan psykolog-agtigt. De skal være v gode til at lytte og skal kunne huske tilbage på, p, hvordan det var for dem selv, sås de kan sætte s sig ind i situationen. Det er nok bedst, hvis de også selv tager initiativet til samtaler og sådan. s dan. (Pige, 7. kl.)

20 Seriøsitet er vigtigt mens det er knapt sås vigtigt at vinde. Tre ud af fire aktive idrætsud tsudøvere i 5. klasse angiver, at det er vigtigt, at de bliver bedre til den idræt, de dyrker, og at de kommer i god form Endvidere tillægges det, at vi spiller kamp og seriøsitet stor betydning, mens selve det at vinde betyder mindre. Blandt elever i 5. klasse er det kun ca. én n ud af tre, der betoner dette som meget vigtigt! en tendens der bliver mere udtalt jo ældre de bliver!

21 Forskel påp drenge og piger???? Hvis man deler op påp køn, peger div. undersøgelser påp følgende: Drenge betoner i højere h grad konkurrencemomenter, at der er en vis niveaudeling, at idræt t tages seriøst, st, og at der i forbindelse med en idrætsfacilitet er mulighed for at hænge ud efterfølgende. Pigerne betoner i højere h grad ud til at betone vigtigheden af, at piger og drenge dyrker idræt t sammen, og de er mindre tilbøjelige til at acceptere en træner, der bestemmer!!!!

22 Det er mor der bestemmer! Talrige undersøgelser peger påp en sammenhæng ng mellem valg af fritidsaktiviteter og familiebaggrund (Hestb( Hestbæk 1999, Østergaard 2007 m.fl. 2007). Specielt i forhold til idrætsdeltagelse ser det ud til have stor betydning, i hvilket omfang forældrene specielt moderen dyrker eller har dyrket idræt (Ibsen & Ottosen 2000). Børn af idrætsaktive forældre dyrker i højere h grad idræt t end børn b af idrætspassive forældre hvilket er en af de primære re forklaringer påp at f.eks. børn b med indvandrerbaggrund oftere dropper ud.

23 Bare vandet er varmt! Mht. faciliteterne er der langt mere fokus påp at de er funktionelle frem for moderne! At der er varmt vand er vigtigere, end at de står r påp marmorfliser. Det er vigtigt at der i forlængelse af idrætsaktiviteterne er mulighed for at hygge sig med vennerne. Over halvdelen efterspørger rger klublokaler. Man dyrker idræt t sammen med vennerne, og derfor giver det ikke den store mening med fleksible åbningstider, men det er vigtigt, at der er rammer, der gør, g at man også kan være v sammen med vennerne efter træningen.

24 Intro til en undersøgelse 60 pct. drenge (82 pct.) 40 pct. piger (18 pct.) 55 pct. begyndte at spille fodbold, da de var mellem 5 og 9 år så den med at unge bare zapper holder ikke helt. 1/3 dyrkede andre sportsgrene sideløbende med fodbold. 85 pct. angiver, at de spillede elite (60 pct.) eller påp 1. holdet.

25 Hvordan prioriterede de fodbold? Én n ud af fem prioriterede fodboldover stort set alt andet i 2005 og i 2006 stopper de!

26 Lidt flere facts Seks ud af ti oplevede, at deres sidste træner var dygtig Fire ud af fem oplevede, at deres forældre var engagerede påp en god mådem Forsvindende få f (4 pct.) oplevede, at de bliver pressede af deres forældre Halvdelen angiver, at sammenholdet påp holdet var godt 54 pct. synes, at faciliteterne var gode Halvdelen synes, at klublivet var spændende 83 pct. angiver, at det var en god oplevelse af spille i klub!! 78 pct. elskede at spille fodbold!!

27 Og svaret er fisk! Når r de synes, at: Træneren er god Elsker at spille fodbold Oplever opbakning hjemmefra Synes, sammenholdet var godt Oplever klublivet som spændende kan man med rette spørge sig selv, hvorfor i alverden de så alligevel stopper med at spille i en klub og svaret påp det spørgsm rgsmål l er ikke helt enkelt!

28 Hvordan, med hvem og hvor længe?? l En række r facts omkring selve frafaldsprocessen

29 Hvor længe l gik du med dine overvejelser om at stoppe? Fællesskabet og kærlighed k til selve fodboldspillet gør, g at det for den store gruppe er vanskeligt at stoppe med at dyrke en fritidsaktivitet, som har været v en integreret del af deres liv i forholdsvis mange år.

30 Hvem snakker de med? Den store gruppe deler deres overvejelser omkring det at stoppe med deres forældre, mens der omvendt er meget få, f, der snakker med deres trænere og hvad er sås forklaringen påp det?

31 Og sås hørte vi ellers ikke mere Meget fåf oplever, at klubben reagerer påp deres udmeldelse. Dermed går g r megen potentiel god læring tabt.

32 Forhold, der kun har begrænset betydning Praktiske forhold som flytning, efterskoleophold m.v. Dårlige faciliteter Skader Mine ambitioner blev ikke opfyldt Det var for dyrt Jeg valgte at specialisere mig inden for en anden sportsgren Tid

33 Når tid er et problem. Manglende tid ser primært rt ud til at være v et problem for de spillere, der: ikke prioriterede fodbold specielt højth for dem, der dyrkede såvel s fodbold og en anden idrætsgren påp højt niveau de spillere, der spillede påp højeste eliteniveau præget af en høj h j træningsfrekvens de spillere, der påbegyndte p en erhvervsuddannelse og som oplevede det vanskeligt at kombinere et ofte fysisk krævende arbejde med træning 2-32 gange om ugen.

34 For den store gruppe ser tid ikke ud til at være v problemet Den store gruppe af spillere, som tilkendegiver, at de prioriterede fodbold rimeligt højt, h giver udtryk for, at de godt kunne have fundet plads til fodbold i deres ugeskema. Hvis nogle af mine veninder ringede og spurgte, om vi skulle lave noget sammen, sås fik de at vide, at det først f kunne være v efter fodbold. Det havde de ingen problemer med. De har jo også alle sammen fritidsinteresser. Jeg spillede fodbold, fordi det var sjovt, men jeg prioriterede det også højt - ellers bliver det alt for lallet (Tanja, 14 år)

35 Frafald blandt årige fodboldspillere i København- og måske m påp Fyn - handler overordnet set ikke om: Tid, fritidsarbejde, lektier, kærester k eller om at de er blevet trætte tte af fodbold Det handler i højere h grad om: Fællesskaber der smuldrer Trænere der enten vælger v eller ikke kan tale om andet end fodbold At tidlig fysisk modning sidestilles med talent!

36 Da jeg rykkede op på. Undersøgelsen peger, påp at frafaldet som oftest sker i forbindelse med oprykning til et nyt hold: De får f r nye trænere, nye medspillere og de gamle medspillere, som tidligere hjalp dem igennem svære perioder, er måske m forsvundet. Specielt sidstnævnte er problematisk i erkendelse af, at det primært rt er relationerne, der fastholder unge i perioder, hvor selve aktiviteten måske i sig selv giver den helt store mening.

37 Det var bare helt anderledes et par historier Hvorfor holdt du op med at spille? Da jeg rykkede op som junior, blev holdet blandet. Mange af dem, jeg tidligere havde spillet med, fortsatte som drengespillere. Vi fik en meget seriøs s træner, der havde mere fokus påp det at vinde end at have det sjovt. Jeg blev nærmest n konstant rettet, og jeg var mere vant til sådan s en kom igen! - træner, sås det var noget, jeg lige skulle vænne v mig til. Og i forhold til holdkammeraterne skulle man også lige vænne sig til, at man hele tiden skulle bevise, at man var god nok. Jeg var et år r yngre end mange af dem, sås man skulle ligesom gøre g tingene dobbelt sås godt som dem for at blive accepteret. Jeg har altid spillet meget fodbold og har virkeligt nydt det, men stemningen påp holdet var sådan s meget negativ. Ofte gik jeg hjem og var i rigtig dårligt d humør. Faktisk sås dårligt, at mine forældre begyndte at spørge mig, om der var noget galt. Til sidst var det bare en sur pligt.

38 Havde du haft en forventning om, at de ældre spillere skulle tage imod dig med åbne arme? Nej, jeg vidste jo godt, at man skulle kæmpe k for det. Vi var jo også konkurrenter, men at det skulle være v sås hårdt, havde jeg ikke regnet med. Ubevidst sammenlignede jeg nok med de hold, jeg tidligere havde spillet på. p. Det var bare helt anderledes. SåS begyndte jeg også at fåf et par skader. De første f gange brugte jeg meget tid påp genoptræning, ning, fordi jeg gerne ville tilbage og vise, at jeg godt kunne, men sidste gang jeg blev skadet, tænkte t jeg bare nu er det slut jeg gider ikke mere. (Ulrich, 15 år)

39 Når r fællesskab f og fodbold pludselig bliver en modsætning Ulla, der har spillet påp U-15 hold, fortæller: Jeg begyndte, da jeg var 11 år, og fodbold var alt i mit liv. Det var der, jeg havde nogle af mine bedste veninder, og samtidig tog jeg det vildt seriøst. st. Men hvorfor stoppede du? Jeg spillede påp et hold, hvor vi virkelig havde det godt og sjovt sammen, men sås fik vi en ny træner, og sås blev det for seriøst. st. Alt kom til at handle om fodbold: Fire gange træning og kamp i weekenden, og træneren tænkte t ikke på, p at vi også var veninder, for han begyndte at dele os op. Når N jeg tænker t nærmere n over det, sås var det faktisk ikke, fordi vi trænede sås meget, at jeg holdt op jeg elskede jo at spille fodbold - det handlede faktisk mere om, at hele klimaet påp holdet ændrede sig. Fra at være v veninder blev vi pludselig benhårde konkurrenter, og der var aldrig plads til fejl. (Ulla, 16 år)

40 Når r man til sidst nærmest n bliver bange for bolden Hvorfor holdt du op? Det var mange ting det var det der med, at jeg spillede på hold med spillere, som jeg følte f mig utryg ved. Deres forventninger var alt for store. De var selv sås gode, og jeg ville også gerne gøre g det godt, og det, at jeg ville gøre g det godt, betød, at jeg nærmest n kom til at lide af præstationsangst jeg blev mere og mere nervøs jeg kom på et hold, hvor jeg til sidst blev bange for bolden, og jeg var faktisk lidt ked af, at der ikke var et 2. hold, hvor jeg kunne komme ned og spille lidt mere for sjov. Der var store forventninger påp 1. holdet. De vil gerne vinde, og det skal man også ville, men jeg kunne bedst lide at spille påp et niveau hvor jeg selv var og synes, at det var sjovt - men det var der ikke mulighed for. (Kenneth, 16 år)

41 Træneren vi var bare en del af hans projekt! Vi fik en ny træner, som kom til klubben udefra. Det eneste, det handlede om for ham, var at vinde, og der var ikke længere l plads til det sociale, som jeg prioriterede højt. h Træning fire gange om ugen og kamp i weekenden blev bare for meget alt kom til at handle om fodbold. Tror du, at du stadig havde spillet, hvis du havde haft din gamle træner? Ja, det er jeg ret sikker på p ham har jeg jo kendt i mange år, og han kunne godt kombinere det seriøse med det sjove. (Signe, 16 år)

42 En rapport fra virkeligheden Årgang 00 1.halvår 46% 2.halvår 54% Andel af 1.hold født i 1.halvår % 72% 43% 28% 40% 64% 97 62% 38% 71% 96 70% 30% 78% 95 64% 36% 78% 94 66% 34% 67%

43 Der sker måske! noget når n r de bliver ældre. Hold JDM Årgang 92 Årgang 93 Andel af 1.hold der er født f i 1.halvår 54% 46% 71% YDM % DS 40%

44 Hvad kunne have ændret din beslutning? At træneren havde snakket med mig om mit liv udover fodbold Hvis jeg i perioder havde trænet mindre Hvis jeg kun havde trænet en gang om ugen Hvis jeg var blevet træner/hjælpetræner 5 0 Ændring af beslutning

45 Samtale fremmer forståelsen Hvis man ønsker at fastholde spillere er det essentielt, at trænere og holdledere spørger ind til andre dimensioner af spillernes liv end blot fodbold: Meningen med at spille fodbold skal hele tiden vedligeholdes og sættes s i relation til de øvrige arenaer, man ellers agerer i Disse snakke er det som oftest træneren, der skal tage initiativet til! Undersøgelser viser nemlig, at det kun for én ud af fire årige er naturligt at tage initiativet til en snak med en lærer l eller træner. Hvis initiativet kommer fra træneren, sås er der imidlertid tre ud af fire, der meget gerne vil snakke.

46 Der er mange potentielle trænere, der smutter. Kunne klubben havde gjort noget? Hm, ja hvis de havde bedt mig om at hjælpe til som f.eks. træner for nogle yngre piger, er jeg ret sikker på, p, at jeg havde sagt ja - men de spurgte aldrig! (Katrine, 18 år) Ville det have gjort en forskel, hvis du var blevet tilbudt at være v træner? Hvis de ret tidligt havde spurgt, om jeg var interesseret, sås er jeg ret sikker på, p, at jeg havde sagt ja. (William, 16 år) Kunne du tænkte t dig at træne? Ja, det tror jeg, at jeg havde sagt ja til. Det vil give mig den kontakt til fodbold, som jeg savner. (Tina, 16 år)

47 Har du tidligere holdt pause fra fodbold?

48 Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder et forsøg g påp en opsamling og perspektivering Fodbold handler om mere end blot at score et mål m mere end modstanderen. Det handler også om: at blive set at blive accepteret og taget seriøst st anerkendelse at jeg møder m såkaldte s betydende andre,, der gennem deres spørgsm rgsmål l og input giver mig noget, jeg kan tage med videre påp rejsen og en masse andre ting, der i udgangspunkt ikke har sås meget med en bold at gøreg

49 Og sås den knapt sås langhårede udgave. I praksis betyder det, at man i klubberne, hvis man ønsker at fastholde yngre spillere, er nødt n til både b at påtage p sig ansvaret for både at lægge l en god diagonal aflevering og for at udfordre til nogle af de snakke, der også gør r dem til gode spillere i resten af deres liv og disse snakke efterspørges! rges!

50 Men vil vi mere?? I denne undersøgelse møder m vi en stor gruppe af unge, der, over tid, er blevet skuffede i mødet m med fodbolden, primært rt fordi de måtte m konstatere, at de trænere, ledere og holdkammerater, de omgav sig med, reelt ikke var interesserede i mere end i spil til to mål! m

51 Klubliv findes det i en version 6.0? I forlængelse af at fodbold for den store gruppe også handler om relationer, viser undersøgelsen, at specielt drenge efterspørger rger faciliteter, der gør, g at man kan hænge h ud efter træning og kamp. Sammenhængskraft ngskraft påp et hold og en årgang handler om fælles f organiserede oplevelser som ture, stævner, fællesspisning, f klubfester m.v., men det handler i lige sås høj j grad om de uorganiserede og spontane oplevelser, man kan fåf i klubhuset efter træning og kamp.

52 Jeg er ikke Dr. Phil, men. - et par udfordringer Afklaring af værdigrundlag v hvad vil vi egentlig med vores klub? Vi skal have de unge selv påp banen og de vil gerne.m.måske! Trænere og ledere der tør t r involvere sig. Attraktive rammer omkring såvel s 1. som 3.holdet! Rammer og aktiviteter der facilliterer fællesskab.. Vi måm blive bedre til at lære l af de spillere der forlader os. Vi måm lade os inspirere af andre, men tænke t selv..

Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Det. perspektiver påp. ungdomsliv og byplanlægning. 5.maj 2009

Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Det. perspektiver påp. ungdomsliv og byplanlægning. 5.maj 2009 Det er sgu svært at gøre oprør mod en far der har en federe hættetrøje end én selv perspektiver påp ungdomsliv og byplanlægning i en tid hvor meget er til forhandling 5.maj 2009 Hvad er der på dagsordenen?

Læs mere

Det handler om andet end fodbold. DBU Sjælland

Det handler om andet end fodbold. DBU Sjælland Det handler om andet end fodbold DBU Sjælland Program Præsentation og baggrund Hvad siger de unge??? Forskel i køn og typer Årsager til frafald Muligheder for fastholdelse Klubliv Opsamling DBU Sjælland

Læs mere

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag?

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Organiser Jer 2 eller 3 og drøft dette Herefter fremlæggelse / diskussion Konklusion efter ophængte stickers! I skal hurtigt i gang. Hvilke udfordringer

Læs mere

Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen?

Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen? Hvem er de unge og hvordan fastholder vi dem i foreningen? Stille mus Indadrettet/usikker Har ikke mange venner Ser mere tv Bruger mere tid på at læse bøger og blade Hjælper til derhjemme Bruger internettet

Læs mere

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Nogle få input omkring unge, foreningsliv og udviklingspuljer! DUF 6.oktober 2011 Victor s

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald?

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Perspektiver på tweens, ungdom og gymnastik i en synes godt om -kultur! Middelfart 17.november 2013 Hvad er der på dagsordenen? De digitale indfødte

Læs mere

Aktiv i svømmeklubber, både som udøver og træner Cand. Scient. Idræt Projektleder på diverse Idrætsundersøgelser, Center for Ungdomsstudier

Aktiv i svømmeklubber, både som udøver og træner Cand. Scient. Idræt Projektleder på diverse Idrætsundersøgelser, Center for Ungdomsstudier Aktiv i svømmeklubber, både som udøver og træner Cand. Scient. Idræt Projektleder på diverse Idrætsundersøgelser, Center for Ungdomsstudier Udviklingskonsulent, Dansk Svømmeunion 180000 170639 178047 160000

Læs mere

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR)

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR) FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 1985 Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 2015 Center for Ungdomstudier (CUR)

Læs mere

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15.

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15. Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er

Læs mere

Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes?

Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes? Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes? Et mikro- og midi-perspektiv på frafaldsproblematikken Vejen 26.november 2014 Hvad er der på menuen? Det trænere og ledere tror der årsagen til

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Vingsted 20.november 2015 5.klasse i 1984 5.klasse i 2015 Foreningslivet

Læs mere

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Børneliv version 2.0 Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Viborg 7.oktober 2013 Fire vigtige spørgsmål.. Hvor mange 9-12-årige har en FB-profil og hvor mange 15-årige går det til fest hver uge?

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur Center for Ungdomsstudier (CUR) Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur KL 18.april 2012 Center for Ungdomsstudier (CUR) Hvad er der

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween og foreningsliv i en synes godt om -kultur! 5.klasse i 1984 5.klasse i 2016 Hvad er der på menuen.? Lidt om tweens.

Læs mere

NÅR BØRN OG UNGE FRAVÆLGER GYMNASTIK OG SVØMNING

NÅR BØRN OG UNGE FRAVÆLGER GYMNASTIK OG SVØMNING NÅR BØRN OG UNGE FRAVÆLGER GYMNASTIK OG SVØMNING - Forundersøgelse til projektet Vi bevæger de unge Kick-off møde den 14. juni 2014 v/ Mette Skat Nielsen LIDT OM METODE Hvad gjorde vi og med hvem? Kvantitative

Læs mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge og en fritidsarena i forandring! Holstebro 18.september 2017 Børne-

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring, besnøringer og indspil til stregen?

Det handler om meget mere end kraftspring, besnøringer og indspil til stregen? Det handler om meget mere end kraftspring, besnøringer og indspil til stregen? Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv en synes godt om -kultur! Guldborgsund 2.december 2014 Fire vigtige spørgsmål..

Læs mere

Der er ingen der har lyst til at ligne en kegle - men alle har jo lyst til at være gode til noget

Der er ingen der har lyst til at ligne en kegle - men alle har jo lyst til at være gode til noget Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Der er ingen der har lyst til at ligne en kegle - men alle har jo lyst til at være gode til noget perspektiver på unge, frivillighed og foreningsliv!

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold

Indhold Målgruppe 5 Din betydning som træner Mål 5 Spørg ind Hvad skal vi lære om? Forældrenes betydning Viden børn, trivsel og fodbold TRÆNERHÆFTE 1 Målgruppe 5 Indhold Mål 5 Hvad skal vi lære om? 6 Viden børn, trivsel og fodbold 8 Børn, trivsel og fodbold 11 Refleksion noter 12 Samspil og sammenhæng 13 Refleksion noter 14 Din betydning

Læs mere

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER FORÆLDRE Om Klubfidusen HVORDAN MÆRKER MIT BARN, AT KLUBBEN ARBEJDER MED KLUBFIDUSEN? Helt konkret vil dit barn deltage i træningsøvelser og -aktiviteter, der støtter op om holdånden og fællesskabet. Spørg

Læs mere

Fakta bygger på kvantitative og kvalitative undersøgelser både landsdækkende og i spejderlignende organisationer, herunder KFUM-spejderne.

Fakta bygger på kvantitative og kvalitative undersøgelser både landsdækkende og i spejderlignende organisationer, herunder KFUM-spejderne. Oplæggets indhold Et par ord om CUR Betweenagers (3.-5. klasse) Teenagere Hvad betyder det for måden at være spejder på? Fremtidsperspektiver for unge ledere Spørg gerne løbende! I må gerne være uenige!

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER UNGES FRITIDSLIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL UNGES FRITIDSLIV En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet april 2019 Grafisk design: Peter Waldorph

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Bernstorffsminde 12. november 2016 Børne- og ungdomslivet er

Læs mere

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Hvad skal vi gøre i dag Hvis vi ønsker at fastholde vandrotterne når

Læs mere

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET

BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET BØRNEINDBLIK 1/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 1/2014 1. ÅRGANG 28. JANUAR 2014 ANALYSE: VOKSNE TALER FOR LIDT MED BØRN OM SVÆRE EMNER KYS, KÆRLIGHED OG KØNSHÅR 13-ÅRIGE VIL TALE OM DET En ny undersøgelse

Læs mere

Flere venner - mere tid alene

Flere venner - mere tid alene Foreningsledelse > Artikler > Flere venner - mere tid alene Flere venner - mere tid alene Venner, skole, idræt og fritidsjob er blot nogle af de brikker, der skal pusles sammen for at passe ind i unges

Læs mere

Aktiviteter tiltrækker Relationer fastholder

Aktiviteter tiltrækker Relationer fastholder Aktiviteter tiltrækker Relationer fastholder Oplæg ved Bitten Schjødt Kjær/ bitten@fdf.dk - formand for FDFs lederuddannelsesudvalg - tumlingeleder i FDF Aalborg 9. Vejgaard - afdelingsleder på Tofthøjskolen,

Læs mere

Møllevangskolen 7. årgang

Møllevangskolen 7. årgang December Møllevangskolen 7. årgang 2 Efter vi er startet i 7.klasse, er vi kommet op til de store hvor vi før var de ældste elever, er vi nu de yngste elever på gangen. Det kan medføre visse problemer

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Resultater af DHF s Efterskoleundersøgelse. 2013 / sammenfatning v. Anne Søndergård, cand.pæd.

Resultater af DHF s Efterskoleundersøgelse. 2013 / sammenfatning v. Anne Søndergård, cand.pæd. Resultater af DHF s Efterskoleundersøgelse 2013 / sammenfatning v. Anne Søndergård, cand.pæd. Formålet Medlemstallet hos de 14-18-årige falder drastisk Efterskolernes rolle Anbefalinger til de involverede

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke

I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på tweens, unge og en fritidsarena i forandring! Vejen 18.november 2017 Program (vejledende ) - Hvilke

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Perspektiver på ungdom og foreningsliv i en synes godt om - kultur! Tønder 14.november 2015

Perspektiver på ungdom og foreningsliv i en synes godt om - kultur! Tønder 14.november 2015 Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på ungdom og foreningsliv i en synes godt om - kultur! Tønder 14.november 2015 5.klasse i 1984 5.klasse i 2015 Foreningslivet

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Man føler sig lidt elsket herinde

Man føler sig lidt elsket herinde Man føler sig lidt elsket herinde Kirstine er mor til en dreng med problemer. Men først da hun mødte U-turn, oplevede hun engageret og vedholdende hjælp. Det begyndte allerede i 6. klasse. Da Oscars klasselærer

Læs mere

skyld skaber ny klubform Fodbold for samværets

skyld skaber ny klubform Fodbold for samværets Formand Thomas Auens Laursen samlede for tre år siden nogle gamle venner, der havde lagt fodbolden på hylden. I dag er der 55 seniorspillere i klubben. DEN NY KLUB HAR IKKE HAFT TILGANG FRA DEN EKSISTERENDE

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

FRAFALDSANALYSE BEDRE FASTHOLDELSE - hovedpointer fra DBTU s frafaldsundersøgelse.-

FRAFALDSANALYSE BEDRE FASTHOLDELSE - hovedpointer fra DBTU s frafaldsundersøgelse.- FRAFALDSANALYSE BEDRE FASTHOLDELSE - hovedpointer fra DBTU s frafaldsundersøgelse.- Bordtennis en svingdørsidræt? Næ nej, den egenforståelse kan vi godt gøre op med. Frafaldsanalysen viser, at 70% af de

Læs mere

Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske! Perspektiver på ungdoms- og fritidsliv

Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske! Perspektiver på ungdoms- og fritidsliv Aktiviteter tiltrækker, relationer fastholder måske! Perspektiver på ungdoms- og fritidsliv Christiansborg 2. december 2010 Hvad er der på programmet? Flere bekendte, lige så mange venner men mere tid

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder DANSK ARBEJDER IDRÆTSFORBUND IFs Idræt for sindet - siden 1996 Få alle med Mange mennesker med psykiske vanskeligheder dyrker efterhånden idræt

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Rekruttering og fastholdelse af fodboldpiger, ungtræner model, forældreinvolvering mv

Rekruttering og fastholdelse af fodboldpiger, ungtræner model, forældreinvolvering mv Præsentation for Pigeerfa-gruppen den 16. september 2014 Henriette Hansen, Ølstykke FC, helgesvej17@yahoo.dk Gift, 2 børn, arbejder på ScionDTU Træner ved et tilfælde da jeg var 16 år. Jeg vil dele mine

Læs mere

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER FORÆLDRE Om Klubfidusen Dit barns fodboldklub har valgt at arbejde med Klubfidusen. Klubfidusen er en trivselsindsats, der kombinerer viden om børns trivsel og viden fra fodboldverdenen, og som er udarbejdet

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

Rum for idræt, spil, leg og bevægelse på Vesterbro: Børn og familier fortæller

Rum for idræt, spil, leg og bevægelse på Vesterbro: Børn og familier fortæller Rum for idræt, spil, leg og bevægelse på Vesterbro: Børn og familier fortæller Birgitte Justiniano Christina Klyhs Albeck Venka Simovska Forskningsprogrammet for Miljø - og Sundhedspædagogik, DPU, Aarhus

Læs mere

Tættere på medlemmernes behov

Tættere på medlemmernes behov Tættere på medlemmernes behov Fokus på udvikling af bedre tilbud til foreningsmedlemmer med tennisforbundets medlemsanalyse som case. Vejen den 25. maj 2011. Den organiserede (voksen)idræt er under pres

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening?

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? imod nye Tag godt Det er nok det med, at de fleste af os i bestyrelsen er gode til lige at gå hen og lige sige hej, hvis

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Valby boldklub Mere end fodbold Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Den blå tråd i Valby Boldklub Formanden har bolden M ange mennesker tænker nok, at alle fodboldklubber er ens. Men

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning 1Unge sportudøveres prioritering og planlægning UNGE SPORTUDØVERES PRIORITERING OG PLANLÆGNING Oldengaard.dk har foretaget en spørgeskemaundersøgelse over nettet for at afdække unge sportudøveres prioriteringer

Læs mere

Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg

Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg Baggrund Igennem flere år har der i bestyrelsen i FC King George været en drøm om at starte en børne- og ungdomsfodbold afdeling i klubben, og 2013 er året, hvor denne drøm

Læs mere

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine)

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Ja, mit det navn det er selvfølgelig Anders, og du hedder? athrine. Yes. Og du går i? 3.e. 3.e. Og lige nu har crossfit.

Læs mere

Aldersfordeling. Indledning. Data

Aldersfordeling. Indledning. Data Indledning Vi har i uge 9, 10 og 11 arbejdet med TPM det tværprofessionelle modul. Vores team består af Mikkel Jørgensen (lærerstuderende), Charlotte Laugesen (Socialrådgiverstuderende), Cathrine Grønnegaard

Læs mere

Idræt med børn - for børnenes skyld. 10 bud på bedre børneidræt

Idræt med børn - for børnenes skyld. 10 bud på bedre børneidræt Idræt med børn - for børnenes skyld 10 bud på bedre børneidræt Vi vil være bedre; og vi har lagt en plan Idræt er danske børns vigtigste fritidsaktivitet. Ni ud af ti danske børn under 12 år er medlem

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL

BØRNEINDBLIK 8/14 ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL BØRNEINDBLIK 8/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 8/2014 1. ÅRGANG 21. NOVEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES FRITIDSLIV ET AKTIVT FRITIDSLIV SKABER STØRRE TRIVSEL Børn med et aktivt fritidsliv er oftere i god

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS Børnepanelrapport nr. 1 / 2014 PORTRÆT AF 7. KLASSE BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Du sidder nu med den første pixirapport fra Børnerådets nye Børneog Ungepanel.

Læs mere

GODE FODBOLDFORÆLDRE

GODE FODBOLDFORÆLDRE 2018 Danske medier om forældre og foreningsliv: Fyns Stiftstidende 12.03.18 Politiken 18.03.17 FORMÅL At skabe en bevidsthed om hvem klubben er At bibringe en forståelse for sammenhængen mellem ressourcer

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

VI BEVÆGER TWEENS - REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE OG AF BØRN OG UNGE LØRDAG DEN 7. JANUAR 2017 GYMDANMARK DANSK SVØMMEUNION DANMARKS IDRÆTSFORBUND

VI BEVÆGER TWEENS - REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE OG AF BØRN OG UNGE LØRDAG DEN 7. JANUAR 2017 GYMDANMARK DANSK SVØMMEUNION DANMARKS IDRÆTSFORBUND VI BEVÆGER TWEENS - REKRUTTERING OG FASTHOLDELSE OG AF BØRN OG UNGE GYMDANMARK DANSK SVØMMEUNION DANMARKS IDRÆTSFORBUND LØRDAG DEN 7. JANUAR 2017 METTE SKAT NIELSEN OM VI BEVÆGER 4-årigt udviklingsprojektet

Læs mere

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner!

! Ja! Nej. ! Pige! Dreng. ! Begge mine forældre! Den ene af mine forældre! Mine forældre på skift! Den ene af mine forældre og dennes partner! Kære elev Tak, fordi du vil besvare spørgeskemaet om din fritid. Spørgeskemaet tager ca. 15 min. at udfylde. Din besvarelse vil være anonym. Med venlig hilsen, Center for Ungdomsstudier Har du adresse

Læs mere

Tidligere elever fortæller:

Tidligere elever fortæller: Tidligere elever fortæller: Hej! Så skriver Anna Andersen igen. Nu er 2. g ved at være forbi. Mange mener, at 2. g er det hårdeste år på gymnasiet, men jeg synes det har været til at overkomme. Der har

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og 1. Jeg kører sådan rimelig ofte Katrine: Skal du lave noget i weekenden? Birgitte: Ja, jeg skal faktisk til Fyn altså her den 14. Katrine: Ja. Hvordan kommer du derhen? Birgitte: Jeg skal køre i bil. Katrine:

Læs mere

I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring!

I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring! I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring! Horsens 6.april 2016 Fritidsarenaen er i forandring! Unge

Læs mere

Evaluering af børnesamtalen

Evaluering af børnesamtalen Evaluering af børnesamtalen 15. august - 14. oktober 2011 Statsforvaltningernes evaluering af børnesamtalen 1. Indledning I resultatkontrakt 2011 er der fastsat et krav om, at statsforvaltningerne i 2011

Læs mere

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag

Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Husk, at der er fodbold i 12-frikvarteret træneruddannelse som valgfag Elever i 7., 8. og 9. klasse på Holmebækskolen og Herfølge Skole kan vælge Ungtræner/Trænerspiren som valgfag. I praksis betyder det,

Læs mere

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD

1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 1. Er du dreng eller pige? Dreng29 SORT Pige 32 RØD 2. Hvor gammel er du? 14 år 15 år 16 år 17 år 18 år 19 år 3. Hvilken klasse går du i? 8. 9. 10. 11. 4: Hvor godt eller dårligt synes du selv, du klarer

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

FREMTIDENS ATLETIKMILJØER

FREMTIDENS ATLETIKMILJØER #vejen20 Trygve Laub Asserhøj, analytiker på Idrættens Analyseinstitut FREMTIDENS ATLETIKMILJØER Fastholdelse som nøglen til vækst Idan-undersøgelse for Dansk Atletik Forbund med støtte fra Nordea-fonden

Læs mere

Holdninger til børneidræt

Holdninger til børneidræt Thyholm Idrætsforening Holdninger til børneidræt 3-10 år Forord Denne folder er ment som en vejledning til forældre, for at tilkendegive klubbens holdninger og give informationer om børneidræt 3-10 årige.

Læs mere

Skole og foreningsliv i bevægelse. Center for Ungdomsstudier (CUR) i samarbejde med DIF og DGI - støttet af Nordea-fonden

Skole og foreningsliv i bevægelse. Center for Ungdomsstudier (CUR) i samarbejde med DIF og DGI - støttet af Nordea-fonden Fodbold som linjefag En skole tilbyder fodboldlinje til 7. klasse i samarbejde med den lokale fodboldklub. Projektet nyder godt af, at der er en del personsammenfald mellem skole og klub i form af lærere

Læs mere

Bilag 1 Interview med Michael Piloz Interviewet blev foretaget d. 3. april kl på Michael Piloz kontor ved Aarhus Stadion.

Bilag 1 Interview med Michael Piloz Interviewet blev foretaget d. 3. april kl på Michael Piloz kontor ved Aarhus Stadion. Bilag 1 Interview med Michael Piloz Interviewet blev foretaget d. 3. april kl. 11.00 på Michael Piloz kontor ved Aarhus Stadion. Da interviewet er delt op i to dele grundet en kort afbrydelse af Bakken

Læs mere

Vend bøtten på hovedet!

Vend bøtten på hovedet! BØRNEKULTUR En af de store udfordringer for klubbernes trænere og ledere er, at de i højere grad skal opbygge det fællesskab, en holdsport nu en gang er, omkring det enkelte individ og ikke omvendt. Sådan

Læs mere

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse

Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse Spørgeskema Undervisningsmiljø 4. 9. klasse 25. august 2005 Før du går i gang med at udfylde skemaet, skal du læse følgende igennem: Tag dig tid til at læse både spørgsmål og svarmuligheder godt igennem.

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Mette Littau har styr på piger og tøndebånd, når hun skal holde over 100 pigespillere i gang.

Mette Littau har styr på piger og tøndebånd, når hun skal holde over 100 pigespillere i gang. Der kom flere end 100 nye pigespillere, da Mette Littau, tidligere elitespiller, og Mejrup GU inviterede til den nye sæson, så nu har klubben ni hold i turnering, og de bør have to hold mere Mette Littau

Læs mere