Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder."

Transkript

1 Den indirekte håndflash, som jeg har beskrevet i en anden artikel, slutter nærmest, hvor denne artikel begynder. Når man først har opdaget, hvor forskelligt en håndflash kan bruges, ved at dreje den i forskellige retninger, bør man også unde sig selv at prøve med den eksterne løsning. At bruge sin håndflash andre steder end siddende på kameraet, er ikke spor vanskeligt. Tidligere brugte man flash-syncro forlængerledninger til formålet, men i dag kan trådløse transmittere købes for overkommelige penge. Flere moderne kameraer og flash kan snakke sammen trådløst, ligesom den indbyggede flash på kameraet ofte kan bruges til at udløse andre flash i nærheden. Fordele og ulemper Forlængerledning er en sikker metode, og flashen vil udløses uden problemer, sålænge stikket sidder korrekt i, i begge ender. Ulempen kan være, at ledningen enten ikke er lang nok, eller kommer med i billedet, alt efter placeringen. Den trådløse transmitter fås i en radiostyret og en infrarød udgave. Fordelene er at flashen kan anbringes på steder, hvor det måske ville være besværligt at få en ledning placeret. For eksempel har jeg ofte brugt min flash liggende skjult, enten i en vindueskarm eller fx et kosteskab som var med i billedet, så lyset så ud somom det kom ud derfra, men i begge tilfælde ville en forlængerledning enten skulle klones væk i efterbearbejdningen eller skjules på anden vis i optagelsen.

2 Den infrarøde transmitter har den ulempe, at den skal kunne se flashen, da denne udløses af et glimt fra senderen. Den infrarøde transmitter er egentlig beregnet til studiearbejde, og den egner sig fx ikke til brug udendørs eller i kraftig belysning. Den radiostyrede transmitter er klart den bedste løsning, men, som de fleste vil kunne regne ud, også den dyreste. Sammenlignet med andet fotoudstyr vil jeg dog mene, at det er en rigtig god løsning, og jeg har personligt haft meget glæde af en sender/modtager-løsning fra Multiblitz som kostede under 2000,- Den transmitter som er brugt til alle eksemplerne i denne artikel er en Multiblitz, monteret med velcrotape på en Nikon SB-26 og derefter sat på et almindeligt stativhovede. Senderen er en lille fyr som ikke fylder meget, når den sidder i kameraets hotshoe. Hvilken løsning man selv foretrækker kan hænge sammen med, hvilket udstyr man har i forvejen, så jeg vil gå videre til de spændende muligheder man får i selve optagelsen. Jeg tager ikke hensyn til hvilken løsning man har valgt, men vil koncentrere mig om, hvordan man kan bruge flashen.

3 Indendørs En af mine egne passioner har altid været de gamle, udslidte lagerrum. De nedlagte fabrikker og de rå haller, de gamle huse med tomme rum og andre forfaldne lokaliteter. Som regel bruger jeg det forhåndenværende lys, med kameraet på stativ, men på en gråvejrsdag kan der være steder, hvor selv høje ISO-tal og lange eksponeringstider ikke er nok. Så vælger jeg at bruge min håndflash og indretter mig efter stedet. Et råt miljø med atmosfære. Vi legede lidt med mulighederne med flashen helt ovre til højre.

4 Lyset fra en håndflash er man nødt til at vide lidt om, inden man bruger den ukritisk. Bruger man den direkte er fordelen, at man får maksimal udnyttelse af dens lysstyrke. Ulempen kan være, at det direkte lys er hårdt og ikke så velegnet til fx portrætter og halvfigur. Sætter man en omnibouncer foran vil lyset blive en anelse blødere, men samtidig sluger omnibounceren meget lys og effekten bliver ikke så stor, især ikke udendørs. Men alting skal jo opvejes mod, hvilke intentioner man har med billedet. Udendørs kan det fx have en flot virkning, hvis man bruger flashen på helfigursbilleder. Indendørs foretrækker jeg altid at bruge flashen indirekte, altså fx pegende ind i en væg som beskrevet i artiklen Kreativ brug af håndflash. Her er flashen stillet hen til venstre, hvor den peger ind i et hvidt hjørne. Væggen til venstre i billedet er hvid, men stjal for meget opmærksomhed, så i Photoshop lavede jeg den blå ligesom de andre. Princippet er jo nøjagtigt det samme, uanset hvor langt du er fra din model, så med flashen monteret på et stativ kan den anbringes et sted, hvor den, usynligt for kameraet, kan pege direkte ind i en hvid væg og dermed give et smukkere, blødt lys tæt på modellen. Stativet til flashen kan udmærket være det du normalt bruger til kameraet. Det vil give dig den fordel, at du fx kan bruge stativets vippe/tilt-funktioner til at få din flash til at pege hen nøjagtigt, hvor du ønsker det. Op i et hvidt hjørne i et rum vil den give det bredeste, bløde lys, og direkte ind i en væg kan du, alt efter afstanden, få det til at se ud somom din lyskilde har været væsentligt større end den rent faktisk er. Vælger du et pege flashen ind i en væg eller et hjørne, kan du bruge den uden omnibouncer, vidvinkelforsatser etc., for at få mest muligt ud af dens styrke. Når du vælger løsningen med flashen på stativ, behøver du nødvendigvis heller ikke dit stativ til kameraet, da du nu kan bruge flashsyncro-tiden i stedet for den langsomme lukkertid.

5 Der kan dog laves mange spændende kombinationer af flash og forhåndenværende lys, og her skal man huske, at flashens effekt går af på en brøkdel af et sekund. Den bliver altså IKKE påvirket af din valgte lukkertid, men har udelukkende betydning for din valgte blænde. Blændetallet er noget du selv skal bestemme afhængigt af dine ønsker om dybdeskarphed og dit valg af ISO-tal. Udendørs Når man først har fundet fidusen med den eksterne flash, og har fundet et system som virker, og som man stoler på, kan man begynde at lege med underdørs locations. Under åben himmel bliver der pludselig flere, og større, muligheder for at lege med beskæring og langt til baggrunden. Hvor lidt og hvor meget man vil bruge effekten afhænger helt af ens eget temperament og smag, men med det rigtige udstyr, brugt på den rigtige måde, kan man lave dag til nat og skabe stemninger man slet ikke kan se i situationen med det blotte øje. Det gælder om at finde den rigtige blanding - med den korrekte eksponering. Hvordan finder man så den korrekte eksponering? Selvom det er sjovt at lege med den eksterne flash s muligheder, er man nødt til at forstå lidt mere om forholdet mellem blænde, lukkertid og ISO før man rigtigt kan udnytte mulighederne. Ved udendørs brug giver det sig selv, at jo kraftigere det naturlige lys er, jo kraftige skal flashen være for at kunne undertrykke eller "overdøve" dagslyset. Så vi gentager: Den blænde du ønsker at bruge skal selvfølge hænge sammen med om flashens styrke er stor nok, og om den valgte ISO passer til kombinationen. Jeg vil anbefale, at man holder sig til ISO området fra , også selvom flere og flere kameraer kan levere flotte billeder ved højere ISO. Kombinationen af flash og dagslys kan nemt ende galt, hvis man kører med for høj ISO og dermed også skal slås med støj bagefter. Hvis din flash fx kan levere lys til blænde 8 på en passende afstand, ved ISO 200, så vil flash ens lys være det samme, uanset om du fx bruger 1/250 sek eller 1/125 eller lavere. MEN! Husk at naturlige lys stadig påvirkes af BÅDE blænde og lukkertid! Den nemme måde De fleste moderne kameraer har funktioner som kan lave blandingslys pr. automatik. Det virker nogle gange, og andre gange ikke. Hvis du er helt dus med det system du bruger, også når det fjernbetjenes, kan du vælge "fill-in" eller "Balanced light"-funktionerne, men vil du have fuld styring er den nemmeste metode som følger: Sæt dit kamera på "M" for helt manuel. Begynd med en lysmåling af det forhåndenværende lys. Står du fx på en strand tager du blot et billede af dit motiv og finder

6 den korrekte eksponering med din valgte ISO. Tag et billede. Det kan fx se således ud: ISO: 200, lukkertid: 1/250 sek, blænde: 8 Du kan nu bruge den nævnte kombination til at tage det normale billede, hvor alt gengives som du ser det. Men hvis du ønsker at lege med flashens muligheder, kan du sætte flashen op på stativ, eller få en anden til at holde den, et lille stykke fra modellen, men så tæt på den kan, uden at komme med i billedet. Sæt flashen på fuld styrke og tag et nyt billede, med samme indstilling af kameraet som før. ISO: 200, lukkertid: 1/250 sek, blænde: 8 - ligesom før, men med flash på fuld styrke.

7 Det der sker nu er, at baggrunden bliver belyst nøjagtigt som før, fordi den er langt væk fra flashen, men modellen bliver overbelyst. Nu ved du, at flashen kun har indflydelse på blænden, da baggrunden er alt for langt væk til at blive ramt af flashen. Blænd så ned én gang, til blænde 11, og tag et nyt billede. ISO: 200, lukkertid: 1/250 sek, blænde: 11 Allerede nu vil du kunne se, at modellen ikke er nær så overbelyst som før. Baggrunden er til gengæld blevet nøjagtigt den ene blænde mørkere som du blændede ned. Hvis modellen stadig er lidt for overbelyst, blænder du ned endnu en gang, til blænde 16, og tager et nyt billede. ISO: 200, lukkertid: 1/250 sek, blænde: 16

8 I det eksempel Julie og jeg prøvede, på en nordfynsk strand, viste blænde 16 sig at være passende til flashens udladning. Nu var resten af nordfyn, bag Julie, til gengæld 2 blænder undereksponeret, og vi havde fået den virkning vi ønskede. Hvis din flash er kraftig nok, vil du kunne blænde endnu længere ned og opnå, at det naturlige lys bliver dæmpet yderligere. Teoretisk (eller hvis du har noget af en monsterflash ) vil du kunne udelukke alt forhåndenværende lys og til sidst kun have modellen stående i det rene flash-lys. Princippet er det samme som når flashen sidder på kameraet, men det giver et pænere lys, mere formgivende, når flashen rykkes lidt ud på siden. Man skal huske, at det forhåndenværende lys stadig spiller en rolle i det samlede regnskab, så den endelige kombination, til den virkning man ønsker, skal man prøve sig frem til. Derfor er vi også heldige i dag, at vi med vores digitalkamera kan se resultaterne med det samme. Teknikken blev naturligvis også brugt før digitalkameraet, meget endda, men krævede dengang et større kendskab til fotografisk teori. Mode- og reklamefotografer brugte desuden Polaroid-bagstykker til deres kamera, så de kunne se den faktiske virkning på stedet. Her er flashen anbragt så jeg bruge en vidvinkel for at få mere af omgivelserne med på det billede jeg ønskede at lave:

9 Farverne er mættet lidt ekstra i Photoshop, men faktisk fik jeg god gavn af den blå himmel da den blev undereksponeret. Det gjorde den mere blå, end hvis jeg skulle have gjort det kunstigt, fordi jeg fik mere at arbejde med. Dette billede blev lavet med flashen gemt i vegetationen (plus lidt ekstra drama i Photoshop...).

10 Først det normale billede, uden at flashen udløses, for at se, hvor vi var henne eksponeringsmæssigt. ISO: 200, 1/250 sek., F: 5.6 Og da jeg nu havde sporet mig ind på cirka hvor meget flashen ville give, gik jeg direkte til at blænde ned. ISO: 200, 1/250 sek., F: 11

11 Til sidst et eksempel på, at man kan kombinere sin idé med lyset med flere af de andre teknikker jeg har beskrevet under Photoshop-tutorials. Prøv det selv :-) God fornøjelse. Tusind tak til Julie for hendes tålmodighed ved fotograferingen..! Tekst og fotos: Kent Bovin Alle fotos og tekst er copyright Kent Bovin og må ikke benyttes i andre sammenhænge uden Kent Bovins skriftlige tilladelse.

Blænderækken, flash og ledetal

Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken, flash og ledetal Blænderækken - de tal der findes på blænderingen på nogle objektiver - er et af de mest fascinerende værktøjer i fotografiets historie. Og da tallene samtidig er direkte

Læs mere

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien

Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien Tredje kapitel i serien om, hvad man kan få ud af sin håndflash, hvis bare man bruger fantasien For nogen tid siden efterlyste jeg i et forum et nyt ord for håndflash, da det nok ikke er det mest logiske

Læs mere

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde.

Automatisk - Kameraet finder selv den bedste hvidbalance. Fungerer fint i langt de fleste tilfælde. Kameraindstillinger Det digitale kamera har mange indstillinger, som beskrives i den medfølgende manual på mere eller mindre forståelig vis. Da mulighederne for individuel indstilling varierer fra kamera

Læs mere

Kreativ brug af håndflash

Kreativ brug af håndflash Kreativ brug af håndflash Tekst og fotos: Kent Bovin Modeller: Kate & Kent De fleste af os har ikke adgang til store studier og en skov af lamper med tilbehør. Derfor er den lille håndflash mange gange

Læs mere

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med.

Styr på termerne. Effekt: Strølys kaldes det også. Som regel det der bruges skråt bagfra for at give liv i håret, og til at belyse baggrunden med. Styr på termerne Hovedlys: Når en fotograf siger hovedlys, så er det ikke bare fordi det rammer folk i hovedet. Hovedlys er det lys man kan sige er det primære lys i billedet. På portrætter vil det derfor

Læs mere

Kend dit digitalkamera

Kend dit digitalkamera Kend dit digitalkamera Megapixels har naturligvis noget at sige, men er kun et mål for, hvor store billeder man umiddelbar kan lave. Laver du aldrig billederne større end 10 x 15 cm, er 3 megapixels tilstrækkelig.

Læs mere

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering

Spejlreflekskamera. Spørgsmål fra ugens løb. Blitz-eksponeringskompensation. Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering #4 Spejlreflekskamera For begyndere 90 Spørgsmål fra ugens løb 91 Blitz-eksponeringskompensation Kompenserer for ukorrekt blitzeksponering Fordi kameraet ikke ved hvordan du vil have motivet til at se

Læs mere

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde

Mere om kameraet. Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Mere om kameraet Fokus, Lysmåling, Eksponeringskompensation, Hvidbalance, Lysfølsomhed (ISO), Blitz, Selvudløser, Filtre, Modlysblænde Fokus Fokus betyder det, som er skarpt i billedet Fokus har stor betydning

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 1 Blænde ISO Lukkertid Eksponeringsværdi. og lidt om, hvordan de hænger sammen GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Blænde... 4 Blænde og dybdeskarphed...

Læs mere

En samling af eksempler på billeder SB-910

En samling af eksempler på billeder SB-910 En samling af eksempler på billeder SB-910 Denne håndbog viser de forskellige SB-910 flashfunktioner og eksempelfotos. 1 Dk Tag det næste skridt med kreativ belysning Afslør dine motivers teksturer og

Læs mere

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank

Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Arkitekturfotokursus Byens Netværk ved Byggeriets Billedbank Firmaets ydelse er, kort fortalt, æstetisk og dynamisk fotografering af byggeri. Nogle byggerier følger vi fra første spadestik til slutfotografering

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 3 Programmerne i kameraet GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Auto S A M... 4 Auto grøn firkant... 5 S Lukkertidsprioriteret... 6 A - Blændeprioriteret...

Læs mere

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres.

Når der stilles fokus, drejer objektivets ende ikke med. Dvs. hvis der bruges pol-filter, så fastholdes indstillingen, når der fokuseres. Generelt indtryk Sigma 28mm mini-wide II f/2,8 er et mindre objektiv; vejer ikke alverden, bruger 52mm filtre og rager blot mellem 5,1 og 5,7 cm ud foran dit kamera (med OM->4/3 adapter). Objektivet er

Læs mere

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk )

Spejlreflekskamera. for begyndere. v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Spejlreflekskamera for begyndere v/ Frode Vinter ( www.frodevinter.dk ) Hvordan skal jeg indstille kameraet Bevæger motivet sig Nej Brug A / Av Hvordan skal baggrunden være Skarp Uskarp Mindre bevægelse

Læs mere

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi

Kamera. Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Canon fototeknik Kamera Et billede bestemmes: Blænden Lukketid Iso værdi Blænde og lukketid Blænderække 1.0 1.4 2.0 2.8 4.0 5.6 8.0 11.0 16.0 22.0 32.0 44.0 Lukketid 1/2000 s 1/1000 s 1/500 s 1/250 s

Læs mere

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto

Bryllupsfoto. Foråret nærmer sig med hastige skridt. Mit bryllups gear: bryllupsfoto Detaljebilleder er vigtige. Her er det gommens navn i ringen. Ringen var i dette tilfælde vigtig da brudens mor var guldsmed og havde lavet dem. Bryllupsfoto Tekst og fotos: Nicolai Brix Mit bryllups gear:

Læs mere

Teorien om High Dynamic Range Fotografering

Teorien om High Dynamic Range Fotografering Teorien om High Dynamic Range Fotografering Indhold High Dynamic Range - HDR 2 HDR sidder i øjet 3 Du ser kun en lille del ad gangen 4 HDR for det hele med, Princip 1 5 Ev-trin på histogrammet 6 Farver

Læs mere

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage).

ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Hvad betyder ISO? ISO-følsomhed udtrykker hastigheden af fotografisk negativmaterialer (tidligere udtrykt som ASA i de analoge dage). Da digitale kameraer ikke bruger film, men har en billedsensor i stedet,

Læs mere

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling

Hvornår skal du bruge Matrix (Mønster, Evaluerende) lysmåling Lysmålingsmetoder Forståelsen af hvordan din lysmåler i dit kamera virker, er måske ikke så vigtigt for de fleste. Det at kende din lysmåler, gør at du nemmere kan omstille dig til forskellige situationer

Læs mere

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System

Nikon i-ttl / CLS. i-ttl: Intelligent - Through The Lens. CLS: Creative Lighting System Nikon i-ttl / CLS 1 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System 2 Nikon i-ttl / CLS i-ttl: Intelligent - Through The Lens CLS: Creative Lighting System FV Lock:

Læs mere

LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser.

LYSETS FORDELING: Indirekte FLASH & diffuser. FLASH Brug af flash kan både udvide og forbedre udseendet af dine fotografiske motiver. Men flash er også en af de mest forvirrende og misbrugte af alle fotografiske værktøjer. Faktisk er de bedste flash

Læs mere

Kibæk Fotoklub Kamerateknik

Kibæk Fotoklub Kamerateknik Kibæk Fotoklub Kamerateknik Figur 1 D3200 Figur 2 D3200 Figur 3 D7100 Figur 4 D7100 Figur 5 EOS 700D Figur 6 EOS 700D Figur 7 EOS 7D Mark II Figur 8 EOS 7D Mark II Kibæk Fotoklub Kamerateknik Blændeprioriteret.

Læs mere

10 tips til panorering og motiver i bevægelse

10 tips til panorering og motiver i bevægelse 10 tips til panorering og motiver i bevægelse Panorering er en effektiv måde at vise bevægelse i et foto. Det tilfører fotoet en masse dynamik, og gør dine fotos mere levende. Teknikken er ikke svær hvis

Læs mere

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys.

Indendørs er det en god idé at udnytte den mængde dagslys, der kommer ind af vinduerne, men pas på ikke at komme i modlys. 1 LYS: Tina Hare Andersen Når du skal optage video eller film, skal du altid bruge lys under optagelserne. Det kan enten være naturligt lys (solen), kunstlys (lamper) eller en blanding af disse. Dagslys

Læs mere

PRODUKT- FOTOGRAFERING

PRODUKT- FOTOGRAFERING PRODUKT- FOTOGRAFERING FOR WEBSHOPS Visual Reporting ApS Version 1.00 Hent den nyeste version på http://www.visualreporting.dk/e-bog Side i INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...2 Kameraets indstillinger...3

Læs mere

Brugen af filte iforb. med fotografering

Brugen af filte iforb. med fotografering Brugen af filte iforb. med fotografering Når lyset driller Det er ikke ofte, vi anvender filtre, men det hænder, at de er en nødvendighed. Det kan fx være et ND-filter, når der er for meget lys til at

Læs mere

Inspiration til bedre makrobilleder

Inspiration til bedre makrobilleder Inspiration til bedre makrobilleder af Morten Hilmer Nu skal det handle om at komme helt tæt på motiverne, og har du ikke før prøvet kræfter med denne disciplin, venter der dig masser af gode oplevelser

Læs mere

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at objektivet er fremstillet som et normal-objekt, da mellemformat jo giver negativ crop i forhold til Full Frame. Generelt indtryk Carl Zeiss Biometar 80mm f/2,8 er et objektiv med pentacon 6 fatning (eller Kiev 60 fatning). Dvs det er bygget til det såkaldte mellemformat, der bygger på en større sensor end Full Frame

Læs mere

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1

DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 DET PERFEKTE BILLEDE FOTOKLUBBEN KRONBORG DET PERFEKTE BILLEDE 04.09.2014 1 HVAD SKAL VI TALE OM? Beskæring Komposition Det gyldne snit vs. tredjedels-reglen Dybdeskarphed Fokus FOTOKLUBBEN KRONBORG DET

Læs mere

Eksponeringskompensation

Eksponeringskompensation Eksponeringskompensation EC = Exposure Compensation Eksponeringskompensation; måles altid i EV-steps. Bruges når man ønsker at ændre kameraets automatiske eksponering, således at man gerne vil have det

Læs mere

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG

ILLUSTRATION NR JANUAR 2017 KEND DIT KAMERA FOTOKLUBBEN KRONBORG ILLUSTRATION NR. 1 ILLUSTRATION NR. 2 Blænden er som det menneskelige øje: Lidt lys kræver stor pupil Meget lys kræver lille pupil ILLUSTRATION NR. 3 Når man skruer på tiden, må man også skrue på ISO eller

Læs mere

Fotografering med skyer og i gråvejr.

Fotografering med skyer og i gråvejr. Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første

Læs mere

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16

Fotografering. Med digitalt kamera Lars Olesen. This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering. This version was published on 2014-07-16 Fotografering Med digitalt kamera Lars Olesen This book is for sale at http://leanpub.com/fotografering This version was published on 2014-07-16 This is your verso page blurb or copyright page blurb. It

Læs mere

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet):

Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder i objektivet): Er dine billeder ikke altid skarpe nok? Så har du muligvis glemt ligesom jeg funktionen Mirror Lock Up (MLU/Mup) Når du vil tage et billede/trykker på udløserknappen, sker der følgende (OBS: Blænden sidder

Læs mere

Fotoringens guide til undervandsfoto

Fotoringens guide til undervandsfoto Fotoringens guide til undervandsfoto Digitalkameraet stormer frem og er ved også at gøre undervandskamera til hvermandseje. Med et digital undervandskamera i hånden har du pludselig en hel verden af muligheder

Læs mere

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt

De 5 klassiske fotofejl. Fejl 1 Du er for langt væk. Fejl 2 Du er for doven. Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Indholdsfortegnelse De 5 klassiske fotofejl Fejl 1 Du er for langt væk Fejl 2 Du er for doven Fejl 3 Du tager altid dit foto horisontalt Fejl 4 Du tjekker ikke hele motivet Fejl 5 Du bruger din flash forkert

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto

Rapport over fotokursus 11.-3. - 17.-3. 2014 Det fortællende foto Mejerist N.H. Lindhardt har en passion for biler og har samlet sig en del, som bliver brugt til bestillings-kørsel. - Vi selvstændige har jo så meget fritid, som vi skal bruge til noget fornuftigt, som

Læs mere

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism)

(Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men til evaluering. Kritik er på engelsk criticism) Billede kritik Eller nærmer billede evaluering, da kritik er negativt ladet på dansk. Man kan også kalde det billede bedømmelse der er mere dansk (Critiquing på enkelsk bør ikke oversættes til kritik men

Læs mere

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer

Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer Guide: 10 tips der giver dig fantastiske langtidseksponeringer 11. MAJ, 2014 JOACHIM MORTENSEN FOTOTIPS Langtidseksponeringer kan være en anden måde at se verden på gennem foto. Det kan tilføre billedet

Læs mere

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder

POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder POWER TO YOUR NEXT STEP Grib alle muligheder you can 2 Vores rejse begynder Surfs up! Surfskole: Her kommer vi! Fordelen ved digitale spejlreflekskameraer Skift dit objektiv, skift dit synspunkt Med udskiftelige

Læs mere

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben

For det første skal man bruge udstyr. Tripod + kamera + fjernudløser, monteret med velcro på stativben Langtidseksponering Rasve 25. juli 2015 På det seneste har jeg fundet langtidseksponering ret interessant. Præcis hvad det er, er jeg ikke helt klar over. En del af det er nok, at jeg tvinger mig til at

Læs mere

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER

1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION HØJERE BILLEDFREKVENS FOR KONT. OPTAGELSE MERE JÆVNE BEVÆGELSER VED LIVE-BILLEDER Version 2 Dette hæfte forklarer de nye funktioner, der er tilføjet Dimâge EX operativsystemet, version 2. Læs det i sammenhæng med betjeningsvejledningen til kameraet. 1 1. DER ER TILFØJET EN FORSTØRRELSESFUNKTION..3

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 4 Fokus på fokus GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Fokus fordi det er skarpt... 4 Fokus, DOF og bokeh... 5 Auto fokus (AF)... 6 AF, bestem

Læs mere

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1

Mine fototips. 6 gode råd til bedre fotos. Version 1.1. Søren Udby www.kanonfotografen.dk. Søren Udby Fototips, side 1 Mine fototips 6 gode råd til bedre fotos Version 1.1 Søren Udby www.kanonfotografen.dk Søren Udby Fototips, side 1 Fototips Min filosofi omkring succesfuld fotografering er, at man som fotograf skal have

Læs mere

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem.

Billedkomposition. Billederne oven for er da pæne, men de siger jer sikkert ikke så meget, fordi I ikke selv har taget dem. Tryk på knappen og billedet er i kassen De fleste mennesker har prøvet at fotografere. At tage billeder er blevet meget let efter at de nye kameraer næsten kan tænke selv. Man skal ikke stille afstand,

Læs mere

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub

Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/ i Kibæk Fotoklub Fotografering med blitz Noter til klubaften den 17/1 2017 i Kibæk Fotoklub Det vigtigste for en ekstern blitz i forhold til en indbygget er lysmængden. Denne måles i ledetal [m]. Jo større tal jo mere

Læs mere

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund

blænden - den fotografiske iris » Teknisk baggrund blænden - den fotografiske iris Hvis du af og til har undret dig over hvad det er for nogle mystiske tal, der står på objektivet, er her hjælp at hente. I denne artikel kigger vi lidt på hvad blænden er

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 105mm, f/2,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated (SMC) 105mm f/2,8 er produceret i årene mellem 1971 og 1976. 105mm eren tilhører en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver, som gang på gang bliver rost meget

Læs mere

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR

STILLEBEN 3 PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR STILLEBEN 3 Stablede sten SVÆR- HEDS- GRAD PROGRAM BRÆNDVIDDEOMRÅDE BLITZ STATIV SPECIELT UDSTYR A/AV 50-200 MM DET BØR DU GÅ EFTER Er du ved stranden, så kig efter nogle sten med samme nuance og form,

Læs mere

Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver

Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver Nikon PC-E 24, 45 & 85 mm Perspective Control / tilt-shift objektiver Tekst og foto Per Buchmann Tre special objektiver til tilt-shift og makro fotografering, optimeret Nikon s nyeste digitale kamera teknikker.

Læs mere

Flottere. En uteknisk bog om at tage bedre billeder. Jan Kjær

Flottere. En uteknisk bog om at tage bedre billeder. Jan Kjær Fotos Flottere En uteknisk bog om at tage bedre billeder Jan Kjær 1 2 3 Flottere Fotos Copyright 2012 Jan Kjær 2. udgave - Ebog ISBN 978-87-993946-3-0 www.jankjaer.dk Tak for lån af billeder til: Fam.

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW

Kamera Tips. 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium. 1 Skyd dine billeder i RAW 8 vigtige indstillinger på dit kamera. Præludium Som min egen forberedelse til at afholde kamera teknik aften i den nærmere fremtid, har jeg nu fået nedskrevet de erfaringer, som jeg indtil nu har opnået,

Læs mere

Blænde, lukker og ISO

Blænde, lukker og ISO Blænde, lukker og ISO Lidt om blænde, lukkertid og ISO indstillinger og hvordan de påvirker hinanden. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvilke indstillinger, der vælges. Relaterede lektioner kunne være

Læs mere

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 85mm, f/1,8

Generelt indtryk. Asahi Super Takumar 85mm, f/1,8 Generelt indtryk Takumar Super Multi Coated 85mm f/1,8 er produceret fra 1972 og er anden udgave af 85mm erne med en blænde på f/1,8. Generelt tilhører 85mm erne en eksklusiv gruppe af Takumar-objektiver

Læs mere

Men det er da et nydeligt objektiv, ik?

Men det er da et nydeligt objektiv, ik? Generelt indtryk Macro Takumar 50mm f/4 blev produceret fra 1964, og blev i 1966 afløst af en redesignet udgave. Afløseren (Super Macro Takumar 50mm f/4) blev i 1971 jo afløst af Super-Multi-Coated Macro

Læs mere

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE

FOTOKLUBBEN KRONBORG MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA INDHOLDSFORTEGNELSE FOTOKLUBBEN KRONBORG KURSUSAKTIVITETER 2014 25. OKTOBER 2014 10:00-16:00 MODUL 002 KAMERAFUNKTIONER KEND DIT KAMERA Medbring kamera, stativ, kortlæser, kabel, bærbar pc, notesblok og skrivetøj. Der vil

Læs mere

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller.

Blænderingen er ikke bred, men til gengæld har den fine riller, så fingrene får godt fat. Objektivet har seks lameller. Generelt indtryk Revue weitvinkel 35mm, f2,8 (M42 fatning) er et nydeligt, gammelt objektiv med en filterdiameter på 52 mm. Det stikker blot 65 mm ud af kameraet (inkl. konverterring fra M42 til fourthirds);

Læs mere

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00 Nye funktioner Version 2.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation, som følger med dette produkt. Gå på

Læs mere

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg

Fototeknik. 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Fototeknik 22/10 2012 i Alssundfotoklub Leif Elsborg Canon 40D Nikon D3100 Kameraprincip Belysning af et billede bestemmes af: Blænden Lukkertid - eksponeringstid ISO værdi Billedeksempler Underbelyst

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET

GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET GUIDE 2 Noget om brændvidde GRUNDLÆGGENDE TEORI LIGE FRA HJERTET 2015 LÆRfoto.dk Indhold Indhold... 2 Indledning... 3 Brændvidde... 4 Brændvidde og synsvinkel... 5 Brændvidden og blænden og lyset... 6

Læs mere

ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO)

ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO) ISO indstillinger på vores kamera (herunder Auto-ISO) Vi har alle en grænse for ved hvor lav en lukkertid, vi kan holde kameraet stille og herved undgå rystede billeder. Det afhænger dels af, hvor godt

Læs mere

Rigtig god fornøjelse!

Rigtig god fornøjelse! Vildtkameraer er blevet et af de bedste og vigtigste værktøjer i dit jagt arsenal. Uanset om det er før eller i løbet af jagtsæsonen, kan vildtkameraer sættes op og indsamle værdifulde data om dine byttedyrs

Læs mere

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal

Af Jette Damgaard Foto: Anette Damgaard Bjørndal Fotograf ved 22 et tilfælde Hun har selvfølgelig altid fotograferet sine egne tre børn. Men det var først, da Anette Damgaard Bjørndal ved et tilfælde blev skolefotograf, at hun fandt ud af, at hobbyen

Læs mere

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder

For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder 1 For at du kan udnytte kameraets totale kapacitet har vi i Nikon School forsøgt at vise og forklare forskellige funktioner. Denne brochure indeholder en sammenfatning og lidt information og tips til,

Læs mere

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00

Nye funktioner. Version 2.00 BL C00 Nye funktioner Version 2.00 Funktioner, der er ændret som følge af firmwareopdateringer, stemmer muligvis ikke længere overens med beskrivelserne i den dokumentation, som følger med dette produkt. Gå på

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 115 Side 1 Side 1 På disse sider vil jeg vise redigering af et foto sådan som jeg selv arbejder på et foto. Her er et billede af en guldsmed åbnet i Photofiltre som det ser ud helt uredigeret Det første jeg gør er

Læs mere

Skab liv i dine billeder Af Lars Morsbøl Thomsen

Skab liv i dine billeder Af Lars Morsbøl Thomsen I min søgen efter at finde min "fotostil", har jeg fået smag for at skabe levende billeder. Billeder der på den eller anden måde, fortæller en historie. Jeg er derfor begyndt, at finde motiver hvor dele

Læs mere

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede.

Det er også sjovt at prøve på dine normale billeder for at se hvor meget ekstra tonal dybde, man kan føje til et billede. Pseudo-HDR i PSE11 HDR (High Dynamic Range) er processen, hvor man tager tre eller flere næsten identiske eksponeringer af samme motiv: Et korrekt eksponeret billede (et 0-billede), ét overeksponeret og

Læs mere

Fotografering til motorløb

Fotografering til motorløb Fotografering til motorløb I forbindelse med foto ved motorløb, er der lidt at være påmærksom på. De vigtigste ting har jeg forsøgt at skrive kort om her samt et par tips til at få billeder med hjem. Autoværn.

Læs mere

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk!

PORTRÆT. - et spørgsmål om udtryk! PORTRÆT - et spørgsmål om udtryk! BAGGRUND Oprindelig ide med seancen Tanker, overvejelser og diskussioner Baggrundsviden gennemførelse INDHOLD Forberedelse Model og Set-up Sessionen Direkte anvisning

Læs mere

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund

Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Focus Stacking eller hvordan man får alle dele i et billede skarpt fra forgrund til baggrund Når man skal tage billeder med et makro-objektiv, er det kendt, at dybdeskarpheden er meget ringe. Det er således

Læs mere

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet.

Macro. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i normal fokuseringsområdet. Makro betyder i fotosammenhæng alt, hvad der er under mindste-afstanden i "normal" fokuseringsområdet. -men det bliver du nok ikke klogere af. Det er historisk begrundet fra filmkameraernes tid, hvor man

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri.

1. Generelt. Et portræt er en gengivelse af en person, typisk ansigtet. Ikke kun som fotografi, men også som maleri. Udendørs Portrætter Agenda 1. Generelt om portrætter 1.Hvorfor er udendørs portrætter 'bedre' 2.Must-haves 2. Generelt om udendørs portrætter 3. Baggrunde / Lokationer 4. Forgrunde / Subjekt 5. Lys 1.Naturligt

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1

Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Vurdering af billedmanipulation Opgave 1 Beskriv de enkelte funktioner i dit tegneprogram... Er der tale om en korrektion eller en modifikation? Før vi kan begynde at kategorisere de forskellige funktioner

Læs mere

Rå og helt anderledes..

Rå og helt anderledes.. Rå og helt anderledes... Rå og helt anderledes.. Den er rå og meget spændende. Rikke Glerup har netop åbnet sin salon Glykkenheimer i Bjerringbro, og hendes mål er at henvende sig til de kunder, der tør

Læs mere

Artikel nr. 1. AGI 417 maj 2005

Artikel nr. 1. AGI 417 maj 2005 Artikel nr. 1 AGI 417 maj 2005 C20 M13 Y14 Neutral grå og Half&half C30 M20 Y22 Sådan kombinerer du en neutral grå farve i cmyk så du undgår farvestik. tekst Kay Werner Schmidt kw@kaywerner.dk C40 M27

Læs mere

Teknisk vejledning Dk

Teknisk vejledning Dk Teknisk vejledning Dk Indledning Denne tekniske vejledning indeholder oplysninger om de grundlæggende teknikker, der blev anvendt for at skabe to af de mere teknisk avancerede fotografier i D800-/D800Ebrochuren.

Læs mere

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe!

Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Følg de 5 nemme tips, og bliv glad for kunsten på dine vægge længe! Her får du opskriften på, hvad du skal gøre for at købe det maleri, der er det helt rigtige for lige præcis dig. Rigtig god fornøjelse!

Læs mere

Arbejde med foto og video

Arbejde med foto og video Arbejde med foto og video Leif Smidt november 2015 Side 1 Kamera Fordi den er så lille og let og har en vældig god skærm, er ipaden ganske udmærket til at tage og vise billeder. Billederne kan du tage

Læs mere

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys?

Resultater. Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Hvad er vigtigt for de ældre, når det kommer til lys? Energipære giver et frygteligt lys! Jeg slukker meget for at spare på energi. Jeg tænker meget over lys, fordi det bliver mere besværligt at se med

Læs mere

Livet giver dig chancer hver dag

Livet giver dig chancer hver dag Gnisten som guide I de momenter, hvor du lykkes at være dig selv, kommer helheden. Hvis du på dit livs rejse får nogle af de glimt igen og igen, begynder det at blive mere meningsfyldt at leve. Når gnisten

Læs mere

Vocally 3 Infinity. In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning. Rev 1.01

Vocally 3 Infinity. In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning. Rev 1.01 Vocally 3 Infinity In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning Rev 1.01 Dette er en Dansk udgave af producentens officielle bruger manual. Der henvises til den officielle i tvivls tilfælde og

Læs mere

Canon EF 800/5,6L IS Supertele objektiv

Canon EF 800/5,6L IS Supertele objektiv Canon EF 800/5,6L IS Supertele objektiv Canon s kraftigste super teleobjektiv, er primært dedikeret natur- og wildlife fotografer samt nogle sportsfoto genrer. En helt ny optisk konstruktion, med to flourite,

Læs mere

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5

Generelt indtryk. Carl Zeiss Jena 135mm, f/3,5 Generelt indtryk Næppe har jeg fået skrevet min sammenligning af seks 135mm ere før jeg er heldig på ebay og får det syvende 135mm objektiv i kurven. Denne gang er det. Carl Zeiss Jena 135mm f/3,5 er på

Læs mere

Grafi k CHAMP. Illustration lavet i forbindelse med et undertøjsemballage projekt. Maria Jacobsen, 12gf32med8b, Aarhus TECH

Grafi k CHAMP. Illustration lavet i forbindelse med et undertøjsemballage projekt. Maria Jacobsen, 12gf32med8b, Aarhus TECH Grafi k CHAMP Illustration lavet i forbindelse med et undertøjsemballage projekt. Grafik Opgave I forbindelse med vores emballageprojekt, hvor vi skulle designe undertøjsemballage, var et af kravene at

Læs mere

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa

Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Hvordan gør jeg? Gennemgang af fotoredigeringsprogrammet Picasa Velkommen til Picasa! Start med at importere dine billeder til programmet. (1-2) 1) Inde i hovedbiblioteket trykker du på Importer, og du

Læs mere

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret.

ÆSTETIK Da billedet skal bruges i markedsførings-sammenhæng, må det ikke kunne ses, at det er manipuleret. BILLED- BEHANDLING OPGAVEN Opgaven gik ud på at indsætte et læhegn på et miljøfoto af en terrasse med andre SILVAN-produkter, og at åbne billedet op, så det blev mere sommerligt og friskt. Billedet skal

Læs mere

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit.

At opsætte et foto. Det Gyldende Snit De fleste kender det nok tilbage fra formningstimerne i folkeskolen, det gyldne snit. Billedopbygning 1 Teknikken er ikke alt, men et godt redskab. Nu hvor du kender egenskaberne af dit udstyr (læs begynder og udstyr delen), kan jeg lære dig, hvordan du kan bruge dette til at give dit billede

Læs mere

MIN FØRSTE VIDEOOPTAGELSE

MIN FØRSTE VIDEOOPTAGELSE MIN FØRSTE VIDEOOPTAGELSE Anders Møller-Nielsen Center for Journalistik Syddansk Universitet Version: 22.02.10 Anders Møller-Nielsen Side 1 Canon Legria FS200 er et lille kamera som uden større besvær,

Læs mere

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET

MIN MENING OM LÆR FOR LIVET MIN MENING OM LÆR FOR LIVET Jeg havde haft delte meninger om lær for livet, både positive og Negative. Men til sidst fik mine forældre overtalt mig til at tage på LFL så det gjorde jeg. Da jeg ankom havde

Læs mere

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher

Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg. Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Introduktion til portrætfotografering i studie for Fotoklubben Kronborg Copyright 2011 Mogens Kallesø www.lightcatcher Indhold Velkomst Definitionen på et portræt Indstilling af kamera og lys Eksempel

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere