Valgfag for alle elever på Søndermarken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Valgfag for alle elever på Søndermarken"

Transkript

1 VALGFAG 2013 / 2014

2 Så er det nu! Valgfag for alle elever på Søndermarken I dette skoleår vil vi tilbyde en valgfagsordning for alle Jer elever på tværs af årgange. Det betyder: Fordybelse og dygtiggørelse i et emne/fagområde. Samvær og læring med elever fra andre årgange. Leg og læring Udfordringer Mulighed for at bruge kroppen Pigefag og drengefag!! Og meget mere. Se beskrivelserne på de efterfølgende sider. Elever, I får: 2 ugentlige timer til valgfag. Tre valgfagsperioder i løbet af året på ca. 10 uger. Tre valgfagsblokke, hvor man skal deltage i hver blok i løbet af året. I hver blok kan man vælge mellem forskellige fag. Prioritering af fag i hver blok. (Vi tilstræber, at hver elev får mindst en første prioritet opfyldt) Mulighed for fremvisning og udstilling i løbet af året. Vi glæder os til at afprøve valgfagsordningen på Søndermarken. Vi ved også, at der kan komme justeringer i løbet af året, fordi vi bliver klogere og kan gøre det bedre. Det kan være ændringer - i forhold til fag og emner, datoer, tidspunkter på et hold eller andet, men I vil alle blive grundigt orienteret om dette. Vi prøver os frem.

3 Valg af blokke og fag foregår således: Torsdag den 29/8 kl præsenteres alle valgfag. Når vi er færdige går eleverne i kontaktgrupper eller stamhold, hvor lærere vil vejlede Jer og svare på mulige spørgsmål. Her får I udleveret en folder, valgsedler og nærmere besked om, hvordan I vælger. Valgsedlerne afleveres fredag morgen i en kasse på biblioteket. Mandag i næste uge laves valgholdene. Tirsdag den 3/9 offentliggøres holdene på opslagstavlen. Valgfagsperiode 1 begynder torsdag den 5/9. De tre valgfagsblokke har fået følgende overskrifter: Blok 1: BRUG DIG Blok 2: SKAB DIG Blok 3: VIS DIG Nu har du mulighed for at træffe valg i undervisningen. Desværre er det ikke sikkert, du kan få netop det fag, du brænder allermest for, men vi tilstræber, du får mindst en første prioritet. Valgfag betyder heller ikke, at du frit kan vælge, hvad du vil lave på alle holdene. Når du har truffet et valg, er der nogle forventninger til dig på holdet, som det er vigtigt, at du gør dit bedste for at leve op til. Derfor skal du tænke dig godt om, før du træffer dit valg. Vælg ikke efter, hvem du gerne vil være samme med, men vælg det fag i hver blok, som du gerne vil fordybe dig i. Brug dig, Skab dig eller Vis dig

4 BLOK 1 Brug dig Søndermarkens Experimentarium: Sport og spinat krop eller kylling (Alle 3 perioder) Hvordan står det til med din krop? Hvilke muskler er du vant til at bruge? Og hvilke har du næsten glemt? Vælger du en kost, der passer til din fysiske aktivitet? Disse og mange andre spørgsmål får du svar på i Søndermarkens Experimentarium Sport og spinat krop eller kylling? Du vil gennem fysisk aktivitet, forsøg og eksperimenter i biologilokalet, dissekering af dyr mm. få en dybere indsigt i dig selv og dine vaner og uvaner, hvis du da har nogen. Der vil simpelthen være aktiviteter, hvor du rent fysisk måler på dig selv og sætter dig selv på prøve. Du tester muskler, kondital, madvaner, fysiske øvelser eller måler dit blodtryk og din puls. Idræt på tværs: (Alle 3 perioder) Idræt på tværs er et tilbud til dig, der godt kan lide at prøve dig selv af i forskellige idrætsgrene. Der vil være fokus på idræt uden bold. Aktiviteterne vil foregå både indendørs og udendørs, og du skal være frisk på at være ude i alt slags vejr. Kroppen er i centrum på mange forskellige måder, og du skal have interesse i at udvikle dig og udfordre sig selv inden for en bred vifte af idrætsaktiviteter og være indstillet på at have det sjovt og samtidig arbejde seriøst med sig selv og holdet. Af mulige aktiviteter kan nævnes fitness, geocatching, parkour, udeliv mm. Søndermarkens adventure race (Udbydes i 3 periode): Hvis du er klar til at udfordre dig selv og andre, er Søndermarkens adventure race noget for dig. Ved at kombinere flere fysiske aktiviteter, skal vi i fællesskab lave et adventure race. Du vil i adventure aktiviteterne blive udfordret på mange forskellige planer, både kropsligt, psykisk og på det sociale plan. Du vil komme til at sætte mål for dig selv, og hvad du mener, du kan opnå. Fysisk træning og udholdenhed er vigtig i de fleste adventure aktiviteter for at opnå et godt resultat, og forløbet vil inspirere jer til træning på en motiverende måde. Aktiviteterne foregår udendørs. Udholdenhed og samarbejde er vigtige faktorer i adventure aktiviteter. Eksempler på disse kan være orienteringsløb, bike n run, teambuilding, skydning, rulleskøjteløb og fysisk træning styrke og udholdenhed.

5 Udeliv (udbydes i 1. og 3. periode) I efteråret og i foråret vil udeliv være på programmet. Udeliv kan bestå af mange forskellige aktiviteter, bl.a. mad på bål, forskellige aktiviteter i skoven, golf, orienteringsløb, mountainbike, undervisning om dyrene i den danske natur, besøge et landbrug og meget mere.. Tre gange bold: (Alle 3 perioder) Brænder du for boldspil, og kan du lide at bevæge dig sammen med andre, er tilbuddet 3 x bold noget for dig. Her kan alle være med uanset niveau. Vi sætter fokus på 3 boldspil i perioden. Vi arbejder bl.a. med intervalspil, teknisk træning og holdsamarbejde, hvor det gælder om at kunne yde mest på og for holdet. De 3 boldspil er i hver periode er: håndbold teenvolley udendørs fodbold Kemifabrikken (2. og 3. periode) Vi vil lave reklamekampagner og salgsfremstød til vores egne produkter. Vi vil lave sæbe, cremer, shampoo og meget mere. Kort sagt, vi laver vores egen lille fabrik. Så forbered dig: I dette valgfag skal du indgå i et samarbejde, hvor I sammen producerer og fabrikerer ikke blot til eget brug. Fotografiet som historiefortælling (3. periode) Der er vel gemt en fotograf i os alle. Vi er omgivet af billeder og tager selv mange hver dag. Her har du chancen for at bruge dit kamera mere kreativt. Vi vil lære lidt om fotografi og meget om motiver og billedet som historiefortæller. Vi arbejder naturligvis digitalt - og skal også lære digital billedbehandling. Så bliv fotomodel/fotograf/linselus for en periode. Edison Bliv opfinder (1. periode) Desværre er det kun for 7. klasse og max 30 elever. Sorry!!!! I skarp konkurrence med andre 7. klasser i Vejle kommune (når vi har vundet her )og resten af Danmark. Du skal være med til at få de gode ideer og udvikle dem. Det hele ender med en stor præsentation inde i Vejle, hvor konkurrencen afgøres. Så er du til kreativitet og teknik, så skal du da deltage. Man skal ikke være nogen Einstein - bare nysgerrig. Det er lærere fra 7. klasserne der underviser

6 BLOK 2 - Skab dig Med mormor i køkkenet: Elsker du de gammeldaws retter som f.eks. boller i karry, stegt flæsk og persillesauce? Kunne du tænke dig at prøve at sylte rødbeder? Og koge klejner? Kunne du tænke dig at vide noget om traditionerne i forbindelse med måltider og højtider? Kunne du tænke dig at arbejde med de gode råvarer? Kunne du tænke dig at lære at lave mad sådan rigtigt! Ja, så skal du med mormor i køkkenet.. I mormors køkken skal du forberede dig på, at der skal smages på maden, høres om kalorier og proteiner, ryddes op og gøres rent efter madlavningen. Liv i kreahulen Er stedet for dig, der f.eks: - Vil have symaskinekørekortet i brug og lære at sy alt fra tøj til dinosaurer. - Vil skabe din egen stil og sætte spræl på dit gamle tøj - Synes det kunne være fedt at lære at hækle, men ikke er så meget for grydelapper - Vil lære at strikke - Vil flippe ud med vilde batikmønstre - Vil lave flotte smykker af naturmaterialer, keramik, garnrester, læder Eventyrlige billeder Gode billeder fortæller os noget De fortæller en handling, en stemning, et budskab, en drøm. Skab eventyrlige billeder og bliv bedre til selv at udtrykke dig. Det street Vil du vide mere om street-art og graffiti. Vil du prøve selv? Sæt dit eget præg på skolen og vær f.eks. med til at lave et kæmpe street-art billede til at hænge op uden på hallen.

7 Leg med kunsten Sæt kunsten på dåse, lav pop-art-billeder, du kan være bekendt, brug mærkelige materialer og skab dig kreativt, så det ses på skolen! Materiel design Der skal være havefest, og du er kommet til at love, at du vil stå for en aktivitet. Der er 20 gæster, som gerne skal holdes igang med et underholdende spil. Stigegolf, tænker du. Du undersøger på nettet, hvad det koster - og ak, det er alt for dyrt. Det må jeg kunne lave selv, tænker du, og på en måde, så det kan pakkes sammen og fylder så lidt som muligt. Tænke, tænke, tænke... Hvordan ser det egentlig ud? Og hvad med målene? Hvad skal jeg bruge??? Heldigvis har du et valgfag, der hedder Materiel Design (i gamle dage hed det sløjd) henne på skolen, så du beslutter dig for, at lave 5 spil, så fremtidige havefester med aktiviteter ikke overrasker dig.

8 BLOK 3 Er du nysgerrig på livet udenfor Danmark? Så vælg den internationale dimension, hvor Paris, London og Berlin kommer i spil. Du har mulighed for at arbejde på din måde! Du opnår kulturelt kendskab til en selvvalgt overstående storby. Samtidig får du viden om egen kultur/identitet. Elevmål: Forskellige genstande og informationer omkring kulturen i den pågældende by skal være nøje beskrevet. Skal kunne redegøre for tydelige forskelle på egen og den valgte bys kultur. Så vidt det er muligt, vil vi gøre brug af gæstelærer og film. Lokale: Det frie klasseværelses lokale i hus 1, hvor der kan bygges et internationalt rum op.

9 FORSTÅR DU, HVAD JEG SIGER??? Kropssprog Kommunikation Talerteknik Oplæsning Fortælling Fremlæggelse Fortæl en vittighed, hvor alle forstår dig Brug af kropssprog Alt dette kan anvendes i alle sammenhænge: diskussioner mellem vennerne, debatter på skolen og i klassen, elevrådsarbejdet, i forbindelse med afgangsprøverne, måske til at overbevise forældre om, at du da selvfølgelig skal have lov til at????? Fra runer til computeranimation Fra røgsignal til mail/sms Det digitale rum mit andet hjem cyberspace Computers - smartphones - tablets Reality shows, face- book, youtube, twitter m.m. Kort sagt medier Hvad kan man hvad kan man ikke? Fordele og ulemper Hvad bør man hvad bør man ikke (etik og moral) Hvad siger loven? Bliv fortrolig med de muligheder, medierne giver. Lær at være kritisk. Opstil dit eget værdisæt. Hvordan overlever vi, hvis nettet går ned?

10 Læs et billede Kunstens hemmelighed ligger ikke i, at man søger, men i at man finder Pablo Picasso Vi er på alle måder omgivet af billeder. Billeder som uddybning af en historie, men også billeder, som er i historier i sig selv. Vi skal fordybe os i billederne, læse dem og skabe de historier, som vi hver især finder. Forventninger? Ja mange, Interesse, fantasi, diskussioner, spændende og fordybende samtaler. Stor litteratur Nogle bøger skal smages, andre sluges og nogle få bøger tygges og fordøjes Francis Bacon Elsker du gode historier? Elsker du at forsvinde ind i historierne? Har du altid gang i en god historie? Kunne du tænke dig, at snakke med andre om de gode historier? Vi forventer, at du har lyst til og kan læse en bog fra den ene uge til den anden.

10CV STUDIERETNINGSOG FAGBROCHURE

10CV STUDIERETNINGSOG FAGBROCHURE 10CV STUDIERETNINGSOG FAGBROCHURE 2015/2016 STUDIERETNINGER - TEMAFAG - VALGFAG 10 CV STUDIERETNINGER De 6 studieretninger giver dig mulighed for at specialisere dig i den retning, du gerne vil alt efter

Læs mere

Informationsaftener: Torsdag d. 8. januar Mandag d. 19. januar Begge aftener kl. 19.00

Informationsaftener: Torsdag d. 8. januar Mandag d. 19. januar Begge aftener kl. 19.00 Ølstykke 10. klasse Center Ølstykke 10. klasse Center blev indrettet i 2001 i den gamle Jørlunde Sogneskole. Her har der siden været en skole udelukkende for elever på 10. årgang. Den ligger ved hovedvejen

Læs mere

Valgfagskatalog. Fårvang Skole 2014-2015

Valgfagskatalog. Fårvang Skole 2014-2015 Valgfagskatalog Fårvang Skole 2014-2015 Kære elever i kommende 7. 9. årgang (og deres forældre) I dette katalog kan I læse om de valgfag, I kan vælge på Fårvang Skole. Valgfagene er ikke ordnet i nogen

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der skal i 10. klasse Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad du vil efter skolen:

Læs mere

10. KLASSE. Sct. Jørgens Skole HOLSTEBRO KOMMUNALE SKOLEVÆSEN

10. KLASSE. Sct. Jørgens Skole HOLSTEBRO KOMMUNALE SKOLEVÆSEN 10. KLASSE 2013 2014 I Sct. Jørgens Skole HOLSTEBRO KOMMUNALE SKOLEVÆSEN Til dig og dine forældre Om kort tid afslutter du 9. klasse. I hæftet Ungdomsuddannelser 2013 kan du læse om de mange muligheder,

Læs mere

10CV FAG OG STUDIERETNINGER

10CV FAG OG STUDIERETNINGER 10CV FAG OG STUDIERETNINGER 2014/2015 10. Classic Side 2 Studieretninger Side 3-4 Temafag Side 5-7 Tilbudsfag Side 8-10 10 CV 10. CLASSIC 10. Classic er den individuelle 10CV, hvor du vil møde masser af

Læs mere

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn

0. - 5. KLASSE. - indskolingsafdelinger RØD/GUL. www.kochs.dk. - vi vil være verdens bedste skole - for børn 0. - 5. KLASSE - indskolingsafdelinger RØD/GUL www.kochs.dk - vi vil være verdens bedste skole - for børn Hvad indeholder pjecen? I denne pjece kan du læse om N. Kochs Skoles indskolingsafdelinger. I skolens

Læs mere

Spørgsmål og svar om den nye skole

Spørgsmål og svar om den nye skole Spørgsmål og svar om den nye skole Den følgende beskrivelse er et supplement til informationsmødet afholdt på skolen d. 16. juni 2014. >Hvornår træder reformen og den nye skole i kraft? Reformen træder

Læs mere

Orienteringshæfte 2014/15

Orienteringshæfte 2014/15 Orienteringshæfte 2014/15 INDHOLD 2 Dagsprogram 3 At skabe et godt ophold 3 Liv om aftenen 3 Skoleårets sammensætning 4 Regler og oplysninger 6 Kostpolitik 6 Sundhed 6 Snetur 7 Om IT 7 Niveaudeling 7 Skolevejledning

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner Vision for børneområdet i Hellested Børnelivet i Hellested tager udgangspunkt i de unikke muligheder vores nærområde tilbyder. Naturen og idrætsfaciliterne har en stor plads i børnenes

Læs mere

så ka du lære det SAMMENHOLD KREATIVITET PERSONLIG UDVIKLING FÆLLESSKAB FORDYBELSE

så ka du lære det SAMMENHOLD KREATIVITET PERSONLIG UDVIKLING FÆLLESSKAB FORDYBELSE så ka du lære det! lærer du fordi du har lyst! arbejder du med det DU brænder for! KREATIVITET FORDYBELSE PERSONLIG UDVIKLING SAMMENHOLD FÆLLESSKAB ANDEBØLLE UNGDOMSHØJSKOLE HØJSKOLE FOR UNGE MELLEM 16

Læs mere

Indholdsplan for Linieskolen 2013/14

Indholdsplan for Linieskolen 2013/14 Indholdsplan for Linieskolen 2013/14 1 Indholdsfortegnelse Indledning og præsentation af Linieskolen s. 3 Madlavning s. 5 Kost og sundhed s. 6 Håndens fag s. 7 Idræt s. 8 Familie og samfund s. 8 Boglige

Læs mere

Ansvarlig leder: Anders D. Andersen. Medarbejdere: Ilse og Tommy. DUS II Frejlev Skole Frejlev Skolevej 1 9200 Aalborg SV 99 31 63 68

Ansvarlig leder: Anders D. Andersen. Medarbejdere: Ilse og Tommy. DUS II Frejlev Skole Frejlev Skolevej 1 9200 Aalborg SV 99 31 63 68 Ansvarlig leder: Anders D. Andersen. Medarbejdere: Ilse og Tommy DUS II Frejlev Skole Frejlev Skolevej 1 9200 Aalborg SV 99 31 63 68 Indhold Åbningstider... 2 Hvad er en DUS II... 2 Den voksne som tovholder

Læs mere

Indholdsplan. for Nøvlingskov Efterskole. skoleåret 14-15

Indholdsplan. for Nøvlingskov Efterskole. skoleåret 14-15 NØVLINGSKOV EFTERSKOLES VÆRDIGRUNDLAG Den åndelige dimension Nøvlingskov Efterskole er en kristen skole og et kristent hjem, hvor hverdagen præges og bæres af troen på Gud og værdien af de mennesker Han

Læs mere

Danmarks første og største livstilshøjskole

Danmarks første og største livstilshøjskole Danmarks første og største livstilshøjskole Alle kan lære at leve sundt. Men det er vigtigt, at den sunde livsstil holder i længden og bliver en del af hverdagen. Derfor arbejder vi ikke med slankekure,

Læs mere

Velkommen til den nye skoledag

Velkommen til den nye skoledag Velkommen til den nye skoledag Pjecen er udgivet af Københavns Kommune - Børne- og Ungdomsforvaltningen Grafisk formgivning: Gurli Nielsen - Børne- og Ungdomsforvaltningen, 1408-34 Foto: Colourbox og private

Læs mere

Bliv klogere på de unge

Bliv klogere på de unge Bliv klogere på de unge og bliv en endnu bedre træner En håndbog til dig der træner 13-18-årige i foreningsidrætten Forord Når kampen eller konkurrencen er i gang, er der ingen tvivl om, hvad der er det

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

10. klasser. Ringkøbing-Skjern kommunes. 10. klasse er starten på din Ungdomsuddannelse!

10. klasser. Ringkøbing-Skjern kommunes. 10. klasse er starten på din Ungdomsuddannelse! 10. klasse er starten på din Ungdomsuddannelse! Undervisningen i 10. klasse er et uddannelsestilbud til unge, som efter grundskolens 9. klasse, har behov for yderligere faglig og personlig kvalificering

Læs mere

Højdevangens Skole. Et godt sted at lære

Højdevangens Skole. Et godt sted at lære Højdevangens Skole Et godt sted at lære Velkommen til et unikt skoletilbud! Højdevangens Skole tilbyder som den eneste overbygningsskole i Københavns Kommune et motiverende, inspirerende og fagligt stærkt

Læs mere

Prøveforberedende eller ej Niveau: Ikke prøveforberedende. Formål: At tilbyde springgymnastik for nybegyndere.

Prøveforberedende eller ej Niveau: Ikke prøveforberedende. Formål: At tilbyde springgymnastik for nybegyndere. Vejstrup Efterskole Beskrivelse af fagene Fag: Alternativ bevægelse Formål: At eleven får en bedre kropsbevidsthed gennem en række øvelser, der træner og styrker krop og sjæl. Eleven skal opnå en større

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

-udfordringer for alle

-udfordringer for alle -udfordringer for alle Efterår 2009 Efterår i JuniorUngdomsskolen 2 - et fritidstilbud til dig, som går i 6. eller 7. klasse og bor i Greve kommune. JuniorUngdomsskolen har tilbud flere steder i kommunen,

Læs mere

10.klasse i Hvidovre Kommune Engstrandskolen 2014-15

10.klasse i Hvidovre Kommune Engstrandskolen 2014-15 10.klasse i Hvidovre Kommune Engstrandskolen 2014-15 Medie og kommunikation Sport og sundhed Language, economics and culture Teknik og byggeri Sundhed, omsorg og mad HUSK informationsaften om 10.klasse

Læs mere

Valgfag i Gentofte 7.-9. klasse. Valgfagskatalog Efterår 2015

Valgfag i Gentofte 7.-9. klasse. Valgfagskatalog Efterår 2015 Valgfag i Gentofte 7.-9. klasse Valgfagskatalog Efterår 2015 Forord Huma side 3-5 Kære elever på kommende 7., 8. og 9. årgang. Velkommen til den obligatoriske valgfagsordning for folkeskolerne i Gentofte

Læs mere

specielle kompetencer indenfor vægttab livsstil stress lavt selvværd

specielle kompetencer indenfor vægttab livsstil stress lavt selvværd specielle kompetencer indenfor vægttab livsstil stress lavt selvværd Nyt livsmod og opkvikkende inspiration til andre måder at gøre tingene på. Ro til at finde ud af i hvilken retning, dit liv skal gå.

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Vi sætter Fokus på beskrivelserne af Elevernes alsidige personlige udvikling

Vi sætter Fokus på beskrivelserne af Elevernes alsidige personlige udvikling Vi sætter Fokus på beskrivelserne af Elevernes alsidige personlige udvikling Følgende oplæg er skrevet af fra Uddannelsesstyrelsens håndbogsserie nr. 11-2003 Grundskolen med vore egne kommentarer tilføjet

Læs mere

-udfordringer for alle

-udfordringer for alle -udfordringer for alle Efterår 2010 Velkommen til et godt tilbud - et fritidstilbud til dig, som går i 6. eller 7. klasse og bor i Greve kommune. 2 JuniorUngdomsskolen har tilbud flere steder i kommunen,

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere