Børne- og ungdomsbøger 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børne- og ungdomsbøger 2012"

Transkript

1 FORLAG Børne- og ungdomsbøger 2012 Af: Bodil Christensen, Lektor, Master i børnelitteratur Sort røg vælter ud af ovnen i køkkenet. Aksel trækker bagepladen ud. Så fik I lige lyst til at bage min frisbee? Han løber gennem stuen og smider pladen ud i sneen. I stuen sidder far Henning sammen med landevejens og gadens raske svende og kvinden Beder. Det er ikke alle bøger til børn, der er muntre og med lys forude. Røv og gulvsand af Anita Krumbach er fortællingen om dengang Aksels familie gik i opløsning, og opløsning dækker her over alt fra druk til indlæggelser på psykiatrisk hospital. Det er sådan, man ofte får billedet af den senmoderne børnebog: En dyster dystopisk fortælling om selvskadende skilsmissebørn, der sjældent går i skole og som oftest hænger ude på kanten af et kriminelt kaos. Nogle bøger er sådan, men feltet for 2012 er bredt. Mange bøger kunne samles i fortællingen om børne- og ungdomslitteraturen 2012, men her er der atten gode bøger, som jeg sætter i nogle helt urimelige kasser. Inddelingen kan dog glæde de fleste lærere, forældre og elever, der så har et lidt mere overskueligt valg. Selvfølgelig bør man læse bøgerne og vurdere selv, men det når kun de få, så nu får I min vurdering. 1. Underholdning, Viden, Erkendelse Bøgerne deles ind efter to systemer. Først en inddeling i tre grupper, der har hver sin overskrift: Underholdning, Viden og Erkendelse. Dernæst er der en lærerfaglig inddeling: Der er bøger, der er gode til brug danskundervisningen, og der er bøger, der først og fremmest er gode selvlæsningsbøger. Forfatterne har sikkert aldrig tænkt, at der skulle deles så kategorisk, men det gør jeg nu. Gruppe 1: Bøger, der først og fremmest er underholdende. Alle bøger bør være underholdende på en eller anden måde, men disse er så først og fremmest sjove, spændende og skrives og læses i serier. Seriebøgerne er DANSKLÆRERFORENINGENS HUS A/S CVR RATHSACKSVEJ FREDERIKSBERG C FORLAG@DANSKLF.DK MIT.DANSKLF.DK TLF.:

2 rigtignok mange her. Gode seriebøger: Gunvor Reynberg: Pelle Pophår, misson præmieperker. Det er de årige, der får en ung bog med ungt sprog om Pelle (med pophår) og hans gode venner og veninden Petra. Så er der Cecilie Eken: Den tavse prinsesse, med masser af drager og prinser og levende sværd og lyst hår og onde modstandere og slotte med nøgler, der ikke altid kan findes. Cecilie Eken skriver altid i et skarpt slebent sprog, der også glæder voksne, men målgruppen er fortsat de årige, der også kan glæde sig over Josefine Ottesen: Rævehørm og sejrshyl, om hullerikkernes sindsoprivende oplevelser. Man læser i spænding om hullerikkerne, uden på noget tidspunkt at blive søvnløs. Endelig er der Antboy-serien af Kenneth Bøgh Andersen. Antboy, helte og skurke, hedder bind 6 om Pelle, der kan forandres sig til supermyren Antboy. Pelle Nørhmann går i skole i et 2012-genkendeligt miljø med lærere og kammerater, men han lever også et liv med fart over feltet, når Antboy er med på scenen. Sprogligt er det som altid Kenneth Bøgh Andersen, der uden tøven skriver lange og sære ord sammen med slang og street-lingo. De kan læses også selv om man for længst er fyldt 12 år! Og så er der Lise Bidstrups: Spillets by for de, der gerne vil læse om Kimo fra Urban Vertikali, en verden, man ikke absolut ville ønske sig en ferierejse til. Det er Hunger-games i dansk version. Scary og spændende for årige. Side 2/5 Gruppe 2: Bøger, der giver viden om verden Josefine Ottesen er også med her med bind to i serien om Danerriget: I vendernes vold hedder denne. Det er Danmark i , og man bliver opdateret om slaget ved Arkona, når man læser om Thorbjørns liv som hesteopdrætter. Det er historisk korrekt og i en fiktiv ramme med spænding og hverdagsliv. Dødens Å, af Annette Bjørg Koeller er en historisk spændingsroman fra Danmark i Den giver mere et tidsbillede af tankegangen i 1973, end den giver historiske facts, men det er også her, skønlitteraturen har en stor styrke: Den kan give en vis forståelse for, hvordan man levede og tænkte i en anden tid. Morten Dürrs Det skjulte kort har en tysk soldats genfærd som fortæller. Genfærdet går fortsat rundt i klitterne langs Vestkysten for at finde den sidste af de mange miner, tyskerne gravede ned langs Vestkysten under anden verdenskrig. Den får krigshistorien fortalt fra tabernes side. Specifik viden om verden får man også, når man læser Skaterlandserien af Kim Langer. Tre bøger er der indtil nu om Mehmet, Krissy og Seb og deres hang til skateboard, løbehjul og bmx-cykler. Drenge i års alderen kan genkende verden befolket med venner og fjender og enkelte piger. Man lærer virkelig meget om skateboard og tricks og får et fagsprog, hvormed man ville kunne begå sig på en rampe.

3 Side 3/5 Gruppe 3: Bøger, der kan give læseren indsigt og erkendelse af tilværelsen Her kunne man mene, at alle bøger giver en vis indsigt, men disse er særlig tankevækkende. Liv Skogemann: 17 km syd for Aalborg fortæller om ti unge i ti kapitler, hvor man følger en fest, der ikke længere er en fest. Det er en bog til de årige, og de er forelskede på kryds og tværs. Bent Haller har mange udgivelser bag sig, i år har han Lazarus, med trekantdramaet mellem tvillingerne Alwin, Aurora og Lazarus. Det er teenageliv udsat for Hallers skarpe sprog og meget lidt sentimentale slutning. Drengen der gik baglæns af Bo hr Hansen og Thomas Vinterberg er teksten, der før har været en film. Andreas har en bror Mikkel, der er død. Han forsøger at få tiden til at gå baglæns, så Mikkel igen kommer ind i livet og kan fortælle en vits om elgen, der var på jagt. Det er hjerteskærende sørgeligt, sprogligt veksles der mellem Andreas tanker og handlinger og alt bliver set gennem et tolvårigt fortabt barns øjne. Det er en bog, man bør læse også som voksen. Ronnie Andersen: Komatøs er Majs livshistorie. Maj flytter rundt med moderen, der har til huse i en campingvogn. Maj må selv tage ansvaret for sig selv og moderen, hun svigtes igen og igen, hun forsøger at dæmpe moderens forbrug af piller og alkohol, mens de hygger sig med et spil scrable. (Ordet Komatøs giver 17 point). Maj har alle plager i tilværelsen, men hun giver ikke op. Der er lys og en verden, der venter. Engang. Fantastisk vedkommende bog, der beskriver de børn, samfundet har overset. Ronnie Andersen har blik for dem. Anders Johansen: Hullet, er en helt fantastisk god bog om autisten David i den færøske fjeldbygd, der rammes af fremskridtet og den store verden. Davids verden bryder sammen, men hans familie er der. Vil man vide, hvordan man tænker som autist, så er dette et godt bud. Vil man læse om en dreng, der har særlige udfordringer, så er dette også et godt bud. 2. Bøger til danskundervisning og bøger til læsetræning Det var mange gode bøger. Og den sidste gruppering sker med udgangspunkt i et lærerblik. Hvilke bøger har danskfagligt potentiale, og hvilke er især gode til at fremme elevernes læsetræning. Nogle bøger har en kompleksitet så senmoderne, at man sjældent vil opleve, at børn af sig selv går i gang med læsningen. Nogle bøger skal diskuteres og analyseres i et læsefællesskab, førend de bliver virkelig gode. Anita Krumbach: Røv og gulvsand om Aksels fravær af fast familie er i denne gruppe. Lazarus af Bent Haller ligeså.

4 Andre bøger er simpelthen gode bøger, der læses med glæde og som også har et danskfagligt potentiale i sprog, komposition og stilistiske virkemidler, og hvis tematik er vedkommende og relevant for næsten alle skolebørn. Det er Anders Johansens Hullet, det er Ronnie Andersen Komatøs og det er Drengen der gik baglæns af Bo hr. Hansen og Thomas Vinterberg. Det er også den tynde Morten Dürr: Det skjulte kort. Bøger, der giver læsetræning, er ofte seriebøger. Man ved, hvad man får, når man tager en seriebog. Pelle Pophår, Hullerikkerne, Skaterland, Egernfolket, Antboy det er bøger, der leverer varen i hvert bind. Sproget er sjældent for udfordrende for målgruppen, og det er netop styrken. Man kan læse så kvikt, at spændingen fastholdes, samtidig med at man får personernes liv med. Seriebøger er uovertrufne her, masser af fantasybøger kunne komme med på listen (Kit A Rasmussens: Prøvelsernes huse kunne være et bud), og man kan altid forlade sig på forfattere som Josefine Ottesen, Cecilie Eken, Kenneth Bøgh Andersen og Kim Langer. Side 4/5 Der er også plads til to billedbøger til unge: Graphic Novels kaldes den genre. Tavs af Camilla Hübbe og illustreret af Rasmus Meisler. En Graphic Novel om Tavs, der er flyttet til Tokyo med sine forældre. Han er tretten år, savner sin døde tvilllingebror, og han giver sig ud for at lede efter ham i et manga-univers. Mere munter er Jens Kovsted og Claus Rye Schierbecks Splatkanin, der som titlen antyder er en fortælling om havenisser og røde pøler og en parasolfodsmorder. Drengerøvshumor i tegninger og tekst. Det var atten gode titler fra Andre kunne have valgt anderledes. Disse går man dog ikke fejl af. Der kommer helt sikkert lige så mange gode bøger i 2013, så der er ingen grund til at genlæse Martin Og Victoria eller Min ven Thomas i skolens dansktimer. Her må man lade eleverne læse noget, der skrives ind i deres egen tid. God læselyst. P.S. Anbefalingen af ny børne- og ungdomslitteratur betyder ikke, at eleverne ikke skal læse Blicher, Ingemann og Blixen. De har vist deres værd. Børn og unge har blot også krav på en litteratur, der rammer deres egen tid, deres eget sprog og som tager udgangspunkt i en tematik, der spejler børnenes hverdag.

5 Side 5/5 Litteraturliste: Yngste del af mellemtrinnet: Cecilie Eken: Den tavse prinsesse, Høst & Søn Josefine Ottesen: Rævehørm og sejrshyl, Høst & Søn Mellemtrinnet: Gunvor Reynberg: Pelle Pophår, misson præmieperker, Høst & Søn Kenneth Bøgh Andersen. Antboy, helte og skurke, Høst & Søn Lise Bidstrups: Spillets by, Høst & Søn Josefine Ottesen: Danerriget: I vendernes vold, Høst & Søn Annette Bjørg Koeller: Dødens Å, Høst & Søn Kim Langer: Skaterlandserien, Høst & Søn Kit A Rasmussens: Prøvelsernes huse, Høst & Søn Anita Krumbach: Røv og gulvsand, Høst & Søn Morten Dürr: Det skjulte kort, Carlsens Forlag Jens Kovsted og Claus Rye Schierbecks Splatkanin, Høst & Søn Udskolingen: Bent Haller: Lazarus, Høst & Søn Liv Skogemann: 17 km syd for Aalborg, Høst & Søn Anders Johansens Hullet. Modtryk Ronnie Andersen: Komatøs, Høst & Søn Camilla Hübbe - illustreret af Rasmus Meisler. Tavs, Høst & Søn Til alle børn og voksne: Bo hr. Hansen og Thomas Vinterberg: Drengen der gik baglæns, Carlsens forlag

Nye lærermidler i Fællessamlingen November 2012

Nye lærermidler i Fællessamlingen November 2012 Nye lærermidler i Fællessamlingen November 2012 Skønlitteratur: Zimakoff, Daniel Fuld fart festival / forfatter: Daniel Zimakoff ; illustrator: Peter Kielland ; bearbejder: Ellen Holmboe. - 1. udgave.

Læs mere

ROSINANTE&CO. Højtlæsningsbøger fra Høst & Søn

ROSINANTE&CO. Højtlæsningsbøger fra Høst & Søn ROSINANTE&CO Højtlæsningsbøger fra Høst & Søn Kontaktinfo Anette Øster ao@rosinante-co.dk Tlf. 33 41 18 33 Blog: lærerværelset.dk Ida Jessen og Hanne Bartholin Carl Ida Jessens og Hanne Bartholins bøger

Læs mere

Vi har en plan har du? Inspirationseftermiddag på CFU april 2015

Vi har en plan har du? Inspirationseftermiddag på CFU april 2015 Vi har en plan har du? Inspirationseftermiddag på CFU april 2015 Program Præsentation af mitcfu Fælles Mål 2014: Eksemplariske forløb Bevægelse i danskundervisningen Skønlitteratur 3.- 6.klasse Dansksystemer

Læs mere

Anna Karlskov Skyggebjerg, lektor, Aarhus Universitet

Anna Karlskov Skyggebjerg, lektor, Aarhus Universitet Anna Karlskov Skyggebjerg, lektor, Aarhus Universitet Forskningsprojekter vedrørende genreformationer i tekster for børn Refleksioner over det udvidede tekstbegreb i børnelitteratur- og literacyforskning

Læs mere

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne

SKOLEN & BIBLIOTEKET. En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne SKOLEN & BIBLIOTEKET En oversigt over Mariagerfjord Bibliotekernes tilbud til skolerne Bibliotekets tilbud til skolerne Mariagerfjord Bibliotekerne tilbyder anderledes undervisningstilbud Mariagerfjord

Læs mere

Genreforløb Gentofte bibliotekerne

Genreforløb Gentofte bibliotekerne Genreforløb Gentofte bibliotekerne Eventyr: Vi læste Prinsessen på ærten og Pandekagen (remseeventyr) Eventyr kan opdeles i 2 grupper: Folke-eventyr og kunst-eventyr: Folkeeventyr har eksisteret i flere

Læs mere

Kenneth Bøgh Andersen

Kenneth Bøgh Andersen Kenneth Bøgh Andersen Kenneth er født d. 29 november 1976, han blev født i Henne og nu bord han i Valby. Han er en dansk børne- og ungdomsforfatter. Hans første bog er Nidhugs Slaver. Han skrev den i 10

Læs mere

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning Jens Christensen (5,2 ns) En litterær selfie 5 Sofia Rasmussens essay, At slå op med en 7-årig, har et meget personligt udgangspunkt. Rasmussen fortæller

Læs mere

Skolebibliotekarens muligheder og udfordringer. Hvad udfordres han/hun af hvad udfordrer han/hun med?

Skolebibliotekarens muligheder og udfordringer. Hvad udfordres han/hun af hvad udfordrer han/hun med? Formidling, fornyelse og forøgelse Skolebibliotekarens muligheder og udfordringer Hvad udfordres han/hun af hvad udfordrer han/hun med? Litteraturens ansigter Horsens, den 01. oktober 2012 Eiler Jensen,

Læs mere

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF,

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Jonas og 27 andre unge ankommer til en sommerlejr, der er noget anderledes end de fleste af den slags lejre. Ingen fælles arrangementer og pligterne

Læs mere

Årsplan for Dansk i 6. klasse 2016/2017

Årsplan for Dansk i 6. klasse 2016/2017 Årsplan for Dansk i 6. klasse 2016/2017 Vi arbejder hele året med grundbogen d dansk og det tilhørende træningshæfte. Med d dansk kommer eleverne til at arbejde struktureret med bl.a. læseforståelsesstrategier,

Læs mere

Førlæsning 1. Nedbrudt mål Tegn på læring Aktivitet Evaluering

Førlæsning 1. Nedbrudt mål Tegn på læring Aktivitet Evaluering Noras ark, Anders Johansen, Modtryk 2015 Resumé: Krigen har taget Noras forældre. Far var desertør, og mor døde under et bombeangreb. Så nu lever Nora på en lille vadehavsø hos sin morfar. Noras morfar

Læs mere

Barske. billedbøger. VIA Center for Undervisningsmidler

Barske. billedbøger. VIA Center for Undervisningsmidler Barske billedbøger VIA Center for Undervisningsmidler Barske billedbøger en vanskelig virkelighed i et billedbogsunivers Materialekassen Barske billedbøger en vanskelig virkelighed i et billedbogsunivers

Læs mere

Nationalt projekt 10 projektbiblioteker Samle kræfterne og samarbejde på tværs Lære af hinandens erfaringer Bedre kvalitet i udstillingerne At videreudvikle det børnekulturfaglige samarbejde på tværs i

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Ungdomslitteratur - genrer, temaer og tendenser

Ungdomslitteratur - genrer, temaer og tendenser Ungdomslitteratur - genrer, temaer og tendenser Program 1. Oplæg om ungdomslitteraturens temaer og tendenser ved RABO 2. Pause 3. Gruppearbejde omkring teksterne "ungdom og galskab" og "foxtrot" 4. Opsamling

Læs mere

Velegnede læremidler til arbejdet med læse- og læringsstrategier

Velegnede læremidler til arbejdet med læse- og læringsstrategier Velegnede læremidler til arbejdet med læse- og læringsstrategier Læsning i danskundervisningen Indskoling Legeskolen legende læsestart Læs om dette materiale på: www.legeskolen.dk - eller se det på CFU

Læs mere

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far?

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? Opgaver til Far Navn: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? OPGAVE 2 Instruktion: Kig på billedet på forsiden

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET. ÅRSPLAN for skoleåret 18/19. Lærer: BSM Fag: Dansk i 5. klasse Uge Emne Mål Materialer

EN SKOLE FOR LIVET. ÅRSPLAN for skoleåret 18/19. Lærer: BSM Fag: Dansk i 5. klasse Uge Emne Mål Materialer ÅRSPLAN for skoleåret 18/19 Lærer: BSM Fag: Dansk i 5. klasse Uge Emne Mål Materialer August Uge 33 MIN SOMMERFERIE Med fælles udgangspkt. i sommerferien skal der kommunikeres og skriftliggøres i en lille

Læs mere

Fucking forelsket - af Nils J. A. Schou

Fucking forelsket - af Nils J. A. Schou Viborg, oktober 2008 Denne bog (og titel) deler vandene. Hvor nogle lærere finder sproget i bogen uegnet til undervisningsbrug, mener jeg, at Nils Schou fanger tidens tone blandt unge og fortæller med

Læs mere

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff

KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Pædagogisk vejledning til KAPTAJNEN I BLOMMETRÆET Bodil Bredsdorff Udarbejdet af pædagogisk konsulent Sara Sejrskild Rejsenhus TIL LÆREREN Litteraturundervisning på mellemtrinnet skal fokuserer på genre,

Læs mere

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune

Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune FORLAG Undervisningsforløb til Luremine Af Rie Borre, Læsekonsulent i Dit Læsekompagni og læsevejleder i Hvidovre Kommune Til eleven Indledning Du skal nu læse bogen Luremine. Bogen består af to dele,

Læs mere

Inspiration til gode bøger under juletræet

Inspiration til gode bøger under juletræet Inspiration til gode bøger under juletræet Ca. 1½-2 år I den alder skal bøgerne være solide, farverige og ikke for store, børnene skal selv kunne tumle dem. David McKee: Elmers farver, Elmers dag, Elmers

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Flere gode bøger 18 måneder

Flere gode bøger 18 måneder Flere gode bøger 18 måneder Lån dem på biblioteket. Køb dem i boghandlen. På nettet. I supermarkedet. Børn elsker bøger En sandwich med 10 lag Af Annette Herzog og Kamilla Christiansen En tællebog med

Læs mere

Faglig relevans/kompetenceområder

Faglig relevans/kompetenceområder , Bjørn Ousland Fag: Dansk Målgruppe: 2.-4. klasse Billedbog:, Bjørn Ousland, Cappelen Damm AS, 2012 Faglig relevans/kompetenceområder Titlen kan opfylde mål inden for kompetenceområderne kommunikation,

Læs mere

Ny trafikklub skal give børn gode trafikvaner

Ny trafikklub skal give børn gode trafikvaner Ny trafikklub skal give børn gode trafikvaner En ny undersøgelse blandt 425 børnehavebørn viser, at kun halvdelen af børnene har talt om trafikregler i hhv. børnehaven eller derhjemme. Nu skal en ny trafikklub

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Hjælp! Print og klip ark 1-3. Laminér dem eventuelt for genbrug. Sæt dem op med enten magneter eller klæbemasse. Resten tegnes af læreren på tavlen.

Hjælp! Print og klip ark 1-3. Laminér dem eventuelt for genbrug. Sæt dem op med enten magneter eller klæbemasse. Resten tegnes af læreren på tavlen. TIL 4.-6. KLASSETRIN Hjælp! Formål Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Skønlitterære tekster

Skønlitterære tekster Trin 1 Brevet af Jørn Jensen Læs historien højt i klassen og tal om indholdet. Eleverne vælger en af illustrationerne og laver en billedbeskrivelse. Det kan være mundtligt eller skriftligt. Tal om billedets

Læs mere

Havenisserne flytter ind

Havenisserne flytter ind Havenisserne flytter ind Om havenisserne flytter ind I løbet af de sidste par år er flygtningestrømmen fra krigshærgede- og katastrofeområder vokset støt. For os, der bor i den her del af verden, er det

Læs mere

Åben skole. Ringsted Biblioteks. tilbud til skolerne 2016/2017

Åben skole. Ringsted Biblioteks. tilbud til skolerne 2016/2017 Åben skole s tilbud til skolerne 2016/2017 Kære skoler i Ringsted kommune s Åben-skole-katalog indeholder i år både nye og velkendte tilbud. Fælles for dem alle er, at der er fokus på læring, viden og

Læs mere

DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog

DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog DRENGEN der gik BAGLÆNS Undervisnings-e-bog Et touch værd! En UNDERVISNINGS-E-BOG tilpasset børneromanen "Drengen der gik baglæns" med fokus på læse- og fortællestrategier, samt indeholdende differentierede

Læs mere

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen

En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen En dag skinner solen også på en hunds røv Af Sanne Munk Jensen Peter Thrane Indhold: 1. Titlen side 2 2. Sproget side 2 3. Tiden side 2 4. Forholdet til moren side 3 5. Venskabet til Julie side 3 6. Søsteren

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

Pædagogisk vejledning til

Pædagogisk vejledning til 1 Pædagogisk vejledning til 1 Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Helle Rahbek VIA Center for Undervisningsmidler 1 DET SKJULTE KORT af Morten Dürr Målgruppe: 6.-7.klasse Bogen er læseteknisk ikke svær

Læs mere

Den som flaskehalsen peger på...!"

Den som flaskehalsen peger på...! Den som flaskehalsen peger på...!" Filmen er bygget op omkring 5 små afsnit, som sker under den samme fest, hvor 14 unge deltager. De unge skuespillere har selv bidraget med egne og andres erfaringer til

Læs mere

Årsplan 5. klasse 2010-2011

Årsplan 5. klasse 2010-2011 Årsplan 5. klasse 2010-2011 Hvad skal der ske? Hvornår? Hvordan? Med hvilket formål? Opstart + Gul intro Uge 32 Emneuge Uge 33 Se infobrev Se infobrev Kloge Åge Personkarakteristik Uge 34 og 35 Ud fra

Læs mere

Komatøs af Ronnie Andersen

Komatøs af Ronnie Andersen Herning, december 2012 at sidde fastspændt i en mor/datter situation uden en voksen til stede I Ronnie Andersens fjerde bog Komatøs har han for første gang en pige som hovedperson. Og for første gang er

Læs mere

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag.

Baggrundsstof til læreren om Peter Seeberg kan fx findes i Peter Seeberg en kanonforfatter af Thorkild Borup Jensen, Dansklærerforeningens Forlag. FORLAG Kanon i indskolingen Fra morgen til aften. En vinterdag i vikingetiden. Peter Seeberg. Af Dorthe Eriksen, CFU Aabenraa Intro til læreren Også i indskolingen skal der undervises i tekster skrevet

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem

Undervisningsforløb til mellemtrinnet. Et børnehjem FORLAG Et børnehjem Af Henriette Langkjær, Bredballe Privatskole Foto: Frank Productions ApS Introduktion Et børnehjem er en gribende animationsfilm, som bygger på en dokumentarisk radioudsendelse fra

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017

Nivemaskinen. af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen. Pædagogisk vejledning. Høst & Søn 2017 Nivemaskinen af Anita Krumbach & Cato Thau-Jensen Høst & Søn 2017 Nivemaskinen er en særdeles voldsom og alvorlig fortælling om frygt og tyranni. En bog, der ikke bare bør læses op uden mulighed for bearbejdning

Læs mere

Sjove Klip For Børn Klip der er lette at lave

Sjove Klip For Børn Klip der er lette at lave Gratis prøve Agnes Ingersen Sjove Klip For Børn Klip der er lette at lave Foto Claus Eliasen Denne bog er dedikeret min far der døde 5 dage før færdiggørelsen af bogen. Forlaget Ingersen www.forlagetingersen.dk

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Illustrationer er lavet af Pernille Ane Egebæk. Tør du tale om det? Vejledning Som en del af afrundingen til resten af materialet, er det vigtigt at eleverne får viden om hvordan de kan få hjælp. Denne tavleøvelse præsenteres af læreren, men giver eleverne mulighed for

Læs mere

Tegneserie og Graphic Novels

Tegneserie og Graphic Novels Tegneserie og Graphic Novels Udarbejdet af Lone Nielsen, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 20. marts 2015 Coraline Graphic novel (tegnet eller grafisk roman) baseret på romanen af samme navn. En ensom

Læs mere

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du?

10 dilemmaer om hash og unge. Hvad mener du? 10 dilemmaer om hash og unge Hvad mener du? Problemet nærmer sig "Min datter, som går i 8. klasse, fortæller, at nogle af eleverne i parallelklassen er begyndt at ryge hash. Mon de også er i hendes klasse?"

Læs mere

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering

Fag Dansk. Indhold Aktiviteter/Metode Mål Evaluering Tema: Den gode historie Uge 33-36 Læsning af historiske materialer af og om Esrum i forbindelse med skolens 30. års jubilæum dansk.gyldendal.dk forløbet Fortællende journalistik og forløbet Nyhedsformidling

Læs mere

Litteratur der d ur yngste Vild med Vitello Kenneth Jakobsen Bøye kjboeye@hotmail.com. Vild med Vitello

Litteratur der d ur yngste Vild med Vitello Kenneth Jakobsen Bøye kjboeye@hotmail.com. Vild med Vitello Litteratur der d ur yngste Vild med Vitello Kenneth Jakobsen Bøye kjboeye@hotmail.com Vild med Vitello Book bøger af Kim Fupz Aakeson på mit CFU http://mitcfu.dk/lnkyybn Mål: Motivation og lyst til at

Læs mere

Rollespil på biblioteket. et par ideer fra Rollespilsakademiet

Rollespil på biblioteket. et par ideer fra Rollespilsakademiet Rollespil på biblioteket et par ideer fra Rollespilsakademiet En flyer til jer Denne flyer handler om rollespil på biblioteket, så hvis du sidder og har brug for lidt inspiration til hvad der kunne foregå

Læs mere

Årsplan i dansk for 5. klasse

Årsplan i dansk for 5. klasse Årsplan i dansk for 5. klasse 2016+17 Få styr på jeres tanker Forstå det, I læser Læse litteratur I SKAL KUNNE Udvide jeres ordforråd Lytte og tale Skrive tekster August Hvad tænker du? En skruptosset

Læs mere

Læseprøve Af Henrik Vejen

Læseprøve Af Henrik Vejen FORLAG Kim Fupz Aakeson: Radio ga ga (1999) Navn: Læseprøve Af Henrik Vejen 1. Fortælleren hedder Jens er en mand har forfatteren ikke oplyst navnet på hedder Kim 2. Grunden til, at de to mænd kører hjem,

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Værnær AfAnniThus hol t Mål gr uppe: 7. 9. k l as s e Vær nær! Tekster i arbejdet: Ispigen fra Ispigen og andre fortællinger af Bent Haller. Det er ikke nemt fra De andre af Anna Grue Målgruppe 7.-9. klasse

Læs mere

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011

Søren Jessen. Mallebuh. Søren Jessen. Kobberdragen. 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3. Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Søren Jessen Søren Jessen Kobberdragen 1. e-bogs udgave 2011 ISBN 978-87-92805-00-3 Søren Jessen og forlaget Mallebuh 2011 Denne bog er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig

Læs mere

Dansk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016

Dansk undervisningsplan 9. klassetrin Årsplan 2015 & 2016 Fagansvarlig: TES og ACH De ugentlige dansktimer vil bestå af: Dansk undervisningsplan - Kursus i analyse, stilskrivning, grammatik og genrearbejde - Frilæsning - Den resterende tid anvendes til hhv. selvstændigt

Læs mere

SMS-julekalender 2013

SMS-julekalender 2013 SMS-julekalender 2013 Dette års forfattere af SMS-julekalenderne er Kenneth Bøgh Andersen og Jacob Weinreich I samarbejde med Bibliotekerne i Danmark I samarbejde med Bibliotekerne i Danmark Kære biblioteker

Læs mere

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre.

Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Evaluering af bogen Snak om angst og depression med børn og voksne i alle aldre. Indledning Denne evaluering giver viden om anvendeligheden og relevansen af bogen 'Snak om angst og depression... med børn

Læs mere

Undervisningsmateriale udarbejdet af overlærer Bodil Johanne Fris. Forlaget Brændpunkt

Undervisningsmateriale udarbejdet af overlærer Bodil Johanne Fris. Forlaget Brændpunkt Undervisningsmateriale udarbejdet af overlærer Bodil Johanne Fris Forlaget Brændpunkt Kort om bogen Vi er kommet for at leve er en realistisk ungdomsroman, der giver dig et godt afsæt til samtaler om,

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Drengen i den stribede pyjamas af John Boyne

Drengen i den stribede pyjamas af John Boyne Viborg, den 23. januar 2011 Kan man skal man bør man? Og hvornår? Når jeg læser nyere børne- og ungdomsbøger, så har jeg muligt indkøb til klassesætsamlingenbrillerne på. Normalt tøver jeg ikke med at

Læs mere

Venner 4ever, afsnit 1 Mille

Venner 4ever, afsnit 1 Mille Venner 4ever, afsnit 1 Mille DR1, 2009, 30 min. Alle billeder i denne vejledning er fra tv-udsendelsen. Kort resume af tv-serien Mille er en tv-serie i 10 afsnit á 30 minutter. Serien er en fortælling

Læs mere

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold

Årsplan i dansk for Klasse 34 skoleåret 2014-2015 Signe Søe Kongsvold Klasse 34 har 9 lektioner dansk ugentligt. Derudover er der 30 minutters læse- eller skrivebånd dagligt. Aktiviteterne i læse- og skrivebånd kan ses herunder: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Læsebånd

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

Læsevejleder Netværkskursus - marts 210. Materialer Faglig læsning og skrivning

Læsevejleder Netværkskursus - marts 210. Materialer Faglig læsning og skrivning Læsevejleder Netværkskursus - marts 210 Materialer Faglig læsning og skrivning Slides fra 2011 Læsevejlederrollen EVA 2009 *** Det er nødvendigt, at skolen har rum til at læsevejlederen kan være med til

Læs mere

Administration for bibliotekerne På et selvstændigt adminsite kan bibliotekerne løbende logge ind og hente statistik over forbrug.

Administration for bibliotekerne På et selvstændigt adminsite kan bibliotekerne løbende logge ind og hente statistik over forbrug. Licens til SMSpress 1. jan - 31. dec 2018 og julekalender 2017 Indhold På SMSpress udgives der SMS-noveller og litteratur til mobilen i Danmark, Norge og Sverige. Vi har mange spændende udgivelser fra

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser.

Professoren. og Kattemor's Skattekort! FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER. Skrevet ud fra virkelige hændelser. 1 Professoren og Kattemor's Skattekort! 2016 af Kim Christensen FORKORTET LÆSEPRØVE - DEN RIGTIGE BOG HAR 66 SIDER Skrevet ud fra virkelige hændelser. Særlig tak til: Janet. Elsebeth. Til minde om Kattemor.

Læs mere

Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi.

Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi. Uddybende info til underviseren omkring dramaturgi. Overvejelser om hvordan en historie fortælles og i hvilken rækkefølge scenerne falder kaldes også for dramaturgi. Begyndelse, midte og slutning er en

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Roman - tragikomisk fortælling

Roman - tragikomisk fortælling ERLING JEPSEN Født 1956. Dramatiker og forfatter. Den sønderjyske farm er hans syvende roman; blandt de tidligere kan nævnes Kunsten at græde i kor og Frygtelig lykkelig, der begge er filmatiseret. Har

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

3. Læringsmål og elevmål

3. Læringsmål og elevmål Forløb Skønlitteratur Kompetencemål: fortolkning, 4. klasse med afsæt i læremidlet Fandango 1. Elevernes læringsforudsætninger Eleverne i 4.y har i 3.klasse arbejdet med skønlitterære tekster i lærebogssystemet

Læs mere

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med:

Har du brug for en ven, der bare er der? I samarbejde med: I samarbejde med: Har du brug for en ven, der bare er der? Denne folder er til dig som er barn eller ung Mangler du af og til en forstående voksen at snakke med? Synes du, at de voksne tit har for travlt

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

OM DRENGES LÆSNING. set fra danskfagets vinkel. Birgitte Therkildsen GREB OM DANSK. Birgitte Therkildsen

OM DRENGES LÆSNING. set fra danskfagets vinkel. Birgitte Therkildsen GREB OM DANSK. Birgitte Therkildsen OM DRENGES LÆSNING set fra danskfagets vinkel 1 De hårde tal Drenge læser mindre end piger Drenge har en mindre positiv holdning til det at læse Drenge læser langsommere og mindre sikkert end piger 57%

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten Du skal se en film om emnet familie o Drengen i kufferten Du skal lære o At tale på dansk om emnet familie. o At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. o At læse og forstå tekster om emnet familie

Læs mere

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen:

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen: Skolereform Elevernes tanker om skolereformen 5. klasse har talt med deres klasselærer om Skolereformen. De skulle fortælle, hvad de vidste, hvad de havde hørt, hvad de troede, og hvad de havde af ønsker

Læs mere

En introduktion til pædagoger i børnehaven. Det får I fra biblioteket. Hvem er sprogstartsposerne til? Hvad er der i en sprogstartspose?

En introduktion til pædagoger i børnehaven. Det får I fra biblioteket. Hvem er sprogstartsposerne til? Hvad er der i en sprogstartspose? En introduktion til pædagoger i børnehaven Bibliotekernes SprogSpor vil med Sprogstart 3-6 år give børn gode muligheder for at forbedre deres sprogforståelse og sprogbrug gennem fælles litteraturoplevelser.

Læs mere

Tale til vinderen af PLCF s Børnebogspris 2017

Tale til vinderen af PLCF s Børnebogspris 2017 Tale til vinderen af PLCF s Børnebogspris 2017 Du, Mis, har du nogensinde følt dig ensom og håbet på, at der et eller andet sted i verden var en ven, som syntes, at du var god nok, som du var? spurgte

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Det er en fordel at eleverne har været igennem øvelsen voldsformer før denne øvelse. Vold er mere komplekst end de fleste umiddelbart tror og har mange forskellige ansigter. Der er meget der

Læs mere

en Andreas fortælling når den er værst

en Andreas fortælling når den er værst en Andreas fortælling når den er værst Arkild er en eventyr-serie på 12 bind i fantasy-genren. Se: www.facebook.com/arkild 2 Copyright: 2015 Andreas Pedersen Omslag: Vilborg Albertsdóttir Tegninger: Vilborg

Læs mere

Fantasien flyver! eller gør den nu også det? Den fantastiske fantasi

Fantasien flyver! eller gør den nu også det? Den fantastiske fantasi Fantasien flyver! eller gør den nu også det? Den fantastiske fantasi Indbildningskraft, empati, forestillingsevne og de fantastiske fortællinger Syn på børnelitteraturen Anskuelser. Slags & Genrer. Æstetik

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Drageherren. Forløbet - generelt

Drageherren. Forløbet - generelt Drageherren Forløbet - generelt Som indledning tales der om fantasygenren. Der fortælles, at der kan være tale om to eller ét univers, hvor der sker ting, som ikke kan ske eller sker i vores verden. Der

Læs mere

Rollespil pa Biblioteket? Et par tilbud fra. Rollespils akademiet. Foto: Anders Berner, Christian Frostholm, David Trood

Rollespil pa Biblioteket? Et par tilbud fra. Rollespils akademiet. Foto: Anders Berner, Christian Frostholm, David Trood Rollespil pa Biblioteket? Et par tilbud fra Rollespils akademiet Foto: Anders Berner, Christian Frostholm, David Trood Workshops for børn Lav dit eget rollespilssværd (med gaffa-tape) Workshop Dette er

Læs mere

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling?

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Som forældre er I de betydningsfulde voksne, der først og fremmest kan og skal støtte jeres barns sprogudvikling. Derfor er det vigtigt for

Læs mere

DOZZO DOZZI 1:1 én til én

DOZZO DOZZI 1:1 én til én DOZZO DOZZI 1:1 én til én Romanen findes i tre versioner: DEN KORTE DEN LANGE DEN DYDIGE Nedenfor kan du finde information om følgende: Hvorfor læse DEN KORTE? Hvorfor læse DEN LANGE? Hvorfor læse DEN

Læs mere

Film indskoling Udarbejdet af Mette Bech, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 10. februar 2015

Film indskoling Udarbejdet af Mette Bech, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 10. februar 2015 Film indskoling Udarbejdet af Mette Bech, Center for Undervisningsmidler, UCSJ 10 februar 2015 Antboy http://ucsjmitcfudk/50718360 Arriettys hemmelige verden http://ucsjmitcfudk/29141614 Asterix og briterne

Læs mere

Pige. Kærlighed. Årstid: Hele året

Pige. Kærlighed. Årstid: Hele året Pige Kærlighed Målgruppe: Seniorspejdere Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Kærlighed - niveau 4 - trin for trin En stor del af en piges hverdag og tanker handler om kærlighed. Det kan

Læs mere

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold til at rumme

Læs mere

Undervisningsvejledning Af Lise Brunberg og Line Louise Buhl

Undervisningsvejledning Af Lise Brunberg og Line Louise Buhl Undervisningsvejledning til Marsmanden og andre historier fra Sogneager Bibelselskabets Forlag 1 Undervisningsvejledning Af Lise Brunberg og Line Louise Buhl Undervisningsvejledning til Marsmanden og andre

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

Literacy, læring og åben skole, IUP, skolekonference 19/8 2014

Literacy, læring og åben skole, IUP, skolekonference 19/8 2014 Literacy, læring og åben skole, IUP, skolekonference 19/8 2014 En mulighed for den åbne skole: Forfatterværksteder for børn og unge, Anna Karlskov Skyggebjerg, lektor www.minby.dk/vanloese-bladet/forfatterspirer-paa-vaerksted/

Læs mere