BBR-nr.: Energimærkning nr.: Gyldigt 5 år fra: Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BBR-nr.: 851-167633 Energimærkning nr.: 200003584 Gyldigt 5 år fra: 09-11-2007 Energikonsulent: Peter Mailund Thomsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S"

Transkript

1 SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Korsgade 27 Postnr./by: 9000 Aalborg BBR-nr.: Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser, fordeling af ejendommens varmeudgifter samt de enkelte lejligheders gennemsnitlige forbrug. Energimærkningen udføres af beskikkede energikonsulenter for flerfamiliehuse og er lovpligtig. Oplyst varmeforbrug Energimærke Udgift inkl. moms og afgifter: kr./år Forbrug: 1290 m³ fjernvarme Oplyst for perioden: 01/01/06-31/12/06 Ejendommens oplyste forbrug og udgifter er klimakorrigerede af energikonsulenterne, så det udtrykker forbrug og udgifter for et gennemsnitligt år rent temperaturmæssigt. A1 er det bedst opnåelige energimærke, så A2, herefter B1 osv. og G2 er det dårligste. Rentable besparelsesforslag Konklusion: Der er ingen rentable besparelsesforslag i denne ejendom. Der er ikke beregnet rentable besparelsesforslag i energimærkningen af bygningen. Det opnåede mærke er placeret i den gode ende af energimærkningsskalaen. Energispareforslagene er alle en god forretning for bygningsejeren. Det anbefales derfor, at der udarbejdes forslag over de økonomiske konsekvenser ved at gennemføre de energibesparende tiltag. Besparelsesforslag ved renovering Hvis ejendommen af anden grund skal renoveres, er der ofte god økonomi i at tænke energibesparelser ind i renoveringen. Følgende foranstaltninger bør overvejes i forbindelse med renovering af ejendommen. Besparelsesforslag Årlig besparelse i energienheder Årlig besparelse i kr. inkl. moms 1 Udskiftning af 2-lags termoruder ved renovering. 119 m³ Fjernvarme 1190 kr. Lovpligtigt at forbedre ejendommens energitilstand ved ombygning og væsentlige ændringer: Bygningsreglementet stiller en række krav til bygningsejere i forbindelse med ombygning og andre ændring-

2 SIDE 2 AF 5 er af bygninger. Kravene betyder blandt andet, at klimaskærm og installationer skal forbedres i forbindelse med større renoveringer. Kommentarer til energimærkningen Bygningen er et flerfamiliehus med 8 lejligheder i 3 plan med fuld kælder og med udnyttet tagetage opført i Varmemester var til stede ved besigtigelsen. Der var i forbindelse med besigtigelsen adgang til St. Tv. samt kælder med varmerum og vaskeri. Der er monteret radiator i kælder. Varmeforbruget hertil er ikke medtaget i beregningen, da det vurderes at rum kun periodevis er opvarmet til 20 C. Ved besigtigelsen forelå plantegninger og snittegninger dateret 1. august Disse er benyttet til vurdering af isoleringsforhold omkring ydervægge, skråvægge, hanebåndsloft og kælderetageadskillelse. Energikonsulentens bygningsgennemgang Bygningsdele Tag og loft Hanebåndsloftet er isoleret med 250 mm batts. Skråvægge er med 150 mm isolering. Ydervægge Ydervægge består af 35 cm hulmur med formur i tegl med 125 mm isolering og bagmur i 100 mm betonelement. Vinduer, døre, ovenlys mv. Bygningen har udelukkende vinduer med 2-lags termoruder. Forslag 1: Vinduer med 2-lags termoruder anbefales ved renovering udskiftet med lavenergiruder. Det vil medføre en væsentlig reducering af varmetabet på disse bygningsdele. Gulve og terrændæk Etageadskillelse mod kælder er isoleret med 50 mm batts over betondæk og 80 mm Sundolitt. Ventilation Ventilation Bygningens mekaniske udsugningsanlæg betjener køkken og bad. Erstatningsluften fremkommer gennem utætheder i klimaskærmen/og om vinduer og døre samt ventilationsspalter i vinduer.

3 SIDE 3 AF 5 Varme Varmeanlæg Ejendommen har fjernvarmeanlæg opstillet i kælder. Anlægget er fra Varmt vand Det varme brugsvand produceres i en præisoleret gennemstrømsveksler. Den vurderes at være af nyere årgang idet alderen ikke kan bestemmes præcist grundet skjult mærkeskilt. Tilslutningsrør fra fjernvarmeveksler er vurderet til 2" rør. Rørene er isoleret med 30 mm. Cirkulationsanlægget til det varme brugsvand er placeret i kælder. Længde, dimension og isolering på rørene er skønnede da der ikke er adgang til alle rørene. Anlægget er monteret med en nyere cirkulationspumpe af fabrikat Grundfos, type 20-15N. Fordelingssystem Varmefordeling til radiatorer sker ved et 2-strengsanlæg. Der er ført isolerede stigrør op til tagetage i teknikskakt. Anlægget er monteret med en cirkulationspumpe i konstant drift i opvarmningssæsonen. El Belysning Fælles belysning i trappeopgang aktiveres ved hjælp af skumringsrelæ/timer. Hårde hvidevarer Hårde hvidevarer er af varierende type og alder i de forskellige boliger. Ved udskiftning af hårde hvidevarer anbefales det altid at vælge A-mærkede produkter. Andre elinstallationer I kælder er der fælles vaskeri bestående af vaskemaskine og tørretumbler. Vand Vand Toiletterne er af varierende type og alder i de forskellige boliger. Ved udskiftning anbefales det at vælge toiletter med lavt skyl på 3 og 6 liter. Armatur Armaturer er af varierende type og alder i de forskellige boliger. Bygningsbeskrivelse

4 SIDE 4 AF 5 Opførelsesår: 1993 År for væsentlig renovering: 0 Varme: Supplerende opvarmning: Fjernvarme (m³) Ingen Boligareal i følge BBR: 628 m² Erhvervsareal ifølge BBR: 0 m² Opvarmet areal: 628 m² Anvendelse ifølge BBR: 140 Etagebolig Kommentar til BBR-oplysninger: De registreringer og opmålinger på ejendommen, der er foretaget i forbindelse med energimærkningen, er i god overensstemmelse med BBR-Oversigt, hvad angår anvendelse og arealopgørelser for boligdelen. Forudsætninger Anvendt energipris inkl. moms og afgifter: Varme: 10 kr./m³ Fast afgift på varme: 7530 kr./år El: 2 kr./kwh Vand: 35 kr./m³ Sådan opgøres varmeregningen Bregningen af varmeudgifter udføres af Techem på grundlag af fordelingstal og fordampningsmålere på radiatorer. Det har ikke været muligt at fremskaffe det oplyste forbrug for denne flerfamilieejendom, hvorfor det er det beregnede forbrug, der er opgjort under oplyst forbrug. De enkeltes lejligheders gennemsnitlige udgifter Energiudgifterne i de enkelte lejligheder er afhængig af bygningens samlede energiudgifter. Det er derfor i den enkelte lejlighedsbeboers interesse, at ejendommen som helhed er i god energimæssig stand, uanset om energitabet sker i områder udenfor den enkelte lejlighed, fx. i varmecentralen. I ejendommen er der forskellige typer at lejligheder. Nedenfor er en oversigt samt de enkelte lejlighedstypers gennemsnitlige energiudgifter. Type Areal i m2 Gennemsnitlig årlig energiudgifter 01. TH., 02. TH., ST. TH kr. 01. TV., 02., TV., ST. TV kr. 03. TH kr. 03. TV kr.

5 SIDE 5 AF 5 Hvad er energimærkning? Formålet med energimærkningen er at fremme energibesparelser og synliggøre mulighederne for at spare energi til gavn for privatøkonomien, miljøet og samfundet. Ved salg eller udlejning af lejligheder skal sælger eller udlejer fremlægge en energimærkning, der ikke må være over 5 år gammel. Reglerne gælder også ved salg af andelsboliger. Ejendomme, som er større end 1000 m2, skal energimærkes hvert 5. år. Energimærkningen gennemføres af beskikkede energikonsulenter. Energistyrelsen står for uddannelse, beskikkelse og kvalitetssikring af energikonsulenterne og deres arbejde. Den daglige administration af ordningen varetages af Fællessekretariatet for Eftersyns- og Mærkningsordningerne, FEM-sekretariatet, på vegne af Energistyrelsen. Yderligere oplysninger Forbehold for priser Energimærkets besparelsesforslag er baseret på energikonsulentens erfaring og vurdering. Før energispareforslagene iværksættes, bør der altid indhentes tilbud fra flere leverandører og foretages en faglig vurdering af løsningerne og produktvalg. Desuden bør det undersøges, om der kræves en myndighedsgodkendelse. Hvordan læses mærkningen? Ønskes yderligere oplysninger om, hvordan energimærkningen læses eller er udarbejdet, henvises til hjemmesiden Klagemulighed Såfremt ejer eller køber formoder, at der er fejl/mangler i energimærkningen, skal man i første omgang rette henvendelse til den konsulent, som har udarbejdet energimærkningen. Hvis dette ikke fører til en afklaring, kan man sende en skriftlig klage til Energistyrelsen. Klagen vedrørende energimærkningen kan indbringes af ejere af ejendomme, ejerlejligheder er andelslejligheder herunder ejerforeneninger og andelsforeninger samt købere af ejendomme, ejerlejligheder og andelslejligheder. Inspiration til energibesparelser Inspiration til energibesparelser kan findes på Energikonsulent og gyldighed Adresse: Bredskifte Allé Århus V Telefon: pth@obh-gruppen.dk Dato for bygningsgennemgang: Energikonsulent nr.: Se evt. for opdateret kontaktinformation om energikonsulenten.