På Mentiqa-Odense har vi formuleret skolens faglige målsætning og skolens sociale og pædagogiske værdier, som en del af skolens samlede arbejde.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "På Mentiqa-Odense har vi formuleret skolens faglige målsætning og skolens sociale og pædagogiske værdier, som en del af skolens samlede arbejde."

Transkript

1 Overordnet målsætning På Mentiqa-Odense har vi formuleret skolens faglige målsætning og skolens sociale og pædagogiske værdier, som en del af skolens samlede arbejde. Skolens faglige målsætning At undervisningen som minimum lever op til folkeskolens krav At skolegangen skal ruste det enkelte barn på baggrund af indtryk og udtryk, til at udvikle sig til et helt menneske, der med faglighed, livsmod og livsglæde bevæger sig ud i livet At fagene dansk og matematik har høj prioritet At arbejde med "åbne vinduer" til verden, hvilket omfatter samarbejde med andre interessenter og organisationer både nationalt og internationalt At være skolen hvor ingen bliver overset eller glemt Sociale og pædagogiske værdier At skabe rammerne for tryghed, livsglæde, læring og leg i et fællesskab mellem skole, elever og forældre, hvor oplevelse, socialt fællesskab, engagement og gensidig respekt er grundlaget for en god skoledag At skabe tryghed, helhed og sammenhæng i børnenes tilværelse fra børnehave til skolestart og i det videre uddannelsesforløb At den enkelte elev udvikles med afsæt i det sociale fællesskab At arbejde for et højt informations- og kommunikationsniveau mellem skole, børn og forældre vedrørende aktiviteter, dagligdagen og børnenes og skolens trivsel At fysisk udfoldelse bliver en naturlig og daglig aktivitet, ligesom den gode kost og det sunde liv Slutmål dansk Det er vigtigt, at børnene lærer sprog. Sproget er det, der knytter os sammen kulturelt og historisk. Sproget er grundlaget for fællesskabet og et vigtigt kommunikativt redskab. Vi ønsker, at eleverne gennem danskundervisningen udvikler... sproglige færdigheder, som har betydning for deres sociale og psykiske udvikling, samt deres selvforståelse. en solid almen dannelse, både kulturelt og historisk. omverdensforståelse. indbildningskraft en beherskelse af sproget, som gør dem i stand til at være medspillere i et demokratisk samfund.

2 Delmål dansk 0.- klasse Sproglig opmærksomhed klasse Læsestart og skrivestart. Opmærksomhed ved mundtlig fremstilling og fortælling. 3. klasse Læsning Skrivning Stavning Første grammatik. Skriftlig og mundtlig formulering klasse Genrebevidsthed Procesorienteret skrivning Strukturering Billedsprog- og analyse. Mundtlig fremstilling over for klassen klasse Anvendelse af udtryksformer og grundlæggende færdigheder Analyse og fortolkning/bredere genrekendskab Informationsteknologi/almen brug af pc. Filmanalyse/drama Projekt som arbejdsform. Klassisk og moderne litteratur, fokus på litterære perioder Styrkelse af evnen til at være kritisk, argumentere og debattere.

3 Slutmål matematik Matematik skal supplere virkelighedsopfattelsen og tilgangsvinklen til dagligdagens fænomener og problemer. Faget skal have en tilknytning til børnenes virkelighed, der gør det naturligt at anvende matematik ved anskuelse og problemløsning i hverdagen. Faget skal stimulere interessen for naturvidenskabelig tænkemåde og problemløsning. Undervisningen skal medvirke til at eleverne oplever og erkender matematikkens rolle i kreativ, samfundsmæssig, kulturel og personlig sammenhæng. Talbehandling Anvende tal i forskellige sammenhænge, og med forskellige skrivemåder Bruge og kunne udvikle regneregler Kunne bestemme størrelser ved måling og beregning Kunne læse og buge variable, samt arbejde med grafiske fremstillinger. Kunne overskue og vælge hensigtsmæssige metoder ved beregning. Finde den nemmeste løsning til et problem. Geometri Andet Benytte geometriske metoder og begreber til at beskrive virkeligheden. Kunne lave tegninger og modeller af ting i virkeligheden. Kunne bruge arbejdstegninger. Gerne kunne omsætte dem i praksis. Kunne læse, tolke og selv arbejde med statistik. Kunne forholde sig til sandsynligheder. Selv kunne formulere matematikkens brugbarhed til at løse opgaver. Kunne vælge de rigtige matematiske metoder for at overskue eller løse en opgave. Kende til matematikkens begrænsninger Kende til matematikkens grænseflader med, og brugbarhed i andre fag som fx fysik, biologi, historie, geografi, hjemkundskab osv.) Kunne bruge matematikkens terminologi i en almindelig argumentation. (brøkdele, procenter, sandsynlighed osv.). Anvende matematikken i projekter og andre fag.

4 Delmål matematik klasse Tal mm Naturlige tal, tallinjer, talremser, titalssystem Enkel hovedregning Enkel lommeregner? Enkel division og multiplikation Enkle diagrammer Enkle decimaltal, fx ved priser på varer og enkle brøker som ½ og ¼ Geometri Kunne bruge geometriske ord om dagligdagens ting og former, rund, firkantet, kvadratisk mm Kunne tegne virkeligheden i en eller anden form for lighed Bruge, kende og snakke om mønstre og gentagelse Enkel måling Anvendt, matematik i praksis PC programmer med opgaver, tegning og eksperimenterende opgaver Praktisk matematik; Brug af tal og enkle beregninger i hverdagen. Madlavning, sport osv. Begyndende statistik og tilfældighed i forbindelse med spil, sport og leg Former, arealer og overflader klasse. Tal mm Hele tal, decimaltal og brøker De 4 regningsarter, tallinjer, enkelt koordinatsystem Hovedregning, overslagsregning (indianerregning!), skriftlige udregninger i hånden! Brug af enkel lommeregner Enkle ligninger og formler Procentbegrebet i forbindelse med hverdagserfaringer. Sammenhæng og vekslen mellem procent, brøk og decimal Kunne gennemskue enkle permutationer (rytmiske og sekventiske ændringer) Geometri Omfang og rumfang, areal af enkle figurer: firkant, trekant. Cirkler, pi Konstruktion af enkle geometriske figurer Vinkler, konstruktion, måling, beregning 2D og 3D begyndende perspektivtegning. Evt. hjemindretningsprogram Bruge geometriske begreber til at beskrive virkeligheden.

5 Anvendt, matematik i praksis Vælge og bruge de mest velegnede regningsarter og metoder i praktisk brug. Kunne bruge procentregning ved indkøb og fx madlavning. Regneark på PC. Kunne buge - og selv lave enkle statistikker. Kunne eksperimentere med tilfældighed og statistik (spille poker!!) Kunne opstille en hypotese og afprøve denne. Kunne bruge matematik i andre fag klasse. Tal mm Alle tal. Arbejde undersøgende med tal. Udvidet lommeregner. TI30- Formler, funktioner, grafer Brøkregning Enkle ligning og deres løsning Kende til andre talsystemer Geometri Kende og anvende forskellige geometriske figurer Benytte geometriske begreber Forstå og fremstille arbejdstegning, isometrisk tegning og perspektivtegning Kende og anvende målingsbegrebet, herunder omkreds, flade og rum Kende og anvende målestoksforhold, ligedannethed og kongruens Udføre enkle geometriske beregninger Arbejde med enkle geometriske beviser Anvendt/praktisk Vælge regningsart, benytte procentbegrebet og anvende forholdsregning i forskellige sammenhænge Foretage økonomiske overvejelser i relation til hverdagen Arbejde med rentesregning Arbejde med og undersøge matematiske modeller Opnå viden om matematikkens muligheder og begrænsninger Arbejde med statistik med vægt på metode og fortolkning Kende og bruge sandsynlighedsbegrebet

6 Slutmål engelsk Eleverne skal gennem undervisningen i engelsk som fremmedsprog udvikle: Bred almen dannelse kulturelt og historisk. Nysgerrighed over for andre sprogkulturer. Omverdensforståelse. Beherskelse af sproget, som gør dem i stand til at være medspillere i et globalt samfund. Delmål engelsk 3. klasse Fornemme sproget gennem sang og leg. Anvende den forforståelse man har gennem sit eget sprog, som indgang til det engelske. Arbejde med emner fra den nære hverdag. Føle tryghed ved at udtale fremmedsprogede lyde. 4. klasse Begynde at tale sproget. Lytte og forstå enkelte instruktioner. Læse og oversætte nemme sætninger. Videreudvikle fornemmelsen for sproget gennem sang, leg og små dramastykker. Fokus på det talte sprog. Forstå anvendelsen af ordbøger Tal og alfabet. Møde den første grammatik: ordklasser, flertals-s og tillægsords gradbøjning. Engelske højtider 5. klasse Emneorienteret læsning. Lytteøvelser. Udvidelse af ordforrådet. Viderearbejde med grammatik: bøjninger og kasus. Amerikanske højtider.

7 6. klasse Fokus på samtale, læsning og små fremlæggelser. Fokus på udtale. Projekter med udgangspunkt i elevernes egne interesser. Australiens historie. Drama. 7. klasse Undervisningen foregår i højere grad på engelsk. Møde med ukendte emner. Længere projekter, hvor emnet er bundet. Fokus på udtalemønstre. Skriftlige arbejder med fokus på grammatiske øvelser. Forståelseslæsning og brug af ukendte sider på internettet. Diskussioner om forberedte emner klasse Undervisningen foregår primært på engelsk. Læsning af digte, sangtekster og noveller. Grammatik med forståelse for de engelske afvigelser. Fokus på det spontane: Samtaler om emner, der er aktuelle. Udvidet brug af internettet. Kulturhistorie. Faglitterær forståelseslæsning. Samfundskendskab. Naturfag Del- og slutmål for 0.kl.- 9.kl Naturfag Faget består af følgende fagområder: friluft, natur/teknik, fysik/kemi, biologi og geografi. Målene skal nås gennem iagttagelse, oplevelse, undersøgelse og samtale, således at eleverne får en forståelse af og indsigt i naturfænomener, teknologi, miljø, naturvidenskabelig tradition og tankegang

8 Delmål efter 3.klasse. Energi Eleverne skal vide, at der findes forskellige former for energi og gøre erfaringer med dem Land Kende de almindeligste landbrugsafgrøder og dyr Kende til produktion af madvarer Kende årstidernes skiften og planter/dyrs tilpasning i landbrug og i den vilde natur. Kan placere større byer og landsdele på Danmarkskortet Kende til produktion af madvarer Kende årstidernes skiften og planter/dyrs tilpasning i landbrug og i den vilde natur. Kan placere større byer og landsdele på Danmarkskortet Krop Forstå og undersøge kroppens opbygning og dens vigtigste processer De skal undersøge de 5 sanser Få kendskab til maden og den oprindelse (geografisk og fysiologisk) Skov Kunne kende forskel på grupper som: Planter/dyr, fugle/pattedyr og insekter/andre smådyr Kunne beskrive et træ: rod, stamme, bark, grene, kviste, blade og krone samt træets livscyklus Eleverne skal lære gode arbejdsvaner og hensigtsmæssig færden i naturen Orientering Kunne orientere sig i deres eget lokalområde De skal kunne aflæse et kompas og kende de forskellige verdensdele og kunne placere dem på en globus eller et verdenskort Vand Få erfaringer med vands fysiske og kemiske egenskaber via forskellige forsøg og undersøgelser, hvor der kan undres. Stifte bekendtskab med, hvordan et dyr i vand (insekter, padder, fisk) udvikler sig gennem forskellige stadier. Bevidstgøres om skolens og hjemmets vandforbrug.

9 Affald og genbrug Opdage, hvorfra vandet fra hanen kommer. Lære at færdes hensynsfuldt i naturen (uden affald) De skal opdage, at noget affald kan nedbrydes hurtigere end andet. De skal kunne sortere i grupper. Delmål efter 6.klasse Energi Forstå, at el bevæger sig gennem en kreds Kunne anvende el-kredsløb i modeller/forsøg Kunne give eksempler på energiforbrug før og nu Forstå solens rolle i forbindelse med energi og forstå, hvorfor vi skal spare på energien. Land Få viden om landskabsdannelse/forandring Få viden om: planter/dyrs tilpasning, jordens klima og natur/kultur Kende vigtige byer, lande, floder mm. i Europa og resten af verden Benytte Atlas som opslag Få viden om forskellige landbrugsmetoder Få viden om, at åbne landskaber kan være meget forskellige alt afhængige af sted, klima og menneskets påvirkning Krop Kunne anvende og forstå begreber i forbindelse med kroppen. Få oplevelser omkring deres krops funktioner gennem praktiske øvelser. Skov Kunne planlægge og udføre enkle undersøgelser og registrere dem skriftligt, stille kvalificerede spørgsmål til enkelte dyrs bygning og levevis ved brug af begreberne: Fødekæde, tilpasning, livsbetingelser. Skrive små rapporter og/eller notere via IT Kunne drage enkle sammenligninger mellem skov i Danmark og andre steder i verden. Eleverne skal stifte bekendtskab med forskellige natursyn og deres betydning for arbejdet med naturbevarelse i Danmark Orientering Gennem forsøg eller modelarbejde opnå forståelse for kalenderårets inddeling i forhold til jordens og månens rotation og bane. Samt månens indflydelse på jorden. Forstå og anvende inddelingen af jorden i klima og plantebælter.

10 Kunne udføre og beskrive simple vejrobservationer Tilnærme en forståelse for jordens alder og opståen, samt kunne diskutere livets oprindelse ud fra forskellige teorier Eleverne skal i korte træk kunne redegøre for de geografiske processer, der ændrer jordens ydre udseende (pladetektonik, vulkanisme, jordskælv mm.) De skal have en forståelse for jordens placering i vores solsystem Vand Udbygge deres erfaringer om vands fysiske egenskaber Arbejde med fødekæder på baggrund af deres fangst af dyr i vand Kunne gøre rede for dyrs tilpasning til livet i vand Kunne gøre rede for vandets vej fra boring til spildevand Forstå at vand er en sårbar ressource Kunne opstille regler for fornuftig brug af vand Affald og genbrug Have kendskab til, at vores resurser er begrænsede, og at en del af vores affald ikke bare forsvinder. De skal i store træk kunne gøre rede for kommunens affaldsplaner Have indblik i de interessekonflikter, der kan være ved produktion Forstå at der ikke er noget, der hedder væk i forbindelse med affald Slutmål efter 8.-9.klasse Anvende enkle fysiske og kemiske begreber til at beskrive og forklare hverdagens fænomener. Kende til enkle modeller, herunder forestillingen om at alt stof er opbygget af partikler samt redegøre for anvendelse af modeller og simuleringer, som led i en beskrivelse og sammenhænge Beskrive nogle grundstoffer og kemiske forbindelser samt enkle træk i det periodiske system. Kende nogle generelle egenskaber ved nogle af hverdagens stoffer og materialer. Kende til eksempler på fysiske / kemiske beskrivelser af fænomener i naturen. Beskrive og forklare energioverførsel. naturvidenskabelig erkendelse Kende til nogle forestillinger om stofopbygning, f.eks. udviklingen fra de 4 elementer til det periodiske system Beskrive forhold, hvor udviklingen af teknologi er tæt forbundet med fysisk og kemisk verden. Kende til fordele og ulemper ved udnyttelsen af forskellige energiformer, herunder vedvarende energikilder. Beskrive og forklare energioverførsel ved udvalgte eksempler fra teknikken. Beskrive udvalgte produkters og materialers vej fra fremstilling til bortskaffelse. Gøre rede for, hvorledes anvendelse af materialer kan påvirke ressourceforbruget, miljøet og affaldsmængden.

11 Følgende elementer skal danne basis for den naturfaglige undervisning: Stofkredsløb Miljø Energi Naturressourcer Grundstoffer og kemiske forbindelser Teknologisk udvikling Astronomi Levende organismer Fødekæder Stofkredsløb Energistrøm Evolution og arvelighed Sundhed Naturgeografiske mønstre, kredsløb og sammenhænge Geologiske kredsløb Vejr og klima på globalt plan Befolkningsforhold Slutmål samfundsfag Forståelsen for kultur, natur og samfund er det, der knytter os sammen kulturelt og historisk. Forståelsen for dette er grundlaget for fællesskabet og et vigtigt redskab til at interagere med andre på en ligeværdig vis samt at være medspillere i et demokratisk samfund. Samfundsfag vil udover de fastlagte timer indgå i tværgående emner og problemstillinger. Vi ønsker, at eleverne gennem samfundsfagsundervisningen udvikler: Evne til at forstå sig selv som en del af samfundet, som man både påvirkes af og kan påvirke Evnen til at placere eget og andres hverdagsliv i et samfundsmæssigt perspektiv Lyst og evne til at udvikle personlige værdigrundlag Evnen til at analysere, tolke og vurdere samfundsforhold og konflikter Lyst og evnen til at videreformidle personlige holdninger

12 Delmål samfundsfag klasse Beskrive hovedlinierne i det danske demokratiske system Redegøre for forskellen mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt Gøre rede for politiske beslutningsprocesser og interesserne bag dem Kende til Danmarks placering i Norden, EU, FN og NATO og forholde sig til den danske stats rolle i internationale sammenhænge Beskrive forskellige politiske partiers synspunkter Diskutere det enkelte menneskes rolle i grupper og fællesskaber. Herunder give eksempler på, hvordan gruppetilhørsforhold danner grundlaget for det enkelte menneskes normer og værdier Give eksempler på, hvordan unge kan deltage i demokratiske processer i hverdagen, først og fremmest i klubber, i skolen og i kommunen Gøre rede for, hvordan værdier og normer dannes i et samspil mellem mennesker Sætte sig ind i værdier, der ligger til grund for forskellige religioner, kulturer, normer og livsformer samt deres udtryksmetoder Forklare baggrunden for nationalisme og forklare fremtrædelsesformer Kende til og forholde sig til globalisering og hvordan hverdagen præges af samme De praktisk-musiske fag Beskrivelse: De praktisk/musiske fag skal give eleverne mulighed for personlig udfoldelse i et større fællesskab, som skal bidrage til deres alsidige dannelse. Eleverne aktiveres gennem både færdighedsmæssig og skabende virksomhed. På Mentiqa Odense vægtes de praktisk/musiske fag på højde med de boglige fag. Dette skal sikre at børnene får mulighed for at udvikle sig til hele mennesker. De praktisk/musiske arbejds-, erkendelses- og udtryksformer skal have plads overalt i skolens virksomhed. Vi lægger vægt på, at det skal foregå i de praktisk/musiske fag. under arbejde med tværgående emner og projekter gennem hele skoleforløbet. også i de fag, som vi traditionelt betegner som boglig-teoretiske fag. Det praktisk/musiske forekommer altså dels som selvstændige fag og som arbejdsform i øvrige fag.

13 Musik Delmål efter indskolingen: Gennem følgende discipliner arbejdes med trommespil pulsfornemmelse lytte- og opmærksomhedsøvelser elementære rytmefigurer grundlæggende nodeværdikendskab grundelementerne: melodi, rytme, harmoni, klang improvisation børnesange bevægelsessange dans og sanglege sammenspil på akustiske instrumenter teatermusik Delmål efter mellemtrinnet: Der bygges videre på indskolingens mål, og der arbejdes videre med arrangementer i forbindelse med sammenspil elektriske instrumenter sang i mikrofoner flerstemmighed grundrytmeforståelse i forskellige almenkendte genrer stemmebevidsthed kendskab til noder og becifring Slutmål Musik for kl. Valgfaget musik henvender sig til alle musikinteresserede, og der arbejdes med følgende udvidet sammenspil musikforståelse musikteori genre og lydbilleder energi og intensitet dynamik opbygning af arrangementer

14 Idræt Del- og slutmål for 0. kl. 9. kl. Formål At eleverne oplever glæden, kampen, legen, fordybelsen og dansen i idræt og derved får kontakt til kroppen og erfarer vigtigheden af at være i livslang bevægelse. At eleverne oplever et tæt samspil med natur, kultur og det samfund de er en del. De skal møde det kendte og erfarer nyt. Gennem disse alsidige idrætslige oplevelser, erfaringer og refleksioner opnås færdigheder og kundskaber, der giver mulighed for kropslig og almen udvikling. Undervisningen skal give eleverne forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab. Delmål efter 2. klassetrin Kroppen og dens muligheder Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at udføre forskellige enkle former for løb, spring og kast kontrollere grundlæggende bevægelser, først og fremmest gå, løbe, hoppe, hinke, vende og dreje bruge spænding og afspænding udføre simple balancer og krydsfunktioner udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke, aflevere og modtage med forskellige boldtyper spille enkle boldspil med få regler deltage i og forstå enkle idrætslige lege deltage i lege og leglignende opvarmningsformer udføre enkle grundtræningselementer vise fortrolighed med bløde, hårde, faste og løse redskaber udføre grundlæggende gymnastiske færdigheder i afsæt, svæv, landing, rulning, spring, vægtoverføring og forflytning samt vægt på armene

15 deltage aktivt i sanglege anvende rytmiske bevægelser til forskellige musikformer udtrykke forskellige figurer kropsligt dramatisere enkle historier følge enkle regler for adfærd i naturen. Idrættens værdier Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at samarbejde med en eller flere om at lege kende og anerkende fysiske forskelle mellem sig selv og andre fortælle om oplevelser eller situationer, hvori der indgår bevægelse overholde enkle spilleregler. Idrætstraditioner og -kulturer Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at kende til og gennemføre nye og gamle lege kende til lokalområdets muligheder for fysisk bevægelse, leg og aktivitet kende til og deltage aktivt i forskellige kulturers lege og sanglege. Delmål efter 5. klassetrin Kroppen og dens muligheder Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at beherske flere former for løb, spring og kast sammensætte grundlæggende bevægelser som løb-spring, løb-kast, afsæt-landing, rulle-hop og hop-fald udvise sikkerhed i balancer og krydsfunktioner udføre handlinger med forskellige boldtyper med såvel hænder som fødder deltage i regelbaserede holdidrætter og små- og minispil beherske enkle tekniske færdigheder i slagboldspil indgå i og skabe forskellige idrætslige lege sammen med andre turde deltage i legens udfordringer

16 kende opvarmningens formål og udførelse kende til grundtræningselementerne udarbejde og udføre små serier med behændighedsøvelser og gymnastiske elementer anvende spænding og afspænding i forbindelse med gymnastiske færdigheder anvende planer, rum, retning, tid, impuls og bevægelsesudslag med og uden musikledsagelse mime og fortælle historier ved hjælp af kroppen og rummet udtrykke stemninger med kroppen deltage i friluftsaktiviteter færdes i naturen ved hjælp af kort i kendt terræn Idrættens værdier Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at udvise samarbejdsevne og social opmærksomhed i forhold til idrætslige aktiviteter forstå egen rolle og eget ansvar i regelbaserede aktiviteter kende fysiske ændringer i forbindelse med pubertet acceptere forskelligheder i egne og andres færdigheder erkende egne reaktioner i forbindelse med fysisk aktivitet, som vrede, glæde, skuffelse og udmattelse reflektere over og fortælle om oplevelser og situationer, hvor bevægelse indgår kende til kostens indflydelse på kroppens udvikling og præstationer kende til elementære forhold om kroppens funktioner forstå betydningen af fairplay. Idrætstraditioner og -kulturer Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at kende til og afprøve gamle pige- og drengelege kende lokalområdets muligheder for idrætsudfoldelse Slutmål efter klassetrin Kroppen og dens muligheder Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at anvende forskellige tekniske færdigheder inden for løb, spring og kast sammensætte, mestre og analysere grundlæggende bevægelser og bevægelsesmønstre

17 anvende tekniske færdigheder i forskellige spil forstå taktiske handlemåder i forskellige idrætslige spil anvende regler i forskellige idrætslige spil organisere og gennemføre forskellige idrætslige lege, spil og aktiviteter kende til principper for opvarmning, udstrækning og nedkøling udarbejde enkle opvarmningsforløb kende til elementær skadesforebyggelse kende grundlæggende principper for træningslære anvende hensigtsmæssig koordination og kropskontrol ved spring og springserier tage medansvar ved modtagning anvende forskellige stilarter og genrer inden for rytmisk bevægelse anvende musik sammen med forskellige idrætsdiscipliner sammensætte rytmiske bevægelsesforløb til musik udføre forskellige danse og koreografier skabe og udføre egne danse og koreografier fortælle abstrakte historier med kroppen afprøve forskellige aktiviteter i samspil med og i respekt for naturen planlægge og gennemføre orienteringsaktiviteter i forskelligt terræn. Idrættens værdier Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at udvise samarbejdsevne og social opmærksomhed i forhold til idrætslige aktiviteter forstå egen rolle og eget ansvar i regelbaserede aktiviteter forholde sig til fysiske og psykiske forandringer i puberteten forholde sig til tabe-/vindereaktioner i konkurrence forklare psykiske reaktioner i forbindelse med fysisk aktivitet organisere oplevelser og situationer, hvor bevægelse indgår kende til kroppens kost- og væskebehov i forbindelse med fysisk aktivitet kende til træningens betydning for sundhed og trivsel kende forskellige motionsformer handle i overensstemmelse med fairplaybegrebet vurdere aktuelle problemstillinger, herunder kropsidealer. Idrætstraditioner og -kulturer Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne har tilegnet sig kundskaber og færdigheder, der sætter dem i stand til at kende til idrættens rolle i samfundet redegøre for betydningen og igangsættelse af gamle lege kende til lokalområdets foreningstilbud

18 kende til handicapidrætter kende tillempede og nyudviklede idrætter samt mindre udbredte idrætsgrene. Kristendom Slutmål Kristendommen og i det hele taget religion har en stor betydning for det samfund, vi har i dag. Kristendommens og andre religionernes indflydelse på almindelige folks daglige liv, hvad enten man er troende eller ej, er markant. Det er derfor vigtigt, at børnene lærer om dels om religionernes betydning, dels deres opståen, udbredelse og betydning som magtfaktor gennem historien og som kulturdannende faktor Der ud over er det en vigtig del af den almene kulturelle dannelse, at man kender sin historie/sit lands historie, hvor under kristendommen er en vigtig brik. Når man ser f. eks. film eller læser bøger, er det ofte stof fra det bibelske univers, der ligger bagved. Dette gælder i høj grad også børne og ungefilm. Forståelsen for kunst og kultur, og dermed muligheden for at agere som borger i samfundet er dermed tæt forbundet med viden om religioners/kristendommens billeder, historier og myter. Delmål for 0.kl kl. Denne gruppe har faget kristendom som morgenfortælling. Fortællinger fra biblen det gamle testamente skabelsesberetninger patriarkfortællinger Josef og hans brødre Udvandringen fra Ægypten Kong Saul, Kong David Dommertiden Udvalgte historier fra resten, f.eks. Daniel i løvekulen, Jonas i hvalfiskens bug o.s.v. Udvalgte beretninger fra det ny testamente i forbindelse med højtider som jul, påske og pinse.

19 Delmål for kl. Faget vil være en blanding af fortælling fra læreren, børnenes fortælling af huskede historier, læsning undervisningsmaterialer og i biblen, herunder træning i at kunne finde rundt i biblen. Fortællinger fra NT Fortællinger fra GT Kendskab til Jesus som historisk og religiøs person Kendskab til Jesu lignelser Lidelseshistorien Julens myter og historier, herunder sammenhængen med profetierne i GT og Kong David. Symbolbetydning som fisk, lys, brød o.s.v. Skabelsesberetninger Den tidlige kristendom Reformationen og Luther Samtaler om eksistentielle spørgsmål: hvor kommer vi fra hvor skal vi hen når vi dør hvad er meningen med det hele o.s.v. Delmål kl. Faget vil være en blanding af fortælling af læreren, visuelle og skriftlige oplæg til samtale og diskussion. Børnene skal kunne forholde sig perspektiverende og reflekterende til emnerne. Kendskab til andre religioner: Buddhisme, hinduisme, islam, jødedom Kendskab til andre kristne retninger f. eks. katolicisme Kristendommens start og udbredelse Kristendommen og Danmark Filosofiens historie fra den spæde start omkring 6oo f.v.t. Store filosofiske tænkere som f. eks. Kirkegård, Løgstrup Nye religiøse bevægelser Naturfolks religion, f.eks. nordamerikanske indianere, inuitter, aborigians Skabelsesberetninger Fortælling Fortælling er en gennemgående metode, som anvendes i enhver hensigtsmæssig sammenhæng, da den dels taler til og udvikler børnenes fantasi dels evner at etablere mødet mellem børnene og stoffet, det nære og det fjerne, det kendte og det ukendte. Fortælling er endvidere en beskrivelse af et samvær i en fri og levende vekselvirkning, en måde at være sammen, at leve sammen og at lære sammen på. Vi vil lære børn at opleve samværet omkring fælles fortællinger, som tilsammen bringer en bevidsthed om historiens forløb og en samlet fortælling om mennesket på jorden.

20 Vi vil oplive børnene, før vi oplyser dem ved hjælp af den mundtlige sprogkultur, så vi skaber grobund for en frugtbar tilegnelse. Børnene skal opleve glæden ved at lytte og her igennem få mulighed for at styrke deres forståelse af almen menneskelige og etiske spørgsmål Fortællingen er en vigtig bestanddel af morgensamling på Mentiqa-Odense og faget Retorik. Morgensamlingen er det daglige møde, det forpligtende fællesskab, hvor man får mulighed for en god fælles start og en fælles oplevelse. Vi synger, der gives meddelelser fra både børn og voksne, og der fortælles. Morgensamlingerne er med til at opbygge børnenes forståelse af demokrati, tryghed og fællesskab. Kendskab til kristendommen Fortællinger fra biblen det gamle testamente skabelsesberetninger patriarkfortællinger Josef og hans brødre Udvandringen fra Ægypten Kong Saul, Kong David Dommertiden Udvalgte historier fra resten, f.eks. Daniel i løvekulen, Jonas i hvalfiskens bug o.s.v. Udvalgte beretninger fra det ny testamente i forbindelse med højtider som jul, påske og pinse. Andet Nordiske sagn og myter Græsk mytologi Danske heltesagn Folkeviser Danske og udenlandske folkeeventyr De store klassiske fortællinger/fortællere som f. eks. Selma Lagerlöf, Rudyard Kipling, William Shakespeare, Astrid Lindgren o.s.v. Græsk mytologi Ægyptisk mytologi Nordisk mytologi Dansk historie Verdenshistorie

21 Personlige fortællinger Elevernes meddigtning Berømte personer Danske og udenlandske eventyr Tysk Slutmål tysk Tyskundervisningen skal lede frem mod, at eleverne tilegner sig færdigheder, der sætter dem i stand til at læse, forstå, tale og skrive det tyske sprog, således at de kan begå sig i tysktalende lande. Der arbejdes med den kulturelle og historiske del af sproget, hvor landets grundlag diskuteres og debatteres. Undervisningsrummet skal være så tysktalende som muligt, så sproget integreres som en naturlig kommunikationsform. Tysk er ydermere en vigtig faktor i det videregående uddannelsessystem, og der lægges derfor også vægt på dette aspekt. Delmål tysk 7. klasse Begynderundervisning Udgangspunktet er i eleverne selv den nære verden Eleverne skal via leg, rim og remser opleve det tyske sprog Fokus på lydering og udtale, hvor eleverne skal lytte til tysk tale og tillære sig udtalen og melodien i det tyske sprog Der er særlig fokus på det mundtlige sprog, så der sigtes mod, at eleverne samtaler på tysk Grammatikkens grundelementer tillæres, både i tale og skrift Det skriftlige arbejde påbegyndes og arbejdes med progressivt Der arbejdes med ordbogsopslag Generelt skal eleverne i 7. klasse kunne deltage i en simpel samtale på tysk. De skal opmuntres til at tale sproget, således at de får lyst til at bruge det uden for skolen, og skal i slutningen af 7. klasse begynde at udvikle deres egen intonation og blive mere sikker i udtalen klasse Sproget tales mere selvstændigt, og der samtales generelt mere tysk på klassen Eleverne skal kunne agere i situationer, hvor sproget er tysk Der lægges stor vægt på at eleverne videreudvikler deres eget tyske sprog

22 Der arbejdes mere selvstændigt med tekster og gennemgang af disse Der arbejdes primært med de europæiske lande, når der undervises i den tyske kultur og historie Der søges informationer på nettet, og der arbejdes kildekritisk med materialet Det skriftlige arbejde fylder stadig mere, herunder skriftlige afleveringer Ordbogen inddrages i undervisningen som et fast og naturligt arbejdsredskab Det grammatiske i både skrift og tale skal være mere automatiseret, herunder sætningsopbygningen i sproget Eleverne skal være i stand til at forstå tyske udsendelser og film De skal kunne deltage aktivt og sikkert i små rollespil og drama Kendetegnende for tysk i 8. Klasse er, at sproget er mere automatiseret og individuelt. Eleverne finder deres eget sprog og arbejde selvstændigt med det. Sproget bruges i større grad som arbejdsredskab, sådan at de kan søge oplysninger fx på det tyske net, samt deltage aktivt i samtaler og diskussioner fælles på klassen. Historie Del - og slutmål historie Forståelsen for fortid, nutid og fremtid er det, der knytter os sammen kulturelt og historisk. Forståelsen for dette er grundlaget for fællesskabet og et vigtigt redskab til at interagere med andre på en ligeværdig vis samt at være medspillere i et demokratisk samfund. Historie vil udover de fastlagte timer indgå i morgenfortælling, tværgående emner og problemstillinger. Undervisningen vil give mulighed for overblik og fordybelse i historiske temaer og bygge på elevernes evne til indlevelse. Vi ønsker, at eleverne gennem historieundervisningen udvikler: Evne til at forstå sig selv som en del af samfundet, som man både påvirkes af og kan påvirke Evnen til at placere eget og andres hverdagsliv i et samfundsmæssigt perspektiv Lyst og evne til at udvikle personlige værdigrundlag Evnen til at analysere, tolke og vurdere samfundsforhold og konflikter Lyst og evnen til at videreformidle personlige holdninger og historiske fortællinger Evne til at se sig selv som historie skabte og historie skabende Indsigt i menneskers liv og livsvilkår gennem tiderne Indsigt i væsentlige historiske begivenheder og samfundsforhold Forståelse af udviklingen af dansk kultur i mødet med andre kulturer

23 Delmål Kendskab til: Begivenheder fra Danmarks historie ved at inddrage sagn og historiske personligheder Familie, slægt og fællesskaber Tidstavle Begreberne fortid, nutid og fremtid At fremstille modeller og efterligninger af historiske genstande Karakteristiske spor og begivenheder i lokalområdet Begivenheder der knytter sig til Danmarks og Nordens grænser Kende til kulturmøder (under opdagelsesrejser og erobringstogter) Livet på landet og i byer i fællesskaber og i samfundet som helhed Slutmål historie Trække paralleller mellem historiske perioder i Norden, Europa og den øvrige verden Kende til begreberne magt og ret i historiske sammenhænge Placere historiske emner og temaer i tid og geografisk område Kende almindelige betegnelser for tidsepoker og placere dem kronologisk Forsøge at rekonstruere historiske genstande og begivenheder Kende til udvikling og forandring i Danmark Sammenhænge mellem historiske perioder, historiske personligheder og deres betydning Give eksempler på indvandring og udvandring Kende til de forskellige styreformer gennem tiderne Være opmærksomme på kildekritik Etablere historiske scenarier i form af drama, rollespil, udstilling og projekt Udtrykke egne holdninger til historiske begivenheder og deltage i samtale herom Kunne fortælle om udviklings- og forandringsprocesser fra Danmarks historie i relation til kongemagt, kirke, landbrug og industri

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen

Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Undervisningsplan for idræt på Davidskolen Formål for faget idræt Som mennesker har vi et ansvar for vort Guds-skabte legeme. Formålet med undervisningen i idræt

Læs mere

Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier.

Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier. Formål for faget idræt Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber,

Læs mere

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier

Idræt. Formål for faget idræt. Slutmål for faget idræt efter 9. klassetrin. Kroppen og dens muligheder. Idrættens værdier Idræt Formål for faget idræt Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber,

Læs mere

Undervisningsplan for idræt

Undervisningsplan for idræt Undervisningsplan for idræt Formål: Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige oplevelser og erfaringer opnår færdigheder og tilegner sig kundskaber, der giver dem mulighed

Læs mere

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål:

Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formål: Skolens formål med faget matematik følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i forstå og anvende matematik i sammenhænge,

Læs mere

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet.

Når vi forbereder et nyt emne eller område vælger vi de metoder, materialer og evalueringsformer, der egner sig bedst til forløbet. MATEMATIK Delmål for fagene generelt. Al vores undervisning hviler på de i Principper for skole & undervisning beskrevne områder (- metoder, materialevalg, evaluering og elevens personlige alsidige udvikling),

Læs mere

Idræt, kost og ernæring for 0.-8.klasse

Idræt, kost og ernæring for 0.-8.klasse Idræt, kost og ernæring for 0.-8.klasse Delmål for idræt, kost og Delmål for idræt efter 2. klasse Leg Kende til og gennemføre nye og gamle lege. Lære at indgå i legens betingelser; forstå aftalte regler

Læs mere

Matematik på Humlebæk lille Skole

Matematik på Humlebæk lille Skole Matematik på Humlebæk lille Skole Matematikundervisningen på HLS er i overensstemmelse med Undervisningsministeriets Fælles Mål, dog med få justeringer som passer til vores skoles struktur. Det betyder

Læs mere

Matematik. Matematikundervisningen tager udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål

Matematik. Matematikundervisningen tager udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål Matematik Matematikundervisningen tager udgangspunkt i Folkeskolens Fælles Mål Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der

Læs mere

Fagplan for idræt. Stk. 3. I faget idræt skal eleverne udvikle forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab.

Fagplan for idræt. Stk. 3. I faget idræt skal eleverne udvikle forudsætninger for at tage ansvar for sig selv og indgå i et forpligtende fællesskab. Fagformål Eleverne skal i faget idræt udvikle kropslige, idrætslige, sociale og personlige kompetencer. Eleverne skal opnå kendskab til alsidig idrætskultur og udvikle lyst til bevægelse. Idrætsfaget skal

Læs mere

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15

LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 LÆRINGSMÅL PÅ NIF MATEMATIK 2014-15 Mål for undervisningen i Matematik på NIF Følgende er baseret på de grønlandske læringsmål, tilføjelser fra de danske læringsmål står med rød skrift. Læringsmål Yngstetrin

Læs mere

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner

Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner Hvad er Fælles Mål? Fælles Mål dækker over de to vigtigste sæt af faglige tekster til skolens fag og emner De bindende fælles nationale mål i form af fagformål, centrale kundskabs- og færdighedsområder

Læs mere

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin

Læseplan for faget matematik. 1. 9. klassetrin Læseplan for faget matematik 1. 9. klassetrin Matematikundervisningen bygger på elevernes mange forudsætninger, som de har med når de starter i skolen. Der bygges videre på elevernes forskellige faglige

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Matematik

Selam Friskole Fagplan for Matematik Selam Friskole Fagplan for Matematik Formål Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

10.klasse. Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi. Matematik. Formål for faget matematik

10.klasse. Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi. Matematik. Formål for faget matematik 10.klasse Naturfaglige fag: Matematik, Fysik/kemi Matematik Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Formål for faget idræt

Formål for faget idræt 1 IDRÆT PÅ LILLESKOLEN I ODENSE FAGBESKRIVELSE Idræt og bevægelse har gjort sit indtog på Lilleskolen i Odense! En egentlig idrætstradition har der aldrig været, den skal først til at begynde nu. Med tradition

Læs mere

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3.klasse Henrik Stougaard

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3.klasse Henrik Stougaard ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3.klasse 2012-2013 Henrik Stougaard PERIODE TEMA Kroppen og dens muligheder Idrættens værdier Idrætstraditioner og -kulturer Indhold Organisering og arbejdsformer Evaluering Uge 33

Læs mere

Odense Friskole. Fagplan For idræt

Odense Friskole. Fagplan For idræt Odense Friskole Fagplan For idræt Formål Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne på hvert klassetrin gennem varierede og alsidige idrætslige oplevelser, erfaringer og refleksioner opnår færdigheder

Læs mere

forstå, arbejde med og analysere problemstillinger af matematisk art i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold

forstå, arbejde med og analysere problemstillinger af matematisk art i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold Årsplan for undervisningen i matematik på 4. klassetrin 2006/2007 Retningslinjer for undervisningen i matematik: Da Billesborgskolen ikke har egne læseplaner for faget matematik, udgør folkeskolens formål

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Fagplan for matematik

Fagplan for matematik Fagplan for matematik Formål Undervisningen i matematik skal give eleverne lyst til, forståelse for og teoretisk baggrund for at analysere, vurdere, kontrollere og argumentere, når de i deres dagligdag

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Matematik. Trin 1 Faglige delmål for matematik i 1. og 2. klasse. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne efter 2. klasse har tilegnet sig kundskaber og færdigheder,

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Fagplan for faget matematik

Fagplan for faget matematik Fagplan for faget matematik Der undervises i matematik på alle klassetrin (0. - 7. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: I matematik skal de grundlæggende kundskaber og færdigheder i

Læs mere

Matematik. Læseplan og formål:

Matematik. Læseplan og formål: Matematik Læseplan og formål: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold.

Læs mere

Fælles Mål 2009. Idræt. Faghæfte 6

Fælles Mål 2009. Idræt. Faghæfte 6 Fælles Mål 2009 Idræt Faghæfte 6 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 8 2009 Fælles Mål 2009 Idræt Faghæfte 6 Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 8 2009 Indhold Formål for faget idræt 3

Læs mere

Øresunds Internationale Skole Engvej 153, 2300 København S. Tlf.: 32598002 www.o-i-s.dk ois@mail.sonofon.dk

Øresunds Internationale Skole Engvej 153, 2300 København S. Tlf.: 32598002 www.o-i-s.dk ois@mail.sonofon.dk Øresunds Internationale Skole Engvej 153, 2300 København S. Tlf.: 32598002 www.o-i-s.dk ois@mail.sonofon.dk Øresunds Internationale Skole læseplan for matematik. Formål for faget matematik Formålet med

Læs mere

Pige idræt. Shiva Qvistgaard Sharifi (SQ) Mål for undervisningen:

Pige idræt. Shiva Qvistgaard Sharifi (SQ) Mål for undervisningen: Pige idræt Årgang: Lærer: 7. årgang Shiva Qvistgaard Sharifi (SQ) Mål for undervisningen: Formålet med undervisningen i idræt er, at eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb, oplevelser, erfaringer

Læs mere

Undervisningsplan for matematik

Undervisningsplan for matematik Undervisningsplan for matematik Formål for faget Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Historie

Faglige delmål og slutmål i faget Historie Faglige delmål og slutmål i faget Historie Fagets generelle formål og indhold. Dette afsnit beskriver hvorfor og hvordan vi arbejder med historiefaget på Højbo. Formålet med undervisningen i historie er

Læs mere

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15

Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Årsplan for matematik 4. klasse 14/15 Status: 4.b er en klasse der består af ca. 20 elever. Der er en god fordeling mellem piger og drenge i klasser. Klassen har 5 matematiktimer om ugen. Vi fortsætter

Læs mere

Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15

Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15 Årsplan for matematik i 4. klasse 2014-15 Klasse: 4. Fag: Matematik Lærer: Ali Uzer Lektioner pr. uge: 4(mandag, tirsdag, torsdag, fredag) Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget MATEMATIK Formål for faget Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand til at begå sig hensigtsmæssigt i matematikrelaterede

Læs mere

Årsplan 2012/2013. 9. årgang: Matematik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2012/2013. 9. årgang: Matematik. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2012/2013 9. årgang: Matematik FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske r og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Udtalelser og elevplaner i idræt

Udtalelser og elevplaner i idræt Udtalelser og elevplaner i idræt Indhold, form og metode Jesper Lykkegaard Fagkonsulent for idræt Undervisningsministeriet Udtalelser i idræt Lovstof! 13, stk.6: Der gives standpunktskarakter mindst 2

Læs mere

Fagplan for matematik på Bakkelandets Friskole

Fagplan for matematik på Bakkelandets Friskole Fagplan for matematik på Bakkelandets Friskole Formål for faget matematik: Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører

Læs mere

M A T E M A T I K FAGBESKRIVELSE FOR UNDERVISNING I MATEMATIK PÅ HARESKOVENS LILLESKOLE:

M A T E M A T I K FAGBESKRIVELSE FOR UNDERVISNING I MATEMATIK PÅ HARESKOVENS LILLESKOLE: M A T E M A T I K FAGBESKRIVELSE FOR UNDERVISNING I MATEMATIK PÅ HARESKOVENS LILLESKOLE: Udgangspunktet for Hareskovens Lilleskoles matematikundervisning er vores menneskesyn: det hele menneske. Der lægges

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Fagårsplan 10/11 Fag: Matematik Klasse: 7.ABC Lærer: Henrik Stillits. Fagområde/ emne Matematiske færdigheder Grundlæggende færdigheder - plus, minus, gange, division (hele tal, decimaltal og brøker) Identificer

Læs mere

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål

MATEMATIK. GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål MATEMATIK GIDEONSKOLENS UNDERVISNINGSPLAN Oversigt over undervisning i forhold til trinmål og slutmål KOMMENTAR Vi har i det følgende foretaget en analyse og en sammenstilling af vore materialer til skriftlig

Læs mere

3. klasse 6. klasse 9. klasse

3. klasse 6. klasse 9. klasse Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 326 Offentligt Elevplan 3. klasse 6. klasse 9. klasse Matematiske kompetencer Status tal og algebra sikker i, er usikker i de naturlige tals opbygning

Læs mere

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012

Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Årsplan for Matematik 8. klasse 2011/2012 Formål for faget matematik Formålet med undervisningen er, at eleverne udvikler matematiske kompetencer og opnår viden og kunnen således, at de bliver i stand

Læs mere

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole

Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt Helsingør Privatskole Læseplan for idræt: Idrætsundervisningen på Helsingør Privatskole foregår fra 0. klasse frem til 9. klasse, og er opdelt i 4 trinforløb. 1. trinforløb for 1. og

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Bemanding i MIM-timerne: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA - Mål for undervisningen: Mange af eleverne har behov for,

Læs mere

Formål for faget fysik/kemi Side 2. Slutmål for faget fysik/kemi..side 3. Efter 8.klasse.Side 4. Efter 9.klasse.Side 6

Formål for faget fysik/kemi Side 2. Slutmål for faget fysik/kemi..side 3. Efter 8.klasse.Side 4. Efter 9.klasse.Side 6 Indholdsfortegnelse Formål for faget fysik/kemi Side 2 Slutmål for faget fysik/kemi..side 3 Delmål for faget fysik/kemi Efter 8.klasse.Side 4 Efter 9.klasse.Side 6 1 Formål for faget fysik/kemi Formålet

Læs mere

Læseplan for børnehaveklasserne

Læseplan for børnehaveklasserne Læseplan for børnehaveklasserne Børnehaveklassernes overordnede mål Undervisningen i børnehaveklassen er med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved

Læs mere

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag

Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Praktikstedets formål jævnfør lovgrundlag Bekendtgørelse af lov om folkeskolen Herved bekendtgøres lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 521 af 27. maj 2013, med de ændringer der følger af 4 i

Læs mere

Matematik Delmål og slutmål

Matematik Delmål og slutmål Matematik Delmål og slutmål Ferritslev friskole 2006 SLUTMÅL efter 9. Klasse: Regning med de rationale tal, såvel som de reelle tal skal beherskes. Der skal kunne benyttes og beherskes formler i forbindelse

Læs mere

Undervisningsplan for faget Historie Ørestad Friskole januar 2007

Undervisningsplan for faget Historie Ørestad Friskole januar 2007 Undervisningsplan for faget Historie Der undervises i historie på 3. - 9. klassetrin. De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: I historie skal de grundlæggende kundskaber og færdigheder i hvert

Læs mere

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt.

Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Introduktion til mat i 5/6 klasse Vejle Privatskole 13/14: Klassen er sammenlæst, altså 5 og 6 klasse på en og samme tid. Samtidig er klassen pt på ca 11 elever ialt. Udgangspunktet bliver en blød screening,

Læs mere

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE

HANDLEPLAN FOR IDRÆT OG BEVÆGELSE FOR GENTOFTE SKOLE BAUNGÅRDSVJ KILDSKOVSVJ B R G N T V D A LL GNTOFT KOMMUNS SKOLVÆSN GNTOFT SKOL BAUNGÅRDSVJ 33 TLF.: + 45 39 65 02 28 DK 2820 GNTOFT FAX: + 45 39 65 13 19 HJMMSID: www.gentofte-skole.dk MAIL: gentofte.skole@gentofte.dk

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Formål for faget Matematik

Formål for faget Matematik Formål for faget Matematik Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv og naturforhold.

Læs mere

Læseplan for historie. 4. 9. klassetrin

Læseplan for historie. 4. 9. klassetrin Læseplan for historie 4. 9. klassetrin Læseplanen angiver historiefagets progression over fire forløb, og i hvert forløb arbejdes med fagets tre centrale kundskabs- og færdighedsområder. I det daglige

Læs mere

Natur/teknik delmål 2. klasse.

Natur/teknik delmål 2. klasse. Natur/teknik delmål 2. klasse. Den nære omverden sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve, funktion og anvendelse undersøge

Læs mere

Evaluering af matematik undervisning

Evaluering af matematik undervisning Evaluering af matematik undervisning Udarbejdet af Khaled Zaher, matematiklærer 6-9 klasse og Boushra Chami, matematiklærer 2-5 klasse Matematiske kompetencer. Fællesmål efter 3.klasse indgå i dialog om

Læs mere

Årsplan for 7. klasse, matematik

Årsplan for 7. klasse, matematik Årsplan for 7. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over grundbogen, også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet

Læs mere

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen

Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen Space Challenge og Undervisningsminsteriets Fælles Mål for folkeskolen I dette kapitel beskrives det, hvilke Fælles Mål man kan nå inden for udvalgte fag, når man i skolen laver aktiviteter med Space Challenge.

Læs mere

Undervisningsplan for natur/teknik

Undervisningsplan for natur/teknik Undervisningsplan for natur/teknik Formål for faget Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber om

Læs mere

Foreløbig undervisningsplan for Vind og Vejr på Ørestad Friskole

Foreløbig undervisningsplan for Vind og Vejr på Ørestad Friskole Foreløbig undervisningsplan for Vind og Vejr på Ørestad Friskole Denne foreløbige undervisningsplan er udarbejdet af to af skolens undervisere i faget i løbet af skoleåret 209/2010. Planen er debatteret

Læs mere

Matematik samlet evaluering for Ahi Internationale Skole

Matematik samlet evaluering for Ahi Internationale Skole efter 3.klasse. e efter 6.klasse. e Skole efter 9.klasse. e indgå i dialog om spørgsmål og svar, som er karakteristiske i arbejdet med matematik (tankegangskompetence formulere sig skriftligt og mundtligt

Læs mere

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5

Undervisningsplan: Matematik Skoleåret 2014/2015 Strib Skole: 5B Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: Side 1 af 5 Ugenumre: Hovedområder: Emner og temaer: 33 Addition og subtraktion Anvendelse af regningsarter 34 Multiplikation og division Anvendelse af regningsarter 35 Multiplikation med decimaltal Anvendelse af

Læs mere

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år

Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Nr. Lyndelse Friskole En levende friskole gennem 143 år Værdigrundlag. Fællesskab. På Nr. Lyndelse Friskole står fællesskabet i centrum, og ud fra det forstås alle væsentlige aspekter i skolens arbejde.

Læs mere

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009

Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK. Lyreskovskolen. FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Årsplan 2013/2014 6. ÅRGANG: MATEMATIK FORMÅL OG FAGLIGHEDSPLANER - Fælles Mål II 2009 Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne udvikler matematiske r og opnår viden og kunnen således, at

Læs mere

Delmål og slutmål; synoptisk

Delmål og slutmål; synoptisk Historie På Humlebæk lille Skole indgår historie i undervisningen på alle 10 klassetrin: i Slusen og i Midten i forbindelse med emneuger og tematimer og som en del af faget dansk, i OB som skemalagt undervisning,

Læs mere

Fagplan for Natur/ teknik. Slutmål

Fagplan for Natur/ teknik. Slutmål FAABORGEGNENS FRISKOLE PRICES HAVEVEJ 13, 5600 FAABORG TLF.: 6261 1270 FAX: 6261 1271 Fagplan for Natur/ teknik ENGHAVESKOLEN D. 07-01-2009 Formål Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne

Læs mere

Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 Årsprøven i matematik

Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 Årsprøven i matematik Årsplan 9. klasse matematik 2013-2014 33 Årsprøven i matematik Årsprøve og rettevejledledning 34-35 36 og løbe nde Talmængder og regnemetoder Mundtlig matematik 37 Fordybelses uge 38-39 Procent - Gennemgå

Læs mere

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3. og 4. klasse 2011/12

ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3. og 4. klasse 2011/12 ÅRSPLAN I IDRÆT FOR 3. og 4. klasse 2011/12 Gennem alsidige idrætslige oplevelser, erfaringer og refleksioner skal børnene opnå færdigheder og tilegne sig kundskaber, der giver mulighed for kropslig og

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer formulere sig skriftligt og mundtligt om matematiske påstande og spørgsmål og have blik for hvilke typer af svar, der kan forventes (tankegangskompetence) løse matematiske problemer

Læs mere

MATEMATIK. Formål for faget

MATEMATIK. Formål for faget Fælles Mål II MATEMATIK Formål for faget Fælles Mål Formålet med undervisningen i matematik er, at eleverne bliver i stand til at forstå og anvende matematik i sammenhænge, der vedrører dagligliv, samfundsliv

Læs mere

Årsplan for undervisningen i fysik/kemi på 7. -9. klassetrin 2006/2007

Årsplan for undervisningen i fysik/kemi på 7. -9. klassetrin 2006/2007 Årsplan for undervisningen i fysik/kemi på 7. -9. klassetrin 2006/2007 1 Retningslinjer for undervisningen i fysik/kemi: Da Billesborgskolen ikke har egne læseplaner for faget fysik/kemi, udgør folkeskolens

Læs mere

Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14:

Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14: Introduktion til mat i 4 klasse Vejle Privatskole 2013/14: Udgangspunktet bliver en blød screening, der skal synliggøre summen af elevernes standpunkt. Det betyder i realiteten, at der uddeles 4 klasses

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget matematik Ørestad Friskole 1. af 11 sider Undervisningsplan for faget matematik. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold Undervisningens organisering og omfang side 2

Læs mere

Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen)

Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen) Årsplan for matematik på mellemtrinnet 2015-2016 (Lærere: Ebba Frøslev og Esben O. Lauritsen) Bog: Vi bruger grundbogssystemet Format, som er et fleksibelt matematiksystem, der tager udgangspunkt i læringsstile.

Læs mere

Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole.

Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole. Side 1 af 6 Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole. Institutionens formål er at drive en friskole efter de til enhver tid gældende love og andre retsregler for friskoler og private grundskoler

Læs mere

Årsplan for natur/teknik 4. klasse

Årsplan for natur/teknik 4. klasse Årsplan for natur/teknik 4. klasse Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge. At de udvikler tanker, sprog og begreber om natur og teknik.

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Årsplan for pigeidræt i 5.klasse

Årsplan for pigeidræt i 5.klasse Årsplan for pigeidræt i 5.klasse Der tages udgangspunkt i Fælles Mål for faget idræt. Faghæfte, udgivet af undervisningsministeriet. Signalement, formål, trinmål og slutmål for faget kan findes på www.uvm.dk.

Læs mere

Årsplan for matematik 2012-13

Årsplan for matematik 2012-13 Årsplan for matematik 2012-13 Uge Tema/emne Metode/mål 32 Matematiske arbejdsmåder(metode) 33 Intro 34 Tal + talforståelse 35 Brøker-procent 36 Potens+kvadrat-og kubikrod 37 Emneuge 38 Ligninger-uligheder

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

Kompetenceområde Efter 2. klassetrin Efter 5. klassetrin Efter 7. klassetrin Efter 9. klassetrin

Kompetenceområde Efter 2. klassetrin Efter 5. klassetrin Efter 7. klassetrin Efter 9. klassetrin Idræt Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 5. klassetrin Efter 7. klassetrin Efter 9. klassetrin Alsidig Eleven kan deltage aktivt i basale, alsidige bevægelser i leg, sammensatte bevægelser

Læs mere

Hvert kursus strækker sig over 40 lektioner, og eleven deltager i 2 kurser under hver overskrift i løbet af 7.-9.kl.

Hvert kursus strækker sig over 40 lektioner, og eleven deltager i 2 kurser under hver overskrift i løbet af 7.-9.kl. Enghaveskolen april 2018 Fagplan Kursusforløb 7.-9.kl. Sideløbende med historieundervisningen i 6.-9.kl.er der i 7., 8, og 9. klasse nogle kursusforløb med følgende overskrifter: Den Vide Verden, Demokrati

Læs mere

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012

Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 6 Årsplan for 6.klasse i natek 2011-2012 Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge

Læs mere

Fag- og indholdsplan 9. kl.:

Fag- og indholdsplan 9. kl.: Fag- og indholdsplan 9. kl.: Indholdsområder: Tal og algebra: Tal - regneregler og formler Størrelser måling, beregning og sammenligning. Matematiske udtryk Algebra - teoretiske sammenhænge absolut og

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab.

Stk. 3. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. 10.klasse Humanistiske fag : Dansk, engelsk og tysk Dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder

Læs mere

Formål for børnehaveklassen

Formål for børnehaveklassen Formål for børnehaveklassen 1. Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin Læseplan faget engelsk 1. 9. klassetrin Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke sig

Læs mere

Årsplan for 5. klasse, matematik

Årsplan for 5. klasse, matematik Årsplan for 5. klasse, matematik I matematik bruger vi bogsystemet Sigma som grundmateriale. I systemet er der, ud over også kopiark og tests tilknyttet de enkelte kapitler. Systemet er udarbejdet så det

Læs mere

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne

Fagårsplan 10/11 Fag:Historie Klasse: 4A Lærer: CA Fagområde/ emne Hvor blev børnene af? August - September Kunne beskrive børns vilkår fra 1800 tallet til i dag Kunne opstille et slægtstræ Enkeltmandsopgaver r internet s. 3-19 IT Samtale og skriftligt arbejde Et lille

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

Årsplan 8. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 og løbende

Årsplan 8. klasse matematik 2013-2014 Uge Emne Faglige mål Trinmål Materialer/ systemer 33 og løbende Årsplan 8. klasse matematik 2013-2014 33 løbende 33-34 løbende Løbende Problemregning ( faglig læsning) Mundtlig matematik (forberede oplæg til 6. klasse) - flere forskellige trinmål Ben, formelsamlingen,

Læs mere

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle

Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle Boldspil Mål: - udføre enkle handlinger, først og fremmest kaste, gribe, sparke - aflevere og modtage med forskellige boldtyper - spille enkle boldspil med få regler - deltage i lege og leglignende opvarmningsformer

Læs mere

Slutmål for faget fysik/kemi efter 9. klassetrin

Slutmål for faget fysik/kemi efter 9. klassetrin Formål for faget fysik/kemi Formålet med undervisningen i fysik/kemi er, at eleverne tilegner sig viden om vigtige fysiske og kemiske forhold i naturen og teknikken med vægt på forståelse af grundlæggende

Læs mere

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold: Undervisningens organisering og omfang Undervisningsplanens anvendelse Evaluering og opfølgning Formål for faget Slutmål

Læs mere

2. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

2. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT Lærer: Morten Bojesen Forord til faget i klassen Vi vil i idræt arbejde med emner som bl.a. er med til at skabe bedre socialisering imellem eleverne. Temaer som fairplay, taber- og vinder mentalitet og

Læs mere

Matematik. Matematiske kompetencer

Matematik. Matematiske kompetencer Matematiske kompetencer skelne mellem definitioner og sætninger, mellem enkelttilfælde og generaliseringer og anvende denne indsigt til at udforske og indgå i dialog om forskellige matematiske begrebers

Læs mere

Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09

Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09 Vejledende årsplan for matematik 4.v 2008/09 Uge Emne Formål Opgaver samt arbejdsområder 33-35 Kendskab og skriftligt arbejde At finde elevernes individuelle niveau samt tilegne mig kendskab til deres

Læs mere