Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12."

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. december Baggrund Ibrugtagningstilladelse til en ændring er hidtil udstedt på grundlag af, at designet er dokumenteret sikkert, dvs. på grundlag af assessors vurdering af den færdige projektering og infrastrukturforvalterens planer for de resterende sikkerhedsaktiviteter ( sikkerhedsvurderingsrapport før ibrugtagning ). At den planlagte ændring er sikkert integreret, dvs. sikkert installeret og ibrugtaget til drift, har infrastrukturforvalteren efterfølgende skullet dokumentere inden for en tidsfrist fastsat af Trafikstyrelsen i samråd med infrastrukturforvalteren og dennes assessor ( sikkerhedsvurderingsrapport - evalueret ibrugtagning ). Fremgangsmåden har været baseret på en høj grad af tillid til, at infrastrukturforvalterens sikkerhedsledelsessystem er velbeskrevet, velintegreret og velfungerende. Dette skyldes, at tilladelsen til at køre trafik på den ændrede infrastruktur er blevet givet, før sikkerheden kan anses for fuldt dokumenteret. Trafikstyrelsen har imidlertid konstateret, at fristen for fremsendelse af sikkerhedsvurderingsrapporter for evalueret ibrugtagning er overskredet i 55 % af alle infrastruktursager, og i 17 % af sagerne mere end én gang. Det betyder, at sikkerheden ved størstedelen af de signifikante ændringer af infrastrukturen først er dokumenteret adskillige måneder efter, der er begyndt at køre trafik på ændringen. Det er efter Trafikstyrelsens opfattelse ikke acceptabelt. Derfor ændres praksis i overensstemmelse med retningslinjerne i denne vejledning. Side 1 (1)

2 Praksisændringen er formidlet på Sikkerhedskonferencen oktober 2013, til Branchepanelet på møde den 9. december 2013, i Assessorforum den 18. december 2013 og i brev af 7. januar 2014 til infrastrukturforvaltere. Den nye praksis træder i kraft pr. 1. marts 2014 og vil omfatte alle ansøgninger om ibrugtagningstilladelser, der modtages fra denne dato. Nærværende vejledning vil blive indarbejdet i de øvrige vejledninger af betydning for godkendelse af infrastruktur, herunder assessorvejledningen og vejledningen om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen (forventes inden ). 2. Kort om formål og indhold af ændret praksis Formålet med at ændre praksis er, at Trafikstyrelsen forholdsvis hurtigt efter ibrugtagning til drift får assessors entydige udtalelse om, hvorvidt ibrugtagning til drift er gennemført sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Sikkerhedsvurderingsrapport - før ibrugtagning bevares i sin nuværende form, men kaldes blot sikkerhedsvurderingsrapport. Sikkerhedsvurderingsrapport - evalueret ibrugtagning udgår, og afløses af et tillæg 1 og tillæg 2 til sikkerhedsvurderingsrapport. Tillæg 1 til sikkerhedsvurderingsrapporten skal udfærdiges og fremsendes til Trafikstyrelsen inden for 4 uger efter ibrugtagning til drift. Tillæg 1 skal indeholde assessors vurdering af, om ibrugtagning til drift er sket sikkert, dvs. om samtlige aktiviteter forbundet hermed er håndteret forsvarligt. Hvis ikke tillæg 1 fremsendes rettidigt, må det forventes, at Trafikstyrelsen træffer afgørelse om bortfald af ibrugtagningstilladelsen. Tillæg 2 til sikkerhedsvurderingsrapporten skal som udgangspunkt udfærdiges og fremsendes til Trafikstyrelsen inden for 6 måneder efter ibrugtagningen til drift. Tillæg 2 skal indeholde assessors vurdering af de resterende sikkerhedsmæssige aktiviteter. Hvis tillæg 2 ikke fremsendes inden for den tidsfrist, som er angivet i ibrugtagningstilladelsen, må det forventes, at Trafikstyrelsen træffer afgørelse om bortfald af ibrugtagningstilladelsen. Side 2 (2)

3 3. Definitioner og forkortelser Følgende begreber og forkortelser anvendes: Formaliseret kontrol: Projektering kontrolleres for at undgå videreførelse af fejl, der er introduceret under projektering. Flere infrastrukturforvaltere har tekniske sikkerhedsregler, som stiller formelle krav til den formaliserede kontrol, hvad angår kompetencekrav, kontrollens omfang og dokumentation af resultatet. Ibrugtagning til drift: Som afslutning på selve ibrugtagningen overdrages den (ændrede) tekniske infrastruktur til drift, hvorefter der må køre tog på den ændrede infrastruktur. Traditionelt anvender spor- og konstruktionsområdet udtrykket overdragelse til drift, mens sikringsområdet traditionelt anvender udtrykket tillysning til drift. Ibrugtagningsrapport/protokol: Idet ibrugtagning til drift er en form for afleveringsforretning, udarbejdes denne rapport/protokol som dokumentation på ibrugtagningen til drift. Overleveringsprotokol: Alle aftalte sikkerhedsaktiviteter er afsluttet i forbindelse med projektafslutning. Denne protokol udarbejdes som dokumentation for projektafslutningen. Sikkerhedsvurderingsrapport: Assessors sikkerhedsvurderingsrapport. Sikkerhedsvurderingsrapporten vedlægges ansøgers ansøgning om ibrugtagningstilladelse, jf. BEK af 12. december Tillæg 1: Assessors udtalelse om, hvorvidt ibrugtagning til drift er gennemført på et sikkerhedsmæssigt forsvarligt grundlag (tillæg til sikkerhedsvurderingsrapporten). Tillæg 2: Assessors udtalelse om, hvorvidt de resterende sikkerhedsaktiviteter, der er forbundet med ændringen, er gennemført sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og at der foreligger dokumentation herfor (tillæg til sikkerhedsvurderingsrapporten). Åbne punkter fra assessor: Der er udestående sikkerhedsaktiviteter i forbindelse med ændringen, som assessor ikke har set den endelige dokumentation for endnu. Assessor har dog set, vurderet og fundet planerne for de udestående sikkerhedsaktiviteter tilfredsstillende. Udførelse: Udførelse af en ændring i et teknisk delsystem er den fysiske implementering af den projekterede ændring. 4 Forløb frem til ansøgning om ibrugtagningstilladelse Det anbefales, at infrastrukturforvalteren og assessor umiddelbart efter godkendelsen af assessor aftaler den nærmere tids- og aktivitetsplan frem mod myndighedsbehandlingen af ændringen. Konkrete for- Side 3 (3)

4 hold vedrørende tillæg 1 bør være aftalt mellem infrastrukturforvalteren og assessor senest på tidspunktet for assessors udarbejdelse af den version af sikkerhedsvurderingsrapporten, der vedlægges ansøgningen om ibrugtagningstilladelse (fx aftale om, hvad der skal udgøre dokumentation for gennemførelsen af de enkelte aktiviteter, og hvornår dokumentationen vil blive fremsendt til assessor). Ved ansøgning om ibrugtagningstilladelse skal ansøger som hidtil fremsende: Systemdefinition Assessors sikkerhedsvurderingsrapport EF-verifikationserklæring udarbejdet på baggrund af Intermediate Statement Verification (ISV) udstedt af Notified Body (hvor det er relevant) Ændringen skal på dette tidspunkt være fuldt projekteret inden for alle fagområder, formaliseret kontrol skal være udført, og assessor skal have set og vurderet: Dokumentation for design og udført kontrol Planer for sikkerhedsaktiviteter og aktører for: o udførelsesfasen o ibrugtagning til drift o (projekt)afslutning Infrastrukturforvalterens procedurer for udførelse, afprøvning, ibrugtagning (ibrugtagning til drift) og håndtering af afvigelser. Planerne skal tage højde for, hvordan projektet vil håndtere eventuelle risici forbundet med opståede udeståender/afvigelser. Ydermere skal planerne indeholde aktiviteter og evt. indgreb, som tages i anvendelse i forbindelse med de opståede afvigelser/udeståender. På denne baggrund udarbejder assessor sin sikkerhedsvurderingsrapport. Konklusionen heri må ikke være betinget af, at assessor vil modtage yderligere dokumentation forud for ibrugtagning til drift. I det følgende betyder projektets plan den plan, der foreligger på tidspunktet for ansøgning om ibrugtagningstilladelse. 5 Projektets plan Den plan, som infrastrukturforvalteren lægger til grund for ansøgning om ibrugtagningstilladelse, vil i princippet indeholde 3 detailplaner: 5.1 Plan for ændringens udførelse Denne plan skal beskrive alle aftalte sikkerhedsrelaterede aktiviteter planlagt til gennemførelse under ændringens udførelsesfase. Side 4 (4)

5 Planen indgår i assessors vurdering i forbindelse med udstedelse af sikkerhedsvurderingsrapporten. Som (vejledende) eksempler må/kan følgende aktiviteter mv. indgå i planen for ændringens udførelse Godkendt jernbanesikkerhedsplan Fagtilsyn Tilsynskontroller udført af bygherren Entreprenørens egenkontrol Udarbejdelse af drejebog for ændringer i sikringsanlæg Test af systemerne på stedet (SAT) Målinger/sporjusteringer mm. Kompetencer for de personer, der udfører og kontrollerer ændringen De enkelte aktiviteter dokumenteres som fastlagt i planen og som beskrevet i infrastrukturforvalterens sikkerhedsledelsessystem. Sikkerhedsdokumentationen, der ligger til grund for infrastrukturforvalterens beslutning om at iværksætte ibrugtagningen til drift, danner grundlag for assessors udstedelse af tillæg 1 til sikkerhedsvurderingsrapporten. Forud for assessors udarbejdelse af sikkerhedsvurderingsrapporten anbefales, at infrastrukturforvalteren indgår aftale med assessor om, hvad der skal udgøre dokumentation for gennemførelsen af de enkelte aktiviteter, og hvornår dokumentationen vil blive fremsendt til assessor. 5.2 Plan for ibrugtagning til drift Denne plan beskriver alle aftalte sikkerhedsrelaterede aktiviteter planlagt i forbindelse med ændringens ibrugtagning til drift. Planen indgår i assessors vurdering i forbindelse med udstedelse af sikkerhedsvurderingsrapporten. Som (vejledende) eksempler må/kan følgende aktiviteter mv. indgå i plan for ibrugtagning til drift: Slutafprøvning af anlæg Linjesyn, gennemgang/kontrol af sporet mm Dokumentation for selve idriftsættelsen/ibrugtagning til drift herunder: o Iværksættelse af planlagte midlertidige trafikale/tekniske løsninger o Iværksættelse af planlagte midlertidige driftsbegrænsninger, såsom hastighedsnedsættelser Ibrugtagningsrapport/-protokol Side 5 (5)

6 Kompetencer for de personer, der udfører aktiviteterne forbundet med ibrugtagning til drift De enkelte aktiviteter dokumenteres som aftalt i planen og som beskrevet i infrastrukturforvalterens sikkerhedsledelsessystem. Sikkerhedsdokumentationen, der ligger til grund for infrastrukturforvalterens beslutning om ibrugtagning til drift, lægges til grund for assessors udstedelse af tillæg 1 til sikkerhedsvurderingsrapporten. Eventuelle fejl og mangler identificeret i forbindelse med ibrugtagning til drift, som ikke udføres i tide til det tidspunkt, hvor tillæg 1 skal foreligge, skal indgå i en opdateret plan for projektafslutning. Denne plan aftales med assessor. Se i øvrigt afsnit 6, projektforløb C. Som (vejledende) eksempler må/kan følgende dokumentation leveres til assessor som grundlag for assessors udstedelse af tillæg 1: Ibrugtagningsrapport (sikrings-, togkontrol og fjernstyringsanlæg) Overlevering af spor til drift (spor mv.) Tilsvarende dokumentation, som ved de to ovennævnte punkter, ved ibrugtagning af andre anlægselementer/delsystemer Udtalelse fra Trafikal Drift, såfremt indgreb/ændringer under ibrugtagning til drift har medført driftsrestriktioner, som er relevante for (trafikal) driftspersonale Opdateret fareregister i forhold til lukning af hasarder Opdateret systemdefinition, hvis der er ændringer 5.3 Plan for projektets afslutning Denne plan beskriver alle resterende aftalte jernbanesikkerhedsrelaterede aktiviteter, der er planlagt inden projektets afslutning, og som forventes gennemført efter tidspunktet for ibrugtagning til drift. Planen indgår i assessors vurdering i forbindelse med udstedelse af sikkerhedsvurderingsrapporten og tages op til revision og aftales med assessor i forbindelse med assessors udstedelse af tillæg 1 til sikkerhedsvurderingsrapporten. Se i øvrigt afsnit 6, projektforløb B og C. Som (vejledende) eksempler må/kan følgende aktiviteter indgå i plan for projektafslutning. Slutjustering af sporarbejder, idet slutjustering udføres efter den justering, der foretages umiddelbart forud for ibrugtagning Etablering af permanente løsninger, som afløser evt. midlertidige funktioner etableret i forbindelse med ibrugtagning til drift; herunder ophævelse af tilhørende driftsrestriktioner Færdigbehandling/opretning af dokumentation med betydning for jernbanesikkerheden Side 6 (6)

7 Dokumentation på opfyldelse af risikoreducerende tiltag identificeret i projektets farelog Overleveringsprotokol, der underskrives af en repræsentant for projektet samt af projektejeren fra driftsorganisationen Kompetencer for de personer, der udfører de aktiviteter, der udgør projektafslutningen (dvs. udføres efter ibrugtagning til drift) Dokumentation for gennemførelsen af de aftalte aktiviteter i denne plan lægges til grund for assessors udstedelse af tillæg 2 til sikkerhedsvurderingsrapporten. Side 7 (7)

8 Afvigelser fra planer Ændring i systemdefinitionen Håndtering af afvigelser er sikkerhedsmæssigt forsvarlig Håndteringen er beskrevet tilfredsstillende, evt. ajourføring af fareregister Håndteringen er permanent Der er utilsigtet udestående aktiviteter, men assessor vurderer planerne sikkerhedsmæssigt forsvarlige Assessor underkender ibrugtagningen til drift, eller TS vurderer assessors indsats utilstrækkelig 6 Typiske forløb fra tidspunktet for sikkerhedsvurderingsrapport til ibrugtagning til drift/tillæg 1 Ændringer sker forventeligt efter et af følgende fire forløb (A, B, C, D). Der vil dog også kunne forventes ændringer, der er en kombination af flere af forløbene. Det skal bemærkes, at det forudsættes, at nuværende sikkerhedsniveau er opretholdt, uanset hvilken af de fire forløb der er tale om: A B X Evt. X X X C X Evt. X X X D X Evt. X A. Planerne (fra tidspunktet for udstedelse af sikkerhedsvurderingsrapport) følges 100 %, der er ikke: a. afvigelser fra planerne for udførelse og ibrugtagning til drift b. ændringer i systemdefinitionen c. nye åbne punkter fra assessor d. åbne punkter, som assessor forudsætter lukket ved ibrugtagning til drift, men som mod forventning ikke blev lukket. Side 8 (8)

9 Der udestår alene aktiviteter der, som planlagt i plan for projektafslutning, først kan gennemføres, efter ibrugtagning til drift er gennemført. B. Afvigelser opstod i forhold til planerne, og/eller der er ændringer i systemdefinitionen, men infrastrukturforvalteren har ud fra et jernbanesikkerhedsmæssigt perspektiv håndteret afvigelserne forsvarligt og: a. håndteringen er beskrevet tilfredsstillende, herunder evt. ajourføring af fareregistret b. assessor anerkender resultatet af ibrugtagning til drift uden nye åbne punkter eller udestående tidligere åbnepunkter c. alle sikkerhedsrelaterede forhold er afklaret i deres endelige form (der er ingen udestående aktiviteter i forhold til planerne for udførelse og ibrugtagning til drift). Der udestår udelukkende aktiviteter, der, som planlagt i plan for projektafslutning, først kan gennemføres, efter ibrugtagningen er gennemført. C. Afvigelser og/eller udeståender opstod i forhold til planerne, og/eller der er ændringer i systemdefinitionen. Infrastrukturforvalteren har ud fra et jernbanesikkerhedsmæssigt perspektiv håndteret afvigelserne forsvarligt, og: a. håndteringen er beskrevet tilfredsstillende, herunder evt. ajourføring af fareregistret b. assessor anerkender resultatet af ibrugtagning til drift, men kan have åbne punkter for den videre proces c. ikke alle sikkerhedsrelaterede forhold er afklaret i deres endelige form (der er udestående aktiviteter i forhold til planerne), men assessor har vurderet, at der i tilfredsstillende grad er: i. en plan for håndtering af alle udestående forhold ii. planen er risikovurderet og fareregistret ajourført i relevant omfang, iii. samt at håndteringen kan tåle at afvente en endelig vurdering i tillæg 2. Derudover udestår aktiviteter, der, som planlagt i plan for projektafslutning, først kan gennemføres, efter ibrugtagning til drift er gennemført. D. Afvigelser og/eller udeståender opstod i forhold til planerne, og/eller der er ændringer i systemdefinitionen, og enten: Side 9 (9)

10 a. assessor kan ikke anerkende infrastrukturforvalterens håndtering af afvigelserne/udeståender, dvs. assessor underkender grundlaget for infrastrukturforvalterens ibrugtagning til drift, eller b. assessors egen indsats vurderes utilstrækkelig af Trafikstyrelsen. Grundlaget for ibrugtagningstilladelsen er hermed bortfaldet, og driften på den pågældende infrastruktur: a) kan enten ikke påbegyndes, assessor orienteres og tillæg 1 udarbejdes ikke, b) skal underlægges driftsrestriktioner i forhold til ibrugtagningen til drift således, at videre (begrænset) anvendelse af den pågældende infrastruktur kan påvises af infrastrukturforvalteren at være sikkerhedsmæssigt forsvarligt og anerkendes af assessor, eller c) skal ophøre. 7 Assessors metodefrihed Som beskrevet ovenfor er formålet med tillæg 1, at assessor forholdsvist hurtigt udtaler sig entydigt om, hvorvidt ibrugtagning til drift er sket sikkert. Med henblik herpå anser Trafikstyrelsen det for vigtigt, at assessor har metodefrihed til at danne sig det fornødne overblik over relevante forhold. Afhængig af ændringens omfang og karakter kan en eller flere af følgende muligheder være hensigtsmæssige for assessor at anvende: Dokumentgennemgang (eksempelvis dokumentation for kontrol af udførelsesfasen og selve ibrugtagningen, bestemte dokumenter fra fagtilsyn og/eller måleresultater samt grundlaget for ændringens ibrugtagning til drift) Audit (eksempelvis af fagtilsyn, målinger og/eller afprøvninger/ibrugtagning (eksempelvis SAT)) Infrastrukturforvalteren vil med fordel allerede inden ibrugtagning kunne aftale den/de anvendte metoder med assessor, herunder hvilke dokumenter/resultater/audits assessor forventer at anvende som grundlag. Side 10 (10)

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet 1 Risikostyringsprocessen og den uafhængige vurdering 2 CSM RA Siger: Jf. CSM RA. Bilag 1. pkt. 1.1.2. Denne iterative risikostyringsproces: Skal omfatte

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode. risikoevaluering og -vurdering

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode. risikoevaluering og -vurdering Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Version 2.2 af 28. februar 2014 Side 1 (34) Indledning EU-forordningen om

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2018 C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING om praktiske bestemmelser for jernbanekøretøjsgodkendelses- og jernbanekøretøjssprocessen

Læs mere

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jesper Rasmussen, vicedirektør Status: Jernbanesikkerheden er generelt høj i Danmark -Sikkerhedsrapport 2012

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016 CSM-RA i Danmark - Den Danske Banekonference 2016 Dagsorden 1. Kort intro til Trafik- og Byggestyrelsen og Center for jernbane 2. Overordnede betragtninger om brugen af CSM-RA i Danmark, fordele og udfordringer,

Læs mere

Signifikante ændringer? - husk assessor!

Signifikante ændringer? - husk assessor! Signifikante ændringer? - husk assessor! Dagens præsentation - Kort om signifikante ændringer - Sammenhængen mellem signifikante ændringer og assessor - Assessors opgaver - Krav til assessor efter forordningen

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng.

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng. MINISTEREN Borgerforeningen Mols Distriktsråd for Mols og Helgenæs Att.: Jørgen Ørgård Dato J. nr. 12. marts 2018 2018-1529 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Kære Jørgen Ørgård

Læs mere

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn 12.11.2012 Erfaringer med godkendelse af infrastruktur Trafikstyrelsens sikkerhedskonference Af Anne Nielsen Hovedpunkter Projektet o Hvad o Hvor o Hvornår Godkendelses-processen

Læs mere

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer Velkommen Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Nye regler for godkendelse af køretøjer Vi er Katrine Frellsen Lars Mortensen Ahmed Lütfi Øzer Thomas Gram Rasmussen Sikkerhedskonferencen 27.

Læs mere

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016 Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsbrev Høring om tilladelse til test af jernbaneinfrastruktur - ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Infrastrukturbekendtgørelsen 1. juli 2010 2 om godkendelse af Trafikstyrelsens bekendtgørelse om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet beskriver

Læs mere

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0 Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB April 2008 Version 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Mission... 3 3. Målsætning... 3 4. Dækningsområde og afgrænsning... 4 5. Ansvar og organisering... 4 6.

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2012 UDKAST Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Jernbanesession 10 Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference

Læs mere

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed

1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7221 8888 www.trafikstyrelsen.dk Ansvarsforhold i forhold til skader påført tredjemand i forbindelse med anlæg af Metro Cityringen. Dette notat gør rede

Læs mere

Retningslinjer for godkendelse af entreprenører, der leverer jernbanesikkerhedsmæssige ydelser til Banedanmark INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE

Retningslinjer for godkendelse af entreprenører, der leverer jernbanesikkerhedsmæssige ydelser til Banedanmark INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Generelt... 2 1.1 Gyldighed og varighed... 2 1.2 Formål... 2 2 Registrering... 2 2.1 Generelt... 2 2.2 Omfang af registrering... 2 2.2.1 Firmaoplysninger... 2 2.2.2 Jernbanesikkerhedsansvarlig...

Læs mere

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN 19.7.2018 DA Den Europæiske Unions Tidende C 253/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS HENSTILLING af 18. juli 2018 om vejledning

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Spørgsmål og svar vedr. udbud af myndighedsopgaver indenfor jernbanesikkerhed:

Spørgsmål og svar vedr. udbud af myndighedsopgaver indenfor jernbanesikkerhed: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7221 8888 www.trafikstyrelsen.dk Notat Spørgsmål og svar vedr. udbud af myndighedsopgaver indenfor jernbanesikkerhed: Nr. Spørgsmål Svar: 1 Er der tale

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 359 af 08/04/2014 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10000-00059 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vejledning vedr. godkendelse af eksisterende køretøjer uden en ibrugtagningstilladelse

Vejledning vedr. godkendelse af eksisterende køretøjer uden en ibrugtagningstilladelse Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 3338 1439 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Vejledning vedr. godkendelse af eksisterende køretøjer uden en ibrugtagningstilladelse Notat

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. af 2013 Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u, stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249 af

Læs mere

Godkendelse af sporudvidelse ved Kastrup Klargøringscenter. Sikkerhedsleder Christina Würtz

Godkendelse af sporudvidelse ved Kastrup Klargøringscenter. Sikkerhedsleder Christina Würtz Godkendelse af sporudvidelse ved Kastrup Klargøringscenter Sikkerhedsleder Christina Würtz Lov om Sund & Bælt Holding A/S (Lov nr. 558 af 24. juni 2005) Banedanmark er infrastrukturforvalter på Øresundsbanen

Læs mere

TSI er for begyndere

TSI er for begyndere TSI er for begyndere Sikkerhedskonferencen 2015 Mari Ruuhi Trafik- og Byggestyrelsen Jan Schneider-Tilli Banedanmark En mini TSI-skole 1. Hvad er TSI er? 2. TSI ernes indhold 3. TSI ernes relevans for

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE

INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 Generelt... 2 1.1 Gyldighed... 2 1.2 Formål... 2 1.3 Sikkerhedsydelse... 2 2 Registrering... 2 2.1 Generelt... 2 2.2 Omfang af registrering... 3 2.2.1 Firma oplysninger... 3

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2015 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2015 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2015 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Tlf. 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk VEJLEDNING Vejledning Kompetencekrav ved CSM assessment Rev. 2014-05-15 En assessorvirksomhed

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 25. oktober 2010 til: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

Bestemmelser for Jernbane BJ

Bestemmelser for Jernbane BJ Bestemmelser for Jernbane BJ 5-3-2015 Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes efter bemyndigelse

Læs mere

Banevejen på Viborg Station

Banevejen på Viborg Station Banevejen på Viborg Station Vejforum 2017 Viborg Baneby Program Viborg Baneby Banevejen Vejprojekt Baneprojekt Kommunikation Viborg Midtbyplan 2009 Stadig fortætning af Viborg midtby Omdannelse og fortætning

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 12. januar 2017 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 15. december Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Lovtidende A Udgivet den 15. december Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Lovtidende A 2012 Udgivet den 15. december 2012 12. december 2012. Nr. 1187. Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k,

Læs mere

A/S Havnen ved Kolby Kås Brattingsborg 1B 8305 Samsø. Sendt elektronisk til Journal TS Dato 7.

A/S Havnen ved Kolby Kås Brattingsborg 1B 8305 Samsø. Sendt elektronisk til Journal TS Dato 7. A/S Havnen ved Kolby Kås Brattingsborg 1B 8305 Samsø Sendt elektronisk til jh@a1consult.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 12.2.2019 om skabelonerne for "EF"-erklæringer og attester for jernbaneinteroperabilitetskomponenter

Læs mere

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition 23. september 2013 3 Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Forord Forord Dette Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Læs mere

Vejledning om Energistyrelsens godkendelse af visse energisparesager under energiselskabernes energispareindsats

Vejledning om Energistyrelsens godkendelse af visse energisparesager under energiselskabernes energispareindsats Vejledning om Energistyrelsens godkendelse af visse energisparesager under energiselskabernes energispareindsats Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivitet og Global Rådgivning Dato 12.

Læs mere

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering. Side 1 (28)

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering. Side 1 (28) Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering Side 1 (28) Indledning EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering

Læs mere

AIS I Tilsyn I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I. 5 Tilsyn 1

AIS I Tilsyn I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I. 5 Tilsyn 1 AIS I Tilsyn I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Tilsyn 1 Ledelsessystemets funktioner ƒ Undersøgelser af hændelser og ulykker 5 Planlægning ƒ Tilsyn med sikkerhedsledelse og sikkerhedsmæssige aktiviteter

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658.

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658. Lovtidende A 2012 Udgivet den 27. juni 2012 22. juni 2012. Nr. 658. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane,

Læs mere

Lav din egen TSI vurdering

Lav din egen TSI vurdering Lav din egen TSI vurdering Sikkerhedskonference 2016 Peter Gundelach, Stabschef, Anlæg, Sikkerhed, Tilsyn og Myndighed, Banedanmark og Mari Ruuhi, Specialkonsulent, Trafik- og Byggestyrelsen Program 1.

Læs mere

BILAG 1: TIDSPLAN BILAG 1: TIDSPLAN 21. februar 2014

BILAG 1: TIDSPLAN BILAG 1: TIDSPLAN 21. februar 2014 BILAG 1: TIDSPLAN 21. februar 2014 INSTRUKTION TIL TILBUDSGIVER Nærværende bilag indeholder tidsplanen for Systemet. Tilbudsgivers eventuelle forbehold til bilag 8 anføres i forbeholdslisten og skrives

Læs mere

September 2013. Ibrugtagningsansvarlig Sikring og Fjernstyring Vejledning

September 2013. Ibrugtagningsansvarlig Sikring og Fjernstyring Vejledning September 2013 Ibrugtagningsansvarlig Sikring og Fjernstyring Vejledning INDHOLD Baggrund 3 Godkendelse 3 Involvering 3 Instrukstion 3-4 Proces 5 Nyttige links 5 Ibrugtagningsrapport 6 November 2013 Banedanmark

Læs mere

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning)

Marts 2019 AFTALE. Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren. om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Marts 2019 AFTALE om teknisk rådgivning og bistand (IKT-bygherrerådgivning) Bilag 2. Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren Bilag 2 - Ydelsesbeskrivelse for IKT-bygherrerådgiveren AlmenNet, Studeistrædet

Læs mere

Kontraktbilag 8. It-sikkerhed og compliance

Kontraktbilag 8. It-sikkerhed og compliance Kontraktbilag 8 It-sikkerhed og compliance LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND DIRCH PASSERS ALLÉ 27, 2. SAL 2000 FREDERIKSBERG TELEFON 33 36 89 00 FAX 33 36 89 01 INFO@LD.DK WWW.LD.DK CVR 61552812 2 INDHOLD INDHOLD

Læs mere

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 350 Offentligt EJERORIENTERING CITYRING Nr. 8 Orientering af ejere på udvalgte nøgleindikatorer April 2019 Side 0 af 12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen BEK nr 661 af 08/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10301-00025 Senere ændringer til

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER

RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. RISIKOVIRKSOMHEDER +? BN466 RETNINGSLINJER FOR DANSK POLITI OG REDNINGSBEREDSKABET EKSTERNE BEREDSKABSPLANER OG INFORMATION TIL OFFENTLIGHEDEN VEDR. JUNI 2018 TIL TJENESTEBRUG MÅ IKKE KOMME TIL UVEDKOMMENDES KENDSKAB Rigspolitiet

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 185/6 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/1136 af 13. juli 2015 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens byggesagsbehandling af Cityringen og dens afgreninger

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens byggesagsbehandling af Cityringen og dens afgreninger BEK nr 1092 af 30/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt

TÅRNBYFORSYNING Vand A/S. Rammeaftale om Vandledningsarbejder Koncept til kontrakt TÅRNBYFORSYNING Vand A/S Rammeaftale om Vandledningsarbejder 2015-2017 Koncept til kontrakt 2015-07-30 1 Indholdsfortegnelse 1. PARTERNE... 3 2. AFTALEN... 3 3. AFTALEGRUNDLAG... 3 4. ENTREPRENØRENS YDELSER...

Læs mere

Analyserapport. Kvalitetsledelse i Teknik og Miljø December 2013

Analyserapport. Kvalitetsledelse i Teknik og Miljø December 2013 Analyserapport Kvalitetsledelse i Teknik og Miljø December 2013 Analyserapportens baggrund og proces Denne rapport er de systemansvarliges analyse af kvalitetsstyringen i Teknik og Miljø. Rapporten danner

Læs mere

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7

EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 327 Offentligt EJERORIENTERING CITYRING Nr. 7 Orientering af ejere på udvalgte nøgleindikatorer Marts 2019 Side 0 af 12 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Sikkerhed. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringsbidrag til høring over udkast til revision af bekendtgørelse nr. 14 af 4. januar 2007 om sikkerhedscertificering mm. Sikkerhed

Læs mere

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen

Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen A. Støttedokument Redegørelse for forløbet frem til den manglende sikkerhedsgodkendelse af Letbanen Forløb for sikkerhedsgodkendelsen Processen med sikkerhedsgodkendelsen af Aarhus Letbane startede allerede

Læs mere

Retningslinjer for udstedelse af legitimationskort

Retningslinjer for udstedelse af legitimationskort Retningslinjer for udstedelse af legitimationskort BAGGRUND 1 Baggrunden for disse retningslinjer er, at personer, der skal færdes eller arbejde tættere end 4 meter fra nærmeste skinne i områder, hvor

Læs mere

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k, stk. 5 og 6, 22, stk. 6, 24 c, stk. 2, og 26, stk. 1, 1. pkt., i lov om jernbane,

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 14. december Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Lovtidende A Udgivet den 14. december Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Lovtidende A 2013 Udgivet den 14. december 2013 12. december 2013. Nr. 1424. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, og 21 u, stk. 8,

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Læs mere

Tilladelse til udvidelse af losseareal ved Jegindø Fiskerihavn

Tilladelse til udvidelse af losseareal ved Jegindø Fiskerihavn Havnecon Consulting ApS Nørrevang 8 7620 Lemvig Sendt elektronisk til hc@havnecon.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse

Læs mere

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer Vejledning i signifikansvurdering Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer 13. januar 2012 3 Vejledning i signifikansvurdering Indhold Indhold 1 Indledning 5 1.1 Indledning

Læs mere

Ekg, eller beskrivelse af Ekg fra anerkendt laboratorium, er vedlagt: Ja: Nej:

Ekg, eller beskrivelse af Ekg fra anerkendt laboratorium, er vedlagt: Ja: Nej: Diabeteserklæring for jernbanepersonale Cpr. nr.: Navn: Adresse: Husk at underskrive og medsende side 2. Edvard Thomsens Vej 14 Telefon 7221 8800 Fax 3338 1439 helbred@tbst.dk www.tbst.dk Højde og vægt

Læs mere

Kontrakt om Videreudvikling, Vedligeholdelse og Support af IMK2- systemet. Bilag 12 - Ændringshåndtering

Kontrakt om Videreudvikling, Vedligeholdelse og Support af IMK2- systemet. Bilag 12 - Ændringshåndtering Kontrakt om Videreudvikling, Vedligeholdelse og Support af IMK2- systemet Bilag 12 - Ændringshåndtering 12.05.2016 Version 1.0 [Vejledning til tilbudsgiver: Bilaget er i sin helhed at betragte som et mindstekrav

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER

BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER PUNKT 4 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 26. JUNI 2018 BEKENDTGØRELSE OM NETVIRKSOMHE- DERS REGULERINGSREGNSKABER 26. juni 2018 Detail & Distribution 18/07653 ENJE, NOJ RESUMÉ 1. Med dette notat forelægges Energitilsynet

Læs mere

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v.

Kap. 6 i værdipapirhandelsloven, jf. bekendtgørelse nr. 479 af 1. juni 2006 af lov om værdipapirhandel m.v. Vejledning for behandling af prospekter for værdipapirer, der optages til notering eller handel på en fondsbørs eller en autoriseret markedsplads. Finanstilsynet 5. september 2006 1. Indledning 2. Retsgrundlag

Læs mere

Information om DANAK-akkreditering til

Information om DANAK-akkreditering til Information om DANAK-akkreditering til Prøvning Kalibrering Medicinsk undersøgelse Certificering af referencematerialer Præstationsprøvning Akkrediteringsforløbet trin for trin December 2010 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Thomas Forslund Rundholtsvej 49 2300 København S Sendt elektronisk til thomas.forslund@gmail.com Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Sydhavn Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

Aftale om køb eller reservation af infrastrukturkapacitet

Aftale om køb eller reservation af infrastrukturkapacitet Aftale om køb eller reservation af infrastrukturkapacitet mellem Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø CVR nummer: 18 63 22 76 (herefter kaldet Banedanmark) og YY CVR nummer: (herefter kaldet ansøgeren)

Læs mere

Undersøgelse af assessormarkedet i Danmark 2017

Undersøgelse af assessormarkedet i Danmark 2017 Undersøgelse af 2017 14. marts 2018 3 Undersøgelse af Indhold Indhold Kapitel I Om undersøgelsen af 5 Assessormarkedet i dag 5 Styrelsens tiltag ift. brugen af CSM-RA i godkendelsessager 5 Undersøgelsens

Læs mere

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1)

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1) BEK nr 11034 af 16/07/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 1. marts 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS10000-00088 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vejledning om godkendelse af assessorer og sagkyndige Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015

Vejledning om godkendelse af assessorer og sagkyndige Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015 Vejledning om godkendelse af Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015 10. august 2015 3 Vejledning om godkendelse af Indledning Indhold Indledning 4 Opbygning Andre bekendtgørelser og vejledninger 4 4 Bekendtgørelsens

Læs mere

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet BEK nr 9908 af 12/12/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 15. marts 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Trafikstyrelsen, j.nr. 10201-00005 Senere ændringer til forskriften BEK

Læs mere

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nr. 14 December 2018 Indhold Ny bekendtgørelse om erstatnings- og forsikringsbeløb på jernbaneområdet Banedanmark har lagt opdaterede Retningslinjer

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Kontrakt om Drift, Videreudvikling, Support af tilskuds- og kontroladministrative

Kontrakt om Drift, Videreudvikling, Support af tilskuds- og kontroladministrative Kontrakt om Drift, Videreudvikling, Vedligeholdelse og Support af tilskuds- og kontroladministrative systemer m.fl. Bilag 12 Change Management 16. marts 2018 Version 1.0 Side 1/16 [Vejledning til tilbudsgiver:

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2015 - Jernbane 30. januar 2015 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets

Læs mere