Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del Bilag 192 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 UVT alm. del Bilag 192 Offentligt"

Transkript

1 Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del Bilag 192 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./. Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir fra samrådet i Videnskabsudvalget onsdag den 18. maj 2011 vedr. Penkowa-sagen. Med venlig hilsen 19. maj 2011 Bredgade København K Telefon Telefax E-post vtu@vtu.dk Netsted CVR-nr Charlotte Sahl-Madsen Sagsnr Dok nr Side 1/1

2 Samråd (åbent) i Videnskabsudvalget onsdag den 18. maj 2011 vedr. Penkowa-sagen UVT alm. del spørgsmål V-Y 1 Indledning Tak for ordet. DET TALTE ORD GÆLDER Det er korrekt, at samrådsspørgsmålene er stillet for 2 måneder siden. Med udvalgets accept vil jeg derfor gerne begynde med at besvare den del af samrådsspørgsmål X, der handler om en redegørelse for den seneste udvikling i den såkaldte Penkowa-sag. Herefter vil jeg besvare de fire samrådsspørgsmål i forlængelse af hinanden. Indledningsvis har jeg noteret mig, at formuleringen af samrådsspørgsmålene antyder, at der er en sammenhæng mellem den såkaldte»milena Penkowa-sag«og sagen om de 30 anonyme spørgsmål til Det Frie Forskningsråd. Jeg vil gerne understrege, at jeg og ministeriet ikke har belæg for at fastslå, at de 30 anonyme spørgsmål og den efterfølgende anonyme replik er forfattet af Milena Penkowa. Side 2/2 Denne skelnen vil også fremgå af mine besvarelser af samrådsspørgsmålene. 2 Den seneste udvikling i sagen Om den seneste udvikling i Penkowa-sagen kan jeg oplyse følgende: KU s bestyrelse afleverede den 22. marts 2011 Kammeradvokatens redegørelse i sagen sammen med bestyrelsens stillingtagen til redegørelsen til mig. Bestyrelsen oplyste over for mig, at den ikke kunne have håndteret sagen anderledes, end tilfældet har været. Jeg besluttede samme dag at iværksætte et skærpet tilsyn med KU, idet jeg ikke var enig i bestyrelsens stillingtagen til redegørelsen. Jeg fandt, at der undervejs i sagens forløb var sket en række fejlskøn, som en ansvarlig bestyrelse måtte forholde sig til. Jeg var efterladt med indtrykket af mangelfuld opfølgning, hvilket gav mig anledning til at rette en meget alvorlig kritik af bestyrelsens håndtering af sagen. Jeg har efterfølgende haft møder med bestyrelsesformand og rektor samt med den samlede bestyrelse. På møderne har jeg haft lejlighed til at begrunde min kritik. Jeg udtalte kritik af bestyrelsen, fordi bestyrelsen efter min vurdering ikke havde fanget rækkevidden af de kritikpunkter, der var indeholdt i Kammeradvokatens redegørelse.

3 Når Kammeradvokatens redegørelse dokumenterede en række fejl og mangler, så forventede jeg at få bestyrelsens forslag til permanente løsninger, og blive oplyst om, hvilke initiativer der var sat i værk omkring de administrative processer. Imidlertid indeholdt bestyrelsens stillingtagen til Kammeradvokatens redegørelse alene en orientering om fem konkrete initiativer, som rektor ville iværksætte. Bestyrelsen har taget min kritik til efterretning og har nu igangsat arbejdet med en handlingsplan, der skal udbedre de fejl og mangler i KU s interne systemer, som sagen har vist. Derudover skal handlingsplanen rumme tiltag, der sikrer genoprettelsen af tilliden til KU. I forlængelse af min kritik iværksatte jeg som nævnt den 22. marts 2011 et såkaldt skærpet tilsyn over for KU. Et skærpet tilsyn er et tilsyn, hvor ministeriet anlægger en bredere betragtning og ser på, om universitetets forvaltning kan betragtes som velfungerende. Det indebærer blandet andet et tilsyn med procedurer og administrative og ledelsesmæssige ressourcer m.v. Det skærpede tilsyn vil normalt ikke omfatte hele institutionens virksomhed, men kun de relevante dele set i forhold til ministeriets opmærksomhedspunkter. Side 3/3 Et skærpet tilsyn betyder altså ikke, at ministeriet sætter universitetet under administration, men at ministeriet følger universitetets forvaltning og administrative beslutninger tættere. I praksis kan et skærpet tilsyn gennemføres ved, at universitetet bliver bedt om at forelægge beskrivelser af sin forvaltning og eventuelle planer om tiltag for at rette op på kritisable forhold. Ministeriet vil herefter løbende følge fremdriften i de tiltag, som måtte være besluttet. Ministeriet kan også gennemgå bestemte administrative procedurer eller sagsområder og komme med forslag til forbedringer eller anvisninger på opmærksomhedspunkter. Eksempler på elementer i et skærpet tilsyn kunne være: Om et universitet har tilstrækkelige procedurer for håndtering af ansættelsessager og om procedurerne følges, herunder om personalet er tilstrækkeligt uddannet og om den stedlige ledelse kommer ind over de rigtige steder. Om universitetsledelsen i tilstrækkeligt omfang sikrer en organisering af den samlede administration, der skaber sammenhæng mellem ledelsesbeslutning og den faktiske forvaltning; herunder om der er etableret gennemskuelige beslutningsprocedurer og tilstrækkelige kommunikationskanaler. Videnskabsudvalget har tillige haft lejlighed til at drøfte sagen med mig.

4 Således var udvalget inviteret til møder i ministeriet den 22. og 23. marts for dels at orientere sig i redegørelsen, dels for at få en gennemgang af redegørelsen ved kammeradvokaten. I forhold til hvad der er sket i sagen, skal jeg derudover nævne tre konkrete nye punkter: 1. Tildelingen af EliteForsk-prisen til Milena Penkowa. 2. Milena Penkowas virke som censor. 3. KU s håndtering af Milena Penkowas studerende. For så vidt angår indstillingen af Milena Penkowa til EliteForsk-prisen, har KU s rektor i brev af 30. marts 2011 beklaget denne. På baggrund af at Milena Penkowa er blevet idømt 3 måneders betinget fængsel for underslæb, dokumentfalsk og falsk anklage, har universitetet vurderet, at grundlaget for universitetets indstilling er bortfaldet. Da indstillingen af Milena Penkowa skete via bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd, indhentede ministeriet en udtalelse fra bestyrelsen. Bestyrelsen billigede, at Milena Penkowas EliteForsk-pris blev trukket tilbage. Side 4/4 Milena Penkowas advokat har samtidig søgt om aktindsigt i grundlaget for tildeling af prisen til hende, ligesom han haft lejlighed til at komme med bemærkninger til KU s og bestyrelsen for Det Frie Forskningsråds udtalelser i sagen. På baggrund af det, som parterne har anført i sagen, sammenholdt med retsgrundlaget for EliteForsk-prisen, vil ministeriet i løbet af meget kort tid træffe endelig afgørelse i sagen. Det kan forekomme at være en lidt tung proces. Men forvaltningsloven giver borgerne en række retssikkerhedsgarantier, som selvfølgelig skal efterleves. Dernæst har der været spørgsmål om Milena Penkowas virke som censor. Som det fremgår af mit svar på alm. del spørgsmål 178 skrev Milena Penkowa til mig den 5. maj 2010 om muligheden for at virke som censor under suspensionen fra KU. Det er Universitets- og Bygningsstyrelsen, som beskikker censorerne efter indstilling fra censorformandskabet. Styrelsen skrev den 21. maj 2010 til Milena Penkowa, at der kunne være konkrete omstændigheder, som gjorde, at hun ikke kunne anvendes som censor, når hun var fritaget for tjeneste ved Københavns Universitet. I maj 2010 var det således styrelsens vurdering, at der ikke var det fornødne grundlag for at afbeskikke Milena Penkowa fra censorkorpset. Hun var således kun tiltalt men ikke dømt for dokumentfalsk, underslæb og falsk anklage.

5 Milena Penkowa blev derfor først afbeskikket den 15. marts 2011 som følge af, at hun i starten af marts 2011 valgte at anerkende Københavns Byrets dom for dokumentfalsk, underslæb og falsk anklage. Det er en usædvanlig sag, som ministeriets praksis om beskikkelse af censorer ikke har været indrettet på. Det er helt afgørende for et censorkorps legitimitet, at både studerende og omverdenen kan have fuld tillid til den enkelte beskikkede censors opgavevaretagelse. I den konkrete sag skulle der foretages en afvejning mellem hensynet til Milena Penkowas retssikkerhed på den ene side og hensynet til samfundets retsfølelse på den anden side. Som det fremgår af mit svar på alm. del spørgsmål 178 har jeg derfor bedt mit embedsværk om at gennemgå de interne procedurer med henblik på at vurdere, om censorer fremover bør suspenderes under verserende sager. For så vidt angår spørgsmålet om Milena Penkowas studerende, kan jeg oplyse, at Universitets- og Bygningsstyrelsen allerede den 15. marts 2011 bad om Københavns Universitets bemærkninger til en artikel i Universitetsavisen om universitetets behandling af Milena Penkowas studerende. Side 5/5 Universitetet har i den forbindelse oplyst, at spørgsmålet vil indgå i rektors fempunkts-plan som opfølgning på kammeradvokatens redegørelse. Afslutningsvis kan jeg oplyse hvad der også fremgår af mit svar på alm. del spørgsmål 183 at jeg har bedt Universitets- og Bygningsstyrelsen anmode KU om at gennemgå samtlige konkrete sager vedrørende ph.d.- og specialestuderende, der har haft Milena Penkowa som hovedvejleder, vejleder eller på anden måde har samarbejdet med Milena Penkowa om deres forskningsprojekter. KU s konkrete gennemgang af de pågældende sager skulle meget gerne give vished for, at der ikke er nogen studerende, der kommer i klemme som følge af samarbejdet med Milena Penkowa. Jeg vil nu overgå til besvarelsen af de fire samrådsspørgsmål. 3 Samrådsspørgsmål V Spørgsmål V: Ministeren bedes redegøre for sin egen rolle, viden samt egne handlinger i Penkowa sagen? I samrådsspørgsmål V beder udvalget mig redegøre for min egen rolle, viden samt egne handlinger i den såkaldte»milena Penkowa-sag«. Spørgsmålet giver mig anledning til indledningsvis at minde om, at vi på universitetsområdet har et armslængdeprincip.

6 Som minister tager jeg ikke stilling til konkrete personalesager eller spørgsmål vedrørende rektor. Min relation er alene til bestyrelsen. Som minister er jeg tilsynsmyndighed i forhold til universiteterne. Det følger af universitetsloven. Tilsynet består normalt for det første af et helt overordnet tilsyn af, om universiteterne opfylder deres formål tilfredsstillende (f.eks. baseret på nogen aftalte indikatorer). For det andet af ad hoc-tilsyn, hvor ministeriet foretager tilsyn med helt konkrete sager, fordi det er blevet opmærksomt på forhold, som vækker bekymring. Derudover har jeg mulighed for at iværksætte et såkaldt skærpet tilsyn. Som allerede nævnt iværksatte jeg et sådant skærpet tilsyn over for KU den 22. marts Om mine egne handlinger i sagen kan jeg oplyse, at jeg siden den 7. januar i år har besvaret en lang række udvalgs- og 20-spørgsmål ligesom jeg var i åbent samråd om sagen den 10. februar. Derudover bad jeg den 3. februar Københavns Universitet om en oversigt over, hvad kammeradvokatens redegørelse kunne forventes at indeholde. Side 6/6 Min anmodning skete på baggrund af universitetets pressemeddelelse af samme dato om, at universitetet havde anmeldt Milena Penkowa for dokumentfalsk. På dette tidspunkt havde universitetet allerede anmodet kammeradvokaten om at udarbejde en redegørelse for sagsforløbet. Dette skete på et bestyrelsesmøde den 19. januar. På baggrund af bestyrelsens stillingtagen til Kammeradvokatens redegørelse udtalte jeg kritik af bestyrelsens håndtering af sagen og satte KU under skærpet tilsyn. Og endelig skal KU redegøre for håndteringen af Milena Penkowas studerende og gennemgå samtlige konkrete sager vedrørende ph.d.- og specialestuderende, der har haft Milena Penkowa som hovedvejleder, vejleder eller på anden måde har samarbejdet med Milena Penkowa om deres forskningsprojekter. Om min egen viden i sagen kan jeg oplyse, at jeg først fik kendskab til sagen, da Milena Penkowa var blevet suspenderet fra Københavns Universitet. Som det fremgår af mit svar på alm. del spørgsmål 178, skrev Milena Penkowa til mig herom den 5. maj Jeg kan endvidere oplyse, at jeg den 15. juni 2010 modtog en henvendelse fra Foreningen af Speciallæger. Foreningen ønskede på vegne af Milena Penkowa at klage over KU s afgørelse om at suspendere hende fra stillingen som professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

7 Da der var tale om en konkret personalesag ved et universitet, blev henvendelsen i overensstemmelse med ministeriets administrative rutiner sendt til videre foranstaltning hos Universitets- og Bygningsstyrelsen. I brev af 16. juli 2010 meddelte Universitets- og Bygningsstyrelsen Foreningen af Speciallæger, at styrelsen ikke havde nogen bemærkninger til KU s vurdering af sagen. En arbejdsgiver kan med hjemmel i den almindelige ledelsesret fritage en ansat for tjeneste, hvis der er en saglig begrundelse, og forudsat at den pågældende fortsat får udbetalt sin løn. Tjenestefritagelse kan for eksempel benyttes i de tilfælde, hvor der er begrundet mistanke om, at den ansatte har begået (alvorligere) tjenesteforseelser, og hvor det kræver en nærmere undersøgelse, før der kan tages stilling til, om der skal iværksættes disciplinære sanktioner. KU havde vurderet, at det kunne være i strid med det såkaldte decorumkrav, hvis Milena Penkowa blev dømt i overensstemmelse med anklageskriftet, og som følge heraf havde KU valgt at fritage Milena Penkowa for tjeneste. Side 7/7 Et brud på decorumkravet kan foreligge, så længe det pågældende forhold blot er egnet til at nedsætte agtelsen og tilliden til den ansatte. Det er således ikke et krav, at forholdet i den konkrete situation rent faktisk gør det. 4 Samrådsspørgsmål W Spørgsmål W: Mener ministeren, det er i overensstemmelse med en nuværende eller tidligere ministers forpligtigelser, at Helge Sander tilbageholder kilden på de anonyme spørgsmål til Det Frie Forskningsråd og hvilke muligheder ser ministeren for at få offentliggjort kilden? Udvalget spørger, om det er i overensstemmelse med en nuværende eller tidligere ministers forpligtelser, at den daværende minister tilbageholder kilden til de anonyme spørgsmål, og hvilke muligheder jeg ser for at få offentliggjort kilden? Hertil vil jeg indledningsvis bemærke, at den daværende ministers håndtering af de anonyme spørgsmål flere gange i pressen er udlagt som værende i strid med forvaltningsloven. Mig bekendt er der dog endnu ingen, der har kunnet fastslå, hvilke regler i forvaltningsloven den daværende minister skulle have overtrådt. Som det fremgår af min besvarelse af alm. del spørgsmål 134, har en minister en meget vid adgang til at bede sit embedsværk om at vurdere og kommentere ideer, synspunkter, spørgsmål m.v. vedrørende f.eks. den måde som lovgivningen, administrative regler eller organiseringen af et sagsområde er indrettet på.

8 Og det vel at mærke uden at ministeren har pligt til at oplyse over for embedsværket, hvem der eventuelt måtte være inspirationen eller kilden til de pågældende ideer m.v. Det betyder bl.a., at embedsværket godt må følge op på ministerens ønske og f.eks. udarbejde en skriftlig vurdering af sådanne ideer, synspunkter, spørgsmål, selvom embedsværket ikke ved, hvem ideerne m.v. måtte stamme fra. Set i forhold til det konkrete forløb var arbejdet med at revidere lov om forskningsrådgivning m.v. tilbage i foråret 2009 i fuld gang, og evalueringspanelet havde allerede taget spørgsmålet om bevillingspraksis op. Da den daværende videnskabsminister medio marts 2009 afleverer de 30 anonyme spørgsmål til embedsværket, var det ministeriets klare opfattelse, at spørgsmålene knyttede sig til den igangværende proces med ændringen af lov om forskningsrådgivning m.v. De 30 anonyme spørgsmål blev altså ikke behandlet ud fra en antagelse om, at Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom havde administreret i strid med lov om forskningsrådgivning m.v., men om hensigtsmæssigheden af lovens mulighed for, at siddende rådsmedlemmer kan søge om rådsbevillinger. Side 8/8 Med hensyn til mulighederne for at få offentliggjort kilden, så må jeg sige, at jeg ikke er bekendt med kilden. Der er endvidere ikke registreret nogen oplysninger i ministeriet om, hvem der er kilden. Som nævnt har der ikke været en pligt for den daværende videnskabsminister til at oplyse om kilden til spørgsmålene. Men i den nuværende situation havde det da om jeg så må sige været hjælpsomt, hvis det alligevel var sket. 5 Samrådsspørgsmål X Spørgsmål X: Ministeren bedes redegøre for den seneste udvikling i den såkaldte Penkowa sag, herunder hvorfor dokumentet med kommentarer til Det Frie Forskningsråds svar på de anonyme spørgsmål som daværende minister Helge Sander fremsendte blev tilbageholdt, og om den nuværende minister havde kendskab til det pågældende dokument? I samrådsspørgsmål X spørger udvalget til, hvorfor dokumentet med kommentarer til Det Frie Forskningsråds svar på de anonyme spørgsmål [den anonyme replik] blev tilbageholdt, og om jeg havde kendskab til dokumentet. Her vil jeg igen tillade mig at understrege, at jeg ikke har belæg for at fastslå, at den såkaldte anonyme replik, som udvalget spørger til, er forfattet af Milena Penkowa.

9 Som det fremgår af min besvarelse af alm. del spørgsmål 152, blev den anonyme replik ved en fejl ikke journaliseret. Dette var medvirkende til, at dokumentet ikke blev udleveret trods forskningsrådets anmodning herom. Dette har departementschefen den 4. marts 2011 beklaget over for de daværende medlemmer af forskningsrådet. Ved min tiltræden som minister blev jeg orienteret om de lovgivningssager, som på det tidspunkt var i gang. I forbindelse med orientering om ændringen af forskningsrådsloven fik jeg at vide, at der i foråret 2009 havde været de 30 anonyme spørgsmål, og at de havde skabt en dårlig stemning mellem ministeriet og forskningsrådene. Den anonyme replik altså det anonyme svar på forskningsrådets svar på de 30 spørgsmål blev ikke nævnt ved den lejlighed. På tidspunktet for min tiltræden den 23. februar 2010 var sagen dog overstået, da der den 17. december 2009 var indgået en politisk aftale om lovændringen. Side 9/9 Om mit kendskab til den anonyme replik kan jeg oplyse, at jeg i februar i år blev bekendt med dokumentet i forbindelse med debatten i pressen om de anonyme spørgsmål. I den anledning bad jeg ministeriet offentliggøre alle relevante dokumenter vedrørende sagen og lægge dem på ministeriets hjemmeside, hvilket skete den 16. februar i år. 6 Samrådsspørgsmål Y Spørgsmål Y: Ministeren bedes redegøre for, hvilke overvejelser tilbageholdelsen af dokumentet med kommentarer til Det Frie Forskningsråds svar på de anonyme spørgsmål Helge Sander videresendte giver anledning til i forhold til at undersøge den såkaldte Penkowa sags håndtering i Videnskabsministeriet herunder den tidligere og nuværende ministers rolle i sagen og i forhold til at placere et ansvar i sagen? Endelig beder udvalget mig redegøre for, hvilke overvejelser tilbageholdelsen af dokumentet med kommentarer til Det Frie Forskningsråds svar på de anonyme spørgsmål [den anonyme replik] som den daværende videnskabsminister videresendte, giver anledning til i forhold til at undersøge den såkaldte Penkowa-sags håndtering i Videnskabsministeriet, herunder den tidligere og nuværende ministers rolle i sagen og i forhold til at placere et ansvar i sagen. Der er som nævnt ikke er grundlag for at fastslå, at den anonyme replik er forfattet af Milena Penkowa. Som nævnt under besvarelsen af samrådsspørgsmål X, har departementschefen beklaget, at den anonyme replik ved en fejl ikke blev journaliseret, og at dette var

10 medvirkende til, at dokumentet ikke blev udleveret trods forskningsrådets anmodning herom. Men det forhold at der er sket en konkret og beklagelig procedurefejl i en sag, giver mig ikke anledning til at iværksætte omfattende, langvarige og omkostningstunge undersøgelser af ministeriets håndtering af Penkowa-sagen. Alle dokumenter er som sagt offentliggjort på ministeriets hjemmeside. Derudover er følgende undersøgelser i gang: Rigsrevisionen undersøger KU s fondsadministration. UVVU behandler de konkrete klager over videnskabelig uredelighed. KU har på baggrund af rådgivning fra Det Frie Forskningsråd nedsat et internationalt panel til at gennemgå hele Milena Penkowas forskningsproduktion. Politiet har sigtet Milena Penkowa for dokumentfalsk. Jeg har iværksat et skærpet tilsyn med KU. Side 10/10 Og KU skal redegøre for behandlingen af Milena Penkowas studerende og gennemgå de konkrete sager, hvor ph.d.- og specialestuderende har haft Milena Penkowa som hovedvejleder, vejleder eller på anden måde har samarbejdet med Milena Penkowa om deres forskningsprojekter. Jeg har derfor svært ved at se, hvad der er tilbage at undersøge. Om den daværende ministers rolle i Penkowa-sagen mens han var minister kan jeg sige, at han på baggrund af en indstilling fra KU og bestyrelsen for Det Frie Forskningsråd tildelte Milena Penkowa EliteForsk-prisen i Som tidligere oplyst havde den daværende minister ikke mulighed for at bede om andre navne, da indstillingen var bunden. Der er i ministeriet ingen dokumentation for, at han som minister på anden måde skulle være involveret i sagen. Hvad den tidligere minister har foretaget sig efter han er fratrådt som minister, må være en sag mellem folketingsmedlemmet Helge Sander, det øvrige Folketing og vælgerne. Så spørger udvalget til en undersøgelse af den nuværende ministers rolle i sagen. Hertil kan jeg kun sige, at jeg har svært ved at se, hvad der mangler at blive undersøgt, men jeg åben for forslag. Endelig vil jeg til spørgsmålet om at placere et ansvar i sagen om den anonyme replik sige, at dokumentet er blevet offentliggjort i sin fulde ordlyd, og jeg har derfor ingen intentioner om at foretage mig yderligere i den anledning.

11 7 Afslutning Før jeg runder af vil jeg gerne igen remse de igangværende undersøgelser op: Rigsrevisionen undersøger KU s fondsadministration. UVVU behandler de konkrete klager over videnskabelig uredelighed. KU har på baggrund af rådgivning fra Det Frie Forskningsråd nedsat et internationalt panel til at gennemgå hele Milena Penkowas forskningsproduktion. Politiet har sigtet Milena Penkowa for dokumentfalsk. Jeg har iværksat et skærpet tilsyn med KU. Ministeriet har lagt alle dokumenter frem. De findes på ministeriets hjemmeside. Og KU skal redegøre for behandlingen af Milena Penkowas studerende og gennemgå de konkrete sager, hvor ph.d.- og specialestuderende har haft Milena Penkowa som hovedvejleder, vejleder eller på anden måde har samarbejdet med Milena Penkowa om deres forskningsprojekter. Side 11/11 Jeg er ansvarlig minister for universitetsområdet, og ingen har derfor en større interesse i, at denne sag bliver fuldt oplyst end jeg. Og det synes jeg, vi er i gang med. Tak for ordet.

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2008-09 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 61 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2008-09 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 61 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2008-09 UVT alm. del på Spørgsmål 61 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

B 103 - Bilag 6 Offentligt

B 103 - Bilag 6 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi B 103 - Bilag 6 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 64 O. Udvalget for Videnskab og Teknologi. Folketinget Christiansborg 1240 København K

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Bilag 64 O. Udvalget for Videnskab og Teknologi. Folketinget Christiansborg 1240 København K Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - Bilag 64 O Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./. Hermed

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 191 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 191 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 191 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009:

Tårnby Kommune. U.B. har blandt andet anført i sin mail af 6. maj 2009: Tårnby Kommune U.B. har ved mail af 6. maj 2009 rettet henvendelse til statsforvaltningen med klage over Tårnby Kommunes behandling af aktindsigtsbegæring af 27. januar 2009 om opførelse af nye gymnastik-

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04

RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 RIGSREVISIONEN København, den 19. marts 2004 RN C501/04 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/03 om Undervisningsministeriets

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06. Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A605/06 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 1/05 om 7 sager (om Banedanmark)

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Uddannelsesudvalget UVT alm. del - Bilag 118,UDU alm. del - Bilag 263 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi, Uddannelsesudvalget UVT alm. del - Bilag 118,UDU alm. del - Bilag 263 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi, Uddannelsesudvalget UVT alm. del - Bilag 118,UDU alm. del - Bilag 263 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Beskæftigelsesministeriets (BM) og Arbejdsmarkedsstyrelsens (AMS) tilsyn med AFs

Beskæftigelsesministeriets (BM) og Arbejdsmarkedsstyrelsens (AMS) tilsyn med AFs Arbejdsformidlingens (AF) administration af løntilskudsordningen BESKÆFTIGELSESMINISTERIET Beskæftigelsesministeriets (BM) og Arbejdsmarkedsstyrelsens (AMS) tilsyn med AFs Orienteringen af Folketinget

Læs mere

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning

8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning 8-1. Forvalningsret 12.2. Statsforfatningsret 2.2. Ministers e-mail til sin folketingsgruppe var en aktivitet inden for den offentlige forvaltning En journalist bad Miljøministeriet om aktindsigt i en

Læs mere

Statsforvaltningen Midtjyllands brev af 13. august 2008 til en borger.

Statsforvaltningen Midtjyllands brev af 13. august 2008 til en borger. Statsforvaltningen Midtjyllands brev af 13. august 2008 til en borger. 13-08- 2008 TILSYNET Vedr. klage over Silkeborg Kommune De har ved brev af 24. juli 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Slotsholmsgade København K Eritrea-sagen

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Slotsholmsgade København K Eritrea-sagen Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Maj 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Maj 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om handicapindsatsen på uddannelses- og beskæftigelsesområdet Maj 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 L 119 Bilag 7 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 L 119 Bilag 7 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 L 119 Bilag 7 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsudvalget 2012-13 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 140 Offentligt (01) DET TALTE ORD GÆLDER Taleseddel til FOU samrådsspørgsmål Q vedr. Irak-retssagerne (operation Green Desert), forældelse

Læs mere

Notat om afslutning og opfølgning på skærpet tilsyn REKTORSEKRETARIATET

Notat om afslutning og opfølgning på skærpet tilsyn REKTORSEKRETARIATET K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 63, 7. juni 2012 Pkt. 09. Bilag 2. Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 21. MAJ 2012 Vedr.: Notat om afslutning og opfølgning

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Svar på Spørgsmål 3 Offentligt TALEPAPIR Dato: 12. oktober 2005 Kontor: Erhvervs- og Familiesammenføringskontoret J.nr.: 2005/4111-181 Sagsbeh.:

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger 2017-21 Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger En journalist klagede til ombudsmanden over, at han efter et år endnu ikke havde fået en afgørelse på sin

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

Jeg har modtaget myndighedernes redegørelse om sagen med bilag, som hermed oversendes til Retsudvalget (bilag 1-5).

Jeg har modtaget myndighedernes redegørelse om sagen med bilag, som hermed oversendes til Retsudvalget (bilag 1-5). Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 3. oktober 2019 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret Sagsbeh: PES Sagsnr.: 2019-750-0307 Dok.: 1242908 Opfølgning på teledata-sagen

Læs mere

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Myndighed: Underskriftsdato: 19. juni 2015 Folketingets Ombudsmand Udskriftsdato: 20. marts 2017 (Gældende) Justitsministeriet var berettiget til at afslå aktindsigt i dokumenter vedrørende Grimhøjmoskeen.

Læs mere

Københavns Kommune aktindsigt efter offentlighedsloven

Københavns Kommune aktindsigt efter offentlighedsloven Københavns Kommune aktindsigt efter offentlighedsloven Resumé: Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at det efter sagens oplysninger kan lægges til grund, at kommunen har fremfundet de sager, som det

Læs mere

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument.

Ombudsmanden henstillede til ministeriet at genoptage sagen for i lyset af det anførte at overveje ekstrahering fra det interne dokument. 2017-20 Delvis aktindsigt i miljøoplysninger i ministers interne talepapir En journalist klagede til ombudsmanden over, at Miljø- og Fødevareministeriet havde givet afslag på aktindsigt i ministerens talepapir

Læs mere

Svar: [INDLEDNING] Tak for invitationen til dette samråd og tak for ordet.

Svar: [INDLEDNING] Tak for invitationen til dette samråd og tak for ordet. Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 248 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 Talepapir til åbent samråd i ERU alm. del den 3. maj 2011 Samrådsspørgsmål AC af 6. april 2011 stillet af Orla

Læs mere

Samrådsspørgsmål E Ministeren bedes redegøre for forløbet vedrørende svindlen med refusion vedrørende

Samrådsspørgsmål E Ministeren bedes redegøre for forløbet vedrørende svindlen med refusion vedrørende Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Tale 3. september 2015 J.nr. 15-2489771 Tale til samrådsspørgsmål E, F, G, H, og K Samrådsspørgsmål E Ministeren

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Uddannelses- og Forskningsudvalget 2017-18 UFU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Københavns Universitet Att. Rektor Henrik C. Wegener Nørregade 10 Postboks 2177 DK-1017 København K Sendt

Læs mere

[Til Indklagede] Klage indbragt for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed

[Til Indklagede] Klage indbragt for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed videnskabelig uredelighed [Til Indklagede] Klage indbragt for I har på vegne af [KLAGER] ved brev af 16. april 2012 indgivet klage mod [FORSKNINGSINSTITUTION] og [INDKLAGEDE] til (UVVU). I klagen anfører

Læs mere

Regler om disciplinære foranstaltninger over for de studerende ved Syddansk Universitet

Regler om disciplinære foranstaltninger over for de studerende ved Syddansk Universitet Regler om disciplinære foranstaltninger over for de studerende ved Syddansk Universitet (se også vejledningen nedenfor) Fastsat i henhold til 14, stk. 6 i lov nr. 403 af 28. maj 2003 om universiteter (Universitetsloven).

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk

Læs mere

Afslag på indsigt i lægekonsulents navn i Arbejdsskadestyrelsen

Afslag på indsigt i lægekonsulents navn i Arbejdsskadestyrelsen Afslag på indsigt i lægekonsulents navn i Arbejdsskadestyrelsen Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen gav en kvinde afslag på aktindsigt i navnet på den lægekonsulent i Arbejdsskadestyrelsen der havde

Læs mere

Statsforvaltningens brev til journalist: Henvendelse vedrørende retten til aktindsigt i mødereferater

Statsforvaltningens brev til journalist: Henvendelse vedrørende retten til aktindsigt i mødereferater 2015-14326 Ikke hjemmel til med den anførte begrundelse, at afslå aktindsigt i oplysninger vedrørende forebyggelse af radikalisering efter offentlighedslovens 33, nr. 1. Statsforvaltningens brev til journalist:

Læs mere

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende)

Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 20. februar 2015 Udskriftsdato: 24. januar 2017 (Gældende) Afslag fra Justitsministeriet på aktindsigt i dokumenter udvekslet mellem ministerier og

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S. November 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Finanstilsynets aktiviteter i forhold til Roskilde Bank A/S November 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer

Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer Ret til aktindsigt i lægekonsulents navn, også mens sagen verserer En partsrepræsentant i en sag hos Ankestyrelsen klagede til ombudsmanden over at Ankestyrelsen havde givet afslag på at få oplyst navnet

Læs mere

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt

Ankestyrelsens udtalelse til en journalist. Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Ankestyrelsens udtalelse til en journalist 2017-84059 Dato: 31-01-2018 Region Syddanmarks afgørelse om delvist afslag på aktindsigt Du har den 28. november 2017 klaget over Region Syddanmarks afgørelse

Læs mere

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag

Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag Alvorlig kritik af Statsministeriet og Justitsministeriet i Sass Larsen-sag På et møde i Statsministeriet den 28. september 2011 fik Henrik Sass Larsen af Statsministeriets og Justitsministeriets departementschefer

Læs mere

Skatteankestyrelsens underretninger om sagsbehandlingstid mv.

Skatteankestyrelsens underretninger om sagsbehandlingstid mv. Skatteankestyrelsens underretninger om sagsbehandlingstid mv. En borger klagede til ombudsmanden over Skatteankestyrelsens sagsbehandlingstid i en konkret sag om værdiansættelse af et motorkøretøj. 9.

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 33 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del Svar på Spørgsmål 33 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 UVT alm. del på Spørgsmål 33 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Sagsbehandlingstiden i Justitsministeriet af en sag hvor besvarelsen ikke var en afgørelse. Krav til myndighedernes behandling af sådanne sager

Sagsbehandlingstiden i Justitsministeriet af en sag hvor besvarelsen ikke var en afgørelse. Krav til myndighedernes behandling af sådanne sager 5-6. Forvaltningsret 114.1 115.1 115.2 115.3. Sagsbehandlingstiden i Justitsministeriet af en sag hvor besvarelsen ikke var en afgørelse. Krav til myndighedernes behandling af sådanne sager En person skrev

Læs mere

Marianne Kamp Bogfinkevej 30 Rindum 6950 Ringkøbing. Vedr. Din henvendelse om Ringkøbing-Skjern Kommune.

Marianne Kamp Bogfinkevej 30 Rindum 6950 Ringkøbing. Vedr. Din henvendelse om Ringkøbing-Skjern Kommune. Marianne Kamp Bogfinkevej 30 Rindum 6950 Ringkøbing 23-02- 2009 TILSYNET STATSFORVALTNINGEN MIDTJYLLAND Vedr. Din henvendelse om Ringkøbing-Skjern Kommune. Du har ved brev af 27. august 2007 rettet henvendelse

Læs mere

3. Rigsrevisionens undersøgelse af tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed

3. Rigsrevisionens undersøgelse af tilskudsfinansieret forskningsvirksomhed KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 56, 26. oktober 2011 Pkt. 7. Bilag 1. Bestyrelsen SAGSNOTAT 10 OKTOBER 2011 Vedr.: Afrapporteringsnotat nr. 3 Sagsbehandler: Rektorsekretariatet REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

Ombudsmandens undersøgelse af udlændingemyndighederne vejledning om familiesammenføring efter EU-retten mv.

Ombudsmandens undersøgelse af udlændingemyndighederne vejledning om familiesammenføring efter EU-retten mv. Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk

Læs mere

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet.

Skolechef C har i skrivelse af 29. september 2008 redegjort for ovenstående og orienteret dig om erklæringernes behandling ved skolebestyrelsesmødet. Resumé Statsforvaltningen Sjælland udtaler, at Køge Kommune korrekt har undtaget erklæringer fra aktindsigt. Erklæringerne var ikke omfattet af Offentlighedsloven. 18-06- 2009 TILSYNET Statsforvaltning

Læs mere

Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om Skats retningslinjer for inddragelse af partsrepræsentanter ved kontakt mellem Skat og en skattepligtig.

Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om Skats retningslinjer for inddragelse af partsrepræsentanter ved kontakt mellem Skat og en skattepligtig. Skats formodning for fortsat partsrepræsention. Tavshedspligt mv. Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om Skats retningslinjer for inddragelse af partsrepræsentanter ved kontakt mellem Skat og en skattepligtig.

Læs mere

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat:

Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningens skrivelse af 4. oktober 2010 til en advokat: Statsforvaltningen Syddanmark har den 1. oktober 2010 modtaget din anmodning om genoptagelse af statsforvaltningens afgørelse af 28. september

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 18. november 2014 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret

Læs mere

VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG

VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences april 2014 Indhold Regelgrundlaget... 1 Krav til ph.d.-afhandlingen... 1 Bedømmelsesudvalgets

Læs mere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere

Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Adskilt indkvartering af mindreårige gifte eller samlevende asylansøgere 1. Jeg har modtaget Udlændinge- og Integrationsministeriets

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger

Statsforvaltningens brev til en borger Statsforvaltningens brev til en borger 2016-32751 Dato: 14-02-2017 Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har ved e-mail af 5. april 2016 meddelt Region Midtjylland, at du ønsker at klage over

Læs mere

Vedrørende Statsrevisorernes beretning nr. 12/2016 om regionernes forvaltning af løn til chefer

Vedrørende Statsrevisorernes beretning nr. 12/2016 om regionernes forvaltning af løn til chefer Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K ministersvar@ft.dk Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2016-8939 Doknr. 461321 Dato 28-04-2017 Vedrørende

Læs mere

4-1. Forvaltningsret 115.2. Sagsbehandlingstid i statsamt

4-1. Forvaltningsret 115.2. Sagsbehandlingstid i statsamt 4-1. Forvaltningsret 115.2. Sagsbehandlingstid i statsamt En advokat klagede over et statsamts sagsbehandlingstid. Statsamtet havde indtil da brugt over 2 år på at behandle en sag uden løbende at orientere

Læs mere

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn

I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn I sag om aktindsigt har Statsforvaltningen udtalt, at der er notatpligt i relation til oplysning om anmelders navn Statsforvaltningens udtalelse til borger: Henvendelse vedrørende oplysning om navn på

Læs mere

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14.

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14. Retsudvalget 2011-12 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 804 Offentligt Dato: 21. maj 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2012-0035-0073 Dok.: 371880 UDKAST TIL TALE

Læs mere

Studenterambassadørens kvartalsrapport

Studenterambassadørens kvartalsrapport K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studenterambassadørens kvartalsrapport 1. kvartal 2013 1. Studenterambassadørens formål og opgaver Studenterambassadøren ved Københavns Universitet er den første

Læs mere

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt

+ bilag. Vedrørende Miljøministeriets afslag på aktindsigt FOLKETINGETS OMBUDSMAND Gammel Torv 22. 1457 København K Telefon 33 13 25 12. Telefax 33 13 07 17 Personlig henvendelse 10-15 Ritzaus Bureau I/S Store Kongensgade 14 1264 København K Att.: Christian Lindhardt

Læs mere

Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling?

Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling? Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Bilag 66 Offentligt Notat Er studerende optaget på danske universiteter uretmæssigt blevet afkrævet deltagerbetaling? Har danske universiteter

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 19 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 19 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 19 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3

Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 2011 5-4. Aktindsigt i handleplansskemaer kun ved gennemsyn forvaltningslovens 16, stk. 3 Talsmanden for en gruppe indsatte i et statsfængsel klagede til Direktoratet for Kriminalforsorgen over en fast

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget 2008-09 UDU alm. del Bilag 359 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Åbent Samråd i Uddannelsesudvalget Åbent Samråd Samrådsspørgsmål AR»Ministeren bedes redegøre

Læs mere

Elektronisk kommunikation med universiteterne. Partsrepræsentation. 12. august 2011

Elektronisk kommunikation med universiteterne. Partsrepræsentation. 12. august 2011 2011 12-1. Elektronisk kommunikation med universiteterne. Partsrepræsentation. Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Videnskabsministeriet om studerendes og ansøgeres mulighed for at lade sig

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede. 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klager ctr. Lokalbolig Valby ApS Valby Langgade 142 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 16. marts 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført

Læs mere

EDNI VEJL VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER. BSS, december Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences

EDNI VEJL VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER. BSS, december Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences EDNI VEJL PHD NG / VEJLEDNING FOR BEDØMMELSESUDVALG FOR PH.D.-AFHANDLINGER BSS, december 2012 Aarhus Graduate School of Business and Social Sciences Indhold Regelgrundlaget... 1 Krav til ph.d.-afhandlingen...

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-15464 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 0 8-10- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har den 19. februar 2015 og 14. august 2015 oplyst til Københavns Kommune, at

Læs mere

Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal København K Ministeriets sagsnr. 16/11123, FN s børnekonvention og privatskolerne

Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal København K Ministeriets sagsnr. 16/11123, FN s børnekonvention og privatskolerne Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål U-X om Kvoteregisteret i Folketingets Energipolitiske Udvalg den 27. maj 2010 åbent samråd

Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål U-X om Kvoteregisteret i Folketingets Energipolitiske Udvalg den 27. maj 2010 åbent samråd Det Energipolitiske Udvalg, Skatteudvalget 2009-10 EPU alm. del Bilag 292, SAU alm. del Bilag 214 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål U-X om Kvoteregisteret i Folketingets

Læs mere

Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services

Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 259 Offentligt Talepapir 28. januar 2018 Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål AF-AJ om vagtselskabet Alliance Security Services Indledende

Læs mere

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger

FOB Kommunes svar på spørgsmål fra borger FOB 05.591 Kommunes svar på spørgsmål fra borger Ombudsmanden henstillede til en kommune at genoptage behandlingen af en sag hvor kommunen havde undladt at svare på tre breve fra en borger. Kommunen genoptog

Læs mere

STATSMINISTERIET Dato: 15. december 2005

STATSMINISTERIET Dato: 15. december 2005 Det Politisk-Økonomiske Udvalg PØU alm. del - Svar på Spørgsmål 52 Offentligt STATSMINISTERIET Dato: 15. december 2005 Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. 41-44, nr. 46-48, nr. 50-51

Læs mere

Gældende formulering. Forslag til ny bekendtgørelse

Gældende formulering. Forslag til ny bekendtgørelse Bekendtgørelse nr. 668 af 28. juni 2005 om Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed sammenholdt med revideret forslag af 23. juli 2008 til ny bekendtgørelse Gældende formulering Forslag til ny bekendtgørelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Lønmodtagernes Dyrtidsfond Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Lønmodtagernes Dyrtidsfond (beretning nr. 13/2007)

Læs mere

Ovennævnte henvendelse fra BUPL har givet anledning til forvaltningsretlige

Ovennævnte henvendelse fra BUPL har givet anledning til forvaltningsretlige Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens direktion Sekretariatet Rådhuset Brev er d.d. fremsendt pr. e-mail. 18-12-2009 Sagsnr. 2009-14243 Vedrørende konkret egen driftundersøgelse af Jobcenter København,

Læs mere

HR-staben har behandlet begæringen efter offentlighedslovens 4, stk. 1 og stk. 3 samt 2, stk. 2 og stk. 3, 1. punktum.

HR-staben har behandlet begæringen efter offentlighedslovens 4, stk. 1 og stk. 3 samt 2, stk. 2 og stk. 3, 1. punktum. Sønderborg Kommune aktindsigt i personalesag 0 3-0 7-2 0 0 9 Statsforvaltningen Syddanmark har modtaget din henvendelse af 14. november 2008 vedrørende klage over afslag på aktindsigt i personalesag. Statsforvaltningen

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 148 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent samråd i Folketingets Uddannelsesudvalg Samrådsspørgsmål

Læs mere

Statsforvaltningen Midtjyllands brev af 12. august 2008 til en borger

Statsforvaltningen Midtjyllands brev af 12. august 2008 til en borger Statsforvaltningen Midtjyllands brev af 12. august 2008 til en borger 12-08- 2008 TILSYNET Vedr. klage over Silkeborg Kommune De har ved brev af 21. juli 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

FOB Afgørelse om genindsættelse til afsoning efter prøveløsladelse ikke forelagt domstolene uden unødigt ophold

FOB Afgørelse om genindsættelse til afsoning efter prøveløsladelse ikke forelagt domstolene uden unødigt ophold FOB 2018-35 Afgørelse om genindsættelse til afsoning efter prøveløsladelse ikke forelagt domstolene uden unødigt ophold Resumé Direktoratet for Kriminalforsorgen traf på grund af overtrædelse af vilkårene

Læs mere

om, at Naalakkersuisut har været inddraget i forhandlingerne om en ny af tale det har Naalakkersuisut ikke. Nick har selv siddet i Naalakkersuisut

om, at Naalakkersuisut har været inddraget i forhandlingerne om en ny af tale det har Naalakkersuisut ikke. Nick har selv siddet i Naalakkersuisut t INATSISARTUT OMBUDSMANDIAT OMBUDSMANDEN FOR INATSISARTUT Nick Nielsen 13. marts 2015 Rekommanderet NaL. nr./j.nr.: 2015-720-0002 ÅIL. nr./brevnr.: 36611 SuLL./sagsbeh.: ÅJ Klage over formanden for Naalakkersuisut

Læs mere

For så vidt angår Statsrevisorernes og Rigsrevisionens konkrete bemærkninger, skal jeg bemærke følgende:

For så vidt angår Statsrevisorernes og Rigsrevisionens konkrete bemærkninger, skal jeg bemærke følgende: Statsrevisorernes Sekretariat Christiansborg 1240 København K Justitsministeren Dato: 9. december 2014 Sagsnr.: 2014-0284-0164 Dok.: 1378944 Kære statsrevisorer Ved brev af 2. oktober 2014 har Statsrevisorernes

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt

Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet. Ankestyrelsens brev til en borger. Henvendelse vedrørende aktindsigt Offentlighedslovens 7 og afgørelsesbegrebet Ankestyrelsens brev til en borger Dato: 12-06-2017 Henvendelse vedrørende aktindsigt Slagelse Kommune har den 1. juli 2016 fremsendt en klage af 20. juni 2016

Læs mere

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014

MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K 18 november 2015 MINISTERREDEGØRELSE TIL BERETNING NR. 23/2014 OM REVISIONEN AF STATSREGN- SKABET FOR 2014 Hermed fremsender jeg

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05

RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 RIGSREVISIONEN København, den 28. juni 2005 RN B103/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/04 om løntilskudsordningen Beskæftigelsesministerens

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 121 Offentligt TALE Beskæftigelsesministerens tale til samråd i Beskæftigelsesudvalget den 29. januar 15-01-2015 Sagsnr. CAL Anders

Læs mere

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011 2011 13-5 Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser En journalist klagede til ombudsmanden over Skatteministeriets afslag på aktindsigt i oplysninger om ni rejser som ansatte i SKAT havde foretaget.

Læs mere

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9.

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9. Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundhedsministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 17. marts 2017

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune 2015-11863 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 01-12- 2015 Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune Ved e-mails af 2. og 5. februar 2015 har du til Guldborgsund

Læs mere

Tale til samrådsspørgsmål S, T, U, V, og W. - Tale til besvarelse af spørgsmål S-W den 7. april 2016

Tale til samrådsspørgsmål S, T, U, V, og W. - Tale til besvarelse af spørgsmål S-W den 7. april 2016 Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 459 Offentligt 7. april 2016 J.nr. 16-0262999 Økonomi og Tilsyn TS Tale til samrådsspørgsmål S, T, U, V, og W - Tale til besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Forretningsorden for Københavns Universitets studenterambassadør Kapitel 1 Formål

Forretningsorden for Københavns Universitets studenterambassadør Kapitel 1 Formål Forretningsorden for Københavns Universitets studenterambassadør Kapitel 1 Formål l. Studenterambassadørens formål er at styrke retssikkerheden og vejlede de studerende i deres møde med Københavns Universitet

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K

Dansk Folkeparti Att. Martin Henriksen Christiansborg 1240 København K Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at de foreliggende oplysninger ikke sandsynliggør, at Københavns Kommune har handlet i strid med reglerne om ytringsfrihed, da den kommunale medarbejder ikke handlede

Læs mere

Samråd om asbesthåndtering Beskæftigelsesudvalget den 25. august 2015 kl. 11.30-12.30, alm. del, samrådsspørgsmål F, G og H

Samråd om asbesthåndtering Beskæftigelsesudvalget den 25. august 2015 kl. 11.30-12.30, alm. del, samrådsspørgsmål F, G og H Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 42 Offentligt T A L E Samråd om asbesthåndtering Beskæftigelsesudvalget den 25. august 2015 kl. 11.30-12.30, alm. del,

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Sundheds- og Ældreudvalget den 30. maj 2017] Samråd om manglende overholdelse af reglerne om maksimale ventetider

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Sundheds- og Ældreudvalget den 30. maj 2017] Samråd om manglende overholdelse af reglerne om maksimale ventetider Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 938 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SPOLD Sagsbeh.: AJU Koordineret med: SST/STPS Sagsnr.: 1700655 Dok. nr.: 285771

Læs mere

Ikke aktindsigt i s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21.

Ikke aktindsigt i  s i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden. 21. 2016-15 Ikke aktindsigt i e-mails i mailboks, som Tilsynet ikke havde umiddelbar adgang til, selv om Tilsynet kendte koden 21. marts 2016 En tidligere regionsrådsformand havde givet Statsforvaltningen,

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til en borger

Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til en borger Statsforvaltningens brev af 10. december 2007 til en borger Statsforvaltningen Syddanmark, afdelingen for tilsynet med kommunerne i Region Syddanmark, har fra Det Sociale Nævn modtaget Deres klage over

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AC-AG fra Folketingets Retsudvalg den 3. marts 2016

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AC-AG fra Folketingets Retsudvalg den 3. marts 2016 Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 375 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dok.: 1860415 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål AC-AG fra Folketingets

Læs mere