TV 2/DANMARK A/S Rugaardsvej Odense C. København den 16. oktober Klage over ulovlig reklame på TV 2 News

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TV 2/DANMARK A/S Rugaardsvej 25 5100 Odense C. København den 16. oktober 2007. Klage over ulovlig reklame på TV 2 News"

Transkript

1 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/DANMARK A/S Rugaardsvej Odense C. København den 16. oktober 2007 Klage over ulovlig reklame på TV 2 News Hans-Peter Degn har ved mail af 19. januar 2007 indgivet en klage til Radio- og tv-nævnet med anbringende om visning af ulovlig reklame for Bilmagasinet og Costume på TV 2 News. Hans-Peter Degn anfører bl.a. følgende kommentarer i sin klage: Derfor ser jeg mig nu nødsaget til at anmode Nævnet forholde sig konkret til disse tre spørgsmål: Mediesekretariatet Vognmagergade 10, København K Telefon Telefax CVR nr Bank: Jyske Bank Reg.nr Konto nr Er det korrekt, når TV2 selv reklamerer med, at TV2 News sender nyheder 24 timer i døgnet? Og følgelig, er det så lovligt, når TV2 News lader nogle af sine programmer sponsorere? - Er det lovligt, når TV2 News lader forlaget Benjamins blade udøve stærk, redaktionel indflydelse på de to tv-programmer "Bilmagasinet" og "Modemagasinet Costume"? Forlagets indflydelse (eller som minimum TV2 News udprægede ønske om at servicere netop Benjamins blade) kommer bl.a. til udtryk ved navngivningen af tv-programmerne, ved promoveringen af de trykte magasiners redaktører/medarbejdere som orakler/sandhedsvidner samt ved det tydelige fravalg af at inddrage konkurrerende eksperter/magasiner som kilder. - Er det lovligt, når TV2 News udfører en stærk grad af product placement for henholdsvis BilMagasinet-bladet og Costume-bladet? Denne product placement sker gennem vedvarende eksponering af bladet BilMagasinets logo og ved omfattende eksponering af Costume-forsider i plakatstørrelse J.nr.:

2 - 2 - samt ved helt umotiveret gentagne gange at eksponere en række forsider/udgaver af Costume-bladet. Beskrivelse TV 2/DANMARK A/S har med sit høringssvar af 16. februar 2007 tilsendt Radio- og tv-nævnet dvd er med udsendelser af Bilmagasinet og Modemagasinet Costume sendt den 12. januar, 19. januar, 2. februar og 9. februar 2007 på TV 2 News. I det følgende beskrives programmerne Modemagasinet Costume og dernæst Bilmagasinet. Samtlige programmer har en varighed af ca. 10 minutter. Modemagasinet Costume 12. januar 2007 Programtitlen Modemagasinet Costume toner frem på skærmen, hvorefter værten, Anne Mette Kirk, indleder programmet ved at oplyse seerne om, at hun i dette program vil besøge Ålborg. Værten befinder sig i et åbent kontorlandskab, hvor væggene er dekoreret med en række stærkt forstørrede Costume forsider. I Ålborg besøger værten en designer fra tøjmærket Modström, og sammen besøger de designerens yndlings modebutikker i byen. Efter dette indslag fortæller Liv Winther, som krediteres som skønhedsredaktør på Costume, seerne om, hvordan det er muligt at beskytte sin hud mod frost. Herefter fortæller programværten om modetenderne for foråret og viser i den forbindelse eksempler fra modemagasinet Costume. Forsiden af magasinet vises ca. 6 gange, idet hun holder bladet op og bladrer. Programmet afsluttes med teksten: Programmet er produceret i samarbejde med Costume.

3 - 3 - Endelig vises et skilt med TV 2 News og Modemagasinet Costume. Dette skilt vises tillige 2 gange inde i selve programmet. 19. januar 2007 Programmet indledes med programtitlen Modemagasinet Costume, og programværten oplyser seerne om, at hun denne gang vil besøge Århus. Værten befinder sig igen i et åbent kontorlandskab, hvor væggene er dekoreret med en række stærk forstørrede Costume forsider. I Århus besøger værten to kvindelige designere fra Lundgren & Windinge, som viser seerne deres yndlingsbutikker i byen og udvælger en beklædningsgenstand som de mener er særlig fin. Efterfølgende besøger programværten Munthe plus Simonsen, der afholder et møde, hvor de skal prissætte deres næste kollektion. Endelig oplyser værten om de kommende modetendenser dog uden henvisning til bladet Costume. Programmet afsluttes på samme vis som ovenfor beskrevet. 2. februar 2007 Programværten ønsker seerne velkommen til Modemagasinet Costume, mens hun går ind ad en dør, som har påklistret en Costume forside af plakatstørrelse. I programmet besøger programværten en kvindelig advokatfuldmægtig hos Bech Bruun, som i kraft af sit job skal være iført præsentabelt tøj hver dag. Hun klæder sig altid i et klassisk jakkesæt, men stylisten Anette Hviidt skal sammen med programværten finde noget nyt smart arbejdstøj til hende. Efter dette indslag opfordrer programværten seerne til at holde øje med den nye designer Phillip Lim. Hun fremviser endvidere en artikel om Philip Lim i et modeblad, men bladets forside vises ikke. Programmet afsluttes på samme vis som ovenfor beskrevet.

4 februar 2007 Programmet indledes med visning af titlen Modemagasinet Costume. Programværten oplyser seerne om, at dette program er dedikeret til den danske modeuge. Værten befinder sig i et åbent kontorlandskab, hvor væggene er dekoreret med en række stærk forstørrede Costume forsider. Derefter besøger værten Bellacentret og CPH Vision, hvor hun mødes med Maiken Winther, som krediteres 3 gange som moderedaktør på Costume. Maiken Winther fortæller bl.a. om modeugens historie og formål. Herefter klippes tilbage til det åbne kontorlandskab, hvor Costume forsiderne stadig ses i baggrunden, mens programværten præsenterer det næste indslag, hvor seerne kan følge en designers fotosession i forbindelse med et nyt katalog. Efterfølgende taler programværten med designeren Susanne Rützou, og der vises klip fra hendes modeshow. Programmet afsluttes på samme vis som ovenfor beskrevet. Bilmagasinet 12. januar 2007 Programværten ønsker seerne velkommen til Bilmagasinet. Programtitlen Bilmagasinet står skrevet på skærmen. I første indslag prøvekører og analyserer Mikkel Tomsager, som krediteres som chefredaktør på Bilmagasinet, en bil. Mikkel Thomsager er iført en jakke, som har påtrykt et mærke med teksten Bilmagasinet. Bilen, som han prøvekører, har ligeledes påklistret dette mærke. I næste indslag oplyser programværten om et par biler, som endnu ikke er kommet på markedet. I tredje indslag kører programværten en gammel brugt bil på værksted, hvor værkstedsejeren Bent og John Sørensen, som krediteres som brugtbilsekspert på Bilmagasinet, skal gætte, hvad bilen er blevet solgt til. John er iført en jakke, der har påtrykt et mærke med teksten Bilmagasinet. I sidste indslag skal en kendt dansker forsøge at slå andre kendte danskeres tid på en racerbane.

5 - 5 - Programmet afsluttes med skiltet: Programmet er produceret i samarbejde med Bilmagasinet efterfulgt af teksten: Bilmagasinet. 19. januar og 9. februar 2007 Programmerne sendt den 19. januar og 9. februar 2007 adskiller sig ikke væsentligt fra programmet sendt den 12. januar. Nævnet beskriver derfor ikke disse to programmer. Nævnet skal dog bemærke, at der i programmet sendt den 9. februar udover Mikkel Thomsager medvirkede Christian Frost, som blev krediteret som journalist på Bilmagasinet. 2. februar 2007 Dette program indeholder kun to indslag. Et hvor programværten prøvekører en Lamborghini i Norditalien, og et hvor en kendt skal slå andre kendte danskeres tid på en racerbane. Programmet afsluttes på samme vis som ovenfor beskrevet. Høringssvar TV 2/DANMARK A/S v/ daværende administrerende direktør Per Mikael Jensen har i høringssvar af 16. februar 2007 anført følgende kommentarer til Hans-Peter Degns klage: Ved skrivelse af 23. januar 2007 har Radio- og tv-nævnet på baggrund af en klage fra Hans-Peter Degn anmodet TV 2/DANMARK A/S om en redegørelse i forhold til et antal klagepunkter samt en række yderligere spørgsmål. Indledningsvis bemærkes, at TV 2 News har etableret et redaktionelt samarbejde med forlaget Benjamin i forbindelse med produktionen af tvprogrammerne Bilmagasinet og Modemagasinet Costume. Dette samarbejde falder naturligvis uden for rammerne af det salgsmateriale, som TV 2 News har lanceret vedrørende kommercielle partnerskaber angående spotannoncering i reklameblokkene, reklamering i tekst-tv, kommercielt online-samarbejde og mobile tjenester m.v.

6 - 6 - Klagerens indledende bemærkninger herom i sin mail til Mediesekretariatet er derfor forfejlet. TV 2/DANMARK A/S skal herefter forholde sig til de enkelte klagepunkter. 1. Er det korrekt, når TV 2 selv reklamerer med, at TV2 News sender nyheder 24 timer i døgnet? Hertil bemærkes, at TV 2 News sender nyheder 24 timer i døgnet hvert kvarter også i de timer, hvor Bilmagasinet og Modemagasinet Costume er placeret, samt i de timer hvor kanalens øvrige magasinprogrammer er placeret, herunder Pressemøde, VIP og sporten, der produceres uden samarbejdspartnere. 2. Er det lovligt, når TV 2 News lader nogle af sine programmer sponsorere? De to i sagen omhandlede programserier er ikke omfattet af bestemmelsen i 31, stk. 1, jf. 31, stk. 3 i bekendtgørelse om reklame og sponsorering i radio og fjernsyn nr af 15. december 2005 (Reklamebekendtgørelsen), da programmerne hverken er nyhedsprogrammer eller aktualitetsprogrammer som defineret i bekendtgørelsens 31, stk. 3, det vil sige programmerne vedrører ikke nyheder af politisk eller samfundsmæssig betydning, så som programmer der består af kommentarer til nyheder eller politiske holdninger til nyheder, aktuelle begivenheder m.v. Det er derfor lovligt at sponsorere de omhandlede programmer, som i sin karakter er forbrugeroplysende magasinprogrammer om biler og mode. 3. Er det lovligt, når TV 2 News lader forlaget Benjamins blade udøve stærk, redaktionel indflydelse på de to tv-programmer Bilmagasinet og Modemagasinet Costume? Det redaktionelle samarbejde går ud på, at forlaget Benjamin bidrager med redaktionel ekspertise til begge magasiner, herunder også research og relevant uplining af kilder m.v. TV 2 News trækker på denne ekspertise bl.a. gennem deltagelse i fælles redaktionsmøder.

7 - 7 - TV 2 News har den fulde og uindskrænkede redaktionelle frihed til at bestemme programmernes indhold og står selv for produktionen og har selv ansat værter til programmerne. Brugen af Benjamins eksperter er redaktionelt begrundet og velmotivret, da disse er blandt de førende i landet inden for deres område. Mikkel Thomsager er i øvrigt ikke som anført i klagen vært på Bilmagasinet, men derimod bilekspert og prøvekører jævnligt biler for tv-programmerne, ligesom han af og til optræder i samme funktion i Go Morgen Danmark. Til orientering kan supplerende oplyses, at TV 2 News har planer om at bruge også andre eksperter i fremtidige programmer, i det omfang det er relevant. TV-magasinerne Bilmagasinet og Modemagasinet Costume har egne logoer, der følger TV 2 News øvrige grafiske koncept og dermed adskiller sig fra print-magasinernes logoer. Valget af tv-titlerne er udtryk for et selvstændigt redaktionelt valg ud fra et ønske om i titelvalget at fokusere på programmernes indhold. Forlaget Benjamin har accepteret TV 2 News brug af titelnavnene. 4. Er det lovligt, når TV 2 News udfører en stærk grad af product placement for henholdsvis BilMagasinet-bladet og Costume-bladet? Denne product placement sker gennem vedvarende eksponering af Costume-forsider i plakatstørrelse samt ved helt umotiveret gentagne gange at eksponere en række forsider/udgaver af Costumebladet. Det afvises, at TV 2 News skulle udføre product placement i programmerne. Det afvises tillige, at programmerne indeholder skjult reklame. I den forbindelse kan det oplyses, at forlaget Benjamins ydelser i det redaktionelle samarbejde svarer til ca. 1½ årsværk eller en værdi af xx. Som modydelse herfor stiller TV 2 News tvprogrammerne til rådighed for forlaget Benjamin til placering i for-

8 - 8 - lagets egen hjemmeside eller tv-udsendelsen. Værdien heraf vurderes at svare til værdien af forlaget Benjamins ydelser. TV 2/DANMARK A/S finder derfor ikke, at samarbejdet er udtryk for sponsorering, uanset at TV 2/DANMARK A/S ikke betaler kontant for ydelserne. Hvis forholdet skulle bedømmes som sponsorering finder TV 2/DANMARK A/S i øvrigt ikke, at grænserne i reklamebekendtgørelsens 29, stk. 1 er overskredet, da der ikke finder tilskyndelse sted til køb af produkter eller tjeneydelser, ligesom sådanne ikke på særlig måde er fremhævet med henblik på at fremme afsætningen af dem. Produkter i programmerne figurer i det omfang, det er redaktionelt motivet med sigte på at repræsentere et journalistisk magasinprogram inden for forbrugergenren. Den stedfundne creditering udelukker, at det særlige regelsæt for skjult reklame finder anvendelse. Der er ikke indgået en skriftlig samarbejdsaftale mellem TV 2 News og forlaget Benjamin. Der er ikke p.t. andre sponsorerede programmer på kanalen. Til brug for Radio- og tv-nævnets vurdering fremsendes dvd er med udsendelser af Bilmagasinet og modemagasinet Costume for den 12. januar, 19. januar, 2. februar og 9. februar. Nævnet har ved brev af 7. september 2007 anmodet TV 2/DANMARK A/S om at uddybe vurderingen (beregningen) af værdien af TV 2/DANMARK A/S modydelse til Forlaget Benjamin samt tilsende Nævnet et link, hvorpå det er muligt at se programmerne på Forlaget Benjamins hjemmeside. TV 2/Danmark A/S v/juridisk chef Nick-Holten Andersen har ved mail af 17. september 2007 anført følgende supplerende kommentarer: Med henvisning til supplerende høringsbrev af 7. september 2007 kan det herved oplyses, at forlaget Benjamin har haft adgang til at placere maga-

9 - 9 - sinprogrammerne på egne hjemmesider på adresserne og Samarbejdet med forlaget Benjamin er i øvrigt ophørt med udgangen af juni måned 2007, ligesom nyproduktion af programmerne er indstillet på samme tidspunkt. Radio- og TV-Nævnet anmoder herudover TV 2 DANMARK A/S om at uddybe vurderingen (beregningen) af TV 2 DANMARK A/S' modydelse til forlaget Benjamin. I den forbindelse kan supplerende oplyses, at markedet for videoindhold på nettet fortsat er umodent, men at faktorer som goodwill og brandværdi knyttet til TV 2 News som kanal samt produktionsværdien indgår som faktorer. Hertil kommer, at der ikke har været knyttet tidsbegrænsning til forlagets udnyttelsesret på egen hjemmeside. På basis af TV 2s erfaringer med prissætning for køb af videoindhold fra tredjepart til brug på Internettet, har TV 2 fastsat værdien til mellem kr. xx pr. magasin pr. sæson (halvår). Den årlige værdi andrager således mellem kr. xx kr. Radio- og tv-nævnets vurdering Radio- og tv-nævnet har i henhold til 44, stk. 1, nr. 1, i lov om radio- og fjernsynsvirksomhed jf. lovbekendtgørelse nr. 338 af 11. april 2007 på sit møde den 5. oktober 2007 behandlet sagen og skal udtale: Hans-Peter Degn har ved mail af 19. januar 2007 indgivet en klage til Radio- og tv-nævnet med anbringende om visningen af ulovlig reklame for bladene Bilmagasinet og Costume på TV 2 News. Hans-Peter Degn anmoder Radio- og tv-nævnet om at tage stilling til følgende efter hans opfattelse tre problemstillinger: 1) Er det korrekt, når TV 2 selv reklamerer med, at TV 2 News sender nyheder 24 timer i døgnet? Og følgelig, er det så lovligt, når TV2 News lader nogle af sine programmer sponsorere?

10 - 10-2) Er det lovligt, når TV2 News lader forlaget Benjamins blade udøve stærk, redaktionel indflydelse på de to tv-programmer "Bilmagasinet" og "Modemagasinet Costume"? 3) Er det lovligt, når TV2 News udfører en stærk grad af product placement for henholdsvis BilMagasinet-bladet og Costume-bladet? I henhold til 31 i bekendtgørelse nr af 15. december 2005 om reklame og sponsorering i radio og fjernsyn må nyheds- og aktualitetsprogrammer i fjernsyn ikke sponsoreres. Det faktum, at TV 2/DANMARK A/S reklamerer med, at der sendes nyheder 24 timer i døgnet, betyder efter stationens egen opfattelse alene, at der sendes nyheder 24 timer i døgnet hvert kvarter, men derimod ikke at alle programmer på TV 2 News er nyhedsprogrammer. Bilmagasinet og Modemagasinet Costume er efter stationens opfattelse magasinprogrammer og altså hverken nyheds- eller aktualitetsprogrammer, hvorfor programmerne lovligt vil kunne sponsoreres. Nævnet lægger denne forklaring til grund, hvorfor såvel Bilmagasinet som Modemagasinet Costume kan sponsoreres uden, at det strider mod reklamebekendtgørelsens 31. TV 2/DANMARK A/S oplyser imidlertid, at disse programmer ikke er sponsoreret, men at stationen har etableret et redaktionelt samarbejde med forlaget Benjamin i forbindelse med produktionen af programmerne, samt at der ikke er indgået en skriftlig samarbejdsaftale mellem TV 2 News og Forlaget Benjamin. I henhold til reklamebekendtgørelsens 26 forstås ved sponsorering af programmer enhver form for ydelse af direkte eller indirekte tilskud til finansieringen af radio- og fjernsynsprogrammer, herunder tekst-tv-sider, fra en fysisk eller juridisk person, der ikke selv udøver virksomhed ved udsendelse eller produktion af radio- eller fjernsynsprogrammer, film, fonogrammer m.v., med henblik på at fremme den pågældendes navn, mærke (logo), image, aktiviteter eller produkter. Det er Nævnets opfattelse, at Forlaget Benjamin ikke yder et direkte tilskud til finansieringen af programmerne Bilmagasinet og Modemagasinet Costume, men ifølge 26 kan også indirekte tilskud til finansieringen af programmerne anses som sponsorater. TV 2/DANMARK A/S oplyser, at:

11 forlaget Benjamins ydelser i det redaktionelle samarbejde svarer til ca. 1½ årsværk eller en værdi af xx. Som modydelse herfor stiller TV 2 News tvprogrammerne til rådighed for forlaget Benjamin til placering i forlagets egen hjemmeside eller tv-udsendelsen. Værdien heraf vurderes at svare til værdien af forlaget Benjamins ydelser. TV 2/DANMARK A/S oplyser supplerende, at: markedet for videoindhold på nettet fortsat er umodent, men at faktorer som goodwill og brandværdi knyttet til TV 2 News som kanal samt produktionsværdien indgår som faktorer. Hertil kommer, at der ikke har været knyttet tidsbegrænsning til forlagets udnyttelsesret på egen hjemmeside. På basis af TV 2s erfaringer med prissætning for køb af videoindhold fra tredjepart til brug på Internettet, har TV 2 fastsat værdien til mellem kr. xx pr. magasin pr. sæson (halvår). Den årlige værdi andrager således mellem kr. xx kr. Spørgsmålet er herefter, hvorvidt værdien af Forlaget Benjamins ydelser til TV 2 News i forbindelse med det redaktionelle samarbejde direkte modsvares af værdien af, at TV 2 News stiller tv-programmerne til rådighed for forlaget Benjamin til placering på forlagets egen hjemmeside eller i tvudsendelser. Da markedet for videoindhold på nettet ifølge TV 2/DANMARK A/S fortsat er umodent, finder Nævnet det vanskeligt at vurdere, om ovenstående værdier modsvarer hinanden. Ud fra det oplyste finder Nævnet derfor ikke at kunne lægge til grund, at der er tale om indirekte sponsorering. Med hensyn til det redaktionelle samarbejde mellem Forlaget Benjamin og TV 2 News finder Nævnet ikke et sådant samarbejde lovstridigt, så længe TV 2 News har den fulde redaktionelle kontrol, hvilket TV 2/DANMARK A/S hævder at være tilfældet. Nævnet finder endvidere, at TV 2 News lovligt kan gøre seerne opmærksomme på dette samarbejde, da det er en relevant oplysning for seerne; dog kun så længe det sker på neutral vis.

12 Spørgsmålet er imidlertid hvor grænsen går mellem lovlige henvisninger til bladene Costume og Bilmagasinet og skjult reklame. Reklamer skal klart kunne identificeres som sådanne således, at de i indhold og præsentation adskiller sig fra ordinære programmer jf. 72 i radio- og fjernsynsloven og 3, stk. 1, i reklamebekendtgørelsen. Reklamer i fjernsyn må kun sendes i blokke, som skal placeres mellem programmerne, jf. reklamebekendtgørelsens 4, stk. 1, 1. pkt. og radio- og fjernsynslovens 73, stk. 1, 1. pkt. Tv-reklamer, der udsendes i strid med reglerne, er såkaldt skjult reklame. Ifølge direktiv 89/552 EØF, artikel 1 d, er definitionen på skjult reklame: mundtlig eller visuel fremhævelse af varer eller tjenesteydelser eller af en vareproducents eller en tjenesteydelsesleverandørs navn, varemærke eller aktiviteter i programmer, når fremhævelsen er tilsigtet fra tv-radiospredningsorganets side i reklame-øjemed og vil kunne vildlede offentligheden med hensyn til arten af denne fremhævelse. En fremhævelse anses navnlig for at være tilsigtet, når den foretages mod vederlag eller lignende betaling. Der er altså tre kumulative betingelser, der skal være opfyldt: Fremhævelsen skal være tilsigtet fra tv-radiospredningsorganets side, den skal være i reklame-øjemed og den vil kunne vildlede offentligheden med hensyn til arten af denne fremhævelse. Da skjult reklame er tilsigtet, kan det i praksis være ret vanskeligt at skelne mellem skjult reklame og lovlige henvisninger til varer m.v. Kommissionen har derfor i sin fortolkningsmeddelelse om visse aspekter ved bestemmelserne i direktivet om Fjernsyn uden grænser i forbindelse med tv-reklamer (2004/c 102/02), bestemt, at det er berettiget at anvende kriteriet uberettiget fremhævelse af varer eller en virksomheds varemærke eller navn m.v. Det urimelige kan bl.a. ligge i, at den pågældende vare fremhæves på en særlig måde. I den forbindelse skal der tages hensyn til det redaktionelle indhold i udsendelser, disse elementer indsættes i. Hvis en vare fx fremhæves uden berettigelse i forhold til udsendelsens redaktionelle indhold eller på grund af en påvirkning, som det redaktionelle indhold er blevet udsat for i kommercielt øjemed, tyder det på, at der foreligger skjult reklame.

13 Vurderingen af om der foreligger skjult reklame foretages i det følgende separat for Modemagasinet Costume og Bilmagasinet. Modemagasinet Costume De forhold, at programtitlen Modemagasinet Costume er identisk med titlen på det trykte blad udgivet af Forlaget Benjamin, at der ofte og udelukkende medvirker eksperter fra bladet Costume i programmerne, at forsiden af Costume flere gange vises i programmerne, at værten er placeret i et åbent kontorlandskab, hvor væggene er dekoreret med forstørrede Costume forsider, og at skiltet med TV 2 News og Modemagasinet Costume vises flere gange i selve programmet og til sidst i programmet, medfører samlet set, at der efter Nævnets opfattelse er sket en fremhævelse af bladet Costume. Der er endvidere Nævnets opfattelse, at denne fremhævelse ikke er redaktionelt begrundet, da fremhævelsen nærmere fremstår som og har karakter af reklame end som relevante oplysninger til seerne om, at programmerne er lavet i samarbejde med Forlaget Benjamin. Nævnet finder derfor, at programmerne i strid med 3, stk. 1, i reklamebekendtgørelsen indeholder skjult reklame for bladet Costume. Det bemærkes, at Nævnet ikke finder det lovstridigt, at eksperter fra Costume medvirker i programmerne, så længe det foregår på neutral vis, og så længe der også bruges andre eksperter. Hertil oplyser TV 2/DANMARK A/S, at TV 2 News har planer om også at bruge andre eksperter i fremtidige programmer i det omfang det er relevant.

14 Bilmagasinet De forhold, at programtitlen Bilmagasinet er identisk med titlen på det trykte magasin udgivet af Forlaget Benjamin, at der ofte og udelukkende medvirker eksperter fra bladet Bilmagasinet i programmerne, at eksperterne fra bladet Bilmagasinet er iført jakker med logoer for bladet, når de medvirker i programmet, og at nogle af bilerne, der prøvekøres, har påklistret logoet for bladet Bilmagasinet, medfører samlet set, at der efter Nævnets opfattelse er sket en fremhævelse af bladet Bilmagasinet. Der er endvidere Nævnets opfattelse, at denne fremhævelse ikke er redaktionelt begrundet, da fremhævelsen nærmere fremstår som og har karakter af reklame end som relevante oplysninger til seerne om, at programmerne er lavet i samarbejde med Forlaget Benjamin. Nævnet finder derfor, at programmerne i strid med 3, stk. 1, i reklamebekendtgørelsen indeholder skjult reklame for bladet Bilmagasinet. Det bemærkes, at Nævnet ikke finder det lovstridigt, at eksperter fra Bilmagasinet medvirker i programmerne, så længe det foregår på neutral vis, og så længe der også bruges andre eksperter. Hertil oplyser TV 2/DANMARK A/S, at TV 2 News har planer om også at bruge andre eksperter i fremtidige programmer i det omfang det er relevant. På baggrund heraf træffer Radio- og tv-nævnet følgende AFGØRELSE: Der forekommer skjult reklame for bladene Costume og Bilmagasinet i programmerne Bilmagasinet og Modemagasinet Costume sendt den 12. janu-

15 ar, 19. januar, 2. februar og 9. februar 2007 på TV 2 News i strid med 3, stk. 1, i reklamebekendtgørelsen. Christian Scherfig formand /Christina Sigvardt nævnssekretær

TV 2 ØSTJYLLAND Skejbyparken 1 8200 Århus N. København den 6. marts 2007. Klage over skjult reklame for diverse virksomheder på TV 2 ØST- JYLLAND

TV 2 ØSTJYLLAND Skejbyparken 1 8200 Århus N. København den 6. marts 2007. Klage over skjult reklame for diverse virksomheder på TV 2 ØST- JYLLAND RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2 ØSTJYLLAND Skejbyparken 1 8200 Århus N København den 6. marts 2007 Klage over skjult reklame for diverse virksomheder på TV 2 ØST- JYLLAND Kirsten Sparre har ved mail af 14. september

Læs mere

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi. Klage over skjult reklame for Danske Spil på DR s tekst-tv

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi. Klage over skjult reklame for Danske Spil på DR s tekst-tv DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura, Politik og Strategi Radio- og tv-nævnet 19. december 2013 Sagsnr.: 2013-013880 Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand. jur. lna@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

19. juni 2015. Radio24syv Vester Farimagsgade 41, 2. sal 1606 København V. Att.: Jørgen Ramskov

19. juni 2015. Radio24syv Vester Farimagsgade 41, 2. sal 1606 København V. Att.: Jørgen Ramskov 19. juni 2015 Radio24syv Vester Farimagsgade 41, 2. sal 1606 København V Radio- og tv-nævnet Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand.jur. lna@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Att.: Jørgen Ramskov

Læs mere

28. maj 2015. TV 2/Nord Søparken 4 9440 Aabybro. Att.: Mikael Justesen

28. maj 2015. TV 2/Nord Søparken 4 9440 Aabybro. Att.: Mikael Justesen 28. maj 2015 TV 2/Nord Søparken 4 9440 Aabybro Radio- og tv-nævnet Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand.jur. lna@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Att.: Mikael Justesen Klage over den fortsatte

Læs mere

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura, Politik og Strategi Radio- og tv-nævnet 19. december 2013 Sagsnr. 2013-014118 Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand.jur. lna@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

Reklameidentifikation skjult reklame. Forbrugerombudsmandens vejledning, juli 2006

Reklameidentifikation skjult reklame. Forbrugerombudsmandens vejledning, juli 2006 Reklameidentifikation skjult reklame Forbrugerombudsmandens vejledning, juli 2006 Reklameidentifikation - Skjult reklame Forbrugerombudsmandens vejledning juli 2006 1. Forord En reklame skal fremstå således,

Læs mere

TV 2 Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup. København den 2. oktober 2006. Klage over tv-reklame for Fair Forsikring sendt på TV 2/Danmark

TV 2 Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup. København den 2. oktober 2006. Klage over tv-reklame for Fair Forsikring sendt på TV 2/Danmark RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2 Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup København den 2. oktober 2006 Klage over tv-reklame for Fair Forsikring sendt på TV 2/Danmark Lise Broe har ved mail af 21. august 2006 indgivet

Læs mere

KAPITEL 22 SPONSORERING

KAPITEL 22 SPONSORERING KAPITEL 22 SPONSORERING DRs programvirksomhed er baseret på licensfinansiering, og udgangspunktet i lovgivningen er, at DR ikke må have sponsorerede programmer på tv, herunder på tekst-tv, i radio og på

Læs mere

SBS TV A/S v. Advokat Jan Christiansen Banegårdspladsen 1 1570 København V

SBS TV A/S v. Advokat Jan Christiansen Banegårdspladsen 1 1570 København V SBS TV A/S v. Advokat Jan Christiansen Banegårdspladsen 1 1570 København V RADIO- OG TV-NÆVNET Mediesekretariatet 30. april 2009 Sgsnr. 2009-005653 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@bibliotekogmedier.dk

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over reklame for Zendium sendt på TV 2

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over reklame for Zendium sendt på TV 2 TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: TV 2 Jura Radio- og tv-nævnet 2. maj 2013 Sagsnr: 2012-007136 Kaspar D. Lindhardt Chefkonsulent kdl@kulturstyrelsen.dk Klage over reklame for Zendium

Læs mere

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 8. juni 2007

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 8. juni 2007 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura København den 8. juni 2007 Klage over tv-reklame for EDC-Gruppen A/S Helium sendt på TV 2/DANMARK Dorthe K. Rasmussen

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - CRI UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 7. marts 2013 V-105-11 Experian A/S (Advokat Thomas Munk Rasmussen) mod Debitor Registret A/S (Advokat Kresten M. Valdal) Indledning Sagen handler

Læs mere

JOBZONEN A/S OG ZONERNE A/S: JOINT VENTURES MELLEM METROPOL ONLINE A/S, DET FÆLLES UDGIVERSELSKAB A/S OG TV2/DANMARK

JOBZONEN A/S OG ZONERNE A/S: JOINT VENTURES MELLEM METROPOL ONLINE A/S, DET FÆLLES UDGIVERSELSKAB A/S OG TV2/DANMARK JOBZONEN A/S OG ZONERNE A/S: JOINT VENTURES MELLEM METROPOL ONLINE A/S, DET FÆLLES UDGIVERSELSKAB A/S OG TV2/DANMARK RÅDSMØDET DEN 18. JUNI 2003 Journal nr. 3/1120-0401-0050 & 3/1120-0401-0051/Medier,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025171 (Katja Høegh, Jens Fejø) 28. september 2011

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025171 (Katja Høegh, Jens Fejø) 28. september 2011 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2011-0025171 (Katja Høegh, Jens Fejø) 28. september 2011 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Københavns Kommune (advokat Torkil Høg, København)

Læs mere

Markedsføring i computerspil

Markedsføring i computerspil Markedsføring i computerspil Af adjunkt, ph.d. Jan Trzaskowski, Juridisk Institut, Copenhagen Business School Spiludviklere, mediebureauer og virksomheder har fået øjnene op for mulighederne i at anvende

Læs mere

Bilag 15: Bekendtgørelse om reklame og sponsorering i radio og fjernsyn

Bilag 15: Bekendtgørelse om reklame og sponsorering i radio og fjernsyn Bilag 15: Bekendtgørelse om reklame og sponsorering i radio og fjernsyn Bekendtgørelse om reklame og sponsorering i radio og fjernsyn BEK nr 1368 af 15/12/2005 (Gældende) I medfør af 77, 85 og 93, stk.

Læs mere

) h. november 1999. Teleklagenævnet. Advokatfirmaet Jonas Bruun Bredgade 38 1260 København K

) h. november 1999. Teleklagenævnet. Advokatfirmaet Jonas Bruun Bredgade 38 1260 København K Teleklagenævnet Advokatfirmaet Jonas Bruun Bredgade 38 1260 København K Bredgade 43 DK-1260 København K Tlf 3392 9700 Fax 3392 9988 Teleklagenævnets afgørelse vedrørende klage fra Sonofon Holding A/S over

Læs mere

Udkast. Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere

Udkast. Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere Udkast Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere 1: Markedsføringslovens 6 i korte træk: Markedsføringslovens 6 begrænser erhvervsdrivendes

Læs mere

Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere

Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere Forbrugerombudsmandens vejledning om markedsføringslovens 6 1 uanmodet henvendelse til bestemte aftagere 1: Markedsføringslovens 6 i korte træk: Markedsføringslovens 6 begrænser erhvervsdrivendes mulighed

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 6. oktober 2014 (J.nr. 2013-0034592) Påbud om overtrædelse

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. TV 2 Jura. Genoptagelse af klage over tv-reklame for Hurup Møbelfabrik A/S vist på TV 2

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. TV 2 Jura. Genoptagelse af klage over tv-reklame for Hurup Møbelfabrik A/S vist på TV 2 TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att. TV 2 Jura Radio- og tv-nævnet 6. februar 2012 Sagsnr. 2009-004115 Rasmus Pleidrup Fuldmægtig, cand.jur. rpl@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 33

Læs mere

Gode råd om... Markedsføring via sociale medier

Gode råd om... Markedsføring via sociale medier Gode råd om... Markedsføring via sociale medier INDHOLD Indledning 3 Generelt om sociale medier 3 Reklameidentifikation 3 Markedsføringsloven og de sociale medier 5 Hvem er omfattet? 5 Samtykke 5 Hvad

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 2. oktober 2013 (J.nr. 2013-0033906) Inddragelse af selskabets

Læs mere

1. FORORD ET NÆVN BLIVER TIL 2 2. FRA KLAGE TIL AFGØRELSE 4 3. LIGEBEHANDLINGSNÆVNETS MULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER 7

1. FORORD ET NÆVN BLIVER TIL 2 2. FRA KLAGE TIL AFGØRELSE 4 3. LIGEBEHANDLINGSNÆVNETS MULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER 7 Årsberetning 2009 ÅRSBERETNING 2009 For Ligebehandlingsnævnet 1. FORORD ET NÆVN BLIVER TIL 2 2. FRA KLAGE TIL AFGØRELSE 4 3. LIGEBEHANDLINGSNÆVNETS MULIGHEDER OG BEGRÆNSNINGER 7 4. KENDER DU LIGEBEHANDLINGSNÆVNET?

Læs mere

De nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt til markedsføring via sociale medier af 3. maj 2012

De nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt til markedsføring via sociale medier af 3. maj 2012 De nordiske forbrugerombudsmænds standpunkt til markedsføring via sociale medier af 3. maj 2012 Indholdsfortegnelse Indledning 1. Generelt 2. Markedsføringsbudskaber skal kunne identificeres som markedsføring

Læs mere

Indhold Praksis fra Forbrugerombudsmanden, Forbrugerklagenævnet og Forbrugerstyrelsen

Indhold Praksis fra Forbrugerombudsmanden, Forbrugerklagenævnet og Forbrugerstyrelsen Forbrugerjura 2006 Forbrugerjura 2006 April 2007 Gratis e-publikation Forbrugerstyrelsen Amagerfælledvej 56 2300 København S Telefon: 32 66 90 00 Telefax: 32 66 91 00 E-post: forbrug@forbrug.dk Hjemmesiden:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6 Vejledning til bekendtgørelse om krav til information og samtykke ved lagring af eller adgang til oplysninger i slutbrugerens terminaludstyr, Cookie-bekendtgørelsen. 2. udgave, april 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. marts 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. marts 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 10. marts 2015 Sag 17/2010 (1. afdeling) East Scandic A/S (advokat Johnny Petersen) mod Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft (advokat Hans Henrik Skjødt) I tidligere

Læs mere

Retningslinjer for kortfristede lån indgået som fjernsalgsaftaler, april 2014

Retningslinjer for kortfristede lån indgået som fjernsalgsaftaler, april 2014 Dato: 24. marts 2014 Sag: FO-12/01374-70 Sagsbehandler: /bb Retningslinjer for kortfristede lån indgået som fjernsalgsaftaler, april 2014 Baggrunden for retningslinjerne... 1 1. Anvendelsesområde... 3

Læs mere

Klagen har været tillagt opsættende virkning. Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 28. februar 2006 hedder det:

Klagen har været tillagt opsættende virkning. Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 28. februar 2006 hedder det: Kendelse af 17. januar 2007 (J.nr. 2006-0005792). I strid med reglerne om videregivelse af fortrolige oplysninger i lov om finansiel virksomhed, når en bank uden kundens skriftlige samtykke meddeler en

Læs mere