ANNEXES. Annex A Overview of the Review's recommendations and suggestions 1. Annex B Organisational Structure, Branding and Public Commitment 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ANNEXES. Annex A Overview of the Review's recommendations and suggestions 1. Annex B Organisational Structure, Branding and Public Commitment 3"

Transkript

1 File n: 104.N.251.a. ANNEES Thematic Review f CARE Denmark with a special fcus n partnerships, mnitring & evaluatin and n financial and rganisatinal management List f Cntent Annex A Overview f the Review's recmmendatins and suggestins 1 Annex B Organisatinal Structure, Branding and Public Cmmitment 3 Annex C Prcedures, Frmats and Guidelines 6 Annex D Financial Overviews Annex E Table with partnerships and cntracts 13 Annex F Visit prgramme in Nepal June Annex G CARE Denmark: SWOT analysis 18

2 Annex A. Overview f the Review's recmmendatins and suggestins RECOMMENDATIONS 1 Danida shuld undertake regular assessments-cum-reviews f rganisatins with framewrk agreements such as CARE Denmark. 2 CARE field ffices shuld imprve their attentin t cntinuusly updating the cntext analyses, which includes relevant trends, factrs and stakehlder assessments related t the rle f civil sciety within the verall areas f CARE Denmark supprted prgrammes. 3 CARE Denmark shuld cntinue the n-ging effrts t prmte genuine partnership agreements with Suthern partners (including financial cmmitments fr the full prgramme perid) - in which CARE Denmark, as a minr member f CARE Internatinal, can cntribute by setting cncrete examples, thus influencing the wider CARE Internatinal family in the same directin. This als seems highly relevant t the implementatin f the Visin 2020 strategy. 4 Danida shuld cntract IIED r a similar rganisatin with slid experience f strategic partnerships t undertake a Study cmplementary t this Review in rder t dcument the CARE Denmark partnership apprach in Niger. 5 CARE Denmark shuld cntinue t develp its human rights-based apprach in the prgrammes, including the implementatin f indigenus peples rights accrding t ILO Cnventin 169, and finalise its guidelines n supprt fr indigenus peples. 6 CARE Denmark culd benefit frm strnger linkages between its prgrammes in the Suth, the invlvement f its partners in advcacy at the internatinal level, and CARE s wn advcacy and infrmatin wrk in Denmark. 7 With the aim f reducing transactins csts, CARE Denmark shuld step up effrts fr further harmnisatin with ther members f CARE Internatinal n shared planning, mnitring and reprting. Furthermre, CARE Denmark culd, tgether with strategic partners, explre the scpe fr increased jint cre funding based n alignment t partners strategic plans, relying n its partners gvernance structures, annual wrk plans and reprts t their wn annual assembly r bard. 8 CARE Denmark shuld cntinue its engagement at the lcal level and make strnger effrts t ensure that the plicy dialgue between its partners and their authrities is based n slid evidence linking the lcal t the natinal level.this is in particular relevant in states in fragile situatin such as Niger, Nepal and Nrthern Uganda. 9 In rder t enhance the quality f CARE Denmark s prducts and develpment results CARE Denmark shuld develp frmal prcedures fr appraisals and quality assurance. As part f an appraisal prcess screening ntes based n safeguard plicies shuld be develped in relatin t Human Rights, including Indigenus Peples' Rights and Gender, and n Climate Change. In rder t internalise the new prcedures, intensive staff training and fllw-up (i.e. feedback frm management) are needed. 10 CARE Denmark shuld cntinue t use its staff cmpetences, e.g. when secnded staff needs feedback n specific areas. CARE Denmark s headquarters shuld be rganised s as t allw fr quick and direct cnsultatin with subject matter specialists. 11 CARE Denmark shuld take immediate steps t assess if their secnded staff is cvered by the relevant prcedures fr persnal security, fcusing n reducing risks during travel. Persnal security issues include the risk f carrying cash, mving alne in htspt cnflict areas, being abducted, driving in the dark and catching diseases, as well as the need fr carrying emergency equipment (satellite telephne) and fr staff reprting t the Danish Embassy/Cnsulate when 1

3 arriving in a cuntry. 12 CARE Denmark shuld insist n its cautius apprach t the implementatin f Pamdzi and cntinue t fcus chiefly n dnr reprting. Mrever, it is recmmended that CARE Denmark, as part f its screening f partners, make an in-depth assessment f partners administrative and financial management abilities. 2

4 Annex B. Organisatinal Structure, Branding and Public Cmmitment The CARE Internatinal (Fundatin) is established and lcated in Geneva, Switzerland, 1 and is a glbal cnfederatin f 14 independent natinal rganisatins (including tw affiliate members). 2 Each member rganisatin is an autnmus nn gvernmental rganizatin and implements prgram, advcacy, fundraising and cmmunicatins activities in its wn cuntry and in develping cuntries where CARE has prgrams. 3 In 2012, CARE carried ut prgrammes in 84 4 cuntries and ran cuntry ffices in each f these cuntries. The majrity f cuntry ffices are run by CARE USA; the rest by either CARE Canada r CARE Australia. Organisatinal structure CARE Denmark is gverned by a Bard, which cnsists f 12 members selected by a Cuncil f Representatives. A ttal f three cmmittees are assciated with the Bard, namely a Prject Cmmittee, a Bard f Supprt Assciatin and a Crprate Cmmittee. These cmmittees are advisry t the Bard and management f CARE Denmark, but d nt have any decisin-making pwer. All psitins n the Bard and Cmmittees are unpaid and based n vluntary wrk. Table. Organisatinal structure gvernance 1 The CARE Internatinal Cde, updated June 2011, Statues f CARE Internatinal, revised June 5, 2010 Article 1 Name and Oversight, page CARE Denmark s framewrk funding frm Danida ges t the fllwing cuntries: Nepal, Ghana, Vietnam, Tanzania, Mzambique, Niger and Uganda. All f these cuntry ffices are run by CARE USA (except Vietnam which is run by CARE Australia). 3

5 The day-t-day management f CARE Denmark is cnducted by a Secretariat with the fllwing structure: Table. Organisatinal structure the Secretariat The CARE Secretariat is run by the Natinal Directr (Generalsekretær), wh has held this psitin fr ver 20 years. His deputy is the Prgramme Directr, wh has been in the rganisatin fr ver eight years. In additin t these tw, the management cnsist f the remaining three Department Directrs (Finance, Cmmunicatins and Fundraising). The rganisatinal set-up has nt recently been subject t any majr change, besides the ne in 2010, when the Cmmunicatins and Fundraising Department was split int tw separate entities in rder t strengthen the fundraising effrts. Please refer t sectin Fejl! Henvisningskilde ikke fundet. Fejl! Henvisningskilde ikke fundet.. Branding and Public Cmmitment CARE Denmark has, in its wn wrds, a relatively small brand. 5 There are several reasns fr this, e.g. CARE Denmark nt being a relief aid rganisatin. This excludes them frm majr natinal bradcasting events, which serve t brand an rganisatin t a majr extent. Shrt f changing its fcus t relief aid, CARE Denmark has strategically sught t bst its weak brand. As stated abve, a new department slely fr fundraising was established in In relatin t branding and public cmmitment (flkelig frankring), CARE Denmark has initiated several initiatives: Membership base The present dnr database has limited capacity. Hence, CARE Denmark is in the prcess f implementing a new dnr database Raisers Edge, were all CARE members, dnrs, crprate partnerships, fundatins, vlunteers, bard members, netwrks, etc. can be registered. It is expected t be fully implemented in the autumn f All infrmatin and agreements f CARE Denmark with members and dnrs can be incrprated int the new database. The new database als makes it pssible t tailr CARE Denmark s fundraising activities and cmmunicatin t special members and dnrs. In 2012, CARE Denmark had 15,472 members and 25,092 dnrs in its dnr database. Apprximately 95% f members have signed a direct debit agreement with CARE Denmark. Belw is an verview f the develpment in cntributrs and members frm 2008 t Interview with CARE Denmark s Head f Fundraising n 6 June

6 Number f cntributrs Number f members Table. Develpment in cntributrs and members The RT finds bth the cntributins and the increasing number f members very impressive. Public Cmmitment An integral part f CARE Denmark s strategy is t ensure cntinued supprt amng the Danish public fr the rganisatin s missin, thus realising its visin f remaining the Danes favurite develpment rganisatin when it cmes t supprting lng-term sustainable develpment. This is als a significant element f CARE s Visin 2020, and it is included in the detailed reprting t Danida. CARE Denmark takes a hlistic apprach t increasing public supprt by cmbining its prgrammatic and plitical fcus areas with effrts within advcacy, public infrmatin and cmmunicatin. CARE Denmark uses a number f cmmunicatin platfrms, including scial media, web, magazines (distributed t private dnrs) and reprts, as well as strategic media wrk and a netwrk f partly vlunteer strytellers. An imprtant tl t strengthen CARE Denmark s public supprt is cllabratin with a variety f dedicated and cmmitted netwrks, including private cmpanies, ther rganisatins, educatinal institutins and individuals. CARE Denmark seeks t integrate netwrks in the implementatin f campaigns and wrk with netwrk alliances in advcacy (e.g. Cncrd, the 92 Grup, NGO Frum/Wrld s Best News, DIIS), with cmpanies (e.g. Cp, CSR Awards, Initiative fr Ethical Trade), with private netwrks and individuals (e.g. CARE strytellers, gdwill ambassadrs, Rtary/Inner Wheel), the media and within the CARE family. CARE Denmark states that there are difficulties in enhancing its cperatin with private cmpanies. Once a large cmpany becmes assciated with an NGO, ther large cmpanies tend t say it s cmpany s NGO, hence we are nt supprting it. 7 Disseminatin f Results In rder t enhance availability f infrmatin abut CARE Denmark, a new redesigned and restructured website was launched in March The new structure fcuses n easy access t relevant infrmatin fr all target grups dnrs (private dnrs, crprate partners and public dnrs), netwrking partners, vlunteers and the media. The website mainly targets a Danish audience. With the website s imprved design and easy-t-use structure, CARE Denmark priritises access t infrmatin and dcumentatin f CARE s wrk frm the landing page (i.e. hw we wrk / where CARE wrks (inf graphic) / hw we spend the mney (inf graphic with links t annual reprts) and news ). CARE Denmark has sught t integrate the website with scial media and ther electrnic frmats, including newsletters. Unique hits have grwn frm 30,747 in 2009 t 81,772 in An analysis f traffic and user behaviur n the new website will be carried ut at the end f Cnclusin The RT finds that it is a strategically wise decisin t fcus n develping and bradening CARE Denmark s brand. It is nted that there has been a significant increase in membership, which is a psitive sign f a brader brand and public cmmitment. 6 Presented t the bard f CARE Denmark April Interview with the chair and deputy chair f CARE Denmark n 4 June

7 Annex C. Prcedures, Frmats and Guidelines CARE Denmark generally has the relevant prcedures, frmats and guidelines which can be demanded f an NGO f CARE Denmark s size and scpe f wrk. Besides frm the issue n persnal security (which is described in the main reprt), the RT has paid special attentin t the fllwing: Anti-crruptin plicy and ethical cdex CARE Denmark pursues the anti-crruptin plicy stated in Danida s administrative guidelines fr Danida framewrk rganisatins. The anti-crruptin clause is included in all agreements with Cuntry Offices and partners. The clause is in English. It is nt clear t which degree CARE Denmark rganises curses and staff develpment in anti-crruptin. UN s and EU s Terrr List CARE US requires all Cuntry Offices t assure that partner rganisatins d nt feature n the fficial EU and UN list f terrrist rganisatins. Furthermre, as part f cntract management in the new finance system (Pamdzi), it has becme standard prcedure t check partner rganisatins against the fficial EU and UN list f terrrist rganisatins and it has als been included in the cntracts with the CARE cuntry ffices. Financial guidelines Guidelines, frmats and manuals are available n financial management (CARE Danmark Accunting, May 2009). The divisin f tasks and respnsibilities is set ut bth in jb descriptins and in mre detail in a separate dcument (måneds- g kvartalsrapprtering, januar 2009), utlining respnsibilities fr tasks t be carried ut fr mnthly and quarterly financial reprting. Overview f CARE Denmark prcedures (in Danish) Belw is an verview f the different prcedures etc. implemented by CARE Denmark. The verview is in Danish: Table Overview f Prcedures, Frmats and Guidelines Emnemråde Indehlder bl.a. Ja Nej Kmmentarer 1 Organisatin Er der et frmelt rganisatinsdiagram? Er der en beskrivelse af rller g ansvarsfrdeling mellem medlemmer, generalfrsamling, bestyrelse, ledelse, g menige medarbejdere? Offentliggøres regnskaber, referater fra bestyrelsesmøder etc.? Årsberetningen inkl. resultatpgørelse g balance pgørelse er ffentliggjrt på CAREs hjemmeside. 6

8 Emnemråde Indehlder bl.a. Ja Nej Kmmentarer Det detaljerede regnskab med samtlige nter, regnskabsprincipper g pengestrømspgørelse er ikke lagt ud på vres hjemmeside, men vi skriver på hjemmesiden at regnskabet kan rekvireres. Referater fra bestyrelsesmøder kan rekvireres. 2 Regnskabsmanual Er der en regnskabsmanual? Indehlder den eller er der separate beskrivelser af: Regnskabsprincipperne? Regnskabsprincipperne fremgår på side 8 i årsregnskabet Regnskabssystemet? CARE Danmark Accunting, May 2009 Interne kntrller? Bghlderi/regnskabsførelse? Budgetprcedurer g pfølgning? Financiel rapprtering? Ansvar fr g kntrl af kntantbehldning, bankknti, inventar etc.? Separate dkumenter g instrukser frefindes på f.eks. følgende mråder: Betalinger g gdkendelsesprcedure Håndtering af kntantkasser Måneds- g kvartalsafslutning Diverse afstemninger Månedsafslutning i medlemsdatabase Beregning af administratinsbidrag g hensættelser 3 Indkøbsmanual Er der en indkøbsmanual? Indehlder den eller er der separate beskrivelser af : Gdkendelsesprcedurer fr indkøb? På det enkelte landekntr er der en natinal indkøbsmanual (prcurement guidelines) fr at beskrive g sikre at prcedurerne verhldes, herunder regler fr indhentning af tilbud, gdkendelsesprcedurer g kvalitetssikring af indkøbet. 7

9 Emnemråde Indehlder bl.a. Ja Nej Kmmentarer Indhentelse af tilbud? Vurdering g gdkendelse af tilbud? Indkøb fretages af de implementerende landekntrer. Generelt er der i CARE Danmarks prjekter ikke de stre indkøb, da prjekterne handler mere m kapacitetspbygning g rettigheder. 4 Tidsregistrering Er der nedskrevne prcedurer fr tidsregistrering? Indehlder de eller er der separate beskrivelser af: Tidsregistreringssystemet? Beregningen af intern knsulentbistand? Fakturering af prjekter g prgrammer? Vi har flg. vejledninger: Vejledning til anvendelse af tidsregistreringssystemet (Achiev) Vejledning til prettelse af kategrier Vejledning til gdkendelse 5 Partnerudvælgelse Er der nedskrevne principper fr identificatin g valg af partnere? Indehlder de eller er der separate beskrivelser af: Faglig screening/appraisal? Finansiel screening/appraisal? Krydscheck imd EU s g FN s terrrlister? Er de versat til relevante sprg? 6 Partnerskabsmanual Er der en partnerskabsmanual fr udlevering til lkale partnere? Indehlder den eller er der separate beskrivelser CDK har verrdnede principper fr udvælgelse af strategiske partnere. (CARE Danmark Prgramme Plicy, April 2013). I Nepal har landekntret udviklet egne partnerudvælgelsesværktøjer, sm indehlder både faglig screening g finansiel screening (due diligence) Det er et krav fra CARE US at alle deres landekntrer skal checke deres partnere p imd EU's g FNs terrrlister. Dkumenterne findes på engelsk, sm er arbejdssprget i både CDK g CARE Nepal. Centrale tls g dkumenter versættes til nepali. CDK har udarbejdet en Partner Finance Guideline, pdateret i januar Den deles med partnerne g indehlder beskrivelser af de fem punkter. CARE Nepal har mere detaljerede 8

10 Emnemråde Indehlder bl.a. Ja Nej Kmmentarer af: Reglerne fr lkalt indkøb? Bghlderi/regnskabsførelse? Rapprtering? Mnitrering g pfølgning? Reglerne fr ekstern revisin? guidelines fr de enkelte punkter, sm partnerne trænes i g sm vedlægges partnerskabsaftaler. De fleste guidelines har ufrmelle versættelser. Oversat til engelsk Er den versat til relevante sprg? 7 Antikrruptin/Business Integrity Manual e.l. Er der nedskrevet et etisk kdeks? Er der retningslinier sm indehlder: Hvrdan der sker anmeldelse? Indrapprtering til Udenrigsministeriet? Handling/knsekvens? Opfølgning? Både CDK g CARE Nepal har et etisk kdeks. Det fremgår af både IPIA g Partner Finance Guidelines, at enhver mistanke m krruptin/mismanagement af midler skal indrapprteres til CDK, sm herefter anvender Danidas frmater fr indrapprtering til UM. Samarbejdet med en partner stilles i ber, indtil sagen er undersøgt g afsluttet. Findes på engelsk Er de versat til relevante sprg? 8 Persnalehåndbg Er der en persnalehåndbg? Indehlder den eller er der separate beskrivelser af: Organisatinelle kerneværdier? Løn g ansættelsesvilkår? Omkstingsbevidsthed? 9

11 Emnemråde Indehlder bl.a. Ja Nej Kmmentarer Jbbeskrivelser? Ansættelsesprcedurer? Kntraktvilkår? 9 Mnitrering g evalueringshåndbg (M&E) Er der en Mnitrerings g evalueringshåndbg? Indehlder den eller er der separate beskrivelser af: Ansvaret fr M&E? Indsamling g behandling af data? Mnitrering af resultater? Validering af resultater. Rapprtering g deling af resultater? Brug af resultater. (hvrdan g til hvem)? Er der et dedikeret (sftware) M&E system? CDK har Guidelines fr mnitrering, reprting and evaluatin f Danida frame-wrk funded prgrammes, Nvember, 2008, sm er under revisin i takt med reviderede krav m resultatrapprtering fra Danida. CARE Nepal har et PIM, Prject Infrmatin Mnitring system, sm dækker alle CARE Nepal prjekter. I det nye CDK prgram vil der blive arbejdet med et skræddersyet mnitreringssystem fr hver af de strategiske partnere. Mnitrering g validering af rapprter g resultater ligger hs prgramkrdinatren. Resultater sendes til de respektive dnrer. Resultater anvendes gså i bearbejdet frm i plysningsarbejdet, kmmunikatins- g indsamlingsarbejdet verfr medlemmer, bidragydere g den brede ffentlighed. I CARE Nepal I CARE Denmark 10

12 Annex D. Financial Overviews This annex describes and assesses several dimensins f CARE Denmark s funding and spending: 1) an verview f funding surces, 2) a descriptin and assessment f hw funds are used. Overall funding and breakdwn by surce and cst CARE Denmark's ttal turnver in 2012 was DKK 118 millin. The fllwing is an verview f surces f funding : Assigned funds fr prjects, prgrammes and infrmatn In 1,000 DKK Danida framewrk Danida prjects The Eurpean Unin Other public funds Private dnatins and gifts Incme Other funds Private dnatins and gifts Administratin fee Other CARE Internatinal Incme Ttal incme Table: Overview f CARE Denmark s funding :8 Breakdwn f expenses Lking at the breakdwn f expenses, the fllwing picture emerges with regard t funds assigned t prjects etc. and ther funds: Assigned funds fr prjects, prgrammes and infrmatn In 1,000 DKK Prgrammes Dissminatin Ttal Balance Table: Overview f funds assigned t prjects etc : With regards t ther funds, the fllwing verview accunts fr the spending: 8 Excluding administratin fee. 11

13 Other funds In 1,000 DKK Prgrammes Infrmatin/PR Cllectin/fundraising Administratin Extrardinary expenses Expenses Balance Table: Overview f spending f ther funds : The cmbined results are as fllws: Result In 1,000 DKK Transferred t Avaiable equity Transferred t Assigned equity Ttal Table: Overview f result : Cnclusin The verall assessment f CARE Denmark s expenses shws an rganisatin with sund financial management which has the breadth f view necessary t ensure a reasnable match between incme and expenses. This is als expressed in the increase in equity, which is stated belw: Equity In 2007 the financial audit cnducted by DMFA (KVA) nticed a relatively lw equity9, which has since imprved significantly, as shwn in the table belw: Equity Ttal equity Table: Overview f result The equity has increased significantly frm app. DKK 3 millin in 2008 t mre than DKK 10 millin in Cnclusin The level f equity f mre than DKK 10 millin is satisfactry and meets the requirements f DMFA.10 9 DMFA, Ntes frm financial audit 24 January 2007 and DMFA, audit reprt frm financial audit carried ut 17 December Interview with DMFA, KVA n 7 June

14 Annex E: Table with partnerships and cntracts Nepal Vietnam Partnerships in ld generatin f prgrammes befre Frm 2009 t 2013 with tw strategic partners and five subcntracts prviding inputs t CARE s CHULI prgramme. A three-year MU has been signed. Financial cmmitments are made fr ne year at a time. Frm 2010 t 2012 (three years) with six partners. MU signed fr three-year perid. Ghana Frm 2009 t 31 May 2013 with ne strategic partner and ten subcntracts prviding inputs t CARE Denmark s ANR II prgramme (which encmpasses the LEAD, PERFORM and Kasa initiatives). Partnerships in new generatin f prgrammes frm 2013/2014 Frm July 2013 with three strategic partners fr six years (in tw phases). MU fr 3 years. Financial cmmitment fr hw many years? (new cntract mdel) Frm (three years) with three cre partners, ne research partner and ne bridging partner. MU signed fr three-year perid Frm 1 June 2013 the single strategic partner will cntinue int the new prgramme. And thrugh strategic dialgue, ne mre strategic partner and ne emerging strategic partner will be identified. Altgether the prgramme will cnsist f three strategic partners. Financial cmmitment fr 3-4 years (new cntract mdel) MU fr 3-4 years. Niger 10 partners as sub-cntractrs One reginal pastral netwrk, ne large natinal pastral assciatin and ne small pastral rganisatin fcusing n Definitin f strategic partnership in new prgrammes The partner is a Nepali rganizatin and part f Nepalese civil sciety. having a brad membership base representing their impact grups. Partner definitins changed t reflect the nature f the partnership with a fcus n cre (strategic) partners, which are genuine Vietnamese NGOs wrking with the impact grup. The bridging partner links NGOs and gvernment in relatin t advcacy. The research partner fcuses n applied research and n prducing evidence fr advcacy Strategic partnerships are seen as a lng-term cmmitment between CARE and the partner rganisatins based n shared interest and verall bjectives in relatin t the sectr interventins. Strategic partnerships entails the existence f wn agendas that are supprting the aims and bjectives f the CARE Prgramme, and have the ptential t engage with gvernment r private sectr and ensure a vice fr lcal cmmunities A partner with a cnstituency, a mandate as a rights defender and an ability t legitimately represent members in high-level 13

15 pastral water issues. plicy dialgue. Partner selectin at natinal level: CARE DK has wrked in pastralism since 1998 in Niger and therefre has knwledge f the different natinal civil sciety actrs. The selectin f partners was based n experience rather than a civil sciety study. AREN was the natural chice fr the CDK prgramme, as it is the nly pastral assciatin with a natinal reach and a representatin in Diffa. The prgramme is rights based and therefre the natinal human rights assciatin als with a representatin in Diffa was chsen, t help strengthen the rights wrk f AREN (ANDDH is put n hld as a partner due t recent cases f mismanagement f funds with ther partners and serius gvernance prblems). DEMI-E is a small rganisatin specialised in pastral water and have access t ther spaces than AREN, wh is perceived as much mre plitical in its apprach. In additin water is a key strategic issue t securing pastral mbility and therefre imprtant t all pastral grups as a lbby issue. At the reginal ECOWAS level there are three main CS netwrks representing small scale prducers, nly ne representing pastralists, s there was nt much f a chice at this level. MU fr the perid The prgramme started its phase in January Uganda Frm 2009 t 2012, CARE Denmark wrked with 16 rganisatins as part f REPA. Fur rganisatins tk part in Frm August 2012 t June 2013, a partner selectin prcess tk place. A call fr expressins f interest in cllabrating in the CARE Internatinal in Uganda is cmmitted t supprting civil sciety and building strategic partnerships t nurture, 14

16 Mzambiq ue calitins and netwrks, while three nn-netwrk rganisatins were invlved in building capacity f lcal cmmunities t cnduct mnitring f crruptin incidents in the natural resurce sectr and in public service delivery in general. Fur rganisatins were invlved in evidence-based advcacy t influence plicy at natinal level. Frm 2009 thrugh 2012 with n strategic partners and tw implementing partners. Partners implemented separate yet cnnected cmpnents f the FAPIM prgramme. Partner MUs were initially in frce fr tw years. Financial cmmitments were initially made fr tw years, with subsequent extensins. NRM sectr was sent t 30 rganisatins. Of these seven were selected t take part in prgramme design using defined criteria. Strategic partnerships are nw being frged with five rganisatins. These are: ne media-specialised East African NGO (PANOS); tw anticrruptin, envirnmental advcacy and gvernance NGOs (ACCU, ACODE); ne envirnmental and gvernance specialised NGO wrking at district level (JESE) and anther at natinal level (EA), adding capacity building fr lcal CSOs in this area f wrk. In 2012 negtiatins were cnducted with three CSOs n inclusin as strategic partners in a new PACT prgramme during Lng-term MUs have been drawn up (ne f which is ready t be signed, thers still under develpment). One-year financial cmmitments have been made using the amended CARE partnership agreement mdel (ne f which is ready t be signed, while thers are being negtiated). supprt and facilitate lcal scial mvements, rganisatins and grups f citizens, wh share ur missin t serve the prest individuals and families. As part f this missin we are seeking t develp partnerships that build lcal capacity, mainly in the civil sciety sectr, t fight pverty, intlerance and injustice and which will enable an imprvement in the scale, scpe and impact f this prgramming. Partners f the FOREST prgramme are being assessed using the Quality Assurance Mechanism criteria develped by Deniva and the Uganda Natinal NGO Frum. Prgramme dcument is still under refrmulatin, which will add definitin f strategic partners. Agreement that the partner cncept will refer t natinal r prvincial level CSOs that defend the rights f impact grups and wrk with advcacy either at natinal r prvincial level. 15

17 Annex F. Visit prgramme in Nepal June 2013 Date Itinerary Place Wednesday 12 June Thursday 13 June Arrival in Kathmandu : Late afternn meeting at the Summit Htel. Purpse: g thrugh prgramme fr the week in details. Frm CARE Nepal: CARE DK advisr Maria Plug Petersen and prgramme crdinatr Chiranjibi Adhikari : Team t meet CARE Nepal management (Assistant Cuntry Directr/Prgram Directr Cathy Riley) : Meeting with CARE Nepal partnership crdinatr : Meeting with Santsh abut analysis fr scial actin and cmmunity based mnitring, as well as internal accuntability : Mikael Keller t meet: CARE Nepal finance and admin (frm CARE Nepal: Keshav, Bimal, Sabita, Kishre, Dilip) : Hans Peter and Elsebeth meeting with Nepal Frum f Envirnmental Jurnalists (NEFEJ with Laxman Upreti) : Hans Peter and Elsebeth meeting with Lawyers Assciatin fr Human Rights f Nepalese Indigenus Peples, LAHURNIP (Shankar Limbu) Summit Htel CARE ffice Kathmandu Friday 14 June G t Janakpur 1 st flight (10:00) Janakpur 11:00-13:00: Meeting with CHULI Team fr presentatin f prject. Meetings with Janakpur based partners: Ratauli Yuth Club (RYC): :30 Rural Develpment Fundatin (RDF) : 15:45-16

18 Saturday 15 June Sunday 16 June Mnday 17 June Tuesday 18 June Wednesday 19 June Thursday 20 June 17: Field visits t CHULI sites. Purpse: fllw up n final evaluatin findings. Incl. Partner visit Sahaygatmak Samaj (SAHAS ffice) 1½ hur Time fr wrking in the ffice r the htel. CARE team will be available fr clarificatins if needed. Meetings with CHULI partners at the CARE Nepal ffice (t save time) 8:00-9:30 Federatin f Cmmunity Frest Users Nepal, (FECOFUN), district chapter, Dhanusha Clarificatin with Janakpur team Return t Kathmandu with flight : Meeting with Cmmunity Self Reliance Center (CSRC) land right rganisatin : Meeting with Natinal Farmer s Grups Federatin (NFGF) new partner 9:30-11:30 Meeting Right t Fd netwrk 12.00: Meetings with Natinal Federatin f Indigenus Natinalities NEFIN Afternn meeting with the Danish Embassy, HUGOU prgramme Mrning preparatin time fr debriefing Afternn debriefing at CARE Nepal Team reprt writing Team returns t Cpenhagen CHULI sites Summit Htel CARE ffice 17

19 Annex G CARE Denmark: SWOT analysis (Kmmentarer fra wrkshp med CARE s prgramafdeling den 7 juni er medtaget) Opsamling på CARE besvarelser af spørgeskemaet I det følgende har Review teamet lavet en psamling af de mdtagne seks (6) besvarelser fra prgram medarbejdere, sm på grundig vis har svaret på spørgeskemaet m CARE DK's arbejde. Struktureret med SWOT, Added Value samt partnerskaber. A. SWOT Analyse af CARE Danmark CARE Danmark: Styrker - Besvarelserne giver udtryk fr, at det er en styrke, at CDK har str erfaring, ekspertise g bred faglig viden med naturressurcer, Klima, diversitet g civilsamfundsstyrkelse. - Ligeledes giver besvarelserne udtryk fr, at det er en styrke at CDK er en del af CI. Svagheder - Besvarelserne giver udtryk fr, at der er svagheder ved kmmunikatin g arbejde på tværs af fagmråder. Refererer dels til, at landeprgrammer er defineret bttm-up ud fra natinal civilsamfundskntekst g at Danida nu frventer, at CDK har et glbalt prgram. Kan gså referere til udfrdringer fr CDK i at kmmunikere plitisk relevante temaer (sm udvindingsindustri, jrdtyveri) mere slagkraftigt, med inspiratin fra Ibis g MS ActinAid. - Udfrdringer ved at dkumenter g indsamle resultater på glbalt plan ift. resultatafrapprtering til Danida - Begrænsede ressurcer både i frhld til penge, tid g priritering af et bredt fkusmråder med flere dagsrdener. Muligheder - Ift. muligheder er der str enighed m at klima g bæredygtighed i stigende grad anses sm en central udfrdring fr fattigdmsbekæmpelse, hvilket kan give mulighed fr indgå i en dialg med en række aktører, herunder den private sektr. - CARE Internatinal Visin Det blev diskuteret, hvrfr CARE ikke har gjrt mere ud af CDKs muligheder fr påvirke CI-systemet det er en vigtig tillægsværdi. CDK har eksempler især m at fremme klima i CI, men gså indflydelse fra vres Think Piece. Trusler 18

20 - Besvarelserne giver udtryk fr at resultatmåling til Danida g skiftende pririteringer/dagsrdener er en udfrding (særligt ift. at det kan knflikte med princippet m lkalt ejerskab, der udgør fundamentet fr de nye prgrammer) - CSO- finansiering rykker til Syd. CARE Internatinal: Styrker - Besvarelserne giver udtryk fr, at man anser det sm en styrke, at CI er en anerkendt g prfessinel rganisatin på glbalt plan, der har strt lande g kntekst kendskab (samt strt internatinalt g lkalt netværk) - Implementere mange prjekter, hvilket muliggør krdinering g links på tværs af prjekter/prgrammer g - Derudver er der delvis enighed m, at det er en styrke, at CI er plitisk neutral uden egen dagsrden i Syd (giver bedre mulighed fr natinale CSOers dagsrden). Svagheder - Besvarelserne peger på bred enighed m, at den decentrale/bureaukratiske struktur er tidskrævende g en udfrdring (f.eks. ift. reginal plitiske beslutninger) - CI er i gang med en større mstruktureringsprces, hvilket kan føre til usikkerhed/uklarhed indtil prcessen er verstået. Dette kan mærkes på landeniveau i de lande, CDK arbejder i. - Generelt er der utilstrækkelig kapacitet g indsigt i advcacy i landene/ci. Muligheder - CI Visin 2020 giver en gd fælles kurs fr det nye CARE (mend kan tlkes frskelligt) - Gde muligheder fr plicy-indflydelse/beslutningsprcesser gennem at være en str internatinal rganisatin. Trusler - Besvarelserne viser, at de største trusler er ændret finansieringsmønster, hvr CSOfinansiering rykker md Syd g faldende finansiering til nrd-ngo. - Care fravælges af stærke Syd partnere, sm fretrækker direct funding. B. "Added Values" frm CDK Styrker i Danmark: - Besvarelserne giver udtryk fr, at CDK er en aktiv aktør i såvel dansk udviklingsplitik g i internatinale miljø- g klimaspørgsmål med specifik faglig g lkal viden - CARE adskiller sig ved at kmbinere menneskelig udvikling, menneskerettighedsg miljødagsrdenen sm arbejdsfelt - CARE Opbygger bred viden m g pbakning til dansk bistand / frhld i Syd inden fr CDKs indsatsmråde gennem kmmunikatin til den brede danske beflkning. Styrker internatinalt/glbalt 19

God selskabsledelse som præmis for værdiskabelse 6. oktober 2014 Værdiskabende CSR God ledelse, praksis og rapportering

God selskabsledelse som præmis for værdiskabelse 6. oktober 2014 Værdiskabende CSR God ledelse, praksis og rapportering Gd selskabsledelse sm præmis fr værdiskabelse 6. ktber 2014 Værdiskabende CSR Gd ledelse, praksis g rapprtering Indlæg ved Birgit Aagaard-Svendsen, Frmand fr Kmitéen fr gd Selskabsledelse Kmitéens primære

Læs mere

24. november 2011. Finansieringsinstrumenter v. Birgitte K. Frederiksen, Midtjyllands EU-kontor

24. november 2011. Finansieringsinstrumenter v. Birgitte K. Frederiksen, Midtjyllands EU-kontor 24. nvember 2011 Finansieringsinstrumenter v. Birgitte K. Frederiksen, Midtjyllands EU-kntr EU s finansieringsinstrumenter Same, same, but different Same, same Den grundlæggende lighed: Der ansøges m t

Læs mere

Bølgeplan - Vejledning

Bølgeplan - Vejledning Bølgeplan - Vejledning Januar 2014 Indhld 1. HVAD ER BØLGEPLAN... 3 2. FORMÅL MED BØLGEPLAN... 3 3. HVEM MODTAGER BØLGEPLAN... 3 4. UDARBEJDELSE AF BØLGEPLAN... 3 5. SKABELON... 3 1. Hvad er bølgeplan

Læs mere

BEVILLINGSOVERFØRSEL NR. DEC 07/2011

BEVILLINGSOVERFØRSEL NR. DEC 07/2011 EUROPA-KOMMISSIONEN BRUXELLES, DEN 23/03/2011 DET ALMINDELIGE BUDGET - REGNSKABSÅRET 2011 SEKTION III KOMMISSIONEN AFSNIT 21 BEVILLINGSOVERFØRSEL NR. DEC 07/2011 EUR FRA KAPITEL - 40 02 RESERVER TIL FINANSIELLE

Læs mere

Programplan - Vejledning

Programplan - Vejledning Prgramplan - Vejledning Januar 2014 Indhld 1. HVAD ER PROGRAMPLAN... 3 2. FORMÅL MED PROGRAMPLAN... 3 3. HVEM MODTAGER PROGRAMPLAN... 3 4. UDARBEJDELSE AF PROGRAMPLAN... 3 5. SKABELON... 3 1. Hvad er prgramplan

Læs mere

EN/DA 087211/EU XXIV. GP. Eingelangt am 05/07/12. Brussels, 5 July 2012 COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION 12231/12 AGRIFIN 127 FIN 505

EN/DA 087211/EU XXIV. GP. Eingelangt am 05/07/12. Brussels, 5 July 2012 COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION 12231/12 AGRIFIN 127 FIN 505 087211/EU XXIV. GP Eingelangt am 05/07/12 COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION Brussels, 5 July 2012 12231/12 AGRIFIN 127 FIN 505 NOTE frm: t: Subject: Danish delegatin Cuncil Cmmunicatin n the 31 st cnference

Læs mere

Regional vejledning Utilsigtede hændelser i sektorovergange.

Regional vejledning Utilsigtede hændelser i sektorovergange. Dateret: 29. juni 2011. Gdkendt af DAK: 22.juni 2011 frventet revisin sidst i 2011 Reginal vejledning Utilsigtede hændelser i sektrvergange. Begrebsafklaring, håndtering g læring i rganisatiner 1. Indledning

Læs mere

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.1 Kommunikation

Dansk kvalitetsmodel på det sociale område. Fælles regionale retningslinjer for: Standard 1.1 Kommunikation 4.1.2010 Dansk kvalitetsmdel på det sciale mråde Fælles reginale retningslinjer fr: Standard 1.1 Kmmunikatin Dansk kvalitetsmdel på det sciale mråde er igangsat af reginerne g Danske Reginer i fællesskab.

Læs mere

Et nyt paradigme den samarbejdende regionskommune

Et nyt paradigme den samarbejdende regionskommune 14. nvember 2013 Ntat Et nyt paradigme den samarbejdende reginskmmune Den ffentlige sektr er til debat. Gennem de seneste år er fkus i stigende grad blevet rettet md, hvrdan vi indretter det danske velfærdssamfund

Læs mere

Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose

Vejledning til tilskudsordning for Grøn industrisymbiose Vejledning til tilskudsrdning fr Grøn industrisymbise Dette er en vejledning til virksmheder, sm ønsker at søge m tilskud til teknisk, finansiel eller juridisk rådgivning i frbindelse med etablering af

Læs mere

DIGITAL KAMPAGNEEKSEKVERING

DIGITAL KAMPAGNEEKSEKVERING DIGITAL KAMPAGNEEKSEKVERING Dette udbud er målrettet web- g reklamebureauer i Strkøbenhavn. Opgaven, der beskrives i nærværende udbud, gælder eksekvering af digitale elementer til en destinatinskampagne,

Læs mere

PR UDVALGET ARBEJDE OG ORGANISATION DYNAMISK DOKUMENT ROTARY DANMARKS PR UDVALG

PR UDVALGET ARBEJDE OG ORGANISATION DYNAMISK DOKUMENT ROTARY DANMARKS PR UDVALG PR UDVALGET ARBEJDE OG ORGANISATION DYNAMISK DOKUMENT ROTARY DANMARKS PR UDVALG Februar 2014 1 HVORDAN ARBEJDER PR UDVALGET OG HVAD ER DERES ROLLE Indledning PR udfrdringer i Danmark PR er en prces der

Læs mere

Regional vejledning Utilsigtede hændelser i sektorovergange.

Regional vejledning Utilsigtede hændelser i sektorovergange. Reginal vejledning Utilsigtede hændelser i sektrvergange. Begrebsafklaring, håndtering g læring i rganisatiner 1. Indledning Grundaftalen fr Sundhedsaftalerne fr 2011-14 mfatter samarbejdet m utilsigtede

Læs mere

SAS Solvency II Seminar 4/2-2010. Basel II IRB erfaringer fra Bankdata

SAS Solvency II Seminar 4/2-2010. Basel II IRB erfaringer fra Bankdata SAS Slvency II Seminar 4/2-2010 Basel II IRB erfaringer fra Bankdata Agenda Intrduktin til Bankdata Basel II prjektet Anbefalinger/erfaringer Spørgsmål? spørgsmål er gså velkmne undervejs Agenda Intrduktin

Læs mere

Funktionsbeskrivelse Ledelsessekretariatet

Funktionsbeskrivelse Ledelsessekretariatet Funktinsbeskrivelse Ledelsessekretariatet Overrdnet beskrivelse af sekretariatets arbejdspgaver Ledelsessekretariatets verrdnede frmål er at servicere g administrativt understøtte UCN s øverste ledelse

Læs mere

Kravspecifikation for den pædagogiske læreplan

Kravspecifikation for den pædagogiske læreplan Kravspecifikatin fr den pædaggiske læreplan Den pædaggiske læreplan Indhld Indledning... 3 Del 1. Lvgrundlag... 4 Del 2. Generelle plysninger... 5 Del 3. Dkumentatin via hverdagslivstemaer... 8 3.1 Vkseninitieret

Læs mere

Ego. Mikkel Fledelius Jensen. Erhvervsakademi Dania. Specialkonsulent, Dania Games, Grenaa. Projektleder og initiativtager til SGD

Ego. Mikkel Fledelius Jensen. Erhvervsakademi Dania. Specialkonsulent, Dania Games, Grenaa. Projektleder og initiativtager til SGD Eg Mikkel Fledelius Jensen Erhvervsakademi Dania Specialknsulent, Dania Games, Grenaa Prjektleder g initiativtager til SGD Daglig leder af iværksættermiljø fr spiludviklere Scandinavian Game Develpers

Læs mere

Projektskitse Verdensarv Vadehavet

Projektskitse Verdensarv Vadehavet Prjektskitse Verdensarv Vadehavet Baggrunden. Den danske del af Vadehavet er udpeget sm verdensarv g verdensarven bliver det fremtidige fkus fr det frpligtende samarbejde med Tyskland g Hlland m Vadehavet

Læs mere

Sikkerhed & Revision 2013

Sikkerhed & Revision 2013 Sikkerhed & Revision 2013 Samarbejde mellem intern revisor og ekstern revisor - og ISA 610 v/ Dorthe Tolborg Regional Chief Auditor, Codan Group og formand for IIA DK RSA REPRESENTATION WORLD WIDE 300

Læs mere

Nyt Turismesamarbejde i Hjørring Kommune

Nyt Turismesamarbejde i Hjørring Kommune Hjørring 8. marts2016 Nyt Turismesamarbejde i Hjørring Kmmune I nrdjysk turisme er der gjrt mange af de rigtige ting fr at skabe vækst. Der har været fkus på at samle marketing i fælles kampagner med str

Læs mere

Personalepolitik. Værdigrundlag for. Midt- og Sydsjællands Brand & Redning

Personalepolitik. Værdigrundlag for. Midt- og Sydsjællands Brand & Redning Persnaleplitik Værdigrundlag fr Midt- g Sydsjællands Brand & Redning Telefn 5578 7800 Frrd Det persnaleplitiske værdigrundlag fr Midt- g Sydsjællands Brand & Redning (MSBR) er udarbejdet på baggrund af

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Overordnet politik

Hillerød Kommune. It-sikkerhedspolitik Overordnet politik Hillerød Kmmune It-sikkerhedsplitik Overrdnet plitik 23-02-2011 Plitik Frrd Dette er Hillerød Kmmunes it-sikkerhedsplitik, sm er udarbejdet af Administratinen, med udgangspunkt i DS484-2005 g ISO27001.

Læs mere

It-plan for Valsgård Skole 2011

It-plan for Valsgård Skole 2011 It-plan fr Valsgård Skle 2011 1 Beskrivelse Grundlaget fr brug af IT i er beskrevet i Faghæfte 48. http://www.uvm.dk/~/media/publikatiner/2009/flke/faelles%20maal/filer/faghaefter/100503_it_g_ mediekmpetencer.ashx

Læs mere

Opsamling, Workshop, Bedst Praksis Ledelse

Opsamling, Workshop, Bedst Praksis Ledelse Opsamling, Wrkshp, Bedst Praksis Ledelse I frbindelse med prjektet Bedst Praksis Ledelse blev der d. 24. ktber afhldt en wrkshp, hvr de 1. linieledere g øvrige ledere i AaK, sm er blevet interviewet i

Læs mere

Bestyrelsesmøde for SOSU Nykøbing Falster Referat 26. maj 2011 kl. 15-17

Bestyrelsesmøde for SOSU Nykøbing Falster Referat 26. maj 2011 kl. 15-17 Bestyrelsesmøde fr SOSU Nykøbing Falster Referat 26. maj 2011 kl. 15-17 Afbud fra: Skjld de la Mtte, Grete Breinhild, Pia Stryger, Berit Henriksen g Martin (elev) 1. Gdkendelse af dagsrden g evt. tilføjelser

Læs mere

Fællesskab for alle - Alle i fællesskab Børne- og Ungestrategi Ballerup Kommune

Fællesskab for alle - Alle i fællesskab Børne- og Ungestrategi Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dat: 3. juni 2016 Sagsid: 00.17.00-A00-1-14 Fællesskab fr alle - Alle i fællesskab Børne- g Ungestrategi Ballerup Kmmune INDLEDNING Børne- g Ungestrategien er den verrdnede strategiske

Læs mere

1. Indledning. 2. Visionen

1. Indledning. 2. Visionen 1 1. Indledning Københavns Kmmune g staten har samlet beskæftigelsesindsatsen i ét jbcenter fr brgere g virksmheder. Jbcenter København fungerer dermed sm én indgang fr alle. I frbindelse med, at Københavns

Læs mere

Fællesskab i Kerteminde Kommune LEDELSESGRUNDLAG

Fællesskab i Kerteminde Kommune LEDELSESGRUNDLAG Fællesskab i Kerteminde Kmmune LEDELSESGRUNDLAG 2015 Kerteminde Kmmune VIL fællesskaberne! Baggrunden Kerteminde Kmmune har pr. 1. april fået en ny rganisatin sm bl.a. skal bidrage til at: Øge plevelsen

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune

Sammenhængende børnepolitik i Norddjurs Kommune Sammenhængende børneplitik i Nrddjurs Kmmune 2012 Frmål Den sammenhængende børneplitik i Nrddjurs Kmmune skal sikre en tæt sammenhæng mellem det generelle frebyggende arbejde i kmmunen g den målrettede

Læs mere

Agenda Subject Time Status Annex Comments

Agenda Subject Time Status Annex Comments Board Meeting - Draft Agenda Wednesday, January, 30 th From 15.00 to 20.00 19.30: Dinner Agenda 1, Annex 01 Agenda Subject Time Status Annex Comments 1. Welcome and approval of the agenda 15.00 15.10 01

Læs mere

Systematisk feedback. Et udviklingsprojekt på Ekstra Bladet 2007-08. Projektet er støttet af Pressens Uddannelsesfond

Systematisk feedback. Et udviklingsprojekt på Ekstra Bladet 2007-08. Projektet er støttet af Pressens Uddannelsesfond Systematisk feedback Et udviklingsprjekt på Ekstra Bladet 2007-08 Prjektet er støttet af Pressens Uddannelsesfnd En UPDATE-evaluering april 2008 1 Indhld 1. Baggrund 2. Målsætning g succeskriterier 3.

Læs mere

Direktionen Juni 2008. Ny organisation

Direktionen Juni 2008. Ny organisation Direktinen Juni 2008 Ny rganisatin Ny rganisatin Indledning Slagelse kmmune har besluttet, sm den første kmmune i landet, at bevæge sig fra at være en sammenlægningskmmune til en udviklingskmmune. Første

Læs mere

OPEN DAYS 2009 LOCAL EVENTS DANMARK DENMARK. Partnerskab

OPEN DAYS 2009 LOCAL EVENTS DANMARK DENMARK. Partnerskab OPEN DAYS 2009 LOCAL EVENTS DANMARK DENMARK Partnerskab 1 INDEX Regin Midtjylland...3 København...4 Sjælland...5 2 Regin Midtjylland (2020 Regins: Acting fr the Future) Type: Seminar Titel: EU's klima-

Læs mere

Håndtering af Views. Standard List Views. Hvordan jeg kan...

Håndtering af Views. Standard List Views. Hvordan jeg kan... Side 1 af 10 Håndtering af Views Hvrdan jeg kan... Bruge Standard List Views Oprette Brugerdefinerede List Views Specificere List View kriterier Udvælge List View klnner Opsætte beføjelser til List View

Læs mere

International strategi

International strategi Internatinal strategi Kmmuneqarfik Sermersq Indhld Frrd... 3 Indledning... 4 Visin... 4 Mål... 5 Knkret... 6 Venskabsbyaftaler... 6 Strategisk samarbejde... 6 Prjektbaseret samarbejde... 7 Andre muligheder

Læs mere

EU-kapital til vækst Business Horsens og Hedensted Erhverv, den 17. marts 2015. Rikke Edsjö, EU-konsulent

EU-kapital til vækst Business Horsens og Hedensted Erhverv, den 17. marts 2015. Rikke Edsjö, EU-konsulent EU-kapital til vækst Business Hrsens g Hedensted Erhverv, den 17. marts 2015 Rikke Edsjö, EU-knsulent Indhld Hvem er Central Denmark EU Office? Hvrfr søge EU-tilskud? Hvad er der tilskud til? Hvrdan får

Læs mere

Appendiksoversigt. Bilag 1. Bilag 2. Bilag 3. Undersøgelsesbeskrivelse. Spørgeguide til kvalitative interviews. Interviewoversigt

Appendiksoversigt. Bilag 1. Bilag 2. Bilag 3. Undersøgelsesbeskrivelse. Spørgeguide til kvalitative interviews. Interviewoversigt Appendiksversigt Bilag 1 Undersøgelsesbeskrivelse Bilag 2 Spørgeguide til kvalitative interviews Bilag 3 Interviewversigt Bilag 1 Undersøgelsesbeskrivelse NCK 2.5, undersøgelse 3 - fase 2 Titel Barrierer

Læs mere

Tilbagemelding fra bestyrelsesseminariet

Tilbagemelding fra bestyrelsesseminariet Dansk Selskab fr Fysiterapi 17. marts 2016 NYHEDSBREV 2/2016 Kære alle. Det er ikke så længe siden, at jeg udsendte et nyhedsbrev. Siden sidst har bestyrelsens hldt et rigtig gdt bestyrelsesseminar. Det

Læs mere

Kommunalbestyrelsen Langeland kommune. Regionsrådet Region Syddanmark

Kommunalbestyrelsen Langeland kommune. Regionsrådet Region Syddanmark Kmmunalbestyrelsen Langeland kmmune Reginsrådet Regin Syddanmark mdtg den 30. marts 2007 sundhedsaftale på de bligatriske seks indsatsmråder, indgået mellem reginsrådet i Regin Syddanmark g kmmunalbestyrelsen

Læs mere

REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL SEKTIONSLEDER SUNDHED OG TRIVSEL BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE

REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL SEKTIONSLEDER SUNDHED OG TRIVSEL BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL SEKTIONSLEDER SUNDHED OG TRIVSEL BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE PÆDAGOGISK AFDELING / SUNDHED OG TRIVSEL Link til hjemmesiden SEKTIONSLEDER

Læs mere

Indledning Handlingsplan 2013-2014

Indledning Handlingsplan 2013-2014 Side 2 Indledning På reginsrådets møde den 31. januar 2012 blev Plitik fr Sundhedsfrskning 2020 endeligt vedtaget med henblik på efterfølgende implementering, sm gik straks i gang med aktiviteter i 2012.

Læs mere

Lægemiddel industri foreningen

Lægemiddel industri foreningen Lægemiddel industri freningen Appendiks til fælleserklæring m kliniske lægemiddelfrsøg g nn-interventins-frsøg mellem Lægemiddelindustrifreningen (Lif), Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) g Lægefreningen

Læs mere

Norddjurs Kommune. Implementering. Politik for inklusion og tidlig indsats samt politik for 7.-10. årgang

Norddjurs Kommune. Implementering. Politik for inklusion og tidlig indsats samt politik for 7.-10. årgang Nrddjurs Kmmune Implementering Plitik fr inklusin g tidlig indsats samt plitik fr 7.-10. årgang Skle- g dagtilbudsafdelingen August 2012 Side 2 Indhld FUNDAMENTET Faglig g rganisatrisk visin 2014 Pririterede

Læs mere

Aftale mellem Silkeborg Krisecenter og Børneog Familiechef Ken Engedal.

Aftale mellem Silkeborg Krisecenter og Børneog Familiechef Ken Engedal. Aftale 2014 fr Silkebrg Krisecenter g Børne- g Familieafdelingen Aftale mellem Silkebrg Krisecenter g Børneg Familiechef Ken Engedal. 1. Indhld Styringsmdellen i Silkebrg Kmmune baserer sig på gensidige

Læs mere

Udkast til. Indkøbspolitik for Region Nordjylland. Indkøbspolitik

Udkast til. Indkøbspolitik for Region Nordjylland. Indkøbspolitik Udkast til Indkøbsplitik fr Regin Nrdjylland Indkøbsplitik 1 INDLEDNING 2 2 FORMÅL 2 3 OMFANG AF REGION NORDJYLLANDS INDKØBSPOLITIK 3 4 INDKØBSFUNKTION 3 5 INDKØBSPROCESSEN 5 6 INDKØBSSYSTEM 5 7 INDKØB

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Forslag til øget videndeling mellem almentilbud og specialtilbud på skoleområdet

Forslag til øget videndeling mellem almentilbud og specialtilbud på skoleområdet Frslag til øget videndeling mellem almentilbud g specialtilbud på sklemrådet Specialtilbuddene sm kmpetencecentre Allerede i frbindelse med Fremtidens specialundervisning, sm blev plitisk vedtaget i 2008,

Læs mere

Skoleleder på Jægerspris Skole Frederikssund Kommune

Skoleleder på Jægerspris Skole Frederikssund Kommune Jbprfil Skleleder på Jægerspris Skle Frederikssund Kmmune 1. Indledning Frederikssund Kmmune ønsker at ansætte en skleleder på Jægerspris Skle. Stillingen er ledig g ønskes besat snarest muligt. Dette

Læs mere

Digitalisering til grøn velfærd 2013-2015

Digitalisering til grøn velfærd 2013-2015 Digitalisering til grøn velfærd 2013-2015 Rebild Kmmunes digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indhld Indledning... 3 Digitalisering sætter rammer g retning... 4 Indsatsmråder... 6 Den fælleskmmunale digitaliseringsstrategi...

Læs mere

Folkeskolereform. Kære forældre

Folkeskolereform. Kære forældre Flkesklerefrm Kære frældre Arbejdet med flkesklerefrmen i Nrddjurs Kmmune skrider hastigt frem. Flere arbejdsgrupper har afsluttet deres arbejde g udarbejdet frslag til indhldet i fremtidens flkeskle.

Læs mere

Aktivering af Survey funktionalitet

Aktivering af Survey funktionalitet Surveys i REDCap REDCap gør det muligt at eksponere ét eller flere instrumenter som et survey (spørgeskema) som derefter kan udfyldes direkte af patienten eller forsøgspersonen over internettet. Dette

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR REVISIONSKOMITEEN I DSV A/S. Global Transport and Logistics

FORRETNINGSORDEN FOR REVISIONSKOMITEEN I DSV A/S. Global Transport and Logistics FORRETNINGSORDEN FOR REVISIONSKOMITEEN I DSV A/S Glbal Transprt and Lgistics Indhldsfrtegnelse Nr. Kapitel Side 1 FORMÅL, MÅLSÆTNING OG KONSTITUERING 3 2 REVISIONSKOMITEENS OPGAVER 3 3 MØDER 4 4 DAGSORDEN

Læs mere

Bilag 2. Konkretisering af temadrøftelser med udgangspunkt i det blanke papir metoden

Bilag 2. Konkretisering af temadrøftelser med udgangspunkt i det blanke papir metoden Til Til Kpi til Styringsudvalget Inspiratin g drøftelse 17. nvember 2015 Side 1 af 11 Bilag 2. Knkretisering af temadrøftelser med udgangspunkt i det blanke papir metden Baggrund: Det blanke papirs princip

Læs mere

Den innovative lærer. Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet.

Den innovative lærer. Kjeld Fredens er adjungeret professor ved recreate, Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet. Den innvative lærer Kjeld Fredens er adjungeret prfessr ved recreate, Institut fr Læring g Filsfi, Aalbrg Universitet. Han har været lektr (hjernefrsker) ved Århus Universitet, seminarierektr ved Skive

Læs mere

Opdateret Lederskab. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse ISSN 1901-0885

Opdateret Lederskab. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse ISSN 1901-0885 - et nyhedsbrev fr ledere m lederskab g ledelse Nr. 1 2010 Tema: Lederskab i en krisetid (1/2) Knstruktivt lederskab i en krisetid Mange rganisatiner plever krisen. På mange frskellige niveauer. Næppe

Læs mere

DDF-MXD: Komplet ændringskatalog fra version 1.3.0 to 1.3.1

DDF-MXD: Komplet ændringskatalog fra version 1.3.0 to 1.3.1 DDF-MXD: Kmplet ændringskatalg fra versin 1.3.0 t 1.3.1 Dat: 8. juni 2015 Sagsbehandler: Birthe Krg Intrduktin Dette dkument giver et kmplet verblik ver ændringerne i DDF-MXD frmatet fra versin 1.3.0 til

Læs mere

Krav til bestyrelser og arbejdsdeling med direktionen

Krav til bestyrelser og arbejdsdeling med direktionen Krav til bestyrelser og arbejdsdeling med direktionen Lo skolen, 25. april 2014 Julie Galbo Hvad tænker lovgivere? The missing link It is not the case that boards of directors do not understand that capital

Læs mere

Anvendelsesområde Instruksen er rettet mod leder og medarbejdere, på Skrænten og omfatter alle, som bor på Skrænten.

Anvendelsesområde Instruksen er rettet mod leder og medarbejdere, på Skrænten og omfatter alle, som bor på Skrænten. Dansk kvalitetsmdel på det sciale mråde 1.3 Individuelle planer Lkal instruks, herefter blt kaldet Skrænten. Dkumenttype: Lkal instruks Anvendelsesmråde:, Regin Nrdjylland Titel: Instruks fr: Inddragelse

Læs mere

IKKE-BINDENDE VEJLEDNING I SIKRING AF ET

IKKE-BINDENDE VEJLEDNING I SIKRING AF ET Dc.1598_01_EN IKKE-BINDENDE VEJLEDNING I SIKRING AF ET MINIMUMSKOMPETENCENIVEAU HOS PERSONER, DER UDFØRER PERIODISK INSPEKTION AF TÅRNKRANER OG MOBILKRANER OG INSPEKTION AF MONTERINGEN AF DISSE KRANER

Læs mere

Unitel EDI MT940 June 2010. Based on: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (January 2004)

Unitel EDI MT940 June 2010. Based on: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (January 2004) Unitel EDI MT940 June 2010 Based on: SWIFT Standards - Category 9 MT940 Customer Statement Message (January 2004) Contents 1. Introduction...3 2. General...3 3. Description of the MT940 message...3 3.1.

Læs mere

Pædagogisk tilsyn med dag-, fritids- og klubtilbud i Faxe Kommune.

Pædagogisk tilsyn med dag-, fritids- og klubtilbud i Faxe Kommune. Pædaggisk tilsyn med dag-, fritids- g klubtilbud i Faxe Kmmune. Indledning Ifølge Lv m dag-, fritids- g klubtilbud (Dagtilbudslven) 5 skal Byrådet føre tilsyn med alle dagtilbud i kmmunen. Herunder gælder

Læs mere

Ansøgning. Vedrørende. Hvad skal vi leve af i vores lokalområde i fremtiden?

Ansøgning. Vedrørende. Hvad skal vi leve af i vores lokalområde i fremtiden? Ansøgning Vedrørende Hvad skal vi leve af i vres lkalmråde i fremtiden? Et udviklingsprjekt mellem gymnasiale uddannelser g private g ffentlige virksmheder m bæredygtighed, cirkulær øknmi g innvatin 1.4.2014-31.12.2017

Læs mere

Vejledning før-fasen IKV i AMU for ledige

Vejledning før-fasen IKV i AMU for ledige Vejledning før-fasen IKV i AMU fr ledige Side 1 af 11 Organisering af før-fasen Virkeligheden er ikke at ledige står i kø fr at få udarbejdet en IKV. Derfr bør der være et tæt samarbejde mellem uddannelsesinstitutinen,

Læs mere

ZealandDenmark EU Office statusopgørelse: Sundhed, 2015

ZealandDenmark EU Office statusopgørelse: Sundhed, 2015 ZealandDenmark EU Office statuspgørelse: Sundhed, 2015 PROJEKTINITIATIVER: ZealandDenmark EU Office (ZDK) har arbejder efter følgende mål fr periden 2015-16: D. 14. jan. 2015 Bruxelles Deltagelse i 15

Læs mere

1. Introduktion til sikkerhedsrundering... 4. 1.1 Formål og mål... 4. 1.2 Den samlede proces... 4

1. Introduktion til sikkerhedsrundering... 4. 1.1 Formål og mål... 4. 1.2 Den samlede proces... 4 1. Intrduktin til sikkerhedsrundering... 4 1.1 Frmål g mål... 4 1.2 Den samlede prces... 4 2. Patientsikkerhedsrundering g Den Danske Kvalitetsmdel... 5 3. Ledelse g sikkerhedsrundering... 5 Eksempler

Læs mere

Allan B. Grønkjær (sportschef) samt skytterepræsentanterne Jan Bang (compound), Nynne Holdt-

Allan B. Grønkjær (sportschef) samt skytterepræsentanterne Jan Bang (compound), Nynne Holdt- DBSF Eliteudvalgsmøde 26. nvember 2012 Sted: Lavia Odense Til stede var: Klaus Lykkebæk, Jeanette Riis Nielsen, Dan Hansen (alle medlemmer af Eliteudvalg), Allan B. Grønkjær (sprtschef) samt skytterepræsentanterne

Læs mere

Referat fra møde i Sundhedspolitisk Dialogforum d. 23. oktober 2014

Referat fra møde i Sundhedspolitisk Dialogforum d. 23. oktober 2014 Referat fra møde i Sundhedsplitisk Dialgfrum d. 23. ktber 2014 Del 1: Status vedr. Plitisk Sundhedsaftale Det er stadig de samme 4 verrdnede pejlemærker i Den Plitiske Sundhedsaftale. Fkus på at få indsat

Læs mere

INTERCULTURALITY IN THE NORDIC COUNTRIES NORDIC WORKSHOP NORDIC COUNCIL OF MINISTERS LYSEBU, OSLO 15 16 MAY 2012 REPORT

INTERCULTURALITY IN THE NORDIC COUNTRIES NORDIC WORKSHOP NORDIC COUNCIL OF MINISTERS LYSEBU, OSLO 15 16 MAY 2012 REPORT INTERCULTURALITY IN THE NORDIC COUNTRIES NORDIC WORKSHOP NORDIC COUNCIL OF MINISTERS LYSEBU, OSLO 15 16 MAY 2012 REPORT Nrdic wrkshp 2012 Interculturality in the Nrdic cuntries 15-16 May 2012 The cultural

Læs mere

En mobbefri kultur giver mulighed for, at den enkelte medarbejder/leder tør folde sine ideer og ressourcer ud.

En mobbefri kultur giver mulighed for, at den enkelte medarbejder/leder tør folde sine ideer og ressourcer ud. Udkast til CenterMED 24. marts 2011 Mppeplitik Mppefri-kultur ja-tak! En mbbefri kultur giver mulighed fr, at den enkelte medarbejder/leder tør flde sine ideer g ressurcer ud. En mbbefri kultur fremmer

Læs mere

Udkast Hygiejnepolitik SU sender i høring version

Udkast Hygiejnepolitik SU sender i høring version Udkast Hygiejneplitik SU sender i høring versin Rebild Kmmune 2014 til 2018 Indhldsfrtegnelse Indledning... 3 Overrdnet mål... 3 Frmålet med hygiejneplitikken... 3 Mål... 3 Ansvarsfrdeling... 3 Indsatsmråder...

Læs mere

Help / Hjælp

Help / Hjælp Home page Lisa & Petur www.lisapetur.dk Help / Hjælp Help / Hjælp General The purpose of our Homepage is to allow external access to pictures and videos taken/made by the Gunnarsson family. The Association

Læs mere

Masters Thesis Registration form - modified thesis synopsis Kandidatafhandling registreringsformular til ændret opgaveformulering

Masters Thesis Registration form - modified thesis synopsis Kandidatafhandling registreringsformular til ændret opgaveformulering Masters Thesis Registratin frm - mdified thesis synpsis Kandidatafhandling registreringsfrmular til ændret pgavefrmulering Gdkendelse af ændret pgavefrmulering af vejleder g (fr øknmistuderende) undervisningskrdinatr.

Læs mere

AutoPilot kurser og servicebesøg

AutoPilot kurser og servicebesøg AutPilt - Kursusbeskrivelse AutPilt kurser g servicebesøg KORSGAARD EDB tilbyder følgende kurser, sm giver et gdt indblik i g en slid viden m AutPilt. Basiskurser: Administratin, Fakturering g Sagsplanlægning.

Læs mere

Opfølgning på projektet Ny afdeling Nye veje som er afholdt for midler bevilget fra pulje til Personalepolitiske projekter, Region Syddanmark

Opfølgning på projektet Ny afdeling Nye veje som er afholdt for midler bevilget fra pulje til Personalepolitiske projekter, Region Syddanmark Odense d. 20/12-2010 Opfølgning på prjektet Ny afdeling Nye veje sm er afhldt fr midler bevilget fra pulje til Persnaleplitiske prjekter, Regin Syddanmark Klinisk Genetisk Afdeling, OUH har fået bevilget

Læs mere

Vejledning om ansøgning til Særligsoc 2009 / 2010. Tips og Lottopuljen til særlige sociale formål - frivilligt socialt arbejde - 7. 18. 19.

Vejledning om ansøgning til Særligsoc 2009 / 2010. Tips og Lottopuljen til særlige sociale formål - frivilligt socialt arbejde - 7. 18. 19. VELFÆRDSMINISTERIET Vejledning m ansøgning til Særligsc 2009 / 2010 Tips g Lttpuljen til særlige sciale frmål - frivilligt scialt arbejde - 7. 18. 19. 50 Ansøgningsfrist 16. februar 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet

Udviklingen af det nære samfund fx udbygning, byggegrunde, der har betydning for bosætning og erhverv, skole og forretningslivet OPSAMLING PÅ EKSTERN MINIRESEARCH SAMMENDRAG INDHOLD Alle de adspurgte brgere tager udgangspunkt i eget mråde g understreger aktuelle lkale emner er vigtige, hvis de skal invlvere sig i nærdemkratiet.

Læs mere

Aftale om ny struktur for statsforvaltningerne

Aftale om ny struktur for statsforvaltningerne 9. nvember 2012 Aftale m ny struktur fr statsfrvaltningerne Regeringen (Scialdemkraterne, Radikale Venstre g Scialistisk Flkeparti) g Enhedslisten g Liberal Alliance er enige m en ny struktur fr udførelsen

Læs mere

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Mediestrategi i Dagplejen

Mediestrategi i Dagplejen Mediestrategi i Dagplejen Leg g medier i børnehøjde GOD FORNØJELSE Dagplejen Skanderbrg Kmmune "Det er den pædaggiske praksis, der afgør, hvrdan de digitale mediers muligheder anvendes" Klaus Thestrup

Læs mere

Prokuraopsætning i IndFak

Prokuraopsætning i IndFak Prkurapsætning i IndFak Oktber 2015 ØSY Prkuragrænser kan psættes i faktura- g/eller i Indkøbsdelen. De t mduler anvender ikke samme prkuragrænser. Det er derfr vigtigt, at man frhlder sig til prkurapsætning

Læs mere

Workshop 3: Innovation, ledelse og. patient/ pårørende. Innovation og ledelse i Sundhedsvæsnet, DSS 11.11.2015.

Workshop 3: Innovation, ledelse og. patient/ pårørende. Innovation og ledelse i Sundhedsvæsnet, DSS 11.11.2015. Wrkshp 3: Innvatin, ledelse g Innvatin g ledelse i Sundhedsvæsnet, DSS 11.11.2015. patient/ pårørende Mderatr: Lægefaglig direktør Anders Meinert. Enhedschef Stine Justi SDSI, Innvatinsknsulent Drthe Kjerkegaard

Læs mere

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: Kvalificeret arbejdskraft til hele landet?

Udbud af konsulentopgave for REG LAB om fokusanalysen: Kvalificeret arbejdskraft til hele landet? KØBENHAVN D. 13. NOVEMBER 2015 Udbud af knsulentpgave fr REG LAB m fkusanalysen: Kvalificeret arbejdskraft til hele landet? REG LAB FLÆSKETORVET 68,1. 1711 KØBENHAVN V WWW.REGLAB.DK INFO@REGLAB.DK Frist

Læs mere

Strategic Capital ApS has requested Danionics A/S to make the following announcement prior to the annual general meeting on 23 April 2013:

Strategic Capital ApS has requested Danionics A/S to make the following announcement prior to the annual general meeting on 23 April 2013: Copenhagen, 23 April 2013 Announcement No. 9/2013 Danionics A/S Dr. Tværgade 9, 1. DK 1302 Copenhagen K, Denmark Tel: +45 88 91 98 70 Fax: +45 88 91 98 01 E-mail: investor@danionics.dk Website: www.danionics.dk

Læs mere

Netværksmødet anerkendende dialog

Netværksmødet anerkendende dialog Netværksmødet anerkendende dialg Wrkshps ktber/nvember 2010 www.ballerup.dk Frmål med dagen Hvrfr er vi her i dag? Frdi mange medarbejdere g ledere i hele den første undersøgende del af prjekt Styrket

Læs mere

DAGSORDEN: Rutebeskrivelse sendt til deltagerne.

DAGSORDEN: Rutebeskrivelse sendt til deltagerne. NSK FORBEREDNINGSMØDE TIL EUROPAKONFERENCEN 2013 BERLIN 7. juli 2013 SPEJDERCENTRET HOLMEN, KØBENHAVN Til stede: SE:Thmas Frstberg, Ida Sjøhlm, Daggi Elehu. NO:Håvard Ott, Thea Hilding. DK: Trben Mølby,

Læs mere

Opgaver De oplistede strategiske opgaver i MRSA-enheden herunder, vil blive udmøntet i lokalt udarbejdede funktionsbeskrivelser.

Opgaver De oplistede strategiske opgaver i MRSA-enheden herunder, vil blive udmøntet i lokalt udarbejdede funktionsbeskrivelser. Kmmissrium fr den reginale MRSA-enhed, herunder beskrivelse af snitflader til primærsektren g hspitalernes Klinisk Mikrbilgiske Afdelinger g infektinshygiejniske enheder. Baggrund På baggrund af Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Opsamling på høringssvar i forbindelse med forslaget om at etablere ferieinstitutioner i skolefritidsordninger i Randers Kommune

Opsamling på høringssvar i forbindelse med forslaget om at etablere ferieinstitutioner i skolefritidsordninger i Randers Kommune Opsamling på høringssvar i frbindelse med frslaget m at etablere ferieinstitutiner i sklefritidsrdninger i Randers Kmmune 1. Indledning Børn g skleudvalget besluttede på deres møde d. 7. februar 2012,

Læs mere

Strategisk agenda for it i folkeskolen April 2010

Strategisk agenda for it i folkeskolen April 2010 Strategisk agenda fr it i flkesklen April 2010

Læs mere

Projektbeskrivelse Digital dannelse og digitale kompetencer i Skejby Vorrevang Dagtilbud

Projektbeskrivelse Digital dannelse og digitale kompetencer i Skejby Vorrevang Dagtilbud 1 Skejby Vrrevang Dagtilbud it-prjekt - prjektbeskrivelse Prjektbeskrivelse Digital dannelse g digitale kmpetencer i Skejby Vrrevang Dagtilbud De digitale medier rykker hastigt ind i daginstitutinerne.

Læs mere

Tæt på læringseffekten

Tæt på læringseffekten Tæt på læringseffekten Læringsmålstyret undervisning Aktinslæring Elevcenteret ledelse Vallensbæk Kmmune, Brøndby Kmmune g Glstrup Kmmune 2015 2018 Med støtte fra A.P. Møller Fnden 1 Indhld Bilag... 2

Læs mere

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuipasdfghjklzxcvbnmqwerty uipasdfghjklzxcvbnmqwertyuipasd fghjklzxcvbnmqwertyuipasdfghjklzx cvbnmqwertyuipasdfghjklzxcvbnmq Dansk Flygtningehjælps strategiske samarbejde med virksmheder wertyuipasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Læs mere

EPINIÇJN. VS: Oplæg - færgeforbindele og turismepotentiale. Side i af i. Ole Paaske (op@aar.dk) Erling Post (erling@viderup.

EPINIÇJN. VS: Oplæg - færgeforbindele og turismepotentiale. Side i af i. Ole Paaske (op@aar.dk) Erling Post (erling@viderup. VS: Oplæg - færgefrbindele g turismeptentiale Side i af i Fra: Til: Ole Paaske (p@aar.dk) Erling Pst (erling@viderup.cm) Dat: 08/06/2010 13:52 Emne: VS: Oplæg - færgefrbindele g turismeptentiale Attachments:

Læs mere

PERSPEKTIV- OG HANDLINGSPROGRAM

PERSPEKTIV- OG HANDLINGSPROGRAM PERSPEKTIV- OG HANDLINGSPROGRAM 2014-15 Der er brug fr en prgressiv rød stemme i dansk plitik, der kan presse på fr scialistiske samfundsfrandringer, rganisere ungdmmen g vise, at det kan la sig gøre at

Læs mere

Kompetenceplan for Glostrup Kommunes skolevæsen 2014-20

Kompetenceplan for Glostrup Kommunes skolevæsen 2014-20 Glstrup Kmmune Center fr Dagtilbud g Skle Versin: maj 2015 Kmpetenceplan fr Glstrup Kmmunes sklevæsen 2014-20 Indhld 1. Indledning... 2 2. Baggrund... 2 3. Frmålet med kmpetenceudvikling... 3 3.2. Principper...

Læs mere

Samarbejde. mellem lærere og pædagoger i undervisningen. Skolefagenheden

Samarbejde. mellem lærere og pædagoger i undervisningen. Skolefagenheden Samarbejde mellem lærere g pædagger i undervisningen Sklefagenheden Indhld Frrd... Side 3 Samarbejde... Side 4 Frmål... Side 5 Perspektiv...... Side 5 Opmærksmhedspunkter... Side 6 Udviklingsperspektiver...

Læs mere

Deltagere: Brian Errebo-Jensen (formand), Alik Weintraube, Jeanette Præstegaard, Annemarie Svenningsen, Hanne Munch

Deltagere: Brian Errebo-Jensen (formand), Alik Weintraube, Jeanette Præstegaard, Annemarie Svenningsen, Hanne Munch Referat Referat af møde i: Dat fr møde: Etisk udvalg 13. ktber 2012 Fr referat: Dat fr udarbejdelse: Karen Langvad 30. ktber 2011 Deltagere: Brian Erreb-Jensen (frmand), Alik Weintraube, Jeanette Præstegaard,

Læs mere

Værdiregelsæt er opbygget sammen med vores vision og mission

Værdiregelsæt er opbygget sammen med vores vision og mission Værdiregelsæt er pbygget sammen med vres visin g missin Sklens visin: Flere lærer mere Østbirk skle bygger fremtiden Sklens missin: 1. Flkesklen skal udfrdre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan.

Læs mere

Temamøde om Offentlige Udbud

Temamøde om Offentlige Udbud Temamøde m Offentlige Udbud Thmas B. Randrup Frretningsudvikler, HedeDanmark Prfessr, Sveriges Lantbruksuniversitet & Adj. Prfessr, Københavns Universitet Fkus på det grønne siden 1866 Det danske Hedeselskab

Læs mere

Kort brugervejledning - Grove Art Online

Kort brugervejledning - Grove Art Online Krt brugervejledning - Grve Art Online Indhldsfrtegnelse: 1. Krt m Grve Art Online... 2 1.2 What's Inside... 3 2. Quick Start... 4 2.1 Searching... 4 2.1.1 Søg i Alle Kilder... 4 2.1.2 Leder du efter et

Læs mere