Hassel-Husets læreplan for Vuggestue-gruppen/normeret til 14 børn i alderen 26 uger til 2 år.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hassel-Husets læreplan for Vuggestue-gruppen/normeret til 14 børn i alderen 26 uger til 2 år."

Transkript

1 Hasselvej 40A 8751 Gedved Hassel-Husets læreplan for Vuggestue-gruppen/normeret til 14 børn i alderen 26 uger til 2 år. Med udgangspunkt i en grundlæggende viden omkring Sanseintegration hos børn / Jean Ayres, tilrettelægges de her anførte læreplaner. Vi vil beskrive dels eksempler på læringsmiljø, værdier, mål, midler og metoder. Der ud over vil vi, i henhold til læreplanernes indhold om de 6 indsatsområder: 1. barnets alsidige personlighedsudvikling / personlig kompetence 2. sociale kompetencer 3. sproglig kompetence 4. krop og bevægelse/ motorisk kompetence 5. natur og naturfænomener 6. kulturelle udtryksformer og værdier / kulturel kompetence -beskrive hvilke kompetencer der er i spil i de nævnte læringsmiljøer. Nedenstående 5 grundlæggende værdier danner grundlag for hverdagspraksis. Sundhed Fysisk og psykisk Nærvær Empati Anerkendelse At blive set og hørt og forstået som den person man er, det initiativ barnet tager.

2 Livsglæde Er fundamentet for et godt liv. Udvikling Udviklingsfremmende relationer og omgivelser. Pædagogisk praksis Planlagte pædagogiske aktiviteter. Læringsmål i Vuggestue-gruppen; At barnet grundlægende få lov at føle sit eget værd At barnet begyndende kan indleve sig i andres værd At barnet får oplevelsen af at være en del af en gruppe At barnet oplever at man kan løse konflikter og selv kan være med til det. At barnet hjælpes til at magte forskellige praktiske opgaver At barnet får lyst til at møde nye udfordringer At barnet har mulighed for at udvikle venskaber At barnet har mulighed for fysisk udfoldelse At barnet støttes i at udvikle sprog og begreber At barnet får viden og kendskab til naturen At barnet får mulighed for at udtrykke sig kreativt At barnet får kendskab til alsidige kulturelle udtryksformer Hvordan lærer barnet; Barnet lærer gennem alle sine sanser. Læring i 0-3 års alderen går gennem kroppen. Barnet identificerer sig via sin krop og oplever, sanser og får erfaringer til sin personlighedsdannelse. Læring bygger på lyst og behovet for at opnå nye færdigheder og viden.

3 Barnet er medskaber af sin egen læring, idet læring finder sted i det gensidige samspil. Barnets selvværd styrkes af succeser, af at blive set, hørt og forstået. Børn lærer, når de afprøver deres ideer i praksis og erfarer herved hvordan omverdenen reagerer på det. Børns handlinger er altid relevante. De voksne, omkring barnet, skal være i stand til at se dem i et børneperspektiv. Personalet: De voksne er altid ansvarlig for relationen, kommunikationen og stemningen i samværet. Det er afgørende at personalet skaber et miljø med afstemte, udviklingsrelevante krav, hvor de støtter, leder og udfordrer barnet. Den voksne er rollemodel og er bevidst om, at det han/hun gør både bevidst og ubevidst, er læring for børnene. Personalet arbejder målrettet og bevidst med at støtte barnet i at sætte ord på følelser og oplevelser. Barnet støttes i at udvikle et personligt følelsesmæssigt sprog i forhold til personlighedsdannelsen, barnet erfarer at følelser hedder noget og kan formidles til andre, så andre bedre kan forstå én. Hermed føler barnet sig forstået, accepteret og anerkendt. Det giver plads til bl.a. barnets motivation, initiativer, kreativitet, fantasi og nysgerrighed. Den voksne skal møde barnet, der hvor det er og med syn for barnets ressourcer fokuserer personalet på barnets kompetencer og potentialer. Den voksne skal kendes på; sin væren tilrådighed, sin lydhørhed, sit nærvær og sit anerkendende samvær.

4 Samarbejde med forældrene. Vi vil sikre at samarbejdet mellem forældre og personalet er præget af tillid, loyalitet og rummelighed. Barnet er det naturlige omdrejningspunkt i samarbejdet og det er vigtigt at forældrene vægtes som en vigtig medspiller i alt omkring barnet. Der udarbejdes månedsplaner og udsendes ugebreve til forældrene. Ved barnets opstart i Hassel-Huset, vil der efter ca. to måneder, blive afholdt et trivselsmøde med forældrene, hvor vi bla. snakker om opstarten og barnets og familiens generelle trivsel i Hassel-huset. Hassel-Husets læringsforståelse: Børn med særlige behov Vi vil samarbejde med det tværprofessionelle netværk der er omkring barnet og familien, sundhedsplejersken, lægen, psykologen, talepædagogen m.fl. for at sikre det bedst mulige for arbejdet med det lille barn med særlige behov. Børn med særlige behov er en meget varieret gruppe, der kræver ekstra støtte fra personalets side. I vuggestuegruppen arbejder personalet ved at tilrettelægge dagligdagen efter alle børn og deres behov. I samværet med andre børn ser vi tydeligst hvordan barnet relatere. Det er igennem sit forhold, sin relation til andre at barnet får respons på sig. Barnet relaterer/ leger og finder sin position og opbygger sit selvværd. Børn med særlige behov, vil, så vidt det er muligt, være integreret i den øvrige børnegruppe på samme alderstrin.

5 MÅL I LÆRINGSMILJØ: Mål for modtagelses / afleverings situationer; Der skal være tid og rum til at modtage barn/familien om morgenen. Det er væsentligt at personalet hører om familiens morgen for at kunne varetage barnets tarv på bedste vis. Viden om barnet kan være afgørende for barnets dag. At barnet føler sig velkommen, føler tryghed således at barnet bliver parat til at møde nye udfordringer. At barnet oplever sig som en del af en gruppe (De forventede at jeg kom). At familien har tillid til at personalet tager over her og drager omsorg for barnet. Midler og Metoder: Personalet møder og tager kontakt med barnet. Siger godmorgen og inviterer til dialog, går fysisk i øjenhøjde med barnet. Det er personalets opgave at være i mødekommende og skabe en god kontakt. Når et barn modtages er det væsentligt at barnet hurtigt får kendskab til hvilke andre børn der er i huset i dag, så barnet bedre kan overskue sin dag og blive inkluderet. Personalet skal sørge for, at barnet får sagt farvel til deres familie og barnet får en god start på dagen. De voksne tager ansvar for afleveringssituationen. Kompetencer i modtagelsen: Personlig kompetence; De ser mig,(jeg bliver budt velkommen) jeg er værdig, (hun/han venter på mit svar) de kan godt lide mig,(de smiler og kigger op) jeg er vigtig, værdig (der bliver talt til mig). Sociale kompetence; Jeg hører til i denne gruppe, jeg er en del af et fællesskab (de har ventet på mig), jeg tør godt løfte hovedet og se hvem som er her, (tryghed) de har åbenbart ventet på jeg kom, det kan betale sig at se op, se ud.

6 Sproglig kompetence; Det er de samme trygge ord vi siger, det er spændende at prøve, min mor (min tryghed) sige godmorgen. Min voksen og jeg siger farvel eller vinke, vinke. Kulturel kompetence; Her hilser vi og tager øjenkontakt (gensidig respekt). Jeg bliver fulgt ind i garderoben / ind på stuen. Ved afsked tager vi kontakt igen (mor går ikke uden at sige det). Vi vinker (Tradition). SPISE SITUATION: Mål for måltiderne: Der skal være fokus på sund og nærende kost. Måltidet er en pædagogisk aktivitet i sig selv. Hvor personalets opgave i høj grad er at afkode barnets sult og mætheds behov. Måltidet er, at give omsorg. Stemningen skal være god. Her vises forståelse for, at udover at blive mæt, er traditionen at spise sammen, en ramme indenfor hvilken der æstetisk er nogle forventninger, her tænkes bl.a. på stimulering af sanser, farver og stemning. Et hvert måltid er en fest, forstået på den måde, at måltidet skal være et velforberedt samvær. Personalet har overvejet hvad dagens måltider skal indeholde. Der er ro og tid til de enkelte børn, personalet sørger for at alle bliver hørt. De voksne sidder med ved bordet, og er bærer af roen. Børnene er aktivt deltagende i forberedelsen, på deres individuelle niveau, og hjælper med f.eks. dække bord, hælde op, osv. Den voksne skal forholde sig kreativt til det enkelte barn, således finde individuelle løsninger for at barnet får udbytte at måltidet. Under måltidet er der rig mulighed for at udfordre børnene sprogligt og få snakket om faktuelle ting.

7 Kompetencer ses i måltidet. Personlig kompetence; Jeg er en person som kan li noget og ikke noget andet. Jeg er forskellig fra andre. Jeg bliver lyttet til og værdsat for det jeg gør og kan. De voksne spiser det samme som mig. Social kompetence; Jeg er en del af denne gruppe, jeg hører til her. Vi er i gruppe sammen. Vi skal det samme her, jeg ser på de andre børn, de er ligesom mig. Vi ser hvor langt vi kan gå, hvad vi må og ikke må. Her skal vi for eksempel lære ikke at smide med maden. Sproglig kompetence; Vi sludrer og pjatter, synger måske en madsang. Børnene lærer nye ord, når de voksne fortæller om maden. Motorisk kompetence; Man skal lære at sidde stille, mens man spiser. Det kræver en god finmotorik at føre maden til munden og endnu mere når man selv skal til at smøre sin mad. Kulturel kompetence: Der er en masse regler at lære for at det er hyggeligt at spise sammen. Kulturen her i huset er måske ikke den samme som der hjemme. Barnet lærer at der kan være forskellige regler/kulturer. SOVE PUTTE situationen: Mål for sove-putte situationen; Når barnet skal sove, er det vigtigt at det er forberedt på, hvad der skal ske. Det er en god ide med faste rutiner så som godnat læsning, sang m.m. Der er hensyn, respekt og omsorg for det enkelte barns individuelle behov. Der bliver sagt sov godt til den enkelte og blandt børnene indbyrdes. Barnet sover efter behov.

8 Kompetencer: Personlig kompetence; Barnet mødes som et kompetent individ og kan overskue hvad som foregår, kan bestemme noget. Ved genkendelsen får barnet en oplevelse af at være erfaren og tryg. Social kompetence; Der er brug for mig, jeg hører til her. Vi er del af et fællesskab, jeg må vente til det bliver min tur til at blive puttet, der er andre end mig til i verden. Sproglig kompetence; Den voksne sætter ord på det som foregår og barnet bliver bekræftet i dialogen. Der synges en sang. Motorisk kompetence; Barnet bruger sig selv når det kravler op i sengen eller går med rundt og putter de andre. Natur og naturfænomener: Barnet mærker årstidernes skiftene vejr, når det sover ude. Om vinteren med meget tøj på og om sommeren, men kun lidt. Kulturel kompetence: Når man skal sove bliver man puttet, man får hjælp til det hele indtil man ligger i sin seng, der bliver læst en lille historie eller sunget en sang. Derefter tager vi midlertidig afsked, mens vi sover.

9 BLESKIFT Mål for bleskift: Når barnet skal skiftes, er det vigtigt at personalet forbereder barnet på, hvad der skal ske. Barnet skal i den grad, det er mulig, være aktiv, f.eks. køre bordet ned, tage tøj af, evt. skiftes stående, selv hente bleer, løfte numsen så bleen kan komme ind under osv. Den voksne har god visuel kontakt med barnet. Den voksne og barnet er i dialog/sætter ord på handling. Stemningen er tryg og tillidsfuld, der er tid og nærvær, fordi det at blive skiftet er et samarbejde mellem barn og den voksne. At den voksne anerkender det barnet har gjort i bleen. Barnet må ikke føle sig forkert uanset, hvad det har i bleen. Kompetencer Personlig kompetence; Selvværd værdighed. Anerkendelsen af at det er ok. at have noget i bleen. Sociale kompetence; Samspillet mellem barnet og den voksne. Ved visuel kontakt, oplever barnet at blive set. Barnet oplever at der er tid og overskud. Sproglig kompetence; Den voksne reagerer på det som barnet prøver at fortælle (når barnet er gammelt nok til at gøre opmærksom på at det har noget i bleen). Den voksne sætter ord på og reagerer på barnets egen verbale fortællen.

10 Motorisk kompetence; Man skal ligge stille når der er noget i bleen. Barnet øver at løfte sin numse. Hvis barnet kan, får det lov til selv at kravle op på puslebordet. Natur og naturfænomener; Faktuel snak om naturen, vi spiser mad, bruge det til muskler, affaldet lukkes ud. Kulturel kompetence: At have brug for hjælp og hjælpe hinanden på en anerkendende måde. SPROGSTIMULERING; generelt i løbet af hele dagen og i planlagte aktiviteter som musik og bevægelse, en tur ud i naturen eller på legepladsen Mål for sprogstimulering; Er primært indeholdt i den gode kontakt til barnet Den voksne er opmærksom på og giver plads til turtagning. Først tale, så lytte. Den voksne opfordrer og påskønner forsøg på kommunikation pludren osv. Den voksne er opmærksom på at det er vigtigt at få sat sprog på følelser, tanker og oplevelser. At der i en ytring er en åbning for samspil og ønske om kontakt At stimulere sprogligt er bl.a. at støtte barnets forsøg på sprogligt udtryk.

11 Kompetencer Personlig kompetence; Når barnet gir et bud på hvad noget betyder og de voksne giver en god tilbagemelding, får barnet fornemmelse af at det er værd at lytte til. Barnet får lov at være med, det føler sig betydningsfuld. Social kompetence; Vi leger sammen, jeg er en del af en gruppe, jeg hører til. Barnet peger på noget og spør a det?, den voksne eller et andet barn svarer. Sproglig kompetence; Rigtig mange nye ord opleves når man synger sammen og snakker sammen om det man oplever og ser på sin vej. Børnene lærer af engagerede voksne, det smitter. Motorisk kompetence; Barnet må prøve at holde sig i ro, for at få det hele med, når der tales sagte. At hoppe og hvine af fryd giver dobbelt læring. At bevæge sig og komme ud og opleve, røre og mærke hjælper børnene til at sætte sprog og sanseintegration sammen og får derved lettere ved at huske. Natur og naturfænomener; Billeder og benævnelse af alle mulige fænomener. En snak om hvad der er i naturen og hvorfor det er vigtigt at passe på den. Kulturel kompetence: Når man snakker sammen er der regler for hvordan og hvornår. Man må finde ud af hvordan rammen/kulturen her er.

12 AKTIVITET / BEVÆGELSE Glade børn er aktive børn. Børn er født med en naturlig lyst til at lære. Og de lærer mest når de er aktive. Børn lærer bl.a. ved at gøre tingene, få erfaringer og ved at iagttage og efterligne, men også ved at få viden. Børns nysgerrighed skal være vagt for at de lærer optimalt og det er oftere mere lærerigt hvis de samtidig er kropslig aktive. Nysgerrighed er noget der kommer indefra, som en lyst til at lære og undersøge ting. Resultatet af nysgerrigheden er både det, man skaber i det indre, som vi ofte kalder læring f.eks. hukommelse, personlighed og kompetence og det man skaber i det ydre, som vi ofte kalder kreativitet. Mål for aktivitet og bevægelse: Børn skal have mulighed for aktivt at udforske og tilegne sig den fysiske, sociale og kulturelle verden gennem sine sanser m.m. Børn skal have adgang til forskellige materialer og redskaber, hvor de kan forme, lege og fornemme f. eks. modellervoks, ler, lim, maling, kartoffelmel, mudder, skovbund og vandleg m.m.. Personalet iagttager barnet for at finde ud af hvad barnet er optaget af. Personalet følger op på det der optager barnet når han/hun tilrettelægger aktiviteter. Personalet gør aktiviteterne overskuelige og gentager gerne aktiviteten flere gange for at se hvad det enkelte barn oplever og lærer og for at give barnet tryghed i genkendeligheden. Kompetencer Personlig kompetence; Jeg er ok, jeg bliver regnet med, jeg kan sagtens være med her, de kan bruge mig og mine ideer. Social kompetence; Børnene lærer af hinanden, bliver inspireret til at gøre noget andet end de selv havde tænkt. Der var tid og koncentration omkring aktiviteten. Sproglig kompetence; Der er tid til at sætte ord på og høre/imødekomme børnenes input. Motorisk kompetence; Kroppen bliver udfordret både i styrke og smidighed, men også i balance og reaktion.

13 Natur og naturfænomener; Naturen er den største legeplads men utalte muligheder for leg og bevægelse. Her lærer barnet at begå sig og værne om naturen. Kulturel kompetence: I aktivitet og bevægelse indgår også drama. Her kan indgå kulturelle temaer i forbindelse med højtider, der afspejler vores og andre landes kultur. BØRNEKULTUR - RELATIONER Børns sociale udvikling foregår for en stor del af tiden i samværet med andre børn. Når børn er sammen etablerer de børnefællesskaber, de danner forståelses rammer indenfor hvilke, de kan eksperimentere og få erfaringer med, hvad der virker eller ikke virker, når de gerne vil være sammen med andre. Børn skal støttes i at etablere tætte og nære relationer til andre børn, i at løse konflikter og forhandle og samarbejde. De skal lære, at der i disse fællesskaber er plads til at de giver udtryk for, hvem de er, hvad de gerne vil og har lyst til, og tage hensyn til at andre, ligesom de selv, har sammen behov eller at deres behov måske ikke kan opfyldes lige med det samme. Mål for børnekultur i Hassel-Huset, generelt; Den voksne skal sikre at børnene tilbydes et rigt og inspirerende legemiljø, som tilgodeser børns nysgerrighed. Børnene anerkendes og respekteres som de personer de er og oplever at høre til. Den voksne støtter og vejleder barnet i at knække koden til socialt samspil med de andre børn. Barnets intention er altid meningsfuld og et forsøg på kontakt til andre, invitation til samspil Børnene inddrages og opmuntres til at være aktive deltagere i fællesskabet. Børn lærer at samarbejde med andre og deltage i demokratiske beslutningsprocesser. Kompetencer Personlig kompetence Barnet er kompetent og handlekraftig og kan tage initiativ. Social kompetence Børnene er en del af et fællesskab. De oplever venskaber.

14 Sproglig kompetence Sprogligt samspil børnene imellem. De voksne supplerede med ord, der hvor børnene har behov herfor. Motorisk kompetence Børnene bruger primært deres kropssprog som kommunikations organ i den tidlige alder, både inden de kan sætte ord på og i de tidlige år, hvor de tilegner sig sproget. De lærer at afkode hinanden. Kulturel kompetence Børnene lærer hvilken kultur vi har i huset og værdierne om at behandle hinanden godt. Det særlige pædagogiske: Børn med særlige behov Hverdagen er præget af nærhed, tæt kontakt, lille miljø, overskuelige rammer og rutiner, alt efter det enkelte barns behov. Denne ramme er en god forudsætning for arbejdet med at varetage netop børn med særlige behov. Børn med særlige behov kan ofte have problemer med et lavt selvværd, derfor er det vigtigt at personalet, i sin anerkendende tilgang til barnet, er særlig opmærksom på at hjælpe barnet til succesoplevelser som fremmer barnets selvværd. I Hassel-Huset vil personalet arbejde inkluderende ved hele tiden at tilrettelægge dagligdagen efter børnene og deres behov. Det enkelte barns individuelle behov skal være i højsæde. Personalet skal have fokus på det enkelte barns behov og gennem sin empati / medfølelse kunne guide barnet og i samarbejde med familien og eventuelle eksterne professionelle aktører, planlægge hvad der skal til for at disse børn får optimal glæde af at være i institutionen. Børn med særlige behov har ofte et sanseapparat, som fungerer anderledes end hos flertallet af andre børn. Dette betyder at børnene opfatter/opfanger nogle sansepåvirkninger anderledes end andre, at de forstår og tolker, altså bearbejder disse indtryk anderledes, og umiddelbart vil reagere og udtrykke sig anderledes end de fleste andre børn. Disse børns erfaringsdannelse kan foregår langsommere eller være begrænset. Dette kan betyde at et barn med særlige behov har brug for mange flere gentagelser for at udvikle sine kompetencer.

15 Disse børn har sværere ved at indgå i et samspil med andre børn og voksne, fordi det falder svært at aflæse de interne koder. De frustreres hurtigere, mister overblik og troen på sig selv. Men dette samspil er afgørende for udviklingen af identitet og selvværd. For at tilgodese/møde disse børn er det vigtigt at personalet trækker på sin viden om sanseintegration, almen trivsel og i samarbejde med kollegaer, pædagoger, samt evt. andre tværprofessionelle samarbejdspartnere planlægger arbejdet med barnet. Gruppen af særlige børn kan opdeles i følgende 4 grupperinger. De for tidligt og ekstremt for tidligt fødte De fysisk handicappede børn De samspilsramte / skilsmisse ramte børn De marginaliserede børn Fælles for de 4 grupper af børn med særlige behov er at der er brug for ekstra opmærksomhed og samarbejde mellem personalet, tværprofessionelle samarbejdspartnere og familien. Samtidig er det vigtigt at skelne mellem børnenes individuelle behov for støtte. Nogle vil have brug for vedvarende støtte Andre vil kun have brug for tidsbegrænset støtte Nogle kun brug for at de voksne er underrettet. De for tidligt fødte, har oftere brug for en hverdag som i høj grad tager hensyn til f.eks. motoriske træning, opmærksomhed i forhold til overstimulation af sanser m.m. Barnet kan have en særlig følsomhed overfor larm, store grupper og for mange forskellige skift. Fysiske handicaps Når det særlige behov er konstateret allerede ved opstart i institution, laves en handleplan hvori det indgår hvilke udviklingsområder der, skal arbejdes med. Samspilsramte børn kan f.eks. komme fra skrøbelige familier, hvor overskuddet til at se og opfylde barnets behov kan være svært at finde. Disse børn kan have svært ved fordybelse, være urolige, måske usikre og kan have svært ved at håndtere de forventninger, de stilles overfor. Skilsmisser påvirker familier meget forskellige. Nogle børn er meget berørte og har brug for særlig opmærksomhed i en periode, hvorimod andre er mindre påvirkede af situationen.

16 Marginaliserede børn er børn som af forskellige årsager har særlige behov. Børn med særlige behov kan befinde sig i de yderste cirkler af børnefællesskabet. De kan have travlt med at indhente eller kompensere for sociale kompetencer i samspillet med andre. Fra, i sin første tid, at være afhængig af sin voksen for omsorg og tryghed, vokser det lille barn og viser gradvis større og større interesse i samspillet med andre børn og bl.a. gennem dette samspil kopieres, relateres og socialiseres barnet. Overgang fra hjem til institution, eller fra anden institution til Hassel-Huset. Inden barnet starter i Hassel-Huset inviteres barnet til at komme på besøg sammen med sine forældre.. Ved dette besøg deltager forældrene med barnet, primær pædagogen og lederen for Hassel-Huset. Mødet har til formål dels at give forældre og barn et indtryk af dagplejen og dels en snak om barnets udvikling og behov. Barnet (og forældrene) skal møde de primære voksne der vil være sammen med barnet, hvis de vælger institutionen og de vil også kunne møde nogle af de børn, barnet vil komme i gruppe med. Personalet præsenterer sig og fortæller lidt om hvad Hassel-Huset er og står for. Hvad der foregår i dagligdagen og hvilke forventninger der er til samarbejde med familien. Familien får en rundvisning, både i institutionen og udenoms arealerne. Familien bliver bekendt med Hassel-Husets holdning til at børn også har ret til ferie og for at forældrebestyrelsen kan tilrettelægge de årlige lukkedage, der hvor flest børn er på ferie, bedes de udfylde minimum 4 ugers planlagt ferie. Det bekendtgøres hvornår sidste frist for aflevering af ferieseddel skal finde sted. Forældrene fortæller om barnets første tid i livet og om der er særlige hensyn personalet skal kende til. Vi prioriterer, at få et grundigt indsigt i barnets første tid i livet, så vi kender til dets behov og forstår både barnets og familien reaktioner. Det er med til, at vi i fællesskab kan give barnet en god start i vuggestuen. Det er selvfølgeligt helt forældrenes valg, hvor meget de vil fortælle. Vi håber forældrene hurtigt får en fornemmelse for institutionen og at vi får afstemt forventninger til hinanden. For at barn og familie skal falde godt til i Hassel-Huset, er det væsentligt for os, at barn og familie hurtigt føler sig velkomne og lyttet til. Derved bliver overgangen fra hjemmet til institution forhåbentlig så tryg og rolig som muligt.

17 Overgang fra Vuggestue til Børnehave Et barn i Hassel-Husets Vuggestue gruppe, vil automatisk indgå i Hassel-Husets børnehavegruppe, når det fylder 3 år, med mindre, forældrene ønsker det optaget i anden institution. Der vil altid være en glidende overgang fra vuggestuegruppen til børnehavegruppen, således at barnet ikke får oplevelsen af det store skift. Personalet i Hassel-Huset vil, som udgangspunkt, være tilknyttet enten vuggestuen eller børnehave gruppen, men vil også arbejde på tværs af grupperne. Dette gør at børnene kender alle voksne og derfor ikke skal forholde sig til fremmede voksne ved skift fra vuggestue til børnehave. Ønsker forældrene, barnet indskrevet i anden børnehave, er vi selvfølgelig indstillet på at stille vores viden om barnet og familie til rådighed for en overlevering, hvis familien ønsker det. Evaluering af læreplanerne; For hvert område og aktivitet vil vi se på dels om målene er nået, dels om de er nået med de her beskrevne midler og metoder. Der vil blive beskrevet om vi har undladt nogle aktiviteter og om der er kommet nye til. Hvert af de seks temaer: 1. Alsidig personlig udvikling. 2. Sociale kompetencer. 3. Sproglig udvikling. 4. Krop og bevægelse. 5. Naturen og naturfænomener. 6. Kulturelle udtryksformer og værdier, -vil blive evalueret individuelt, så vi kan se om der er balance mellem dem og at de afspejler de mål vi har sat os. Se endvidere vedhæftede evalueringsskema. Med venlig hilsen Dorte Ris Institutions leder Udd. Pædagog.

Hassel-Husets læreplan for Børnehave-gruppen/normeret til 35 børn i alderen 3 år til skolestart.

Hassel-Husets læreplan for Børnehave-gruppen/normeret til 35 børn i alderen 3 år til skolestart. Hassel-Husets læreplan for Børnehave-gruppen/normeret til 35 børn i alderen 3 år til skolestart. Med udgangspunkt i en grundlæggende viden omkring børns udvikling, tilrettelægges de her anførte læreplaner.

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

De pædagogiske læreplaner og praksis

De pædagogiske læreplaner og praksis De pædagogiske læreplaner og praksis Medarbejderne har på en personaledag lavet fælles mål for læreplanerne, og på den måde har dagtilbuddet et fælles afsæt, alle medarbejderne arbejder ud fra. Der er

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til.forældre.med.børn.som.er.på.vej.til.eller.som.er.begyndt.i.dagpleje.eller.vuggestue Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 LÆRING I 2004 blev loven om pædagogiske læreplaner indført. Loven skal sikre og inspirere til at dagplejen skaber rummelige læringsmiljøer med lydhørhed overfor

Læs mere

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold:

I den kommunale dagpleje arbejder vi med Pædagogiske Læreplaner. Indhold: Pædagogiske Indhold: Seks temaer...3 Sociale kompetencer...4 Sproglig udvikling...5 Kulturelle udtryk og værdier...6 Natur og naturfænomener...7 Krop og bevægelse...8 Alsidig personlig udvikling...9 Et

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet Pædagogisk læreplan for Kastanjehuset Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Mål At barnet udvikler sig på samtlige udviklingsområder. At barnet udvikler selvfølelse, selvværd og selvtillid. Får bevidsthed

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde Syddjurs kommunes værdier Åbenhed, Udvikling, Respekt, Kvalitet Rønde Børnehuses mål og værdigrundlag

Læs mere

Læreplan for Privatskolens børnehave

Læreplan for Privatskolens børnehave Læreplan for Privatskolens børnehave Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet.

I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. I Trørød børnehus arbejder vi målrettet med den styrkede pædagogiske læreplan og her har vi tænkt det fælles pædagogiske grundlag ind i årshjulpet. Det pædagogiske grundlag Dagtilbud skal basere deres

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Den alsidige personlige udvikling Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Alsidig personlig udvikling Vi forstår

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

det har mulighed for at agere og handle, og dermed kunne mestre sit eget liv. Børnesyn Pædagogiske læreplaner i Dalhaven

det har mulighed for at agere og handle, og dermed kunne mestre sit eget liv. Børnesyn Pædagogiske læreplaner i Dalhaven Pædagogiske læreplaner i Dalhaven Når du træder ind i Dalhaven, træder du ind i et hus fyldt med liv og engagement. Vi ønsker at du får en følelse af, at være kommet til et sted, hvor der et trygt og rart

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014

VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 VESTBIRK NATURBØRNEHAVE 2014 Værdigrundlag - Menneskesyn Det er vores ansvar at skabe en kultur, hvor børn, forældre og personale oplever glæde, humor, anerkendelse, tillid og empati. Vi gir omsorg, varme,

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Kompassets reviderede læreplaner

Kompassets reviderede læreplaner Kompassets reviderede læreplaner 2016-2018 Barnets alsidige personlige udvikling: Delmål for enheden. vores de voksne skal lykkes med målet når. dokumentation Alle børn skal føle sig set og hørt. Alle

Læs mere

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen.

Kompetencemålene beskriver hvilke kompetencer børnene skal tilegne sig i deres tid i dagtilbuddene inden de skal begynde i skolen. Fælles kommunale læreplansmål For at leve op til dagtilbudslovens krav og som støtte til det pædagogiske personales daglige arbejde sammen med børnene i Ruderdal kommune er udarbejdet kompetencemål indenfor

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner

0-6 års politik. En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner 0-6 års politik En politik for dagplejen, vuggestuen, børnehaver og integrerede institutioner Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 22. juni 2017 Indhold 3 4 5 6 7 8 Forord Legende læring i udviklende miljøer

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Alsidig personlig udvikling: 0-2 år og dagplejen:

Alsidig personlig udvikling: 0-2 år og dagplejen: Fælles overordnede mål for de pædagogiske læreplaner i Nyborg Kommunes dagtilbud Januar 2017 NYBORG KOMMUNES DAGTILBUD Børns udvikling kan ikke inddeles i kasser og trin. Udvikling sker løbende og på mange

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi:

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi: Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Sprog og kommunikation er forudsætningerne for relationsdannelsen og interaktionen med andre. Det er igennem sproget, at vi møder

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS

FÆLLES MÅL FOR DUS VESTBJERG SKOLE & DUS BØRNE OG LÆRINGSSYN I DUS Vestbjerg arbejder vi ud fra, at hvert enkelt barn er unikt, og at vi bedst behandler børn lige ved at behandle dem forskelligt. Det enkelte barn fødes med sin helt egen personlighed,

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR HØJGÅRDENS BØRNEHAVE INDLEDNING Servicelovens 8a siger, at det enkelte dagtilbud skal udarbejde en pædagogiske læreplan for børn i aldersgruppen ½ - 2 år og aldersgruppen fra

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner

Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Læreplan under kontinuerlig udarbejdelse Pædagogiske læreplaner Børnehaven Fyrtårnet Vigøvej 2, Skærbæk 7000 Fredericia Tlf. 72 10 51 80 www.boernehavenfyrtaarnet.fredericiakommune.dk 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere