Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune"

Transkript

1 Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. i Lejre Kommune Disse Almindelige betingelser for udførelse af ledningsanlæg m.m. er gældende for alle grave- og anlægsarbejder, som udføres på veje, der bestyres af Lejre Kommune. Bestemmelserne er udarbejdet for at mindske risikoen for alvorlige skader på veje, gadetræer og personer, samt for at sikre en tilfredsstillende trafikafvikling på vejene, mens der arbejdes. Lovgrundlag Arbejderne skal udføres i henhold til følgende regler, der kan ses på Standardregulativ for udførelse af ledningsarbejder og andre arbejder i og over vej. DS 475, etableringer af ledningsanlæg i jord Vejregler Vejafmærkningsbekendtgørelsen Bekendtgørelse om afmærkning af vejarbejder mv. Vejdirektoratet, den 18. september 2013 Håndborg for Afmærkning af vejarbejder m.m. af 1. oktober 2013 (Vejdirektoratet) Arbejderne skal endvidere udføres i henhold til følgende regler, der kan ses på Stærkstrømsbekendtgørelsen (BEK nr af 1. juli 2001). Med særlig opmærksomhed på afsnit (Kabler i jord) og kapitel 702 vedrørende installationer i det fri. Det overordnede retsgrundlag for Lejre Kommunes betingelser fremgår af Lov om offentlige veje Lov om private fællesveje Gravetilladelse Der må ikke graves i noget element i vejarealet, uden at der foreligger en gravetilladelse fra Lejre Kommune, Center for Ejendomme og Trafik. Ansøgning om gravetilladelse skal ske digitalt på Lejre Kommunens hjemmeside. Ansøgningen skal vedlægges nødvendige tegninger, planer, skilteplaner og beskrivelser. Til en ansøgning skal der altid være tilknyttet en retvisende Skilte- og afspærringsplan. Uopsættelige reparationer af eksisterende anlæg kan dog påbegyndes uden speciel aftale om afmærkning. Der skal dog indhentes en mundtlig tilladelse fra Lejre Kommune og fra politiet, ligesom afmærkningen skal udføres i henhold til seneste udgave af Norm for afmærkning af vejarbejder, ligesom nærværende betingelser også er gældende. Sædvanligt ansøgningsskema skal efterfølgende snarest sendes til Lejre Kommune.

2 En kopi af gravetilladelsen skal under hele arbejdsperioden forefindes på arbejdsstedet, og på forlangende forevises til personale fra Lejre Kommune. En gravetilladelse skal være udnyttet inden for den frist som er anført i tilladelsen. Hvis arbejdet overskrider denne dato skal der anmodes om forlængelse digitalt. En gravetilladelse kan tilbagekaldes, såfremt anlægsejeren eller dennes entreprenør har tilsidesat vilkår for tilladelsen eller påbud eller anvisninger i denne. Såfremt flere anlægsejere ansøger om gravetilladelser på samme strækning, eller hvis Lejre Kommune har kendskab til, at en anden anlægsejer vil ansøge om at grave på samme strækning, som der søges om, kan Lejre Kommune bestemme, at der skal udføres samgravning selv om anlægsejeren(e) herved skal fremskynde eller udsætte arbejdet en kortere periode. Det er derfor vigtigt at Lejre Kommune orienteres så tidligt som muligt, når der opstår planer om anlæg på Kommunens veje. Kvalitetssikring Det er entreprenørens opgave at sikre, at alle arbejder udføres i.h.t. gældende vejregler, således at arbejdet udføres på et kvalitetsmæssigt højt niveau. På forlangende skal entreprenøren over for Lejre Kommune kunne dokumentere, at der er anvendt de foreskrevne materialer og at disse er korrekt indbyggede, herunder komprimeret på behørig vis. Konstateres det, at kvaliteten af det udførte arbejde ikke er tilfredsstillende, skal arbejdet gøres om. Arbejdet udføres på anlægsejerens ansvar, og denne kan pålægges at anvende en anden entreprenør til at gøre arbejdet om. Større asfaltarbejder må kun udføres af entreprenører, som Lejre Kommune har godkendt på forhånd. Normalt kan asfaltarbejder umiddelbart udføres af et af de kendte asfaltfirmaer. Andre anlæg mv. Det påhviler anlægsejeren selv at fremskaffe fornødne ledningsoplysninger og tilladelser af enhver art fra andre myndigheder/anlægsejere, hvilket skal ske via ledningsejerregistret (LER). Såfremt anlæggets udførelse giver anledning til flytninger, ændringer eller medfører risiko for beskadigelser af eller gener i bestående anlæg, må anlægsejeren selv træffe de fornødne aftaler med ejeren af disse anlæg. I tilfælde af uenighed træffer Lejre Kommune afgørelse. I tilfælde af tvister kan afgørelses tillige ske ved retslig afgørelse. Eksisterende anlæg må ikke flyttes eller ændres uden skriftlig tilladelse fra vedkommende anlægsejer og fra Lejre Kommune. Omkostningerne til flytning eller ændring afholdes af den anlægsejer, der er årsag til arbejdet. Såfremt behovet for ændringen skyldes vejtekniske forhold, kan udgiften pålægges ejeren af det eksisterende anlæg. Det må påses, at MV-blokke, skelpæle, km-sten, spoler fra signalanlæg, tællestationer og vintervarslingsanlæg, der er anbragt i vejareal, ikke beskadiges eller bringes ud af stilling. Såfremt der under

3 arbejdet kan opstå fare herfor, må der forinden rettes henvendelse til Lejre Kommune. Eventuel retablering må ikke udføres af anlægsejeren eller dennes entreprenør. Det vil blive i givet fald blive udført ved Lejre Kommunes foranstaltning på anlægsejerens bekostning. Retningslinjer for placering af ledningsanlæg Ledningers placering, herunder lægningsdybde i eller højde over vejarealet skal ske i.h.t. bilag A. Alternative placeringer og lægningsdybder aftales i hvert enkelt tilfælde med Lejre Kommune Tværgående anlæg under kørebaner skal som udgangspunkt udføres med styret underboring eller evt. rørtryk. På broanlæg kan ledningsanlæg normalt kun tillades ved anvendelse af kabelblokke eller rør i brokonstruktionen, og til dels i befæstede arealer eller rabatter. I bymæssige bebyggelser kan Lejre Kommune i visse tilfælde forlange, at forsyningsledninger etableres i begge vejsider. 4 Afmærkning m.v. under arbejdets udførsel Anlægsejeren er ansvarlig for, at arbejdsområdet er forsvarligt afmærket i henhold til færdselsloven og de gældende vejregler for afmærkning af vejarbejder, samt bestemmelser herom i arbejdsmiljøloven. Al afspærring og afmærkning skal foretages i overensstemmelse med Vejregler for afmærkning af vejarbejder, Vejdirektoratet 2002 eller seneste udgave, og i øvrigt efter politiets og Lejre Kommunes anvisninger. Eventuel omlægning af trafik foretages af anlægsejeren efter aftale med Lejre Kommune og politiet. Lejre Kommune foranlediger fornøden orientering i lokale aviser før arbejdets påbegyndelse. Alle udgifter i denne forbindelse påhviler anlægsejeren. Skilteplaner skal vedlægges graveansøgningen. Anvisninger, spærretider Under arbejdets udførelse skal Lejre Kommunes anvisninger nøje følges. Alle arbejder skal fremmes mest muligt, og trafikken skal generes mindst muligt. Det er normalt ikke tilladt at spærre en cykelsti, og slet ikke i længere perioder ad gangen (f.eks. natten over) Anlægsejeren er forpligtet til at udføre arbejdet inden for et nærmere fastsat tidsrum, såfremt det forlanges af politiet eller af Lejre Kommune. På klasse 1 og klasse 4 veje (se bilag B) må der ikke spærres noget kørespor, på alle hverdage i tidsrummet fra kl til kl og fra kl til Færdsel til og fra sideveje og tilgrænsende ejendomme skal kunne foregå på forsvarlig måde og med færrest mulige ulemper for trafikanter og beboere.

4 Fortidsminder Bestemmelserne i Almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed (AB92) 16 er gældende. Arbejdets udførsel Generelt skal alle gældende vejregler og normer efterleves, i det omfang, de er relevante for arbejdets udførsel. I henhold til 106, stk. 3 i lov om offentlige veje udføres arbejder på ledninger i eller over offentlige veje af vedkommende anlægsejer, medmindre andet er bestemt. Lejre Kommune kan kræve, at retableringsarbejder i forbindelse med ledningsarbejder udføres ved Lejre Kommunes foranstaltning og på ledningsejerens bekostning. Asfaltarbejder må kun udføres af arbejdshold, som er fortrolige med dette arbejde. Asfaltarbejder kan normalt umiddelbart udføres af et af de kendte større asfaltfirmaer, hvorimod andre skal forhåndsgodkendes af Lejre Kommune. Lejre Kommune kan fastsætte tidsfrister for arbejdets færdiggørelse, herunder oprydning. Såfremt der under udgravningsarbejdet konstateres dårlige bundforhold eller betydelig vandtilstrømning, skal anlægsejeren straks underrette Lejre Kommune herom og træffe de nødvendige forholdsregler mod udskridning m.m. Det opgravede fyld skal i videst mulig omfang genanvendes for ikke at ændre på den bestående frostsikkerhed/farlighed. Komprimering og opbygning skal derudover ske i.h.t. gældende vejregler. Lejre Kommune kan fastsætte nærmere specifikationer/regler for komprimering. Hvis det opgravede fyld af Lejre Kommune skønnes uegnet til genanvendelse, erstattes det med frostsikkert materiale. Materialet skal udlægges og komprimeres som angivet under afsnit Lejre Kommune kan fastsætte nærmere specifikationer for materialet. Ved opgravning skal belægningsmaterialer, muld og råjord holdes separeret. Såfremt der er opgravede materialer, der ikke genanvendes på stedet, skal dette anmeldes til Lejre Kommune i henhold til Lov om forurenet jord kapitel 6, 50. Lejre Kommune bestemmer i hvert enkelt tilfælde opbygningen af den nye belægning, der skal tilstræbes at opnå samme bæreevne og frostsikkerhed som den oprindelige belægning. Generelt skal den nye belægning have samme slidlag, som den oprindelige og den samlede tykkelse i asfaltlaget skal være ens i den nye og den oprindelige belægning. Endeligt og midlertidigt retablerede belægninger, kantsten, belægningssten, fliser og lignende skal ligge fuldstændig plane og i højde med tilgrænsende urørt belægning uden fremspringende kanter.

5 Eksisterende ubeskadigede kantsten, belægningssten, fliser og lignende kan genanvendes. Hvor der forud for arbejdets påbegyndelse påvises knækkede eller beskadigede sten/fliser, udskiftes disse med nye, som efter aftale kan afhentes på én af Lejre Kommunes materielpladser. Rabatarealer skal efterreguleres omhyggeligt og bedst muligt tilbageføres til oprindeligt udseende. Efter regulering skal der sås græs med en blanding tættest muligt på den eksisterende. Våde eller frosne materialer, sne, is eller affald må ikke anvendes/genanvendes. Stenstørrelser over 30 mm, må ikke forekomme i overfladen (af hensyn til faren for stenkast ved fremtidig græsslåning). Kasserede materialer og affald skal fjernes inden arbejdspladsen forlades. Såfremt det ikke sker, kan lejre Kommune bortskaffe evt. henlagte materialer og affald, på anlægsejerens bekostning. Retablering af belagte arealer skal godkendes af Lejre Kommune inden arealerne frigives til trafik. Dette gælder også midlertidige retableringer. Normalt skal arealerne være færdiggjort med den endelige belægning før frigivelse. På svagt trafikerede arealer kan Lejre Kommune dog undtagelsesvis tillade, at der udføres en midlertidig retablering, som kan henligge således i en kortere periode, inde den endelige retablering. Overskrides tidsfrister, som er fastsat for retableringens fuldførelse, eller er der mangler ved det færdige arbejde, som ikke er afhjulpet senest 8 dage efter at påtale har fundet sted, kan Lejre Kommune uden varsel udføre retableringen, henholdsvis afhjælpe manglerne, på anlægsejerens bekostning. Retableringsarbejder m.m., der er til fare eller ulempe for trafikken, skal dog færdiggøres straks efter påkrav. Hvor der er fremsat krav om krydsninger af kørebaner m.m. uden opgravning i selve belægningen (jvf. pkt. 4.03), skal dette udføres ved styret underboring eller evt. ved rørtryk. Dybde fra terræn til rørets udvendige top skal minimum være rørets udvendige diameter x ,5 meter, dog altid mindst 1,50 meter. Tværgående trykledninger i kommuneveje skal udføres med forerør, hvis indvendige diameter tværsnitsareal mindst skal være det dobbelte af ledningens udvendige tværsnitsareal. Trykledningen skal desuden tilsluttes mindst én rørbrønd med en diameter på mindst 30 cm. uden for vejens rabat. Brøndens dæksel skal kunne skydes op ved overtryk eller trykket skal kunne aftages på anden vis. Riste og dæksler over brønde i befæstede arealer skal være med flydende karm, og oversiden skal være i plan med belægningens overflade eller max. 5 mm. lavere. Dækslerne skal være 40 tons kørebanedæksler af en type, som aftales med Lejre Kommune. Ved arbejde i nærheden af træer og anden beplantning må det sikres, at disse ikke beskadiges. Anlægsejeren er erstatningsansvarlig for evt. skader på træer og anden beplantning. Ved passage af træer inden for en afstand af 3 meter fra træets stamme, må der ikke foretages opgravning. Passage skal ske ved boring eller rørtryk. Der skal anvendes forerør som skal placeres min. 1,50 meter under terræn. Anlægsejeren må være opmærksom på at vejtræer skal kunne udskiftes på grund af påkørsel eller

6 anden årsag. Evt. beskadigelser af ledninger og forerør mm. i den forbindelse er Lejre Kommune uvedkommende, med mindre der fra Lejre Kommunes side er udvist grov uagtsomhed. Lejre Kommune har ingen ansvar for beskadigelser af anlæg hidrørende fra beplantninger, nedfaldne grene og væltede træer og lignende, eller for skader, der evt. ved beskæring eller rydning af træer, med mindre der fra lejre Kommunes side har været udvist grov uagtsomhed. Er der behov for beskæring af Lejre Kommunes beplantning for at kunne fremføre ledninger eller andet, må dette kun gøres efter aftale med Lejre Kommune og på kommunens betingelser. Beskæringen foretages af anlægsejeren på dennes ansvar og bekostning. Lejre Kommune kan kræve selv at udføre f.eks. vejarbejder i forbindelse med ledningsarbejder, eller at lade det udføre af anden entreprenør hvis f.eks. arbejdet skal koordineres med andre tilsvarende opgaver, hvis anlægsejeren ikke overholder vilkår for arbejdets udførelse eller såfremt andre væsentlige forhold gør sig gældende. Lejre Kommunes omkostninger i denne anledning betales af anlægsejeren. Er der, efter udførelse af et anlægsarbejde, mangler ved retableringen, som ikke kan afhjælpes af anlægsejeren inden for en given frist, som fastsættes af lejre Kommune, kan Lejre Kommune lade manglerne afhjælpe på anlægsejerens bekostning. Sætninger og andre skader Eventuelle sætninger m.v. i graveområder i vejarealer, som konstateres inden for fem år efter godkendt færdigmelding skal udbedres på anlægsejerens bekostning. Efter udbedring indtræder en ny afhjælpningsperiode på ét år. Såfremt det konstateres, at der ved retablering af asfaltbelægning er anvendt uegnet materiale eller udført dårlig klæbning eller komprimering, skal belægningen affræses og erstattes med nyt. Sikkerhedsstillelse Lejre Kommune kan forlange, at anlægsejeren stiller sikkerhed i form af bank eller forsikringsgaranti, hvis størrelse bestemmes af Lejre Kommune i hvert enkelt tilfælde. Dette skal ske forud for arbejdets påbegyndelse for at sikre, at anlægsejeren kan opfylde sine forpligtelser over for vejbestyrelsen. Afhjælpningsforpligtelsen er ikke begrænset til den stillede sikkerhed Sikkerhedsstillelsen frigives, når den i pkt nævnte frist er udløbet, med mindre der forinden af Lejre Kommune er stillet krav om afhjælpning af fejl eller mangler. Ved udløbet af fristen kan anlægsejeren anmode om besigtigelse af arbejdet. Når dette er godkendt og afhjælpningsperioden er udløbet, kan sikkerheden frigives.

7 Udgifter og ansvar Alle udgifter i anledning af arbejdets gennemførelse og anlæggets senere vedligeholdelse påhviler anlægsejeren. Lejre Kommune skal, af anlægsejeren, holdes fri for ethvert krav fra tredjemand som følge af manglende afspærring, afmærkning, belysning eller som følge af anlæggets tilstedeværelse. Lejre Kommune er ikke ansvarlig for skade på anlægget som følge af ordinær drift og vedligeholdelse af vejen. Ved direkte uagtsomhed fra Lejre Kommunes side, afgøres erstatningsspørgsmål ud fra dansk rets almindelige erstatningsregler. Tvister mellem anlægsejeren og tredjemand er Lejre Kommune uvedkommende. Rådighed over vejareal Lejre Kommunes rådighed over vejarealerne, indskrænkes i ingen henseende som følge af anlæggets etablering og tilstedeværelse. Hvis Lejre Kommune finder det påkrævet, kan anlægget forlanges flyttet inden for en passende frist og uden udgift for Lejre Kommune. Dette kan f.eks. være på grund af vejregulering, placering af skilte eller anden ændring med vejmæssigt formål jf. lov om offentlige veje 106. Ejerforhold, fjernelse, påvisninger og registreringer mm. Lejre Kommune kan forlange, at der ved nedgravning af kabelrør og lignende, skal medtages ekstra rør til senere brug. Rørene er anlægsejerens ejendom, men de skal, så længe de ikke er udnyttede, stilles til rådighed for andre ledningsejere, som har behov herfor. Mellemværender mellem ledningsejere i denne forbindelse er Lejre Kommune uvedkommende. Når en anlægsejer selv ønsker at nedgrave flere kabelrør, end der umiddelbart er behov for, skal dette meddeles Lejre Kommune. Efterhånden som kabelrørene udnyttes, skal dette ligeledes meddeles Lejre Kommune. Uanset antallet af kabelrør, som nedlægges i samme gravning, gives gravetilladelsen til den anlægsejer, som forestår nedgravningen. Det vil også fremover være denne anlægsejer, der hos Lejre Kommune er registreret som anlægsejer, og denne vil være ansvarlig for samtlige rør i gravningen. En evt. fremtidig flytning (jf. pkt. 12) vil altså påhvile denne anlægsejer. Undtagelse herfra kan f.eks. være ved samgravninger (se pkt. 2.09). Anlæg, som bliver uaktuelle (som ikke mere skal anvendes), skal fjernes på anlægsejerens bekostning og efter aftale med Lejre Kommune. Efter behov påhviler det anlægsejeren at påvise beliggenheden af sine anlæg. Kan anlægsejeren ikke, inden for en rimelig tid, påvise beliggenheden tilpas nøjagtig, vil eventuel skade på anlægget påhvile anlægsejeren. Anlægsejeren skal registrere sine anlægs beliggenheder i henhold til DS-norm for registrering af ledninger, ligesom der altid skal foretages registrering i Ledningsejer- registret (LER).

8 Anlægsejeren skal til enhver tid holde Lejre Kommune orienteret om relevante kontaktpersoner og disses telefonnumre, især ved eventuelt ejerskifte. I tilfælde af, at anlægsejers rettigheder overgår til en ny ejer, overgår anlægsejerens rettigheder og forpligtelser i henhold til tilladelsen, samtidig til denne.