Guide til brug af FSC s logo og labels

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Guide til brug af FSC s logo og labels"

Transkript

1 Guide til brug af FSC s logo og labels GUIDE TIL BRUG AF FSC S LOGO OG LABELS...1 FSC-LOGOET...2 BESKYTTEDE VAREMÆRKER...2 HUSK ALTID LICENSKODEN!...4 NYE REGLER FRA JANUAR FSC-MÆRKNING PÅ TO NIVEAUER...5 ON PRODUCT MÆRKNING...5 Krævede elementer...6 Sådan laver du dine labels FSCs brugerportal...7 Krav vedrørende brug af on-product mærkning...7 Krav vedrørende minimumsstørrelse:...8 Krav vedrørende luft omkring mærket...8 Mini-label...9 OFF PRODUCT MÆRKNING...10 Brug af navnet FSC i tekster...11 Download af off-product mærker...11 Regler for off-product mærkning...11 Stand alone logo...12 Krav om størrelse...12

2 NB: Denne guide må ikke distribueres uden kildehenvisning til FSC Danmark FSC-logoet FSC-mærket er en garanti for træ- og papirprodukter, der stammer fra bæredygtigt drevne skove, hvor både mennesker og dyr sikres ordentlige levevilkår. Beskyttede varemærker For at beskytte FSC-systemets troværdighed såvel som indehaverne af FSCcertifikater, er der opsat forskellige reglerne omkring brug af logoet og navnet FSC som skal overholdes. FSC har tre registrerede varemærker, som ikke må anvendes uden forudgående tilladelse. Hvis du overvejer at bruge vores varemærker på nogen måde, skal du først kontakte os. De tre varemærker er: 1. navnet FOREST STEWARDSHIP COUNCIL 2. initialerne FSC 3. flueben/træ-logoet Du må med andre ord ikke skrive eller vise, at et produkt er FSC-certificeret uden først at have en tilladelse gennem enten en certificering eller en logolicens. Når man anvender en af disse varemærker, skal det beskyttes med et symbol. FSC varemærkerne er beskyttet efter to forskellige systemer: eller TM. Hvilket symbol I skal vælge afhænger af, hvor i verden jeres produkter/materialer vil blive distribueret. Se den nedenstående oversigt. Fluebenet/træ-logoet skal altid være tilknytte et af de to symboler for at beskytte varemærket, mens de to andre varemærker kun skal være tilknyttet et symbol første gang varemærket anvendes.

3 c FSC Forest Stewardship Council Argentina Bolivia Brazilien Canada EU Mexico Schweiz USA TM Andre lande TM TM TM Flere lande med forskellige symbolkrav TM TM TM Global distribution TM TM TM Distribution ukendt TM TM TM

4 Husk altid licenskoden! Det er vigtigt, at I altid husker at bruge jeres unikke kode, hver gang I bruger FSCs logo. Det er den eneste måde, I kan vise, at I har tilladelse til at bruge logoet. Hvis I er certificeret, har I allerede en FSC licenskode. Licenskoden skal tilføjes alle steder, hvor I bruger FSC-varemærker. Du kan finde jeres egen licenskode på ved fx at søge på jeres firmanavn eller certificeringskode. Hvis I ikke er certificeret, men ønsker at anvende FSC s varemærker, skal I have en logolicens. Herigennem vil I også få jeres egen licenskode, som skal tilføjes alle de steder, hvor I bruger FSC s logo og varemærker. Gennem FSC s brugerportal kan du downloade FSC s logoer såvel som onprodukt- og off-product mærker, hvor jeres unikke licenskode automatisk er indsat. Dette er den nemmeste måde at bruge FSC-logoet, eftersom den downloadede fil indeholder alle krævede elementer og overholder alle regler automatisk. Bruger du den, skal du med andre ord ikke gøre andet end at sætte filen ind i dit dokument og sende det til godkendelse hos dit certificringsfirma eller hos FSC Danmark, hvis du har en logolicens. Nye regler fra januar 2010 Som noget nyt fra januar 2010 skal alle fremover ikke længere bruge deres certificeringskode i forbindelse med brug af logoet. I stedet har alle certificerede virksomheder og godkendte forhandlere fået en ny licenskode. Virksomheder certificeret efter januar 2010 vil automatisk være gået over på dette system, mens allerede certificerede virksomheder vil blive faset over på det nye system i forbindelse med deres auditering i løbet af 2010.

5 FSC-mærkning på to niveauer FSC skelner mellem to forskellige typer af mærkning: On-product er den mærkning, der sidder på produkterne. For at anvende denne mærkning, skal en virksomhed certificeres. Off-product er den mærkning, som bruges i reklameøjmed, fx i produktkataloger. For at anvende denne mærkning, skal en virksomhed have enten en certificering eller en logolicens (salgstilladelse). Reglerne for brug af FSC-logoerne er beskrevet i FSC's standard. Du kan downloade den formelle FSC standard samt FAQ på On product mærkning On-product mærkning er logoer, der sidder på et FSC-certificeret produkt. Det kan enten være direkte på produktet eller på produkternes emballage. For at kunne sætte FSC-mærket på et produkt, skal en virksomhed være FSCcertificeret. Det er kun certificeringsfirmaerne, der kan give jer login til FSC Certificate Holder Portal, hvor du kan producere logoer til on-product mærkning, og der er også jeres certificeringsfirma, der står for kontrollen af jeres brug af FSC s logo on-product Er din virksomhed derfor sporbarhedscertificeret (CoC) eller skovcertificeret (FM), er det jeres certificeringsfirma, der står for kontrollen af jeres brug af FSC's logo. Hvis du har spørgsmål til on product-logobrug, er det også dit certificeringsfirma, der skal svare på dem. Husk altid at få godkendt din logobrug hos dit certificeringsfirma, før du starter produktionen af dit produkt.

6 Tre forskellige on-product-kategorier Der findes tre forskellige on-product-kategorier. De fortæller, hvilken type FSC-produkt der er tale, om og viser også gennem en certificeringskode, hvem der har produceret det. Du kan downloade mærkerne igennem FSC s brugerportal: a) 100% - mærket for produkter, der indeholder 100% materiale fra FSC-certificerede skove b) Mix mærket for produkter, der indeholder en kombination af materiale fra FSC-certificerede skove, FSC controlled wood og/eller genbrugsfibre. c) Recycled mærket for produkter, der indeholder 100% FSCgenbrugsfibre. Krævede elementer De påkrævede elementer for standardmærker til produkter er: FSC logo Webadresse Labeltittel (100%, MIX eller genbrug) Labeltekst (med produkttype, hvis påkrævet) FSC licenskode I labels downloaded fra FSCs brugerportal er disse ting allerede indsat automatisk. Minilabel Hvis der ikke er plads til et standardmærke på produktet, kan I anvende en mini-label. Her er det ikke nødvendigt at medtage FSC s hjemmeside.

7 Sådan laver du dine labels FSCs brugerportal Når I er certificeret, får I et brugernavn og password igennem jeres certificeringsfirma, hvorefter I kan downloade de forskellige on-product mærker på hvor jeres unikke licenskode automatisk er indsat. For at finde produktmærket skal du vælge Generator new labels. For at finde den grafik, du har brug for, skal du bruge menuen til venstre. I systemet kan du skabe forskellige labeldesigns dvs. liggende/stående format, sprog, produkttype og farvekombination. Der er 4 standard farvekombinationer at vælge imellem: Hvid på grøn, grøn på hvid, sort på hvid, og hvid på sort. Derudover er det også muligt at anvende mærket i en transparent version og dermed placere mærket direkte på materialets egen baggrund. Det kræver dog, at baggrunden er ensfarvet eller med blød grafik (ikke forstyrrende mønstre eller billeder). Da de transparente versioner ikke er tilgængelige i systemet, skal du dog selv fremstille dem. Krav vedrørende brug af on-product mærkning I det følgende kan du se de forskellige krav omkring on-product mærkning. Vær sikker på, at du opfylder følgende: Der er nok luft omkring mærket Krav vedr. minimumsstørrelse Der er valgt korrekt produkttype Farver, proportioner, tekstombrydning mv. er uændret i logo og produktmærke.

8 Krav vedrørende minimumsstørrelse: FSC logoets boks skal være minimum 17 mm bredt eller 12 mm højt. Boksen rundt om logoet må ikke fjernes. Krav vedrørende luft omkring mærket Der skal være luft omkring mærket svarende til højden af bogstaverne FSC inde i mærket. I dette område må der ikke være tekst, billeder eller grafik. Området omkring mærket siger proportionalt med størrelsen på logoet og skal til enhver tid være identisk med størelsen på bogstaverne FSC inde i logoet.

9 Mini-label Hvis der ikke er plads til on-product standardmærket, kan I anvende en minilabel. Minilabelet skal være minimum 11 mm bredt eller 8 mm højt. Vælg produkttype Både til standardmærket og mini-label, skal du vælge produkttype i rullemenuen. Hvis du er i tvivl om, hvilken produkttype, der passer bedst til jeres produkt, så kontakt jeres certificeringsfirma eller FSC Danmark.

10 Off product mærkning Off-product er den mærkning, som bruges i forbindelse med markedsføring. For at anvende denne mærkning, skal en virksomhed have enten en certificering eller en logo-licens (salgstilladelse). Dvs. for at bruge FSCs logo skal man have en af disse to: - en certificering - hvilket giver ret til at sætte logo på FSC-certificerede produkter eller sælge certficerede produkter videre til en anden virksomhed. - en logolicens - hvilket giver ret til at reklamere med FSC-certificerede produkter og sælge dem til slutbrugere men ikke til andre virksomheder. En logolicens opnås ved at kontakte FSC Danmark, hvor man får sin egen logokode samt en logopakke. Dette koster et engangsbeløb på 1000 kr. Al logobrug skal godkendes af FSC Danmark. Når man som virksomhed gerne vil bruge FSC's navn eller logo i sin markedsføring af sine FSC-certificerede produkter, skal man følge reglerne for Off product mærkning. Off product mærkning kan eksempelvis være relevant på jeres hjemmeside brevpapir signatur annoncer firmabrochurer standard-faktura* (Kræver certificering) følgesedler* (Kræver certificering) produktkataloger bannere o.lign. til brug ved handelsmesser *Fakturer og følgesedler skal overholde de sædvanlige regler for off-product anvendelse af FSC s varemærker. Derudover skal I tilføje følgende tekst: Kun produkter, der er således angivet på dette dokument, er FSC-certificerede

11 Brug af navnet FSC i tekster Hvis I skal bruge varemærkerne FSC og Forrest stewardship council i forbindelse med markedsføring, f.eks i en pressemeddelelse eller en hjemmesidetekst, må I gerne gøre det uden samtidig at bruge FSCs logo. (Dette er ikke muligt i On-product mærkning). Download af off-product mærker Hvis I har et brugernavn og password, kan I downloade et standard off-product mærker fra FSC s brugerportal, hvor jeres unikke licenskode automatisk er indsat. (For logolicenshavere bliver dette indført ultimo 2010) Du finder off-product mærket ved at vælge Generator new promotional Regler for off-product mærkning Når I har downloadet et off-product mærke, må farver og placering af elementerne i det downloadede label ikke ændres. Du må gerne fjerne rammen omkring mærket, og du kan selv bestemme, om teksten under mærket (under den synlige eller usynlige ramme) skal indsættes på en, to eller tre linjer

12 Stand alone logo Når I bruger FSC-logoet off-product, findes der også den mulighed, at I anvender logoet som ses her. Dette kaldes stand-alone. Du finder logoet under Ressources i brugerportalen. Hvis du bruger logoet som stand alone, er det dit eget ansvar at huske at tilføje følgende elementer, som altid skal være til stede i samme dokument som logoet. Det behøver ikke nødvendigvis være i direkte forbindelse med logoet og kan eksempelvis være på en anden side, hvis dette giver mere mening. Husk altid at indsætte: Licenskode FSC-godkendt off-product tekst Derved er teksters placering og farve er mere fleksibel Krav om størrelse Lige meget om I anvender logoet stand-alone eller standard off-product mærket, gælder de samme krav om minimumsstørrelse, når I bruger det i markedsføring: FSC logoet skal måle mindst 1 cm i højden

Off-product mærkning for certificerede virksomheder

Off-product mærkning for certificerede virksomheder Off-product mærkning for certificerede virksomheder Hvad er off-product mærkning? I FSC skelnes der mellem on-product mærkning og off-product mærkning for CoC-certificerede virksomheder. Off-product mærker

Læs mere

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale

Læs mere

Værd at vide om FSC sporbarhedscertificering

Værd at vide om FSC sporbarhedscertificering Værd at vide om FSC sporbarhedscertificering NEPCon InfoGuide nr.1 September 2012 Version Indhold Indhold... 2 Introduktion til denne guide... 3 1: Hvad er FSC sporbarhedscertificering?... 4 2: Hvem gør

Læs mere

Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering. 1 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering Oktober 2014

Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering. 1 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering Oktober 2014 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering 1 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering Oktober 2014 NEPCon guide Oktober 2014 Om denne guide Denne vejledning er til dig, der skal

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP

CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP CMS VEJLEDNING TIL DIN DANAWEBSHOP Velkommen til CMS modulet på din DanaWebshop, som du skal benytte for at opdatere din webshop med produkter, produktsider, infosider med mere. I DanaWeb kalder vi CMS

Læs mere

Løsningen garanterer at finde alle de cookies, som et nationalt tilsyn kan finde. Løsningen er valideret af Audit Bureau of Circulation i England.

Løsningen garanterer at finde alle de cookies, som et nationalt tilsyn kan finde. Løsningen er valideret af Audit Bureau of Circulation i England. Cookievejledningens Tekniske Guide Den tekniske guide beskriver fem skridt til overholdelse af cookiereglerne: 1. Fastlæggelse af webejendom 2. Undersøgelse af om der sættes cookies på hjemmesiden 3. Afgivelse

Læs mere

Manual for redaktører

Manual for redaktører Manual for redaktører Leveret af DFF-EDB.dk 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Hjemmesider i Umbraco... 5 2. Kom i gang med Umbraco... 5 2.1 Login... 5 2.1.1. Ændring af login... 5 2.2. Når du arbejder på siden,

Læs mere

Manual. Tabulex Hjemmeside. Manual. Side 1 af 39

Manual. Tabulex Hjemmeside. Manual. Side 1 af 39 Tabulex Hjemmeside Manual Side 1 af 39 Indholdsfortegnelse 0. Begreber... 3 1. Sådan logger du ind... 5 2. Opret sider og kolonner... 6 2.1 Opsætning... 6 2.2 Opret side og rediger egenskaber... 8 2.3

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Brugermanual. - For intern entreprenør

Brugermanual. - For intern entreprenør Brugermanual - For intern entreprenør Version 1.0 2014 Brugermanual - For Intern Entreprenør Velkommen som bruger på Smartbyg.com. Denne manual vil tage dig igennem de funktioner der er tilgængelig for

Læs mere

Bruger Manual til C-Soft Webshop Version 2

Bruger Manual til C-Soft Webshop Version 2 Bruger Manual til C-Soft Webshop Version 2 1 1. Indhold 6 2. Log ind til administrationen 7 3. Administrationen forside 8 4. Menu Bjælke 9 4.1 Start 9 4.2 Varekatalog 9 4.2.1 Varegrupper 9 Indsæt ny varegruppe

Læs mere

IT Manual for Borup IF Fodboldafdelingen

IT Manual for Borup IF Fodboldafdelingen IT Manual for Borup IF Fodboldafdelingen Version 1.0-2. aug. 2010 Side 1 af 43 Denne manual et opslagsværk over de mest almindelige funktioner som du som bruger kommer ud for. Den gennemgår de IT systemer

Læs mere

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave

Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Manual til Den Elektroniske Portefølje i Almen Medicin Tutorlægens udgave Til Tutorlægen Velkommen til den elektroniske portefølje. Den er blevet til i dialog mellem Dansk selskab for almen medicin og

Læs mere

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11

SkoleKom. Begyndervejledning. Tilpasset FirstClass version 11 SkoleKom Begyndervejledning Tilpasset FirstClass version 11 1 Om SkoleKom... 3 1.1 Download og installation af FirstClass-programmet... 4 1.2 Log på SkoleKom... 5 1.3 Dit SkoleKom-skrivebord... 5 1.4 Sådan

Læs mere

Guide til medlemskartoteket

Guide til medlemskartoteket Guide til medlemskartoteket Bliv klogere på Í Redigerer af foreningens medlemmer Í Oprettelse af nye medlemmer Í Udtræk af medlemslister Í Registrering af ansvarsområder Í Indberetning Í Kontingentsatser

Læs mere

Danhost Webshop. Bliv fundet på Google

Danhost Webshop. Bliv fundet på Google Danhost Webshop Bliv fundet på Google SEO - Søgemaskineoptimering Når du arbejder med SEO, er det med henblik på, at din hjemmeside eller webshop skal dukke op i søgeresultaterne på f.eks. Google når en

Læs mere

White paper Kernen i god tekstforfatning

White paper Kernen i god tekstforfatning White paper Kernen i god tekstforfatning Skab et behov for det, du sælger få modtageren til at handle Kernen i god tekstforfatning Inden for e-mailmarkedsføring findes der en sand vrimmel af gode råd om

Læs mere

2.1.2.2. Sideindhold... 9. 2.1.3. Flyt side... 10 2.1.4. Slet side... 10 2.1.5. Søgeoptimering... 10 2.1.5.1. Titel... 10. 2.1.5.2. Beskrivelse...

2.1.2.2. Sideindhold... 9. 2.1.3. Flyt side... 10 2.1.4. Slet side... 10 2.1.5. Søgeoptimering... 10 2.1.5.1. Titel... 10. 2.1.5.2. Beskrivelse... Brugervejledning Indholdsfortegnelse 1. Introduktion... 7 1.1. Sådan logger du ind... 7 2. Sidetræ... 8 2.1. Sider... 8 2.1.1. Opret side... 8 2.1.2. Rediger side... 9 2.1.2.1. Sidedata... 9 2.1.2.2. Sideindhold...

Læs mere

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system)

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Indholdsfortegnelse Rart at vide Generelt om CMS modulet Sådan benytter du CM-systemet til at rette på din hjemmeside Ændring af sider / opret af sider Indsætning

Læs mere

www.prestashop-guide.dk

www.prestashop-guide.dk Udarbejdet af VSI Group Asia Co., Ltd. Udgivet d. 05/06-2012 til Prestashop v. 1.4.x Seneste revision: 11/06-2012 Forord Denne guide er udarbejdet af VSI Group Asia Co., Ltd. for at hjælpe brugere af Prestashop

Læs mere

sådan gør du... [opret dit CV]

sådan gør du... [opret dit CV] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV] og jobønsker Opret CV og Jobønsker på jobnet Når du skal oprette et CV på Jobnet.dk, skal du være oprettet som bruger på Jobnet med Min side. 1. Er du allerede

Læs mere

Hvordan finder jeg et navn til min hjemmeside?

Hvordan finder jeg et navn til min hjemmeside? Hvordan finder jeg et navn til min hjemmeside? Navnet til din hjemmeside også kaldet domænenavn, er det navn, dine kunder skal slå op på Internet for at finde din hjemmeside fx www.ditdomæne.dk Navnet

Læs mere

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu

Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu OKTOBER 2013 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE Hjemmeside om elbiler - www.elbiler.nu BRUGERVEJLEDNING TIL VEDLIGEHOLDELSE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

Velkommen til AgeForce

Velkommen til AgeForce Velkommen til AgeForce Kapitel 1... 2 Opret din egen profil... 2 Log ind - og log ud - på AgeForce.... 4 Kapitel 2... 5 Fanebladet Hjem din profil... 5 Kapitel 3... 6 Rediger din profil... 6 Rediger dine

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige

Håndbog i elektronisk fakturering. for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige 17 INDHOLD Elektronisk fakturering fra 1. februar 2005 3 Nye oplysninger på regningen Husk altid EAN-nummeret! 4 Elektroniske regninger

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER

1.TILBUD NYT TILBUD 1.1 TRIN FORUDSÆTNINGER 1.TILBUD Fanen Tilbud giver en oversigt over alle de tilbud, der ligger i din database. Det er også herfra, at du har mulighed for at oprette, kopiere eller redigere et eksisterende tilbud. Det følgende

Læs mere

Step-by-Step vejledning til online tilmelding på ida.dk

Step-by-Step vejledning til online tilmelding på ida.dk Step-by-Step vejledning til online tilmelding på ida.dk Log ind... 2 Glemt kodeord... 2 Ny bruger... 2 Tilmeld dig et møde... 3 Arrangementsdetaljer... 4 Valg af priser og ydelser... 5 Valg af betalingsadresse...

Læs mere

Håndbog i elektronisk fakturering

Håndbog i elektronisk fakturering Håndbog i elektronisk fakturering for dig der sælger til det offentlige Håndbog i elektronisk fakturering giver svar på: Hvordan laver man en elektronisk regning? Hvilke nye oplysninger skal med på regningen?

Læs mere