Spillernes træningsmanual

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spillernes træningsmanual"

Transkript

1 Spillernes træningsmanual

2 Indholdsfortegnelse Forord... 4 Fodboldspilleren... 5 Træning... 5 At lære at træne... 6 Lær fra det positive og det negative... 7 Tavs viden... 7 Trænerne... 8 Det mentale... 8 Det mentale spil i fodbold... 8 Hvad skal jeg gøre for at blive mere målrettet?... 9 Hvad skal jeg gøre for at blive mere arbejdsom?... 9 Hvad skal jeg gøre for at blive mere motiveret?... 9 Hvad skal jeg gøre for at blive mere ambtiøs? Holdet Det tekniske Inspirationen til den tekniske træning Boldkontrol Pasninger og modtagelse v1 (Retningskift, stop/start, finter) Hurtighed Afslutninger Spilintelligens Når vi angriber Possitionspillet Hold fast i bolden Angrebet fra midtbanen Førstegangsafleveringer Kontra- angrebet Intelligente afleveringer Når vi forsvarer De basale regler til at forsvare som et hold... 22

3

4 Forord Fodbold er en interessant sport pga. Det indeholder det tekniske, fysiske, taktiske og mentale for det enkelte individ at mestre. Derudover, så er der kompleksiteten i at kunne arbejde som et hold og alt dette gør, at man aldrig bliver færdig med at lære. Jeg synes, at dette er den allervigtigste lektion du kan få, som et menneske. Stop aldrig med at lære!! Du møder denne indstilling hos alle de bedste fodboldspillere i verdenen og det er denne indstilling der har drevet dem til at blive de bedste. Grundlæggende, så betyder det at disse spillere har taget et personligt ansvar for deres udvikling og sætter sig personlige mål. Der er en vigtig forskel mellem de bedste og amatørerne og det handler om hvordan de professionelle bruger deres tid. Dette er universielt og ikke begrænset til fodbold eller sport. De bedste er nysgerrige og stiller spørgsmål, en masse spørgsmål som de ønsker at besvare. De er i gang med en proces, hvor de ikke bare kan se hvorfor finter, skud eller afleveringer fungerer, men de begynder at forstå hvorfor. Det er vigtigt at forstå hvorfor og hvordan, fordi det gør dig i stand til at bruge din tid effektivt. Dette er specielt en udfordring for en træner, fordi de organiserer og planlægger øvelserne. Træningen skal gerne give mening i det store billede, men træningen er ikke en- til- en (en træner til en elev), men en- til- mange (en træner til mange elever) og derfor er det vigtigt for den enkelte spiller at kunne arbejde selvstændigt. Effektivitet handler om hvor hurtigt du kan opnå dine mål f.eks. lange afleveringer, skyde godt med begge ben osv. Det kræver hårdt arbejde uanset, men det handler også om at træne rigtigt. Det er muligt at skabe hurtigere resultater ved at vælge gode øvelser frem for dårlige øvelser. Det handler også om det mentale, hvor en person der er drevet af et mål, en lyst eller en nysgerrighed bruger sin tid anderledes end en person uden disse drivkrafter. Det er tydeligt, at se til en fodboldtræning pga. her er der afsat en 1½ time, hvor alle har samme muligheder til at bruge denne tid til at blive en dygtigere fodboldspiller. Du finder ikke en professionel fodboldspiller i dag, som ikke arbejder koncentreret, hårdt og målrettet til hver eneste træning. Tro mig, et stort talent er kun god i ungdomsårene og derefter så bliver de indhentet af de mentalt bedre spillere, som har arbejdet hårdt for deres evner. Du finder disse historier overalt f.eks. Messi som ung var en spiller der spillede fodbold 24 timer i døgnet (også i søvne). Tænk over at begynde at stille spørgsmål omkring fodbolden til Jer selv og begynd at led efter svarene. Hermed er I begyndt på en livsvigtig lektion; At tage ansvar for Jer selv og Jeres egen udvikling. Tænk ligeledes over hvor I er mentalt. Er jeg god til at koncentrere mig, arbejde hårdt, at være disciplineret osv.? I sidste ende, så har I selv ansvaret for at blive den fodboldspiller I kan blive. Det er op til Jer!!

5 Fodboldspilleren Fodbold er et simpelt spil, som består af 22 spillere der jagter en bold, hvor til sidst at tyskerne altid vinder Gary Lineker. Det er vigtigt at huske, at et hold består af 11 individuelle fodboldspillere der skal passe ind i trænerens taktik. Dette gør det vanskeligt om end ikke umuligt at snakke om den komplette fodboldspiller, som pr. definition bør kunne spille alle pladser uden problemer. Fokus indenfor fodbolden har altid været på de offensive spillere og det er typisk disse spillere som fremhæves, når diskussionen hedder; Hvem er verdenens mest komplette fodboldspiller? Mange nævner Christiano Ronaldo og de snakker om at han indeholder hele pakken. Men, hvad er der inde i denne pakke? Uanset position på banen, så kan en spiller vurderes ud fra hans teknik, fysik, taktiske forståelse og det mentale. Det er klart, at der er forskelle mellem en angriber og en forsvarsspiller indenfor disse 4 kategorier, men der er ligeledes mange ligheder. Teknik: boldkontrol, afleveringer, taklinger, hovedstød, skud, driblinger, lange afleveringer, markering, førsteberøring (Målmandsteknik): en- mod- en, indlæg, udspark, udkast, gribe bold, stoppe skud Fysik: adræthed, udholdenhed, styrke, balance, hurtighed, springkraft, vendninger, acceleration Taktik: forudse spillet, vision, kreativitet, tage rigtige defensive og offensive position, tage rigtige beslutninger Mentale: Mod, ansvar, vilje, arbejdskraft, holdånd, tro Tilbage til Christiano Ronaldo, så kan I selv svare på hvilke styrke har han indenfor teknik, fysik, taktik og det mentale? Er der andre fodboldspillere I mener, som er mere komplette og hvorfor? Træning Det er klubbens og trænernes intention at udvikle Jer til gode fodboldspillere, hvis I selv ønsker det. Dog, så er det men denne tilgang, at I ikke har det sjovt pga. træningen er sjov, men fordi I syntes at fodbold er sjovt. Dvs. At træningen ikke er en fritime, hvor I kan lave sjov og pjatte. Det er hårdt arbejde mod det mål at blive en bedre fodboldspiller og træningen bliver planlagt efter dette. Det er ikke en hemmelighed, at for at blive god, så kræver det tid, masser af tid. Det vil være et simpelt regnestykke for Jer, at to træninger om ugen på en 1½ time (3 timer om ugen) ikke vil få Jer langt, men for de fleste, så spilles der i fritiden med venner og i pauserne i skolen, så det totale antal timer med bold bliver større. Det handler ikke kun om tid, fordi det er muligt at bruge 3 timer om ugen med rette mentale tilgang og forståelse til at kunne træne effektivt nok til at kunne skabe de samme resultater som mange bruger 10 timer på.

6 At lære at træne Den, der tror sig færdiguddannet, er ikke uddannet, men færdig! DBU aldersrelateret fodbold Der er en ny vision indenfor dansk fodbold, som går på at alle har mulighed for at blive den næste nye danske fodboldstrjerne. Derfor, så er det vigtigt for klubberne og trænerne at få alle spillere udviklet, men det er ligeledes et signal til spillerne om at fokusere på deres udvikling og ikke på deres nuværende evner. Den vigtigste ting, i denne proces, I kan gøre er, at begynde at stille spørgsmål (at være nysgerrige) og selv begynde at finde svarene på disse spørgsmål. I vil starte med at tage ansvar for Jeres egen udvikling, som vil være den største katalysator for Jeres udvikling som fodboldspillere. F.eks. Hvad betyder det at jeg får lavet 2 gode afleveringer i en simpel afleveringsøvelse i stedet for 10? Ligeledes hvad hvis jeg kun laver 2 armbøjninger i stedet for 10? Efter 100 øvelser, så har du kun gennemført 200 repitioner i stedet for 1000 og du har meget sandsynligt ikke opnået det mål som kunne være at blive mere sikker i afleveringsspillet eller stærkere. Kvalitet i træningen har en kæmpe betydning over tid og meget er op til Jer. Hvis det var en alene træning, så kunne træneren fokusere og motivere dig til at øge kvaliteten, men denne luksus er desværre ikke mulig, så derfor handler kvalitet meget om at tage et personligt ansvar. Er du 100% klar til hver eneste øvelse uanset sværhedsgrad? Hvordan kan Jeg motivere mig i simple træningsøvelser, hvor jeg ikke bliver udfordret? Hvad er kvalitet? I bør have et klart billede af kvalitet. Er det kvalitet, at kunne udføre svære ting med en bold? Er det kvalitet, at aldrig at fejle med de simple ting med en bold? Svaret er for begge, Ja. Det handler om sværhedsgrad, hurtighed og konsistens. For mange af Jer, så kan I udføre simple og svære ting, men I er ikke konsistente. Dvs. I kan kun gennemføre 5 ud af 10 simple tæmninger eller afleveringer, hvilket betyder mange fejlafleveringer, tabte bolde, altid presset pga. der der bruges mere tid på at få kontrol. Sværhedsgrad: kombination af flere simple teknikker eller enkelte svære teknikker (f.eks. flugtninger, hovedstød). Hurtighed: tiden til at gennemføre teknikker med kontrol Konsistens: hvor ofte lykkedes operationen Tænk på Jeres spil enten i kamp eller til træning. F.eks. en tæmning og I kommer under pres fra en modspiller, hvilket sker mange gange i en kamp. Hvor ofte kommer I godt ud af denne situation? Hvor gode er I til at give Jer selv tid? Hvad gør Jeg for at få bolden under kontrol? Det gode eksempel er, at I har en god orientering, så I tager en rigig beslutning og hvis det er muligt bruger en simpel og konsistent teknik, som bliver gennemført hurtigt under kontrol for at give Jer tid til næste træk.

7 Lær fra det positive og det negative Det er vigtigt, at I ikke kun fokusere på hvad I er dårlige til eller hvad der ikke lykkedes. De er to sider af samme historie, som er den negative vej, hvor vi kigger på fejlene og den positive vej, hvor vi kigger på de ting som lykkedes. F.eks. du har lavet 10 skud til en øvelse og 5 af dem lykkedes og 5 fejlede. Det er menneskeligt at lære ved at kigge på de 5 fejlede og analysere disse til at lære af, men du har også lavet 5 skud der lykkedes. Hvis du ikke analysere disse for at lære af dem, så vil du aldrig forstå hvorfor disse lykkedes. Det er nemt, at snakke om fodbold, hvis vi forholder os til den sort og hvidt. Dvs. Enten så fejler du eller så lykkedes du, men efterhånden, som du begynder at finde svarene til dine spørgsmål og forstå fodbolden, så eksisterer der rigtigt mange detaljer som afgør om du fejler eller lykkes med dine f.eks. skud. Du vil finde ud af at et skud er en kombination af teknik, timing, balance, koordination og overblik over modstander, mål, målmand og en række mentale evner som f.eks. koldblodighed. Tavs viden Din hjerne kan opdeles i grove grupper. Den yderste del af hjerne indeholder Jeres analytiske og sproglige kompetencer og har adgang til en begrænset del af din hukommelse. Hvorimod den inderste del af hjernen indeholder den del, som har ansvaret for dine følelser, motorik og beslutningsmæssige kompetencer, men tilgengæld har den ikke adgang til de sproglige kompetencer. Den inderste del af hjernen i forhold til beslutninger kan bedste reletares til Jeres intuition, fordi denne del af hjernen har adgang til alt Jeres hukommelse. Den inderste del af hjerne er interessant i forhold til fodbold, fordi i fodbold skal der på mange måder spilles instinktivt. Du skal ikke tænke, du skal spille! Fodbold på det øverste niveau spilles i et tempo, hvor dette er specielt sandt. På Jeres niveau, så er der stadig tid til at tænke, men ikke meget hvis man ikke er trænet. Der er ikke nogen, som har bevist at sådan fungerer hjernen og alt det jeg siger er reelt en påstand. Men det giver os et værktøj til at beskrive virkeligheden og nogle ret vigtige aspekter i forbindelse med at lære at spille fodbold. Stemmen i Jeres hoved er Jeres analytiske del af hjernen der aktiveres, men straks når I skal tage fat i Jeres inderste del af hjernen, som f.eks. beskriv i detaljer hvordan man cykler på en cykel. Eller hvordan I går, hvor I skal beskrive præcis hvad I gør med alle Jeres fysiske kropsdele for at det kan lykkedes. I vil finde ud af, at det er svært at beskrive eller forklare, fordi der er rigtigt mange ting, som I ikke tænker over og dette er en del af Jeres hukommelse, som kaldes tavs viden. Jeg tror på, at meget af den taktiske del af Jeres fodboldoptravelse skal først ske rationelt, hvor I har mulighed for at tænke og huske på de principper vi lærer jeg og derefter skal disse principper træner i øvelser, hvor I lærer det igennem kampsituationer. I skal kunne intuitivt kunne vide hvilken somhelst situation, hvilken beslutning er den bedste ud af de muligheder I har. Intuititionen trænes gennem forståelse af principperne og erfaring på fodboldbanen.

8 Trænerne Der er nok to typer af trænere. Den første type er forældre trænerne, som er startet som træner pga. at sønnen eller datteren årgang havde brug for en træner eller hjælp. Den anden type er træneren der har en kærlighed for spillet og de er startet som træner pga. denne kærlighed til spillet. Der er en stor del afspillet, som er meget vanskeligt at lære fra sig. Der er utroligt meget gemt som tavs viden eller du har tillært de motoriske evner, og det giver god mening. En fodboldspiller skal kunne reagere hurtigt og tage beslutninger instinktivt og meget af træningen går på at træne dette. Dette er en af årsagerne til at jeg tænker på at ens baggrund, som fodboldspiller ikke har en så stor betydning. Det er en motivation, som træner at kunne designe, organisere træninger, som kan hjælpe unge spillere til at blive gode fodboldspillere og dette kræver en indsigt i fodboldens ABC. Det er efter min mening, at I bør forvente at trænerne giver Jer en kvalificeret træning og er en rollemodel i forhold til det som han/hun prædiker til træningen. Det handler om, at tro på det man gør og siger, men du skal altid være parat til at blive klogere. Det er ikke nødvendigvis, at træneren kommer med det eneste rigtige svar eller hele svaret, og det er derfor at du, som spiller, kan hjælpe dig selv og holdet med at stille spørgsmål, være nysgerrig og finde ud af svarene. Vigtigst af alt, del svarene med os andre! Det mentale Der er forskellige tilgange til det mentale og ens personlighed. Nogen, siger at dette er fast, urokkeligt og bestemt fra ens fødsel. Jeg er nu den jeg er! Andre, mener at dette er ligesom en muskel, som kan trænes til at bliver bedre, stærkere end den var tidligere. Jeg er tilhænger af det sidste, som tror på at vi kan træne os selv i at blive anderledes og at min personlighed og mentale evner er et resultat af mine valg. Jeg tror også på at vi er født med nogle evner, at vi er begrænset i vores mulige potentiale. Dvs. Nogle mennesker har et talent eller bliver tiltrukket en bestemt adfærd, og kan bliver bedre til dette end andre, som ikke har dette potentiale. Vi bliver utroligt meget påvirket af vores mijø, som er vores familie, venner, skole, trænere, samfund, stat, TV osv. Alt dette er med til at skabe den person du vil blive og den person du er nu. Jeg er ikke en disciplineret person. Jeg kan love mig selv mange ting og lave aftaler om det ene og andet, men ofte, så ender jeg med at gøre noget andet. Jeg er ikke god til at gøre noget bestemt, hver dag og i længere tid. Jeg er bevidst om dette, men jeg ender altid med at bryde mine egne aftaler. Jeg kan træne min disciplin ved at vælge at holde mine aftaler (det kan være små til store aftaler), men det vil være meget svært, men ved at træne at gøre noget bestemt f.eks. hver dag på et bestemt tidspunkt vil med tiden betyde, at du bliver bedre til det. F.eks. det at starte en ny vane eller bryde en gammel vane. Det mentale spil i fodbold Hvad er vigtigt for en fodboldspiller? Hvilke mentale egenskaber skal den komplette spiller have? Det er et tydeligt mønster, når man kigger på de bedste fodboldspillere. De er: Målrettede

9 Arbejdsomme Motiverede Ambitiøse Fodbold skal ikke kun spilles på et niveau, så det handler meget om hvordan man selv føler for spillet og ens egne amitioner og motivation. Hvad skal jeg gøre for at blive mere målrettet? Skriv dine mål ned på et stykke papir. o De bør være specifikke, realistiske, have en deadline og være målbart. Start med mål med en kortsigtet deadline, fordi du vil gerne træne, at gennemføre dine mål o F.eks. jeg vil lave 20 armbøjninger i morgen kl 9. o Efterhånden, så begynd at starte på de mere langsigtede og svære mål Få hjælp og støtte med at nå dine mål o Familie, venner, træner Hvad skal jeg gøre for at blive mere arbejdsom? Start med mindre opgaver på f.eks. 2 minutter, hvor opgaven får alt fokus, koncentration og din bedste indsats for at gennemføre opgaven i dette tidsrum. o Opgaven må ikke afbrydes, eller holdes pauser som ikke er en del af opgaven Langsomt, så øges tiden på en opgave, men maks en opgave på 45 minutter Få afsluttet ting o Uafsluttede opgaver, rodet bord eller aftaler osv. Er alle ting, som kan bryde dit fokus og dermed reducere eller bryde din indsats Skab en arena o Et rum, en bane eller hvad du ellers har og i dette rum eksisterer kunne dette fokus F.eks. på fodboldbanen, så eksisterer der kun tanker om fodboldspillet 100% eller 0% o Lav en øvelse eller en opgave, hvor du skal gøre det 100% af din kapacitet En fysisk opgave/øvelse, hvor du ikke sparer på dig selv Hvad skal jeg gøre for at blive mere motiveret? Der er ikke, så meget der kan gøres omkring motivation, fordi enten er den der eller så er den der ikke, og motivation har det med at være flygtigt. Det vil give en stor værdi, at forstå sin egen motivation for spillet, fordi dette har en stor indflydelse på din præstation til træningen og kampene. Jeg håber, at alle har en motivation om at blive den bedste de nu kan blive i forhold til den tid man vil bruge på aktiviteten. For nogen er det målet om at blive den bedste, men for andre er det en personlig tilfredsstillelse at udnytte sit potentiale fuldt ud. Spørg dig selv, hvilken glæde du får ved at spille fodbold? o Er det en indre motivation eller en ydre motivation Eksempel på indre motivation er følelsen ved at score eller vinde en kamp Eksempel på ydre motivation er sammenholdet og være sammen med vennerne

10 Hvad skal jeg gøre for at blive mere ambtiøs? Det handler om at kunne overgå sine egne realitiske mål. Der er nogen, som vil sætte sine mål så lave, at det er næsten umuligt at ikke at opnå disse mål. Dette er specielt ærgeligt, fordi de bedste oplevelser og de bedste følelser kommer ved at opnå ting, som man virkelig har kæmpet for. Det er en bjørnetjeneste, at sætte uambitiøse mål og det kan ligeledes være farligt at sætte urealitiske mål. Det er ikke nemt, ambitiøse mål kan være en kraftfuld drivkraft for en disciplineret og arbejdsom person. Skriv dine mål med forskellige ambitionsniveauer o F.eks. Jeg skal lave 100, 500 eller 1000 mavebøjninger om ugen. o Pres dig selv til at klare 100 mavebøjninger om ugen o Når dette mål er nået, så pres dig selv mod 500 mavebøjninger om ugen Holdet Det handler ikke kun om at blive en bedre spiller individuelt, fordi spillet ikke spilles 1 mod 1, men 11 mod 11. Fodbold skal spilles som et hold, hvor der er plads til de individuelle udføjelser og ikke omvendt. Det kendes fra krig, hvor soldater kæmper side om side med deres soldaterkammerater og der sker en fascinerende ting, hvor personer udviser stort mod og selvopfordrelse, fordi de har fået opbygget et sammenhold, hvor de stoler så meget på hinanden, at de ved at deres soldaterkammerater er villige til at putte deres liv i hans hænder og omvendt, at han er villig til at putte hans liv i deres hænder. Det er hvad der sker når en gruppe får opbygget et sammenhold, hvor alle har et positivt tilhørsforhold. Værdien i holdet er, at have et hold hvor alle føler sig en del af holdet, som vil give den enkelte motivation til at kæmpe mere end for sig selv, fordi de selv er en del af noget større. Det er vigtigt, at alle deltager i den kultur at få alle til at føle sig en del af holdet og man hjælper hinanden på og udenfor banen. I det sociale og det at være en del af et hold, så kræver det en mængde empati. Empati er evnen til at sætte sig i andres menneskers situation og forstå deres tanker og følelser. Empati er med til at fastsætte regler for adfærd og hvad er rigtigt og forkert. F.eks. er det i orden, at person A lyver overfor person B? a) Person A gør det for at hjælpe person B b) Person A gør det for sin egen skyld Mennesker med empati kan sætte sig ind i situationen, og der er en afgørende forskel mellem situation a) og b), som er om man lyver pga. uselviske årsager eller for at manipulere for sin egen vindings skyld. De fleste mennesker vil sige, at i situation a) er det i orden at lyve og i situation b) er det forkert. Empati er nøglen til disse vigtige mentale egenskaber for, at få holdet til at fungere: Samarbejdsvillighed Venlighed Hjælpsomhed Der er forskel mellem, at være samarbejdsvillig, venlig og hjælpsom fordi andre beder dig om det, og om du er disse ting, fordi ønsker at være det. Typisk, så vil denne adfærd ses, idet der er forskel mellem hvad du

11 siger og hvad du gør. Der er mange måder, at træne empati, og vi gør det hele tiden ubevidst i sociale situationer. Deltag i sociale arrangementer o Familie, venner, kærester, skole, fodbold osv. o Vi træner empati i mødet med andre mennesker (ubevidst) Bevidsthed om moral, etik og psykologi o Debat, diskussioner Det tekniske Teknik er reelt en kombination af kontrollering af sine bevægelser og bedømmelse af afstand til bolden. Disse ting læres ikke i klasseværelset og det er ikke noget du vil være bevidst om, idet du ofte kun har et øjeblik til at beslutte dine handlinger. Du kan lære alle disse tekniske elementer, men de bliver husket som en del af din motoriske hukommelse på rygraden og dermed er det utroligt svært at forklare hvad du præcis gør. Træneren kan demonstrere, men der er rigtigt mange detaljer i spil, som ikke kommunikeres sprogligt. Det mest naturlige er, at opdele fodboldens tekniske aspekter op enkelte basale komponenter, som kan kombineres vilkårligt i forskellige kampsituationer. Her er der fokus på at kontrollere kroppen og ikke øje til bold koordination, som oftes trænes igennem øvelserne igennem mange repitationer. Inspirationen til den tekniske træning Træningen har taget inspiritation fra et program, som hedder Coever coaching (hjemmeside: De har skabt en teknik- pyramide, hvor du skal mestre de grundlæggende elementer i bunden for at kunne bygge på af mere komplekse og sværrere teknikker.

12 Boldkontrol Træningen vil bestå af nogle øvelser, som er fundet på youtube: Pasninger og modtagelse Træningen vil bestå af nogle øvelser, som er fundet på youtube og fra andre kilder: v1 (Retningskift, stop/start, finter) Træningen vil bestå af nogle øvelser, som er fundet på youtube og fra andre kilder: Jeg har købt denne DVD, som indeholder mange af de øvelser som vil blive udført Andre links (learn to play the brazilian way) som indeholder lidt af det hele: CJWcMoE_Y vnpt30k yiiu Hurtighed Træningen vil bestå af nogle øvelser, som er fundet på youtube og fra andre kilder:

13 EuYf0 Afslutninger Træningen vil bestå af øvelser funder fra youtube og andre kilder: Afslutningsteknik (hvordan skal du sparke til bolden): Spilintelligens Der findes ikke en generel spilintelligens, fordi hver position på banen kræver helt sin egen. F.eks. er der stor forskel mellem en målmand og en angriber. Spilintelligens er begrebet anvendt til at beskrive en spillers beslutninger. Der eksisterer gode og dårlige beslutninger og når der i en kamp tages mange tusinder beslutninger, så har det en betydning om spilleren kan overvejende tage gode beslutninger.

14 Hvad er en god beslutning? Det kan faktisk skrives i en matematisk formel: Resultat af beslutning = værdien af aktionen * sandsynligheden for at aktionen lykkedes En spiller skal altså vide værdien af alle de mulige aktioner og vide hvad sandsynligheden for at det lykkedes. Her er et par eksempler til at hjælpe at forstå formlen. I fodbold, så er der to muligheder: 1) Vi har bolden og den størst mulige værdi er, at vi scorer et mål. 2) Vi har ikke bolden, hvor den størst mulige værdi er, at vi forhindrer modstanderen i at score et mål. Hvis vi har bolden, hvad er sandsynligheden for at score et mål? Hvis, jeg er i mit eget målfelt så er sandsynligheden meget lille, hvilket vil betyde, at skyde på mål i sit eget målfelt er en dårlig beslutning pga. den lave sandsynlighed for at score. Omvendt, hvis jeg er i en position, hvor der er en god sandsynlighed for at score f.eks. et straffespark eller 1- mod- 1 situation mod modstanderens målmand, så er det en god beslutning at prøve at score. Vi ønsker, at tage mange af de rigtige beslutninger, som at gøre det sikre (stor sandsynlighed for at lykkedes), som til en stor del afhænger af vores egne tekniske evner til at gennemføre det vi beslutter. Ligeledes ønsker vi, at maksimere mulighederne for at score et mål. For, at kunne overvejene kunne tage gode beslutninger, så kræver det en forståelse for de taktiske elementer i spillet når vi angriber og når vi forsvarer. Ligeledes er der en dimension mellem det individuelle og holdtaktiske, og allersidst så kræver den en forståelse af sin rolle/position på holdet. Et eksempel på hvad en intelligent spiller gør: Generelt vælger den bedste løsning i løbet af mindre tid Orienterer sig ikke kun efter den bedste løsning til det problem, som spilleren møder, men har prioriteret værdien af alle mulige løsninger og sandsynligheden for de kan lykkedes (risikoen). Spilleren mister sjældent fokus inden han har løst situationen Spilleren ved på alle tidspunkter i kampen, hvordan bolden skal spilles (tilstrækkelig fart) og holdets rytme (skal vi spille langsomt eller hurtigt) Er aldrig stresset og føler sig konfortabelt når der udføres en bestemt handling overalt på banen. Spilleren har fuld orientering (360 grader) rundt om sig og tager fuld fordel af begrænset plads og den mere åbne plads på banen. Spilleren virker altid til at have tid. Han ved at forhastede handlinger og gøre tingene uden kontrol ofte resulterer i fejl. Spilleren prøver altid at balancerer mellem sikkerhed og handlinger, som kan give stor værdi, men indbefatter større risiko. For stor risiko betyder ofte at bolden mistes og muligvis kampen, mens at spille uden risiko ofte betyder at der ikke skabes chancer til at vinde kampen. Spilleren er modig nok til at tage risiko i sit spil! Spilleren tilpasser sig til de evigt forandrede kampsituationer, om det er dommeren, sine medspillere, sine modstandere, banen eller vejret. Spilleren ved at alting ikke sker som forventet, og derfor lader sig ikke påvirke af fejl, hvilket betyder at spilleren sjældent præsterer mindre efter en, to eller tre fejl i træk. Spilleren ved hvornår og hvor bolden skal spilles, specielt hvornår det er bedst at holde fast i bolden

15 Spilleren har god en overvågenhed/orientering, en god fornemmelse for det visuelle rum (afstand til bolden og spillere). Spilleren ved hvor på banen han er, og hvor spillerne er pladseret, afstanden til linjerne, hvor målene er henne. Spilleren holder sit spil simpelt (gør det ikke sværere end det er). F.eks. Xavi fra Barcalona Spilleren ved hvad han skal gøre med bolden inden han modtager den Spilleren bruger sin kreativitet til fordel for holdet og sine kammerater Spilleren ved hvordan man spiller fodbold, specielt uden bold, og gør sig tilgængelig for sine holdkammerater og dermed giver dem mulige løsninger Spilleren er en spiller der giver alle sine kvaliteter til holdets bedste. En spiller der ikke anvender sin intelligens til at hjælpe sin holdkammerater vil aldrig lykkes i spillet, fordi han altid vil være ude af position, se spillet i en lille kontekst og dermed ikke se de enkelte dele i en større kontekst. Denne spiller har en meget lille og lokal orientering og dermed ikke have øje på hvad der skal på hele banen. Spilleren stiller ofte spørgsmål og lærer hurtigt fra sine fejl. Han er god til at huske store mængder af opspilssituationer og kan reproducere dem. Spilleren er ikke påvirket af stress og ved at et højt stressniveau vil påvirke hans fokus, sin orientering og sin beslutningsevne negativt. Dette er vigtigt, specielt i højt pressede kampe/situationer, hvor en spiller kan blive så meget påvirket af det ydre pres, at det påvirker ens præstation. Når vi angriber Alle situationer, hvor vi har erobret bolden er en mulighed for at skabe et angreb for at score et mål. Der eksisterer situationer i f.eks. sit eget målfelt, at det er bedst at skyde bolden langt væk, hvor der er stor risiko for at vi mister bolden, men ofte handler det om at være klar når spillet omstilles fra forsvar til angreb. Possitionspillet Når bolden erobres, så skal der tages en vurdering om hvilken type angreb der skal foretages og det er bedst at begynde et strukturet angreb, hvis modstanderen allerede har et organiseret forsvar på plads. Målet med positionsspillet, udover at holde fast i bolden er, at få struktureret et organiseret spil op af banen, som til sidst skal resultere i en afslutning fra den best mulige position. Der er en række principper i forbindelse med positionspillet, som beskrives i denne guideline: Guidelines for at holde fast i bolden: UNDGÅ RISIKOFYLDTE afleveringer, så vi kan holde fast i bolden selvom dette betyder at aflevere tilbage. SKAB et NUMMERISK OVERTAL omkring boldholderen så ofte det er muligt. UNDGÅ antallet af LØB MED BOLD og undgå 1v1 situationer; i stedet, så aflevér bolden til medspillere der er i bedre position til at få angrebet til at fortsætte.

16 Altid husk at LØBE UDEN BOLD. Det er specielt vigtigt at medspillere hjælper boldholderen. En spiller vil typisk bruge 98% af sit arbejde i en kamp uden en bold og er KRITISK for SUCCES. LØB UDEN BOLD skal være organiseret og meningsfyldt. F.eks. hvis nogen tager et løb i dybden, så bør andre gøre sig spilbar til siderne eller bagud. Et positionsspil kræver et samarbejde fra ALLE spillere uanset hvilken position de spiller. Når holdet vinder bolden, så skal alle spillere omstille mentaliteten fra defensiv til offensiv, så hurtigt som muligt. Dvs. vi orienterer os efter den bedste aflevering og hvor der er bedst at løbe hen. Dette skal ske organiseret og meningsfyldt, hvor nogen skaber DYBDE og andre skaber BREDDE. Disse principper om DYBDE og BREDDE er kritisk for et godt positionsspil. Boldholderen bør have mulighed for at aflevere bolden i flere retninger, hvis medspillerne ved hvordan de skal positionere sig. Dette vil tillade, at angrebet kan bygges op, således at det bliver svært for det forsvarene hold at få fat i bolden. Når et angreb involverer 3 spillere, så bør spillerne positionere sig, således at de SKABER en TREKANT mellem sig. Dvs. når 4 spillere, så er det en rhombe og hvis det er 5 spillere en pentagon, som er de ideele formationer. Det er altid bedst at aflevere fremad, hvis det er muligt (i steden for bagud eller til siden). Den GYLDE REGEL er, at ligemeget hvilken type aflevering der bliver gennemført, så skal vi IKKE RISIKERE at MISTE bolden. Vigtigt, at der er ØJENKONTAKT mellem boldholder og medspiller, så der bliver foretaget en VISUEL AFTALE før en aflevering bliver spillet. SIKKERHED FØRST er altid det vigtigste når vi skal aflevere, modtage eller kontrollere bolden. "Vi bør altid undgå at lave fejl og hemmeligheden er, at ikke at have det travlt" (Marie Curie, 1898). Hold fast i bolden Dette er spillet, hvor vi reelt ikke ønsker at angribe, men formålet er at fryse kampen for at styre tempoet og kampens rytme. Der kan være forskellige årsager til hvorfor man ønsker, at styre tempoet f.eks. spil under meget høje temperaturer eller spil i undertal. En meget vigtig ting i forhold til at fryse spillet, er, at spillerne uden bolden ved hvad de skal positionere sig and mestre tekniske kvaliteter, som aflevering, modtagning og boldkontrol i alle dens former. Guidelines for (når har bolden) bevægelse uden bold Når bolden erobres, så skal der indtages en position, som giver dig en fordel overfor dine modstandere. o F.eks. en angriber kunne tage en forsvarspiller ud af position ved at bevæge sig væk fra en område, hvor forsvarsspilleren følger angriberen, hvilket åbner muligheden for en anden at udnytte denne plads som angriberen efterlader.

17 Organiseret bevægelse af det angribenes holds spillere kræver stor mængde koncentration af modstandernes forsvar, som ofte leder til usikkerhed, som kan udnyttes o De bedste aflevering sker ind i rum, hvor du har intention om at løbe ind i f.eks. en aflevering i dybden af modstandernes forsvar. o Koordineret bevægelse af medspillere kan skabe disse rum. En spiller skal altid vide, hvor sine medspillere og modspillere er placeret på banen, og bør se sine løb og position som en del af det store billede o Det er ikke kun din individuelle position der er vigtig, men din position i forhold til resten af dit hold En position tæt på boldholder indbyder til det korte spil, hvilket ofte betyder førstegangsaflevering, hvis du er under pres o Boldholder på have flere muligheder i dybden og bredden Angrebet fra midtbanen Når angriberne er tæt markeret, og det er svært at spille dem, så er det vigtigt at spillerne på midtbanen og forsvaret, at de ved hvordan de skal komme frem og overraske modstanderen. Spillere der angriber fra midtbanen har mere succes, hvis de gør følgende: De har en perfekt forståelse og kommunikation med angriberne De har en klar ide om hvad de prøver at opnå; om det er at score et mål eller at distrahere modstanderen. De skal være sikker på at deres løb ikke leder til at holdet er i ubalance, hvis bolden skulle mistes og dermed er sårbare overfor kontra- angreb. En god måde, at skabe angreb fra midtbanen er ved at enten at samle forsvaret i en side af banen, og dermed skabe plads i den anden side for gennembrud, eller at få modstandernes forsvar spredt, hvor der er god distance imellem kæderne eller mellem de enkelte i den enkelte kæde. Førstegangsafleveringer Evnen til at spille bolden via førstegangsafleveringer med rette timing og plads er et godt angrebsvåben. Det anvendes, når der er lidt plads at spille på, og helst i en position hvor der er gode angrebsmuligheder omkring og i modstanderens straffesparksfelt. Det er her, hvor der er typisk mindst plads og tid på bolden. Det korte og hurtige spil er et overraskelsesvåbent, som ved perfektudførsel ikke kan give modstanderen mange muligheder for at forhindre en afslutning. Basale krav for at spille med førstegangsafleveringer: Kræver et højt teknisk niveau (god boldkontrol) Viden om hvornår det bedst at spille med førstegangsafleveringer og hvornår det ikke er En forståelse af kampsituationen, kommunikation med en holdkammerat til sætte op et samarbejde til at skabe situationen for førstegangsafleveringer Der er to typiske muligheder i forbindelse med angreb via førstegangsafleveringer, hvor det første er: 1) Spiller A, afleverer til spiller B, som returnerer første gang bolden til spillera

18 2) Spiller A, afleverer bolden til spiller B, som afleverer bolden første gang til spiller C Scenarie 1) anvendes til at lave et gennembrud mellem modstandernes kæder, hvilket kan ske effektivt hvis det er udført korrekt. Dog, så har scenarie 2) et formål, at samle fokus og orienteringen på spiller A og B, hvor spiller C kan optage den plads, som skaber gennembrudet. Scenarie 2) er det sværeste, at skabe, men det er bestemt det mest effektive angrebsvåben der eksisterer, som er næsten umuligt at forsvare sig imod. Kontra- angrebet Et kontra- angreb starter i en forsvarsphase, hvor bolden erobres og dermed er der i denne omstilling mulighed for at udnytte en ubalance i modstandernes forsvar. Overraskelses momentet giver de optimale betingelser for et angreb, hvilket er plads og tid på bolden i modstandernes banehalvdel og et forsvar i ubalance. Fundementale betingelser for godt kontra fodbold: Planlægning: Alle angreb har større chance for succes, hvis de planlægges og dette gælder bestemt kontra- angreb. Kend din modstander. o Svagheder som kan udnyttes til erobringer og dermed skabe hurtige omstillinger o Hurtighed? Er vi hurtigere end modstanderens forsvar. Kontra- angreb mentalitet: At kunne forudse en erobring og lave et løb, som kan skabe et gennembrud. Guidelines omkring før vi erobrer bolden: Kig efter at skabe nummerisk overtal i det område, hvor bolden er Dirrregér modstandernes angreb hen imod det sted, hvor spillet er nemmest at kontrollere (f.eks. ude mod sidelinjerne eller de steder, hvor vi er godt organiseret) De offensive spillere skal være klar og i position, således at en eventuel erobring kan give en mulighed for en gennembrudsaflevering Altid have en kontra- angrebs mentalitet (før erobring, under kontra- angrebet og efter). Dette gælder alle spillere inklusiv målmanden. God kommunikation visuelt og verbalt, som skal hjælpe hinanden med at koordinere forsvarsspillet og en eventuel erobring af bolden. Anvend dødbold- situationer til at eventuelt start et kontra- angreb o Modstanderens hjørnespark, frispark Guidelines til når vi gennemfører kontra- angrebet: Du skal være omstillingsparat mellem forsvar og angreb, og vice versa (jo, hurtigere, jo bedre) Ændring af hastighed og acceleration for at give et overraskelsesmomment Der skal tages gode beslutninger og bolden skal kontrolleres hurtigt Du skal være aggressiv Du skal være kreativ, fantasifuld og improvisere

19 Du skal turde, at tage risiko for at udnytte den frie plads på banen optimalt Du skal ikke give modstanderen tid til at organisere forsvarsspillet Kig efter områder hvor der er lige antal spillere, eller endnu bedre hvor der er overtal i angrebet Spil som et hold, hvor enkelte spillere (midtbane og forsvarsfolk) involverer sig i kontra- angrebet, hvor resten støtter op omkring og dækker af for en eventuelt omstilling o Det er ikke alle, som skal deltage i kontra- angrebet med dybdeløb Bolden skal kontrolleres i den retning, som angrebet skal udvikle sig for at reducere tiden for at forsvaret kan reagere o Du skal vide, hvad du vil inden du modtager bolden Der skal anvendes mindst mulige aflevering inden en god afslutningsmulighed Spil helst i dybden, eller en gennembrudsaflevering bag modstanderens forsvar Aflevér første gang, hvis det er muligt Afleveringer skal have nok fart i sig, så modtageren ikke skal vente på at modtage bolden Aflevér bolden ind i modtagerens løbebane, således modtageren ikke skal stoppe sit løb Aflevér bolden langs jorden, hvis det er muligt o Det vil give modtageren bedst mulige betingelser for at kontrollere bolden Skift spillet fra den ene side af banen, ikke mere end en gang inden afslutning Der skal laves gode timede løb oppe foran, som kan give boldholderen gode muligheder for gennembrudsafleveringer (der skal ikke løbes i offside). o Det er ikke nok med kun et dybdeløb fra medspillerne, der skal skabes flere alternativer Hold holdet kompakt, hvilket vil sige at der ikke skal være for stor afstand mellem den bagerste forsvarsspiller og forreste angriber o Spillet skal skubbes op, således at de angribende spillere kan komme tilbage i tide for at deltage i forsvarsspillet, hvis bolden tabes Afslut første gang for at overraske målmanden, men det er bedst at have kontrol og afslutte i en god position Vær klar for eventuelle andenbolde fra målmanden Guidelines til efter vi har afsluttet kontra- angrebet: Afhængigt af hvordan kontra- angrebet blev afsluttet, så skal der hurtigst muligt skabes et organiseret forsvarsspil, hvor alle har mulighed for at hjælpe hinanden for at stoppe modstanderens angreb De spillere der er tættest på bolden skal angribe bolden for at for at skaffe tid til holdet kan organisere sig o Eventuelt skabe et genpres (aggresivt pres for hele holdet i 5 sekunder efter bolden er tabt) o Ligeledes et forsvarsmiddel til at forhindre modstanderen i at starte en kontra- angreb Hvis modstanderen får overtaget og skabt et potentielt kontra- angreb, så kan det overvejes at lave et taktisk frispark ved at stoppe (forsvarligt) modstanderen Hvis en forsvarsspiller har deltaget i kontra- angrebet, så bør en medspiller midlertidligt overtage hans rolle for at sikre holdets formation i et eventuelt tab af bold o F.eks. hvis en back laver et dybdeløb, så kan fløjen overtage backens rolle indtil backen kommer tilbage

20 o Dette kan skabe nødvendige pauser for fløjspillerne, og holdet stadigvæk ligger pres på modstandernes forsvar. Ligeledes giver det spilleren der laver dybdeløbet sikring om, der ikke skal laves et lignende løb tilbage og dermed kan tage den nødvendige tid for at komme tilbage. Intelligente afleveringer Et angreb skal altid foretages udfra holdets egne evner og ud fra hvad modstanderen tillader af muligheder. Det er derfor en fordel, at have planlagt mulige angrebssituationer som kan overraske modstanderen uafhængigt af formation eller strategi. Spillet kunne overlades til de individuelle spillere at vinde de enkelte dueller, men det er mere kraftfuldt og effektivt at have et organiseret og koordineret holdarbejde (f.eks. en eller to holdkammerater skaber muligheder for sin medspiller). Det vil give boldholderen mulighed for at lave gode beslutninger, fordi der er sikrere at aflevere bolden end at drible, og ligeledes det kræver mindre energi at aflevere end at drible. Hvornår skal bolden afleveres? For, at blive god til at aflevere, så skal du lære sproget, som fortæller dig hvornår, hvordan og hvor henne medspilleren ønsker at modtage bolden. Afleveringer uden denne kommunikation mellem boldholder og medspiller er meningsløse og ender ofte med en tabt bold. Modtageren skal kommunikere visuelt via øjenkontakt eller kropssproget (og positionen af hovedet), hvornår, hvordan og hvor aflevering skal udføres o Fejl ofte sker, når boldholderen prøver at dirrigere modtageren Evnen til at mestre sproget vil betyde, at sandsyndligheden for at holde fast i bolden og skabe målgivende afleveringer. Derudover, så skal den individuelle spiller ikke kun forholde sig til den givne situation og sikre gode betingelser for afleveringer, men boldholderen skal være disciplineret nok til at forholde sig til holdets taktik f.eks. der skal foretrækkes at aflevere bolden i forhold til at drible, når målet er: At aflevere forbi en modstander (typisk en gennembrudsbold) Tillade en bedre positioneret spiller at angribe med mindre risiko eller mulighed for at score mål (foretage konstruktive aflevering eller assists) Foretage afleveringer, der letter trykket fra sit eget forsvar Opstart af et nyt angreb (opbyggende aflevering) Afleveringer der bringer angrebet frem i banen (aflevering ind i medspillerens løbebane) Holde fast i bolden (aflevering f.eks. bagud eller i bredden) En god aflevering karakteriseres ved: Afleveringens værdi (der foretages mange afleveringer, hvor bolden skubbes rundt, men det skaber ingen værdi i forhold til at skabe chancer og score mål) Afleveringens præcision Afleveringens timing

Den blå tråd. Børnefodbold i Gundsølille

Den blå tråd. Børnefodbold i Gundsølille Børnefodbold i Gundsølille Indhold Forord... 3 Fokuspunkter fra den sportslige koordinator... 4 De 10 trænerbud (DBU)... 5 Niveauet, mængden, holdet og bolden.... 6 Intro til oversigten... 6 Trænerkvalifikationer...

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Spillestil for U10 -> U14

Spillestil for U10 -> U14 Spillestil for U10 -> U14 Skrevet i et sprog der er forståeligt for aldersgruppen. VI har bolden - Grundlæggende I 11 mands spiller vi 4-3-3. Alternativet er, at vi spiller 4-4-2 med diamant. (Bruges tillige

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U13 14

Forslag til træningsøvelser for U13 14 Forslag til træningsøvelser for U13 14 Inderside. Spillerantal: Alle 2 bolde pr. 3 spiller Banestørrelse: 20 x 20 meter Scoring: Ingen Rød spiller skal stoppe bolden med fodsålen inden den spilles tilbage

Læs mere

Teknisk træning. Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Teknisk træning. Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Teknisk træning Inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Boldmestring Europa udvikler færre fodboldtalenter end fx Sydamerika. Efter flere eksperters mening skyldes det blandt andet, at træningen

Læs mere

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7

opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 opvarmnings øvelse for 10 spillere, 3:7 Pasnings- og positionsøvelse Holdet i overtal er altid i boldbesiddelse. Spillerne skal hele tiden sørge for at holdebolden på egne fødder, Den spiller, der evt.

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (8-mands)

Silkeborg IF spillestil (8-mands) Silkeborg IF spillestil (8-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo )

Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel, anvendt spil, anvendt spil i højt tempo ) BØRNEAKADEMIET Øvelsesgeneratoren: 1 2 3 4 5 6 Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Opstil situationer i spillet, hvor færdigheden bruges Udvikl hver situation til fire øvelser ( formel, funktionel,

Læs mere

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde.

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde. Bredde/dybtespil Banen: Halvbane Her trænes angrebsspil, der spille 5 V 5, 6 V 6, og hvert hold skal forsvare 5 kegler i hver siden. Spillerne tvinges nu til at spille med bredde og sideskift. Formål:

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U15 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Træningsmiljø. 25-50-25 modellen Koordination løbeskoling Afleveringer og modtagninger (Receiving og passing) Moves 1:1 Hurtighed (Speed) Afslutninger

Læs mere

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten.

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten. Vejen frem I starten af 2012 blev Danmark kåret som verdens bedste håndboldnation. Kåringen skete på baggrund af de seneste års resultater, som vores landshold har præsteret på såvel ungdoms- som seniorsiden

Læs mere

At kunne besidde bolden i holdet under pres. Uden pres. Hvem sagde FCK & OB??? Glade 80`ere VS. Træner. Udd.

At kunne besidde bolden i holdet under pres. Uden pres. Hvem sagde FCK & OB??? Glade 80`ere VS. Træner. Udd. I dag uddanner vi i dansk fodbold ikke spillerne til det sværeste!!!!!! At kunne besidde bolden i holdet under pres & Uden pres Hvem sagde FCK & OB??? Glade 80`ere VS. Træner Udd. Der er en årsag til at

Læs mere

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste

U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Resultatet er ikke det vigtigste U5 U7 Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på at gøre spilleren ven med bolden dvs. der en bold pr spiller. Det er vigtigt at spilleren har

Læs mere

Den hvid-røde tråd Fodbold - Ungdomsafdelingen

Den hvid-røde tråd Fodbold - Ungdomsafdelingen Indhold Indledning...1 Målsætning...2 Retningslinier for træning...2 Ideer til træningsøvelser...2 Pode/mikro afdelingen (0-8 år)...2 Miniput afdelingen (8-10 år)...3 Drengelilleput-afdelingen (10-12 år)...4

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

GRUNDE TIL AT SPILLE FUTSAL

GRUNDE TIL AT SPILLE FUTSAL 10 JEG HAVDE FORNØJELSEN AF AT SPILLE FUTSAL I SKOLEN, OG HVAD FUTSAL KAN GIVE DIG SOM FODBOLDSPILLER ER INTELLIGENS OG EN ANDEN MÅDE AT TÆNKE FODBOLD PÅ. HVORFOR? FORDI MAN SPILLER PÅ MEGET BEGRÆNSET

Læs mere

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

I Asmild FH vil vi gerne være kendt for en rød tråd gennem hele vores ungdomsafdeling fra U6 til U18.

I Asmild FH vil vi gerne være kendt for en rød tråd gennem hele vores ungdomsafdeling fra U6 til U18. DEN RØDE TRÅD I Asmild FH vil vi gerne være kendt for en rød tråd gennem hele vores ungdomsafdeling fra U6 til U18. Det er derfor et ønske fra bestyrelsens side, at alle trænerne har en interesse i hele

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne. Jeg har lavet

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Husmandsfinte 2. Zidane-finte 3. Okocha-finte 4. Laudrup-finte 5. Cruyff-vending 6. Ronaldo-retningsskift (bag om støtteben) 7. 8 forskellige driblerytmer

Læs mere

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1745 Stige / koordination Der arbejdes med 2 stiger (2 grupper spillere på en gang). Der skal gennemgås 5 stigeøvelser. Hver øvelse skal trænes 5 gange per spiller. Bane

Læs mere

Koldby Hørdum Idrætsforening. Den Blå Tråd

Koldby Hørdum Idrætsforening. Den Blå Tråd Den Blå Tråd Den blå tråd er overordnet et arbejdsredskab for trænerne i Koldby-Hørdum idrætsforenings ungdomsafdeling. Den skal være en vejledning for trænerne i at træne de rigtige elementer i fodboldspillet

Læs mere

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle.

Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. Fodbold blev måske op-fundet i det gamle Æ-gyp-ten. Her har man fun-det bolde af læ-der, træ og pa-py-rus. De bolde er mere end 2000 år gamle. I Kina har man også spillet fod-bold for flere 1000 år siden,

Læs mere

ROSKILDE HÅNDBOLDS BLÅ-HVIDE TRÅD!

ROSKILDE HÅNDBOLDS BLÅ-HVIDE TRÅD! FORMÅL : ROSKILDE HÅNDBOLDS BLÅ-HVIDE TRÅD! - Revideret april 2013. Formålet med Roskilde Håndbolds blå-hvide tråd er at beskrive den håndboldmæssige opbygning af ungdomstiden og ideerne bag dette og dermed

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder.

Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder. Træningsøvelser Træner Hold Telefon Øvelserne følger træningsideerne fra KB børnefodbolds folder. God træning! 1 Indholdet i en træning i KB Børnefodbold Retningslinjer for træningen Alle øvelser er med

Læs mere

u13 FORÆLDREFOLDER Boldklubben Marienlyst Årgang 2001

u13 FORÆLDREFOLDER Boldklubben Marienlyst Årgang 2001 u13 FORÆLDREFOLDER Boldklubben Marienlyst Årgang 2001 Indholds fortegnelse Forord...3 Trænerens ansvar...4 Spillerens ansvar...5 Fælles regler for årgangene...6 Information...6 Deadlines...6 Forældre generelt...7

Læs mere

Dommerens placering. 1. Dommerens placering ved begyndelsesspark. 2. Dommerens placering ved målspark

Dommerens placering. 1. Dommerens placering ved begyndelsesspark. 2. Dommerens placering ved målspark Dommerens placering 1. Dommerens placering ved begyndelsesspark 2. Dommerens placering ved målspark Dommerens placering 3. Dommerens placering ved hjørnespark (1) 4. Dommerens placering ved hjørnespark

Læs mere

Brug bolden 4. Flere idéer på spil

Brug bolden 4. Flere idéer på spil Brug bolden 4 Flere idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis............................... 3 Tennis................................... 7 Fodbold.................................. 10 Håndbold................................

Læs mere

DEN RØDE TRÅD Med sportslig hilsen

DEN RØDE TRÅD Med sportslig hilsen Jeg håber den røde tråd kan virke til inspiration for alle eksisterende, såvel som kommende trænere i Foulum IF. Jeg har bevidst ikke fortalt hvilke øvelser der skal udføres, men appellere til, at alle

Læs mere

TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk

TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk Kære forening, kære trænere, ledere, hjælpere og spillere Dette hæfte har til formål at give et indblik i totalhåndbold. Hvordan spiller vi totalhåndbold

Læs mere

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95 Angreb mod zoneforsvar Hvorfor skal man som coach beskæftige sig med angreb mod forskellige former for zone forsvar.

Læs mere

DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold

DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold August 2013 Indhold Forord... - 3 - Klubbens organisation... - 4 - Faste aktiviteter... - 5 - Organisation af en årgang, roller og opgavefordeling... - 6 - De 10 trænerbud

Læs mere

Ved at følge disse trin lærer du hurtigt at spille online-kampe... som du kan se er det nemt, sjovt og spændende!

Ved at følge disse trin lærer du hurtigt at spille online-kampe... som du kan se er det nemt, sjovt og spændende! HVORDAN SPILLER JEG ONLINE? Ved at følge disse trin lærer du hurtigt at spille online-kampe... som du kan se er det nemt, sjovt og spændende! 0. SKAB DIT PERSONLIGE EMBLEM OG DINE FARVER Du har adgang

Læs mere

Hvorfor spiller man og træner man påp

Hvorfor spiller man og træner man påp ldersrelateret træning Målrettet Hvorfor spiller man og træner man påp denne måde? m DOKUMENTATION Aldersrelateret træning DOKUMENTATION Alt for tidligt resultatpres Turneringsstruktur Klub Træneren Forældre

Læs mere

ÅRSPLAN VALGFAG FODBOLD 30 uger

ÅRSPLAN VALGFAG FODBOLD 30 uger ÅRSPLAN VALGFAG FODBOLD 30 uger Klassetrin 7.- 8. 9. kl. /udskolingen Lektion Uge Dato Fagområde Fagaktivitet 1. Intro - Sneakers Cup 2. Teknisk Boldkontrol 3. Teknisk Dribling 4. Teknisk Pasninger (inkl.

Læs mere

DANSK HÅNDBOLD FORBUND

DANSK HÅNDBOLD FORBUND 1 Målmand RØD 1 befinder sig ude på spillepladsen, da HVID 8 opfanger bolden og kaster den mod RØDT holds tomme mål. Rød 5 har imidlertid opdaget faren og løber på tværs af feltet for at stoppe bolden.

Læs mere

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN TRÆNINGSPLAN U9 AFDELINGEN Beskrivelse af afdelingen Glæde, tryghed, bevægelse Koordination Boldmestering mig og bolden Mål for afdelingen: Der arbejdes på, at spilleren har så mange boldberøringer som

Læs mere

Situationsbestemt coaching

Situationsbestemt coaching Bag om coaching Ovenfor har vi fokuseret på selve coachingsamtalen med hovedvægten på den strukturerede samtale. Nu er det tid til at gå lidt bag om modellen Ved-Kan- Vil-Gør, så du kan få en dybere forståelse

Læs mere

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling Øvelseshæfte over 12 Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling 2009 Kære DGI fodboldskole ledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af vores fodboldskoler i DGI. Det kan

Læs mere

Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes?

Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes? Seriøst for sjovt. Kan teenagekoden overhovedet knækkes? Et mikro- og midi-perspektiv på frafaldsproblematikken Vejen 26.november 2014 Hvad er der på menuen? Det trænere og ledere tror der årsagen til

Læs mere

AGF TALENTSAMARBEJDE AGF REKRUTTERING U13 - U15

AGF TALENTSAMARBEJDE AGF REKRUTTERING U13 - U15 AGF TALENTSAMARBEJDE AGF REKRUTTERING U13 - U15 INDLEDNING AGF REKRUTTERING U13 - U15 AGF Rekruttering U13-U15 har til formål at skabe trygge scouting- og rekrutteringsrammer for de unge østjyske fodboldspillere.

Læs mere

Trænermappe med øvelser

Trænermappe med øvelser Trænermappe med øvelser Aaif s værdigrundlag Værdigrundlag: Aaif s værdigrundlag - Spillerudvikling. Vi vil holde fokus på barnets spillemæssige udvikling frem for resultater. Leg med bolden skal samtidig

Læs mere

Blå Tråd for børnefodbold i Ringe Boldklub

Blå Tråd for børnefodbold i Ringe Boldklub Blå Tråd for børnefodbold i Ringe Boldklub Udgangspunktet for Den Blå Tråd er: Ringe Boldklubs værdigrundlag og målsætning DBU s Holdninger og Handlinger Aldersrelateret træning koncept (ATK) DBUs Børnetræningsmanual

Læs mere

A-TRÆNER HOVEDOPGAVE. Hovedrapport

A-TRÆNER HOVEDOPGAVE. Hovedrapport A-TRÆNER HOVEDOPGAVE Med udgangspunkt i EM-slutrunden for U21 hold i Danmark analyseres angriberens/afslutterens bevægelse umiddelbart før den chanceskabende aflevering falder. Udarbejdet af Ebbe Sand

Læs mere

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold

Valby boldklub. Mere end fodbold. Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Valby boldklub Mere end fodbold Kammeratskab, fælleskab, venner for livet & god fodbold Den blå tråd i Valby Boldklub Formanden har bolden M ange mennesker tænker nok, at alle fodboldklubber er ens. Men

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

Børne- og ungdomsfodbolden i Tuse IF

Børne- og ungdomsfodbolden i Tuse IF Børne- og ungdomsfodbolden i Tuse IF Forord Fodbold er den største idrætsgren i Danmark. Dette betyder, at spillet og klubberne har en stor samfundsmæssig betydning i forhold til hvordan børn og unge udvikler

Læs mere

Fra SfB til FC Svendborg

Fra SfB til FC Svendborg Teknik og tanke Fra SfB til FC Svendborg Niveau- og aldersrelateret træning. 1 Indhold: Indledning side 3 De fem udviklingsområder side 4 Oversigt side 5 U5 U9 side 6 U10 U14 side 8 U15 U19 side 11 Niveau-

Læs mere

Uddannelse vejen til den gode træning

Uddannelse vejen til den gode træning Hold kurset i klubben Alle DGI Fodbolds kurser kan arrangeres i klubben Der behøves kun 8 deltagere for at gennemføre et trænerkursus, inspirationsdag eller klubkursusaktivitet. DGI idræt & fællesskab

Læs mere

Boldbasis. Hvad er boldbasis?

Boldbasis. Hvad er boldbasis? Boldbasis Hvis man ser på de fleste af de såkaldt "traditionelle" boldspil, som f.eks. håndbold, fodbold, volleyball og basketball, vil man hurtigt opdage, at der er en række fælleselementer eller basisfærdigheder

Læs mere

DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet

DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet DBU Fyn kursus i Næsby 9. marts 2011 Fra DBU s Talentcenter til A-landsholdet Besøg DBU Fyn Dagens program: Kl. 18.00-18.20 Præsentation af strukturen i dansk talentudvikling Præsentation af DBU s spillestil/spillesystem.

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

FRA TALENT TIL TOPSPILLER

FRA TALENT TIL TOPSPILLER FRA TALENT TIL TOPSPILLER Træningsmanual for AGF Elite U13-U19 Fra talent til topspiller - træningsmanual for AGF Elite U13-U19 AGF Fodbold 2009 1. udgave, 1. oplag INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. MÅLSÆTNING 1.1

Læs mere

3-mands forsvar Fortid eller fremtid?

3-mands forsvar Fortid eller fremtid? 3-mands forsvar Fortid eller fremtid? Pro-licens opgave udarbejdet af: Jesper Ingemann Sørensen AGF 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Problemformulering:... 5 3. Afgrænsning... 5 4. Metode... 6 4.1 Empirisk

Læs mere

HUI Sporten Kort 16. november 2014

HUI Sporten Kort 16. november 2014 Kære forældre og spillere i HUI. Fremover vil der udkomme et månedslig nyhedsbrev som samler op på de ting der rører sig i HUI fodboldafdeling på børne- ungdomssiden netop nu. I brevet vil vi rette fokus

Læs mere

Grundlæggende rammer

Grundlæggende rammer Grundlæggende rammer 2 Kære læser! Fodbolden er blevet kaldt verdens bedste legetøj. Det kan vi godt skrive under på, men for at fodbolden også i regi af SSIF Fodbold skal være verdens bedste legetøj,

Læs mere

Aldersrelateret træning i Norsk golf? Cand. Scient., Ph.D. Stig Eiberg.

Aldersrelateret træning i Norsk golf? Cand. Scient., Ph.D. Stig Eiberg. Aldersrelateret træning i Norsk golf? Cand. Scient., Ph.D. Stig Eiberg. Indhold Introduktion Talent Arv og/eller miljø? Definition af talent Identifikation af talenter Udvikling af talenter Fastholdelse

Læs mere

Basistrænerkursus. Glostrup September 2009. DBBF basistrænerkursus

Basistrænerkursus. Glostrup September 2009. DBBF basistrænerkursus Basistrænerkursus Glostrup September 2009 Velkommen til kursus! successen afhænger af DIN indsats deltag i diskusionerne del villigt dine erfaringer med andre spørg altid, hvis du er i tvivl sig hvad du

Læs mere

Årets gang 2007. 2007 Årgang 98, Miniput Yngste:

Årets gang 2007. 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: Årets gang 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: Årgang 98 har haft en meget flot sæson, hvor hovedmålet var at lære at spille den rigtige fodbold a la AB, og helst i den bedste

Læs mere

At gøre hinanden bedre

At gøre hinanden bedre David Kiær Nielsen At gøre hinanden bedre om fodboldtaktik Frydenlund At gøre hinanden bedre om fodboldtaktik 1. udgave, 1. oplag, 2009 Frydenlund ISBN 978-87-7118-196-8 Grafisk tilrettelæggelse: Jacob

Læs mere

Angrebsspil og fysisk træning U-10

Angrebsspil og fysisk træning U-10 Angrebsspil og fysisk træning 9 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige,

Læs mere

Holdninger & Handlinger. Krav. Retningslinier. Visioner Værdier. Roller. Missioner. Målsætninger. Børnefodbold 2009. Udarbejdet af Fodbold-udvalget

Holdninger & Handlinger. Krav. Retningslinier. Visioner Værdier. Roller. Missioner. Målsætninger. Børnefodbold 2009. Udarbejdet af Fodbold-udvalget Holdninger & Handlinger Retningslinier Krav Visioner Værdier Missioner Roller Målsætninger Børnefodbold 2009 Udarbejdet af Fodbold-udvalget 1 1. Præsentation af Klubben. 1.1. Mission: IF62 Fodbold skal

Læs mere

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Links Brydeskole brydning for børn Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Databaser med lege: FDF legedatabasen www.fdf.dk Legepatrulje www.legepatruljen.dk/lege Instruktionshæfte udarbejdet af: Palle Nielsen,

Læs mere

Forebyg stress af Bjarne Toftegård

Forebyg stress af Bjarne Toftegård Forebyg stress af Bjarne Toftegård Hej, jeg hedder Bjarne Toftegård. Jeg hjælper mennesker med at forebygge stress, så de får et bedre arbejdsliv, et bedre familieliv og et bedre helbred. At forebygge

Læs mere

DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold

DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold DEN BLÅ TRÅD Karlslunde Fodbold August 2013 Indhold Forord... 3 Klubbens organisation... 4 Faste aktiviteter... 5 Organisation af en årgang, roller og opgavefordeling... 6 De 10 forældrebud (DBU)... 7

Læs mere

KLG Fodbold. KLG Fodbold - 7400 Herning www.klg-fodbold.dk mail@klg-fodbold.dk. Årsplan U-9. 1 af 6 27-03-2012

KLG Fodbold. KLG Fodbold - 7400 Herning www.klg-fodbold.dk mail@klg-fodbold.dk. Årsplan U-9. 1 af 6 27-03-2012 Årsplan U-9 2012 1 af 6 27-03-2012 Årgang: Drengespillere født i 2003 eller som går i 2. klasse. Trænere: Claus Kristensen tlf. 97 22 63 69 29 99 25 80 Koustrupparken 18 claus@friendtex.dk Bjarne Krogstrup

Læs mere

1V1 positionsspil. Deltagere: Alle 6 pr. bane. Banen: 20 X 20. Materialer: 4 kegler og en bold pr. 6 spillere.

1V1 positionsspil. Deltagere: Alle 6 pr. bane. Banen: 20 X 20. Materialer: 4 kegler og en bold pr. 6 spillere. 1V1 positionsspil Deltagere: Alle 6 pr. bane Banen: 20 X 20 Øvelsen starter med at en spiller i midten skal løbe i position og vise hvor han vil have bolden. Rød spiller er presspiller, så blå skal være

Læs mere

Herning KFUM s værdigrundlag

Herning KFUM s værdigrundlag Herning KFUM s værdigrundlag Værdigrundlag: - Spillerudvikling. Vi vil holde fokus på børnenes spillemæssige udvikling frem for resultater. Leg med bolden skal samtidig være i højsædet. Til kampe tilstræbes

Læs mere

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling.

Lederen, der i højere grad gør som han plejer til møderne, frem for at tage fat og ændre på mødekulturen i sin afdeling. En vinders mindset Du er hvad du tænker Spørgsmålet er, hvad tænker du? Holder du dit potentiale tilbage? Og kan du påvirke, hvordan du eller dine medarbejdere tænker? Kan du støtte dine medarbejdere i

Læs mere

Ungdomstræning i HB. Vel mødt i HB. Handelsstandens Boldklub Øster Allé 62 2100 København Ø. Tlf. 50101912 HB@handelsstandensboldklub.

Ungdomstræning i HB. Vel mødt i HB. Handelsstandens Boldklub Øster Allé 62 2100 København Ø. Tlf. 50101912 HB@handelsstandensboldklub. Vel mødt i HB Ungdomstræning i HB Handelsstandens Boldklub Øster Allé 62 2100 København Ø Tlf. 50101912 HB@handelsstandensboldklub.dk Ungdomsformand: Soccer@webspeed.dk Forældreforening: HBForaeldre@hotmail.com

Læs mere

Indskærpelser, Metal Ligaen 2015-16

Indskærpelser, Metal Ligaen 2015-16 Indskærpelser, Metal Ligaen 2015-16 Fair Play og Respekt er ryggraden i enhver succesfuld sportsgren. Danmarks Ishockey Union ønsker at en sådan fair play og respekt er udtalt i ishockeysporten og at alle

Læs mere

10 praktiske tips når du skal udvikle dine medarbejdere 27.09.13

10 praktiske tips når du skal udvikle dine medarbejdere 27.09.13 10 praktiske tips når du skal udvikle dine medarbejdere 27.09.13 Ny forskning viser, at mænd og kvinder er tilbøjelige til at løse problemer på vidt forskellige måder. Det er en vigtig pointe, når du som

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

Etableret angreb Hovedopgave

Etableret angreb Hovedopgave Indholdsfortegnelse Baggrund, forventninger og problemstillinger 1 Formål med opgaven 2 Definition 3 Indsamling og forståelse af data 4 OB s spillestil og holdet 6 Analyse af resultaterne 7 Karim Zazas

Læs mere

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd.

Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. Politik for ungdomsfodbold i BS 72, Den Gule Tråd. At være træner/leder eller spiller i BS 72's ungdomsafdeling, er ikke bare som at være frivillig eller medlem et hvilket som helst andet sted. I BS 72

Læs mere

ICC Europe Howzat Text Danish Version

ICC Europe Howzat Text Danish Version ICC Europe Howzat Text Danish Version Velkommen til Howzat! ECB Coach Education, i samarbejde med ICC Europa, er forpligtet til at yde ressourcer i verdensklasse; Howzat! er designet til at spille en vigtig

Læs mere

Koncept for Brønderslev Fodbold

Koncept for Brønderslev Fodbold Koncept for Brønderslev Fodbold U12 Drenge U13 Drenge U14 Drenge U15 Drenge Det vigtigste er ikke spillesystemet, men spillestilen 1 Indhold fortegnelse Indhold fortegnelse... 2 Indledning... 3 Konceptet...

Læs mere

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER

KLUBFIDUSEN ER BASERET PÅ FIRE GRUNDVÆRDIER FORÆLDRE Om Klubfidusen HVORDAN MÆRKER MIT BARN, AT KLUBBEN ARBEJDER MED KLUBFIDUSEN? Helt konkret vil dit barn deltage i træningsøvelser og -aktiviteter, der støtter op om holdånden og fællesskabet. Spørg

Læs mere

U/5 U/6 U/7 U/8 U/9 U/10 U/11 U/12 U/13 U/14 U/15 U/16 U/17 U/18 U/19 U/20 U/21

U/5 U/6 U/7 U/8 U/9 U/10 U/11 U/12 U/13 U/14 U/15 U/16 U/17 U/18 U/19 U/20 U/21 Indersidespark U/5 U/6 U/7 U/8 U/9 U/10 U/11 U/12 U/13 U/14 U/15 U/16 U/17 U/18 U/19 U/20 U/21 Indersidespark Anvendelse: Indersidespark anvendes i situationer med flade og korte afleveringer, samt præcise

Læs mere

Coaching. - at støtte og udvikle dine medarbejdere og kolleger

Coaching. - at støtte og udvikle dine medarbejdere og kolleger Coaching - at støtte og udvikle dine medarbejdere og kolleger At coache er en færdighed som at cykle. Når først du har fået det lært, er det meget let og det vil kunne gøre det uden at tænke over det.

Læs mere

Årsplan. U12/U13 Drenge 2010/11

Årsplan. U12/U13 Drenge 2010/11 Årsplan U12/U13 Drenge 2010/11 Årsplan for U12 & U13 Drenge Årgang Spillere født i 1999 og 1998 eller 4. kvartal i 1997. (5. og 6. klasse). Ledere: Træner Jørgen Jensen Hjejlevej 113 mobil 2540 5810 7451

Læs mere

Forsvarsspil Målvogteren Kampen

Forsvarsspil Målvogteren Kampen D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E Forsvarsspil Målvogteren Kampen U-10 8 Forsvarsspil Målvogteren Kampen 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres

Læs mere

Trænermanual Skovshoved IF fodbold

Trænermanual Skovshoved IF fodbold Trænermanual Skovshoved IF fodbold Velkommen til Skovshoved IF fodbold. www.skovshoved-fodbold.dk Historisk. Kort historisk blev Skovshoved idrætsforening grundlagt i det lille fiskerleje nord for København

Læs mere

Teknisk basetræning fodbold

Teknisk basetræning fodbold Fodbold stationer Banen Henvisninger til øvelserne på tysk hos DFB : http://www.dfb.de/dfb-info/training/abzeichen/right.php DFB / hp Utoft - 1 DFB / hp Utoft - 2 Station 1 Præcisions-skytte Opgave: Spark

Læs mere

TRÆNINGSPLAN FOR UNGDOMSAFDELINGEN

TRÆNINGSPLAN FOR UNGDOMSAFDELINGEN TRÆNINGSPLAN FOR UNGDOMSAFDELINGEN FORORD Træningsplanen er udarbejdet med henblik på at få en samlet og kontinuerlig beskrivelse af arbejdet i IF 92 s ungdomsafdeling. Træningsplanen er først og fremmest

Læs mere

VRI Fodbold DEN GULE TRÅD

VRI Fodbold DEN GULE TRÅD VRI Fodbold DEN GULE TRÅD Politik for VRI Fodbold... 2 Den gule tråd i arbejdet med VRI-børnefodbold og VRI B&U... 3 Holdninger, mål og temaer... 4 Årgangene U5, U6 og U7... 4 Årgangene U8 og U9... 5 Årgangene

Læs mere

Aurelijus Skarbalius Født: 12.05.1973 i Siauliai i Litauen Nationalitet: Litauisk Civil status: Gift og 2 børnb

Aurelijus Skarbalius Født: 12.05.1973 i Siauliai i Litauen Nationalitet: Litauisk Civil status: Gift og 2 børnb Aurelijus Skarbalius Født: 12.05.1973 i Siauliai i Litauen Nationalitet: Litauisk Civil status: Gift og 2 børnb Karriere som spiller 2006-2008 2008 Herfølge Boldklub 49 kampe 1995-2005 Brøndby IF 196 kampe

Læs mere

Coaching. Kampforberedelse. Coaching af kampen. Omkring det at spille kampe ligger der en række faser, som enhver coach bør være bevidst om.

Coaching. Kampforberedelse. Coaching af kampen. Omkring det at spille kampe ligger der en række faser, som enhver coach bør være bevidst om. Coaching Omkring det at spille kampe ligger der en række faser, som enhver coach bør være bevidst om. Kampforberedelse Sidste træning Udtagelse af spillere Anvendt psykologi under snakken efter sidste

Læs mere

DEN BLÅ TRÅD. Greve Fodbolds spillerudviklingsmodel fra U13 - U19

DEN BLÅ TRÅD. Greve Fodbolds spillerudviklingsmodel fra U13 - U19 DEN BLÅ TRÅD Greve Fodbolds spillerudviklingsmodel fra U13 - U19 Indhold 3 Velkommen til Greve Fodbolds Blå Tråd 4 Greve Fodbolds fodboldfilosofi 5 Greve Fodbolds spillestil 11-mands fodbold Offensiv fodbold

Læs mere

Støt det lokale forenings liv -

Støt det lokale forenings liv - Støt det lokale forenings liv - bliv sponsor for Kolding Guardians AFC www.koldingguardians.dk Sponsor pakker Pakke 1 Pris: 2.000 kr. pr. år samt link og 5 linjers fritekst på hjemmesiden Pakke 2 Pris:

Læs mere

1. LEGE UDEN BOLD 3 2. LEGE MED BOLD 5 3. LEGE SOM ER FODBOLDRELEVANTE 10 4. SPIL TIL TRÆNING AF TEKNIK 12 5. TRÆNINGSFORLØB 14

1. LEGE UDEN BOLD 3 2. LEGE MED BOLD 5 3. LEGE SOM ER FODBOLDRELEVANTE 10 4. SPIL TIL TRÆNING AF TEKNIK 12 5. TRÆNINGSFORLØB 14 FODBOLDLEGE ØVELSESFORSLAG 1. LEGE UDEN BOLD 3 2. LEGE MED BOLD 5 3. LEGE SOM ER FODBOLDRELEVANTE 10 4. SPIL TIL TRÆNING AF TEKNIK 12 5. TRÆNINGSFORLØB 14 6. ØVELSER MED 1 BOLD PR. SPILLER 17 7. ØVELSER

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Solrød Cup 2013. Kampprogram & Regler

Solrød Cup 2013. Kampprogram & Regler Solrød Cup 2013 Kampprogram & Regler 1 Indhold Velkommen... 3 Praktiske oplysninger... 3 Spilleregler... 4 Præmier... 4 Kampprogram... 5 De 5 forældrebud... 7 De 5 trænerbud... 8 Sponsorer... 9 2 Velkommen

Læs mere

Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt!

Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt! Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt! 1. Målsætning Sæt drømmemål Procesmål Præstationsmål Resultatmål Delmål God Planlægning i.f.t. målene er yderst vigtig. Følg pilene og skab:

Læs mere

LÆrerVeJLednIng til Skak I SkoLen det SkaL VÆre SJoVt at blive klogere! brug Låget på brættet materialer: Sådan kommer I I gang

LÆrerVeJLednIng til Skak I SkoLen det SkaL VÆre SJoVt at blive klogere! brug Låget på brættet materialer: Sådan kommer I I gang løber 3 point SKOLESKAK SKOLESKAK LÆRERVEJLEDNING til skak i skolen Det skal være sjovt at blive klogere! Dansk Skoleskak og Skolemælk har i samarbejde udviklet dette materiale for at skabe mere leg, læring

Læs mere