Og det er ganske vist...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Og det er ganske vist..."

Transkript

1 Og det er ganske vist... Distriktsturneringen 2005

2 Forord Dette års distriktsturnering er en rejse i H. C. Andersens eventyr. Vi kommer til at møde alle de kendte figurer: Klods Hans, Den grimme ælling, Prinsessen på ærten og mange flere. Turneringen består af 13 opgaver, der hver varer ca. 15 minutter. Nogle af opgaverne er differentieret, så der er forskellige opgaver for bævere og ulve andre steder er det den samme opgave, de skal løse. Forslag til pointsystem Der fremstilles et pointkort til hver familie/bande. Vi foreslår at der gives max. 10 point på hver post. Op til 5 point for opgaveløsning og op til 5 point for kammeratskab og samarbejde. Hjemmeopgave Hver deltager skal hjemmefra fremstille en høj sort hat, som den H.C. Andersen gik med. Det vil være fint, hvis postbemandingen klæder sig ud, så de passer til eventyret. Andagt I spejderåret 1997/98 hed forkyndelsesmaterialet: Det er ganske vist. Materialet er bygget op over historier af H.C. Andersen. I dette materiale kan man hente inspiration til at holde en andagt. Udgivet af KFUM-Spejderne i Danmark - Intern Komité, foråret 2005 Tekst og Idé: Lone Andersen og Jette Madsen Illustrationer: Gertrud Kongshøj og Maiken Itu Forside: Winnie Faust Spies

3 1. Den grimme ælling Det var langt ude på landet, og i en andegård lå en andemor på sine æg. Alle på nær ét æg revnede, og andemor måtte derfor blive liggende. Endelig skete der noget, og ud af ægget kom en unge væltende, stor og styg. Slet ikke som de andre ællinger. Ællingemoderen tog hele familien med om i kanalerne omkring herregården, og alle kiggede på den grimme ælling. Da den så styg og grim ud, blev den drillet og hakket på af alle de andre. En dag fik den nok af drillerierne og fløj over hegnet og væk fra de andre. Den fløj hen til vildænderne i en mose, men de kunne heller ikke lide den. Jægerne skød nogle af vildænderne, og den grimme ælling blev bange. Da jægerne var væk igen, løb den over mark og eng i meget stærk blæst og endte ved et gammelt skævt hus. Den kom igennem sprækken i døren og ind i stuen. Her boede en gammel kone med sin kat og en høne. Men ællingen kunne ikke spinde og skyde ryg som katten og lægge æg som hønen, så efter et par dage blev den jaget bort derfra. Nu var det blevet efterår, bladene i skoven blev gule og brune, skyerne hang tunge med hagl og snefnug, og den lille ælling flød på vandet. Da det blev vinter, havde den svært ved at holde isen væk, og en nat blev den så træt, at den ikke kunne bevæge sig mere og frøs fast i isen. Næste dag blev den fundet af en bonde, og han tog den med sig hjem. Da den altid var blevet drillet, blev den bange for bondens børn, som ville lege med den. Den fløj op i mælkefadet, så mælken skvulpede over, og konen skreg. Derefter fløj den i truget med smørret og ned i meltønden. Bagefter fløj den ud af døren og ind imellem buskene og til sidst ned til mosen, hvor den lå mellem rørene. Da solen begyndte at varme igen, fandt den ud af, at den havde stærke vinger og fløj derefter omkring. Den endte med at se 3 dejlige, hvide svaner, som den slog sig ned hos. Nogle børn kom forbi for at fodre svanerne, og så at der var kommet en ny til. De mente, at den var den smukkeste af dem alle. Af historien kan man se, hvor svært det kan være at kende forskel på forskellige dyr. Det skal nu vise sig, om I er bedre til det, end den grimme ællings mor var. Bævere: Ulve: Alternativ: Se hvor mange forskellige dyr, de kan sætte navn på. Billeder med forskellige dyr. Genkende forskellige dyrelyde. Medier med dyrelyde (kan lånes på biblioteket). Genkende forskellige dyrespor. Papirer med forskellige trykte dyrespor.

4 2. Den lille pige med svovlstikkerne Det var den sidste aften i året nytårsaften. Det var så grueligt koldt, det sneede og begyndte at blive mørkt. I dette kulde og mørke gik en lille, fattig pige med bart hoved og nøgne fødder. Hun havde mistet de tøfler, som hun havde haft på, da hun gik hjemmefra. I sit gamle forklæde holdt hun en mængde svovlstikker, og ét bundt gik hun med i hånden. Denne dag havde ingen købt af hende, ingen havde givet hende en lille skilling, så hun var både sulten og forfrossen. Ud fra alle vinduer skinnede lysene, og det lugtede så dejligt af gåsesteg. I en krog mellem to huse satte hun sig og krøb sammen. De små ben trak hun op under sig. Hun turde ikke gå hjem, da hun ingen svovlstikker havde solgt. Derhjemme var det også koldt, og hendes fader ville slå hende. Hun strøg en svovlstik for at varme sig ved den, og i det samme drømte hun om en stor varm jernkakkelovn. Da flammen forsvandt, forsvandt også drømmen. Ved næste svovlstik drømte hun om et dækket bord med fin porcelæn og dejlig mad. Ved tredje svovlstik drømte hun, at hun sad under det dejligste juletræ med julelys. Da denne flamme slukkedes, gik de mange julelys højere og højere op, og hun så nu de klare stjerner. Én af dem faldt og gjorde en lang ildstribe på himlen. Da tænkte hun på sin mormor, som var død. Mormoren havde sagt, at når en stjerne falder, går der en sjæl op til Gud. Da hun strøg næste svovlstik, så hun sin mormor, og bad mormoren om at tage hende med. Men flammen døde ud. Hun strøg i hast den hele rest svovlstikker, der var i bundet, for hun ville holde på mormoren. Svovlstikkerne lyste med en sådan glans, at det var klarere end ved den lyse dag. Mormoren løftede den lille pige op på sin arm, og de fløj i glans og glæde op til Gud. I den kolde morgenstund sad en lille pige med røde kinder og med et smil om munden. Hun var død - frosset ihjel den sidste aften i det gamle år. Man mente, at hun havde villet varme sig, da hun sad med et næsten brændt bundt svovlstikker. Den lille pige havde fået svovlstikkerne af sin far. Du skal nu se om du selv kan lave en. Bævere/ulve Lav din egen svovlstik. Vikl ostelærred om pinden, så det sidder fast. Den ende med ostelærred dyppes i flydende stearin. Den skal dyppes ca. 10 gange. Første gang holdes den nede i ca. 2 min. for at gennemvæde ostelærredet. De næste 9 gange dyppes pinden, så ostelærredet er helt dækket af stearin. Hvis den holdes nede længere tid, så smelter stearinen på ostelærredet. Der skal gå 1 min. efter hvert dyp, før den dyppes igen. Når stearinen ser tør ud, kan den dyppes igen. Sæt navn på pinden, inden den sættes til tørre. Blomsterpind, stearin, ostelærred, gryde til stearinen, spand med sand til at stille svovlstikkerne i.

5 3. Den standhaftige tinsoldat Et år fik en lille dreng en fin æske i fødselsdagsgave. I æsken lå 25 tinsoldater, alle ganske ens på nær en enkelt. Den ene, der skilte sig ud, var den sidste, der blev støbt af tinskeen, og da der ikke var helt tin nok, havde han kun fået et ben. Tinsoldaterne blev sat på et bord sammen med drengens andet legetøj, og straks forelskede den etbenede tinsoldat sig i en danserinde, som også kun stod på et ben. Næste morgen blev den lille tinsoldat sat hen i vinduet, og lige med et gik vinduet op, og ud faldt tinsoldaten. Drengen og tjenestepigen løb straks ned for at lede efter ham, og selv om de var lige ved at træde på ham, så de ham ikke. Lidt senere fandt to gadedrenge ham, og de besluttede sig for, at han skulle ud at sejle. Gadedrengene byggede en lille båd af en avis og satte tinsoldaten i den, og sendte den ned af rendestenen. Soldaten sejlede standhaftigt af sted. Lige pludselig sejlede han ind under et rendestensbræt og ind i en mørk tunnel. Det eneste, han ønskede, var, at den lille danserinde var sammen med ham. Da han kom ud på den anden side, sejlede han ned ad et stort vandfald. Båden blev fyldt med vand og gik i stykker. Tinsoldaten sank og blev i det samme slugt af en stor fisk. Fisken blev fanget og kom ind i et køkken. Da tjenestepigen i huset gjorde fisken i stand, fandt hun den lille soldat i dens mave. Han blev sat ind i stuen, og det viste sig, at det var den samme stue, som han havde været i før. Han fik straks øje på den lille danserinde og blev helt varm om hjertet. Pludselig tog drengen tinsoldaten og smed ham ind i kakkelovnen. Kort efter gik vinduet op igen, og vinden blæste den lille danserinde ind til tinsoldaten. Danserinden gik op i lys lue og tinsoldaten smeltede. Næste morgen fandt tjenestepigen tinsoldaten, som var blevet til et lille hjerte. Af danserinden var der kun pailletten tilbage. Selvom tinsoldaten kun havde ét ben, holdte det ham ikke tilbage. Han kunne stadig være med sammen med de andre soldater. Det viser, at man kan mange ting, selvom man har et handicap. Bævere: Ulve: Spil fodbold med benene bundet sammen, så deltagerne kommer til at føle sig som den standhaftige tinsoldat med kun et ben. Fodbold, stofstrimler til at binde benene sammen med (stof skærer ikke som reb kan gøre). Spil fodbold med en tragt for øjnene. Fodbold, tragt til alle deltagere.

6 4. Det er ganske vist En høne var netop fløjet op på sin pind for at sove. Inden hun skulle sove, rettede hun på sine fjer, og en enkelt faldt af. Til dette sagde hun i sjov: Jo mere jeg piller mig, des dejligere bliver jeg. Dette hørte nabohønen, som fortalte det videre. Hurtigt blev det til, at hun havde pillet alle fjerene af sig for at gøre sig til for hanen. Inden historien nåede den næste gård, blev det til to høns. Hurtigt blev historien til, at tre høns var døde af ulykkelig kærlighed til hanen. Efter dette fortsatte historien fra hønsehus til hønsehus, og inden den nåede tilbage til den lille høne, som havde mistet en fjer, var det blevet til 5 høns, som havde plukket sig ihjel. Inden man begynder at fortælle en god historie videre, skal man være sikker på, at man har de rigtige oplysninger. Hvis man ikke har de rigtige oplysninger, kan historien ende med at blive noget forfærdeligt sludder. Bævere/ulve: Stil banderne/familierne op i række, hvisk en historie i øret på den forreste, som hvisker til den næste osv. Den sidste i rækken fortæller historien højt. En kort historie. Fx En høne i en hønsegård lagde 2 æg, hanen galede 3 gange, konen hentede æggene og lavede omelet. Historien kan laves kort til bæverne og lidt længere til ulvene.

7 5. Grantræet Ude i skoven stod et lille nyt grantræ. Det eneste, træet tænkte på, var at blive stort og flot som de andre. Træet brød sig ikke om, at børnene, der kom forbi, kaldte det et fint lille træ. Træet spurgte alle, der kom forbi, hvad der skete med de træer, der blev fældet. Storken kunne fortælle, at de store træer blev til master på skibe. Da grantræet hørte dette, ville det bare vokse endnu hurtigere, så det kunne komme til at flyde på verdenshavene. Senere kom gråspurvene og fortalte om de træer, der kom ind i stuen og blev pyntet ganske fint. Det lille grantræ ændrede mening og ville hellere være et juletræ. Da skovfolkene kom for at fælde træer, blev det lille grantræ fældet først, og det var meget stolt. Det blev kørt til et hus og kom ind i en stor stue. Her blev det pyntet ganske fint med lys, æbler og en fin stjerne i toppen. Da det blev aften, kom alle børnene ind i stuen og dansede om træet. Inden aftenen var omme, havde de glemt alt om træet. De havde travlt med deres julegaver og med at høre eventyr. Næste morgen blev træet slæbt op på loftet og sat i et hjørne. Træet troede, at det skulle vente på, at det blev sommer, så det kunne blive plante i skoven igen. Mens det ventede, kom der mange mus for at høre træet fortælle historie. I skoven findes mange forskellige slags træer, som kan bruges til mange ting. En ting er dog vigtig: man skal vide, hvad det er for nogle træer, man har, før man ved, hvad de kan bruges til. Bævere: Genkende 5 forskellige træer/planter. 5 små træer/planter, gerne med rod. Ulve: Lær forskellige brændværdier. Se på forskellige træsorter og lær hvilken værdi de har. Brændeknuder af forskellige træsorter, Spejderliv side 15.

8 6. Hurtigløberne Der var udsat en lille og en stor pris for den største hurtighed, ikke i at løbe ét løb, men i at løbe hele året. Det endte med, at haren vandt den store pris og sneglen den lille. Haren var fornærmet over, at sneglen fik den lille pris. Et af de hensyn, der måtte tages, var flid og god vilje. Sneglen brugte et halvt år om at komme over dørtrinnet, men han havde brækket lårbenet i det hastværk, det var for ham. Han havde levet ene og alene for sit løb, og han løb jo også med sit hus. Sneglen mente, at han skulle have haft den store pris, da haren kun løb hver gang han troede, at der var fare på færde. Svalen mente, at den lille pris skulle have været sin, da den fløj meget langt omkring, men ledpælen mente, at svalen bare føjtede rundt, og kun var i landet halvdelen af året. Landmålermærket var med i dommerkomiteen, og han mente, at man ikke havde lyttet til ham de sidste syv år, så i år det ottende år skulle den store pris gå til det ottende bogstav fra A, hvilket var H for hare. Den lille pris skulle gå til det ottende bogstav bagfra, hvilket var S for snegl, da han ikke regnede Æ med. Dette var den mest retfærdige måde at finde vinderen på. Æselet var også meddommer, og han mente, at haren ikke havde klogskab nok til at vinde, da den pludselig springer til siden for at lede folk på vildspor. Æselet mente dog, at harens dejlige velvoksne øre var en fornøjelse at se på, og det mindede om æselet selv som lille, så han stemte for haren. Den vilde rose mente, at solstrålen burde have fået både den store og den lille prise, da den flyver hele vejen fra solen og ned til alle, og har så megen styrke, at al naturen vågner ved den. Nu kom regnormen endelig til. Den havde forsovet sig og ville vide, hvad prisen var. Den store pris var fri adgang til en kålhave, og den lille pris var at få lov til at sidde på stengærdet for at slikke mos og solskin. For at kunne vinde en konkurrence er det ikke altid et spørgsmål om at være den hurtigste. Det vigtigste er at deltage. I skal nu prøve at være både sneglen og haren i to forskellige stafetter. Bævere/ulve: Langsom stafet: Stafet med en genstand mellem knæene, fx et kålblad. Hurtig stafet: Stafet med fx en gulerod som depeche.

9 7. Hyrdinden og Skorstensfejeren I en dagligstue stod et gammelt træskab, som var blevet sort af alderdom. Midt på skabet var der en udskæring af en mand med gedebukkeben, små horn i panden og et langt skæg. Børnene kaldte ham gedebukkebens-overogundergeneralkrigs-kommandérsergent, for det var svært at sige. Han kiggede altid hen til bordet under spejlet, for der stod en yndig lille hyrdinde af porcelæn. Tæt ved hyrdinden stod en lille skorstensfejer, så sort som kul, men også i porcelæn. Siden de nu stod så tæt, havde de forlovet sig. Tæt på dem sad en gammel kineser, som sagde, at han var bedstefader til hyrdinden. Gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandérsergenten friede til hyrdinden, og kineseren sagde ja på hendes vegne, da han kunne nikke med hovedet. Hun ville imidlertid ikke stå i skabet med de andre 11 porcelænskoner, som skabet allerede havde. Derfor bad hun skorstensfejeren flygte med sig ud i den vide verden. De måtte flygte gennem kakkelovnen både gennem tromlen og røret. Det er både mørkt og beskidt. De måtte kravle højt til vejrs. Skorstensfejeren løftede og holdt hende og viste hende, hvor hun skulle sætte sine små porcelænsfødder. De nåede helt op til skorstensranden og satte sig på den. Himlen med alle sine stjerne var ovenover, og alle tagene nedenunder. Hyrdinden havde ikke tænkt sig, at det var sådan, så hun lagde sit hoved på hans skulder og græd så guldet sprang af hendes livbånd. Dette er alt for meget, og det kan jeg ikke holde ud sagde hun. Hun ville hellere være på det lille bord under spejlet. Med stor besvær kravlede de ned igen. Da de kom ned, stod de og kiggede gennem døren på kakkelovnen, for at finde ud af, hvordan det stod til. Men ak, midt på gulvet lå den gamle kineser i tre stykker. Dette gjorde hyrdinden meget ked af det, da hun mente, at det var deres skyld. Skorstensfejeren sagde, at den gamle kineser ville blive klinket sammen, og det blev han. Nu kunne han ikke nikke mere, og da gedebukkebens-overogundergeneralkrigskommandérsergenten spurgte, om han skulle have hyrdinden eller ej, kunne den gamle kineser ikke nikke mere, så hyrdinden og skorstensfejeren holdt af hinanden, til de gik i stykker. 1. At klinke porcelæn, vil sige at samle det eller lime det. Da kineseren faldt ned og gik i stykker, blev han samlet, som man samler et puslespil. 2. Da hyrdinden og skorstensfejeren skulle ud i den store verden, skulle de gennem skorstenen. For hyrdinden var dette som at løbe gennem en forhindringsbane. Bævere/ulve: Der er to forskellige opgaver, alt afhængig af hvad man har til rådighed af tid, materialer og stedet. 1. Puslespil: Et billede af Hyrdinden og Skorstensfejeren skal samles. Find et billede af dem, kopierer det og lim dette på karton eller en plade. Klip eller skær puslespillet ud. 2. Forhindringsbane: En forhindringsbane laves, så det minder om den tur, som Hyrdinden og Skorstensfejeren tog op gennem kakkelovnen og skorstenen.

10 8. Kejserens nye klæder For mange år siden levede en kejser, der brugte alle sine penge på fint tøj og pynt. En dag fik han besøg af to vævere, som var bedragere. De fortalte om det smukke tøj, de kunne væve, og den fine egenskab det havde. Tøjet kunne kun ses af dem, der duede til deres embede. Kejseren synes, det var smart, for så kunne han finde ud af, hvilke folk han kunne bruge til noget, og hvilke han ikke kunne. Han fik straks de to vævere til at gå i gang. Da de havde vævet et stykke tid, sendte kejseren sin gamle minister ned for at se på tøjet. Ministeren kunne ikke se noget, men spillede med og gik tilbage til kejseren og fortalte om det prægtige stof. Senere sendte kejseren en anden embedsmand ned for at se på tøjet, og han havde den samme oplevelse som ministeren. Endelig ville kejseren selv ned og se det fine stof, men heller ikke han kunne se noget. De to bedragere fortalte om stoffet og alle de fine materialer, kejseren havde givet til dem. I stedet for at bruge dem til kejserens tøj, havde de puttet det i deres egne lommer, så der var ikke noget stof på væven. Bedragerne overbeviste kejseren om, at han skulle tage det nye tøj på til det store optog i byen, og det gjorde han. Under optoget beundrede folk kejserens nye tøj, indtil en lille dreng sagde, at kejseren ikke havde noget på. Kejseren forstod, at drengen havde ret, og at han var blevet narret. For at væve skal man have både en væv og garn at væve med. De 2 bedragere puttede alt garnet i deres egen lomme, og derfor blev der ikke noget synligt stof ud af det. Lad os se om I kan gøre det bedre end dem. Bævere/ulve: Vis at I kan væve, så man kan se det stof, I laver. To til tre store væve, stof- og garnrester. Vævene kan laves meget simpelt med en vandret pind, hvorpå man binder snore med 2 cm mellemrum. For enden af hver snor bindes en sten, så snorene kan hænge lodret ned. Der kan nu væves mellem snorene. Det er tanken, at det er de samme væve, der skal bruges hele dagen, således at man i distriktet får et par flotte billeder.

11 9. Klods-Hans Ude på landet boede en herremand på sin gård med sine to sønner. Disse sønner var meget kloge, og de ville fri til prinsessen. Hun havde fortalt, at hun ville tage den mand, hun mente talte bedst for sig. Sønnerne var meget kloge. Den ene kunne et leksikon udenad, og den anden vidste alt, hvad enhver oldermand måtte vide. De to brødre fik hver en hest, og så var de klar til at ride af sted. I samme øjeblik kom den tredje bror. Han var ikke så klog som de to andre. De kaldte ham Klods-Hans. Da Klods-Hans hørte, hvad hans to brødre skulle, ville han også med. Han bad faderen om en hest, men måtte ikke få en, så i stedet tog han gedebukken, for den var hans egen. Undervejs til kongeslottet fandt Klods-Hans tre sjove ting: en død krage, en træsko, der var gået i stykker, og noget pludder. Alt dette vil han forære prinsessen, og det eneste hans to brødre gjorde var at grine af ham. Efterhånden som frierne ankom til kongeslottet, fik de numre. Langt om længe blev det de to brødres tur, og da de kom ind til prinsessen, glemte de helt, hvad de skulle sige, for der var så varmt. Prinsessen fortalte, at det var fordi de stegte hanekyllinger. Dette hjalp ikke på talegaverne, så hun kasserede dem med orderne: Duer ikke! Væk!. Endelig blev det Klods-Hans tur, og han var ikke sådan at slå ud. Da han hørte om hanekyllingerne, ville han gerne have sin krage stegt med. Det kunne han også få, hvis han havde noget at stege den i, for prinsessen havde ikke flere gryder. Til alt held havde Klods-Hans træskoen, og som dyppelse havde han pludderet. Prinsessen kunne lide Klods-Hans, for han kunne tale for sig, så ham valgte hun til sin mand. Sådan gik det til at Klods-Hans blev konge. På slottet steger de hanekyllinger, og Klods-Hans får sin krage stegt med. For at slutte dette fine måltid af, skal der en dessert til. Bævere/ulve: Til dessert serverede prinsessen kanel-æbler. Steg æbler med kanel og brun farin over bål. Skær kærnehuset ud af æblet og fyld hullet med en blanding af margarine, brun farin og kanel. Pak æblet ind i staniol og læg det i et glødebål. Æblerne skal stege, til de er møre. Brænde til hele dagen, et æble til hver deltager, margarine, brun farin, kanel og staniol. Se som inspiration Mad på tur og lejr, Spejderforlaget 2000, side 118.

12 10. Kærestefolkene Snurretoppen og bolden lå side om side i drengens legetøjsskuffe. Snurretoppen ønskede at blive kæreste med bolden, men bolden mente, at den var meget finere end snurretoppen, fordi den var lavet af et par safrantøfler og havde en prop i maven. En dag blev snurretoppen malet rød og gul og fik et messingsøm i midten. Den forsøgte igen at blive kæreste med bolden, men denne var i mellemtiden næsten blevet forlovet med en svale. En dag forsvandt bolden, og snurretoppen regnede med, at den var flyttet ind i svalereden. Da snurretoppen var ved at blive gammel, blev den helt forgyldt og fik nyt liv. Snurretoppen sprang som den aldrig havde gjort før, og den havde helt glemt hvor forelsket den var i bolden. En dag sprang snurretoppen ned i skraldespanden. Sammen med en masse grønsagsaffald lå den der og drømte om at komme hjem. I skraldespanden lå også noget der kunne ligne et æble. Det viste sig, at æblet, var bolden, der forsvandt for mange år siden. Snurretoppen lod sig ikke dupere af bolden, og da tjenestepigen fandt den og tog den med ind i stuen igen, snakkede den aldrig mere om sin gamle kæreste. Drengen havde meget forskelligt legetøj, bl.a. en snurretop og en bold. Da snurretoppen er ved at blive gammel og kedelig sætter drengen den i stand. En anden mulighed kunne være at lave sit eget legetøj. Bæver: Lav en bold. Stanniol og gamle cykelslanger. Lav nogle små kugler af stanniol (ca. 1 cm i diameter). Klip cykelslangerne i 1 cm brede ringe. Sæt cykelslange ringene rundt om kuglen, indtil den er helt dækket, og så har du en bold som kan hoppe. Ulve: Lav en snurretop. Lim pinden i hullet, og man har en snurretop. Kan eventuelt males. Træstykker, der er spidset til og med et hul i, en pind, der passer i hullet, lim.

13 11. Nattergalen I det store Kina boede kejseren i sit fine palads af porcelæn. Han havde en have så stor og prægtig, at ikke engang gartneren vidste, hvor stor den var. Folk kom og besøgte haven og lavede de fineste artikler og bøger om den. De fortalte flot om, hvor skøn haven var, og i særdeleshed hvilken prægtig sang den lille nattergal leverede. Da kejseren hørte om den lille fugl, bad han sin kavaler om at få den til paladset, så den kunne synge for ham om aftenen. Han vil vide, hvad det var, alle folk var så betagede af. Kavaleren ledte over hele paladset, men uden held. Han forsøgte at fortælle kejseren, at det måtte være en historie, og at fuglen ganske enkelt ikke fandtes. Dette troede kejseren ikke på, og kavaleren må af sted igen. Anden gang kom han ned i køkkenet, og her kunne den lille kokkepige fortælle, hvor fuglen befandt sig. Hun viste kavaleren og det halve hof vej til nattergalen, og den blev inviteret til paladset for at synge for kejseren. Han blev så begejstret for den lille grå fugls sang, at han ønskede den fast på paladset. Som belønning skulle den have kejserens guldtøffel om halsen. Dette vil nattergalen ikke, for den havde set kejseren græde over den smukke sang, og det var belønning nok til den. Nattergalen kom i et bur og blev luftet to gange om dagen. Hver aften skulle den synge for kejseren. Efter et stykke tid fik kejseren en kunstig nattergal, som sang lige så smukt som den rigtige, og alle glemte hurtigt den lille fugl, som sneg sig tilbage i skoven. Efter at den kunstige fugl havde spillet aften efter aften, gik den en dag i stykker. Kejseren tilkaldte først sin livlæge, men denne havde ikke meget forstand på mekanik, så derfor tilkaldte man urmageren. Han fik nødtørftig den lille fugl lappet sammen, men sagde samtidig, at man måtte spare på den. Kejseren besluttede, at fuglen kun skulle synge en gang om året. Efter fem år blev kejseren syg, og hele hoffet forventede, at han døde. Faktisk havde man allerede fundet hans afløser. Da kejseren lå på det sidste, forlod hele hoffet ham, så han kunne få fred. Den selvsamme aften vendte den lille grå nattergal tilbage og sang kejseren tilbage til livet. Kejseren forsøgte at få fuglen til at blive på paladset, men det ville den ikke. Den lovede dog at komme og synge, når den havde lyst. Næste morgen kom tjeneren for at se om kejseren var død, men det var han ikke. Han hilste tjeneren med et Godmorgen!. Kejseren havde 2 forskellige fugle og de sang med hver sit næb. Den kunstige nattergal sang ikke helt så smukt som den rigtige, og den kunne kun én melodi. Lad os høre hvor smukt I synger. Bævere/ulve: Lær og syng sangen om nattergalen. Sangen om nattergalen (Den grønne spejdersangbog nr. 293), evt. musikinstrumenter.

14 12. Prinsessen på ærten Der var engang en prins, som ville have sig en rigtig prinsesse, så han rejste hele verden rundt for at finde en. Men der var altid noget i vejen med dem, han mødte. Han tog bedrøvet tilbage til slottet. En aften var det et frygteligt uvejr, og det bankede på slottets port. Udenfor stod en prinsesse, som var helt gennemblødt af regnen. Dronningen ville være sikker på, at hun var en rigtig prinsesse, så under tyve madrasser og tyve edderdunsdyner lagde hun en lille ært. Næste morgen spurgte de prinsessen, hvordan hun havde sovet. Hun fortalte, at hun slet ikke havde lukket et øje om natten, da hun lå på noget hårdt, så hun nu var brun og blå over hele kroppen. Dette måtte være en rigtig prinsesse, når hun kunne mærke ærten gennem alt dette. Så ømskindet kunne kun en rigtig prinsesse være. Prinsen tog hende derefter til sin kone. Prinsessen havde ligget på ærten hele natten og havde mærket den med sin krop. Vi skal nu se, hvad I kan mærke. Bævere: Ulve: Alternativ: Følekimsleg med fingrene. Stor sæk eller plastikpose, 10 forskellige ting. Følekimsleg med tæerne. Stor sæk eller sovepose, 20 forskellige ting. Følekimsleg med fingrene i en gryde/spand med havregrød. Havregrød, gryde/spand, 10 ting.

15 13. Vanddråben Der var engang en gammel mand, som alle folk kaldte Krible-Krable. Han ville altid have det bedste ud af enhver ting, og når det ikke kunne lade sig gøre, så brugte han trolddom. En dag sidder han med sit forstørrelsesglas foran øjet og kigger på en vanddråbe, som var taget fra en vejgrøft. Det kriblede og krablede i dråben. Alle smådyrene hoppede og sprang og trak i hinanden. Han syntes, at det var afskyeligt og undrede sig over, at de ikke kunne leve i fred og ro med hinanden. Han kunne ikke finde en måde at få dem til at leve i fred og ro, så han måtte bruge sin trolddom. Han ville give dem kulør, så de blev tydelige. Han hældte en dråbe hekseblod i dråben. Nu blev alle rosenrøde over det hele, og det lignede en helt by af nøgne vildmænd. En gammel trold uden navn kom forbi Krible-Krable, og trolden kiggede også på dråben. Han syntes, at det lignede en hel by, hvor alle løb rundt uden tøj, puffede til hinanden og bed i, trak i og åd hinanden. En pige sad så stille som en lille jomfru, og ønskede kun fred og ro. De andre trak hende frem, hev i hende og åd hende til sidst. Trolden syntes, det var overordentlig morsomt. Krible-Krable spurgt trolden, hvad han troede, det var, han så. Trolden mente, det var København eller en anden stor by, men Krible-Krable kunne fortælle ham, at det blot var en dråbe grøftevand. Når man gennem et forstørrelsesglas kigger på noget vand fra en sø, å eller grøft, så er det helt levende. Der er mange forskellige organismer, som lever i vandet. Krible-Krable syntes, at organismerne lignede små mennesker. Når man kigger gennem en kikkert eller et forstørrelsesglas, bliver tingene så store, at det kan være svært at se, hvad det i virkeligheden er. Bævere: Ulve: Med en kikkert finde forskellige ting, som er placeret i naturen. Kikkert, 10 ting som hænger i træerne omkring posten. Med en kikkert finde forskellige ting, som er placeret i naturen. Kikkert, 20 ting som hænger i træerne. Alternativ: Lave en insektstøvsuger. Gazebind, små glas med låg, plast slange, sø/vandhul. (Se Spejderliv, side 113, eller Aladdin nr. 3, 2001/2002, side 10).

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Eksempler på historier:

Eksempler på historier: Eksempler på historier: Der var engang en mand Der havde en fisk Akvariet blev for gammelt Derfor skulle han købe et nyt Men han havde ikke noget at putte fisken i Derfor døde den og kom op i himlen Der

Læs mere

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen

Skibsdrengen. Evald Tang Kristensen Skibsdrengen Evald Tang Kristensen Der var engang en rig mand og en fattig mand, og ingen af dem havde nogen børn. Den rige var ked af det, for så havde han ingen til at arve sin rigdom, og den fattige

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER

SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER SANGE TIL BABYRYTMIK I FREDENS-NAZARET KIRKER Velkommen til babyrytmik! I mappen her finder du de sange, vi synger til babyrytmik i kirken. Du er velkommen til at låne en mappe med hjem, hvis I har lyst

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!!

KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING SÆT SEJL!! INDLEDNING KAPTAJN JACK OG HANS BESÆTNING Ud på det store hav sejler piratkaptajn Jack sammen med alle hans pirat venner. De bor på en øde ø med store palmer,

Læs mere

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten.

Hvad skal jeg så nede i træet? spurgte soldaten. Fyrtøjet Eventyr af Hans Christian Andersen - 001 D er kom en soldat marcherende hen ad landevejen: én, to! én, to! Han havde sit tornyster på ryggen og en sabel ved siden, for han havde været i krigen,

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst.

Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst. Opgaver, hvor børnene skal finde tegn (her kun punktum og komma), sætninger og ord i en tekst. Indhold: 7 nummerere opgaver, der gradvist bliver sværere og sværere og et A-4 opslag (Kopier det 140 % op

Læs mere

Sange for de helt små

Sange for de helt små Sange for de helt små Hjulene på bussen Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, rundt, Hjulene på bussen drejer rund,rundt,rundt, gennem hele byen. Dørene i bussen

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing

Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr. Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm. Puplishing 1 Kasper Adsbøll Eventyret over alle Eventyr Der er altid en historie, der ikke er blevet fortalt! Grimm Puplishing Eventyret over alle Eventyr Forlaget: Grimm Puplishing Forfatter: Kasper Adsbøll Layout:

Læs mere

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6

indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Martin i Laos indhold Børn i Laos 4 Martin kommer til Laos 6 Indhold Børnene ved Mekong 10 Dyrene i landsbyen 14 Hvad spiser man i Laos 16 Martin i rismarken 18 Børnene vaccineres 20 Nee og Noo står op

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - leg - børn skal have det sjovt! julegaver

VISNINGS MATERIALE U N D E R. - leg - børn skal have det sjovt! julegaver U N D E R VISNINGS MATERIALE - leg - børn skal have det sjovt! Børn legede selvfølgelig også i 1800-tallet. Derhjemme havde de måske lidt legetøj. Det var dog mest børn i byerne og de rigeste, der havde

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn.

Du var alene hjemme. Der var ingen blomster i huset, og når du kiggede ud af døren, så du ingen træer, du så kun vissent græs, og du så kun fjernsyn. MULIGHEDER Hvis mennesker havde fire ben, så ville alt gå i stykker. Hvis der ikke var kæledyr i Sevel, så ville København blive en landsby. Hvis Sevel var hovedstad i Danmark, så ville himlen blive grøn

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge

Til Akino og Caitlyn, mine søde små galninge En dag finder Gris en magisk kasse der kan kopiere alt der bliver lagt i den. Gris beskytter den så meget og bliver så mistænktsom af enhver der vil bruge den at han tyger til drastiske metoder. Han tvinger

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Endelig knagede det ene æg efter det andet: pip! pip! sagde det, alle æggeblommerne var blevet levende og stak hovedet ud.

Endelig knagede det ene æg efter det andet: pip! pip! sagde det, alle æggeblommerne var blevet levende og stak hovedet ud. Side 1 af 7 DANSK Pædagogisk assistent Den grimme ælling Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, kornet stod gult, havren grøn, høet var rejst i stakke nede i de grønne enge, og der gik storken

Læs mere

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1

Den modige. Modig - niveau 1 - trin for trin. Modig Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Med udfordringsmærket drager spirerne ind i Disneys magiske

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 15. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 15 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 15 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge15_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 12.05 Uge 15 l Verden omkring

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til Kapitel 1 Det var Julies fødselsdag, og hun havde spekuleret meget på, hvad hendes far og mor mon ville give hende. Hun havde skrevet en lang liste over småting, hun syntes hun manglede, og så havde hun

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2009. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3. Tekst- og opgavehæfte Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2009 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Navn CPR-nummer Produktionsnr. 01 Dato Prøvenummer

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

Den hemmelige remse. Kapitel 1. Kapitel 2

Den hemmelige remse. Kapitel 1. Kapitel 2 Den hemmelige remse Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-15-4 Kapitel 1 Nu

Læs mere

Sagnet om Sorte Hans

Sagnet om Sorte Hans Sagnet om Sorte Hans Vidste I, at der engang her på dette sted lå et hus? Hvis vi i morgen, når der er lyst, går lidt ind i træerne der, så vil I kunne se nogle sten, som udgør ruinerne af, hvad der var

Læs mere

"Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty;

Hør I, stolten Adelus, Ebbe Skammelsøn. hvorlænge vil I mig bie, imedens jeg rider op på land. Skammel han boede nør i Ty; Ebbe Skammelsøn 1. Skammel han boede nør i Ty; han var både rig og god; så høviske haver han sønner fem, de to går verden imod. Fordi træder Ebbe Skammelsøn så mangen sti vilde. 2. De tre, de ere for lang

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Tre eventyr inspireret af Els Cools univers. Skrevet til danseforestillingen Bagerst i Skuffen af sart DanseTeater. Af Anneline Köhler Juul

Tre eventyr inspireret af Els Cools univers. Skrevet til danseforestillingen Bagerst i Skuffen af sart DanseTeater. Af Anneline Köhler Juul Tre eventyr inspireret af Els Cools univers Skrevet til danseforestillingen Bagerst i Skuffen af sart DanseTeater Af Anneline Köhler Juul Svendborg d. 3.oktober 2013 Springe i skov Drengen spurgte elefanten,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Heksen Helga Håndvask

Heksen Helga Håndvask Historien om hvorfor Heksen Helga Håndvask lærte at vaske hænder Historie: Lisa Spangby Illustration: Daniel, Dubba PIIIISSSTTT. Ja, det er dig jeg kalder på kom og sæt dig ned, så skal jeg fortælle en

Læs mere

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set.

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set. LÆS STARTEN AF 1 Dræberfisken Sirius holdt godt fast i sit svævebræt mens han spejdede nervøst gennem skyerne. Han frøs, for han havde holdt udkig i mange timer. Skyerne var tætte. Hver gang han drev gennem

Læs mere

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame

På jagttur til Mayogi-safaris. i Sydafrika. Nr. 1/2012 BigGame På jagttur til Mayogi-safaris i Sydafrika 100 For et år siden tog fire danske par på jagt efter bl.a. springbuk, bleesbuk, duiker, black wildebeest og kudu nær Port Elisabet, og den tur kom de ikke til

Læs mere

Små historier. sø ro so så tå. Rim

Små historier. sø ro so så tå. Rim Rim ko so mus hus får hår is ris lo to ti ni få lå se fe min din far har hat kat te le på gå at nat nu du by sy ny ly bi si mel hel mas las i hi tø sø ro so så tå Dyre-rim En hest får hø En fugl får frø

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Rester Min gamle klassekammerat Thomas ringer og fortæller mig, at hans kone er død. Det er sket pludseligt og uden sygdom; han vågnede en morgen for ni uger

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Drømmen om at bo for sig selv

Drømmen om at bo for sig selv Artikel i Muskelkraft nr. 2, 2001 Drømmen om at bo for sig selv Peter Bang Jensen er glad for, at han flyttede væk fra en institution og ud i egen lejlighed, men hverdagen kan være svær uden hjælpere Af

Læs mere

Sheik flytter ind, men...

Sheik flytter ind, men... Sheik flytter ind, men... - Heste burde ligge på en stegepande, driller far. - Det er da det dummeste, jeg nogensinde har hørt, fnyser Mia. - Du kan da selv ligge på en stegepande, og du skal slet ikke

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma

Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Sprognævnets kommaøvelser øvelser uden startkomma Øvelse 1-20: Øvelse 21-29: Øvelse 30-34: Øvelse 35-39: Øvelse 40-44: Øvelse 45-49: Øvelse 50-59: Øvelse 60-85: Der sættes komma efter ledsætninger, jf.

Læs mere

For næsen af Gestapo

For næsen af Gestapo Jørgen Hartung Nielsen For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 27885 For næsen af Gestapo_indhold.indd 3 27/10/11 16:06:28 For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau

Læs mere

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard.

Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Kolofon Kære læser Dette er en tekstboks dem vil du kunne finde mange af. Forfatter: Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Billeder: også Nicklas Kristian Holm Brødsgaard. Denne bog er skrevet i 2014. Forlag

Læs mere

Regelmæssige udsagnsord

Regelmæssige udsagnsord Regelmæssige udsagnsord er den korteste form af et ord. Man finder navneform ved at sætte at foran ordet. er det der sker lige nu. De fleste udsagnsord danner nutid ved at sætte er til stammen. er det,

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer

Årstiderne. Dokumentation til Grønne Spirer Dokumentation til Grønne Spirer I det sidste års tid har vi arbejdet meget intens for at gøre børnene i SpireVium mere bevidste om, hvad der kan findes i naturen i de forskellige årstider. Vi har også

Læs mere

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik.

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et MEGA godt emne det har været sjovt! Patrick Stistrup 6. klasse Indhold - Hvad har vi

Læs mere

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt.

GPS 37-43. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m.fl. www.opdagnyt. GPS 37-43 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m.fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 37: Salomon Nøglesætning: Gud kan hjælpe dig Bibelvers 1 Petersbrev

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Spirens store ønske. - en tegnet fortælling om spirer. Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer

Spirens store ønske. - en tegnet fortælling om spirer. Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer Spirens store ønske - en tegnet fortælling om spirer Martin Frøsig & Miriam Sasha Sommer Forlaget Friske Spirer Spirens store Ønske Forlaget Friske Spirer info @ friskespirer.dk www.forlagetfriskespirer.dk

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Observationer i vuggestuen

Observationer i vuggestuen 1 Observationer i vuggestuen 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Lotte = Mommy Maria = Mor Mille og Ida= Ida og Marias døtre Institutionen: Vuggestuen er en del

Læs mere

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 3 SESS: 15 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 PIA JUUL SKADEN roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 4 SESS: 14 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 Skaden Pia Juul/Tiderne

Læs mere

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin

Opgaveskyen.dk Opgavesæt nr. 1. Dansk 4. Klassetrin Opgavesæt nr. 1 Dansk 4. Klassetrin Opgave 1-5: Opgave 6-7: Opgave 8-11: Opgave 12-14: Opgave 15: Opgave 16-17: Opgave 18: Navneord Sætningsanalyse og ord Tillægsord Udsagnsord Skriv selv Dobbeltkonsonanter

Læs mere

Oven over skyerne..! Få alt at vide om rumfart, rumstationer og raketter hér: http://www.geocities.ws/johnny97dk/rumfart/index.htm

Oven over skyerne..! Få alt at vide om rumfart, rumstationer og raketter hér: http://www.geocities.ws/johnny97dk/rumfart/index.htm Oven over skyerne..! Du skal lære mennesker, steder og ting ude i rummet og på jorden hvor du bor Du skal lære om stjernetegnene Du skal lave din egen planet-rap Du skal skrive et brev fra Månen Du skal

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem.

forstod ikke, hvad de sagde. Måske hjalp det, hvis hun fløj nærmere ned til dem. 7. Kapitel Lang tid efter landede Undo på toppen af et kæmpestort hus. Herfra, hvor hun sad, kunne hun se vidt omkring. Og dybt, dybt nede opdagede hun en masse vingeløse. Nogle for ud og ind af husene.

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov

Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov Friluftsaktiviteter i Kærhaveskov også for mennesker med funktionshæmninger Af Sanne Jensen, socialpædagog med videreuddannelse i specialpædagogik, friluftslivsvejleder, gymnastik- og kano-/kajakinstruktør.

Læs mere

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier.

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier. et HeLt NYt Ord! Det her er historien om, hvordan min lillebror opfandt et nyt ord. Og om hvordan vi blev til det, som ordet betyder. Ordet var: DIGTER-TIV. Næsten alle ved vist, hvad en detektiv er altså

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere