fjernvarmens avis varmen skal vi ikke tænke over...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "fjernvarmens avis varmen skal vi ikke tænke over..."

Transkript

1 fjernvarmens avis Over halvdelen af borgerne i roskilde by har fjernvarme flere er på vej til at få det Læs mere her i avisen om, hvad fjernvarme er, hvad det koster, og hvordan du kan spare på varmen! sparer kr om året med fjernvarme mere fjernvarme - mindre CO 2 mændene bag fjernvarmen januar 2013 varmen skal vi ikke tænke over

2 2 Varme fakta 1,6 mio danske husstande har i dag fjernvarme har naturgasfyr, har oliefyr og har individuelle varmepumper wwwroskilde-forsyningdk Fremtidssikker varme Skruer du op for radiatoren, og har du fjernvarme, opvarmer du dit hjem ved hjælp af energi, der ofte kommer langvejs fra Fjernvarme er nemlig i bund og grund et transportsystem, der sender varmt vand fra A til B I Roskilde betyder det, at vi får det meste af vores fjernvarme fra Avedøreværket, i form af overskudsvarme fra produktion af el eller fra KARA/NOVEREN som led i afbrændingen af affald Det sker ved, at vand bliver varmet op og i store rør sendt ud til dig som forbruger, hvor det giver energi til din fjernvarmeveksler Via veksleren bliver dit hus varmet op og sørger samtidig for varmt vand i hanerne Når fjernvarmevandet har givet varme til din fjernvarmeveksler bliver det afkølet sendt tilbage til varmeværket Fjernvarme bliver altså fremstillet ved hjælp af overskudsvarme, og er dermed langt mere miljøvenligt end for eksempel olie og gas Samtidig kan fjernvarme let omstilles til andre energiformer uden at det mærkes af forbrugerne, og den kræver meget lidt vedligehold Fjernvarme er godt for miljøet, nemt og fremtidssikkert billig fjernvarme Fjernvarmeprisen i Roskilde har været stabil de sidste mange år, og er delt op i et fast og et variabelt beløb En typisk regning er på kr om året for et parcelhus på 130 m 2 Den faste pris er en arealpris, hvor du betaler 19,61 kr for hver m 2 du varmer op Udover den faste pris betaler du for dit forbrug Hver MWh (megawatt-time) koster 605,94 kr Cirka en tredjedel af det beløb er moms og afgifter til staten På Roskilde Forsynings hjemmeside kan du se dit forbrug, hvis du er kunde hos os Hvis du varmer dit hus op med el, olie eller gas, kan du på vores hjemmeside sammenligne din varmeudgift med fjernvarme Tast dit forbrug ind i vores beregner og se, hvad prisen ville være, hvis du havde fjernvarme roskilde FOrsyNiNg må ikke Få OVersKUd Selvom fjernvarme er en af de billigste opvarmningsformer, skal regningen hos den enkelte forbruger være så lav som mulig Derfor skal Roskilde Forsyning følge nogle strenge regler for at sikre, at vi leverer fjernvarme så billigt som muligt Det betyder blandt andet, at vi er underlagt krav fra konkurrencetilsynet, og at vi drives efter hvile-i-sig-selv princippet Vi må med andre ord ikke tjene penge på at sælge fjernvarme Samtidig kan du som kunde i Roskilde Forsyning få gratis energirådgivning, så du kan spare mere Til gavn for miljøet og for din pengepung Har du VirKsOmHed spar penge mens du tænker på miljøet Har du virksomhed eller bor i en boligforening, så overvej at få besøg af vores energirådgiver der er mange penge at spare ved at få tjekket dit fjernvarmeanlæg ring til vores kundeservice på tlf: Fra kakkelovn til fjernvarme Jeg blev født i 1948 Mit barndomshjem var trygt og varmt Og dog For helt nemt var det ikke at holde lejligheden i Ishøj varm i de kolde vinterdage Mine forældre var nemlig nødt til at sørge for, at der hele tiden var brænde nok i kakkelovnen Det var selvfølgelig ikke noget, som de stod op og gjorde midt om natten Så det var en drøj omgang, når vi om morgenen stod op til en kold kakkelovn Derfor var det en rar omvæltning, da vi fik oliefyr og tilhørende radiatorer I 1990 var der endnu en behagelig omvæltning, da jeg kunne skifte oliefyret ud med fjernvarme Da var det slut med bulder og brag fra fyret, og vi fik oven i købet mere plads i bryggerset Som årene gik, har jeg ikke skænket min varme fjernvarme mange tanker, for det har bare fungeret Først i 2010, da jeg blev formand for Roskilde Forsyning, begyndte jeg at tænke mere over, hvad fjernvarme egentlig er for en størrelse Og jo mere jeg tænker over det, jo mere fantastisk er det For jeg er selv med til at levere varmen i form af afbrænding af affald, og resten af varmen er også et biprodukt nemlig fra produktion af el Det betyder, at fjernvarme er den mest miljørigtige opvarmningsform, vi har Samtidig er den billig Derfor er jeg stolt af, at mere end halvdelen af hjemmene i Roskilde i dag bliver varmet op ved hjælp af fjernvarme Jeg er også stolt over, at vi hele tiden arbejder for, at endnu flere kan få glæde af fjernvarme Så sent som i sommeren 2012 tog jeg feks det første spadestik til fjernvarmeudvidelsen i Himmelev, hvor cirka 1500 husstande over de næste otte år får mulighed for at skifte til fjernvarme Med Fjernvarmens Avis håber jeg, at endnu flere vil tænke over, hvor fantastisk fjernvarme egentlig er KOLOFON: FjerNVarmeNs avis: Annoncetillæg i Roskilde Avis uge 4 / UdgiVer: Roskilde Forsyning tekst: Bjørk Hasager Sørensen / FOtO: Patrick Holbek illustration: Annabir LayOUt Og produktion: Roskilde Mediecenter K/S / tryk: Provinstrykkeriet avisen er produceret i samarbejde med: Trine Keinicke Sørensen, klimakoordinator Roskilde Kommune, Anette Klarskov, kundeservice Roskilde Forsyning, Bjørk Hasager Sørensen, kommunikationsmedarbejder Roskilde Forsyning, Helle Lyngbye, kommunikations- og udviklingskonsulent Roskilde Forsyning, Søren Baungaard Sørensen, driftschef for vand og fjernvarme, Roskilde Forsyning Torben Jørgensen Formand for Roskilde Forsyning Formand for Teknik- og miljøudvalget

3 varme fakta Over 60 % af alle danske husstande har fjernvarme Det svarer til 3,2 mio danskere Dermed udgør de Danmarks største miljøbevægelse 3 wwwroskilde-forsyningdk varmen skal vi ikke tænke over Der er skruet op for radiatorerne hos familien Fridberg i Roskilde For familien skal ikke fryse i de kolde vintermåneder Heldigvis er det både nemt og billigt fakta familien fridberg har en fjernvarmeregning på cirka kr om året familien bor i et hus på 108 m 2, og bruger cirka 16 mwh fjernvarme om året de supplerer fjernvarmen med en brændeovn i stuen Tanken om at fryse gennem vinteren fylder ikke meget i bevidstheden hos familien Fridberg Der er heller ikke grund til at skænke kulde indendørs mange tanker I de otte år familien på fire har boet i villaen i Roskilde er varmen nemlig kommet ud af radiatoren lige så snart familien skruer op på termostaten For hyggens skyld og for at spare lidt på varmeregningen bliver radiatoren dog suppleret med en velbenyttet brændeovn, som står i stuen Vi tænker ikke så meget over hvor varmen kommer fra Vi skruer op for radiatoren, når det bliver koldt Det er dejlig nemt, fortæller Lene Fridberg, mens hendes mand, Anders supplerer Vi prioriterer, at huset ikke skal være koldt, og vi har varme i kælderen hele året for at undgå, at der bliver fugtigt Det handler om, at huset har godt af det, og at vi ikke skal fryse, siger han Kold morgen nej tak I Anders barndomshjem var en varm stue i en kold vinter imidlertid ikke nogen selvfølge Den gang blev barndomshjemmet varmet op af et kombifyr, der ikke altid var lige stabilt Om vinteren var det koldt halvdelen af tiden Især om morgenen Når man har prøvet den slags, så værdsætter man, når varmen er der uden at skulle tænke over det Det er da fedt, fortæller Anders Kolde morgener og lunkne bade er heller ikke noget, som familiens to teenagere, tvillingerne Anne og Mads ville bryde sig om Ej, det ville ikke være rart, siger Anne Hun og broderen bestemmer selv, hvor meget varme de bruger på deres værelser regningen bliver bare betalt Om der bliver brugt en lille smule mere eller mindre varme betyder nemlig ikke det store Varmeregningen er en af dem, der bare bliver betalt Jeg har ikke tænkt over, at jeg synes det var dyrt Hvis den var det, ville vi nok følge mere med i, hvor høj den var, siger Lene gør en forskel for miljøet Selvom familien Fridberg ikke tænker meget over, hvor fjernvarmen kommer fra, er den sammen med mere end halvdelen af landets husstande med til at gøre en forskel for miljøet Fjernvarme er nemlig den mest miljørigtige kollektive opvarmningsform vi har Det er godt, at det er så nemt at gøre noget for miljøet uden at tænke over det Og så kan jeg også godt lide, at meget af varmen kommer her fra byen, fortæller Lene en typisk familie i roskilde, med et hus på 130 m 2, har med et varmeforbrug på cirka 18 mwh om året en varmeregning på omkring kroner årligt du kan se dit forbrug på vores hjemmeside hvis du ikke har fjernvarme kan du se, hvad din varmeregning ville være, hvis du skiftede til fjernvarme ny sms-service hvis fjernvarmen bliver afbrudt vi sender en sms til dig, hvis forsyningen af vand eller varme til dit hjem bliver afbrudt det kan feks være, hvis der pludselig sker et brud på en ledning, en vandforurening eller hvis vi bliver nødt til at lukke for forsyningen i forbindelse med vedligeholdelse du er allerede tilmeldt sms-service, hvis du er kunde i roskilde forsyning, og har en mobiltelefon, som er registreret på din adresse via dit teleselskab har du hemmeligt nummer eller taletidskort, kan du selv tilmelde dig servicen på vores hjemmeside wwwroskilde-forsyningdk, hvor du også kan afmelde den Mere end rørinstallationer En professionel teknikentreprenør ROSKILDE VVS tilbyder Aut VVS installatør Fjernvarmeanlæg Vi kan, som én af de førende entreprenører, løse enhver opgave indenfor fjernvarme og industri, da vi besidder samtlige kompetencer Brug os som din sparringspartner og træk på vores viden og erfaring Industriholmen 80 I 2650 Hvidovre Tlf: I wwwlh-rorbygdk Vi gør det nemt for dig WiCotEC kirkebjerg er en fusion af de to teknikentreprenører WiCotEC A/s og kirkebjerg A/s Vi kan håndtere alle væsentlige faglige discipliner, som indgår i hele den tekniske installation: VVs, El, Ventilation og fjernvarme Medlem af Dansk VVS-installatør forening Varmeanlæg Gasanlæg Vi kører serviceordning for Roskilde Varmeforsyning Pris kr 35,- mdrsom trækkes over varmeregningen Ring på telefon Lars Christiansen Aut vvs-installatør og VVS-tekniker Vindingevej 36, 4000 Roskilde Tlf wwwroskilde-vvsdk Servicearbejde Bad/Køkken Nu OGSå BOLIG- FORENINGER OG StøRRE EjENDOMME MM

4 4 Varme fakta km fjernvarmerør forsyner de danske hjem med fjernvarme I Roskilde ligger der knap 300 km fjernvarmerør wwwroskilde-forsyningdk Der kommer endnu mere fjernvarme og endnu mindre CO 2 Fjernvarmens historie i Roskilde går næsten 50 år tilbage men den har fremtiden foran sig Det næste store område i kommunen, som får fjernvarme, er Himmelev Det første hus i Roskilde fik fjernvarme i 1963 I dag opvarmes over halvdelen af hjemmene i Roskilde ved hjælp af fjernvarme Men udvidelsen af fjernvarmenettet er ikke slut I 2012 tog Roskilde Forsyning nemlig det første spadestik til fjernvarmenettet i Himmelev en lavere Varmeregning Ved at skifte til fjernvarme får beboerne i Himmelev en lavere varmeregning En typisk husstand vil kunne spare cirka 1000 kr på varmeregningen om året ved at skifte fra gas til fjernvarme Endnu mere, hvis den har olie Samtidig gør de en forskel for miljøet fjernvarme til HimmeleV HalVering af udledningen af CO 2 Baggrunden for fjernvarmeudvidelsen er, at Roskilde Kommune har vedtaget en klimaplan, hvor målet er, at kommunens udledning af CO 2 skal reduceres med 20 % inden 2020 Ved at udvide fjernvarmeområdet til Himmelev bliver områdets udledning af CO 2 til opvarmning reduceret med næsten 4000 tons i forhold til i dag Det svarer til mere end 50 % fjernvarme til HimmeleV HVOrDan? Udvidelsen af fjernvarmenettet foregår i to faser Den første er allerede i gang Her har primært store ejendomme og enkelte almindelige husstande fået tilbudt fjernvarme Fase II, hvor de cirka 1500 husstande i Himmelev løbende vil få tilbudt fjernvarme, er ikke vedtaget endnu Roskilde Forsyning og Andelsboligforeningen Herregårdsparken III (Kragholm) var de første, der fik fjernvarme i Himmelev Her modtager Maria Kristensen blomster Roskilde Kommune samarbejder om at finde den bedste løsning for, hvordan fjernvarmen kommer til Himmelev De første i HimmeleV Har fået fjernvarme i december 2012 blev beboerne i andelsboligforeningen Herregårdsparken iii (Kragholm) som de første i Himmelev tilsluttet fjernvarmenettet Beboerne var lidt nervøse over, hvordan det nu ville blive Både med alt gravearbejdet og om vi nu ville få ordentlig varme, men der er ikke nogen, der har ytret sig negativt Vi har været meget tilfredse med den behandling vi har fået, siger maria Kristensen, formand for Herregårdsparken iii (Kragholm) Hun er glad for, at foreningen valgte at skifte gassen ud med fjernvarme Vi har fået en bedre varme, fordi fjernvarmen bliver fordelt mere jævnt samtidig er vi sluppet af med larmen fra vores gasfyr, og vi har fået mere plads i bryggerset jeg kan også rigtig godt lige tanken om, at når jeg kører min gamle sofa over på Kara, så får jeg noget af den tilbage i form af varme, fortæller maria Kristensen Ring til os, når du har brug for en autoriseret kloakmester Leon Hansen Vi hjælper såvel kommune som private, virksomheder og boligforeninger i Roskilde området med bla: Nyanlæg af kloak I Reparation & vedligeholdelsesarbejde Sætningsskader I Forsikringsskader I Reetablering I Alt gravearbejde I Alt i kloak og nedløb I Nedsivningsanlæg Faskiner & nedsivningsanlæg/opgaver I Rottebekæmpelse samt udbedring af rotteskader I Omfangsdræn I Kloak brud & evt højvandslukke Tv inspektion af kloaker I Vandledningsbrud Vi er klar til at modtage dit opkald PH Entreprenøren ApS Køgevej 204 I 4000 Roskilde I Mobil Vælg en danskproduceret vekslerløsning fra Gemina Termix, når oliefyret eller gaskedelen skal erstattes af fjernvarme, eller hvis dit eksisterende fjernvarmeanlæg skal fornys Termix VVX med TPV-regulator og fuldisolering produceres til den miljøbevidste forbruger, der både har brug for energi til varmt brugsvand og til boligens radiatorer FREMTIDSSIKREDE LØSNINGER TIL FJERNVARME wwwtermixdk Kamco A/S udfører alle former for entreprenørarbejder i forbindelse med etablering, renovering og vedligehold af fjernvarmeledninger -en entreprenørvirksomhed i vækst Sjælland Bytoften Roskilde Tlf Fyn Thujavej Odense SV Tlf Kamco sikrer fremtidens forbindelser jylland Nydamsvej Hørning Tlf wwwkamcodk

5 Varme fakta Hold dine radiatorer og termostater fri for møbler, gardiner og tøj Radiatoren fungerer korrekt, når den er varm i toppen og kold i bunden 5 wwwroskilde-forsyningdk Sparer kr om året med fjernvarme I Hobbyland holder de orkidéerne i live og sparer samtidig penge Planteskolen valgte at skifte elradiatorer og oliefyr ud til fordel for fjernvarme Varme er en af de tunge poster på Hobbylands budget Planteskolen, der har 400 kvadratmeter drivhus og 800 kvadratmeter forretning at varme op, er samtidig afhængig af at have en stabil temperatur hele året Hvis vores planter ikke får varme, går de til Et par timers frost, og alt kan være ødelagt Nu behøver vi ikke tjekke olietanken og have besøg af skorstensfejeren i tide og utide Det var derfor ikke uden grundige overvejelser og beregninger, at virksomheden i 2011 sagde ja tak til at få fjernvarme en investering, der med tilslutning til fjernvarmenettet og installation af nye rør til radiatorer løb op i næsten en halv million kroner Sparer 30 % Vi regnede på økonomien sammen med Roskilde Forsyning, og de beregninger holder næsten stik Vi sparer mere end kroner på varmeregningen i forhold til før, så vores investering er tjent hjem på syv år, siger Steen Christensen, der ejer Hobbyland Det svarer til en besparelse på 30 % Hobbylands vigtigste grund til at skifte til fjernvarme var økonomi Men det var også vigtigt for virksomheden at få en stabil varmeforsyning Varmen er her bare, uden vi skal bekymre os over det, fortæller Steen Christensen Frygtede kæmpe Fyr Med fjernvarmen fulgte også en fjernvarmeveksler Og udsigten til at ofre butiksplads på sådan et stort monstrum brød Steen Christensen sig ikke om Heldigvis viste det sig, at fjernvarmeveksleren hverken var stor eller et monstrum Tværtimod var den lille og fiks og optog mindre plads end det gamle oliefyr Med fjernvarmen fulgte desuden endnu en gevinst, som Steen ikke havde regnet med Vi har et meget bedre indeklima nu end tidligere, fordi vi ikke får strålevarmen fra elradiatorerne, forklarer Steen Christensen at hvis du har virksomhed i roskilde Forsynings fjernvarmeområde, og overvejer fjernvarme, så kan vi hjælpe dig med at regne på, om fjernvarme kan betale sig for dig Se mere på vores hjemmeside eller kontakt os på telefon vidste du kalundborg rør- & fjernvarmeteknik a/s Komplette præisolerede rørsystemer til fjernvarme samt faglig rådgivning på alle projektstadier isoplus Fjernvarmeteknik A/S Korsholm Alle Middelfart Tlf wwwisoplusdk vi er Specialiter i: :: fjernvarme :: dobbeltrør :: muffearbejde :: rørarbejde :: industriarbejde kalundborg rør- & fjernvarmeteknik a/s Slagelsevej 239 B :: 4400 Kalundborg :: Tlf Din lokale specialist inden for fjernvarme, varmepumper og solceller mv Roskilde: Håndværkervej 78, 4000 Roskilde Samt afdelinger i: Helsinge Frederikssund København Tlf: wwwduemosecom

6 6 Varme fakta I 2011 udledte en gennemsnitlig fjernvarmeforbruger kun 2,5 tons CO 2 Hvis forbrugeren i stedet brugte naturgas, ville udledningen være 3,9 tons wwwroskilde-forsyningdk mændene bag fjernvarmen Henrik kommer med varmen Hvis du som kunde skal have udskiftet en måler eller har fået installeret en ny fjernvarmeveksler af en VVS er, møder du en af Roskilde Forsynings montører En af dem er Henrik Freese, der i mere end 12 år har hjulpet Roskilde med at holde varmen torben er med i et Co 2 eventyr Fjernvarmen i Roskilde har været en succeshistorie Energikonsulent Torben Rasmussen fortæller om fjernvarmens udvikling i Roskilde, som han har været en del af i mere end 30 år Når jeg kommer hjem til vores kunder, er de som regel glade, for jeg er der jo for at hjælpe dem De spørger efter gode råd og hjælp og det vil jeg selvfølgelig gerne give dem, siger Henrik Freese I sidste uge var der en kunde, som havde gulvvarme, og som ikke forstod, at det ikke virkede Så tog vi en snak om, at gulvvarme er en dag om at reagere, fra man skruer op eller ned på termostaten Det var lige den viden, han manglede, for at kunne styre varmen Ofte er det ikke mere end fem minutter, der skal til for at give folk en ekstra god service, forklarer Henrik Freese Hertil og ikke længere Men selvom Henrik Freese gerne vil give alle en god service og oplevelse, er en del af hans job også at sige fra Det sker nemlig, at kunder ringer om problemer, der er opstået på deres egen fjernvarmeveksler Den slags problemer skal man kontakte en VVS er for at få løst Vi leverer fjernvarme frem til måleren Derfra er det folks eget ansvar og de skal feks selv tilkalde en VVS er Det kan de fleste heldigvis godt forstå, når vi forklarer det, og vi prøver også at give nogle gode råd over telefonen, siger Henrik Freese kontrollerer fjernvarmen med sin ipad Selvom fjernvarmenettet snart har 50 års jubilæum i Roskilde, oplever Henrik Freese ikke, at der er tale om et gammelt system Tværtimod Fra sin Ipad kan han kontrollere fjernvarmenettet, og eventuelt justere på systemet Han kan også hurtigt se, om der er brud på ledningsnettet, og enten dirigere en kollega ud for at se på problemet eller hvis han er den eneste på vagt selv gøre det Da vi først lagde fjernvarme havde vi ikke erfaring nok, og det betød, at rørene ikke holdt særlig godt Allerede efter 12 år begyndte der at komme brud og damp op af jorden Det var ikke særlig godt for fjernvarmens ry følg dit forbrug klik ind på vores selvbetjening minforsyning eller benyt vores nye app til din smartphone du finder applikationen ved at gå ind på appstore eller google play søg efter minforsyning i begge tilfælde skal du bruge kunde- og målernummer, som du finder på din regning i øverste venstre hjørne fra olie til VedVarende energi I begyndelsen var fjernvarmen ikke specielt miljøvenlig Det var sådan set bare nogle store centrale kedler, der kørte på olie Nu er det heldigvis anderledes, og folk oplever sjældent, at deres fjernvarme ikke virker Hvis det sker, er det som regel planlagt og om sommeren, når vi vedligeholder ledningerne Brud på ledningsnettet sker heldigvis ikke ret tit længere Fjernvarme er samtidig gået hen og blevet den mest miljøvenlige opvarmningsform vi har Mere end 40 % af fjernvarmen kommer fra grønne brændsler, og det vil kun stige fremover Den udvikling er jeg glad for at være en del af, Industriarbejde Muffemontage/Ekstrudering Fjernvarme Smedearbejde PN RøRtekNik ApS Holbækvej 106C 4000 Roskilde Tlf wwwrortekdk VI VARMER DANMARK OP Rambøll tænker i helhedsløsninger, der er fordelagtige for både samfund og slutbruger Vi rådgiver om hele fjernvarmeprocessen fra varmeproduktion til opvarmning af din stue WWWRAMBOLLdk VVS FIRMAET - vi udføre også fjernvarmeservice for Roskilde Varmeforsyning VI har AlTId gode TIlbud på nye FjERnVARME units Den fuldisolerede unit betyder, at du kan reducere varmetabet med op til 80% og bidrager derfor til en bedre energiøkonomi for hele husstanden Når I henvender jer til Bad Experten, får I: Gode faste priser Vi kommer til aftalt tid 1 klasses håndværk udført af fagfolk Tlf wwwbadexpertendk Scan QR-koden og få en kort video-info FjERnVARME Experten en ren fornøjelse 2012_Fjernvarmeavis_86x100mmindd 1 N:\0_Lets_make_it_work\advertisement\profile\service areas\energy & climate\2012-diverse energy annoncer nov\2012_fjernvarmeavis_86x100mm\2012_fjernvarmeavis_86x100mmindd 11/27/2012 4:14:10 PM

7 Varme fakta Kraftværker, der kun producerer el, udnytter gennemsnitlig ca 40 % af brændselsenergien Hvorimod kraftvarmeværker, der producerer el og fjernvarme, udnytter ca % af energien uden at udlede mere CO 2 7 wwwroskilde-forsyningdk Skær toppen af varmeregningen Tilmeld dig serviceordningen Roskilde Forsyning tilbyder vores fjernvarmekunder en fast serviceordning For kun 35 kr om måneden sikrer vi, at du udnytter fjernvarmen bedre, så du kan skære toppen af din varmeregning STørre Tryghed Vi tjekker dit anlæg grundigt og giver kvalificeret rådgivning Når du tilmelder dig, får du besøg af et professionelt servicefirma, der er uddannet til netop dit fjernvarmeanlæg Færre udgifter og mere miljø Under besøget får du tjekket dit anlæg grundigt, så det bliver indstillet til at udnytte varmen i dit hus optimalt Det betyder, at du opnår en bedre afkøling af det fjernvarmevand, du sender retur til os Resultatet er en lavere varmeregning Når du tilmelder dig serviceordningen, er du samtidig med til at gøre en forskel for vores fælles miljø For med ordningen sikrer vi, at du får den ønskede varme med mindst mulig energiforbrug Tilmeld dig serviceordningen på vores hjemmeside wwwroskilde-forsyningdk eller klip nedenstående ud og send den til os ja tak, jeg vil gerne meldes til serviceordningen med det samme ja tak, jeg vil gerne høre mere om serviceordningen Ordningen er et samarbejde med Roskilde Gas- og Vandmesterforening Den gælder for kunder, der har egen bolig og betaler fjernvarme til Roskilde Forsyning Kristian fik varmt vand i bruseren efter at have tilmeldt sig serviceordningen goddag til varmt vand i bruseren Et brev fra Roskilde Forsyning blev begyndelsen til enden på cirka 2,5 år uden nok varmt vand Kristian tilmeldte sig serviceordningen og har nu varmt vand nok til, at alle i familien kan få et varmt bad om morgenen Navn Adresse Telefon Klip kuponen ud og send den til: roskilde Forsyning A/S, Betonvej 12, 4000 roskilde Tlf Selvom både hus og fjernvarmeveksler var spritnyt, da Kristian og hans familie på fire flyttede ind i deres nye hjem, var der ikke nok varmt vand til, at alle i familien kunne få et varmt bad om morgenen Dem vi købte huset af gik konkurs, så der var der ikke hjælp at hente Vi tænkte ikke så meget over det Det var pisse irriterende, men vi levede med det, fortæller Kristian I efteråret 2012 fik familien et brev fra Roskilde Forsyning om, at der var noget galt med afkølingen på deres fjernvarmeveksler Det er ofte et tegn på, at anlægget ikke fungerer korrekt hurtig hjælp Vi ringede til Roskilde Forsyning, og fik tilmeldt os serviceordningen To dage senere kom der en vvs er, og gennemgik systemet Han kunne se, at den var helt gal, og lavede en nødløsning med det samme En uge efter lavede han en permanent, som vores forsikring betalte for siger Kristian Nu nyder vi, at vi ikke behøver tænke på, hvornår vi går i bad Det er fedt, siger Kristian Få mere ud af FJERNVARMEN» vidste du, at det koster dig ekstra, hvis temperaturen på dit returvand er for højt! Har du en for dårlig afkøling på returvandet?» Vil du have service på dit fjernvarmeanlæg?» Vil du spare penge»skal du have nyt fjernvarmeanlæg Vil du bare vide mere om fjernvarmeanlæg, så kontakt en af dine lokale fjernvarme specialister Roskilde Gas- & vandmesterforening -dine lokale aut specialister i fjernvarme! VI udfører SERVICE FOR ROSKILdE VARMEFORSyNING Allan Kloster Hansen Aut VVS & Klimaservice Carl Nielsens Eftf A/S VVS Firmaet Bad Experten Christian Peter Hansen Chr Skovgaard Møller C5 VVS A/S Finn Jepsen VVS A/S Gundsø VVS ApS Harbo VVS Himmelev VVS ApS Ekspres VVS John Jensen VVS A/S Lenart Jørgensen VVS Lyngens Rør & Blik Olsson VVS Ramsø VVS A/S Roskilde VVS ApS TLH VVS TEKNIK ApS Thorsen & Petersen VVS

8 8 Varme fakta De rør, der leder fjernvarmevandet væk fra din radiator, skal føles kolde/lunkne Jo koldere returtemperaturen er, jo bedre har du udnyttet varmen i vandet Dermed har du også opnået en god afkøling wwwroskilde-forsyningdk 4 varme spørgsmål En god afkøling af fjernvarmevandet hvad betyder det? Højere varmeregning Lavere varmeregning Hvad koster serviceordningen til dit fjernvarmeanlæg? 35 kr pr måned 100 kr pr måned Roskilde Forsyning er ved at udvide fjernvarmeområdet hvor til? Snoldelev Himmelev Fjernvarmen er? Ustabil og forurenende Billig og miljørigtig Få styr på varmen Selvom fjernvarme er en billig og miljørigtig opvarmningsform, kan du selv gøre meget for at spare endnu mere Følg nogle enkle råd og skær endnu mere af din varmeregning Få styr på temperaturen i huset - 21 grader er den ideelle stuetemperatur Hver ekstra grad herover øger varmeregningen med cirka 5 % Få styr på radiatorerne stil radiatorerne i samme rum på samme styrke Få styr på indeklimaet - luft ud flere gange om dagen i 5-6 minutter ad gangen Luk for termostaterne under udluftningen Er termostaterne tændt mens du lufter ud, bliver varmeforbruget større Klik ind på wwwroskilde-forsyningdk Du kan få flere gode råd på vores hjemmeside Her kan du også tjekke din families varmeforbrug under vores selvbetjening minforsyning Du skal bruge dit kundenummer og målernummer Roskilde Forsyning udlodder 3 gavekort af 500 kr til Roskildes Stjernebutikker Deltag senest den 22 februar 2013 Du kan finde svarene på spørgsmålene i Fjernvarmens Avis Vinderne får direkte besked og bliver offentliggjort i Roskilde Avis og på wwwroskilde-forsyningdk i løbet af uge 9 Navn Adresse Telefon Du kan udfylde konkurrencen direkte på vores hjemmeside wwwroskilde-forsyningdk eller klippe kuponen ud og sende den til os: Roskilde Forsyning A/S, Betonvej 12, 4000 Roskilde Tlf at det kan betale sig at få styr på returtemperaturen af dit fjernvarmevand Jo koldere returtemperaturen er, jo bedre udnytter du energien! Det giver en lavere varmeregning vidste du Ansatte og familie til ansatte i Roskilde Forsyning må ikke deltage i konkurrencen Ta et varmt billede Fjernvarme, en varm radiator, en varm familie, en rød Roskilde Forsynings bil Ta et varmt billede og vær med i fotokonkurrencen, som slutter den 1 april 2013 Vinderen offentliggøres i løbet af april Send dit varme foto og historien bag billedet til Husk at skrive navn, adresse og tlfnr I forbindelse med fotokonkurrencen vil de indsendte billeder blive vist på wwwroskilde-forsyningdk Roskilde Forsyning forbeholder sig ret til at benytte alle indsendte billeder og bruge dem i vores præsentationer med angivelse af fotograf Præmien er 3 gavekort: 1 præmie er gavekort på 1000,- kr, 2 præmie er gavekort på 800,- kr og 3 præmie er gavekort på 500,- kr Gavekortene er til Roskilde Stjernebutikker Foto: colourboxdk Roskildes foretrukne fjernvarme entreprenør i mere end 30 år Læs mere på wwwjfedk FJERNVARME - FOR MILJØETS SKYLD

Fokus på fjernvarme. Undgå ekstra regninger på grund af dårlig afkøling

Fokus på fjernvarme. Undgå ekstra regninger på grund af dårlig afkøling Fokus på fjernvarme Undgå ekstra regninger på grund af dårlig afkøling Aflæsningsspecifikation Målernr. Dato Aflæsning El 010106 36663 Varme 010106 90,514 Vand 010106 1009 Afkøling Installation Grad Enh

Læs mere

Effektiv afkøling betaler sig

Effektiv afkøling betaler sig Effektiv afkøling betaler sig 2 Udnyt fjernvarmen Returvand skal være så koldt som muligt Så godt som alle hovedstadsområdets hjem er i dag forsynet med fjernvarme. Men det er desværre langt fra alle,

Læs mere

effektiv afkøling er god økonomi udnyt fjernvarmen bedst muligt og få økonomisk bonus

effektiv afkøling er god økonomi udnyt fjernvarmen bedst muligt og få økonomisk bonus effektiv afkøling er god økonomi udnyt fjernvarmen bedst muligt og få økonomisk bonus www.ke.dk 2 udnyt fjernvarmen og spar penge Så godt som alle københavnske hjem er i dag forsynet med fjernvarme. Men

Læs mere

Ny retfærdig tarif på fjernvarmen

Ny retfærdig tarif på fjernvarmen Ny retfærdig tarif på fjernvarmen Vil betyde Mindre varmeregning til kunderne Mindre varmetab i rørene Øget effektivitet i produktionen En lav returtemperatur giver en mindre varmeregning Billig fjernvarme

Læs mere

Fjernvarmen er tæt på dig

Fjernvarmen er tæt på dig Fjernvarmen er tæt på dig Vordingborg Forsynings fjernvarmeanlæg kan snart levere miljørigtig fjernvarme til husejere i Kastrup og Neder Vindinge. fjernvarme for fremtiden 2 Vordingborg Kommune er klimakommune

Læs mere

Fjernvarme er billig men nu kan det blive endnu billigere GULDBORGSUND FORSYNING

Fjernvarme er billig men nu kan det blive endnu billigere GULDBORGSUND FORSYNING Fjernvarme er billig men nu kan det blive endnu billigere GULDBORGSUND FORSYNING Fjernvarme er billig men nu kan det blive endnu billigere Fra 1. januar 2012 ændrer Guldborgsund Forsyning prisstrukturen

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Nu bliver varmen dyrere

Nu bliver varmen dyrere Nu bliver varmen dyrere Det er i denne tid, at det for alvor begynder at blive koldt. Men det kan blive en dyr fornøjelse for de danske husstande at holde varmen. Energipriserne går hele tiden opad. Af

Læs mere

Bedre udnyttelse af FJERNVARMEN. få skik på AFKØLINGEN i dit varmeanlæg! FJERNVARME helt sikkert

Bedre udnyttelse af FJERNVARMEN. få skik på AFKØLINGEN i dit varmeanlæg! FJERNVARME helt sikkert Bedre udnyttelse af FJERNVARMEN få skik på AFKØLINGEN i dit varmeanlæg! FJERNVARME helt sikkert Sådan er det med FJERNVARME Rød = fremløb Blå = returløb I princippet er der med fjernvarme tale om en slags

Læs mere

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft!

Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! Udnyt solens naturlige varme. Det er sund fornuft! www.sonnenkraft.dk Derfor er solvarme genialt forever clever Der er masser af god energi i solen Solenergi og energireserver sat i forhold til jordens

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG Energipolitik på fjernvarmeområdet -Det hele hænger sammen -Det hele hænger sammen Dansk Fjernvarmes Hvidbog 2010 UDGIVER:

Læs mere

Vi skal være fælles om det! en mere retfærdig tarif på afkølingen

Vi skal være fælles om det! en mere retfærdig tarif på afkølingen Vi skal være fælles om det! en mere retfærdig tarif på afkølingen Rudkøbing Varmeværk A.m.b.a. Strandlystvej 123. 5900 Rudkøbing. Tel.: 6251 2142 www.rudkoebingfjernvarme.dk Sydlangeland Fjernvarme A.m.b.a.

Læs mere

Ny fair afregning af din fjernvarme

Ny fair afregning af din fjernvarme Ny fair afregning af din fjernvarme Se bagsiden, hvad du kan gøre for at spare på varmeregningen. Din fjernvarmeregning bliver mere retfærdig Hidtil har vi afregnet den variable del af fjernvarmen udelukkende

Læs mere

Serviceeftersyn af dit fjernvarmeanlæg

Serviceeftersyn af dit fjernvarmeanlæg Serviceeftersyn af dit fjernvarmeanlæg Få styr på forbrug og returtemperatur Få indstillet dit fjernvarmeanlæg til optimal drift af en specialuddannet vvs-montør. Hvad er et serviceeftersyn? Et serviceeftersyn

Læs mere

ASSENS FJERNVARME. - grøn energi er et fælles ansvar

ASSENS FJERNVARME. - grøn energi er et fælles ansvar ASSENS FJERNVARME - grøn energi er et fælles ansvar Tekniske data Kraftvarmeværk Energi input 17,3 MW Elproduktion 4,7 MW Varmeeffekt u/rgk 10,3 MW Varmeeffekt m/rgk 13,8 MW Damptemperatur, turbine 525

Læs mere

Få mere overskud i din varmeøkonomi

Få mere overskud i din varmeøkonomi Få mere overskud i din varmeøkonomi Nu kommer fjernvarmen til Bondemosen og området ved Solholm Kom til info-møde i Ullerslev Kulturog Idrætscenter den 30. januar! Fjernvarmen er overskudsvarme - også

Læs mere

Få mere varme ud af fjernvarmen. God afkøling gavner både miljø og økonomi

Få mere varme ud af fjernvarmen. God afkøling gavner både miljø og økonomi Få mere varme ud af fjernvarmen God afkøling gavner både miljø og økonomi U d n y t v a r m e n d e t b e t a l e r s i g Din afkøling fortæller, hvor godt du udnytter fjernvarmen Fjernvarmen er et fælles

Læs mere

Udskiftning af radiatorventiler. Fordele. Lavere CO 2 -udledning

Udskiftning af radiatorventiler. Fordele. Lavere CO 2 -udledning Energiløsning UDGIVET JANUAR 2011 - REVIDERET AUGUST 2011 Udskiftning af radiatorventiler Det anbefales at montere termostatventiler på alle radiatorerne i huset, og at der efterfølgende foretages en systematisk

Læs mere

Indsæt intro-billede

Indsæt intro-billede Indsæt intro-billede Muligheder for udskiftning af olieog naturgasfyr Energistyrelsens uvildige rådgivning om udskiftning af olie- og naturgasfyr udføres af Energitjenesten i samarbejde med, Bolius og

Læs mere

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode.

Fjernvarmeguide. til dig, der bor i lejlighed. Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. Hvis du har spørgsmål til brochuren eller din fjernvarme, er du velkommen til at kontakte dit boligselskab eller dit varmeværk. Fjernvarmeguide til dig, der bor i lejlighed Gl. Kærvej 15. 6800 Varde Tlf.:

Læs mere

VARME RÅD. Fjernvarme

VARME RÅD. Fjernvarme VARME RÅD Fjernvarme HOLD HUS MED FJERNVARMEN Her finder du råd og vejledning om, hvordan du bedst udnytter fjernvarmen. Hvis du har god føling med dit anlæg og husstandens måde at bruge varme på, er det

Læs mere

Fjernvarme til Væggerløse, Væggerløse Stationsby, Hasselø, Stovby, Tjæreby, Idestrup & Sdr. Ørslev. Maj 2006 Nr. 5

Fjernvarme til Væggerløse, Væggerløse Stationsby, Hasselø, Stovby, Tjæreby, Idestrup & Sdr. Ørslev. Maj 2006 Nr. 5 Med 5. udgave af Sydvarmenyt fra Sydfalster Varmeværk ønsker vi denne gang at orientere om følgende punkter: 1. Billigere fjernvarme igen i år. 2. Varmeværket har en sund økonomi. 3. Din varmeregning er

Læs mere

Spørgsmål og svar om "Pris på afkølingen i Varmeforsyningen" - og meget andet

Spørgsmål og svar om Pris på afkølingen i Varmeforsyningen - og meget andet Spørgsmål og svar om "Pris på afkølingen i Varmeforsyningen" - og meget andet senest opdateret den 23. november 2011. Hvorfor indførtes der pris på afkølingen fra 1. januar 2010?... 2 Hvad er afkøling?...

Læs mere

Indsæt intro-billede

Indsæt intro-billede Indsæt intro-billede Muligheder for udskiftning af olieog naturgasfyr Energistyrelsens uvildige rådgivning om udskiftning af olie- og naturgasfyr udføres af Energitjenesten i samarbejde med, Bolius og

Læs mere

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra.

en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. en lille historie om fjernvarme Nu skal vi hen på vores fjernvarmeværk og se, hvor varmen kommer fra. t mere på Læs mege skolen.dk fjernvarme Lidt fakta om fjernvarme Ud af 2,4 mio. boliger bliver 1,7

Læs mere

Hejrevangens Boligselskab

Hejrevangens Boligselskab Hejrevangens Boligselskab Projektforslag vedr. ændring af blokvarmecentral 28-07-2009 HENRIK LARSEN RÅDGIVENDE INGENIØRFIRMA A/S GODTHÅBSVÆNGET 4 2000 FREDERIKSBERG Telefon 38104204 Telefax 38114204 Projektforslag

Læs mere

når god energi er inde i varmen

når god energi er inde i varmen når god energi er inde i varmen DANMARKS STØRSTE MILJØBEVÆGELSE Fjern varme? Miljøet står højt på dagsordenen i disse år. I Danmark er der flere vindmøller på markerne og solfangere på ta- For miljøets

Læs mere

FJERNVARME. Hvad er det?

FJERNVARME. Hvad er det? 1 FJERNVARME Hvad er det? 2 Fjernvarmens tre led Fjernvarmekunde Ledningsnet Produktionsanlæg 3 Fjernvarme er nem varme derhjemme Radiator Varmvandsbeholder Varmeveksler Vand fra vandværket FJERNVARME

Læs mere

Beretning til generalforsamlingen i Lemvig Varmeværk 15. september 2014.

Beretning til generalforsamlingen i Lemvig Varmeværk 15. september 2014. Beretning til generalforsamlingen i Lemvig Varmeværk 15. september 2014. Emnerne: Det forløbne år Forsyningsområde og dækningsgrad Driftsøkonomi og brændselsomkostninger Varmepris og takstpolitik Drift

Læs mere

Beretning for 2007/2008 Løgstrup Varmeværk

Beretning for 2007/2008 Løgstrup Varmeværk Beretning for 2007/2008 Løgstrup Varmeværk Gas- og varmeprisen Sidste år kunne vi oplyse at det nok kun ville være et spørgsmål om tid, inden olieprisen gik op over 100 dollar. Nu kan vi konstatere, at

Læs mere

Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen

Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen 12. august 2009 Bliv CO 2 -venlig og spar op til 18 kroner om dagen Den gennemsnitlige husstand i Danmark bruger omkring 26.000 kroner om året på energi. Alene opvarmning af hjemmet koster i omegnen af

Læs mere

Convena BV.VV m/vejrkompensering

Convena BV.VV m/vejrkompensering Convena BV.VV m/vejrkompensering Vejledning brug, drift og vedligeholdelse Convena Isol BV.VV m/vejrkompensering Model: Dagnæs Bækkelund Driftsvejledning Denne Convenafjernvarmeunit er et komplet anlæg

Læs mere

Lavtemperaturfjernvarme

Lavtemperaturfjernvarme Lavtemperaturfjernvarme Om Lavtemperaturfjernvarme Hvorfor Lavtemperaturfjernvarme før klimaskærm Løsningen Resultater Målinger og test Kontakter Et forsøg i SFO Højkær i Brøndby Kommune har vist, hvordan

Læs mere

FÆLLES VARMELØSNING FJERNVARME V/ FLEMMING ULBJERG FÆLLES VARMELØSNING 2014/05/07

FÆLLES VARMELØSNING FJERNVARME V/ FLEMMING ULBJERG FÆLLES VARMELØSNING 2014/05/07 FJERNVARME V/ FLEMMING ULBJERG DAGSORDEN Området Varmeforbrug i dag Udbygningstakt for fjernvarme Om fjernvarme Jeres indflydelse på projektet OMRÅDET VARMEBEHOV I DAG Varmebehov MWh 1.243 bygninger Samlet

Læs mere

Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf. 9839 1437. Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf.

Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf. 9839 1437. Skørping Varmeværk a.m.b.a. Skørping Nord 11 9520 Skørping Tlf. Tak til alle annoncører i denne brochure mail@skoerpingvarmevaerk.dk www.skoerpingvarmevaerk.dk mail@skoerpingvarmevaerk.dk www.skoerpingvarmevaerk.dk Kom indenfor i dit varmeværk blev etableret i 1961.

Læs mere

Referat. Deltagere: 20. oktober 2014, kl. 19.45 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. joda@ringsted.dk. (formand)

Referat. Deltagere: 20. oktober 2014, kl. 19.45 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF. joda@ringsted.dk. (formand) Referat 20. oktober 2014, kl. 19.45 i Mødelokale/Bragesvej 18, RF Deltagere: Ringsted Byråd Johnny Dahlgaard (formand) Per Nørhave joda@ringsted.dk hjpen@ringsted.dk Andelsboligforeningen af Solveig Christiansen

Læs mere

2012 33.951 målere 11,5 mio. m 2 opvarmet areal 36,0 mio. m 3 fjernvarme/år Omsætning 679 mio. kr. Aalborg Portland. Nordjyllandsværket.

2012 33.951 målere 11,5 mio. m 2 opvarmet areal 36,0 mio. m 3 fjernvarme/år Omsætning 679 mio. kr. Aalborg Portland. Nordjyllandsværket. Aalborg Portland 2012 33.951 målere 11,5 mio. m 2 opvarmet areal 36,0 mio. m 3 fjernvarme/år Omsætning 679 mio. kr. Nordjyllandsværket Reno-Nord Energipolitiske pejlemærker Varmeforsyningsløsninger - klimabelastning

Læs mere

Evaluering af varmepumper

Evaluering af varmepumper Her er et samlet dokument for alle cases. De kommer ikke i nogen specifik rækkefølge, men med kommandoen ctrl+f kan man finde den case man ønsker. Held og lykke :) Evaluering af varmepumper Hej mit navn

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER

RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER RÅD OG VEJLEDNING OM BRUG AF FJERNVARME I LEJLIGHEDER INDHOLD LEJLIGHEDENS RUM.................................. 3 TEMPERATUREN..................................... 4 BRUG ALLE RADIATORER..............................

Læs mere

DREJEBOG VED KONVERTERING

DREJEBOG VED KONVERTERING VARMEVÆRKERNES ERIKA ZVINGILAITE, INSERO ENERGY OG JANE MOUSTGAARD, RAMBØLL DREJEBOGENS INDHOLD Energirenovering BRUTTOLISTER Overvejelser og analyser inden beslutning om konvertering træffes Tilslutning

Læs mere

Lynvejledning Fjernvarme. Guldborgsund Forsyning

Lynvejledning Fjernvarme. Guldborgsund Forsyning Lynvejledning Fjernvarme Guldborgsund Forsyning Denne brochure giver et hurtigt overblik over en række af de regler og vilkår, som fremgår af Guldborgsund Forsynings Leveringsbetingelser og betalingsvilkår

Læs mere

Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014

Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014 Temamøde om VARMEPLAN RANDERS 2010-2014 PROGRAM Velkomst Jørgen Niemann Jensen, Randers Kommune Program Jørgen Røhr Jensen, NIRAS Den globale udfordring Torben Chrintz, NIRAS Klimaplan for Randers Kommune

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? FIF MARKETING FI11/13 - returtemperatu Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. I Danmark udleder vi i gennemsnit

Læs mere

Rask Mølle Varmeværk

Rask Mølle Varmeværk Rask Mølle Varmeværk Ordinær generalforsamling Torsdag 26/6-2014 Formandens beretning om året der gik. Indledning: Regnskabsåret 2013/2014 har været et økonomisk rigtig godt år for Rask Mølle Varmeværk.

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Nykøbingvej 160 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-022663 Energikonsulent: Ralph Rex Larsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Godt nytår med udsigt til billigere varme

Godt nytår med udsigt til billigere varme Godt nytår med udsigt til billigere varme Af bestyrelsesformand Robert P. Sørensen Først og fremmest godt nytår til alle. Set med Holte Fjernvarmes øjne kan 2009 bestemt godt blive et rigtigt godt nyt

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Åvangen 19 B 8444 Balle BBR-nr.: 706-014119 Energikonsulent: Steffen Andersen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

guide til dit fjernvarmeanlæg

guide til dit fjernvarmeanlæg guide til dit fjernvarmeanlæg www.ke.dk pas det lidt så passer det sig selv Dit anlæg er skabt til at fungere problemfrit 24 timer i døgnet året rundt. Næsten helt af sig selv. Ikke desto mindre er det

Læs mere

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for

VARMEVÆRKETS. skriftlige. beretning. for VARMEVÆRKETS skriftlige beretning for regnskabsåret 2014 Indholdsfortegnelse: Side Forbrugere ------------------------------------------------------------- 3 Regnskabet 2014 ------------------------------------------------------

Læs mere

20 gode råd der sparer vand og varme

20 gode råd der sparer vand og varme 20 gode råd der sparer vand og varme Få besøg af din VVS Mester og tjen penge 4 ud af 5 bruger for mange penge på opvarmning. Med et gratis Mestertjek får du overblik over, hvor der er penge at spare.

Læs mere

Alle fortjener fjernvarme...

Alle fortjener fjernvarme... Alle fortjener fjernvarme... 1 Forbrugerne sparer og sparer... I Østerby betyder det 1.018 tons CO 2 mindre om året for 276 husstande Side 2 skift fra naturgas til fjernvarme I Rudersdal spares der tillige

Læs mere

1. Introduktion Roskilde Kommune

1. Introduktion Roskilde Kommune Case.Dok.6.6 Prefeasibility undersøgelse Undersøgelse af mulighed for fjernvarme i naturgasområder Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 8. august 2014. 1. Introduktion

Læs mere

Konvertering til fjernvarme

Konvertering til fjernvarme Energiløsning Konvertering til fjernvarme UDGIVET MARTS 2010 - REV. JUNI 2010 I et hus, der opvarmes med en oliekedel, er det i fjernvarmeområder i langt de fleste tilfælde en økonomisk fordel at få indlagt

Læs mere

Brugervenlig betjening

Brugervenlig betjening Træpiller er nemt Påfyldning af piller skal kun foretages 2 3 gange om ugen for en familie på fire med et almindeligt forbrug af varmt vand. Ønsker du kun at fylde træpiller på en enkelt gang om ugen,

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0210 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. H o l d p å v a r m e n - o g p å p e n g e n e Størstedelen

Læs mere

Formandens beretning til generalforsamlingen 27. august 2014

Formandens beretning til generalforsamlingen 27. august 2014 Formandens beretning til generalforsamlingen 27. august 2014 a) Velkomst På bestyrelsens vegne skal jeg hermed byde alle fremmødte velkomne til Aabybro Fjernvarmeværks årlige generalforsamling. En særlig

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? SB0508 Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. - når god energi er inde i varmen I Danmark udleder vi 10 ton

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Jagtvej 141 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 2200 København N BBR-nr.: 101-271455 Energikonsulent: Ejvind Endrup Programversion: EK-Pro, Be06 version

Læs mere

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark

Få en sund og energivenlig bolig. med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Få en sund og energivenlig bolig med 10 gode råd fra Boligkontoret Danmark Kære beboer Denne guide giver dig en god forudsætning for en sund og energivenlig bolig og mulighed for at spare penge. Du kan

Læs mere

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a

Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Projektforslag om tilslutningspligt og pligt til at forblive tilsluttet til Værum-Ørum Kraftvarmeværk a.m.b.a Randers Kommune har udarbejdet følgende projektforslag om tilslutningspligt til Værum-Ørum

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Vidars Alle 8 Postnr./by: 6700 Esbjerg BBR-nr.: 561-187541 Energikonsulent: Steen Paarup Hansen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: R

Læs mere

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du velkommen til at kontakte varmeværket. GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME GULVVARME MY1005 GULVVARME FORSKEL PÅ VARMEKILDER 2-3 Radiatorer

Læs mere

FJERNVARME. - Gode råd - Vejledning - Skema til forbrugskontrol I/S FUGLEBAKKENS VARMELAUG

FJERNVARME. - Gode råd - Vejledning - Skema til forbrugskontrol I/S FUGLEBAKKENS VARMELAUG FJERNVARME - Gode råd - Vejledning - Skema til forbrugskontrol I/S FUGLEBAKKENS VARMELAUG Egernvej 35 2000 Frederiksberg Tlf: 60 67 98 32 E-mail: varmelaug@post.tele.dk 1 Pas på udgifterne til fjernvarme

Læs mere

FORSYNINGEN ALLERØD RUDERSDAL A/S

FORSYNINGEN ALLERØD RUDERSDAL A/S FORSYNINGEN ALLERØD RUDERSDAL A/S DIT FORSYNINGSSELSKAB VELKOMMEN Kære forbruger i Allerød Kommune. Velkommen til dit forsyningsselskab Forsyningen Allerød Rudersdal. Forsyningen Allerød Rudersdal har

Læs mere

Videncenter for energibesparelser i Bygninger er sparringspartneren for håndværkeren, rådgiveren, brugere og bygningsejere

Videncenter for energibesparelser i Bygninger er sparringspartneren for håndværkeren, rådgiveren, brugere og bygningsejere Videncenter for energibesparelser i Bygninger er sparringspartneren for håndværkeren, rådgiveren, brugere og bygningsejere Gratis og uvildig telefontjeneste, der kan svare dig på alt om energibesparelser

Læs mere

Markedsfør dig med Danfoss

Markedsfør dig med Danfoss Markedsfør dig med Danfoss Her finder du forskelligt markedsføringsmateriale om Danfoss Link og living connect. Sådan gør du! Send filen til din avis eller reklamebureau Angiv hvilken annonce du vil bruge

Læs mere

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme!

Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! Velkommen til generalforsamling i Vejle Fjernvarme! 1 2 I det forløbne regnskabsår har vi købt 185.128 MWh hos vore varmeleverandører, fordelt med: ca. 0,9 % fra Vejle Spildevands rensningsanlæg og resten,

Læs mere

Få større glæde af din gulvvarme. Gode råd til anlæg og daglig brug af fjernvarme

Få større glæde af din gulvvarme. Gode råd til anlæg og daglig brug af fjernvarme Få større glæde af din gulvvarme Gode råd til anlæg og daglig brug af fjernvarme Fjernvarme helt sikkert Sådan får du god økonomi i din gulvvarme Mange parcelhuse bliver i dag opført med gulvarme, da det

Læs mere

Konvertering til fjernvarme. Koldt vand

Konvertering til fjernvarme. Koldt vand Energiløsning UDGIVET MARTS 2010 - REVIDERET OKTOBER 2010 Konvertering til fjernvarme I et hus, der opvarmes med en oliekedel, er det i fjernvarmeområder i langt de fleste tilfælde en økonomisk fordel

Læs mere

Idékatalog for vedvarende energi

Idékatalog for vedvarende energi Idékatalog for vedvarende energi Et samlet overblik Vi skal alle sammen være med til at opnå regeringens mål om at al rumopvarmning skal være fossilfri i 2035. For større etageboligområder findes der

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Haraldsborgvej 54 Postnr./by: 4000 Roskilde BBR-nr.: 265-136567 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 65 MWh Fjernvarme, 42 kwh el

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 65 MWh Fjernvarme, 42 kwh el SIDE 1 AF 7 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Jyllandsvej 10 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 2000 Frederiksberg BBR-nr.: 147-065620 Energikonsulent: Ejvind Endrup Programversion: EK-Pro, Be06

Læs mere

Et KØLIGT OVERBLIK kan gøre din fjernvarmeregning billigere

Et KØLIGT OVERBLIK kan gøre din fjernvarmeregning billigere Et KØLIGT OVERBLIK kan gøre din fjernvarmeregning billigere varmen skal Hvis være fjernvarmen billig og samtidig skal være være billig til og samtidig være til ores natur, er gavn det vigtigt, for vores

Læs mere

HOLD ØJE MED FORBRUGET AF VARME

HOLD ØJE MED FORBRUGET AF VARME KONTROLBOG HOLD ØJE MED FORBRUGET AF Det kan spare dig for mange penge Mindst én gang om ugen bør du aflæse og notere forbruget af varme i din ejendom. Så får du god kontrol med ejendommens varmeforbrug

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Kolben 15 2730 Herlev Bygningens energimærke: Gyldig fra 13. januar 2014 Til den 13. januar 2024. Energimærkningsnummer 311033525

Læs mere

FJERNVARMEN ER NÆR. Oplysninger om indføring og tilslutning af fjernvarme i parcelhuse og rækkehuse

FJERNVARMEN ER NÆR. Oplysninger om indføring og tilslutning af fjernvarme i parcelhuse og rækkehuse FJERNVARMEN ER NÆR Oplysninger om indføring og tilslutning af fjernvarme i parcelhuse og rækkehuse Ta stikket hjem Kom ind i varmen Her kan du få svar på spørgsmål, der kan opstå, når du skal have installeret

Læs mere

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba.

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Indhold Fremtidens central forsynede varmesystem må og skal vægte:... 3 Systemer for energitransport... 3 Dampfjernvarme...

Læs mere

Juleaften ligger lige om hjørnet og bestyrelsen vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle en glædelig jul.

Juleaften ligger lige om hjørnet og bestyrelsen vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle en glædelig jul. København den 22. december 2014 Kære andelshavere, Juleaften ligger lige om hjørnet og bestyrelsen vil gerne benytte lejligheden til at ønske alle en glædelig jul. Lånomlægningen er nu gennemført. Bestyrelsen

Læs mere

Konvertering fra oliekedel til fjernvarme

Konvertering fra oliekedel til fjernvarme Energiløsning Konvertering fra oliekedel til fjernvarme I enfamiliehuse, der opvarmes med oliekedler, er det i fjernvarmeområder i langt de fleste tilfælde en økonomisk fordel at få indlagt fjernvarme.

Læs mere

Fjernvarme til lavenergihuse

Fjernvarme til lavenergihuse Fjernvarme til lavenergihuse Denne pjece er udgivet af: Dansk Fjernvarme Merkurvej 7 6000 Kolding Tlf. 76 30 80 00 mail@danskfjernvarme.dk www.danskfjernvarme.dk Dansk Fjernvarme er en interesseorganisation,

Læs mere

PETER FABERSGADE, KØBENHAVN - OPFØRT 1899

PETER FABERSGADE, KØBENHAVN - OPFØRT 1899 Eksempel Energirenovering etageboliger PETER FABERSGADE, KØBENHAVN - OPFØRT 1899 UDGIVET DECEMBER 2014 Nye lejligheder på loftet Nyt skifertag og 16 nye moderne to-etagers taglejligheder med egen terrasse.

Læs mere

Fordele. Varme frem Olietank Varme retur. Koldt vand

Fordele. Varme frem Olietank Varme retur. Koldt vand Energiløsning UDGIVET JULI 2009 - REVIDERET DECEMBER 2014 Udskiftning af oliekedel I et hus med en ældre oliekedel bør det først undersøges, om det er muligt at skifte til varmepumpe, gasfyr eller fjernvarme.

Læs mere

mindre co 2 større livskvalitet

mindre co 2 større livskvalitet dig og din brændeovn mindre co 2 større livskvalitet Foreningen af leverandører af pejse og brændeovne i Danmark Investering i en brændeovn og korrekt fyring med træ er det mest effektive, du og din familie

Læs mere

Dansk Varmepumpe. vedvarende energi fra naturen. varmepumper jordvarme luft/vand

Dansk Varmepumpe. vedvarende energi fra naturen. varmepumper jordvarme luft/vand Dansk Varmepumpe Industri A/S vedvarende energi fra naturen varmepumper jordvarme luft/vand præsentation af DVI DVI Dansk Varmepumpe Industri A/S, har i mere end 30 år udviklet og produceret varmepumper.

Læs mere

Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Betydning af at tænke energirigtigt Potentialet i energi effektivisering

Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Betydning af at tænke energirigtigt Potentialet i energi effektivisering Energioptimeringen = Klimaoptimeringen Betydning af at tænke energirigtigt Potentialet i energi effektivisering Af Sigurd B. Lauritsen, Chefrådgiver, Grontmij Carl Bro Katuaq, Nuuk 29. oktober 2009 Formål

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Rynkebyvej 4 Postnr./by: 5750 Ringe BBR-nr.: 430-015032 Energikonsulent: Frede Nørrelund Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Botjek Faaborg

Læs mere

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Væsentligste kilder (September 2010) Konklusion - 1 Medvind til varmepumper i Danmark Op til 500.00 individuelle

Læs mere

Forklaring til sprogbrug ifm. fjernvarmeanlægget

Forklaring til sprogbrug ifm. fjernvarmeanlægget Forklaring til sprogbrug ifm. fjernvarmeanlægget Indhold Fjernvarmeanlæggets opbygning Split, Todelt, Unit Direkte, Indirekte Et-strenget eller To-strenget Brugsvandets opvarmningskilde Brugsvandets opvarmningsform

Læs mere

Frederiks Smede & VVS A/S

Frederiks Smede & VVS A/S Frederiks Smede & VVS A/S 2 Frederiks Smede & VVS A/S Smede- og VVS-arbejde af høj kvalitet Frederiks Smede & VVS A/S er autoriserede VVS-installatører og udfører desuden alle former for smedearbejde og

Læs mere

Danfoss A/S Salg Danmark, Jegstrupvej 3, 8361 Hasselager Tel.: +45 8948 9108 Fax: +45 8948 9307 www.varme.danfoss.dk E-mail: varmepumper@danfoss.

Danfoss A/S Salg Danmark, Jegstrupvej 3, 8361 Hasselager Tel.: +45 8948 9108 Fax: +45 8948 9307 www.varme.danfoss.dk E-mail: varmepumper@danfoss. Danfoss A/S Salg Danmark, Jegstrupvej 3, 8361 Hasselager Tel.: +45 8948 9108 Fax: +45 8948 9307 www.varme.danfoss.dk E-mail: varmepumper@danfoss.dk Danfoss påtager sig intet ansvar for mulige fejl i kataloger,

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Lysbovej 4 Postnr./by: 4800 Nykøbing F BBR-nr.: 376-007718 Energikonsulent: Frederik Kindt Toubro Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma:

Læs mere

Håstrup Udviklingsråd. Fjernvarme i Håstrup. Frands Kjær Jepsen, Energiplanlægger FEBRUARY 27, 2013 COWI POWERPOINT PRESENTATION

Håstrup Udviklingsråd. Fjernvarme i Håstrup. Frands Kjær Jepsen, Energiplanlægger FEBRUARY 27, 2013 COWI POWERPOINT PRESENTATION Håstrup Udviklingsråd Fjernvarme i Håstrup Frands Kjær Jepsen, Energiplanlægger 1 Forsyningsområdet for Håstrup Fjernvarme 2 Ledningsnettet og forbrugerne 3 Placering af varmecentralen som fyres med træpiller

Læs mere

Skuldelev Energiselskab A.M.B.A Side 1 af 5

Skuldelev Energiselskab A.M.B.A Side 1 af 5 Side 1 af 5 Referat fra generalforsamlingen i Skuldelev Energi A.M.B.A. 29. september 2005 Tilstede: 18 stemmeberettigede personer Referent: Hanne Normann Hansen Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Beretning

Læs mere

Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00.

Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00. Den 24. november 2014, Krudthuset kl. 19.00. Program: Velkomst v. Borgerforeningen i Fandrup. Gennemgang af projektet v. Leo Munk og Børge Sørensen Plan & Grøn Energi. Farsø Varmeværk v. Formand Søren

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug. Højt forbrug SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Nymarksvej 10 Postnr./by: 2650 Hvidovre BBR-nr.: 167-105580 Energikonsulent: Henrik Møgelgaard Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: Ingeniørfirmaet

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug

Energimærke. Lavt forbrug SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Vægtens Kvarter 134 Postnr./by: Oplyst varmeforbrug 5220 Odense SØ BBR-nr.: 461-571034 Energikonsulent: Bodolf Hansen Programversion: EK-Pro, Be06

Læs mere

Teknisk vejledning til VVS installatøren som arbejder med fjernvarmeanlæg i Christiansfeld Fjernvarmeselskabs forsyningsområde.

Teknisk vejledning til VVS installatøren som arbejder med fjernvarmeanlæg i Christiansfeld Fjernvarmeselskabs forsyningsområde. Teknisk vejledning til VVS installatøren som arbejder med fjernvarmeanlæg i Christiansfeld Fjernvarmeselskabs forsyningsområde. Rev. 12-03-2010 Herunder er der beskrevet de forhold fra Tekniske bestemmelser,

Læs mere

CASE - Energirenovering af bygninger og fremtidens lavtemperaturfjernvarme

CASE - Energirenovering af bygninger og fremtidens lavtemperaturfjernvarme CASE - Energirenovering af bygninger og fremtidens lavtemperaturfjernvarme Theodor Møller Moos Seniorprojekt- og markedsleder, fjernvarme 1 Energirenovering af bygninger og fremtidens lavtemperaturfjernvarme

Læs mere