Vandværker. Randers Kunstmuseum 21. august oktober Undervisningsmateriale til klasse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vandværker. Randers Kunstmuseum 21. august - 24. oktober 2010. Undervisningsmateriale til 7. - 9. klasse"

Transkript

1 Vandværker Randers Kunstmuseum 21. august oktober 2010 Undervisningsmateriale til klasse

2 1. vandværker Velkommen til Vandet Udstillingen Vandværker handler om vand og om den verden, vi lever i! Udstillingen viser 15 værker af 12 kunstnere fra hele verden. Video, konceptkunst, skulptur og installationer, der arbejder med lyd og rum, og inddrager tilskueren i udstillingens helt egen verden. Udstillingen er iscenesat af teaterinstruktør Kirsten Dehlholm, så hele udstillingen kan opleves som et teaterstykke, man kan træde ind i og måske også deltage i. Der er mange forskellige udtryk og medier repræsenteret. Samtidskunstens mål er ikke bare at være smuk eller alene undersøge form, farve og materialer. Fælles for værkerne er, at de kredser om vand, men også at de viser en intens interesse for samtidens store spørgsmål omkring fx klima, religion, næstekærlighed, renhed og urenhed, drømme og virkelighed. I det følgende ses en række opgaver der skal løses før og efter besøget på museet. Der er mange muligheder.

3 1. vandværker Indholdsfortegnelse 1. Introduktion til vand i naturvidenskabens, religionens, kunstens og reklamernes verden 2. Opgaver forud for besøget på udstillingen 3. Opgaver der kan løses under besøget på udstillingen. 4. Opgave til efterbearbejdning af forløbet om samtidskunst og vand Bagerst i materialet kan I finde en ordbog med uddybende beskrivelser af kunstfaglige ord som Samtidskunst, konceptkunst, installationskunst og videoinstallation

4 1. vandværker Vand og liv Livet på jorden startede i havet, påpeger videnskaben. Mange forskere er enige om, at forudsætningerne for liv på jorden eksisterede for 4-5 milliarder år siden. Her spillede tilstedeværelsen af kulstof en afgørende rolle. Livet på vores planet er nemlig baseret på kulstof. Dette blev dannet i stjernerne efter Big Bang. I begyndelsen indeholdt de dog kun helium og brint. Senere kom der andre grundstoffer til: ilt, kvælstof og kulstof. Tilstedeværelsen af vand opfattes som en forudsætning for at der kan opstå liv. Det er derfor videnskabsmændene leder efter vand på Mars. Når man fra verdensrummet ser mod jorden, kan man se at 70 % af overfladen består af vand. Derfor bliver jorden også kaldet den blå planet. Der findes tre tilstandsformer for ethvert grundstof. Det kan eksistere i fast og flydende form og som luft eller gas. Når det handler om vand: is, flydende vand og damp. Is smelter ved 0 grader Celcius, og vand koger ved 100 grader. På udstillingen ses værker der beskæftiger sig med alle tre tilstande af vand. Vand i kroppen Vand i kroppen Vores liv starter i vand. I 9 måneder inden vi bliver født, svømmer vi i vand i vores moders livmoder. Vores krop består af 7 tiendedele vand, 9 tiendedele af blodet er vand, 3 fjerdedele af musklerne er vand, ja omkring en femtedel af knoglerne er vand. Vand er livsnødvendig for alle levende organismer og behovet for vand er måske menneskets stærkeste drivkraft. Vi kan leve uden føde i ugevis, men uden vand dør vi i løbet af et par dage. Vi drikker vores egen vægt i vand fem gange om året. Hver dansker bruger i gennemsnit 200 liter vand om dagen til at vaske sig selv, vaske op, skylle ud i toilettet, vande have og meget andet. Vandet der dræber Vandet er også farligt. Hvert år drukner mange på havet jorden rundt, i stormvejr eller trukket med af farlige understrømme under en svømmetur. Store jordskælv og jordskred under oceanerne kan forårsage tsunamier, og i 2004 døde over mennesker i den store flodbølge der ramte Thailand og Indonesien. Selv om tsunamien i 2004 var et enkeltstående og hurtigt overstået naturfænomen, vil det spor af ødelæggelse og død den efterlod præge de berørte samfund i mange år endnu. Modsat er tørke også en af de naturkatastrofer der kræver menneske- og dyreliv. Vand spiller også en stor rolle indenfor kunsten, religionen og filosofien hvor det viser sig i utallige former.

5 1. vandværker Helligt vand I oldtiden opfattede man moser, floder og kilder som hellige. Man ofrede mennesker og offergaver i moserne, ja faktisk vidner talrige våbenfund også om, at Gudenåen gudernes å, gennem Randers i bronzealderen og frem, blev betragtet som hellig. I den kristne kirke er dåben et af de vigtigste sakramenter. I starten fandt dåben sted i floder og søer og det voksne dåbsbarn blev helt neddyppet i vandet, men i middelalderen gik man over til døbefontene. På udstillingen kan i finde helligt vand fra flere steder, men også en rigtig døbefont fra middelalderen. Også i mytologien finder vi eksempler på guddommeligt vand. I den romerske mytologi finder man myten om ungdommens kilde, hvis vand har foryngende egenskaber, mens vi i den nordiske mytologi finder visdommens kilde, der vogtes af Mimer. Guden Odin har her sat sit ene øje i pant for at få lov til at drikke af kildens vand og dermed opnå visdom. Vand i kunsten I middelalderen og renæssancen er vandet ofte symbol på livgivende kraft og bliver anskueliggjort gennem kildevæld eller fontæner i malerierne. I romantikken bliver vand et billede på naturens storhed og den uendelige verden, de vide horisonter der åbner sig for individet. Et berømt eksempel på dette kunne være den tyske kunstner Caspar David Friedrichs maleri Munken ved havet (se herunder). I psykoanalysen og surrealismen er vandet et billede på sindets farlige kræfter under overfladen. I andre sammenhænge bliver det et symbol på friheden, på kvindeskødet og livets begyndelse, osv. Her kunne vi fortsætte i mange sider endnu. Prøv også at tænke på gode bøger og historier, du har læst, eller film du har set, hvor vandet spiller en rolle.

6 1. vandværker Reklamernes verden Inden for de sidste 10 år er vandet som motiv blevet mere og mere anvendt i reklamernes verden, hvor det bruges til at annoncere for en række produkter. Indledningsvis knyttede reklamerne sig ofte til kroppen og handlede om sæber, shampoo, deodoranter og cremer til den mere intime pleje af legemet. I reklamer med nøgne kvindekroppe placeret under brusere eller ved eksotiske vandfald symboliserede vandet renselse, renlighed og erotik. Med de seneste års trend med kildevand på flasker er der opstået en ny gruppe reklamer, hvor flaskernes iskolde vand lover en form for genfødsel af kroppen og fornyelse af energien. Her bliver vandet en del af den sundhedskultur der omgiver os. Et sundt menneske i et sundt legeme gerne midt i naturen. Som to forskellige eksempler kan man fremdrage Egekilde og Evians forskellige reklamekampagner. Blandt klassikerne er også isterninger der støder mod hinanden, bobler der stiger op gennem sodavand og tyske reklamer, hvor husmødre ved hjælp af vand og nye rengøringsprodukter forvandler hjemmets overflader til skinnende hvide flader eller snavset tøj til pletfrie nye stykker beklædning. En ny gruppe er klimareklamerne, som Harry og Bahnsen der vinterbader, mens de diskuterer Co2, DSB og den kollektive trafik. Man kan faktisk finde vand i forbindelse med en række produkter der ikke direkte relaterer til produktet, men anvender vand til at reklamere for nye biler, forsikringsselskaber, stearinlys osv. Vi ser skrift i sand, der udviskes af bølger på stranden, mennesker der drikker, gurgler, vasker op, vasker sig selv, svømmer, dykker, sveder, tisser, surfer, sejler, sprøjter osv. Variationerne er uendelige.

7 2. OPGAVER DER KAN LØSES FORUD FOR UDSTILLINGEN 1) Find et billede fra kunsthistorien eller et fotografi fra reklamer el. lign. der forestiller vand. Skriv en beskrivelse af, hvordan vandet bliver brugt. Besøg biblioteket, se på youtube.com eller søg på google. 2) Besøg websitet og se 6 udvalgte værker og læs om kunstnerne fra udstillingen VANDVÆRKER. Her kan I også se mange andre kunstværker der omhandler vand. Vælg et af kunstværkerne fra udstillingen på Randers Kunstmuseum og skriv en analyse af det. Start med at anføre værkets titel og hvem kunstneren er? I din analyse må du gerne komme ind på følgende spørgsmål: Formanalyse Hvordan er kunstværket skabt? Hvilke materialer, redskaber og teknikker har kunsternes anvendt? Hvilken skala er det i? (Er det stort eller småt?) Hvordan inddrager det beskueren? Betydningsanalyse Hvad forestiller kunstværket? Er der brugt symboler i værket? Hvad forestiller de og hvilke betydninger har de? Hvilke følelser eller stemninger vækker værket i dig? Hvilke holdninger eller idéer udtrykkes med værket? Har kunstværket et budskab? Hvad fortæller værket om vandet som tema? Nu skal I ind på Randers Kunstmuseum og besøge udstillingen VANDVÆRKER

8 3. OPGAVER DER KAN LØSES UNDER BESØGET Individuelle opgaver Besvar en af følgende tre opgaver Arbejdsspørgsmål 1: Hvorfor hedder værket af Belu-Simion Fainaru Boat for placing wishful dreams? Hvilke følelser og stemninger vækker båden i dig? Skriv tre spørgsmål til værket. Det kan være noget du undrer dig over eller noget andet du har lagt mærke til. Kunstneren kommer fra Israel og er jøde. Hvilken rolle tror du det spiller det i forhold til værket? Arbejdsspørgsmål 2: Hvorfor hedder værket af Katja Bjørn: Canned Mermaid? Hvilke følelser og stemninger vækker værket i dig? Kunstneren har brugt sig selv som model til værket. Skriv et uddrag af hendes dagbog! Hvad forbinder du med havfruer? (H.C. Andersens eventyr om Den lille havfrue, Disneys udgave af historien?) Arbejdsspørgsmål 3: Lyden af vand - Lyt til Yoko Ono: Counting the waves. Hvilke billeder skaber lydene på din indre nethinde? Beskriv ved hjælp af skitser og ord en installation, film eller reklame som Yoko Onos sang kunne være lydspor til.

9 3. OPGAVER DER KAN LØSES UNDER BESØGET Gruppeopgave 1 Syndfloden er inddraget som metafor utallige gange i kunst og film. Fx her i den amerikanske kunstner Bill Violas film The Raft (tømmerflåden), maj Katastrofefilmen er en klassisk Hollywoodgenre, der viser, hvordan vores civiliserede verden kommer under trussel fra enorme kræfter, der truer med at udslette det, vi kender. Truslen kan være invasion fra rummet, stormfloder eller pludselige klimaskift, og i mindre format kan det være vulkanudbrud, skibsforlis, højhuse i brand osv. Kernen i genren er hovedpersonernes forsøg på at overleve truslen og beskrivelsen af en velkendt verden, der går i opløsning. - Hvordan oplever I stemningen i filmen The Raft? - Sammenlign The Raft med en Hollywood-katastrofefilm om oversvømmelse eller en anden naturkatastrofe. Hvori består forskellene? Og er der ligheder? - Hvad er forskellen på The Raft og mediernes behandling af katastrofer som tsunamien? Gruppeopgave 2 Kunst og teater. Udstillingens rum er iscenesat af teaterinstruktøren Kirsten Dehlholm. Gå en tur igennem udstillingen fra start til slut og noter hvordan lys, farver og stemninger ændrer sig. Vælg et af rummene ud. Hvilken stemning er der i rummet. Hvordan arbejdes der med at skabe stemningen? Forestil Jer at det er baggrunden for en scene i en teaterforestilling. Hvad kunne den handle om? Skriv et kort akt til et teaterstykke, der kunne foregå i rummet. Optag eventuelt teaterstykket som en lille film med jeres mobiltelefon. Filmen kan uploades til hjemmesiden så deltager I i konkurrencen om en i-pod touch. God fornøjelse!

10 4. EFTER BESØGET PÅ MUSEET Opgave 1) Lav et installations-kunstværk eller er konceptværk der centrerer om vand. Tag udgangspunkt i, hvor du møder vand i hverdagen. Skriv en kort begrundelse af hvad dit installationsværk fortæller om vand. Tag fotos af Jeres installationer og upload dem til hjemmesiden ogg deltag i konkurrencen om en i-pod touch.

11 ORDBOG Samtidskunst Samtidskunst er ikke en ny isme og der er ingen klare regler for hvordan kunsten skal se ud. Samtidens kunstnere har taget afstand fra de klassiske udtryksformer som tegning, maleri og skulptur som de eneste metoder til at lave kunst på. I stedet henter de inspiration i kunsthistorien og kombinerer tingene på nye måder. De afprøver nye arbejdsformer og anvender fotografi, video, installationer og digitale medier. Ofte indgår der også ting fra dagligdagens verden. Mange kunstværker fra samtiden stiller krav til tilskueren om at leve sig ind i værket på en ny måde. Man kan måske gå midt i kunstværket, eller måske forventes det at man aktivt deltager i at fuldende værket. Installationskunst Mange af udstillingens værker kan defineres som installationer. Installationsbegrebet dækker over en mangfoldighed af udtryksformer og kan kort beskrives som en samling af genstande eller elementer der installeres så de danner en rumlig sammenhæng som helt eller delvist omgiver beskueren. Installationskunsten kan minde om et teaterstykke, der også skaber fiktive situationer. Et eksempel kunne være Voldemars Johansons værk Aero torrents, Videoinstallation Videoinstallation er et medie, som kombinerer video/film med installationen, hvor rummet foran det flade lærred tages aktivt i brug, og beskueren træder ind og bliver en del af det rum, hvor handlingen udspiller sig. Et eksempel er Katja Bjørns værker. Konceptkunst/idékunst Flere af kunstnerne på udstillingen arbejder med konceptkunst, der også kan kaldes idékunst. Konceptkunst er kunst hvor idé(en) bag værket er mere væsentlig end den fysiske form. Konceptkunst er på den måde et opgør med den traditionelle opfattelse af et kunstværk som noget særlig smukt eller noget der er særligt dygtigt lavet. Mange af værkerne af denne stilart kan skabes af enhver ud fra kunstnerens skriftlige instruktioner. Ofte vil kunstneren gerne have tilskueren til at tænke over et-eller-andet på en ny måde, og det er selve tankeprocessen der er kunstværket. Et eksempel er Yoko Ono, hvis værker ofte blot består af en kort tekst.

12 Materialet er udarbejdet af Lise Jeppesen Grafik og layout: Line Søndergaard

Vandværker Del. Vandværker. Randers Kunstmuseum 21. august - 24. oktober 2010. Undervisningsmateriale til 4. - 6. klasse

Vandværker Del. Vandværker. Randers Kunstmuseum 21. august - 24. oktober 2010. Undervisningsmateriale til 4. - 6. klasse Del Vandværker Randers Kunstmuseum 21. august - 24. oktober 2010 Undervisningsmateriale til 4. - 6. klasse Del 1 Indhold Indhold: 1 Før besøget på museet Lær og læs om vand, om koncept-kunst, samtids-kunst

Læs mere

Uv-materiale til I bølgen blå klasse

Uv-materiale til I bølgen blå klasse Uv-materiale til I bølgen blå 7.-10. klasse Sol og ungdom en konstruktion En flok børn løber mod havet. Det er sommer, og solen skinner, så man næsten bliver blændet. Børnenes kroppe er stærke, og lyset

Læs mere

Kulturprinsen præsenterer: 4 kunstmuseer, 2 teatre, 1 vandportal

Kulturprinsen præsenterer: 4 kunstmuseer, 2 teatre, 1 vandportal Kulturprinsen præsenterer: 4 kunstmuseer, 2 teatre, 1 vandportal PROJEKTET Vandet er et samarbejde mellem 4 kunstmuseer, 2 teatre og 1 børnekulturelt udviklingscenter. I mødet mellem billedkunst og scenekunst

Læs mere

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING Målgruppe: Mellemtrin

UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING  Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Målgruppe: Mellemtrin Lærervejledning Materialet er opbygget som et forløb med et før-under-efter

Læs mere

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013

En lærerguide ENTROPIA. 13. april 19. maj 2013 En lærerguide ENTROPIA - en soloudstilling med Marianne Jørgensen 13. april 19. maj 2013 Introduktion I perioden 13. april til 19. maj 2013 kan du og din klasse opleve udstillingen ENTROPIA en soloudstilling

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013

En lærerguide. 5xSOLO. 2. marts-31. marts 2013 En lærerguide 5xSOLO 2. marts-31. marts 2013 Introduktion I perioden 2. til 31. marts 2013 kan du og dine elever opleve udstillingen 5 X SOLO, der består af fem soloudstillinger med værker af fem forskellige

Læs mere

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen

TransiT En LÆrErGUiDE TiL En UDsTiLLinG om menneskets forhold TiL naturen Transit EN LÆRERGUIDE TIL EN UDSTILLING om Menneskets forhold til naturen INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 19. februar til 17. marts kan du og din klasse opleve udstillingen TRANSIT. Med denne lærerguide

Læs mere

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop.

Prøv at gå på opdagelse i hendes værker og udpeg, i hvilke værker hun har brugt sin egen krop. Kirsten Justesen MY BODY IS MY TOOL Målgruppe: Folkeskolen 7-10. kl. Kroppen i kunsten Som forberedelse til et besøg på Rønnebæksholm og udstillingen MY BODY IS MY TOOL kan man se portrætfilmen om kunstneren

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole, gymnasiet Stx Billedkunst

Læs mere

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion

Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse. Introduktion Svend Wiig Hansen rå figur Undervisningsmateriale 3.-7. klasse Introduktion Svend Wiig Hansen er en dansk kunstner, som arbejdede med skulptur og maleri. Han blev født i 1922 og døde i 1997. I 1953 blev

Læs mere

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse

10 måder. at knække kunsten på. 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen klasse 10 måder at knække kunsten på 10 metoder til at arbejde med kunst i undervisningen Folkeskolen 4.-10.klasse Indledning 10 måder at knække kunsten på præsenterer 10 forskellige metoder til at arbejde med

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2015 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole, gymnasiet Stx Billedkunst

Læs mere

Undervisningsmateriale for 3.-6. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst

Undervisningsmateriale for 3.-6. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst Undervisningsmateriale for 3.-6. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3 Cao Fei, Whose Utopia, 2006-2007 Introduktion På udstillingen SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst

Læs mere

GO TUR PÅ KUNSTMUSEUM INSPIRATION TIL BØRNEHAVER HORSENS KUNSTMUSEUM

GO TUR PÅ KUNSTMUSEUM INSPIRATION TIL BØRNEHAVER HORSENS KUNSTMUSEUM GO TUR PÅ KUNSTMUSEUM INSPIRATION TIL BØRNEHAVER HORSENS KUNSTMUSEUM Kære Børnehaver i Horsens Kommune, Hermed fremsendes et inspirationsmateriale, som henvender sig til børnehavebørn fra 3 års alderen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole, gymnasiet Stx Billedkunst

Læs mere

Eksempler på spørgsmål C + B niveau

Eksempler på spørgsmål C + B niveau Eksempler på spørgsmål C + B niveau Forbehold: 1. Det siger sig selv at spørgsmålenes udformning skal være i overensstemmelse med undervisningspraksis, som kan ses i undervisningsbeskrivelsen. 2. Eksaminanderne

Læs mere

KVINDERNES SURREALISME

KVINDERNES SURREALISME LÆRERVEJLEDNING UNDERVISNINGSMATERIALE GRUNDSKOLENS UDSKOLING OG UNGDOMSUDDANNELSER KVINDERNES SURREALISME 15.09.2018-20.01.2019 FRANCISKA CLAUSEN RITA KERNN-LARSEN ELSA THORESEN 1 LÆRERVEJLEDNING Undervisningsmaterialet

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

Naturkatastrofer FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Naturkatastrofer FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Kursus marts 2013. Er det noget for dig. Anderledes fotografering Mislykkede billeder Iscenesat fotos

Kursus marts 2013. Er det noget for dig. Anderledes fotografering Mislykkede billeder Iscenesat fotos Kursus marts 2013 Er det noget for dig. Anderledes fotografering Mislykkede billeder Iscenesat fotos Bedømme billeder Foredrag om: William Egglestone Cindy Sherman Jeff Wall Andreas Gursky Trine Søndergård

Læs mere

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed

Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Surrealisme - Drømmen om en overvirkelighed Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Malerier på grænsen mellem verdener En gruppe kunstnere i 1920ernes Paris troede fuldt og fast på, at man igennem kunsten

Læs mere

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET

METTE WINCKELMANN. We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET METTE WINCKELMANN We Have A Body EN UDSTILLING OM KROP OG IDENTITET INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. december 2011 29. januar 2012 kan du og din klasse opleve We Have A Body en soloudstilling

Læs mere

Besøg kunstgruppens bloghttp://artprojectintouch.wordpress.com/

Besøg kunstgruppens bloghttp://artprojectintouch.wordpress.com/ Velkommen! Vi er alle konstant IN TOUCH med tilværelsen, med kæresten, med kolleger, med himlen, med jorden, med pensel, med blyant, med tasta turet, med den faglige kunnen, med os selv, med følelsen,

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

18. aug. 18. okt. Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen

18. aug. 18. okt. Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen 18. aug. 18. okt. 2 0 1 2 Kunstnere: Marianne Johansen Hanne Gro Larsen Velkommen til udstillingen Art Together Udstillingen præsenterer værker af Billedkunstner Marianne Johansen og arkitekt og billedkunster

Læs mere

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014 En lærerguide Beyond Reach 1. marts til 13. april 2014 Introduktion Kære underviser Fra 1. marts til 13. april 2014 præsenterer Den Frie Udstillingsbygning en ny udstilling med værker specielt skabt til

Læs mere

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten

Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Kunst på Museum Ovartaci Selvportrætter Ansigter i kunsten Undervisningsmateriale 0.-4. klasse Lidt om Museum Ovartaci Museum Ovartaci er et lidt anderledes kunstmuseum, fordi kunsten her er lavet af kunstnere,

Læs mere

Eksempler på eksamensspørgsmål til c- niveau

Eksempler på eksamensspørgsmål til c- niveau Eksempler på eksamensspørgsmål til c- niveau Spørgsmålene nedenfor er alle fra før 2011, hvor eksamensprojektet blev indført på c-niveau, men de kan evt. bruges som inspiration i forbindelse med udformningen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 14/15 Hf

Læs mere

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør.

KVK Mark. 16, Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. KVK Mark. 16,1-8 2015 Hvad er opstandelse egentlig? Hvis vi sådan i vores dagligdag tager ordet i vores mund, så handler det oftest om uro og oprør. Opstandelse kan opleves som et menneskehav, der skyller

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE

AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE AARHUS B I LLED- OG MED I ESKOLE 1 Talentudviklingsholdet i AARHUS BILLED- OG MEDIESKOLE er for unge fra 15-19 år. Holdet er et 2-årigt forløb med undervisning 1 gang om ugen. Vi samarbejder med ARoS,

Læs mere

Program Sekel. Jubilee Celebrati DANMARK Frimærkeudgivelser ANDERS BACH/ELLA CLAUSEN POSTNORD 2018

Program Sekel. Jubilee Celebrati DANMARK Frimærkeudgivelser ANDERS BACH/ELLA CLAUSEN POSTNORD 2018 Program 2018 Frimærkeudgivelser Sekel» Jubilee Celebrati Indhold 2. januar 2018 Bjørn Wiinblad 100 år... 3 Roser... 4 Yoko Ono... 5 17. maj 2018 Fisk i Norden... 6 Broer... 7 6. september 2018 Pluk og

Læs mere

Spørgsmål til eksamen hf C2 forår 2014.

Spørgsmål til eksamen hf C2 forår 2014. Spørgsmål til eksamen hf C2 forår 2014. Spørgsmål 1 a) Udvælg en bygning du kender og gennemgå bygningen (eksteriør som interiør). Du skal anvende 3 analyseniveauer: b) Sammenlign den udvalgte bygning

Læs mere

Lærervejledning til Fanget

Lærervejledning til Fanget Lærervejledning til Fanget En udstilling med værker af den danske samtidskunstner John Kørner Målgruppe: mellemtrinnet Baggrundsinformation om udstillingen John Kørner - Fanget 04.05.13-22.09-13 Problemerne

Læs mere

6. - 10. klasse. Opgaveark ...

6. - 10. klasse. Opgaveark ... Interiør, ung kvinde set fra ryggen, 1904. Randers Kunstmuseum 6. - 10. klasse Kunst kan udtrykke forskellige følelser og sætte følelser i gang hos beskueren. Det kan ske gennem komposition, figurers kropssprog,

Læs mere

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D

M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D M A T E R I A L E T I L D A G T I L B U D I forbindelse med besøgene på Esbjerg Kunstmuseum under projekt SMART SKOLESTART 3.0 Mangfoldighed som grundtema: Gennem hele forløbet både i børnehaven, førskolen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole, gymnasiet Stx Billedkunst

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin juni 2019 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Kruses Gymnasium Stx Billedkunst C René Fanø

Læs mere

Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen. Undervisnings- og inspirationsmateriale klasse og ungdomsuddannelser

Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen. Undervisnings- og inspirationsmateriale klasse og ungdomsuddannelser Samlerens fortælling The Brask Collection meets Willumsen Undervisnings- og inspirationsmateriale 7.-10. klasse og ungdomsuddannelser Samlerens fortælling - betydninger på tværs En samling: at bringe enkeltheder

Læs mere

NUDES. Andreas Schulenburg, Camilla Thorup, Katja Bjørn. Gudrun Hasle, Birgitte Støvring, Louise Hindsgavl. HuskMitNavn og Lars Tygesen 6/3 11/4 2015

NUDES. Andreas Schulenburg, Camilla Thorup, Katja Bjørn. Gudrun Hasle, Birgitte Støvring, Louise Hindsgavl. HuskMitNavn og Lars Tygesen 6/3 11/4 2015 NUDES Andreas Schulenburg, Camilla Thorup, Katja Bjørn Gudrun Hasle, Birgitte Støvring, Louise Hindsgavl HuskMitNavn og Lars Tygesen 6/3 11/4 2015 Til årets første gruppeudstilling Nudes inviterer Charlotte

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskolen Kurt Trampedach - Møder i mørket 12/09/2018-06/01/2019 Kunsten Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kurt Trampedach Møder

Læs mere

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst

Forestillinger 2004 - Værk i kontekst INSPIRATIONSMATERIALE Forestillinger 2004 - Værk i kontekst Esbjerg Kunstmuseum 07.05.-15.08.2004 INTRODUKTION TIL UNDERVISEREN: Forestil dig Asger Jorns Lykkens have (1947) indgå i hele fem forskellige

Læs mere

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes

For et par uger siden, havde min kollega og jeg alle vores konfirmander med i biografen og se Ridley Scotts nye storfilm Exodus om israelitternes Påskedag Det er påskemorgen, det er glædens dag vi samles i kirken for at markere kristendommens fødsel. For det er hvad der sker i de tidlige morgentimer kristendommen fødes ud af gravens mørke og tomhed.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2016-2017 maj-juni Institution Horsens HF & VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF Billedkunst C Eva

Læs mere

Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse

Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse Undervisningsmateriale Danmark under forvandling 3. -10. klasse Introduktion Danmark under forvandling er et fotoprojekt hvor 14 fotografer er blevet bedt om at give deres bud på hvordan de ser det danske

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Indskoling, mellemtrin, udskoling og ungdomsuddannelser Maria Lassnig At male med kroppen 18/11 2016 26/2 2017 Om undervisningsmaterialet Dette er et undervisningsmateriale om særudstillingen

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere

EN UGE MED KUNST, KROP OG NATUR PÅ LOUISIANA OG I HELSINGØR

EN UGE MED KUNST, KROP OG NATUR PÅ LOUISIANA OG I HELSINGØR LOUISIANA LEJRSKOLE EN UGE MED KUNST, KROP OG NATUR PÅ LOUISIANA OG I HELSINGØR 19.8-23.8.2019 VIND ET GRATIS LEJRSKOLEOPHOLD MED LOUISIANA LEARNING Foto: Frederik Højfeldt Nielsen Med Louisiana Lejrskole

Læs mere

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab

Billedkunst. Formål for faget billedkunst. Slutmål for faget billedkunst efter 5. klassetrin. Billedfremstilling. Billedkundskab Formål for faget billedkunst Billedkunst Formålet med undervisningen i billedkunst er, at eleverne ved at producere, opleve og analysere billeder bliver i stand til at iagttage, reflektere, bruge og forstå

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste

LÆRERVEJLEDNING. Her finder du: Hvad er klatværket? Formål Afsender Brugssituation Klatværkets opbygning Faglige mål Trinmål Litteraturliste Udforsk billedkunsten og den visuelle kultur med dine elever gennem det digitale univers Klatværket. Oplev mange anerkendte kunstværker gennem fem fællesmenneskelige temaer. Lad eleverne gå på opdagelse

Læs mere

Program 2018 DANMAR. Frimærkeudgivelser POSTNORD 2018 S EN

Program 2018 DANMAR. Frimærkeudgivelser POSTNORD 2018 S EN Program 2018 Frimærkeudgivelser S TO R S TO R E B Æ LT S B R O E N >> R A M N A D 0.0 7 2 K DANMAR SKOV JØRGENSEN/E.C LARS LAURSEN/BERTIL POSTNORD 2018 SKOV JØRGENSEN/E.C. LARS LAURSEN/BERTIL DA N M S

Læs mere

HORSENS KUNSTMUSEUM 1

HORSENS KUNSTMUSEUM 1 1HORSENS KUNSTMUSEUM Internationale kunstnere Siden 1984 har Horsens Kunstmuseum koncentreret sig om indsamling af dansk samtidskunst, men ud fra et ønske om at perspektivere den danske kunstscene, er

Læs mere

Oplæg til aktiviteter i skoleemneugen

Oplæg til aktiviteter i skoleemneugen Oplæg til aktiviteter i skoleemneugen Fra fælles mål: Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og begreber

Læs mere

EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB

EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB EN LÆRERGUIDE TIL EKSPERIMENT OG FÆLLESSKAB INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 3. marts 8. april 2012 kan du og din klasse opleve sammenslutningen Den Frie Udstillings Forårsudstilling 2012, der viser

Læs mere

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Afgangsprojekt - Kroppen udtrykt i kunsten Mira & Andreas Art & performance Flakkebjerg Efterskole Problemstilling og indledning Eksperimentere med at flyve. Kunsten

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Hvem var Sven Dalsgaard?

Hvem var Sven Dalsgaard? BEAUTY-BOX 1969 Blandede materialer, 20 x 27 x 5 cm Randers Kunstmuseum Hvem var Sven Dalsgaard? I skal i de følgende opgaver arbejde med multikunstneren Sven Dalsgaard (1914-1999). Gennem analyser af

Læs mere

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse Universet Opgavehæfte Navn: Klasse Mål for emnet: Rummet Hvor meget ved jeg før jeg går i gang Skriv et tal fra 0-5 Så meget ved jeg, når jeg er færdig Skriv et tal fra 0-5 Jeg kan beskrive, hvad Big Bang

Læs mere

Hvad var det dog, der skete?

Hvad var det dog, der skete? Hvad var det dog, der skete? Dansk lyrik i et historisk perspektiv - Fra digt til tegneserie Af Andreas Jensen 1 Spil Dansk/ALSANG 2020. I dette forløb skal I Undersøge, hvem Kaj Munk var? Finde ud af,

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Juni 2015 Institution Marie Kruses Skole Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold STX Billedkunst C Jeanette

Læs mere

UDERVISNINGSPLAN FOR BILLEDKUNST 2015

UDERVISNINGSPLAN FOR BILLEDKUNST 2015 UDERVISNINGSPLAN FOR BILLEDKUNST 2015 Undervisningen bygger på målsætningerne som beskrevet i Forenklede Fælles Mål. Formålet med Billedkunst At eleverne bruger deres fantasi, skaber deres egne værker

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin juni 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Marie Kruses Skole, gymnasiet Stx Billedkunst

Læs mere

SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3

SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3 Undervisningsmateriale for 7.-10. kl. SHOW TIME Koreografi i international samtidskunst 27.1 25.3 Introduktion Cao Fei, Whose Utopia, 2006-2007 På udstillingen SHOW TIME udstiller 7 kunstnere fra hele

Læs mere

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet.

BILLEDANALYSE FAKTA Kunstneren Billedet FORM 1. Billedbeskrivelse Hvilken slags billede er det. Figurativt/Abstrakt Hvad er der på billedet. BILLEDANALYSE FAKTA Det allerførste du skal gøre, er finde ud af fakta om billedet. Kunstneren - Hvad hedder kunstneren? - Hvornår levede hun? - Fra hvilket land stammer hun? Billedet - Hvad er billedets

Læs mere

Hvordan den kunsthistoriske arv spiller ind på samtidskunsten LAKE OF FIRE. En lærerguide 0. - 10. klasse

Hvordan den kunsthistoriske arv spiller ind på samtidskunsten LAKE OF FIRE. En lærerguide 0. - 10. klasse Hvordan den kunsthistoriske arv spiller ind på samtidskunsten LAKE OF FIRE En lærerguide 0. - 10. klasse INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 21. maj til 27. juni kan du og din klasse opleve udstillingen

Læs mere

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt

Sort mælk. Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Sort mælk Holocaust i ny kunst Museet for Samtidskunst, Roskilde Ved Mette Rold, adjunkt Museumsformidling og kunst Holocaust som erindringsbilleder i museumsformidlingen Med dette forløb tages der fat

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Udskoling og ungdomsuddannelser Omer Fast Present Continuous 24/9 2016-8/1 2017 Dette undervisningsmateriale omhandler den israelsk-fødte og nu tyskbosatte kunster, Omer Fasts udstilling

Læs mere

Ondskabens symbolik. Undervisningsmateriale om symbolik med udgangspunkt i Louis Moes motiver

Ondskabens symbolik. Undervisningsmateriale om symbolik med udgangspunkt i Louis Moes motiver Ondskabens symbolik Undervisningsmateriale om symbolik med udgangspunkt i Louis Moes motiver Ondskabens symbolik Hvad opfatter vi som ondskab? Hvilke billeder og symboler bruger vi til at forstå begrebet?

Læs mere

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen

Skulpturi. En lærerguide til samtidsskulpturen Skulpturi RUndtenom En lærerguide til samtidsskulpturen INTRODUKTION TIL LÆREGUIDEN I perioden d. 21. april 3. juni kan du og dine elever opleve udstillingen Rundtenom, der viser eksempler på, skulpturens

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet.

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet. CHRISTIAN DEN 4. PÅ KOLDINGHUS Når du kommer ind på det gamle kongeslot Koldinghus, vil du opdage, at der på slottets vægge hænger masser af malerier. Mange af dem er portrætter. Men hvad er portrætter

Læs mere

Lærervejledning: At sanse naturen langsomt

Lærervejledning: At sanse naturen langsomt Lærervejledning: At sanse naturen langsomt Forløb: At sanse naturen langsomt Målgruppe: Indskoling Fag: Dansk, billedkunst Christen Dalsgaard: Solplettet bøgestamme, 1852 Indledning: I materialet her kan

Læs mere

LARS ANDERSEN & CLAUS RAASTED. Rollespil. for børn og voksne FRYDENLUND

LARS ANDERSEN & CLAUS RAASTED. Rollespil. for børn og voksne FRYDENLUND Rollespil LARS ANDERSEN & CLAUS RAASTED Rollespil for børn og voksne FRYDENLUND Rollespil for børn og voksne Frydenlund og forfatterne, 2004 1. udgave, 2. oplag, 2006 ISBN 87-7887-449-1 Tryk: Pozkal, Polen

Læs mere

digital Tema Vands forvandling Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE

digital Tema Vands forvandling Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori TEMA: BESKYT DIN HJERNE digital Tema Vands forvandling Noter til læreren: Forsøg til slowmotion-film og elevfremlæggelser - samt lidt teori 2013 TEMA: BESKYT DIN HJERNE Introduktion Xciters Digital er et undervisningsforløb,

Læs mere

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt

Undervisningsideer. Indledning. Faglige mål: - kreativt arbejde med bogen Annas Himmel af Stian Hole. Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Alt har to sider Ondt til godt Symbol jagt Indledning Bogen Annas Himmel tager fat på et meget stort emne for både børn og voksne, nemlig døden. Anna har mistet sin mor og gennem bogen bliver Annas sorg

Læs mere

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN

Skabelsen MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN MUSIKKEN I SKOLETJENESTEN Skabelsen Skabelsen I dette hæfte skal du arbejde med et musikværk, der hedder Skabelsen. Gennem musikken fortæller værket den kristne skabelsesberetning fra Bibelen. Musikken

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin MajJuni 2018 Institution VUC HolstebroLemvigStruer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Billedkunst

Læs mere

Brain Break event - event for 7. klasse

Brain Break event - event for 7. klasse Brain Break event - event for 7. klasse Introduktion I skal til at udvikle jeres egne brain breakes og til det har vi fået Chris MacDonald, der er ambassadør for Styr på Sundheden, til at skrive om, hvordan

Læs mere

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen

Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød. Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne - Hovedbiblioteket i Birkerød Kunst i Birkerød Salen Rudersdal Bibliotekerne, 2007 Tekst og layout: Torben Wilhelmsen Kilder: Weilbachs Kunstnerleksikon / Kunstindeks Danmark. Pedersen,

Læs mere

Nævn nogle af byerne i vikingetidens Danmark. Find byerne på et landkort. Hvorfor er de placeret, hvor de er?

Nævn nogle af byerne i vikingetidens Danmark. Find byerne på et landkort. Hvorfor er de placeret, hvor de er? UNDERVISNINGSMATERIALE Fag: Historie, Dansk Niveau: 3.-7. klasse Emne: Filmens temaer RIPA Skoletjenesten Ribe VikingeCenter Opgave 1: Vikingetiden Hvor og hvornår foregår filmen? Sæt årstal på vikingetiden.

Læs mere

Almen studieforberedelse

Almen studieforberedelse Studentereksamen Forside Opgaven Ressourcerum Almen studieforberedelse Trailer Vejledning Gammel ordning Print Mandag den 28. januar 2019 gl-stx191-at-28012019 Havet livgivende, dødbringende, legendeskabende

Læs mere

Medicin Fra ide til tablet

Medicin Fra ide til tablet KØBENHAVNS UNIVERSITET DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET Medicin Fra ide til tablet Til mellemtrinnet Skoletjenesten, SCIENCE 2017 Grundstoffer og molekyler Grundstoffer Grundsto Kemisk f symbol

Læs mere

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013

Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Undervisning på J.F. Willumsens Museum 2013 Et enkeltkunstnermuseum som J. F. Willumsens Museum er særdeles velegnet i kunstformidling til børn og unge. Tilegnelsen af værkerne bliver mere overskuelig,

Læs mere

Hvad skal du lave i sommerferien?

Hvad skal du lave i sommerferien? H.C. Andersen paraden Møntergården Fyns Kunstmuseum Hvad skal du lave i sommerferien? Få rabat på flere oplevelser Besøg flere af Odense Bys Museer og spar på entréen. Vis din billet købt til fuld pris

Læs mere

- for trivsel og velvære i virksomheden...

- for trivsel og velvære i virksomheden... - for trivsel og velvære i virksomheden... - EN OPLEVELSE I Få et spændende kreativt indspark i dagligdagen - få nye sjove oplevelser og ryst kollegaerne sammen på en anderledes måde. Hyr én, to eller

Læs mere

Analysemodeller og -metoder

Analysemodeller og -metoder Sculpture by the Sea Aarhus - Danmark 5. juni - 5. juli 2015 Mellem Tangkrogen og Ballehage Analysemodeller og -metoder TIL SKOLER KOM OG VÆR MED! Sculpture by the Sea er her igen. Skulpturudstillingen

Læs mere

man selv bider mærke i

man selv bider mærke i 1 KUNST & TRIVSEL Kan et besøg på kunstmuseum hjælpe gæsten til at tage hånd om tilværelsens eksistentielle udfordringer, lindre stress og dermed give større livskvalitet? Med dette spørgsmål i tankerne

Læs mere

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

DET HANDLER OM DIG Samtidskunst Iscenesættelse Identitet

DET HANDLER OM DIG Samtidskunst Iscenesættelse Identitet DET HANDLER OM DIG Samtidskunst Iscenesættelse Identitet 7.-10. klasse HVEM ER JEG? HVEM er jeg? HVORFOR er jeg? Hvordan er jeg SKABT, og HVORDAN skaber jeg mig selv? Store spørgsmål, mange svar! køn Sammenlign

Læs mere

UDDYBENDE PROJEKTBESKRIVELSE

UDDYBENDE PROJEKTBESKRIVELSE UDDYBENDE PROJEKTBESKRIVELSE Jeg fik tilsagn om underskudsgaranti fra jer til udstillingen SOLEFFEKTEN III tidligere på året, men da jeg har måttet udskyde udstillingen fra oktober 2016 til januar 2017

Læs mere

Kursusprogram Kurser Fotokunst m. billedkunstner Rick Towle og fotograf Christian Petersen

Kursusprogram Kurser Fotokunst m. billedkunstner Rick Towle og fotograf Christian Petersen Kursusprogram 2017 Kurser 2017 Fotokunst m. billedkunstner Rick Towle og fotograf Christian Petersen Være med til et spændende weekendkursus hvor vi vil eksperimentere med foto som kunstnerisk udtryksform

Læs mere

Den lange varition af teknik til individuel integration af højere bevidsthed og jordforbindelse.

Den lange varition af teknik til individuel integration af højere bevidsthed og jordforbindelse. Den lange varition af teknik til individuel integration af højere bevidsthed og jordforbindelse. Du tænder et lys - afspænder fysisk - mentalt og følelsesmæssigt Du stiller et tændt stearinlys for dig

Læs mere

Måned Emne Materialer Fælles mål

Måned Emne Materialer Fælles mål Måned Emne Materialer Fælles mål Perspektivtegning August Repetition og fortsættelse af perspektivtegning(frontperspektiv) fra 4. klasse og de teknikker der bruges dertil. Vi arbejder med et eller flere

Læs mere

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015

Susan Hiller. 14. november 2014-1. marts 2015 En lærerguide Susan Hiller 14. november 2014-1. marts 2015 Susan Hiller, Channels (2013). Installation at Matt s Gallery, London. Photograph by Peter White courtesy the artist, Matt s Gallery and Timothy

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere