D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E"

Transkript

1

2 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle børn skal føle sig trygge og værdsatte på holdet. Børn skal opleve, at håndbold er sjovt det er et holdspil baseret på fair play, respekt og engagement. Udnyt den motoriske guldalder til teknisk træning. Børn skal have bolden mest muligt, når de træner. Mange børn skal prøve at stå på mål - men de skal også prøve andet. Børn skal udvikle deres spilforståelse og ikke spille ud fra færdige løsninger givet af træneren - systemtræning hører ikke til i børnehåndbold. Minihåndbold Totalhåndbold Forældremøder Forældre som hjælpende hænder Ud til kamp Trænerens opgave under stævnet Vejlederrollen Alle børn skal på banen i kamp - ingen børn spiller håndbold for at være tilskuer. Træneren er et omdrejningspunkt i foreningen og væsentlig for børns oplevelse af idrætten. Træningen skal tilrettelægges, så den tager udgangspunkt i børnenes udvikling og naturlige behov for aktivitet. Intensitet og fart er vigtig for fastholdelsen af børnenes interesse og opmærksomhed i træningen - skud på mål er godt, men lange rækker af børn er skidt. Håndboldforeningen skal fungere som et værested for børnene og som rammen for gode oplevelser. Forældrene er vigtige støttepersoner for børn, trænere og forening. Formålet med dette modul er at give U-6 og U-8 håndboldtrænere en bedre forståelse for de værdier, der ligger til grund for børnehåndbold både hvad angår afvikling af træning, men også når de yngste håndboldspillere deltager i konkurrencer og småspil, som f.eks. Minihåndboldkampen og Totalhåndboldkampen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at børns motivation for at deltage i en fysisk aktivitet, ofte afhænger af tryghed om det enkelte barn føler sig trygt og værdsat på holdet men også om det får lejlighed til at være med i aktiviteterne, at være aktiv på banen og ikke blot være tilskuer. Fysisk aktivitet og deltagelse i kamp er vigtig og kommer altid forud for resultatet af kampen.

3 Det betyder bl.a. Tegninger: Pia Darfeldt

4 DHF s idégrundlag for børnehåndbold gennemgås på modul 1, men er også fundamentet for idégrundlaget for Minihåndbold og Totalhåndbold: Idéen er gennem bold, leg og bevægelse at aktivere børn i alderen op til 8 år i en fysisk aktivitet tilpasset deres fysiske, psykiske og sociale udvikling. Gennem Minihåndboldspillet og Totalhåndboldspillet præsenteres børnene for håndboldspillet. Minihåndboldspillet er for de yngste (U-6) samt evt. helt nystartede U-8 spillere. Når spillerne ganske hurtigt har fået fornemmelsen af bane, bold og spillets idé, bør aktiviteten flyttes til Totalhåndboldspillet. Her øges aktivitetsniveauet og udviklingen hos spillerne. Refleksion Hvad får du ud af at læse ovenstående idégrundlag for Minihåndbold og Totalhåndbold samt DHF s holdninger til børn og idræt? Hvordan bør en forening tilrettelægge sit U-6 og U-8 håndboldtilbud, hvis den vil efterleve DHF s holdninger til børn og idræt samt idégrundlaget for børnehåndbold? Hvordan er børnehåndboldtilbuddet i din håndboldforening sammenlignet med DHF s holdninger og idégrundlaget for børnehåndbold? Via aktiviteterne stifter det enkelte barn og dets familie bekendtskab med den lokale håndboldforening, og bør opleve at aktiv deltagelse i idræt og foreningsliv er vigtigere end resultater af kampe.

5 I 2008 vedtog DHF s bestyrelse at indføre ændringer i vores håndboldtilbud for børn og unge. Dette har også medført ændringer i tilgangen til håndbold for børn under 6 og 8 år. I løbet af de sidste ca. 30 år har Minihåndboldspillet været det primære tilbud, når børn under 8 år har spillet håndbold. Indenfor de seneste år har trænere og ledere efterspurgt et mere aktivt spil, og dette er nu kommet med TOTALHÅNDBOLD. I Totalhåndbold overføres værdigrundlaget for Minihåndbold på et spil, som er gjort meget mere aktivt. For at Totalhåndbold kan være en succes, er vi som voksne nødsaget til at være vores ansvar bevidst. Idéen med Minihåndbold var at give alle en tryg og god oplevelse med spillet, da man (stort set) fjernede muligheden for at erobre bolden fra det angribende hold. For at sikre den trygge og gode oplevelse skal vi som voksne trænere og ledere være gode til at matche børnene korrekt, så børn på nogenlunde samme niveau spiller mod hinanden. Det handler om at udfordre spillerne på det rigtige niveau. Lige præcis der, hvor der er mulighed for at få succesoplevelser samtidig med, at man udfordres. Minihåndbold og Totalhåndbold er træningsspil. Dette gælder, hvad enten børnene spiller til træning eller til et stævne. I det kommende afsnit vil de to spil blive præsenteret. I 1970 var der piger og drenge under 18 år, der spillede håndbold - i 2007 var der !! I 1994 var der drenge og piger der spillede minihåndbold i Danmark - i 2007 var der drenge og piger!!

6 Den ugentlige træning er vigtigst!! Nutidens minihåndboldtilbud består af fire vigtige elementer, som alle er vigtige, når en forening vælger at tilbyde Minihåndbold for deres yngste medlemmer: 1. Minihåndbold/ Totalhåndbold (spillet) 2. Træning 3. Stævner 4. Forældre/vokseninvolvering 1. Minihåndbold/Totalhåndbold (spillet) For begge spil gælder følgende: 1. Banestørrelse (ca. 13 x 20 m) 2. Målstørrelse (1,60 x 2,40 m) 3. Boldstørrelse: cm, vægt gr., 3-lags gummibold 4. Fem spillere pr. hold på banen (heraf 1 målvogter) Minihåndbold er et småspil, som skal medvirke til at introducere børn for håndbold. Altså er Minihåndbold for de alleryngste samt helt nybegyndere. I Minihåndbold får spillerne meget tid og plads til at røre bolden. Dette hæmmer dog aktivitetsniveauet. Spillet er udviklet på baggrund af de regler, der gælder for håndbold - men er tilpasset børnenes alder og formåen. De normale håndboldspilleregler gælder principielt også for Minihåndbold men der er dog et antal særlige regler, som med tiden er udviklet for at tilgodese børns muligheder for at deltage i spillet som helt nybegyndere: Spillere: Det tilstræbes, at der både er drenge og piger på holdet. Forsvar: Mandsopdækning og fiskeri er ikke tilladt. Det er tilladt at dække op i området fra målcirklen til frikastlinien. Det er ikke tilladt forsvarsspillerne at bevæge sig udenfor frikastlinien eller erobre bolden uden for denne. Fysisk kontakt skal begrænses til det mindst mulige. Tekniske fejl: Reglerne vedr. tekniske fejl (skridt, driblinger ) skal vurderes under hensyntagen til børnenes udvikling. Målvogteren: Målvogteren må deltage i angrebet. Scoring: Efter målscoring gives bolden op fra målet (målkast).

7 Totalhåndbold er et spil for U-8 samt øvede U-6 spillere, der lægger vægt på du må regler i stedet for du må ikke regler. For eksempel - Du må score mål - Du må spille de andre - Du må røre de andre - Du må dække op uden for frikastlinien. - Målvogteren må U-6 og U-8 håndbold - starten på en livslang deltagelse i idræt U-6 og U-8 håndbold = sjov og sved - IKKE kedsomhed deltage i angrebet Det er hensigten at hjælpe børnene med at kunne spille et hurtigt spil, hvor de selv får lov til at tænke og handle, bliver udfordret til at kunne se ting i sammenhænge og opleve, at mange ting er i spil samtidigt. Totalhåndbold er i øvrigt også et fremragende træningsspil for ældre årgange. De normale håndboldspilleregler gælder principielt også for Totalhåndbold. De særlige regler for Totalhåndbold er således: Spillere: 5 spillere hvoraf 1 er målvogter. Det tilstræbes, at der er både drenge og piger på banen. Der må maksimalt deltage 7 spillere pr. kamp. - Hvis vejlederen vurderer, at der er for stor forskel i stillingen i kampen, kan det svageste af de to hold få tilladelse til at sætte en ekstra spiller på banen. Målvogteren: Målvogteren er 1 ud af de 5 på banen og må meget gerne deltage i spillet fremme af banen. Den første spiller hjemme i feltet er målvogter. Opdækningszone: Der spilles med fri opdækningszone, som i normal håndbold. Dog skal et hold, når de har afsluttet et angreb eller mistet bolden, tilbage og røre egen målfeltlinie, før de må begynde at generobre bolden. Tekniske fejl: Reglerne vedr. tekniske fejl (skridt, driblinger etc.) skal vurderes under hensyntagen til børnenes udvikling. Vejleder: Rollen som vejleder er vigtig i Totalhåndbold. Læs mere om denne rolle senere i hæftet. Scoring: Efter målscoring gives op ved mål (målkast). Det skal være en fest at deltage i et børnehåndboldstævne

8 Den hvide streg rundt om den store håndboldbane betyder IKKE Adgang forbudt for forældre - Tværtimod!!! 2. Træning: Den ugentlige træningslektion er det allervigtigste element i børnehåndbold. Der er her de enkelte børn stifter bekendtskab med håndboldforeningen og får mulighed for at få sved på panden og have det sjovt men også her hvor interessen for at deltage i idræt fødes forhåbentlig for at blive et vigtigt element i de enkelte børns tilværelse rigtig mange år fremover. Det er derfor vigtigt, at foreningerne og trænerne anstrenger sig for at lave et godt håndboldtilbud, som forældre ønsker at sende deres børn til. Forhåbentlig vil mange af børnene vælge at fortsætte med at spille håndbold men nogle børn finder også ud af, at håndbold ikke er noget for dem men så er det vigtigt, at de i det mindste har fået lyst til at fortsætte med en anden idræt i stedet for. Det anbefales, at træningen afvikles som idræt på tværs i håndboldforeningen dvs. alsidig træning baseret på bold og leg med fokus på individuel motorisk træning, begrebsindlæring, bold- og spiltilvænning og høj intensitet. Barnet skal møde involverede og engagerede trænere - og en masse aktivitet. Børnehåndboldtræning skal være sjov og sved ikke kedsomhed. Børnehåndboldtræning er altså ikke kun håndboldtræning men en mulighed for at det enkelte barn får mulighed for at træne en masse forskellige bevægelsesmønstre. Samtidig er det også vigtigt, at barnet og dets forældre oplever, at dette spændende idrætstilbud tilbydes af den lokale håndboldforening, således at man får lyst til at blive ved med at komme i håndboldforeningen. Ved at tilbyde en god og spændende træning vil foreningen få mulighed for at samle på tilfredse medlemmer og ikke kun samle på point!!! 3. Stævner: Børnene bør deltage i et antal stævner i løbet af sæsonen. Formålet med stævnerne er at give børn og deres forældre en god idrætsoplevelse som afspejler det, der foregår til træning. Minihåndbold og Totalhåndbold skal altid spilles med fokus på den gode oplevelse for alle deltagere. Det handler om, at så mange som muligt får succesoplevelser, på tværs af hold, køn og alder. Ved at deltage i stævnerne vil børnene få lejlighed til at komme ud og spille kamp dvs. komme ud sammen med

9 jævnaldrende, få klubtrøjen på, sidde i cafeteriet sammen med de store osv. men stævnerne er også en skoling af forældre, hvor de prøver at sende børn til kamp, til evt. at melde afbud, til at køre, til at vaske trøjer men måske vigtigst af alt: Se deres børn have det sjovt sammen med jævnaldrende under betryggende opsyn af børnenes trænere. 4. Forældre/vokseninvolvering: Det tilstræbes, at forældre/interesserede voksne på baggrund af grundig information involveres mest muligt i foreningernes børnehåndboldtilbud. Der kan være tale om, opbakning omkring barnets deltagelse i dets medlemskab af håndboldforeningen tage i træningen så meget som muligt. Det er sjovere at være med på gulvet, end at sidde og kede sig ved sidelinien!!!! tagelse i stævner og andre arrangementer serede voksne og unge som trænere, hjælpere, ledere m.m. tage på minihåndboldskoler, foreningsaktiviteter m.m. HUSK blot at forældre/vokseninvolvering er ikke noget der sker af sig selv. Kun få forældre vil trænge sig på men mange vil gerne give en hånd med, hvis man husker at spørge dem ad! Foreningen bør indkalde forældre til et eller flere møder, hvor man oplyser om foreningens tilbud til de yngste og lige så vigtigt, om foreningens forventninger til børnenes forældre. På disse møder kan man f.eks. også lægge op til, at forældrene påtager sig at stå for et eller flere årlige arrangementer for børnehåndboldspillerne. Husk på, at det for nogle forældre er første gang, de stifter bekendtskab med den frivillige idræt og foreningen har derfor et medansvar for, at disse forældre informeres bedst muligt om, hvad det betyder m.h.t. involvering, opbakning, overholdelse af aftaler, frivillighed osv For gradvist også at introducere forældre for foreningens børnehåndboldtilbud, opfordres I til at invitere forældrene til også at

10 deltage i den ugentlige træning. I hvert tilfælde en gang imellem. Børnene elsker, når far og/eller mor er med og måske nyder far og/eller mor også at lave noget sjovt sammen med deres barn. Hvis forældrene vænnes til, at de er velkomne på gulvet, betyder det måske også, at det er lettere at få dem til at hjælpe, hvis der en dag mangler et par ekstra hænder til at få en aktivitet gennemført og hvem ved, måske kunne endnu en forælder få lyst til at involvere sig aktivt som træner eller hjælper i foreningen. Prøv at gennemspille disse øvelser: B) En person udpeges til at spille en far eller mor, som til hver eneste minihåndboldtræning kommer ind i hallen med sit barn, siger Farvel og så i øvrigt først kommer igen for at hente barnet, når træningen er slut. To personer udpeges som trænere og får til opgave at kontakte forælderen og fortælle vedkommende lidt om, hvorfor det er vigtigt at involvere sig i sit barns idrætsdeltagelse. Hvordan vil I henvende jer til forælderen, hvad vil I sige og gøre? Invitér forældrene til at deltage i træningen. A) To personer udpeges som forældre, der er til håndbold med deres børn og som nu et par gange har siddet ved sidelinien og set på, at deres børn spiller Totalhåndbold. To andre udpeges som trænere, der nu har sat sig for, at de vil i snak med de to forældre og invitere dem til at deltage i aktiviteterne. Hvordan vil I henvende jer til forældrene, hvad vil I sige og gøre????

11 Gennem Minihåndbold og Totalhåndboldspillet præsenteres børnene for håndboldspillet. Uddrag af DHF s Idégrundlag for Minihåndbold og Totalhåndbold Som nævnt vil børnene gennem Minihåndbold- og Totalhåndboldspillet gradvist blive introduceret for håndbold. Børnehåndboldspilleren bør opleve, at Minihåndbold- og Totalhåndboldkampen blot er en aktivitet på niveau med en masse andre sjove aktiviteter, som han eller hun møder til træningen. Leg og engagement prioriteres højt og konkurrencesituationer indgår i masser af disse aktiviteter. Børnehåndboldspilleren bør opleve at kampe og konkurrencer er en naturlig del af legen og at legen fortsætter efter kampens afslutning. Minihåndboldspillet er et MIDDEL ikke et MÅL Kampens resultat har ingen reel betydning, men det har derimod de oplevelser, som den enkelte får under spillet. Derfor må træneren også være bevidst om afviklingen af kampe og konkurrencer. Lad masser af småspil og små konkurrencer indgå i træningen, således at børnene oplever både at vinde og at tabe men også lærer at respektere regler, spille sammen, score osv. Kampens resultat har ingen reel betydning Husk på at konkurrencer, hvor det gælder om at vinde over andre, normalt ikke er velegnede for aldersgrupperne under 7 år men på den anden side, er det også givet, at jo tidligere barnet starter med at spille bold og dyrke idræt, desto tidligere lærer det at beherske sin krop og sine bevægelser i forhold til bolden og dermed vil barnet også opleve at det magter at deltage i de mange små konkurrencelege. Børnehåndboldtræningen er altså med til at vænne barnet til deltagelse i idræt og Minihåndbold- og Totalhåndboldspillet er endvidere med til at præsentere barnet for håndboldspillet. Konkurrence er en del af idrættens væsen og som nævnt bør træningen være med til at lære børn at konkurrere på en positiv måde, dvs. opleve konkurrencen som motiverende for sin deltagelse i aktiviteterne.

12 Man kan derfor forsøge at arrangere lege som f.eks. indeholder følgende elementer: afgrænset bane blive spilbar) Det følgende er eksempler på sådanne lege: 1. Stjæle bolde Tema: Tænke taktisk Materialer: Rullemåtte, to plintkasser, mange bolde To plintkasser placeres i banens ender. I den ene lægges et stort antal bolde. Fem børn skal nu forsøge at få transporteret så mange bolde som muligt op i den anden kasse uden at blive fanget af tre andre børn, der placeres på en rullemåtte på tværs af banen midt mellem de to kasser. Vagterne må kun være på måtten. Hvis et boldtransporterende barn fanges, skal han/hun løbe tilbage med bolden og tage en anden i plintkassen. Lad børnene snakke sammen om, hvordan de vil komme forbi vagterne eller om, hvordan de vil fange de boldtransporterende børn. 2. Vælt keglerne Tema: Tabe og vinde Materialer: Mange kegler, én bold pr. barn Børnene deles i to hold, der placeres i hver sin side af banen. Hvert barn har en bold. På tværs af banen stilles et antal kegler. Børnene skal nu forsøge af ramme keglerne og skyde dem over på modstandernes banehalvdel. Når der ikke står flere kegler på midterlinien, stoppes spillet og det hold, der har skudt flest kegler over på de andres banehalvdel, har vundet.

13 3. Positionsbold Temaer: Holde bolden på banen, sammenspil (gøre, være, blive spilbar), holde på bolden/erobre bolden, tabe og vinde. Materialer: Overtræksveste, bold. Hold á 4-5 børn med én bold på en afmærket bane. Hold A forsøger at spille sammen uden at hold B erobrer bolden. Lykkes det, spiller hold B sammen og hold A forsøger at generobre bolden. 4. Trillebold Temaer: Holde bolden på banen, sammenspil, holde på bolden, erobre bolden, score, vinde/tabe, tænke taktisk Materialer: Overtræksveste, bold Børnene deles i hold á 5. Der spilles på tværs af en håndboldbane. Hvert hold forsvarer en mållinie (10-15 m) samtidig med at man forsøger at score hos det andet hold. Der er mål, når bolden passerer det andet holds mållinie. Variationer: 1. Bolden må ikke spilles retur til den, hvorfra man modtog den. 2. Bolden skal studses til en medspiller. 3. Hver gang det lykkes at få et bestemt antal afleveringer uden at det andet hold rører/ erobrer bolden, får holdet 1 point. Bolden må kun spilles langs gulvet og der må kun slås til hånden med flad hånd. Rammes en spillers ben (eget ben, medeller modspillers ben), skal den ramte spiller forlade banen og må først deltage igen, når der er scoret.

14 5. Høvdingebold Temaer: Holde på bolden, sammenspil, tabe/vinde Materialer: Skumbold Børnene deles i to hold á 5-8 børn. Hvert hold vælger en høvding, som placeres bag modstandernes baglinie. Spillet går ud på, at man forsøger at ramme modspillerne (banespillerne) med en skumbold. 6. Tårnbold Temaer: Holde bolden på banen, respektere regler, sammenspil, tabe/vinde, tænke taktisk, holde på bolden/erobre bolden Materialer: Bold, to kegler, et par sjippetove. Børnene deles i hold á 3-4 spillere samt en målvogter. Holdet spiller sammen og forsøger at ramme modspillernes mål, som er en kegle, der er opstillet inde i en cirkel af et sjippetov. Inde i cirklen må det forsvarende hold placere sin målvogter, som har til opgave Når en spiller rammes, går denne ned til sin egen høvding og bliver medhøvding, og må hjælpe til med at ramme modspillerne. Der fortsættes, til det ene hold ikke har flere spillere på banen. Hvis en banespiller griber en bold fra en modspiller/modspillers høvding, befrier han/hun derved en medhøvding (i den rækkefølge de blev ramt). at forhindre, at bolden rammer keglen. Ingen andre spillere må betræde cirklen. Der gives point, når keglen rammes. Minihåndbold- og Totalhåndboldspillet kan naturligvis også anvendes til at træne alle de nævnte temaer.

15 For at kunne give børnene en god håndboldoplevelse bør man naturligvis kende de særlige regler for Minihåndbold og Totalhåndbold. Prøv din viden om reglerne: Hvor mange U-8 håndboldspillere er der på banen ad gangen? Må der være drenge og piger på et U-8 håndboldhold? Hvad dømmes, hvis en forsvarsspiller skubber til en angrebsspiller? Hvad dømmes, hvis en spiller taber bolden ud over sidelinien? Skal der altid dømmes for skridtfejl i en U-8 håndboldkamp? Gives bolden op fra midten af banen efter en målscoring? Ja Nej? Intet Straffe Frikast Mål Indkast Intet Nej Ja?? Nej Ja Hvor stor (m) er U-8 håndboldbanen ca? 7x10 13x20 20x40 Må en drengemålvogter udskiftes med en pigemålvogter? Ja? Nej Hvor stort er et U-8 håndboldmål? 1,5x2,0 2,0x3,0 1,6x2,4 Må en målvogter deltage i angrebet i en U-8 håndboldkamp? Er det tilladt at fiske i en U-8 håndboldkamp? Skal der altid dømmes for dobbeltdriblinger i en U-8 håndboldkamp? Ja Nej? Nej? Ja? Ja Nej Se de særlige regler på side 6-7 i dette hæfte.

16 Som tidligere nævnt kan det være første gang, at barnet og dets forældre stifter bekendtskab med noget, som er helt naturligt for trænerne nemlig det at skulle til kamp. Man må derfor som træner være opmærksom på, hvordan man informerer om den kommende aktivitet. Vær f.eks. opmærksom på følgende: der sker til et stævne til forældrene afgang og forventet hjemkomst hvor afvikles stævnet kørsel hvem skal modtage evt. afbud hvad skal barnet have med hvilke trænere deltager i stævnet Denne information kan gives skriftligt eller på et forældremøde. Hvorfor deltager I ved stævnerne? Hvad er forskellen på et børnehåndboldstævne og en håndboldkamp (som forældrene måske kun kender fra TV)? Hvad er jeres forventninger til forældrene - - Ønsker I højlydt opbakning fra forældrene? - Accepterer I forældrekritik af vejledere? - Hvordan forholder I jer til nogle forældres ensidige opbakning af eget barn f.eks. ved at love X kr. pr. scoret mål? Skal man have boksehandsker med, når man skal i kamp??

17 Som træner har du flere opgaver under et børnehåndboldstævne. Som træner har du et vigtig medansvar for, at børnene og deres forældre får en god oplevelse ud af at deltage i stævnet. Du skal f.eks. være opmærksom på klæde om. genstande. dine børn er henne, og hvordan de opfører sig. som engageret og interesseret i, hvad der foregår. vejleder, som legeonkel/ tante...). teterne. førsel (på og uden for banen) påtales. ældre, så de får en følelse af at være med. respekterer idégrundlaget for Minihåndbold og Totalhåndbold. Som nævnt er en af trænerens opgaver under Minihåndbold og Totalhåndboldstævnet at fungere som vejleder i en eller flere kampe. Normalt dømmes en håndboldkamp af en dommer, som har til opgave at sørge for, at de afstukne regler overholdes af de deltagende spillere. I en minihåndboldkamp udskiftes dommeren med en vejleder. Vejlederen, der kan være en træner, en forælder eller anden med kendskab En vejleder er ikke kun en dommer! til de specielle regler, har en rolle, der er anderledes end den traditionelle dommers, idet vejlederen ikke kun skal administrere nogle regler, men i langt højere grad fortolke dem i forhold til de spillere, som han/hun skal vejlede. Vejlederen har altså en vigtig opgave i forhold til børnenes regeltilvænning, men vejlederens væsentligste rolle er, at få spillet til at glide. Derfor må der til tider stoppes op, forklares og forevises for børnene. Det vigtigste er dog, at vejlederen sikrer gode oplevelser, - også på trods af enkelte regelbrud. Det er vigtigt at få succesoplevelsen ved f.eks. at score. Det er ikke så vigtigt, om der er taget 4 skridt eller, om der er trådt på stregen ved afsæt.

18 Små børn har svært ved at forstå abstrakte forhold som f.eks. regler. Vejlederens rolle må derfor være at konkretisere reglerne og enkelte stop er således nødvendige på dette niveau. Nogle regler kan være svære at forstå for børnene, f.eks. skridt, driblinger, bold i målfelt osv. og ofte må vejlederen forklare og vise, hvad børnene gør forkert inden handlingerne får konsekvenser. Jo mere øvede, vejlederen vurderer, at spillerne er des mere skal der dømmes i stedet for at vejledes. Vejlederen skal imidlertid ikke kun tænke på reglerne. Som nævnt skal vejlederen også hjælpe til med at få spillet til at hænge sammen, og må derfor i nogle situationer forklare og vise børnene, hvordan bolden skal spilles og hvordan de kan/skal bevæge sig på banen. Af samme grund vil man derfor opleve, at det kan være børnenes egne trænere, der fungerer som vejleder i en Minihåndbold- eller Totalhåndboldkamp. Dette giver tryghed hos børnene. De kender vejlederen og vejlederen/træneren kan lettere hjælpe børnene. Dog er det vigtigt, at vejlederen ikke overtager kontrollen af børnene. Det er en misforståelse at tro, at børnene kun kan spille, hvis der er en voksen, der forklarer dem, hvordan de skal gøre. Vejlederen bør kun gribe ind, hvis der er grund til det!!! Den situation som helst skal undgås i en Minihåndbold- eller en Totalhåndboldkamp, er en højtråbende og dirigerende træner på sidelinien!! Vi opfordrer til en masse glade og engagerede børn og trænere på banen og glade og engagerede forældre på sidelinierne!! En lille øvelse Prøv at formulere 5 gode råd til en børnehåndboldtræner, der for første gang skal fungere som vejleder i en Minihåndboldkamp/Totalhåndboldkamp. og endnu én To af jer udpeges som børnehåndboldtrænere. På et forældremøde har I fået til opgave at fortælle jeres spilleres forældre om det stævne, som I meget snart skal deltage i. Hvad vil I fortælle dem? og hvordan vil i gribe det an?

19 Minihåndbold spillet for børn Steen Hjorth og Bjarne Andersen, ROAS Børnehåndboldaktiviteter i idrætstimen Dansk Håndbold Forbund Hannibal Tusindhånd Dansk Håndbold Forbund Bold & Leg Dansk Håndbold Forbund Idræt for børn og unge Danmarks Idræts-Forbund Skal idrættens børn nå stjernerne Danmarks Idræts-Forbund

20 De tre grønne moduler er grundmoduler og beskæftiger sig med emner, som er væsentlige for alle børnetrænere. U-8 trænere bør desuden gennemgå de gule moduler. De blå og de røde moduler henvender sig til U-10 trænere. De blå og grå moduler indgår i uddannelsen af U-12 trænere.

DHF S BØRNETRÆNER UDDANNELSE

DHF S BØRNETRÆNER UDDANNELSE DHF S BØRNETRÆNER UDDANNELSE DHF s Børnetræneruddannelse tager afsæt i DHF s idégrundlag for børnehåndbold: Idéen med DHF s børnehåndbold er, at håndboldforeningernes børn får gode oplevelser og gennemgår

Læs mere

Forsvarsspil Målvogteren Kampen

Forsvarsspil Målvogteren Kampen D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E Forsvarsspil Målvogteren Kampen U-10 8 Forsvarsspil Målvogteren Kampen 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres

Læs mere

D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E

D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle børn skal føle sig trygge

Læs mere

Angrebsspil og contra U-12

Angrebsspil og contra U-12 Angrebsspil og contra 11 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle

Læs mere

TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk

TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk TOTALHÅNDBOLD I FORENINGEN Fra lille purk til gammel skurk Kære forening, kære trænere, ledere, hjælpere og spillere Dette hæfte har til formål at give et indblik i totalhåndbold. Hvordan spiller vi totalhåndbold

Læs mere

SPILLEREGLER FOR MINIHÅNDBOLD Gældende fra 1. august 2006

SPILLEREGLER FOR MINIHÅNDBOLD Gældende fra 1. august 2006 SPILLEREGLER FOR MINIHÅNDBOLD Gældende fra 1. august 2006 Mini Mini er spillere, der ikke er fyldt 8 år inden 1. januar i kalenderåret, hvori turneringen begynder. Minipiger/minidrenge er spillere, der

Læs mere

Opvarmning og træningsøvelser

Opvarmning og træningsøvelser Opvarmning og træningsøvelser U-10 U-12 6 Opvarmning og træningsøvelser 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for

Læs mere

HÅNDBOLD I SKOLEN. Sådan spiller I Totalhåndbold og Street Handball

HÅNDBOLD I SKOLEN. Sådan spiller I Totalhåndbold og Street Handball HÅNDBOLD I SKOLEN Sådan spiller I Totalhåndbold og Street Handball Kære idrætsundervisere og SFO pædagoger Dette hæfte har til formål at indføre dig i to let tilgængelige udgaver af håndbold, som er velegnet

Læs mere

DHF KORTBANE FOR BØRN

DHF KORTBANE FOR BØRN DHF KORTBANE FOR BØRN Denne folder fortæller, hvordan DHF Kortbane skal spilles I denne folder finder du regler og rammer for spillet på DHF Kortbane. Folderens formål er at gøre det nemt at være træner

Læs mere

DHF KORTBANE FOR BØRN Guidelines og fokuspunkter

DHF KORTBANE FOR BØRN Guidelines og fokuspunkter DHF KORTBANE FOR BØRN Guidelines og fokuspunkter Testmateriale (september og oktober) Denne guide fortæller, hvordan DHF Kortbane skal spilles I denne guide finder du regler og rammer for spillet på DHF

Læs mere

GUIDE TIL DEN GODE HÅNDBOLDVEJLEDER

GUIDE TIL DEN GODE HÅNDBOLDVEJLEDER GUIDE TIL DEN GODE HÅNDBOLDVEJLEDER Sådan giver du en god håndboldoplevelse Hvad skal en vejleder? Vejlederen er ansvarlig for samtlige af kampens deltagere. Vejlederen skal fjerne spillernes opmærksomhed

Læs mere

Forsvarsspil U-12. Forsvarsspil 1

Forsvarsspil U-12. Forsvarsspil 1 Forsvarsspil U-12 10 Forsvarsspil 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige,

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND JYDSK HÅNDBOLD FORBUND KREDS 8 BØRNEHÅNDBOLD 2010-2011 INFO folder for Børnetrænere Børneledere Forældre Interesserede Børneudvalget Formand Trine Jepsen Bygmarken 29 6230 Rødekro 74 66 17 25 22 70 22

Læs mere

HÅNDBOLD REGION ØST. BØRNEHÅNDBOLDSTÆVNER Håndbog til: Børnetrænere. Børneledere. Forældre

HÅNDBOLD REGION ØST. BØRNEHÅNDBOLDSTÆVNER Håndbog til: Børnetrænere. Børneledere. Forældre HÅNDBOLD REGION ØST BØRNEHÅNDBOLDSTÆVNER Håndbog til: Børnetrænere Børneledere Forældre Opdateret d. 21. august 2014 Indhold Forord... 3 Propositioner for U-4/U-5, født i 2009 eller senere:... 4 Propositioner

Læs mere

TOTALHÅNDBOLD FOR U-6, U-7 & U-8

TOTALHÅNDBOLD FOR U-6, U-7 & U-8 Testperiode 1.januar 2016-1.april 2016 TOTALHÅNDBOLD FOR U-6, U-7 & U-8 Indholdet af folderen har til formål at hjælpe kredse, forbund, regioner og klubber til at afvikle Totalhåndboldstævner ud fra landsdækkende

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 0.- 1. klasse Boldtilvænning og leg Håndbold i skolen - alle børn i spil KÆRE HÅNDBOLDFORENINGER- OG FRIVILLIGE, SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer her

Læs mere

4. Håndbold kan sagtens spilles i skolen

4. Håndbold kan sagtens spilles i skolen 4. Håndbold kan sagtens spilles i skolen Katrine Thoe Nielsen Breddekonsulent i DHF Søren Simonsen Udviklingschef i DHF Rigtig mange børn og voksne kender til håndbold. Vi ser det i fjernsynet og rigtig

Læs mere

HÅNDBOLD REGION ØST. BØRNESTÆVNER Håndbog til: Børnetrænere Børneledere Forældre

HÅNDBOLD REGION ØST. BØRNESTÆVNER Håndbog til: Børnetrænere Børneledere Forældre HÅNDBOLD REGION ØST BØRNESTÆVNER Håndbog til: Børnetrænere Børneledere Forældre Opdateret d. 7. oktober 2017 1 Indhold Forord... 3 Propositioner og idegrundlag for U-5 U-8 stævner... 4 Totalhåndbold...

Læs mere

LinusPro Beach Handball Cup 2018

LinusPro Beach Handball Cup 2018 LinusPro Beach Handball Cup 2018 Praktisk info Information om de syv stævnedage vi har på banerne i Skæring! Velkommen til Beach Handball 2018 Det er med glæde, at JHF - Kreds 5 kan byde velkommen til

Læs mere

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND JYDSK HÅNDBOLD FORBUND KREDS 8 BØRNEHÅNDBOLD 2012-2013 U-6, U-7 & U-8 HÅNDBOG til: Børnetrænere Børneledere Forældre Interesserede Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 2 VELKOMST VED FORMAND TRINE

Læs mere

Indhold Klubbens opgaver ved U-6 stævner... 2 Vejledning til vejledere U-6 håndbold... 3 Klubbens opgaver ved U-8 stævner...

Indhold Klubbens opgaver ved U-6 stævner... 2 Vejledning til vejledere U-6 håndbold... 3 Klubbens opgaver ved U-8 stævner... Guide U4 U6 U8 Indhold Klubbens opgaver ved U-6 stævner... 2 Vejledning til vejledere U-6 håndbold... 3 Klubbens opgaver ved U-8 stævner... 7 Tillæg til U-8 totalhåndboldregler i JHF Kreds 2... 8 Spilleregler...

Læs mere

D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E

D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle børn skal føle sig trygge

Læs mere

JHF Kreds 4 & Nørredjurs HK

JHF Kreds 4 & Nørredjurs HK JHF Kreds 4 & Nørredjurs HK byder velkommen til Beach Handball i Glesborg lørdag den13. juni 2015 Beach Handball i Glesborg ved hallen Så er turneringsplanen klar for Beach Handball i Glesborg lørdag den

Læs mere

klub-building Gode kampoplevelser til alle spillere temahæfte - den gode kampoplevelse Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger til foreningerne

klub-building Gode kampoplevelser til alle spillere temahæfte - den gode kampoplevelse Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger til foreningerne klub-building temahæfte - den gode kampoplevelse DEL 1 UDVIKLING AF KLUBBENS FRIVILLIGHEDSSTRATEGI Gode kampoplevelser til alle spillere Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger til foreningerne DEN GODE KAMPOPLEVELSE

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND KREDS 8 TOTALHÅNDBOLD HÅNDBOG FOR U-6, U-7 & U-8

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND KREDS 8 TOTALHÅNDBOLD HÅNDBOG FOR U-6, U-7 & U-8 JYDSK HÅNDBOLD FORBUND KREDS 8 TOTALHÅNDBOLD 2019-2020 HÅNDBOG FOR U-6, U-7 & U-8 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 2 VELKOMST VED FORMAND TRINE JEPSEN 3 DHFS BUDSKABER TIL BØRNETRÆNEREN 4 TOTALHÅNDBOLD

Læs mere

Jydsk Håndbold Forbund - Kreds 5. Børneudvalget. Aktivitetsoversigt og øvrig information

Jydsk Håndbold Forbund - Kreds 5. Børneudvalget. Aktivitetsoversigt og øvrig information Jydsk Håndbold Forbund - Kreds 5 Aktivitetsoversigt og øvrig information Sæsonen 2013/2014 Indholdsfortegnelse: 1. Velkommen til sæsonen 2013/2014 Side 3 2. Totalhåndboldregler samt særregler Side 4 &

Læs mere

D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E

D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle børn skal føle sig trygge

Læs mere

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND

JYDSK HÅNDBOLD FORBUND JYDSK HÅNDBOLD FORBUND KREDS 8 BØRNEHÅNDBOLD 2016-2017 HÅNDBOG FOR U-6, U-7 & U-8 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 2 VELKOMST VED FORMAND TRINE JEPSEN 3 DHFS BUDSKABER TIL BØRNETRÆNEREN 4 TOTALHÅNDBOLD

Læs mere

totalhåndbold Del 1: Lege

totalhåndbold Del 1: Lege totalhåndbold Del 1: Lege 0-15 minutter Forklaring og instruktion til Ståtrold med bold Antal elever Udstyr Bane Beskrivelse og regler Variationer Eleverne deles i grupper á 15-25 elever Kegler/ markeringer-

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

TOTALHÅNDBOLD FOR U-6, U-7 & U-8

TOTALHÅNDBOLD FOR U-6, U-7 & U-8 Testperiode 1.januar 2016-1.april 2016 TOTALHÅNDBOLD FOR U-6, U-7 & U-8 Guidelines Indholdet af folderen har til formål at guide kredse, forbund, regioner og klubber til at afvikle Totalhåndboldstævner

Læs mere

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt.

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. TIL DIG DER ER FORÆLDER Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. En verden af oplevelser! Begyndelsen på en succeshistorie for dig og dit

Læs mere

BØRNEHÅNDBOLD STÆVNER

BØRNEHÅNDBOLD STÆVNER HÅNDBOLD REGION ØST BØRNEHÅNDBOLD STÆVNER Håndbog 2011-2012 til: Børnetrænere Børneledere Forældre Andre interesserede INDHOLDSFORTEGNELSE - HÅNDBOG BØRNEHÅNDBOLDSTÆVNER Side 2 Side 3 Side 4-7 Side 7-9

Læs mere

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC DBBF inspirationsmateriale Type Oprindelige forfatter Opsummering Målgruppe Krav Problemområder Materialer Arbejdskraft Faciliteter Senest opdateret Basketball øvelses ABC Øvelser og beskrivelse af Fundamentals

Læs mere

Momenti Beach Cup Program U-16 og U-18

Momenti Beach Cup Program U-16 og U-18 Momenti Beach Cup Program U-16 og U-18 På Balle Beach anlæg Ballevej 57, 7182 Bredsten Lørdag og søndag den 11. og 12. juni 2016 Velkommen til Beach Handball Det er med glæde, at Jydsk Håndbold Forbund,

Læs mere

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN 6MODUL 1 INTRO Din vigtigste opgave som træner er at inspirere, udvikle og underholde hver enkelt spiller alle fem dage, så de får lyst til at deltage på

Læs mere

Der må ikke skrives på opgavearket. Regeltest udarbejdet af DU s kompetencegruppe

Der må ikke skrives på opgavearket. Regeltest udarbejdet af DU s kompetencegruppe Der må ikke skrives på opgavearket Regeltest udarbejdet af DU s kompetencegruppe 1 2 3 4 5 6 En kamp skal afgøres ved en straffekastrunde. Inden HVID 9 skal kaste, kommer han med flere usportslige kommentarer

Læs mere

Klubdag for de mindste (U-6/U-8)

Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Saml foreningens mindste spillere og deres forældre til en sjov og hyggelig dag i hallen, hvor der er fokus på fælles aktiviteter og klubånd. Denne klubdag er målrettet

Læs mere

HÅNDBOLD REGION ØST. BØRNEHÅNDBOLDSTÆVNER Håndbog til: Børnetrænere. Børneledere. Forældre

HÅNDBOLD REGION ØST. BØRNEHÅNDBOLDSTÆVNER Håndbog til: Børnetrænere. Børneledere. Forældre HÅNDBOLD REGION ØST BØRNEHÅNDBOLDSTÆVNER Håndbog til: Børnetrænere Børneledere Forældre Senest opdateret d. 10. september 2013 Indhold Forord... 3 Børnehåndbold.... 4 Oversigt over HRØs Børnestævne-aktiviteter....

Læs mere

Aktivitetsoversigt og øvrig information

Aktivitetsoversigt og øvrig information Jydsk Håndbold Forbund - Kreds 5 Aktivitetsoversigt og øvrig information Sæsonen 2018/2019 Indholdsfortegnelse: 1. Velkommen til sæsonen 2018/2019 Side 3 2. Totalhåndboldregler samt særregler Side 4 &

Læs mere

Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg

Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg Den lyseblå tråd i FCKG Esbjerg Baggrund Igennem flere år har der i bestyrelsen i FC King George været en drøm om at starte en børne- og ungdomsfodbold afdeling i klubben, og 2013 er året, hvor denne drøm

Læs mere

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt.

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. TIL DIG DER ER FORÆLDER Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. En verden af oplevelser! Begyndelsen på en succeshistorie for dig og dit

Læs mere

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde.

Bredde/dybtespil. Formål: At træne breddespil i angrebsspillet, men også at man kan vælge at spille dybt inden bredde Materialer: 2 mål, 6-8 bolde. Bredde/dybtespil Banen: Halvbane Her trænes angrebsspil, der spille 5 V 5, 6 V 6, og hvert hold skal forsvare 5 kegler i hver siden. Spillerne tvinges nu til at spille med bredde og sideskift. Formål:

Læs mere

Angrebsspil og fysisk træning U-10

Angrebsspil og fysisk træning U-10 Angrebsspil og fysisk træning 9 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige,

Læs mere

Holdninger & Handlinger. Krav. Retningslinier. Visioner Værdier. Roller. Missioner. Målsætninger. Børnefodbold 2009. Udarbejdet af Fodbold-udvalget

Holdninger & Handlinger. Krav. Retningslinier. Visioner Værdier. Roller. Missioner. Målsætninger. Børnefodbold 2009. Udarbejdet af Fodbold-udvalget Holdninger & Handlinger Retningslinier Krav Visioner Værdier Missioner Roller Målsætninger Børnefodbold 2009 Udarbejdet af Fodbold-udvalget 1 1. Præsentation af Klubben. 1.1. Mission: IF62 Fodbold skal

Læs mere

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege Del 13: Lege Fang slangens hale: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Fang slangens hale. Eleverne deles i grupper á 4-5 elever. Kegler/markeringer. 5x5 meter. Hver gruppe får et areal markeret

Læs mere

Børneudvalgets beretning 2015

Børneudvalgets beretning 2015 Børneudvalgets beretning 2015 Foråret står for døren, og traditionen tro er det blevet tid til at kigge tilbage på den forgangne sæson. Trænere og repræsentanter fra klubbestyrelserne var indbudt til opstartsmøde

Læs mere

Der må ikke skrives på opgavearket

Der må ikke skrives på opgavearket Der må ikke skrives på opgavearket Re-test aug. 2013 1 2 3 4 5 RØD 4 griber bolden i luften lander på maven med bolden under kontrol og glider 4-5 meter. Herefter rejser RØD 4 sig op og står på begge fødder.

Læs mere

Futsal regler for Oplandsturneringen Opdateret den 24-10-2015 Side 1 af 5

Futsal regler for Oplandsturneringen Opdateret den 24-10-2015 Side 1 af 5 Side 1 af 5 1. Forord Futsal har sine rødder i Sydamerika, hvor fodbolden altid har været den mest populære sport, og hvor der blev spillet fodbold på hver en lille plads. Futsal er en teknisk og underholde

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen 5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen Katrine Thoe Nielsen Breddekonsulent i DHF Søren Simonsen Udviklingschef i DHF Rigtig mange børn og voksne kender til håndbold. Vi ser det i fjernsynet og rigtig

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Dansk Håndbold Forbund

Dansk Håndbold Forbund 1 2 3 4 Hvornår begynder udvisningstiden for en udvist spiller? Når dommeren har vist Når den udviste spiller Når dommeren fløjter for dommertegn nr. 14 har passeret sidelinien og genoptagelse af spillet.

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Ajax 2. Deltagere: Alle. Banen: Halv bane. Formål: Spillerne skal her træne i selve afslutningen med begge ben.

Ajax 2. Deltagere: Alle. Banen: Halv bane. Formål: Spillerne skal her træne i selve afslutningen med begge ben. Ajax 2 Banen: Halv bane Bolden startes med at blive spillet op til midten, som ligger den af for første spiller, der spiller ned til spilleren længst væk. Samtidig starter spilleren ude på kanten, og trækker

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Folder til alle der overvejer at blive medlem i Tuse Fodbold!

Folder til alle der overvejer at blive medlem i Tuse Fodbold! Folder til alle der overvejer at blive medlem i Tuse Fodbold! VELKOMMEN TIL Velkomst ved formanden På vegne af Tuse IF - Fodbold (Tuse Fodbold) byder jeg dig og din familie velkommen i klubben. Samtidig

Læs mere

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil De overordnede temaer for efteråret for BAS er: - Touch, - Præcise afleveringer. - Vendinger - 1v2 defensivt - Possession. - 2 Handlinger - Fysisk ABC 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil Mandag-

Læs mere

Opvarmning B/C (15 min)

Opvarmning B/C (15 min) Opvarmning B/C (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Bane 2 De første 10 aflevering

Læs mere

JHF Kreds 4 & Nørredjurs HK

JHF Kreds 4 & Nørredjurs HK JHF Kreds 4 & Nørredjurs HK byder velkommen til Beach Handball i Glesborg lør.26. og søn 27. maj 2018 Beach Handball i Glesborg ved hallen Så er turneringsplanen klar for Beach Handball i Glesborg lørdag

Læs mere

SKOLEREGLER VERSION Reglerne er udviklet i samarbejde mellem Dansk Skoleidræt, Mastiff A/S og DR.

SKOLEREGLER VERSION Reglerne er udviklet i samarbejde mellem Dansk Skoleidræt, Mastiff A/S og DR. SKOLEREGLER VERSION 2018 Reglerne er udviklet i samarbejde mellem Dansk Skoleidræt, Mastiff A/S og DR. INDHOLD Indhold Side 2 Indledning Side 2 Banen, bolden og overtrådt Side 3 Spillere og spilstart Side

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Kanal træning Spiller 1 (køen) Bane 2 Flow / kommunikation træning Bane 3 Stige Hurtige fødder Bane 4 Bevægelighedstræning

Læs mere

Time Out. Diskvalifikation af RØD 7 og nyt opgiverkast.

Time Out. Diskvalifikation af RØD 7 og nyt opgiverkast. 1 2 3 4 5 HVID 9 står korrekt placeret ved udførelsen af et opgiverkast. Dommerne fløjter for opgiverkastet, men inden HVID 9 får kastet, er HVID 15 løbet frem over midterlinjen, hvor han bliver trukket

Læs mere

BLÅ 30 skal udføre et straffekast. Hvad skal du være opmærksom på?

BLÅ 30 skal udføre et straffekast. Hvad skal du være opmærksom på? BLÅ 30 skal udføre et straffekast. Hvad skal du være opmærksom på? BLÅ 30 udvises i 2 min, hvis han rammer målmanden? JA NEJ Modspillere skal være mindst 3 m. fra BLÅ 30? JA NEJ Et straffekast skal udføres

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

DANSK HÅNDBOLD FORBUND

DANSK HÅNDBOLD FORBUND 1 Målmand RØD 1 befinder sig ude på spillepladsen, da HVID 8 opfanger bolden og kaster den mod RØDT holds tomme mål. Rød 5 har imidlertid opdaget faren og løber på tværs af feltet for at stoppe bolden.

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Øvelser til forhånd og baghånd

Øvelser til forhånd og baghånd Øvelser til forhånd og baghånd Forhånd og baghånd kan integreres i de fleste øvelser. Her er en masse øvelser, som giver mulighed for at lege forhånd og baghånd ind. En øvelse har altid et fagligt formål,

Læs mere

Træning i praksis U-8. Træning i praksis 1

Træning i praksis U-8. Træning i praksis 1 i praksis U-8 4 i praksis 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Bevægelighedstræning Bane 4 Touch Tid Anbefales til: Teknisk

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

Program Beach Stævne/Event

Program Beach Stævne/Event Program Beach Stævne/Event U-9, U-10, U-11 & U-12 På Balle Beach anlæg Lørdag den 19. maj 2018 Velkommen til Beach Handball i Balle Det er med stor glæde, at Jydsk Håndbold Forbund, Kreds 8 i samarbejde

Læs mere

DANSK HÅNDBOLD FORBUND

DANSK HÅNDBOLD FORBUND 1 Målmand RØD 1 befinder sig oppe ved HVIDT holds frikastlinje, da HVID 8 opfanger bolden og vil kaste den mod RØDT holds tomme mål. Rød 5 har imidlertid opdaget faren og når lige at berøre HVID 8 ganske

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bue

Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bue Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Bue De første 10 aflevering

Læs mere

Børneregler 2015-16 fortolkninger, præciseringer og gode råd

Børneregler 2015-16 fortolkninger, præciseringer og gode råd Børneregler 2015-16 fortolkninger, præciseringer og gode råd Senest ændret august 2015 Vi har igennem de sidste par år oplevet, at de mere differentierede børneregler har været en stor hjælp til at få

Læs mere

D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E

D H F s B Ø R N E T R Æ N E R U D D A N N E L S E DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle børn skal føle sig trygge

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 2.- 3.klasse Boldbasis og Boldteknik Håndbold i skolen - alle børn i spil 1 KÆRE FORENINGER OG FRIVILLIGE, KÆRE SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer her

Læs mere

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten.

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten. Vejen frem I starten af 2012 blev Danmark kåret som verdens bedste håndboldnation. Kåringen skete på baggrund af de seneste års resultater, som vores landshold har præsteret på såvel ungdoms- som seniorsiden

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

TOTALHÅNDBOLD FOR U-6, U-7 & U-8

TOTALHÅNDBOLD FOR U-6, U-7 & U-8 TOTALHÅNDBOLD FOR U-6, U-7 & U-8 Guidelines Indholdet af folderen har til formål at guide kredse, forbund, regioner og klubber til at kunne afvikle Totalhåndboldstævner ud fra de gode erfaringer. TESTMATERIALE

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bane 2 Vending - retvendt Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Touch Bane 2 Vending - retvendt Spiller A Bane 3 Spiller C Spiller A Spiller B

Læs mere

Program Momenti Beach Cup

Program Momenti Beach Cup Program Momenti Beach Cup På Vojens Strand Lørdag og søn øndag den 2. og 3. juni 2018 Velkommen til Beach Handball i Vojens Det er med glæde, at Jydsk Håndbold Forbund, Kreds 8 i samarbejde med Vojens

Læs mere

Årsplan. U8-9 Piger. Efterår

Årsplan. U8-9 Piger. Efterår Årsplan U8-9 Piger Efterår 2010 Årsplan for U8-9 piger Årgang: Pigespillere født i 2003 og 2002 Trænere: Søren Skytte Vibevej 14 Sunds Tlf.97141418 Jacob Ganc Linåparken 81 Sunds Tlf. 25370737 Linette

Læs mere

Opvarmning (15 min) Teknisk træning med fokus på berøringer Boldkoordination Opvarmning + 2 handlinger min

Opvarmning (15 min) Teknisk træning med fokus på berøringer Boldkoordination Opvarmning + 2 handlinger min Opvarmning (15 min) Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Touch Tid Anbefales til: Teknisk træning med fokus på berøringer Boldkoordination Opvarmning + 2 handlinger 10-15

Læs mere

VB står for Venstreback, PL for Playmaker, 1:e for Kontra 1. bølge osv.

VB står for Venstreback, PL for Playmaker, 1:e for Kontra 1. bølge osv. VB står for Venstreback, PL for Playmaker, 1:e for Kontra 1. bølge osv. Definition på fløjafslutning Position VF og HF Fløjafslutninger er alle afslutninger som sker udenfor forsvarrets etter, selvom det

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Der laves 2 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 2 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 2 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Bane 2 De første 10 aflevering

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Produktionstræning. Deltagere: Alle. Banen: Hele banen. Øv 3 Øv 4

Produktionstræning. Deltagere: Alle. Banen: Hele banen. Øv 3 Øv 4 Produktionstræning Banen: Hele banen Fig. opstilles på midten og i den ene side af banen. Der arbejdes i 20 sek. Og derefter 5 gange pause, så gerne 6 spillere ved hver station. Øvelse 1 (midtstopper)

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Afslutnings rundt om bordet (slik) Alm. rundt om bordet (Den hårde)

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Afslutnings rundt om bordet (slik) Alm. rundt om bordet (Den hårde) Nr.6531 Nr.6530 Afslutnings rundt om bordet (slik) Alm. rundt om bordet (Den hårde) Der spilles med én bold som holdes i gang samtidig med at man løber rundt om bordet og >4 spillere skiftes til at spille

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 4.- 6.klasse Spillet i centrum Håndbold i skolen - alle børn i spil 1 KÆRE FORENINGER, FORENINGSLEDERE OG TRÆNERE, KÆRE SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer

Læs mere

Der er 11 spillere på en fodboldbane. De fordeles i målet, i forsvaret, på midtbanen og i angrebet. Spillernes rolle.

Der er 11 spillere på en fodboldbane. De fordeles i målet, i forsvaret, på midtbanen og i angrebet. Spillernes rolle. FODBOLD for begyndere Når du skal lære at spille fodbold, er der mange nye regler og begreber, der kan være svære i starten. Heldigvis kan de nemt læres og derfor har vi lavet den her infografik, der forklarer

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

DGI badminton. Vi har brug for dig. forældreinvolvering

DGI badminton. Vi har brug for dig. forældreinvolvering DGI badminton Vi har brug for dig forældreinvolvering Dette hæfte er fyldt med gode ideer til, hvordan du involverer forældre i badminton arbejdet. 3 Ofte følger forældre deres børn til badminton, og

Læs mere