MED-aftale. for Kolding Kommune Lokalaftale for Kolding Kommune om rammerne for Medindflydelse og Medbestemmelse. Version 5.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MED-aftale. for Kolding Kommune 2010. Lokalaftale for Kolding Kommune om rammerne for Medindflydelse og Medbestemmelse. Version 5."

Transkript

1 1 MED-aftale for Kolding Kommune 2010 Lokalaftale for Kolding Kommune om rammerne for Medindflydelse og Medbestemmelse Version 5.3

2 2 FORORD MED-aftalen skal skabe grundlag for en forbedring og udvikling af samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Kolding Kommune. Udgangspunktet for samarbejdet er, at Kolding Kommune skal løse en række opgaver for samfundet/borgerne, indenfor de rammer der udstikkes af de lokale politiske og de overordnede statslige organer. Ud fra en holdning om, at kommunens opgaveløsning kvalificeres gennem et udbygget samarbejde mellem kommunens ledelse, medarbejdere og deres valgte repræsentanter, giver aftalen mulighed for at fastlægge formål, indhold og struktur for samarbejdet, så det passer til den måde Kolding Kommune ønsker at arbejde på. Det sker blandt andet ved, at der skabes sammenhæng mellem kravene til kvantiteten og kvaliteten i kommunens opgaveudførelse og den personalepolitik, der udvikles og anvendes på alle niveauer i kommunen. En god opgaveløsning og god ledelse indebærer en høj grad af delegation, således at den enkelte medarbejder får størst mulig indflydelse på og ansvar for egen arbejdssituation. I samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere er der en række interesser, som parterne har hver for sig og i fællesskab. Det gælder både de interesser, som er fælles for medarbejdere og ledelse, og de legitime og på nogle områder modsatrettede interesser som hver part naturligt må have. Selvom interesserne i et vist omfang er modsatrettede, betyder det ikke, at samarbejdet ikke kan fungere, og at de mål for opgaveløsninger, kommunen har sat sig, ikke kan nås. Tværtimod er der i Kolding Kommune en erkendelse af, at opfyldelsen af målsætningerne blandt andet forudsætter engagerede, selvstændigt tænkende, effektive og ansvarlige medarbejdere, samt at disse egenskaber bedst opnås hvis medarbejderne har medindflydelse og medbestemmelse på rammerne for deres egen arbejdssituation. MED-aftalen skal ses i sammenhæng med Kolding Kommunes personalepolitik. Med MED-aftalen er det endvidere understreget, at sikkerheds- og tillidsrepræsentanterne er de centrale medarbejderrepræsentanter, således at samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i høj grad bygger på sikkerheds- og tillidsrepræsentanterne. Sikkerheds- og tillidsrepræsentanterne påtager sig herved flere opgaver og får et større medansvar for beslutningerne i Kolding Kommune. MED-aftalen er udarbejdet med grundlag i Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse indgået mellem KL og KTO/SHK af et forhandlingsorgan bestående af: Udpeget af kommunens Direktion: Erik Hastrup, Jette Vangslev og N J Fallesen.

3 3 Udpeget af de faglige organisationer: Anders Petersen, Anne Marie Olesen, Gerda Dam Hansen, Lis Agerup, Kurt Christensen, Ida Lyng, Eva Warming, Hanne Thomsen, Gitta Hjort Kørschen, Frank Lykke Skov og Jørgen Runge. Som sekretær for forhandlingsorganet: Merete Seemann Serritzlew og Hanne Rosendal Kolding, den 13. november 2006 MED-aftalen er blevet evalueret i foråret Evalueringen har resulteret i et antal mindre rettelser og ændringer. Herudover er den opdateret i forbindelse med de ændringer, der følger af overenskomstfornyelserne, herunder særligt den nye rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse samt de aftaler, der følger af trepartsaftalen. MED-aftalen er redaktionelt konsekvensrettet i overensstemmelse med de forventede ændringer af arbejdsmiljøloven pr. 1. november 2010: Sikkerhedsrepræsentant ændres til arbejdsmiljørepræsentant Sikkerhedsgruppe ændres til arbejdsmiljøgruppe Sikkerhedsorganisation ændres til arbejdsmiljøorganisation Med henvisning til den nye arbejdsmiljølov er parterne enige om, at bilag 5 tages op til forhandling, når der foreligger vejledning fra AT, KL/KTO mv. Udpeget af Hovedudvalget for A-siden: Rikke Vestergaard, Peter Nissen, Sverre Berg-Jensen Udpeget af hovedorganisationerne for B-siden: FTF-området: Gerda Dam Hansen (DSR), Anders Petersen (Danmarks Lærerforening), Anne Marie Olesen (BUPL) AC-området: Ida Lyng (DM), Sofie Fredborg (Bibliotekarforbundet) OAO-området: Hanne Thomsen (Teknisk Landsforbund), Eva Warming (HK), Michael Madsen (SL), Lasse M. Hansen (3F) og Margit Andersen (FOA) Sekretær: Tanja Raabjerg Pedersen Kolding, den 19. november 2010

4 4 INDHOLD SIDE Kapitel 1 MED-aftalen/MED-organisationen 1 - MED-aftalens område MED-aftalens formål MED-aftalens opbygning MED-organisationens form og struktur Kompetence 9 Kapitel 2 Medindflydelse og medbestemmelse 6 - Medindflydelse og medbestemmelse Information og drøftelse Retningslinier MED-hovedudvalget/MED-forvaltningsudvalgene 15 Kapitel 3 Tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter 10 - Valg af tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter Tillids- og arbejdsmiljørepræsentantens virksomhed Valg af fællestillidsrepræsentanter Valg af suppleant (stedfortræder) Medarbejderrepræsentanternes vilkår Frihed til deltagelse i kurser, møder mv Fravigelse af tillidsrepræsentantbestemmelser Afskedigelse Voldgift (vedrørende 10-17) Uoverensstemmelser vedr. lokale aftaler indgået i henhold til Håndhævelse af forpligtelserne i 7, stk Kapitel 4 De centrale parter 21 - De centrale parters opgaver og kompetence Voldgift (vedrørende 21, stk. 2) 29 Kapitel 5 Ikrafttræden/opsigelse 23 - Opsigelse af aftalen Ikrafttrædelse 30 BILAG: 1. Organisationsplan over MED-organisationen Forslag til forretningsorden Informationsgange fra MED-systemet Uddannelse i MED-systemet Arbejdsmiljøorganisationens opgaver, pligter og rettigheder Procedure og regler ifm. valg af arbejdsmiljørepræsentanter til MED-strukturen Procedure og regler ifm. valg af medlemmer til MED-strukturen (ekskl. sikker- 55 hedsrepræsentanter) 8. Kompetence og arbejdsopgaver for MED-lokaludvalgene og personalemøder 59 med MED-status 9. Hovedudvalgets opgaver og årshjul Procedure ved anmeldelse og registrering af tillidsrepræsentanter/-suppleanter Registrering og offentliggørelse af tillidsvalgte på arbejdspladsens hjemmeside 65

5 5 KAPITEL 1 MED-AFTALEN/MED-ORGANISATION 1 MED-aftalens område Stk. 1. Aftalen omfatter alle ansatte ved Kolding Kommune. Stk. 2. Aftalen gælder endvidere for alle ansatte ved selvejende dag- og døgninstitutioner, hvormed Kolding Kommune har indgået driftsoverenskomst. Stk. 3. Andre selvejende institutioner og kommunale fællesskaber kan tilslutte sig aftalen efter godkendelse af MED-hovedudvalget i hvert enkelt tilfælde. 2 MED-aftalens formål (Rammeaftalens bestemmelser, der ikke kan fraviges) Stk. 1. Formålet med aftalen er at skabe grundlag for en forbedring og udvikling af samarbejdet mellem ledelsen og medarbejderne ved Kolding Kommune Stk. 2. Aftalen skal sikre, at alle medarbejdere har ret til medindflydelse og medbestemmelse (se i øvrigt KL/KTO og Sundhedskartellets fællesvejledning MEDHÅNDBOG ). Stk. 3. Aftalen skal medvirke til en styrkelse og effektivisering af sundheds- og sikkerhedsfunktionerne gennem: a. En styrkelse og effektivisering af sikkerheds- og sundhedsarbejdet gennem en organisering, hvor samarbejds-, arbejdsmiljø, sikkerheds- og sundhedsspørgsmål koordineres. (Note 0) b. En beskrivelse af de aktiviteter/metoder, der anvendes for at opnå den tilsigtede styrkelse mv. c. En fastlæggelse af en procedure for gennemførelsen af og opfølgningen på lokalaftalen. Stk. 4. MED-aftalen kan ikke forringe medarbejdernes vilkår i forhold til Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse og overenskomsterne. 3 MED-aftalens opbygning (Kolding Kommune afsnit, undtagen 3, stk. 6 og stk. 10) Stk. 1. Denne lokale MED-aftale er opbygget på grundlag af og anvender den samme opbygning som Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse.

6 6 Stk. 2. Den lokale MED-aftale går forud for bestemmelserne i Rammeaftalen, men opstår der tvivlsspørgsmål i forhold til lokalaftalen, søges svaret i Rammeaftalens bestemmelser. Stk. 3. Opsigelsesbestemmelser for Kolding Kommunes lokale MED-aftale er beskrevet i MED-organisationens form og struktur (Kolding Kommune afsnit) Stk. 1. MED-organisationen baserer sig på følgende struktur: a. MED-hovedudvalg (MHU) b. MED-forvaltningsudvalg (MFU) c. MED-lokaludvalg (MLU) d. Personalemøder med MED-status (MPM) e. Arbejdsmiljøgrupper (SIG) Stk. 2. Strukturen skal som hovedregel følge den til enhver tid værende ledelsesstruktur i Kolding Kommune, men i øvrigt for så vidt angår MED-lokaludvalg, arbejdsmiljøgrupper og personalemøder med MED-status tage udgangspunkt i den enkelte forvaltnings særlige organisering og forhold, således at der ikke kræves ensartethed mellem de enkelte forvaltninger. Hvorvidt der indstilles etableret MED-udvalg eller personalemøde med MED-status afgøres af arbejdspladsens ledere og medarbejdere i enighed. Stk. 3. Såfremt ikke samtlige personalegrupper i institutionen opnår repræsentation i MEDudvalget, kan der oprettes et kontaktudvalg bestående af MED-udvalgets personalerepræsentanter samt en repræsentant for hver af de personalegrupper, der ikke er repræsenteret i MED-udvalget. Kontaktudvalgets opgaver er at virke vejledende og rådgivende for personalerepræsentanterne i MED-udvalget. Udvalget indkaldes forud for møder i MED-udvalget. MED-hovedudvalg (MHU) Stk. 4. Der er nedsat et MED-hovedudvalg for hele kommunen. MED-hovedudvalget er det øverste organ for udøvelse af medindflydelse og medbestemmelse i kommunen og for varetagelse af sikkerheds- og sundhedsområdet i henhold til arbejdsmiljølovgivningen (MEDhovedudvalgets sammensætning og arbejdsopgaver fremgår af 9). MED-forvaltningsudvalg (MFU) Stk. 5. Der er nedsat 5 forvaltningsudvalg (MFU), der p.t. dækker følgende områder: 1. Centralforvaltningen (FG1) 2. By- og Udviklingsforvaltningen (FG2)

7 7 3. Børne- og Uddannelsesforvaltningen (FG3) 4. Socialforvaltningen (FG4) 5. Seniorforvaltningen (FG5) Stk. 6. Det enkelte forvaltningsudvalg fastlægger selv sin samarbejds- og sikkerhedsstruktur. Oprettelse, ændringer eller nedlæggelse af MED-lokaludvalg, arbejdsmiljøgrupper og personalemøder med MED-status skal godkendes af MED-forvaltningsudvalget, jf. dog 1, stk. 3. Oprettelse og ændringer af forvaltningsudvalg skal godkendes af MED-hovedudvalget. Ved ændringer i MED-strukturen i løbet af en valgperiode skal parterne i fællesskab blive enige om en overgangsordning (f.eks. midlertidig sammenlægning af flere MED-udvalg, nyvalg eller lign.) for den resterende valgperiode. Ved nedlæggelse af MED-udvalg (f.eks. som følge af institutionsnedlæggelse) ophører hvervet som MED-repræsentant samtidigt. Stk. 7. (Denne bestemmelse kan ikke fraviges, jf. Rammeaftalen) Medindflydelse og medbestemmelse udøves inden for det kompetenceområde, som ledelsen har med hensyn til arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Hvis der opstår tvivl om rækkevidden af ledelseskompetencen, skal forvaltningsledelsen klargøre grænserne herfor. MED-lokaludvalg (MLU) Stk. 8. De nedsatte MED-lokaludvalg, arbejdsmiljøgrupper og personalemøder med MED-status fremgår af Bilag 1 om MED-organisationen/MED-strukturen, som revideres efter 4 år. En tilsvarende oversigt opdateres løbende på Kolding Kommunes intranet Herkules og forvaltningens/institutionens hjemmeside. Stk. 9. Lederen for MED-lokaludvalgets område skal være medlem af og formand for udvalget. Stk. 10. Forvaltningsdirektøren udpeger de øvrige ledelsesrepræsentanter. Stk. 11. (Denne bestemmelse er en minimumsbestemmelse, jf. Rammeaftalen) Medarbejderrepræsentationen i udvalgsstrukturen skal afspejle personalesammensætningen og skal som udgangspunkt baseres på hovedorganisationerne OAO, FTF og AC. Er der færre pladser på medarbejdersiden i et MED-lokaludvalg, end der er tillidsrepræsentanter indenfor området, må der foretages et valg mellem disse tillidsrepræsentanter. Er der derimod flere pladser i MED-lokaludvalget, end der er tillidsrepræsentanter indenfor området, skal der vælges andre medarbejdere som repræsentanter i udvalget. Disse sidestilles med tillidsrepræsentanter (jf. 17, stk. 8). MED-udvalgets størrelse og sammensætning afgøres lokalt med udgangspunkt i den i Protokollat om indgåelse af lokale MED-aftaler angivne nøgle.

8 8 Stk. 12. Næstformanden for MED-lokaludvalget vælges af og blandt medarbejderrepræsentanterne i MED-lokaludvalget. Stk. 13. Udvalgene sammensættes således, at der er mindst lige så mange medarbejderrepræsentanter som ledelsesrepræsentanter. Stk. 14. MED-lokaludvalgene fastsætter selv deres forretningsorden (se bilag 2). Stk. 15. MED-lokaludvalgene kan, når der er enighed herom, nedsætte underudvalg, herunder også permanente udvalg til behandling af bestemte opgaver samt indkalde særlige sagkyndige, når den ene part ønsker dette. Underudvalgene sammensættes af medlemmer af MEDlokaludvalget, men kan beslutte, at der suppleres med andre medarbejdere indenfor området. Ved behandling af specielle spørgsmål kan underudvalget ligesom MED-lokaludvalget tilkalde særlige sagkyndige. Underudvalgene skal holde MED-lokaludvalget løbende orienteret om deres arbejde. Ved nedsættelse af underudvalg beskrives underudvalgenes kompetence og funktionsperiode. Stk. 16. Der afholdes møde i MED-lokaludvalget, når formanden eller næstformanden finder det nødvendigt, dog mindst en gang pr. kvartal. Personalemøder med MED-status Stk. 17. Personalemøder med MED-status er tillagt samme bemyndigelse som MEDlokaludvalgene. Stk. 18. For de medarbejdere, som ikke er direkte omfattet af et MED-lokaludvalg, skal medarbejdernes medindflydelse og medbestemmelse tilgodeses gennem personalemøder med MED-status for alle medarbejdere og ledere inden for det pågældende område. Stk. 19. Mødeindkaldelse, dagsorden og mødeledelse aftales mellem lederen og personalerepræsentanten fra området. Hvis der er en tillidsrepræsentant inden for området, varetager tillidsrepræsentanten opgaven som personalerepræsentant. Hvis der ingen tillidsrepræsentant er inden for området, vælger medarbejderne en personalerepræsentant. Der afholdes personalemøde med MED-status, når lederen eller personalerepræsentanten finder det nødvendigt, dog mindst en gang pr. kvartal. Arbejdsmiljøgrupperne Stk. 20. Organiseringen af arbejdsmiljøgrupper ved Kolding Kommune fastlægges som minimum indenfor rammerne af arbejdsmiljølovgivningens bestemmelser. Arbejdsmiljøgrupperne indgår i personalemøderne med MED-status. Stk. 21. Arbejdslederen for en afdeling eller et arbejdsområde skal sammen med arbejdsmiljørepræsentanten danne en arbejdsmiljøgruppe for den pågældende afdeling eller det pågæl-

9 9 dende arbejdsområde. Ledelsesrepræsentanten udpeges af forvaltningsdirektøren på området. Arbejdsmiljørepræsentanten vælges af og blandt alle medarbejdere på området. Retningslinier for valg af arbejdsmiljørepræsentant herunder valgret, valgbarhed og bestemmelse om valgets gyldighed er fastsat af Beskæftigelsesministeriet. Stk. 22. Alle arbejdsmiljøgrupperne refererer til et MED-forvaltnings-/lokaludvalg. Hvis der er flere end to arbejdsmiljøgrupper inden for et MED-forvaltnings-/lokaludvalgs område, må arbejdsmiljøgrupperne foretage et valg, således at arbejdsmiljøgrupperne bliver repræsenteret med mindst 1 arbejdsmiljørepræsentant og 1 ledelsesrepræsentant i udvalget. Hvis der er mere end 1 arbejdsmiljørepræsentant i et udvalg, skal det tilstræbes, at arbejdsmiljørepræsentanterne kommer fra forskellige faggrupper. Arbejdsmiljørepræsentanterne i forvaltningsudvalget har ansvaret for at indsamle og få formidlet viden videre fra de lokale arbejdsmiljørepræsentanter. Valgperiode Stk. 23. Valg til de forskellige MED-udvalg og arbejdsmiljøgrupper foretages samtidigt over hele kommunen. Valgperioden er 2 år. Der henvises til bilag 6 vedrørende valg af arbejdsmiljørepræsentanter og til bilag 7 vedrørende valg af MED-udvalgsmedlemmer. (Note 1) Stk. 24. MED-udvalg på forskellige niveauer indgår i et sammenhængende system for udøvelse af medindflydelse og medbestemmelse, idet hvert niveau udøver denne medindflydelse og medbestemmelse indenfor lederens kompetence. (Note 2). 5 Kompetence (Rammeaftalens bestemmelser der ikke kan fraviges) Stk. 1. Medindflydelse og medbestemmelse udøves indenfor det kompetenceområde, som ledelsen har med hensyn til arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. Stk. 2 (Kolding Kommune afsnit) Ledelsens kompetence er udgangspunktet for medindflydelse og medbestemmelse inden for et givent område. Drøftelse af emner, som falder udenfor ledelsens kompetenceområde, men som i øvrigt har relevans indenfor området, kan dog finde sted, hvorefter det er lederens opgave at bringe sagen videre i systemet. Stk. 3. Hvis der opstår tvivl om rækkevidden af ledelseskompetencen, skal ledelsen klargøre grænserne herfor. De elementer, der indgår i den konkrete vurdering af ledelseskompetencen, er bl. a. om der i ledelsesfunktionen indgår: - selvstændig ledelsesret, - beslutnings- eller indstillingsret på ansættelser og afskedigelser, og - selvstændig budget- og regnskabsansvar. (Note 3)

10 10 KAPITEL 2 MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE (Bestemmelserne i denne paragraf er minimumsbestemmelser) 6 Medindflydelse og medbestemmelse Stk. 1. Medindflydelse og medbestemmelse indebærer: - gensidig pligt til at informere om og drøfte alle forhold af betydning for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold, - medbestemmelse ved fastlæggelse af retningslinier for tilrettelæggelse af arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold inden for ledelsens ansvars- og kompetenceområde, - (Kolding Kommune afsnit) planlægning, ledelse og koordinering af sikkerheds- og sundhedsarbejdet inden for MED-udvalgets kompetenceområde i henhold til retningslinier fastsat af Beskæftigelsesministeriet. De forskellige MED-udvalg skal sikre, at arbejdet med arbejdsmiljø styrkes og effektiviseres. Sikkerheds- og sundhedsproblemer skal generelt forsøges løst på lokalt niveau på arbejdspladserne og i arbejdsmiljøgrupperne før det bliver forelagt et MED-lokaludvalg og om nødvendigt bragt videre til MEDforvaltningsudvalget eller MED-hovedudvalget, - mulighed for forhandling og indgåelse af aftaler. Stk. 2. Medindflydelse defineres som ledelsens beslutning truffet på grundlag af åbne og grundige drøftelser mellem ledere og medarbejderrepræsentanter. Ved medindflydelse har medarbejderrepræsentanterne mulighed for gennem drøftelser, forslag og argumenter at påvirke beslutningsgrundlaget og derved sætte sit præg på den endelige beslutning, hvad enten den træffes af lederen/ledelsen på institutionen/afdelingen, på højere chefniveau eller i Byrådet. Udtalelser (referater) fra drøftelserne i MED-udvalget skal indgå som en del af beslutningsgrundlaget i den konkrete sag. Stk. 3. Medbestemmelse defineres som en fælles beslutning truffet på grundlag af åbne og grundige drøftelser mellem ledere og medarbejderrepræsentanter. Ved medbestemmelse er der tale om, at ledelsen inden for sin kompetence med medarbejderrepræsentanterne skal indgå konkrete aftaler om retningslinier, der er gældende ved tilrettelæggelsen af arbejds-, samarbejds-, personale- og arbejdsmiljøforhold. Stk. 4. (Kolding Kommune afsnit) Arbejdsmiljøgrupperne skal varetage de lokale sikkerheds- og sundhedsopgaver i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningen. (Note 4)

11 11 Stk. 5. (Kolding Kommune afsnit) MED-hovedudvalget fastlægger MED-lokaludvalgenes arbejdsmiljømæssige opgaver i en Arbejdsmiljø- og sundhedsmanual. 7 Information og drøftelse (Bestemmelserne i denne paragraf er minimumsbestemmelser) Stk. 1. Grundlaget for medindflydelse og medbestemmelse baseres på gensidig respekt, tillid og åbenhed og på det forhold, at der er gensidig informationspligt på alle niveauer. (Kolding Kommune afsnit) Ledere og medarbejdere skal informere hinanden om alle forhold, som betyder noget for det daglige arbejde og kommunens virke som helhed. Ledere og medarbejdere skal være aktive for at skaffe sig den fornødne information. Denne information kan ske gennem MED-møder, men langt hovedparten af den nødvendige information skal ske som et naturligt led i det daglige arbejde. Der kan skelnes mellem forskellige grader af information: - nødvendig information eller kerneinformation, hvor ledelsen skal drage omsorg for, at alle bliver grundigt informeret (note 6), - supplerende relevant information, hvor ledelsen skal stille information til rådighed, men hvor medarbejderne selv skal søge information efter behov, - øvrige informationer, hvor medarbejderne selv aktivt skal opsøge og hente den ønskede information. MED-møderne skal på alle niveauer drøfte og fastlægge indhold, omfang og form for informationen på den enkelte arbejdsplads. Stk. 2. (Kolding Kommune afsnit) Det påhviler formanden, at inddrage MED-strukturen om: - forslag til budget for det pågældende ledelsesområde, - større organisationsændringer, - rationaliseringsforanstaltninger, - arbejdsomlægninger, herunder overvejelser om udbud, udlicitering, ophør/omlægning af kommunale opgaver samt indgåelse af kommunale samarbejder eller andre former for strukturændringer (Note 6), - væsentlige ændringer af de fysiske rammer, - sikkerheds- og sundhedsarbejdet i overensstemmelse med retningslinierne i arbejdsmiljølovgivningen og Kolding Kommunes arbejdsmiljø- og sundhedsmanual. Det påhviler endvidere formanden at inddrage MED-strukturen om indførelse og brug af ny samt ændring af bestående teknologi. Oplysningerne skal fremlægges skriftligt med henblik på drøftelse i MED-lokaludvalget. Oplysningerne om indførelse af ny samt ændring af bestående

12 12 teknologi skal omfatte den nye teknologis formål, funktion, udformning, økonomi, tidsplaner og sammenhænge med andre systemer samt de påregnede konsekvenser for arbejdsmiljøet, arbejdets tilrettelæggelse/indhold, personalebehov og personaleanvendelse, herunder jobfordeling og uddannelse. Endvidere skal MED-lokaludvalget drøfte muligheden for, i størst mulig omfang, at sikre medarbejderne andet kvalificeret arbejde i kommunen i de tilfælde, hvor indførelse og brug af ny teknologi nødvendiggør en ændret arbejdstilrettelæggelse. Behovet for omskoling og efteruddannelse klarlægges i udvalget, og der skal i nødvendigt omfang aftales retningslinier herfor. MED-lokaludvalget kan endvidere aftale retningslinier for medarbejdernes deltagelse i projektgrupper, adgang til foreliggende dokumentation mv. for det konkrete teknologiprojekt. Uoverensstemmelser i MED-lokaludvalget om retningslinierne for indførelse og brug af ny eller ændring af bestående teknologi kan af parterne kræves behandlet i MEDhovedudvalget. MED-lokaludvalget kan nedsætte et særligt teknologiudvalg, såfremt medarbejderrepræsentanterne fremsætter ønske herom. (Note 7) De enkelte MED-lokaludvalg og personalemøder med MED-status kan udover de anførte fire områder selv fastlægge andre områder, hvor MED-lokaludvalg skal inddrages, herunder: - udmelding af servicemål - fastlæggelse af kvalitetsmål Stk. 3. Informationen skal gives på et så tidligt tidspunkt, på en sådan måde og i en sådan form, at det giver gode muligheder for en grundig drøftelse, så medarbejdernes synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for ledelsens, de stående udvalgs og Byrådets beslutninger. Stk. 4. Ledelsen skal regelmæssigt give information om fremkomne forslag og trufne beslutninger i Byrådet og de stående udvalg. (Kolding Kommune afsnit) Ledelsen skal videresende den relevante information, som omhandler forhold af betydning for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold til de medarbejdere, som har en umiddelbar interesse i det pågældende område. Derudover skal ledelsen drage omsorg for, at samtlige medarbejdere får adgang til information fra udvalgene og Byrådet. Stk. 5. I overensstemmelse med reglerne om information og drøftelse påhviler det ledelsen, at a. informere om den seneste udvikling og den forventede udvikling i kommunens aktiviteter og økonomiske situation, b. informere og drøfte situationen, strukturen og den forventede udvikling med hensyn til beskæftigelsen på arbejdsstedet samt om alle planlagte forventede foranstaltninger, navnlig når beskæftigelsen er truet, c. informere og drøfte de beslutninger, som kan medføre betydelige ændringer i arbejdets tilrettelæggelse og ansættelsesforholdene, herunder beslutning om virksomhedsoverdragelse. (Note 6)

13 13 Stk. 6. Beslutninger i henhold til stk. 5, litra c, som kan medføre betydelige ændringer i arbejdets tilrettelæggelse og ansættelsesforholdene, herunder beslutning om virksomhedsoverdragelse træffes af Byrådet efter en forudgående forhandling med medarbejdernes repræsentanter i MED-strukturen. Stk. 7. For det tilfælde, at beslutninger, som nævnt i stk. 6, indebærer betydelige ændringer for en personalegruppes arbejds- og personaleforhold, og denne gruppe ikke er repræsenteret i MED-strukturen, kan medarbejdersiden eller denne gruppe inden forhandlingen fremsætte krav om, at de suppleres med en tillidsrepræsentant (eller medarbejderrepræsentant) for denne personalegruppe. Et sådant krav skal fremsættes i forlængelse af, at medarbejdersiden bliver bekendt med, at der skal ske en forhandling. (Note 8) Stk. 8. Alle forhold, som er omfattet af informationspligten, skal tages op til drøftelse, hvis en af parterne ønsker det. Stk. 9. (Kolding Kommune afsnit) MED-lokaludvalgene/personalemøderne med MED-status skal drage omsorg for at alle medarbejdere indenfor området bliver orienteret om drøftelserne og beslutningerne i møderne. Der er udarbejdet et vejledende forslag til informationsgange fra MED-systemet (bilag 3). 8 Retningslinier (Bestemmelserne i denne paragraf er minimumsbestemmelser, jf. Rammeaftalen) Stk. 1. Når en af parterne ønsker det, skal der snarest muligt indledes drøftelser med henblik på fastlæggelse af retningslinier. Der skal fra begge parters side udvises positiv forhandlingsvilje og søges opnået enighed. Stk. 2. Regler om arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold, som efter indstilling fra f.eks. MED-hovedudvalget er fastsat eller godkendt af byrådet er ikke at betragte som retningslinier, og er derfor ikke omfattet af rammeaftalen, herunder de særlige bestemmelser om opsigelse efter stk. 8. (Note 9) Stk. 3. Alle retningslinier skal udformes skriftligt. Stk. 4. Hvis der ikke opnås enighed om retningslinier på et givet område, skal ledelsen, hvis medarbejderne fremsætter ønske herom, redegøre for, hvorledes man derefter vil forholde sig på det pågældende område. Stk. 5. Aftalte retningslinier er bindende for både medarbejdere og ledelse, og begge parter er forpligtet til at forsvare og anvende dem. (Kolding Kommune afsnit)

14 14 Retningslinierne skal være aftalt i enighed mellem parterne, og indholdet skal henhøre under den pågældende leders ansvars- og kompetenceområde. Stk. 6. Der skal aftales retningslinier for drøftelse af: - Proceduren for drøftelse af budgettets konsekvenser for personale- og arbejdsforhold, jf. nærværende aftales 9, stk. 7 (Note 10) - Proceduren for drøftelse af kommunens overordnede personalepolitikker, herunder ligestillingspolitik, jf. nærværende aftales 9, stk. 7 (Note 11) - Proceduren for drøftelse af større rationaliserings- og omstillingsprojekter (Note 12) - Proceduren for drøftelse af overordnede retningslinier for efter- og videreuddannelse af medarbejdere, herunder generel uddannelsesplanlægning, jf. nærværende aftales 9, stk. 7 Stk. 7. Hovedudvalget aftaler retningslinier for bl.a. trivselsmålinger, sundhedsfremme, sygefravær, handleplaner i forbindelse med APV, arbejdspladsens samlede indsats for at identificere, forebygge og håndtere problemer i tilknytning til arbejdsbetinget stress, indsats mod vold, mobning og chikane i henhold til Aftale om trivsel og sundhed på arbejdspladserne indarbejdes i Kolding Kommunes Arbejdsmiljø- og sundhedsmanual samt i kommunens sygefraværsprocedure. Stk.8. (Kolding Kommune afsnit) MED-lokaludvalgene og personalemøderne med MED-status er inden for givne rammer og lovbestemmelser medbestemmende med hensyn til fastlæggelse af lokale retningslinier vedrørende spørgsmål, der berører arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold. (Kolding Kommune afsnit) Der kan udarbejdes lokale retningslinier vedrørende nedenstående spørgsmål indenfor rammerne af de overordnede personalepolitiske retningslinier, blandt andet på følgende områder: Arbejdsmiljøforhold/arbejdsmiljø: - placering af den daglige arbejdstid og pauser - arbejdstilrettelæggelse og udførelse - arbejdsstedets indretning, herunder de enkelte arbejdspladser - sikkerhed på arbejdspladsen - imødegåelse af sundhedsfarer ved arbejde med stoffer, materialer og tekniske hjælpemidler - psykosociale risikofaktorer i arbejdsmiljøet - sundhedsfremmende tiltag Personaleforhold: - ansættelser - introduktion og instruktion af nye medarbejdere - kompetenceudvikling, herunder intern uddannelse og efteruddannelse - medarbejderudviklingssamtaler

15 15 - ligestilling - omplacering og afskedigelser - arbejdsskader og sygefravær - principper for lokal løn Kolding Kommune har endvidere aftalt overordnede retningslinier på følgende områder: - fastlæggelse af overordnet arbejdsmiljø- og sundhedspolitik Stk. 9. Aftaler om retningslinier kan opsiges med 3 måneders varsel. Inden opsigelse finder sted, skal der søges gennemført ændringer af retningslinierne ved forhandling mellem parterne. Stk. 10. Retningslinier, som er aftalt i henhold til stk. 6 og 7 gælder indtil, der er opnået enighed om ændringer. 9 MED-hovedudvalget/MED-forvaltningsgrenudvalgene (Bestemmelserne i denne paragraf er minimumsbestemmelser) MED-hovedudvalget Stk. 1. (Kolding Kommune afsnit) MED-hovedudvalget på medarbejdersiden har 16 repræsentanter. Der udpeges 14 medarbejderrepræsentanter af de faglige hovedorganisationer blandt de valgte tillidsrepræsentanter i Kolding Kommune (der udpeges således 7 fra OAO, 5 fra FTF og 2 fra AC). Der vælges 2 arbejdsmiljørepræsentanter af og blandt arbejdsmiljørepræsentanterne i MEDforvaltningsudvalgene. MED-hovedudvalget har på ledelsessiden 8 repræsentanter, svarende til borgmesteren og de 5 forvaltningsdirektører, arbejdsmiljøchefen og HR-chefen (som sekretær). HR-afdelingen forestår sekretariatsbetjeningen af MED-hovedudvalget. (Note 13) Borgmesteren er formand for udvalget. Næstformanden vælges af og blandt tillidsrepræsentanterne. Stk. 2. MED-hovedudvalget forhandler og indgår aftaler om udfyldning af generelle rammeaftaler i henhold til bestemmelserne heri. Stk. 3. MED-hovedudvalget har på det overordnede niveau endvidere til opgave: - gensidigt, at informere, drøfte og udarbejde retningslinier/politikker vedrørende arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold, der har betydning for hele kommunen.

16 16 - at vejlede om udmøntning af den lokale aftale om medindflydelse, herunder om nedsættelse af MED-lokaludvalg mv. - at fortolke aftalte retningslinier, - at fortolke den lokale aftale om medindflydelse og medbestemmelse og behandle uoverensstemmelser herom, - at indbringe uoverensstemmelser, fortolkningsspørgsmål vedrørende lokalaftalen mv. for de centrale forhandlingsparter, jf. 21, - regelmæssigt at evaluere anvendelsen af medarbejderudviklingssamtaler i kommunen, jf. Aftale om kompetenceudvikling 4, - (Kolding Kommune afsnit) at planlægge, lede og koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet samt rådgive ved løsningen af arbejdsmiljømæssige spørgsmål, herunder deltage i planlægningen. - (Kolding Kommune afsnit) at gennemføre en årlig drøftelse af personalepolitiske emner med grundlag i det sociale kapitel. Stk. 4. (Kolding Kommune afsnit) MED-hovedudvalget har til opgave at vejlede MED-systemet om tolkning af den lokale MEDaftale samt godkende mindre justeringer. Stk. 5. (Kolding Kommune afsnit) MED-hovedudvalget fastlægger og sikrer gennemførelsen af uddannelsen på medindflydelsesog medbestemmelsesområdet. Den fremtidige uddannelse på MED-området fastlægges i overensstemmelse med principperne i de centrale forhandlingsparters Protokollat om fremtidig uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet (PUF). Der er en gensidig pligt for nyvalgte medlemmer i MED-strukturen til, inden for 8 måneder efter valget/udpegningen, at gennemføre et introduktionsforløb/grundmodul efter MED-hovedudvalgets nærmere fastsættelse. Samtidig skal det sikres, at den lovpligtige sikkerhedsuddannelse i henhold til arbejdsmiljølovgivningen gennemføres (Jf. i øvrigt bilag 4). Stk. 6. (Kolding Kommune afsnit) Der afholdes møde i MED-hovedudvalget, når formanden eller næstformanden finder det nødvendigt, dog mindst en gang i kvartalet. Stk. 7. MED-hovedudvalget mødes med Økonomiudvalget i august/september måned med henblik på en drøftelse af den del af budgetbehandlingen, der vedrører budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold i kommunen. (Kolding Kommune afsnit) Derudover holdes der et møde i første kvartal med henblik på drøftelse af personalepolitikken samt et møde èn gang årligt med henblik på drøftelse af kommunens kompetenceudviklingspolitik, herunder anvendelsen af medarbejderudviklingssamtaler. Endvidere kan der aftales ekstra møder omkring særlige temaer eller ved større og mere vidtgående ændringer i kommunen. Drøftelserne skal ske på så tidligt et tidspunkt, at medarbejderrepræsentanternes synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for Byrådets beslutninger.

17 17 Stk. 8. (Kolding Kommune afsnit) MED-hovedudvalget afholder et årligt møde for samtlige arbejdsmiljøgrupper med henblik på en drøftelse af arbejdsmiljø- og sundhedsarbejdet i kommunen. MED-forvaltningsudvalgene Stk. 9. (Kolding Kommune afsnit) Centralforvaltningens MED-forvaltningsudvalg har 9 medlemmer. Der udpeges 5 medlemmer af og blandt de valgte tillidsrepræsentanter, alternativt medarbejdere (der udpeges blandt følgende: 4 fra OAO, 0 fra FTF og 1 fra AC). Der vælges endvidere 1 arbejdsmiljørepræsentant af og iblandt de medarbejdervalgte arbejdsmiljørepræsentanter. Der udpeges 2 medlemmer af kommunaldirektøren, hvoraf mindst 1 skal være arbejdsgiverudpeget arbejdsmiljørepræsentant/sikkerhedskoordinator. Kommunaldirektøren er formand for udvalget. Næstformanden vælges af og blandt medarbejderrepræsentanterne. Stk. 10. (Kolding Kommune afsnit) By- og Udviklingsforvaltningens MED-forvaltningsudvalg har 18 medlemmer. Der udpeges 11 medlemmer af og blandt MED-lokaludvalgenes medarbejderrepræsentanter (der udpeges blandt følgende: 7 fra OAO, 1 fra FTF og 3 fra AC). Der vælges endvidere 2 arbejdsmiljørepræsentanter af og iblandt de medarbejdervalgte arbejdsmiljørepræsentanter. Der udpeges 4 medlemmer af forvaltningsdirektøren, hvoraf mindst 1 skal være arbejdsgiverudpeget arbejdsmiljørepræsentant/sikkerhedskoordinator. By- og Udviklingsdirektøren er formand for udvalget. Næstformanden vælges af og blandt medarbejderrepræsentanterne. Stk. 11. (Kolding Kommune afsnit) Børne- og Uddannelsesforvaltningens MED-forvaltningsudvalg har 19 medlemmer. Der udpeges 9 medlemmer af og blandt MED-lokaludvalgenes medarbejderrepræsentanter (der udpeges blandt følgende: 4 fra OAO, 4 fra FTF og 1 fra AC). Der vælges endvidere 2 arbejdsmiljørepræsentanter af og iblandt de medarbejdervalgte arbejdsmiljørepræsentanter. Der udpeges 7 medlemmer af forvaltningsdirektøren, hvoraf mindst 1 skal være arbejdsgiverudpeget arbejdsmiljørepræsentant/sikkerhedskoordinator. Børne- og uddannelsesdirektøren er formand for udvalget. Næstformanden vælges af og blandt medarbejderrepræsentanterne.

18 18 Stk. 12. (Kolding Kommune afsnit) Socialforvaltningens MED-forvaltningsudvalg har 23 medlemmer. Der udpeges 14 medlemmer af og blandt MED-lokaludvalgenes medarbejderrepræsentanter (der udpeges blandt følgende: 9 fra OAO, 4 fra FTF og 1 fra AC). Der vælges endvidere 2 arbejdsmiljørepræsentanter af og iblandt de medarbejdervalgte arbejdsmiljørepræsentanter. Der udpeges 6 medlemmer af forvaltningsdirektøren, hvoraf mindst 1 skal være arbejdsgiverudpeget arbejdsmiljørepræsentant/sikkerhedskoordinator. Socialdirektøren er formand for udvalget. Næstformanden vælges af og blandt medarbejderrepræsentanterne. Stk. 13. (Kolding Kommune afsnit) Seniorforvaltningens MED-forvaltningsudvalg har 14 medlemmer. Der udpeges 8 medlemmer af og blandt MED-lokaludvalgenes medarbejderrepræsentanter (der udpeges blandt følgende: 5 fra OAO, 2 fra FTF og 1 fra AC). Der vælges endvidere 2 arbejdsmiljørepræsentanter af og iblandt de medarbejdervalgte arbejdsmiljørepræsentanter. Der udpeges 3 medlemmer af forvaltningsdirektøren, hvoraf mindst 1 skal være arbejdsgiverudpeget arbejdsmiljørepræsentant/sikkerhedskoordinator. Seniordirektøren er formand for udvalget. Næstformanden vælges af og blandt medarbejderrepræsentanterne. Stk. 14. (Kolding Kommune afsnit) Arbejdsmiljøchefen kan deltage i MED-forvaltningsudvalgsmøderne efter behov. Stk. 15. (Kolding Kommune afsnit) MED-forvaltningsudvalgene har til opgave: - gensidigt at informere om og drøfte alle forhold af betydning for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold indenfor udvalgets område og - at planlægge, lede og koordinere sikkerheds- og sundhedsarbejdet indenfor udvalgets område i henhold til Arbejdstilsynets anvisninger, - at udarbejde forslag til MED-hovedudvalget om retningslinier, - at udfylde rammerne for de af MED-hovedudvalget fastsatte retningslinier. Stk. 16. (Kolding Kommune afsnit) MED-forvaltningsudvalgene holder møde, når formanden eller næstformanden finder det nødvendigt, dog mindst en gang i kvartalet.

19 19 Stk. 17. (Kolding Kommune afsnit) MED-forvaltningsudvalgene afholder et årligt møde med arbejdsmiljøgrupperne indenfor området med henblik på at koordinere arbejdsmiljø- og sikkerhedsarbejdet. Stk. 18. (Kolding Kommune afsnit) MED-forvaltningsudvalget fastsætter selv sin forretningsorden (se bilag 2).

20 20 KAPITEL 3 TILLIDS- OG ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANTER 10 Valg af tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter (Rammeaftalens bestemmelser der ikke kan fraviges) Stk. 1. På enhver institution kan der vælges 1 tillidsrepræsentant pr. overenskomstgruppe, hvis gruppen omfatter mindst 5 medarbejdere (Note 15) Stk. 2. Hvis medarbejderne og institutionens ledelse er enige herom, kan der vælges flere end 1 tillidsrepræsentant pr. overenskomstgruppe pr. institution. Stk. 3. Udgør antallet af medarbejdere i en overenskomstgruppe mindre end 5 på institutionen, kan den pågældende gruppe udgøre enten et valgfællesskab med en tilsvarende gruppe på en anden institution i kommunen eller søge bistand hos en tillidsrepræsentant for en anden overenskomstgruppe på institutionen. Stk. 4. To eller flere overenskomstgrupper kan indgå i valgforbund og tilsammen vælge en tillidsrepræsentant, som repræsenterer mindst 5 medarbejdere. Stk. 5. Tillidsrepræsentanten vælges blandt medarbejdere med mindst ½ års tilknytning til kommunen. Elever på erhvervsuddannelse (EUD-elever) er ikke valgbare. Valget anmeldes skriftligt af vedkommende organisation overfor kommunen. Kommunen er berettiget til overfor organisationen at gøre indsigelse mod valget inden for en frist på 3 uger fra modtagelse af meddelelse fra organisationen, jf. bilag 10. (Note 15) Stk. 6. Med det formål at styrke tillidsrepræsentantens muligheder for at udføre sit tillidsrepræsentantarbejde bedst muligt, bør det tilstræbes, at pågældende vælges for mindst to år ad gangen. Stk. 7. Bestemmelserne i stk. 1 til 4, stk. 5, 1. punktum og stk. 6 kan fraviges ved særskilt indgået lokal tillidsrepræsentantaftale j.fr. 16. Bestemmelserne i stk. 5, 2 4 punktum kan ikke fraviges ved lokal aftale. (Note 16) Stk.8. Valg af arbejdsmiljørepræsentanter foregår efter Arbejdstilsynets regler. Som for tillidsrepræsentanter skal der foretages skriftlig anmeldelse til Kolding Kommune, Centralforvaltningen. Ved genvalg af arbejdsmiljørepræsentanter skal der altid foretages en fornyet anmeldelse. Da arbejdsmiljørepræsentanter altid vælges for en 2-årig periode, bør der som hidtil foretages anmeldelse ved genvalg af arbejdsmiljørepræsentanten til Kolding Kommune.

21 21 11 Tillids- og arbejdsmiljørepræsentantens virksomhed (Rammeaftalens bestemmelser der ikke kan fraviges) (For arbejdsmiljørepræsentanter henvises i øvrigt til arbejdstilsynets bestemmelser) Stk. 1. Det er tillidsrepræsentantens pligt, såvel overfor sin organisation som over for kommunen, at gøre sit bedste for at fremme og vedligeholde rolige og gode arbejdsforhold. Tilsvarende pligt påhviler kommunens ledelse og dennes repræsentanter. (Note 18) Stk. 2. Tillidsrepræsentanten fungerer som talsmand for de medarbejdere, tillidsrepræsentanten er valgt iblandt, og kan over for ledelsen forelægge forslag, henstillinger og klager fra medarbejdere samt optage forhandling om lokale spørgsmål. (Note 19) Stk. 3. Tillidsrepræsentanten skal ved forestående ansættelser og afskedigelser indenfor det område og den gruppe, tillidsrepræsentanten repræsenterer, holdes bedst muligt orienteret. (Note 20) Stk. 4. Tillidsrepræsentanten skal have mulighed for at få alle relevante oplysninger om løn- og ansættelsesforhold for de personer, som pågældende repræsenterer, herunder en liste over de ansatte. (Note 21) Stk. 5. Hvis sikkerheds- og tillidsrepræsentantarbejdet varetages af samme person, har tillidsrepræsentanten tillige de beføjelser, som følger af arbejdsmiljølovgivningen mv. (Note 22) Stk. 6. Bestemmelserne i stk. 3 og 4 kan fraviges ved særskilt indgået lokal tillidsrepræsentantaftale, j.fr. 16. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 samt stk. 5 kan ikke fraviges. (Note 23) 12 Valg af fællestillidsrepræsentanter (Rammeaftalens bestemmelser der ikke kan fraviges) Stk. 1. Det kan mellem de lokale afdelinger af personaleorganisationer i kommunen aftales, at der for overenskomstgrupperne vælges en fællestillidsrepræsentant til at varetage og forhandle spørgsmål fælles for de medarbejdere, som den pågældende repræsenterer. Valg af fællestillidsrepræsentant sker af og blandt de anmeldte tillidsrepræsentanter, som repræsenterer overenskomstgrupperne. Valget af fællestillidsrepræsentant anmeldes til kommunen ved en af samtlige berørte tillidsrepræsentanter underskrevet anmeldelse. (Note 24) Stk. 2. Den enkelte personaleorganisations lokale afdeling kan beslutte, at der vælges en fællestillidsrepræsentant, der repræsenterer enten en overenskomstgruppe, som har valgt mere end èn tillidsrepræsentant, eller flere overenskomstgrupper, der hører til overenskomster med samme lønmodtagerpart. Det skal samtidig besluttes, hvilke spørgsmål, der skal varetages af fællestillidsrepræsentanten og således ikke af de enkelte tillidsrepræsentanter. Valget af fællestillidsrepræsentant sker af og blandt de berørte og anmeldte tillidsrepræsentanter. Valget af

22 22 fællestillidsrepræsentant anmeldes skriftlig af vedkommende personaleorganisation/- organisationer over for kommunen. (Note 25) Stk. 3. Anmeldelsen efter stk. 1 og stk. 2 skal ledsages af en beskrivelse af arbejdsdelingen mellem fællestillidsrepræsentanten og de enkelte tillidsrepræsentanter. Det skal af beskrivelsen klart fremgå, hvilke opgaver, der varetages af fællestillidsrepræsentanten, og hvilke opgaver, der henhører under de enkelte tillidsrepræsentanters normale funktioner. Hvis kommunen ikke finder, at arbejdsdelingen er klar nok, skal den inden 3 uger fra modtagelsen af anmeldelsen meddele dette til personaleorganisationen. Kommunen og personale organisationen indgår herefter forhandlinger med henblik på at afklare opgavefordelingen. Bemærkninger: Det skal gennem anmeldelsen sikres, at fællestillidsrepræsentanten ikke varetager samme opgaver, som de enkelte tillidsrepræsentanter skal varetage indenfor deres respektive område, medmindre ledelsen og de berørte tillidsrepræsentanter indgår aftale om noget andet. Stk. 4. Valg af fællestillidsrepræsentanter, der ikke i forvejen er tillidsrepræsentanter, kan alene finde sted efter lokal aftale. (Note 24) Stk. 5. For de overenskomstgrupper, der har 2 eller flere tillidsrepræsentanter, er der mulighed for at vælge en fællestillidsrepræsentant. Denne skal have ansættelsesmæssig tilknytning til kommunen, men behøver ikke at være tillidsrepræsentant i forvejen. (Note 26) Stk. 6. Bestemmelserne i stk. 1, 1. og 2. punktum, stk. 2, stk. 3, 1. til 3. punktum, stk. 4 og stk. 5 kan fraviges ved særskilt indgået lokal tillidsrepræsentantaftale, jf. 16. Bestemmelserne i stk. 1, 3. punktum og stk. 3, 4. punktum kan ikke fraviges ved lokal aftale. (Note 27) 13 Valg af suppleant (stedfortræder) (Bestemmelserne i stk. 1 og 2 kan alene fraviges ved særskilt indgået lokal TR-aftale som beskrevet i stk. 3, jf. 16) Stk. 1. Der kan vælges 1 suppleant (stedfortræder) for hver medarbejderrepræsentant, herunder tillidsrepræsentant, efter tilsvarende regler som nævnt i 10, stk. 5 og 6, samt for fællestillidsrepræsentanten. (Note 28) Stk. 2. Suppleanten er omfattet af bestemmelsen i 17. Under medarbejderrepræsentantens fravær indtræder suppleanten i medarbejderrepræsentantens øvrige rettigheder efter nærværende regler. (Note 29) Stk. 3. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 kan fraviges ved særskilt indgået lokal tillidsrepræsentantaftale, jf. 16. (Note 30)

23 23 14 Medarbejderrepræsentanternes vilkår (Bestemmelserne kan alene fraviges ved særskilt indgået lokal TR-aftale) (Bestemmelsen i 14 omfatter alle medarbejderrepræsentanter, dvs. både tillidsrepræsentanter, arbejdsmiljørepræsentanter og andre medarbejderrepræsentanter. For arbejdsmiljørepræsentanter henvises i øvrigt til Arbejdstilsynets bestemmelser. Bestemmelsen i 14 vedrører både varetagelse af hvervet indenfor og uden for institutionen) Stk. 1. Varetagelsen af hvervet som medarbejderrepræsentant må ikke indebære indtægtstab. (Note 31) Stk. 2. Medarbejderrepræsentanter skal have den nødvendige og tilstrækkelige tid til varetagelse af deres hverv. (Note 32) Stk. 3. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 kan fraviges ved særskilt indgået lokal tillidsrepræsentantaftale, jf. 16. (Note 33) 15 Frihed til deltagelse i kurser, møder mv. (Bestemmelserne i stk. 1 og 2 kan fraviges ved særskilt indgået lokal tillidsrepræsentantaftale (jf. 16). Bestemmelserne i stk. 3 kan ikke fraviges ved lokal aftale. For arbejdsmiljørepræsentanter henvises i øvrigt til Arbejdstilsynets bestemmelser.) Stk. 1. Efter anmodning gives der tillidsrepræsentanten fornøden tjenestefrihed med henblik på: a. deltagelse i de af personaleorganisationerne arrangerede tillidsrepræsentantkurser, b. udøvelse af hverv, hvortil tillidsrepræsentanten er valgt inden for sin forhandlingsberettigede personaleorganisation, og c. deltagelse i møder, som arrangeres af den forhandlingsberettigede personaleorganisation for de tillidsrepræsentanter, der er valgt i kommunen. Stk. 2. Tjenestefrihed til de i stk. 1 nævnte aktiviteter ydes med løn mod, at vedkommende personaleorganisation refunderer kommunen udgiften til løn under tjenestefriheden. (Note 34) Stk. 3. Der udredes af kommunen et beløb pr. ATP-pligtig arbejdstime, der indbetales til Amtskommunernes og Kommunernes Fond for Uddannelse af Tillidsrepræsentanter m.fl.. De beløb, der indbetales til fonden, anvendes til finansiering af personaleorganisationernes udgifter ved uddannelsen af kommunalt ansatte tillidsrepræsentanter m.fl. Udgifter til arbejdsmiljørepræsentanters deltagelse i kurserne kan financieres af fonden. Vedtægter for fonden og bestemmelser om størrelsen af kommunens indbetalinger fastsættes ved aftale mellem KL og KTO/Sundhedskartellet. Stk. 4. Bestemmelserne i stk. 1 og 2 kan fraviges ved særskilt indgået lokal TR-aftale, jf. 16. Bestemmelserne i stk. 3 kan ikke fraviges ved lokal aftale. (Note 35)

24 24 16 Fravigelse af tillidsrepræsentantbestemmelser ved særskilt indgået lokal tillidsrepræsentantaftale Stk. 1. Kommunen og repræsentanter for de(n) forhandlingsberettigede organisation(er) kan særskilt indgå en lokalaftale, som fraviger følgende bestemmelser i nærværende aftale: - 10, stk. 1 4, stk. 5, 1. punktum og stk. 6-11, stk. 3 og 4-12, stk. 1, 1. og 2. punktum, stk. 3, punktum, stk. 4 og stk. 5-13, stk. 1 og 2-14, stk. 1 og 2-15, stk. 1 og 2 I den lokale aftale kan endvidere indgå øvrige forhold, der ikke er dækket af nærværende aftale, herunder f.eks. forhold der er omtalt i Protokollat vedrørende vilkår for fælles-/tillidsre- præsentanters tidsanvendelse i forbindelse med hvervets udførelse. (Note 36) Stk. 2. Bestemmelserne i nærværende aftales 10, stk. 5, punktum, 11, stk. 1 og 2, 11, stk. 5, 12, stk. 1, 3. punktum, 12, stk. 2, 4. punktum, 15, stk. 3 samt kan ikke fraviges ved lokal aftale. Stk. 3. Af en lokal aftale indgået i henhold til stk. 1 skal det klart fremgå, hvilke bestemmelser i nærværende aftale, der kan erstattes af den lokale aftale. Stk. 4. Forhandling om særskilt indgåelse af en lokal aftale i henhold til stk. 1 skal indledes, såfremt kommunen eller en eller flere (lokale) repræsentanter fra en eller flere forhandlingsberettigede organisationer anmoder herom. Ved en central drøftelse i den enkelte kommune afklares/fastlægges det, på hvilket niveau de enkelte elementer i en lokal aftale skal forhandles og aftales. Begge parter skal på anmodning oplyse, hvem der repræsenterer parterne i forhandlingerne. (Note 37) Stk. 5. Nærværende aftale gælder, mens der forhandles om en lokal aftale. Hvis der ikke indgås en lokal aftale, gælder nærværende aftale fortsat. Stk. 6. Den lokale aftale kan opsiges med 3 måneders varsel, medmindre de lokale parter har aftalt et længere varsel. I opsigelsesperioden skal forhandlinger om ændring af aftalen indledes, hvis en af de forhandlingsberettigede parter anmoder herom. Ved bortfald af den lokale aftale gælder nærværende aftale.

25 25 17 Afskedigelse (Rammeaftalens bestemmelser der ikke kan fraviges) Stk. 1. En tillidsrepræsentants afskedigelse skal begrundes i tvingende årsager (Note 38). Stk. 2. Inden en tillidsrepræsentant afskediges, skal sagen være forhandlet mellem kommunen og den personaleorganisation, som tillidsrepræsentanten er anmeldt af. Kommunen kan kræve forhandlingen afholdt inden for en frist af 3 uger efter, at organisationen har modtaget meddelelsen om den påtænkte afskedigelse. (Note 39) Stk. 3. Hvis personaleorganisationen skønner, at den påtænkte afskedigelse ikke er rimeligt begrundet i tillidsrepræsentantens eller kommunens forhold, kan personaleorganisationen inden for en frist på 14 dage efter den i stk. 2 nævnte forhandling over for kommunen skriftligt kræve sagen forhandlet mellem parterne i vedkommende overenskomst/aftale. Kopi af begæring om forhandling sendes til KL. Forhandling kan kræves afholdt senest 3 uger efter modtagelsen af forhandlingsbegæringen. Forhandlingen har opsættende virkning for den påtænkte afskedigelse. (Note 40) Stk. 4. Afskedigelse af en tillidsrepræsentant kan ske med den pågældendes individuelle aftale- eller overenskomstmæssige opsigelsesvarsel tillagt 3 måneder. Er afskedigelsen begrundet i arbejdsmangel, kan afskedigelsen af en tillidsrepræsentant ske med et varsel, der følger af den overenskomst eller aftale, som vedkommende er omfattet af, dog ikke under 35 dages varsel til udgangen af en måned. Stk. 5. I tilfælde, hvor tillidsrepræsentantens adfærd begrunder bortvisning, kan afskedigelse ske uden varsel og uden iagttagelse af bestemmelserne i stk. 2 til 4. I sådanne tilfælde skal kommunen snarest muligt tage skridt til at afholde en forhandling med den personaleorganisation, tillidsrepræsentanten er anmeldt af. Hvis personaleorganisationen skønner, at bortvisningen ikke er rimeligt begrundet i tillidsrepræsentantens forhold, skal personaleorganisationen inden for en frist på 14 dage efter forhandlingen overfor kommunen skriftligt kræve sagen forhandlet mellem parterne i vedkommende overenskomst. (Note 41) Stk. 6. Spørgsmålet om afskedigelsens berettigelse samt om eventuel godtgørelse for uberettiget afskedigelse af en tillidsrepræsentant afgøres af en voldgiftsret nedsat i henhold til 18. Godtgørelsen ydes efter de regler herom, som måtte være indeholdt i den overenskomst, som vedkommende er omfattet af. Voldgiftsrettens afgørelse er endelig. For tjenestemænds vedkommende ydes tilsvarende godtgørelse som i overenskomsten for tilsvarende personalegrupper. For grupper, som ikke i deres overenskomst har godtgørelsesbestemmelser i tilfælde af usaglig afskedigelse ydes en godtgørelse, fastsat i henhold til sædvanlige kommunale afskedigelsesbestemmelser.

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune Kapitel 1 Aftalens område, formål m.v. 1 Område Stk. 1. Aftalen gælder for alle ansatte i Rudersdal Kommune herunder selvejende dag- og døgninstitutioner,

Læs mere

MED-aftale. for. Mariagerfjord Kommune

MED-aftale. for. Mariagerfjord Kommune MED-aftale for Mariagerfjord Kommune Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse Forord 3 Kapitel 1 - Lokalaftalens område, formål m.v. 3 1 Område 3 2 Formål 4 3 Lokale aftalemuligheder 5 4 Form og struktur 5 5 Kompetence

Læs mere

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg I dette afsnit er skolens sikkerhedsorganisation og MED-udvalg beskrevet. Herunder hvem der er repræsentanter og hvilke opgaver de varetager. Sikkerhedsgruppens

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse for Fanø Kommune

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse for Fanø Kommune Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse for Fanø Kommune Indhold: Paragraf Titel Side Forord 3 1 Område 4 2 Formål 4 3 Form og struktur 5 4 Kompetence 5 5 Information, drøftelse og forhandling

Læs mere

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune Aftale om Medindflydelse og medbestemmelse i Holbæk Kommune Januar 2007 MED-aftale for Holbæk Kommune Indledning Denne MED-aftale er resultatet af arbejdet i forhandlingsorganet nedsat af de 5 kommuner

Læs mere

Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse 7. Information og drøftelse

Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse 7. Information og drøftelse Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse Bestemmelserne i denne paragraf er minimumsbestemmelser. Medindflydelse og medbestemmelse indebærer: 1. Gensidig pligt til

Læs mere

Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune

Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune Ikrafttrædelsesdato: 1. maj 2014 Indhold Kapitel 1 - Den lokale MED-aftales område, formål mv. 4 1 Område... 4 2 Formål... 4 3 Form og struktur... 5 4 Kompetence...

Læs mere

MED-aftale for Greve Kommune. Aftale om medindflydelse og medbestemmelse

MED-aftale for Greve Kommune. Aftale om medindflydelse og medbestemmelse MED-aftale for Greve Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Aftalens gyldighedsområde...3 Kapitel 2. Formål...3 Kapitel 3. Værdier...4 Kapitel 4. MED organisationens

Læs mere

Lokalaftale. medindflydelse og medbestemmelse. Lyngby-Taarbæk Kommune

Lokalaftale. medindflydelse og medbestemmelse. Lyngby-Taarbæk Kommune Lyngby-Taarbæk Kommune Journalnr. 2008092939 Økonomisk forvaltning Dato: 08.12.2008 Personaleafdelingen Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Lyngby-Taarbæk Kommune Indholdsfortegnelse: 1.

Læs mere

Lokalaftale vedr. Medindflydelse og Medbestemmelse i Billund Kommune

Lokalaftale vedr. Medindflydelse og Medbestemmelse i Billund Kommune Lokalaftale vedr. Medindflydelse og Medbestemmelse i Billund Kommune Billund Kommune Den 23. januar 2007 Oplæg til Lokalaftale vedrørende Medindflydelse og Medbestemmelse i Billund kommune. Aftalen træder

Læs mere

Lokalaftale MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE. i Odder Kommune

Lokalaftale MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE. i Odder Kommune Hovedudvalget Senest ajourført d. 1. sep. 2003 Dok.nr. 416519 Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i Odder Kommune Forord Lokalaftalen om medindflydelse og medbestemmelse har til formål at skabe

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse.

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Kapitel 1. Aftalens område, formål m.v. Side 2 1. Område Denne aftale gælder for ansatte ved Læsø konunune samt ansatte i selvejende daginstitutioner, som

Læs mere

Aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse. Middelfart Kommune

Aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse. Middelfart Kommune Aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse I Middelfart Kommune Forord: Grundlaget for denne lokale aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse er rammeaftalen af xxxx 2011 mellem Kommunernes Landsforening

Læs mere

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse. Allerød Kommune

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse. Allerød Kommune Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Allerød Kommune Indhold Forord...3 1. Område...3 2. Formål...3 3. Arbejdsmiljø...3 4. Form og struktur...6 5. Kompetence...8 6. Medindflydelse og medbestemmelse...8

Læs mere

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Fundamentet for aftalen er Personalestyrelsens Cirkulære om aftale om Samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder

Læs mere

MED-aftale Tønder Kommune 1. januar 2012

MED-aftale Tønder Kommune 1. januar 2012 MED-aftale Tønder Kommune 1. januar 2012 1 Et forhandlingsudvalg bestående af repræsentanter for OAO, FTF og AC samt repræsentanter fra Tønder Kommune har den 20. december 2011 revideret Tønder Kommunes

Læs mere

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Indhold Forord... 3 1 Område... 3 2 Formål... 3 3 Medindflydelse og medbestemmelse... 4 4 Form og struktur... 4 5 MED udvalgenes sammensætning...

Læs mere

Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse

Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse Rammeaftale om samarbejde og medindflydelse Rammeaftalen fastlægger de overordnede rammer for samarbejde mellem ledelse og medarbejdere i kommunerne. Det lokale samarbejde tilrettelægges med udgangspunkt

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen Dag 2 - Program Velkomst præsentation af program Opfølgning på arbejde i eget MED-udvalg Læringsmål: Information

Læs mere

MED-aftale for Ringsted Kommune - om medindflydelse og medbestemmelse

MED-aftale for Ringsted Kommune - om medindflydelse og medbestemmelse 333 MED-aftale for Ringsted Kommune - om medindflydelse og medbestemmelse 1 Forord En MED-aftale er på plads, og det er vi som henholdsvis formand og næstformand i hovedudvalget utrolig glade for. Aftalen

Læs mere

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune Lokalaftale om MED i Odder Kommune INDFLYDELSE og BESTEMMELSE Forord Denne lokale MED aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Odder kommune. Den skal medvirke

Læs mere

Lokalaftale MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE

Lokalaftale MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE Lokalaftale MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE Februar 2014 *********** Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Indledning 4 Kapitel 1. Område, formål mv. 5 1. Område 5 2. Formål 5 3. Lokale aftalemuligheder

Læs mere

Lokalaftale for. Esbjerg Kommune. om medindflydelse og medbestemmelse. MED-systemet

Lokalaftale for. Esbjerg Kommune. om medindflydelse og medbestemmelse. MED-systemet 1 Lokalaftale for Esbjerg Kommune om medindflydelse og medbestemmelse MED-systemet Februar 2012 2 Forord Lokalaftalen om MED-systemet har til formål at skabe grundlaget for en fortsat udvikling og styrkelse

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse BRØNDERSLEV-DRONNINGLUND KOMMUNE Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse April 2006 1. udgave Forord Som offentlig servicevirksomhed lægger Brønderslev-Dronninglund Kommune vægt på, at give borgerne

Læs mere

MED-aftale - Region Sjælland

MED-aftale - Region Sjælland MED-aftale - Region Sjælland - Endelig version, juni 2014 Forord Sammen skaber vi udvikling, nye muligheder og bedre sundhed Region Sjælland er til for dig Sådan lyder visionen for Region Sjælland. Regionsrådet

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppen. Opgaver HMU Fælles - MED Drøftelse. Lokal- MED

Arbejdsmiljøgruppen. Opgaver HMU Fælles - MED Drøftelse. Lokal- MED Bilag 12 til Lokalaftale Varde Kommune Oversigt over opgavefordeling Opgaver HMU Fælles - Aftale retningslinjer - (A)For indhold og opfølgning på trivselsmålinger* 1 - (C)For sygefraværssamtaler 1 - (G)For

Læs mere

Tillidsrepræsentantregler og bestemmelser om samarbejde og samarbejdsudvalg. OK - Fonden

Tillidsrepræsentantregler og bestemmelser om samarbejde og samarbejdsudvalg. OK - Fonden Bilag 3 Tillidsrepræsentantregler og bestemmelser om samarbejde og samarbejdsudvalg for sygeplejersker ansat ved OK - Fonden 1 Generelle bestemmelser... 3 2 Hvor vælges tillidsrepræsentanter... 3 3 Hvem

Læs mere

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende rammeaftale mv. **NYT** med virkning fra dato

Læs mere

Rebild Kommunes MEDaftale. MEDindflydelse og MEDbestemmelse

Rebild Kommunes MEDaftale. MEDindflydelse og MEDbestemmelse Rebild Kommunes MEDaftale MEDindflydelse og MEDbestemmelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Kapitel 1. Lokalaftalens område, formål m.v.... 4 1. Område... 4 2. Formål... 4 3. Arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

MED-aftale. Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune

MED-aftale. Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune MED-aftale Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune Indholdsfortegnelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Billund Kommune Kapitel 1: Lokalaftalens område og formål

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Side 1 af 48

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Side 1 af 48 Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 af 48 Side 2 af 48 Indholdsfortegnelse Forord... 4 Kapitel 1. Rammeaftalens område, formål m.v.... 5 1. Aftalens område... 5 2. Formål... 5 3. Rammerne

Læs mere

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse. 08.86 O.13 8/2014 Side 1

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse. 08.86 O.13 8/2014 Side 1 Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse KL Sundhedskartellet 08.86 Side 1 Indholdsfortegnelse Side 08.86 Side 2 Bilagsoversigt... 3 Forord... 4 Kapitel 1. Rammeaftalens område, formål m.v.... 6

Læs mere

Dialog og lydhørhed er afgørende for udvikling af et frugtbart samarbejde mellem ledelse og medarbejdere.

Dialog og lydhørhed er afgørende for udvikling af et frugtbart samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Koncern HR, Viborg, NS 4. december 2011 Præcisering af anvendelse af gældende regler i Region Midtjyllands MEDaftale og rammeaftalen om MED for valg af TR og FTR og om oprettelse og sammensætning af MEDudvalg

Læs mere

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende overenskomst/aftale

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Revideret maj 2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 KAPITEL 1... 4 1: Aftalens område... 4 2: Formål... 4 3: Form og struktur...

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse 2 Indholdsfortegnelse Forord.................................................... 5 1. Aftalens område.........................................6 2. Formål................................................6

Læs mere

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse O.08 /2008 Side 1

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse O.08 /2008 Side 1 Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte 0.0.0.0 Side 1 Side 2 Indholdsfortegnelse Side Bilagsoversigt... 3 Forord.... 4 Kapitel 1. Rammeaftalens

Læs mere

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Vedtaget af Forhandlingsudvalget: 30. maj 2013 Læsevejledning: Den lokale aftale om medbestemmelse og medindflydelse i Frederikssund Kommune er inddelt

Læs mere

Lolland Kommunes MEDaftale 2015-2019

Lolland Kommunes MEDaftale 2015-2019 Lolland Kommunes MEDaftale 2015-2019 tillid åbenhed fairness MEDindflydelse og MEDbestemmelse kompetence INDHOLDSFORTEGNELSE Forord... 1 Kapitel 1 - Aftalens område, formål mv.... 2 1 Hvem er omfattet

Læs mere

Protokollat 1 - Procedurer, tillidsrepræsentanter og forhandlingsforhold i fællesoverenskomsten

Protokollat 1 - Procedurer, tillidsrepræsentanter og forhandlingsforhold i fællesoverenskomsten Protokollat 1 - Procedurer, tillidsrepræsentanter og forhandlingsforhold i fællesoverenskomsten Indhold Protokollat 1 - Procedurer, tillidsrepræsentanter og forhandlingsforhold i fællesoverenskomsten...

Læs mere

MED AFTALE SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE

MED AFTALE SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE MED AFTALE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNE MED-aftale Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Kontakt Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Personaleafdelingen

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU)

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU) FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 27. august 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU)

FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU) FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag 1: FSU

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Roskilde Kommune

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Roskilde Kommune DEN NYE KOMMUNE Gundsø Ramsø Roskilde Personaleafdelingen 12. december 2006 Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Roskilde Kommune Kapitel 1. Aftalens område, formål og vision. 5 1. Aftalens

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

DEN NYE KOMMUNE Gundsø Ramsø Roskilde

DEN NYE KOMMUNE Gundsø Ramsø Roskilde DEN NYE KOMMUNE Gundsø Ramsø Roskilde Personaleafdelingen 12. december 2006 Ajourført den 5. marts 2009 Jf. referat af Hovedudvalgets møde. Ændring: 21, stk. 4 Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Læs mere

Lokalaftale. medindflydelse og medbestemmelse. for Jammerbugt Kommune

Lokalaftale. medindflydelse og medbestemmelse. for Jammerbugt Kommune Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse for Jammerbugt Kommune 1 Indholdsfortegnelse: side 1. Lokalaftalens område (Rammeaftalens 1) 3 2. Formål (Rammeaftalens 2) 3 3. Form og struktur (Rammeaftalens

Læs mere

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet 1. Regelgrundlag 1. Samarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Forretningsorden for Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet

Forretningsorden for Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet Forretningsorden for Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, Københavns Universitet Retsgrundlaget 1. Samarbejdsudvalget ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Læs mere

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse. 05.86 O.11 XX/2011 Side 1

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse. 05.86 O.11 XX/2011 Side 1 Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte 05.86 Side 1 Side 2 Indholdsfortegnelse Side Bilagsoversigt... 3 Forord... 4 1. Område... 6 2. Formål...

Læs mere

MEDaftale for Region Midtjylland

MEDaftale for Region Midtjylland Rubrik Underrubrik MEDaftale for Region Midtjylland Region Midtjylland HR Regionshuset Viborg INDHOLD Forord... 4 KAPITEL 1 Område 1... 7 Formål og midler 2... 7 Ikrafttræden af MEDaftale og opsigelse

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Dragør kommune Afsnit 1. Formål 1 Denne aftale følger reglerne i den til enhver tid gældende rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse, som er indgået

Læs mere

MED-aftale for Holbæk Kommune

MED-aftale for Holbæk Kommune MED-aftale for Holbæk Kommune Denne MED-aftale er et resultat af evalueringen af den tidligere MED-aftale, som blev gennemført i efteråret 2010, samt den efterfølgende genforhandling. Aftalen er udarbejdet

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Ikast-Brande Kommune

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Ikast-Brande Kommune om medindflydelse og medbestemmelse Ikast-Brande Kommune November 2006 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E Kapitel 1. Formål og struktur... 2 1. Område...2 2. Formål...2 3. Form og struktur...3 4. Kompetence...6

Læs mere

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende rammeaftale mv. **NYT** med virkning fra dato

Læs mere

Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland. Baggrund

Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland. Baggrund Regionshuset Horsens HR Fysisk Arbejdsmiljø Retningslinier for valg/udpegning til sikkerhedsorganisationen i Region Midtjylland Emil Møllers Gade 41 DK-8700 Horsens Tel. +45 8728 5005 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy

Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy Marts 2014 Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy Retsgrundlaget 1. Hovedsamarbejdsudvalget ved Copenhagen Business Academy, efterfølgende benævnt som HSU, virker

Læs mere

MED-aftale for. Midt- og Sydsjællands Brand & Redning

MED-aftale for. Midt- og Sydsjællands Brand & Redning MED-aftale for Midt- og Sydsjællands Brand & Redning 1. januar 2016 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kapitel 1 Aftalens område, formål mv.... 4 1. Område... 4 2. Formål... 4 3. Rammerne for aftalen... 4

Læs mere

MED-aftale Glostrup Kommune

MED-aftale Glostrup Kommune MED-aftale Glostrup Kommune Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse 2016 MED-aftale 2016 INDHOLD FORORD... 3 KAPITEL 1... 4 AFTALENS OMRÅDE, FORMÅL M.V.... 4 1. Område... 4 2. Formål... 4 3. Lokale

Læs mere

Syddjurs Kommunes MED-aftale. Aftale om medindflydelse og medbestemmelse 29. januar 2007

Syddjurs Kommunes MED-aftale. Aftale om medindflydelse og medbestemmelse 29. januar 2007 Syddjurs Kommunes MED-aftale Aftale om medindflydelse og medbestemmelse 29. januar 2007 Forord Forord til MED-aftalen for Syddjurs Kommune. Denne lokalaftale er indgået mellem Syddjurs Kommune og de forhandlingsberettigede

Læs mere

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Notat Den 6. januar 2015 Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Aarhus Kommune Børn og Unge Denne vejledning vedrører, oprettelse og

Læs mere

MEDaftale for Region Midtjylland

MEDaftale for Region Midtjylland MEDaftale for Region Midtjylland... med ændringer som følge af ændringer i arbejdsmiljølovgivningen og OK 2011 Region Midtjylland Koncern HR Regionshuset Viborg Maj 2011 MEDaftale for Region Midtjylland

Læs mere

LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I BRØNDERSLEV KOMMUNE. og de tre kerneværdier i personalepolitikken om at være

LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I BRØNDERSLEV KOMMUNE. og de tre kerneværdier i personalepolitikken om at være Forord Brønderslev Kommunes brand Det bedste sted at leve i Nordjylland og de tre kerneværdier i personalepolitikken om at være En udviklingsorienteret arbejdsplads En attraktiv arbejdsplads, og En trivselsskabende

Læs mere

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse i Ikast-Brande Kommune

Lokalaftale. om medindflydelse og medbestemmelse i Ikast-Brande Kommune Revideret november 2012 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E Kapitel 1. Formål og struktur... 3 1. Område... 3 2. Formål... 3 3. Form og struktur... 3 4. Kompetence... 6 Kapitel 2. Arbejdsmiljøindsatsen...

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag 1: LSU udøver sin virksomhed

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 27. august 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte 05.86 Side 1 Side 2 Indholdsfortegnelse Side Bilagsoversigt...3 Forord...4 Kapitel 1. Rammeaftalens område,

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

(http://www.samarbejdssekretariatet.dk/rammer_for_su/) og fastlægger de rammer, inden for

(http://www.samarbejdssekretariatet.dk/rammer_for_su/) og fastlægger de rammer, inden for Aftale om oprettelse af MIO-udvalg på Roskilde Katedralskole, 2012, Kap. 1: Rammer og struktur for MIO-udvalget ved Roskilde Katedralskole 1: Område Nedenstående aftale om MIO gælder for den samlede selvejende

Læs mere

05.86 O.15 50/2016 Side 1. Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse

05.86 O.15 50/2016 Side 1. Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse KL Forhandlingsfællesskabet Side 2 Indholdsfortegnelse Side Bilagsoversigt... 3 Forord... 4 Kapitel 1. Rammeaftalens område, formål m.v.... 5 1. Hvem

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 19. marts 2009 Notat

Læs mere

Hovedbestemmelserne i Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse findes i 7, stk. 4 og 5 og 8, stk. 3:

Hovedbestemmelserne i Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse findes i 7, stk. 4 og 5 og 8, stk. 3: N O TAT Information og inddragelse af medarbejdere efter SU/MED-reglerne April 2011 Side 1/9 Dette notat behandler reglerne for information og inddragelse af medarbejderne ved omstilling, udbud, udliciteringer

Læs mere

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET Side 1 af 6 SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET 1. Regelgrundlag 1. XXsamarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Udliciterede områder/arbejdsplader kan tilslutte sig denne aftale.

Udliciterede områder/arbejdsplader kan tilslutte sig denne aftale. Indholdsfortegnelse 1. Område side 2 2. Formål side 2 3. Arbejdsmiljø side 3 4. Form og struktur side 5 5. Kompetenceområde for medindflydelse og medbestemmelse side 9 6. Medindflydelse og medbestemmelse

Læs mere

AFTALE OM MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESSYSTEMET I ODENSE KOMMUNE. gældende pr. 1. november 2005. Tiltrådt af Odense Byråd den 26.

AFTALE OM MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESSYSTEMET I ODENSE KOMMUNE. gældende pr. 1. november 2005. Tiltrådt af Odense Byråd den 26. AFTALE OM MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESSYSTEMET I ODENSE KOMMUNE gældende pr. 1. november 2005 Tiltrådt af Odense Byråd den 26. oktober 2005 Indholdsfortegnelse: Indledning... Side 1 1. Aftalens

Læs mere

Indhold. MED i Tønder Kommune

Indhold. MED i Tønder Kommune Indhold... 4 Formål... 4 Hvad er MED-indflydelse... 4 Hvad er MED-bestemmelse... 4 Arbejdsopgaver.... 5 MED-organisationen... 6 Flere niveauer... 7 Arbejdsmiljø... 9 Valg af tillidsrepræsentant... 9 Valg

Læs mere

MED-aftale for Brøndby Kommune 2014

MED-aftale for Brøndby Kommune 2014 MED-aftale for Brøndby Kommune 2014 Vedtaget i Forhandlingsorganet 26.6.2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Aftalen og dens gyldighedsområde... 4 2. Formål... 4 3. Kompetence... 4 4. Medindflydelse

Læs mere

I det følgende gives en gennemgang af bekendtgørelsens punkt for punkt.

I det følgende gives en gennemgang af bekendtgørelsens punkt for punkt. Organisering af sikkerheds- og sundhedsarbejdet i forbindelse med indgåelse af en lokal aftale om medindflydelse og medbestemmelse Beskæftigelsesministeriet har den 21. juni 2001 udstedt bekendtgørelse

Læs mere

MEDaftale for Region Midtjylland

MEDaftale for Region Midtjylland for Region Midtjylland Forord: n er sammen med de overordnede målsætninger og personalepolitikken for Region Midtjylland den fælles ramme for dialogen og samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Region

Læs mere

Forord. Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007 Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007

Forord. Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007 Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007 MED-AFTALE a a Forord Den politiske vision for Region Sjælland sætter den overordnede vision for Region Sjælland: Region Sjælland vil i kraft af sin særlige placering, gennem dialog og vidensdeling skabe

Læs mere

Ansvar. Dialog. MED-aftale 2011. Udvikling

Ansvar. Dialog. MED-aftale 2011. Udvikling Ansvar Dialog MED-aftale 2011 Udvikling 2 Godkendt af MED-forhandlingsorganet i Hedensted Kommune - 1. februar 2011 Indhold Kapitel 1: Rammeaftalens område, formål med videre...5 1 Aftalens område...5

Læs mere

Lokalaftale om. MEDindflydelse og. MEDbestemmelse. i Hørsholm Kommune

Lokalaftale om. MEDindflydelse og. MEDbestemmelse. i Hørsholm Kommune Lokalaftale om MEDindflydelse og MEDbestemmelse i Hørsholm Kommune 2015 10/23366 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 KAPITEL 1. AFTALENS OMRÅDE, FORMÅL MV.... 4 1. Aftalens område... 4 2. Formål... 4 3.

Læs mere

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse KL Amtsrådsforeningen Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte Side 2 Indholdsfortegnelse Side Forord....

Læs mere

BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE

BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE Side 61 BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE Dette bilag er de centrale parters fælles vejledning om aftale

Læs mere

Forord 3. Kapitel 4. De centrale parter 21. De centrale parters opgaver og kompetence 19 22. Voldgift vedrørende 21, stk. 2 19

Forord 3. Kapitel 4. De centrale parter 21. De centrale parters opgaver og kompetence 19 22. Voldgift vedrørende 21, stk. 2 19 MED-aftale 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Kapitel 1. Lokalaftalens område, formål m.v. 1. Område 4 2. Formål 4 3. Lokale aftalemuligheder 4 4. Form og struktur 5 5. Kompetence 7 Kapitel 2. Medindflydelse

Læs mere

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FORHANDLINGSFÆLLESSKABET RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende aftale **NYT** med virkning fra dato =

Læs mere

Indhold: -numrene henviser til Cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg (8. maj 2008)

Indhold: -numrene henviser til Cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg (8. maj 2008) Vejledning om samarbejde og samarbejdsudvalg ved frie grundskoler, udarbejdet i fællesskab af Dansk Friskoleforening, Frie Grundskolers Fællesråd, BUPL, forbundet af pædagoger og klubfolk Danmarks Lærerforening

Læs mere

Information og drøftelse

Information og drøftelse Inspirationsnotat nr. 1 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 16. maj 2007 Information og drøftelse Information og drøftelse (forhandling) i henhold til MED-rammeaftalen Nedenfor er en gennemgang af MED-aftalens

Læs mere

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune ARBEJDSMILJØAFTALE FOR Aarhus Kommune Indhold Forord... 3 1 Aftalens område... 3 2 Struktur og opbygning... 3 3 Formål, aktiviteter og metode... 4 4 Procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen

Læs mere

Lokale TR-aftaler. - en fælles vejledning om mulighederne

Lokale TR-aftaler. - en fælles vejledning om mulighederne PindPromotor 13213 Lokale TR-aftaler - en fælles vejledning om mulighederne KL Weidekampsgade 10 Postbox 3370 2300 København S Amtsrådsforeningen Dampfærgevej 22 Postbox 2593 2100 København Ø Frederiksberg

Læs mere

Opdateret 5. februar 2014. MED-aftale. Lokalaftale om medarbejderindflydelse og medbestemmelse i Gentofte Kommune. GENTOFTE KOMMUNE Personale

Opdateret 5. februar 2014. MED-aftale. Lokalaftale om medarbejderindflydelse og medbestemmelse i Gentofte Kommune. GENTOFTE KOMMUNE Personale Opdateret 5. februar 2014 MED-aftale Lokalaftale om medarbejderindflydelse og medbestemmelse i Gentofte Kommune GENTOFTE KOMMUNE Personale Godkendt af Forhandlingsorganet den 15. februar 2010 LOKALAFTALE

Læs mere

Forord. Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007

Forord. Jens Andersen Administrerende direktør Januar 2007 Forord Den politiske vision for Region Sjælland sætter den overordnede vision for Region Sjælland: Region Sjælland vil i kraft af sin særlige placering, gennem dialog og videndeling skabe de bedste rammer

Læs mere

MED-aftalen er indgået i en tillidsfuld og konstruktiv proces mellem repræsentanter for hovedorganisationerne (LO, FTF og AC) og Viborg Kommune.

MED-aftalen er indgået i en tillidsfuld og konstruktiv proces mellem repræsentanter for hovedorganisationerne (LO, FTF og AC) og Viborg Kommune. Indhold Forord... 3 Formål... 4 Indhold... 4 Form og struktur... 6 Hovedudvalgets sammensætning... 7 Arbejdsmiljø... 7 Tillidsvalgte... 8 Uddannelse... 9 Rammen... 9 Aftalens område... 9 Ikrafttræden,

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse ISHØJ KOMMUNE Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Ishøj Kommune 1 Indledning... 3 1. Formålet med aftalen... 4 Aftalens område og afgrænsning:... 4 2. Medindflydelse og medbestemmelse... 4 3. Struktur...

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen - program Dag 1 Velkomst præsentation af program Deltagerpræsentation og forventningsafstemning Deltagernes

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og medansvar for Haderslev Kommune gældende fra 1. januar 2010

Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og medansvar for Haderslev Kommune gældende fra 1. januar 2010 Lokalaftale om medindflydelse, medbestemmelse og medansvar for Haderslev Kommune gældende fra 1. januar 2010 (version 2.0 oktober 2010) Indhold Forord 3 Aftalens område, formål m.v. 5 1 Område 5 2 Formål

Læs mere

Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation

Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation Supplerende vejledning om Selvejende institutioner og MED aftaler arbejdsmiljø og fælles sikkerhedsorganisation Rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse gælder for ansatte i selvejende dag- og/eller

Læs mere

Kapitel 1: Aftalens område og formål m.v.

Kapitel 1: Aftalens område og formål m.v. 1 Svendborg Kommunes lokale MED-aftale Indledning Den lokale MED- aftale for Svendborg Kommune er udarbejdet som er en aftale, der er gældende for alle medarbejdere og er et værktøj for ledelsesrepræsentanter

Læs mere

MED AFTALE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE SOCIALFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNE

MED AFTALE AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE SOCIALFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNE MED AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE AFTALE SOCIALFORVALTNINGEN KØBENHAVNS KOMMUNE MED-aftale Socialforvaltningen Kontakt Socialforvaltningen HR Administration Bernstorffsgade 21, 3. sal 1592

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Albertslund Kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Albertslund Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse for Albertslund Kommune Forord Albertslund Kommune ønsker gennem medindflydelse og medbestemmelse at gøre medarbejderne til medspillere ved udviklingen af den

Læs mere