FORSVARET. i Korsør. april 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORSVARET. i Korsør. april 2010"

Transkript

1 FORSVARET i Korsør april 2010

2 2 REDAKTIONSUDVALGET Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør (OPLOG KOR) Sylowsvej-4220 Korsør Telefax: Formand/Ansvarshavende redaktør: Orlogskaptajn Bo Norman Madsen Chef for ledelsessekretariatet Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf Layout/skrivning: Mekaniker Frank R. Jacobsen Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf På besøg i COMM-centret. Læs side 12. Redigering/Korrekturlæsning: Overassistent Ninna S. Knudsen Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf Redaktionsmedarbejder: Overværkmester Niels Chr. Nielsen Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf Fotografer: Seniorsergent Lars Skytte Mekaniker Frank R. Jacobsen Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf / Tryk/Udsendelse: TRYKKERI KORSØR LOKALT STØTTEELEMENT KORSØR DEPOT NORET Stof fra dette blad kan frit anvendes. Der skal blot kildehenvises. Forside: Rorgængeren ved Flådestation Korsør. Bagside: Åbent hus Flådestation Korsør d. 2. maj P521 FREJA Læs side 14. Indhold Garnisonskommandantens indledning side 3 Årets Interne Øvelser side 4 Idrætsleder på FLS KOR side 7 OPLOG KORSØR i Djibouti side 8 Havneanløb side 10 En ildsjæl er gået på pension side 11 Brandfolk fra Kiel på besøg hos Brandtjenesten på Flådestation Korsør side Eskadre ved Flådestation Korsør side 14 Rorgængeren side 16 Flådestation Korsørs 50 års jubilæum side 19

3 Garnisonskommandant Korsør Kommandør Lars Gullaksen Nærværende udgave af FOR- SVARET i KORSØR markerer i den grad forårets komme med det forestående 50 års jubilæum for flådestationen den 2. maj 2010 samt genindvielse af statuen ROR- GÆNGEREN som pryder forsiden på dette nummer. Herudover er der interessante artikler om øvelser, internationale operationer, brandtjenesten samt 1. eskadre der alle reflekterer den aktivitet som den samlede flådestation afspejler. I skrivende stund afventer det samlede forsvar med spænding forsvarets øverste ledelses indspil til forsvarsministeren vedr. forligsimplementering og opgaven med at bringe balance mellem forligsøkonomien og forsvarets opgaver. Ikke nogen nem opgave, som ledelsen arbejder med på højtryk, men der skal findes en løsning og ingen kan være tjent med, at der ikke er sammenhæng mellem mål og midler. Flådestation Korsør kan meget vel blive berørt af den valgte opgaveløsning. Der har allerede været luftet besparelser i FMT og FBE s strukturer, samt verseret adskillige rygter om det ene og det andet. Det er vigtigt for mig at påpege, at det ikke tjener noget formål at løbe efter forskellige rygtedannelser, men derimod opfordre til at alle afventer det endelige udspil og med interesse følger den politiske beslutningstagen som forventes at finde sted efter fremsendelsen og offentliggørelsen af forsvarets ledelses løsningsmodel. Flådestationen har opstillet ny udsmykning omkring flagbastionsområdet. Der er imidlertid tale om genbrug fra Søværnets Grundskole i Auderød men alt dette man læse om i STCH OPLOG KOR s spændende artikel om statuen inde i bladet. Afslutnings vil jeg gerne følge op på mit garnisonskommandant brev fra tidligere omkring vores 50 års jubilæum søndag den 2. maj Se det spændende program inde i bladet og vær med til at støtte op om arrangementet. Saml familien og få en spændende dag på flådestationen, der vil være en masse at se på. Med ønsket om et godt forår. LARS GULLAKSEN kommandør.

4 Årets Interne Øvelser Årets Interne Øvelser løb af stablen i uge 9. Med fare for at rose sig selv synes vi selv, at det var en glimrende øvelse, krydret med udfordringer som vores hverdag normalt ikke, er garneret med. Turen gik fra Korsør og til Kulsbjerg øst for Vordingborg. Efter tre dage gik turen videre til Nakskov. Af Teamleder SSG Michael Ø. Jørgensen & garagemester SSG Johnny S. Nielsen. Formålet med øvelsen var at uddanne det personel, som deltager i det mobile team således, at personellet, kan indgå på ligefod med det personel som i forvejen er uddannet og rutineret. Helt overordnet går det ud på at kunne bygge en lejr op, dvs. kunne stille et telt op, stille biler op efter anvisning, manøvrere med bilerne og ikke mindst det sociale liv i en lejr. Midt i december 2009, blev vi af ledelsen informeret om, at SOK i deres årsprogram, havde afsat uge 9 til Egen trænings øvelse, for OPLOG KOR. Vi fik opgaven med at tilrettelægge og gennemføre øvelsen. Vi gik derfor straks i gang med planlægningn. Efter det første møde stod det klart, at øvelsen i uge 9 ikke skulle være en ren gentagelse af sidste års øvelse, selvom det også var en ganske god øvelse. Vi blev derfor enige om, at vi skulle prøve noget nyt. Vi satte os ned og lavede en brainstorm, og lod tankerne få frit spil. Vi blev enige om at det var meget lang tid siden, at vi havde været sydpå. Derved dukkede Vordingborg op som en naturlig mulighed, men at slå lejr på selve Vordingborg kasserne, synes vi alligevel var lige kedeligt nok, så vi tænkte, hvorfor ikke tage udfordringen og prøve at etablere en lejr i terrænområdet ude ved Kulsbjerg. Da flere gode medarbejdere tidligere havde prøvet kræfter med terrænkørsel, stod det lysende klart, at det var da det, vi skulle prøve. Over to dage gik det løs med at prøve kræfter med moder natur. Det gik op og det gik ned, vi sad fast, vi gravede vi skubbede og vi trak, alt sammen til stor morskab for alle, da vi først var kommet fri. Selvom det til tider så ganske håbløst ud, mistede vi aldrig troen på, at vi nok skulle komme frem.

5 Da vi til denne øvelse havde valgt at»hæve overlæggeren«, havde vi allieret os med Combat Support Wing ambulance og sanitetsgruppen fra Karup. Disse dejlige mennesker, viste os hvad moderne»krampe og kanyle folk«kan nu om dage. Spøg til side det var rigtig godt det de kunne, vi lærte bl.a. om trafikulykker, hvordan man redder folk ud af biler, hvordan der gives hjerte/lunge redning, samt demonstration af hjertestarter. Endelig fik vi en blændende gennemgang af de to fuldt moderne ambulancer bygget op næsten som civile ambulancer. Det var et yderst godt tiltag og vi vil gerne hermed opfordre til at dette samarbejde bliver styrket i fremtiden. Disse folk kan nogle ting, som vi normalt ikke beskæftiger os med. Stor»cadeau«skal lyde herfra. Onsdag var den dag, hvor vi havde inviteret administrationen og andet godt folk til en dag væk fra den daglige trummerum for at få en oplevelse af, hvad teamet består af, når de enten er på øvelse eller udsendt i INTOPS. Vi havde til dette formål hyret Søværnets Helikopter tjeneste. Det var meningen at helikopter tjenesten skulle udføre en demonstration med helikopteren. Efter denne demonstration skulle der ved hjælp af teamet trænes i»hot refueling«. Desværre måtte denne demonstration aflyses, da helikopteren blev tasket til anden opgave. Da vores gæster på ingen måde skulle snydes for oplevelser, valgte vi at give dem en tur i terrænet i stedet for. Inden de fik denne tur havde sanitetsfolkene arrangeret en fingeret trafikulykke, med alt hvad dette indebærer. Dvs. Ulykken bliver opdaget af forbi passerende der påbegynder førstehjælp og tilkalder assistance. Med andre ord så var det den»store pakke«, som vores gæster overværede. Udover dette fik de naturligvis også en gedigen guidet tur rundt i lejren, samt et mindre power point show om livet i en lejr. Efter alle disse indtryk var alle ved at være godt sultne, og da vejret samtidigt var flot men koldt, ja hvad var så bedre end kokkens hjemmelavede chili con carne- med ild i. Da alle havde skaffet, begyndte vi at nedbryde lejren. Kl kørte første dråbe mod næste destination og alle gæsterne tog hjem. Første dråbe arriverede havnefronten i Nakskov efter ca. to timers kørsel. De to øvrige dråber anløb med ca. 20 minutters interval. Efter alle var vel ankommet påbegyndtes etablering af lejren, og det gik forholdsvis hurtigt, måske fordi guleroden var en kammeratskabs aften i marineforeningen. Formanden for marineforeningen bød velkommen og håbede, at vi ville få en god og hyggelig aften, med god mad og gode soldaterhistorier. Efter alle havde fået stillet den værste sult, var det teamlederens tur til at holde tale. Talen blevet afsluttet med overrækkelse af OPLOG Korsørs våbenskjold. Formanden for marineforeningen takkede mange gange for våbenskjoldet.

6 Dagen efter bød på bakkeøvelser med vogntog, og der var flere som tog mod tilbuddet om at blive bedre til at bakke, og det skete under kyndig vejledning af MSPC Ib Vang som også instruerede i tipning af førerhuse og rensning af oliefiltere. Dagen bød også på anløb af NYMFEN. Her var der mulighed for rundvisning, for teamet og marineforeningen. Søfarts museet, som ligger på havnen havde også slået dørene op, så teamet kunne se dette. Torsdag aften havde begge kokke og de to fremragende medhjælpere tryllet i kabyssen, og resultatet blev en udsøgt middag. Apropos kabyssen så vil vi gerne endnu engang takke kabyssen for deres flotte indsats. For selvom vi havde strikket et spændende program sammen, ja så er der tre højdepunkter om dagen som man på ingen måde kan hamle om med. Ja rigtig gættet maden, for uden mad og drikke dur helten ikke! Hvilket jo også er en del af det sociale liv. Lige pludselig var det blevet fredag, og det var tid til at pakke sammen. Efter morgenmaden begyndte vi at bryde lejren ned, således at første dråbe var klar til afgang ca. kl Som ved de øvrige forlægninger har vi 20 minutter mellem hver dråbe. Fredag den 5. marts var en smuk og solbeskinnet dag. Turen hjem var planlagt ad alternative ruter, så teamet kunne få trænet kørsel på smalle veje. Første hold trillede ind på flådestationen ca. kl Efter tankning, vask og rengøring af biler og beboelser kunne jeg med glæde give landlov kl efter en vellykket og begivenhedsrig tur.»forsvaret i Korsør«udsendes til alle afdelinger og sektioner ved Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør samt til 2. Eskadre, Søværnets Taktiske Stab og Værksted Danmark Øst m.fl. Herudover sendes bladet til over- og sideordnede myndigheder i forsvaret samt til Slagelse Kommune, kommunens skoler og lokale dag- og ugeblade. Bladet udkommer 4 gange årligt á 1000 eksemplarer. Indlæg til næste blad skal være redaktionen i hænde senest den 28. maj Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere, forkorte eller afvise indlæg. De holdninger, skribenter måtte repræsentere, kan ikke anses for at være bladets.

7 Idrætsleder på FLS KOR Af idrætsleder ved FLS KOR, SSG Kim Berg I år er motivationen for en sundere livsstil på flådestationen og omkringliggende depoter helt i top. Jeg har erfaret, at det ikke kun har været tomme løfter fra nytårsfortsæt. Der har virkelig været bud efter mig. Motionsrummet på flådestationen har fået en gevaldig ansigtsløftning, både hvad angår udvidelsen af rummet og nye træningsmaskiner fra Eleiko. Det bliver brugt i stor stil. Jeg ser altid mennesker i rummet og hører jævnligt, at nu kniber det med pladsen ved de mest populære maskiner. Lyd og billede er også ved at være på plads. Der er kommet to fladskærme med tilhørende DVD- afspiller. Nu venter vi på at teknikeren får trukket kabler til TV og forsvarskanalen. Træningsudstyr til DIANA- kl. er også leveret og ved at blive installeret på skibene. Funktionen som idrætsleder har mange facetter. Første prioritet er den personlige vejledning til en sundere livsstil, og det har rigtig mange benyttet sig af. Senest har alle andsatte ved KKP fået dette tilbudt og 84 % har deltaget. Motorværkstedet, raderværkstedet, INS-TØM og LEC har også fået dette tilbud. Også her er der stor deltagelse. At man kan få et livsstils tjek, er populært i dag. Information om retten til at kunne motionere i arbejdstiden er ligeledes en opgave af høj prioritet. Denne ret bliver desværre tolket forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads. Enten kører man lige efter FSUBST med 120 min. pr. uge til idræt inkl. bad og omklædning, eller også har man ligeledes lov til at træne mere, såfremt tjenesten tillader det. Motionsrummet i kælderen ved byg. 16.

8 OPLOG KORSØR i Djibouti Rejsebrev Søværnet indledte allerede den 5. januar årets internationale engagement ved at sende ABSA- LON af sted til Afrikas Horn, idet ABSALON skulle indgå i Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). ABSALON skulle tillige være flagskib i styrken, idet Danmark stillede med styrkechefen, flotilleadmiral Chr. Rune. Af orlogskaptajn Niels-Peter Mangor Jansen Chef for Planlægningssektionen, OPLOG Korsør Ingen operationer uden logistik Styrken startede året med at indgå i operation OCEAN SHIELD efter at have overtaget ansvaret fra NATO s anden fregatstyrke. Operationen havde til formål at afværge piratangreb/bekæmpe pirater ud for Somalias kyst men som alle ved - ingen operationer uden logistik. OPLOG Korsør er i år blevet ansvarlig for, at logistikken til flagskibet kører optimalt. Derfor valgte OPLOG Korsør at sende et Logteam til Djibouti i starten af februar i forbindelse med ABSA- LONs første større forsyningsanløb i operationsområdet. Men en ting er planer, en anden ting er den afrikanske virkelighed, der udspiller sig i en kultur, der er meget anderledes end den danske. Husk lige tandbørsten! - En gammel kending på DR1, men måske burde man have lyttet lidt til ABSALON agterfortøjrer i Djibouti for at modtage»power units«. dette gode råd, for bagage har det med at flyve bort i den afrikanske lufttrafik, og logteamet måtte således undervære deres kufferter i to dage, inden de kunne trække i det rigtige arbejdstøj. Heldigvis er der noget, der hedder Europæiske Rejseforsikring, og der er længe åbent i Djibouti, så det gik nok endda. Men rådet skal også være: Lad være med at skifte for mange flyselskaber undervejs, det giver kun ballade.»no Problem«Egentlig lå opgaven for logteamet lige til højrebenet, idet ABSALONs forsyninger allerede var sendt til Italien med henblik på den videre transport med fly til Djibouti, og agentens svar på alle logteamets spørgsmål vedr. tømning af flyet og den videre transport fra lufthavnen til varehuset på havnen var da også:»no Problem«. Så på den første dag under sydens sol så det hele rigtigt godt ud. Men allerede næste dag begyndte Logteamet nyder en stille stund i Inchcapes varehus på havnen sammen med forsyningerne til ABSALON.

9 vanskelighederne, idet der tilsyneladende ikke forelå en landingstilladelse til fragtflyet, som stod lastet og klar til at tage af sted.»no problem«, mente agenten, men det viste sig hurtigt at blive et rigtigt stort problem. Efter to dage uden synlige fremskridt måtte logteamet kortslutte alle diplomatiske ledninger og møde op ved den danske konsul for at få sat skub i processen. Heldigvis kunne konsulen se problemet, og via personlige forbindelser i statsadministrationen fik konsulen udvirket en landingstilladelse, og fragtflyet kunne således lande i Djibouti med 2½ dags forsinkelse. Men en ting var, at forsyningerne endelig var nået frem til landet, et andet var at få dem udleveret.»no Problem«, mente agenten, men der skulle alligevel gå et par dage med tovtrækkeri frem og tilbage, førend forsyningerne endelig stod på kajen. Rigtig gang i butikken kom der nemlig først, da logteamet kontaktede Mærsk Broker og klagede deres nød. Herefter var det hele pludseligt»no Problem«. Særligt kritisk var det at få en sending medicin på køl frem i tide, inden tørisen smeltede, hvilket da heller ikke lykkedes helt. En folkefest Djibouti har da også andet at byde på end havn, skibe og forsyninger. Specielt om eftermiddagen, hvor byen vågner igen efter fire timers middagspause, er Djibouti et farverigt folklore med markedsboder, khatsælgere og en ubeskrivelig tæt trafik, hvor alle færdselsregler er afskaffet. Souvenirer og solbriller kan købes på hvert andet gadehjørne, og det hele er ægte kopi. Logteamet benyttede sig selvfølgelig også af denne mulighed, ikke mindst fordi kufferterne manglede ved ankomst. I skrivende stund er logteamet atter i Djibouti for at hjælpe til ved ABSALONs sidste forsyningsanløb, inden skibet forlægger mod Middelhavet. Mon ikke det går som sidst»no Problem«. Har du den gode historie så send dit bidrag til FORSVARET i Korsør Vi vil fra redaktionens side opfordre læserne til at benytte sig af muligheden for at bidrage med artikler om arbejdsdagen på flådestationen, praksis, rejsebeskrivelser, og andet der har relation til Forsvaret her i Korsør. Det er beskrivelser af jeres arbejde og oplevelser, som skaber grundlag for et godt og alsidigt blad. Redaktionen

10 10 Havneanløb Der gøres opmærksom på at oversigten afspejler foreløbigt planlagte havnebesøg. Ændringer kan forekomme. Udenlandske orlogsskibe i dansk havn APR 2010 Amerikanske DENNY TIDE besøger København. (indchartret civilt skib) MAJ 2010 Polske KAPITAN POINC besøger Rønne JUN 2010 Franske LÉONARD, LION, CHACAL, JAGUAR og GUEPARD besøger Esbjerg JUN 2010 Hollandske URANIA besøger København JUN 2010 Franske LEOPARD, LION, CHACAL, JAGUAR og GUEPARD besøger Esbjerg JUL 2010 Hollandske URANIA besøger Esbjerg JUL 2010 Hollandske URANIA besøger AALBORG JUL 2010 Belgiske ZENOBE GRAMME besøger Aalborg JUL 2010 Omanske SHABAB OMAN besøger Aalborg AUG 2010 Irske L.E. ROISIN besøger København Danske orlogsskibe i udenlandsk havn MAJ 2010 ESBERN SNARE besøger Ulsness / Stavanger 31 MAJ - 03 JUN 2010 ESBERN SNARE besøger Lysekil JUN 2010 DIANA besøger KIEL JUN 2010 SLEIPNER besøger Klaipeda JUN 2010 GLENTEN besøger Kiel JUN 2010 SVANEN og THYRA besøger Kiel, Brunsbüttel og Helgoland JUN 2010 DIANA besøger Flensborg JUN 2010 ERTHOLM og ALHOLM besøger Kiel Danske marinehjemmeværnsenheder i udenlandsk havn MAJ 2010 LYØ besøger Hamburg MAJ 2010 JUPITER og MANØ besøger Kristiansand JUN 2010 BUDSTIKKEN besøger Kiel Adoptionsbesøg Ingen besøg pt. Irske L.E. ROISIN besøger København.

11 11 En ildsjæl er gået på pension Brandmester Vagn Bjerge Jensen er gået på pension efter 50 år og 4 måneders tjeneste. Af kasernemester John E. Pedersen, Daglig Leder af Etablissement Korsør. Ved udgangen af 2009 har Etablissement Korsør under Lokalstøtteelementet sagt farvel til Vagn Bjerge Jensen, der efter mange års tro tjeneste ved Flådestation Korsør, er gået på pension. De sidste tre år er aftjent ved Lokalstøtteelement Korsør. Vagn Bjerge Jensen begyndte i søværnet den 15. juli 1959 som værnepligtig på Søværnets Eksercerskole i Auderød ved Frederiksværk, hvorefter han kom ud at sejle med P557 JAGTFALKEN. Den 4. oktober 1960 blev han hjemsendt, hvorefter han den 10. oktober 1960 begyndte på Motorværkstedet på Holmen i København. Den 7. august 1961 begyndte han på maskinværkstedet på Flådestation Korsør, hvor han var ansat indtil Frem til 1995 var han ansat som instrumentmager på Minekomponentværkstedet. I februar 1995 startede han som leder af brandtjenesten. Han blev uddannet som brandleder og brandmester på Søværnets Havariskole på Margretheholm. Han fik i 1985 tildelt Holmens Hæderstegn, og den 29. januar 2001 fortjenstmedaljen i sølv på Søværnets Officersskole. Brandmester Vagn Bjerge Jensen. Han er desuden blevet udnævnt til æresmedlem af Cafe Brandhanen, og herved fået tildelt et våbenskjold i guld. Etablissement Korsørs ledelse vil hermed udtrykke en tak til Vagn, fordi han altid har været parat til at dele sin viden og erfaring omkring brandstationen. Ligeledes har den store berøringsflade af interne og eksterne myndigheder været en uvurderlig hjælp - en hjælp vi med glæde har fået tilsagn om at kunne trække på i tiden fremover. Der kunne bruges mere spalteplads til at beskrive anekdoter og historier fra et langt liv i søværnet, og lokalstøtteelementet ønsker Vagn et godt otium samt god vind. Så skulle der være en chance for at få slukket tørsten.

12 12 Brandfolk fra Kiel på besøg hos Brandtjenesten på Flådestation Korsør Af brandchef Schøne Grube, Feuerwehr Kiel. Ankomst Lørdag den 28. februar 2010 kl ankom vi til Flådestation Korsør MP-vagt, hvor Lederen af Brandtjenesten på flådestationen, Tony Willumsen, modtog os 12 brandfolk. Vi drog over på brandstationen, hvor der var dækket op med kaffe og kage og lidt frugt. Tony fortalte om alle de opgaver, som hører under brandstationen og dens team. Rundvisning Så var det tid til rundvisning på flåden, og her var der en masse, som Tony kunne vise frem og fortælle om. Sejlads med slæbebåd På et tidspunkt ankommer vi til slæbebåden Y345. Her var det Havnetjenestens folk, Michael Møller, Steen Jørgensen og Boye Malmvig, der bød os velkommen. Det er her som alle andre steder, når man skal til søs så skal man lige igennem alle sikkerhedsreglerne. Efter Møller havde givet sikkerhedsinstrukser til alle, så gik turen ud på det åbne hav. Det skal lige nævnes, at det ikke var alle, der var glade for Møller på turen ud til Storebæltsbroen, men glæden kom dog tilbage, da han holdt 15 min. pause, så alle kunne tage Brandchef Schøne Grube møder Tony Willumsen. billeder af den danske stolthed, som forbinder Sjælland og Fyn. Som I nok kan læse, var der en pæn sø, men turen hjem var ikke så slem. Vi tyske brandfolk var ikke så søstærke den dag. Frokost Efter en gang frisk luft og masser af vand og vind, så var der dækket op til frokost på brandstationen. Da der var gået 1 times tid, og næsten alle havde fået fyldt deres maver igen, og hudfarven var blevet normal, så kunne vi forsætte rundvisningen med Tony. Chefen på slæbebåden Y345»ALSIN«, giver sikkerhedsinstrukser i cafeteriet.

13 13 Rundvisningen fortsætter Vi fik vist flådestationens nye cafeteriet, og Tony fortalte os, at der her kun blev serveret sund mad. Herefter så vi mødelokalet Blå Sal og den flotte Vikingestue, Fællesklubben og Officersmessen. Så gik turen op til COMMcentret hos Frank Madsen og Stig På besøg i COMM-centret. Sørensen. De fortalte, hvad deres arbejde bestod af, og hvilke opgaver de skulle løse. Og vi kom ud på dækket og kunne se Korsør by og Storebælt, flot syn! Tilbage til brandstationen Så tog vi tilbage til brandstationen. Vi glædede os til at komme ud at køre med brandbilen på flådestationens område. Vi kikkede på pumpen og brandmaterialet på brandbilen, og vi fik snakket om vores brandbil derhjemme og dens tilbehør. Så var der tid til at bytte våbenskjold. Vi fik byttet nogle flotte våbenskjolde. En hyggelig aften Tiden var ved at løbe fra os. Klokken var nu blevet 1700, hvor vi skulle mødes i»cafe Brandhanen«. For dem som ikke har været der, så er det et»museum«, som Tony har hjemme i sine private gemakker. Her blev der budt på smørebrød med tilbehør, og der blev fortalt en masse historier til ud på de sene timer. Tak Vi takker Flådestation Korsør og Brandtjenesten for dens gæstfrihed og den venlighed, der mødte os. Nogle af tiltagerne fra besøget.

14 14 1. Eskadre ved Flådestation Korsør 1. Eskadre bestod for få år siden udelukkende af skibe der besejlede Nordatlanten. Ændringer i Søværnets struktur har betydet, at 1. Eskadre i dag er en bred vifte af skibe og opgaver. De fleste af 1. Eskadre opgaver er myndighedsopgaver, herunder bla. farvandsovervågning, miljøovervågning og suverænitetshævdelse i hjemlige syddanske farvande og i Nordatlanten ved Færøerne og Grønland, men omfatter også uddannelsessejlads med kadetter og sejlads med kongefamilien i kongeskibet DANNEBROG. Af kaptajnløjtnant Jacob Holm Henriksen, 1 esk. Operationsområder Med den brede vifte af opgaver som 1. Eskadre løser, opererer enhederne fra farvandene omkring Grønland i nord til i særlige tilfælde, i internationale operationer, i bl.a. det Indiske Ocean i syd. Senest var Inspektionsskibet THETIS i 2008 indsat som eskorteenhed for World Food Program ud for Afrikas østkyst. Enheder og opgaver Skibene i 1. Eskadre har basehavn i Flådestation Korsør og i Flådestation Frederikshavn. Skibene med basehavn i Frederikshavn er hovedsagligt enheder, der besejler Nordatlanten, men omfatter også en miljødivision, kongeskibet DAN- NEBROG og en isbryderdivision. Miljødivisionen, der er en del af det nationale havmiljøberedskab, opretholder et varsel året rundt og deltager i forureningsbekæmpelse til søs. Isbrydning er selvsagt en sæsonbetonet opgave, hvor der opretholdes et varsel i vinterhalvåret. DANNEBROG sejler med kongefamilien i sommerhalvåret og henligger i vinterhalvåret i Frederikshavn, hvor skibet vedligeholdes mens de værnepligtige uddannes til sommerens togt. Der opretholdes også et havmiljøberedskab fra Flådestation Korsør, hvor der i lighed med Frederikshavn er placeret en miljødivision. Miljødivisionen i Korsør omfatter i modsætning til miljødivisionen i Frederikshavn også et lægtvandsfartøj, MILJØ 103, der kan operere på lavt vand og opsamle olie fra en eventuel forurening. Miljødivisionen består derudover af Miljøskibet GUNNAR SEIDENFADEN og Miljøfartøjet MARIE MILJØ. Miljøenhederne opretholder dagligt et beredskab fra Korsør og træner derudover jævnligt i brugen af deres opsamlingsudstyr både internt i divisionen, men også i nationale og internationale miljøøvelser. 1. Eskadre har yderligere enheder i Korsør, der som vigtigste opgave har uddannelse af kadetter fra Søværnets Officersskole. Ved Flådestationen Korsør har orlogsfartøjerne ALHOLM og ERTHOLM base. De er mindre fartøjer, der

15 15 ud over en stambesætning på 5 mand sejler med 4 kadetter ad gangen. Kadetterne uddannes i navigation og skibsorganisation, der bla. omfatter vagttjeneste og søsikkerhed. En anden vigtig opgave, der organisatorisk hører under 1. Eskadre, er søopmåling. Søopmålingsfartøjerne i 1. Eskadre foretager søopmåling i syddanske farvande og ved Grønland. Enhederne, der foretager søopmåling i syddanske farvande, har basehavn ved Marinestation Holmen i København. Under deres opmålingssæson i sommerhalvåret benyttes Flådestation Korsør under tiden som base mellem togterne, således besætningen kan holde weekend, mens skibene er under opsyn ved flådestationen. Farvandsovervågning i hjemlige danske farvande er en stor del af 1. Eskadre opgavekompleks. Opgaven løses døgnet rundt hele Gummibåden på vej ind i slisken. Assistance til den civile skibstrafik. året af 6 skibe og ca. 100 besætningsmedlemmer. I løbet af 2009 har 1. Eskadre tilendebragt indfasningen af de nye MK II enheder af DIANA-klassen, der afløser de næsten 40 år gamle orlogskuttere. DIANA-klassen er ligesom søværnets kendte Standard-FLEX skibe bygget i glasfiber. Dele af FLEX-princippet er også overført til DIANA-klassen. Dvs. man også her er i stand til at tilføre enhederne ekstra kapacitet i form af containermoduler. Dette kan eksempelvis være miljøcontainere, der indeholder udstyr, som kan bruges i f. m. forureningsbekæmpelse. Enhederne af DIA- NA-klassen er 43 meter lange og 8 meter brede. De har en max. fart på ca. 25 knob. Det er mere end dobbelt så meget som de tidligere orlogskuttere. Som noget nyt i Søværnet er DIANA-klassen udstyret med en sliske agter, hvori en gummibåd drevet at et waterjet-system er placeret. Det er et effektivt arrangement, der har forbedret skibenes muligheder for indsættelse af gummibåd i f. m. søredning og andre opgaver. Besætningerne sejler patruljer af ca. 14 dages varighed i indre danske farvande, i Østersøen og i farvandet omkring Bornholm. Afløsning af skib og besætning sker ved Flådestation Korsør. Opgaverne i farvandsovervågningen omfatter foruden overvågning: suverænitetshævdelse, søredning, assistance til den civile skibstrafik, forureningsbekæmpelse og assistanceopgaver til andre myndigheder, bla. Politi og Skat. Administration Alle 1. Eskadres enheder, der består af mere end 30 skibe og fartøjer og ca. 600 medarbejdere, drives administrativt af en stab på ca. 25 medarbejdere. Størstedelen af staben arbejder fra hovedsædet i Frederikshavn, mens der i Korsør er etableret et stabselement bestående af to medarbejdere, en officer og en chefsergent, der varetager 1. Eskadres interesser ved Flådestation Korsør og deltager i den generelle drift af eskadren.

16 16 Rorgængeren Så fik vi den stillet op! Statuen af Rorgængeren. Den står nu til fri beskuelse ved indkvarteringsbygningen og skuer ud over vores officielle parkeringsplads og ud mod byen. Til en sådan statue hører mindst én historie og til denne hører der faktisk hele tre, én om billedhuggeren der har udført den, én om selve statuen og hvorfor den er kommet hertil, og én om hvorfor den er placeret som den er. Af Erik Romby, Stabschef OP- LOG Korsør Historien om billedhuggeren: Statuen er udført af den danske billedhugger Viggo Jarl i Viggo Jarl bar oprindeligt efternavnet Jørgensen og er født 28. november 1879 på Rosenvænget i København. Han døde i Cannes 23. marts Viggo Jarl er i dag ikke særlig kendt i Danmark, men han har adskillige værker stående i Danmark og var i sin storhedstid meget anerkendt og meget udstillende, specielt på Den Frie i København. De væsentligst af hans værker bevaret i Danmark er: Marathonløberen på Århus Stadion, Fem statuer ved Marmorkirken i København forestillende Hans Tausen, Jesper Brochmand, Peder Palladius, Knud den Hellige og Thomas Kingo, alle fremtrædende kirkelige skikkelser i Danmark, Niels Finsen bestilt til og opstillet ved Finseninstituttet i København, samt C.F. Tietgen en buste opstillet på Københavns Rådhus. Foto: Lars Skytte. Viggo Jarl arbejdede med statuer i bronze (ofte statuer i overstørrelse), ofte af nøgne mænd, eller buster. Han arbejdede også i sandsten eller marmor. Viggo Jarls storhedstid er lang. Hans første anerkendte værker stammer fra 1900 og de sidste fra 1955, et langt og også ganske produktivt kunstnerliv. Viggo Jarl levede og arbejde en meget stor del af sit liv i Frankrig, men blev aldrig franskmand. Han gav altid selv udtryk for at han fortsat følte sig dansk, men

17 17 at det kunstneriske miljø og de arbejdsmæssige udfordringer i Paris var nødvendige for at han kunne præstere. Han besøgte Danmark hvert år, ofte i forbindelse med udstillinger af hans værker i København. Til hans franske historie hører også at han i 1925 af den franske præsident er udnævnt til ridder af æreslegionen og senere til officer i æreslegionen samt dekoreret som anerkendelse for hans indsats i den franske modstandskamp vel at mærke for en modstandskamp, der måtte have fundet sted under 1. Verdenskrig. At Viggo Jarl kunne eksistere som kunstner og leve og bosætte sig som han ønskede, kan i første omgang tilskrives hans families formue. Hans far Konferensraad Vilhelm Jørgensen ( ) var ingeniør og stod for gennemførelsen af et dansk industrieventyr da han med fabrikken Øresund brød kryolit (Græsk og betyder issten) i minen ved Ivigtut, Grønland og udvandt det på fabrikken i København. Af kryolit fremstilles bl.a. alun og soda og senere er kryolit anvendt som katalysator ved fremstilling af aluminium fra beauxit. Og dermed er historien om Viggo Jarl lidt på vej tilbage mod søværnet, idet den oprindelige årsag til Flådestation Grønnedals placering ved Ivigtut skal findes i den strategiske værdi af kryolit til flyvemaskineproduktion under 2. Verdenskrig, hvor al udvundet materiale gik til amerikansk industri. Med til historien om Viggo Jarl hører også, at han finansierede naturvidenskabelige ekspeditioner på sit skib»atlantide«1. Resultaterne heraf kan ses af at han har fået opkaldt bl.a. en søstjerne, en musling og et søpindsvin efter sig. Han har oprettet et antal legater og understøttet andre institutioner. Et kollegium med hans navn Viggo Jarls Kollegium har adresse i Virum. Historien om statuen: Georg Kürstein Nielsen fra Statens Søfartsskole i Sønderborg skriver i 1982 til uddannelsesleder på Søværnets Eksercerskole i Auderød, orlogskaptajn Ib Dahl Jensen:»Da jeg i gik på navigationsskolen i København og dagligt spiste på sømandshjemmet»bethel«i Nyhavn, kom en dag bestyrer Jensen med pastor Eilschou Holm og bad mig foranledige en samtale mellem billedhuggeren Viggo Jarl på hvis skib»atlantide«jeg i var på en videnskabelig ekspedition og pastor Eilschou Holm, fordi sømandskirken i Nyhavn gerne ville have en statur til opstilling foran kirken. Dette lykkedes og billedhugger Viggo Jarl gik i gang med»rorgængeren«. Da så statuen endelig 1 Fra»Den store Danske«: Atlantide-ekspeditionen, dansk ekspedition, som udforskede dyrelivet i de lidet kendte vestafrikanske kystfarvande fra Senegal til Angola. Atlantide, en tremastet yacht, var stillet til rådighed for Københavns Universitet i 10 måneder af ejeren, billedhugger Viggo Jarl. Atlantideekspeditionen blev generalprøve på Galathea-ekspeditionen, som fandt sted Billeder af Atlantide (ombygget til luksusyacht) kan findes på nettet. Den er i øvrigt til salg for ca. 10 mio. USD. kom, ville sømandskirken ikke modtage den, fordi den viste en nøgen mand. Rorgængeren, Le Barreur, blev færdig som udkast i form af en statuette, 76 cm høj i bronze i Denne statuette var udkast til en kolossalstatue i bronze, som blev opstillet i Auderødlejren i Udkast til statuen blev i 1954 vist på»den frie Udstilling«og i 1957 vist i overnaturlig størrelse samme sted. Statuen var færdiggjort i Cannes Da der var nogen avisomtale fordi»bethel«ikke ville have statuen, mener jeg at vide, at nogle marinesoldater bad Viggo Jarl om, at statuen måtte komme til Auderødlejren, hvor den er nu.«næstkommanderende ved Søværnets Eksercerskole (SES) i Auderød, J.K. Olsen skriver i sine erindringer:»forhistorien til at Rorgængeren er endt ved SES er følgende: En dag midt i 50 erne sad jeg og fik en snak med skolens VPLteolog. Vores øjne faldt på Billedbladet med en omtale af Viggo Jarls statur Rorgængeren. Der var et billede af den i gips dog uden rat. Det fremgik af omtalen, at statuen var skænket til Sømandshjemmet i Nyhavn, som alligevel

18 18 ikke ønskede den, fordi det var en nøgen figur. Teologen og jeg talte i almindelighed om, at man aldrig så, at der fandtes arbejder af billedhuggere på militære etablissementer man nok alle andre steder. Resultatet af samtalen blev, at teologen efter aftale med de værnepligtige på deres vegne skrev til Viggo Jarl. I brevet foreslog de at statuen blev skænket til SES, hvor der jo var lige så mange søfolk som på Sømandshjemmet i Nyhavn. Viggo Jarl blev meget glad for dette brev, og lovede, at SES måtte få statuen såfremt, Søværnets myndighed gav tilladelse hertil. Det gjorde man. Viggo Jarl lod derefter for egen regning Rorgængeren støbe i bronze. En eller anden kunstnerisk myndighed godkendte og anviste pladsen ved Idrætspladsen. Det var vi nok lidt skuffede over ved SES, hvor vi havde tænkt en opstilling mere centralt på området. Ved afsløringen stillede en skansevagt til ære for Viggo Jarl. Han udtalte sin tilfredshed og navnlig over dimensionen på soklen, som var udført af Bygningsdistriktet. Viggo Jarl var herefter vært ved et stort kaffebord i Kostforplejningen, men der var også øl til hele besætningen.«således er det vel mest ærligt at konstatere at Rorgængeren endte i Auderød på grund af sin nøgenhed og forskellige menneskers opfattelse af det kunstneriske kontra det nøgne mandelook. Mellem linjerne kan det endda konstateres at også den lidt diskrete placering i Auderød har samme årsag. At man kan undre sig lidt over at det nøgne er kommet som en overraskelse for dem der oprindeligt har bestilt statuen er en anden sag. Viggo Jarl var jo netop kendt for sin forkærlighed for det naturlige og for sine nøgne mandsfigurer, som han havde udfoldet sig med siden 1900.»Hvad er mere naturligt end Rorgængeren? Rorgængeren er styrken i harmonien. Harmonien er det menneskelige legemes symmetri forenet med den afgørende ynde.«(emil Schaub-Koch, 1953, forfatter). Historien om den nuværende placering: At historien gentager sig er normalt og således også for Rorgængeren. Da Auderødlejren med flytningen af Søværnets Grundskole i 2007 skulle rømmes var der et antal historiske effekter som ikke flyttede med, herunder også Rorgængeren. Hvorfor den ikke skulle med til Frederikshavn kan der kun gisnes om, men det er rimeligt at tro at konflikten mellem kunst og nøgenhed har spillet ind igen. Under alle omstændigheder tilbød Forsvarets Musseumskommission statuen til Marinestation København for opstilling nær Søværnets Officersskole. Dette vakte ikke udelt begejstring med samme begrundelse og statuen henstod i en periode uden reelle planer for hvor den kunne opstilles. Ved Flådestation Korsør havde vi tidligere fået tilbudt og opstillet flagstangen fra Auderød og det store stokanker. Vi blev så spurgt om vores holdning til Rorgængeren. Efter at have set billeder og været så heldige, at en tidligere medarbejder fra Auderød nu tjenestegørende ved det lokale støtteelement i Korsør havde beskrivelser og historik på såvel Viggo Jarl som på historien om hvorfor Rorgængeren kom til Auderød, valgte vi at sige ja tak til tilbuddet. Vi var sikre på at vi kunne finde en passende placering i området omkring vores nye indkvarteringsbygning, vores renoverede cafeteria, vores nye parkeringsplads og det åbne om-

19 19 råde der er skabt ud mod Kor-sør Lystbådehavn. Men endnu engang skulle statuen opleve sin skæbnekonflikt. Da vi spurgte udsmykningskonsulenten ved Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste om rådgivning, var rådet at opstille den længst ude på havnemolen. Det ville vi dog med den tidligere historie in mente ikke stille os tilfreds med. Vi filosoferede derfor over hvordan vi kunne stille Rorgængeren således at den ikke kunne vække forargelse ved f.eks. at vende sin bare mod byen eller havnen, hvordan vi kunne placere den så den kunne ses og hvordan vi kunne yde både den og Viggo Jarl retfærdighed. Vi valgte derfor at placere den ved vores nye parkeringsplads således at den vender sig mod og modtager gæster der kører ind på pladsen. Vi har valgt at dreje den lidt i forhold til de meget stramme linjer der ellers hersker ved pladsen og bygningerne og dermed bryde disse linjer lidt, og vi har valgt at rette den mod Korsør Kirke, med bagtanke til det den oprindeligt var tiltænkt, nemlig Sømandskirken i Nyhavn. At det samtidig medfører at den vender ryggen til flådestationens flagstang, er helt i overensstemmelse med den normale placering på et skib hvor en rorgænger netop står med ryggen til flagspillet agter. Vi har desuden valgt at stille statuen højt på en sokkel således at den kan ses over hele pladsen og ikke skærmes af bilerne. At Viggo Jarl udtrykte sin begejstring for netop den store sokkel i Auderød er i god tråd med dette valg. Den oprindelige sokkel er gået til af tidens tand, så den nye er en granitsokkel hentet i Kina og i farvevalg således at den passer til vores bygninger. Rorgængeren er opstillet på sin nye plads i april Der er fortsat interesse for Rorgængeren og dens skæbne. Derfor har vi inviteret»familien«, nemlig sønnen til OK J.K. Olsen og kuratoren for Konferensråd Vilhelm Jørgensens Fond (Viggo Jarls fars fond) til at besigtige statuen i dens nye omgivelser den 17. maj Dette som en symbolsk respekt for den gave som Viggo Jarl skænkede søværnet og for dem der bidrog til at vi fik den. Flådestation Korsørs 50 års jubilæum Den bagvedliggende historie. Søndag den 02 MAJ i år har Flådestation Korsør (FLS KOR) 50 års jubilæum. FLS KOR hejste således kommando d. 02 MAJ 1960 med kommandør P. Würtz som den første chef, og tjenestestedet var fra denne dag officielt etableret. Allerede inden kommandohejsningen var flere af faciliteterne dog taget i brug. De sejlende enheder begyndte således at benytte havnen i 1957, og værkstederne samt forsyningsafdelingen begyndte at levere forskellige ydelser i årene Beslutningen om at bygge flådestationer i Korsør og Frederikshavn blev taget af Folketinget allerede i Dette dog under forudsætning af, at byggeriet ville blive et projekt under NATO s infrastrukturprogram. Og det lykkedes, i 1953 bevilgede Atlantrådet midlerne, og byggeriet kunne påbegyndes. Projektet skulle naturligvis også forhandles med Korsør Kommune, hvilket skete i Det skal i denne forbindelse bemærkes, at FLS KOR er den ældste af de to flådestationer, idet flådestationen i Frederikshavn først blev indviet d. 02 OKT Ved kommandohejsningen d. 02 MAJ 1960 udtalte den daværende borgmester Peder Morgen, at»den nye NATO-base uden tvivl ville få indflydelse på Korsørs kommende fysiognomi, bl.a. fordi der i tilslutning til base-anlægget også bygges et moderne boligkvarter«. Man må i dag, et halvt århundrede senere, give borgmesteren ret. Flådestationen kom til at præge byen. Jubilæumsarrangement på flådestationen. I anledning af FLS KOR s 50 års jubilæum søndag d. 02 MAJ d.å. afholdes jubilæumsarrangement på dagen i tidsrummet kl. 08:30 kl. 14:30. Arrangementet påbegyndes med en officiel del for medarbejdere med nærmeste familie samt inviterede gæster, og overgår kl. 11:30 til et åbent hus arrangement, hvor flådestationen er åben for offentligheden. Der er således lagt op til en festlig dag på flådestationen med bl.a. fælles morgenmad for flådestationens medarbejdere og nærmeste familie, skansevagtshonnør med efterfølgende taler af borgmesteren og garnisonskommandanten, besøg på sejlende enheder og værksteder samt underholdning ved Søværnets Tamburkorps og Gardehusarernes Hesteskadron. Detailprogram for arrangementet fremgå af garnisonskommandantens ordre vedr. emne.

20 Kom og oplev: Åbent skib på HDMS ESBERN SNARRE (søsterskib til HDMS ABSALON) Dansk bidrag i forbindelse med jagten på pirater i farvandet omkring Afrikas horn Åbent skib på bl.a. STANDARD FLEX enheder samt miljøskibet GUNNAR SEIDENFADEN Udstilling af Flådestationens værksteder samt forskellige Specialkøretøjer Udstilling ved SØVÆRNETS MILITÆRPOLITI Parade ved Garderhusarernes HEST-eskadron rundt i Korsør by Tattoo ved SØVÆRNETS TAMBURKORPS på Flådestationens område ca. kl og 1330 Opvisning med LYNX Helikopter fra SØVÆRNETS HELIKOPTERTJENESTE ca. kl VTS se hvordan alt sejlads på Storebælt kontrolleres Sejlads på Storebælt med Marinehjemmeværns kutter Praktiske oplysninger: Der vil være mulighed for køb af mad og drikke i tidsrummet Parkering vil foregå udenfor Flådestationens område

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge

Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Hjemmeværnet - Danmarkshistorie i Norge 1 af 6 21-08-2014 13:47 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Danmarkshistorie i Norge Markering af Slaget ved Lyngør i Norge Af OK

Læs mere

En frivillig samfundspligt skaber det robuste samfund

En frivillig samfundspligt skaber det robuste samfund med forsvars- beredskabs- og sikkerhedspolitisk fokus Nyhedsbrev November 2013 En frivillig samfundspligt skaber det robuste samfund Af Johnny G. Larsen, formand for Folk & Sikkerhed på Bornholm Folk &

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

FORSVARET. i Korsør. april 2012

FORSVARET. i Korsør. april 2012 FORSVARET i Korsør april 2012 2 REDAKTIONSUDVALGET Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør (OPLOG KOR) Sylowsvej-4220 Korsør E-mail: OLSK.LESEK@mil.dk http://forsvaret.dk/oplogkor Telefax: 58

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

Gilleleje Marineforening

Gilleleje Marineforening Gilleleje Marineforening Nr. 19 december 2011 Adresse Gilleleje Marineforening ønsker alle medlemmer en rigtig glædelig jul samt et godt nytår I gamle dage Inspireret af Søren Svendsens foredrag om gamle

Læs mere

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND

Hans-Henrik Sørensen. Rejsebreve fra NEW ZEALAND Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 1 Hans-Henrik Sørensen Rejsebreve fra NEW ZEALAND 2 Forord Fra oktober 2007 til januar 2008 foretog jeg sammen med min daværende kone, Susanne Høegh, en

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

Første MFP-flotille er nu operativ

Første MFP-flotille er nu operativ jemmeværnet - Første MFP-flotille er nu operativ af 5 21-08-2014 14:50 HJEMMEVÆRNET Marinehjemmeværnet HJK > Marinehjemmeværnet > Nyheder > Første MFP-flotille er nu operativ Første MFP-flotille er nu

Læs mere

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3 Udgave 4 Nyhedsbrev Årgang 3 Udgave 4 SUPERDIVE Hermed har SuperDive Aps. fornøjelsen af, at udgive sit syvende nyhedsbrev. Siden vi startede i april 2000 har SuperDive været gennem en løbende udvikling mod målet

Læs mere

10-12-2005. Opstart. Unit evaluation. Forskole

10-12-2005. Opstart. Unit evaluation. Forskole 10-12-2005 Opstart S å er nyhedsbrevet startet op igen. Efter vi mødte i Frederikshavn den 11. oktober og fik at vide vi skulle skifte til TRITON (TRIT), har vi haft rigeligt at se til. TRIT skulle gøres

Læs mere

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013.

TURBESKRIVELSE. 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. TURBESKRIVELSE 6 DAGE. 5 HELE RIDEDAGE. 140 KM 15 september til 22 september 2013. Individuelle rejser til Island. Vi mødes i Akurery lufthavn søndag eftermiddag d. 15 september. Som regel passer det med

Læs mere

NYHEDSBREV TIL VÆRTER

NYHEDSBREV TIL VÆRTER NYHEDSBREV TIL VÆRTER NR. 1 Oktober 2011 1. ÅRGANG Formandens hjørne Af Carl Bratved Kære værter! Vi har nu overstået sommerferien, hvor der har været travlhed på Veteranhjemmet, men takket været jeres

Læs mere

Susanne Lunaus 25 års jubilæum

Susanne Lunaus 25 års jubilæum Susanne Lunaus 25 års jubilæum flotte kager, frisk frugt og skøn kølig hyldebærsaft. Den 1. september 2014 skinnede solen fra en næsten skyfri himmel efter at weekenden havde budt på voldsomt skybrud i

Læs mere

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form

Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form 1983 Fejrer diamantbryllup på tirsdag: Daglig gåtur holder parret i form Hans og Anna Pedersen VEJEN: Selv om det sner, stormer eller regner kan man hver dag træffe ægteparret Anna og Hans Pedersen, Præstevænget

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Branding af Esbjerg. - Esbjerg. September 2007

Branding af Esbjerg. - Esbjerg. September 2007 - Esbjerg September 2007 Branding af Esbjerg ESBJERG ERHVERVSUDVIKLING OG TIDLIGERE STUDIEVÆRT, JENS GAARDBO, FORTÆLLER OM BRANDING AF ESBJERG, HERUNDER BOSÆTNINGSKAMPAGNEN, DER SKAL LOKKE FLERE TIL AT

Læs mere

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015.

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015. Rejsebrev 1. Kadet recurve: Kirstine Andersen, Jonathan Ørsted Kadet compound: Katja Møller Lørdag den 6. juni, rejsedag: Foran os var en lang rejse som for f.eks. Askes vedkommende startede i Silkeborg

Læs mere

Brændekilde Bellinge Jagtforening

Brændekilde Bellinge Jagtforening Brændekilde Bellinge Jagtforening Program 2012 Generalforsamling 2015 Afholdes i Knaldhytten torsdag den 12. februar 2015 kl. 19:00 Dagsorden: 1. Valg af dirigent. 2. Valg af referent. 3. Bestyrelsens

Læs mere

FORSVARET. i Korsør. FORSVARET I KORSØR ønsker alle vore læsere en god jul samt et godt nytår. december 2007

FORSVARET. i Korsør. FORSVARET I KORSØR ønsker alle vore læsere en god jul samt et godt nytår. december 2007 FORSVARET i Korsør december 2007 FORSVARET I KORSØR ønsker alle vore læsere en god jul samt et godt nytår REDAKTIONSUDVALGET Søværnets Operativte Logistisk Støttecenter Korsør Sylowsvej-4220 Korsør E-mail:

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. 294/2007 afsagt den ****************************** REJSEMÅL Wagrain, Østrig. 10.2.-17.2.2007 PRIS KLAGEN ANGÅR KRAV I alt 33.888 kr. (ekskl. årsrejseforsikring,

Læs mere

Nyhedsbrev. Husk at sætte kryds i kalenderen til Konsumfisk netværksdag torsdag den 1. november 2012. Oktober 2012. Kære læsere

Nyhedsbrev. Husk at sætte kryds i kalenderen til Konsumfisk netværksdag torsdag den 1. november 2012. Oktober 2012. Kære læsere Nyhedsbrev Oktober 2012 Kære læsere Generationsskifte-selskaberne i både Hvide Sande og Thyborøn-Thorsminde vil gerne gøre opmærksom på, at de hjælper unge, der gerne vil købe sig ind i fiskeriet. Idéen

Læs mere

4. Forebyggelse af social isolation

4. Forebyggelse af social isolation 4. Forebyggelse af social isolation Tilværelsen på skibe kan være præget af monotoni, få rekreationsmuligheder, lang tids adskillelse fra familien, afgrænsede fysiske rammer og begrænsede sociale kontakter.

Læs mere

SCRM generalforsamling den 26. januar 2015. Formandens beretning - PRÆSENTATION.

SCRM generalforsamling den 26. januar 2015. Formandens beretning - PRÆSENTATION. Ib P. J./1 SCRM generalforsamling den 26. januar 2015. Formandens beretning - PRÆSENTATION. 1. Formanden takker dirigenten for tilsagn om at varetage opgaven som dirigent. 2. Årets forløb startede med

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

FLÅDEN. i Korsør. 12. årgang Nr. 2 juni 2007

FLÅDEN. i Korsør. 12. årgang Nr. 2 juni 2007 FLÅDEN i Korsør 12. årgang Nr. 2 juni 2007 REDAKTIONSUDVALGET Operativt Logistisk Støttecenter Korsør Sylowsvej-4220 Korsør E-mail: OLSK.LESEK@mil.dk http://forsvaret.dk/oplogkor Formand/Ansvarshavende

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Retreat for kvinder på Bjørnø

Retreat for kvinder på Bjørnø Retreat for kvinder på Bjørnø Drømmer du om: o at gøre noget godt for dig selv i en weekend o at se på dit liv med nye øjne o at komme lidt hjemmefra for at komme friskere hjem o at være på en bilfri,

Læs mere

Fir sugeslanger. Februar 2014 CTIF Brandmandskonkurrenceforening. Dansk CTIF Brandmandskonkurrenceforening. Nr. 1-2014. 33. årgang

Fir sugeslanger. Februar 2014 CTIF Brandmandskonkurrenceforening. Dansk CTIF Brandmandskonkurrenceforening. Nr. 1-2014. 33. årgang Dansk CTIF Brandmandskonkurrenceforening Nr. 1-2014 33. årgang Beredskabsstyrelsen Sydjylland Fir sugeslanger Februar 2014 CTIF Brandmandskonkurrenceforening Bestyrelsen 2014 Formand: Henning Bobsin Elmelundsvej

Læs mere

Ugebrev 24. Vinterferie Østerskov Akademiet. Luksusliner. Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015

Ugebrev 24. Vinterferie Østerskov Akademiet. Luksusliner. Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015 Ugebrev 24 Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015 Vinterferie Østerskov Akademiet Vi håber I alle har haft en dejlig vinterferie. Ca. 30 unge mennesker har i hvert fald. De tilbragte ferien til

Læs mere

FLÅDEN. i Korsør. 11. årgang Nr. 2 juni 2006

FLÅDEN. i Korsør. 11. årgang Nr. 2 juni 2006 FLÅDEN i Korsør 11. årgang Nr. 2 juni 2006 2 REDAKTIONSUDVALGET Flådestation Korsør Sylowsvej-4220 Korsør E-mail: flskor@flskor.svn.dk http://forsvaret.dk/flskor Formand/Ansvarshavende redaktør: Orlogskaptajn

Læs mere

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Helle Larsen, Hune Bageri Merete Hansen, Hune Blokhus Cykeludlejning Baggrunden/opstarten på samarbejde med Naturstyrelsen Merete Startede samarbejde

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets Forsvarsudvalg Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget 2012-13 UPN alm. del Bilag 25, FOU alm. del Bilag 9 Offentligt J.nr. 001-7760 Den Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. A og B stillet af Folketingets

Læs mere

Stor dansk triumf ved EM

Stor dansk triumf ved EM Stor dansk triumf ved EM 14 Åbningsceremonien ved EM politi i Prag Prag i brydning i De danske brydere hentede historisk flot EM-sølv og en plads. Af Morten Ahlefeldt Hansen - landstræner politilandsholdet

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

VELKOMMEN SØVÆRNETS TEKNIKKURSUS

VELKOMMEN SØVÆRNETS TEKNIKKURSUS SØVÆRNETS TEKNIKKURSUS INDHOLDSFORTEGNELSE Velkomst....3 Praktiske oplysninger... 4 Åbningstid... 4 Adresse.... 4 Telefon... 4 Fax... 4 Mail... 4 Post... 4 Andre nyttige telefonnumre på Holmen...5 Kontakt

Læs mere

Nyhedsbrev sommer 2015.

Nyhedsbrev sommer 2015. Nyhedsbrev sommer 2015. Formandens klumme Æ bådslæw. Laksen Aktiviteter. Sommeren eller mangel på samme, er over os! Og aktiviteterne burde køre i højeste gear. Vi må erkende at vejret har begrænset et

Læs mere

NR. 32 NYHEDSBREV April 2008 SÆRUDGAVE

NR. 32 NYHEDSBREV April 2008 SÆRUDGAVE NR. 32 NYHEDSBREV April 2008 SÆRUDGAVE FARVEL - - og TAK I mange år havde Esbjerg Atletikforening et godt klubblad, hvor Esbjerg Motion måtte benytte de bagerste sider. Men sidst i 90-erne gik bladet ind,

Læs mere

OCD LANDSSAMLINGER I RUNGSTED

OCD LANDSSAMLINGER I RUNGSTED OCD LANDSSAMLINGER I RUNGSTED OCD og KDY s Ungdomscenter i Rungsted inviterer til træningslejr den 29.- 30. marts samt den 5.- 6. april. Lejrene er åbne for alle A- og B- sejlere. Alle A- sejlere skal

Læs mere

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg

5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg 5 dages luksus vinterferie til Grønland: Ilulissat Hundeslæde, nordlys, isbjerge og bygdebesøg Isbjerge, nordlys, bygdebesøg og hundeslæde Det er sammen med meget andet, hvad der kan opleves på turen.

Læs mere

KREDS 4... IPAs mc-klub i Plonsk deltog også i marchen. Michael Boolsen og Mikkel Ross foran sommerresidensen Wilanow Palace. Af Mikkel R oss, kredsformand i IPA Kreds 4. Jeg valgte sammen med min kone,

Læs mere

VELKOMMEN SØVÆRNETS TEKNIKKURSUS

VELKOMMEN SØVÆRNETS TEKNIKKURSUS SØVÆRNETS TEKNIKKURSUS INDHOLDSFORTEGNELSE Velkomst................................................ 3 Praktiske oplysninger...................................... 4 Åbningstid..............................................

Læs mere

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14

Astrid Krog Alberte Klessner Martin Hansen Grenaa Gymnasium Folkemødet 2014 28-06-14 Folkemødet 2014 Folkemødet er en årlig politik festival, som finder sted på solrige Bornholm. Folkemødet er fyldt med spændende, indholdsrige debatter og events. Ved Folkemødet 2014 var vi 5 elever så

Læs mere

Årsberetning 2009 RIBE TWINTOWN ASSOCIATION RIBE PARNTERSTADTVEREIN L ASSOCIATION DE JUMELAGE

Årsberetning 2009 RIBE TWINTOWN ASSOCIATION RIBE PARNTERSTADTVEREIN L ASSOCIATION DE JUMELAGE Årsberetning 2009 Vel mødt til årsmødet i år 2010, som jo er et særligt år for os i Ribe. Både fordi vi nu er godt i gang med et nyt årti, men specielt fordi Ribe by har 1300 års jubilæum. Dette vil blive

Læs mere

Kapitel 4 11.08.2014. Det var professionel jæger, jeg var kommet for at blive, og det var, hvad jeg ville blive. Kampen var jeg ikke bange for.

Kapitel 4 11.08.2014. Det var professionel jæger, jeg var kommet for at blive, og det var, hvad jeg ville blive. Kampen var jeg ikke bange for. Man kan, hvad man vil! A Professionel jæger Da Natasha Illum Berg var 18 år gammel i 1989, rejste hun til Afrika. Her besluttede hun, at hun ville være storvildtjæger i Tanzania. Natasha fortæller i sin

Læs mere

Ny Afdelingsleder For Kollegiet, Caféen og Klubtilbud Elevråd Markedsprojekt Sommer

Ny Afdelingsleder For Kollegiet, Caféen og Klubtilbud Elevråd Markedsprojekt Sommer Ny Afdelingsleder For Kollegiet, Caféen og Klubtilbud Elevråd Markedsprojekt Sommer Velkommen til skolens bedste nyhedsavis. Så er det allerede igen tid til meget spændende historier fra elevernes hverdag.

Læs mere

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4

BELLASUND AVIS. Side 1. Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Bellasund Radios Bellasund Radios ansatte er ikke alle tilfredse med deres job. Læs mere på side 4 Tirsdag d. 31. januar 2012 Byrådet DF: I deres politik lægger de vægt på at repræsentere danskhed som

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Maj Dragon info nr. 1 2013

Maj Dragon info nr. 1 2013 1 DRAGON INFO No. 1 Maj Dragon info nr. 1 2013 Dragon-info er et elektronisk nyhedsbrev tiltænkt reservepersonel ved Jydske Dragonregiment (JDR) og sammenlagte regimenter, tjenstgørende dragoner ved skoler

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

DANSKE TORDENSKIOLD-VENNER Velkommen. til Jubilæumsåret 2015

DANSKE TORDENSKIOLD-VENNER Velkommen. til Jubilæumsåret 2015 DANSKE TORDENSKIOLD-VENNER Velkommen til Jubilæumsåret 2015 Selskabet har 3 årlige arrangementer Alle afsluttes med skafning og skipperskrøner En generalforsamling om foråret som regel med et foredrag

Læs mere

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke?

Har du været på sol-ferie? Nævn 3 sammen-satte ord, som starter med sol! Fx sol-hat. Er en kasket god i solen? Hvorfor? Hvorfor ikke? Opgave 1 Quiz og byt Klip langs de stiplede linier Modul 1 Hvad får du lyst til, når det er sommer? Har du været på sol-ferie? Hvad gør solen ved dit humør? Tæl til 10, men skift alle ulige tal ud med

Læs mere

DM for Redningshund Aalborg 2011

DM for Redningshund Aalborg 2011 DM for Redningshund Aalborg 2011 Tekst af Helga Thorstein og billeder Af Helle Jensen Beredskabscenter Aalborgs Hundetjeneste afviklede i weekenden d. 3.-4. September et forrygende DM for 33 af landets

Læs mere

Rejsebrev nr. 6. Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager:

Rejsebrev nr. 6. Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager: Rejsebrev nr. 6 Deltagere på turen: Compound: Langbue: Barbue: Instinktiv: Gæster Team Manager: Jozsef Csikos, Jacob Steffensen, Stig Andersen Tanja Dinesen Skudstrup, Josefine de Roepstorff, Sabina Holstein,

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk

RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk RIGSREVISIONEN København, den 15. februar 2006 RN A301/06 Omtryk Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om søredningstjenestens effektivitet (beretning nr. 5/02) 1. I mit notat til

Læs mere

u13 FORÆLDREFOLDER Boldklubben Marienlyst Årgang 2001

u13 FORÆLDREFOLDER Boldklubben Marienlyst Årgang 2001 u13 FORÆLDREFOLDER Boldklubben Marienlyst Årgang 2001 Indholds fortegnelse Forord...3 Trænerens ansvar...4 Spillerens ansvar...5 Fælles regler for årgangene...6 Information...6 Deadlines...6 Forældre generelt...7

Læs mere

Maritim Festival. Træskibsfestival Mesterskaber i Smakkejoller og Shantyfestival. Løgstør 10. - 14. sept. 2010

Maritim Festival. Træskibsfestival Mesterskaber i Smakkejoller og Shantyfestival. Løgstør 10. - 14. sept. 2010 Maritim Festival Træskibsfestival Mesterskaber i Smakkejoller og Shantyfestival Løgstør 10. - 14. sept. 2010 Limfjordsmuseet - en fjord af oplevelser Se mere på Invitation til Mesterskaber i smakkejoller

Læs mere

AaCRM på hjul af Contador & Co.

AaCRM på hjul af Contador & Co. AaCRM på hjul af Contador & Co. Figur 1 AaCRM foran hotellet er klar til første tur Costa Blanca, Alicante og den spanske østkyst det må være grisefester, betonhoteller og badedyr! Sådan var min klare

Læs mere

side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar

side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar Stilladsinformation nr. 64 - december 2001 side 9 manden Portræt af en 25-års jubilar Navn: Ib Hansen Bopæl: albertslund Alder: 55 Start i branchen: 1975 Firma: Tillidspost: Herlev Stilladser Fanebærersuppleant

Læs mere

Radio Ådalens Formandsberetning den 24. marts 2015

Radio Ådalens Formandsberetning den 24. marts 2015 Allerførst en stor tak til jer lyttere og medlemmer. Det er dejligt at mærke, at I er der, når det gælder, at præge vores radio, fx med at blande musik og deltage i quiz, eller hvis der sælges lodder,

Læs mere

MILITÆR ENGELSK ET GODT TILBUD TIL DIG OG DIN ENHED DELTAG PÅ GRATIS KURSER I MILITÆR ENGELSK

MILITÆR ENGELSK ET GODT TILBUD TIL DIG OG DIN ENHED DELTAG PÅ GRATIS KURSER I MILITÆR ENGELSK ET GODT TILBUD TIL DIG OG DIN ENHED DELTAG PÅ GRATIS KURSER I INDLEDNING Er du så god til engelsk, som du går og tror? Kan du kommunikere tilfredsstillende på en international operation? Får du nok ud

Læs mere

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ******************************

K E N D E L S E. i sag nr. 210/04. afsagt den ****************************** 1 REJSE-ANKENÆVNET K E N D E L S E i sag nr. 210/04 afsagt den ****************************** REJSEMÅL: Berlin, 21.5. 23.5.2004 PRIS: KLAGEN ANGÅR: I alt kr. 2.374,- inkl. internetrabat Utilfredsstillende

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

Støtteforeningen 2012-2013

Støtteforeningen 2012-2013 Støtteforeningen 2012-2013 Set med mine øjne 2012 blev for mig et inspirerende og lærerigt år. På Støtteforeningens generalforsamling i februar blev jeg på et hængende hår valgt ind, og jeg var glad og

Læs mere

SENIORFISKERNE - Spørgsmål/tilmelding til SENIORFISKERNE kan rettes til Gorm Siiger på tlf. 57804771 eller begosiiger@os.dk.

SENIORFISKERNE - Spørgsmål/tilmelding til SENIORFISKERNE kan rettes til Gorm Siiger på tlf. 57804771 eller begosiiger@os.dk. Program 2015. JUNIOR - hver onsdag (undtaget i ferierne) er der juniorklubaften fra 19.00-21.00 i klubhuset. Fra 6/5 tager vi på søerne fra 18.30, først Sorø Sø, og senere (fra 3/6) på Tuel Sø. Spørgsmål

Læs mere

Aktiv ferie ved Middelhavet 22.-29. maj 2010

Aktiv ferie ved Middelhavet 22.-29. maj 2010 DGI petanque Aktiv ferie ved Middelhavet 22.-29. maj 2010 Kursus og sightseeing ved La Ciotat La Ciotat ligger 25 km øst for Marseille, og det er her petanquespillet startede i 1910. Turen indeholder bl.a.:

Læs mere

Formanden forklarede at det tomme sæde i bestyrelsen med at Holger Schmidt som vi er bekendt med, er flyttet til Jylland.

Formanden forklarede at det tomme sæde i bestyrelsen med at Holger Schmidt som vi er bekendt med, er flyttet til Jylland. Referat af ordinær generalforsamling i Greve Brandmandsforening den 5. februar 2015 Formanden startede med at byde velkommen til den ordinære generalforsamling, særlig velkommen til foreningens æresmedlem

Læs mere

Mødereferat. Generalforsamling

Mødereferat. Generalforsamling Mødereferat Generalforsamling Tidspunkt: Sted: MAN 9 OKT 2006 kl.1900 Klubhuset Højdevangen 25 3480 Fredensborg Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Fremlæggelse af foreningens reviderede

Læs mere

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand:

VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk. Nr. 4 Juni 2015. Formand: Næstformand: VIGTIGE ADRESSER!!! PMF AARHUS Bank: Regnr. 9004 Kontonr. 0006818501 CVR-nr.: 29987343 www.postens-mf.dk Nr. 4 Juni 2015 Formand: Ernst B. Larsen, Eskebækparken 62, 2.tv, 8660 Skanderborg Tlf. 86 51 00

Læs mere

PROVSTEGAARDSHJEMMET 40 ÅR DEN 1. SEPTEMBER 2014 JUBILÆUMSSKRIFT

PROVSTEGAARDSHJEMMET 40 ÅR DEN 1. SEPTEMBER 2014 JUBILÆUMSSKRIFT PROVSTEGAARDSHJEMMET 40 ÅR DEN 1. SEPTEMBER 2014 JUBILÆUMSSKRIFT Hvordan det begyndte Menighedsplejen ved Diakonisser i Odense begyndte sit virke i vinteren 1880/81 på initiativ af pastor Johannes Møller.

Læs mere

- ta med til. poletter til øl og mad.

- ta med til. poletter til øl og mad. - ta med til og Pris kr. 2495,- inkl. bustransport, dobbeltværelse og morgenmad - inkluderer også: besøg på bryggerimuseum og slottet i Detenice middelaldershow inkl. 3 retters menu og 1 øl. Reserveret

Læs mere

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015

Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Studieturen til Istanbul d. 22.-27. marts 2015 Kære 2.v, Hermed følger relevante informationer til jer og jeres forældre omkring studieturen. Temaet for studieturen er øst og vest, og de deltagende fag

Læs mere

Træningslejr Lignano 2010 Italien

Træningslejr Lignano 2010 Italien Træningslejr Lignano 2010 Italien Fællesfoto foran springvandet i Lignano, hvor vi boede. Udrejse: Afgang fra SSB lørdag d. 13/2 kl. 08.50 med luksus-bus (som nogle uger inden var blevet brugt under Klima

Læs mere

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET

Guide -Skab synlighed om jeres arrangement FØR ARRANGEMENTET Guide -Skab synlighed om jeres arrangement Skal I have stablet et arrangement på benene og vil I gerne have nogle tips til, hvordan I kan nå ud til andre end jeres eksisterende medlemmer? Så tjek nedenstående

Læs mere

April 2014. Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven. Side 1

April 2014. Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven. Side 1 April 2014 Et månedsblad for beboere, pårørende, personale, samt gæster på Plejecenter Lindehaven Side 1 Nyt fra lederen I forbindelse med at Plejecenterleder Gitte Jeppesen stopper sin ansættelse i Ballerup

Læs mere

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik.

Naturen i byen Overlade Skole. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse. For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et tværfagligt projekt for 5. + 6. klasse For fagene: Dansk, Matematik, Billedkunst, Sløjd, Musik & Natur/Teknik. Et MEGA godt emne det har været sjovt! Patrick Stistrup 6. klasse Indhold - Hvad har vi

Læs mere

NNF s Forbunds Seniorer:

NNF s Forbunds Seniorer: NNF s Forbunds Seniorer: Gode venner! Til orientering for deltagerne i den forestående tur til Rügen, bringes hermed lidt praktisk information. For god ordens skyld skal indledningsvis nævnes, at turen

Læs mere

Hej, alle Hope House venner!

Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner! Hej, alle Hope House venner Ulrik Susan Varme sommerdage Sommeren er og har været meget varm i år. Hver dag er temperaturen oppe på omkring de 35 grader og om natten 25. Det

Læs mere

FORSVARET. FLÅDEN 500 år. i Korsør. september 2010

FORSVARET. FLÅDEN 500 år. i Korsør. september 2010 FORSVARET i Korsør september 2010 FLÅDEN 500 år 1510-2010 2 REDAKTIONSUDVALGET Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør (OPLOG KOR) Sylowsvej-4220 Korsør E-mail: OLSK.LESEK@mil.dk http://forsvaret.dk/oplogkor

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

FORSVARET. i Korsør. december 2011

FORSVARET. i Korsør. december 2011 FORSVARET i Korsør december 2011 2 REDAKTIONSUDVALGET Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør (OPLOG KOR) Sylowsvej-4220 Korsør E-mail: OLSK.LESEK@mil.dk http://forsvaret.dk/oplogkor Telefax:

Læs mere

Rejsebeskrivelse Kalender Praktiske informationer

Rejsebeskrivelse Kalender Praktiske informationer Rejsebeskrivelse Kalender Praktiske informationer Velkommen til Unicef Executive Challenge 2013 Team UNICEF Executive Challenge er et team for erhvervsledere og beslutningstagere, der ønsker at blive udfordret

Læs mere

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1

DEN 2011. KNU Marts. Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338. Ølstykke. Sct. Georgs Gildet. Side 1 KNU Marts DEN 2011 Sct. Georgs Gildet Ølstykke Sct. Georgs Gildet i Ølstykke 34. Årgang Nr. 338 Side 1 Christian Petersen Anna Rasmussen Ingrid Petersen 1. Marts 25. Marts 28. Marts Redaktionen ønsker

Læs mere

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14

NYHEDSBREV Projekt Nærmiljø November 13 - januar 14 I denne udgave af nyhedsbrevet Efteråret er kommet...1 Røgfri på Arendalsvej...2 Fitness - så er vi igang...4 Trænger din økonomi til et servicetjek?...5 Café Solskin - en solskinshistorie...6 Bagagerumsmarked...8

Læs mere

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933

Det var et vildt år. Foto: Sanne Agatz. - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Det var et vildt år Foto: Sanne Agatz - En beretning om årets aktiviteter i Byggeforeningen af 1933 Ansvarlighed, demokrati og godt bomiljø Siden 2012 har vi i boligforeningen arbejdet målrettet med vores

Læs mere

spørg! om energi Flakkebjerg OG 25. maj 2013 kl. 12-16 i Hylleåsen middag Live bands Dragebygning Erhvervsstande El-biler og cykler -og meget andet...

spørg! om energi Flakkebjerg OG 25. maj 2013 kl. 12-16 i Hylleåsen middag Live bands Dragebygning Erhvervsstande El-biler og cykler -og meget andet... Flakkebjerg Energilandsby inviterer til energifestival. Energifestivalen arrangeres af Energisterne, som er et samarbejde mellem borgere og institutioner i Flakkebjerg. spørg! om energi? El-biler og cykler

Læs mere

Julefrokost I BØGESKOVEN

Julefrokost I BØGESKOVEN Julefrokost I BØGESKOVEN invitation julefrokost Det vil glæde os at se dig til Illux s julefrokost. I år holder vi festen i den gamle pavillon Capri i Bøgeskoven med SMUK stemning. SMUK event står for

Læs mere

MILITÆR ENGELSK ET GODT TILBUD TIL DIG OG DIN ENHED DELTAG PÅ GRATIS KURSER I MILITÆR ENGELSK

MILITÆR ENGELSK ET GODT TILBUD TIL DIG OG DIN ENHED DELTAG PÅ GRATIS KURSER I MILITÆR ENGELSK ET GODT TILBUD TIL DIG OG DIN ENHED DELTAG PÅ GRATIS KURSER I MILITÆR ENGELSK INDLEDNING Er du så god til engelsk, som du går og tror? Kan du kommunikere tilfredsstillende på en international operation?

Læs mere

Kommando-Posten. Nyhedsbrev NR. 7, den 11. november 2004, årgang 1 fra HDMS THETIS

Kommando-Posten. Nyhedsbrev NR. 7, den 11. november 2004, årgang 1 fra HDMS THETIS Kommando-Posten Nyhedsbrev NR. 7, den 11. november 2004, årgang 1 fra HDMS THETIS Velkommen til årets sidste nummer af nyhedsbrevet "KOMMANDO-POSTEN" fra kommandoskibet THETIS. Vi har afsluttet øvelsen

Læs mere

Seglet Online. Vi har brug for ekstra hænder!! Til alle ledere i Absalon divison. Weekenden den 4.-6.november. I dette nummer

Seglet Online. Vi har brug for ekstra hænder!! Til alle ledere i Absalon divison. Weekenden den 4.-6.november. I dette nummer Årgang 4, nummer 5 Dato: 5. Oktober Vi har brug for ekstra hænder!! Weekenden den 4.-6.november. Opgaven er, at vi skal have malet trappeopgangen i forhuset på H.C. Ørstedsvej, samt køre nogle ting på

Læs mere

Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK

Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Værd at vide om mobiltelefoni til søs KOMMUNIKATION & STEDBESTEMMELSE TIL SØS WWW.SOESPORT.DK Formål Formålet med denne brochure er at beskrive mobiltelefonens muligheder og begrænsninger ved anvendelse

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i Bramsnæs Sejlklub Mandag 23/2-2015

Referat af bestyrelsesmøde i Bramsnæs Sejlklub Mandag 23/2-2015 Referat af bestyrelsesmøde i Bramsnæs Sejlklub Mandag 23/2-2015 Deltagere: Kim, Rene, Casper, Mikkel og Maybritt Referent: Maybritt Dagsorden: 1. Gennemgang af de sidste referater 2. Nye medlemmer udmeldte

Læs mere

Generalforsamling i Henne golfklub torsdag, den 21. november 2013. Velkommen til Jer alle velkommen til vores revisor Jesper Clausen og til Henne

Generalforsamling i Henne golfklub torsdag, den 21. november 2013. Velkommen til Jer alle velkommen til vores revisor Jesper Clausen og til Henne Generalforsamling i Henne golfklub torsdag, den 21. november 2013. Velkommen til Jer alle velkommen til vores revisor Jesper Clausen og til Henne golfbane a/s Men en særlig velkomst til vores nye træner

Læs mere

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE

SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE FYSISK SUNDHED AUGUST 2013 SUNDHED FOR DIG: TIPS TIL ELEVER I 7.-10.KLASSE Spis sund mad, se mindre TV, bevæg dig, sov godt, lav en klar aftale om alkohol med dine forældre og hold dig fra rygning. Spis

Læs mere

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation 25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation Torsdag den 14. november var der inviteret til jubilæumsreception i 1920-klubben. Tre af klubbens mere end 600 medlemmer har i

Læs mere

OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014

OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014 OVERSIGT OVER ARRANGEMENTER 2014 Onsdag den 15. januar kl. 14.00:... Foredrag: Det gode liv hvad er det? Tirsdag den 11. februar kl. 19.00:... Generalforsamling Onsdag den 26. marts kl. 14.00:... Foredrag

Læs mere

Broderloge nr. 90 Morten Børup

Broderloge nr. 90 Morten Børup Broderloge nr. 90 Morten Børup Venskabsbesøg i Skanderborg fra broderloge nr. 75 Veritas, Fagernes i Norge i dagene d. 14. 15. og 16. september 2012 Programmet for besøget: Fredag: 1. Brødre og ledsagere

Læs mere

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture.

Den konditionstræning du skal udføre de næste fire uger, kommer til at bestå af en blanding af intervaller og længere træningsture. TRÆNINGSPROGRAMMET CARDIO skal udføres 2 gange/ugen STYRKE skal udføres 3 gange/ugen Konditionstræning er godt for dit blodomløb, det kan udskille endorfiner, så du bliver gladere, give frisk luft og D-vitamin

Læs mere