FORSVARET. i Korsør. april 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FORSVARET. i Korsør. april 2010"

Transkript

1 FORSVARET i Korsør april 2010

2 2 REDAKTIONSUDVALGET Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør (OPLOG KOR) Sylowsvej-4220 Korsør Telefax: Formand/Ansvarshavende redaktør: Orlogskaptajn Bo Norman Madsen Chef for ledelsessekretariatet Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf Layout/skrivning: Mekaniker Frank R. Jacobsen Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf På besøg i COMM-centret. Læs side 12. Redigering/Korrekturlæsning: Overassistent Ninna S. Knudsen Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf Redaktionsmedarbejder: Overværkmester Niels Chr. Nielsen Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf Fotografer: Seniorsergent Lars Skytte Mekaniker Frank R. Jacobsen Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør Tlf / Tryk/Udsendelse: TRYKKERI KORSØR LOKALT STØTTEELEMENT KORSØR DEPOT NORET Stof fra dette blad kan frit anvendes. Der skal blot kildehenvises. Forside: Rorgængeren ved Flådestation Korsør. Bagside: Åbent hus Flådestation Korsør d. 2. maj P521 FREJA Læs side 14. Indhold Garnisonskommandantens indledning side 3 Årets Interne Øvelser side 4 Idrætsleder på FLS KOR side 7 OPLOG KORSØR i Djibouti side 8 Havneanløb side 10 En ildsjæl er gået på pension side 11 Brandfolk fra Kiel på besøg hos Brandtjenesten på Flådestation Korsør side Eskadre ved Flådestation Korsør side 14 Rorgængeren side 16 Flådestation Korsørs 50 års jubilæum side 19

3 Garnisonskommandant Korsør Kommandør Lars Gullaksen Nærværende udgave af FOR- SVARET i KORSØR markerer i den grad forårets komme med det forestående 50 års jubilæum for flådestationen den 2. maj 2010 samt genindvielse af statuen ROR- GÆNGEREN som pryder forsiden på dette nummer. Herudover er der interessante artikler om øvelser, internationale operationer, brandtjenesten samt 1. eskadre der alle reflekterer den aktivitet som den samlede flådestation afspejler. I skrivende stund afventer det samlede forsvar med spænding forsvarets øverste ledelses indspil til forsvarsministeren vedr. forligsimplementering og opgaven med at bringe balance mellem forligsøkonomien og forsvarets opgaver. Ikke nogen nem opgave, som ledelsen arbejder med på højtryk, men der skal findes en løsning og ingen kan være tjent med, at der ikke er sammenhæng mellem mål og midler. Flådestation Korsør kan meget vel blive berørt af den valgte opgaveløsning. Der har allerede været luftet besparelser i FMT og FBE s strukturer, samt verseret adskillige rygter om det ene og det andet. Det er vigtigt for mig at påpege, at det ikke tjener noget formål at løbe efter forskellige rygtedannelser, men derimod opfordre til at alle afventer det endelige udspil og med interesse følger den politiske beslutningstagen som forventes at finde sted efter fremsendelsen og offentliggørelsen af forsvarets ledelses løsningsmodel. Flådestationen har opstillet ny udsmykning omkring flagbastionsområdet. Der er imidlertid tale om genbrug fra Søværnets Grundskole i Auderød men alt dette man læse om i STCH OPLOG KOR s spændende artikel om statuen inde i bladet. Afslutnings vil jeg gerne følge op på mit garnisonskommandant brev fra tidligere omkring vores 50 års jubilæum søndag den 2. maj Se det spændende program inde i bladet og vær med til at støtte op om arrangementet. Saml familien og få en spændende dag på flådestationen, der vil være en masse at se på. Med ønsket om et godt forår. LARS GULLAKSEN kommandør.

4 Årets Interne Øvelser Årets Interne Øvelser løb af stablen i uge 9. Med fare for at rose sig selv synes vi selv, at det var en glimrende øvelse, krydret med udfordringer som vores hverdag normalt ikke, er garneret med. Turen gik fra Korsør og til Kulsbjerg øst for Vordingborg. Efter tre dage gik turen videre til Nakskov. Af Teamleder SSG Michael Ø. Jørgensen & garagemester SSG Johnny S. Nielsen. Formålet med øvelsen var at uddanne det personel, som deltager i det mobile team således, at personellet, kan indgå på ligefod med det personel som i forvejen er uddannet og rutineret. Helt overordnet går det ud på at kunne bygge en lejr op, dvs. kunne stille et telt op, stille biler op efter anvisning, manøvrere med bilerne og ikke mindst det sociale liv i en lejr. Midt i december 2009, blev vi af ledelsen informeret om, at SOK i deres årsprogram, havde afsat uge 9 til Egen trænings øvelse, for OPLOG KOR. Vi fik opgaven med at tilrettelægge og gennemføre øvelsen. Vi gik derfor straks i gang med planlægningn. Efter det første møde stod det klart, at øvelsen i uge 9 ikke skulle være en ren gentagelse af sidste års øvelse, selvom det også var en ganske god øvelse. Vi blev derfor enige om, at vi skulle prøve noget nyt. Vi satte os ned og lavede en brainstorm, og lod tankerne få frit spil. Vi blev enige om at det var meget lang tid siden, at vi havde været sydpå. Derved dukkede Vordingborg op som en naturlig mulighed, men at slå lejr på selve Vordingborg kasserne, synes vi alligevel var lige kedeligt nok, så vi tænkte, hvorfor ikke tage udfordringen og prøve at etablere en lejr i terrænområdet ude ved Kulsbjerg. Da flere gode medarbejdere tidligere havde prøvet kræfter med terrænkørsel, stod det lysende klart, at det var da det, vi skulle prøve. Over to dage gik det løs med at prøve kræfter med moder natur. Det gik op og det gik ned, vi sad fast, vi gravede vi skubbede og vi trak, alt sammen til stor morskab for alle, da vi først var kommet fri. Selvom det til tider så ganske håbløst ud, mistede vi aldrig troen på, at vi nok skulle komme frem.

5 Da vi til denne øvelse havde valgt at»hæve overlæggeren«, havde vi allieret os med Combat Support Wing ambulance og sanitetsgruppen fra Karup. Disse dejlige mennesker, viste os hvad moderne»krampe og kanyle folk«kan nu om dage. Spøg til side det var rigtig godt det de kunne, vi lærte bl.a. om trafikulykker, hvordan man redder folk ud af biler, hvordan der gives hjerte/lunge redning, samt demonstration af hjertestarter. Endelig fik vi en blændende gennemgang af de to fuldt moderne ambulancer bygget op næsten som civile ambulancer. Det var et yderst godt tiltag og vi vil gerne hermed opfordre til at dette samarbejde bliver styrket i fremtiden. Disse folk kan nogle ting, som vi normalt ikke beskæftiger os med. Stor»cadeau«skal lyde herfra. Onsdag var den dag, hvor vi havde inviteret administrationen og andet godt folk til en dag væk fra den daglige trummerum for at få en oplevelse af, hvad teamet består af, når de enten er på øvelse eller udsendt i INTOPS. Vi havde til dette formål hyret Søværnets Helikopter tjeneste. Det var meningen at helikopter tjenesten skulle udføre en demonstration med helikopteren. Efter denne demonstration skulle der ved hjælp af teamet trænes i»hot refueling«. Desværre måtte denne demonstration aflyses, da helikopteren blev tasket til anden opgave. Da vores gæster på ingen måde skulle snydes for oplevelser, valgte vi at give dem en tur i terrænet i stedet for. Inden de fik denne tur havde sanitetsfolkene arrangeret en fingeret trafikulykke, med alt hvad dette indebærer. Dvs. Ulykken bliver opdaget af forbi passerende der påbegynder førstehjælp og tilkalder assistance. Med andre ord så var det den»store pakke«, som vores gæster overværede. Udover dette fik de naturligvis også en gedigen guidet tur rundt i lejren, samt et mindre power point show om livet i en lejr. Efter alle disse indtryk var alle ved at være godt sultne, og da vejret samtidigt var flot men koldt, ja hvad var så bedre end kokkens hjemmelavede chili con carne- med ild i. Da alle havde skaffet, begyndte vi at nedbryde lejren. Kl kørte første dråbe mod næste destination og alle gæsterne tog hjem. Første dråbe arriverede havnefronten i Nakskov efter ca. to timers kørsel. De to øvrige dråber anløb med ca. 20 minutters interval. Efter alle var vel ankommet påbegyndtes etablering af lejren, og det gik forholdsvis hurtigt, måske fordi guleroden var en kammeratskabs aften i marineforeningen. Formanden for marineforeningen bød velkommen og håbede, at vi ville få en god og hyggelig aften, med god mad og gode soldaterhistorier. Efter alle havde fået stillet den værste sult, var det teamlederens tur til at holde tale. Talen blevet afsluttet med overrækkelse af OPLOG Korsørs våbenskjold. Formanden for marineforeningen takkede mange gange for våbenskjoldet.

6 Dagen efter bød på bakkeøvelser med vogntog, og der var flere som tog mod tilbuddet om at blive bedre til at bakke, og det skete under kyndig vejledning af MSPC Ib Vang som også instruerede i tipning af førerhuse og rensning af oliefiltere. Dagen bød også på anløb af NYMFEN. Her var der mulighed for rundvisning, for teamet og marineforeningen. Søfarts museet, som ligger på havnen havde også slået dørene op, så teamet kunne se dette. Torsdag aften havde begge kokke og de to fremragende medhjælpere tryllet i kabyssen, og resultatet blev en udsøgt middag. Apropos kabyssen så vil vi gerne endnu engang takke kabyssen for deres flotte indsats. For selvom vi havde strikket et spændende program sammen, ja så er der tre højdepunkter om dagen som man på ingen måde kan hamle om med. Ja rigtig gættet maden, for uden mad og drikke dur helten ikke! Hvilket jo også er en del af det sociale liv. Lige pludselig var det blevet fredag, og det var tid til at pakke sammen. Efter morgenmaden begyndte vi at bryde lejren ned, således at første dråbe var klar til afgang ca. kl Som ved de øvrige forlægninger har vi 20 minutter mellem hver dråbe. Fredag den 5. marts var en smuk og solbeskinnet dag. Turen hjem var planlagt ad alternative ruter, så teamet kunne få trænet kørsel på smalle veje. Første hold trillede ind på flådestationen ca. kl Efter tankning, vask og rengøring af biler og beboelser kunne jeg med glæde give landlov kl efter en vellykket og begivenhedsrig tur.»forsvaret i Korsør«udsendes til alle afdelinger og sektioner ved Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør samt til 2. Eskadre, Søværnets Taktiske Stab og Værksted Danmark Øst m.fl. Herudover sendes bladet til over- og sideordnede myndigheder i forsvaret samt til Slagelse Kommune, kommunens skoler og lokale dag- og ugeblade. Bladet udkommer 4 gange årligt á 1000 eksemplarer. Indlæg til næste blad skal være redaktionen i hænde senest den 28. maj Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere, forkorte eller afvise indlæg. De holdninger, skribenter måtte repræsentere, kan ikke anses for at være bladets.

7 Idrætsleder på FLS KOR Af idrætsleder ved FLS KOR, SSG Kim Berg I år er motivationen for en sundere livsstil på flådestationen og omkringliggende depoter helt i top. Jeg har erfaret, at det ikke kun har været tomme løfter fra nytårsfortsæt. Der har virkelig været bud efter mig. Motionsrummet på flådestationen har fået en gevaldig ansigtsløftning, både hvad angår udvidelsen af rummet og nye træningsmaskiner fra Eleiko. Det bliver brugt i stor stil. Jeg ser altid mennesker i rummet og hører jævnligt, at nu kniber det med pladsen ved de mest populære maskiner. Lyd og billede er også ved at være på plads. Der er kommet to fladskærme med tilhørende DVD- afspiller. Nu venter vi på at teknikeren får trukket kabler til TV og forsvarskanalen. Træningsudstyr til DIANA- kl. er også leveret og ved at blive installeret på skibene. Funktionen som idrætsleder har mange facetter. Første prioritet er den personlige vejledning til en sundere livsstil, og det har rigtig mange benyttet sig af. Senest har alle andsatte ved KKP fået dette tilbudt og 84 % har deltaget. Motorværkstedet, raderværkstedet, INS-TØM og LEC har også fået dette tilbud. Også her er der stor deltagelse. At man kan få et livsstils tjek, er populært i dag. Information om retten til at kunne motionere i arbejdstiden er ligeledes en opgave af høj prioritet. Denne ret bliver desværre tolket forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads. Enten kører man lige efter FSUBST med 120 min. pr. uge til idræt inkl. bad og omklædning, eller også har man ligeledes lov til at træne mere, såfremt tjenesten tillader det. Motionsrummet i kælderen ved byg. 16.

8 OPLOG KORSØR i Djibouti Rejsebrev Søværnet indledte allerede den 5. januar årets internationale engagement ved at sende ABSA- LON af sted til Afrikas Horn, idet ABSALON skulle indgå i Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). ABSALON skulle tillige være flagskib i styrken, idet Danmark stillede med styrkechefen, flotilleadmiral Chr. Rune. Af orlogskaptajn Niels-Peter Mangor Jansen Chef for Planlægningssektionen, OPLOG Korsør Ingen operationer uden logistik Styrken startede året med at indgå i operation OCEAN SHIELD efter at have overtaget ansvaret fra NATO s anden fregatstyrke. Operationen havde til formål at afværge piratangreb/bekæmpe pirater ud for Somalias kyst men som alle ved - ingen operationer uden logistik. OPLOG Korsør er i år blevet ansvarlig for, at logistikken til flagskibet kører optimalt. Derfor valgte OPLOG Korsør at sende et Logteam til Djibouti i starten af februar i forbindelse med ABSA- LONs første større forsyningsanløb i operationsområdet. Men en ting er planer, en anden ting er den afrikanske virkelighed, der udspiller sig i en kultur, der er meget anderledes end den danske. Husk lige tandbørsten! - En gammel kending på DR1, men måske burde man have lyttet lidt til ABSALON agterfortøjrer i Djibouti for at modtage»power units«. dette gode råd, for bagage har det med at flyve bort i den afrikanske lufttrafik, og logteamet måtte således undervære deres kufferter i to dage, inden de kunne trække i det rigtige arbejdstøj. Heldigvis er der noget, der hedder Europæiske Rejseforsikring, og der er længe åbent i Djibouti, så det gik nok endda. Men rådet skal også være: Lad være med at skifte for mange flyselskaber undervejs, det giver kun ballade.»no Problem«Egentlig lå opgaven for logteamet lige til højrebenet, idet ABSALONs forsyninger allerede var sendt til Italien med henblik på den videre transport med fly til Djibouti, og agentens svar på alle logteamets spørgsmål vedr. tømning af flyet og den videre transport fra lufthavnen til varehuset på havnen var da også:»no Problem«. Så på den første dag under sydens sol så det hele rigtigt godt ud. Men allerede næste dag begyndte Logteamet nyder en stille stund i Inchcapes varehus på havnen sammen med forsyningerne til ABSALON.

9 vanskelighederne, idet der tilsyneladende ikke forelå en landingstilladelse til fragtflyet, som stod lastet og klar til at tage af sted.»no problem«, mente agenten, men det viste sig hurtigt at blive et rigtigt stort problem. Efter to dage uden synlige fremskridt måtte logteamet kortslutte alle diplomatiske ledninger og møde op ved den danske konsul for at få sat skub i processen. Heldigvis kunne konsulen se problemet, og via personlige forbindelser i statsadministrationen fik konsulen udvirket en landingstilladelse, og fragtflyet kunne således lande i Djibouti med 2½ dags forsinkelse. Men en ting var, at forsyningerne endelig var nået frem til landet, et andet var at få dem udleveret.»no Problem«, mente agenten, men der skulle alligevel gå et par dage med tovtrækkeri frem og tilbage, førend forsyningerne endelig stod på kajen. Rigtig gang i butikken kom der nemlig først, da logteamet kontaktede Mærsk Broker og klagede deres nød. Herefter var det hele pludseligt»no Problem«. Særligt kritisk var det at få en sending medicin på køl frem i tide, inden tørisen smeltede, hvilket da heller ikke lykkedes helt. En folkefest Djibouti har da også andet at byde på end havn, skibe og forsyninger. Specielt om eftermiddagen, hvor byen vågner igen efter fire timers middagspause, er Djibouti et farverigt folklore med markedsboder, khatsælgere og en ubeskrivelig tæt trafik, hvor alle færdselsregler er afskaffet. Souvenirer og solbriller kan købes på hvert andet gadehjørne, og det hele er ægte kopi. Logteamet benyttede sig selvfølgelig også af denne mulighed, ikke mindst fordi kufferterne manglede ved ankomst. I skrivende stund er logteamet atter i Djibouti for at hjælpe til ved ABSALONs sidste forsyningsanløb, inden skibet forlægger mod Middelhavet. Mon ikke det går som sidst»no Problem«. Har du den gode historie så send dit bidrag til FORSVARET i Korsør Vi vil fra redaktionens side opfordre læserne til at benytte sig af muligheden for at bidrage med artikler om arbejdsdagen på flådestationen, praksis, rejsebeskrivelser, og andet der har relation til Forsvaret her i Korsør. Det er beskrivelser af jeres arbejde og oplevelser, som skaber grundlag for et godt og alsidigt blad. Redaktionen

10 10 Havneanløb Der gøres opmærksom på at oversigten afspejler foreløbigt planlagte havnebesøg. Ændringer kan forekomme. Udenlandske orlogsskibe i dansk havn APR 2010 Amerikanske DENNY TIDE besøger København. (indchartret civilt skib) MAJ 2010 Polske KAPITAN POINC besøger Rønne JUN 2010 Franske LÉONARD, LION, CHACAL, JAGUAR og GUEPARD besøger Esbjerg JUN 2010 Hollandske URANIA besøger København JUN 2010 Franske LEOPARD, LION, CHACAL, JAGUAR og GUEPARD besøger Esbjerg JUL 2010 Hollandske URANIA besøger Esbjerg JUL 2010 Hollandske URANIA besøger AALBORG JUL 2010 Belgiske ZENOBE GRAMME besøger Aalborg JUL 2010 Omanske SHABAB OMAN besøger Aalborg AUG 2010 Irske L.E. ROISIN besøger København Danske orlogsskibe i udenlandsk havn MAJ 2010 ESBERN SNARE besøger Ulsness / Stavanger 31 MAJ - 03 JUN 2010 ESBERN SNARE besøger Lysekil JUN 2010 DIANA besøger KIEL JUN 2010 SLEIPNER besøger Klaipeda JUN 2010 GLENTEN besøger Kiel JUN 2010 SVANEN og THYRA besøger Kiel, Brunsbüttel og Helgoland JUN 2010 DIANA besøger Flensborg JUN 2010 ERTHOLM og ALHOLM besøger Kiel Danske marinehjemmeværnsenheder i udenlandsk havn MAJ 2010 LYØ besøger Hamburg MAJ 2010 JUPITER og MANØ besøger Kristiansand JUN 2010 BUDSTIKKEN besøger Kiel Adoptionsbesøg Ingen besøg pt. Irske L.E. ROISIN besøger København.

11 11 En ildsjæl er gået på pension Brandmester Vagn Bjerge Jensen er gået på pension efter 50 år og 4 måneders tjeneste. Af kasernemester John E. Pedersen, Daglig Leder af Etablissement Korsør. Ved udgangen af 2009 har Etablissement Korsør under Lokalstøtteelementet sagt farvel til Vagn Bjerge Jensen, der efter mange års tro tjeneste ved Flådestation Korsør, er gået på pension. De sidste tre år er aftjent ved Lokalstøtteelement Korsør. Vagn Bjerge Jensen begyndte i søværnet den 15. juli 1959 som værnepligtig på Søværnets Eksercerskole i Auderød ved Frederiksværk, hvorefter han kom ud at sejle med P557 JAGTFALKEN. Den 4. oktober 1960 blev han hjemsendt, hvorefter han den 10. oktober 1960 begyndte på Motorværkstedet på Holmen i København. Den 7. august 1961 begyndte han på maskinværkstedet på Flådestation Korsør, hvor han var ansat indtil Frem til 1995 var han ansat som instrumentmager på Minekomponentværkstedet. I februar 1995 startede han som leder af brandtjenesten. Han blev uddannet som brandleder og brandmester på Søværnets Havariskole på Margretheholm. Han fik i 1985 tildelt Holmens Hæderstegn, og den 29. januar 2001 fortjenstmedaljen i sølv på Søværnets Officersskole. Brandmester Vagn Bjerge Jensen. Han er desuden blevet udnævnt til æresmedlem af Cafe Brandhanen, og herved fået tildelt et våbenskjold i guld. Etablissement Korsørs ledelse vil hermed udtrykke en tak til Vagn, fordi han altid har været parat til at dele sin viden og erfaring omkring brandstationen. Ligeledes har den store berøringsflade af interne og eksterne myndigheder været en uvurderlig hjælp - en hjælp vi med glæde har fået tilsagn om at kunne trække på i tiden fremover. Der kunne bruges mere spalteplads til at beskrive anekdoter og historier fra et langt liv i søværnet, og lokalstøtteelementet ønsker Vagn et godt otium samt god vind. Så skulle der være en chance for at få slukket tørsten.

12 12 Brandfolk fra Kiel på besøg hos Brandtjenesten på Flådestation Korsør Af brandchef Schøne Grube, Feuerwehr Kiel. Ankomst Lørdag den 28. februar 2010 kl ankom vi til Flådestation Korsør MP-vagt, hvor Lederen af Brandtjenesten på flådestationen, Tony Willumsen, modtog os 12 brandfolk. Vi drog over på brandstationen, hvor der var dækket op med kaffe og kage og lidt frugt. Tony fortalte om alle de opgaver, som hører under brandstationen og dens team. Rundvisning Så var det tid til rundvisning på flåden, og her var der en masse, som Tony kunne vise frem og fortælle om. Sejlads med slæbebåd På et tidspunkt ankommer vi til slæbebåden Y345. Her var det Havnetjenestens folk, Michael Møller, Steen Jørgensen og Boye Malmvig, der bød os velkommen. Det er her som alle andre steder, når man skal til søs så skal man lige igennem alle sikkerhedsreglerne. Efter Møller havde givet sikkerhedsinstrukser til alle, så gik turen ud på det åbne hav. Det skal lige nævnes, at det ikke var alle, der var glade for Møller på turen ud til Storebæltsbroen, men glæden kom dog tilbage, da han holdt 15 min. pause, så alle kunne tage Brandchef Schøne Grube møder Tony Willumsen. billeder af den danske stolthed, som forbinder Sjælland og Fyn. Som I nok kan læse, var der en pæn sø, men turen hjem var ikke så slem. Vi tyske brandfolk var ikke så søstærke den dag. Frokost Efter en gang frisk luft og masser af vand og vind, så var der dækket op til frokost på brandstationen. Da der var gået 1 times tid, og næsten alle havde fået fyldt deres maver igen, og hudfarven var blevet normal, så kunne vi forsætte rundvisningen med Tony. Chefen på slæbebåden Y345»ALSIN«, giver sikkerhedsinstrukser i cafeteriet.

13 13 Rundvisningen fortsætter Vi fik vist flådestationens nye cafeteriet, og Tony fortalte os, at der her kun blev serveret sund mad. Herefter så vi mødelokalet Blå Sal og den flotte Vikingestue, Fællesklubben og Officersmessen. Så gik turen op til COMMcentret hos Frank Madsen og Stig På besøg i COMM-centret. Sørensen. De fortalte, hvad deres arbejde bestod af, og hvilke opgaver de skulle løse. Og vi kom ud på dækket og kunne se Korsør by og Storebælt, flot syn! Tilbage til brandstationen Så tog vi tilbage til brandstationen. Vi glædede os til at komme ud at køre med brandbilen på flådestationens område. Vi kikkede på pumpen og brandmaterialet på brandbilen, og vi fik snakket om vores brandbil derhjemme og dens tilbehør. Så var der tid til at bytte våbenskjold. Vi fik byttet nogle flotte våbenskjolde. En hyggelig aften Tiden var ved at løbe fra os. Klokken var nu blevet 1700, hvor vi skulle mødes i»cafe Brandhanen«. For dem som ikke har været der, så er det et»museum«, som Tony har hjemme i sine private gemakker. Her blev der budt på smørebrød med tilbehør, og der blev fortalt en masse historier til ud på de sene timer. Tak Vi takker Flådestation Korsør og Brandtjenesten for dens gæstfrihed og den venlighed, der mødte os. Nogle af tiltagerne fra besøget.

14 14 1. Eskadre ved Flådestation Korsør 1. Eskadre bestod for få år siden udelukkende af skibe der besejlede Nordatlanten. Ændringer i Søværnets struktur har betydet, at 1. Eskadre i dag er en bred vifte af skibe og opgaver. De fleste af 1. Eskadre opgaver er myndighedsopgaver, herunder bla. farvandsovervågning, miljøovervågning og suverænitetshævdelse i hjemlige syddanske farvande og i Nordatlanten ved Færøerne og Grønland, men omfatter også uddannelsessejlads med kadetter og sejlads med kongefamilien i kongeskibet DANNEBROG. Af kaptajnløjtnant Jacob Holm Henriksen, 1 esk. Operationsområder Med den brede vifte af opgaver som 1. Eskadre løser, opererer enhederne fra farvandene omkring Grønland i nord til i særlige tilfælde, i internationale operationer, i bl.a. det Indiske Ocean i syd. Senest var Inspektionsskibet THETIS i 2008 indsat som eskorteenhed for World Food Program ud for Afrikas østkyst. Enheder og opgaver Skibene i 1. Eskadre har basehavn i Flådestation Korsør og i Flådestation Frederikshavn. Skibene med basehavn i Frederikshavn er hovedsagligt enheder, der besejler Nordatlanten, men omfatter også en miljødivision, kongeskibet DAN- NEBROG og en isbryderdivision. Miljødivisionen, der er en del af det nationale havmiljøberedskab, opretholder et varsel året rundt og deltager i forureningsbekæmpelse til søs. Isbrydning er selvsagt en sæsonbetonet opgave, hvor der opretholdes et varsel i vinterhalvåret. DANNEBROG sejler med kongefamilien i sommerhalvåret og henligger i vinterhalvåret i Frederikshavn, hvor skibet vedligeholdes mens de værnepligtige uddannes til sommerens togt. Der opretholdes også et havmiljøberedskab fra Flådestation Korsør, hvor der i lighed med Frederikshavn er placeret en miljødivision. Miljødivisionen i Korsør omfatter i modsætning til miljødivisionen i Frederikshavn også et lægtvandsfartøj, MILJØ 103, der kan operere på lavt vand og opsamle olie fra en eventuel forurening. Miljødivisionen består derudover af Miljøskibet GUNNAR SEIDENFADEN og Miljøfartøjet MARIE MILJØ. Miljøenhederne opretholder dagligt et beredskab fra Korsør og træner derudover jævnligt i brugen af deres opsamlingsudstyr både internt i divisionen, men også i nationale og internationale miljøøvelser. 1. Eskadre har yderligere enheder i Korsør, der som vigtigste opgave har uddannelse af kadetter fra Søværnets Officersskole. Ved Flådestationen Korsør har orlogsfartøjerne ALHOLM og ERTHOLM base. De er mindre fartøjer, der

15 15 ud over en stambesætning på 5 mand sejler med 4 kadetter ad gangen. Kadetterne uddannes i navigation og skibsorganisation, der bla. omfatter vagttjeneste og søsikkerhed. En anden vigtig opgave, der organisatorisk hører under 1. Eskadre, er søopmåling. Søopmålingsfartøjerne i 1. Eskadre foretager søopmåling i syddanske farvande og ved Grønland. Enhederne, der foretager søopmåling i syddanske farvande, har basehavn ved Marinestation Holmen i København. Under deres opmålingssæson i sommerhalvåret benyttes Flådestation Korsør under tiden som base mellem togterne, således besætningen kan holde weekend, mens skibene er under opsyn ved flådestationen. Farvandsovervågning i hjemlige danske farvande er en stor del af 1. Eskadre opgavekompleks. Opgaven løses døgnet rundt hele Gummibåden på vej ind i slisken. Assistance til den civile skibstrafik. året af 6 skibe og ca. 100 besætningsmedlemmer. I løbet af 2009 har 1. Eskadre tilendebragt indfasningen af de nye MK II enheder af DIANA-klassen, der afløser de næsten 40 år gamle orlogskuttere. DIANA-klassen er ligesom søværnets kendte Standard-FLEX skibe bygget i glasfiber. Dele af FLEX-princippet er også overført til DIANA-klassen. Dvs. man også her er i stand til at tilføre enhederne ekstra kapacitet i form af containermoduler. Dette kan eksempelvis være miljøcontainere, der indeholder udstyr, som kan bruges i f. m. forureningsbekæmpelse. Enhederne af DIA- NA-klassen er 43 meter lange og 8 meter brede. De har en max. fart på ca. 25 knob. Det er mere end dobbelt så meget som de tidligere orlogskuttere. Som noget nyt i Søværnet er DIANA-klassen udstyret med en sliske agter, hvori en gummibåd drevet at et waterjet-system er placeret. Det er et effektivt arrangement, der har forbedret skibenes muligheder for indsættelse af gummibåd i f. m. søredning og andre opgaver. Besætningerne sejler patruljer af ca. 14 dages varighed i indre danske farvande, i Østersøen og i farvandet omkring Bornholm. Afløsning af skib og besætning sker ved Flådestation Korsør. Opgaverne i farvandsovervågningen omfatter foruden overvågning: suverænitetshævdelse, søredning, assistance til den civile skibstrafik, forureningsbekæmpelse og assistanceopgaver til andre myndigheder, bla. Politi og Skat. Administration Alle 1. Eskadres enheder, der består af mere end 30 skibe og fartøjer og ca. 600 medarbejdere, drives administrativt af en stab på ca. 25 medarbejdere. Størstedelen af staben arbejder fra hovedsædet i Frederikshavn, mens der i Korsør er etableret et stabselement bestående af to medarbejdere, en officer og en chefsergent, der varetager 1. Eskadres interesser ved Flådestation Korsør og deltager i den generelle drift af eskadren.

16 16 Rorgængeren Så fik vi den stillet op! Statuen af Rorgængeren. Den står nu til fri beskuelse ved indkvarteringsbygningen og skuer ud over vores officielle parkeringsplads og ud mod byen. Til en sådan statue hører mindst én historie og til denne hører der faktisk hele tre, én om billedhuggeren der har udført den, én om selve statuen og hvorfor den er kommet hertil, og én om hvorfor den er placeret som den er. Af Erik Romby, Stabschef OP- LOG Korsør Historien om billedhuggeren: Statuen er udført af den danske billedhugger Viggo Jarl i Viggo Jarl bar oprindeligt efternavnet Jørgensen og er født 28. november 1879 på Rosenvænget i København. Han døde i Cannes 23. marts Viggo Jarl er i dag ikke særlig kendt i Danmark, men han har adskillige værker stående i Danmark og var i sin storhedstid meget anerkendt og meget udstillende, specielt på Den Frie i København. De væsentligst af hans værker bevaret i Danmark er: Marathonløberen på Århus Stadion, Fem statuer ved Marmorkirken i København forestillende Hans Tausen, Jesper Brochmand, Peder Palladius, Knud den Hellige og Thomas Kingo, alle fremtrædende kirkelige skikkelser i Danmark, Niels Finsen bestilt til og opstillet ved Finseninstituttet i København, samt C.F. Tietgen en buste opstillet på Københavns Rådhus. Foto: Lars Skytte. Viggo Jarl arbejdede med statuer i bronze (ofte statuer i overstørrelse), ofte af nøgne mænd, eller buster. Han arbejdede også i sandsten eller marmor. Viggo Jarls storhedstid er lang. Hans første anerkendte værker stammer fra 1900 og de sidste fra 1955, et langt og også ganske produktivt kunstnerliv. Viggo Jarl levede og arbejde en meget stor del af sit liv i Frankrig, men blev aldrig franskmand. Han gav altid selv udtryk for at han fortsat følte sig dansk, men

17 17 at det kunstneriske miljø og de arbejdsmæssige udfordringer i Paris var nødvendige for at han kunne præstere. Han besøgte Danmark hvert år, ofte i forbindelse med udstillinger af hans værker i København. Til hans franske historie hører også at han i 1925 af den franske præsident er udnævnt til ridder af æreslegionen og senere til officer i æreslegionen samt dekoreret som anerkendelse for hans indsats i den franske modstandskamp vel at mærke for en modstandskamp, der måtte have fundet sted under 1. Verdenskrig. At Viggo Jarl kunne eksistere som kunstner og leve og bosætte sig som han ønskede, kan i første omgang tilskrives hans families formue. Hans far Konferensraad Vilhelm Jørgensen ( ) var ingeniør og stod for gennemførelsen af et dansk industrieventyr da han med fabrikken Øresund brød kryolit (Græsk og betyder issten) i minen ved Ivigtut, Grønland og udvandt det på fabrikken i København. Af kryolit fremstilles bl.a. alun og soda og senere er kryolit anvendt som katalysator ved fremstilling af aluminium fra beauxit. Og dermed er historien om Viggo Jarl lidt på vej tilbage mod søværnet, idet den oprindelige årsag til Flådestation Grønnedals placering ved Ivigtut skal findes i den strategiske værdi af kryolit til flyvemaskineproduktion under 2. Verdenskrig, hvor al udvundet materiale gik til amerikansk industri. Med til historien om Viggo Jarl hører også, at han finansierede naturvidenskabelige ekspeditioner på sit skib»atlantide«1. Resultaterne heraf kan ses af at han har fået opkaldt bl.a. en søstjerne, en musling og et søpindsvin efter sig. Han har oprettet et antal legater og understøttet andre institutioner. Et kollegium med hans navn Viggo Jarls Kollegium har adresse i Virum. Historien om statuen: Georg Kürstein Nielsen fra Statens Søfartsskole i Sønderborg skriver i 1982 til uddannelsesleder på Søværnets Eksercerskole i Auderød, orlogskaptajn Ib Dahl Jensen:»Da jeg i gik på navigationsskolen i København og dagligt spiste på sømandshjemmet»bethel«i Nyhavn, kom en dag bestyrer Jensen med pastor Eilschou Holm og bad mig foranledige en samtale mellem billedhuggeren Viggo Jarl på hvis skib»atlantide«jeg i var på en videnskabelig ekspedition og pastor Eilschou Holm, fordi sømandskirken i Nyhavn gerne ville have en statur til opstilling foran kirken. Dette lykkedes og billedhugger Viggo Jarl gik i gang med»rorgængeren«. Da så statuen endelig 1 Fra»Den store Danske«: Atlantide-ekspeditionen, dansk ekspedition, som udforskede dyrelivet i de lidet kendte vestafrikanske kystfarvande fra Senegal til Angola. Atlantide, en tremastet yacht, var stillet til rådighed for Københavns Universitet i 10 måneder af ejeren, billedhugger Viggo Jarl. Atlantideekspeditionen blev generalprøve på Galathea-ekspeditionen, som fandt sted Billeder af Atlantide (ombygget til luksusyacht) kan findes på nettet. Den er i øvrigt til salg for ca. 10 mio. USD. kom, ville sømandskirken ikke modtage den, fordi den viste en nøgen mand. Rorgængeren, Le Barreur, blev færdig som udkast i form af en statuette, 76 cm høj i bronze i Denne statuette var udkast til en kolossalstatue i bronze, som blev opstillet i Auderødlejren i Udkast til statuen blev i 1954 vist på»den frie Udstilling«og i 1957 vist i overnaturlig størrelse samme sted. Statuen var færdiggjort i Cannes Da der var nogen avisomtale fordi»bethel«ikke ville have statuen, mener jeg at vide, at nogle marinesoldater bad Viggo Jarl om, at statuen måtte komme til Auderødlejren, hvor den er nu.«næstkommanderende ved Søværnets Eksercerskole (SES) i Auderød, J.K. Olsen skriver i sine erindringer:»forhistorien til at Rorgængeren er endt ved SES er følgende: En dag midt i 50 erne sad jeg og fik en snak med skolens VPLteolog. Vores øjne faldt på Billedbladet med en omtale af Viggo Jarls statur Rorgængeren. Der var et billede af den i gips dog uden rat. Det fremgik af omtalen, at statuen var skænket til Sømandshjemmet i Nyhavn, som alligevel

18 18 ikke ønskede den, fordi det var en nøgen figur. Teologen og jeg talte i almindelighed om, at man aldrig så, at der fandtes arbejder af billedhuggere på militære etablissementer man nok alle andre steder. Resultatet af samtalen blev, at teologen efter aftale med de værnepligtige på deres vegne skrev til Viggo Jarl. I brevet foreslog de at statuen blev skænket til SES, hvor der jo var lige så mange søfolk som på Sømandshjemmet i Nyhavn. Viggo Jarl blev meget glad for dette brev, og lovede, at SES måtte få statuen såfremt, Søværnets myndighed gav tilladelse hertil. Det gjorde man. Viggo Jarl lod derefter for egen regning Rorgængeren støbe i bronze. En eller anden kunstnerisk myndighed godkendte og anviste pladsen ved Idrætspladsen. Det var vi nok lidt skuffede over ved SES, hvor vi havde tænkt en opstilling mere centralt på området. Ved afsløringen stillede en skansevagt til ære for Viggo Jarl. Han udtalte sin tilfredshed og navnlig over dimensionen på soklen, som var udført af Bygningsdistriktet. Viggo Jarl var herefter vært ved et stort kaffebord i Kostforplejningen, men der var også øl til hele besætningen.«således er det vel mest ærligt at konstatere at Rorgængeren endte i Auderød på grund af sin nøgenhed og forskellige menneskers opfattelse af det kunstneriske kontra det nøgne mandelook. Mellem linjerne kan det endda konstateres at også den lidt diskrete placering i Auderød har samme årsag. At man kan undre sig lidt over at det nøgne er kommet som en overraskelse for dem der oprindeligt har bestilt statuen er en anden sag. Viggo Jarl var jo netop kendt for sin forkærlighed for det naturlige og for sine nøgne mandsfigurer, som han havde udfoldet sig med siden 1900.»Hvad er mere naturligt end Rorgængeren? Rorgængeren er styrken i harmonien. Harmonien er det menneskelige legemes symmetri forenet med den afgørende ynde.«(emil Schaub-Koch, 1953, forfatter). Historien om den nuværende placering: At historien gentager sig er normalt og således også for Rorgængeren. Da Auderødlejren med flytningen af Søværnets Grundskole i 2007 skulle rømmes var der et antal historiske effekter som ikke flyttede med, herunder også Rorgængeren. Hvorfor den ikke skulle med til Frederikshavn kan der kun gisnes om, men det er rimeligt at tro at konflikten mellem kunst og nøgenhed har spillet ind igen. Under alle omstændigheder tilbød Forsvarets Musseumskommission statuen til Marinestation København for opstilling nær Søværnets Officersskole. Dette vakte ikke udelt begejstring med samme begrundelse og statuen henstod i en periode uden reelle planer for hvor den kunne opstilles. Ved Flådestation Korsør havde vi tidligere fået tilbudt og opstillet flagstangen fra Auderød og det store stokanker. Vi blev så spurgt om vores holdning til Rorgængeren. Efter at have set billeder og været så heldige, at en tidligere medarbejder fra Auderød nu tjenestegørende ved det lokale støtteelement i Korsør havde beskrivelser og historik på såvel Viggo Jarl som på historien om hvorfor Rorgængeren kom til Auderød, valgte vi at sige ja tak til tilbuddet. Vi var sikre på at vi kunne finde en passende placering i området omkring vores nye indkvarteringsbygning, vores renoverede cafeteria, vores nye parkeringsplads og det åbne om-

19 19 råde der er skabt ud mod Kor-sør Lystbådehavn. Men endnu engang skulle statuen opleve sin skæbnekonflikt. Da vi spurgte udsmykningskonsulenten ved Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste om rådgivning, var rådet at opstille den længst ude på havnemolen. Det ville vi dog med den tidligere historie in mente ikke stille os tilfreds med. Vi filosoferede derfor over hvordan vi kunne stille Rorgængeren således at den ikke kunne vække forargelse ved f.eks. at vende sin bare mod byen eller havnen, hvordan vi kunne placere den så den kunne ses og hvordan vi kunne yde både den og Viggo Jarl retfærdighed. Vi valgte derfor at placere den ved vores nye parkeringsplads således at den vender sig mod og modtager gæster der kører ind på pladsen. Vi har valgt at dreje den lidt i forhold til de meget stramme linjer der ellers hersker ved pladsen og bygningerne og dermed bryde disse linjer lidt, og vi har valgt at rette den mod Korsør Kirke, med bagtanke til det den oprindeligt var tiltænkt, nemlig Sømandskirken i Nyhavn. At det samtidig medfører at den vender ryggen til flådestationens flagstang, er helt i overensstemmelse med den normale placering på et skib hvor en rorgænger netop står med ryggen til flagspillet agter. Vi har desuden valgt at stille statuen højt på en sokkel således at den kan ses over hele pladsen og ikke skærmes af bilerne. At Viggo Jarl udtrykte sin begejstring for netop den store sokkel i Auderød er i god tråd med dette valg. Den oprindelige sokkel er gået til af tidens tand, så den nye er en granitsokkel hentet i Kina og i farvevalg således at den passer til vores bygninger. Rorgængeren er opstillet på sin nye plads i april Der er fortsat interesse for Rorgængeren og dens skæbne. Derfor har vi inviteret»familien«, nemlig sønnen til OK J.K. Olsen og kuratoren for Konferensråd Vilhelm Jørgensens Fond (Viggo Jarls fars fond) til at besigtige statuen i dens nye omgivelser den 17. maj Dette som en symbolsk respekt for den gave som Viggo Jarl skænkede søværnet og for dem der bidrog til at vi fik den. Flådestation Korsørs 50 års jubilæum Den bagvedliggende historie. Søndag den 02 MAJ i år har Flådestation Korsør (FLS KOR) 50 års jubilæum. FLS KOR hejste således kommando d. 02 MAJ 1960 med kommandør P. Würtz som den første chef, og tjenestestedet var fra denne dag officielt etableret. Allerede inden kommandohejsningen var flere af faciliteterne dog taget i brug. De sejlende enheder begyndte således at benytte havnen i 1957, og værkstederne samt forsyningsafdelingen begyndte at levere forskellige ydelser i årene Beslutningen om at bygge flådestationer i Korsør og Frederikshavn blev taget af Folketinget allerede i Dette dog under forudsætning af, at byggeriet ville blive et projekt under NATO s infrastrukturprogram. Og det lykkedes, i 1953 bevilgede Atlantrådet midlerne, og byggeriet kunne påbegyndes. Projektet skulle naturligvis også forhandles med Korsør Kommune, hvilket skete i Det skal i denne forbindelse bemærkes, at FLS KOR er den ældste af de to flådestationer, idet flådestationen i Frederikshavn først blev indviet d. 02 OKT Ved kommandohejsningen d. 02 MAJ 1960 udtalte den daværende borgmester Peder Morgen, at»den nye NATO-base uden tvivl ville få indflydelse på Korsørs kommende fysiognomi, bl.a. fordi der i tilslutning til base-anlægget også bygges et moderne boligkvarter«. Man må i dag, et halvt århundrede senere, give borgmesteren ret. Flådestationen kom til at præge byen. Jubilæumsarrangement på flådestationen. I anledning af FLS KOR s 50 års jubilæum søndag d. 02 MAJ d.å. afholdes jubilæumsarrangement på dagen i tidsrummet kl. 08:30 kl. 14:30. Arrangementet påbegyndes med en officiel del for medarbejdere med nærmeste familie samt inviterede gæster, og overgår kl. 11:30 til et åbent hus arrangement, hvor flådestationen er åben for offentligheden. Der er således lagt op til en festlig dag på flådestationen med bl.a. fælles morgenmad for flådestationens medarbejdere og nærmeste familie, skansevagtshonnør med efterfølgende taler af borgmesteren og garnisonskommandanten, besøg på sejlende enheder og værksteder samt underholdning ved Søværnets Tamburkorps og Gardehusarernes Hesteskadron. Detailprogram for arrangementet fremgå af garnisonskommandantens ordre vedr. emne.

20 Kom og oplev: Åbent skib på HDMS ESBERN SNARRE (søsterskib til HDMS ABSALON) Dansk bidrag i forbindelse med jagten på pirater i farvandet omkring Afrikas horn Åbent skib på bl.a. STANDARD FLEX enheder samt miljøskibet GUNNAR SEIDENFADEN Udstilling af Flådestationens værksteder samt forskellige Specialkøretøjer Udstilling ved SØVÆRNETS MILITÆRPOLITI Parade ved Garderhusarernes HEST-eskadron rundt i Korsør by Tattoo ved SØVÆRNETS TAMBURKORPS på Flådestationens område ca. kl og 1330 Opvisning med LYNX Helikopter fra SØVÆRNETS HELIKOPTERTJENESTE ca. kl VTS se hvordan alt sejlads på Storebælt kontrolleres Sejlads på Storebælt med Marinehjemmeværns kutter Praktiske oplysninger: Der vil være mulighed for køb af mad og drikke i tidsrummet Parkering vil foregå udenfor Flådestationens område

FORSVARET. i Korsør. april 2010

FORSVARET. i Korsør. april 2010 FORSVARET i Korsør april 2010 2 REDAKTIONSUDVALGET Søværnets Operative Logistiske Støttecenter Korsør (OPLOG KOR) Sylowsvej-4220 Korsør E-mail: LESEK.OLSK@mil.dk http://forsvaret.dk/oplogkor Telefax: 58

Læs mere

FLÅDESTATION KORSØR holder åbent hus lørdag den 22. august 2015 Fra kl. 10-16

FLÅDESTATION KORSØR holder åbent hus lørdag den 22. august 2015 Fra kl. 10-16 FLÅDESTATION KORSØR holder åbent hus lørdag den 22. august 2015 Fra kl. 10-16 Flådestation Korsør holder åbent hus lørdag den 22. august kl. 10-16 som led i de Maritime Kulturdage i Korsør. Korsør vil

Læs mere

Med Trygjollen på tur til Bornholm

Med Trygjollen på tur til Bornholm Med Trygjollen på tur til Bornholm Af Tina Rasmussen I forbindelse med sit frivillige arbejde har formanden for Trygjollen, Flemming Jensen, ofte været i kontakt med MOCS (Maritimt Overvågning Center Syd).

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen

Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen det skete i uge 22 Den Jyske Sparekasse sponsor for SUB09 kvinder SUB09 tegnede allerede ved starten i 2009 en sponsoraftale på overtræks sæt med daværende Sparekassen i Skals. Denne aftale er nu udbygget,

Læs mere

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG

NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 22 JULI 2011 ÅRGANG 6 Så gik den første halvdel af sæsonen, og det er blevet til flere nederlag end sejre, men en stigende formkurve fortæller os, at vi i efteråret helt sikkert vil

Læs mere

Rejsebrev 5 EYC1 Marathon

Rejsebrev 5 EYC1 Marathon Rejsebrev 5 Dag 6 og 7 Fredag blev konkurrence hviledag for de danske skytter, da vi ikke havde nogle hold med. Dagen gik med træning på hotellet, en tur til konkurrencebanen for et heppe, hygge, gåtur

Læs mere

Dagbog fra P-kort skytterne i Bisley torsdag d. 12/8 2010:

Dagbog fra P-kort skytterne i Bisley torsdag d. 12/8 2010: Dagbog fra P-kort skytterne i Bisley torsdag d. 12/8 2010: Vi ankom i går eftermiddags efter en udramatisk tur, som dog bød på en frisk samarbejdsopgave nemlig at proppe otte skytter og en træner ind i

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Historisk tur til Bangsbo museum. Søværnets sergent- og grundskole. Flådestation Frederikshavn.

Historisk tur til Bangsbo museum. Søværnets sergent- og grundskole. Flådestation Frederikshavn. Historisk tur til Bangsbo museum. Søværnets sergent- og grundskole. Flådestation Frederikshavn. Medlemmer af historisk udvalg ved distrikt Himmerland-Thy og andre interesserede, var lørdag den 31. maj

Læs mere

FLOTILLEBLADET HVF 244 SVENDBORG FEBRUAR MARTS - APRIL MHV 0. Velkommen til en ny udgave af FLOTILLEBLADET for HVF 244. Læs mere andet sted i bladet.

FLOTILLEBLADET HVF 244 SVENDBORG FEBRUAR MARTS - APRIL MHV 0. Velkommen til en ny udgave af FLOTILLEBLADET for HVF 244. Læs mere andet sted i bladet. FLOTILLEBLADET 2015 HVF 244 SVENDBORG FEBRUAR MARTS - APRIL MHV 0 Velkommen til en ny udgave af FLOTILLEBLADET for HVF 244. Læs mere andet sted i bladet. HVF 244 TIL NYTÅRSGUDSTJENESTE 2015 startede, traditionen

Læs mere

Maj 2011 MAJ 2011 MAJ 2011

Maj 2011 MAJ 2011 MAJ 2011 Maj 2011 MAJ 2011 MAJ 2011 Drømmen om en verden! Drømmen om en verden! Forestil dig en verden, en verden uden Forestil krig, dig uden verden, sult, uden en fattigdom verden. uden krig, uden sult, uden

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

FALKEPOSTEN. Juli. F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag

FALKEPOSTEN. Juli. F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag FALKEPOSTEN Juli 2015 F Forsidens foto er fra fællesmiddag og bål Sankt Hans eftermiddag HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi turer ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur

Læs mere

Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje!

Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje! Rejsebrev 6 fra Junior Cup i Reggio Calabria i Italien. Lørdag den 22. maj 2010 blev en stor dag for Dansk Bueskytteforbund. Ved guldfinalestævnet blev det til fire guld og en sølv medalje! Simon, Stephan

Læs mere

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup

Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Ankenævnets j.nr. 4858521-0001 Klage over mangler ved bryllup Klager bestilte 14. december 2007 et bryllupsarrangement hos indklagede til afholdelse den 6. september 2008. Klager modtog den 17. december

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Beretning fra turneringsudvalget:

Beretning fra turneringsudvalget: Beretning fra turneringsudvalget: Set fra min pind som formand for Turneringsudvalget har det været en god sæson. Det har været lidt nemmere at få enderne til at hænge sammen i år, men det har også meget

Læs mere

CYPERN 2012 Coral Beach

CYPERN 2012 Coral Beach TIRSDAG: Christina. Fripas. Amanda. Vi startede ud med nået morgenmad. Derefter gjorde vi os klar til dagens hårde og eneste program. Vi var godt trætte efter morgenpasset. Vi blev delt op i to grupper.

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Prædiken til 2. s. e. trin. 2015 kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. e. trin. 2015 kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til 2. s. e. trin. 2015 kl. 10.00 i Engesvang 725 - Det dufter lysegrønt 257 v. 4-5 af Vaj du korset flag på voven 385 - Op alle som på jorden bor 330 - Du som ud af intet skabte 144 v. 5 hvor

Læs mere

BLÅ NEGL FEB 2017 FELTAVIS

BLÅ NEGL FEB 2017 FELTAVIS BLÅ NEGL 24 26 FEB 2017 FELTAVIS Nr. 01 Hærhjemmeværnsdistrikt Sydøstjylland Klar parat start Blå Negl 2017 Den 24/02-17 kl. 1956 var det 19. gang at Blå Negl blev iværksat. I år med rekord stor deltagelse

Læs mere

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes.

1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. 1.p skriver rejsedagbog fra Nantes. Rejsedagbog lørdag d. 26. marts Vi mødtes i Kastrup lufthavn kl. 6:00. Spændingsfyldte fløj vi mod Paris Charles de Gaulle kl. 8:20. I lufthavnen spiste vi frokost og

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge 36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge Den traditionsrige sejlads, Fyn Rundt for bevaringsværdige Sejlskibe løber af stabelen i næste uge. Med de sidste tilmeldinger er Fyn Rundt nu oppe på 36

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i.

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt. Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i. Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 122 Offentligt Transport- og Energi samt Forsvarsministerens samråd i Trafikudvalget Tirsdag den 26. april 2005 Indledning. Som min kollega

Læs mere

Gilleleje Marineforening

Gilleleje Marineforening Gilleleje Marineforening Nr. 19 december 2011 Adresse Gilleleje Marineforening ønsker alle medlemmer en rigtig glædelig jul samt et godt nytår I gamle dage Inspireret af Søren Svendsens foredrag om gamle

Læs mere

Nyhedsbrev juli 2013

Nyhedsbrev juli 2013 Nyhedsbrev juli 2013 Nyhedsbrevene bliver udsendt ca. den 1. april, 1. juli, 1. oktober og 1. december. Der modtages meget gerne indlæg m.v. til vores nyhedsbreve. Redaktion for dette nyhedsbrev: Torben

Læs mere

Surf symposium 2013. Kristian deltog ikke i dagens workshops, da hans tilstedeværelse anden steds var

Surf symposium 2013. Kristian deltog ikke i dagens workshops, da hans tilstedeværelse anden steds var Surf symposium 2013 Fredag den 18. oktober, drog to kajakroere fra HTN (Jacob Jensen & Kristian Balslev ) afsted mod Klitmøller. Med en vis portion spænding i maven, masser af grej i bagagerummet og to

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

P UFFEN. Nyt for medlemmer af Mjk. Puffen - juni 2017

P UFFEN. Nyt for medlemmer af Mjk. Puffen - juni 2017 P UFFEN Nyt for medlemmer af Mjk. Puffen - juni 2017 Tirsdag den 2.maj havde vi besøg af 14 oldboys håndboldspillere fra DHG, der som led i det sociale samvær tager rundt og ser forskellige ting/steder.

Læs mere

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation

25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation 25-års jubilarer i københavn - 2013 Af: Arne Iversen, StilladsInformation Torsdag den 14. november var der inviteret til jubilæumsreception i 1920-klubben. Tre af klubbens mere end 600 medlemmer har i

Læs mere

Beretning fra EM Master i pilzen juli 2016.

Beretning fra EM Master i pilzen juli 2016. Beretning fra EM Master i pilzen juli 2016. Dag 1 Så kom de Danske Masters løftere godt fra start, da første mand på podiet tirsdag eftermiddag, Steen Wissing vandt sølv i totalen i masters 4 med 4 mand

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Nyhedsbrev sommer 2015.

Nyhedsbrev sommer 2015. Nyhedsbrev sommer 2015. Formandens klumme Æ bådslæw. Laksen Aktiviteter. Sommeren eller mangel på samme, er over os! Og aktiviteterne burde køre i højeste gear. Vi må erkende at vejret har begrænset et

Læs mere

Flotte fynske bronzemedaljer ved HoldDM.

Flotte fynske bronzemedaljer ved HoldDM. Flotte fynske bronzemedaljer ved HoldDM. Lørdag den 1. juni blev Retriever Klubbens DM for hold afholdt af Region Østjylland på Fussingø, ved Randers. Det fynske hold bestod i år af: Anette Hussmann med

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012

UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 UNGDOMSKOLLEGIETS EGEN AVIS APRIL 2012 KOLLEGIE NYT Thomas M., Rasmus, Søren, Sabrina og Camilla sammen med Mikkel Hansen kåret som verdens bedste håndboldspiller. VIGTIGT: Kollegienyt kan endvidere ses

Læs mere

Forlig Konference for Tjenestestedschefer

Forlig Konference for Tjenestestedschefer Forlig 2005-2009 Konference for Tjenestestedschefer Et nyt og stærkt forsvar Styrker til udsendelse alle skal være klar! Totalforsvarskapacitet Forsvaret tager sig af sine ansatte Færre civile Forsvaret

Læs mere

KFUM-Spejderne i Kølstrup Q1 2011

KFUM-Spejderne i Kølstrup Q1 2011 KFUM-Spejderne i Kølstrup Q1 2011 7. Feb Bæver: Troen på? Ulve: Fuldmånemøde 14. Feb Bålhygge 21. Feb Spejderfri 28. Feb Bæver: Kims Ulve: Kort og godt 28. Feb Ordinært gruppemøde Junior/Trop hjælper med

Læs mere

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden.

HERMOD-NYT NYHEDSBREV NR. 4, 2015. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Velkommen til 4. udgave af Hermod-Nyt, som formidler nyheder og info, der ikke er at finde på hjemmesiden. Bestyrelsen håber at Hermods medlemmer vil benytte sig af muligheden for at være med til at fylde

Læs mere

NR. 23 OKTOBER 2011 ÅRGANG

NR. 23 OKTOBER 2011 ÅRGANG SUPERVETERANERNE NR. 23 OKTOBER 2011 ÅRGANG 6 Kære Siggi Nu nærmer tiden sig til at vi skal skifte formand, derfor vil jeg gerne på holdets vejne sige rigtig mange tak for de 20 år der er gået med dig

Læs mere

Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15

Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15 Kære Alle 90 års fødselsdag fejret d. 15. maj Æblebladet. Sæby. 01. 08. 2015 Nr.15 Blandt havens mange gæster denne dag var også efterkommere af Grethe og Nic. Nellemann. 40 personer fra nær og fjern var

Læs mere

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye.

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye. BE 2010 BENTLEY USER KONFERENCE I PHILADELPHIA Det sjove. Vi var 3 fra VD, Kåre Friis-Christensen, VDS, Allan Lundgren, VDK og jeg, Jette Voigt, VDS. Kåre og jeg startede fra Skanderborg kl. 04:50 lørdag

Læs mere

Studietur til Montpellier i forlængelse af generalforsamlingen 2017

Studietur til Montpellier i forlængelse af generalforsamlingen 2017 Studietur til Montpellier i forlængelse af generalforsamlingen 2017 som i år afholdes på Quality Hotel i Høje Taastrup, Carl Gustavs Gade 1, 2630 Taastrup onsdag den 26. april kl. 16.00. Efter bestyrelsen

Læs mere

ØSTERLARS FRISKOLE. Oprindelse og start.

ØSTERLARS FRISKOLE. Oprindelse og start. ØSTERLARS FRISKOLE Oprindelse og start. Men før det kom så vidt, at man kunne starte i egne bygninger på Fredbo, gik mange bryderier, tanker og positive planer forud. Sindene er blusset op i skoleaffæren

Læs mere

nklah Dagsorden: 2. Bestyrelsens beretning

nklah Dagsorden: 2. Bestyrelsens beretning nklah ProjekVTema Tid og sted Generalforsamling Ballerup den 1. november 2011 Fordeler Medlemmer af Siemens Vinklub Dagsorden: 1. Valg af dirigent og referent 2. Bestyrelsens beretning 3. Fremlæggelse

Læs mere

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE.

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. Vi startede fra Skive den 26/7 2007 KL.6.30 og kørte til Frederikshavn for vi skulle sejle KL10.00 til Gøteborg. Der efter kørte vi til Håverud hvor vi ville se når

Læs mere

Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år.

Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år. 50 års jubilæum Jubilæet er vel overstået, så nu er vi godt i gang med (som nogle af deltagerne bemærkede) de næste 50 år. 50 år er meget lang tid at skulle forholde sig til, og samfundet vil sandsynligvis

Læs mere

Ford V8 Nyt. Nr. 23 september 2012

Ford V8 Nyt. Nr. 23 september 2012 Kære Medlemmer i Dansk Ford V8 Klub. Som de fleste af jer sikkert har erfaret, så er klubbladet udeblevet. Dette skyldes at vores formand og redaktør, Hans Pedersen har valgt at trække sig helt ud af klubben

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Bus IMANTA Riga Letland Foto JEN

Bus IMANTA Riga Letland Foto JEN Bus IMANTA Riga Letland Historien om tøjindsamling og Bus til Letland Et tilbageblik den 13. januar 1995. For 20 år siden sendte Århus Sporveje en Gammel bus fyldt med uniformer til Riga i Letland, modtageren

Læs mere

En lille opdatering på året som snart er brugt op!!

En lille opdatering på året som snart er brugt op!! En lille opdatering på året som snart er brugt op!! Så har vi næsten slidt endnu et år op, og vi vil lige lave et lille tilbageblik på året, som har mindre end 2 måneder tilbage. Bestyrelsen har i året

Læs mere

Årsberetning fra Beredskabsforbundet Regions Hovedstaden for 2011.

Årsberetning fra Beredskabsforbundet Regions Hovedstaden for 2011. Region Hovedstaden Årsberetning 2011. Årsberetning fra Beredskabsforbundet Regions Hovedstaden for 2011. Regionsårsmødet i kreds Vestegnen fredag den 23. marts 2012. Så har Region Hovedstaden været i gang

Læs mere

Nyheder fra Arli nr. 3.

Nyheder fra Arli nr. 3. Nyheder fra Arli nr. 3. Lørdag morgen afsted fra Liege til Huy ca. 35 km og 2 sluser. Vi får en fin plads i Yacht Club De Huy lige i udkanten af byen. Vi er nu på vej op i Ardennerne, hvilket turen bærer

Læs mere

På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug.

På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug. TALE TIL STANDERHEJSNING SØNDAG DEN 24. april kl. 14.00 På bestyrelsens vegne vil jeg gerne byde alle velkommen her i dag til standerhejsning, hvor vi også skal tage vores nye flotte udestue i brug. Særlig

Læs mere

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid.

Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Vores sidste rejse startede den 8. sept. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi ikke gerne ikke ville komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

VM Masters, Mongoliet 2-6 Oktober 2018

VM Masters, Mongoliet 2-6 Oktober 2018 VM Masters, Mongoliet 2-6 Oktober 2018 Afgang Søndag fra Kastrup over Moscow, og ca 17 timer senere var vi installeret på Hollyday Inn i Ulan-Bator Mongoliet. Vi skulle til teknisk møde mandag aften, som

Læs mere

Guldhvalpen. Dorte Marcussen

Guldhvalpen. Dorte Marcussen Guldhvalpen Dorte Marcussen GULDHVALPEN Tekst og tegning Dorte Marcussen Udgivet i ét eksemplar i 1981 Til Frida og Karla 2013 Forlaget Muffin Der var uro i hundekennelen Hundens Fryd. Freja havde været

Læs mere

OCD LANDSSAMLINGER I RUNGSTED

OCD LANDSSAMLINGER I RUNGSTED OCD LANDSSAMLINGER I RUNGSTED OCD og KDY s Ungdomscenter i Rungsted inviterer til træningslejr den 29.- 30. marts samt den 5.- 6. april. Lejrene er åbne for alle A- og B- sejlere. Alle A- sejlere skal

Læs mere

side 9 manden StilladsInformation nr. 107 - juni 2013 Alder: 50 Stilladser, Kbh. Start i branchen: 1988

side 9 manden StilladsInformation nr. 107 - juni 2013 Alder: 50 Stilladser, Kbh. Start i branchen: 1988 StilladsInformation nr. 107 - juni 2013 side 9 manden Navn: Lars Henriksen Bopæl: Humlebæk Alder: 50 Firma: Oldenborg Stilladser, Kbh. Start i branchen: 1988 Stilladsudd: ERFA 1 og 2, Faldsikring Tillidshverv:

Læs mere

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø.

Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Klaus Nars Holm U-de midt i Fa-rum Sø midt mel-lem Fa-rum og Vær-lø-se lig-ger der en lil-le ø. Så-dan en lil-le ø kald-es en holm, og den-ne holm hed-der Klaus Nars Holm. Den lil-le ø er op-kaldt Ef-ter

Læs mere

Det er altid spændende om ens bagage er kommet med fra Paris. Vores var der heldigvis, alle 4 og nu kunne vi så bevæge os hen til tolden.

Det er altid spændende om ens bagage er kommet med fra Paris. Vores var der heldigvis, alle 4 og nu kunne vi så bevæge os hen til tolden. Vores sidste rejse startede den 8. sept. 2016. Vi havde trukket det så længe vi kunne, da vi gerne ville undgå komme i den værste regntid. Månederne juli/aug er der, hvor det regner allermest og selv om

Læs mere

European Youth Cup Héviz, Ungarn maj 2016

European Youth Cup Héviz, Ungarn maj 2016 : Rejsebrev 6 Lørdag den 7. maj. Individuel finale dag! Der var lagt op til tre meget spændende individuelle finaler, hvor vi var sikre på minimum en medalje. Første mand på banen var Christoffer der skulle

Læs mere

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde

SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST. Christiansminde SVENDBORG 2007 28. JULI 4. AUGUST Christiansminde Lørdag Regnvejr Luna kommer hjem fra 2 uger i Thailand og vi henter hende i lufthavnen ved halvottetiden. Hjemme hos Luna spiser vi morgenmad og snakker

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Med Rimo på Bornholm 2013.

Med Rimo på Bornholm 2013. Med Rimo på Bornholm 2013. Hold 4 5 6 og 7 tog i weekenden d. 17. 19. august på tur til Bornholm, for at køre Bornholm Rundt søndag d. 18.08.13. Her er (endelig) en lille stemningsrapport.. Rimo s (næsten)

Læs mere

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Ja, sådan starter et rigtigt eventyr. Det der følger er også et eventyr, som man ikke har kendt mage. Lad eventyret begynde: Der var engang

Læs mere

OSTEN P FALKE tober 2017 Figur 1

OSTEN P FALKE tober 2017 Figur 1 FALKEPOSTEN oktober 2017 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, stranden, skoven og byen. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013

Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 CAFA Hovedvejen 3 4000 Roskilde Telefon 46 37 32 32 Web cafa.dk 11.marts 2013. Rapport vedr. uanmeldt tilsyn 2013 Institution/opholdssted Ungdomscentret Allégården Frederiksberg Allé 48, 1820 Frederiksberg

Læs mere

Seniorjobberen. 28 januar 2016. Endestationen ved afslutningen af arbejdslivet. Seniorjobberen Nyhedsbrev. Nr. 1. Nyhedsbrev

Seniorjobberen. 28 januar 2016. Endestationen ved afslutningen af arbejdslivet. Seniorjobberen Nyhedsbrev. Nr. 1. Nyhedsbrev 28 januar 2016 Nr. 1-28. januar 2016. Nr. 1 Endestationen ved afslutningen af arbejdslivet har været på besøg på Toilettet med opsyn ved Nørreport Station og talt med seniorjobber Steen Erik Svendsen.

Læs mere

FRITTERENS MÅNEDSBREV

FRITTERENS MÅNEDSBREV FRITTERENS MÅNEDSBREV SÅDAN GIK NOVEMBER MÅNED I november måned fik børnene følgende at spise til eftermiddagsmad. Husk, som altid, at Lone gerne tager mod forslag til eftermiddagsmaden. A38 med ymerdrys

Læs mere

NYT HERSKINDSKOLEN & NORDLYSET. Nytårsaften uden fyrværkeri?

NYT HERSKINDSKOLEN & NORDLYSET. Nytårsaften uden fyrværkeri? Nytårsaften uden fyrværkeri? Efter år 1900 blev det almindeligt at fyre fyrværkeri af. Før hen var det kun soldater og jægere der skød op i luften for at markere årsskiftet. Dengang var det også skik at

Læs mere

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013

Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Forsvarschefens tale ved Flagdagen den 5. september 2013 Deres kongelige højheder, formand for Folketinget, ministre kære pårørende og ikke mindst kære hjemvendte! Hjemvendte denne flagdag er jeres dag.

Læs mere

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen

Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Gateway Blokhus Erhvervsliv samarbejder med Naturstyrelsen Helle Larsen, Hune Bageri Merete Hansen, Hune Blokhus Cykeludlejning Baggrunden/opstarten på samarbejde med Naturstyrelsen Merete Startede samarbejde

Læs mere

Blue Hors et flot sted med mange smukke heste Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

Blue Hors et flot sted med mange smukke heste Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Blue Hors et flot sted med mange smukke heste Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Her stod de så, alle 50, ivrigt lyttende efter hvad Lene Hansen, med ryggen til, havde at fortælle om Blue Hors. Blue

Læs mere

OSTEN P ALKE F Oktober 2015 Figur 1

OSTEN P ALKE F Oktober 2015 Figur 1 FALKEPOSTEN Oktober 2015 HJÆLP OS MED AT BEVARE BUSSEN Med bussen kører vi ture ud i det blå, til havet, skoven, byen og Tivoli. En tur med bussen fremkalder glæde, følelse af frihed og vi får en fornemmelse

Læs mere

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske

Brugerbladet. Atkærcenteret. April - Maj. Brugerbladet. Sommer og vinter vi mødes på. Glædelig påske Brugerbladet Udgives af Brugerrådet Atkærcenteret. Februar, April, Juni, August, Oktober, December Har du noget, du gerne vil have, bladet skal skrive om, så kontakt: Peter på tlf. 35 11 04 15 Brugerbladet

Læs mere

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev 1 Prædiken til Kr. Himmelfart 2014 på Funder-siden af Bølling Sø 723 Solen stråler over vang 257 Vej nu dannebrog på voven 392 Himlene Herre 260 Du satte dig selv Er du der? Er der sommetider nogen, der

Læs mere

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst

15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst 15. søndag efter trinitatis II konfirmandvelkomst Når vi ser en film eller læser en rigtig god bog, sker der tit det, at vi kommer til at identificere os med en af figurerne. Det er som regel den, vi synes

Læs mere

Oktober 2013 INDHOLD I DETTE NUMMER

Oktober 2013 INDHOLD I DETTE NUMMER Oktober 2013 INDHOLD I DETTE NUMMER Vellykket loppemarked i Lyset SOS børnebyerne fik overskuddet... Glimt fra sommerfest og loppemarked Renovering af hovedtrappe Valby Kino Indkaldelse til generalforsamling

Læs mere

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650

Helenenyt. Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 nr 9 - september 2013 Helenenyt Nr. 9 (september - årgang 24) Plejehjemmet Helenesminde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Tlf 39105650 Ansvarshavende: Maj Greifenstein tlf: 29347195 eller 39105651 email:

Læs mere

Festival kataloget 2013 er på gaden

Festival kataloget 2013 er på gaden Nyhedsbrev 4 Festival kataloget 2013 er på gaden Ligesom sidste år er deltagertallet på festivalen stigende. I år deltager 101 kunstnere fra i alt 12 lande i de ni dage festivalen varer. Alene den lokale

Læs mere

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre?

Interviews og observationer fra MOT-sammen Da du startede i MOT-sammen, havde du så aftalt at tage af sted sammen med andre? Interviews og observationer fra MOT-sammen 2018 Indhold Interview 1...1 Interview 2:...2 Interview 3:...4 Interview 4:...5 Interview 5...6 Interview 6:...8 Observationer:...9 Interview 1 Informant: Mand,

Læs mere

Jeugdtour van Assen 1996

Jeugdtour van Assen 1996 Jeugdtour van Assen 1996 Af: Tonni Johannsen (SCK-Nyt 4/1996). Det er lørdag den 20. juli, taskerne og cyklen er pakket i bilen. Kl. 17.30 startede min far bilen. Jeg skulle til Kolding og derefter med

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 35-36 2014

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 35-36 2014 OL. Det første større SFO arrangement her i det nye skoleår er OL i Skovby. Her dyster vi mod SFO fra Skovby, Låsby og Herskind i en række discipliner som f.eks. mooncar ræs, fodbold, sjipning m.v. Arrangementet

Læs mere

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen

Klaus Nar. Helle S. Larsen. Furesø Museer 2008. Ideer til undervisningen Ideer til undervisningen Læs bogen og brug den Lad eleverne sætte mere dialog til følgende passager: da Klaus gerne vil se kongen, og moderen siger nej da kongen stopper op og snakker med Klaus da kongen

Læs mere

Hilsen fra redaktionen

Hilsen fra redaktionen NYHEDSBLADET - for Klingstrupvænget & Rødegårdsvej Hilsen fra redaktionen Kære beboer, Du sidder nu med årets første udgave af vores nyhedsblad; rigtig mange gange velkommen. I dette nyhedsblad skal vi

Læs mere

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia.

Indhold. Model for en dag vol. 2. Julegaveværksted. Det Blå Marked. Juledekorationer. Madbix med gæstekok. Nissebowling. Lucia. Dag Dato Aktivitet Personale Tirs 4. nov Model for en dag vol. 2 To, Ki, Ja, Tr, Ti Tors 6. nov Butterflymøde Ki, Ja, Ca, Tirs Tors 11. nov 13. nov Svanesang Julegaveværksted Drengerøvsaften FIFA på PlayStation

Læs mere

Beboerblad for. Ellekonebakken, Guldstjernevej og Firkløvervej. September 2013. Læs mere om det, inde i bladet på side 3

Beboerblad for. Ellekonebakken, Guldstjernevej og Firkløvervej. September 2013. Læs mere om det, inde i bladet på side 3 Beboerblad for Ellekonebakken, Guldstjernevej og Firkløvervej September 2013 Er dette Sidste udgave af Beboerbladet????? Læs mere om det, inde i bladet på side 3 Side 2 HER PÅ BAKKEN september 2013 HER

Læs mere

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN

Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN Januar 2012 3. årg. Nr. 1 P-POSTEN ØSTSALLING PENSIONISTFORENING NYHEDSAVIS PENSIONISTFORENINGENS NYHEDSAVIS JANUAR 2012 3. ÅRGANG NR. 1 Formanden skriver: Ventetiden Den 1. december var vi til adventsfest

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur Engang sejlede Ladbyskibet på vandet omkring Kerteminde. Måske tog det også på togter rundt i vikingernes verden. Ladbyskibet var et langskib på 21 m. Det har været stort og flot.

Læs mere

LOUISIANA LEJRSKOLE

LOUISIANA LEJRSKOLE LOUISIANA LEJRSKOLE 24.9 28.9.2018 FIRE DAGE PÅ LOUISIANA OG I HELSINGØR MED FOKUS PÅ KUNST, ARKITEKTUR OG KREATIVITET VIND ET GRATIS LEJRSKOLEOPHOLD MED LOUISIANA LEARNING Foto: Louisiana Learning Louisiana

Læs mere

S E J L A D S M E D G A F F E L R I G G E R E S Ø U L K E. Sejlads med gaffelriggere. Torskegilde I

S E J L A D S M E D G A F F E L R I G G E R E S Ø U L K E. Sejlads med gaffelriggere. Torskegilde I 21 Torskegilde I 25 Gamle & nye arrangementer D 17 Gourmetarrangement P 12 S K O L E U D V A L G E T 50 års hæderstegn til Mads (Jørgen Hoffmann-Madsen) I 2002 indførte K.A.S. et nyt hæderstegn for 40

Læs mere

Formandens beretning. Generalforsamlingen den 29. januar 2013.

Formandens beretning. Generalforsamlingen den 29. januar 2013. Formandens beretning Generalforsamlingen den 29. januar 2013. 1. Takker dirigenten for ordet. I år gennemfører vi generalforsamlingen uden projektor og uden Power Point. Ikke fordi vi synes, at det er

Læs mere

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014

Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 Logbog fra Clara Meinckes deltagelse i EM 2014 EM Sofia Dag 1: Vi mødtes i lufthavnen 14:45, men fløj først 16:50. Vi mellemlander i München. Vi kiggede lidt butikker, og nu flyver vi videre til Sofia.

Læs mere