Dit Liv Din Ret Livretter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dit Liv Din Ret Livretter"

Transkript

1 Dit Liv Din Ret Livretter Mad- og Måltidskoncept for ældre i Slagelse kommune der bor på plejecentre, i leve-bo miljøer samt ældre borgere i eget hjem, der får maden bragt

2 Mad- og Måltidskoncept for ældre i Slagelse Kommune Udarbejdet af Katja Krane Nymann, virksomhedsleder af Madservice Hashøj og Madservice Skovvang Jane Meng Kaae, virksomheds- og ernæringsfaglig leder, Blomstergården.

3

4 Indhold 3..Forord 4..Livretter 5..God mad hver dag, hele dagen, hele livet 6..Ernæringstilstand 7..Måltidet 8..Det aktive liv 9..Madservice 12..Plejeboliger

5 Forord Mad og måltider har stor betydning for vores fysiske, psykiske og sociale sundhed og trivsel. I Slagelse Kommune, Center for Sundhed og Ældre (CSÆ) har vi derfor også stort fokus på maden og måltiderne. Formålet med dette Mad- og Måltidskoncept (Livretter) er at beskrive vores fælles kvalitetsgrundlag for kommunens madtilbud. Vores vision er, at maden er velsmagende mad, at den er tilpasset individuelle behov, og at måltiderne er med til at skabe fællesskaber og gode oplevelser. Og ikke mindst sikre det ernæringsmæssige rigtige tilbud til den rette borger. Livretter: Dit Liv Din Ret er overskriften på Mad- og Måltidskonceptet og har iboende løftet og erkendelsen af, at maden og måltiderne skal tilpasses den enkelte borgers liv og livshistorie, for god mad er en rettighed. Livretter er samtidig betegnelsen for den standard kostform, vi tilbyder borgerne. Kostformen bygger på principperne for Kost til Småspisende, fordi denne kostform tilbyder den bedste mulighed for at forebygge underernæring. Livretter tager udgangspunkt i Slagelse Kommunes Værdighedspolitik, Den gældende kvalitetsstandard og Anbefalinger for den danske institutionskost, 2015, Den Nationale Kosthåndbog og Socialstyrelsens Nationale handleplan for måltider og ernæring til ældre i hjemmeplejen og plejebolig.

6 Livretter MAD- OG MÅLTIDSKONCEPTETS MÅLGRUPPE Slagelse Kommunes Mad- og Måltidskoncept gælder for ældre i Slagelse Kommune på plejecentre, aktivitetscentre og i eget hjem. Livretter beskriver den overordnede ramme og giver samtidig plads til, at de enkelte centre og hjemmeplejen selv kan omsætte politikken til handlinger, der passer til deres hverdag. Livretter er en overordnet generel retningslinje for måltidstilbuddet på ældreområdet. Det forudsættes, at de enkelte steder udarbejder handleplaner, hvor det beskrives, hvordan udmøntningen af Mad- og Måltidskonceptet sker lokalt. Det betyder, at det enkelte sted har indflydelse på, hvordan netop de administrerer måltiderne i dagligdagen. Det betyder dog også, at de beskrevne kvalitetsstandarder og kostformer skal følges, således at borgerne har mulighed for at få samme høje standard, uanset hvor de bor.

7 God Mad HVER DAG, HELE DAGEN, HELE LIVET I Slagelse Kommune vil vi gerne sætte endnu mere fokus på de ældres mad og måltider og være med til at gøre det at spise til en særlig oplevelse. De ældre skal opleve, at der tages hensyn til individuelle behov og præferencer for mad. Vi tager udgangspunkt i de nedenstående fokusområder: Ernæringstilstand, Måltidet og Det aktive liv med den overordnede målsætning: God mad, hver dag, hele dagen, hele livet. Ambitionen er, at alle måltider og kostformer, der serveres for de ældre, er af høj kulinarisk og ernæringsmæssig kvalitet - tilberedt med en høj andel af økologiske råvarer. Det betyder også, at der, så vidt det er muligt, anvendes sæsonens råvarer. Slagelse Kommunes målsætning er, at mindst 30% af det samlede indkøb er økologiske råvarer. Det er ligeledes et kontinuerligt fokusområde, at sundhedspersonalet skal opmuntres og oplæres i at gøre alle dagens måltider til stjernestunder.

8 Ernæringstilstand ERNÆRINGSVURDERING OG KOSTTILBUD Det er vigtigt for alle ældre at være i en god ernæringstilstand. Da ældre i plejebolig og i hjemmeplejen har øget risiko for uplanlagt vægttab og underernæring, er det særlig vigtigt at gøre en forebyggende indsats hos denne målgruppe. I Slagelse Kommune arbejder vi målrettet med Tidlig Opsporing af Begyndende Sygdom (TOBS), også på ernæringsområdet. Vores målsætning er derfor, at alle borgere, som bor i plejebolig og de hjemmeboende der er visiteret til mad med udbringning, bliver tilbudt ernæringsscreening. Her anvendes et Ernærings Vurderings Skema (EVS) som er udarbejdet ud fra Socialstyrelsens Vejledning til Ernæringsvurderingsskema (Socialstyrelsen, 2013). Spørgsmålene i EVS hjælper med at besvare, om borgeren er i ernæringsrisiko og anviser samtidig diverse handlemuligheder for at forebygge og forbedre ernæringstilstanden. I EVS vil det fremgå, om der er nogle ernæringsmæssige risikofaktorer, som har indflydelse på om den ældre får spist tilstrækkeligt. F.eks. hvis den ældre borger har brug for hjælp til at spise maden, har dårlig tandstatus eller hvis der er tygge- og synkeproblemer (Dysfagi). Underernæring har store konsekvenser for ældres funktionsevne både fysisk, psykisk og socialt. Tab af funktionsevne og uplanlagt vægttab er tæt forbundet med tab af muskelstyrke og muskelmasse.

9 Ernæringstilstand ERNÆRINGSVURDERING OG KOSTTILBUD Uplanlagt vægttab øger derfor risikoen for nedsat funktionsevne og styrken til fysiske gøremål. For borgere i plejebolig og i hjemmeplejen kan ganske små vægttab forårsage tab af funktionsevne og vægttab. Uanset størrelse øger det behovet for hjælp og har en negativ effekt på borgerens almene trivsel. I disse tilfælde er det vigtigt at igangsætte en yderligere vurdering af spiseevnen for at kunne målrette kosttilbuddet til borgeren. Det kan f.eks. være en ergoterapeut, der foretager en dysfagivurdering, omsorgstandplejen der kan sikre at tandstatus er i orden eller klinisk diætist som kan indgå i udredning af specifikke kost-/sygdomssammenhænge. I Slagelse Kommune tilbydes det varme hovedmåltid i forskellige kostformer, diæter og produktionsformer. Læs nærmere om dette i afsnittet om Madservice Hashøj og Skovvang..

10 Måltidet SOLITÆRT OG SOCIALT Mad og måltider har stor betydning for de ældre borgere. En god måltidsoplevelse for ældre borgere rummer mere end den ret, der er på menuen. Måltidsoplevelsen indeholder også de sociale aspekter omkring måltidet. Med de rette rammer kan borgernes appetit stimuleres og deres livskvalitet øges. En god appetit giver appetit på livet For borgere med dysfagi opleves det, at den gode appetit kommer (vender tilbage), når der tilbydes mad, der er tilpasset den spiseevne/ spiseproblematik, som borgeren har. Det er vigtigt, at den rigtige mad, i den rigtige konsistens, tilbydes til den rette borger, fordi mad først bliver til næring, når den er spist. Vi anbefaler, at der i plejeboliger, indføres værtinderoller ved de to hovedmåltider frokost og aften. Værtindernes rolle er at være katalysatorer for den gode stemning og være medvirkende til, at måltidet forløber, så alle får spist mest muligt. De sørger for hjælpen til de borgere, som har øget behov for hjælp til at spise.

11 Måltidet SOLITÆRT OG SOCIALT Denne anbefaling lader sig ikke direkte overføre til borgere i hjemmeplejen, som ofte spiser måltiderne i eget selskab. Ikke desto mindre, er det en god ide, at plejepersonalet medvirker til at gøre disse måltidsoplevelser til gode og værdige stunder. Det betyder, at hvis borgeren får hjælp til at varme maden, så skal den efterfølgende anrettes pænt på tallerkenen. Der kan dækkes pænt op med servietter o. lign. SPISEVENNER I Slagelse Kommune har hjemmeboende borgere mulighed for at få besøg af en spiseven, som kommer og spiser middagsmaden sammen med borgeren.

12 Det aktive liv HVERDAGSREHABILITERENDE MÅLTIDER Et aktivt liv indebærer, at de ældre inddrages i mad- og måltidssituationen både fysisk samt mentalt tilpasset deres fysiske formåen. Det betyder, at borgeren deltager aktivt f.eks. med at skrælle kartofler eller dække bord eller mentalt ved at sanse, dufte eller tale om maden og måltidets historie og tilblivelse. Med et aktivt liv lægger vi vægt på, at den ældre borger kan meget selv. Det er i tråd med det rehabiliterende perspektiv, og medarbejderne hjælper og støtter derfor borgerne i at deltage i mad- og måltidssituationen. Det gælder både for borgere i plejebolig og borgere i eget hjem. Et hverdagsaktivt liv er vigtigt, fordi det bidrager positivt til oplevelse af god livskvalitet. Hverdagens gøremål er også medvirkende til at forebygge tab af muskelmasse og styrke og er dermed med til at opretholde borgernes funktionsniveau.

13 Madservice HASHØJ OG SKOVVANG Slagelse Kommune har to produktionskøkkener under samme ledelse. Det er Madservice Hashøj og Madservice Skovvang, der henholdsvis producerer køle- og varmholdt hovedretter med tilhørende biretter. Madservice Hashøj leverer kølemad til hjemmeboende ældre, der er visiteret af visitationen i Center for Sundhed og Ældre til ydelsen Mad med udbringning. Maden bliver leveret to gange ugentlig på borgerens adresse, og maden varmes portionsvis i mikroovn. Madservice Skovvang producerer varmeholdige hovedretter og biretter til borgere i plejebolig. Her produceres og leveres maden hver dag. Begge køkkener benytter det samme kostberegningssystem og tilbyder de samme kostformer og diæter. LIVRETTER Den primære kostform for ældre kalder vi for Livretter, og det er den, der tilbydes, hvis ikke andet aftales. Livretter baserer sig på principperne for Kost til småtspisende, som er en kostform, der er særlig energitæt. Energifordelingen er i denne kostform: Protein 18 E%, fedt 50 E% og kulhydrat 32 E%. Denne kostform er valgt som standard, da ældre i plejebolig, hjemmeboende ældre der får udbragt mad samt ældre i ernæringsmæssig risiko ofte er småtspisende. Det viser sig typisk ved træthed, appetitløshed, ændringer i smagsoplevelsen, kvalme o.a.

14 Madservice HASHØJ OG SKOVVANG Småtspisende borgere kan ikke indtage store mængder af mad, og det er derfor vigtigt at tilbyde små, energitætte portioner, som er fordelt på mange måltider om dagen. Vi tager også hensyn til madens indhold af protein. Ældre borgere med kroniske sygdomme, der er fysisk inaktive og har nedsat appetit, kan have svært ved at bevare deres muskelmasse, fordi deres proteinbehov ikke bliver dækket. Det er derfor vigtigt, at bevare mængden af proteinrige fødevarer i maden. For at sikre at proteinindholdet i det varme måltid er højt og for at kunne benytte kostformen Kost til Småtspisende som primær kostform også til borgere uden ernæringsrisici og god appetit, er planlægningsnormen på kød og fjerkræ den samme som ved kostformen Sygehuskost. Livretter kan udportioneres, så det passer med borgerens energibehov. Kostformen Livretter tilbydes i forskellige varianter, se skema Lille portion = 7 MJ, Almindelig portion = 9 MJ Stor portion = 12 MJ. Planlægsnormen for Livretter i aftensmåltidet er ud fra en dagskost på 9 MJ og med energifordelingen (E%) på 18 E% for protein, 50 E% for fedt og 32 E% for kulhydrat.

15 Madservice HASHØJ OG SKOVVANG BORGERE MED GOD APPETIT Borgere med en god appetit og ingen ernæringsrisiko vil kunne spise større portioner end den småtspisende borger. Men da proteinbehovet for begge kategorier er ens, er kødmængden den samme til både småtog normalspisende. Den større portion bliver derfor anrettet med flere kartofler, grøntsager og mere sauce. HOVEDRET OG VALGFRI BIRET Da det kan være svært at dække borgernes energibehov med hovedmåltidet alene, anbefaler vi, at borgerne hver dag tilvælger en biret. En biret er fællesbetegnelsen for desserter og forretter. Biretten kan enten spises i direkte forbindelse med hovedmåltidet, men kan også med fordel spises på et andet tidspunkt som et af dagens anbefalede mellemmåltider.

16 Kostform Beskrivelse Livretter Livretter er standardkostformen, som anbefales til størstedelen af beboerne på plejecenter og hjemmeboende der får udbragt mad. Livretter egner sig godt til dig, der ikke har den store appetit og er også med til at kunne forebygge uplanlagte vægttab. Livretter Blød Livretter Blød benytter samme kostprincipper som Livretter, men kødet vil være i en blødere variant. Her vil du f.eks. Få flere fars- og fiskeretter, eller kødet vil være findelt. Dette er den anbefalede kostvariant, hvis du oplever, at du kan have svært ved at tygge maden, men du har stadig intakt synkefunktion. Livretter Gratin Livretter Gratin benytter samme kostprincipper som Livretter, men er tilegnet dig, hvis tygge- og synkefunktion er nedsat. Her er det primært tungen, der benyttes til at bearbejde maden med. Maden her er pureret forud for tilberedning, og konsistensen er sammenhængende, ensartet og blød. Denne kostform anbefales ligeledes, hvis du bliver meget træt, når du spiser almindelig mad og derfor har brug for, at maden er nem at spise. Livretter vegetar Livretter vegetar er til dig, som ikke ønsker at spise animalske fødevarer i større eller mindre omfang. Det kan være du gerne vil spise æg og drikke mælk fra dyr, selv om du ikke spiser kød. Specieldiæter Specieldiæter af forskellige typer kan bestilles, hvis du har en fødevareallergi eller en sygdom, som gør, at speciel diæt er påkrævet. I disse tilfælde skal der forefindes en lægeerklæring som dokumentation.

17 Livretter og Livretter Blød med mos Livretter og Livretter Blød kan vælges med mos, hvilket betyder at kartofler, pasta eller ris altid vil være udskiftet med kartoffelmos, og grøntsager vil være erstattet af grøntsagsmos, pureer eller timbaler Varianter og kombinationsmuligheder Når du bestiller din mad, er der altid mindst to valgmuligheder, så du kan undgå visse fødevaregrupper. F.eks. hvis du ikke bryder dig om eller har religiøse begrundelser til at fravælge retter med fisk, indmad, svinekød eller lammekød. KONTAKT: Madservice Skovvang Grønningen 1, 4200 Slagelse, tlf Mail: Åbningstider: Mandag-fredag Lørdag og søndag Madservice Hashøj Atkærvænget 27D, 4261 Dalmose, tlf Mail: Åbningstider: Mandag-torsdag Fredag Lørdag og søndag Lukket Se hjemmesider for flere oplysninger og ansøgning om madservice

18 Plejeboliger LEVE-BO ELLER MODTAGE HJEM I Slagelse Kommune er der 10 plejecentre, der er opbygget på forskellige måder. Nogle er opbygget med leve-bo miljøer, hvor en stor del af maden kan tilberedes tæt på beboerne. Andre har et centralt modtagekøkken, hvor der tilberedes morgenmad og frokost til beboerne, og hvor den varme aftensmad kommer fra Madsservice Skovvang. Plejehjemmet Antvorskov er privatejet og har eget centralt produktionskøkken tilknyttet.

19 Plejeboliger LEVE-BO ELLER MODTAGE HJEM Fælles for alle plejecentre, hvad enten det er leve-bo, centrale modtagekøkkener eller privat plejecenter, er, at de alle skal leve op til de retningslinjerne, der er beskrevet i Slagelse Kommunes kvalitetsstandard, Anbefalingerne for den danske institutionskost samt dette kostkoncept Livretter. På den måde kan borgeren være sikret, at det er den samme gode mad og måltidskvalitet, der bliver tilbudt, uanset hvilket plejecenter de flytter ind på. De enkelte plejecentre opfordres til at beskrive, hvordan de arbejder med mad og måltiderne under eget tag. Det anbefales, at du besøger plejecentrenes hjemmesider og læser mere om, hvordan de lokalt arbejder med mad og måltider. På Slagelse Kommunes hjemmeside, kan du ligeledes læse de gældende kvalitetsstandarder, Værdighedspolitik for Ældreplejen i Slagelse Kommune og Strategi om Bo miljøer for ældre i Slagelse Kommune.

20

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016 APPETIT PÅ LIVET Mad- og måltidspolitik for ældre i Københavns Kommune 2012-2016 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal tilbyde velsmagende og nærende mad, og måltiderne skal være med til at skabe fællesskaber

Læs mere

Bestillingsvejledning for det sundhedsfaglige personale. Diæter og kostformer

Bestillingsvejledning for det sundhedsfaglige personale. Diæter og kostformer Bestillingsvejledning for det sundhedsfaglige personale Diæter og kostformer Indhold Menu efter behov 5 Ældrekost 7 Lille appetit 8 Diabetes 9 Svært ved at tygge og synke 10 Vegetarisk kost 13 Andre kulturer

Læs mere

Bilag 2: KVALITETSKRAV FOR MADSERVICE

Bilag 2: KVALITETSKRAV FOR MADSERVICE Københavns Kommune, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Bilag 2: KVALITETSKRAV FOR MADSERVICE Til kommunale og private leverandører af Madservice med udbringning og Spisetilbud Københavns Kommune Sundheds-

Læs mere

Et liv med sund og nærende kost Sønderborg Kommunes kostpolitik

Et liv med sund og nærende kost Sønderborg Kommunes kostpolitik Et liv med sund og nærende kost Sønderborg Kommunes kostpolitik Ældreservice Udvalgsformanden 3 Formål 4 Traditioner 4 Kvalitet 4 Fleksibilitet 5 Valgmuligheder 6 Ernæringsvejledning 7 Information 8 Udvalgsformanden

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012

APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 APPETIT PÅ LIVET UDKAST MARTS 2012 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK FOR ÆLDRE I KØBENHAVNS KOMMUNE 2012-2016 1 INDHOLD Forord...3 APPETIT PÅ LIVET...4 Madkvalitet...5 Det gode måltid...6 Det rette tilbud til den

Læs mere

Notat. Bilag 2: Forvaltningens eksisterende indsatser. Beskrivelse af forvaltningens eksisterende indsatser og data på ernæringsområdet

Notat. Bilag 2: Forvaltningens eksisterende indsatser. Beskrivelse af forvaltningens eksisterende indsatser og data på ernæringsområdet Omsorg og Rehabilitering Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Notat Bilag 2: Forvaltningens eksisterende indsatser Beskrivelse af forvaltningens eksisterende indsatser og data på ernæringsområdet Hjemmeboende

Læs mere

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand

Forord. Søren Rasmussen. Seniorudvalgsformand Forord Sund mad har et stort potentiale i forhold til at sikre sund aldring og dermed evnen til at klare daglige gøremål. I modsætning til andre aldersgrupper er det især underernæring og vægttab, som

Læs mere

MADSERVICE TIL KOMMUNENS HJEMMEBOENDE BORGERE

MADSERVICE TIL KOMMUNENS HJEMMEBOENDE BORGERE 2014 MADSERVICE TIL KOMMUNENS HJEMMEBOENDE BORGERE Kvalitetsstandard for madservice til kommunens hjemmeboende borgere Hvad er ydelsens grundlag Hvilke behov dækker ydelsen Hvad er formålet med ydelsen

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET UDKAST APRIL 2012

APPETIT PÅ LIVET UDKAST APRIL 2012 APPETIT PÅ LIVET UDKAST APRIL 2012 MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK FOR ÆLDRE I KØBENHAVNS KOMMUNE 2012-2016 1 INDHOLD Forord...3 APPETIT PÅ LIVET...4 Madkvalitet...5 Det gode måltid...7 Det rette tilbud til den

Læs mere

Mad- og måltidspolitik på ældreområdet

Mad- og måltidspolitik på ældreområdet Mad- og måltidspolitik på ældreområdet 1 FORORD Gode måltider er en af de begivenheder, der kan være med til at øge livskvaliteten for den ældre borger. Det er afgørende for oplevelsen, at der spises i

Læs mere

MADSERVICE TIL KOMMUNENS HJEMMEBOENDE BORGERE

MADSERVICE TIL KOMMUNENS HJEMMEBOENDE BORGERE MADSERVICE TIL KOMMUNENS HJEMMEBOENDE BORGERE Godkendt KBM 25.08.11 Kvalitetsstandard for madservice til kommunens hjemmeboende borgere Hvad er ydelsens grundlag Ydelsen er udformet på baggrund af Lov

Læs mere

Kvalitetsstandard madservice hjemmeboende borgere

Kvalitetsstandard madservice hjemmeboende borgere Kvalitetsstandard madservice hjemmeboende borgere 2009 1 Kvalitetsstandard for madservice til kommunens hjemmeboende borgere Hvad er ydelsens grundlag Ydelsen er udformet på baggrund af Lov om social service

Læs mere

MADSERVICE PÅ KOMMUNENS PLEJECENTRE

MADSERVICE PÅ KOMMUNENS PLEJECENTRE 2014 MADSERVICE PÅ KOMMUNENS PLEJECENTRE Kvalitetsstandard for madservice på kommunens plejecentre Lovgrundlag Hvilke behov dækker ydelsen Hvad er formålet med ydelsen Hvem er berettiget til ydelsen Hvilke

Læs mere

Kostformer hos. Favrskov Mad

Kostformer hos. Favrskov Mad Kostformer hos Favrskov Mad Kostformer hos Favrskov Mad For at sikre at borgere, der køber mad hos Favrskov Mad, får mad der er tilpasset individuelle behov, er det vigtigt at tilbyde den rette kostform/diæt,

Læs mere

FORSLAG KVALITETSSTANDARD for Ældreområdet i Guldborgsund Kommune MADSERVICE. Servicelovens 79 (aktivitet, cafeterier) og 83 (madservice).

FORSLAG KVALITETSSTANDARD for Ældreområdet i Guldborgsund Kommune MADSERVICE. Servicelovens 79 (aktivitet, cafeterier) og 83 (madservice). FORSLAG KVALITETSSTANDARD for Ældreområdet i Guldborgsund Kommune MADSERVICE Lovgrundlag Servicelovens 79 (aktivitet, cafeterier) og 83 (madservice). Hvilket behov dækker hjælpen Madservice til borgere

Læs mere

MADSERVICE PÅ KOMMUNENS PLEJECENTRE

MADSERVICE PÅ KOMMUNENS PLEJECENTRE 2013 MADSERVICE PÅ KOMMUNENS PLEJECENTRE Kvalitetsstandard for madservice på kommunens plejecentre Lovgrundlag Ydelsen er udformet på baggrund af Lov om social service 91. Hvilke behov dækker ydelsen Døgnkost,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik på ældreområdet

Mad- og måltidspolitik på ældreområdet Mad- og måltidspolitik på ældreområdet FORORD Gode måltider er en af de begivenheder, der kan være med til at øge livskvaliteten for den ældre borger. Det er afgørende for oplevelsen, at der spises i hyggelige

Læs mere

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og Måltidspolitik. Social, Sundhed og Beskæftigelse Morsø Kommune

APPETIT PÅ LIVET. Mad- og Måltidspolitik. Social, Sundhed og Beskæftigelse Morsø Kommune APPETIT PÅ LIVET Mad- og Måltidspolitik. Social, Sundhed og Beskæftigelse Morsø Kommune 2019-2021 1 Forord Morsø Kommune ønsker med mad- og måltidspolitikken at bidrage til øget livskvalitet og trivsel

Læs mere

Vordingborg Madservice

Vordingborg Madservice Vordingborg Madservice God og veltilberedt mad lige til døren September 2015 Vordingborg Madservice mad med høj kvalitet - og den gode smag Vi tilbereder velsmagende mad af friske råvarer, fra de bedste

Læs mere

KVALITETSSTANDARD for Ældreområdet i Guldborgsund Kommune 2014 MADSERVICE. Servicelovens 79 (aktivitet, cafeterier) og 83 (madservice).

KVALITETSSTANDARD for Ældreområdet i Guldborgsund Kommune 2014 MADSERVICE. Servicelovens 79 (aktivitet, cafeterier) og 83 (madservice). KVALITETSSTANDARD for Ældreområdet i Guldborgsund Kommune 2014 MADSERVICE Lovgrundlag Servicelovens 79 (aktivitet, cafeterier) og 83 (madservice). Hvilket behov dækker hjælpen Madservice til borgere som

Læs mere

Spørgeskema: plejecenter

Spørgeskema: plejecenter Kulinarisk kvalitet Er det din vurdering, at maden generelt imødekommer de ældre borgeres ønsker? Nogle gange, sjældent Har de ældre borgere mulighed for at komme med ønsker til menuplanen? Overbringer

Læs mere

Det handler derfor om en hurtig indsats med den rigtige kosttype, eller endnu bedre en generel forebyggende indsats.

Det handler derfor om en hurtig indsats med den rigtige kosttype, eller endnu bedre en generel forebyggende indsats. FORORD At gøre en ernæringsmæssig indsats, er en meget vigtig faktor for at bevare et godt funktionsniveau højt op i alderen. Vægt, vægtudvikling og indtag af mad og drikke er de bedste parametre til at

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ ÆLDREOMRÅDET

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ ÆLDREOMRÅDET MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ ÆLDREOMRÅDET Indledning Maden og måltidet har stor betydning for vores fysiske, psykiske og sociale sundhed. Måltidet er for mange et lyspunkt i hverdagen, også når man er ældre.

Læs mere

Dysfagi. - mad til patienter med tygge- og synkevanskeligheder. Anja Weirsøe Dynesen Cand.scient. i human ernæring, tandlæge, ph.d. 12.

Dysfagi. - mad til patienter med tygge- og synkevanskeligheder. Anja Weirsøe Dynesen Cand.scient. i human ernæring, tandlæge, ph.d. 12. Dysfagi - mad til patienter med tygge- og synkevanskeligheder Anja Weirsøe Dynesen Cand.scient. i human ernæring, tandlæge, ph.d. 12. juni 2018 Agenda Hvad er dysfagi? Hvem har dysfagi? Konsekvenser af

Læs mere

Ernæringsvurdering. Dato: Navn: Højde: Fødselsdag: Bolig: Kontaktperson:

Ernæringsvurdering. Dato: Navn: Højde: Fødselsdag: Bolig: Kontaktperson: Ernæringsvurdering Navn: Højde: Fødselsdag: Bolig: Kontaktperson: Vigtigt at vide om ernæring Introduktion Mad er en kilde til liv og livskvalitet. Som ældre er det derfor meget vigtigt ikke at blive undervægtig.

Læs mere

Kvalitetsstandard for madservice uden levering

Kvalitetsstandard for madservice uden levering Center for Ældre og Omsorg 13 Kvalitetsstandard for madservice uden levering Lov om social service 83. 2019 Indledning I Fredensborg Kommune ydes der madservice med og uden levering. Kvalitetsstandarderne

Læs mere

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem

Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Handleplan for mad og måltider på plejecentre og dagcentre samt madservice til borgere i eget hjem Dejlig mad og gode måltider giver os livskvalitet, bidrager til at vi holder os raske og bevarer vores

Læs mere

Mad politik for plejecentret Fortegården.

Mad politik for plejecentret Fortegården. Mad politik for plejecentret Fortegården. Mål Fortegårdens mad politik har som formål at sikre den enkelte beboer det bedst mulige tilbud om mad service i forhold til den enkeltes behov og ønsker. Mad

Læs mere

MADSERVICE PÅ KOMMUNENS PLEJECENTRE

MADSERVICE PÅ KOMMUNENS PLEJECENTRE MADSERVICE PÅ KOMMUNENS PLEJECENTRE Godkendt KMB 25.08.11 Kvalitetsstandard for madservice på kommunens plejecentre Lovgrundlag Ydelsen er udformet på baggrund af Lov om social service 91. Hvilke behov

Læs mere

Madservice - mad og måltider

Madservice - mad og måltider x Madservice - mad og måltider x Kvalitetsstandarder 2020 1 U T S A K D Indhold Kvalitetsstandard for mad og måltider Hvem kan få bevilliget mad?... 4 Hvad er målet med mad og måltider?... 4 Hvad kan du

Læs mere

Overskrift: Ernæringsscreening Akkrediteringsstandard: Godkendt: December Revideres: December 2021

Overskrift: Ernæringsscreening Akkrediteringsstandard: Godkendt: December Revideres: December 2021 Overskrift: Akkrediteringsstandard: Godkendt: December 2018 Revideres: December 2021 Formål: At identificere borgere, der er i ernæringsmæssig risiko eller er i risiko for at blive det, for at forebygge

Læs mere

ERNÆ- RINGS- VURDE- RING

ERNÆ- RINGS- VURDE- RING INFO Navn Bolig Kontaktperson Skemanummer ERNÆ- RINGS- VURDE- RING VIGTIGT AT VIDE OM ERNÆRING INTRODUKTION Mad er en kilde til liv og livskvalitet. Som ældre er det derfor meget vigtigt ikke at blive

Læs mere

Introduktion til måltidsbarometeret

Introduktion til måltidsbarometeret Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab til vurdering af kvaliteten af måltidssituationer for ældre borgere og med anbefalinger til forbedringer.. Introduktion til måltidsbarometeret Et redskab

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kostforplejning i plejeboliger. Godkendt af byrådet d.

Kvalitetsstandard. Kostforplejning i plejeboliger. Godkendt af byrådet d. Kvalitetsstandard Kostforplejning i plejeboliger Godkendt af byrådet d. Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En aktiv

Læs mere

Kvalitetsstandarder. madservice

Kvalitetsstandarder. madservice xmadservice x Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kvalitetsstandard for Hvem kan få?... 4 Hvad er målet med?... 4 Hvad kan du få hjælp til?... 4 Hvad kan du som udgangspunkt ikke få hjælp til?... 4 Valgmuligheder...

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet Et måltid er jo ikke bare det at spise! For de fleste af os er det at spise både noget vi gør, fordi vi skal indtage noget brændstof til kroppen, og fordi måltidet er

Læs mere

41 Kvalitetsstandard for madservice til kommunens hjemmeboende borgere

41 Kvalitetsstandard for madservice til kommunens hjemmeboende borgere 41 Kvalitetsstandard for madservice til kommunens hjemmeboende borgere Hvad er s grundlag Hvilke behov dækker Hvad er formålet med Hvem er berettiget til Lov om social service 83 og 91 Udbringning af hovedretter

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet 27. juni 2013 Kære borger i Bornholms Regionskommune Formålet med at udarbejde en mad- og måltidspolitik for ældreområdet er, at skabe et fælles formuleret grundlag

Læs mere

Lov om social service jf. 91 i lovbekendtgørelse 1117 af 26. september Lovgrundlag

Lov om social service jf. 91 i lovbekendtgørelse 1117 af 26. september Lovgrundlag Lovgrundlag Lov om social service jf. 91 i lovbekendtgørelse 1117 af 26. september 2007. Ydelsen Madservice er en visiteret ydelse, hvor maden produceres uden for borgerens hjem og leveres til borgeren.

Læs mere

Kost hånd bog. for hjemmeboende

Kost hånd bog. for hjemmeboende Kost hånd bog for hjemmeboende Alle fortjener en god kost 2 Kosthåndbogen - for hjemmeboende Op mod 60% af ældre beboere på plejehjem er i ernæringsmæssig risiko. En ernæringsmæssig indsats er vigtig for

Læs mere

KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER

KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER DET NORDISKE KØKKEN KLASSISK, KVALITET & GODE RÅVARER MORGENMAD Grovstykke, rugbrød og thebolle Røræg og bacon Ost, smør og marmelade Slagterens rullepølse Ylette med mysli Mælkeprodukter Æblejuice og

Læs mere

Udkast Mad og måltidspolitik 2016 Ældre og Handicap

Udkast Mad og måltidspolitik 2016 Ældre og Handicap Udkast Mad og måltidspolitik 2016 Ældre og Handicap Forord Ældre borgeres ernæringsmæssige status har stor betydning for deres helbred og livskvalitet. Fejlernæring har store konsekvenser for den daglige

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for madservice uden levering

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for madservice uden levering Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for madservice uden levering 2015 Indledning I Fredensborg Kommune ydes der madservice med og uden levering. Kvalitetsstandarderne skal sikre, at

Læs mere

Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003

Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003 Kostpolitik for ældre og handicappede i Greve Kommune Vedtaget af Socialudvalget den 22. maj 2003 Valgmuligheder Borgerne skal tilbydes så høj grad af valgmulighed som muligt. Formålet er, at den enkelte

Læs mere

Mad og måltider på plejecentre i Norddjurs Kommune 2018

Mad og måltider på plejecentre i Norddjurs Kommune 2018 Kvalitetsstandard: Mad og måltider på plejecentre i Norddjurs Kommune 2018 Målgruppe Målgruppen for tilbuddet er alle beboere på plejecentre i Norddjurs Kommune samt beboere på korttidspladser på sundheds-

Læs mere

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke

Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Har du lyst til at prøvesmage vores mad - kan du som ny kunde få en GRATIS prøvepakke Velkommen Din Private Kok glæder sig til at give dig nogle dejlige og varierede madoplevelser hver dag. Vi har mange

Læs mere

Bilag 4 - Kvalitetsstandard madservice 2015

Bilag 4 - Kvalitetsstandard madservice 2015 Kvalitetsstandard for madservice Vi har udarbejdet en række kvalitetsstandarder for praktisk hjælp, personlig pleje og madservice, som beskriver det politisk fastsatte serviceniveau, du kan forvente som

Læs mere

Kvalitetsstandard for madservice med udbringning.

Kvalitetsstandard for madservice med udbringning. Kvalitetsstandard for madservice med udbringning. Indhold Uddybning Lovgrundlag 83 i Lov om Social Service Ydelsens art Madservice med udbringning Ydelsens formål Dagligt at producere og levere et ernæringsrigtigt

Læs mere

Maden skal være sund og af høj kvalitet, så borgerne oplever at få måltider af både kulinarisk og ernæringsmæssig god kvalitet.

Maden skal være sund og af høj kvalitet, så borgerne oplever at få måltider af både kulinarisk og ernæringsmæssig god kvalitet. Notat Bilag 2 Den 5. oktober 2011 Aarhus Kommune Sundhed og Velfærd Sundhed og Omsorg Sekretariatet Søren Frichs Vej 36G 8230 Åbyhøj Madens kvalitet Maden skal være sund og af høj kvalitet, så borgerne

Læs mere

Kvalitetsstandard for madservice

Kvalitetsstandard for madservice Kvalitetsstandard for madservice 2014 Indhold 1. Hvad er en kvalitetsstandard?... 2 2. Hvad står der i serviceloven, og hvem kan tildeles madservice?... 2 3. Hvordan tildeles madservice?... 3 4. Hvad er

Læs mere

Kostpolitik Liselund Friplejeboliger 2015

Kostpolitik Liselund Friplejeboliger 2015 Kostpolitik Liselund Friplejeboliger 2015 Indholdsfortegnelse Formål med kostpolitik Værdier og visioner Baggrund og status Fokusområde 1: den rette ernæring Fokusområde 2: gode råvarer, produktion og

Læs mere

Kost hånd bog.... for beboere i plejeboliger

Kost hånd bog.... for beboere i plejeboliger Kost hånd bog... for beboere i plejeboliger Alle fortjener en god kost 2 Kosthåndbogen - for beboere i plejeboliger Op mod 60% af ældre beboere på plejehjem er i ernæringsmæssig risiko. At gøre en ernæringsmæssig

Læs mere

Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2015

Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2015 Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2015 Hvad indeholder mad og måltider? Det er plejecentrets ansvar at tilbyde en forplejning, som er sund og tilpasset dine individuelle behov. Derfor bevilges du døgnforplejning,

Læs mere

2.a Praktiske opgaver. Madservice Lovgrundlag Lov om social service 1, 83, 88, 89 og 90, 91 og 93,

2.a Praktiske opgaver. Madservice Lovgrundlag Lov om social service 1, 83, 88, 89 og 90, 91 og 93, Kvalitetsstandard 2.a Praktiske opgaver. Madservice Lovgrundlag Lov om social service 1, 83, 88, 89 og 90, 91 og 93, Visitation Borgere i egen bolig: Kan henvende sig direkte til Social og Handicap, Team

Læs mere

Tværfaglig ernæringsintervention

Tværfaglig ernæringsintervention Tværfaglig ernæringsintervention Frederiksberg har regnet på fordelene ved at tilbyde en tværfaglig indsats til ældre i ernæringsmæssig risiko. Hvad skulle indsatsen løse eller udvikle? Ifølge kommunens

Læs mere

Kostpolitik for ældreområdet

Kostpolitik for ældreområdet Kostpolitik for ældreområdet Baggrund Kostpolitikken for ældreområdet tager afsæt i ældrepolitikkens målsætning nr. 1, som lyder: Ældre er forskellige. Tilbudene til ældre skal derfor være mangfoldige

Læs mere

Nuværende madordning Allerød Kommune plejecentre. kostformer/diæter leveres. Kost til småtspisende: Protein: 18 E% Kulhydrat: 30-35 E% Fedt: 50 E%

Nuværende madordning Allerød Kommune plejecentre. kostformer/diæter leveres. Kost til småtspisende: Protein: 18 E% Kulhydrat: 30-35 E% Fedt: 50 E% Kommunens nuværende Cook chill produktion. hvor Hjemmelavet mad der køles ned. produktionsform maden tilberedes, nedkøles og derefter portioneres i enkelt portioner. Hvilke kostformer leveres? Valgmulighed

Læs mere

MADSERVICE TIL HJEMMEBOENDE

MADSERVICE TIL HJEMMEBOENDE SERVICEBESKRIVELSE 2015 MADSERVICE TIL HJEMMEBOENDE MADSERVICE TIL HJEMMEBOENDE INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. LOVGRUNDLAG Side 2. 2. MÅLSÆTNING Side 2. 3. VEJEN KOMMUNES TILBUD Side 3. 3.1. Tilbud Side 3. 3.2.

Læs mere

Madservice til borgere i eget hjem. Rudersdal Kommune

Madservice til borgere i eget hjem. Rudersdal Kommune Madservice til borgere i eget hjem Rudersdal Kommune Lovgrundlag Madservice er omfattet af 83 i Lov om Social Service (Serviceloven), med tilhørende Vejledning om personlig og praktisk hjælp, træning,

Læs mere

Spørgeskema: køkken. Serverer køkkenet grønt tilbehør til det varme måltid? Ja, dagligt

Spørgeskema: køkken. Serverer køkkenet grønt tilbehør til det varme måltid? Ja, dagligt Kulinarisk kvalitet Hvor mange køkkenmedarbejdere tilsmager maden i forbindelse med tilberedning af hvert måltid? En To Flere end to Ingen Foretager køkkenet systematisk opfølgning og evaluering af dagens

Læs mere

Breelteparkens madservice

Breelteparkens madservice Velkommen til Breelteparkens madservice Hørsholm Kommune Breelteparkens madservice Breelteparken 1 2970 Hørsholm Telefon 45 16 09 75 Tak Kære Borger Fordi du har valgt Breelteparkens madservice som madleverandør.

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK Ældreområdet 19. august 2013 Et måltid er jo ikke bare det at spise! For de fleste af os, er det at spise både noget vi gør, fordi vi skal indtage noget brændstof til kroppen, og

Læs mere

Døgnkost på plejecentre

Døgnkost på plejecentre SUNDHEDS OG SENIORAFDELINGEN Døgnkost på plejecentre - et tilbud til borgere i Jammerbugt Kommune 2018 Du kan få døgnkost på plejecentre, hvis: Du er beboer på et plejecenter i Jammerbugt Kommune. Hvad

Læs mere

Indholdsfortegnelse side 1. Præsentation side 2. Forord side 3

Indholdsfortegnelse side 1. Præsentation side 2. Forord side 3 Side 0 Indholdsfortegnelse side 1 Præsentation side 2 Forord side 3 Indsatsområde 1: Næringsberegning af opskrifter i produktionskøkkenerne, tilpasset normerne for ældrekost/sygehuskost side 4 Indsatsområde

Læs mere

DET GODE MÅLTID - GODT HVERDAGSLIV

DET GODE MÅLTID - GODT HVERDAGSLIV DET GODE MÅLTID - GODT HVERDAGSLIV Bordets glæder lader sig nyde på ethvert alderstrin, under alle livsvilkår, i alle lande og hver eneste dag; de kan dyrkes jævnsides med alle andre nydelser og bliver

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for madservice med udbringning

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for madservice med udbringning Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for madservice 2 Kvalitetsstandard for madservice med udbringning Formålet med madservice Hvem kan få hjælp? Hvad består hjælpen af? Formålet med madservice

Læs mere

SMAG Skønne måltider til alle gamle

SMAG Skønne måltider til alle gamle SMAG Skønne måltider til alle gamle Københavns Universitet og Madkulturen har kortlagt forskning og gode erfaringer om måltider til ældre i en hvidbog. Denne folder skal ses som en appetitvækker. Mange

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for madservice med levering

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for madservice med levering Fredensborg Kommune Ældre og Handicap Kvalitetsstandard for madservice med levering 2015 Indledning I Fredensborg Kommune ydes der madservice med levering. Kvalitetsstandarderne skal sikre, at der er sammenhæng

Læs mere

Ringsted Kommune. Kostkoncept for forplejning på plejecenter

Ringsted Kommune. Kostkoncept for forplejning på plejecenter Ringsted Kommune Kostkoncept for forplejning på plejecenter 1 Indledning Kostkonceptet beskriver rammerne for forplejningen på plejecentrerne i Ringsted Kommune. Kostkonceptet er et internt arbejdsredskab

Læs mere

Kostformer - til borgere med særlige behov. Madservice Viborg

Kostformer - til borgere med særlige behov. Madservice Viborg Kostformer - til borgere med særlige behov Madservice Viborg FORORD Det nytter at gøre en ernæringsmæssig indsats, og derfor skal denne indsats optimeres i Viborg Kommune. Det er en meget vigtig faktor

Læs mere

Mad på plejecenter. (tidligere mad og måltider)

Mad på plejecenter. (tidligere mad og måltider) Mad på plejecenter (tidligere mad og måltider) Ydelsesbeskrivelse 2013 Hvilke behov dækker ydelsen? Døgnkosten (3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider), der dækker de ernæringsmæssige behov. Hvad er formålet

Læs mere

Kvalitetsstandard for Ernæring Madservice med udbringning

Kvalitetsstandard for Ernæring Madservice med udbringning Kvalitetsstandard for Ernæring Madservice med udbringning Kvalitetsstandard for ernæring Hvad er ydelsens lovgrundlag Hvilket behov dækker ydelsen Hvad er formålet med ydelsen indgår i ydelsen Servicelovens

Læs mere

Mad til borgere i plejeboliger

Mad til borgere i plejeboliger Mad til borgere i plejeboliger 83 Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1. personlig pleje 2. hjælp eller støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet 3. madservice Stk. 2. Tilbuddene efter stk. 1 gives

Læs mere

Kvalitetsstandard Madservice

Kvalitetsstandard Madservice Kvalitetsstandard Madservice Fanø Kommune Indhold Forord... 2 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvordan søges om Madservice?... 3 3.1 Sagsbehandlingstid... 3 3.2 Klageadgang... 3 4.0 Målgruppe -

Læs mere

Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2017

Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2017 Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2017 Mad og måltider på plejecenter På alle plejecentre i Allerød Kommune tilbyder vi døgnforplejning. Du tilmeldes døgnforplejningen automatisk, og der vil være mad

Læs mere

Madservice Vedtaget Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget, xxxx. Serviceloven 83 stk. 1. nr. 3. Levering af færdigtilberedt mad

Madservice Vedtaget Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget, xxxx. Serviceloven 83 stk. 1. nr. 3. Levering af færdigtilberedt mad KVALITETSSTANDARD Madservice Vedtaget Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget, xxxx Hvad er indsatsens lovgrundlag? Serviceloven 83 stk. 1. nr. 3 Hvilket behov dækker Levering af færdigtilberedt mad Hvad

Læs mere

- mad og måltider. Kvalitetsstandarder. madservice

- mad og måltider. Kvalitetsstandarder. madservice xmadservice - mad og måltider x Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kvalitetsstandard for mad og måltider Hvem kan få bevilliget mad?... 4 Hvad er målet med madog måltider?... 4 Hvad kan du få hjælp til?...

Læs mere

NOTAT Handleplan for oprustning af ernæringsindsatsen på ældreområdet

NOTAT Handleplan for oprustning af ernæringsindsatsen på ældreområdet Baggrund NOTAT Handleplan for oprustning af ernæringsindsatsen på ældreområdet 26-04-2016 I relation til Ballerup Kommunes overordnede indsats med at forebygge indlæggelser og genindlæggelser samt evidens

Læs mere

Madudbringning til hjemmeboende

Madudbringning til hjemmeboende Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Madudbringning til hjemmeboende Lovgrundlag Lov om Social service 83 Visitation Alle borgeren kan henvende sig direkte til Sundhed & Omsorgs visitation, der har bevillingskompetencen

Læs mere

Kvalitetsstandard for madservice med udbringning

Kvalitetsstandard for madservice med udbringning Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for madservice 2 Kvalitetsstandard for madservice med udbringning Formålet med madservice Hvem kan få hjælp? Hvad består

Læs mere

1 of 5. Kvalitetsstandard. for. Madservice. Godkendt på byrådet d. 30. august 2012. Sundhed og omsorg

1 of 5. Kvalitetsstandard. for. Madservice. Godkendt på byrådet d. 30. august 2012. Sundhed og omsorg 1 of 5 Kvalitetsstandard for Madservice Godkendt på byrådet d. 30. august 2012. Sundhed og omsorg Syddjurs Kommune 2013 1 2 of 5 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede

Læs mere

Kvalitetsstandarder 2014. Madservice - i boliger uden for plejehjem og botilbud

Kvalitetsstandarder 2014. Madservice - i boliger uden for plejehjem og botilbud Kvalitetsstandarder 2014 Madservice - i boliger uden for plejehjem og botilbud Kvalitetsstandard for madservice Vi har udarbejdet en række kvalitetsstandarder for praktisk hjælp, personlig pleje og madservice,

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Omsorg. 12 Kvalitetsstandard for madservice med levering

Fredensborg Kommune Ældre og Omsorg. 12 Kvalitetsstandard for madservice med levering Fredensborg Kommune Ældre og Omsorg 12 Kvalitetsstandard for madservice med levering 2018 1 Indledning I Fredensborg Kommune ydes der madservice med levering. Kvalitetsstandarderne skal sikre, at der er

Læs mere

Kvalitetsstandard for madservice med levering

Kvalitetsstandard for madservice med levering Center for Ældre og Omsorg 12 Kvalitetsstandard for madservice med levering Lov om social service 83, stk 1, nr. 3. 2019 Indledning I Fredensborg Kommune ydes der madservice med levering. Kvalitetsstandarderne

Læs mere

Ikast - Brande Kommune har endvidere vedtaget, at der kan bevilges madservice til borgere med et forebyggende og sundhedsfremmende sigte.

Ikast - Brande Kommune har endvidere vedtaget, at der kan bevilges madservice til borgere med et forebyggende og sundhedsfremmende sigte. Kvalitetsstandard for madservice december 2011 Lovgrundlag/mål Lovgrundlag: Lov om social service 83: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 1) personlig hjælp og støtte og 2) hjælp eller støtte til nødvendige

Læs mere

Madservice 1. januar 2019

Madservice 1. januar 2019 Madservice. januar 209 Indsatstype Madservice og fritvalgsbevis Indsatsens Serviceloven 83: Formålet med at yde støtte efter denne lov er at sikre, at den enkelte borger med nedsat fysisk eller psykisk

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 22 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

Hvad er formålet med ydelsen: Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen

Hvad er formålet med ydelsen: Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen Hvilke behov skal Et tilbud om døgnforplejning for beboere på plejecentre. ydelsen dække: Hvad er formålet med ydelsen: Hvilke aktiviteter indgår i ydelsen At tilbyde, producere og levere en ernæringsrigtig

Læs mere

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN

MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN MAD OG MÅLTIDS- POLITIK I PLEJEN 1 2 3 KÆRE BORGER i Fredericia Kommune Politikkens mål er at bevare, fremme og støtte arbejdet med Længst Mulig I Eget Liv. Fokus skal derfor være på muligheder frem for

Læs mere

Kvalitetsstandard for madservice med udbringning

Kvalitetsstandard for madservice med udbringning Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for madservice Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til dig og dine pårørende

Læs mere

1 of 6. Kvalitetsstandard Madservice Godkendt i byrådet d. xx

1 of 6. Kvalitetsstandard Madservice Godkendt i byrådet d. xx 1 of 6 Kvalitetsstandard Madservice Godkendt i byrådet d. xx 1 2 of 6 Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag: Åbenhed det sikre vi igennem - En aktiv dialog

Læs mere

Meget mere end mad. Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020

Meget mere end mad. Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020 Meget mere end mad Mad- og måltidspolitik for ældre i Aalborg Kommune 2015-2020 Forord I Ældre- og Handicapforvaltningen vil vi fremme borgernes mulighed for at leve en selvstændig tilværelse - sammen

Læs mere

Kostformer hos. Favrskov Mad

Kostformer hos. Favrskov Mad Kostformer hos Favrskov Mad Kostformer hos Favrskov Mad For at sikre at borgere, der køber mad hos Favrskov Mad, får mad der er tilpasset individuelle behov, er det vigtigt at tilbyde den rette kostform/diæt,

Læs mere

Information vedrørende kosthåndbog

Information vedrørende kosthåndbog 12 Der henvises i øvrigt til kosthåndbogen på BRKs hjemmeside : www.brk.dk Information vedrørende kosthåndbog Hjemmeboende, borgere på plejehjem og centre og cafeer får mad fra DeViKa Nexø Træffes 9-12

Læs mere

Køkkenområdet. Madservice

Køkkenområdet. Madservice Køkkenområdet Madservice Velkommen Når du vælger mad fra Køkkenområdet i Hjørring Kommune, får du en sund, varieret, hjemmelavet og velsmagende kost, som indeholder alle anbefalede næringsstoffer, vitaminer

Læs mere

Rammeaftalebilag B - Kvalitetsstandarder

Rammeaftalebilag B - Kvalitetsstandarder Rammeaftalebilag B - Kvalitetsstandarder 1 Indledning Nærværende Rammeaftalebilag indeholder de 2 kvalitetsstandarder, som vil være gældende fra rammeaftalens start 1. december 2015. Myntevej 3, 8920 Randers

Læs mere

Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2017

Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2017 Mad på plejecenter Kvalitetsstandard 2017 Hvad indeholder mad og måltider? Mad og måltider på plejecenter På alle plejecentre i Allerød Kommune er der døgnforplejning. Det er plejecentrets ansvar, at tilbyde

Læs mere

Kvalitetsstandard for madservice med udbringning

Kvalitetsstandard for madservice med udbringning Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for madservice 2 Kvalitetsstandard for madservice med udbringning Formålet med madservice Hvem kan få hjælp? Hvad består

Læs mere

Spørgeskema til ældre visiteret til madservice om madens kvalitet, måltidets rammer samt madrelateret livskvalitet og funktionsevne

Spørgeskema til ældre visiteret til madservice om madens kvalitet, måltidets rammer samt madrelateret livskvalitet og funktionsevne Spørgeskema til ældre visiteret til madservice om madens kvalitet, måltidets rammer samt madrelateret livskvalitet og funktionsevne Vær opmærksom på at der er spørgsmål på begge sider af papiret! 1) Hvor

Læs mere

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI`

OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` OMSORG OG SUNDHED MADSERVICE - TIL BORGERE PÅ PLEJECENTRE HER LAVER VI MAD, DU KAN LI` 1 INDHOLD Kære beboer 3 Fra jord til bord 4 Den rigtige kost til dig 4 Menuplaner 5 Din kostpakke 6 Tilpasset mad

Læs mere