Videregående rensning af regnafstrømning Treasure Projektet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Videregående rensning af regnafstrømning Treasure Projektet"

Transkript

1 Videregående rensning af regnafstrømning Treasure Projektet Regnvand er rent vand. Men når det først har været i kontakt med veje, bygninger og andre af byens overflader, bliver det ganske forurenet. For det meste slår det regnvand, der strømmer af fra byen, ikke fisk ihjel, ej heller har det andre direkte toksiske effekter. Som oftest er effekterne mere indirekte: Reduceret biodiversitet og akkumulering af forurenende stoffer i fødekæden. Men nogen gange - når folk eller industrier ulovligt udleder giftige stoffer - kan regnvand forårsage sådanne direkte effekter på vandmiljøet:

2 Baggrund Det regner sjældent. Men når det regner så øser det ned. Dette gør rensning af afstrømmet regnvand til en teknisk udfordring. Samtidigt består regnvand primært af uorganisk forurening, hvilket gør det endnu vanskeligere at rense. Eksisterende teknologier for rensning af afstrømmet regnvand er alene rettet mod at fjerne den partikelbundne del af forureningen. Den opløste del bliver ikke håndteret på en tilfredsstillende måde. Desværre er det den opløste fraktion der er mest mobil i miljøet og som lettest optages af planter og dyr. Det er derfor en miljømæssig udfordring at udvikle simple, robuste, omkostningseffektive og virksomme teknologier for reduktion af opløst forurening i afstrømmet regnvand. Tre danske vandselskaber og to danske universiteter har indgået et partnerskab for at adressere problemstillinger omkring rensning af afstrømmet regnvand for opløste forureningskomponenter. Partnerskabet er støttet af LIFE økonomiske instrument af den Europæiske Kommission (LIFE06 ENV/ DK/000229). Projektet løb fra oktober 2006 til september Formålet med TREASUREprojektet er at implementere og demonstrere metoder, som effektivt kan reducere forurening fra udledning af afstrømmende regnvand fra urbane områder og veje. Projektet fokuserer på fjernelsen af fosfor, tungmetaller og organiske mikroforureninger ved videregående rensning i våde regnvandsbassiner. Som en del af projektet er der blevet anlagt tre regnvandsbassiner, der skal rense afstrømmende regnvand fra urbane områder med forskellig forureningsbelastning. De tre bassiner er placeret i henholdsvis Silkeborg, Århus og Odense. I forhold til normale regnvandsbassiner, er rensningen udbygget med filtrations- og adsorptionsenheder til fjernelse af både opløste og partikulære forurenings -komponenter. For at kunne dokumentere renseeffektiviteten er bassinerne udstyret til on-line måling af bl.a. tilstrømmende vandmængder, temperatur og forskellige kemiske parametre. Hovedformålet ved projektet er at demonstrere og verificere, hvordan man ved anvendelse af forholdsvis simple teknologier kan opnå en meget god rensning af afstrømmende regnvand fra urbane overflader og veje. Det er desuden et vigtigt element i projektet, at systemerne udformes som semi-naturlige søer, der kan bidrage til et forbedret urbant miljø.

3 Teknologier Den grundlæggende renseproces i våde regnvandsbassiner er sedimentation af partikulære stoffer, som derved akkumuleres i bundsedimentet. Derudover sker der en fjernelse af forureningsstoffer ved planteoptag, samt en fjernelse af finpartikulære (kolloide) forureningsstoffer ved adsorption til faste overflader som f.eks. planter og bundsedimenter. De sidstnævnte processer påvirker den opløste og mest mobile fraktion af forureningskomponenterne. Demonstrationsanlæggene, der er etableret i forbindelse med TREASURE projektet, implementerer alle rensning ved sedimentation, planteoptag og adsorption samt efterfølgende sandfiltrering. Derudover er de enkelte anlæg udbygget med en af følgende teknologier til fjernelse af opløste og kolloide forureningsstoffer: sorption til jernberiget bundsediment, koagulering/flokkulering ved tilsætning af aluminiumsalte og sorption i et fastmedie-filter Nedenstående figur illustrerer de forskellige teknologier:

4 Tekniske fakta Sedimentation Ved design af våde regnvandsbassiner skal de partikulære forureningsstoffer kunne nå at bundfældes i mellemliggende tørvejrsperioder, hvor vandet tilbageholdes i bassinerne. Ved større regnhændelser strømmer vandet derimod igennem bassinet med en reduceret stoffjernelse til følge. I det afstrømmende regnvand er koncentrationen af partikler typisk så lille, at sedimentationen af partikler i regnvandsbassiner sker uhindret. Det vil sige, at partiklerne falder frit igennem vandsøjlen uden at støde ind i hinanden. I traditionelle bassiner vil partiklernes sedimentationshastighed dog også være påvirket af de hydrauliske forhold, idet vandet i et regnvandsbassin, pga. vindpåvirkninger og gennemstrømning, sjældent er helt stillestående. Rodfæstede vandplanter Rodfæstede vandplanter er ofte integrerede i designet af våde regnvandsbassiner. I tilfælde, hvor sådanne planter ikke har været tænkt ind i designfasen, vil de også typisk kolonisere bassinernes lavvandede områder. Både undervandsplanter og rørsumps- og flydebladsplanter bidrager til en forbedret rensning af regnvandet, idet de er i stand til at optage opløste forureningsstoffer. Derudover vil de rodfæstede vandplanter også kunne adsorbere finpartikulære forureningsstoffer. I tillæg til en forbedret rensning kan de rodfæstede planter også bidrage til at give regnvandsbassinerne et indtryk af et semi-naturligt vådområde med en bredzone domineret af rørsump og et åbent vandspejl længere fra land. Sandfiltrering Ved at filtrere udløbsvandet fra det våde regnvandsbassin igennem et porøst medie, som f.eks. kvartssand, vil partikulært materiale effektivt kunne tilbageholdes. Under filtrering vil der ske en afsætning af stof på filterets overflade, hvilket med tiden resulterer i, at overfladen klogger delvist til, og de hydrauliske egenskaber forringes. Sorption til jernberiget bundsediment Undersøgelser i en række lavvandede søer har vist, at høje jernindhold i bundsedimenter er i stand til at reducere fosforkoncentrationerne i vandsøjlen. Ved berigelse af bundsedimentet med udfældede jernhydroxider (Fe(OH) 3 (s)) vil samme effekt kunne opnås. Fjernelsen af fosfor fra vandsøjlen sker primært ved adsorption af fosfat ioner på jernhydroxidernes overflade. Fosfat ioner kan dog også udfældes direkte som jernfosfat. I tillæg til fosforfjernelsen vil jernhydroxid også kunne adsorbere en lang række andre forureningsstoffer bl.a. tungmetaller.

5 Flokkulering/koagulering ved tilsætning af aluminiumssalte Tilsætning af aluminiumssalte har bl.a. været anvendt i forbindelse med restaurering af næringsrige søer, hvor tilgængeligheden af fosfor ønskes begrænset. Ved tilsætningen af aluminiumssalte vil der dannes aluminiumhydoxid (Al(OH)3(s)), der ved flokkulerings/koaguleringsprocesser danner større partikler som udfældes. Den udfældede aluminiumhydroxid har, ligesom jernhydroxid, en evne til effektivt at binde opløste fosfationer og tungmetaller. Sorption i et fastmedie-filter Visse materialer har vist sig at kunne binde en lang række forureningsstoffer. Bl.a. kan kalkholdige materialer, som marmor, kalksten, dolomit og skaller fra marine organismer, effektivt adsorbere opløst fosfor. Ligeledes kan forskellige metaloxider og -hydroxider adsorbere fosfor og tungmetaller. Valget af filtermedie afhænger af en lang række parametre, bl.a. hastigheden hvormed sorptionsprocesserne foregår og mediets samlede sorptionskapacitet. Sorptionshastigheden bestemmer hvor lang kontakttid, der er nødvendig for at opnå en tilfredsstillende stoffjernelse i filteret, og vil typisk være den dimensionsgivende parameter. Inden vandet ledes igennem et fastmediefilter er det vigtigt, at regnvandet først gennemgår rensning i et sandfilter eller lignende for at fjerne indholdet af partikler.

6 Resultater Rensesystemet bestående af et vådt regnvandsbassin, et sandfilter og et fastmedie sorptionsfilter var den meste effektive teknologi for at reducere et bredt spektrum af opløste og kolloide forureningskomponenter i afstrømmet regnvand. De to andre teknologier var ligeledes virksomme overfor visse stoffer, men kun deres effekt på fosfor kunne eftervises. Sandfiltre var effektive til at polere vandet. Planter bidrog i mindre omfang til renseprocessen, men var væsentlige for at sikre integration af anlæggene som rekreative elementer i byen. Sorption til faste medier Fast-medie sorptionsteknologien vise sig at være særdeles effektiv til at nedbringe de høje belastninger af tungmetaller, der forekom i Odense-oplandet. Denne teknologi tillod særdeles lave udløbskoncentrationer, der var uafhængige af indløbskoncentrationerne til anlægget. Alle målte forurenende stoffer blev systematisk reduceret til under vandkvalitetskravet for ferske vande. Dette var endda tilfældet for kobber, der til tider lå adskillige hundrede gange over vandkvalitetskriteriet. Kobber [ g/l] ,0 Indløb Basin Efter sandfilter Efter sorption Som eksempler på renseeffekter er fjernelsen af kobber og fosfor vist. Kobber blev reduceret fra i snit 310 μg/l til 4 μg/l, svarende til en fjernelsesgrad på 99%. Fosfor blev reduceret fra 0.27 til mg/l, svarende til en fjernelsesgrad på 91%. Fosfor [mg/l] 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 Indløb Basin Efter sandfilter Efter sorption

7 Sorption til jernberiget bundsediment førte ikke til en generel reduktion af forenende stoffer, men det modvirkede algevækst i selve bassinet. I forhold til bassinet i Odense, hvor der ikke skete sorption i bassinets vandfase, var forårets algeopblomstring forsinket og meget afkortet. Endvidere var klorofyl indholdet lavt resten af sommeren. Tilsætning af aluminiumsalte for koagulering/ flokkulering ved var særdeles effektivt til at forhindre algeopblomstring i bassinet. Bedre end jernberigelsen af bundsedimentet i Århus. Langt det meste af tiden var algekoncentrationen i bassinet kun nogle få procent af hvad det var i Odense. Men når det kommer til kemiske vandkvalitetsparame tre, havde tilsætningen ingen målelig effekt.

8 Økonomisk og miljømæssig kost-benefit Den væsentligste gevinst ved teknologierne er beskyttelse af miljøet mod hovedparten af de forurenende stoffer, der findes i afstrømmet regnvand. Specielt fast -medie sorption har i denne sammenhæng vist sig effektiv, og udgør samtidig en virksom barriere mod mange former for ulovlig udledning. Tilsætningen af en koagulant/ flokulant som aluminium udgør en effektiv beskyttelse mod fosfor, hvilket i mange situationer er afgørende ved bekæmpelse af eutrofiering af urbane og naturlige vande. Omkostningerne ved at beskytte miljøet mod forureningskomponenter i afstrømmet regnvand er primært knyttet til etablering og drift af anlæggene. Håndteringen af de koncentrerede affaldsstoffer, der dannes ved rensningen, udgør også en økonomisk og miljømæssig omkostning, som dog vurderes at være marginal i forhold til den opnåede miljømæssige gevinst. Resultaternes omsættelighed De demonstrerede teknologier for videregående rensning af afstrømmet regnvand er ikke begrænsede til en enkelt urban kontekst, region eller klima. Endvidere kan teknologierne anvendes til relaterede formål så som rensning af drikkevand for f.eks. arsen og tungmetaller. En anden anvendelse er fjernelse af fosfor fra overfladevande, fx søoprensning eller våde enge.

9 Kontakt: Silkeborg Spildevand A/S Tietgensvej 3, 8600 Silkeborg Tlf.: Fax:

Videregående rensning af regnvand LIFE TREASURE - et EU projekt. Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet

Videregående rensning af regnvand LIFE TREASURE - et EU projekt. Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet Videregående rensning af regnvand LIFE TREASURE - et EU projekt Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet Forsinkelse Problemstilling: Beskyttelse af recipienten Mindske risiko for

Læs mere

Stofreduktion fra separate regnvandsudledninger. Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet

Stofreduktion fra separate regnvandsudledninger. Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet 1 Stofreduktion fra separate regnvandsudledninger Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet Kilder, rensning og effekter 2 3 Rensemetoder Tørre bassiner (forsinkelsesbassiner) Våde

Læs mere

Stoftilbageholdelse i våde regnvandsbassiner LIFE Treasure projektet

Stoftilbageholdelse i våde regnvandsbassiner LIFE Treasure projektet Stoftilbageholdelse i våde regnvandsbassiner LIFE Treasure projektet Jes Vollertsen, Aalborg Universitet, Sektion for Miljøteknologi 11-10-2008 1 Nogle negative effekter af separat regnvandsudledning Eutrofiering

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 6 TREASURE LIFE06 ENV/DK/000229

Nyhedsbrev nr. 6 TREASURE LIFE06 ENV/DK/000229 Januar 2010/JV/ FMH Indledning Projektet er formelt set afsluttet og færdigrapporteret nu. Nu drejer det sig om at nyttiggøre resultaterne og de høstede erfaringer ved udformning af fremtidige løsninger

Læs mere

REGNVAND. Thorkild Hvitved-Jacobsen Jes Vollertsen Asbjørn Haaning Nielsen Aalborg Universitet, Sektion for Miljøteknologi

REGNVAND. Thorkild Hvitved-Jacobsen Jes Vollertsen Asbjørn Haaning Nielsen Aalborg Universitet, Sektion for Miljøteknologi EC LIFE-TREASURE Projekt VIDEREGÅENDE RENSNING AF REGNVAND Thorkild Hvitved-Jacobsen Jes Vollertsen Asbjørn Haaning Nielsen Aalborg Universitet, Sektion for Miljøteknologi Projektdeltagere: Silkeborg Forsyning

Læs mere

Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner

Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner Aalborg Universitet, 2012 Faktablad om dimensionering af våde regnvandsbassiner Formålet med faktabladet er at give en kort vejledning om hvordan våde regnvandsbassiner dimensioneres. Faktabladet er udarbejdet

Læs mere

Stoftilbageholdelse i våde regnvandsbassiner (Life Treasure projektet) Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet

Stoftilbageholdelse i våde regnvandsbassiner (Life Treasure projektet) Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet 1 Stoftilbageholdelse i våde regnvandsbassiner (Life Treasure projektet) Jes Vollertsen Sektion for Miljøteknologi, Aalborg Universitet Håndtering af problemstoffer i regnvand 2 3 Resultater fra LIFE Treasure

Læs mere

Grønne flokkulanter kan være fremtiden

Grønne flokkulanter kan være fremtiden Grønne flokkulanter kan være fremtiden Mathias Nørlem Krüger A/S Projektingeniør Resourcing the world Grøn flokkulant hvad er det? Miljøvenligt alternativ til konventionel polymer Naturligt produkt - kartofler

Læs mere

Bassiner og effektiv fosforfjernelse. Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU

Bassiner og effektiv fosforfjernelse. Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU Bassiner og effektiv fosforfjernelse Sara Egemose, Biologisk Institut, SDU Hvorfor fokusere på bassiner og fosfor (P)? P er ofte begrænsende for algevæksten i søer og fjorde I forbindelse med sørestaurering

Læs mere

Opgradering af våde regnvandsbassiner for videregående rensning. Jes Vollertsen, Aalborg Universitet Malene Caroli Juul, Silkeborg Forsyning

Opgradering af våde regnvandsbassiner for videregående rensning. Jes Vollertsen, Aalborg Universitet Malene Caroli Juul, Silkeborg Forsyning Opgradering af våde regnvandsbassiner for videregående rensning Jes Vollertsen, Aalborg Universitet Malene Caroli Juul, Silkeborg Forsyning Problemet Separat regnvand er ikke rent Veje, huse, P pladser,

Læs mere

Nedsivning fra veje, P-pladser mm. i OSD og indvindingsoplande

Nedsivning fra veje, P-pladser mm. i OSD og indvindingsoplande Nedsivning fra veje, P-pladser mm. i OSD og indvindingsoplande Jes Vollertsen Professor i Miljøteknologi Institut for Byggeri og Anlæg, Aalborg Universitet Hvor forurenet er regnvand? Mange betragter fx

Læs mere

Lokal rensning af vejvand med skivefilter

Lokal rensning af vejvand med skivefilter Lokal rensning af vejvand med skivefilter En mulig BAT? WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen Bekendtgørelse om miljøkvalitetskrav Miljømålsloven

Læs mere

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES WATER TECHNOLOGIES Separat regnvand Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen

Læs mere

STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER

STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER EVA temadag 01-03-2018 Våde regnvandsbassiner er det løsningen? STOFINDHOLD I AFSTRØMMENDE REGNVAND OG RENSEEFFEKTER I VÅDE REGNVANDSBASSINER V/ ASBJØRN HAANING NIELSEN A A L B O R G U N I V E R S I T

Læs mere

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin.

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Sammenfattende redegørelse Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Nr. 31/2015 Denne redegørelse er udarbejdet i henhold til Miljøvurderingslovens

Læs mere

Regnafstrømningens forureningsprofil: Hvor små er partiklerne?

Regnafstrømningens forureningsprofil: Hvor små er partiklerne? Regnafstrømningens forureningsprofil: Hvor små er partiklerne? Regn med Kvalitet Nødebo 2-3 december 2013 Katrine Nielsen PhD Student Andreas Mørch-Madsen, Eva Eriksson, Anders Baun og Peter Steen-Mikkelsen

Læs mere

Faktablade om teknologier til rensning af regnvand 3. dec Bodil Mose Pedersen, DHI Ulrik Hindsberger, TI

Faktablade om teknologier til rensning af regnvand 3. dec Bodil Mose Pedersen, DHI Ulrik Hindsberger, TI Faktablade om teknologier til rensning af regnvand 3. dec. 2013 Bodil Mose Pedersen, DHI Ulrik Hindsberger, TI Faktablade - arbejdsproces VandCamp 2012 første udgave af faktablad Idéer og input fra producenter

Læs mere

Våde bassiner til rensning af separat regnvand

Våde bassiner til rensning af separat regnvand Våde bassiner til rensning af separat regnvand Baggrundsrapport Jes Vollertsen, Thorkild Hvitved-Jacobsen, Asbjørn Haaning Nielsen, Søren Gabriel Aalborg Universitet Aalborg Universitet, Danmaks Tekninske

Læs mere

Decentral håndtering. LAR, lokal nedsivning, forsinkelse og rensning i samspil med kloakken

Decentral håndtering. LAR, lokal nedsivning, forsinkelse og rensning i samspil med kloakken Decentral håndtering LAR, lokal nedsivning, forsinkelse og rensning i samspil med kloakken Der er sket noget siden vi startede BIV Udgangspunkt i Københavns Klimatilpasningsstrategi Klimatilpasning - den

Læs mere

Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner

Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner Aalborg Universitet, 2012 Faktablad om dimensionering af større infiltrationsbassiner Formålet med faktabladet er at give en kort vejledning om hvordan infiltrationsbassiner dimensioneres. Faktabladet

Læs mere

Nedsivning af vejvand

Nedsivning af vejvand Nedsivning af vejvand - Status, nye tiltag og aspekter Temadag: Klimatilpasning nye tiltag og aspekter Nyborg Strand, 5. feb. 2015 Simon Toft Ingvertsen Metoder og status Foto: Hydro International Foto:

Læs mere

Optimering af okkerrenseeffekten i vinterperioden

Optimering af okkerrenseeffekten i vinterperioden Optimering af okkerrenseeffekten i vinterperioden Et projektet udført af DHI - Institut for Vand og Miljø Gustav Wieds Vej 10 8000 Aarhus C Finansieret af Skov- og Naturstyrelsen Optimering af okkerrenseeffekten

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING DEEP GREEN CONCEPT

REGNVANDSHÅNDTERING DEEP GREEN CONCEPT REGNVANDSHÅNDTERING DEEP GREEN CONCEPT DeepGreen bruger regnvand til at skabe bedre trivsel for byens træer Ved at anskue nedbør som ressource og ikke et problem, opstår der helt nye LAR-perspektiver Og

Læs mere

CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å)

CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å) CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å) VandCamp 2. og 3. december 2013 Morten Ejsing, Center for Miljø, Københavns Kommune Generel lovgivning Miljøbeskyttelsesloven ( 28) Spildevandsbekendtgørelsens

Læs mere

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed?

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Vandplanernes miljømål Retningslinjer for Regnbetingede udløb Udlederkrav Bo Skovmark Naturstyrelsen Aalborg, 31. maj 2012 Naturstyrelsen SIDE 1 23 vandplaner

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Punktkildernes betydning for fosforforureningen

Punktkildernes betydning for fosforforureningen 6 Punktkildernes betydning for fosforforureningen af overfladevand Karin D. Laursen Brian Kronvang 6. Fosforudledninger fra punktkilder til vandmiljøet Udledningen af fosfor fra punktkilderne har ændret

Læs mere

Rensning af regnvand og Miltek Dansk Vand Konference 2010 Mai Sørud

Rensning af regnvand og Miltek Dansk Vand Konference 2010 Mai Sørud Rensning af regnvand og Miltek Mai Sørud 19K 2BG Life- Treasure Vand i byer Teknologi Rensning af regnvand Lokal rensning af regnvand Pilotprojekt Tilførsel af lokalt renset regnvand til ferskvandsområder

Læs mere

Dato: Ref.: Side: 29. august 2007 LGL/ 1 af 7. Silkeborg Forsyning, Tietgensvej 3, Silkeborg Den 21. august 2007

Dato: Ref.: Side: 29. august 2007 LGL/ 1 af 7. Silkeborg Forsyning, Tietgensvej 3, Silkeborg Den 21. august 2007 Borgermøde Mødereferat Dato: Ref.: 29. august 2007 LGL/ 1 af 7 Vedr.: LIFE Treasure Projekt, borgermøde den 21. august 2007 Deltagere: Jan Pedersen (JP) Kenn Lange (KL) Vagn Larsen (VL), fmd. for Teknisk

Læs mere

Funktion, dimensionering og drift af våde bassiner for videregående rensning af afstrømmet regnvand i byer TEKNISK VEJLEDNING

Funktion, dimensionering og drift af våde bassiner for videregående rensning af afstrømmet regnvand i byer TEKNISK VEJLEDNING 1 EU LIFE-TREASURE EU LIFE2006 ENV/DK/229-TREASURE December 2009 Funktion, dimensionering og drift af våde bassiner for videregående rensning af afstrømmet regnvand i byer TEKNISK VEJLEDNING Udarbejdet

Læs mere

Vand på golfbaner - Vandkvalitet

Vand på golfbaner - Vandkvalitet Vand på golfbaner - Vandkvalitet Simon Toft Ingvertsen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Indhold Forureningsprofilen af regnvand fra tage og veje Lidt om krav til jordkvalitet og vandingsvand

Læs mere

Dobbeltporøs Filtrering

Dobbeltporøs Filtrering Dobbeltporøs Filtrering Marina Bergen Jensen Skov & Landskab ved KU-LIFE Dias 1 Præsentationen er delt i tre 1) Hvorfor er filteret udviklet? 2) Hvordan virker filteret? 3) Hvornår kan det købes? Dias

Læs mere

KRAV TIL OVERFLADEVAND FRA METALSKROTOPLAG

KRAV TIL OVERFLADEVAND FRA METALSKROTOPLAG KRAV TIL OVERFLADEVAND FRA METALSKROTOPLAG E N V I N A F A G G R U P P E S P I L D E V A N D O V E R F L A D E V A N D F R A F O R U R E N E T O P L A G J U R J E N D E B O E R, M I L J Ø S A G S B E H

Læs mere

Dobbeltporøs filtrering i Ørestad

Dobbeltporøs filtrering i Ørestad i Ørestad Rørcenterdagene 2009 Marina Bergen Jensen, KU Dias 1 Kan DK bidrage til at skabe mere lukkede vandsystemer? Rain, snow Stormwater runoff Water supply Wastewater discharge Dias 2 Infiltration

Læs mere

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej.

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak til Kohaverenden,

Læs mere

Task B, 4 th delivery: Concrete design and operational specifications for each of the 3 facilities

Task B, 4 th delivery: Concrete design and operational specifications for each of the 3 facilities TREASURE LIFE06 ENV/DK/000229 Silkeborg Kommune April 01, 2007 Task B, 4 th delivery: Concrete design and operational specifications for each of the 3 facilities Concrete design and operation specifications

Læs mere

Aarhus Kommune. Adsorptionsmetoder. Oktober 2011. Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S

Aarhus Kommune. Adsorptionsmetoder. Oktober 2011. Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Aarhus Kommune Adsorptionsmetoder Oktober 2011 Ref. Adsorptionsmetoder Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Indholdsfortegnelse 1. DATABLAD 1 2. GENEREL BESKRIVELSE 4 2.1 Opbygning og funktion 4 2.2 Krav

Læs mere

HVAD BLIVER DET NÆSTE?

HVAD BLIVER DET NÆSTE? HVAD BLIVER DET NÆSTE? ELLER HVAD SKAL VORES RENSEANLÆG KUNNE FREMOVER? J E S V O L L E R T S E N, A A L B O R G U N I V E R S I T E T I HISTORIENS KLARE LYS Først skulle renseanlæggene fjerne uhumskheder

Læs mere

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Til Dato 15. oktober 2018 Allerød Kommune Natur og Miljø Bjarkesvej 2 3450 Allerød Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Kort resume Ved denne ændring

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

Uponor Smart Trap Effektiv fjernelse af forurening og sediment i regnvand

Uponor Smart Trap Effektiv fjernelse af forurening og sediment i regnvand Uponor Smart Trap Effektiv fjernelse af forurening og sediment i regnvand Uponor Smart Trap Effektiv rensning af regnvand 01 1 Forurenet regnvand et voksende problem I takt med at antallet af områder med

Læs mere

Rensning af vejvand. Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge. v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret

Rensning af vejvand. Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge. v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret Rensning af vejvand Indlæg om vejvand til møde i NVTC den 24/11-2014 i Køge v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut, Rørcentret 1 Hvorfor skal regnvand renses? Regnvand fra veje indeholder bl.a.: PAH

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

Jordens egne nanopartikler og fosformobilitet

Jordens egne nanopartikler og fosformobilitet Jordens egne nanopartikler og fosformobilitet Hans Christian Bruun Hansen Institut for Grundvidenskab og Miljø Dias 1 P ophobning i landbrugsjorde Fosfor-overskudet øges gennem 20. århundrede (toppen omkring

Læs mere

Dansand A/S. Forslag til anlæg af filter til tungmetal fjernelse Holbæk Sportsby

Dansand A/S. Forslag til anlæg af filter til tungmetal fjernelse Holbæk Sportsby Dansand A/S Drænvand fra boldbaner må i fremtiden ikke afledes til kloak og rensningsanlæg. I stedet skal regnvand og drænvand håndteres lokalt. Der vil sige, nedsives til grundvand, eller afledes til

Læs mere

Teknisk Forvaltning Klostermarken 12

Teknisk Forvaltning Klostermarken 12 Kunde Rådgiver Viborg Kommune Orbicon A/S Teknisk Forvaltning Klostermarken 12 Sct. Mogens Gade 3 8800 Viborg 8800 Viborg Tlf. 87 28 11 00 Tlf. 87 25 25 25 Email mail@orbicon.dk Email tekniskforvaltning@viborg.dk

Læs mere

RØGGASKONDENSAT MULIGHEDER OG BARRIERER. Kate Wieck-Hansen

RØGGASKONDENSAT MULIGHEDER OG BARRIERER. Kate Wieck-Hansen RØGGASKONDENSAT MULIGHEDER OG BARRIERER Kate Wieck-Hansen HOVEDPUNKTER Hvorfor er vi her, hvad er problemerne Hvad gør vi i dag Hvilke muligheder er der Kondensatet fra flis og naturgas Mængder og priser

Læs mere

MIKE URBAN LAR modellering. Morten Just Kjølby, DHI

MIKE URBAN LAR modellering. Morten Just Kjølby, DHI MIKE URBAN LAR modellering Morten Just Kjølby, DHI MIKE URBAN LAR modellering Berislav Tomicic, DHI Agenda 1. Nye metoder til modellering af grønne løsninger i MIKE URBAN 2. MIKE URBAN Soakaway modellering

Læs mere

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk

Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan vedr. separering af Linde og Nørbæk EnviDan Ferskvandscentret Vejlsøvej 23 DK-8600 Silkeborg Tlf.: +45 86 80 63 44 Fax: +45 86 80 63 45 E-mail: envidan@envidan.dk Miljøvurdering af tillæg til Randers Spildevandsplan 2009-2012 vedr. separering

Læs mere

Principperne vil ændre sig i takt med den teknologiske udvikling og et øget erfaringsgrundlag med håndteringen af regnvand i byområder.

Principperne vil ændre sig i takt med den teknologiske udvikling og et øget erfaringsgrundlag med håndteringen af regnvand i byområder. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljøbeskyttelse NOTAT 03-03-2016 Bilag 1 Notat om principper for rensning af hverdagsregn (version 2) Indledning Sagsnr. 2015-0151042 Dokumentnr.

Læs mere

Anvendelse af vejvand - Karakterisering, modellering og laboratorietest

Anvendelse af vejvand - Karakterisering, modellering og laboratorietest Fremtidens klimarobuste by 11.-12. november 2014 Anvendelse af vejvand - Karakterisering, modellering og laboratorietest Partnere: By & Havn Københavns Kommune HOFOR Grontmij DHI, Kontakt: Bodil Mose Pedersen

Læs mere

RENSEEFFEKT I REGNVANDSBASSINER

RENSEEFFEKT I REGNVANDSBASSINER RENSEEFFEKT I REGNVANDSBASSINER TRADITIONEL OG VIDEREGÅENDE RENSNING Thorkild Hvitved-Jacobsen Jes Vollertsen Asbjørn Haaning Nielsen Aalborg Universitet Overordnede mål og kriterier for etablering Primært:

Læs mere

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg

Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Bilag 9 Dimensionering af kloakanlæg Dimensionering af regn- og spildevandsledninger og bassiner 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger

Læs mere

Fjernelse af tungmetaller i tag- og overfladevand. HMR Heavy Metal Remover

Fjernelse af tungmetaller i tag- og overfladevand. HMR Heavy Metal Remover Fjernelse af tungmetaller i tag- og overfladevand HMR Heavy Metal Remover Problematik Bygninger med tagmaterialer og facader af kobber, zink eller bly giver arkitekturen en helt særlig dimension, og en

Læs mere

Anvendelse af modelværktøjer til vurdering af målbelastning for søer i vandområdeplaner

Anvendelse af modelværktøjer til vurdering af målbelastning for søer i vandområdeplaner Anvendelse af modelværktøjer til vurdering af målbelastning for søer i vandområdeplaner 2015-2021 Værktøjsnotat Godkendt på mødet den 30. juni 2014 i Styregruppen for projekt Implementering af modelværktøjer

Læs mere

Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1

Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1 Ringsted Kommune Miljø Rønnedevej 9 4100 Ringsted Att. Beth Søeborg Lundholm Sendt på mail til: bsl@ringsted.dk Ansøgning om udledningstilladelse til Kværkeby Bæk, Bassin 1 I forbindelse med byggemodning

Læs mere

A.K. Sharma 1, L. Vezzaro 1, H. Birch 1, E. Eriksson 1, Lützhøft, H.- C.H 1, Høg, H.H, P.S. Mikkelsen 1. DTUMiljø

A.K. Sharma 1, L. Vezzaro 1, H. Birch 1, E. Eriksson 1, Lützhøft, H.- C.H 1, Høg, H.H, P.S. Mikkelsen 1. DTUMiljø Miljøfremmedestoffer i regnafstrømning: Udvikling fra traditionelle målinger til anvendelse af modeller A.K. Sharma 1, L. Vezzaro 1, H. Birch 1, E. Eriksson 1, Lützhøft, H.- C.H 1, Høg, H.H, P.S. Mikkelsen

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Regnvandsbassinet forsinker eller afleder vandstrømmen Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion

Teori. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder. Rensedammens opbygning og funktion Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER Mere information: Du kan finde yderligere informationer, herunder vejledninger og retningslinjer for de forskellige typer af rensningsanlæg på kommunens hjemmeside: www.silkeborgkommune.dk ( > Borger >

Læs mere

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Vandløb I vandplanperiode 2 er følgende vandløb i Hørsholm Kommune målsat: Usserød

Læs mere

Vegafrenning og rensetiltak. Jes Vollertsen Professor, PhD, Aalborg Universitet, Danmark

Vegafrenning og rensetiltak. Jes Vollertsen Professor, PhD, Aalborg Universitet, Danmark Vegafrenning og rensetiltak Jes Vollertsen Professor, PhD, Aalborg Universitet, Danmark Skal vejvand renses? Argumenter (holdninger?): A. Regnvand skal renses fordi vi har påvist en uacceptabel miljøpåvirkning

Læs mere

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $

# $ % $ $ #& $ & # ' # ' & # $ &($ $ ( $ $ )!# $& $ " # % % # # ' # ' # ( ( )# " ) " ", " - * " - ". % " " * / 0 *+ # 2, *3 4 # % " "/ *1 4 /0' /6 )77*)/8 9 )77)-/6 : 9 ;)777*/ 0)77.. 0 + +7< 17< '=-7 ' > *> " +?. @ *5 #. @ ' -. '* - " '=*777 - ' > *> 8

Læs mere

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand

By, Erhverv og Natur. Teknisk Bilag Håndtering af regnvand By, Erhverv og Natur Teknisk Bilag Håndtering af regnvand VELKOMMEN Dette bilag er udarbejdet som et teknisk supplement til Strategi for håndtering af regnvand. Udover en generel introduktion til afledning

Læs mere

Det åbne land Overløbsbygværker Renseanlæg

Det åbne land Overløbsbygværker Renseanlæg Det åbne land Overløbsbygværker Renseanlæg Det åbne land Tidsplan for påbud i det åbne land K ø g e R i n g s t e d 2012-2015 Terslev Haslev Dalby Karise S t e v n s Mindst 700 ejendomme i det åbne land

Læs mere

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner

Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner Bilag 1 Dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt regnvandsbassiner i Furesø Kommune 1. Indledning Dette notat indeholder forudsætninger for dimensionering af regn- og spildevandsledninger samt

Læs mere

Lægemiddelrester i spildevand og deres skæbne gennem renseanlæg

Lægemiddelrester i spildevand og deres skæbne gennem renseanlæg Lægemiddelrester i spildevand og deres skæbne gennem renseanlæg Karen Klarskov Møller Aarhus Vand Indhold Formål med projektet Lidt om renseanlæggene Indløbskoncentrationer Koncentrationer efter biologisk

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. april 2013 J.nr.: NMK-10-00106 (tidl. MKN-100-00391) Ref.: LITEL, XPSAL AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27.

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 6. Indhold. Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner. Vedtaget 27. Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 6 Håndtering af overfladevand og dimensionering af bassiner og faskiner Indhold 1 Regnvandsbassiner... 2 1.1 Generelt om regnvandsbassiner... 2 1.2

Læs mere

FAQ. Det gør vi ved at flytte den eksisterende Stenløse Å uden om byen.

FAQ. Det gør vi ved at flytte den eksisterende Stenløse Å uden om byen. FAQ Hvad er problemet? Stenløse Å løber igennem Stenløse by, og alt regnvandet fra Stenløse by løber ud i åen. Det betyder, at når det regner kraftigt, kommer der meget hurtigt meget store vandmængder

Læs mere

Københavns Kommune. Adsorptionsmetoder

Københavns Kommune. Adsorptionsmetoder Københavns Kommune Adsorptionsmetoder December 2011 Københavns Kommune Adsorptionsmetoder December 2011 Ref.: Adsorptionsmetoder Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Erling Holm ApS KU, Skov og Landskab

Læs mere

1. Planens indhold, hovedformål og forbindelser med andre relevante planer

1. Planens indhold, hovedformål og forbindelser med andre relevante planer - 1. Planens indhold, hovedformål og forbindelser med andre relevante planer Planen skal skabe grundlaget for at Skive Vand A/S kan udføre alle kloakeringsopgaver. Det drejer sig om separering af flere

Læs mere

TUNGMETALLER OG JORDBUNDSKEMI -EN LIGHT VERSION

TUNGMETALLER OG JORDBUNDSKEMI -EN LIGHT VERSION TUNGMETALLER OG JORDBUNDSKEMI -EN LIGHT VERSION JULIE KATRINE JENSEN JKTJ@RAMBOLL.DK PROGRAM FOR I DAG Hvorfor skal vi vide noget om tungmetaller I miljøet? Faktorer af betydning for mobilitet -Jordbundsfaktorer

Læs mere

Klimarobuste byer og bæredygtig håndtering af byens vand

Klimarobuste byer og bæredygtig håndtering af byens vand Klimarobuste byer og bæredygtig håndtering af byens vand Byens Vand 2011 Vandhuset, Skanderborg, 23. august 2011 Professor Marina Bergen Jensen mbj@life.ku.dk +45 2724 4447 Dias 1 Byer er populære (Grimm,

Læs mere

Task B, 4 th delivery: Concrete design and operational specifications for each of the 3 facilities

Task B, 4 th delivery: Concrete design and operational specifications for each of the 3 facilities TREASURE LIFE06 ENV/DK/000229 Århus Kommune April 01, 2007 Task B, 4 th delivery: Concrete design and operational specifications for each of the 3 facilities Concrete design and operation specifications

Læs mere

Kvalitet af regnafstrømning. Karin Cederkvist, Marina Bergen Jensen, Peter E. Holm

Kvalitet af regnafstrømning. Karin Cederkvist, Marina Bergen Jensen, Peter E. Holm Kvalitet af regnafstrømning Karin Cederkvist, Marina Bergen Jensen, Peter E. Holm 04/11/2016 2 Hvorfor taler vi om kvalitet? Regnafstrømning kan være forurenet Hvad er god vandkvalitet? 04/11/2016 3 04/11/2016

Læs mere

Teori. Rensedammens opbygning og funktion. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori. Rensedammens opbygning og funktion. Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Vand i Byer faktablade om renseteknologier

Vand i Byer faktablade om renseteknologier Vand i Byer faktablade om renseteknologier Stormøde om IP 10 Regn med kvalitet 28. august 2014 v/ Ulrik Hindsberger, Teknologisk Institut 1 Formål og baggrund Behov for at regnafstrømning fra de mest forurenede

Læs mere

EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89. Kontaktfiltrering

EXPO-NET Danmark A/S Phone: +45 98 92 21 22 Georg Jensens Vej 5 Fax: +45 98 92 41 89. Kontaktfiltrering Etablering af store bundfældningsbassiner med slamskraber er ofte en kostbart investering. Driften af disse bassiner kan være meget uregelmæssigt, idet bundfældningsbassinerne naturligvis er meget afhængig

Læs mere

Grundvand og terrestriske økosystemer

Grundvand og terrestriske økosystemer Grundvand og terrestriske økosystemer Rasmus Ejrnæs GD (2006) Grundvand er en værdifuld naturressource, der som sådan bør beskyttes mod forringelse og kemisk forurening. Dette er navnlig vigtigt i forbindelse

Læs mere

Udviklingserfaringer. L i d t f r a Aa l b o r g U n i ve r s i t e t s f o r s k n i n g u d i r e g n va n d

Udviklingserfaringer. L i d t f r a Aa l b o r g U n i ve r s i t e t s f o r s k n i n g u d i r e g n va n d Udviklingserfaringer L i d t f r a Aa l b o r g U n i ve r s i t e t s f o r s k n i n g u d i r e g n va n d Jes Vollertsen Ph.d., professor i miljøteknologi Aalborg Universitet Teknologioverblik hvilken

Læs mere

Retningslinjer. for udformning af bassiner. Regulativ. for jævnlig vedligeholdelse af bassiner

Retningslinjer. for udformning af bassiner. Regulativ. for jævnlig vedligeholdelse af bassiner Retningslinjer for udformning af bassiner samt Regulativ for jævnlig vedligeholdelse af bassiner Bassiner anlagt som regnvands- eller forsinkelses-/sparebassiner på kloaksystemer i Kalundborg Kommune 1

Læs mere

Afkobling og rensning af vejvand

Afkobling og rensning af vejvand Afkobling og rensning af vejvand Om Byer i Vandbalance på Vejforum den 5. december 2012 ved Ulrik Hindsberger, 1 Hvad kan vejene bidrage med i forhold til klimatilpasning? Nye metoder til vejafvanding

Læs mere

Spildevandsrensning. landet

Spildevandsrensning. landet Spildevandsrensning på landet 2 Nu også spildevandsrensning på landet En del vandløb og søer er trods en stor indsats stadig forurenet. Derfor har Folketinget besluttet, at spildevandet fra ejendomme på

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via regnvandsbassin til Byrenden i Nr.

Læs mere

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5.

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5. Dato: 5. februar 2017 qweqwe 7.2.6) Al ny og forøget spildevandsudledning til stillestående vandområder skal så vidt muligt undgås. 7.2.7) Vandplanen identificerer et antal overløb af opspædet spildevand

Læs mere

Miljøbelastning ved manuel bilvask

Miljøbelastning ved manuel bilvask Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 02-09-2016 - Opfølgning på foretræde vedlagt) MOF Alm.del Bilag 591 Offentligt Miljøbelastning ved manuel bilvask Landemærket 10, 5. Postboks 120 1004 København

Læs mere

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplaner for 23 hovedoplande Omfang: målsatte områder - 17 kyststrækninger - 74 fjorde

Læs mere

Partikler i regnvand Katrine Nielsen, PostDoc

Partikler i regnvand Katrine Nielsen, PostDoc Partikler i regnvand Katrine Nielsen, PostDoc DTU, Institut for vand og miljøteknologi Partiklers indflydelse på regnvandskvaliteten Koncentration, antal og størrelsesfordeling Hvordan kan de måles? Binder

Læs mere

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre

miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre Checkliste til brug for stillingtagen til miljøkonsekvensvurdering af lovforslag og andre regeringsforslag Checklisten har til formål at foretage en hurtig vurdering af, hvorvidt et forslag har væsentlige

Læs mere

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder

Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder Teori Klimatilpasning til fremtidens regnmængder På grund af klimaforandringer oplever vi i Danmark stigende temperaturer og øgede regnmængder. Den stigende regnmængde, og det faktum at der udbygges af

Læs mere

Viden om forureningsbelastningen fra overløbsbygværker og interne overløb på renseanlæg IDA Miljø-møde Forurening fra overløbsbygværker

Viden om forureningsbelastningen fra overløbsbygværker og interne overløb på renseanlæg IDA Miljø-møde Forurening fra overløbsbygværker Viden om forureningsbelastningen fra overløbsbygværker og interne overløb på renseanlæg IDA Miljø-møde Forurening fra overløbsbygværker Asbjørn Haaning Nielsen, Lektor, PhD, Institut for Byggeri og Anlæg,

Læs mere

2. Spildevand og rensningsanlæg

2. Spildevand og rensningsanlæg 2. Spildevand og rensningsanlæg 36 1. Fakta om rensningsanlæg 2. Spildevand i Danmark 3. Opbygning rensningsanlæg 4. Styring, regulering og overvågning (SRO) 5. Fire cases 6. Øvelse A: Analyse af slam

Læs mere

Tillæg 5 til Spildevandsplan

Tillæg 5 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Forslag Tillæg 5 til Spildevandsplan 2014-2022 Separatkloakering og klimatilpasning af kloakopland H6 Pilemølle Erhvervsområde Syd Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Planlægningsgrundlag

Læs mere

Aarhus Kommune. LAR-metodekatalog. Indledning. Oktober 2011. Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S

Aarhus Kommune. LAR-metodekatalog. Indledning. Oktober 2011. Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Aarhus Kommune Aarhus Kommune LAR-metodekatalog Indledning Oktober 2011 Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S 1. INDLEDNING Som følge af klimaændringer må det forventes, at der i byerne bliver hyppigere og

Læs mere

BLÅT TEMA. Fra råvand til drikkevand

BLÅT TEMA. Fra råvand til drikkevand BLÅT TEMA Fra råvand til drikkevand Vandbehandling, rensning for almindelige stoffer, udpumpning, måling, styring, alarmanlæg m.m., nyheder, tips og idéer 73 Fra råvand til drikkevand Vandbehandling, rensning

Læs mere

på 25 mio. kubikmeter drikkevand, som skønnes nødvendigt med den store befolkningstilvækst?

på 25 mio. kubikmeter drikkevand, som skønnes nødvendigt med den store befolkningstilvækst? Jan Ravn Christensen Medlem af SF s byrådsgruppe Den 12. august 2011 Teknik og Miljø Aarhus Kommune Svar på 10 dages forespørgsel om krom-6 forurening fra Collstrop-grunden. SF ved Jan Ravn Christensen

Læs mere

REVIDERET ANSØGNING OM UDLEDNINGSTILLADELSE FRA SJÆLSØ VANDVÆRK TIL USSERØD Å

REVIDERET ANSØGNING OM UDLEDNINGSTILLADELSE FRA SJÆLSØ VANDVÆRK TIL USSERØD Å 1. marts 2017 REVIDERET ANSØGNING OM UDLEDNINGSTILLADELSE FRA SJÆLSØ VANDVÆRK TIL USSERØD Å Nordvand ansøgte den 26. august 2016 om udledningstilladelse af filterskyllevand fra Sjælsø Vandværk til Usserød

Læs mere

Næringsstoffer og vådområder Vilsted Sø som eksempel. Proportioner i Vandmiljødebatten IDA 14. Nov Jørgen Bidstrup, Naturstyrelsen Himmerland

Næringsstoffer og vådområder Vilsted Sø som eksempel. Proportioner i Vandmiljødebatten IDA 14. Nov Jørgen Bidstrup, Naturstyrelsen Himmerland Næringsstoffer og vådområder Vilsted Sø som eksempel Proportioner i Vandmiljødebatten IDA 14. Nov. 2016 Jørgen Bidstrup, Naturstyrelsen Himmerland Disposition Generelt om vådområder Vilsted Sø Proportioner

Læs mere