LER-loven. Vejforum, december 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LER-loven. Vejforum, december 2018"

Transkript

1 LER-loven Vejforum, december 2018

2 Lov nr af 26. december 2017 om ændring af lov om registrering af ledningsejere 2 Formålet med loven er at udmønte Regeringens, KL s og Danske Regioners Fællesoffentlige digitaliseringsstrategi om udveksling af data om nedgravet infrastruktur. Hovedelementer: Ledningsejerregistret skal kunne bruges til at søge efter ledningsejere med ledig kapacitet til samføring Ledningsejerregistret skal kunne bruges til at undersøge muligheden for at koordinere gravearbejde Generel modernisering

3 Lov nr af 26. december 2017 om ændring af lov om registrering af ledningsejere 3 Lovændringen træder i kraft i tre etaper: 1) 1. januar 2018, jf. lovbekendtgørelse nr. 206 af 15. marts 2018 om registrering af ledningsejere. 2) (formentlig) 1. juli 2019, jf. lovbemærkningerne. 3) (formentlig) 1. juli 2022, jf. lovbemærkningerne. Ad. 1 trådt i kraft den 1. januar 2018 Nye begreber: Ikke et ledningsejerregister/ledningsejerregistret, men Ledningsejerregistret, ikke entreprenør, men graveaktør. Udvidet formål: Lette udlevering af oplysninger til brug for undersøgelser og mindske gener forbundet med gravearbejder (nye funktioner i LER samgravningsmodul)

4 Lov nr af 26. december 2017 om ændring af lov om registrering af ledningsejere 4 Ad. 1 trådt i kraft den 1. januar 2018 (fort.) Ved ændringer i faktiske forhold eller fejl i indberettede oplysninger ledningsejer skal opdatere LER hurtigst muligt, jf. 7, stk. 2. inden 14 dage udgår. Bemyndigelser til ministeren, jf. 9a og 9b. Nyt frivilligt samgravningsmodul skal understøtte koordinering af gravearbejder og samføring modulet skal udvikles, så anvendelsen af funktionen kan opfylde forpligtelsen i vejlovens 74.

5 Lov nr af 26. december 2017 om ændring af lov om registrering af ledningsejere 5 Ad. 2 træder i kraft den 1. juli 2019 (forventet), jf. lovbemærkningerne. På det tidspunkt er der udviklet en sammenstillingsfunktion i LER: LER sammenstiller de ledningsoplysninger, som LER modtager fra ledningsejerne, og gør de sammenstillede oplysninger tilgængelige for graveaktørerne. Graveaktørerne har ikke længere byrden og risiko for fejlkilder ved sammenstilling af ledningsoplysninger. Offentlige myndigheders og forsyningsselskabers ledninger, føringsrør og vejafvandingsledninger skal registreres i LER ingen undtagelse f.s.v.a. disse ledninger fremadrettet. Ad. 3 træder i kraft den 1. juli 2022 (forventet), jf. lovbemærkningerne. Ledningsejere skal sende oplysninger til LER inden 2 timer ved manuel behandling 2 dage. Oplysninger skal have et indhold og en kvalitet, så de er umiddelbart anvendelige ved gravearbejdet. Graveaktøren får stillet oplysninger til rådighed via sammenstillingsfunktionen i LER skal være tilgængelige på graveområdet.

6 Bekendtgørelse nr. 639 af 30. maj 2018 om registrering af ledningsejere 6 Ny bekendtgørelse trådte i kraft den 1. juli Hovedsagelig konsekvensrettelser på grund af lovændring. Nyt: En graveaktør kan udføre uopsættelige reparationsarbejder uden at indhente ledningsoplysninger, jf. 14.

7 LER s vejledning af 6. juli 2018 om 14 (uopsættelige arbejder) 7 En graveaktør kan udføre uopsættelige reparationsarbejder uden at indhente ledningsoplysninger. Det forudsætter ifølge vejledningen: 1. Reparationsarbejder, der skal afhjælpe en pludseligt opstået skade. 2. Skaden vil blive værre, hvis reparationsarbejdet skal afvente, at der forespørges om ledningsoplysninger, før arbejdet går i gang. 3. Skaden kan forårsage et betydeligt ressourcespild, eller gøre miljøproblemer unødigt værre, hvis skaden ikke udbedres straks. De 3 betingelser betyder tilsammen, at der skal meget til, før bestemmelsen kan anvendes. En graveaktør vil således ikke kunne anvende bestemmelsen, blot fordi en kunde ringer til graveaktøren samme morgen og beder om at få gravet et hul. Graveaktøren vil i et sådant tilfælde kunne planlægge sig ud af problemet og kan derfor ikke anvende bestemmelsen.

8 Bekendtgørelse nr. 802 af 18. juni 2018 om gravearbejder i offentlige vejarealer og private fællesvejei byer og bymæssige områder 8 Ny bekendtgørelse trådte i kraft den 1. juli Hovedregel: Gravetilladelse skal indhentes, jf. 1, stk. 1. Undtagelse 1: Uopsættelige reparationsarbejder, jf. 1, stk. 2. Undtagelse 2: Mindre, korterevarende gravearbejder, når vejmyndigheden har besluttet en efteranmeldelsesordning for mindre, korterevarende gravearbejder, jf. 1, stk. 3. Efteranmeldelsesordning: Skal fremgå af vejmyndighedens hjemmeside, jf. 6, stk. 2 og 4. Kan gælde hele eller dele af vejnettet, hvor den højst tilladte hastighed er 50 km/t, jf. 6, stk. 3, dog ikke private fællesveje i landzone Vedligeholdelsespligtige grundejerne kan bede vejmyndigheden om at fjerne veje fra ordningen, jf. 6, stk. 5.

9 Ansøgning om gravetilladelse 9 Krav til ansøgningen Er der forsøgt koordineret? Med hvem er der forsøgt koordineret? Kan der samgraves? LER skal benyttes ved koordinering. Krav til myndigheden Alle planlagte gravearbejder skal offentliggøres, inkl. alle gravetilladelser. Der kan sættes vilkår om samgravning eller/og bod ved forsinkelse. Undtagelserne til koordineringspligten Myndighedens egne arbejder, der er maksimalt 15 cm dybe. Etablering af grav, hvor udgravning ikke er længere end 10 meter og bredere end 2 meter.

10 10

11 Prøvegravninger 11 Faktum: Københavns Kommune skal ombygge Frederikssundsvej. Kommunen indhenter ledningsoplysninger via LER. Kommunen anmoder DONG om at påvise ledningernes placering ved prøvegravninger kommunen er indstillet på at justere vejprojektet og begrænse ledningsflytninger. DONG afviser LER-loven gør udtømmende op med ledningsejerens forpligtelser. Kommunen udfører fire prøvegravninger; to påviser ledninger, der ligger omtrent som angivet i LER, to påviser ledninger, der væsentligt fraviger oplysninger i LER. Hvem skal betale udgiften på kr.?

12 Østre Landsrets dom af 20. februar Faktiske forhold: Landsretten lægger til grund, at 1) DONG har opfyldt sine forpligtelser i henhold til LER-loven og 2) at det er sagligt velbegrundet at foretage fire prøvegravninger Det retlige spørgsmål: Skal DONG i medfør af gæsteprincippet betale for prøvegravninger, uanset at DONG havde opfyldt sine forpligtelser iht. LER-loven? Ja!

13 Østre Landsrets dom af 20. februar Først henvisning til Vintapperrampe-dommen (U H) og Cityring-dommen (U H), derefter: Undersøgelser, herunder prøvegravninger, som en vejejer foretager, og som er nødvendige for at afdække mulighederne for at tilpasse vejejerens projekt, så at en for ledningsejeren dyrere omlægning eller fjernelse af ledninger kan undgås, må anses for foretagethovedsagelig i ledningsejerens interesse. Landsretten finder, at det følger af gæsteprincippet i dagældende vejlovs 106, stk. 1, som fortolket af Højesteret i de nævnte to domme, at sådanne omkostninger må afholdes af ledningsejeren på samme måde, som det gælder alternativer til en mere bekostelig fjernelse eller omlægning af ledninger. Om det er nødvendigt og rimeligt at foretage sådanne undersøgelser, herunder prøvegravninger, må bero på de konkrete omstændigheder i det enkelte tilfælde. Det må herved på den ene side tages i betragtning, at vejejeren må have adgang til at afdække mulighederne forat gennemføre sit projekt uden skade for dette og således, at brug af teknisk ringere alternativer end de projekterede begrænses mest muligt. På den anden side må der henses til, at ledningsejeren ikke skal påføres unødige og uforholdsmæssige omkostninger til undersøgelser og ikke skal betale for undersøgelser, som foretages i vejejerens egen interesse. En konkret vurdering DONG skal betale

14 Højesterets dom af 23. oktober Tre hovedspørgsmål: 1. Er der i ledningsregisterloven gjort udtømmende op med ledningsejerens forpligtelser? Nej. Den dagældende vejlov og ledningsregisterloven regulerer forskellige forhold, og der er ingen holdepunkter for, at ledningsregisterloven skulle indskrænke eller ændre forpligtelser iht. gæsteprincippet. 2. Skal ledningsejer betale for prøvegravninger i medfør af vejlovens gæsteprincip? Ja. 3. Var prøvegravningerne nødvendige? Ja.

15 15 Louise Heilberg Advokat T M E lhe@bechbruun.com Sofia Bøtker Advokat T M E sobo@bechbruun.com

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer:

Ledningspakken. Graveregler og ledninger. Graveregler og ledninger. Ledningspakkens elementer: Graveregler og ledninger VEJ EU, 6. 7. november 2018 Graveregler og ledninger VEJ-EU, 6. 7. november 2018 Tom Løvstrand Mortensen, LIFA A/S tlm@ Telefon: 63136923 Ledningspakken Ledningspakkens elementer:

Læs mere

Revision af LER-loven kommunen som ledningsejer

Revision af LER-loven kommunen som ledningsejer Revision af LER-loven kommunen som ledningsejer Erik Jeppesen, landinspektør & BA-jur. Torbjørn Mandahl Peder, partner & landinspektør Dok ID.: D13-107825 Revision af LER-loven kommunen som ledningsejer

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. oktober 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. oktober 2018 Sag 51/2018 (1. afdeling) Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen) mod Transport-, Bygnings- og Boligministeriet (advokat Sarah Jano) Biintervenient

Læs mere

Forslag. til. I lov om registrering af ledningsejere, jf. lovbekendtgørelse nr. 578 af 6. juni 2011, foretages følgende ændringer:

Forslag. til. I lov om registrering af ledningsejere, jf. lovbekendtgørelse nr. 578 af 6. juni 2011, foretages følgende ændringer: HØRINGSUDKAST Side 1 af 48 Forslag til Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere (ændring af arbejdsgang med udlevering af standardiserede ledningsoplysninger og udvidelse af lovens anvendelsesområde)

Læs mere

Bekendtgørelse om registrering af ledningsejere

Bekendtgørelse om registrering af ledningsejere BEK nr 639 af 30/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering,

Læs mere

Initiativ 6.3 Udveksling af data om nedgravet infrastruktur. Præsentation ved Danske Vandværkers Temadag, Roskilde 11. november 2017 Henrik Suadicani

Initiativ 6.3 Udveksling af data om nedgravet infrastruktur. Præsentation ved Danske Vandværkers Temadag, Roskilde 11. november 2017 Henrik Suadicani Initiativ 6.3 Udveksling af data om nedgravet infrastruktur Præsentation ved Danske Vandværkers Temadag, Roskilde 11. november 2017 Henrik Suadicani Side 1 Formål med Ledningsejerregistret (LER) At reducere

Læs mere

Koordinering af gravearbejde. Lene Priess, Vejdirektoratet Henrik Suadicani, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Koordinering af gravearbejde. Lene Priess, Vejdirektoratet Henrik Suadicani, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Koordinering af gravearbejde Lene Priess, Vejdirektoratet Henrik Suadicani, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Ansvarsfordeling Vejlovgivning: Vejdirektoratet Forvaltning: vejmyndigheden (kommunerne

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 23. december 2016 Sag 251/2016 DONG Energy Sales & Distribution A/S og Radius Elnet A/S (advokat Erik Bertelsen for begge) mod Transport- og Bygningsministeriet (Kammeradvokaten

Læs mere

Oplæg om nyt LER. Fagligt møde, Nyborg Strand. 12. februar Henrik Suadicani, fuldmægtig, SDFE Ledningsejerregistret

Oplæg om nyt LER. Fagligt møde, Nyborg Strand. 12. februar Henrik Suadicani, fuldmægtig, SDFE Ledningsejerregistret Oplæg om nyt LER Fagligt møde, Nyborg Strand 6. Februar 2019 Henrik Suadicani, fuldmægtig, SDFE Ledningsejerregistret Side 1 Initiativ 6.3 Udveksling af data om nedgravet infrastruktur Side 2 Formål med

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere

Forslag. Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere Lovforslag nr. L 37 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af energi- forsynings- og klimaministeren (Lars Christian Lilleholt) Forslag til Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere

Læs mere

Forslag. til. 4. I 3, stk. 1, nr. 2, der bliver nr. 5, indsættes efter»stikledning«:», herunder fælles stikledning,«.

Forslag. til. 4. I 3, stk. 1, nr. 2, der bliver nr. 5, indsættes efter»stikledning«:», herunder fælles stikledning,«. Forslag til Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere og lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere (Indsættelse af overgangsbestemmelse, bestemmelse til at udstille graveforespørgsler,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere

Forslag. Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere 2017/1 LSF 37 (Gældende) Udskriftsdato: 13. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi- Forsynings- og Klimamin., Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering,

Læs mere

Vejloven de væsentligste ændringer i den nye lov. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll og Hanne Mølbeck

Vejloven de væsentligste ændringer i den nye lov. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll og Hanne Mølbeck Vejloven de væsentligste ændringer i den nye lov Ved Anne Sophie K. Vilsbøll og Hanne Mølbeck 2 Den nye Vejlov en introduktion 1. Formål og introduktion til væsentligste ændringer 2. Offentlige vejes økonomi

Læs mere

Hvad er ligheden mellem

Hvad er ligheden mellem Hvad er ligheden mellem 1 LEDNINGSEJERREGISTRET www.ler.dk Henrik Suadicani fuldmægtig Erhvervs- og Byggestyrelsen Bentley user møde 2008 Indhold LER s baggrund LER i praksis Lovændringer 2008 Anvendelsesgrad

Læs mere

Bekendtgørelse om registrering af ledningsejere

Bekendtgørelse om registrering af ledningsejere BEK nr 1011 af 25/10/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 9. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, j.nr. 2012-2662 Senere

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere og lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere

Forslag. Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere og lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere Lovforslag nr. L 40 Folketinget 2019-20 Fremsat den 23. oktober 2019 af klima-, energi- og forsyningsministeren (Dan Jørgensen) Forslag til Lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere og lov

Læs mere

Ledningsregistrering Nu og i fremtiden Lejre Vandråd 22. september 2016

Ledningsregistrering Nu og i fremtiden Lejre Vandråd 22. september 2016 Ledningsregistrering Nu og i fremtiden Lejre Vandråd 22. september 2016 Rammen: lovgivning, normer og domme Lovgivningen for registrering er LER loven med bekendtgørelse. Vigtigt også at anvende: - Aftalte

Læs mere

Status på gæsteprincippet og gravearbejder

Status på gæsteprincippet og gravearbejder Status på gæsteprincippet og gravearbejder 6. december 2017 1 PROGRAM Prøvegravninger betaling for at påvise ledningens nøjagtige placering forud for et vejarbejde? Nyt for gammelt - Kendelse af 9. juni

Læs mere

KØBENHAVNS METRO LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET. Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Metroens etape 3 (påbegyndt ca. 2003)

KØBENHAVNS METRO LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET. Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Metroens etape 3 (påbegyndt ca. 2003) LEDNINGSRET OG GÆSTEPRINCIPPET Ved specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll KØBENHAVNS METRO Metroens etape 1 & 2 (påbegyndt ca. 1999) Ledningsprotokoller Gravearbejder Metroens etape 3 (påbegyndt ca.

Læs mere

Vejledning til Graveinfo En del af Samgravningsmodulet

Vejledning til Graveinfo En del af Samgravningsmodulet Vejledning til Graveinfo En del af Samgravningsmodulet Hvad er Graveinfo? Graveinfo er en del af LER og har sin egen hjemmeside: graveinfo.ler.dk Graveinfo viser alle graveforespørgsler og alle samgravningsannoncer

Læs mere

DEN VEJLOV VI SKAL KENDE

DEN VEJLOV VI SKAL KENDE Vejforum 3. december 2015 Landinspektør Hans Faarup, Skanderborg Hans Faarup Landinspektør m.b. 28 år med vejadministration, Aarhus Amt 8 år med vejrådgivning, LE34. Undervisning for Vejsektorens Efteruddannelse

Læs mere

Ledningsejer og graveaktørmøde. Velkommen

Ledningsejer og graveaktørmøde. Velkommen Ledningsejer og graveaktørmøde Ballerup Kommune, Rådhuset, mødecenter A, lokale 3,, kl. 10.30-12.00 Velkommen www.ballerup.dk Dagsorden 1. - Præsentation og formål (igangværende projekter, kommende graveområder)

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje Transportministeriet Att.: Morten Lorentzen, (cc.: Louise Heilberg, Vejdirektoratet) Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Dok. ansvarlig: MSJ Sekretær: Sagsnr: s2013-568 Doknr: d2014-9828-11.1 13.

Læs mere

Dansk Ledningsejerforum har modtaget udkast til forslag til lov om offentlige veje i høring.

Dansk Ledningsejerforum har modtaget udkast til forslag til lov om offentlige veje i høring. Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Att. Søren Møller Larsen Sendt pr. mail 20. februar 2012 (sml@trm.dk) Dato: 20-02-2012 Sagsnr.: - J. nr.: - Vor ref.: HS Høring over udkast

Læs mere

UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll

UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening. Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll UPDATE PÅ GÆSTEPRINCIPPET OG FORSYNINGSPLIGT FAGLIGT MØDE 2019 Den danske Landinspektørforening Anne Sophie Kierkegaard Vilsbøll 1 PROGRAM 1. Velkommen 2. Nyheder om gæsteprincippet 3. Forsyningspligt

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om registrering af ledningsejere

Bekendtgørelse af lov om registrering af ledningsejere LBK nr 206 af 15/03/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 9. april 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering,

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til bekendtgørelse om registrering af ledningsejere og udlevering af ledningsoplysninger gennem LER

Høringssvar vedr. forslag til bekendtgørelse om registrering af ledningsejere og udlevering af ledningsoplysninger gennem LER Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering Rentemestervej 8 2400 København NV Fremsendt pr. e-mail: ler@sdfe.dk, simho@sdfe.dk Dok. ansvarlig: CHB Sekretær: Sagsnr: s2019-277 Doknr: d2019-7206-3.0

Læs mere

SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET. 5. December 2018

SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET. 5. December 2018 SIDSTE NYT OM GÆSTEPRINCIPPET 5. December 2018 1 STATUS SIDEN SIDST 1. Hvem skal betale for prøvegravninger? 2. Er gæsteprincippet fraveget i ledningsdeklarationer med oplysning om betalt erstatning? 3.

Læs mere

Gæsteprincippet - Status

Gæsteprincippet - Status Vejforum Side 1 Gæsteprincippet - Status Advokat Benedicte Galbo Kammeradvokaten Advokat Anders Valentiner-Branth Horten Side 2 (BG) Private fællesveje Samme gæsteprincip gælder Offentlige veje Lov om

Læs mere

Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll

Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll Ledningsret seneste praksis om gæsteprincippet mm. Ved Anne Sophie K. Vilsbøll 2 Disposition 1. Højesterets definition på gæsteprincippet 2. Den nye lov om offentlige veje bestemmelser og bemærkninger

Læs mere

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet

Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Forslag til ny lov om offentlige vej og nyt om Gæsteprincippet Da programmet blev fastlagt, håbede vi, at den nye lov var vedtaget inden dages indlæg. I stedet vil lovforslaget blive kommenteret specielt

Læs mere

Opgravningsregulativ. for ledningsarbejder m. v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune

Opgravningsregulativ. for ledningsarbejder m. v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune Opgravningsregulativ for ledningsarbejder m. v. i offentlige og private veje i Thisted Kommune Regulativ for udførsel af ledningsarbejder og andre arbejder i og over veje i Thisted Kommune. Gyldighedsområde.

Læs mere

STANDARDVILKÅR FOR LEDNINGSARBEJDER I OG OVER VEJE

STANDARDVILKÅR FOR LEDNINGSARBEJDER I OG OVER VEJE STANDARDVILKÅR STANDARDVILKÅR FOR LEDNINGSARBEJDER I OG OVER VEJE OKTOBER 2016 FORORD Standardvilkårene udtrykker et ønske om at standardisere de betingelser, som vejmyndigheder stiller i forbindelse med

Læs mere

Principielle afgørelser i 2015 på vejlovens område

Principielle afgørelser i 2015 på vejlovens område Principielle afgørelser i 2015 på vejlovens område Ivan Skaaning Hansen, Vejdirektoratet, Jura Vejforum, 2. december 2015 Mine emner Ubrudt fortov Forretningsmæssig udnyttelse Vintapperrampesagen 2. Den

Læs mere

Forslag. til. Bekendtgørelse om registrering af ledningsejere og udlevering af ledningsoplysninger gennem Ledningsejerregistret

Forslag. til. Bekendtgørelse om registrering af ledningsejere og udlevering af ledningsoplysninger gennem Ledningsejerregistret Forslag til Bekendtgørelse om registrering af ledningsejere og udlevering af ledningsoplysninger gennem Ledningsejerregistret I medfør af 3, stk. 4, 4, stk. 2-4, 7, stk. 3, 8, stk. 6 og 7, 9, stk. 5, 8

Læs mere

Forslag. til. Kapitel 1. Ledningsejerregistret. Kapitel 2. Indberetningspligt til Ledningsejerregistret

Forslag. til. Kapitel 1. Ledningsejerregistret. Kapitel 2. Indberetningspligt til Ledningsejerregistret Forslag til Bekendtgørelse om registrering af ledningsejere og udlevering af ledningsoplysninger gennem Ledningsejerregistret I medfør af 3, stk. 4, 4, stk. 2-4, 7, stk. 3, 8, stk. 6 og 7, 9, stk. 5, 8

Læs mere

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening

DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Transportministeriet Att. Søren Møller Larsen, sml@trm.dk Skanderborg, den 15. februar 2012 Forslag til lov om offentlig vej, jeres jnr. 2011-990 Dansk Vand- og

Læs mere

Dansk Gas Forening ERFA Konference Gasledninger 1-2. november 2007 John Thorn 1. Gasledning

Dansk Gas Forening ERFA Konference Gasledninger 1-2. november 2007 John Thorn 1. Gasledning John Thorn 1 Gasledning John Thorn Ansat i HNG Funktionsleder kontrakter og økonomi Medlem af arbejdsudvalget for FLIS Medlem af brugergruppen for LER Formand for Dansk Ledningsejerforums faggruppe til

Læs mere

Klimaanlæg i veje. Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015

Klimaanlæg i veje. Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015 Klimaanlæg i veje Specialistadvokat Anne Sophie K. Vilsbøll, Bech-Bruun Vejforum 2015 Klimaanlæg i veje 2 3 Klimaanlæg i veje Der var engang, hvor vi brugte ordet klimaanlæg om anlæg, der styrer ventilation

Læs mere

Intro til samgravning og ny abonnementsordning

Intro til samgravning og ny abonnementsordning Intro til samgravning og ny abonnementsordning www.ballerup.dk Intro til samgravning og ny abonnementsordning Dagsorden - Kort præsentation - Hvem er vi i Ballerup Kommune, hovedansvarsområder - Bordet

Læs mere

Kontor Datadistribution. Dato 31. august J nr Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet for Dataforsyning og Effektivisering

Kontor Datadistribution. Dato 31. august J nr Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet for Dataforsyning og Effektivisering Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af lov om registrering af ledningsejere (ændring af arbejdsgang med udlevering af standardiserede ledningsoplysninger og udvidelse af lovens anvendelsesområde)

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Att. Randi Lage Hansen Sendt pr. mail 2. oktober 2012 (rah@trm.dk) Dato: 02-10-2012 Sagsnr.: - J. nr.: - Vor ref.: HS Høring over udkast

Læs mere

Transportudvalget L 141 Bilag 3 Offentligt

Transportudvalget L 141 Bilag 3 Offentligt Transportudvalget 2014-15 L 141 Bilag 3 Offentligt Transportministeriet Frederiksholms kanal 27F 1220 København K Sendt pr. mail til: trm@trm.dk og dog@trm.dk Dato: Svinninge 5. januar 2015 HØRINGSSVAR

Læs mere

Hvor står vi med gæsteprincippet. - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder

Hvor står vi med gæsteprincippet. - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder Vejforum 2017 Hvor står vi med gæsteprincippet - efter de seneste års domstolsafgørelser? Peter Mortensen, seniorjurist, professor, dr.jur. Arealer og Rettigheder 1 Indhold - Gæsteprincippets mødre - Hvad

Læs mere

Danske Anlægsentreprenører, HOFOR, DONG Energy TDC Københavns kommune

Danske Anlægsentreprenører, HOFOR, DONG Energy TDC Københavns kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse Danske Anlægsentreprenører, HOFOR, DONG Energy TDC Københavns kommune 16-04-2015 Sagsnr. 2015-0020372 Dokumentnr. 2015-0020372-1 Samarbejdsaftale

Læs mere

Koordination. RoSy brugerseminar 2015. Copyright 2015 Grontmij A/S CVR 48233511. RoSy brugerseminar 24. sep. 2015

Koordination. RoSy brugerseminar 2015. Copyright 2015 Grontmij A/S CVR 48233511. RoSy brugerseminar 24. sep. 2015 Koordination 1 RoSy brugerseminar 2015 Ny vejlov 2 Koordinering Oplysningspligt Mulighed for erstatning af værditab Koordinering 3 Hvad siger loven? 74. Den, der planlægger at ansøge om tilladelse til

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om registrering af ledningsejere

Bekendtgørelse af lov om registrering af ledningsejere LBK nr 578 af 06/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 9. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 11/02842

Læs mere

Sidste nyt om gæsteprincippet

Sidste nyt om gæsteprincippet Sidste nyt om gæsteprincippet Aarhus, den 3. november 2016 2 Program 1. Lidt om gæsteprincippet 2. Østre Landsrets dom af 16. maj 2016 sammensatte anlægsprojekter 3. Højesterets dom af 21. september 2016

Læs mere

Høringssvar vedr. Udkast til Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3

Høringssvar vedr. Udkast til Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3 Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Sendt pr. e-mail til: trm@trm.dk og bgk@trm.dk Dato: 23. november 2015 Vor ref.: CMO Høringssvar vedr. Udkast til Lov om ændring

Læs mere

Det er gravalvorligt

Det er gravalvorligt Det er gravalvorligt Vejledning til gravearbejde i nærheden af forsyningsledninger Anvisning for arbejder i nærheden af Vestforsynings ledninger Inden du skal i gang med at grave har du pligt til, at indhente

Læs mere

Graveforespørgsler på den nemme måde

Graveforespørgsler på den nemme måde Graveforespørgsler på den nemme måde Thomas Mørk Andersen Chefkonsulent Jan Ludvigsen Market Development Manager Agenda Hvem er vi Kort om Orbicon Orbicons involvering i LER Den fremtidige LER Automatisk

Læs mere

2007/2 BTL 51 (Gældende) Udskriftsdato: 13. januar Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 7. februar Betænkning.

2007/2 BTL 51 (Gældende) Udskriftsdato: 13. januar Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 7. februar Betænkning. 2007/2 BTL 51 (Gældende) Udskriftsdato: 13. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 7. februar 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2385001 - USC UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 9. maj 2018 af Østre Landsrets 14. afdeling (landsdommerne Benedikte Holberg, Peter Mørk Thomsen og Søren Schou Frandsen (kst.)). 14. afd.

Læs mere

Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9)

Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation. Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9) Vejen i Vejen og andet nyt om ekspropriation Vejforum 2018 Partner, advokat Hanne Mølbeck (A9) Aktuelle emner 2 1. Vejen i Vejen 2. Ekspropriation til ledninger 3. Erstatning - fradrag for fordele 4. Borgernes

Læs mere

Skybrudssikring på private fællesveje

Skybrudssikring på private fællesveje Dato 28. marts 2017 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 17/03360-3 Side 1/5 Skybrudssikring på private fællesveje H har ved mail af 17. februar 2017 anmodet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. marts 2019 Sag 181/2018 Københavns Kommune (advokat Anders Valentiner-Branth) mod A (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byrets fogedret

Læs mere

Teknisk vejledning Samgravningsannoncer i LER En del af Samgravningsmodulet

Teknisk vejledning Samgravningsannoncer i LER En del af Samgravningsmodulet Teknisk vejledning Samgravningsannoncer i LER En del af Samgravningsmodulet Samgravningsmodulet Samgravningsmodulet består både af en udvidelse af den eksisterende mulighed for samgravningsanalyser i LER

Læs mere

Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune

Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune Side 1 Særlige betingelser for ledningsarbejder i Randers Kommune Randers Kommune Veje og Trafik Laksetorvet 1 8900 Randers Tlf. 89 15 15 15 Januar 2014 rev februar 2015 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side

Læs mere

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA

LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA LEDNINGSRETTIGHEDER HVORNÅR GÆLDER GÆSTEPRINCIPPET? SVEND KOLD JOHANSEN, OMRÅDECHEF AREAL OG GEODATA DISPOSITION Vejdirektoratets behov for ledningsomlægninger Sagsgang i forhold til ledningsejere Gæsteprincippet

Læs mere

KOORDINATION AF VEJ- OG LEDNINGSARBEJDER SØREN BREDAHL HENRIKSEN OG IVAN SKAANING HANSEN, VEJDIREKTORATET

KOORDINATION AF VEJ- OG LEDNINGSARBEJDER SØREN BREDAHL HENRIKSEN OG IVAN SKAANING HANSEN, VEJDIREKTORATET KOORDINATION AF VEJ- OG LEDNINGSARBEJDER SØREN BREDAHL HENRIKSEN OG IVAN SKAANING HANSEN, VEJDIREKTORATET GRAVETILLADELSER GÆLDENDE REGLER Vejlovens 101, stk. 1, 105 forhandle med politiet Privatvejslovens

Læs mere

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet

Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET. - de seneste afgørelser. Gæsteprincippet GÆSTEPRINCIPPET - de seneste afgørelser 1 gæste verbum BØJNING: -r, -de, -t UDTALE: [ˈgεsdə] Betydninger 1. opholde sig midlertidigt eller kortvarigt et sted, fx som turist eller for at give en koncert

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. februar 2013 12/06019 AFSLAG PÅ AFMÆRKNING PÅ PRIVAT FÆLLESVEJ I e-mail af 10. juni 2012 har Grundejerforeningen klaget over Kommunens afslag af 7. juni 2012

Læs mere

PRIVATE FÆLLESVEJE FORSLAG TIL ÆNDRINGER I PRIVATVEJSLOVEN VEJFORUM, 6. DECEMBER 2012 LOUISE HEILBERG OG IVAN SKAANING HANSEN, - VEJDIREKTORATET, JURA

PRIVATE FÆLLESVEJE FORSLAG TIL ÆNDRINGER I PRIVATVEJSLOVEN VEJFORUM, 6. DECEMBER 2012 LOUISE HEILBERG OG IVAN SKAANING HANSEN, - VEJDIREKTORATET, JURA PRIVATE FÆLLESVEJE FORSLAG TIL ÆNDRINGER I PRIVATVEJSLOVEN VEJFORUM, 6. DECEMBER 2012 LOUISE HEILBERG OG IVAN SKAANING HANSEN, - VEJDIREKTORATET, JURA 4 UDVALGTE EMNER Administration af private fællesveje

Læs mere

Gæsteprincippet ledninger i vejen

Gæsteprincippet ledninger i vejen Gæsteprincippet ledninger i vejen Af Landinspektører Christian Holmgaard Graversen, Landinspektørfirmaet Jens Bo I/S, chg@jensbo.dk, Henriette Liisberg-Larsen, LIFA A/S Landinspektører, hll@lifa.dk og

Læs mere

Bemærkninger til foreslåede ændringer af vejloven lovforslagets 1

Bemærkninger til foreslåede ændringer af vejloven lovforslagets 1 Bemærkninger til lovforslag om ændring af vejloven og lov om private fællesveje Frederiksberg Kommune fremsender hermed sine bemærkninger til høringen over lovforslag til ændring af vejloven og lov om

Læs mere

THISTED KOMMUNE. Opgravningsregulativ. for. ledningsarbejder m.v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune

THISTED KOMMUNE. Opgravningsregulativ. for. ledningsarbejder m.v. i offentlige og private veje. Thisted Kommune THISTED KOMMUNE Opgravningsregulativ for ledningsarbejder m.v. i offentlige og private veje i Thisted Kommune Gyldighedsområde. 1. Regulativet finder anvendelse på arbejder i og over offentlige veje/stier

Læs mere

Vejlovens gæsteprincip

Vejlovens gæsteprincip Juridiske forhold Vejlovens gæsteprincip Ledninger i privat jord Standarder og normer Norm for etablering af ledninger (DS 475) Lov om registrering af ledningsejere (LER) Graveskader Vejlovens gæsteprincip

Læs mere

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar

Ledningsoplysninger. VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Ledningsoplysninger VIGTIGT Gravearbejde er på eget ansvar Inden for en arbejdsafstand af 1 meter på hver side af det viste tracé, skal ledningens eksakte placering lokaliseres ved prøvegravning med brug

Læs mere

Klage over afslag på ansøgning om lukning af følgende private fællesveje: Vesterskel, Skelkær, Græsholmen, Bliskær og Dyrkær

Klage over afslag på ansøgning om lukning af følgende private fællesveje: Vesterskel, Skelkær, Græsholmen, Bliskær og Dyrkær Grundejerforeningen Præstemosen v/ Marie Skovgaard Dato 20. februar 2019 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon +45 7244 3135 Dokument 18/16607-10 Side 1/6 Klage over afslag på ansøgning om

Læs mere

Vandrådet i Lejre. Digitalisering af ledningsnettet. 7. februar 2012 Vandrådet i Lejre 1

Vandrådet i Lejre. Digitalisering af ledningsnettet. 7. februar 2012 Vandrådet i Lejre 1 Vandrådet i Lejre Digitalisering af ledningsnettet 7. februar 2012 Vandrådet i Lejre 1 Dagsorden 19.00 Der bydes velkommen 19.10 Bestyrelsen fortæller om LedningsEjerRegistreret (LER) 19.20 Mal-Tek fortæller

Læs mere

Teleindustrien skal hermed komme med følgende høringssvar til udkast til lov om offentlige veje.

Teleindustrien skal hermed komme med følgende høringssvar til udkast til lov om offentlige veje. Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K 11. august 2014 Høringssvaret er sendt pr. mail til mlo@trm.dk samt lou@vd.dk. Høringssvar vedrørende udkast til lov om offentlige veje. Teleindustrien

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje

Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje Transportministeriet Att. Morten Lorentzen Att.: mlo@trm.dk C.c.: lou@vd.dk Dato: Sagsnr.: J.nr.: Vor ref.: 11-08-2014 - - HS Høring over udkast til forslag til lov om offentlige veje Dansk Ledningsejerforum

Læs mere

Koordinerende samgravnings og ledningsejermøde. Velkommen

Koordinerende samgravnings og ledningsejermøde. Velkommen Koordinerende samgravnings og ledningsejermøde Ballerup Kommune, Rådhuset, mødecenter A, lokale 3, den. 8. marts. 2018, kl. 11.30-13.00 Velkommen www.ballerup.dk den. 8 marts 2018 Dagsorden 1. - Kort præsentation

Læs mere

Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup

Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup Dato 4. februar 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 15/15428-10 Side 1/5 Vedrørende Hovvej, Grundfør, 8283 Hinnerup Vejdirektoratet har behandlet din

Læs mere

Vejledning til Vejloven

Vejledning til Vejloven Vejledning til Vejloven Gravearbejder og ledninger December 2015 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1022 København K Telefon +45 7244 3333 vd@vd.dk vejdirektoratet.dk SE 60729018 EAN 5798000893450 Gravearbejder

Læs mere

Inden vi behandler jeres anmodning om påvisning, er der nogle punkter nedenfor, som vi venligst beder jer besvare så godt som muligt.

Inden vi behandler jeres anmodning om påvisning, er der nogle punkter nedenfor, som vi venligst beder jer besvare så godt som muligt. PÅVISNING Marts 2015 Tak for din henvendelse vedrørende påvisning af Telias rør. Iht. 8 i lov om registrering af ledningsejer skal Telia fremsende de nødvendige ledningsoplysninger til jer eller indgå

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. september 2019 Sag BS-40168/2018-HJR (2. afdeling) Dansk Energi som mandatar for X A/S (advokat Kim B. Ulrich) mod Y A/S (advokat Christian Ljørring) I tidligere instanser

Læs mere

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1.

Private fællesveje i området bliver administreret efter reglerne i privatvejslovens afsnit III (byreglerne), jf. privatvejslovens 3, stk. 1. Dato 8. april 2016 Sagsbehandler Søren Peter Kongsted Mail spk@vd.dk Telefon +45 7244 3113 Dokument 15/16754-18 Side 1/6 Spærring af vejadgang til Vestre Strandvej 6 I brev af 20. november 2015 har Landinspektører

Læs mere

Vejforvaltningsretlige nyheder VEJFORUM december 2018

Vejforvaltningsretlige nyheder VEJFORUM december 2018 Vejforvaltningsretlige nyheder VEJFORUM 2018 6. december 2018 Hvornår hænger kommunen på en samarbejdsaftale U 2018.2783 H Sagen kort Det var ikke godtgjort, at delebiler uden fast stamplads var trængselsreducerende

Læs mere

Kopi til: Mødedeltagerne. Orientering: Helle Stisen Dansk Energi Dansk Ledningsejerforum s Fællesudvalg SHY, LEK, HGS/HMN Naturgas I/S

Kopi til: Mødedeltagerne. Orientering: Helle Stisen Dansk Energi Dansk Ledningsejerforum s Fællesudvalg SHY, LEK, HGS/HMN Naturgas I/S Kopi til: Mødedeltagerne Orientering: Helle Stisen Dansk Energi Dansk Ledningsejerforum s Fællesudvalg SHY, LEK, HGS/HMN Naturgas I/S 9. december 2010 Sagsnr.: 2007080271 Tlf. direkte 6225 9226 projekt@naturgas.dk

Læs mere

Vejledende udtalelse om kommuners mulighed for at afholde udgifterne til istandsættelse og vedligeholdelse af private fællesveje

Vejledende udtalelse om kommuners mulighed for at afholde udgifterne til istandsættelse og vedligeholdelse af private fællesveje Fredericia Kommune Gothersgade 20 7000 Fredericia Sagsnr. 2012-01552 Doknr. 149916 Dato 19-12-2013 Vejledende udtalelse om kommuners mulighed for at afholde udgifterne til istandsættelse og vedligeholdelse

Læs mere

Ministerielle skrivelser m.m.

Ministerielle skrivelser m.m. Ministerielle skrivelser m.m. Om undersøgelse af vejret i sager om istandsættelse af privat fællesvej i by har Vejdirektoratet i brev af 21 april 2009 udtalt: I e-mail af 21. april 2009 har Lyngby-Taarbæk

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. december 2013 Sag 303/2011 (2. afdeling) TDC A/S (advokat Allan Lund Christensen) mod Viborg Kommune (advokat Klaus Kastrup-Larsen) Biintervenient til støtte for TDC

Læs mere

Fokuspanel Register over ejere af nedgravede ledninger. Oktober 2003

Fokuspanel Register over ejere af nedgravede ledninger. Oktober 2003 Fokuspanel Register over ejere af nedgravede ledninger Oktober 2003 Fokuspanel Register over ejere af nedgravede ledninger Oktober 2003 Indhold Side 1. Resumé... 1 2. Undersøgelsens resultater... 6 2.1

Læs mere

Endelig afgørelse ang. klage over afslag på anmodning om optagelse af privat fællessti

Endelig afgørelse ang. klage over afslag på anmodning om optagelse af privat fællessti Dato 26. juni 2018 Sagsbehandler Julie Flagsø Mail juf@vd.dk Telefon +45 7244 3013 Dokument 18/03783-15 Side 1/5 Endelig afgørelse ang. klage over afslag på anmodning om optagelse af privat fællessti Vejdirektoratet

Læs mere

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1

HMN GasNet P/S. John Thorn. Slide 1 HMN GasNet P/S John Thorn Slide 1 Gæsteprincippet - aktuelle regler og afgørelser Der omlægges mange ledninger pga. diverse store projekter. Pga. ny jernbane København-Ringsted omlagt gasledninger for

Læs mere

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej

Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Dato 28. juli 2014 Dokument 13/21309 Side Afgørelse af klage over afslag på ansøgning om nedlæggelse af privat fællesvej Vejdirektoratet har behandlet jeres klage over Kommunens afgørelse af 2. oktober

Læs mere

Vores afgørelse Kommunens afgørelse af 11. marts 2015 er ulovlig. Vi skal derfor bede Aalborg Kommune om at tilbagekalde påbuddet.

Vores afgørelse Kommunens afgørelse af 11. marts 2015 er ulovlig. Vi skal derfor bede Aalborg Kommune om at tilbagekalde påbuddet. Dato 28. august 2015 Sagsbehandler Julie Egholm Mail jue@vd.dk Telefon 7244 3135 Dokument 15/05373-29 Side 1/5 Fjernelse af granitgrus i rabatareal Vejdirektoratet har behandlet en klage af 23. marts 2015

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

Vintervedligeholdelse og renholdelse Efter den nye lovs 79 vil kun ejere af tilgrænsende ejendomme med vejret til private fællesveje i byområder

Vintervedligeholdelse og renholdelse Efter den nye lovs 79 vil kun ejere af tilgrænsende ejendomme med vejret til private fællesveje i byområder Den nye privatvejslov v/cand.jur. Grethe Lykke Skov, Lindberg Consulting ApS (gls@lindbergconsulting.dk) og cand.jur. René Aggersbjerg, Landinspektørfirmaet LE 34 A/S (rag@le34.dk) Den nye privatvejslov,

Læs mere

Teknisk vejledning - Graveforespørgsel

Teknisk vejledning - Graveforespørgsel Teknisk vejledning - Graveforespørgsel Er du graveaktør, fx entreprenør, anlægsgartner m.m. skal du lave en graveforespørgsel i LER, inden du sætter et erhvervsmæssigt gravearbejde i gang. En Graveforespørgsel

Læs mere

Regulativ for TÅRNBYFORSYNING Vand Tekniske bestemmelser for TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S

Regulativ for TÅRNBYFORSYNING Vand Tekniske bestemmelser for TÅRNBYFORSYNING Spildevand A/S Indholdsfortegnelse 1. Projektering 2 2. Dimensionering 2 3. Hovedledninger 3 4. Stikledninger og skelbrønde 3 5. Brønde 3 6. Samlinger og tilslutninger 4 7. Udførelse 4 8. Kvalitetssikring og dokumentation

Læs mere

NOTAT. Forsyning og effektivisering J.nr. KMS-100-00274 Ref. anlyn Den 8. oktober 2015. Bilag 3

NOTAT. Forsyning og effektivisering J.nr. KMS-100-00274 Ref. anlyn Den 8. oktober 2015. Bilag 3 NOTAT Bilag 3 Forsyning og effektivisering J.nr. KMS-100-00274 Ref. anlyn Den 8. oktober 2015 Kravsspecifikation: Foranalyse af etableringen af en digital platform for udveksling af ledningsoplysninger

Læs mere

VIBORG KOMMUNE. Grundejerforeningen Møgelkær v. formand Peter Slej Nybo Liseborgvej 98 8800 Viborg

VIBORG KOMMUNE. Grundejerforeningen Møgelkær v. formand Peter Slej Nybo Liseborgvej 98 8800 Viborg . VIBORG KOMMUNE Grundejerforeningen Møgelkær v. formand Peter Slej Nybo Liseborgvej 98 8800 Viborg Teknik & Miljø Natur og Vand Søvej 2 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 87 87 Fax.: 87761284 naturogvand@viborg.dk

Læs mere

Kommunevejen fortsætter i en privat fællesvej. LandSyd søgte derfor videre om tilladelse til at nedlægge den tilknyttede private fællesvej.

Kommunevejen fortsætter i en privat fællesvej. LandSyd søgte derfor videre om tilladelse til at nedlægge den tilknyttede private fællesvej. TEKNIK & MILJØ Vej og Park Dato: 1. november 2016 Sagsnr.: 12/20575 Kontaktperson: Carsten Wagner Sørensen Dir. tlf.: 7996 6212 Fax: 7539 3444 E-mail: cws@vejen.dk EAN-nr.: 5798005410157 Annonce Annonce

Læs mere