TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET"

Transkript

1 Transportudvalget TRU Alm.del Bilag 32 Offentligt 15. marts 2013 TIMEMODELLEN STANDSNINGSSTED I TREKANTOMRÅDET Argumenter for at Trekantområdet skal betjenes af timemodellens hurtige tog og for at et nyt centralt standsningssted skal undersøges. Uden betjening med det hurtige timemodeltog vil Trekantområdet som et af landets vigtigste vækstcentre få en relativ dårligere betjening end landets øvrige større byområder. Et standsningssted i Aarhus vil betjene op mod indbyggere, i Odense og Aalborg i størrelsesordenen , og Esbjerg i størrelsesordenen indbyggere. Et fælles standsningssted i Trekantområdet vil kunne betjene de indbyggere der bor i området. I forhold til de stationer der tænkes betjent med de hurtigste timemodel-tog (København, Odense, Aarhus, Esbjerg og Aalborg) har et fælles standsningssted i Trekantområdet mindst samme passagergrundlag, og i flere tilfælde større. Uden et standsningssted i Trekantområdet for de hurtigste tog vil det blive svært at overflytte bilister til toget, og dermed aflaste motorvejsnettet og spare CO 2. I Trekantområdet gælder ikke den samme naturlov som i de største byer, om at en station skal ligge i centrum af en by. Trekantområdet er et by-netværk, hvor der i forvejen pendles på kryds og tværs og relativt langt. I udenlandske højhastighedssystemer i f.eks. Tyskland, Frankrig, Spanien og Storbritannien er der med succes anlagt nye regionale park+ride stationer placeret udenfor bycentre, i tilknytning til motorvejssystemet og med gode parkeringsfaciliteter. Et fælles standsningssted i Trekantområdet vil med gode omstigningsmuligheder forbedre betjeningen af Syd- og Sydvestjylland væsentligt både i retning til/fra København og til/fra Aarhus/Aalborg. Samtidig vil det kunne forbedre mulighederne for togpendling væsentlig i det Østjyske bybånd.

2 Baggrund Siden midt 90 erne har Transportministeriet arbejdet med planer om hurtige togforbindelser mellem landets største byer, herunder forskellige planer for baneudretninger. Med Trafikaftalen Grøn Transport fra 2009 blev det principbesluttet, at der skal arbejdes hen mod en timemodel for hurtige tog, der med en rejsetid på 1 time og uden stop mellem de enkelte byer/ stationer - skal betjene de største byer. Iflg. Grøn Transport -aftalen skal timemodellen inkludere København, Odense, Aarhus og Aalborg, og evt. på sigt Esbjerg og Herning. Med Grøn Transport -aftalen fra 2009 blev det besluttet at afsætte penge til og gennemføre, 1. etape København-Odense og 3. etape Aarhus-Aalborg inden Det blev samtidig besluttet, som led i de strategiske undersøgelser, at gennemføre analyser af hvordan etapen mellem Odense og Aarhus (2. etape) kan gennemføres. Der har dog ikke hidtil været afsat penge til at gennemføre denne etape. I den forbindelse har Transportministeriet arbejdet med 2-3 modeller: med forskellige baneudretninger via Lillebælt, via en Nordfyn-Juelsminde forbindelse via en Kattegatforbindelse direkte til Aarhus. ICE tog i Kolding Under alle omstændigheder har Transportministeriet/Trafikstyrelsen ikke i nogen af modellerne opereret med betjening/standsningssted i Trekantområdet for de hurtige timemodel tog. Der har heller ikke indgået hurtigere og flere togforbindelser mod Flensburg/Hamburg i Transportministeriets planer.

3 Med Togplan.dk, som regeringen lancerede den 1. marts 2013, har regeringen, ved hjælp af 27,5 mia. kr. fra ekstra Nordsøbeskatning, øremærket penge til hhv. elektrificering af de fleste dele af landets banenet, samt gennemførelse af timemodellen etape 2, mellem Odense og Aarhus. Samtidig har regeringen med udspillet valgt løsningsmodel for etapen mellem Odense og Aarhus. Odense- Aarhus på en time skal med Togplan.dk nås med modellen via Lillebælt, og inkludere en ny bane over Vestfyn, ny forbindelse over Vejle fjord mellem Brejning og Daugård samt en udretning mellem Hovedgård og Aarhus. Iflg. Togplan.dk skal timemodellen desuden udstrækkes til Esbjerg, så der bliver en rejsetid på en time mellem Odense og Esbjerg. Togplan.dk

4 Togplan.dk er en langsigtet plan, hvor alle elementer ifølge det oplyste skal realiseres i perioden i takt med at merindtægterne fra Nordsøbeskatningen indløber. Den største del af mer-indtægterne vil ifølge det oplyste indgå til statskassen de første 5-10 år efter 2017, og de fleste af elementerne i Togplan.dk kan derfor også realiseres i denne periode. Ifølge de foreløbige planer skal der startes med elektrificering, der skal være realiseret senest i 2025, og det er dermed næppe realistisk, at de større baneprojekter, f.eks. ny bane over Vestfyn og en bro over Vejle fjord er realiseret før Det er dog forventningen, at der vil blive igangsat VVM undersøgelser for de større anlæg indenfor de nærmeste år, og at beslutning vedrørende præcise linjeføringer og placering af evt. nye stationer derfor vil blive taget indenfor en kort årrække. Togplan.dk indeholder fortsat ikke et standsningssted i Trekantområdet for de hurtige tog mod Aarhus og Aalborg. Fredericia og Vejle skal betjenes af mere sekundære tog, der på grund af flere stop, og delvis kørsel ad eksisterende banestrækninger, vil have en længere rejsetid end de hurtige timemodeltog. Det er pt. ikke helt klart om de tog der f.eks. planlægges at betjene Fredericia og Vejle skal være elektriske tog, da det ikke er meldt ud hvorvidt de eksisterende baner, f.eks. via Vejle vil blive elektrificeret. Togplan.dk indeholder heller ikke noget om bedre togforbindelser mod Flensburg/Hamburg, idet Transportministeriet fortsat alene fokuserer på til/fra København.

5 Fælles standsningssted i Trekantområdet Trekantområdet har gennem flere år peget på, at en kommende timemodel på hovedlinjen mod Aarhus/Aalborg ud fra bl.a. passagergrundlag og mulighed for overflytning fra bil til tog skal indeholde betjening af Trekantområdet gennem et fælles standsningssted. Fra Trekantområdet har der været peget på, at placering af et fælles standsningssted i Trekantområdet bør afhænge af, hvor der i forhold til passagerunderlag og samfundsøkonomi er det største potentiale. Der kan i princippet være tale om en af de eksisterende store stationer på strækningen (Fredericia eller Vejle) eller en ny placering, der med park+ride faciliteter kan betjene hele området.

6 Fra Trekantområdet har der vedholdende været argumenteret overfor embedsmænd i Transportministeriet og Trafikstyrelse, at et fælles standsningssted bør indgå i analyserne. Fra embedsmandsside har det hidtil været afvist at undersøge muligheden Som begrundelse for at afvise analysen af et standsningssted i Trekantområdet er der bl.a. henvist til at Middelfart, Fredericia og Vejle i lighed med alle andre stationer får tidsmæssige fordele af nogle af forbedringerne i timemodellen, og at det ikke er foreneligt med en rejsetid Odense-Aarhus på en time at de hurtige tog standser i Trekantområdet. Transportministeriet og Trafikstyrelsen har hidtil i timemodelplanlægningen entydigt fokuseret på at nå en time mellem landets 5 største byer, uanset hvilket potentiale man derved springer over. Allerede i dag har Fredericia og Vejle hver især flere daglige togrejsende end f.eks. Esbjerg og Herning og næsten ligeså mange som Aalborg. Antal afrejsende passagerer dagligt (2008) Odense Aarhus Aalborg Esbjerg Herning Vejle Fredericia Kolding Middelfart Trekantområdet ialt * Trekantområdet i alt: Vejle, Fredericia, Kolding, Middelfart Tilsammen har de vigtigste stationer i Trekantområdet flere daglige togrejsende end Odense, og næsten lige så mange som Aarhus. I tallet for Trekantområdet indgår de nuværende passagertal for stationerne Middelfart, Fredericia, Vejle og Kolding. Det er de stationer, det skønnes relevant at medtage som underlag for et fælles standsningssted.

7 Hvis der alene ses på indbyrdes rejser mellem de stationer der planlægges at indgå i timemodellen, viser det sig meget tydeligt, at der er væsentlig flere rejser til/fra Trekantområdet end mellem flere af timemodel byerne. Der er således flere rejser dagligt mellem Trekantområdet og København end mellem København og Aalborg eller mellem København og Esbjerg, og tallet for rejsende mellem Aarhus og København er ikke meget større end mellem Trekantområdet og København. Mellem Odense og Aarhus er der dagligt kun ca. 650 togrejser, mens der mellem Trekantområdet og hhv. Odense og Aarhus dagligt er hhv.ca og ca togrejser. Daglig antal togrejser ml. destinationer (2008) Odense Trekantområdet Aarhus Nord for Aarhus Esbjerg Odense København Trekantområdet Aarhus Nord for Aarhus * Tallet for Trekantområdet inkluderer her Middelfart, Fredericia, Vejle og Kolding stationer. Der foreligger ikke særskilte tal for fjerntogstrafikken til/fra Aalborg, men alene til/fra Jylland nord for Aarhus (dvs. inkl. Randers/Viborg/Hobro og Vendsyssel). Alene mellem Trekantområdet og København er der 50 % flere rejsende end mellem Jylland nord for Aarhus og København. Et nyt standsningssted i Trekantområdet, der kunne ligge udenfor en bykerne, er fra Transportministeriet og Trafikstyrelsen blevet afvist med at togrejser skal gå fra centrum til centrum. Det har været den gængse tankegang i Danmark, og svarer også til det nuværende betjeningskoncept i Danmark mellem de større byer. I betjeningskoncepterne for højhastighedssystemerne i udlandet - bl.a. i Tyskland, Frankrig, Spanien og Storbritannien - er den traditionelle betjening fra centrum til centrum i de store byer, imidlertid i mange tilfælde med succes blevet suppleret med betjening af nye regionale park+ride stationer, placeret udenfor bycentre, men i tilknytning til motorvejssystemet og gode parkeringsmuligheder.

8 Til forskel fra København, Odense og Aarhus er det, ifølge Trafikstyrelsens data, i dag 30 % af alle togture i Trekantområdet der starter med en biltur til stationen. Det er således ikke ualmindeligt f.eks. at tage bilen fra Kolding til Fredericia for at stige på lyntoget mod København her. I København, Odense og Aarhus er det tilsvarende tal for togrejser, der starter med en biltur til stationen kun mellem 9 og 13 %. Frem for at sammenligne med de nævnte store byer bør et fælles centralt placeret standsningssted ved motorvejen sammenlignes med den regionale station i Nyborg, hvor op mod 50 % af de tog rejsende tager bilen til stationen. Nyborg opsamler rejsende fra store dele af Øst-Fyn, inkl. det sydøstlige Odense, idet det er mere hensigtsmæssigt og hurtigere at køre til Nyborg end at tage til centrum af Odense. Montabaur ICE station på den nye højhastighedsstrækning Köln-Frankfurt Valence TGV station, Frankrig Det samme vil være tilfældet i Trekantområdet. For mange rejsende fra Trekantområdet vil det være hurtigere og/eller mere bekvemt at køre til et centralt standsningssted ved motorvejen end til en station i centrum af en af byerne. Samtidig vil det være væsentlig lettere at etablere det tilstrækkelige antal parkeringspladser ved en ny placering, end inde i de eksisterende bycentre. I Grøn Trafik -aftalen fra 2009 blev overflytning af bilture til toget specielt på de vejstrækninger med mest trængsel angivet som et væsentligt argument for timemodellen. Motorvejene i Trekantområdet med Vejlefjordbroen og Lillebæltsbroen er blandt de motorveje på strækningen København Aalborg med mest trængsel. Det vil imidlertid være meget svært at trække særligt mange bilister over i toget med en timemodel, der ikke standser i Trekantområdet. Det skyldes at blandt de biler, der f.eks. kører over Vejlefjordbroen eller Lillebæltsbroen er der relativt få, der skal hele vejen mellem Aarhus Odense eller længere. De fleste skal noget kortere, og rigtig mange har ærinde i Trekantområdet. Ebbsfleet International, UK. Ny station på højhastighedsbanen London Channel Tunnel

9 Trafikanalyser - foretaget på Vejdirektoratets Jylland-Fyn model - over hvor langt bilture fra Aarhus skal, viser således at kun 8-9 % af bilturene på E45 syd for Aarhus skal hele vejen til Odense eller længere. Det vil sige at højest 8-9 % af bilturene kan overflyttes til de hurtige tog, hvis der ikke standses mellem Odense og Aarhus. Hvis der til gengæld standses i Trekantområdet er der betydeligt større potentiale for overflytning, idet omkring 50 % af bilturene på E45 syd for Aarhus skal til Trekantområdet eller længere. Togplan.dk indeholder som tidligere nævnt ikke noget om bedre betjening internt i Jylland mellem Aarhus/Aalborg og Syd- og Sydvestjylland eller videre mod Tyskland. Et fælles standsningssted i Trekantområdet med gode omstigningsmuligheder vil kunne sammenbinde togene fra København mod hhv. Aarhus/Aalborg og fra København mod Esbjerg/Sønderjylland, og derved give en væsentlig bedre og hurtigere kollektiv betjening mellem Aarhus/Aalborg og Syd- og Sydvestjylland. Samtidig vil et fælles standsningssted i Trekantområdet for de hurtige timemodel tog, give væsentlig hurtigere transportmuligheder internt i det østjyske bybånd mellem de vigtigste kraftcentre Trekantområdet og Aarhus.

10 Trekantområdet analyser vedrørende fælles standsningssted For at underbygge Trekantområdets synspunkter, har Trekantområdet Danmark, med hjælp fra konsulentfirmaet Tetraplan igangsat en analyse af passagerpotentiale og samfundsøkonomi ved et fælles standsningssted i Trekantområdet for de hurtige timemodel tog. Første fase af denne analyse har indkredset hvilke stationsplaceringer, det vil være relevant at arbejde videre med. Denne indkredsning har primært fokuseret på befolkningsopland og arbejdspladsopland altså hvilke placeringer, der inden for en given transporttid (bil/cykel/bus)kan betjene flest borgere og arbejdspladser. Næste fase af analysen, der skal give et bud på passagerpotentiale og samfundsøkonomi, afventer den såkaldte Landstrafikmodel. Landstrafikmodellen, specielt hvad angår den kollektive trafik, er forsinket og forventes først at være klar i løbet af sommeren Den umiddelbare konklusion på første fase af analysen er, at det vil være relevant at kigge på de to eksisterende stationer i Fredericia og Vejle samt to nye placeringer, dels en placering i Erritsø, hvor banerne skilles mod hhv. Vejle/Aarhus og Kolding/Esbjerg, og hvor Trafikstyrelsen i anden anledning har konkludere, at det teknisk er muligt at placere en station, og dels en placering i Taulov/Fredericia Vest området, såfremt man vælger at lave en ny bane vest om Fredericia. Tetraplan analyse for Trekantområdet Med hensyn til befolknings- og arbejdspladsopland er det klart hhv. Vejle og en ny placering i Erritsø der kommer bedst ud, når der tales opland- /tilbringertrafik på op til min. med bil. Ifølge

11 Tetraplan er det for en regional park+ride station næppe relevant at medtage opland- /tilbringertrafik der overstiger min. bilkørsel. Nuværende Fredericia station og en ny placering i Taulov/Fredericia Vest området ligger dårligere end Vejle station og Erritsø med hensyn til befolknings- og arbejdspladsopland. Dermed er der dog ikke sagt noget om passagerpotentiale eller samfundsøkonomi. Med det nye regeringsudspil er en placering i Taulov/Fredericia Vest området ikke længere relevant, da der ikke indgår en ny bane vest om Fredericia i de præsenterede planer. Der kunne ligeledes argumenteres for at Vejle heller ikke længere er relevant, da de hurtige tog forudsættes ført via en ny bro over Vejle fjord, og således ikke skal passere Vejle station. Vejle kommer imidlertid, som nævnt ud som en af de to placeringer, der set ud fra befolknings- og arbejdsplads opland er blandt de to bedste. Det vurderes derfor fortsat relevant at medtage Vejle i analysen. Befolkningsunderlag med bil som tilbringer Max 20 min. tilbringertid Max. 30 min. tilbringertid Vejle Fredericia Erritsø Efter regeringens præsentation af Togplan.dk har Trafikstyrelsen for første gang uformelt åbnet op for muligheden for at inddrage et fælles standsningssted i Trekantområdet for de hurtige timemodel tog, i de videre analyser. Der er dog ikke lovet noget i den retning, og Trekantområdet vil derfor både på det politiske niveau og på embedsmandsniveau fastholde presset for at et fælles standsningssted i Trekantområdet skal undersøges nærmere. I Trekantområdet Danmark vil vi samtidig parallelt fortsætte vores egen analyse, for bedst muligt at underbygge vores ønske. Det er på det nuværende vidensgrundlag ikke på samme måde muligt at argumentere for hurtigere togforbindelser mod Flensburg/Hamburg. Det eksisterende trafikgrundlag for den grænseoverskridende trafik er meget dårligt dokumenteret/ beskrevet. Der er en betydelig vejtrafik nord-syd i Jylland, og rent faktisk flere der fra E45 syd for Aarhus efter Trekantområdet fortsætter mod syd, end der skal mod øst (Fyn), men det er kun et ret begrænset tal der fortsætter helt til grænsen, og endnu færre helt til Hamburg.

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg

Togfonden DK. Ved kontorchef Lasse Winterberg Togfonden DK Ved kontorchef Lasse Winterberg 28,5 mia. kr. til historisk modernisering af jernbanen Regeringen indgik d. 14. januar en aftale med Dansk Folkeparti og Enhedslisten om Togfonden DK. Togfonden

Læs mere

Timemodellen og Togfonden

Timemodellen og Togfonden Timemodellen og Togfonden Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Oplæg hos IDA Rail, 12.11.14, Jan Albrecht, Trafikstyrelsen, Center for Kollektiv Trafik Mål og visioner i den grønne transportpolitik

Læs mere

Oplæg til Syddansk banestrategi

Oplæg til Syddansk banestrategi Oplæg til Syddansk banestrategi Perspektiver, muligheder og udfordringer Anders Hunæus Kaas Trafikdage d. 25. august 2015 Baggrund/mål Forventninger til banen afhænger af Bred politisk ambition om at sikre

Læs mere

NOTAT. Argumenter for standsningsted for timemodel-hurtigtog i Trekantområdet og for en midtjysk/hærvejs motorvej DATO: 17.07.2009

NOTAT. Argumenter for standsningsted for timemodel-hurtigtog i Trekantområdet og for en midtjysk/hærvejs motorvej DATO: 17.07.2009 NOTAT DATO: 17.07.2009 Argumenter for standsningsted for timemodel-hurtigtog i Trekantområdet og for en midtjysk/hærvejs motorvej Som led i den trafikaftale der den 29. januar 2009 blev indgået mellem

Læs mere

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen.

Potentialet for aflastning af E45 for national og international trafik, mhp. at begrænse trængselsproblemerne på E45, herunder ved Vejlefjordbroen. Udkast DEPARTEMENTET Dato 15. marts 2010 Linjeføringsscreening for en ny midtjysk motorvejskorridor Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk

Læs mere

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet

Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark. Thomas Jørgensen, Transportministeriet Status for analyser af forbindelserne mellem Østog Vestdanmark Thomas Jørgensen, Trafikken mellem Øst- og Vestdanmark Fordobling af trafikken mellem Jylland/Fyn og Sjælland siden 1990 Storebæltsforbindelsen,

Læs mere

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion

Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark. 1. Introduktion DEPARTEMENTET Rapport Forbindelser mellem Vest- og Østdanmark 1. Introduktion Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse af den

Læs mere

Billundbanen skal afgøres til april

Billundbanen skal afgøres til april Letbaner.DK Helge Bay Østergade 16 8660 Skanderborg mobil: 30 34 20 36 mail: hb@letbaner.dk 21.02.14 opdat. 27.02.2014 Uddybende artikel Billundbanen skal afgøres til april Rhonexpress fungerer som lufthavnsbane

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi

Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi Timemodellen Vision for en dansk højhastighedsstrategi DSB plan 2000 (fra 1988) Side 2 Baneplanudvalget 1996 Side 3 Udvikling i togrejsetiden Timer.min København - Århus København Aalborg Køreplan 1929

Læs mere

Timemodellen og baneplan for Østjylland hvilke potentialer er der for fremtidens togtrafik? Lasse Winterberg, kontorchef, Transportministeriet

Timemodellen og baneplan for Østjylland hvilke potentialer er der for fremtidens togtrafik? Lasse Winterberg, kontorchef, Transportministeriet Timemodellen og baneplan for Østjylland hvilke potentialer er der for fremtidens togtrafik? Lasse Winterberg, kontorchef, Timemodellen Baggrund Aftale om En grøn transportpolitik fra 2009. Visionen er

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet

De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren. Lasse Winterberg, Transportministeriet De seneste transportpolitiske forligs betydning for jernbanesektoren Lasse Winterberg, De seneste aftaler Aftalerne bygger i vid udstrækning oven på En Grøn Transportpolitik En ny Storstrømsbro, Holstebromotorvej

Læs mere

KATTEGAT- FORBINDELSEN

KATTEGAT- FORBINDELSEN TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGAT- FORBINDELSEN SAMMENFATNING OKTOBER 2012 2 TRAFIKAL VURDERING AF KATTEGATFORBINDELSEN FORORD Mange spørgsmål skal afklares, før Folketinget kan tage endelig stilling til

Læs mere

Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016

Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016 Hærvejsmotorvejen: Aktuel planlægning og trafikudvikling J.P. Group, Viborg 5. december 2016 Skagen Hvorfor en Hærvejsmotorvej? Hirtshals Frederikshavn Hanstholm Logik og sund fornuft Timing det haster!

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland

Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Regionalbaner i Midt- og Vestjylland Idéer til udvikling af regionalbanerne Banebranchens konference 11. maj 2011 Tommy O. Jensen/Atkins Danmark Jernbanerne i Danmark Status 2011 140 km/t og derover 120

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 8 Offentligt MINISTEREN Transportudvalget Folketinget Dato J. nr. 1. november 2013 2013-3720 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 K Telefon 41

Læs mere

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne

Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne Transportministeriet Kommissorium for strategisk analyse af udbygningsmulighederne i Østjylland 30. april 2009 I Aftale om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009 mellem regeringen, Socialdemokraterne,

Læs mere

Banedanmarks kommende projekter

Banedanmarks kommende projekter Banedanmarks kommende projekter Geoteknikerdag 2015 29.05.2015 Præsenteret for Geoteknisk Forening af Jimi Okstoft, Anlægsudvikling 1 Program Introduktion (3 min) Timemodellen (19 min) o 1. etape København-Odense

Læs mere

Etablering af ny midtjysk motorvej

Etablering af ny midtjysk motorvej Notat: Etablering af ny midtjysk motorvej Aftale om En grøn transportpolitik I januar 2009 blev der indgået en aftale mellem regeringen (Venstre og De Konservative), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti,

Læs mere

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne inkl. kommuner], der under

Læs mere

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark

Statens jernbaneplan, resumé og forslag til bemærkninger fra Region Syddanmark Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Ebbe Jensen Afdeling: Mobilitet og infrastruktur E-mail: Ebbe.Jensen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 08/8455 Telefon: 76631987 Dato: 19. august 2008 Statens jernbaneplan,

Læs mere

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur

for syddanske ønsker til statens investeringsplan for infrastruktur Område: Regional Udvikling Udarbejdet af: Erik Ørskov Afdeling: Direktørområdet E-mail: Erik.Oerskov@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 09/731 Telefon: 76631989 Dato: 6. marts 2009 Notat Opfølgningsstrategi

Læs mere

FORUDSÆTNINGER STATUS LIGE NU

FORUDSÆTNINGER STATUS LIGE NU Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 313 Offentligt STRATEGISKE VALG FOR UDVIKLING AF VEJNETTET I JYLLAND Vejdirektør Per Jacobsen FORUDSÆTNINGER STATUS LIGE NU Vigtigt at understrege: at vi er på

Læs mere

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet

Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Transportministeriet Status for de strategiske analyser - Hvor står vi? Thomas Jørgensen Kontorchef, Danmarks overordnede infrastruktur 2012 Side 2 Danmarks overordnede infrastruktur 2020 Korridor B : Øresund-Femern Timemodellens

Læs mere

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk

Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S. info@trafikstyrelsen.dk Regionshuset Viborg Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk info@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

God tilgængelighed til den kollektive trafik

God tilgængelighed til den kollektive trafik UDKAST God tilgængelighed til den kollektive trafik Ved Chefkonsulent Per Skrumsager Hansen, Center for Erhverv og Analyse Billede af gode forbindelser i den kollektive trafik vil være ændret om 10-15

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

Oversigt over status på infrastrukturprojekter

Oversigt over status på infrastrukturprojekter Oversigt over status på infrastrukturprojekter Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen har i august 2014 opdateret Status på Infrastruktur i Region Midtjylland fra december 2012. Rapporten fra

Læs mere

Visioner for de jyske baner

Visioner for de jyske baner Visioner for de jyske baner Banekonferencen København d. 21. maj 2013 Anders H Kaas, Afdelingschef Planlægning & Arkitektur Fortid og nutid 1929 2013 Visionsoplæg Banestrategi KKR MIDTJYLLAND Tuliplanen

Læs mere

Sjælland baner vejen frem

Sjælland baner vejen frem Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland kører længst for at komme på arbejde i Danmark. Samtidig har Sjælland udviklet sig til Østdanmarks store trafikkryds, hvor øst-vestlig trafik møder nord-sydgående

Læs mere

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT TRAFIKCHARTER GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015

Indstilling. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 5. november 2015 Togfonden DK, svar på idéfase-høringer Omsorg Aarhus Kommunes svar til Banedanmark om idefasehøringer for elektrificering,

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København

NOTAT DOK 32(A) Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København NOTAT DOK 32(A) Dato J. nr. Alternative muligheder for Timemodellen ved Vejle Fjord for strækningen Aarhus-København Ingeniør- og rådgivningsfirmaet Atkins har for en række Østjyske kommuner og Region

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR jernbanen 2008-2018

TRAFIKPLAN FOR jernbanen 2008-2018 TRAFIKPLAN FOR jernbanen 2008-2018 Trafikplan for jernbanen 2008-2018 Strækninger Region Midtjylland betjenes af følgende statslige jernbanestrækninger (i parentes er anført den del af strækningen, der

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 290 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 290 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 290 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 3. maj 2018 2018-6509 Bilag 1 DSB s køreplanforslag for fjern- og regionaltogtrafikken i 2019 I dette bilag

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland

Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland Notat 21.11.13 Besvarelse af spørgsmål om passagergrundlag for ny station ved Holeby på Lolland Bjarne Jensen har stillet en række spørgsmål til den metode, der er anvendt til fastsættelse af passagergrundlaget

Læs mere

Oplæg til Syddansk banestrategi

Oplæg til Syddansk banestrategi Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17)

Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Linjeføringen af Timeplanen i Østjylland (2 linjer) Togfondens forslag (fig 17) Ny jernbanestrækning Hørning - Lyngby Togtiden vil blive væsentlig forbedret Sparet tid i forhold til Aarhus H: (23-7)min.

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 142 Offentligt Notat Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 1220 København K TRU 142 Transport- og Bygningsministeriet

Læs mere

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane

Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Ny bane København-Ringsted og Ringsted-Femern Banen - en del af fremtidens jernbane Geoteknisk Forening 19.03.2015 Præsenteret af anlægschef Klaus S. Jørgensen, Ringsted-Femern Banen 1 Banedanmark hvem

Læs mere

En grøn transportpolitik 2009

En grøn transportpolitik 2009 En grøn transportpolitik 2009 Bred trafikpolitisk aftale mellem V,K, S, SF, R, DF og LA af 29. januar 2009. Grøn transportvision, der både skal sikre høj mobilitet og mindske forureningen og andre negative

Læs mere

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger.

Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Trafikale visioner: Timemodellen, elektrificering og opgraderinger af regionale banestrækninger. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt IDA Rail / NJS: Fremtidens jernbanetrafik i Danmark, 18.11.14,

Læs mere

Transportudvalget Folketinget

Transportudvalget Folketinget har i brev af 17. december 2013 stillet min forgænger Spørgsmål nr. 222: Ministeren bedes bekræfte, at konklusionerne i ministeriets resume af Vejdirektoratets rapport om Midtjysk Motorvejskorridor, vedrørende

Læs mere

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 11. december 2013

Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus. Lars Wittrup Jensen 11. december 2013 Opgradering af jernbanen mellem Odense og Aarhus Lars Wittrup Jensen 11. december 2013 Agenda Introduktion og baggrund Metode Resultater Perspektivering og Trafikstyrelsens arbejde Konklusion 1 Timemodellen

Læs mere

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur

Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur Fælles indspil til statslige investeringer i trafikal infrastruktur udarbejdet af Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region i 2013 og opdateret i januar 2019 Indledning Region Midtjylland

Læs mere

JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD. Projektleder, Vejdirektoratet

JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD. Projektleder, Vejdirektoratet JERNBANEFORBINDELSE PÅ TVÆRS AF VEJLE FJORD Rasmus Larsen Lars Hansen Projektleder, Vejdirektoratet Projektleder, Rambøll OPLÆGSHOLDERE RASMUS LARSEN Projektleder, Vejdirektoratet VVM- og forundersøgelser,

Læs mere

Analyse udført for Region Syddanmark

Analyse udført for Region Syddanmark Analyse udført for Region Syddanmark Opgavebeskrivelse 1. Højkvalitetsforbindelse mellem Aarhus og Hamborg De økonomiske fordele ved en højkvalitetsforbindelse på den østjyske længdebane til Hamborg kalkuleres,

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Anvendelse af Landstrafikmodellen. Adnan Jelin, Trafikstyrelsen Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet

Anvendelse af Landstrafikmodellen. Adnan Jelin, Trafikstyrelsen Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet Anvendelse af Landstrafikmodellen Adnan Jelin, Trafikstyrelsen Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet Anvendelse af Landstrafikmodellen Valideringsprocessen Trafikberegninger LTM i praksis En helt ny form

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt En vej til vækst på Sjælland August, 2015 KALUNDBORG Rute 22 SLAGELSE Rute 22 NÆSTVED RØNNEDE Rute 54 Afventer endelig anlægsbevilling

Læs mere

H E N N I N G C H R I S T E N SEN, R E GIONAL U D V I K L I N GSDIREKTØR

H E N N I N G C H R I S T E N SEN, R E GIONAL U D V I K L I N GSDIREKTØR DEN REGIONALE MOBILITETSSTRATEGI H E N N I N G C H R I S T E N SEN, R E GIONAL U D V I K L I N GSDIREKTØR 2009 2011 2011 2012 2 MOBILITETSSTRATEGIEN PRIORITETER OG INDSATSER De nordjyske hovedprioriteter:

Læs mere

OVERSIGT OVER KØREPLANSÆNDRINGER PÅ REGIONALE RUTER PR. 13. DECEMBER 2015.

OVERSIGT OVER KØREPLANSÆNDRINGER PÅ REGIONALE RUTER PR. 13. DECEMBER 2015. OVERSIGT OVER KØREPLANSÆNDRINGER PÅ REGIONALE RUTER PR. 13. DECEMBER 2015. ÆNDRET LINJEFØRING ØGET FREKVENS Rute 43, Vejle Billund Lufthavn Billund. Nuværende frekvens: 17/8/7 (hverdage/lørdage/søndage)

Læs mere

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne.

Derfor vil vi arbejde målrettet for, at Folketinget beslutter at gennemføre projekterne. Fyn på banen FYN på banen Væksten i den fynske byregion skal øges gennem investeringerne i infrastrukturen Vi vil skabe et bæredygtigt transportsystem Den fynske byregion skal have Danmarks bedste bredbåndsdækning

Læs mere

Trekantområdet og trafikplanlægning. Susanne Krawack

Trekantområdet og trafikplanlægning. Susanne Krawack Trekantområdet og trafikplanlægning Susanne Krawack 6 store kommuner Ca. 350.000 indbyggere Et pulserende erhvervsliv International lufthavn Det vigtigste vejkryds i Danmark Man kan nå hele landet på 2

Læs mere

Flere og flere siger nej tak til en ny jernbane i Østjylland

Flere og flere siger nej tak til en ny jernbane i Østjylland Flere og flere siger nej tak til en ny jernbane i Østjylland Mange østjyder er trætte af planerne om en ny højhastighedsbane gennem Østjylland. Det gælder også i landsbyen Tiset ved Solbjerg lidt uden

Læs mere

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken

Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Strategisk analyse af en fast Kattegatforbindelse Baggrundsnotat om forudsætninger for vejtrafikken Indholdsfortegnelse 1 Baggrund... 3 2 Formål... 3 3 Forudsætninger for vejinfrastrukturen... 3 3.1 Overordnet

Læs mere

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland.

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland. Trafikstyrelsen Dato: 26. oktober 2012 Udkast til høringssvar om trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Region Sjælland har modtaget trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 i høring med

Læs mere

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring

Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring September 2015 Elektrificering og opgradering Fredericia - Aarhus Idéfasehøring Udgivet af Banedanmark Grafisk tilrettelæggelse: Karen Krarup

Læs mere

AARHUS REGIONALE LUFTHAVN

AARHUS REGIONALE LUFTHAVN Aarhus og Østjylland har brug for en ny regional lufthavn REGIONALE LUFTHAVN En regional lufthavn tæt på Aarhus og centralt i Østjylland vil gavne hele Midtjylland markant. Forslaget indeholder to placeringer.

Læs mere

VVM-undersøgelse af ny bane over Vejle Fjord

VVM-undersøgelse af ny bane over Vejle Fjord VVM-undersøgelse af ny bane over Vejle Fjord Høringsnotat vedrørende den første offentlige høring i perioden 25. november 2014 til 5. januar 2015 Dato Marts 2015 Dokument 15/01878-4 Vejdirektoratet Niels

Læs mere

Præsentation af: Redegørelse om samfundsøkonomien ved en fast Kattegatforbindelse

Præsentation af: Redegørelse om samfundsøkonomien ved en fast Kattegatforbindelse Præsentation af: Redegørelse om samfundsøkonomien ved en fast Kattegatforbindelse Morten Dam Jespersen, DAMVAD & Brian Gardner Mogensen, Grontmij Carl Bro 1 Vores opdrag - Bygge videre på eksisterende

Læs mere

Ny bane Hovedgård - Hasselager

Ny bane Hovedgård - Hasselager Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde på Solbjerg Skole Torsdag den 25. juni 2015 Ny bane Hovedgård - Hasselager Borgermøde i Grumstrup forsamlingshus Onsdag den 24. juni 2015 Dagens program Kl. 19.00

Læs mere

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur

8. december 2008. Bæredygtig transport - bedre infrastruktur 8. december 2008 Bæredygtig transport - bedre infrastruktur Det vil regeringen Mindre CO 2 Grønnere biltrafik Mere kollektiv transport og cyklisme En bedre jernbane Bedre veje Nye grønne teknologier Styrket

Læs mere

Indstilling. Høring om statens trafikplan for jernbanen, Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4.

Indstilling. Høring om statens trafikplan for jernbanen, Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. 4. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. juli 2008 Århus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø 1. Resume Trafikstyrelsen har sendt Trafikplan for jernbanen 2008-2018 til høring

Læs mere

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009

Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik. Aalborg trafikdage 25. august 2009 Strategiske analyser som en del af en langsigtet infrastrukturpolitik Aalborg trafikdage 25. august 2009 Transportaftalen, januar 2009 - Principper for en grøn transportpolitik Transportens CO2-udledning

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Statslig trafikplan

Statslig trafikplan Statslig trafikplan 2017-2032 Banebranchen 19. maj 2017 Indhold i trafikplan 2017-2032 - Opdatering af sidste plan - Formål: fælles vidensramme - Beskriver forventet udvikling 2017-2032: - Gennemgang af

Læs mere

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29.

Indstilling. Trafikplan for den statslige jernbane. Høring. 1. Resume. Aarhus Byråd via Magistraten. Teknik og Miljø. Den 29. Indstilling Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 29. november 2012 Borgmesterens Afdeling Teknik og Miljø Aarhus Kommune 1. Resume Trafikstyrelsen har fremsendt: Trafikplan for den statslige

Læs mere

Miljø, Teknik og Plan

Miljø, Teknik og Plan Miljø, Teknik og Plan Bustrafik af regional betydning Region Syddanmark Regional udvikling Damhaven 12 7100 Vejle regional.udvikling@regionsyddanmark.dk Bemærkninger til forslag om principper for bustrafik

Læs mere

Transportaftalen lægger overordnet op til

Transportaftalen lægger overordnet op til Transportaftalen: En grøn transportpolitik Trafikkonference, Kollektiv Trafik Forum, 30. april 2009 ved kontorchef Tine Lund Jensen Transportaftalen lægger overordnet op til Mindre CO 2 Grønnere biltrafik

Læs mere

Business Lolland-Falster

Business Lolland-Falster Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 54 Offentligt Business Lolland-Falster 31. oktober 2015 1 Analyse af en dobbeltsporet jernbane til Lolland-Falster 1.1 Pendlingsstrømme Pendling

Læs mere

Akut udbygningsbehov på E45 i Østjylland

Akut udbygningsbehov på E45 i Østjylland Akut udbygningsbehov på E45 i Østjylland Mobilitetskommissionen for den østjyske byregion maj 2015 »» Mobilitetskommissionen for den østjyske byregion dokumenterer, at behovet for udbygning af den østjyske

Læs mere

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027

Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk. Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Trafikstyrelsen info@trafikstyrelsen.dk Høringssvar: Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 30-11-2012 Sag nr. 12/1766 Dokumentnr. 46640/12 Johan Nielsen Tel. 35298174 E-mail: Jon@regioner.dk

Læs mere

Togfonden og Timemodellen

Togfonden og Timemodellen Togfonden og Timemodellen - fra vision til beslutning Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Trafikstyrelsen og Banedanmark Banekonferencen 14. maj 2014 28,5 mia. kr. til historisk modernisering

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen

Indholdsfortegnelse. 1 VVM-redegørelsen COWI A/S Særlige fokusområder i VVM-redegørelsen for Odense Letbane etape 1 Havneparken 1 7100 Vejle Telefon 76 42 64 00 Telefax 76 42 64 01 wwwcowidk Indholdsfortegnelse 1 VVM-redegørelsen 1 2 Baggrund

Læs mere

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser

Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser Derfor skal vi bygge Hærvejsmotorvejen en oversigt over facts og analyser baggrunden er VIDSTE DU? Transportministeriet peger på, at der på langt sigt er to forskellige strategier for vejkapaciteten i

Læs mere

Fremtidens jernbanetrafik i Vestjylland

Fremtidens jernbanetrafik i Vestjylland Fremtidens jernbanetrafik i Vestjylland - et forslag til regional strategi Trafikdage på Aalborg Universitet 2011 Tommy O. Jensen/Atkins Danmark Udvikling af jernbanen i Danmark Status 2011 160 km/t og

Læs mere

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik

Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Den samfundsøkonomiske værdi af kollektiv trafik Ole Kveiborg, COWI Lise Bjørg Pedersen, DI Transport, Dansk Kollektiv Trafik 1 Formål DI Transport har bedt COWI gennemføre en analyse af: Betydning for

Læs mere

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018

Kommuner Region Midtjylland. Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Kommuner Region Midtjylland Vedr. høring af Trafikplan for jernbanen, 2008-2018 Dato 23. juni 2008 Journalnummer 1-30-75-16-08 Kontaktperson Grethe Hassing Midttrafiks bestyrelse har den 20. juni 2008

Læs mere

Talemanuskript til brug for samråd vedrørende Limfjordsforbindelsen

Talemanuskript til brug for samråd vedrørende Limfjordsforbindelsen Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 228 Offentligt Side 1 af 9 Talemanuskript til brug for samråd vedrørende Limfjordsforbindelsen Spørgsmål R, S og T

Læs mere

Principper for kollektiv bustrafik af regional betydning. Region Syddanmark, 29. januar 2009

Principper for kollektiv bustrafik af regional betydning. Region Syddanmark, 29. januar 2009 Principper for kollektiv bustrafik af regional betydning Region Syddanmark, 29. januar 2009 BAGGRUNDEN FOR REGIONSRÅDETS PRINCIPPER Regionen skal sikre kollektiv trafik af regional betydning og kommunerne

Læs mere

NOTAT: S-tog til Roskilde.

NOTAT: S-tog til Roskilde. Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 216672 Brevid. 1572357 Ref. CT Dir. tlf. 46 31 37 02 claust@roskilde.dk NOTAT: S-tog til Roskilde. 15. november 2012 1. Indledning Trafikstyrelsen har i 2011

Læs mere

Indspil til kollektiv trafikplan for det østjyske bybånd

Indspil til kollektiv trafikplan for det østjyske bybånd Indspil til kollektiv trafikplan for det østjyske bybånd Trafikkonference 08, Kollektiv Trafik Forum Ole Sørensen, projektleder, Letbanesekretariatet i Midttrafik Det østjyske bybånd To sammenhængende

Læs mere

Regionaltog i Nordjylland

Regionaltog i Nordjylland 1 Regionaltog i Nordjylland Banebranchen 5. maj Fremtidens passagertrafik Svend Tøfting Region Nordjylland LIDT HISTORIE 2 2000 Nordjyllands amt overtager Skagens- og Hirtshalsbanen 3 Juni 2004 Nye skinner

Læs mere

Bilag 1: Sammenligning af Lillebælt-alternativer

Bilag 1: Sammenligning af Lillebælt-alternativer 29. september 2011 Bilag 1: Sammenligning af Lillebælt-er Resume Dette notat indeholder en sammenligning af de 4 er for mere vejkapacitet over Lillebælt, som Transportministeriet har peget på i den screeningsrapport,

Læs mere

Der burde nedsættes et nationalt transportudvalg

Der burde nedsættes et nationalt transportudvalg DEBATINDLÆG 02.05.2018 KL. 06:00 Der burde nedsættes et nationalt transportudvalg Når først store nationale infrastrukturprojekter er blevet præsenteret af politiker ne, er de meget svære at få stoppet

Læs mere

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog

Dobbelt op i 2030. Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog Dobbelt op i 2030 Historiske store investeringer i både skinner og tog vil give de rejsende flere, hurtigere og mere rettidige tog 1 Ove Dahl Kristensen, Trafikteknik Dobbelt op i 2030 (på 20 år) Bredt

Læs mere

Finansiering af Vestbanen og Trafikplanen fra 2012 Beskrivelse af finansieringsmuligheder Beskrivelser af berørte ruter

Finansiering af Vestbanen og Trafikplanen fra 2012 Beskrivelse af finansieringsmuligheder Beskrivelser af berørte ruter Bestyrelsesmøde, den 28. januar 2011 Dagsordenspunkt nr.: 02/11, bilag nr. 10 J. nr.: 70-19-01-10 H. C. Bonde Finansiering af Vestbanen og Trafikplanen fra 2012 af finansieringsmuligheder r af berørte

Læs mere

REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2

REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? INDHOLD. 1 Baggrund og formål 2 HØJE-TAASTRUP KOMMUNE REGIONALT KNUDEPUNKT HØJE TAASTRUP - OGSÅ FREMOVER? ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan

Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Danmark skal have en ny langsigtet infrastrukturplan Socialdemokratiet vil samle Danmark. Det kræver investeringer i veje, broer og jernbaner. Ligesom havne, lufthavne, ja selv cykelstier er en hel uundværlig

Læs mere

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik

BILAG 5-1. Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej. Sagens kerne. Historik BILAG 5-1 Dato: 27. august 2014 Til: Hovedbestyrelsen på mødet 5. september 2014 Sagsbehandler: Ann Berit Frostholm, 31 19 32 28, abf@dn.dk Vedtagelse af DN s holdning til: Ny midtjysk motorvej Sekretariatet

Læs mere

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ

Bilag 1. Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. TEKNIK OG MILJØ Resume af tidligere undersøgelser af sporvogne/ letbaner. Side 1 af 7 Indledning Der er siden 1999 arbejdet med løsninger til at opbygge et højklasset kollektivt trafiksystem i Aarhusområdet. De forskellige

Læs mere

By- og baneplanlægning i det østjyske bybånd

By- og baneplanlægning i det østjyske bybånd Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet

De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, Transportministeriet De Strategiske Analyser hvad bliver kravene til Danmarks fremtidige infrastruktur? Kontorchef Thomas Jørgensen, De strategiske analyser formål og status - Hvad sagde kommissorierne? - Aktuel status for

Læs mere

Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur

Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur Dato: 3. november 2014 Brevid: 2424525 Fremtidens Region Sjælland: Infrastruktur Formål Formålet med dette debatoplæg er, at region, kommuner og uddannelsesinstitutioner på baggrund af et fælles billede

Læs mere

Infrastrukturstrategi - positionspapir pr. 20. maj 2016

Infrastrukturstrategi - positionspapir pr. 20. maj 2016 Infrastrukturstrategi - positionspapir pr. 20.maj 2016 20. maj 2016 Indledning Trekantområdet er begunstiget af en central placering, hvor landets vigtigste overordnede vej- og baneforbindelser mødes.

Læs mere