2020 VISIONEN: I DANMARK FOR VERDEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2020 VISIONEN: I DANMARK FOR VERDEN"

Transkript

1 VISIONEN: I DANMARK FOR VERDEN En dansk styrkeposition i det globale, bio-baserede samfund Renew Europe er et nyt offentligt-privat konsortium. Parterne er gået sammen i Renew Europe for at sætte fart på udviklingen og accelerere de løsninger, der kan styrke Danmarks position inden for bioraffinering og dermed understøtte en bæredygtig transformation fra det fossilafhængige til det fossilfrie samfund. Bag Renew Europe står DONG Energy, Novozymes, Haldor Topsøe, Landbrug & Fødevarer, Amagerforbrænding og Kalundborg Kommune. verdens bedste eksperter og sikrer, at Danmark konstant er på forkant inden for sine nicher Rammer og regler: Samarbejde om at skabe bedst mulige rammevilkår i Danmark og EU Formidling: Sikre, at alle målgrupper kan se deres betydning: 1) Relevante aftagere af produkter og ny teknologi 2) Politikere i Danmark og EU 3) Leverandører af produkter og teknologi. Renew Europe samler danske virksomheder, organisationer og offentlige partnere, der besidder verdensklasse teknologi og viden inden for bioraffinering, for at opnå de markante potentialer, der findes nu og i de næste årtier ved dansk produktion og teknologieksport. Renew Europe arbejder inden for fire spor: RENEW EUROPE ORGANISATION Renew Europe tager nu initiativ til at organisere et sekretariat med sekretariatschef og fageksperter til ledelse af task forces inden for indsatsområderne: jordbrug, bioraffinaderi og materialer. Task forces vil være hurtigt arbejdende og udvikle unikke forskningsog udviklingsprogrammer inden for hvert indsatsområde. Innovation: Øge hastigheden for udvikling af eksisterende og nye teknologier inden for jordbrug, demonstrationsskala bioraffinaderi og materialer Renew Europe lanceres nationalt og internationalt i efteråret Forskning: Koordinere forskningsbehov og sikre offentlige og privatfinansierede programmer, der samler

2 02 DANMARKS VISION OG POTENTIALER MED BIOBASEREDE LØSNINGER Renew Europe har via en strategicamp den august 2011 for mere end 60 af Danmarks førende eksperter og virksomheder udviklet en strategi for, hvordan Danmark kan bevare en styrkeposition inden for bioraffinering. Strategien består af en fælles vision, målsætninger og et overordnet roadmap. Dette notat er et executive summary for de mål, Danmark kan nå, og de veje Danmark skal gå nu. Renew Europe vil sammen med staten bidrage til at give dansk erhvervsliv og forskning langvarige førerpositioner i den internationale vækstbølge, som forventes for bioraffinering i de kommende årtier. En fælles dansk strategi kan skabe: Et Danmark der opnår ny indtjening med bedre klimaregnskab: En ny milliardindustri vil være et markant svar på, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Ny eksport via nye produkter og nye markeder: I de kommende år vil de europæiske og globale markeders efterspørgsel efter kemikalier, energi, materialer og fibre baseret på biomasse vokse markant. Danske virksomheder og forskningsinstitutioner har afgørende kompetencer og knowhow på disse områder, og Danmark er stærkt positioneret til at opbygge en eksport af teknologi og knowhow inden for bioraffineringsanlæg, teknologilicenser og produktion af nye højværdiprodukter baseret på biomasse. Et fossilfrit samfund via biobaserede løsninger: Biobaserede løsninger baseret på dansk forskning, en højeffektiv jordbrugsproduktion og dansk biotekindustri kan blive en afgørende brik i udfasningen af fossilt baserede produkter. Demonstration for resten af verden via anlæg og forskning: Med sit stærke udgangspunkt kan Danmark blive centrum for udklækning og demonstration af ny jordbrugsproduktion, bioraffineringsteknologier og anvendelse af nye materialer. Virksomheder, der er den foretrukne partner via internationalt kommercielt samarbejde: Danmark og danske virksomheder kan blive preferred partner for en lang række virksomheder og forskningsinstitutioner, der satser stort verden over.

3 03 INDHOLD 1. Den globale udfordring: flere mennesker færre ressourcer 2. Bioraffinering nye løsninger på kendte udfordringer 3. Danmark kan komme stærkt fra start 4. Verden venter ikke omverdenens fokus på bioraffinering 5. En dansk biomasseindsats hvordan? 6. En dansk biomasseindsats hvornår? RESUMÉ Danmark har potentialet til at opbygge en milliardindustri inden for bioraffinering. Dvs. til fremstilling af fødevarer, energi, brændstoffer og materialer på baggrund af biomasse. Denne strategi kan give Danmark: Yderligere 10 millioner ton biomasse fra jordbruget til flere fødevarer samt biobrændstof og biomaterialer som fx acrylsyre - sidstnævnte benyttes bl.a. i globalt udbredte bioplastmaterialer som bleer, hygiejneprodukter og maling. Baseret på de seneste års udvikling, vil det kunne generere en omsætning på DKK 50 milliarder pr. år. Mindst nye arbejdspladser, herunder specielt i udkantsområderne. Renew Europes bidrag Forsknings- og udviklingsaktiviteter i teknologier svarende til ca. 200 mio. kr. årligt Basisfinansiering af sekretariat og hurtigt arbejdende task forces Demonstrationsfaciliteter Samling og koordinering af alle aktører på tværs af værdikæden Tilknytning af verdens førende eksperter og virksomheder inden for viden om biobaserede produkter og teknologi At være en samarbejdspartner, der alene fokuserer på at øge hastigheden på udvikling og produktion af ny viden og teknologi. Statens investering Renew Europe vil samarbejde med staten om: En klar national og international kommunikation af den danske vision for bioraffinering frem til 2020 Finansielt samarbejde om Renew Europes aktiviteter fra primo 2012 Deltagelse i offentlig-private partnerskaber inden for jordbrug, raffinaderi, materialer og forskning Etablering et nyt nationalt forskningsprogram med forskning inden for jordbrug, bioraffinering og materialer i størrelsesordenen 300 mio. kr. pr år. Der afsættes minimum 200 mio. kr. til demonstrationsaktiviteter.

4 04 VI KAN IKKE VENTE MERE 1. DEN GLOBALE UDFORDRING: FLERE MENNESKER FÆRRE RESSOURCER Tiden løber, og med tiden løber de fossile ressourcer ud. Med de nuværende prognoser forventes verdens olieressourcer at kunne række ca. 45 år endnu. Derfor er spørgsmålet; hvad skal erstatte de fossile ressourcer på en bæredygtig måde? Samtidig er også de globale dyrkbare arealer pressede, og ferskvand er mange steder en begrænset ressource ligesom verdens lagre af en række nødvendige plantenæringsstoffer. Fosforreserverne rækker således kun til de næste år. Dertil kommer, at befolkningstilvæksten betyder, at over ni mia. mennesker i 2050 skal have vand, mad, energi og andre fornødenheder. En ny middelklasse af forbrugere især i Kina, Indien og Latinamerika vokser hastigt, og det fører til en øget efterspørgsel, der ikke kan imødekommes uden globale prisstigninger og yderligere belastning af klimaet med den nuværende globale ressourceanvendelse og produktionsmetode. Dermed øges gabet mellem de knappe ressourcer og efterspørgslen efter de livsnødvendigheder og produkter, de samme ressourcer understøtter. EU s og Danmarks energimålsætninger for 2020 er velkendte: 20 procent af EU s og 30 procent af Danmarks energiforbrug skal komme fra vedvarende energi. Det har betydet, at vi i en årrække har haft et vist fokus på den globale klima- og ressourceudfordring, og allerede har søgt at tilpasse os med mange forskellige indsatser. Historisk set har vi haft succes i forhold til tilpasningen til den nye virkelighed med Danmarks stærke vindmøllebranche. Samtidig udgør biomasse allerede mere end to tredjedele af den danske produktion af vedvarende energi. Danmark har meget at vinde ved at tilpasse sig til de knappe globale ressourcers vilkår og ved at satse på bioraffinering. Foruden en klimavenlig og forsyningssikker energisektor vil vi også opnå en mere effektiv og flersidig udnyttelse af biomassen til fødevarer og materialer. Det vil skabe grundlaget for en samlet større værditilvækst samt eksportpotentiale og skabelse af vedvarende arbejdspladser. Det kræver dog, at der skabes politisk enighed om en klyngeindsats for bioraffinering. Der er i denne tid ikke bare et globalt momentum, men også et regionalt og ikke mindst indenrigspolitisk momentum i Danmark. Et nyt Folketing og en ny regering uanset valgets udfald og sammensætning vil kunne finde bred konsensus om i højere grad at vedtage en indsats, der både skaber ny vækst til Danmark og bidrager til at løse globale klima- og ressourceudfordringer. Det følgende er en kort gennemgang af mulighederne for Danmark inden for bioraffinering baseret på visionen for en klyngeindsats frem mod 2020 og videre. I fremtiden vil kilderne til biomasse være traditionelle afgrøder dyrket på den robuste jord samt flerårige afgrøder fra arealer udlagt til beskyttelse af vandmiljøet samt fra plejekrævende naturarealer.

5 05 2. BIORAFFINERING NYE LØSNINGER PÅ KENDTE UDFORDRINGER Biomasse er en fornybar ressource med et stort potentiale. Indtil nu har fokus ud over fødevareproduktion primært været rettet mod at omdanne biomasse til bioenergi, men det kan vi ikke længere nøjes med at fokusere på, da der også er behov for at finde alternativer til de højværdiprodukter, som vi i dag får fra olie. Via forarbejdning af biomasse på et bioraffineringsanlæg kan vi omsætte biomasse fra jordbruget til fødevarer, kemikalier, foder, materialer, elektricitet, varme og biobrændstof. Processen skal ske i en værdikæde, hvor alle led må være teknisk velafprøvede og økonomisk rentable. Det kræver en veludviklet forsknings-, uddannelses- og udviklingsindsats trukket af en fælles politisk og branchepolitisk vision. Det er vigtigt også at se mulighederne for nye produkter og materialer samt genanvendelse i en forbrugerpolitisk kontekst, idet miljø- og klimabevidsthed er et stærkere og stærkere forbrugerincitament. I jordbruget er der et tilsvarende stort potentiale, incitament og omstillingsparathed. DET NYE KREDSLØB BIOMASSE JORDBRUG OUTPUT FØDEVARER FODER MATERIALER ENERGI NÆRINGSSTOFFER Figur 1: Vi har brug for, at jorden, som er den knappe ressource, udnyttes optimalt til dyrkning af afgrøder, der gennem bioraffinering kan anvendes til flersidige formål ud over fødevarer også til materialer og energi. Men det fordrer, at de sparsomme næringsstoffer recirkuleres og nyttiggøres som gødning på markerne.

6 06 Et stort marked venter Kan der skabes en fælles indsats på biomasseområdet i Danmark, venter et stor potentiale for økonomisk vækst. Noget af væksten kan spejles i den globale omsætning af avancerede biomaterialer, hvor det europæiske marked med en omsætning på 13 milliarder euro for biomaterialer er størst. Andre markeder er dog godt på vej. THE GLOBAL MARKET FOR BIOMATERIALS ACROSS REGIONS, EUR BILLIONS ,5 3-4 Figur 2: Det europæiske marked er omsætningsmæssigt det mest modnede lige nu (Pöyry (2011): The Dynamics of the Advanced Bio-based Materials Business ; Quartz+Co analysis). Bioindustrien er med andre ord på fremmarch over hele verden. Den udvikling bør Danmark fortsat være en del af. Bliver vi det, er det i Danmark ikke urealistisk at forvente forudsat, at der skabes en fælles indsats på området at vi står med et vækstpotentiale, der ser ud som følger: 1. Jordbrug: Levere yderligere 10 mio. ton biomasse 2. Raffinering: Dette vil ud over fødevarer kunne raffineres til fx biobrændstof og acrylsyre sidstnævnte benyttes bl.a. i udbredte biomaterialer som bleer, hygiejneprodukter og maling. 3. Værdi: Med prisestimater baseret på de seneste års udvikling vil indsatsen kunne generere DKK 50 milliarder pr. år 4. Job: Hvad en sådan satsning vil betyde i vedvarende job er svært at vurdere, men man må forvente en betydelig stigning i job særligt forbundet med jordbrugsproduktion i udkantsområderne: Et indledende estimat lyder på nye arbejdspladser. (NB. Ovenstående beregninger er foretaget på Biorefining camp august 2011).

7 07 3. DANMARK KAN KOMME STÆRKT FRA START Vækstpotentialet kan indfries med en fælles indsats. Der er ingen tvivl om, at det danske udgangspunkt for at spille en stor rolle på biomassemarkedet er mere end godt. I Danmark har vi en stærk tradition for at udnytte biomasse, og vi er langt fremme med en effektiv, omstillingsparat landbrugssektor, der både producerer fødevarer og energi. Ligeledes er der i Danmark et betydeligt forskningsmiljø på tværs af universiteter m.v. med stærke internationale relationer og anerkendte resultater. De danske universiteters forskning inden for bioraffinering er af en international klasse, der er blevet cementeret af Novo Nordisk Fondens 700 mio. kr. donation til DTU Bio Sustainability Center. Danmark har en ledende position inden for nye bioteknologier gennem vores investeringer inden for 2. generations bioraffinering af halm, og vi har siden 2009 haft Dong Energys Inbicon-demonstrationsanlæg i Kalundborg, der er verdens største 2. generations bioethanol-produktionsanlæg. Anlægget vil fortsat være et centralt element i en national strategi for en klyngesatsning på bioraffinering ved udbygning til forarbejdning af flere typer biomasse og produktion af flere typer produkter. Danske virksomheder er desuden markedsledere inden for bioraffinering: Haldor Topsøe, Danisco, Chr. Hansen, Arla Foods, Dong Energy og Novozymes udvikler løbende biologiske produkter eller processer til bioraffinering og er alle anerkendte som førende inden for deres felt. Man kan forestille sig, at en dansk satsning på bioraffinering har potentiale til at skabe en pendant til FL Schmidt inden for etablering af bioraffineringsanlæg rundt omkring i verden. Vi har desuden i Danmark en helt grundlæggende erfaring i både at arbejde i virksomhedsklynger og i offentligtprivate partnerskaber og konsortier, hvilket vil være en oplagt strategi for biomasseområdet. og blive et internationalt kraftcenter for forskning, udvikling og demonstration samt blive preferred partner for en lang række globale spillere på markedet. 4. VERDEN VENTER IKKE OMVERDENENS FOKUS PÅ BIORAFFINERING Som nævnt er den flersidige udnyttelse af biomassen gennem bioraffinering på fremmarch verden over. I USA og Europa oprustes for tiden gennem massive investeringer i 2. generationsteknologier og integrerede bioraffineringsanlæg, der både producerer biobrændsler og bioprodukter til en bred vifte af industrier. På regeringsniveau ser vi bl.a., at Tyskland har afsat 2,4 milliarder euro i direkte støtte til sektoren samt 1,2 milliarder i indirekte støtte. På biobaserede produkter ser vi også industri-spillere som Cargill, BASF, Dupont m.fl. der er stærkt involverede i forsknings- og udviklingsprojekter, ligesom slutbrugerorienterede virksomheder som P&G, DOW, Mitsubishi og Coca-Cola i stigende grad brander deres produkter som biobaserede. Der opføres stadig flere integrerede bioraffinaderier, og det er en indikation på, at man anser det som en bærende forudsætning for at udvikle et kommercielt forretningsområde. Denne enorme oprustning verden over på bioraffineringsområdet er igen en understregning af, at hvis Danmark skal spille en rolle og dermed skabe mere vækst og varige arbejdspladser i Danmark - så er det vigtigt at styrke indsatsen nu. Som ovenfor nævnt har Danmark en række styrkeområder, som benyttet rigtigt er unikke, men de er også i fare for ikke at kunne udnyttes, hvis der ikke skabes mulighed for, at Danmark kan udnytte sin gode position. Med andre ord står vi i Danmark i en styrkeposition i forhold til at rykke hurtigt og effektivt på biomasse-markedet

8 08 5. EN DANSK BIOMASSEINDSATS HVORDAN? En dansk indsats for bioraffinering kræver først og fremmest en række tiltag, der skal understøtte de særlige danske styrkeområder. Derfor skal der træffes politisk beslutning om en dansk indsats for bioraffinering, og det er helt afgørende, at de beslutninger bl.a. indeholder: En klar national og international kommunikation af den danske vision for bioraffinering frem til 2020 En etablering af en formaliseret organisation omkring Renew Europe Opbakning til indgåelse af offentlig-private partnerskaber Etablering et nationalt forskningsprogram med forskning inden for jordbrug, bioraffinering og materialer i størrelsesordenen 300 mio. kr. pr. år. Afsætning af minimum 200 mio. kr. til demonstrationsaktiviteter. Som en første offentlig bevilling har initiativtagerne til Renew Europe modtaget en mio. kr. fra GUDP til igangsættelse af netværksdannelse, udredningsarbejde og analyser. RENEW EUROPE BESTYRELSE SEKRETARIAT TASK FORCE: FORSKNING OG UDVIKLING STRATEGI FOR DK TASK FORCE: JORDBRUG TASK FORCE: BIORAFFINADERI TASK FORCE: PRODUKTER/MARKEDER Figur 3: En mulig organisering af den danske klyngeindsats i Renew Europe-regi med involvering af eksterne eksperter i task forces. Organisation: Renew Europe etablerer et sekretariat bestående af en sekretariatschef og to til tre fageksperter, der bliver ansvarlige for F&U og kommercialisering inden for jordbrug, bioraffineringsanlæg og produkter/materialer. Task forces leverer løbende input til videreudvikling af forsknings- og udviklingsprogrammer samt strategitiltag for Danmark. Task forces består af personer fra Renew Europe og et bredt udvalg af eksperter fra relevante organisationer og virksomheder.

9 09 6. EN DANSK BIOMASSEINDSATS HVORNÅR? Renew Europe er gået sammen om en at sætte fart på udviklingen og styrke Danmarks position inden for bioraffinering. Men en samlet dansk klyngeindsats for bioraffinering kræver politiske beslutninger og konkrete handlinger fra organisationer, virksomheder, forskningsenheder og andre spillere på markedet. Der er momentum for at skabe bred enighed om de politiske beslutninger inden for en fornuftig tidsramme efter valget den 15. september Mod 2020 Der kan tages flere skridt allerede nu for at sikre Danmarks position inden for bioraffinering. Forløbet er skitseret nedenfor i figur 4. Et muligt scenarie for vigtige skridt til dansk klyngeindsats for bioraffinering frem mod 2020 kunne se således ud: Nationalt forskningskonsortium etableres: integreret, optimeret brug af bio-ressourcer med henblik på videndeling, lokalt, regionalt og nationalt og der udpeges forandringsagenter blandt kommuner, regioner, organisationer Demonstrationsskalaanlæg opgraderes til flere produkter, materialer og foder (dvs. som multi-purpose anlæg) OPP/governance kan ske ved, at Renew Europe konsolideres mhp. etablering af virksomhedskonsortium, inkl. SMV er, der kan danne basis for fremtidigt systemeksport (2G turnkey løsninger, inkl. rådgivning og finansieringspakker) Forretningsplan for fuldskalaanlæg udarbejdes Fuldskalaanlæg designes og finansieres på kommercielle vilkår. ROADMAP DE FØRSTE SKRIDT FULDSKALAANLÆG OG BIOLØSNINGER I HELE DK VIRKSOMHEDSKONSORTIUM TIL SYSTEMEKSPORT ETABLERING AF DEMONSTRATIONSSKALAANLÆG I DAG NATIONALT FORSKNINGSKONSORTIUM Figur 4: Roadmap til bio-vision 2020

10 10 Renew Europe starter nu Renew Europe vil sikre det bedste fundament for samarbejde mellem staten, kommercielle partnere og offentlige vidensinstitutioner ved at etablere en organisation for dansk bioraffinering med udgangspunkt i det nuværende samarbejde omkring Renew Europe. Renew Europe vil inden udgangen af 2011 skabe følgende: Organisering Etablering af Renew Europe som et offentligt-privat konsortium (jf. figur 3). Ansætte sekretariatschef og fageksperter til ledelse af task forces. Igangsætte task forces. Kommunikation National og international lancering af vision og roadmap. Målgruppen er beslutningstagere inden for alle aktørgrupper. Forskning og udviklingsprogrammer Hurtigt arbejdende task forces og eksperter udvikler unikke forsknings- og udviklingsprogrammer inden for indsatsområderne: 1. Jordbrug 2. Bioraffineringsanlæg 3. Produkter/markeder Renew Europe samler en national oversigts- og handlingsplan for F&U-indsats.

DEN BIOBASEREDE ØKONOMI. Hvordan kan bioteknologien skabe øget bæredygtighed, effektivitet og værdiløft indenfor fødevareerhvervet?

DEN BIOBASEREDE ØKONOMI. Hvordan kan bioteknologien skabe øget bæredygtighed, effektivitet og værdiløft indenfor fødevareerhvervet? GUDP, 12-OKT-2011 DEN BIOBASEREDE ØKONOMI Hvordan kan bioteknologien skabe øget bæredygtighed, effektivitet og værdiløft indenfor fødevareerhvervet? Per Falholt, Koncernchef, Forskning og Udvikling, Novozymes

Læs mere

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion Elforbrug eller egen energiproduktion Bioenergichef Michael Støckler, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion 1. Bioenergi i energipolitik Bioenergi udgør en del af den vedvarende energiforsyning,

Læs mere

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser?

Hvordan sikrer vi energi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Konkurrencedygtig Hvordan sikrer vi til konkurrencedygtige priser og bidrager til at skabe vækst og arbejdspladser? Uden ville europæerne ikke kende til den velstand, mange nyder i dag. Energi er en forudsætning

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET

DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET DANMARK I FRONT PÅ ENERGIOMRÅDET Selvforsyning, miljø, jobs og økonomi gennem en aktiv energipolitik. Socialdemokratiet kræver nye initiativer efter 5 spildte år. Danmark skal være selvforsynende med energi,

Læs mere

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland.

Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra 14 kommuner og Region Sjælland. Sag til K-17 19.april og KKR 11.juni 2013; Strategisk Energiplanlægning på tværs af kommunegrænser. Baggrund Energiklyngecenteret blev besluttet videreført frem til sommeren 2014 med økonomisk støtte fra

Læs mere

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING

PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING SCIENCE AND TECHNOLOGY AARHUS PERSPEKTIVER OG INVESTERING I BIOØKONOMISK FORSKNING FORSKNINGSPLATFORME TIL UDVIKLING AF EN BÆREDYGTIG BIOØKONOMI PRODEKAN KURT NIELSEN, AARHUS UNIVERSITET UNI VERSITy DE

Læs mere

Vækst i Region Sjælland. hvorfra og hvordan?

Vækst i Region Sjælland. hvorfra og hvordan? Vækst i Region Sjælland hvorfra og hvordan? Vær med til at forme den nye vækststrategi Der skal udarbejdes en ny vækst- og udviklingsstrategi for regionen. Til dette arbejde ønsker vi input fra alle, der

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: udvikling af biokompositter baseret på halm og resttræ Udfordring

Annoncering efter ansøgninger Titel Udvikling af bioøkonomiske potentialer: udvikling af biokompositter baseret på halm og resttræ Udfordring Side 1 af 9 Titel Udfordring Annoncering efter ansøgninger Indkaldelse af ansøgninger vedrørende projekt Udvikling af bioøkonomiske potentialer: udvikling af biokompositter baseret på halm og resttræ -

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Potentialer i den biobaserede økonomi. Biorefining Alliance 24. juni 2013

Potentialer i den biobaserede økonomi. Biorefining Alliance 24. juni 2013 Potentialer i den biobaserede Biorefining Alliance 24. juni 2013 Hvad er den biobaserede økononmi? Den biobaserede er et kredsløb Bruge biomasse som råmateriale i produktion o Fødevarer og foder o Biobrændstoffer,

Læs mere

Ansøgning til kommunepuljen cirkulær økonomi, Region Midtjylland

Ansøgning til kommunepuljen cirkulær økonomi, Region Midtjylland Ansøgning til kommunepuljen cirkulær økonomi, Region Midtjylland Titel: Full Circle Island Samsø som levende laboratorium og udstillingsvindue for cirkulær økonomi (CØ). Vision: Samsø skal være det første

Læs mere

Bæredygtigt protein Made in Denmark - Hvordan og hvornår bliver det en god forretning?

Bæredygtigt protein Made in Denmark - Hvordan og hvornår bliver det en god forretning? Strategi Maj 2019 Bæredygtigt protein Made in Denmark - Hvordan og hvornår bliver det en god forretning? Fakta om Hvad er (DPI)? er et partnerskab mellem interesseorganisationer, virksomheder og videninstitutioner.

Læs mere

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle

Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle 1 Den Grønne Omstilling: EUDP s rolle Jan Bünger, Projektkonsulent IDA - 10. april 2018 Slide 2 Om EUDP Født i 2007 - skal fremme de energipolitiske mål ved at støtte udvikling og demonstration af ny energiteknologi.

Læs mere

Annoncering efter operatør til Vækstforums program "Midtnet Kina innovationssamarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner i perioden 2016-18.

Annoncering efter operatør til Vækstforums program Midtnet Kina innovationssamarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner i perioden 2016-18. Regionshuset Viborg Regional Udvikling Internationalt Kontor Skottenborg 26 DK-8000 Viborg www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til Vækstforums program "Midtnet Kina innovationssamarbejde

Læs mere

J.nr.: 07-24121 Projektnavn: Anvendelse af bioenergi til mikrokraftvarmeanlæg Ansøger: Sønderborg Kommune Adresse: Rådhustorvet 10 Kontaktperson:

J.nr.: 07-24121 Projektnavn: Anvendelse af bioenergi til mikrokraftvarmeanlæg Ansøger: Sønderborg Kommune Adresse: Rådhustorvet 10 Kontaktperson: Indstillingsskema til vækstforum Bilag 20 Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 4.186.541,65 kr. 4.186.541,65 kr. Ansøger

Læs mere

Sponsor- og funding muligheder - i dag og i morgen

Sponsor- og funding muligheder - i dag og i morgen Sponsor- og funding muligheder - i dag og i morgen Søren Houmøller Civilingeniør, E*MBA Ejer, direktør, 1 st Mile InnovaKonsnetværket Dansk Lys, 23. april 2014 Hvem er jeg? Direktør og ejer, 1st Mile Har

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport

Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Indblik Vækst i energieffektivisering og smartgrid skaber mulighed for milliardeksport Danmark har væsentlige styrker inden for energieffektivisering, der kan resultere i både mere eksport og jobskabelse.

Læs mere

Det Energiteknologiske Udviklings og Demonstrationsprogram (EUDP)

Det Energiteknologiske Udviklings og Demonstrationsprogram (EUDP) Slide 1 Det Energiteknologiske Udviklings og Demonstrationsprogram (EUDP) Støtte til VE i fjernvarmen EUDP programmet Processen Kriterier og beslutning Mette Cramer Buch Slide 2 Et godt tilbud! Energiforligets

Læs mere

Disposition. Hvordan har vi arbejdet? Strategisk energiplanlægning 2012 - Bioøkonomi 2014 - Arbejder vi med SMART-specialisation?

Disposition. Hvordan har vi arbejdet? Strategisk energiplanlægning 2012 - Bioøkonomi 2014 - Arbejder vi med SMART-specialisation? Energi og Clean Tech Med bæredygtighed som drivkraft for erhvervsrettet systeminnovation Anne Mette S. Langvad AM.Langvad@ru.rm.dk www.regionmidtjylland.dk Disposition Historien 2007-2012 styrkeposition

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt. Introduktion til Danfoss

By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt. Introduktion til Danfoss By- og Boligudvalget 2014-15 BYB Alm.del Bilag 25 Offentligt Introduktion til Danfoss Kort om Danfoss Medarbejdere 22.500 Globalt salg Salgsselskaber Fabrikker Tre største markeder Ejerskab Hovedkvarter

Læs mere

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson:

J.nr.: 09/12776. WindPowerTree. Projektnavn: A/S Brdr. Kurt Hansen & Co. Ansøger: Adresse: Nordre Ringvej 50 5700 Svendborg Kontaktperson: Bilag 25b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden kr. kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 2.756.000 kr. 2.756.000 kr. Ansøger om Regionale

Læs mere

Notat vedrørende stillingen som kommunikationskonsulent INSERO HORSENS. Cecilie Højland Strøbech

Notat vedrørende stillingen som kommunikationskonsulent INSERO HORSENS. Cecilie Højland Strøbech Notat vedrørende stillingen som kommunikationskonsulent i INSERO HORSENS Cecilie Højland Strøbech Insero skaber fremtidens vækst og udvikling inden for energi og kommunikationsteknologi Insero Horsens

Læs mere

Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi.

Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi. Notat Uddybende beskrivelse af miljøteknologi (globaliseringsaftalen) 9. oktober 2007 Det fremgår af aftalen af 2. november 2006, at der skal igangsættes forskning inden for miljøteknologi. Aftalen indeholder

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet.

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond er at ruste

Læs mere

Annoncering efter operatør til Vækstforums initiativ More Creative i perioden 2016-2018

Annoncering efter operatør til Vækstforums initiativ More Creative i perioden 2016-2018 Regionshuset Viborg Regional Udvikling Annoncering efter operatør til Vækstforums initiativ More Creative i perioden 2016-2018 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

POTENTIALE OG UDFORDRINGER FOR FORSKNINGEN

POTENTIALE OG UDFORDRINGER FOR FORSKNINGEN POTENTIALE OG UDFORDRINGER FOR FORSKNINGEN DCA NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG POTENTIALE OG OMVERDEN 2 BIOCLUSTER FOULUM BioCluster Foulum fremmer omstillingen til det biobaserede samfund og

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Fyn skal kobles på internationale højklassede forbindelser, som motorveje, lufthavne, tog, havne, færger og ikke mindst bredbånd.

Fyn skal kobles på internationale højklassede forbindelser, som motorveje, lufthavne, tog, havne, færger og ikke mindst bredbånd. Fyn samarbejder 5 FYN samarbejder Vi vil udvikle den fynske byregion til en aktiv del af den østdanske storbyregion Vi vil give den fynske byregion en tydelig fælles stemme gennem et stærkt politisk lederskab

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet,

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU

Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vibeke Kvist Johannsen Forskningschef, Skov og Landskab, KU Biomasse priser, forsyningssikkerhed og bæredygtighed Vivian Kvist Johannsen Skov & Landskab

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef

KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi. 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef KvægKongres 2012 Elforbrug eller egen energiproduktion Klimaet og miljøet - Bioenergi 28. februar 2012 Michael Støckler Bioenergichef Muligheder for landbruget i bioenergi (herunder biogas) Bioenergi Politik

Læs mere

INDUSTRIEL BIOTEK HISTORIEN OG POTENTIALET FOR DANMARK

INDUSTRIEL BIOTEK HISTORIEN OG POTENTIALET FOR DANMARK 7. maj 2013 INDUSTRIEL BIOTEK HISTORIEN OG POTENTIALET FOR DANMARK Peder Holk Nielsen, CEO Novozymes A/S REJSEN GÅR LANGT TILBAGE? Enzymer til øl og malt har været kendt i århundreder 1870 erne Osteløbe

Læs mere

Gastekniske dage 2013. Præsentation af Maabjerg projektet. v. Chefkonsulent Poul Lyhne

Gastekniske dage 2013. Præsentation af Maabjerg projektet. v. Chefkonsulent Poul Lyhne Gastekniske dage 2013 Præsentation af Maabjerg projektet v. Chefkonsulent Poul Lyhne Disposition Dagsorden: 1. Eksisterende anlæg Maabjerg Værket Maabjerg BioEnergy 2. Maabjerg Energy Concept Bioraffinaderi

Læs mere

Det Bio-baserede Samfund

Det Bio-baserede Samfund Det Bio-baserede Samfund Landbrug & Fødevares kampagne juni 2011 (JP 23.06.11). Landbrugsavisen.dk juli 2010 / LandTV, september 2010 Indhold - Kort præsentation - Det Bio-baserede Samfund - Jordbruget

Læs mere

Problemer og barrierer Projekter der helt eller delvist finansieres gennem optimeringer, energibesparelser og reduktion af vandtab

Problemer og barrierer Projekter der helt eller delvist finansieres gennem optimeringer, energibesparelser og reduktion af vandtab Problemer og barrierer Projekter der helt eller delvist finansieres gennem optimeringer, energibesparelser og reduktion af vandtab Af Carsten MøllerM 22 august 2011 Det Globale Vandmarked Den globale vandindustri

Læs mere

NOTAT. Indsatsen sker under overskriften Green Ship of the Future.

NOTAT. Indsatsen sker under overskriften Green Ship of the Future. NOTAT 7. april 2008 Vores reference: Sag 200802581 Arkivkode Green Ship of the Future Skibsfart er en klimavenlig transportform, som løbende forbedres gennem udvikling af skibstyper, motorer og driftsformer.

Læs mere

Indlæg, Preben Maegaard. Den fulde version af talen fra M/S Anton, Nynavn, 8. december 2007

Indlæg, Preben Maegaard. Den fulde version af talen fra M/S Anton, Nynavn, 8. december 2007 Indlæg, Preben Maegaard. Den fulde version af talen fra M/S Anton, Nynavn, 8. december 2007 Omstillingen til vedvarende energi er vor generations største, kollektive, globale udfordring. Og der er ingen

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

FREMTIDENS PRODUKTION

FREMTIDENS PRODUKTION FREMTIDENS PRODUKTION DN mener, at Danmark i 2040 skal have en produktion, som ikke er til skade for natur og miljø og som i mange tilfælde derimod vil bidrage til et bedre miljø. Dette skal ske ved en

Læs mere

For så vidt angår ordningerne i programmet, så vil foreningen særligt pege på følgende forhold:

For så vidt angår ordningerne i programmet, så vil foreningen særligt pege på følgende forhold: Åbyhøj, Til Erhvervsudvikling NaturErhvervstyrelsen Høringssvar fra Økologisk Landsforening vedr. J.nr. 15-8132-000040 Forslag til ændring af landdistriktsprogrammet 2014-2020 og supplerende miljøvurdering

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål:

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Der er tale om et åbent samråd. Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse

Læs mere

Annoncering efter operatør sker med udgangspunkt i Regionsrådets og Vækstforums Vækst- og Udviklingsstrategi 2015-2025 og Vækstplan 2016-2020.

Annoncering efter operatør sker med udgangspunkt i Regionsrådets og Vækstforums Vækst- og Udviklingsstrategi 2015-2025 og Vækstplan 2016-2020. Regionshuset Viborg Regional Udvikling Internationalt Kontor Skottenborg 26 DK-8000 Viborg www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til Vækstforums program "Midtnet Kina innovationssamarbejde

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Årsmøde: Offshore Center Danmark - Fredag d.3. september og Lørdag d. 4 september 2004 på Skarrildhus

Årsmøde: Offshore Center Danmark - Fredag d.3. september og Lørdag d. 4 september 2004 på Skarrildhus 1 Årsmøde: Offshore Center Danmark - Fredag d.3. september og Lørdag d. 4 september 2004 på Skarrildhus Program for medlemsmødet 1. Beretning fra bestyrelsen Formål & vision Beretning 2. Forslag til nye

Læs mere

Følgende præsentation af Energisafari vil bl.a. indeholde nedenstående punkter: Udfordringer Forretningsmæssig potentiale Målgrupper

Følgende præsentation af Energisafari vil bl.a. indeholde nedenstående punkter: Udfordringer Forretningsmæssig potentiale Målgrupper Følgende præsentation af Energisafari vil bl.a. indeholde nedenstående punkter: Formål Mission & Vision Udfordringer Forretningsmæssig potentiale Målgrupper Kanaler for kunder og markedsføring Samarbejdspartnere

Læs mere

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport

Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Overskrift Solenergi i dansk energiforsyning, EUDPs rolle og grøn eksport Solcellekonference af TEKNIQ og Dansk Solcelleforening Mandag den 18. april 2016 Energiteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram

Læs mere

SPIR. Strategic Platforms for Innovation and Research. Opslag Det Biobaserede Samfund. V. Direktør Svend Erik Sørensen, Danish Crown A/S

SPIR. Strategic Platforms for Innovation and Research. Opslag Det Biobaserede Samfund. V. Direktør Svend Erik Sørensen, Danish Crown A/S SPIR Strategic Platforms for Innovation and Research Opslag 2012 - Det Biobaserede Samfund V. Direktør Svend Erik Sørensen, Danish Crown A/S Mandag d. 19. marts 2012, Nationalmuseet Festsalen Vision Skabe

Læs mere

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder?

Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Hvordan skaffer man mad til ni milliarder? Af: Kristin S. Grønli, forskning.no 3. december 2011 kl. 06:51 Vi kan fordoble mængden af afgrøder uden at ødelægge miljøet, hvis den rette landbrugsteknologi

Læs mere

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN I VOLLSMOSE 2016-2020 1/15

BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN I VOLLSMOSE 2016-2020 1/15 BOLIGSOCIAL HELHEDSPLAN I VOLLSMOSE 2016-2020 1/15 HELHEDSPLAN VOLLSMOSE 2016-2020 En kommende helhedsplan i Vollsmose skal gennem lokale indsatser understøtte de politiske udviklingsmål, som stat, kommune,

Læs mere

1. Hvad er en vision?

1. Hvad er en vision? 1. Hvad er en vision? EFQM definition: Vision = Erklæring som beskriver, hvorledes virksomheden ønsker at fremstå og blive opfattet i fremtiden. Visionen er det ønskede og forestillede billede, som vi

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade

Virksomhedsgrundlag. Specialområde Hjerneskade 2014/2015. Psykiatri og social. Specialområde Hjerneskade Virksomhedsgrundlag Specialområde Hjerneskade 2014/2015 Psykiatri og social Specialområde Hjerneskade 2 Forord Med dannelsen af Specialområde Hjerneskade er alle Region Midtjyllands tilbud til voksne med

Læs mere

fokus på Tyskland 2. juni 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin & helle Meinertz, konsulatet München

fokus på Tyskland 2. juni 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin & helle Meinertz, konsulatet München fokus på Tyskland 2. juni 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin & helle Meinertz, konsulatet München Forbundsstaten Tyskland 80,5 mio. indbyggere 16 delstater Hovedstad: Berlin Areal: 357.021

Læs mere

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31.

Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i Folketingets Skatteudvalg den 31. Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 84 Offentligt DET TALTE ORD GÆLDER Klima-, energi- og bygningsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål J om omlægning af bilafgifterne i

Læs mere

Punkt nr. 1 - Fokuseret Vækstdagsorden - fællesregionalt samarbejde om vækst 18. februar 2013

Punkt nr. 1 - Fokuseret Vækstdagsorden - fællesregionalt samarbejde om vækst 18. februar 2013 18. februar 2013 Bilag 1 - Side 1 af 4 Kommissorium for arbejdsgruppe om en fokuseret dagsorden for vækst i hovedstadsregionen Baggrund Hovedstadsregionen er Danmarks internationale metropol. Hovedstadsregionen

Læs mere

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020 FORKORTET VERSION Økologisk Handlingsplan 2020 1 Forord Interessen for økologi har aldrig været større. Salget af økologiske varer har nået nye højder og øko-begivenheder, som køernes forårsfest og høstmarkeder,

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

FORKANTS DANMARK. -Globale udfordringer lokale muligheder. Udviklingschef Niels Larsen 2013

FORKANTS DANMARK. -Globale udfordringer lokale muligheder. Udviklingschef Niels Larsen 2013 FORKANTS DANMARK -Globale udfordringer lokale muligheder Udviklingschef Niels Larsen 2013 UDFORDRINGER/MULIGHEDER Infrastruktur Placering Offentlige arbejdspladser Bosætning Uddannelser Arbejdspladser

Læs mere

STRATEGI FOR MUDP

STRATEGI FOR MUDP STRATEGI FOR MUDP 2016-2019 INTRO Et enigt Folketing vedtog i februar 2015 lov nr. 130 om Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). Med loven og den tilhørende bekendtgørelse overtog

Læs mere

Innovation indenfor sundhedsteknologi

Innovation indenfor sundhedsteknologi Region Midtjylland Innovation indenfor sundhedsteknologi Science: conversion og money to knowledge Innovation: conversion of knowledge to money Jens K. Gundersen24. august 2007 Struktur Baggrund Hvorfor

Læs mere

Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland

Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland Annoncering efter operatør til Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland 1. Baggrund Vækstforum søger efter en operatør til at udmønte Udviklingsprogram for bioøkonomien i Region Midtjylland

Læs mere

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011

Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 Biogas i Danmark hvornår? Michael Dalby, E.ON Danmark Biofuel Seminar, 28. april 2011 En oversigt over E.ON Globalt En af verdens største privat investor ejede el og gas selskaber Ca. 85.000 ansatte skabte

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser EUROPA-PARLAMENTET 2004 Mødedokument 2009 21.9.2005 B6-0509/2005 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser jf. forretningsordenens artikel 103, stk. 2 af Hannes Swoboda,

Læs mere

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ

PLADS TIL GAS. Gas mere grøn end træ PLADS TIL GAS Gas mere grøn end træ Er der plads til gas? Fremtidens energiforsyning er baseret på vedvarende energi. Men både el og varme, når vinden vi bruge gas til at producere vejen til den grønne

Læs mere

Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken

Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken MEMO/08/33 Bruxelles, den 23. januar 2008 Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken 1. INDLEDNING I de sidst årtier har vores livsstil og stigende velstand haft gennemgribende virkninger på energisektoren

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Alsion 2, 6400 Sønderborg. Kasper Paasch paasch@mci.sdu.dk Sønderborg Kommune

Alsion 2, 6400 Sønderborg. Kasper Paasch paasch@mci.sdu.dk Sønderborg Kommune Bilag 25a Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden kr. kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 10.221.232,51kr. 3.902.272,57 kr. Ansøger

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q1 2011

Markedskommentar Orientering Q1 2011 Markedskommentar Finansmarkederne har i første kvartal 2011 været noget u- stabile og uden klare tendenser. Udsigt til stigende inflation og renteforhøjelser gav kursfald på især statsobligationer. Men

Læs mere

Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler

Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler Betingelser for fremtidig massiv udrulning af elbiler v/branchechef Lærke Flader, Dansk Energi TINV den 27. september 2010 2 Danmark har en ambitiøs klimamålsætning frem mod 2020 og 2050 ikke mindst for

Læs mere

Hovedelementer i erhvervsudviklingsstrategi 2020. Panorama Lillebælt biografen 18. november 2011

Hovedelementer i erhvervsudviklingsstrategi 2020. Panorama Lillebælt biografen 18. november 2011 Hovedelementer i erhvervsudviklingsstrategi 2020 Panorama Lillebælt biografen 18. november 2011 1 Vision for 2020 Syddanmark er i 2020 kendetegnet ved høj vækst drevet af høj produktivitet og beskæftigelse

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden.

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære gæster, kollegaer og ikke mindst studerende. Velkommen til årsfesten 2016 på Aalborg Universitet.

Læs mere

International Partnership for Microbicides. 7,5 mio. kr. 2012-2013 06.35.02.11.41

International Partnership for Microbicides. 7,5 mio. kr. 2012-2013 06.35.02.11.41 UFT 104.c.100.b.. IPM. Ekstra generelt bidrag til International Partnership for Microbicides. International Partnership for Microbicides. 7,5 mio. kr. 2012-2013 2002: 2,0 mio. kr., 2003: 3,0 mio. kr.,

Læs mere

SUBLEEM - Generisk pilotanlæg til kaskadeudnyttelse af restressourcer gennem bioraffinering

SUBLEEM - Generisk pilotanlæg til kaskadeudnyttelse af restressourcer gennem bioraffinering SUBLEEM - Generisk pilotanlæg til kaskadeudnyttelse af restressourcer gennem bioraffinering Projekt under Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling Anne Christine Steenkjær Hastrup Sektionsleder

Læs mere

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015

Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Bilag til LA 21-strategi og handlingsplan sendes i høring Dato: 10. maj 2011 Brevid: 1372548 Forslag til Lokal Agenda 21-strategi 2012-2015 Administrationen Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 70 15 50 00 linnyb@regionsjaelland.dk

Læs mere

Indstillingsskema til Vækstforum

Indstillingsskema til Vækstforum Indstillingsskema til Vækstforum Projekt We Know How You Grow With Less Energy 1. Indstilling: Ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond Den Europæiske Regionalfond 7.149.841,25 kr. 7.149.841,25

Læs mere

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne

Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Grøn økonomi, grøn omstilling og grøn vækst Kært barn, mange navne Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Lidt om AgroTech og om fremtiden

Lidt om AgroTech og om fremtiden Lidt om AgroTech og om fremtiden René Damkjer Den korte disposition så I ved, hvad der kommer Hvad er AgroTech? Lidt om de globale udfordringer og potentielle løsninger Eksempler Afrunding Præsentation

Læs mere

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue

Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem. Ole Damm SE Big Blue. 4. juli Ole Damm SE Big Blue Hvordan passer vandsektoren ind i fremtiden energisystem 1 Centrale målsætninger i Energiaftalen 22-3-2012 2020: 50% vindenergi i elforbruget 2020: 40% reduktion af drivhusgasser set i forhold til 1990

Læs mere

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast.

J.nr.: 11/23888. Hyprovide Large-scale alkaline electrolyser (MW) Projektnavn: Green Hydrogen.dk. Ansøger: Finsensvej 3, 7430 Ikast. Bilag 26b Indstillingsskema til vækstforum Ansøgt beløb Indstillet beløb Ansøger om Mål 2 midler Socialfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Mål 2 midler - Regionalfonden 0 kr. 0 kr. Ansøger om Regionale Udviklingsmidler

Læs mere

Fondens fokusområder indenfor energiforskning, -udvikling, -demonstration og -markedsmodning er følgende:

Fondens fokusområder indenfor energiforskning, -udvikling, -demonstration og -markedsmodning er følgende: Fase 1 opslag 2016: Energi Frist: 2. Maj 2016 kl. 19 Grand Solutions: Typisk 2-5 år; 5-30 mio. kr. Budgettet er i 2016 på ca. 70 mio. kr. Innovationsfondens investeringer inden for energiområdet skal understøtte

Læs mere

Innovationsseminar om BREF LCP 26. November 2015 Anitha K. Sharma

Innovationsseminar om BREF LCP 26. November 2015 Anitha K. Sharma Innovationsseminar om BREF LCP 26. November 2015 Anitha K. Sharma En integreret del af det danske innovationssystem Ny fond med ny fokus Værdikæden Grundforskning Forskning Udvikling Implementering Innovationsfonden

Læs mere

Energiteknologisk Udviklingsog Demonstrationsprogram. Cleantechdag 2010. Væksthus Hovedstadsregionen. 15. marts 2010

Energiteknologisk Udviklingsog Demonstrationsprogram. Cleantechdag 2010. Væksthus Hovedstadsregionen. 15. marts 2010 Energiteknologisk Udviklingsog Demonstrationsprogram Cleantechdag 2010 Væksthus Hovedstadsregionen 15. marts 2010 Nicolai Zarganis, sekretariatschef Side 1 EUDP s formål EUDP yder støtte til projekter

Læs mere

Danmarks Tekniske Universitet

Danmarks Tekniske Universitet Danmarks Tekniske Universitet Danmark som test- og demonstrationsland Den 11. marts 2016 Koncerndirektør Niels Axel Nielsen, DTU 1 11. Marts 2016 Mission DTU skal udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Teknologiudvikling indenfor biomasse. Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen

Teknologiudvikling indenfor biomasse. Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen Teknologiudvikling indenfor biomasse Claus Felby Faculty of Life Sciences University of Copenhagen Fremtidens teknologi til biomasse Flere faktorer spiller ind: Teknologi Love og afgifter Biologi, økologi

Læs mere

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006 DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE Gøsta Knudsen tlf. (+45) 3527 7508 28. april 2006 fax (+45) 3527 7601 gkn@dkds.dk Indledning I erhvervsredegørelser og i regeringens designpolitik fremhæves design

Læs mere

COPENHAGEN HEALTHTECH CLUSTER: VISION OG INDSATSER

COPENHAGEN HEALTHTECH CLUSTER: VISION OG INDSATSER COPENHAGEN HEALTHTECH CLUSTER: VISION OG INDSATSER Lancering den 19. november 2014 Jørgen Bardenfleth, styregruppeformand 20-11-2014 1 COPENHAGEN SKAL VÆRE ET GLOBALT CENTRUM FOR UDVIKLING OG TEST AF INNOVATIVE

Læs mere

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram

MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram RENERE LUFT OG MINDRE STØJ MUDP det miljøteknologiske udviklingsog demonstrationsprogram VAND OG KLIMATILPASNING Infomøder 2017 FÆRRE PROBLEMATISKE KEMIKALIER AFFALD OG RESSOURCER INDUSTRIENS MILJØUDFORDRINGER

Læs mere

Præsentation af rapporten Scenarier for regional produktion og anvendelse af biomasse til energiformål Midt.energistrategimøde Lemvig, den 29.

Præsentation af rapporten Scenarier for regional produktion og anvendelse af biomasse til energiformål Midt.energistrategimøde Lemvig, den 29. Præsentation af rapporten Scenarier for regional produktion og anvendelse af biomasse til energiformål Midt.energistrategimøde Lemvig, den 29. januar 2015 Forbruget af biomasse i Region Midt vil stige

Læs mere

jobcamp 12 Tiltrækning af udenlandske investeringer til Danmark Hvad skal der til? Jan Kjærsgaard CEO Siemens Wind Power A/S

jobcamp 12 Tiltrækning af udenlandske investeringer til Danmark Hvad skal der til? Jan Kjærsgaard CEO Siemens Wind Power A/S jobcamp 12 Tiltrækning af udenlandske investeringer til Danmark Hvad skal der til? Jan Kjærsgaard CEO Siemens i Danmark ca. 6.600 ansatte Siemens A/S Nokia Siemens Networks A/S Siemens Høreapparater A/S

Læs mere