9. december (3-4år) Opgaven til 9. december

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "9. december (3-4år) Opgaven til 9. december"

Transkript

1 9. december (3-4år) Knud Nis skal også lære at læse, hvilket humør børnene er i. Så kan han gøre dem glade, hvis de er kede af det. Det er julemandens næste opgave til Knud Nis. Opgaven til 9. december Hjælp Knud Nis med at se på tegningerne. Hvilket humør er de i? Sæt kryds over de glade ansigter og sæt ring rundt om de sure ansigter. Forældre: Tal med dit barn, hvilket humør dit barn er i? Hvornår var du sidst rigtig glad? Rigtig vred? Lad dit barn tegne sit humør for i dag på julemandens ansigt længere nede. Måske dit barn kan tegne andre slags humør, som det kender. Tegn julemandens humør.

2 9. december (4-5år) Knud Nis vågner op helt forvirret imellem bamserne i legetøjsbutikken. Han kan høre en masse tale: Godmorgen. Velkommen. Hvad skulle det være?. Og Mooaar det skal være den der bil. Jeg VIL have den. Nu. Knud Nis kigger forsigtigt ud mellem bamserne og ser, at legetøjsbutikken nu er fyldt med forældre og børn, som er ved at købe de sidste julegaver. De voksne maser sig frem til hylderne for at få fat i legetøjet og stiller sig så i kø ved kassen for at betale. Det ser ikke specielt sjovt ud, tænker Knud Nis. Men der er specielt en ting, som Knud Nis lægger mærke til. Ansigterne på både de voksne og børnene er anderledes end ansigterne, som han er vant til at se i Nisseland. I Nisseland er alle nisserne altid glade og smilende. Men forældrene og børnene i butikken har ikke smil i ansigtet, som nisserne plejer at have. Uden at vide det, er Knud Nis nu sat på den næste prøve af julemanden, og han skal lære at aflæse børn og voksnes humør ved at kigge på deres ansigt, så han ved, hvordan de har det, og hvordan han kan gøre dem glade. Opgaven til 9. december Hjælp Knud Nis med at aflæse humøret på billederne nedenfor. Sæt kryds over de glade ansigter og sæt ring rundt om de sure ansigter. Og pas på for nogle af ansigterne er hverken glade eller sure. Hvor mange var sure? Hvor mange var glade? Forældre: Tal med dit barn, hvilket humør dit barn er i? Hvornår var du sidst rigtig glad? Rigtig vred? Rigtige spændt? Hjælp dit barn ved at starte med selv at fortælle, hvornår du sidst var glad, vred. Lad dit barn tegne sit humør for i dag på julemandens ansigt længere nede. Måske dit barn kan tegne andre slags humør, som det kender.

3 Tegn julemandens humør. Knud Nis siger: Tak for hjælpen med at lære at læse andre folks humør. Han kigger sig omkring og kan se, at han altså har en del arbejde at gøre, hvis alle skal nå at være i godt humør til jul. Kan skubber bamserne i legetøjsbutikken til side og går ud blandt forældrene og børnene. Nu er han nemlig klar til at forsøge, at gøre alles dag til en god dag.

4 9. december (6-7år) Knud Nis vågner op helt forvirret imellem bamserne i legetøjsbutikken. Han kan høre en masse tale: Godmorgen. Velkommen. Hvad skulle det være?. Og Mooaar det skal være den der bil. Jeg VIL have den. Nu. Knud Nis kigger forsigtigt ud mellem bamserne og ser, at legetøjsbutikken nu er fyldt med forældre og børn, som er ved at købe de sidste julegaver. De voksne maser sig frem til hylderne for at få fat i legetøjet og stiller sig så i kø ved kassen for at betale. Det ser ikke specielt sjovt ud, tænker Knud Nis. Men der er specielt en ting, som Knud Nis lægger mærke til. Ansigterne på både de voksne og børnene er anderledes end ansigterne, som han er vant til at se i Nisseland. I Nisseland er alle nisserne altid glade og smilende. Men forældrene og børnene i butikken har ikke smil i ansigtet, som nisserne plejer at have. Uden at vide det, er Knud Nis nu sat på den næste prøve af julemanden, og han skal lære at aflæse børn og voksnes humør ved at kigge på deres ansigt, så han ved, hvordan de har det, og hvordan han kan gøre dem glade. Opgaven til 9. december Hjælp Knud Nis med at aflæse humøret på billederne nedenfor. Sæt kryds over de glade ansigter og sæt ring rundt om de sure ansigter. Og pas på for nogle af ansigterne er hverken glade eller sure. Hvilket humør har de? Tegn herefter selv humøret på julemanden 6 ansigter nedenfor fx. sur, glad, spændt, nervøs, ked af det, træt. Du kan også tegne dit eget humør i dag på en af julemændene. Forældre: Tal med dit barn om, hvilket humør det er i i dag? Hvornår var der sidst rigtig glad? Rigtig vred? Rigtig spændt?

5 Tegn julemandens humør. Knud Nis siger: Tak for hjælpen med at lære at læse andre folks humør. Han kigger sig omkring og kan se, at han altså har en del arbejde at gøre, hvis alle skal nå at være i godt humør til jul. Kan skubber bamserne i legetøjsbutikken til side og går ud blandt forældrene og børnene. Nu er han nemlig klar til at forsøge, at gøre alles dag til en god dag.

6 9. december (8-9år) Knud Nis vågner op helt forvirret imellem bamserne i legetøjsbutikken. Han kan høre en masse tale: Godmorgen. Velkommen. Hvad skulle det være?. Og Mooaar det skal være den der bil. Jeg VIL have den. Nu. Knud Nis kigger forsigtigt ud mellem bamserne og ser, at legetøjsbutikken nu er fyldt med forældre og børn, som er ved at købe de sidste julegaver. De voksne maser sig frem til hylderne for at få fat i legetøjet og stiller sig så i kø ved kassen for at betale. Det ser ikke specielt sjovt ud, tænker Knud Nis. Men der er specielt en ting, som Knud Nis lægger mærke til. Ansigterne på både de voksne og børnene er anderledes end ansigterne, som han er vant til at se i Nisseland. I Nisseland er alle nisserne altid glade og smilende. Men forældrene og børnene i butikken har ikke smil i ansigtet, som nisserne plejer at have. Uden at vide det, er Knud Nis nu sat på den næste prøve af julemanden, og han skal lære at aflæse børn og voksnes humør ved at kigge på deres ansigt, så han ved, hvordan de har det, og hvordan han kan gøre dem glade.

7 Opgaven til 9. december Hjælp Knud Nis med at aflæse humøret på billederne nedenfor. Hvilket humør er personerne i nedenfor. Prøv at beskrive dem med 2 ord. Tegn herefter selv humøret på julemanden 6 ansigter fx. sur, glad, spændt, nervøs, ked af det, træt. Tegn dit eget humør på et af ansigterne. Forældre: Tal med dit barn om, hivlket humør det er i i dag? Hvornår var det sidst rigtig glad? Rigtig vred? Rigtig spændt? Ekstraopgave: Find nogle reklamer eller magasiner og klip ansigterne ud. Klistre dem på på en planche eller stort stykke papir i grupper efter hvilket humør personerne er i? Tal om hvilket humør, der bliver vist flest billeder af i reklamer og magasiner? Hvorfor mon? Tegn julemandens humør.

8 Knud Nis siger: Tak for hjælpen med at lære at læse andre folks humør. Han kigger sig omkring og kan se, at han altså har en del arbejde at gøre, hvis alle skal nå at være i godt humør til jul. Kan skubber bamserne i legetøjsbutikken til side og går ud blandt forældrene og børnene. Nu er han nemlig klar til at forsøge, at gøre alles dag til en god dag.

9 9. december (10-11år) Knud Nis vågner op helt forvirret imellem bamserne i legetøjsbutikken. Han kan høre en masse tale: Godmorgen. Velkommen. Hvad skulle det være?. Og Mooaar det skal være den der bil. Jeg VIL have den. Nu. Knud Nis kigger forsigtigt ud mellem bamserne og ser, at legetøjsbutikken nu er fyldt med forældre og børn, som er ved at købe de sidste julegaver. De voksne maser sig frem til hylderne for at få fat i legetøjet og stiller sig så i kø ved kassen for at betale. Det ser ikke specielt sjovt ud, tænker Knud Nis. Men der er specielt en ting, som Knud Nis lægger mærke til. Ansigterne på både de voksne og børnene er anderledes end ansigterne, som han er vant til at se i Nisseland. I Nisseland er alle nisserne altid glade og smilende. Men forældrene og børnene i butikken har ikke smil i ansigtet, som nisserne plejer at have. Uden at vide det, er Knud Nis nu sat på den næste prøve af julemanden, og han skal lære at aflæse børn og voksnes humør ved at kigge på deres ansigt, så han ved, hvordan de har det, og hvordan han kan gøre dem glade.

10 Opgaven til 9. december Hjælp Knud Nis med at aflæse humøret på billederne nedenfor. Hvilket humør er personerne i nedenfor. Prøv at beskrive dem med 2 ord hver. Tegn her efter dit eget humør i dag på et af ansigterne. Find nogle reklamer eller magasiner og klip ansigterne ud. Klistre dem på på en planche eller stort stykke papir i grupper efter hvilket humør personerne er i? Tal om hvilket humør, der bliver vist flest billeder af i reklamer og magasiner? Hvorfor mon? Forældre: Tal med dit barn om, hivlket humør det er i i dag? Hvornår var det sidst rigtig glad? Rigtig vred? Rigtig spændt?

11 Knud Nis kigger sig omkring og kan se, at han altså har en del arbejde at gøre, hvis alle skal nå at være i godt humør til jul. Kan skubber bamserne i legetøjsbutikken til side og går ud blandt forældrene og børnene. Nu er han nemlig klar til at forsøge, at gøre alles dag til en god dag.

12. december (3-4år)

12. december (3-4år) 12. december (3-4år) Julemanden vil have, at alle gaver er pakket flot ind. Knud Nis skal lære at finde flotte gaver. Han skal også finde de gaver, som ikke er pæne nok pakket ind. Gaverne skal have papir,

Læs mere

3. december (3-4 år)

3. december (3-4 år) 3. december (3-4 år) Knud Nis er helt forvirret over børnenes verden. Julemanden har altid sagt, at der hvid sne og is. Men Knud Nis ser kun farver. Mon det er vinter i børnenes verden lige nu? Du skal

Læs mere

11. december (3-4år)

11. december (3-4år) 11. december (3-4år) Du og Knud Nis skal pakke julemandens kane i dag. Der skal være plads til mange gaver. Gaverne skal stå ovenpå hinanden. Opgaven til 11. december Forældre: Klip sammen med dit barn

Læs mere

8. december (3-4 år)

8. december (3-4 år) 8. december (3-4 år) Det er også vigtigt, at Knud Nis kan finde rundt i alle børnenes gaver og ønsker. Du skal hjælpe ham med det i dag. Du skal klippe billederne ud med hjælp fra din mor og far. Læg billederne

Læs mere

13. december (3-4år)

13. december (3-4år) 13. december (3-4år) Julemanden har et flot, hvidt skæg. Det klipper han med en saks. Knud Nis og du skal øve dig med en saks i dag. Opgaven til 13. december Forældre: Print papiret med stregerne ud og

Læs mere

1. december (3-4 år)

1. december (3-4 år) 1. december (3-4 år) I juleland langt langt væk arbejder alle julemandens hjælpere - nisserne. De er mange nisser, som arbejder hele året for at få julegaverne ud til alle børn i hele verden. En af nisserne

Læs mere

22. december. Knud Ni skal have en ny nissehue, hvis han bliver julemand. Det er den størst nissehue i Nisselandet. Opgaven til 22.

22. december. Knud Ni skal have en ny nissehue, hvis han bliver julemand. Det er den størst nissehue i Nisselandet. Opgaven til 22. 22. december Knud Ni skal have en ny nissehue, hvis han bliver julemand. Det er den størst nissehue i Nisselandet. Forældre: Klip alle nissehuerne ud og læg dem i størrelsesorden. Start med den mindste

Læs mere

4. december (3-4 år)

4. december (3-4 år) 4. december (3-4 år) Knud Nis er også forvirret over alt lyset i børnenes verden. Julemanden har nemlig sagt det altid er mørkt, når han kommer. Hvornår er det julemanden kommer? (nat/dag?) Du skal ligesom

Læs mere

2. december - søndag (3-4år)

2. december - søndag (3-4år) 2. december - søndag (3-4år) vise, at han kan bruge et kort. Hjælp Knud Nis med at finde vej gennem labyrinten. Knud Nis går igennem labyrinten og kommer ud i børnenes verden. 2. december - søndag (4-5år)

Læs mere

23. december (3-4år)

23. december (3-4år) 23. december (3-4år) Nu skal Knud Nis til at lære en af de sidste ting for at blive julemand. Han skal flytte gaverne rundt og over i julemanden kanen. Opgaven til 23. december Du skal hjælpe med at flytte

Læs mere

7. december (3-4år) Opgaven til 7. december

7. december (3-4år) Opgaven til 7. december 7. december (3-4år) Julemanden synes, også at Knud Nis skal lære at kunne holde varmen, hvis han skal være julemand. Det er altid koldt om vinteren. Og nogle gange er jakken og handsker ikke nok. Du skal

Læs mere

14. december (3-4 år)

14. december (3-4 år) 14. december (3-4 år) Julemanden rejser rundt i hele verden med gaver. Han skal kende landene og deres flag. Julemanden bor på Grønland, mon Knud Nis kan finde det på kortet? Du skal tegne to flag. Find

Læs mere

21. december (3-4år)

21. december (3-4år) 21. december (3-4år) Når Julemanden flyver afsted med din kanen, skal han passe på. Der er andre der flyver på himlen. Derfor skal han kunne nogle regler i trafikken. Hjælp Knud Nis med at forklare, hvad

Læs mere

17. december (3-4år)

17. december (3-4år) 17. december (3-4år) Julemanden skal altid tjekke gaverne, inden de kommer ud til børnene. Han mærker på dem. Han mærker, om der er ting indeni gaven, og om papiret sidder godt fast. Du skal øve dig i

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far?

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? Opgaver til Far Navn: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? OPGAVE 2 Instruktion: Kig på billedet på forsiden

Læs mere

16. december (3-4år)

16. december (3-4år) 16. december (3-4år) Knud Nis skal også lære at skrive. Julemanden skriver hvert år sedler til børnene med deres navne på. Opgaven til 16. december Kan du finde bogstaverne i dit navn? Prøv at skriv ovenpå

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Mange julehilsner Albert

Mange julehilsner Albert GLÆDELIG FØRSTE DECEMBER! Mit navn er, og jeg er flyttet ind i nat. Jeg elsker jul og gaver. Og så er jeg en rigtig drillenisse Så bare pas på, for ellers kan jeg finde på de skøreste ting. Jeg har en

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

GODE TANKER GODE FØLELSER TANKER OG FØLELSER. Tanker, som får mig til at føle mig GODT TILPAS: Tanker, som får mig til at føle mig DÅRLIGT TILPAS:

GODE TANKER GODE FØLELSER TANKER OG FØLELSER. Tanker, som får mig til at føle mig GODT TILPAS: Tanker, som får mig til at føle mig DÅRLIGT TILPAS: TANKER OG FØLELSER Tanker, som får mig til at føle mig GODT TILPAS: 1. 2. 3. Tanker, som får mig til at føle mig DÅRLIGT TILPAS: 1. 2. 3. 146 AKTIVITETER OG FØLELSER SÅDAN FØLER DU Aktiviteter og ting,

Læs mere

Forskellige måder at bruge fleksibel tænkning på

Forskellige måder at bruge fleksibel tænkning på Navn: Forskellige måder at bruge fleksibel tænkning på Dato: Kapitel 2: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi har alle forskellige tanker og følelser og opfatter en situation på forskellige måder. Når vi bruger

Læs mere

Julen nærmer sig! Klik her

Julen nærmer sig! Klik her Julen nærmer sig! Klik her < Mit navn er Jack Stump. Jeg er blevet ringet op af skoleleder Boris Loftager. Han vil igen have mig til at kigge på en gammel sag. Nej, nu må han da snart holde op. Jeg fandt

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

2. DECEMBER. Prærievognen

2. DECEMBER. Prærievognen 2. DECEMBER Prærievognen Mig og Per står og kigger ud af vinduet oppe på mit værelse, og Ulrik ligger på gulvet og kigger i et gammelt ugeblad. Det regner og blæser udenfor og vi kan se at Anders Krogh

Læs mere

7. december Juleindkøb i Fåborg

7. december Juleindkøb i Fåborg 7. december Juleindkøb i Fåborg 7. D E C E M B E R I dag skal vi til Fåborg. Mor, Ulrik og jeg. Vi skal til byen for at handle og se på juleudstilling. Det er vi hvert år, så det er noget, jeg har glædet

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Nyhedsbrev - December 2018

Nyhedsbrev - December 2018 Nyhedsbrev - December 2018 Nyt fra dagtilbudslederen Kære forældre Årets sidste nyhedsbrev med nyt fra alle afdelinger i Brabrand Dagtilbud. Tusind tak for i år, hvor vi kan se tilbage på et år, hvor budgetforlig,

Læs mere

Pædagogisk planlægnings- og evalueringsskema. SKEMA 1. Opstart af nyt projekt. Brainstorm over hvilken aktiviteter man evt. kunne lave.

Pædagogisk planlægnings- og evalueringsskema. SKEMA 1. Opstart af nyt projekt. Brainstorm over hvilken aktiviteter man evt. kunne lave. Deltager af personalet: Alle voksne på Haletudse stuen. Antal børn og alder: Børn fra Haletudse stuen i alderen 1-2,10 år Udarbejdelse af skema dato: 12 januar 2016 1 maj 2016 Planlægningsdel Tid En periode,

Læs mere

Nis. skal giftes. Medvirkende: I skal bruge: Nis. Tre rotter Søren Banjomus En kat Mille Gamle Nis En masse nisser Tea Teas mor Teas far En fortæller

Nis. skal giftes. Medvirkende: I skal bruge: Nis. Tre rotter Søren Banjomus En kat Mille Gamle Nis En masse nisser Tea Teas mor Teas far En fortæller Et nisseskuespil for børn i indskolingen Nis skal giftes Medvirkende: Nis Tre rotter Søren Banjomus En kat Mille Gamle Nis En masse nisser Tea Teas mor Teas far En fortæller I skal bruge: To store puder

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

5. december (3-4år) Opgaven til 5. december.

5. december (3-4år) Opgaven til 5. december. 5. december (3-4år) Der er en høj lyd. Kan du også høre det? Knud Nis kigger rundt. Hvad er det, der siger den lyd? Det er bare Knud Nis maven, han er ved at være sulten. Han skal huske at spise en masse

Læs mere

Screeningsspørsgsmål. 1.Hvilken dato er det i dag? * Dag Måned Hvor gammel er du? * Marker hvor gammel du er. 6 år 7 år 8 år 9 år 10 år 11 år

Screeningsspørsgsmål. 1.Hvilken dato er det i dag? * Dag Måned Hvor gammel er du? * Marker hvor gammel du er. 6 år 7 år 8 år 9 år 10 år 11 år 1.Hvilken dato er det i dag? * Dag Måned 2015 2. Hvor gammel er du? * Marker hvor gammel du er 6 år 7 år 8 år 9 år 10 år 11 år 3. Er du en en dreng eller en pige? * Dreng Pige Screeningsspørsgsmål 4. Har

Læs mere

Vi ses, Pellerøv. af Anne Sofie Hammer. 1 skoleskabet.dk

Vi ses, Pellerøv. af Anne Sofie Hammer. 1 skoleskabet.dk Vi ses, Pellerøv af Anne Sofie Hammer 1 Før vi læser 1. Kig på forsiden og kun forsiden. Hvad tror du bogen handler om? Skriv svaret i dit hæfte 2. 3. Kig nu på bagsiden, og læs bagsideteksten. Der står

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Modige Magnus En uge vendt på hovedet

Modige Magnus En uge vendt på hovedet Modige Magnus En uge vendt på hovedet Carl-Johan Forssén Ehrlin Illustrationer af Katarina Vintrafors På dansk ved Lilian Kingo Forord Det er meget svært at se hjælpeløst til, når børn græder eller har

Læs mere

Screeningsspørsgsmål. Diagnosticerende spørgsmål. 2. Hvor gammel er du? * s Marker hvor gammel du er

Screeningsspørsgsmål. Diagnosticerende spørgsmål. 2. Hvor gammel er du? * s Marker hvor gammel du er Formulartitel 1.Hvilken dato er det i dag? * Dag Måned 2015 2. Hvor gammel er du? * s Marker hvor gammel du er 12 år 13 år 14 år 15 år 16 år 17 år 3. Er du en en dreng eller en pige? * Dreng Pige Screeningsspørsgsmål

Læs mere

... ELEVAKTIVITETER KLASSE

... ELEVAKTIVITETER KLASSE ... ELEVAKTIVITETER 0.-3. KLASSE Indhold Er du klar? Velkommen side 3 Inden du går i gang Kan du finde svaret i bogen? Under læsning af bogen Find ud af mere Gå på nettet. MEGAFONEN side 4 side 4 side

Læs mere

Bamse Polle. i 0. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune

Bamse Polle. i 0. klasse. Bamse Polle Projekt v. Anne-Marie Meller, Ringkøbing-Skjern Kommune Bamse Polle i 0. klasse Personer Polle Noller Sigurd Søren Maren Snella Lise Projektet Bamse Polle bygger på ideer til den kriminalpræventive undervisning for 0. - 3. klasse og blev støttet af Det kriminalpræventive

Læs mere

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe.

Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. 1. 1. INT. TRAPPE/SPISESTUE Vi ser en masse billeder med familien og Plet, i rammer på væggen. Evt. ned af en trappe. (Kamera i bevægelse)vi følger disse billeder på væggen og ender i spisestuen og ser

Læs mere

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen

Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen Malene Fenger-Grøndahl Annemette Bramsen CDR FORLAG Kan man spise softice med pinde? 2011 by Malene Fenger-Grøndahl og Annemette Bramsen og CDR-Forlag Tekst: Malene Fenger-Grøndahl Illustrationer: Annemette

Læs mere

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve FDF Ellevang-Risskov Tværmarksvej 20A 8240 Risskov FDF.dk/ellevang-risskov Hjemve Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve Udarbejdet af Gitte Taasti på vegne af FDF Ellevang-Risskov

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve.

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve. Hjemve FDF Overlund Gl. Randersvej 49 8800 Viborg overlund@fdf.dk ww.fdf-overlund.dk Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve. Sådan gør vi fra FDF Generelt prøver vi på lejren

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

bbb Børnebiksen, December Ørbækvej 34, Svendborg, Bulen , Biksen , Banjen

bbb Børnebiksen, December Ørbækvej 34, Svendborg, Bulen , Biksen , Banjen bbb Børnebiksen, December 2012. Ørbækvej 34, Svendborg, 42912080 Bulen 23924382, Biksen 23927149, Banjen 23921749. Nyt fra kontoret. Så nåede vi til årets sidste måned, nemlig december, som er fyldt med

Læs mere

navigation introduktion 1 Vejskilte og stifindere om navigationsdesign

navigation introduktion 1 Vejskilte og stifindere om navigationsdesign navigation introduktion 1 Vejskilte og stifindere om navigationsdesign navigation introduktion 2 definition Navigation betyder at beregne en kurs - at have et mål og finde ud af hvordan man lettest når

Læs mere

Vallø Børnehus Skole snart klar parat skema

Vallø Børnehus Skole snart klar parat skema Vallø Børnehus Skole snart klar parat skema Med udgangspunkt i læreplanstemaerne vi har her i Vallø Børnehus bruger vi et klar parat skema som vi udfylder både om efteråret og igen i den sidste del af

Læs mere

Lad os tale om. mine følelser

Lad os tale om. mine følelser Lad os tale om mine følelser Kære familier Lad os tale om mine følelser Udgivet af Børnerettighedsinstitutionen MIO Tekst Camilla Nymand Petersen, psykolog Redaktion Amalia Lynge Pedersen, psykolog Ellen

Læs mere

FOKUS PÅ FØLELSER LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER

FOKUS PÅ FØLELSER LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER F3 FOKUS PÅ FØLELSER LÆRINGSMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER Kendskab til, identifikation og brug af 20 basale følelser. Øget ordforråd og træning af udtale. Sætningsdannelse og dialog. - 4 ens sæt ordkort

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

BRILLER TIL BØRN. Vores optikere kan sagtens foretage en synsprøve. på dit barn og forny briller, når bare dit

BRILLER TIL BØRN. Vores optikere kan sagtens foretage en synsprøve. på dit barn og forny briller, når bare dit BØRN & BRILLER BRILLER TIL BØRN Dit barns syn er først helt udviklet i 6 års alderen. Indtil skolealderen bliver dit barns syn undersøgt af sundhedsplejersken og din egen læge ved de obligatoriske børneundersøgelser.

Læs mere

KLAR PARAT SNART SKOLE KLAR

KLAR PARAT SNART SKOLE KLAR KLAR PARAT SNART SKOLE KLAR Mange spørgsmål stiller man sig selv når ens barn skal starte i skole. Er mit barn klar Hvad kræver skolen Hvornår er der indskrivning Hvornår ved jeg om mit barn er klar Skal

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog

Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Dyret i dig - Menneskers og dyrs kropssprog Lærerark - baggrundsviden Hvad bruger mennesker kropssprog til? Vores kropssprog siger noget om vores indre stemning. Trækker man f.eks. vejret hurtigt, er man

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -3

Min Gud er en stor, stor Gud -3 Min Gud er en stor, stor Gud -3 Min Gud er min Befrier! Mål: At lære børnene, at Gud er vores Frelser og Befrier. Han har altid magt til at befri os fra alt. Tekst: 1. Kongebog 17, 17-24 (Elias beder for

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010

Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret 2010 Proces 1 med DR SymfoniOrkestret s. 2 DR SymfoniOrkestret Du skal til koncert med DR SymfoniOrkestret. Det er et stort symfoniorkester, som består af ca. 70 musikere.

Læs mere

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt

Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Spørgsmål til kapitlerne - Quiz og byt Kapitel 1 Hvad ryger farmor? Hvor er Kokos mor? Hvor blev Koko født? Hvorfor dækkede far rokokostolen til? Hvor står rokokostolen nu? Hvor gammel er Koko? Hvem bestemte,

Læs mere

Dine egne følelser i forskellige situationer

Dine egne følelser i forskellige situationer Navn: Dine egne følelser i forskellige situationer Dato: Kapitel 4: Øvelsesark 1 Side 1 af 3 Sådan som folk har det indeni afspejles i den måde, de reagerer på over for andre. Men før vi kan finde ud af,

Læs mere

11. december Vi laver båd

11. december Vi laver båd 11. december Vi laver båd 11. D E C E M B E R Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna)

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 1. INT. KLASSEVÆRELSET. DAG. Sofie (14) kommer ind i klassen, og piger og drenge griner lidt. LÆREREN Goddag og velkommen

Læs mere

KIDSCREEN-52 Health Questionnaire for Children and Young People. Child and Adolescent Version 8 to 18 Years Danish (DK)

KIDSCREEN-52 Health Questionnaire for Children and Young People. Child and Adolescent Version 8 to 18 Years Danish (DK) KIDSCREEN-52 Health Questionnaire for Children and Young People Child and Adolescent Version 8 to 18 Years Danish (DK) Dato.... Hej, Har du det godt? Hvordan har du det? Det kunne vi godt tænke os, at

Læs mere

15. december (3-4år)

15. december (3-4år) 15. december (3-4år) Når julemanden er ude med gaver, er der meget rod på børnenes værelser. Han skal passe på, at han ikke falder over tingene. Du skal øve dig på at gå igennem alt det rod, som kan være

Læs mere

Børnenes bog. skolestart på. Mellervangskolen. Skrevet af børn til børn.

Børnenes bog. skolestart på. Mellervangskolen. Skrevet af børn til børn. Børnenes bog om skolestart på Mellervangskolen Skrevet af børn til børn. Indhold Vores bog er til dig... 3 Hvem møder jeg i skolen... 4 Mange børn... 4 De voksne... 5 Ingen mor og far... 6 Hvad skal jeg

Læs mere

Juleudstilling i Fåborg

Juleudstilling i Fåborg Juleudstilling i Fåborg I dag skal vi til Fåborg. Mor, Ulrik og jeg. Vi skal til byen for at handle og se på juleudstilling. Det er vi hvert år, så det er noget, jeg har glædet mig til længe. Det er ikke

Læs mere

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole

Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Mini-Spiren Forårs SFO På Nr. Lyndelse Friskole Hvad er Mini-Spiren: Når man skal starte i børnehaveklasse på Nr. Lyndelse Friskole til august 2017, så starter man i Mini-Spiren d. 3. april og fortsætter

Læs mere

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017.

Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Børneinterview en del af børnemiljøvurderingen oktober 2017. Storegruppen, - årgang 11/12 interviewes af deres primærpædagog: Drengenes svar/pigernes svar Formålet med børneinterviewet har været at få

Læs mere

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu?

sker der?, Er det brandalarmen? og Hvad skal vi gøre nu? Tanker og følelser Kapitel 3: Øvelsesark 1 Side 1 af 2 Vi tænker hele tiden, og tankerne kommer i forskellige størrelser. Vi kan have store tanker, små tanker og dem midtimellem. Følelser findes også i

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

TAL MED HINANDEN. Når én i familien er ramt af psykisk sygdom eller psykiske problemer.

TAL MED HINANDEN. Når én i familien er ramt af psykisk sygdom eller psykiske problemer. TAL MED HINANDEN Når én i familien er ramt af psykisk sygdom eller psykiske problemer. DENNE BOG TILHØRER: Denne bog er din bog, som du kan læse sammen med en voksen, eller du kan læse den selv. Når ens

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej 40. DK -

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Påfuglen

Velkommen til Børnehuset Påfuglen Velkommen til Børnehuset Påfuglen Kære Du skal gå på: Velkommen i Påfuglen. Blå stue: Rød stue: Gul stue: Når du starter, er det: som tager imod dig og viser dig rundt. De andre voksne i vuggestuen er:

Læs mere

Ordforklaring. KILDE 1: Reklamefilm. BESKRIV KILDEN: 1. Hvilken type kilde er det? 2. Hvornår er kilden fra?

Ordforklaring. KILDE 1: Reklamefilm. BESKRIV KILDEN: 1. Hvilken type kilde er det? 2. Hvornår er kilden fra? Kildesæt I dag har de fleste børn gået i børnehave, inden de starter i skole. Sådan har det ikke altid været. Vi ved, at der har været børnehaver i Danmark helt tilbage til 1901. Til at starte med kunne

Læs mere

Generel tilfredshed. Børnemiljøvurdering Sct. Norberts Børnehave. Undersøgelse Udført af Besvarelser i alt 2013 Helena, Anne, Dorthe 15

Generel tilfredshed. Børnemiljøvurdering Sct. Norberts Børnehave. Undersøgelse Udført af Besvarelser i alt 2013 Helena, Anne, Dorthe 15 1 Er du dreng eller pige? Dreng Pige 9 6 2 Hvor gammel er du? 4 år 5 år 6 år 0 13 2 Generel tilfredshed 3 Er du glad for at gå i børnehaven? 9 5 1 4 Hvordan har du med de voksne i børnehaven? Godt 11 2

Læs mere

18. DECEMBER MOR FÅR ARBEJDE

18. DECEMBER MOR FÅR ARBEJDE 18. DECEMBER MOR FÅR ARBEJDE Der er sket noget fantastisk. Mor har fået arbejde. Da jeg kom hjem fra skole i dag, fortalte mor, at hun skulle være afløser i et mejeriudsalg. Hende, der har det, er blevet

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

Uge 46 Stausø d. 16. november 2018

Uge 46 Stausø d. 16. november 2018 Fælles uge minisamfund Alt er anderledes i næste uge. Vi slår byportene op til fællesugens metropol New Fork. Storbyen vil summe af liv, forretninger og oplevelser i takt med, at der kommer liv i de mange

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Dato for tilsynsbesøget 15. november 2016 kl. 8:45 10:15

Dato for tilsynsbesøget 15. november 2016 kl. 8:45 10:15 Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år 38 Normerede

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014

DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014 DAGTILBUD NORDVEST Afrapportering af læreplaner 2013-2014 Svalereden Kulturelle udtryksformer: Punkt 7 De pædagogiske læringsmål Sammenhæng: Vi har 32 børn i alderen 3-5 år. De er delt på 2 stuer, vi vil

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Landsbynyt December 2011

Landsbynyt December 2011 Landsbynyt December 2011 Kære forældre Julen er forventningernes tid i hvert fald hos alle de børn, vi er sammen med hver dag i Sebber Landsbyordning. Forventning og glæde ser vi i deres ansigter, når

Læs mere

23. DECEMBER JULEUNDERHOLDNING

23. DECEMBER JULEUNDERHOLDNING 23. DECEMBER JULEUNDERHOLDNING Vi har osse fru Svendlund til formning, og det kan jeg rigtig godt li. Vi laver noget forskelligt hver gang, og i dag har vi lavet et slags teater. Vi foldede og klippede

Læs mere