Teoretisk modul: Bæredygtigheds Kommunikation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teoretisk modul: Bæredygtigheds Kommunikation"

Transkript

1 Teoretisk modul: Bæredygtigheds Kommunikation Forfattere: Oihana Hernáez Olatz Errazkin Eugenia Atin Irina Celades Teresa Ros Med bidrag fra: Cristina Rocha Elsa Faria

2 Introduktion til modulet

3 Bæredygtigheds Kommunikation Præsentation

4 Hvad er bæredygtigheds kommunikation? Den proces, som organisationer eller virksomheder bruger til at dele oplysninger om de miljømæssige, sociale og økonomiske resultater af deres aktiviteter, produkter og tjenester med kunder, leverandører, medarbejdere eller andre interessenter (interne og eksterne). Bæredygtigheds kommunikation fremmer en fælles forståelse af, hvad bæredygtighed er for virksomheden og i relation til dens produkter og services.

5 Hvad er formålet med bæredygtigheds kommunikation? For virksomheder: en måde at måle resultater samt dokumentere og markedsføre et produkts bæredygtighed. For forbrugere: guidning af købsbeslutninger ud fra information om verden bag produkterne. For regeringer: fremme af adfærdsændringer blandt producenter og forbrugere i retning af langsigtet bæredygtighed.

6 Hvorfor er bæredygtigheds kommunikation vigtig? Dialog med, og involvering af, relevante interessenter er en vital del af effektive bæredygtighedsprojekter. Gør det muligt at fremhæve bæredygtighedsmål og resultater, udvikle eller styrke relationer, styrke virksomhedens omdømme, opbygge brand loyalitet og indsamle nyttige data og idéer. Dialog med de interne og eksterne interessenter, som virksomheden anser for væsentlige. Kommunikation om bæredygtighed til de ansatte: Det er vigtigt at engagere interne interessenter (de ansatte) i udarbejdelse, anerkendelse og fremme af bæredygtigheds kommunikation før virksomheden for alvor lancerer den eksterne kommunikation, fordi mange nøglemedarbejdere samarbejder med leverandører og kunder og andre.

7 Hvordan indgår bæredygtigheds kommunikation i DfB? Bæredygtigheds kommunikation er et vigtigt aspect, som bør overvejes af enhver virksomhed gennem hele DfS udviklingsprocessen. Det bidrager til at: identificere behov og forventninger, i relation til relevante interessenter I form af to-vejs dialog skabe fælles forståelse for DfB projektet I virksomheden lancere den nye, mere bæredygtige løsning på markedet evaluere DfB projektet og dets resultater.

8 Principper for bæredygtigheds kommunikation

9 Principper for bæredygtigheds kommunikation Anvendelse af følgende 5 principper er essentielt for en effektiv og troværdig kommunikation. 1. Gennemsigtighed: Processer, procedurer, metoder, data og kilder, som indgår i kommunikationen bør være tilgængelige for alle interessenter. 2. Hensigtsmæssighed: Brug formater, sprog og medier, som svarer til interessenternes behov og interesser, så de har mulighed for at deltage fuldt ud. 3. Troværdighed: Sand, akkurat, substantial og ikke misvisende information, på en ærlig og fair måde. Brug anerkendte metoder, indikatorer og mærker. 4. Lydhørhed: Svar dækkende og rettidigt på interessenternes behov, spørgsmål og henvendelser. 5. Klarhed: Brug kommunikationsveje og sprog, der er forståeligt for interessenterne for at minimere tvivl.

10 Undgå Greenwashing: Greenwashing er når en virksomhed forsøger at opbygge et grønt, ansvarligt image, der ikke er hold i ved at bruge etiske argumenter og principper for ufortjent at fremme egne interesser. Kilde: Ten signs of greenwashing [Futerra, 2008] (egen oversættelse)

11 Strategisk guideline for bæredygtigheds kommunikation

12 Strategisk guideline for bæredygtigheds kommunikation Inden virksomheden begynder at udvikle aktiviteter til bæredygtigheds kommunikation, bør ledelsen formulere en politik for bæredygtigheds kommunikationen (PfBK). Politikken udtrykker specifikke forpligtelser og angiver betydningen af intern og ekstern bæredygtigheds kommunikation. Politikken bør implementeres via en kommunikationsstrategi, som sætter rammen for de konkrete kommunikations aktiviteter, herunder fastlæggelse af formål, mål og handlinger. Kilde: Udarbejdet med inspiration fra ISO

13 Gennemførelse af aktiviteter Gennemførelsen af aktiviteterne i bæredygtigheds kommunikationen bør omfatte følgende 5 trin: Kilde: Udarbejdet med inspiration fra ISO

14 Gennemførelse af aktiviteter: Planlægning Planlægning af kommunikationsaktiviteterne omfatter at forstå den nuværende situation, fastlæggelse af mål, geografisk afgrænsning, samt identifikation af den relevante, bæredygtigheds information. Situations analyse Sætte mål Identficere målgrupper Geografisk afgrænsning Identificere bæredygtigheds information Har I et klart billede af den kontekst, kommunikationen skal virke i? Har I fastlagt et realistisk bæredygtigheds formål? Kender I målgruppen? Hvad motiverer målgruppen? Hvad læser, hører og ser de? Hvor går de hen? Hvor skal den bæredygtige løsning afsættes? Ved I hvilken slags bæredygtigheds information, som målgruppen er interesseret i?

15 Gennemførelse af aktiviteter: Valg af tilgange og værktøjer Virksomheden skal vælge indhold, tilgange og værktøjer, som matcher formålet med kommunikationen, målgruppen og de tilgængelige ressourcer. Involverer I interessenterne? Har I afklaret, hvordan målgruppen foretrækker at modtage information, fx. via trykte eller digitale medier, Internet netvørk eller mund-til-mund? Fastlæggelse af ansvar og involvering Registrere og besvare henvendelser fra interessenterne Hvem har ansvaret for kommunikationsaktiviteten? Har I udviklet en projektledelses process? Har I en funktion til hurtig reaktion?

16 Gennemførelse af aktiviteter: Praktisk gennemførelse Praktisk gennemførelse: Når aktiviteterne for en given periode er blevet planlagt, er det tid til at udføre dem I praksis. At fange målgruppens følelser er vigtigt. Dataindsamling og evaluering Conducting sustainability communications activities Consucting and responding to feedback Har I overvejet hvordan budskaberne kan skræddersys til forskellige målgrupper, fx. mænd, kvinder, teenagers, osv.? Hvad er jeres centrale budskab? Har I overvejet, hvordan I kan ramme målgruppernes følelser? Får I feedback fra målgrupperne?

17 Gennemførelse af aktiviteter: Evaluering samt revision og tilpasning Evaluering: Virksomheden bør gennemgå og evaluere effekten af kommunikaitonsaktiviteten Revision og tilpasning: Virksomheden bør revidere og tilpasse sin politik for bæredygtighedskommunikationen samt relaterede strategier på basis af resultatet af evalueringen Har I besluttet hvordan I måler effekten af aktiviteten? Dokumenterer og rapporterer I evalueringen? Hvad skal revideres? Hvad er resultatet af revisionen?

18 Eksempler fra IKEA EKSTERN KOMMUNIKATION Bæredygtig livsstil konceptet; fremme af mere ansvarlig adfærd. Gennemskuelig kommunikation med interessenterne: fakta og figurer, inklusiv for kunder, leverandører og partnere, samt lokalsamfund. Bæredygtighedsugen. Etablering af partnerskaber: WWF, og lignende organisationer. Medier: annoncering, sociale netværk Workshops; kampagner for genanvendelse Corporate Social Responsibility pris. INTERN KOMMUNIKATION Involvering af hele virksomheden I bæredygtighedsindsatsen. IKEA Code of Conduct (IWAY). Årsrapportering. Periodiske møder og kommunikation. Involvering af medarbejdere i arrangementer i lokalsamfundet

19 IKEA eksempel: IKEA GRUPPENS BÆREDYGTIGHEDS RAPPORT, 2014

20 Følelser og storytelling Betydningen af at appellere til interessenternes og andre personers følelser og fortælle den gode historie. Menneskelig adfærd er ikke logisk og rational, ej heller drevet af interne psychologiske konstruktioner; menneskers tanker og handlinger er primært baseret på følelser, irrationelle og drevet af den eksterne kontekst. Virksomheden bør forsøge at dematerialisere kommunikationen og skabe mere engagerende interaktion. Bæredygtigheds kommunikation bør fremme adfærdsændringer, og ikke bare kommunikere; styrke frem for overtale; bygge værdi i menneskers liv. Kommunikation baseret på storytelling er vigtigt for at fange folks følelser. Se eksempler: CommunicatingEN.pdf

21 Bæredygtigheds kommunikation: formål, tilgange og værktøjer

22 Bæredygtigheds kommunikation. Virksomheder er ivrige efter at fortælle deres kunder hvordan de arbejder for at beskytte miljøet, hvordan de implementerer sociale og økonomiske hensyn I virksomheden, og interessenterne efterspørger gennemsigtighed. COMPANIES STAKEHOLDERS TRANSPARENCY!!!

23 Tilgange og værktøjer til at kommunikere bæredygtighed. Skriftlige Websider Miljømærker, miljø- og bæredygtigheds rapporter Verbale Andre Posters/nyhedsbreve/mails/brochurer, Medier: Aviser/pressemeddelelser/annoncering Offentlige møder Interviews og personlige kontakter med interessenter Åbent Hus, infodage, virksomhedsbesøg Workshops, konferences, dialogmøder Medie interviews (Radio, TV ), Samarbejdsprojekter: Virksomhed & interessenter Bæredygtigheds aftaler: Virksomhed & lokalsamfund

24 Tilgange og værktøjer til at kommunikere bæredygtighed. Miljømærker og tilsvarende godkendelsesordninger har været med til at bygge bro mellem virksomheder og forbrugere om miljøvenlige produkter. Der er talrige mærknings- og et par rapporteringsordninger. Dette har ført til forvirring blandt forbrugerne. For at skabe klarhed i den overvældende mængde af information kan man sige, at der er to hovedgrupper af mærker eller deklarationer, der kan bruges af en virksomhed til at kommunikere bæredygtighed ud fra en holistisk tilgang eller på en uafhængig måde for hvert af de tre aspekter, der indgår i bæredygtighedsbegrebet: Specifikke produkt eller produkt-service mærker og deklarationer Deklaration eller rapport for hele virksomheden

25 Specifikke produkt eller produkt-service mærker og deklarationer Miljømærker og deklarationer fokuserer på et produkts eller en serviceydelses karakteristika. Bæredygtighed inkluderer økonomiske, miljømæssige og sociale aspekter. Igangværende pilot initiativer: - Product Environmental Footprint (PEF) ) and - Organizational Environmental Footprint (OEF) ( ) Endelig er der nedsat standardiserings kommitteer med videnskabelige og forretningsrelaterede paneler med henblik på at etablere sektorkriterier for bæredygtigheds certificeringer.

26 Miljøkommunikation for produkter De miljømæssige aspekter ved et produkt kan legitimt fremgå af et forbrugermærke eller i en deklaration Miljø Produkt Deklarations Ordninger Obligatoriske Frivillige Deklaration af indhold (fx i fødevarer) Produktmærkning, fx. fare symboler ISO Type I Type I (fx. Öko-Tex, FSC) Andre (fx., test rapporter, normer, sociale mærker) ISO Type III (fx.miljøvaredeklarationsordning i Sverige) Information om brug og bortskaffelse, fx. de såkaldte Risikosætninger Certificering af ensartethed, fx. CEsymbolet Klassiske Type I (fx. Blå Engel, EU- Blomsten ISO Type II (fx. grønne udsagn fra enkelte virksomheder)

27 Miljømærker i følge ISO Type I Certificeret miljømærke Type II Miljørelateret Selv-deklaration Type III Miljøvare deklaration Hvad betyder mærket? Bedre miljøprofil med samme kvalitet Bedre på nogle miljøaspekter Miljøprofil for hele livscyklus Er fuld LCA et krav? NEJ NEJ JA Tredjeparts certificering? JA Ikke et krav, men det fremmer troværdigheden JA ISO Standard ISO ISO ISO 14025; ISO 21930; CEN Eksempler Kommunikation til slutbruger [B2C] Kommunikation mellem virksomheder [B2B] God God Så-som-så Så-som-så Så-som-så God Nyttig ifm grønne indkøb JA Så-som-så JA

28 Social kommunikation ved produkter. Fair Trade Certificerede standarder hvis formål er at støtte bæredygtig udvikling blandt småproducenter og disses sammenslutninger, samt blandt landarbejdere i verdens fattigste lande.

29 Bæredygtigheds kommunikation for produkter eller produkt-service systemer På nuværende tidspunkt er der kun få initiativer af standarder til declaration af produkternes bæredygtighed. Disse kan opdeles i: STANDARDISEREDE: ISO har udviklet specifikke kriterier for enkelte produkter, fx. Keramiske varer (ISO udviklet af ISO/WD 17889). IKKE-STANDARDISEREDE: private organisationer har udviklet bæredygtigheds kriterier for specifikke produkts kategorier, herunder: Keramiske fliser: Green Squared (Udviklet af TCNA) Tekstiler: Made in Green / Oeko-Tex (Udviklet af Aitex) Møbler: Pan European Forest Certification (PEFC)

30 Bæredygtigheds kommunikation for produkter eller produkt-service systemer: Keramiske fliser Farlige stoffer Genanvendt indhold Oprindelige materialer Egnethed i brug brugerinformation og behov for vedligeholdelse Bæredygtigheds kriterier i hele livscyklus Energi effektivitet, emissioner, vandforbrug Sundhed og sikkerhed Produkt kvalitet Installationsmaterialer Sundhed og sikkerhed Emballage materialer og brugerinformation

31 Bæredygtigheds kommunikation for produkter eller produkt-service systemer: Keramiske fliser ANSI Krav: Obligatoriske (26) og frivillige (46) Krav kategorier: 5 Produkt kategorier Udvinding og bearbejdning af råmaterialer End of life management Governance fremskridt Innovation

32 Bæredygtigheds kommunikation for produkter eller produkt-service systemer: Tekstiler Kilde:

33 Deklarationer på virksomhedsniveau Bæredygtighedsrapportering kan også have fokus på hele organisationen, og mange rapporterer især om miljøforhold. I forhold til sociale emner har ISO udviklet Guidance Standard on Social Responsibility, ISO Global Reporting Initiative (GRI) er et redskab til at fremlægge bæredygtighedsrelateret information via en virksomheds- eller koncernrapport. GRIs rapporteringssystem, som er baseret på indikatorer, støtter en virksomhed i at udarbejde bæredygtighedsrapporter. Eksempler på rapporter, som er udarbejdet efter GRIs retningslinjer (

34 Deklarationer på virksomhedsniveau EUs Eco-Management and Audit Scheme (EMAS) kan bruges af virksomheder og organisationer til at forbedre deres miljøforhold og kommunikere miljøforbedringerne til interessenterne. EMAS (Kilde: mas/index_en.htm) For mere information om Bæredygtigheds kommunikation og ledelsessystemer, se modulet: Ledelse af Design og Bæredygtighed.

35 Nye tendenser i bæredygtigheds kommunikation Der er en ny tendens i Bæredygtigheds kommunikation, hvor førende virksomheder skaber en fortælling om bæredygtighed, der giver mening for offentligheden. Hver dag søger nogle af verdens største virksomheder at kommunikere deres eget arbejde med bæredygtighed og samtidig give deres kunder og lokalsamfund en køreplan for bæredygtig levevis. I den forstand oplever de førende virksomheder, at de med succes opbygger relationer med folk via en underholdende, oplysende og autentisk stemme i de spørgsmål, de brænder for. I de senere år kører virksomhederne endvidere innovationskampagner eller - konkurrencer, der har stærke bæredygtigheds-temaer indbygget, hvad enten det er mere effektive måder at rejse, ideer til sikrere og mere miljøvenlige arbejdsvilkår eller smartere måder at leve i byer. Note: et godt eksempel er IKEAs bæredygtigheds rapport for 2014 (side 19 i denne præsentation)

36 Bæredygtigheds Kommunikation Referencer og supplerende litteratur

37 Referencer og supplerende litteratur

38 Referencer og supplerende litteratur (fortsat)

39 Dette projekt er finansieret med støtte fra EU Kommissionen. Publikationen udtrykker alene forfatterens synspunkter, og Kommissionen kan ikke holdes ansvarlig for anvendelsen af informationerne heri. Dette modul er en del af det træningsmateriale, der er udviklet i SInnDesign projektet. Materialet kan bruges samlet eller enkeltvis t til uddannelsesformål, med behørig reference til kilden, uden speciel accept fra forfatterne. Forfatterne bag SInnDesign vil sætte pris påat modtage en kopi af publikationer, presentationer eller kursusforløb, som anvender materialet. Mere information om projektet og træningsmaterialet findes på:

Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak

Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak Introduktion til modulet Formål At præsentere forskellige typer

Læs mere

SInnDesign Manual. Forfattere:

SInnDesign Manual. Forfattere: SInnDesign Manual Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Olatz Errazkin Oihana Hernaez Irina Celades Teresa Ros Dionísia Portela Elsa Faria Graça Bonifácio Maria Kalleitner-Huber Rainer Pamminger Stig

Læs mere

artikel SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL

artikel SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL SUSTAINGRAPH er et europæisk projekt, der sætter fokus på at forbedre europæiske grafiske SME ers (Små og mellemstore virksomheder) miljøpræstationer ud fra produktets livscyklus.

Læs mere

Praktisk modul: Interessentanalyse. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Teresa Ros Dosda

Praktisk modul: Interessentanalyse. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Teresa Ros Dosda Praktisk modul: Interessentanalyse Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Teresa Ros Dosda Introduktion til modulet Formål med modulet At identificere interessenter og deres bæredygtigheds

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber

Teoretisk modul: Introduktion. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Teoretisk modul: Introduktion Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra Kirsten Schmidt Maria Kalleitner-Huber Introduktion til modulet Formål At illustrere for studerende, undervisere og virksomheder,

Læs mere

Sustainability Policy

Sustainability Policy Sustainability Policy Juni 2019 2 TDC Sustainability Policy Politikkens omfang Hos TDC Group er samfundsansvar en naturlig del af vores forretning, baseret på vores historiske arv og den rolle, vi spiller

Læs mere

CSR nyheder og erfaringer

CSR nyheder og erfaringer CSR nyheder og erfaringer Kundeseminar, Aarhus og København Helena Barton Eftermiddagens program Nye ledelsessystemer for samfundsmæssigt ansvar - DS 49001 og CSR Performance Ladder Ny standard for involvering

Læs mere

SUSTAINGRAPH projektet vil udvikle information og værktøjer, som jeres virksomhed kan anvende uden omkostninger:

SUSTAINGRAPH projektet vil udvikle information og værktøjer, som jeres virksomhed kan anvende uden omkostninger: SUSTAINGRAPH PROJECT Kære NAVN Vi beder jer om at bidrage til et europæisk projekt, der fokuserer på europæiske grafiske SME ers (Små og mellemstore virksomheder) miljøpræstationer gennem deres produktlivscyklus,

Læs mere

Miljøvaredeklarationer og mærker - en oversigt

Miljøvaredeklarationer og mærker - en oversigt Miljøvaredeklarationer og mærker - en oversigt Miljøvaredeklarationer og mærker - en oversigt Tendenser i miljølovgivningen Hvilke udfordringer står I over for? Overblik over miljøvaredeklarationer Overblik

Læs mere

BUSINESS ASSURANCE. Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER

BUSINESS ASSURANCE. Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER BUSINESS ASSURANCE Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER 2 ISO 22000 Formålet med dette dokument er at give jer indsigt i overgangen til ISO 22000:2018, den reviderede standard for fødevaresikkerhed.

Læs mere

Neutral er Certificeret Responsibility.

Neutral er Certificeret Responsibility. Neutral er Certificeret Responsibility. Neutral er førsteklasses kvalitetstøj til mænd, kvinder og børn. Moderne stylet T-shirt, sweatshirt og meget mere, fremstillet af 100 % økologisk Fairtrade bomuld.

Læs mere

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt

Ansvar gennem grøn leverandørstyring. - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - et Carbon 20 innovationsprojekt Ansvar gennem grøn leverandørstyring - Fritz Hansen Møbelproducenten Fritz Hansen, som er kendt for sine designmøbler, har længe arbejdet

Læs mere

Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring. Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA

Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring. Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA CSR status i den danske grafiske branche Bred anvendelse af ledelsessystemer Mere end

Læs mere

Revideret Miljøledelsesstandard

Revideret Miljøledelsesstandard Revideret Miljøledelsesstandard ISO 14001:2015 Ændringer ift. DS/EN ISO 14001:2004 Dokumentationskrav i ny ISO 14001 GREENET- Revideret ISO 14001 1 MiljøForum Fyn - Revideret ISO 14001 2 1 Termer og definitioner

Læs mere

Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav

Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav Gå-hjem-møde om FSC -certificering og EU-tømmerlovens Due Diligence -krav Dagens program 13.00-13.15: Kaffe og registrering 13.15-13.25: Velkomst ved 13.25-13.45: Introduktion til og FSC-ordningen 13.45-14:05:

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift. Det kan være genbrug af materialer og ressourcer,

Læs mere

Praktisk modul: Design for bæredygtighed - Checklister

Praktisk modul: Design for bæredygtighed - Checklister Praktisk modul: Design for bæredygtighed - Checklister Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Med bidrag fra: Dionícia Portela Graça Bonifácio Stig Hirsbak Introduktion til modulet Formål At præsentere

Læs mere

DNV GL BUSINESS ASSURANCE FOR MEJERITEKNISK SELSKAB

DNV GL BUSINESS ASSURANCE FOR MEJERITEKNISK SELSKAB BUSINESS ASSURANCE DNV GL BUSINESS ASSURANCE FOR MEJERITEKNISK SELSKAB CSR og ledelsessystemer 1 2015 01 SAFER, SMARTER, GREENER Agenda Kort om DNV GL og vores udgangspunkt i CSR Hvad er CSR Overblik over

Læs mere

Guide til grønne indkøb

Guide til grønne indkøb Guide til grønne Guide til grønne Dette er en guide til de væsentligste vejledninger, værktøjer, mærker og netværk, der findes til offentlige grønne. Guiden kan benyttes af alle, der ønsker hjælp og inspiration

Læs mere

Design for bæredygtighed RESUME

Design for bæredygtighed RESUME Design for bæredygtighed RESUME Ansvarlig partner: LNEG Forfattere: Cristina Rocha David Camocho Med bidrag fra: Kirsten Schmidt Anna Gullmann SInnDesign - Design for bæredygtighed resumé Design resuméet

Læs mere

START UP GUIDE: VEJEN TIL CERTIFICERING AF DIT LEDELSESSYSTEM. Vejledning

START UP GUIDE: VEJEN TIL CERTIFICERING AF DIT LEDELSESSYSTEM. Vejledning START UP GUIDE: VEJEN TIL CERTIFICERING AF DIT LEDELSESSYSTEM Vejledning Sikker vej til certificering Denne vejledning sigter på at give et grundlæggende indblik i, og forståelse af certificering af ledelsessystemer.

Læs mere

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI. Analyse af organisationers udvikling og anvendelse af kommunikationstrategier

KOMMUNIKATIONSSTRATEGI. Analyse af organisationers udvikling og anvendelse af kommunikationstrategier KOMMUNIKATIONSSTRATEGI Analyse af organisationers udvikling og anvendelse af kommunikationstrategier Februar 2014 INDHOLD KONKLUSION............................................ 3 OM ANALYSEN...........................................

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Anvendt Miljøvurdering. Rådgivning som gavner miljøet og understøtter en bæredygtig erhvervsudvikling

Anvendt Miljøvurdering. Rådgivning som gavner miljøet og understøtter en bæredygtig erhvervsudvikling Anvendt Miljøvurdering Rådgivning som gavner miljøet og understøtter en bæredygtig erhvervsudvikling Anvendt miljøvurdering I FORCE Technologys afdeling for Anvendt Miljøvurdering arbejder vi med en bred

Læs mere

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE

VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE HÅG & THE ENVIRONMENT & HÅG & THE ENVIRONM VI ARVER IKKE JORDEN AF VORES FORÆLDRE...VI LÅNER DEN AF VORES BØRN DET GØR VI... HÅG har en gennemgribende idé om, at alle virksomheder har et ansvar ud over

Læs mere

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 Danida, Eksportrådet og IFU har opstillet følgende overordnede kriterier for tildeling af prisen: Prisen gives til en virksomhed, der har gjort en særlig indsats for

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT KOMME I MÅL

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT KOMME I MÅL GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift. Det kan være genbrug af materialer og ressourcer,

Læs mere

GNG s CSR-politik. God social praksis

GNG s CSR-politik. God social praksis GNG s CSR-politik God social praksis GASA NORD GRØNT s CSR-politik er baseret på de 3 P er: PEOPLE PLANET PRODUCT Vi forsikrer, at GNG og de producenter, som leverer til GNG, der er omfattet af GLOBAL

Læs mere

Bæredygtigt byggeri vinder frem både i Danmark og Europa. Nu kan du som leverandør være på forkant

Bæredygtigt byggeri vinder frem både i Danmark og Europa. Nu kan du som leverandør være på forkant Bæredygtigt byggeri vinder frem både i Danmark og Europa Nu kan du som leverandør være på forkant ByggeBasen har åbnet mulighed for, at du som leverandør har mulighed for at samle dokumentationen for dine

Læs mere

Hvordan kommer vi videre og får alle med?

Hvordan kommer vi videre og får alle med? Hvordan kommer vi videre og får alle med? 1. Gennemfør handlingsplanerne 2. Sikre at miljøarbejdet fortsætter 3. Information og dialog 4. Nye input til den næste handlingsplan Gennemførelse af handlingsplanen

Læs mere

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence HVORFOR 2015 REVISIONEN? I en verden hvor de økonomiske, teknologiske og miljømæssige udfordringer

Læs mere

Novozymes anvendelse af GRI-indikatorer

Novozymes anvendelse af GRI-indikatorer Novozymes anvendelse af GRI-indikatorer Novozymes GRI-indikatorer Novozymes anvendelse af GRI-indikatorer Rapporteringsprincipperne i Sustainability Reporting Guidelines, Global Reporting Initiative, 2002

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Kategoriseringsmodel

Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodellen er udarbejdet og udgivet af: Fonden for Entreprenørskab Ejlskovgade 3D 5000 Odense C Mail: post@ffe-ye.dk 2018 Indhold Introduktion... 5 Fagligt indhold...

Læs mere

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked.

Holmris CSR politik. Holmris A/S er et familieejet firma, som gennem tre generationer har leveret møbler til det danske bolig- og projektmarked. CSR politik Corporate Social Responsibility (CSR) står for virksomhedens sociale ansvar og er udtryk for de frivillige politikker, virksomheden har sat op for etisk og social ansvarlighed i forhold til

Læs mere

EMPLOYER BRANDING - FRA HOVSALØSNING TIL STRATEGI

EMPLOYER BRANDING - FRA HOVSALØSNING TIL STRATEGI EMPLOYER BRANDING - FRA HOVSALØSNING TIL STRATEGI Adm. direktør Henrik Engelund, core:workers DI Service Årsdag 2015 Fremtidens Arbejdskraft MOVING PEOPLE THROUGH INTERNAL, CORPORATE & EMPLOYER COMMUNICATION

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement - Specialemodul - Emnekatalog Ikrafttrædelse: 21. august 2017 Gældende for indskrivning

Læs mere

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER Høje-Taastrup Kommune Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/03/13-2018/03/14 Projektnummer DNV GL Team Leader Auditteam PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Chr. Larsen Leif

Læs mere

KOMMUNIKATIONS- POLITIK, STRATEGI og PLAN SOCIALE MEDIER EFTERÅR 2013

KOMMUNIKATIONS- POLITIK, STRATEGI og PLAN SOCIALE MEDIER EFTERÅR 2013 KOMMUNIKATIONS- POLITIK, STRATEGI og PLAN SOCIALE MEDIER EFTERÅR 2013 Og hvorfor skal vi nu have det?? Du skal kunne analysere en problemstilling og udvælge egnede undersøgelsesmetoder til at besvare spørgsmålet.

Læs mere

Dansk og internationalt arbejde med metoder, standarder og værktøjer til opgørelse af emissioner fra (gods)transporter

Dansk og internationalt arbejde med metoder, standarder og værktøjer til opgørelse af emissioner fra (gods)transporter Dansk og internationalt arbejde med metoder, standarder og værktøjer til opgørelse af emissioner fra (gods)transporter Lars Dagnæs, Transportens Innovationsnetværk Disposition Hvad er udfordringerne forbundet

Læs mere

Hvordan kan vi opbygge stærkere og mere værdifulde partnerskaber på tværs af sektorer?

Hvordan kan vi opbygge stærkere og mere værdifulde partnerskaber på tværs af sektorer? Hvordan kan vi opbygge stærkere og mere værdifulde partnerskaber på tværs af sektorer? Top Præsentation of mind why cross-sector partnerships matter Simone Kofoed Clausen Projektleder Projektleder, Fundraising

Læs mere

Bæredygtighedsanprisninger. Rikke Dreyer 3. November 2015

Bæredygtighedsanprisninger. Rikke Dreyer 3. November 2015 Rikke Dreyer 3. November 2015 NGO erklæringer Deklarationer Mærker Bæredygtighedsstandarder Egenerklæring Donationer Bæredygtighedspris Virksomhedsrapportering Klassificeringer - eksempler Mængden af bæredygtige

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2019/02/05-2019/02/05 Projektnummer DNV GL Team Leader PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Larsen

Læs mere

OPNÅ VÆRDI MED SAMFUNDSANSVAR. - Corporate Social Responsibility (CSR) og kommunikation

OPNÅ VÆRDI MED SAMFUNDSANSVAR. - Corporate Social Responsibility (CSR) og kommunikation OPNÅ VÆRDI MED SAMFUNDSANSVAR - Corporate Social Responsibility (CSR) og kommunikation CSR ER AFGØRENDE FOR FORRETNINGEN Forretningsdrevet CSR handler om at tage ansvar og bidrage positivt til samfundsudviklingen

Læs mere

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/04/10-2018/04/10 Projektnummer PRJC-498414-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Jesper Halmind SAFER, SMARTER, GREENER 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

Tættere på forbrugerne Strategi

Tættere på forbrugerne Strategi Tættere på forbrugerne Strategi 2017-2020 Vi tænker, før du handler Det er sin sag at være forbruger: Der kommer flere og flere varer og serviceydelser på hylderne. Vi handler både i fysiske og digitale

Læs mere

Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail. ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is

Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail. ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is Hvem er jeg? Over 20 års erfaring i detail Underdirektør i Netto ISO Supermarked 5 år som fødevarerådgiver Forretningsudvikler Bestyrelsesmedlem Svaneke Is Flere gode fødevarer, tak! Vi skal have vækst

Læs mere

FORMÅL MED DAGENS PROGRAM

FORMÅL MED DAGENS PROGRAM FORMÅL MED DAGENS PROGRAM Give en smagsprøve på CSR Vise hvordan CSR og business kan gå hånd i hånd Give inspiration til at arbejde videre med med CSR 1 Aarhus School of Business Aarhus University ONS

Læs mere

Udviklingen i CSR. Transportens Innovationsnetværk. Introduktion til CSR ledelse. Forventninger Krav. Lovgivning

Udviklingen i CSR. Transportens Innovationsnetværk. Introduktion til CSR ledelse. Forventninger Krav. Lovgivning Transportens Innovationsnetværk Introduktion til CSR ledelse 17. juni 2010 Trine Erdal, FORCE Technology Udviklingen i CSR Forventninger Krav 2020 erne 2010 erne 1980 erne 1970 erne 1960 erne 1990 erne

Læs mere

Dokumentation af bæredygtighed

Dokumentation af bæredygtighed Dokumentation af bæredygtighed -Krav til miljødokumentation for byggematerialer Netværksmøde Dome of Visions i Århus d. 6. december 2016 Anja S. Brogaard, Dancert Lead Auditor og faglig leder ved Center

Læs mere

Business Institute A/S

Business Institute A/S Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 28/09/2018-28/09/2018 Projektnummer PRJC-499744-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Torben Paarup Pedersen Auditteam Mette Geisler SAFER, SMARTER,

Læs mere

Vedtaget af Stena Metall koncernens bestyrelse 2012-02-22. Stena Metall koncernens Code of Conduct

Vedtaget af Stena Metall koncernens bestyrelse 2012-02-22. Stena Metall koncernens Code of Conduct Vedtaget af Stena Metall koncernens bestyrelse 2012-02-22 Stena Metall koncernens indhold BAGGRUND...3 VORES FORPLIGTELSER... 4 Forretnings- og eksterne relationer... 4 Relationer til medarbejderne...5

Læs mere

Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund

Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund 4. marts 2013 LICW/TS Miljømærkning Danmark Att.: Lisbeth Engel Hansen Kollegievej 6 2920 Charlottenlund I DI mener vi, at det forslag til kriterier for Svanemærkning af bagerier og brød, der er sendt

Læs mere

Hvad er bæredygtighed? Brundtland

Hvad er bæredygtighed? Brundtland Hvad er bæredygtighed? Brundtland 2... 24. januar 2014 Bæredygtighed Er ikke et videnskabeligt faktuelt begreb, men et normativt princip, ligesom f.eks. Lovgivning Er baseret på en grundtanke om naturlige

Læs mere

Velkommen Gruppe SJ-1

Velkommen Gruppe SJ-1 Velkommen Gruppe SJ-1 Lasse Ahm Consult Torsdag, den 25. september 2014 15:35 1 Program Programmet ser således ud: Kl. 10.00 Velkomst ved Lasse Michael Ahm - Info om ændringer blandt medlemmerne Kl. 10.05

Læs mere

Her bliver dit brand til forretning

Her bliver dit brand til forretning Her bliver dit brand til forretning Velkommen GEMINI er specialist i brandede produkter Vores brandviden og omfattende sortiment styrker din virksomheds- og produktprofil, effektiviserer din markedsføring,

Læs mere

STRATEGISK MILJØLEDELSE 26. OKTOBER 2016

STRATEGISK MILJØLEDELSE 26. OKTOBER 2016 STRATEGISK MILJØLEDELSE HENRIK RIISGAARD NBE MØDE OM STRATEGISK MILJØLEDELSE AALBORG PORT LAND 26. OKTOBER 2016 ModMil Modernisering af Miljøledelsesarbejdet i danske virksomheder - evaluering 2016 Menuen

Læs mere

Teoretisk modul: Involvering af interessenter. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Elsa Faria

Teoretisk modul: Involvering af interessenter. Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Elsa Faria Teoretisk modul: Involvering af interessenter Forfattere: Kirsten Schmidt Cristina Rocha Med bidrag fra Elsa Faria Introduktion til modulet Formål: At forklare hvad og hvem interessenter er; At forklare

Læs mere

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring

STUDIEORDNING. for. Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring STUDIEORDNING for Professionsbacheloruddannelsen i international handel og markedsføring Del IV: Valgfrit fagelement - Specialemodul - Emnekatalog Ikrafttrædelse: 1. december 2018 Indhold 1. Valgfrit fagelement

Læs mere

Ledelse og management

Ledelse og management Kompetenceramme Kompetencer inden for Ledelse og management Kompetenceområdet for ledelsen består af de kompetencer, der er relateret til adfærd med fokus på at lede, motivereog udvikle menneskelige ressourcer

Læs mere

Datarapport for Modmil. 277 deltagere. Mette Mosgaard, Henrik Riisgaard, Arne Remmen og Rasmus Jeppesen

Datarapport for Modmil. 277 deltagere. Mette Mosgaard, Henrik Riisgaard, Arne Remmen og Rasmus Jeppesen Datarapport for Modmil 277 deltagere Mette Mosgaard, Henrik Riisgaard, Arne Remmen og Rasmus Jeppesen Hvad er dit køn? Kvinde 35 Mand 5 2 Hvad er din alder? 2-29 2 3-39 35-9 3 82 5-59 23 6-69 33 Over 7

Læs mere

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING

GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING GENVEJEN TIL AT FÅ VERDENSMÅLENE IND I VIRKSOMHEDENS KERNEFORRETNING AT DRIVE VIRKSOMHED ER AT TAGE ANSVAR FOR SAMFUNDET Det at tage ansvar for samfundet er en integreret del af fremtidens virksomhedsdrift.

Læs mere

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk

Energiledelse hos Formula A/S. www.formula.dk Energiledelse hos Formula A/S Beregningsmetodefor CO 2 udslip www.formula.dk Energi og Miljøledelse forankret i EMAS Certficering Licens til Svanemærkning af tryksager Licens til FSC mærkede tryksager

Læs mere

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1

EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 EC O? BÆREDYGTIGHED? 1 Økologisk bomuld er ikke nok for os. Vi vil hellere tale om bæredygtighed. Hvordan træffer du et godt valg for miljøet, når det gælder bomuldstekstiler? Som privatperson er miljømærkninger

Læs mere

Product Sustainability - undgå greenwashing

Product Sustainability - undgå greenwashing DNV Seminar Rikke Topp Petersen Greenwashing Bevidshed blev skabt da miljø kom på dagsordenen i USA i 80 erne Ordet dukkede op i Græsrodsmiljøet i USA i 1990 Ordet blev nævnt første gang i et undergrundstidsskrift

Læs mere

PRIMES [4] Strategisk implementering af GPP

PRIMES [4] Strategisk implementering af GPP PRIMES [4] Strategisk implementering af GPP Præsenteret af (Indsæt eget logo) Bæredygtige offentlige udbud er den vigtigste foranstaltning for lande der ønsker at opnå en grøn økonomi. Achim Steiner, UNEP-Director

Læs mere

REPORT. Esbjergværket ISO-rapport til GREENET 2013

REPORT. Esbjergværket ISO-rapport til GREENET 2013 REPORT Esbjergværket ISO-rapport til GREENET 2013 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger 2. Ledelsessystemer og certificering 3. Politik for kvalitet, arbejdsmiljø og miljø 4. Forbrug og emissioner 5.

Læs mere

at bestyrelsen tager den overordnede kommunikationsplan for Udmøntning af trafikinformationsstrategien

at bestyrelsen tager den overordnede kommunikationsplan for Udmøntning af trafikinformationsstrategien Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 28. februar 2013 Mads Lund Larsen 15 Kommunikationsplan for trafikinformation i 2013 Indstilling: Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager den

Læs mere

BCM Consult. Agenda. 1. Kort præsentation af BCM Consult. 2. Hvad er BCI? 3. Hvad er BCM? 4. Spørgsmål?

BCM Consult. Agenda. 1. Kort præsentation af BCM Consult. 2. Hvad er BCI? 3. Hvad er BCM? 4. Spørgsmål? Agenda 1. Kort præsentation af. 2. Hvad er BCI? 3. Hvad er BCM? 4. Spørgsmål? Hvem er vi? Et Business Continuity Management Konsulent hus Profil startet 1. februar 2007 Arbejdet med BCM og relaterede ydelser

Læs mere

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016.

Bæredygtighedspolitik. Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Bæredygtighedspolitik Denne politik er vedtaget af Castellum AB s (publ) bestyrelse den 20. januar 2016. Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Omfang... 2 3. Formål... 2 4. Definition af bæredygtighed...

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

Fra ad hoc-tilgang til en struktureret CSR-indsats

Fra ad hoc-tilgang til en struktureret CSR-indsats Tryksag 541-643 Gode råd Her er nogle gode råd til, hvordan I griber CSR-processen an. Kom godt i gang med standarder > > Sæt et realistisk ambitionsniveau > > Sørg for, at CSR er en integreret del af

Læs mere

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 STØRRELSE UDVÆLGELSE LEDELSE ARBEJDSSTIL TILGANG FORM TEAM Begrænset Afgørende Delt eller skiftende Dialog og vidensdeling Mangfoldighed Koordinering Dynamik og interaktion

Læs mere

Program (ECAP) for SMV kompetence opbyggende seminar. Finde de svar, der giver brugbare løsninger

Program (ECAP) for SMV kompetence opbyggende seminar. Finde de svar, der giver brugbare løsninger Environmental Compliance Assistance Program (ECAP) for SMV kompetence opbyggende seminar Finde de svar, der giver brugbare løsninger René Grøn European Commission DG Environment and Industry Miljømæssige

Læs mere

FSC markedets stærkeste værktøj til EUTR

FSC markedets stærkeste værktøj til EUTR FSC markedets stærkeste værktøj til EUTR FSC-certificering som redskab til at opfylde EU-tømmerforordningens Due Diligence -krav Morten Husted Brodde, Rådgivning og kommunikation Non-profit-organisation,

Læs mere

Kort vejledning til projektudvikling

Kort vejledning til projektudvikling Developed by CAPACITY Building Project Part-financed by the European Union (European Regional Development Fund) Kort vejledning til projektudvikling 1. Projektide 2. Målgruppe 3. Mål 4. Arbejdsplan 5.

Læs mere

Krav og anbefalinger vedrørende udbud af rengøringsopgaver

Krav og anbefalinger vedrørende udbud af rengøringsopgaver Dansk standard DS/INSTA 810 1. udgave 2011-08-08 Krav og anbefalinger vedrørende udbud af rengøringsopgaver Requirements and recommendations for the provision of cleaning services DS/INSTA 810 København

Læs mere

Samfundsansvar (CSR) Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet.

Samfundsansvar (CSR) Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. Samfundsansvar (CSR) Det Europæiske Fællesskab og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i finansieringen af projektet. BÆREDYGTIGHED Lev som du skal dø i morgen - dyrk din jord som

Læs mere

Vejledning i informationssikkerhedspolitik. Februar 2015

Vejledning i informationssikkerhedspolitik. Februar 2015 Vejledning i informationssikkerhedspolitik Februar 2015 Udgivet februar 2015 Udgivet af Digitaliseringsstyrelsen Publikationen er kun udgivet elektronisk Henvendelse om publikationen kan i øvrigt ske til:

Læs mere

Corporate Social Responsibility

Corporate Social Responsibility Corporate Social Responsibility Uddrag af artikel trykt i Corporate Social Responsibility. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

50 råd om udvikling, forankring, formidling, udmøntning og evaluering af relationsstrategien.

50 råd om udvikling, forankring, formidling, udmøntning og evaluering af relationsstrategien. CORPORATE RELATIONS 50 råd om udvikling, forankring, formidling, udmøntning og evaluering af relationsstrategien. Udviklingsprocessen Indsigt og analyse Kick off og planlægning Omverdens- og interessentanalyse

Læs mere

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter,

Vores fælles styrke giver os indflydelse til at påvirke myndigheder og virksomheder, så vi kan bekæmpe kemi i dagligdagsprodukter, Strategi 2014-2016 Det er sin sag at være forbruger i dag. Der er flere varer på hylderne, og med flere varer følger flere valg. Skal man vælge den lave pris eller den høje kvalitet og udelukker det ene

Læs mere

Bæredygtighed og Facilities Management Hvad betyder ordet Bæredygtighed og kan man tale om bæredygtig facilities management?

Bæredygtighed og Facilities Management Hvad betyder ordet Bæredygtighed og kan man tale om bæredygtig facilities management? Bæredygtighed og Facilities Management Hvad betyder ordet Bæredygtighed og kan man tale om bæredygtig facilities management? Hvem er jeg? Biolog fra Københavns Universitet i 1999 med speciale i lokal Agenda

Læs mere

- Modul 5: Værdibaseret vækstledelse

- Modul 5: Værdibaseret vækstledelse Workshop til Vækst - Modul 5: Værdibaseret vækstledelse Indholdsfortegnelse Workshop til Vækst... 1 Værdibaseret vækstledelse... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 4 Indbydelse... 5 Program...

Læs mere

Brug og bevar Bæredygtige grunde til at vælge træmøbler

Brug og bevar Bæredygtige grunde til at vælge træmøbler Brug og bevar Bæredygtige grunde til at vælge træmøbler Ting, der holder længe, giver langt mindre miljøbelastning end ting, der kræver løbende udskiftning. Og de giver som regel større brugsglæde og mere

Læs mere

En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen

En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen En kort introduktion Miljø og etik i markedsføringen Baggrund Formålet med introduktionen Disse krav skal altid overholdes og husk at påstande og udsagn skal kunne dokumenteres Særlige krav til de miljømæssige

Læs mere

Status og erfaringer med CSR-rapportering

Status og erfaringer med CSR-rapportering Status og erfaringer med CSR-rapportering - hvad er effekten af lovkravet? Mette Andersen Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Agenda Kort om Center for Samfundsansvar (CenSa) Regeringens

Læs mere

BLIVER DIN BY DEN NÆSTE EUROPEAN CAPITAL OF SMART TOURISM (EUROPÆISKE HOVEDSTAD FOR SMART-TURISME)?

BLIVER DIN BY DEN NÆSTE EUROPEAN CAPITAL OF SMART TOURISM (EUROPÆISKE HOVEDSTAD FOR SMART-TURISME)? BLIVER DIN BY DEN NÆSTE EUROPEAN CAPITAL OF SMART TOURISM (EUROPÆISKE HOVEDSTAD FOR SMART-TURISME)? FAKTABLAD 1. BLIVER DIN BY DEN NÆSTE EUROPEAN CAPITAL OF SMART TOURISM (EUROPÆISKE HOVEDSTAD FOR SMART-TURISME)?

Læs mere

Nordjysk Fødevare Erhverv

Nordjysk Fødevare Erhverv Nordjysk Fødevare Erhverv PROGRAM: Kl. 14.00 Velkomst v. Hans Henrik Bruhn Kl. 14.10 Introduktion til Dansk Standard Kl. 14.25 Offensiv brug af standarder, mærkninger og ledelsessystemer: ISO BRC SQF CE

Læs mere

DANAKs strategi 2010-2014

DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs mission DANAK sikrer troværdig dokumentation gennem akkreditering. DANAKs vision DANAK vil udbrede markedets kendskab til akkreditering, og være en troværdig samarbejdspartner.

Læs mere

artikel SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL

artikel SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL SUSTAINGRAPH TEKNISK ARTIKEL SUSTAINGRAPH er et europæisk projekt, der sætter fokus på at forbedre europæiske grafiske SME ers (Små og mellemstore virksomheder) miljøpræstationer ud fra produktets livscyklus.

Læs mere

Information om auditering. Tidsfastsættelse Udpegning af ledende auditor Godkendelse

Information om auditering. Tidsfastsættelse Udpegning af ledende auditor Godkendelse Side 1 af 5 1) Planlægning af audit (Kvalitetskoordinator). Tidsfastsættelse Udpegning af ledende auditor Godkendelse 2) Forberedelse af den enkelte audit (Her starter auditors rolle) Valg af auditorer.

Læs mere

Standardiseringsarbejdet indenfor Transport og miljø

Standardiseringsarbejdet indenfor Transport og miljø Standardiseringsarbejdet indenfor Transport og miljø Netværksmøde 9. april 2013 Carsten Riis Fredriksen Dansk Standard Agenda Hvem er Dansk Standard? Hvorfor benytte standarder? Hvad tilbyder vi? Eksempler

Læs mere

Etisk leverandørstyring

Etisk leverandørstyring Etisk leverandørstyring - Håndværksrådet er din rådgiver Rice a/s har gennem længere tid arbejdet tæt sammen med Håndværksrådets CSR-konsulenter, hvor vi har fået professionel assistance til at videreudvikle

Læs mere

ET FÆLLES UDGANGSPUNKT FOR KOMMUNIKATION

ET FÆLLES UDGANGSPUNKT FOR KOMMUNIKATION GOD KOMMUNIKATION KØBENHAVNS KOMMUNE 3 GOD KOMMUNIKATION ET FÆLLES UDGANGSPUNKT FOR KOMMUNIKATION Kommunikation er en nødvendig del af arbejdet for alle, der arbejder i Københavns Kommune uanset om du

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så ligger det færdige udkast klar til den kommende version af ISO 9001:2015. Standarden er planlagt til at blive implementeret medio september 2015. Herefter har virksomhederne

Læs mere

CAMSS analysen vurderer standarder inden for følgende 4 kategorier og et antal subkategorier.

CAMSS analysen vurderer standarder inden for følgende 4 kategorier og et antal subkategorier. Bilag 4a CAMSS 1 vurdering af GS1-standarder til implantatregisteret 1. Baggrund Det er aftalt i økonomiaftalen for 2016 mellem Regeringen og Danske Regioner, at der skal etableres et nationalt implantatregister.

Læs mere

Shells generelle forretningsprincipper

Shells generelle forretningsprincipper Shells generelle forretningsprincipper Royal Dutch Shell plc Indledning Shells generelle forretningsprincipper er grundlaget for den måde, hvorpå alle virksomheder i Shell Gruppen* driver forretning.

Læs mere