Center for Kommunikation - Herning Høreafdelingen. Stine Borges Tinnituskonsulent Audiologopæd, cand. mag.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Center for Kommunikation - Herning Høreafdelingen. Stine Borges Tinnituskonsulent Audiologopæd, cand. mag."

Transkript

1 Center for Kommunikation - Herning Høreafdelingen Stine Borges Tinnituskonsulent Audiologopæd, cand. mag.

2 Håndtering af tinnitus Hvilke ting i forhold til min tinnitus har jeg selv indflydelse på? Hvad er der af muligheder for hjælp til håndteringen? Hvad kan der gøres teknisk? rådgivningsmæssigt? Hvor finder jeg hjælpen?

3 Tinnitus er et symptom ikke en sygdom. Dog kan det være en alvorlig lidelse. - det er derfor vigtig at man er lægelig udredt.

4 Hvad ved vi om tinnitus Tinnitusniveau og stressniveau følges ad Tinnitus påvirker koncentrationsevnen, opmærksomheden og hukommelsen kan være påvirket af tinnitus Ofte opleves indsovningsproblemer En del kan ikke slappe af når der er stille Sociale aktiviteter som biografture, cafebesøg og middagsgæster er ind imellem påvirket af tinnituslyden Spændinger i nakke/skuldre, hovedpine, træthed Høreapparatbehandling/lydstimulering kan have positiv effekt på graden af tinnitusgener.

5 Evidensbaseret tinnitusbehandling Går ud på at få trænet hjernen op i at overhøre tinnitus. Håndteringen af tinnitus hænger bl.a. sammen med ens livsvilkår og ens måde at være i verden på. Den ramte skal tage ansvar for egen bedring og arbejde bevidst med egne tanker omkring tinnitus. Tekniske hjælpemidler kan gøre arbejdet væsentligt nemmere, men det er ikke alle der har gavn af dem.

6 Evidensbaseret tinnitusbehandling Nogle når kun til trin 1 og klarer sig selv derfra. Andre har behov for det hele. 1. Information om mulighederne muliggør bevidste valg 2. Lydbehandling 3. Individuel rådgivning omkring tinnitushåndtering 4. Fysioterapi el.l. til afspændning 5. Psykolog behandling ved kognitiv tilgang. Ang. Forsøgsbehandlinger og avisartikler.

7 1. Information - det er vi allerede godt i gang med i dag. Vi skal opnå forståelse for tinnitus og derfor kunne handle ud fra korrekt viden. - Tures oplæg - Gennemgang af nogle aspekter som KAN påvirke tinnitus håndtering. Tinnitus: Den mekaniske fejl og De forstærkende faktorer!

8 Den neurofysiologiske model - til forståelse af tinnitus og hyperakusis. Anset på verdensplan som velegnede til forklaring og benyttes både i TRT og kognitiv behandlingsterapi. Tinnitus den mekaniske fejl.

9 Sanseopfattelse (perception) Hjernen bombarderes konstant med sanseindtryk: syn, hørelse, lugt, smag, følesans. Hjernen sorterer langt det meste fra fordi det opleves som ligegyldigt. Det vigtige får vores opmærksomhed. Hvad er vigtigt?

10 Vigtigt / Ligegyldigt Faresignaler opfattes altid som vigtigt. Alle de lyde, vi er vant til, og som vi er ligeglade med, kan vi overhøre fuldstændigt.

11 Video

12 Hvorfor oplever vi tinnitus så forskelligt? Mette Grønlund Tinnitus er der, men registreres ikke. Neutrale tanker om tinnitus. ( det er bare en lyd, det betyder ikke noget ) Tinnitus bemærkes Negative tanker om tinnitus: ( det er en forfærdelig lyd, jeg holder det ikke ud, det ødelægger mit liv ) Fysisk reaktion (puls, blodtryk, sved, åndedræt, fordøjelse, hovedpine, muskelspænding/-rysten) Følelser (angst, vrede, depression)

13 Evidensbaseret tinnitusbehandling 1. Information om mulighederne muliggør bevidste valg 2. Lydbehandling 3. Individuel rådgivning omkring tinnitushåndtering 4. Fysioterapi el.l. til afspændning 5. Psykolog behandling ved kognitiv tilgang Ang. Forsøgsbehandlinger og avisartikler.

14 Lydbehandling Kan være relevant, især hvis stilhed er generende. Hvad kan jeg sætte i stedet for stilhed når jeg skal slappe af? Hvilken type der er relevant afhænger af jeres hørelse og individuelle symptomer. Lydbehandling er ikke for alle: Min erfaring siger at ca. 60% har glæde af det. - lydfølsomhed/hyperakuse - sensitivitet som person Lydbehandling kan være så simpelt som at sørge for at man ikke er i stilhed. Afslappende musik som lydkullise.

15 Forstærkning med høreapparater - ikke ret meget forskning = afprøvning! Min erfaring: - Selv mindre høretab kan have glæde af forstærkningen pga tinnitus. Afprøvning: - Kort periode på et kommunikation center efterfulgt af evt. henvisning til et sygehus til udlevering. - Udlevering på en audiologisk afdeling med mulighed for at returnere til kreditering inden for 3 måneder (vigtigt!).

16 Tinnitus maskering Hvis der ingen høretab er OG som supplement til høreapparatbehandling. Costume made I-øret maskere: bredbådsstøj.

17 Kombinationsapparater Siemens Life: Høreapparat med tinnitusmaskeringsprogr am: Forskellige muligheder for støjtype. Widex med zenfunktion: Har kun en støjtype men derudover zenfunktion, som er afprøvet til at maskere tinnitus, men også virke afslappende.

18 Maskering og evt. TRT (tinnitus retraining therapy - tilpasset udviklingen) Fuldmaskering: - Øjeblikkelig lindring. Bruges når tinnitus generer % succes, men begrænset langtidseffekt. TRT bruger delvis maskering: - Tilvænning - Struktureret forløb på 1 år, med løbende opfølgning timer dagligt % succes

19 Indsovningsproblemer pga tinnitus Indsovningsproblemer kan være forårsaget af mange ting. Blandt andet: - Ændringer i sovebehov pga. alder. - Dårlige sovevaner: middagslur, manglende afslapning inden sovetid, manglende motion, kaffe el.l. - Tinnitus: pga stilheden i lokalet stiger tinnitus

20 Bedsidemasker/ WNG (White Noice Generator) Simpelt koncept med høj effektivitet: Der skal ikke være stille. Lyden skal være afslappende og uden progression. Lyden skal ikke genere naboen og skal helst gå ud når man er faldet i søvn.

21 Evidensbaseret tinnitusbehandling 1. Information om mulighederne muliggør bevidste valg 2. Lydbehandling 3. Individuel rådgivning omkring tinnitushåndtering 4. Fysioterapi el.l. til afspændning 5. Psykolog behandling ved kognitiv tilgang Ang. Forsøgsbehandlinger og avisartikler.

22 Individuel rådgivning /TRT Formål: Individuel rådgivning i forhold til de subjektive tinnitus gener. Indholdet kan variere meget. - Udarbejdelse af planer for hvordan man bedst kan lære at flytte fokus væk fra tinnitus. - Konkrete råd i forhold til den enkeltes livssituation. - Opfølgning på lydbehandlingsforløb. Tilgangen varierer fra sted til sted: - Terapeutisk forløb. - Enkelte steder har de psykolog og fysioterapeut tilknyttet.

23 Evidensbaseret tinnitusbehandling 1. Information om mulighederne muliggør bevidste valg 2. Lydbehandling 3. Individuel rådgivning omkring tinnitushåndtering 4. Fysioterapi el.l. til afspændning: Via lægehenvisning med egenbetaling (forskning =effektiv) 5. Psykolog behandling ved kognitiv tilgang: Via lægehenvisning med egenbetaling (forskning = effektiv) Ang. Forsøgsbehandlinger og avisartikler.

24 Hvor kan jeg søge hjælp? Høreforeningens ménière og tinnitus kontakttelefon: , Høreinstitutter og kommunikationscentre: (et øjebliksbillede) - Center for Kommunikation, Herning, tlf Hillerød Kommunikationscenter, tlf Kommunikationscentret Region Hovedstaden, Hellerup, tlf Center for Specialundervisning, København S, tlf Videncenter for specialpædagogik, Næsteved, tlf CRS Odense, tlf Center for specialundervisning, Roskilde, tlf CSU Slagelse, tlf CKU Viborg, tlf el Kommunikationscenter Thisted, tlf Center for Kommunikation og Hjælpemidler, Vejle, tlf Institut og syn og hørelse, Ålborg, tlf Tale-Høreinstituttet, Høreafdelingen, Århus, tlf Kommunikationscenter Esbjerg, tlf CHK Sønderjylland, tlf Kommunikationscentret Bornholm, tlf Høreteamet ASV specialrådgivningen, Horsens. - Hørecenter Midt, Randers - Silkeborg Kommune, Hjælpemiddelsektionen.

25 Tinnitus føles værre i stille omgivelser når man er opmærksom på den når man er bekymret eller bange for den når man er stresset, ulykkelig, deprimeret når man er fysisk anspændt Tinnitus føles bedre når der er almindelig baggrundsstøj når man koncentrerer sig om noget andet når man ikke er bange eller bekymret for den (uvigtige sanseindtryk sorteres fra) når man er glad, morer sig, har det godt, føler sig tryg. når man er fysisk aktiv når man er fysisk afspændt.

26 Hvad kan jeg selv gøre Undgå stilhed Vær opmærksom på dit energiniveau Få afklaring omkring hørelse om mulighed for høreapparatbehandling og/eller lydstimulering Vær opmærksom på dit stressniveau Tinnitus påvirker koncentrationen, opmærksomheden og hukommelsen så sæt dit ambitionsniveau ned. Sæt de grænser som er nødvendige for dig respekter dig selv.

27 Center for Kommunikation - Herning Høreafdelingen Stine Borges tinnituskonsulent audiologopæd, cand. mag. I dag har du hørt en masse om tinnitus. Er der noget af det du kan bruge i din hverdag, når du går herfra?

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det. Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det

Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det. Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det 2007 Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det 1 Kender du til stress? Sådan kan du gøre noget ved det. Center for Forebyggelse Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN Forebyggelse og håndtering af sygefravær Information om udbygning af 1-5-14 HR-AFDELINGEN BAGGRUND Horsens Kommune prioriterer sunde arbejdspladser. Med sunde arbejdspladser forstår vi et godt fysisk og

Læs mere

Personlige strategier mod stress. Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress. Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! 1 Personlige strategier mod stress Indhold 1. Stress og personlige strategier Oplæg 2. Vi oplever krav forskelligt Gruppearbejde

Læs mere

Generaliseret angst. Oplysning til patienter og pårørende om

Generaliseret angst. Oplysning til patienter og pårørende om Oplysning til patienter og pårørende om Generaliseret angst Udarbejdet af: Christer Allgulander, docent, Karolinska Institutet, Sverige Professor Lars Kessing, speciallæge i psykiatri, Danmark Redigeret

Læs mere

Bianca Solveig Stjerne UDDRAG. et godt liv med kronisk Sygdom. Dansk Psykologisk Forlag

Bianca Solveig Stjerne UDDRAG. et godt liv med kronisk Sygdom. Dansk Psykologisk Forlag et godt liv med kronisk Sygdom Bianca Solveig Stjerne Dansk Psykologisk Forlag et godt liv med kronisk sygdom Bianca Solveig Stjerne et godt liv med kronisk Sygdom Dansk Psykologisk Forlag Bianca Solveig

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen mellem at bevare selvstændigheden og at afgive kontrol det er en af de mange svære og energikrævende udfordringer,

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Jeg har fået kræft. hvad kan jeg selv gøre?

Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse. Jeg har fået kræft. hvad kan jeg selv gøre? Patientstøtte Kræftens Bekæmpelse Jeg har fået kræft hvad kan jeg selv gøre? Tekst og redaktion: Nanna Kathrine Riiber Heidi Friis Sisse Bang Kilder: Cand. scient., ph.d. Nina Føns Johnsen Socialrådgiver

Læs mere

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

Angstforeningen KOGNITIV BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende

Angstforeningen KOGNITIV BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende KOGNITIV BEHANDLING AF ANGST Tlf. 70 27 13 20 Frivillighedscentret Peter Bangsvej 1, G, 3. 2000 Frederiksberg C e-mail: kk@angstforeningen www.angstforeningen.dk Sygekassernes Helsefond Kognitiv terapi

Læs mere

Personlige strategier mod stress

Personlige strategier mod stress TEMA Psykisk arbejdsmiljø Personlige strategier mod stress Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 2 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod stress er det

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Min pårørende er dement

Min pårørende er dement Min pårørende er dement Information til pårørende på plejehjemmet Irlandsvej. Til alle pårørende...3 Demensressourcegruppen....3 Hvad er Demens?...3 Symptomer....4 Alzheimers sygdom....4 Vaskulær demens...7

Læs mere

Forebyg stress af Bjarne Toftegård

Forebyg stress af Bjarne Toftegård Forebyg stress af Bjarne Toftegård Hej, jeg hedder Bjarne Toftegård. Jeg hjælper mennesker med at forebygge stress, så de får et bedre arbejdsliv, et bedre familieliv og et bedre helbred. At forebygge

Læs mere

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk RAFFINADERIET.DK stress - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred Håndbog om stress Anshv. redaktør: Direktør Else-Marie Stilling Tekst: Marie Gjerum,

Læs mere

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Indhold Introduktion 3 Har jeg et problem med hash 4 SDS skala 5 Hvordan ændrer jeg det 6 Skriv din beslutning

Læs mere

Hjælp! Jeg skal til mundtlig eksamen. Af Jane Brenøe. Indholdsfortegnelse

Hjælp! Jeg skal til mundtlig eksamen. Af Jane Brenøe. Indholdsfortegnelse Hjælp! Jeg skal til mundtlig eksamen. Af Jane Brenøe Indholdsfortegnelse 1. Forord 2. Den tekniske side af eksamen før, under og efter 3. Eksempel på tjekliste 4. Nervøsitet. Den følelsesmæssige side af

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Når kroppen siger fra

INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Når kroppen siger fra INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER Når kroppen siger fra Det ville være nemt, hvis kroppen bare var en maskine 2 Når kroppen siger fra Maven gør ondt. Hovedet er ved at eksplodere. Svimmelheden er næsten

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T à Lær at håndtere stres s 4 e f f e k t i v e ø v e l s e r 4 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a

Læs mere

Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik.

Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik. Medicin på botilbud for mennesker med psykiske lidelser. Mellem sikkerhed og pædagogik. Oplæg på temadagen i Århus den 10. november 2008 Birthe Drejergaard: Et medicinpædagogisk afsæt Lene Fantassi: Alternativer

Læs mere

Guide: Sådan tackler du stress

Guide: Sådan tackler du stress Guide: Sådan tackler du stress Et nyt dansk forskningsprojekt viser, at den bedste stressbehandling er at bevare kontakten til arbejdet Af Trine Steengaard, 16. oktober 2012 03 Arbejd dig ud af stress

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR MEDARBEJDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere