Mulighedskatalog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mulighedskatalog 2013-2016"

Transkript

1 Mulighedskatalog Forslag som IKKE sendes i høring

2 A: Aktiv forebyggelse _x Effektivisering Budgetreduktion Budgetudvidelse (sæt kryds) Økonomiske konsekvenser i Budget 2013 og overslagsårene 2014 Budgetforslag Reduktioner Investeringer Indtægter Netto Præsentation af forslaget Furesø Kommune har i de senere år arbejdet aktivt med at forebygge indlæggelser og genindlæggelser. Det har blandt andet omfattet følgende initiativer: - Opbygning af Rehabiliteringscentret herunder sikring af, at der er mulighed for anvendelse af døgnrehabilitering til akut opståede problemer m.h.p. at forebygge indlæggelse - Opbygning af tværfaglig og tværsektoriel koordineret indsats med opsporing, indsats og opfølgning omkring borgere i risiko. Blandt andet ved at styrke hjemmesygeplejens koordinerende funktion, ved at opbygge et tættere samarbejde med praktiserende læger og vagtlæger om forbedret indsats i forhold til forebyggelse af indlæggelser. For at udbygge samarbejdet med hospitalerne vil indsatsen blive styrket med udskrivningskoordinatorer i løbet af Opbygning af Bevar dig vel (hjemmerehabilitering) - Fase 2 af dette udrulles i løbet af Indførelse af forløbsprogrammer i forhold til borgere med kroniske sygdomme - Omlægning af arbejdsgange, så disse i videst muligt omfang understøtter samarbejdet omkring de sårbare borgere. - Tættere samarbejde mellem myndighed og udfører på hjemmehjælpsområdet - Generelt sundhedsfremmende og forebyggende arbejde Det er forvaltningens vurdering, at dette arbejde giver sig positivt udslag ved at de aktivitetsbaserede udgifter til sundhedsudgifterne kommer til at falde i de kommende år. Furesø Kommune forventer i 2012, at udgifterne til aktivitetsbestemte sundhedsudgifter er knap 120 mio. kr. Derfor foreslår forvaltningen, at der kan reduceres med 2 mio. kr. i udgifterne på sundhedsområdet. Medvirkende til det forventede fald er desuden omlægningen af medfinansieringen, hvor en højere grad af udgifterne er aktivitetsbaseret frem for demografibaseret. Dette er en fordel for Furesø, der generelt har relativt sunde borgere. Det skønnes at de aktive lokale indsatser står for ca. 50 pct. af den forventede besparelse. Forslaget indebærer ingen servicemæssige konsekvenser. Forslaget indebærer ingen personalemæssige konsekvenser. Ingen bemærkninger.

3 B: Justering af plejevederlag til familiepleje som følge af ændrede behov X_ Effektivisering Budgetreduktion Budgetudvidelse (sæt kryds) Økonomiske konsekvenser i Budget 2013 og overslagsårene 2014 Budgetforslag Reduktioner Investeringer Indtægter Netto Præsentation af forslaget Familierådgivningen vil gennemgå aftalerne om honorering af familieplejerne med henblik på at justere aflønningsniveauet ift. familieplejens opgaver. Besparelsen realiseres ved en individuel og konkret gennemgang af de faktiske sager med en vurdering af om plejevederlaget kan justeres. Størrelsen af plejevederlaget vil tage udgansgpunkt i og reguleres efter, opgavens belastningsgrad, dvs. hvilket arbejde plejefamilien forventes at have med barnet og den biologiske familie. Familierådgivningen vil basere fastlæggelsen af vederlag ud fra KL s vejledning for tildeling af vederlag. Familierådgivningen vil løbende sikre, at der kun justeres i honoreringen, hvis vilkårene for opgaveløsningen ændrer sig. Heri er også indbygget en fleksibilitet, så plejeforældre honoreres såfremt der opstår situationer, hvor plejeopgaven for en kortere eller længere periode intensiveres. Ud fra faglige hensyn overfor barnet, og ud fra den aktuelt bedste viden og erfaringer med anbringelser, er det Familierådgivningens mål at øge den forholdsmæssige andel af børn og unge, der anbringes i plejefamilier og netværkspleje og at disse anbringelser så vidt muligt finder sted i lokalområdet. Når plejevederlag skal fastsættes ses der på opgavens omfang og karakter (hvor krsævende opgaven er). Er der tale om et mindre barn, vil man ofte i en periode forudsætte, at i hvert fald den ene af plejeforældrene går hjemme med barnet. Vedkommende kan altså ikke, i denne periode, varetage et almindeligt arbejde ved siden af plejeopgaven. Det skønnes at der pt. er ca. 20 aftaler, hvor omstændighederne om plejebarnet har ændret sig, alene fordi plejebarnet er kommet i daginstitution eller skole og dermed har færre timers plejeopgave. Furesø kommune har generelt takseret plejeopgaverne med vederlag i størrelsesordenen 6-8 plejevederlag. Det betyder, at en plejefamilie eksempelvis har kunnet oppebære et lønniveau på kr. pr. måned (8 gange vederlag) for et enkelt plejebarn, også i de tilfælde, hvor det ved siden af, har været muligt at oppebære løn ved almindeligt lønarbejde. Det mest almindelige er, at plejefamilier har mere end et barn, og fx vægtes det, at søskende anbringes i den samme plejefamilie.

4 I den forsatte gennemgang af familieplejesagerne ønskes det at anlægge et niveau i fastsættelsen af plejevederlag, som er i overensstemmelse med KL s vejledning og på sammenligneligt niveau med vores nabokommuner. I praksis betyder det, at plejefamilier ikke længere skal kunne oppebære løn svarende til f.eks. 7 gange vederlag, hvis barnet er væk fra plejehjemmet i dagtimerne (i skole og dagtilbud). Der foreslås derfor en justering af udgiftsniveauet for de plejefamilier, hvor børnene er væk fra hjemmet i dagtimerne. Med en regulering fra 7 gange plejevederlag til 5, opnås en besparelse på et enkelt barn på kr. (årligt). For 20 familieplejesager, vil der kunne opnås en årlig besparelse på knap 1,8 mio. kroner årligt. Der vil også som en del af gennemgangen blive undersøgt mulighederne for øget brug af akutplejefamilier. Forslaget indebærer ingen servicemæssige konsekvenser. For de berørte familier vil det betyde en mindreindtægt i form af plejevederlag, på ca kr. årligt, da der fremover kun udbetales plejevederlag svarende til den arbejdsbelastning, som opgaven reelt medfører. Forslaget indebærer ingen personalemæssige konsekvenser. Der er tale om en justering af niveauet for udbetaling af plejevederlag, så det bringes i overensstemmelse med KLs vejledning og på sammenligneligt niveau med vores nabokommuner.

5 C: Effektiv administration centralt x_ Effektivisering Budgetreduktion Budgetudvidelse (sæt kryds) Økonomiske konsekvenser i Budget 2013 og overslagsårene 2014 Budgetforslag Reduktioner Investeringer Indtægter Netto Præsentation af forslaget Furesø Kommune har et vedholdende fokus på at effektivisere vores centrale administration så meget som muligt. I Budget foreslås følgende indsatser på dette område. Løbende besparelseskrav på konto 06 Furesø Kommune har de seneste fire år vist, at det er muligt at skabe en mere effektiv administration. Fra 2008 til 2011 er udgifterne til administrationen således faldet med ca. 60 mio. kr, svarende til ca. 26 procent. Heraf er udgifterne til løn til administrationen alene reduceret med knap 40 mio. kr. Konkret var der i færre fuldtidsstillinger i administration og planlægning end i Det svarer til et fald på godt 18 procent på fire år. Løbende besparelseskrav på konto 06 vil fortsat være et fokusområde for kommunen. Der bliver derfor fra 2012 udmeldt et generelt besparelseskrav på konto 06 på 1 pct. årligt. Dette krav indgår som en del af det generelle effektiviseringskrav på 2 pct. årligt for hele organisationen og den reducerede P/L fremskrivning, som er indeholdt i mulighedskataloget til Budget Effektive stabsfunktioner Furesø Kommune har samlet stabsfunktionerne i ét samlet center. Herved opnås en række synergieffekter, som muliggør en effektivisering på dette område. Kommunen er endvidere i 2012 i gang med at implementere et nyt økonomisystem KMD OPUS. Når systemet er fuldt implementeret giver det mulighed for at reorganisere stabsfunktionerne med tanke på at effektivisere opgaver fx vedr. regnskab, økonomi, personale mv. Forslaget indebærer ingen servicemæssige konsekvenser. Forslaget vil medføre personalemæssige konsekvenser, da lønudgifterne på konto 06 forudsættes reduceret. Ingen bemærkninger.

6 D: Bedre trivsel lavere fravær x Effektivisering Budgetreduktion Budgetudvidelse (sæt kryds) Økonomiske konsekvenser i Budget 2013 og overslagsårene 2014 Budgetforslag Reduktioner Investeringer Indtægter Netto Præsentation af forslaget God kultur og trivsel er en forudsætning for et lavt fravær. Derfor vil Furesø Kommune også i de kommende år blandt andet gennem et aktivt arbejde med social kapital have skarpt fokus på at understøtte trivsel på arbejdspladsen. I Furesø Kommunes effektiviseringsstrategi er der endvidere fastlagt et mål om reduktion af sygefraværet med 20 pct. fra 2009 til udgangen af Ifølge data fra Det Fælleskommunale Løndatakontor (FLD) lå kommunens sygefravær i 2009 på 6,5 pct., og i 2010 var det reduceret til 6,0 pct. FLD-data for 2011 er endnu ikke tilgængelige, men kommunens egne opgørelser af sygefraværet for 2011 viser et fald på yderligere 0,5 procent-point, ligesom de foreløbige tal for 2012 peger på et fortsat fald også i Dermed forventes sygefraværet fra 2009 til 2011 at være reduceret med ca. 15 pct. Fordelingen af sygefraværet mellem personalegrupper peger ikke overraskende på, at personalegrupper med direkte borgerkontakt (særligt ældreområdet og dagtilbudsområdet) har højest sygefravær. Gennemsnittet for hovedstadsområdet var i 2010 omkring 6 pct. Furesø Kommune ligger således på gennemsnittet for hovedstadsområdets øvrige kommuner. Indsatsen for at reducere sygefraværet i kommunen er godt i gang. Gennem de senere år er der gennem en række forskellige budgetforslag hentet økonomiske gevinster gennem reduktion af sygefraværet på forskellige områder. Både på ældreområdet og skoleområdet er der gennem målrettede indsatser reduceret markant i udgifterne til vikarforbrug som følge af sygdom. I det omfang sygefraværet kan nedbringes yderligere er der potentiale ift. både service, arbejdsglæde og ressourcer. Det vurderes, at der med forøget organisatorisk og ledelsesmæssig fokus og positiv opmærksomhed på arbejdsglæde og tilstedeværelse i hele Furesø Kommune, vil kunne indbudgetteres en udgiftsreduktion på kr. (løn) med effekt fra budget Reduktionen udmøntes således, at de enheder, der allerede har nedbragt sygefraværet, anerkendes for deres indsats. Det foreslås, at halvdelen af besparelserne ved at nedbringe sygefraværet, svarende til kr. tilbageføres i en investeringspulje til forebyggelse af sygefravær/forbedring af arbejdsmiljø. En investeringspulje vil kunne understøtte, at der fremadrettet arbejdes målrettet med indsatsen ved at iværksætte initiativer, der giver effekt. Blandt andet skal der arbejdes med at sprede de positive erfaringer og resultater, der er skabt på social- og sundhedsområdet, til andre områder i Furesø.

7 Der udarbejdes i forbindelse med den årlige personaleredegørelse en status for indsatsen og for udviklingen i det samlede sygefravær i kommunen. Denne status forelægges Byrådet. Nedbringelse af sygefraværet blandt kommunens ansatte vil medvirke til at frigøre ressourcer til mere effektiv og stabil drift, bedre arbejdsvilkår for medarbejderne og derigennem et øget serviceniveau på de enkelte områder. På de områder, hvor der er delvis vikardækning ved sygdom, vil besparelsen kunne hentes via reducerede vikarudgifter. På øvrige områder vil en reduktion af sygefraværet føre til en optimeret udnyttelse af de eksisterende personaleressourcer og på sigt mulighed for at undlade genbesættelse af stillinger uden at forringe kvalitet og service i opgavevaretagelsen. Ingen bemærkninger.

8 E: Ændret tilrettelæggelse af opgaver og øget brug af udbud x_ Effektivisering Budgetreduktion Budgetudvidelse (sæt kryds) Økonomiske konsekvenser i Budget 2013 og overslagsårene 2014 Budgetforslag Reduktioner Investeringer Indtægter Netto Præsentation af forslaget Furesø Kommune arbejder løbende med at undersøge muligheder for udbud og out-/insourcing for at effektivisere opgavevaretagelsen og spare ressourcer. Konkret foreslås det i 2013 at outsource kommunens trykkeri. Der vurderes at være et besparelsespotentiale ved at nedlægge trykkeriet og i stedet udbyde større trykkeopgaver til eksterne leverandører. Endvidere vil den øgede digitale kommunikation gøre behovet for tryksager mindre. Endvidere foreslås det at ændre på organiseringen omkring omkaldsalarmer for ældre medborgere, således at alarmerne frem for at gå til en ekstern leverandør varetages af kommunens beredskab. Endeligt forventes det, at der kan realiseres en besparelse via et kommende fælleskommunalt funktionsudbud på vejområdet som følge af en større analyse med deltagelse af en række nordsjællandske kommuner. Forslaget indebærer, at opgavevaretagelsen af en række serviceopgaver skifter fra kommunalt regi til varetagelse i andet regi eller fra ekstern leverandør til kommunens egen varetagelse. Opgaveændringerne tilrettelægges, så kommunens serviceniveau forventes uændret. Forslaget kan få personalemæssige konsekvenser. Ingen bemærkninger.

9 F: Efterlevelse af lovkrav i forbindelse med forældrebetaling ved anbringelsesforanstaltninger Effektivisering Budgetreduktion Budgetudvidelse (sæt kryds) Økonomiske konsekvenser i Budget 2013 og overslagsårene 2014 Budgetforslag Reduktioner Investeringer Indtægter Netto Præsentation af forslaget Serviceloven angiver, at kommunerne skal vurdere om der er grundlag for egenbetaling når børn og unge er anbragt uden for hjemmet. Kommunen har ligeledes pligt til at undersøge muligheden for hel eller delvis fritagelse. Fritagelse for egenbetaling sker først og fremmest såfremt forældremyndighedsindehavers indtægt og råderum falder under den grænse, hvor egenbetaling skal gennemføres, hvilket sikrer at egenbetaling ikke har en social slagside. P.t. er indkomstgrundlaget på kr. og såfremt indkomstgrundlaget er lavere end dette opkræves der ikke egenbetaling. Endvidere har kommunen pligt til at meddele forældremyndighedens indehaver hel eller delvis fritagelse for betaling for tidsrum, hvor der foreligger særlige forhold, som sygdom, svangerskab og fødsel, svigtende arbejdsmuligheder, ophør af samliv med ægtefællen, eller andre ændringer, der i en begrænset tid vil afskære den pågældende fra at skaffe det fornødne til sit eget eller til familiens underhold. Der er derudover mulighed for, at kommunen efter et konkret individuelt skøn, på grund af særlige forhold hos den betalingspligtige, kan fritage helt eller delvis for betalingen. Der kan derfor ske hel eller delvis fritagelse for egenbetaling hvis: 1) Opholdet har et udpræget behandlingssigte 2) Fritagelse for betaling kan fremme forældrenes medvirken til at gennemføre støtten 3) Det skønnes, at forældrene får/har store udgifter forbundet med samværet med barnet 4) Den unge under normale omstændigheder ville have bidraget til familiens underhold 5) Forældrene har flere børn i dag- og døgninstitutioner 6) Familiens levevilkår forringes væsentligt. DUBU (Digitalisering Udsatte Børn og Unge), som er det nye it-system på området, vil understøtte processerne omkring egenbetaling, hvorfor det ikke medfører øgede administrative byrder. Eksempel på egenbetaling er følgende: Forældremyndighedsindehaveren har en årsindkomst på kr. årligt og har et barn anbragt udenfor hjemmet og egenbetalingen er beregnet til at udgøre kr. om månden.

10 Den generelle tendens på landsplan, og i de kommuner vi normalt sammenligner os med, er, at forældre altid som udgangspunkt betaler til deres barns ophold. Dette er i overensstemmelse med lovgrundlaget på området, hvoraf det fremgår, at: For børn og unge under 18 år, der har ophold udenfor hjemmet i et anbringelsessted for børn og unge, har forældrene pligt til at bidrage til udgifterne ved opholdet i forhold til indkomstgrundlaget. Det kan konkret handle om, at en familie opgiver at have deres unge boende hjemme eller i deres netværk. Familien henvender sig til kommunen, som om nødvendigt iværksætter konkrete initiativer fx finder en lejlighed/hybel til den unge. Forældrenes betaling vil kun svare til de udgifter de ellers ville have haft ved at have barnet/den unge boende hjemme. Efter Servicelovens 159 betaler forældrene og barnet eller den unge for døgnopholdet efter nærmere regler. Det pålægges således en betalingsforpligtelse, der fastsættes af kommunen ved en sædvanlig forvaltningsretlig afgørelse, og betalingen opkræves af kommunen. Der er en række regler om sagsbehandlingen, og der er ikke mulighed for, at kommunen kan undlade at anvende bestemmelserne. Ved hver anbringelse foretages der således en konkret individuel vurdering af forældrenes betalingsevne ud fra deres indkomstgrundlag og deres mulighed for at sikre den øvrige familie økonomisk. I Furesø Kommune har vi omkring 60 anbragte børn og unge, hvor ovennævnte lovgrundlag ikke er taget i brug. Disse vil blive gennemgået med tanke på at indføre betaling for de pågældende familier. Man kan træffe beslutning om, at eksempelvis børn og unge der anbringes uden forældrenes samtykke ikke medfører betaling for forældrene. Der skal laves konkret vurdering af om barnet eller den unge har et særligt behandlingsbehov, fx psykiatrisk behandling, som gør at forældrene skal fritages for betaling. I familierådgivningen er der pr. 1. januar 2012 fastsat betaling for nye anbringelser. Forslaget indebærer ingen servicemæssige konsekvenser. For berørte familier vil der blive pålagt en betalingsforpligtigelse i forbindelse med børn/unges anbringelser udenfor hjemmet. Betalingen vil kun svare til de udgifter, som familierne ellers ville have haft ved at have barnet/den unge boende hjemme. Familier med meget lave indkomstgrundlag skal ikke betale for anbringelserne. Forslaget indebærer ingen personalemæssige konsekvenser. Ingen bemærkninger.

11 G: Øget indsats vedr. restancer Effektivisering Budgetreduktion Budgetudvidelse (sæt kryds) Økonomiske konsekvenser i Budget 2013 og overslagsårene 2014 Budgetforslag Reduktioner Investeringer Indtægter Netto Præsentation af forslaget Furesø Kommunes restancer har gennem de sidste tre regnskabsår udvist en stigning fra ca. 106 mio. kr. i 2009 til ca. 127 mio. kr. i Kommunen vil i 2013 forstærke indsatsen for at nedbringe restancerne ved at indkalde borgere, som har et mellemværende med kommunen til en samtale inden deres sag overgår til SKAT. Stigningen i kommunens restancer skyldes blandt andet den økonomiske krise, som gør at antallet af konkurser og tvangsauktioner er højt, at arbejdsløsheden er stigende samt at pengeinstitutterne har skærpet deres udlånsbetingelser. Derudover har Skat siden de overtog opkrævningsopgaven i 2005 ikke løst den med samme effektivitet, som kommunerne gjorde tidligere. Ved overdragelsen af opkrævningsopgaven til SKAT blev kommunernes mulighed for at foretage pant og udlæg hos borgere i øvrigt ophævet, således at disse funktioner nu kun kan foretages af SKAT. I forhold til Furesø Kommunes samlede restancebeløb skal det understreges, at en stor del herunder bidragsområdet er helt eller delvist refusionsbelagt. Populært sagt betyder det, at såfremt kommunen opkræver flere penge på fx bidragsområdet, skal kommunen straks efter afregne disse til staten. Endvidere har opgørelsestidspunktet for restancer betydning. Forretningsgangen i Furesø Kommune er den, at vi udsender regninger halvårligt eller kvartalsvis for ophold mv. Dette medfører, at kommunens tilgodehavende ultimo regnskabsåret er uforholdsmæssigt højt, når der sammenlignes med årets øvrige måneder. Hvis der foretages en sammenligning af restancerne ultimo 2011 med de tilsvarende beløb ved udgangen af marts måned 2012 kan det oplyses, at tilgodehavendet vedr. regninger er nedbragt med over 30 mio. kr. Med disse forbehold er det forvaltningens vurdering, at størrelsen af restancerne hos borgere og virksomheder i kommunen er ca. 13 mio. kr. Disse omfatter naturligvis også restancer hos borgere, hvis betalingsevne er begrænset, og hvor en ekstra indsats følgelig ikke nødvendigvis kan forventes at have stor effekt. Det er forvaltningens vurdering at særligt ift. ejendomsskat og dagpasning, vil en forøget indsats kunne have effekt. Ultimo 2011 var restancerne på disse to områder på ca. 4 mio. kr. Kommunens aktuelle debitorpolitik er den, at Furesø Kommune rykker 2 gange med ca. 14 dages mellemrum, hvorefter beløbet oversendes til SKAT til opkrævning. Det foreslås, at denne politik ændres således, at borgere, som har mellemværende med kommunen, inden oversendelse til SKAT indkaldes til en samtale, hvor en betalingsplan kan aftales. Hvis dette ikke er muligt, vil sagen overgå til SKAT som vanligt. Det er samme model, som er valgt i Allerød Kommune. Ændringen implementeres fra januar 2013 og der budgetteres med et provenu på ca kr. Dette provenu vil ikke indgå i kommunens driftsregnskab men medvirke til at forbedre kommunens likviditet og indgå under posten med finansielle forskydninger.

12 Forslaget indebærer ingen servicemæssige konsekvenser. Forslaget indebærer ingen personalemæssige konsekvenser. Ingen bemærkninger.

Fra: UDVIDELSESKATALOG

Fra: UDVIDELSESKATALOG Fra: UDVIDELSESKATALOG 2013-16 22: Tidlig tværgående indsats for småbørnsfamilier familieuddannelse Effektivisering Budgetreduktion _X Budgetudvidelse (sæt kryds) Økonomiske konsekvenser i Budget 2013

Læs mere

Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge

Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge Børne- og Familierådgivningen Ungeenheden Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge 2 Beskrivelse af iværksættelse af aflastning og anbringelse af børn og unge i henhold

Læs mere

Bilag 2. Tværgående effektiviseringsforslag

Bilag 2. Tværgående effektiviseringsforslag Tværgående forslag Forslag: Reduktion af sygefravær på øvrige områder 1. Beskrivelse af forslaget Beskriv forslagets indhold: Reduktion af kommunens lønsumsrammer med 500.000 kr. i 2010 som incitament

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget

Børne- og Skoleudvalget Børne- og Skoleudvalget BØRNE- OG SKOLEUDVALGET Forslagsnr. Budget Budget Budget Hele 1.000 kr. Budget Korrektionsforslag, der kræver særlig politisk stillingtagen 16 Tildeling dagtilbud lavere beløb pr.

Læs mere

Bilag 1b - Alternativ version af TV01 - Omstilling af familieplejeomra det (TV01c)

Bilag 1b - Alternativ version af TV01 - Omstilling af familieplejeomra det (TV01c) Bilag 1b - Alternativ version af TV01 - Omstilling af familieplejeomra det (TV01c) BUSINESS CASE Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: TV01c: Omstilling af familieplejeområdet

Læs mere

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Ledelsesresumé En tidlig forebyggende indsats, er ikke kun en økonomisk investering, men også en investering i mennesker (Skandia, 2015).

Læs mere

Omstilling og effektivisering

Omstilling og effektivisering Nr. 39 Område: Indsatsområde: Emne: Aftaleholder: Fagudvalg: Funktion: Omstilling og effektivisering Plan og kultur Afbureaukratisering og effektivisering Reduktion i Plan og Kulturs personale Christian

Læs mere

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje 2010-2013 Oversigt over bidrag til råderumspulje Råderumspulje total 75.000 75.000 75.000 75.000 I alt specifikke bidrag til råderumspulje 47.500 46.500 46.500 46.500 Forsikring Reduktion af opsparing

Læs mere

Børn og Skoleudvalget

Børn og Skoleudvalget Børneområdet Forslag nr. 1: Tilsynsbesøg i de enkelte institutioner ændres til hvert andet år 1. Beskrivelse af forslaget Dette forslag indebærer at tilsynsbesøg i de enkelte institutioner ændres fra at

Læs mere

Regelgrundlaget for egenbetaling, herunder fritagelse for egenbetaling, for anbragte børn og unge

Regelgrundlaget for egenbetaling, herunder fritagelse for egenbetaling, for anbragte børn og unge KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen NOTAT 15. februar 2018 Bilag 1. Regelgrundlaget for egenbetaling, herunder fritagelse for egenbetaling, for anbragte børn og unge Reglerne, herunder beløbsgrænserne,

Læs mere

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Børne- og Skoleudvalget tiltrådte den 11.1.2017, at der udarbejdes et notat om konsekvenserne, såfremt udgifterne

Læs mere

BØRNE- og SKOLEUDVALGET

BØRNE- og SKOLEUDVALGET Budgetopfølgning I pr. 31.3. Furesagnr. 190--6498 Budgetopfølgning I pr.: 31. marts Bilag 2 Dato: 27. april s pr. 31.3. Børn og unge med særlige behov Familierådgivningen - opgørelsen vedfører kun den

Læs mere

Nedsættelse af tildeling (normering) til SFO

Nedsættelse af tildeling (normering) til SFO Udvalg BFU Børne- og Familieudvalget 8a SFO-området Nedsættelse af tildeling (normering) til SFO Forslaget indebærer at tildeling pr. barn i SFO nedjusteres. Hvis tildelingen nedjusteres betyder det en

Læs mere

Status på økonomi og handleplan

Status på økonomi og handleplan Status på økonomi og handleplan Børn og familie August 2015 Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Udvikling i økonomien... 3 Udvikling i niveauet for anbringelser...

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen:

Bilag 2. Hovedpunkter i anbringelsesreformen: Bilag 2 Hovedpunkter i anbringelsesreformen: 1. Tidlig og sammenhængende indsats. Forebyggelse og en tidlig indsats er af afgørende betydning for at sikre udsatte børn og unge en god opvækst. Anbringelsesreformen

Læs mere

Emne. Familie og Børn. Dato. Familieplejeafsnittet og rådgivere

Emne. Familie og Børn. Dato. Familieplejeafsnittet og rådgivere Familie og Børn Familieplejeafsnittet og rådgivere Emne Procedure for det personrettede tilsyn med anbragte børn og unge i plejefamilier, netværksfamilier, socialpædagogiske opholdssteder, døgninstitutioner,

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Budget 2016 muligheder og begrænsninger

Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budgetforslag 2016 Velfærd og sundhed Budget 2016 fordelt på hovedpolitikområder Politikområde 2016 priser Regnskab 2014 Korrigeret Budget 2015 Budget 2016 Borgerservice

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2018

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2018 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 1. Kvartal 2018 Formål med Ledelsestilsynet Ledelsestilsynet fungerer som løbende opfølgning på lovmedholdelighed, faglig kvalitet og god dokumentation og

Læs mere

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel Budget og Regnskab Dato: 14. august 2017 Sagsbehandler: vpjb6 Notat Dato: 14. august 2017 Kopi til: Emne: Valg af effektiviseringsmodel Indledning Notatet beskriver alternative modeller for, hvordan Byrådets

Læs mere

I alt mindreudgift Sektor 02 Teknik og Anlæg Bygningsvedligeholdelse

I alt mindreudgift Sektor 02 Teknik og Anlæg Bygningsvedligeholdelse 1 Bilag til Direktionens besparelsen Sektor: Konto Korrigeret Forventet merforbrug + Tekst inkl. begrundelse for mer/mindreforbrug Kontonr. budget 211 regnskab 211 Mindreforbrug - Sektor 2 Teknik og Anlæg

Læs mere

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Baggrund Samlingen

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 3. Kvartal 24. oktober / Anja Franka Andersen, Kenneth Røn Christiansen, Trine Wittrup, Tina Rønstrup / sagsid: 18/10509 Formål med Ledelsestilsynet Ledelsestilsynet

Læs mere

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget 9. oktober 2013 Vedtagne reduktionsforslag Budget 2014-17 Nr. R-101 X Reduktion af budget til arbejdsskader Politikområde 105 Tværgående udgifter Økonomiudvalget Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring

Læs mere

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE INDLEDNING OG BAGGRUND AFGRÆNSNING AF ANALYSESPORET Familieområdet i Randers har, som det er vist i den udførte benchmarkinganalyse

Læs mere

Fælles Indsats status maj 2019

Fælles Indsats status maj 2019 Fælles Indsats status maj 2019 Baseret på projektets baseline marts 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til projekt Fælles Indsats...3 Fælles indsats indgår i kontraktmål for

Læs mere

1. Indledning. De kommunale tilbud og ydelser omfatter:

1. Indledning. De kommunale tilbud og ydelser omfatter: områ debeskrivelse, områ de 517 Udsåtte Børn 1. Indledning. område 517 Udsatte børn omfatter hjælp og støtte til socialt truede eller handicappede børn og unge og deres familier. Området omfatter både

Læs mere

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling

Godkendelse af aktuel status Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling Punkt 3. Godkendelse af aktuel status 2018 - Borgmesterens Forvaltning. Tillægsbevilling 2018-069312 Borgmesterens Forvaltning indstiller, at byrådet godkender, at der til sektor Administration, gives

Læs mere

Bekendtgørelse om plejefamilier

Bekendtgørelse om plejefamilier Bekendtgørelse om plejefamilier I medfør af 66 b, stk. 6, 66 c, stk. 4, og 66 d, stk. stk. 2, i lov om social service jf. lovbekendtgørelse nr. 1114 af 30. august 2018, som ændret ved 1 i lov nr. 1530

Læs mere

Samlede afvigelser. Dagtilbud Dagplejen drift (er indberettet i 2010-budgettet) Fripladser i Dagplejen 0 Fripladser i Daginstitutioner 0

Samlede afvigelser. Dagtilbud Dagplejen drift (er indberettet i 2010-budgettet) Fripladser i Dagplejen 0 Fripladser i Daginstitutioner 0 Udvalget for Børn og Familie Afvigelse 1. kr. Samlede afvigelser Merudgift/ mindreindtægt Mindreudgift/ merindtægt Familie Plejefamilier og opholdssteder m.v. for børn og unge Forebyggende foranstaltninger

Læs mere

Bornholms Regionskommune Budget Besparelsesforslag

Bornholms Regionskommune Budget Besparelsesforslag 61 Økonomi og Personale Økonomi og Personale Besparelse på personaleressourcer i Økonomi og Personale Forslag nr. ØPU-01 1.000 kr. 2015-priser Mindre udgift - 627-627 - 627-627 Nettobesparelse - 627-627

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Internt notatark. Emne: Efterværn i praksis i Kolding Kommune

Internt notatark. Emne: Efterværn i praksis i Kolding Kommune Internt notatark Senior- og Socialforvaltningen Stab for rådgivningsområdet Dato 25. november 2014 Sagsnr. 14/19330 Løbenr. 201133/14 Sagsbehandler René Hansen Direkte telefon 79 79 29 04 E-mail reha@kolding.dk

Læs mere

Bilag 3 - Baggrundsanalyse

Bilag 3 - Baggrundsanalyse KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Socialpolitik og Udvikling NOTAT 11. marts 2019 Bilag 3 - Baggrundsanalyse Nærværende baggrundsanalyse beskriver udfordringerne i forhold til: 1. Økonomisk

Læs mere

Plejefamilieområdet. Spørgsmål og svar

Plejefamilieområdet. Spørgsmål og svar Plejefamilieområdet Spørgsmål og svar 1 Indhold Plejefamilien, hvem og hvordan 1. Hvad er en plejefamilie? 2. Hvad er formålet med at anbringe et barn i en plejefamilie? 3. Hvem kan blive plejefamilie?

Læs mere

Center for Familie - kompetenceplan jf. Serviceloven

Center for Familie - kompetenceplan jf. Serviceloven Center for Familie - kompetenceplan jf. Serviceloven : evilling/beslutning : Distrikt Øst, Vest, Nord, Syd, Specialteamet : ndstilling evillingsmødets deltagere: Familiechef, distriktsledere, afdelingsleder,

Læs mere

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6

:51:24. Budget Skole- og Børneudvalget. Page 1 of 6 13-08-2019 15:51:24 Budget 2020-2023 Page 1 of 6 4101 Øge forældrebetaling til mad i dagtilbud til 72 pct. I loven er der ikke angivet en øvre grænse for forældrebetaling på mad i dagtilbud. I 2019 opkræves

Læs mere

Forslag fra Michele Fejø om at forøge trivslen i de kommunale børneinstitutioner, og at nedbringe sygefraværet og personaleomsætningen

Forslag fra Michele Fejø om at forøge trivslen i de kommunale børneinstitutioner, og at nedbringe sygefraværet og personaleomsætningen Dagsordenpunkt Forslag fra Michele Fejø om at forøge trivslen i de kommunale børneinstitutioner, og at nedbringe sygefraværet og personaleomsætningen dér Beslutning Forslaget blev oversendt til behandling

Læs mere

Muligheder for tilpasning af budgetforslaget

Muligheder for tilpasning af budgetforslaget Muligheder for tilpasning af budgetforslaget 1. Baggrund Som det fremgår af budgetoversigt af 11. august 2014, som er udsendt sammen med dagsordenen til førstebehandling af Budgetforslag 2015 for Rudersdal

Læs mere

Effektiviseringsstrategi

Effektiviseringsstrategi Allerød Kommune Effektiviseringsstrategi 2017-20 Maj 2016 1 Indledning Med afsæt i Allerød Kommunes vision Fælles udvikling i Balance, præsenteres hermed kommunens effektiviseringsstrategi. Fælles - ved

Læs mere

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden

Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering af det samlede bidrag til Fælles IT i perioden Indstilling Til Magistraten (Magistraten) Fra Borgmesterens Afdeling Dato 21. oktober 2015 Finansieringsbidrag til Fælles IT Justering af fordelingsnøgler for afdelingernes finansieringsbidrag samt regulering

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 2. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 2. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 2. Kvartal 2017 Formål og indhold Formålet med at gennemføre ledelsestilsyn er, at: Sikre en lovmedholdelig og god kvalitet i sagsbehandlingen. Skabe grundlag

Læs mere

Bilag 1 - Samlet oversigt over effektiviseringsforslag og endnu ikke behandlede investeringsforslag til Budget 2020 (pixikatalog)

Bilag 1 - Samlet oversigt over effektiviseringsforslag og endnu ikke behandlede investeringsforslag til Budget 2020 (pixikatalog) Bilag 1 - Samlet oversigt over effektiviseringsforslag og endnu ikke behandlede investeringsforslag til Budget 2020 (pixikatalog) Hjemmepleje HJ01 HJ02 HJ03 HJ04 HJ06 Målrettet serviceniveau Vi går på

Læs mere

Budgetnotat vedrørende flerårig effektiviseringsstrategi for Københavns Kommune. 03-09-2010. Sagsnr. 2010-55058

Budgetnotat vedrørende flerårig effektiviseringsstrategi for Københavns Kommune. 03-09-2010. Sagsnr. 2010-55058 Økonomiforvaltningen Center for økonomi & HR NOTAT Budgetnotat vedrørende flerårig effektiviseringsstrategi for Københavns Kommune. Baggrund Københavns Kommune vil i de kommende år stå overfor en række

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 3. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 3. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 3. Kvartal 2017 Formål med Ledelsestilsynet Ledelsestilsynet fungerer som løbende opfølgning på lovmedholdelighed, faglig kvalitet og god dokumentation og

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

Center for Administrativ Service

Center for Administrativ Service 1. primære aktiviteter Primære aktiviteter Der er tale om løn, drifts- og udviklingsbudgettet på følgende områder: (generelt) HR & Kommunikation Sekretariat Digitalisering & Effektivisering Økonomi 2.

Læs mere

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014

Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Bilag: Fra høringsmaterialet, juni 2014 samt opsamling på høringssvar, sept. 2014 Administrative fællesskaber lokalt Der foretages en budgetreduktion på 4,8 mio. kr. årligt. Administrative fællesskaber

Læs mere

Budget behandling af spareforslag til "Katalog 2017" S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU

Budget behandling af spareforslag til Katalog 2017 S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Budget 2017-2020 - behandling af spareforslag til "Katalog 2017" 00.30.10.S00 15/20661 Åben sag Sagsgang: VPU Sagsfremstilling Kommunalbestyrelsen besluttede på sit møde den 21. nuar 2016, at der skal

Læs mere

Hospitalers, virksomheders og koncerncentrenes forslag til effektiviseringer og bedre ressourceudnyttelse

Hospitalers, virksomheders og koncerncentrenes forslag til effektiviseringer og bedre ressourceudnyttelse Opgang Blok A Afsnit 1. sal Center for Økonomi Budget og Byggestyring Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 59 17 Mail oekonomi@regionh.dk Web www.regionh.dk CVR/SE-nr: 30113721

Læs mere

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme: Sundhed og forebyggelse

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme: Sundhed og forebyggelse SOCIAL OG SUNDHED Dato: 12. oktober 2016 Tlf. dir.: 4477 3428 E-mail: tgl@balk.dk Kontakt: Tina Gleerup Sagsid: 00.30.14-G01-10-16 Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme:

Læs mere

Aftale mellem direktionen og chefen for Dagtilbud for 2012

Aftale mellem direktionen og chefen for Dagtilbud for 2012 Aftale mellem direktionen og chefen for Dagtilbud for Chefen for Dagtilbud er forpligtet til at arbejde målrettet på at efterleve og opfylde aftalens indhold, herunder nedenstående politiske mål. Indsatsområder

Læs mere

Kvalitetsstandard Handleplan

Kvalitetsstandard Handleplan Aabenraa kommune Juni 2018 Kvalitetsstandard Handleplan Indhold Handleplansmøder... 1 Hvornår skal der udarbejdes handleplaner... 2 Indhold i handleplaner... 3 Særligt for døgnanbringelser i Aabenraa kommune...

Læs mere

Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter:

Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter: Svendborg kommune Familieafdelingen 19. april 2010 Notat vedr. budgetopfølgning i Familieafdelingen med beskrivelse af konsekvenser og følgeudgifter: Udgangspunkt: Familieafdelingens budget for 2010 udgør

Læs mere

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010

Det koordinerede borgerforløb. Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb Sundheds- og Ældreafdelingen januar 2010 Det koordinerede borgerforløb... 1 Resumé... 2 1. Oplæg til ny organisering af rehabilitering og det sammenhængende borgerforløb...

Læs mere

Tekniske besparelsespotentialer på børne- og ungeområdet

Tekniske besparelsespotentialer på børne- og ungeområdet e besparelsespotentialer på børne- og ungeområdet Center for Økonomi og Personale, april 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Besparelsespotentialer... 4 3. Samlet oversigt over teknisk besparelsespotentiale

Læs mere

December December December

December December December 1. Udvikling på opkrævningsområdet. På landsplan er de samlede kommunale restancer steget siden 2006 med mere end 40 procent. Fra cirka 8,3 mia. kroner til 11,9 mia. kroner. Det er dog ikke alle 11,9 mia.

Læs mere

Der er behov for at revidere budgettet for anbringelser for 2015 på grund af fejl i beregningsgrundlaget samt nye opgaver.

Der er behov for at revidere budgettet for anbringelser for 2015 på grund af fejl i beregningsgrundlaget samt nye opgaver. Sagsnr. 00.01.00-P15-2-14 Cpr. Nr. Dato 28-2-2015 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Revideret budget 2015 Der er behov for at revidere budgettet for anbringelser for 2015 på grund af fejl i beregningsgrundlaget

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Hovedkonto 7. Renter og finansiering

Hovedkonto 7. Renter og finansiering Hovedkonto 7. Renter og finansiering - 318-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 7 består af renter, tilskud og udligning, skatter m.v. Renterne omfatter renteindtægter

Læs mere

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget November 2018 Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget 2019-22 0 Indledning Effektiviseringskatalog Fagudvalgenes arbejde med effektiviseringer af driften sker med udgangspunkt i den af Byrådet vedtagne

Læs mere

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 6 Kvalitetsstandard for merudgifter vedrørende forsørgelse af børn med nedsat funktionsevne. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for

Læs mere

Lov- og cirkulære. Budget

Lov- og cirkulære. Budget Lov- og cirkulære Budget 2015-2018 Lov og cirkulære korrektioner budget 2015-2018 Udvalg Nr. Tekst 2015 2016 2017 2018 LC501 Effektiviseringer på beredskabsområdet -1,173-1,173-1,173 LC502 Effektivisering

Læs mere

Madservice. Drifts- og udviklingsaftale 2015. Gyldigheden af aftalen bekræftes herved:

Madservice. Drifts- og udviklingsaftale 2015. Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Madservice Drifts- og Kirsten Dyrholm Hansen Afdelingschef Gitte Larsen Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Egon Fræhr Borgmester Sonja Miltersen Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler

Læs mere

Ø113 Ændrede ansættelsesforhold for plejefamilier

Ø113 Ændrede ansættelsesforhold for plejefamilier Socialforvaltningen BUDGETNOTAT Ø113 Ændrede ansættelsesforhold for plejefamilier Baggrund Socialudvalget besluttede d. 27. maj 2015 at tage en drøftelse af plejefamiliers ansættelsesforhold. Socialudvalget

Læs mere

Justering praktisk pædagogisk støtte

Justering praktisk pædagogisk støtte Justering praktisk pædagogisk støtte Serviceudgift Børne- og Familie Forebyggende foranstaltninger Kontonr.: 5212000509 Budget ændring 0,000 0,000-1,441-2,016 Nedjustering af rammen til praktisk pædagogisk

Læs mere

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015 3 Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget - Drift

Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget - Drift MTE 1 - Servicetilpasning grønne områder Omkostningsreduktioner Udgifter -1.000-1.000-1.000-1.000 Netto -1.000-1.000-1.000-1.000 Ved at sænke frekvensen i plejen og renholdelsen af rabatarealer, de kommunale

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer,

Læs mere

Økonomisk strategi for Ballerup Kommune

Økonomisk strategi for Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 14. juni 2018 Tlf. dir.: 4477 2209 E-mail: cbd@balk.dk Kontakt: Christian Boe Dalskov Sagsid: 00.30.04-P15-1-18 Økonomisk strategi for Ballerup Kommune Formål Formålet med den økonomiske

Læs mere

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast)

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) Revideret 2016 Indhold Indledning...2 Målgruppe...2 Indsatser på dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Bekendtgørelse om plejefamilier

Bekendtgørelse om plejefamilier Bekendtgørelse om plejefamilier I medfør af 66 a, stk. 7, i lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 1093 af 5. september 2013 som ændret ved lov nr. 651 af 12. juni 2013, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

Roskilde Kommune Side 2 af 6 Analyser til budget 2019 vedr. skoleområdet

Roskilde Kommune Side 2 af 6 Analyser til budget 2019 vedr. skoleområdet Roskilde Kommune Sammenfatning af analyser til budget 2019 vedr. skoleområdet 27. juni 2018 Roskilde Kommune Side 2 af 6 1 Indledning Roskilde Kommune har iværksat to temaanalyser i forbindelse med budgetlægningen

Læs mere

Notat. Aarhus Kommune. Udviklingen i antal anbringelser halvår 2014 Socialudvalget. Kopi til. Socialforvaltningen. Den 22.

Notat. Aarhus Kommune. Udviklingen i antal anbringelser halvår 2014 Socialudvalget. Kopi til. Socialforvaltningen. Den 22. Notat Emne Til Kopi til Udviklingen i antal anbringelser 2007 1. halvår Socialudvalget Aarhus Kommune Den 22. september I dette notat gives et overblik over udviklingen i antal anbringelser opdelt på følgende

Læs mere

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Økonomidir. område Ramsherred 5 5700 Svendborg Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 21 34 76 I forhold til prisafprøvning/konkurrenceudsættelse peges der på, at der

Læs mere

Allerød Kommunes Effektiviseringsstrategi

Allerød Kommunes Effektiviseringsstrategi Allerød Kommune Allerød Kommunes Effektiviseringsstrategi 2017-20 April 2016 1 Indledning Med afsæt i Allerød Kommunes vision Fælles udvikling i Balance præsenteres hermed kommunens effektiviseringsstrategien.

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

NOTAT. Forenklet model for tilskud til BPA

NOTAT. Forenklet model for tilskud til BPA NOTAT Forenklet model for tilskud til BPA Indledning Kommunerne har administrative byrder ved sagsbehandling i sager vedr. borgerstyret personlig assistance (BPA). Tilsvarende oplever borgerne, der modtager

Læs mere

Budgetstrategi 2014 2017

Budgetstrategi 2014 2017 Budgetstrategi 2014 2017 Indledning Den økonomiske situation Kommunerne står i en vanskelig økonomisk situation. Finanskrisen har betydet stagnerende vækst, faldende skatteindtægter og stigende ledighed.

Læs mere

Analyse af serviceudgifter i BUF, SOF og SUF

Analyse af serviceudgifter i BUF, SOF og SUF Projekt enhedspriser: Analyse af serviceudgifter i BUF, SOF og SUF Center for økonomi og HR Københavns Kommune www.kk.dk www.kk.dk Side Side 2 / Dagpasning - KK har højere udgifter til dagpasning end andre

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 1. Kvartal 2017 Formål og indhold Formålet med at gennemføre ledelsestilsyn er, at: Sikre en lovmedholdelig og god kvalitet i sagsbehandlingen. Skabe grundlag

Læs mere

NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge

NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge Børn og Unge Sagsnr. 302754 Brevid. 2827080 Ref. PIWI Dir. tlf. 46 31 59 62 piawi@roskilde.dk NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge 31. maj 2018

Læs mere

Balanceplan for Service Område 16, Børn og Forebyggelse

Balanceplan for Service Område 16, Børn og Forebyggelse Balanceplan for Service Område 16, Børn og Forebyggelse Serviceområde 16 forventer et merforbrug på ca. 20 mio. kr. Forvaltningen foreslå en udgiftsreduktionsplan som forløber sideløbende med udrulningen

Læs mere

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015 Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Stinne Højer Mathiasen, Programleder Trine Nanfeldt, Teamleder Se også:

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Status på restancer til Faxe Kommune.

Status på restancer til Faxe Kommune. Status på restancer til Faxe Kommune. (udarbejdet af Opkrævningsafdelingen, april 2019) Ifølge restanceopgørelsen pr. ultimo februar 2019 har Faxe Kommune et tilgodehavende på 40,2 mio. kr., hvoraf 37,1

Læs mere

Omstilling, effektivisering og innovation

Omstilling, effektivisering og innovation Nr. 38 Område: Indsatsområde: Emne: Fagudvalg: Funktion: Forslagsstiller: Omstilling, effektivisering og innovation Administration/stabe Strukturtilpasning Engangsbesparelse - Fællessekretariatet Økonomiudvalg

Læs mere

Udgifter til reformen af førtidspension og fleksjob

Udgifter til reformen af førtidspension og fleksjob Udgifter til reformen af førtidspension og fleksjob 20. juni 2013 Sagsbeh: CS SSA, Budget og Analyse Den 1. januar 2013 trådte regeringens reform vedrørende førtidspension og fleksjob i kraft. Reformen

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Høringssvar til Budget fra medarbejdersiden i SMU administration

Høringssvar til Budget fra medarbejdersiden i SMU administration Administration 15. september 2016 Høringssvar til Budget 2016-2019 fra medarbejdersiden i MU administration MU administration tager baggrunden for budgettet og de nuværende og kommende økonomiske udfordringer

Læs mere

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt

Elever i specialpædagogiske tilbud i alt Antal elever i specialklasse Andel elever i specialpædagogiske tilbud i alt Emne: Til Kopi til Budgetudfordringer på det specialpædagogiske område Børn og Unge-udvalget Side 1 af 5 Indledning Formålet med dette notat er at lave en kort sammenfatning af de budgetudfordringer, som

Læs mere

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

Oversigt over besparelsesforslag på Ældre, Social og Sundhed

Oversigt over besparelsesforslag på Ældre, Social og Sundhed Oversigt over besparelsesforslag på Ældre, Social og Sundhed Beløb i 1.000 kr., 2018-priser 2019 2020 2021 2022 Udvalgets samlede ramme 822.846 858.781 869.282 869.282 Beløb i 1.000 kr., 2018-priser 2019

Læs mere

Familie. Børn & Familieudvalget Regnskab Området omfatter Børn og ungeområdet, fordelt på følgende underopdelinger: Årets forløb kort fortalt

Familie. Børn & Familieudvalget Regnskab Området omfatter Børn og ungeområdet, fordelt på følgende underopdelinger: Årets forløb kort fortalt Området omfatter Børn og ungeområdet, fordelt på følgende underopdelinger: Rammebelagt område: Specialbørnehaver Anbringelsesområdet Egne forebyggende foranstaltninger Private forebyggende foranstaltninger

Læs mere

Ønsker til kvalitetsudvikling af plejefamilieområdet

Ønsker til kvalitetsudvikling af plejefamilieområdet Notat Dato 12. oktober 2017 MEG Side 1 af 5 Ønsker til kvalitetsudvikling af plejefamilieområdet Baggrund tendenser i anvendelsen af plejefamilier Udviklingen af anbringelsesområdet er de sidste 5-10 år

Læs mere