TEKNIKFAG HTX TEKNISK GYMNASIUM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEKNIKFAG HTX TEKNISK GYMNASIUM"

Transkript

1 TEKNIKFAG HTX TEKNISK GYMNASIUM

2 Teknikfag På 3. år på HTX uddannelsen kommer teknikfaget på skemaet. Det fylder ca. halvanden dag om ugen. Det obligatoriske teknikfag kan vælges frit på tværs af studieretningerne. I teknikfaget kan du være kreativ og afprøve dine idéer med forsøg eller konkrete produkter Teknikfag Teknisk Gymnasium Århus Byggeri og energi 1 p Arkitektur og rum 2 p Elektronik og it 2 p It styring og konstruktion 2 p Mode og beklædning 2 p Sundhed og livsstil 3 p 1 Tilhører i bekendtgørelsen teknikfaget Byggeri og energi 2 Tilhører i bekendtgørelsen teknikfaget Design og produktion 3 Tilhører i bekendtgørelsen teknikfaget Proces, levnedsmiddel og sundhed For yderligere information, kontakt studievejlederen på : Teknisk Gymnasium Århus T

3 Arkitektur og rum Design og produktion I Arkitektur og rum får du et bredt kendskab til design af de rum, der omgiver os som fx et torv eller et idrætsanlæg. Endvidere vil du få indblik i produktdesign og fremstilling af industrielle træbaserede produkter. Det kan fx. være en prototype på et møbel eller et nyt koncept til køkkenet. Faget bygger videre på dine erfaringer fra teknologiundervisningen. Det er ikke et krav, at du skal kunne tegne eller har erfaring i at arbejde i træværkstedet. Du skal have lyst til at arbejde med arkitektur herunder anvendelse af it samt fremstilling af produkter i træ eller træbaserede materialer. Vi arbejder bl.a. med ideudvikling, arkitektur, 2D- og 3D- visualisering og fremstilling af prototyper og arbejdstegninger. Der foretages en teknologisk og miljømæssig vurdering af de anvendte materialer. I undervisningen inddrages relevante virksomhedsbesøg som fx besøg på møbelfabrik, messe eller tegnestue. Der gennemføres normalt fire projekter i årets løb. Det første kunne eksempelvis dreje sig om indretning af et nyt byrum (et torv) med en visualisering og fremstilling af et mindre produkt. Det andet projekt kunne være indretning af en bolig med visualisering og fremstilling af et produkt. Det tredje projekt vælges frit inden for bekendtgørelsens rammer. Det sidste projekt er eksamensprojektet. Her er der flere brede oplæg at vælge mellem.

4 Byggeri og energi Byggeri og energi I teknikfaget Byggeri og energi ligger hovedvægten på byggeri. Du får et bredt teoretisk og praktisk kendskab til de områder, der knytter sig til projektering og opførelse af bygninger. Du får herved et godt kendskab til det byggetekniske område. Vi beskæftiger os med temaerne bygningskonstruktion, landmåling og anlægsarbejde. Planlægning, projektering, energi og miljø vil også indgå i undervisningen. Med udgangspunkt i 3 4 virksomhedsbesøg, som fx industrimesse, byggepladser mv. får du et helhedsindtryk af byggeprocessen. Den praktiske del af projekterne udføres i byggeværkstedet, hvor der arbejdes med opbygning af konstruktioner, herunder væg- og tagkonstruktioner. 2- og 3D- programmer anvendes til dokumentation af arbejdet fra ide til færdigt produkt. Temaer som arkitektur, økonomi, forsyning og bortskaffelse, dimensio-nering, energiberegninger m.m. indgår i undervisningen Der gennemføres normalt fire projekter i årets løb: Det første projekt har vi kaldt huset, hvor vi arbejder med landmåling og arkitektur. Det andet projekt omhandler bygningskonstruktioner, hvor vi fokuserer på opbygning af væg- og gulvkonstruktioner. I det tredje projekt projekterer vi en mindre bygning. Fjerde projekt er eksamensprojektet. Her er der flere oplæg at vælge mellem.

5 Elektronik og it Design og produktion I Elektronik og it lærer du at udvikle og bygge produkter inden for analog- og digitalteknik samt programmerbar elektronik. Du bliver i stand til at udvikle elektronik, koble det sammen med en PC eller en mikrocontroller og programmere den til fx at hente data ind fra knapper eller sensorer eller styre stepmotorer. Du lærer at bruge computeren til afprøvning af kredsløb ved simulering, tegning af diagrammer og printudlægning i forbindelse med printfremstilling. Dit kendskab til elektronik vil bl.a. omfatte komponenterne AD- og DA-convertere, mikrocontrollere og diverse integrerede digitale kredsløb samt operationsforstærkere, transistorer og lignende komponenter. Du behøver ikke at have kendskab til elektronik på forhånd. I projekterne vil der være indlagt klasseundervisning i de grundlæggende praktiske og teoretiske emner. Der gennemføres ca. 4-5 projekter i årets løb fx: Analoge og digitale projekter (evt. i kombination), hvor du vil lære om diagramtegning, kredsløbssimulering og grundlæggende kredsløbsteori samt logiske kredsløb fx gates og tællere. Programmerbar elektronik, hvor du fx programmerer en mikrocontroller i forbindelse med styring, overvågning eller regulering. Frie projekter som vælges inden for bekendtgørelsens rammer. Eksamensprojektet, hvor der er flere brede oplæg at vælge mellem. Alle projektforløb ledsages af skriftlige afleveringer, tekniske journaler eller rapporter.

6 It- styring og konstruktion (robotteknologi) Design og produktion I faget Robotteknologi får du et bredt kendskab til de emner fra elektronik og mekanik, som ligger bag robotteknologi. Disse emner vil indgå i projekterne, hvor I selv udvikler robotter med forskellige funktioner. Du behøver ikke på forhånd at have kendskab til elektronik og mekanik. Der gennemføres normalt omkring fire projekter i årets løb, eksempelvis: Udvikling af en dåseøl/-sodavands kastemaskine Udvikling af spil vha. robotteknologi Udvikling af produktionsudstyr/transportsystemer, køretøjer enten fjernstyrede eller programmerede Eksamensprojekt med et emne du selv har valgt ud fra et af fire brede oloplæg I faget vil vi arbejde med udformning af bevægelige mekanismer (vha. bl.a. pneumatik og motorer), 3D tegning, dimensionering (dvs. beregninger på konstruktionerne), kredsløb til styring af stepmotorer og jævnstrømsmotorer og programmering af mikrokontrollere. I undervisningen inddrages relevante virksomhedsbesøg, eksempelvis hos Crisplant, som udvikler og producerer transportanlæg til bl.a. bagagetransport i lufthavne.

7 Mode og beklædning Design og produktion I Mode og beklædning får du et bredt kendskab til udvikling af produkter inden for beklædnings- og tekstilområdet. Du vil blive i stand til at udvikle og fremstille dele af en kollektion herunder udføre croquistegning og arbejdstegninger og foretage modelkonstruktion. Endvidere vil du ud-bygge din viden om materialer, mønsterkonstruktion og syning. Faget bygger på erfaringerne fra teknologiundervisningen. Der er ikke krav om, at du skal kunne sy og tegne blot skal du have lyst til at arbejde med mode og beklædning. Du lærer bl.a. forskellige teknikker til fremstilling af produkter på en økonomisk måde og med brug af relevante industrimaskiner. Der arbejdes også med materialernes oprindelse, struktur og anvendelsesmulig-heder med henblik på at vælge relevante råmaterialer til dine produkter. I nogle forløb benyttes værksteder og laboratorier på Teko i Herning. Der gennemføres normalt fire projektforløb i løbet af året. Det første projekt har vi indledt med studietur til København, hvor vi har besøgt modemesser, museer og udstillinger. Temaet har været re-design af en genbrugsskjorte med fokus på periode og idéudvikling. I det andet projekt har vi fremstillet en beklædningsdel efter eget valg med fokus på materialeteknologi. I det tredje projekt har vi udvalgt et dansk tøjfirma og designet en mindre kollektion til firmaets målgruppe. Sidste projekt er eksamensprojektet. Her er der flere brede oplæg at vælge mellem.

8 Sundhed og livsstil Proces og levnedsmiddel Faget er for dig der er interesseret i temaet sundhed og livsstil. Igennem 4-5 projekter lærer du at planlægge, beskrive og gennemføre en forsøgsrække som omhandler kroppen og kosten. I løbet af projekterne arbejder vi med spørgsmål som: Hvordan fremstilles mad, og hvordan analyseres madens kvalitet? Hvad er hygiejne? Hvad sker der med råvarerne fra jord til bord. Hvordan kan danskernes sundhedstilstand forbedres? Hvad kan vi bruge bioteknologi til? Hvilke biokemiske processer kan vi udnytte? vad er en sund livsstil? Hvilke miljømæssige faktorer er væsentlige for vores sundhedstilstand? Undervisningen indeholder laboratorie- og køkkenarbejde, hvor du fremstiller madvarer og udfører analyser på levnedsmidler. Processerne skal optimeres og produktionen vurderes i forhold til kvalitet og den gældende lovgivning på området. Du vil opnå laboratorietekniske færdigheder i faget. Derudover kan undervisningen indeholde tavleundervisning, informationssøgning, undersøgelse af befolkningsgrupper og virksomhedsbesøg. Efter hver projekt er det naturligt at afslutte med en fremlæggelse og en projektrapport.

Vejledning / Råd og vink Htx-bekendtgørelsen Teknikfag A Design og produktion

Vejledning / Råd og vink Htx-bekendtgørelsen Teknikfag A Design og produktion Vejledning / Råd og vink Htx-bekendtgørelsen Teknikfag A Design og produktion Ministeriet for Børn og Undervisning Kontor for gymnasiale uddannelser 2012 Htx-bekendtgørelsen juni 2012 bilag 26 1 Teknikfag

Læs mere

De fire gymnasiale uddannelser

De fire gymnasiale uddannelser De fire gymnasiale uddannelser De følgende fire gymnasiale uddannelser forbereder dig til at kunne fortsætte på en videregående uddannelse. hf hhx htx stx højere forberedelseseksamen, 2-årig uddannelse

Læs mere

Vejledning / Råd og vink Htx-bekendtgørelsen Teknikfag A Proces, levnedsmiddel og sundhed

Vejledning / Råd og vink Htx-bekendtgørelsen Teknikfag A Proces, levnedsmiddel og sundhed Vejledning / Råd og vink Htx-bekendtgørelsen Teknikfag A Proces, levnedsmiddel og sundhed Ministeriet for Børn og Undervisning Kontor for gymnasiale uddannelser 2012 Teknikfag A: Proces, levnedsmiddel

Læs mere

10CV STUDIERETNINGSOG FAGBROCHURE

10CV STUDIERETNINGSOG FAGBROCHURE 10CV STUDIERETNINGSOG FAGBROCHURE 2015/2016 STUDIERETNINGER - TEMAFAG - VALGFAG 10 CV STUDIERETNINGER De 6 studieretninger giver dig mulighed for at specialisere dig i den retning, du gerne vil alt efter

Læs mere

Bilag 1-59: Læreplaner for fagene i den gymnasiale uddannelse

Bilag 1-59: Læreplaner for fagene i den gymnasiale uddannelse Bilag 1-59: Læreplaner for fagene i den gymnasiale uddannelse Oversigt: Alle fag: 1 Afsætning A... 13 2 Afsætning B... 17 3 Arktisk teknologi B... 22 4 Arktisk teknologi C... 29 5 Billedkunst B... 34 6

Læs mere

Fremtek 18. august 2014 Kort beskrivelse af indholdet i skolerne forløb, og uddrag af evalueringerne.

Fremtek 18. august 2014 Kort beskrivelse af indholdet i skolerne forløb, og uddrag af evalueringerne. Fremtek 18. august 2014 Kort beskrivelse af indholdet i skolerne forløb, og uddrag af evalueringerne. Kort beskrivelse af forløbet 3D print Uddrag af evalueringen Torsted Skole 8. klasse Produktudvikling

Læs mere

10. klasse et anderledes skoleår 2015/2016 På Hadsten Skole i Hadsten eller. På Skovvangsskolen i Hammel

10. klasse et anderledes skoleår 2015/2016 På Hadsten Skole i Hadsten eller. På Skovvangsskolen i Hammel 10. klasse et anderledes skoleår 2015/2016 På Hadsten Skole i Hadsten eller På Skovvangsskolen i Hammel 1 o Ønsker du afklaring på din uddannelsesretning? o Har du brug for et år med både faglige og sociale

Læs mere

10CV FAG OG STUDIERETNINGER

10CV FAG OG STUDIERETNINGER 10CV FAG OG STUDIERETNINGER 2014/2015 10. Classic Side 2 Studieretninger Side 3-4 Temafag Side 5-7 Tilbudsfag Side 8-10 10 CV 10. CLASSIC 10. Classic er den individuelle 10CV, hvor du vil møde masser af

Læs mere

Tag jeres elever med til sjove oplevelser på vores skole

Tag jeres elever med til sjove oplevelser på vores skole Oplev Mercantec! Tilbud til vejledere og undervisere på folkeskolerne i Viborg Kommune Tag jeres elever med til sjove oplevelser på vores skole - kom og prøv at arbejde i de praktiske værksteder, eller

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om automatik- og procesuddannelsen

Vejledning til bekendtgørelse om automatik- og procesuddannelsen Vejledning til bekendtgørelse om automatik- og procesuddannelsen Forord Denne vejledning knytter sig til Bekendtgørelse nr. 738 af 28. juni 2006. Den til enhver tid gældende vejledning for en erhvervsuddannelse

Læs mere

Vejledning / Råd og vink Forsøgsfag på hhx Informationsteknologi B. Undervisningsministeriet Kontoret for de gymnasiale uddannelser 2014

Vejledning / Råd og vink Forsøgsfag på hhx Informationsteknologi B. Undervisningsministeriet Kontoret for de gymnasiale uddannelser 2014 Vejledning / Råd og vink Forsøgsfag på hhx Informationsteknologi B Undervisningsministeriet Kontoret for de gymnasiale uddannelser 2014 Informationsteknologi B hhx Vejledning / Råd og vink Kontoret for

Læs mere

First lego league. En vejledning til skole- og fritidshold 2013

First lego league. En vejledning til skole- og fritidshold 2013 First lego league En vejledning til skole- og fritidshold 2013 Innholdsfortegnelse Velkommen som vejleder i FLL! I dette dokumentet finder du al den information du har brug for når du skal deltage i projektet.

Læs mere

EN BESKRIVELSE AF KERNEFAGLIGHEDEN - DE LIVSPRAKTISKE OG ERHVERVSRETTEDE FAG

EN BESKRIVELSE AF KERNEFAGLIGHEDEN - DE LIVSPRAKTISKE OG ERHVERVSRETTEDE FAG EN BESKRIVELSE AF KERNEFAGLIGHEDEN - DE LIVSPRAKTISKE OG ERHVERVSRETTEDE FAG August 2012 1 Indledning De frie fagskoler repræsenterer traditionelt et stærkt fagligt rum defineret ved klassiske dyder og

Læs mere

TEKNIK, DESIGN OG KONSTRUKTION

TEKNIK, DESIGN OG KONSTRUKTION TAG EN UDDANNELSE INDEN FOR TEKNIK, DESIGN OG KONSTRUKTION UDDANNELSESMAGASIN TEKNISK LANDSFORBUND // KREATIVE SPECIALISTER 02-03 indhold Uddannelsesbeskrivelse med jobprofiler TEKNISK LANDSFORBUND Nørre

Læs mere

Vejledning / Råd og vink. Hhx-bekendtgørelsen IT B. Undervisningsministeriet Kontoret for gymnasiale uddannelser 2014

Vejledning / Råd og vink. Hhx-bekendtgørelsen IT B. Undervisningsministeriet Kontoret for gymnasiale uddannelser 2014 Vejledning / Råd og vink Hhx-bekendtgørelsen IT B Undervisningsministeriet Kontoret for gymnasiale uddannelser 2014 IT B hhx Vejledning / Råd og vink Kontoret for gymnasiale uddannelser 2014 Alle bestemmelser,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: Maj-juni 2012 HTX Vibenhus

Læs mere

Esnord.dk. Bæredygtig teknologi løs fremtidens miljøproblemer på den fede måde! EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS

Esnord.dk. Bæredygtig teknologi løs fremtidens miljøproblemer på den fede måde! EUD EUX HG HHX HTX 10 KURSUS Bæredygtig teknologi løs fremtidens miljøproblemer på den fede måde! Bæredygtig teknologi er grundforløbet for dig, der lige har afsluttet 9. eller 10. klasse og har lyst til at uddanne dig inden for et

Læs mere

STUDIEORDNING Installatøruddannelsen (AK)

STUDIEORDNING Installatøruddannelsen (AK) STUDIEORDNING Installatøruddannelsen (AK) Erhvervsakademi Sjælland (EASJ) Campus Nykøbing Falster 2012-2013 1 Forord Kort om uddannelsen samt jobmuligheder En toårig uddannelse inden for det tekniske område.

Læs mere

Vejledning til grundfaget design fagbilag nr. 4

Vejledning til grundfaget design fagbilag nr. 4 1 Vejledning til grundfaget design fagbilag nr. 4 Gældende fra Juli 2011 Uddannelsesstyrelsen, Afdelingen for erhvervsrettede uddannelser Indledning Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen

Læs mere

Den gode projektbeskrivelse

Den gode projektbeskrivelse Den gode projektbeskrivelse Værktøjskasse Den gode projektbeskrivelse Udviklet af Dansk Bygningsarv, 2012. Figurerne i målhieraki, interessentanalyse og milepælsplan er udviklet med inspiration fra bogen

Læs mere

Diplomingeniør i Maskinteknik Bachelor of Mechanical Engineering

Diplomingeniør i Maskinteknik Bachelor of Mechanical Engineering Kapitel 9 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for uddannelsen til: Diplomingeniør i Maskinteknik Bachelor of Mechanical Engineering Studiestart september 2008 1 1 Jobprofiler Maskiningeniørens

Læs mere

Spørgetime. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm..

Spørgetime. Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.. Design og Produktion, Elektronik ( redigeret 13/6-2015 ) Først gennemgår jeg slagets gang, derefter tjekker vi tidsplanen, og så må I spørge om elektronik mm.. Aflevere bøger, fumlebrædder, mm, oprydde

Læs mere

Fagretninger - for dig, der vil og kan

Fagretninger - for dig, der vil og kan Erhvervsskolen Nordsjælland Fagretninger - for dig, der vil og kan Sådan starter du på en ERHVERVSUDDANNELSE efter 9. eller 10. klasse Esnord.dk Erhvervsskolen Nordsjælland EUD EUX HHX HTX 10 KURSUS 1

Læs mere

Fagretninger på Esnord for dig, der vil tage en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse

Fagretninger på Esnord for dig, der vil tage en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse fagretninger Fagretninger på Esnord for dig, der vil tage en erhvervsuddannelse efter 9. eller 10. klasse 1 Indhold Velkommen... 3 Mad og oplevelser... 4 Etablering og udvikling... 6 Benzin og spænding

Læs mere

INDHOLDS- OG ÅRSPLAN. for ODENSE FAGSKOLE 2013-2014

INDHOLDS- OG ÅRSPLAN. for ODENSE FAGSKOLE 2013-2014 INDHOLDS- OG ÅRSPLAN for ODENSE FAGSKOLE 2013-2014 sfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 1.1 Parat til erhvervsuddannelse... 4 1.2 Demokrati... 4 1.3 Selvevalueringer... 4 1.4 Nathalie og Odense Fagskole... 4

Læs mere

1. Identitet og formål 2 1.1 Identitet 2 1.2 Formål 2. 2. Faglige mål og fagligt indhold 3 2.1 Faglige mål 3 2.2 Fagligt indhold 6

1. Identitet og formål 2 1.1 Identitet 2 1.2 Formål 2. 2. Faglige mål og fagligt indhold 3 2.1 Faglige mål 3 2.2 Fagligt indhold 6 Naturvidenskabeligt grundforløb - Stx Vejledning / Råd og vink Gymnasieafdelingen 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene

Læs mere

Indholdsplan for Linieskolen 2013/14

Indholdsplan for Linieskolen 2013/14 Indholdsplan for Linieskolen 2013/14 1 Indholdsfortegnelse Indledning og præsentation af Linieskolen s. 3 Madlavning s. 5 Kost og sundhed s. 6 Håndens fag s. 7 Idræt s. 8 Familie og samfund s. 8 Boglige

Læs mere

DIPLOMINGENIØR I INTEGRERET DESIGN BEng in Integrated Design Engineering

DIPLOMINGENIØR I INTEGRERET DESIGN BEng in Integrated Design Engineering Kapitel 9 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for uddannelsen til: DIPLOMINGENIØR I INTEGRERET DESIGN BEng in Integrated Design Engineering Studiestart september 2011, Version 1.0 Studieordningen

Læs mere

Dagskolen på Tvind. Undervisningsplan 2013/14

Dagskolen på Tvind. Undervisningsplan 2013/14 Dagskolen på Tvind Undervisningsplan 2013/14 1 Skolens historie 2 Skolens formål 2 Skolens værdigrundlag 2 Skolens elevgruppe 3 Skolens medarbejdere 2 Organisering af elever og lærere 4 Skoleåret beskrives

Læs mere

Master i teknisk-videnskabelig miljøvurdering

Master i teknisk-videnskabelig miljøvurdering Efter- og videreuddannelse Master i teknisk-videnskabelig miljøvurdering AAU2008-09 Indhold Miljøvurdering... 3 Uddannelsens formål... 4 Målgruppe og jobprofil... 4 Indhold og opbygning... 5 Arbejdsform...

Læs mere