Følgegruppe til Region Midtjyllands Råstofplan 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Følgegruppe til Region Midtjyllands Råstofplan 2016"

Transkript

1 Regionshuset Viborg Regional Udvikling milø Følgegruppe til Region Midtjyllands Råstofplan 2016 Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel Referat fra 1. møde i følgegruppe den 3. oktober 2014 kl Dato J. nr Deltagere: - Poul Konrad Beck, Direktør, Dansand A/S for Danske Råstoffer - Nanna Swane Lund, Geolog, NCC for Danske Råstoffer - Per-Ulrik Jensen, Råstofchef Jylland, Nymølle a/s for DI råstof - Kresten Ejlskov Hansen, Direktør, Pipers Teglværker A/S for Kalk- og Teglværksforeningen - Karina Anna Petersen, Chefkonsulent, Vejdirektoratet - Anders Ahrenfeldt, Næstformand Dansk Landbrug (LMO) - Ove Nørregaard, Agronom, Randers kommune for Kommunekontaktrådet (KKR) i Region Midtjylland - Hans Fredborg, Vicedirektør, Region Midtjylland Lars Ernst, Geolog, Region Midtjylland - Lars Ernst, Geolog, Region Midtjylland - Lars Kristiansen, Geolog, Region Midtjylland (Ref.) - Jytte Gert Simonsen, Civilingeniør, Region Midtjylland (Ref.) Lars Kristiansen Tel Jytte Gert Simonsen Tel miljoe@ru.rm.dk KS.: LE Side 1 Der var afbud fra: - Niels Markussen, Ingeniør, Randers kommune for Kommunekontaktrådet (KKR) i Region Midtjylland - Ole Kisum, Vejdirektoratet - Klaus Høeg for Dansk Landbrug (LMO) - Leif Pedersen, Forstkandidat, Region Midtjylland Fraværende uden afbud: - Kaj Kristensen, Bording, for Danmarks Naturfredningsforening (DN), Samråd Vest - Axel Lindgreen, Struer for Friluftsrådet Indledningsvis blev der spurgt om der var bemærkninger/tilføjelser til den af 19. september 2014 fremsendte dagsorden. Der var ingen tilføjelser dagsordenen, der herefter (stort set) blev fulgt.

2 1) Velkomst v. Region Midtjylland På vegne af regionen blev der budt velkommen, og deltagerne blev takket, fordi de havde indvilliget i at deltage i en følgegruppe for en revision af gældende råstofplan 2012 for Region Midtjylland dvs. at være med til at udforme Råstofplan 2016 for Region Midtjylland. 2) Præsentation af deltagerne De fremmødte præsenterede sig selv. 3) Gennemgang af Region Midtjyllands opgaver indenfor råstofområdet bl.a. Råstoflovens 5 og 6. Regionens arbejdsopgaver på råstofområdet fra 1. juli 2014 omfatter: Planlægning Kortlægning (undersøgelse af råstofområder) 52 dispensation jord i råstofgrave Tilsyn med 52 Ansøgning om råstofindvinding (tilladelse m. vilkår om bl.a. efterbehandling + bankgaranti / afslag) Tilsyn med råstofgravning Indberetning (af solgte m3) til Danmarks Statistik Tinglysning af vilkår Side 2 4) Gennemgang af forslag til tidsplan for Råstofplan 2016 Der blev udleveret et forslag til tidsplan for Råstofplan 2016 (RP2016) samt lovgrundlaget herfor (Råstoflovens 6a). Stk. 7: Lave en redegørelse (høring i mindst 8 uger) Stk. 1: Indkalde ideer og forslag (svarfrist på 8 uger) Stk. 3: Forslag til RP2016 (frist på 8 uger) Stk. 6: Vedtagne RP2016 (klagefrist på 4 uger) Af tidsplanen følger: 1. kvartal 2015 Redegørelse 8 ugers høring 1. kvartal 2015 Debatoplæg (indkalde ideer/forslag) 8 ugers svarfrist 1. kvartal 2016 Forslag til RP2016 frist på 8 uger 3./4. kvartal 2016 Vedtaget RP2016 klagefrist på 4 uger En klage har ikke længere automatisk opsættende virkning på hele planen kun på de dele af planen, som klagen vedrører (med mindre Natur- og Miljøklagenævnet beslutter andet). Når der udarbejdes en revision af råstofplanen, så er alt i den nye plan til diskussion.

3 Tilbagemeldinger modtages gerne tidligst muligt i processen, da det er administrativt lettere at foretage ændringer, inden forslaget til RP2016 ligger klart. Nye forslag til råstofindvindingsområder skal senest være Region Midtjylland i hænde inden pinse 2015 dog helst allerede i debatfasen (jf. ovenfor). Vi har indtil videre forslag til 30 nye områder. Der udarbejdes en indledende miljøvurdering på dem alle. 25 miljøvurderinger er udarbejdet. Der afholdes møder med alle kommuner (hvor der er forslag til nye råstofområder) i september/oktober 2015 for at afklare de indledende problemstillinger, der kan være i fht. det/de aktuelle nye område(r) i kommunen. Ligeledes afholdes møde med Vejdirektoratet. Side 3 5) Region Midtjyllands tanker vedrørende Idéfase i form at et debatoplæg. Hvad der hidtil er sket, og hvordan går det med at blive digital! Der blev udlevet materiale med eksempel på, hvorledes der allerede i debatfasen skal vises forslag til evt. nye råstofgraveområder. Disse områder bliver foreslået efter en miljøvurdering af arealet. Det er regionens plan, at der skal foreligge en miljøvurdering af - både samtlige realistiske uopfordrede indkomne forslag (fra råstofindvindere og lodsejere) til evt. nye råstofgraveområder, og - regionens egne forslag til evt. nye råstofgraveområder. Med foranstående håber regionen på en god debatfase af de foreslåede evt. nye fremtidige råstofgraveområder. Ansøgninger og tilladelser forventes digital i starten af Dette forsøges samarbejdet med de øvrige regioner. Indberetning bliver også digital. Digital høringsportal er under udvikling. Måske færdig i 2015, men helt sikkert færdig i 2016 i fbm. høring af forslag til RP ) Følgegruppens bidrag (gode idéer, visioner, ønsker, krav, mv.) til råstofplanen til Idéfase og Forslag til Råstofplan 2016 Retningslinier og redegørelse (kap. 4 og 5) fra Råstofplan 2012 skal checkes. Er der noget der skal ændres/lægges til/tages fra? Vejdirektoratet får trafikaftaler 1-2 år frem og har derfor ikke mulighed for at se 6-8 år frem som er mest hensigtsmæssigt i fbm. råstofplanlægningen.

4 Landbruget skal have helt klare aftaler om, hvad de får tilbage efter råstofindvinding, så de kan få den rette erstatning, når arealet afgives til råstofindvinding. Region Midt forventer, at det i RP2016 bliver synliggjort, hvad retableringen forventes at blive. Kommunerne skal tidligt på banen, da de er myndighed for åbne land og byudvikling. Branchen melder, at debatoplæg bør omfatte ændrede retableringsplaner/forhindringer, som betyder, at der ikke spændes ben for indvindingen, hvis man pludselig finder strandtudser eller lign. Det vil Region Midtjylland gerne diskutere, men kan ikke love noget. Vi har erfaring med børnehave for tudser i en midlertidig periode. Vi kan ikke planlægge os ud af forhold vedr. bilag 4 arter (EU ret.). Hvis Per-Ulrik kan komme med en formulering for den problemstilling og som Region Midt kan godtage, tager vi den gerne med i debatoplægget. 7) Informationsmøde med erhvervet er der behov? Side 4 Der er ikke ensartethed vedr. garantistillelse, og der er meget stor forskel mellem landsdelene. Brancheforeningen indsamler data for at undersøge problemstillingen. Region Midtjylland vel gerne have tal på, hvad det koster at efterbehandle. Leif Pedersen (Region Midtjylland) interesserer sig meget for området, og undersøger også aspektet. Regionen indhenter som regel 2 overslag for retablering. Branchen ønsker flere steder garantistillelsen revideret, da efterbehandlingsplanerne ikke længere kræver så meget arbejde. Region Midtjylland tilkendegiver, at det godt kan lade sig gøre at få garantistillelsen revideret i hht. nyere efterbehandlingsønsker. Der er behov for møde med branchen vedr. administration for at diskutere, hvilke praktiske problemstillinger, der måske kan tages hånd om tidligere i forløbet, end der hidtil har været tradition for. Branchen indkalder til mødet og Region Midtjylland deltager gerne. Region Midtjyllands planlagte møde med branchen udsættes til starten af 2015, hvor den digitale løsning også kan præsenteres. Pt. opfordres branchen til at komme med input til debatten samt andre forslag til graveområder. 8) Afklaringsmøder med kommunesagsbehandlere / planlæggere. Er der behov i denne fase? Aftalt møde tirsdag den 11. november 2014 i lokale Konference 1, Regionshuset, Skottenborg 26, 8800 Viborg for relevante kommunale sagsbehandlere.

5 Vejadgang: muligheder diskuteres med kommunerne på kommunemøderne. De enkelte steders aktuelle vejadgang løses ikke konkret. Branchen oplyste, at politiet kan spænde ben mht. vejadgang. Det kan Region Midtjylland ikke løse i den indledende fase, idet det kun er ca. 1/3 af de udlagte råstofområder, hvor der reelt graves efter råstoffer. 9) Eventuelt Der skal gøres en ekstra indsats for at få Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet med de kommende følgegruppemøder. 10) Næste møde Næste møde blev aftalt til: Side 5 Torsdag den 13. november 2014 kl. 10 ca. 13 i lokale F 1, Regionshuset, Skottenborg 26, 8800 Viborg. Jytte Gert Simonsen & Lars Kristiansen