Skitseforslag. Billedkunstnerisk opgave Vollebekk Skole Claus Egemose

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skitseforslag. Billedkunstnerisk opgave Vollebekk Skole 2015. Claus Egemose"

Transkript

1 Skitseforslag Billedkunstnerisk opgave Vollebekk Skole 2015 Claus Egemose

2

3 Indledning Vollebekk skole i bydelen Bjerke, Oslo, er med sin placering tæt på store beboelsesområder en vigtig spiller i lokalmiljøet. Selve skolen med sine aktiviteter og ikke mindst skolegården og sportsfasciliterne tilbyder lokalmiljøet et nyt forum der kan anvendes både dag og aften. Selve udsmykningen ønskes bla.a. placeret i mødet med skolen fra Brobekkveien og ind i det store samlingsrum og trappeforløb samt i den østlige side af bygningen der vender mod den parklignende skolegård. Et hængende objekt er velegnet i den store rumhøjde. Solens øst/vest bevægelse vil aktivere det hæng - ende objekt, lys og skyggespil vil interagere med trapperummet. Derudover ønskes et skulpturelt kunstværk placeret i udearalet. Opgavens karakter har bragt mange varianter og løsningsmulighed med sig. Hvordan bruges indgangene, det store samlingsrum, balkoner osv. Bevægelsesmønstre og lignende. Hvilke placeringer er optimale. Hvor meget skal det fylde. Karakteren af de enkelte værker og karakteren af de endelige udkast. Ved forskellige skitseoplæg i model blev det oplagt at arbejde i større volumener og områder. 4 Stor volumen og karakteren af objekterne på de valgte placeringer, vil afstedkomme en øget fremkaldelse af rummets og husets arkitektur inde som ude, i samspillet med objekterne. Projekterne tager i deres udformning også højde for vedligeholdelse og skolens brugere. Dette skitseforslag arbejder med 4 områder.

4 1. OBJEKT PLACERET UNDER HIMLINGEN/UDHÆNG VED HOVEDINGANGEN FRA BROBEKKVEIEN UDVENDIGT: UNDER HIMMLINGEN/LOFT. AREAL ca: 9.00 m x 3.30 m. Enkeltlameller i variable størrelser. Alle ca. 8 cm brede. Højde og længde i variable størrelser. Max højde 0.70 m. og Min m. Max længde 1.30 m. og Min m. INDVENDIG. AREAL ca m. x 3,50 m. I alt ca. 40 Lameller. Samme BUNDLINIE set i tværsnit m under laveste loft i samlingsrummet. Placering Indgangspartiet fra Brobekkveien og ind i samlingsrummet over Bibliotekslounge. Opbygningen tager sin linieføring bla. a. i vinduespartiets lodrette sprodseforløb og ståler herfra ud under loftet både udvendigt under himlingen ved Brobekkveien og indvendigt over biblioteksloungen. Det er synligt fra indgangen/scenerum for enden en amfitrappe og skolegården og angiver den store højde og perspektiv med trappen mellem 2 og 3 etage som linieførere i samlingsrummet set fra øst mod vest. Ved ankomst nordfra ad Brobekkveien vil objektet fremstå med stor tydelighed i sin opbygning både med og uden lys. Ved ankomst fra syd vil objektet også have stor tydelighed idet det strækker sig ud under himlingen og forbi vinduespartiet. Lameller/smalle kasser med indbygget kraftigt lysende Opto RGBW lysbånd. Lamellerne beklædes på flade lodrette sider med samme materiale der anvendes under himlingen/loftet. indendørs er beklædningsmaterialet perforeret og udendørs er det glat. Mælket/LED plexiglas indbygges på de 3 smalle sider. Lamellerne monteres plant med beklædningen under himlingen. Det samlede system programmeres. Systemet kan indstilles til at lyse i områder og som enkeltlamper, i sekvenser og bølger af forskellig længde samt uanede farvekombinationer samt superhvid. En semispejlende karakter vil fremkomme af lamellerne i loftsbeklædningen. Denne effekt vil bliver væsentligt forstærket med lys i lamellerne, samt en stor farveafsmitning ud under himlingen/ loft og gensidigt på lamellernes alusider. Spejling i mindre sidestillet vindue i indgangspartiet 3 etage. Stor spejling i glasparti både ude og indefra giver objektet en stor dybde. Det vil sige en sammensmeltning af den udvendige spejling med den indvendige opbygning og omvendt. Alt efter hvilket plan og afstand man er placeret vil denne effekt have en stor variation. Ved ophold i biblioteksloungen kommer man tæt på objektet som dermed bliver væsentligt større og mere effektivt i sint udseende og funktion. Lyssætningen vi have en rolig karakter.

5

6

7

8

9

10

11

12

13 2. HÆNGENDE OBJEKT. Amfi samlingsrum DIAMETER 3.50 m. BREDDE 0,50 m. AFSTAND LOFT CA: 1,5 m AFSTAND BALKON CA: 2,30 m, AFSTAND VINDUE CA: 1,3 m Objektet lyssættes med 2 Source FourLED og 2 Hvide LED indbygget i himlingen/loftet. Lystyring og forløb programmeres i styringssystem. Ønsket er at opbygge et smalt langsgående gennemsigtigt objekt der ikke spærrer for udkigget mod øst, men kan opleves i sin fulde størrelse og udfoldelse ved at bevæge sig ind i samlingsrummet samt rundt på balkonforløbet. Den valgte placering er valgt ud fra 2 kriterier. Dels for at have et dags/sollysforløb i selve objektet samt farveafsmitning og skyggedannelse på vægge, balkoner og amfitrappe. Dels i forhold til effekten i lyssætningen indefra men i lige så høj grad udefra. Skolegården bliver på sigt brugt af borgerne i området og her vil lyssætningen i sær om aftenen og de mørke vinteraftener træde i karakter med stor synlighed langt ud i skolegården. Dette vil kræve en koordineret timing i lysstyrken fra den øvrige belysning i samlingsrummet Stort smalt hængende objekt placeres i kontakt med store østvendte glasparti fastmonteret i loftet. Objektet følger rent liniemæssigt den sydlige lige linie og skærer dermed den nordlige linie og rummets skrå profil. Der er valgt en decentral placering for ønsket om kontakt med balkonforløbet i ca m. afstand. Placeringen er samtidig i øjenhøjde med beskueren på balkonen. Selve objektet opbygges i en aluminiumskonstruktion der evt males eller behandles med eloksering. Øvrige beklædning er klart og indfarvet plexiglas. Aluminiumskonstruktionen fremstår som 2 identiske perspektiviske stregtegnede kasser, der sat over for hinanden med en afstand på 0.45 m, danner et rumligt objekt (se foto). Denne rumlige opfattelse er foranderlig alt efter hvor man står i forhold til objektet. Konstruktionen bruges til montage og ophænget.

14

15

16

17

18

19 3. TRAPPEFORLØB MOTIVMÅL : LÆNGDE 11,20 m. BREDDE 3,50 m. Dette store stregforløb er tænkt som en stort forandringsbillede/maleri som beskueren ved at bevæge sig rundt om trappeamfiet kan opløse og samle. Stregerne samles i et langt forløb når man står i toppen af amfitrappen samt på Vest og Øst balkoner. Fra øvrige positioner spaltes det op i andre udseender. Rent materialemæssig kædes det delvis sammen med objekt placeret i gården, idet der kan anvendes samme materialetype til stregerne nedfældet i betonen, evt grøn og sort granit. Stregerne løber over i siddeelement af træ. Her tænkes stregerne udført i mørkt træ der nedfældes i siddeelementet. Evt. røget eg. Nedfældningen af stregerne i betonen kan evt foregribes i betonstøbningen som udstandsninger. Den endelige farvesætning afprøves med forsøg. Fotomontage

20

21

22

23 4. Udendørs objekt LÆNGDE 5,70 m. BREDDE 6,60 m. HØJDE 0,40 m 0,44 m. På det markerede område på landskabsplanen tæt på østlige indgangsparti placeres et stort relief let vinklet på bygningen. Visuel kontakt med linieforløb på amfitrappe. Som motiv er det opbygget i streger og planer der bryder hinanden i et indbyrdes spil. En bort omkrandser hele billedet. Relieffet udføres som en beklædning i sten/granit på et betonfundament. Felter kan også markeres i indfarvet beton. Stensorter kan være Grøn Lapland, Sort Svensk granit. En lys svensk/norsk stensort eller marmor. Hvide flader kan udlægges som mønster. Det udføres i i to plan. En ca. 7 cm højere plan rejser sig på den store flade med et areal på 3.20 m. x 3.80 m. Placeres som på illustration. Relieffet omkrandses af et forløb, en bort (se illustration). Her tænkt udført som enkeltsæder i træ, 56 stk, der som et sammenhængende forløb udgør en stor rektangulær bænk. Bænken holder lille afstand til relief og er frithængende, monteret på understøttende stel der er monteret minimalt på siden af fundamentet. Relieffet kan bruges som stor siddeflade, scene osv. Fra vinduer og det store udendørs gangforløb langs skolen vil der være kig ned mod relieffet der på den måde vil optræde i en mere lodret karakter, hvor motivet samler sig til en helhed.

24

25