Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version"

Transkript

1 Fiskbæk Å Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

2 Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken. Et af målene under Grøn vækst er fjernelse af kvælstof fra vandmiljøet herunder 415 tons fra Limfjorden. I den forbindelse arbejder Viborg Kommune med planer om at gøre en del af arealerne omkring den nedre del af Fiskbæk Å mere våde. Formålet er at reducere udvaskningen af kvælstof til Hjarbæk Fjord og Limfjorden. Beskrivelse af området De indledende forundersøgelser skulle afklare mulighederne for at etablere et vådområde på i størrelsesordenen 245 ha i ådalen syd og vest for Skivevej. Figur 1 Forundersøgelsen til vådområdeprojektet Fiskbæk Å omfatter de tre delområder I, II og III, der er afgrænset med røde streger på 4-cm kortet fra KMS Fiskbæk Ådal varierer fra områder, som er præget af tidligere omdrift, til partier der tilsyneladende aldrig er blevet dyrket, og hvor vegetationen i dag stadig holdes lav og lysåben ved græsning og høslet, eller som efter driftsophør endnu ikke er groet til med buske eller tagrør. De beskyttede arealer er generelt meget våde, og engene står delvist under vand. Det vurderes, at etablering af vådområdet vil opretholde eller forbedre naturindholdet specielt i de sydligste områder I og II. Der er til gengæld fundet nogle få meget fine rigkær-arealer i det nordlige område III og i kanten af område I, der vil forsvinde ved hævet vandstand, da rigkærene vil oversvømmes med næringsrigt åvand eller drænvand, og fordi en højere vandstand vil forhindre enhver mulighed for

3 naturpleje, hvorefter naturtyperne vil forsvinde i højere vegetation. Derfor er det besluttet kun at inddrage en mindre del af område III i projektet. Det anbefales at genslynge Fiskbæk Å på 5 delstrækninger af i alt 1950 m længde ved at grave vandløbet igennem terræn. De mindre tilløb omlægges til overrisling af engene ved samtidig opstemning af en række grøfter og for de tre større tilløb af Kuhr Bæk, Vesbæk og et tilløb fra den nordre del af Boller Krat etableres et terrænnært forløb langs siden af ådalen således, at en del af vandføringen vil infiltrere eller overrisle engene ud mod Fiskbæk Å. Endelig vil den nedre del af de to højt målsatte tilløb Rævind Bæk og Kilder i Boller Krat Nord blive omlagt ud til Fiskbæk Å med en højereliggende vandløbsbund. Projektforslaget er beregnet til at kunne fjerne 16,2 tons kvælstof per år svarende til 116 kg N/ha/år ved et projektareal på 139 ha eller 16,4 ton (110 kg N/ha) ved et arronderet areal på 149 ha. Teknisk forundersøgelse Genslyngningen af Fiskbæk Å og etablering af de nye forløb af sidetilløbene skal sikre at vandstanden i engene hæves, hvorved der vil ske en forøget fjernelse af kvælstof fra vandløbsvandet. Projektet tager udgangspunkt i de tidligere forhold i ådalen, hvor Fiskbæk Å havde et mere snoet forløb og engene generelt var mere våde, end de er i dag. Figur 2 Undersøgelsesområdet vist på de høje målebordsblad fra (KMS ). Vandløbets nuværende forløb er vist med en tynd gul linje.

4 Kvælstoffjernelse Ved at hæve vandstanden i et område, skabes gode muligheder for at fjerne kvælstof. Det sker ved, at bakterier omdanner den kvælstof, der er bundet i vandet som nitrat, til frit kvælstof, som frigives til luften. Beregningen af kvælstoffjernelsen langs Fiskbæk Å er baseret på vurderinger af den kvælstoffjernelse, der sker ved gennemsivning af nitratholdigt vand fra de direkte oplande gennem engene til Fiskbæk Å. Desuden indgår den del, der fjernes ved ekstensivering af landbrugsdriften indenfor projektarealet. Kvælstoffjernelse Projektareal, ha 149 N-fjernelse ved gennemsivning/ infiltration, ton/år 11,0 N-reduktion ved ændret arealanvendelse 5,4 N-fjernelse i alt, ton/år 16,4 N-fjernelse, kg/ha/år 110 Tabel 1. Beregnet kvælstoffjernelse langs Fiskbæk Å. Det forventes, at Vådområdeprojektet Fiskbæk Å fjerner kg kvælstof fra vandmiljøet svarende til 110 kg/ha/år. Til sammenligning er statens udmeldte nøgletal for vådområdeprojekter 113 kg Kvælstof/ha/år. Fosforfjernelse Den samlede fosforfjernelse ved projektgennemførelsen vurderes i størrelsesordenen 350 kg P/år. Der fjernes dog kun fosfor fra det vand, der løber til projektområdet fra det direkte opland, idet der ikke vil ske yderligere oversvømmelser af ådalen fra Fiskbæk Å, end der allerede sker i dag. Ejendomsmæssig forundersøgelse I projektområdet er der 46 lodsejere. Alle lodsejere har givet udtryk for, at de er positive overfor at deltage i vådområdeprojektet. Under de individuelle interview oplyste den enkelte lodsejer om driften af arealerne inden for projektområde, samt hvilke ønsker der var til salg/køb af jord eller fastholdelsestilskud.

5 Arealanvendelsen er opgjort således: Omdrift (inkl. brak): Vedvarende græs: Natur (udyrket): I alt 24,9 ha 119,0 ha 5,1 ha 149,0 ha Fordelt på arealer er lodsejerinteressen samlet vurderet således: Salg i ren handel: 61,8 ha 20 årig fastholdelsestilskud 87,2 ha Behov for erstatningsjord 70,6 ha Det skønnes, at omdriftsjord i området omkring projektområdet i øjeblikket (juni 2011) handles til en markedspris på omkring kr. pr. ha. Omkostningerne til køb/salg og fastholdelse vurderes således: Værditab ved køb og salg af projektjord Fastholdelsestilskud I alt kr kr kr. Naturforhold Projektområdet er domineret af eng- og mose-arealer med mere eller mindre ekstensivt landbrug. Mange af arealerne er registrerede som 3-beskyttet natur. Disse arealer har tidligere været i omdrift, men er nu ekstensivt drevne engarealer med kreaturafgræsning eller høslet. I alt er der registreret 68 ferske enge, moser, vandhuller og overdrev. Den højere vandstand i projektområdet vil generelt forbedre naturvilkårene, men hvis ådalen skal bevare sin lysåbne karakter i fuldt omfang vil det være nødvendigt at etablere naturpleje på arealerne. Projektet vil have en positiv effekt på fiskebestanden i Fiskbæk Å, da der introduceres en større variation i vandløbet igennem vådområdet. Der er fundet tydelige spor af odder langs Fiskbæk Å, men der er dog ikke set egnede ynglesteder. Vandstanden er nok for høj om vinteren til, at odderne kan have ynglested ned til Fiskbæk Å i projektområdet og der forventes ikke at vådområdeprojektet vi lhave indflydelse på odderens levevilkår langs Fiskbæk Å. Økonomi Nedenfor er angivet et overslag over de forventede udgifter i forbindelse med gennemførelsen af projektforslaget.

6 Udgiftsposter Kroner Forundersøgelse Detailprojektering mv Fastholdelsestilskud og erstatning Værditab på jord Anlægsudgifter FERV -jordfordeling Projektledelse Udgifter i alt Tabel 2. Udgifter i forbindelse med realiseringen af projektet. Med en samlet omkostning på kr og en kvælstoffjernelse på kg/år bliver; Prisen på kvælstoffjernelsen 686 kr. pr. kg kvælstof. Omkostningerne beregnet pr. kg. Kvælstof ligger under grænsen på 866 kr. pr. kg kvælstof der er det udmeldte nøgletal til projekterne af staten i Limfjordsoplandet. Tidsplan Nedenfor er skitseret tidsplan for projektets gennemførelse. Ansøgning om midler til projektrealisering: Bevilling af midler til projektrealisering: Lodsejerforhandling: Myndighedsbehandling: Detailprojektering og udbudsmateriale: Anlægsarbejder: Aflevering og indvielse: maj 2013 Jul Aug maj 2014 Jan jun Jun aug Sep okt Nov. 2014