Landstingets konstituerende samling Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets Aldersformand, Inuit ataqatigiit.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Landstingets konstituerende samling 2009. Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets Aldersformand, Inuit ataqatigiit."

Transkript

1 Første mødedag, fredag den 12. juni 2009, kl. 11:00 Landstingets konstituerende samling 2009 Dagsordenspunkt 1 Mødets åbning (Landstingets Aldersformand) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets Aldersformand, Inuit ataqatigiit. Josef Motzfeldt, Landstingets Aldersformand, Inuit ataqatigiit (IA) Jeg vil som Aldersformand for det nyvalgte Landsting, hermed byde Landstingsmedlemmerne hjertelig velkommen til Konstituerende Samling Indledningsvis vil jeg ikke undlade et kort tilbageblik. Næste fredag har jeg haft denne sal som arbejdsplads den 19. juni i 25 år. Mange af tidligere kollegaer er fortsat aktive i samfundet. De har været aktører i forskellige grene, men følgende, som har været med til at vi i dag er nået så langt, er ikke længere blandt os levende. Jeg vil gerne nævne disse mennesker ved navns nævnelse, nemlig: Niels Carlo Heilmann, Lars Chemnitz, Aage Hammeken, Niels Nielsen, Anguteeraq Davidsen, Jonas Danielsen, Frederik Rosbach, Ingvar Høegh, Bjarne Kreutzmann, Emil Abelsen, Agnethe Davidsen, Knud Sørensen, Moses Olsen og Sofus Joelsen. Jeg mindes dem i taknemmelighed for, jeg har den ære at have været kollegaer med disse. Og jeg vil foreslå, at vi mindes disse forhenværende kollegaer med et minuts stilhed. Ifølge 1 i Landstingslov om Landstinget og Landsstyret er det pålagt det medlem som har været medlem af Landstinget længst, og i tilfælde af, at flere har været medlemmer lige længe, den ældste at indkalde Landstinget til Konstituerende Samling. Det er i denne egenskab jeg har indkaldt Landstinget. Indkaldelsen er sket på grundlag af valgnævnets opgørelse af valgets resultat ifølge valghandlingen den 10. juni 2009.

2 Jeg konstaterer, at næsten alle medlemmer er nået frem til starten af nærværende konstituerende samling, det nyvalgte Landsting er således fuldt ud beslutningsdygtigt. Ved valget den 2. juni i år blev en del af Landstingets tidligere medlemmer erstattet af 12 nye medlemmer. Derfor vil jeg rette en speciel velkomst til de nye medlemmer. Også til de kendte ansigter vil jeg rette en varm velkomst. For Jer alle gælder, at jeg glæder mig til et godt og konstruktivt samarbejde i den kommende valgperiode. Det skal oplyses, at jeg på Landstingets vegne har sendt hilsner til Hendes Majestæt Dronning Margrethe den Anden, den danske regering, Folketinget, Islands Alting og Færøernes Lagting. Hermed erklærer jeg med glæde Landstingets Konstituerende Samling 2009 for åbnet.

3 Første mødedag, fredag den 12. juni 2009, kl. 11:05 Landstingets konstituerende samling 2009 Dagsordenspunkt 2 Redegørelse for dagsordenet. (Landstingets aldersformand) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, Inuit Ataqatigiit. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, Inuit Ataqatigiit (IA). Jeg skal i forbindelse med den korte redegørelse for dagsordenen fremkomme med følgende bemærkninger: Den er vedtaget af aldersformandens i samråd med partiformændene den 8. juni og foreligger omdelt på jeres bord. Den er udarbejdet udfra de handlinger, der nødvendigvis må foretages for Landstingets og Landsstyret kan vælges. Når medlemmer til Landstingets Formandskab er valgt forventes det at Landsstyret vil fremlægge forslaget til punkter, som ikke kan afvente en efterårssamling. Landstinget må derfor påregne en ekstraordinær samling, når de har konstitueret sig. Indtil da foreslås det, at vi gennemfører den konstituerende samling på grundlag af den omdelte dagsorden. Såfremt der skulle være indvendinger mod denne dagsorden vil jeg foranledige et midlertidigt dagsordensudvalg, udpeget af Landstinget. Er der indvendinger mod den foreslåede dagsorden? Det synes ikke at være tilfældet. Derfor overgår vi til dagsordenens punkt tre.

4 Første mødedag, fredag den 12. juni 2009, kl. 11:10 Landstingets konstituerende samling 2009 Dagsordenspunkt 3 Redegørelse for valget. (Landstingets aldersformand) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, Inuit Ataqatigiit. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, Inuit Ataqatigiit (IA). I henhold til Landstingslov nr. 9 af 31. oktober 1996 om valg til Grønlands Landsting, med senere ændring, vælges Landstingets medlemmer for 4 år. Valgperioden regnes fra valgdagen. Valgnævnet fører valgbog, der skal indeholde en angivelse af, hvem der er valgt, samt en fyldig fremstilling af det i forbindelse med valget passerede. Efter valget fremsender valgbestyrelserne valgmaterialet til Valgnævnet. Dette valgmateriale er modtaget den 11. juni 2009 og Valgnævnet har endeligt godkendt valget, jf. valglovens 49. Valgnævnet fremsender den førte valgbog til Landstingets orientering, tillige med stedfortræderliste. Valgnævnets afgørelser er endelige. Valgbogen er omdelt til orientering. Jeg henviser til valgbogens angivelse af de valgte kandidater til Landstinget, samt disses stedfortrædere, hvorefter dette punkt på dagsorden er afsluttet. Så er det punkt fire, for i henhold til 52 i Landstingets forretningsorden forslår jeg, at indstilling fra Udvalg til Valgs Prøvelse om det valgte medlemmers valgbarhed behandles under lukkede døre. Er der nogen, der er imod? Der er ikke tilfældet.

5 Mødet er foreløbig lukket.

6 Første mødedag, fredag den 12. juni 2009, kl. 11:50 Landstingets konstituerende samling 2009 Dagsordenspunkt 5 Indstilling fra Udvalg til valgs prøvelse om valgbarhed for de eventuelt foreslåede landsstyremedlemmer, som ikke er medlem af Landstinget. (Udvalg til valgs prøvelse) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, Inuit Ataqatigiit. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, Inuit Ataqatigiit (IA). Der vil blive indstillet et Landsstyremedlem, der ikke er medlem af Landstinget. Det midlertidige udvalg til valgsprøvelse har foretaget prøvelse af samtlige valgte Landstingsmedlemmers valgbarhed på grundlag af udskrift fra kriminalregistret, jvf. Forretningsordenens 2. Den foretagne prøvelse har ikke givet anledning til tvivl om vedkommendes valgbarhed, hvorfor udvalget indstiller, at det foreslåede Landsstyremedlem lever op til lovgivningens krav om valgbarhed. Hermed er dagsordenens punkt 5 færdigbehandlet.

7 Første mødedag, fredag den 12. juni 2009, kl. 11:55 Landstingets konstituerende samling 2009 Dagsordenspunkt 6 Valg af Formand for Landstinget. (Udvalg til valgs prøvelse) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, Inuit Ataqatigiit (IA). Ifølge Landstingets Forretningsordens 3 vælger Landstinget blandt sine medlemmer en Landstingsformand og 4 næstformænd på den konstituerende samling. Under dagsordenens punkt 6 er vi nu nået til valget af Formanden for Landstinget. Jeg skal derfor anmode om, at der fremsættes forslag til kandidater til hvervet som Formand for Landstinget. Der er åbnet for forslag. Olga Poulsen Berthelsen (IA) På vegne af Inuit Ataqatigiit indstiller vi landstingsmedlem Josef Motzfeldt som Formand for Landstinget. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, (IA). Doris Jakobsen, Siumut Doris Jakobsen (S) Først vil vi fra Siumuts Landstingsgruppe gerne rette en hjertelig tak til vor forhenværende Landstingsformand Ruth Heilmann for hendes veludførte arbejde som Formand for Landstinget. Da Inuit Atagatigiit sad som opposition sagde de, at man i land med gode manerer overgav formandsposten til oppositionen. Derfor vil vi inden vi vælger Formand for Landstinget fremkomme med et spørgsmål til medlemmerne af Inuit Ataqatigiit, hvorfor de ikke som tidligere har nævnt vil overgive Formanden for Landstinget til oppositionen? Når vores spørgsmål er besvaret, vil vi vende tilbage til valget af Formanden for Landstinget.

8 Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, (IA). Niels Thomsen, Demokraterne. Niels Thomsen (D) Vi fra Demokraterne vil gerne indstille Josef Tuusi Motzfeldt som Formand for Landstinget. Det vil vi begrunde med, at han gennem sine mange års arbejde som folkevalgt, har været tillidsfuld og vist sig med respekt, endvidere vil vi begrunde det med, at vi fuldt ud tror på, at Josef Tuusi Motzfeldt i det kommende års fornyelser indenfor Landstingets forretningsgange også gennem grundig arbejde vil være en god formand. Og til sidst vil vi begrunde det med at Josef Tuusi Motzfeldt som formand for Landstinget vil være formand for hele Landstinget. Med disse ord vil vi indstille Josef Tuusi Motzfeldt som formand. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, (IA). Anthon Frederiksen, Kattusseqatigiit Partiiat. Anthon Frederiksen (KP) Først ønsker jeg på vegne af Kattusseqatigiit Partiiat rette en tak til forhenværende Landstingsmedlemmer samt forhenværende Landsstyremedlemmer fra Kattusseqatigiit Partiiat, og ikke mindst vil jeg rette en tak til alle vælgerne og befolkningen samt Demokraterne, Inuit ataqatigiit og Kattusseqatigiit Partiiat for jeres velgennemførte forhandlinger og dermed vil vi fra Kattusseqatigiit Partiiat støtte indstillingen af Josef Motzfeldt som Formand for Landstinget. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, (IA). Siverth K. Heilmann, Atassut. Siverth K. Heilmann (A) Vi fra ATASSUT regner med, at Landstingets Formand i sit arbejde vil tage højde for ærligt og ligeværdigt behandling af samtlige Landstingsmedlemmer. Det er af overordentlig vigtig betydning for ATASSUT, at der mellem Landstinget og befolkningen hersker gensidig tillid og vi regner med at den indstillede som Landstingsformand vil arbejde for at sikre et godt tillidsforhold.

9 Vi fra ATASSUT kræver, at der værnes om befolkningens midler i al offentlig arbejde, derfor ønsker vi at Landstingets Formandskabs regnskaber fremover bliver godkendt af Landstinget, og det er vort håb at den kommende Landstingsformand vil være indstillet på at realisere kravet. Med disse korte bemærkninger skal vi fra ATASSUT tilkendegive, at vi vil stemme for indstillingen af det nye Formand for Landstinget, det vil sige Josef Tuusi Motzfeldt. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, (IA). Olga Poulsen Berthelsen, Inuit Ataqatigiit. Olga Poulsen Berthelsen (IA) Selvfølgelig har vi god forståelse for Siumut s spørgsmål, men vi fra Inuit Ataqatigiit er vi bevidste om, at vi er kommet ind i nye tider, og har besluttet at vi vil starte på en ny, derudover da vi fra Inuit Ataqatigiit betragter Josef Tuusi Motzfeldt blandt landstingets medlemmer som den bedst kvalificeret, indstiller vi ham. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, (IA). Doris Jakobsen, Siumut. Doris Jakobsen, (S) Efter at have hørt svaret fra Inuit Ataqatigiit, forstår vi at de udtalelser som medlemmer af Inuit Ataqatigiit har fremkommet, det vil sige at i lande med gode manerer, at Formandsposten skal besiddes af oppositionen, kun har været ord, som viser at man ikke kan realisere det og at det kun er tomme ord. I forhold til gode manerer og troværdighed, er det nu som værende i opposition meget skuffende, at de kun har været tomme ord. Indenfor Siumuts Landstingsgruppe har vi medlemmer, som er meget kvalificerede som formand for Landstinget, alligevel ligger vi i Siumut vægt på gode manerer og vi mener, at Formanden for Landstinget bør være den, som alle samles om. Derfor vil vi fra Siumut støtte og godkende flertallets forslag til formand for Landstinget, nemlig Josef Tuusi Motzfeldt, og vi håber, at han vil arbejde, uden forskelsbehandling i Landstinget og behandle alle partierne ens, og endelig ønsker vi ham god arbejdslyst. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, (IA).

10 Der er fremsat forslag om, at Landstingsmedlem Josef Motzfeldt vælges som Formand for Landstinget. Der stemmes nu om forslaget. Jeg skal bede Landstingets medlemmer om at afgive deres stemme. Således er den indstillede blevet valgt af alle. Herefter går vi over til valget af Landstingets 4 næstformænd. Grønlands Hjemmestyre er hidtil det arbejdsplads, hvor jeg har været længst og som folkevalgt og som repræsentant for befolkningen er det en ære at være folkevalgt og det er en gave, som man skal glæde sig over, men den forpligter også til at være loyal og viljen til at gennemføre det. Vi skal ikke glemme, at befolkningen og os folkevalgte imellem skal være foregangsmænd som udmyge og åbne parter, som befolkningens lovgivere. Sammen med mine kommende kolleger i Formandskabet og med medarbejderne i Landstingets Bureau er det en af vores vigtigste opgave at betjene Landstingsmedlemmerne bedst muligt. Det er afgørende for det gode fundament for jeres arbejde, at kvaliteten i jeres arbejde i Landstinget skal være målrettet den bedste betjening af befolkningen. Som ved al anden begyndelse vil der utvilvsomt være hindringer, men jeg vil som den valgte Formand for Landstinget love jer, at I ikke skal være i tvivl, at der under gennemførelse af vore kommende opgaver, at I får en pålidelig betjening. Mine ører vil altid være åbne for jer, især når vi bliver uenige. Til sidst vil jeg fremsætte et ønske, at vores arbejde i Landstinget, i de næste år og de kommende generation, bliver et pejlemærke for fremtiden. Nu har Ruth Heilmann, Siumut bedt om ordet. Ruth Heilmann (S) Tillykke til det nye Formand for Landstinget Josef Tuusi Motzfeldt med formandsposten.

11 Jeg ønsker også som formand for en kort periode på halvandet år at rette en tak til mine kolleger i den forhenværende formandskab og alle medarbejdere, vi har haft et godt samarbejde, vi har sat nye initiativer igang, vi har sat fornyelser i gang samt pyntet denne sal op, og som I kan se, har stolene fået betræk af sælskind og er istandsat. Derfor har vi ligget vægt på et godt miljø, og da der endnu foreligger arbejder og fornyelser, vil jeg ønske formanden god arbejdslyst, og jeg vil rette en tak til jer alle landstingsmedlemmer, som jeg har sammen med i formandskabet. Josef Motzfeldt, Landstingets aldersformand, (IA). Og nu til dagsordenspunkt syv, nemlig valg af første, anden, tredje og fjerde næstformænd samt suppleanter til Landstingets Formandskab. Det foregår i henhold til forretningsordenens 3.

12 Første mødedag, fredag den 12. juni 2009, kl. 14:08 Landstingets konstituerende samling 2009 Dagsordenspunkt 7 Valg af første, anden, tredje og fjerde næstformænd samt suppleanter til Landstingets Formandskab. (Landstingets Aldersformand) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Ifølge Landstingets Forretningsordenens 3 skal der nu vælges 4 næstformænd, der sammen med Landstingets Formand udgør Landstingets Formandskab. Valget af næstformænd sker efter forholdstalsvalgmetoden (d Hondts metode, jvf. 27, stk. 1). I tilfælde af at der er indgået valgforbund mellem partier og/eller kandidatforbund til valget af næstformænd oplyses det på dette tidspunkt. Det vil sige Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Kattusseqatigiit i dette valgperiode har indgået om at stemme sammen i fællesskab. Det bemærkes, at Landstingets Formand anses at besætte det første af de mandater, der tilfalder det parti eller valggruppe, hvortil Formanden hører. Jeg skal nu anmode om at der meddeles kandidater og suppleanter til hvervene som næstformænd i Landstingets Formandskab. Er der nogen, der har bedt om ordet? Jens B. Frederiksen, Demokraterne. Jens B. Frederiksen (D) Jeg beklager at vi lige netop har konstateret det, men det medlem, som vi ønsker at indstille er endnu ikke blevet godkendt, hvor han endnu afventer afklaring som suppleant. Derefter vil vi gerne ønske, at proceduren bliver vendt om, om godkendelse af suppleanter kan tages som det første eller om der er mulighed for vedkommendes godkendelse.

13 Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Men vi kan desværre ikke efterkomme Jens B. Frederiksen, Demokraternes ønske, da Landsstyremedlemmerne endnu ikke har søgt om orlov. Derfor skal jeg foreslå, at vi nu hører, hvem der bliver foreslået til Formandskabet, og såfremt der blandt dem figuererer, som endnu ikke er medlem af Landstinget, at vi derefter stemmer om de medlemmer, som allerede er godkendte. Derfor vil jeg gerne høre partiernes forslag til hvem, de ønsker at indstille til næstformænd. Doris Jakobsen, Siumut Doris Jakobsen (S) Valg af første, anden, tredje og fjerde næstformænd samt suppleanter til Landstingets Formandskab vil vi fra Siumuts side godkende. Vi vil fra Siumut indstille Ruth Heilmann til medlem af Landstingets Formandskab, og som suppleant Malik Berthelsen. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Næste taler er Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit. Juliane Henningsen, (IA) Vi vil fra Inuit Ataqatigiit indstille Olga Poulsen Berhelsen som næstformand i formandskabet, og derudover vil vi indstille Debora Kleist, der som nævnt vil blive Landstingsmedlem som suppleant, til formandskabet. Vil vil overrække suppleanterne, som suppleant for Olga Poulsen Berthelsen er Naaja Nathanielsen. Som suppleant for Debora Kleist er Juliane Henningsen. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Niels Thomsen, Demokraterne. Niels Thomsen, (D)

14 Vores to kommende landsstyremedlemmer vil nu søge om orlov, og her er en af dem, som kommer ind Justus Hansen, ham vil vi indstille til formandskabet. Som suppelant for ham Astrid Fleischer Rex. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Det var så forslagene, først Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit. Juliane Henningsen (IA) Ved mit første tale nævnte jeg, at vi indstiller Olga Poulsen Berthelsen som første næstformand i Formandskabet, her er suppleanten Akitsinnguaq Olsen, da jeg glemte at nævne hende, vil jeg lige understrege dette. Resten forholder sig som nævnt. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Vi har nu hørt indstillingerne fra partierne: Akitsinnguaq Olsen som suppleant for Formand for Landstinget, derefter Olga Poulsen Berthelsen som næstformand, med suppleant Naaja Nathanielsen, og så anden næstformand Ruth Heilmann, Malik Berthelsen som suppelant. Som tredje næstformand Debora Kleist, Inuit Ataqatigiit, Juliane Henningsen som suppleant. Og som fjerde næstformand Justus Hansen, Astrid Fleischer Rex, Demokraterne som suppleant. Jeg vil nu foreslå at vi stemmer om suppleant for formanden Akitsinnguaq Olsen. Som første næstformand: Olga Poulsen Berthelsen, IA, suppleant: Naaja Nathanielsen, IA. Som anden nætsformand: Ruth Heilmann, S, suppleant: Malik Berthelsen. Vi stemmer om disse. Jeg skal bede Landstingets medlemmer om at afgive deres stemme. 30, det vil sige at de foreslåede bliver godkendt af hele den tilstedeværende Landsting. Disse to første godkendte næstformænd samt suppleant for formanden Akitsinnguaq Olsen tillykke til jer alle. Jeg vil også fra min side ønske jer god arbejdslyst.

15 Det næste dagsordenspunkt 9, og det er valg af Landsstyreformand. Første mødedag, fredag den 12. juni 2009, kl. 14:21

16 Landstingets konstituerende samling 2009 Dagsordenspunkt 8 Valg af Landsstyreformand. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Næste punkt på dagsordenen er otte, nemlig valg af Landsstyreformand. Det glæder mig at overtage mødeledelsen fra dagsordenens punkt 8, Valg af Landsstyreformand i min nye egenskab af Formand for Grønlands Landsting. Indledningsvis vil jeg gerne takke for den tillid Landstinget viser mig ved valget til denne ærefulde post. På det samlede Formandskabs vegne vil jeg gerne udtrykke min forhåbning og forventning om et konstruktivt og værdigt samarbejde med såvel Landstinget som det kommende Landsstyre. Herefter går vi over til behandlingen af dagsordenens punkt 8, Valg af Landsstyreformand. I medfør af Landstingets Forretningsorden 5, stk. 2 vælges Landsstyreformanden blandt Landstingets medlemmer ved absolut flertal. Jeg skal nu opfordre Landstinget til at fremkomme med forslag til valget af Landsstyreformanden. Først Olga Poulsen Berthelsen, Inuit Ataqatigiit. Olga Poulsen Berthelsen (IA) På vegne af Inuit Ataqatigiit indstiller vi at Landstingsmedlem Kuupik Kleist bliver indsat som Landsstyreformand. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA).

17 Jens B. Frederiksen, Demokraterne. Jens B. Frederiksen (D) Demokraterne vil også indstille Landstingsmedlem Kuupik Kleist som Landsstyreformand. Vi fra Demokraterne er slet ikke i tvivl om, at Kuupik Kleist vil være en god politisk leder i Grønland. Vi har stor tillid til Kuupik Kleist og vi gælder os til at samarbejde med Kuupik Kleist som Landsstyreformand. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Så er det Anthon Frederiksen, Kattusseqatigiit Partiiat. Anthon Frederiksen (KP) Fra Kattusseqatigiit Partiiat vil vi indstille Inuit Ataqatigiits formand Kuupik Kleist. Vælgerne har med stor sikkerhed stemt på dig i stort antal, dette gør dig ikke underligt og uden spørgsmål egnet til Landsstyreformand, derfor vil vi fra Kattusseqatigiit Partiiat støtte dig fuldt ud. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Så er det Aleqa Hammond, Siumut Aleqa Hammond (S) Jeg takker. Først, lige inden vi vælger Landsstyreformanden, betragter jeg det som naturligt, at jeg på vegne af Siumut retter en tak til Siumut s formand gennem de sidste syv år for din virke som Landsstyreformand. Siumut har siden Hjemmestyrets indførelse i 1979 siddet på Landsstyreformandsposten, og under denne Landsstyreformandpost har vi umådeligt meget at takke for i tiden, hvor vi som folk og samfund var på vej op, og vi har som folk kæmpet for de ambitioner, vi ønskede at nå, og med Siumut som leder har nået disse. Disse har haft følgeskab af store forbedringer for samfundet. Alle Landsstyreformænd, som alle har været fra Siumut, har gennem 30 år givet

18 os et stort skridt, de har fuldstændig troet på indførelsen af Grønlands Hjemmestyre; det er ikke alene det, men de har også ledet et samfund, hvor der er sket store strukturelle ændringer, og der er lagt stor arbejde for implementeringen af de nye store kommuner, og nu om få dage, hvor Selvstyret bliver indført har Siumut været ved roret. Her skal især fremhæves Hans Enoksen, du har troet på indførelsen af selvstyret og du har fuldt ud været engageret og slet ikke sat spørgsmål og kæmpet for folkets ønsker, det på trods af, at der fra nogen side blev sået tvivl om det. Vi kan nu som et folk uden tøven køre videre, nu hvor vores sprog bliver godkendt, og vi som folk får et ansvar, vi vil nu have ansvar og pligter med mange byrder. Vi tager hatten af for dig og vi takker dig for dit arbejde som Landsstyreformand, det grønlandske samfund har meget at takke dig for at vi kunne tage et så stort et skridt. Jeg vil også nævne med hensyn til udpegning af Landsstyret eller valg af Landsstyret, vil vi fra Siumut senere fremkomme med vores bemærkninger, og med henvisning til disse skal jeg på vegne af Siumut sige, at vi ikke vil afgive vores stemme under valg af Landsstyreformanden. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Den næste er Finn Karlsen, Atassut. Finn Karlsen (A) Jeg vil også indledningsvis sige tak til vores Landsstyrekoalitionspartner i snart fire, tusind tak. Jeg vil også gerne sige tillykke til den nye Landstingsformand samt sige tillykke til de nye medlemmer af Formandskabet. Nu over til vores forlag til Landsstyreformannden - Vi havde fra ATASSUT håbet på, at det ville lykkes partierne at blive enige om et samarbejde i gensidig forståelse, i gensidig respekt og med fælles mål om at betjene den grønlandske befolkning på bedste vis, men dette kunne desværre ikke ske, derfor har vi fra ATASSUT besluttet at vi vil være i opposition i Landstinget. Men dette betyder ikke at vi har til mål at låse os fast i protest mod alt.

19 Vi har allerede meddelt, at vi som sædvanligt vil støtte op om forslag vi mener, vil tjene befolkningen på bedste vis, ligesom vi håber at vores forslag også vil nyde fremme. Nærværende indstilles genvalgte Landstingsmedlem Kuupik Kleist fra Inuit Ataqatigiit som Landsstyreformand. Eftersom Du har over borgere som vælgere, er det ifølge vores mening ikke til at misforstå, at befolkningen gerne ser dig som den første Landsstyreformand i en selvstyrende Grønland, og det respekterer vi fra ATASSUT. På trods af at det ikke lykkedes at opnå enighed om en samarbejdsaftale er vi fra ATASSUT ikke i tvivl om at Du gjorde et helhjertet arbejde for at opnå en bred enighed om landets ledelse, dette har vi fået beviset på ved de meget gode og konstruktive samtaler vi har haft, os imellem. Derfor skal vi med respekt for befolkningens ønske om at Kuupik Kleist bliver indsat som leder af landet, skal vi hermed fra ATASSUT tilkendegive at vi vil stemme for indstillingen af ham som Landsstyreformand, men vi skal samtidigt tilkendegive at vi ikke agter at stemme, hvad angår de øvrige indstillede til Landsstyret. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Tak, Finn Karlsen Nu er det foreslået at Kuupik Kleist skal indsættes som Landsstyreformand. Jeg skal anmode Landstingets medlemmer om at afgive deres stemme. Af de tilstedeværende 30 er Kuupik Kleist valgt af 21. Der er ingen imod. Ni undlod at stemme. Dermed er Kuupik Kleist valgt som Landsstyreformand.

20 Tillykke! Jeg regner med at den nye Landsstyreformand fremsætter sin indstilling for Landsstyrets sammensætning. Nu er vi kommet til valg af Landsstyre. Første mødedag, fredag den 12. juni 2009, kl. 14:52

21 Landstingets konstituerende samling 2009 Dagsordenspunkt 9 Valg af Landsstyre. (Landsstyreformanden) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Nu er vi kommet til valg af Landsstyre. Herefter vil jeg bede Landsstyreformanden om at fremsætte sin indstilling til valg af Landsstyremedlemmer. Her skal vi følge Forretningsordenens 5, stk. 3, da der skal stemmes samlet om Landsstyreformandens indstilling. Jeg regner nu med at vore nye Landsstyreformand fremsætter sin indstilling til Landsstyremedlemmer. Landsstyreformanden. Kuupik Kleist (IA) Først selvfølgelig en stor tak til at så mange medlemmer af Landstinget i tillid til mig har valgt mig som Landsstyreformand. Og mange tak for ordene, og mange tak til vælgerne for at så mange har stemt på mig samt til nogen af indstillerne, jeg takker for jeres ord. Efter valg af Landsstyremedlemmer vil jeg nu uden yderligere bemærkninger nøjes med at takke og går nu videre til næste dagsordenspunkt, og det er min indstilling til Landsstyremedlemmer. På grundlag af vores Landsstyrekoalitionsaftale skal jeg i henhold til Landstingslov om Landsting og Landsstyre 3 nu fremlægge forslag til nye Landsstyremedlemmer.

22 Syv af de indstillede til Landsstyremedlemmer er blevet valgt under Landstingsvalget den 2. juni Udover de valgte landstingsmedlemmer er en hentet udefra til indstilling til posten som Landsstyremedlem for Erhverv og Råstoffer. Først indstiller jeg til valg til Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Landbrug Landstingsmedlem Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit. Ressortområdet dækker fiskeri, fangst, jagt, tilsyn, effektueringer af handlinger og landbrug. Jeg indstiller også til valg til Landsstyremedlem for Finanser Landstingsmedlem Palle Christiansen, Demokraterne. Ressortområdet dækker budgetlægning, fordeling af opgaver, strukturpolitik, skattepolitik, bloktilskud samt Grønlands Statistik. Derudover er forhold omkring Norden også under Landsstyremedlem for Finansers ansvar. Jeg indstiller også til valg til Landsstyremedlem for Erhverv, Råstoffer og Fødevarekontrol Ove-Karl Berthelsen, Inuit Ataqatigiit. Ressortområdet dækker erhverv, arbejdsmarkedsforhold, råstoffer og fødevarekontrol. Jeg indstiller til valg til Landsstyremedlem for Bolig, Infrastruktur og Trafik Landstingsmedlem Jens B. Frederiksen, Demokraterne. Ressortområdet dækker boligforhold, infrastruktur og trafikforhold. Jeg indstiller til valg til Landsstyremedlem for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke Landstingsmedlem Mimi Karlsen, Inuit Ataqatiiit. Ressortområdet dækker kultur, uddannelse, erhvervsuddannelser, forskning og kirke. Jeg indstiller til valg til landsstyremedlem for Sundhed Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit. Ressortområdet dækker sundhedsvæsen, sundhed, PAARISA, MIPI og ligestilling. Jeg indstiller til valg til Landsstyremedlem for Familie Landstingsmedlem Maliina Abelsen, Inuit Ataqatigiit. Ressortområdet dækker socialområdet, plan for socialudbygning, døgninstitutioner, ældreomsorg og hjælp til handicappede.

23 Til sidst indstiller jeg til valg til Landsstyremedlem for Indenrigsanliggender Landstingsmedlem Anthon Frederiksen, Kattusseqatigiit Partiiat. Ressortområdet dækker forhold omkring kommunalstyre, bygder og Borgerrådet i Pituffik samt forhold omkring miljø og natur. Således fremlægger jeg mit forslag til indstilling af Landsstyremedlemmer. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand, Inuit Ataqatigiit (IA). Landsstyreformanden har indstillet følgende som Landsstyremedlemmer: Jens B. Frederiksen, Demokraterne Palle Christiansen, Demokraterne Anthon Frederiksen, Kattusseqatigiit Partiiat Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit Maliina Abelsen, Inuit Ataqatigiit og Ove Karl Berthelsen, Inuit Ataqatigiit Jeg skal anmode Landstingets medlemmer om at afgive deres stemmer. Undskyld, først har Aleqa Hammond, Siumut bedt om ordet. Aleqa Hammond (S) Jeg takker. Siumut finder det vigtigt at skulle arbejde for bedre lige vilkår for befolkningen og søge og realisere et for Grønland, der på alle måder er selvbærende, styringsmæssigt og økonomisk. Bæredygtighed og sikring er grundlag for forvaltning af vore ressourcer, der endvidere skal give økonomisk udvikling. Siumut vil arbejde sammen med oppositionen udfra sit principprogram for at opnå sine målsætninger. Siumut vil arbejde som et reelt målsat og retfærdig opposition og respekt for valgets resultat.

24 Som et regerende parti har Siumut i løbet af 30 år opnået særdeles mange og gode politiske målsætninger som befolkningen i dag nyder godt af. Såsom Hjemmestyret, kommunalreformen og nu Selvstyret, som vi er på vej ind i. Disse manifester viser en vilje til succes, samarbejde og i tæt samarbejde med befolkningen, man ikke bare kan se bort fra. Siumut finder det vigtigt, at arbejde videre i Landstinget med udgangspunkt i det grundlæggende valgprogram, udarbejdet i forbindelse med den netop afsluttede landstingsvalg, hvor valgprogrammet er udarbejdet af ni arbejdsgrupper med medlemmer fordelt nationalt fra Nord til Syd, Øst til Vest, bygder og byer, uddannede og ikke-uddannede. Nu går vi og skal til at vælge et nyt Landsstyre, vil jeg fremlægge vore mærkesager og prioriteter: I det nye kommende Landsstyresamarbejdsaftale står det klart udtrykt, at børneopsparingen, der omfatter alle børn financieret af hjemmestyret med 1000 kr. pr. barn, uden videre spares væk. Begrundet i at det nye Landsstyre vil anvende midlerne til andre formål såsom at øge antallet af landsstyreområder fra syv til ni, denne omstilling af offentlig administrative udgifter går direkte ud over børneopsparingen. Det kan under ingen omstændigheder accepteres. Børneopsparingen, der omfatter alle børn uden undtagelse, er en fantastisk tiltag, der ikke gør forskel på børn. Ligesom en lignende ordning i Rigsfællesskabet i Danmark anvendes, hvor alle børnene behandles efter lighedsprincippet. Ordningen vil alt andet lige give bedre økonomiske forhold for familier og samfundet. Derfor kan Siumut på ingen omstændigheder acceptere at den tiltag for børn er den første, der rammes af besparelsen og skæres væk. Der vil blive oprettet mange departementer. Denne tiltag vil give øget demokrati. Denne disposition er en direkte modstykke til alle ønskede målsætninger, ligesom denne er en direkte antitese til alle kommende Landsstyrepartiets valgkampagne. De kommende Landsstyremedlemmer fra Demokraterne havde en kraftig propaganda imod Selvstyret. De udgav endda en bog, lige før folkevalget Selvstyret, der skulle agitere for et nej til Selvstyre. Og her lige før Selvstyret indføres, er de med en Landsstyrekoalition, og skal deltage i front på implementeringen af en Siumuts topprioriterede mærkesager, man kæmpede for som levende parti. Jeg vil gøre det klart, at Siumut vil følge meget tæt på som opposition.

25 Olga Poulsen Berthelsen, mødeleder, Næstformand for Landstinget, IA Jeg skal venligst rette henvendelse til Siumuts ordfører, da vi nu behandler valg til Landsstyremedlemmerne, at fremkomme med bemærkninger til valget. Aleqa Hammond (S) Jeg skal understrege, at jeg her fremkommer med bemærkninger i tilknytning til valg til landstyremedlemmer. Er der nogen der er imod det? Olga Poulsen Berthelsen, mødeleder, Næstformand for Landstinget, IA Jeg understreger her, at vi nu behandler valg til Landsstyremedlemmerne. Aleqa Hammond (S) Vore begrundelser mener jeg skal betragtes som væsentlige, da de har stor vitighed for konstitutionen af Landsstyremedlemmerne. Og jeg mener at det er på sin plads, at vi forinden der vælges Landsstyremedlemmer, fremkommer med vores begrundelser for vores mening, og det er beklageligt, at jeg bliver stoppet inden tiden er udløbet. Olga Poulsen Berthelsen, mødeleder, Næstformand for Landstinget, IA Jeg stoppede dig ikke, jeg understregede kun og jeg opfordre dig til at fortsætte. Aleqa Hammond (S) Ok, tak. Der er udpegede medlemmer her i salen, og iblandt dem, der har begået en ulovlighed ved at afgive stemme for en anden. Således er demokratiets grundprincip skadet, det er et medlem en stemme. Det er bekymrende, at vi er kommet til at have medlemmer i et Landsstyret, der ikke tager Landstingets lov om vedrørende stemmeafgivning i forbindelse med lovgivningsprocessen alvorligt. Det kommende medlem af Landsstyret Hr. Anthon Frederiksen, Kattusseqatigiit Partiaat, der altid i stærkeste bebrejdende vendinger, fra Landstinget talerstol opponerer imod, at der udpegedes medlemmer af Landsstyret, der ikke har opnået mandat til at sidde i Landstinget

26 fra folket. Har han lige pludselig ændret mening. Det kan være rart at få dette afklaret med en velbegrundet redegørelse fra ham selv. Lederen af det kommende Landsstyrekoalition Inuit Ataqatigiit, der under valgkampen gang på gang erklæret, at man vil respektere demokratiet. Alligevel har de ikke på noget tidspunkt inviteret Siumut med henblik på samarbejde, de er valgt med 26,5 %. Derfor kan det konstateres, at Inuit Ataqatigiit i forbindelse med dannelsen af Landsstyret agerer modsat deres erkæring om samarbejde. Det grønlandske sprog indsættes som de officielle sprog fra den 21. juni. Det er forbavsende at konstatere, at Landsstyrekoalitionen ikke har nævnt hvilke forpligtelser, de har givet sig i forhold til sproget. Det er ikke at give afstand til andre sprog, hvis man er af den mening, at vores sprog sættes som det højeste. Derfor er det ikke mindst bekymrende i tid, hvor vi er på vej i en selvstyre, at tænke over at Landsstyrets møder vil blive afholdt på dansk. Inuit Ataqatigiit har, der ynder at meddele at de står til venstre, og Demokraterne, der ynder at sige at de står til højre, og Katusseqatigiit Partiiat, som man ikke engang kan finde ud af at sige hvordan, de står i forhold til andre, giver bekymring om, at disse danner en Landsstyrekoalition, der for deres målsætninger, tankegang og valgprogrammer er vidt forskellige, ikke mindst hvad angår bygder, uran skatte, afgiftsområdet, jollefiskeriet, erhvervstilskudsordninger. Siumut finder det bekymrende, at der dannes en Landsstyre, hvor Inuit Ataqatigiit, bare for at undgå at partiet Siumut deltager i Landsstyret, tager en fjendtlig udgangspunkt, der ikke har politiske grundlag at gøre. For et politisk skridt, hvor politik ikke er udgangspunktet, men hvor det sker med subjektive handlinger, er alvorligt skade på demokratiet, der udelukker en stor del af befolkningen fra Landsstyret. Landsstyreformanden tager udenrigsområdet ind under sig, og da udenrigspolitiske tiltag for det meste sker om efteråret, er Landsstyremedlemmer ofte på rejse. I forhold til disse sager skal dette forstås således, at vi ikke kan regne med at Landsstyreformanden ofte ikke deltage under Landstingets efterårsamlingen? Der er på sin plads at om nødvendigt, at der redegøres for motiverne for at oprettelsen af et ministerium for indre anliggender, for ved afgivningen af ansvaret på allerede eksisterende

27 departementer af alle anliggender i landet omfattet i disse. Vi har jo også allerede udført en omfattende kommunalreform, hvor vi har nedskåret kommuner til fire og ansvarsfordelingen er under landstingets lovgivende forsamling. Har Anthon Frederiksen fået sin egen departement, bare for at afsætte ham et sted? Der er medlemmer i Landsstyrekoalitionens partier, som har fået alvorlige straffe,som vi fra Siumut ikke kan være med til at acceptere. Med henvisning til ovennævnte kommetarer og den kommende forvaltning, der er milevildt fra Siumut s målsætninger og den hjemmehørende befolknings værdigrundlag, vil vi afslå fra afgive til det indstillede Landsstyremedlemmer. Olga Poulsen Berthelsen, mødeleder, Næstformand for Landstinget, IA Den næste er Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit. Juliane Henningsen (IA) Der ønskes en ændring og i politik sker der altid en udvikling, hvor der dynamisk skabes nye ideer, og med nye og gamle partiers forskel som styrke, ønsker vi her at vise, at der kan køres videre. I Inuit Ataqatigiit har vi givet vores politiske budskab til samfundet, og disse blev hilst velkommen utvetydigt, og derfor vil vi i samarbejde med partierne Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat nu indstille som Landsstyrekoalition, som Landsstyreformanden her indstiller, bliver støttet af flertallet af samfundet, fra unge til ældre, dem vil vi foreslå og vi vil fra Inuit Ataqatigiit støtte og stemme for, er det mig en glæde, og jeg tror, at vi skal være taknemmelige for denne ændring, der her er vist i Grønland. Selvfølgelig skal vi videreføre de mange gode tiltag og selvfølgelig vil demokratiet fortsætte og de forskellige meninger skal vi alle have plads til med respekt overfor hinanden. Mange tak.

28 Josef Mortzfeldt, Landstingets Formand (IA) Som tidligere nævnt er det indstillede følgende: Jens B. Frederiksen, Demokraterne Palle Christiansen, Demokraterne Anthon Frederiksen, Kattusseqatigiit Partiiat Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit Maliina Abelsen, Inuit Ataqatigiit og Ove Karl Berthelsen, Inuit Ataqatigiit Jeg skal anmode Landstingets medlemmer om at afgive deres stemmer. Til det nye otte Landsstyremedlemmer er 18 for. Der er ingen imod 12 undlod at stemme. Således er Landsstyreformandens indstillede Landsstyremedlemmer blevet godkendt af flertallet og jeg ønsker jer alle tillykke. Og jeg vil nu bede den nye Landsstyremedlem, der ikke er valgt landstingsmedlem Ove Karl Berthelsen om at sætte dig på din plads. Vi kører videre. Landsstyreformanden. Kuupik Kleist, Landsstyreformanden (IA) Jeg er ydmyg og taknemmelig. Tak, fordi de foreslåede kandidater til Naalakkersuisut blev vedtaget af et stort flertal i Inatsisartut. Jeg er ikke i tvivl om at alle i det nye Naalakkersuisut, med alt hvad vi har, vil gøres vores til at servicere samfundet, for lige om lidt når Landstingets forhandlinger er over, skal vi starte på det.

29 Sammenhold, Selvstyre, Lighed og aftalens indledning har bl.a. følgende ordlyd: Vores vision og fælles mål er at skabe et samfund, hvor der er brug for alle, og der er plads til alle. Med vilje og håb vil vi bygge et samfund, hvor vi gensidigt styrker hinanden som individer og folk. I dialog og samspil med befolkningen skal vi skabe grundlaget for et værdigt liv, hvor alle har mulighed for at udvikle sig og opretholde livet ved aktiv selvforsørgelse. Sammen med befolkningen vil vi med et solidt lederskab skabe rammerne for et sundt samfund i forandring. Med solidaritet og lighed som grundsten skal vi alle bidrage efter vores evner og formåen, ligesom de som har behov for hjælp skal modtage støtte. Det grønlandske livssyn baserer sig grundlæggende på bevidstheden om altings sammenhæng - menneskets ubrydelige fysiske og åndelige sammenhæng med hinanden, med naturen, naturens resurser, universet - en sammenhæng, der rækker langt ud over det enkelte menneske. Alle mennesker er født med særlige evner, som de skal have mulighed for at udvikle i en livslang læringsproces, ligesom disse evner altid skal kunne bruges til at forsørge sig og sine. At tage ansvar og øve indflydelse på eget liv og egne handlinger samt deltage som demokratiske borgere i samfundsudviklingen er både en ret og en pligt. Alle mennesker ønsker muligheden for at forsørge sig selv og sine og hermed frihed til at udfolde sit liv, sine kreative, skabende evner og interesser. Alle mennesker ønsker at indgå i fællesskaber og at bidrage positivt til disse. Dette menneskesyn indebærer et samfund, hvor alle indgår i det samfundsmæssige fællesskab med lige værd som menneske og med plads til individets egen formåen, ønsker og behov. Selvstyret vil lægge vægt på: Respekt, troværdighed, anerkendelse af forskelligheden, handlekraft, mod til nytænkning og helhedstænkning.

30 Selvstyret er et samfund med international anerkendelse af vores sprog og kultur. Det skal styrkes og synliggøres, så det skaber selvrespekt i samfundet og respekt i omverdenen. Vi er et åbent land, som værdsætter forskellighed. Vi skal skabe gode rammer for, at alle gives mulighed for at blive integreret i det grønlandske samfund. Formålet for Selvstyret skal være, at det grønlandske samfund gennem økonomisk og kulturel udvikling får mere økonomisk og politisk frihed, og skal efterhånden realiseres ved, at befolkningen gennem uddannelse, kompetenceudvikling og dialog samt fælles planlægning deltager i selvstyreprocessen. Dialogen og beslutningerne skal være åbne for alle, således at borgerne dermed er med til at skabe én fælles fremtid. Der dannes nu et nyt Naalakkersuisut i en tid med store økonomiske udfordringer. Det er også åbenbart for alle, at kravene og forventningerne til det nye Naalakkersuisut er meget store, med hensyn til forbedring af levevilkårene. Det vil derfor være et uomgængeligt krav i den kommende tid, at der sker en stram økonomisk styring, at der udvises sparsommelighed, at vi støtter nye indtægtsmuligheder og ikke mindst, at vi har evnen til politisk at prioritere opgaverne, og endelig vil det kræve, at implementeringen nøje følger aftalte planer. Da det vil være umuligt at financiere alle de oplistede ønsker om merbevilling, må man allerede nu indstille sig på tålmodighed. Men Naalakkersuisut kan love, at områder, hvor der er støst behov vil blive prioriteret, og at Naalakkersuisut både kan og vil bruge alle midler på at lette levevilkårene for de grupper, der er mest trængende. Jeg er ikke i tvivl om, at alle partier i Inatsisartut vil være med til at samarbejde for at nå disse mål ud fra princippet om retfærdighed, og selv om der naturligvis vil være forskellige holdninger i forhold til metoder og værdier, er der grund til optimisme, da vi alle har som mål, at befolkningen udformer Selvstyret under en større social lighed og med stadig større styrke. De vilkår vi i dag lever under i det grønlandske samfund, er alle skabt af historiske såvel som nutidige fænomener. Vores forskelligheder i vores identitet og vores sociale vilkår, vores

31 kompetencer, tænkemåder og andre områder er blevet bestemt gennem de sidste 30 års påvirkning, og er specielt resultatet af den politiske styring i samme periode. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det grønlandske samfund ved valget den 2. juni stemte på de personer, som de mente er mest egnede til det politiske arbejde under de videre skridt, vi skal tage som et folk. Den 2. juni gik vi alle som én til valg med et ønske om det bedste for Grønland og dets befolkning. Derfor er jeg heller ikke i tvivl om, at vi der i dag bliver godkendt som de nye medlemmer af Inatsisartut, også er de personer, som befolkningen har fundet mest velegnede til opgaven. Vi har som folkevalgte mange forskellige baggrunde og kompetencer: Vi er fiskere, fangere, lærere, politibetjente, selvstændige erhvervsdrivende, offentligt ansatte, akademikere, ikke-faglærte og studerende under uddannelse. Vi er også forældre, ikke-forældre, gravide og bedsteforældre. Her findes personer, der behersker adskillige sprog, og her findes personer, som mestrer eget sprog. Vi er her alle for at tjene samfundet på bedste vis, uanset kompetencer og erfaringer det vil sige, at Grønlands befolkning kan spejle sig i os på alle leder og kanter. Dette er Grønland i dag. Dette er det grønlandske samfund i år 2009 på vej mod Selvstyre! Når vi går ind ad denne dør og uanset vores forskelligheder, er vi folkevalgte, som alle i ligeværdighed skal være samfundets tjenere og skal samarbejde, ikke for personlig vindings skyld eller for at fremme egne interesser, men for at opnå det bedste for samfunder. Uanset de antal stemmer, vi har fået, skal vi i dette rum anse hinanden for lige værdige, og skal arbejde sammen i ligeværdighed. Der er nok ingen, der finder det mærkeligt, at jeg i dag tænker på og nævner Qullissat og Qullissarmiut. Jeg mener, at de år vi gennemgik på vejen til Hjemmestyret har paralleller til vores vej mod Selvstyre. Ny politisk opvågnen, debatten om bygderne, søgen efter mere selvbestemmelse, følelsen af behovet for åndelig og kulturel styrkelse og kravet om, at man igen rejser sig som et folk, er efter min mening ikke til at misforstå. Affolkningen af Qullissat skabte et andet håb og vilje. Slukningen af lamperne (qullissat), tændte nyt lys og et nyt håb. Tak til: I anledning af denne mærkedag for samfundet, vil det være på sin plads at rette en tak til mange mennesker. Først vil jeg gerne takke det afgående Landsstyre, samt rette en særlig tak til Landsstyreformanden gennem de senere år Hans Enoksen, selv om vi politisk har haft vore

32 uoverensstemmelser, har der også været mange områder, hvor vi gennem et godt samarbejde har skabt gode resultater. Jeg blev meget rørt over dine ord under TV-udsendelsen, hvor du skuede tilbage på årene, der gik, og hvor du opfordrede til at stoppe nedgørelse af hinanden og i stedet samarbejde på tværs af sprogene. Vi vil rette en tak til alle, der har medvirket til at holde samfundet i gang gennem de sidste 30 år, de skiftende landsstyreformænd og landsstyremedlemmer, landstingsmedlemmer, medlemmer af kommunal- og bygdebestyrelser samt andre, der har arbejdet som folkevalgte. Men den største tak skal rettes til mennesker, der gennem deres indsats har medvirket til at løfte samfundet: arbejdere, fangere, pædagoger, lærere, læger, sygeplejersker, offentligt ansatte, selvstændige og mange, mange andre, som har skabt det grønlandske samfund af i dag. Jeg ønsker Jer alle alt det bedste Tak Josef Motzfeldt, Landstingets Formand (IA) Vi takker Landsstyreformanden. Den næste er den nye Landsstyremedlem for Boliger, Infrastruktur og Trafik. Jens B. Frederiksen, Landsstyremedlem for Boliger, Infrastruktur og Trafik, (D) Først vil jeg på vegne af Demokraterne rette en tak til den nye Landsstyreformand for hans åbenhed for at vi kan deltage i Landsstyrekoalitionen. Derudover vil jeg rette en tak til alle Landstingsmedlemmer for gennemførelsen af valget, da de også godkendte, at vi kan blive medlemmer i landsstyrekoalitionen. Jeg vil først lige bemærke, at det er rigtigt at vi på vegne af Demokraterne sidste år havde en klar kampagne mod Selvstyre, da vi mente, at vi kunne opnå en bedre aftale, men vi har også meget tydeligt sagt, at vi ville respektere befolkningens valg. Derfor har vi her i Landstingssalen stemt for indførelse af Selvstyre. Vi har også nævnt, at når Selvstyre bliver godkendt, så vil Demokraterne med alle deres ressourcer deltage for opnåelse af en god

33 Selvstyre. Det var det vi sagde dengang og selvfølgelig står vi fast i det. Vi Demokrater glæder os til at deltage i arbejdet. Efter vores mening viser det nye landsstyrekoalitions struktur og personsammensætning hvor uensartet det grønlandske befolkning er. Efter min mening, er det at accept af hele befolkningen, nemlig at vi grønlændere og danskere er mikset meget sammen. Under dette valg, har hele det grønlandske folk gennem valget vist at vores forskellighed bør respekteres. Derfor er dette til stor glæde for os og vi glæder os, da det derigennem kan opnås, at hele befolkningen samarbejder. Især den sidste dag, når man går på gaden, er det meget tydeligt, at der er store krav og forhåbninger til de nye Landsstyrekoalition. Derfor kan man endog føle sig lidt genert at få sådanne reaktioner, men vi vil i stor stil deltage i arbejdet og vi glæder os det kommende arbejde, hvor der vil være en stor grad af samarbejde. Vi vil rette en tak til Kattusseqatigiit Partiiat og Inuit Ataqatigiit for at forhandlingerne er foregået under god atmosfære, der har været stor respekt, hvor spørgsmålet ikke har været vores antal i landsstyreposterne, men at der er set på de faktiske forhold og vores program, således har forhandlingernes været gennemført. Og til slut er der nået enighed om mange ting. Det er vi meget tilfredse med, og jeg vil ønske alle tillykke i det nye Landsstyre og jeg håber inderligt, at vi vil have et samarbejde i fremtiden. Til sidst ønsker jeg også et tillykke til Landstingsmedlem Aleqa Hammond for hendes nye valg til formand i Siumut og jeg håber at vi vil have et samarbejde med oppositionen i fremtiden. Josef Motzfeldt, Landstingets Formand (IA) Det var ordene fra Landsstyremedlem for Boliger, Infrastruktur og Trafik. Næste er Landsstyremedlem for Indenrigsanliggender. Anton Frederiksen, Landsstyremedlem for Indenrigsanliggender (KP).

34 Landsstyreformand Kuupik Kleist tillykke og resten af Landsstyremedlemmerne tillykke til jer alle. Vi vil en rette en tak til det utrolige Inuit Ataqatigiit og vi skylder en tak til Kattusseqatigiit Partiiat og ligeledes Demokraterne, for det I har vist under forhandlingerne, hvor I har ladet selv det mindste deltage, og det forholder sig ikke således, at kun de store og dem med større magt skal prioriteres. En sådan fremgangsmåde er meget tæt på Kattusseqatigiit Partiets tankegang, især når der skal arbejdes for det mindrebemidlede og folk med dårlige vilkår. Derfor en stor til for at I ladet Kattusseqatigiit Partiiat deltage også for en større indflydelse i det politiske arbejde. Jeg vil her kort komme med en bemærkning til det som Siumut efterlyste, da det blandt andet blev nævnt, at Kattusseqatigiit Partiiat er imod for Landsstyremedlemmer,der ikke er medlemmer af Landstinget; det er helt korrekt, det kan ikke modsiges og tydeligt. Men jeg skal erindre, at Kattusseqatigiit Partiiat fastholder sin mening, men det skal ikke glemmes at man under landsstyreforhandlinger, og at det fleste partier ved det helt sikkert, at man ikke kan få opfyldt alle sine krav. En af vore krav, som ikke kunne opfyldes var Inuit Ataqatigiits ønske. Jeg forstår Inuit Ataqatigiits ønske og vi deltager i det med respekt, og jeg er ikke i tvivl om, at i vores kommende samrbejde og under vores samrbejde, at disse små petitesser ikke vil være nogen hindringer og jeg regner fuldt ud med, at de ikke skaber nogen problemer og vi glæder os til at have et godt samarbejde med det nye Landsstyremedlem Ove-Karl Berthelsen, for det er for folket, vi er kommet for at arbejde, og det forholder sig ikke således, at vi som enkelt individer skal søge at arbejde. Siumuts ordfører sagde også blandt andet, at jeg er blevet indsat som Landsstyremedlem i mit nye Landsstyreområde bare for at sikre flertallet. Det er selvfølglig ikke korrekt, det har mere grund i at der indenfor indenrigsanliggender er flere forhold, som vi i dag kender og mange opgaver desværre er sakket bagud, hvor det blandt andet at sager, der i indeværende år i januar 2009, skulle have været sat på plads, ikke er blevet gennemført, og de sager, som ellers skulle være overført til kommunerne, afventer det stadig. Hvis vi tager borgernes servicering som et eksempel, er der mange mennesker, der har indsendt klager, som endnu afventer behandling i klagenævnet. En bedre og hurtige sagsbehandling for disse mennesker venter man stadig på, og vi håber, at der gennem en ny landsstyremedlem for indenrigsanliggender

Tredje mødedag, tirsdag den 16. juni 2009, kl. 10:00. Landstingets Konstituerende samling 2009

Tredje mødedag, tirsdag den 16. juni 2009, kl. 10:00. Landstingets Konstituerende samling 2009 Tredje mødedag, tirsdag den 16. juni 2009, kl. 10:00 Landstingets Konstituerende samling 2009 Dagsordens punkt 2 Redegørelse for dagsorden. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Landstingets møde er åbnet.

Læs mere

(Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser)

(Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser) 3. mødedag, fredag den 7. marts, 2008 Dagsordens punkt 47. Forslag til landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om statsautoriserede og

Læs mere

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 13. mødedag, onsdag den 15. oktober 2008. Dagsordenens punkt 57 Beslutningsforslag til landstinget: at landsstyret pålægges at nedsætte et råd, der hurtigst muligt skal komme med koordinerede og samlede

Læs mere

27. april 2007 FM 2007/132 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende

27. april 2007 FM 2007/132 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende 27. april 2007 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingsbeslutning om at Landstyret pålægges at sikre, at udviklingshæmmede unge skal kunne tildeles

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008.

19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008. 19. mødedag, onsdag den 12. november, 2008. Dagsordenens punkt 142 Færøerne og Island har oprettet generalkonsulater med diplomatstatus i hinandens lande. Vestnordisk Råd opfordrer det grønlandske Landsstyre

Læs mere

10. marts 2011 FM 2011/19 (EM 2010/48) BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende

10. marts 2011 FM 2011/19 (EM 2010/48) BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Forretningsordenen vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2011 om ændring af landstingslov om vederlag til medlemmer af landstinget og landsstyret m.v.

Læs mere

(Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser)

(Landsstyremedlemmet for Erhverv, Arbejdsmarked og Erhvervsuddannelser) 3. mødedag, fredag den 7. marts, 2008 Dagsordens punkt 46. Forslag til landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om garantifond for skadeforsikringsselskaber.

Læs mere

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 13. mødedag, onsdag den 15. oktober 2008. Dagsordenens punkt 85 Beslutningsforslag til, at landsstyret pålægges at undersøge mulighederne for sammen med Danmark at oprette et center for international forskning

Læs mere

Som jeg har sagt er der 13 punkter vi skal behandle i dag. Punkterne er 117, 23, 8, 92, 41, 37, 49, 31, 87, 15 og 26, 32 og 147. Først punkt 117.

Som jeg har sagt er der 13 punkter vi skal behandle i dag. Punkterne er 117, 23, 8, 92, 41, 37, 49, 31, 87, 15 og 26, 32 og 147. Først punkt 117. 23. mødedag onsdag den 18. november 2009 kl. 13.00 Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. Mødeleder, Josef Motzfeldt, formand for Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit I dag er der 13 punkter på

Læs mere

Valg til INATSISARTUT

Valg til INATSISARTUT Valg til INATSISARTUT Indhold 1 Valgets grundprincipper.... 4 2 Udskrivelse af valg... 6 3 Hvem kan stille op, hvem kan stemme... 10 4 Valglister og valgkredse.... 16 5 Konstituering.... 24 6 Oversigt

Læs mere

Forslag til landstingslov om landsstyremedlemmers ansvarlighed. (Landsstyreformanden og Atassut) (1. behandling)

Forslag til landstingslov om landsstyremedlemmers ansvarlighed. (Landsstyreformanden og Atassut) (1. behandling) Onsdag den 28. april kl. 14.00. Dagsordenens pkt. 9. Forslag til landstingslov om landsstyremedlemmers ansvarlighed. (Landsstyreformanden og Atassut) (1. behandling) Mødeleder: Landstingsformand Bendt

Læs mere

Rigsombudsmanden i Grønland

Rigsombudsmanden i Grønland Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 114 Offentligt Rigsombudsmanden i Grønland Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 3. maj 2006 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

24. april 2007 FM 2007/61 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende

24. april 2007 FM 2007/61 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at udarbejde en handlingsplan, der skal sikre vore unge - der flytter

Læs mere

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik

21. oktober 2007 EM 2007/37 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik 21. oktober 2007 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om Ilisimatusarfik Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg

Læs mere

27. oktober 2011 EM 2011/133 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. Vedrørende

27. oktober 2011 EM 2011/133 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. Vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget Vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut skal fremsætte forslag, der skal tydeliggøre forholdene omkring tilsynet med anbragte

Læs mere

Rigsombudsmanden i Grønland

Rigsombudsmanden i Grønland Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 126 Offentligt Rigsombudsmanden i Grønland Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 19. maj 2006 J.nr.: 415-0001 Indberetning

Læs mere

Punkt 4 og 5 vedrørende debat om dagsorden bliver behandlet som det sidste punkt.

Punkt 4 og 5 vedrørende debat om dagsorden bliver behandlet som det sidste punkt. 2. mødedag, mandag den 22. september 2008, kl. 10:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstinget Formandskab) Mødeleder: Landstingets Efterårssamling 2008 fortsætter, hvor den anden

Læs mere

30. april 2012 FM 2012/86 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

30. april 2012 FM 2012/86 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest til FM 2013 pålægges at fremlægge en redegørelse for Inatsisartut om de offentlige

Læs mere

17. oktober 2011 EM2011/41 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke

17. oktober 2011 EM2011/41 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke 17. oktober 2011 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende forslag til Inatsisartutlov om fordeling af midler fra visse spil. (Medlem af Naalakkersuisut for Familie,

Læs mere

Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Og så er det landsstyremedlemmet for finanser og udenrigsanliggender, der skal fremlægge.

Ruth Heilmann, Landstingsformand, Siumut. Og så er det landsstyremedlemmet for finanser og udenrigsanliggender, der skal fremlægge. 2. mødedag, onsdag den 5. marts 2008. Dagsordenens punkt 42. Forslag til Landstingsbeslutning jævnfør forretningsorden 32 stk. 6, 2 om at de skattemæssige fradrag med mere for 2009 fastsættes således,

Læs mere

11. oktober 2016 EM2016/43 & FM2016/43 EM2016/125 & FM2016/125 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke.

11. oktober 2016 EM2016/43 & FM2016/43 EM2016/125 & FM2016/125 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. 11. oktober 2016 BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at tage initiativ til opprioritering

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget. vedrørende 1. nov. 2012 BETÆNKNING Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at sikre, at døve har mulighed for at kontakte alarmcentralen 112

Læs mere

24. maj 2015 FM 2015/38 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

24. maj 2015 FM 2015/38 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 24. maj 2015 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at kontakte kommunerne med henblik på at vurdere antallet af,

Læs mere

14. maj 2010 FM2010/141 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende

14. maj 2010 FM2010/141 BETÆNKNING. afgivet af. Lovudvalget. vedrørende BETÆNKNING afgivet af Lovudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte forslag til ændring af landstingsloven om valg til kommunalbestyrelser, bygdebestyrelser

Læs mere

Forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om indkomstskat. (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) (1.

Forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om indkomstskat. (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) (1. 4. mødedag, fredag den 26. september 2008. Dagsordenens punkt 67 Forslag til Landstingslov om ændring af Landstingslov om indkomstskat. (Landsstyremedlem for Finanser og Udenrigsanliggender) (1. behandling)

Læs mere

BETÆNKNING. afgivet af. Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg. Landstingets Finansudvalg. vedrørende

BETÆNKNING. afgivet af. Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg. Landstingets Finansudvalg. vedrørende 19. oktober 2007 EM 2007/60,61 BETÆNKNING afgivet af Landstingets Skatte- og Afgiftsudvalg og Landstingets Finansudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om indførselsafgifter

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 62.

19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 62. 19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 62. Forslag til landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges om at tage initiativ til at gøre noget ved de grønlandske studerendes kollegieforhold

Læs mere

Ekstraordinært delegeretmøde den 19. marts 2015. Ekstraordinært delegeretmøde i KANUKOKA, den 19. marts 2015, pr. telefon, kl. 13.

Ekstraordinært delegeretmøde den 19. marts 2015. Ekstraordinært delegeretmøde i KANUKOKA, den 19. marts 2015, pr. telefon, kl. 13. Referat Ekstraordinært delegeretmøde den 19. marts 2015 Ekstraordinært delegeretmøde i KANUKOKA, den 19. marts 2015, pr. telefon, kl. 13.00 Deltagere: Delegerede Kommune Kujalleq Kommuneqarfik Sermersooq

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet til beslutningsforslagets 2. behandling

BETÆNKNING. Afgivet til beslutningsforslagets 2. behandling 9. november 2012 BETÆNKNING Afgivet af udvalget for Kultur-, Uddannelse-, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at udarbejde en redegørelse om

Læs mere

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut INATSISARTUT Medlemmerne af Inatsisartut Dato: 23. marts 2015 J.nr.: 01.82-00064 Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut Formandskabet har fået udarbejdet et

Læs mere

Punkt 42. 12. mødedag, tirsdag den 20. oktober 2009

Punkt 42. 12. mødedag, tirsdag den 20. oktober 2009 12. mødedag, tirsdag den 20. oktober 2009 Punkt 42 Beslutningsforslag om at Naalakkersuisut pålægges at fastsætte en dato på en national ligestillingsdag i Grønland. (Medlem af Inatsisartut Juliane Henningsen,

Læs mere

Landstingslov nr. 11 af 20. oktober 1988 om landstinget og landsstyret Historisk

Landstingslov nr. 11 af 20. oktober 1988 om landstinget og landsstyret Historisk Landstingslov nr. 11 af 20. oktober 1988 om landstinget og landsstyret Historisk Kapitel I. Landsting, landsstyre, udskrivning af landstingsvalg og habilitet 1. Landstinget træder sammen snarest muligt

Læs mere

18. oktober 2011 EM2011/45

18. oktober 2011 EM2011/45 R E T T E L S E S B L A D Erstatter den danske version af udvalgets betænkning dateret 17. oktober 2011 (Rettelsesbladet korrigerer forslagsstillers titel) BETÆNKNING Afgivet af Kultur-, Uddannelse-, Forskning

Læs mere

13. maj 2010 FM2010/113 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget

13. maj 2010 FM2010/113 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutbeslutning om Grønlands Selvstyres udtalelse til forslag til lov om arbejdsskadesikring i Grønland. Afgivet til forslagets 2.

Læs mere

25. oktober 2011 EM 2011/52 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

25. oktober 2011 EM 2011/52 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 25. oktober 2011 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at tage initiativ til fastsættelse af minimumsregler for

Læs mere

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament

Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament Vestnordisk kvindekonference Kvinders position i Inatsisartut, det grønlandske parlament MarieKathrine Poppel Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet mkp@ii.uni.gl Grønland i verden - kort Introduktion

Læs mere

Mødeleder: Josef Motzfeldt, 1. næstformand for Landstingets Formandskab, Inuit Ataqatigiit

Mødeleder: Josef Motzfeldt, 1. næstformand for Landstingets Formandskab, Inuit Ataqatigiit 19. mødedag, onsdag den 12. november 2008. Dagsordenens punkt 118 Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at indføre en officel fattigdomsgrænse i Grønland. (Landstingsmedlem Palle

Læs mere

27. november EM2015/124 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget. vedrørende

27. november EM2015/124 BETÆNKNING. Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget. vedrørende 27. november BETÆNKNING Afgivet af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2015 om bekæmpelse af zoonoser og zoonotiske agens. Fremsat af Naalakkersuisoq

Læs mere

22. maj 2015 FM2015/41 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende

22. maj 2015 FM2015/41 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Forretningsordenen. vedrørende 22. maj 2015 BETÆNKNING afgivet af Udvalget for Forretningsordenen vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte forslag til ændring af 2, stk. 1, i landstingslov

Læs mere

Valg til INATSISARTUT

Valg til INATSISARTUT Valg til INATSISARTUT Indhold 1 Valgets grundprincipper... 4 2 Udskrivelse af valg... 6 3 Hvem kan stille op, hvem kan stemme... 10 4 Valglister og valgkredse... 14 5 Konstituering... 18 6 Oversigt over

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 14. marts 2007 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Grønlands Landstings forårssamling, onsdag den 14. marts 2007.

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende. Forslag til Landstingslov nr. xx af yy.zz 2003 om dyreværn.

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende. Forslag til Landstingslov nr. xx af yy.zz 2003 om dyreværn. 05. december 2003 EM2003/156 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg vedrørende Forslag til Landstingslov nr. xx af yy.zz 2003 om dyreværn. Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Erhvervsudvalg

Læs mere

BETÆNKNING. vedrørende

BETÆNKNING. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at pålægge Naalakkersuisut til FM 2015 med udgangspunkt i behovet for uddannelse og opkvalificering af

Læs mere

Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008.

Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008. Grønlands Landstings medlemmer af udvalg og repræsentationer samt råd og nævn, 24. september 2008. A D IA S KD L = Atassut = Demokraterne = Inuit Ataqatigiit = Siumut = Kandidatforbundets Parti = Løsgænger

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Anlægs- og Miljøudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxxx 2012 om ændring af Inatsisartutlov om redningsberedskabet i Grønland og om brand- og eksplosionsforebyggende

Læs mere

Landbrugspolitiske redegørelse 2007 Visioner for det Grønlandske Landbrug (Landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug)

Landbrugspolitiske redegørelse 2007 Visioner for det Grønlandske Landbrug (Landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug) ATASSUT Postboks 399 3900 Nuuk +299323366 Fax: +299325840 Atassut@greennet.gl www.atassut.gl ATASSUT FM2007/38 Augusta Salling 24.04.2007 Landbrugspolitiske redegørelse 2007 Visioner for det Grønlandske

Læs mere

Valg til INATSISARTUT

Valg til INATSISARTUT Valg til INATSISARTUT Indhold 1 Valgets grundprincipper... 4 2 Udskrivelse af valg... 6 3 Hvem kan stille op, hvem kan stemme... 10 4 Valglister og valgkredse... 14 5 Konstituering... 18 6 Oversigt over

Læs mere

29. marts 2007 EM07/21 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg. vedrørende

29. marts 2007 EM07/21 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Infrastruktur og Boligudvalg vedrørende Forslag til Landstingsforordning om boligfinansiering Afgivet til forordningsforslagets 2. behandling Landstingets Infrastruktur-

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingsforordning om uddannelsesstøtte

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingsforordning om uddannelsesstøtte 11-10-2004 EM 2004/39 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingsforordning om uddannelsesstøtte Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets

Læs mere

12. oktober 2012 EM2012/95 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Vedrørende Forslag til:

12. oktober 2012 EM2012/95 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. Vedrørende Forslag til: BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke Vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxxx om pædagogisk udviklende dagtilbud til børn i førskolealderen Afgivet

Læs mere

4. november 2008 EM 2008/10 (EM2007/39) BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Familieudvalg. Vedrørende

4. november 2008 EM 2008/10 (EM2007/39) BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Familieudvalg. Vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Familieudvalg Vedrørende Forslag til landstingsforordning om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge. (Hjemmelsbestemmelse til fastsættelse af regler

Læs mere

Kommunalbestyrelsens konstituerende møde 01/2017, den 26. april 2017

Kommunalbestyrelsens konstituerende møde 01/2017, den 26. april 2017 Oversigt: Indledning Punkt 01 Godkendelse af dagsorden Punkt 02 Ansøgning om orlov fra kommunalbestyrelse Henrik Fleischer Punkt 03 Ansøgning om orlov fra kommunalbestyrelse Erik Jensen Punkt 04 Valg af

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 26 af 18. november 2010 om Inatsisartut og Naalakkersuisut

Inatsisartutlov nr. 26 af 18. november 2010 om Inatsisartut og Naalakkersuisut Inatsisartutlov nr. 26 af 18. november 2010 om Inatsisartut og Naalakkersuisut Kapitel 1 Selvstyret 1. Grønlands Selvstyre har den lovgivende og udøvende magt inden for overtagne sagsområder. Domstole,

Læs mere

Mødeleder: Josef Motzfeldt, Formand for Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit.

Mødeleder: Josef Motzfeldt, Formand for Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit. 19. mødedag tirsdag den 10. november 2009 kl. 13.00 Dagsordens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Formand for Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit. Josef

Læs mere

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008.

Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Lars-Emil Johansen Ordførertale, Siumut Åbningsdebat, Folketinget. Oktober 2008. Sig nærmer tiden Næsten symbolsk for historiens forløb afgik tidligere folketingsmedlem og en af grundlæggerne for Grønlands

Læs mere

Landsstyreformand Hans Enoksen Nytårstale Kære medborgere, grønlændere som danskere. Allerførst vil jeg ønske jer alle et godt nyt år.

Landsstyreformand Hans Enoksen Nytårstale Kære medborgere, grønlændere som danskere. Allerførst vil jeg ønske jer alle et godt nyt år. Landsstyreformand Hans Enoksen Nytårstale 2003 Kære medborgere, grønlændere som danskere. Allerførst vil jeg ønske jer alle et godt nyt år. Lad os takke for det år, der nu er gået. Jeg sender en tanke

Læs mere

9. november 2016 EM 2016/99 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

9. november 2016 EM 2016/99 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 9. november 2016 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut, som et led i implementeringen af FN s Handicapkonvention, pålægges

Læs mere

Baggrund for dette indlæg

Baggrund for dette indlæg Baggrund for dette indlæg For nogle år siden skrev jeg op til et valg nogle læserbreve; mest om de ideologiske forskelle mellem Socialdemokraterne og Venstre. Jeg skrev en hel serie af læserbreve om dette

Læs mere

15. maj 2015 FM2015/61 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

15. maj 2015 FM2015/61 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges til at undersøge muligheder for at etablere en idrætshøjskole

Læs mere

24. november 2008 EM 2008/15 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Familieudvalg. vedrørende

24. november 2008 EM 2008/15 BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Familieudvalg. vedrørende 24. november 2008 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Familieudvalg vedrørende Forslag til Landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges at tage initiativ til at iværksætte kurser til at uddanne samtalepersoner

Læs mere

25. mødedag, onsdag den 26. november 2008.

25. mødedag, onsdag den 26. november 2008. 25. mødedag, onsdag den 26. november 2008. Dagsordenens punkt 134 Forslag til Landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at ændre gældende boligsikringsregler således, at beregningsrundlaget fremover

Læs mere

INATSISARTUT OG DEMOKRATI

INATSISARTUT OG DEMOKRATI INATSISARTUT OG DEMOKRATI Om parlamentarisk demokrati i Grønland for unge FORORD Nu skal du læse en historie om et muligt forbud mod energi drikke. Nogle mener, at energidrikke er sundhedsfarlige og derfor

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 6. oktober 2010 EM 2010/15 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning: Den gældende forretningsorden er udarbejdet i 1999 med udgangspunkt i landstingslov nr. 11 af 20. oktober 1988

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om efterskoler.

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende. Forslag til landstingslov om efterskoler. 22. november 2008 EM2008/152 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til landstingslov om efterskoler. Afgivet til lovforslagets 2. behandling Landstingets Kultur-

Læs mere

Punkt 34. 9. mødedag, tirsdag 13. oktober 2009

Punkt 34. 9. mødedag, tirsdag 13. oktober 2009 9. mødedag, tirsdag 13. oktober 2009 Punkt 34 Forslag til Inatsisartutlov om ændring af landstingsforordning om boligfinansiering. (Medlem af Inatsisartut, Olga P. Berthelsen, Inuit Ataqatigiit) Mødeleder:

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til inatsisartutlov nr. xx af xx. xx 2013 om magtanvendelse inden for det sociale område (Fremsat af Naalakkersuisoq for Familie og

Læs mere

04-11-2011 EM2011/20 FM2011/39 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget

04-11-2011 EM2011/20 FM2011/39 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut i samarbejde med de ansvarlige myndigheder i Nunavut og Nunavik opretter et Nuna Job udvekslingsophold

Læs mere

31. oktober 2008 EM2008/23 (FM2008/68) BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende

31. oktober 2008 EM2008/23 (FM2008/68) BETÆNKNING. afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende () BETÆNKNING afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til Landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges til at arbejde for at få indarbejdet nye retningslinjer for at

Læs mere

4. maj 2012 FM2012/58 og FM 2012/91 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

4. maj 2012 FM2012/58 og FM 2012/91 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 4. maj 2012 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende FM2012/58 Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest til foråret 2013 fremlægger en landsdækkende strategi-

Læs mere

10. maj 2017 FM 2017/132 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

10. maj 2017 FM 2017/132 BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 10. maj 2017 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om Handicaptalsmand. (Medlem af Naalakkersuisut for Sociale Anliggender, Familie,

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 57.

19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 57. 19. mødedag, onsdag den 14. maj 2008 kl. 10:00. Dagsordens punkt 57. Forslag til landstingsbeslutning angående FN s børnekonvention bliver til obligatorisk del af undervisningen i folkeskolen. (Landstingsgruppen

Læs mere

23. mødedag, fredag den 10. november 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab)

23. mødedag, fredag den 10. november 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) 23. mødedag, fredag den 10. november 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Jonathan Motzfeldt,

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg. vedrørende 20. marts 2003 FM 2003/40 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Kultur- og Uddannelsesudvalg vedrørende Forslag til Landstingslov om frie grundskoler og undervisning i hjemmet m.v. Afgivet til 2. behandling

Læs mere

27. april 2015 FM2015/32 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

27. april 2015 FM2015/32 BETÆNKNING. Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende BETÆNKNING Afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges senest på FM2016 at fremsætte forslag til ændring

Læs mere

1. mødedag, fredag den 9. marts 2007, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 1. Mødets åbning. (Landstingets formandskab)

1. mødedag, fredag den 9. marts 2007, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 1. Mødets åbning. (Landstingets formandskab) 1. mødedag, fredag den 9. marts 2007, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 1 Mødets åbning. (Landstingets formandskab) Mødeleder: Mødet er åbnet. Landstingets møde, og det er med stor glæde at jeg kan byde minde

Læs mere

Referat af Kommunalbestyrelsens konstituerende møde 01/2017, den 26. april 2017

Referat af Kommunalbestyrelsens konstituerende møde 01/2017, den 26. april 2017 Mødet blev afholdt i Sisimiut og startede kl. 08.30 Deltagere Atassut Siverth K. Heilmann Anna Karen Hoffmann Emilie Olsen Inuit Ataqatigiit Juliane Enoksen, deltog via telefon Sofie Dorthe R. Olsen Erneeraq

Læs mere

17. mødedag, tirsdag den 24. oktober 2007 kl. 13.00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets formandskab)

17. mødedag, tirsdag den 24. oktober 2007 kl. 13.00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets formandskab) 17. mødedag, tirsdag den 24. oktober 2007 kl. 13.00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets formandskab) Mødeleder: Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut. Jonathan Motzfeldt,

Læs mere

4. mødedag, fredag den 10. marts 2008. Dagsordens punkt 103.

4. mødedag, fredag den 10. marts 2008. Dagsordens punkt 103. 4. mødedag, fredag den 10. marts 2008. Dagsordens punkt 103. Forslag til landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges at finde en løsning på problemerne med ræve, krage og måger, som bl.a. er blevet

Læs mere

Bemærkninger til forslag til Landstingslov om Ligestillingsrådet. Almindelige bemærkninger.

Bemærkninger til forslag til Landstingslov om Ligestillingsrådet. Almindelige bemærkninger. 30. marts 1998 FM 1998/18 Bemærkninger til forslag til Landstingslov om Ligestillingsrådet. Almindelige bemærkninger. På nuværende tidspunkt findes et Ligestillingsudvalg. Det er nedsat af Grønlands Landsting

Læs mere

19. mødedag, onsdag den 25. oktober 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab)

19. mødedag, onsdag den 25. oktober 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) 19. mødedag, onsdag den 25. oktober 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Mødet er åbnet. Først redegørelse for dagsordenen. Demokraterne

Læs mere

ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER

ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER ATASSUT ÆNDRINGSFORSLAG TIL ATASSUT S VEDTÆGTER LANDSMØDET 28. 30. AUGUST 2008 VEDTÆGTER 1 Navn, overordnet organisation og hjemsted 2 Landsorganisationens formål 3 Politiske kontakter 4 Medlemskab af

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 27. maj 2014 FM 2014/176 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at præcisere og sikre, at børn og unge mellem 16

Læs mere

RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende

RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende RETTELSESBLAD (Korrigeret tegnsætning i udvalgets indstilling) BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget Vedrørende Forslag til: Inatsisartutbeslutning om at Grønlands Selvstyre tiltræder ILOkonventionerne;

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 9. oktober 2008 J.nr.: 415-0001 Indberetning vedr. Grønlands Landstings efterårssamling, onsdag den 8. oktober

Læs mere

Mødeleder: Josef Motzfeldt, Formand for Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit.

Mødeleder: Josef Motzfeldt, Formand for Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit. 21. mødedag fredag den 13. november 2009 kl. 13.00 Dagsordenens punkt 2. Redegørelse for dagsordenen. (Inatsisartuts Formandskab) Mødeleder: Josef Motzfeldt, Formand for Inatsisartut, Inuit Ataqatigiit.

Læs mere

28. marts 2011 FM2011/90 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende

28. marts 2011 FM2011/90 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. vedrørende 28. marts 2011 BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget vedrørende Forslag til Inatsisartutbeslutning om Grønlands Selvstyre udtalelse til Anordning for Grønland om ikraftsættelse af ændringer af købeloven

Læs mere

29. april 2010 FM2010/27 EM2009/88 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende

29. april 2010 FM2010/27 EM2009/88 BETÆNKNING. afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke. vedrørende 29. april 2010 FM2010/27 EM2009/88 BETÆNKNING afgivet af Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke vedrørende Forslag til Inatsisartut lov om sprogpolitik. Afgivet til lovforslagets 2. behandling

Læs mere

Forretningsorden for Kommuneqarfik Sermersooq s Bygdebestyrelser

Forretningsorden for Kommuneqarfik Sermersooq s Bygdebestyrelser Forretningsorden for Kommuneqarfik Sermersooq s Bygdebestyrelser Konstituering af bygdebestyrelsen 1. Efter valgbestyrelsens afgørelse om evt. valgklager og prøvelsen af medlemmernes valgbarhed er afsluttet,

Læs mere

LOV OM GRØNLANDS HJEMMESTYRE Vi Margrethe den Anden,

LOV OM GRØNLANDS HJEMMESTYRE Vi Margrethe den Anden, LOV OM GRØNLANDS HJEMMESTYRE Vi Margrethe den Anden, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I erkendelse af den særstilling, som Grønland i national, kulturel og geografisk henseende indtager

Læs mere

Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune

Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune Hjørring Kommunes handicapråd 1 Handicaprådet i Hjørring Kommune er nedsat efter reglerne i Lov om Retssikkerhed og Administration på det Sociale Område 37

Læs mere

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut.

Mødeleder: Isak Davidsen, 4. næstformand for Landstingets Formandskab, Siumut. 8.mødedag, tirsdag den 7. oktober 2008. Dagsordenens punkt 137 Forslag til Landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges at bane vejen for vandforsyning gennem vandvinding af grundvand. (Landstingsmedlem

Læs mere

SIUMUT INATSISARTUNI ILAASORTAATITAT / LANDSTINGSGRUPPEN

SIUMUT INATSISARTUNI ILAASORTAATITAT / LANDSTINGSGRUPPEN 21. sep. 2010 UKA2010/01 Mødets åbning (Naalakkersuisut Siulittaasuat) Den anden efterårssamling er startet efter valget. Os medlemmer af Inatsisartut, er valgt for at lette vælgernes tilværelse, fordi

Læs mere

Punkt 97, beslutningsforslag om at tilskud til Grønlands Idrætsforbund for de næste 5 år forhøjes med 10 millioner kroner.

Punkt 97, beslutningsforslag om at tilskud til Grønlands Idrætsforbund for de næste 5 år forhøjes med 10 millioner kroner. 9. mødedag, tirsdag den 3. oktober 2006, kl. 13:00. Dagsordenens punkt 2 Redegørelse for dagsordenen. (Landstingets Formandskab) Mødeleder: Agathe Fontain, 1. næstformand for Landstingets Formandskab,

Læs mere

26. marts 2015 FM2015/92 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende

26. marts 2015 FM2015/92 BETÆNKNING. Afgivet af Erhvervsudvalget. Vedrørende 26. marts 2015 BETÆNKNING Afgivet af Erhvervsudvalget Vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af yy 2015 om ændring af Inatsisartutlov nr. 5 af 8. juni 2014 om arbejdsformidling m.v. (Anvendelse

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Kære landsmænd. Allerførst vil jeg gerne ønske jer alle et hjerteligt og velsignet godt nytår. Sidste år på denne tid sagde vi farvel til det gamle årtusinde

Læs mere

DocuSign Envelope ID: 2D011BFD-69B7-4DA8-B94B-E32ABE540E7A. Stifters Vilje. Initiativet

DocuSign Envelope ID: 2D011BFD-69B7-4DA8-B94B-E32ABE540E7A. Stifters Vilje. Initiativet Stifters Vilje Initiativet 1. Organisering Initiativet er ikke et politisk parti i traditionel forstand, da partiet ikke optager medlemmer og ikke har et politisk program, og dermed heller ingen landsorganisation.

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende

BETÆNKNING. Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget. vedrørende 20. maj 2014 BETÆNKNING Afgivet af Familie- og Sundhedsudvalget vedrørende Med henblik på at sikre kvinder og mænd har en ligelig adgang til krisecentre foreslås det, at pålægge Naalakkersuisut at gennemføre

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 2004

Landsstyreformandens nytårstale 2004 Landsstyreformandens nytårstale 2004 På Landsstyrets vegne ønsker jeg alle borgere i vort vidtstrakte land et godt og lykkebringende nytår, og takker jer alle for jeres indsats for samfundet i det forgangne

Læs mere

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND

RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Udvalget vedrørende Grønlandske Forhold UGF alm. del - Bilag 150 Offentligt RIGSOMBUDSMANDEN I GRØNLAND Statsministeriet Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Dato: 26. september 2007 J.nr.: 415-0001

Læs mere

31. maj 2016 FM 2016/109 TILLÆGSBETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget. vedrørende

31. maj 2016 FM 2016/109 TILLÆGSBETÆNKNING. Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget. vedrørende 31. maj 2016 TILLÆGSBETÆNKNING Afgivet af Familie og Sundhedsudvalget vedrørende Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx. 2016 om ændring af Landstingsforordning om socialvæsenets styrelse og organisation.

Læs mere